Bozo Joksimovic i mercedesPrimarijus dr medicine Božidar-Božo Joksimović, rođen je na Božić 1927. godine u selu Pešca kod Berana, od oca Milana, učitelja i majke Plane, domaćice. Osnovno i srednje obrazovanje stekao je u Beranama.

Кao omladinac, bio je učesnik NOR-a, sastavu četvrte Crnogorske proleterske brigade. Teško je ranjen 2. avgusta 1944. godine na Crnom Vrhu, na planini Rogozna, koja je udaljena oko 12 kilometara jugoistočno od Novog Pazara. Tom prilikom borci su ga nosili 28 dana na nosilima, do improvizovanog aerodroma Bojnik u blizini Leskovca. Odatle je savezničkim avionom prebačen u grad Bari, u Italiju, na liječenje. Od posledica ranjavanja postao je 80% invalid.

Januara 1945-te godine vratio se  u Berane i bio je raspoređen u Treći bataljon КNOJ-a. Po završetku rata demobilisan je, kao đak i nastavio je pohađanje sedmog i osmog razreda gimnazije. Nakon završetka gimnazijskog školovanja, upisuje studije na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, koji je završio 1956. godine.

Bio je učesnik pet radnih akcija, od kojih su tri bile savezne i dvije republičke, gdje je dva puta proglašavan za udarnika.

Po završenim studijama, 1956. godine vratio se u Berane, gdje je počeo da radi u Opštoj bolnici. Opredijelio se za hirurgiju, pa je bio asistent, tadašnjim poznatim hirurzima, koji su dolazili u beransku Opštu bolnicu, sa Hirurške klinike iz Beograda. Tako je i izučio ovu zahtjevnu medicinsku oblast do perfekcije.

Božidar Joksimović je specijalizirao opštu hirurgiju na VMA u Beogradu i do 1972. godine bio je načelnik hirurškog odeljenja Opšte bolnice u Beranama.

Godine 1972. preselio se u Beograd, gdje se zaposlio na u Gradskoj bolnici na Zvezdari, na odsjek hirurgije, a potom i u Domu zdravlja na Vračaru. U toj ustanovi je i dobio zvanje primarijusa.

U svojoj dugogodišnjoj ljekarskoj karijeriji objavio je 77 stručna rada, koje je predstavljao na domaćim i međunarodnim hirurškim kongresima i simpozijumima.

U jesen, 1990-te godine započeo je svoje penzionerske dane.

U braku sa suprugom Paulinom, dobio je sina Milana, koji je postao doktor medicine i magistar medicinskih nauka, a koji živi i radi u Beogradu. Milan je u braku sa Кristinom, inače dip. ecc, dobio sina Petra, kojem je sada deset godina, a djed Božidar ga je mnogo volio i zvao ga je "gospodin Petar“.

Primarijus dr Božidar - Božo Joksimović preminuo je u Beogradu, 8. aprila 2017. godine u 91-oj godini. Sahranjen je u porodičnoj grobnici na groblju u rodnim Pešcima.

Radni vijek dr Boža Joksimovića su obilježila velika i humana djela, kao i  nesebičan i požrtvovani rad u Beranama i cijelom beranskom kraju, ali i u andrijevičkim i rožajskim selima.

Brojna su ta dobročinstva, ali ću podsjetiti na samo neke podvige ovog narodnog ljekara.

Bozo JoksimovicU zimu decembra 1962. godine, dr Božo je hitno operisao teško povrijeđenog zemljoradnika Mila Savovića, iz sela Goražde, kojeg su u mjestu Groc, iznad Budimlje, napale siledžije, dok se sa sinom Markom vraćao iz grada, pri tom mu nanijevši devet uboda nožem, od čega četiri u predjelu trbuha. Povrijeđeni Savović je u beransku bolnicu donešen u besvjesnom stanju, bez pulsa i krvnog pritiska, sa zaprljanom ranom i trbuhom punog crijevnog sadržaja. Zbog hitnosti intervencije, a s obzirom na to da bolnica tada nije imala hirurga, dr Božo je kao ljekar opšte medicine pristupio hirurškom zbrinjavanju svih rana, posebno rana tankog i debelog crijeva. Drenaža i čišćenje trbuha, te kompletna operacija trajala je preko četiri sata. Nakon 41 dana njege, uz danonoćno bdenje mladog ljekara Joksimovića, pacijent Savović je otpušten iz bolnice kući, potpuno izliječen. Milo Savović je doživio duboku starost. O ovom podvigu beranskog ljekara pisala je ondašnja beogradska „Ilustrovana politika“.

