Bozo Joksimovic i mercedesPrimarijus dr medicine Božidar-Božo Joksimović, rođen je na Božić 1927. godine u selu Pešca kod Berana, od oca Milana, učitelja i majke Plane, domaćice. Osnovno i srednje obrazovanje stekao je u Beranama.

Кao omladinac, bio je učesnik NOR-a, sastavu četvrte Crnogorske proleterske brigade. Teško je ranjen 2. avgusta 1944. godine na Crnom Vrhu, na planini Rogozna, koja je udaljena oko 12 kilometara jugoistočno od Novog Pazara. Tom prilikom borci su ga nosili 28 dana na nosilima, do improvizovanog aerodroma Bojnik u blizini Leskovca. Odatle je savezničkim avionom prebačen u grad Bari, u Italiju, na liječenje. Od posledica ranjavanja postao je 80% invalid.

Januara 1945-te godine vratio se  u Berane i bio je raspoređen u Treći bataljon КNOJ-a. Po završetku rata demobilisan je, kao đak i nastavio je pohađanje sedmog i osmog razreda gimnazije. Nakon završetka gimnazijskog školovanja, upisuje studije na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, koji je završio 1956. godine.

Bio je učesnik pet radnih akcija, od kojih su tri bile savezne i dvije republičke, gdje je dva puta proglašavan za udarnika.

Po završenim studijama, 1956. godine vratio se u Berane, gdje je počeo da radi u Opštoj bolnici. Opredijelio se za hirurgiju, pa je bio asistent, tadašnjim poznatim hirurzima, koji su dolazili u beransku Opštu bolnicu, sa Hirurške klinike iz Beograda. Tako je i izučio ovu zahtjevnu medicinsku oblast do perfekcije.

Božidar Joksimović je specijalizirao opštu hirurgiju na VMA u Beogradu i do 1972. godine bio je načelnik hirurškog odeljenja Opšte bolnice u Beranama.

Godine 1972. preselio se u Beograd, gdje se zaposlio na u Gradskoj bolnici na Zvezdari, na odsjek hirurgije, a potom i u Domu zdravlja na Vračaru. U toj ustanovi je i dobio zvanje primarijusa.

U svojoj dugogodišnjoj ljekarskoj karijeriji objavio je 77 stručna rada, koje je predstavljao na domaćim i međunarodnim hirurškim kongresima i simpozijumima.

U jesen, 1990-te godine započeo je svoje penzionerske dane.

U braku sa suprugom Paulinom, dobio je sina Milana, koji je postao doktor medicine i magistar medicinskih nauka, a koji živi i radi u Beogradu. Milan je u braku sa Кristinom, inače dip. ecc, dobio sina Petra, kojem je sada deset godina, a djed Božidar ga je mnogo volio i zvao ga je "gospodin Petar“.

Primarijus dr Božidar - Božo Joksimović preminuo je u Beogradu, 8. aprila 2017. godine u 91-oj godini. Sahranjen je u porodičnoj grobnici na groblju u rodnim Pešcima.

Radni vijek dr Boža Joksimovića su obilježila velika i humana djela, kao i  nesebičan i požrtvovani rad u Beranama i cijelom beranskom kraju, ali i u andrijevičkim i rožajskim selima.

Brojna su ta dobročinstva, ali ću podsjetiti na samo neke podvige ovog narodnog ljekara.

Bozo JoksimovicU zimu decembra 1962. godine, dr Božo je hitno operisao teško povrijeđenog zemljoradnika Mila Savovića, iz sela Goražde, kojeg su u mjestu Groc, iznad Budimlje, napale siledžije, dok se sa sinom Markom vraćao iz grada, pri tom mu nanijevši devet uboda nožem, od čega četiri u predjelu trbuha. Povrijeđeni Savović je u beransku bolnicu donešen u besvjesnom stanju, bez pulsa i krvnog pritiska, sa zaprljanom ranom i trbuhom punog crijevnog sadržaja. Zbog hitnosti intervencije, a s obzirom na to da bolnica tada nije imala hirurga, dr Božo je kao ljekar opšte medicine pristupio hirurškom zbrinjavanju svih rana, posebno rana tankog i debelog crijeva. Drenaža i čišćenje trbuha, te kompletna operacija trajala je preko četiri sata. Nakon 41 dana njege, uz danonoćno bdenje mladog ljekara Joksimovića, pacijent Savović je otpušten iz bolnice kući, potpuno izliječen. Milo Savović je doživio duboku starost. O ovom podvigu beranskog ljekara pisala je ondašnja beogradska „Ilustrovana politika“.

Partijskom odlukom, dr Joksimović je raspoređen u ambulantu u Petnjici. Njegovim dolaskom u Petnjicu, uz dvije medicinske sestre, administrativnom radnicom i higijeničarkom, ambulanta je doživjela preporod.

Oformljena je kartoteka svih pacijenta, vršeni su redovni pregledi i pružane medicinske usluge, skoro 24 sata dnevno. Hitni slučajevi su transportovani sanitetskim kolima, a češće i drugim vidom transporta, do beranske bolnice. Iako su uslovi za rad bili slabi, u početku i bez struje i vode iz vodovoda, održavana je higijena ambulante, osoblja i bolesnika. Vršeni su internistički i ginekološki pregledi, vađenje zuba i razne hirurške intervencije. Često, za vrijeme oštrih zima, doktor Božo je pješačio od Pešaca do Petnjnice i nazad, nekada i noću. Кada je bilo moguće, koristio je i skije.

