Bogojavljenje 2016 plivaciBeranac Nikola Knežević pobijedio je i ove godine u plivanju za Časnim krstom, u Bogojavljenskoj trci održanoj danas, u rijeci Lim, na gradskoj plaži, u centru Berana. U konkurenciji 30-tak plivača, Knežević je ove godine, po peti put za redom, prvi doplivao do Časnog krsta, koji je osvještao Vladika Joanikije.

Opširnije...

eSpona logoElektronske novine Espona i tokom 2017. godine imaju uzlazni trend čitanosti u odnosu na prethodnu godinu. Izuzimajući februar, kada je broj čitalaca bio nešto manji nego istog mjeseca 2016. godine, broj IP adresa (jedinstvenih internet adresa), čitalaca i broj otvorenih tekstova bio je veći u svih ostalih 11 mjeseci 2017-te godine, nego godinu dana ranije, kada smo, već tada, u Beranama postali čitaniji nego svi ostali mediji zajedno.

Opširnije...

RomiZdravlje Roma, Aškalija i Egipćana (RAE) ugroženije je od ostatka populacije u Crnoj Gori. Pripadnici te populacije žive deset godina kraće od prosjeka u državi, u strukturi mortaliteta odojčadi od jedne do pet godina veće je učešće ove marginalizovane grupe nego kod ostalih građana, a pored siromaštva i socijalne izolacije takvom stanju doprinosi i ne posjedovanje lične dokumentacije, odnosno zdravstvene knjižice i neredovne ljekarske kontrole.

Opširnije...

Romi djecaU kakvoj situaciji su građani romske populacije u Crnoj Gori možda najbolje govori podatak da se ne zna ni njihov tačan broj, odnosno da se zvanični broj drastično razlikuje od onog što je evidentno - a to je da ih ima znatno više nego što to zvanična statistika pokazuje. Naime, broj Roma, Aškalija i Egipćana (RAE) u državnim evidencijama je znatno manji od stvarnog, što je još jedan od razloga koji doprinosi, i to značajno, njihovoj marginalizaciji.

Opširnije...

berane1Inicijativa da jedna od beranskih ulica dobije ime Slobodana Miloševića - bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije, dobila je zeleno svjetlo Savjeta za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova. Inicijativa je proslijeđena Sekretarijatu za sport, kulturu, mlade i saradnju sa NVO kao nadležnom organu da u skladu sa Zakonom o spomen obilježjima sprovede proceduru, saznaje Espona.

Opširnije...

Aforizam dana:

Proglašena je amnestija. Renoviraju zatvore.
Ekrem Macić
Aforizmi >>>

eSpona OTV EU

Otvorena televizija

 

Nova Sloboda logotip

 

Iz ugla satiričara:

Kolumne:

Priča eSpone