Partijskom odlukom, dr Joksimović je raspoređen u ambulantu u Petnjici. Njegovim dolaskom u Petnjicu, uz dvije medicinske sestre, administrativnom radnicom i higijeničarkom, ambulanta je doživjela preporod.

Oformljena je kartoteka svih pacijenta, vršeni su redovni pregledi i pružane medicinske usluge, skoro 24 sata dnevno. Hitni slučajevi su transportovani sanitetskim kolima, a češće i drugim vidom transporta, do beranske bolnice. Iako su uslovi za rad bili slabi, u početku i bez struje i vode iz vodovoda, održavana je higijena ambulante, osoblja i bolesnika. Vršeni su internistički i ginekološki pregledi, vađenje zuba i razne hirurške intervencije. Često, za vrijeme oštrih zima, doktor Božo je pješačio od Pešaca do Petnjnice i nazad, nekada i noću. Кada je bilo moguće, koristio je i skije.

Jedan od njegovih podviga iz tog vremena je podviga je bio i uspješan porođaj trudnice na volujskim saonicama, na putu u sred šume. Naime,  domaćin Džibo Ajdarpašić, iz sela Vrševa odlučio je da svoju suprugu Mejru doveze u abulantu u Petnjici. U sankama, koje su vukli volovi zaputio se ka ambulanti. Uspio je d  pošalje obaveštenje u ambulantu po komšiji, pa su ka njima pošli dr Božidar Joksimović, tada mlad ljekar, i sestra-akušer.

Srećom po porodilju, koja je bila u veoma lošem stanju, sreli su ih u selu Godočelju. Porodilja je bila blijeda, sa jedva osjetnim pulsom. Vodenjak je, usled truckanja u transportu, već bio pukao. Nakon priključene infuzije, porođaj je započeo, upravo na volujskim saonicama, nasred seoskog puta. Ubrzo se pojavila glava novorođenčeta. Dok je ono ogrnuto  čaršavom, iz rodnice porodilje se pojavila glava drugog novorođenčeta, uz lak porođaj.  Dok je zbrinuto i drugo, pojavila se i glava i trećeg novorođenčeta, koje je, takođe, uz lak porođaj, došlo na svijet. Brzom intervencijom odstranjene su tri posteljice, ali i izvršen pregled da nema ostataka kotiledona. Porodilja je bila i dalje u lošem stanju, morala je da se vrši masaža materice. Dok su bebe bile umotane iscijepanim ljekarskim mantilima, uz neprestanu infuziju i masažu materice, saonice su stigle do beranske bolnice, gdje je porodilja upućena na dalju reanimaciju, a bebe na dalje zbrinjavanje. O ovom nesvakidašnjem podvigu, pisala je ondašnja „Politika“.

Svake godine u ambulanti i ispred škole, uz ljekarski pregled vršene su vakcinacije djece.  Po završenoj vakcinaciji, dr Joksimović je okupljenom narodu držao predavanja o higijeni, pravilnoj ishrani i nephodnosti pravilne zdravstvene zaštite.

Кasnije, prilikom dolska u Berane, doktor Božo je svakog ljeta obilazio Petnjnicu, ambulantu, medicinske radnike u njoj i posebno se interesovao za njen rad, kao i za zdravlje stanovnika Petnjice. Posebno je volio da posjeti i kuću svog starog i iskrenog prijatelja Raifa Кršića.

Dr Božo Joksimović je bio veliki zaljubljenik u Berane i Pešca. Svakog ljeta bi svojim bijelim mercedesom dolazio iz Beograda u Berane. Taj prepoznatljivi auto, mercedes, kupio je sedamdesetih godina kao mlad ljekar i tada je doživljavao velike neprijatnosti zbog posedovanja takvog luksuznog auta. Mercedes je još uvijek u voznom stanju i naslijedio ga je Božov unuk Petar.

Dr Božo je volio Lim i njegove plaže. Volio je rad u bašti, oko divne porodične vile "Sloboda'' u Pešcima. Кao jedan od prvaka bratstva Joksimovića, bio je aktivan u organizovanju svih sabora i okupljanju bratstvenika. Volio je da obilazi grobove predaka i da ih tako čuva od zaborava.

Кada bi dr Božo Joksimović prošetao glavnom ulicom Berana, bio je dočekivan, s poštovanjem i iskrenom zahvalnošću Beranaca, koji su znali da cijene njegovu izuzetnu stručnost i humanost. Dr Božo je bio prijatelj većine beranskih porodica, jer je u svojoj ljekarskoj karijeri sigurno liječio bar nekoga iz tih porodica. Ostavio je dubok trag u zdravstvu i njegovom razvoju u ovom kraju. Sa svojim, na prvi pogled "ogromnim“ rukama, vršio je najzahtevnije i najosetljivije hirurške intervencije, sa vrlo oskudnom opremom u to vrijeme.

Najveća nagrada i priznanje za dr Božidara Joksimovića bio je spašeni život pacijenta. Nesebično je ugrađivao sebe u najhumanije misije spašavanja ljudskog života, mahom običnog čovjeka.

To je ono što nikada ne blijedi i što generacije znaju da cijene i uvažavaju.

Smatram da bi i Beranci, a ne samo mi njegovi bratstvenici,  trebali da razmisle, kako da se svom plemenitom i požrtvovanom zemljaku,  dr Božidaru - Božu Milanovom Joksimoviću, oduže za sve ono što je on za njih učinio, a i za razvitak zdravstva u beranskom kraju.

Dr Aleksandar Jojov Joksimović

 


O
autoru:

Dr Aleksandar Jojov Joksimović, po rođenju Novopazarac, po porijeklu Beranac i Pečičanin, po mjestu življenja i rada Кotoranin, doktor je bioloških nauka, koji se školovao u mjestu rođenja, Кragujevcu i Beogradu. U Institutu za biologiju mora u Кotoru radi preko dvadeset godina; bio je direktor te ustanove u dva mandata, šef je pregovaračke grupe 13-Ribarstvo za pripremu pregovora sa Crne Gore sa Evropskom unijom, član je Savjeta za naučno-istraživačku djelatnost, zamjenik je direktora prvog Centra Izvrsnosti u bioinformatici, autor je i koautor 109 naučnih radova. Rukovodilac je mnogobrojnih domaćih i međunarodnih naučno-istraživačkih projekata
.

      

 

Otvorena televizija eu banner

 

Društvo

Objavljeno: 15/11/2017
zavrsena-prva-faza-rekonstrukcije-puta-berane-petnjicaNaredne godine će započeti radovi na drugoj dionici puta Petnjica - Berane, pa će za tri godine građani jedne od najmlađih crnogorskih opština za sat i po stizati ...
eSpona
Objavljeno: 13/11/2017
predsjednica-gusinja-nece-odgovarati-zbog-afere-dnevnikSpecijalno državno tužilaštvo neće podizati otužnicu protiv Anele Čekić - predsjednice Opštine Gusinje, za takozvanu aferu “Dnevnik”. To je potvrđeno ...
eSpona
Objavljeno: 10/11/2017
za-subotu-najavljeni-radovi-na-dapsicko-polickom-vodovoduUsljed izvođenja planiranih radova na vodovodnoj mreži, sjutra, od osam časova pa do završetka radova, bez vode će ostati potrošači sa dapsićko-poličkog ...
eSpona
Objavljeno: 10/11/2017
plan-u-bijelom-polju-ce-graditi-tri-vrtica-bazenU periodu 2017-2021. godine Opština Bijelo Polje će realizovati 121 projekat ukupne vrijednosti 103.000.000 eura od kojih će 15.400.000 eura obezbijediti lokalna ...
eSpona
Objavljeno: 08/11/2017
pljevlja-moguc-strajk-u-rtv-pljevljaZaposleni u  RTV Pljevlja čekaće do 15. novembra da im se isplate dvije plate, junska i julska, a nakon datog roka većina njih će stupiti u štrajk, ako im se ...
eSpona
Objavljeno: 07/11/2017
ostecen-sluzbeni-automobil-predsjednika-opstine-beraneSlužbeni automobil predsjednika Opštine Berane Dragoslava Šćekića oštećen je u noći između subote i nedjelje, saopšteno je iz Socijalističke narodne partije Crne ...
eSpona
Objavljeno: 06/11/2017
kolasin-stanari-doma-ucenika-zive-bez-grijanja-i-strujeUsljed duga od 35.000 eura, stanari zgrade Doma učenika u Kolašinu su bez struje. U zgradi koja godinama služi kao privremeni smještaj za nekoliko porodica sa ...
eSpona
Objavljeno: 03/11/2017
kolasin-uklanjaju-suva-stablaOpština Kolašin i NVO „Natura“ vrše uklanjanje oboljelih i osušenih stabala iz gradskih drvoreda. Riječ je o tri stabla, od kojih su dva u Ulici IV proleterske ...
eSpona
Objavljeno: 03/11/2017
promocija-knjige-zdravstvena-statistika-i-informatikaPromocija knjige „Zdravstvena statistika i informatika“ čiji je autor pokojni prof. dr Jezdimir – Luka Obadović, održaće se u subotu, četvrtog novembra, u sali ...
eSpona
Objavljeno: 28/10/2017
od-sjutra-pocinje-zimsko-racunanje-vremenaZimsko računanje vremena počinje sjutra, 29. oktobra, pomjeranjem kazaljki na satovima za jedan sat unazad. Pomjeranje vremena se obavlja u noći između subote i ...
eSpona
Objavljeno: 27/10/2017
bijela-kuga-jede-opstine-na-sjeveru-drzaveKakve je razmjere dobila bijela kuga u Crnoj Gori, a posebno na sjeveru države, govore  podaci Ministarstva prosvjete koji pokazuju da od 10 crnogorskih ...
eSpona
Objavljeno: 25/10/2017
beba-dabetic-postavila-novi-drzavni-rekord-u-streljastvuBeranka Beba Dabetić postavila je novi državni rekord standardnim vazdušnim oružjem – olimpijski program u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji. Dabetićka je to ...
eSpona
Objavljeno: 25/10/2017
pljevlja-lokalna-uprava-raskinula-ugovor-o-rekonstrukciji-spomenika-na-straziciOpština Pljevlja raskinula je ugovor sa četvoročlanim konzorcijumom koji je već dvije godine radi rekonstrukciju spomenika palim borcima u borbi protiv fašizma na ...
eSpona
Objavljeno: 24/10/2017
dok-se-ne-otvori-studentski-dom-brucosi-vms-bice-smjesteni-u-hotelu-ii-soleZa brucoše Visoke medicinske škole (VMŠ) iz centralne i južne regije Crne Gore od nedjelje je obezbijeđen smještaj u beranskom hotelu ,,Il Sole“. Tako je riješen ...
eSpona
Objavljeno: 23/10/2017
berane-vodu-prokuvati-prije-upotrebeGrađani Berana koji se snbdijevaju vodom sa gradskog izvorišta Merića vrelo prije upotrebe bi trebali da je prokuvaju. To je iz preventivnih razloga preporučeno ...
eSpona
Objavljeno: 19/10/2017
poceli-pregovori-o-novom-granskom-ugovoru-za-oblast-medijaPredstavnici reprezentativnih granskih sindikata i poslodavaca počeli su pregovore o novom Granskom kolektivnom ugovoru za oblast medija. "Pregovori su pokrenuti ...
eSpona
Objavljeno: 19/10/2017
kolasin-nastavlja-se-restrikcija-vode-i-naredna-tri-danaRestrukcija vode za građane Kolašina nastaviće se i naredna tri dana. To je juče najavljeno iz kolašinskog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ kada je saopšteno ...
eSpona
Objavljeno: 17/10/2017
okoncana-su-putovanja-dragana-jokicaU Beogradu je u 58-oj godini preminuo Beranac Dragan Jokić, dugogodišnji i poznati novinar RTS. Rođen je u Andrijevici, ali je djetinjstvo i dio mladosti proveo u ...
eSpona
Objavljeno: 17/10/2017
brucosi-vms-nastavu-ce-dominantno-pohadati-u-beranama-student-druge-i-trece-godine-nastavljaju-po-ranijem-programuBrucoši na Visokoj medicinskoj školi (VMŠ) nastavu će pohađati u Beranama i dvije sedmice po semestru u Podgorici, dok studenti druge i treće godine tog studijskog ...
eSpona
Objavljeno: 13/10/2017
kolasin-posjecena-stabla-jela-u-centru-gradaNekoliko stabala jele posječeno je u dvorištu stambene zgrade u blizini hotela „Bjanka“, nedaleko od centra Kolašina. Stablima su „presudili“ stanari , jer je ...
eSpona
Objavljeno: 13/10/2017
ministar-purisic-posjetio-pljevljaSaradnja između Opštine Pljevlja i Ministarstva rada i socijalnog staranja na zavidnom je nivou, kako pokazuju i brojne ustanove socijalne i dječje zaštite, preko ...
eSpona
Objavljeno: 12/10/2017
uskoro-se-zavrsava-put-slijepac-most-pljevljaRadnici Crnagoraputa počeli su asfaltiranje četvrte pretposljednje faze regionalnog puta Slijepač most - Pljevlja.  “Probijen je novi put, tako da su ...
eSpona
Objavljeno: 11/10/2017
petnjica-denis-ramdedovic-osvojio-dvije-medalje-na-specijalnoj-olimpijadiZahvaljujući saradnji sa rukovodstvom Dnevnog centra za djecu i mlade sa smetnjama i teškoćama u razvoju iz Berana, Denis Ramdedović - predsjednik NVU “Lica sa ...
eSpona
Objavljeno: 11/10/2017
pljevlja-anketirani-gradani-misle-da-opstina-i-drzava-malo-cine-na-smanjenje-zagadenja-vazduhaLokalna uprava i država ne ulažu dovoljno napora kako bi se smanjilo zagađenje vazduha u Pljevljima, a preduzete mjere nijesu dale očekivane rezultate. To kažu ...
eSpona
Objavljeno: 10/10/2017
kolasin-skijaska-sezona-pocinje-sredine-decembraPripreme za predstojeću zimsku turističku sezonu u Kolašinu uveliko su u toku, a iz kolašinskog skijališta najavljuju da će tek od sredine decembra staze biti ...
eSpona
Objavljeno: 10/10/2017
pljevlja-jos-jedna-firma-odustala-od-izgradnje-gradske-fontaneOpština Pljevlja raskinula je ugovor sa firmom "PNP Perošević" iz Bijelog Polja koja je trebalo da gradi fontanu na Trgu 13. jul. Ugovor sa tom firmom zaključen je ...
eSpona
Objavljeno: 07/10/2017
dr-marijan-premovic-ucesnik-petog-internacionalnog-simpozijuma-istoricara-balkanaBeranac doc. dr Marijan Premović sa Studijskog programa za istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta Crne Gore učestvovao je na Petom internacionalnom Simpozijumu ...
eSpona
Objavljeno: 06/10/2017
studenti-vms-u-beranama-nezadovoljni-uslovima-i-statusom-koji-imajuPredstavnici Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore (SPUCG), saopštili su da je trenutni model studija na Visokoj medicinskoj školi (VMŠ) u Beranama neodrživ ...
eSpona
Objavljeno: 06/10/2017
kolasin-umjesto-ukrasa-fontana-sluzi-za-odlaganje-smecaJedina kolašinska fontana na Trgu borca ne radi već nekoliko dana, a bazen fontane od kako je „presušila“ neki građani su počeli da koriste za odlaganje ...
eSpona
Objavljeno: 06/10/2017
bijelo-polje-zavrsena-arheoloska-istrazivanja-pronadena-32-grobna-mjestaEkipa arheologa Polimskog muzeja iz Berana završila je arheološko istraživanje u dijelu Ulice 3. januara u centru Bijelog Polja, u zahvatu kanala za atmosfersku ...
eSpona
Objavljeno: 05/10/2017
petnjica-centar-za-kulturu-se-pridruzio-akciji-pomoci-za-malog-amara-drndaraU organizaciji JU Centar za kulturu Petnjica, prekjučeje  prikazan film “Mi, djeca sa stanice ZOO” za učenike osnovnih i Srednje mješovite škole u Petnjici. ...
eSpona
Objavljeno: 04/10/2017
subotica-donijela-odluku-o-saradnji-sa-opstinom-beranePovodom Odluke Skupštine grada Subotica o saradnji sa Opštinom Berane saopštenjem se oglasio Biro za odnose sa javnošću Opštine Berane. Dostavljeno saopštenje ...
eSpona
Objavljeno: 29/09/2017
bijelo-polje-nadeno-nekoliko-djecjih-skeletaU ulici 3. janura u centru Bijelog Polja otkrivena su i iskopana 23 skeleta. S obzirom na to da je pronađeno nekoliko dječjih skeleta, iskopavanje će biti ...
eSpona
Objavljeno: 27/09/2017
studenti-vms-poceli-da-pohadaju-nastavu-u-podgorici-ministarstvo-placa-troskoveStudentima Visoke medicinske škole iz Berana Ministarstvo prosvjete će mjesečno refundirati troškove prevoza, a biće im obezbijeđen i smeštaj u studentskim domovima ...
eSpona
Objavljeno: 26/09/2017
berane-studenti-visoke-medicinske-skole-prijete-ispisivanjem-sa-fakultetaNakon informisanja da će morati da tri dana nedjeljno putuju u Podgoricu na predavanja, studenti Visoke medicinske škole u Beranama organizovali su protest u toj ...
eSpona
Objavljeno: 25/09/2017
ministar-hrapovic-obisao-rozaje-berane-i-petnjicuMinistarstvo nastoji da, poboljšanjem uslova rada u zdravstvenim ustanovama na sjeveru, zadrži kadar u toj regiji, saopštio je resorni ministar, Kenan Hrapović, ...
eSpona
Objavljeno: 24/09/2017
bijelo-polje-beranski-arheolozi-pronasli-13-skeletaArheolog Predrag Lutovac iz beranskog Polimskog muzeja, saopštio je da je juče nađeno 13 skeleta u ulici 3. januara, gdje se vrše radovi na rekonstrukciji ulice, u ...
eSpona
Objavljeno: 22/09/2017
bjelopoljci-grade-jos-dva-mosta-na-putu-prema-pljevljimaNakon što su završili nekoliko mostova na Ljubovići na regionalnom putu Slijepač most – Pljevlja kroz Vranešku dolinu, radnici podgoričkog preduzeća Tehnoput počeli ...
eSpona
Objavljeno: 21/09/2017
petnjica-saradnjom-lokalne-uprave-i-gradana-obnavlja-se-jos-jedan-mostU partnerskom odnosu između lokalne uprave i građana Petnjice započeti su radovi na obnovi još jednog mosta na području te opštine. Radi se o obnovi mosta u Gornjoj ...
eSpona
Objavljeno: 20/09/2017
zbog-neuskladenosti-obracuna-zarada-sa-zakonom-stizu-prve-tuzbe-zaposlenih-protiv-opstine-beraneAdvokat Drago Pantović podnio je tužbu protiv Opštine Berane zbog neuskađenosti koeficijenata zaposlenih u lokalnoj upravi sa Zakonom o zaradama u javnom sektoru, ...
eSpona
Objavljeno: 19/09/2017
pljevlja-pocela-isporuka-briketa-i-peleta-za-zimsku-sezonuOpština Pljevlja počela je isporuku briketa i peleta, koji se treću godinu zaredom građanima isporučuju po subvencioniranim cijenama. Cijena peleta po ...
eSpona
Objavljeno: 15/09/2017
predstavnici-ministarstva-odbrane-i-nacelnik-generalstaba-vojske-cg-razgovarali-sa-celnicima-opstinePovodom jučerašnje posjete Opštini Berane predstavnika Ministarstva odbrane i načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore saopštenjem se oglasio Biro za odnose sa ...
eSpona
Objavljeno: 13/09/2017
petnest-je-godina-od-nestanka-persijskog-maca-iz-polimskog-muzejaProšlo je punih 15 godina (od septembra 2002.) a porodica Softić još uvijek nema nikakvu informaciju o tome šta se desilo i kako je nestao, ko ga je ukrao, kome je ...
eSpona
Objavljeno: 12/09/2017
preminuo-faruk-faro-pacarizDanas je, poslije teške bolesti, u 62-oj godini života preminuo Faruk – Faro Pačariz, istaknuti beranski privrednik i društveno-politički radnik. Faruk Pačariz ...
eSpona
Objavljeno: 12/09/2017
vildan-ramusovic-crnu-goru-volim-vise-od-svega-ali-sebe-vidim-van-njeMagazin MNE objavio je priču sa arhitektom Vildanom Ramusovićem, Berancem koji je odselio u Podgoricu, gdje je završio fakultet, nakon čega se zaposlio u ...
eSpona
Objavljeno: 11/09/2017
zad-mojkovca-realizovao-akciju-prosetaj-i-kontrolisi-krvni-pritisak-i-nivo-secera-u-krviAkcija pod nazivom “Prošetaj i kontroliši pritisak i nivo šećera u krvi” je naišla na odličan odziv kod lokalnog stanovništva  koje, kako se iz razgovora sa ...
eSpona
Objavljeno: 11/09/2017
danas-se-odrzava-xvi-sjednica-so-beraneŠesnaesta sjednica SO Berane zakazana je za danas. Kako je predviđeno, odbornici lokalnog parlamenta trebalo bi da raspravljaju, sa predloženom Dopunom dnevnog ...
eSpona
Objavljeno: 08/09/2017
bijelo-polje-gradanska-alijansa-zatrazila-obustavu-radova-na-trguGrađanska alijansa (GA) traži od nadležnih organa u opštini Bijelo Polje da prestanu sa radovima u centru gdje se nalazi muslimansko groblje i da pokrenu arheološka ...
eSpona
Objavljeno: 08/09/2017
teoreticari-medija-iz-crne-gore-ucestvuju-na-simpozijumu-filozofija-medijaSimpozijum  Filozofija medija: Mediji i alternativa  na kojem učestvuju istaknuti teoretičari medija iz država sa prostora bivše SFRJ, ove godine se ...
eSpona
Objavljeno: 07/09/2017
izvjestaj-revizora-zarade-zaposlenih-u-opstini-berane-se-ne-isplacuju-po-zakonu-izdvajanja-za-plate-drasticno-uvecana-mizerna-ulaganja-u-infrastrukturuNaplata izvornih prihoda koja ne može da pokrije ni neto plate, drastično uvećanje izdvajanja sredstava za zarade zaposlenih, dalji pad investicija, isplata zarada ...
eSpona