Jedan od njegovih podviga iz tog vremena je podviga je bio i uspješan porođaj trudnice na volujskim saonicama, na putu u sred šume. Naime,  domaćin Džibo Ajdarpašić, iz sela Vrševa odlučio je da svoju suprugu Mejru doveze u abulantu u Petnjici. U sankama, koje su vukli volovi zaputio se ka ambulanti. Uspio je d  pošalje obaveštenje u ambulantu po komšiji, pa su ka njima pošli dr Božidar Joksimović, tada mlad ljekar, i sestra-akušer.

Srećom po porodilju, koja je bila u veoma lošem stanju, sreli su ih u selu Godočelju. Porodilja je bila blijeda, sa jedva osjetnim pulsom. Vodenjak je, usled truckanja u transportu, već bio pukao. Nakon priključene infuzije, porođaj je započeo, upravo na volujskim saonicama, nasred seoskog puta. Ubrzo se pojavila glava novorođenčeta. Dok je ono ogrnuto  čaršavom, iz rodnice porodilje se pojavila glava drugog novorođenčeta, uz lak porođaj.  Dok je zbrinuto i drugo, pojavila se i glava i trećeg novorođenčeta, koje je, takođe, uz lak porođaj, došlo na svijet. Brzom intervencijom odstranjene su tri posteljice, ali i izvršen pregled da nema ostataka kotiledona. Porodilja je bila i dalje u lošem stanju, morala je da se vrši masaža materice. Dok su bebe bile umotane iscijepanim ljekarskim mantilima, uz neprestanu infuziju i masažu materice, saonice su stigle do beranske bolnice, gdje je porodilja upućena na dalju reanimaciju, a bebe na dalje zbrinjavanje. O ovom nesvakidašnjem podvigu, pisala je ondašnja „Politika“.

Svake godine u ambulanti i ispred škole, uz ljekarski pregled vršene su vakcinacije djece.  Po završenoj vakcinaciji, dr Joksimović je okupljenom narodu držao predavanja o higijeni, pravilnoj ishrani i nephodnosti pravilne zdravstvene zaštite.

Кasnije, prilikom dolska u Berane, doktor Božo je svakog ljeta obilazio Petnjnicu, ambulantu, medicinske radnike u njoj i posebno se interesovao za njen rad, kao i za zdravlje stanovnika Petnjice. Posebno je volio da posjeti i kuću svog starog i iskrenog prijatelja Raifa Кršića.

Dr Božo Joksimović je bio veliki zaljubljenik u Berane i Pešca. Svakog ljeta bi svojim bijelim mercedesom dolazio iz Beograda u Berane. Taj prepoznatljivi auto, mercedes, kupio je sedamdesetih godina kao mlad ljekar i tada je doživljavao velike neprijatnosti zbog posedovanja takvog luksuznog auta. Mercedes je još uvijek u voznom stanju i naslijedio ga je Božov unuk Petar.

Dr Božo je volio Lim i njegove plaže. Volio je rad u bašti, oko divne porodične vile "Sloboda'' u Pešcima. Кao jedan od prvaka bratstva Joksimovića, bio je aktivan u organizovanju svih sabora i okupljanju bratstvenika. Volio je da obilazi grobove predaka i da ih tako čuva od zaborava.

Кada bi dr Božo Joksimović prošetao glavnom ulicom Berana, bio je dočekivan, s poštovanjem i iskrenom zahvalnošću Beranaca, koji su znali da cijene njegovu izuzetnu stručnost i humanost. Dr Božo je bio prijatelj većine beranskih porodica, jer je u svojoj ljekarskoj karijeri sigurno liječio bar nekoga iz tih porodica. Ostavio je dubok trag u zdravstvu i njegovom razvoju u ovom kraju. Sa svojim, na prvi pogled "ogromnim“ rukama, vršio je najzahtevnije i najosetljivije hirurške intervencije, sa vrlo oskudnom opremom u to vrijeme.

Najveća nagrada i priznanje za dr Božidara Joksimovića bio je spašeni život pacijenta. Nesebično je ugrađivao sebe u najhumanije misije spašavanja ljudskog života, mahom običnog čovjeka.

To je ono što nikada ne blijedi i što generacije znaju da cijene i uvažavaju.

Smatram da bi i Beranci, a ne samo mi njegovi bratstvenici,  trebali da razmisle, kako da se svom plemenitom i požrtvovanom zemljaku,  dr Božidaru - Božu Milanovom Joksimoviću, oduže za sve ono što je on za njih učinio, a i za razvitak zdravstva u beranskom kraju.

Dr Aleksandar Jojov Joksimović

 


O
autoru:

Dr Aleksandar Jojov Joksimović, po rođenju Novopazarac, po porijeklu Beranac i Pečičanin, po mjestu življenja i rada Кotoranin, doktor je bioloških nauka, koji se školovao u mjestu rođenja, Кragujevcu i Beogradu. U Institutu za biologiju mora u Кotoru radi preko dvadeset godina; bio je direktor te ustanove u dva mandata, šef je pregovaračke grupe 13-Ribarstvo za pripremu pregovora sa Crne Gore sa Evropskom unijom, član je Savjeta za naučno-istraživačku djelatnost, zamjenik je direktora prvog Centra Izvrsnosti u bioinformatici, autor je i koautor 109 naučnih radova. Rukovodilac je mnogobrojnih domaćih i međunarodnih naučno-istraživačkih projekata
.

      

eSpona OTV EU

Društvo

Objavljeno: 21/09/2018
ureden-pristupni-put-prema-novom-muslimanskom-groblju-na-jasikovcuNakon četiri dana rada mehanizacije na uređenju pristupnog puta do novog muslimanskog groblja u Beranama, radovi su završeni a put priveden namjeni. Radove na ...
eSpona
Objavljeno: 20/09/2018
petnjica-roditelji-sami-brinu-o-prevozu-dakaPrevoz za pedesetak učenika iz Petnjice koji pohađaju školu u Beranama i dalje nije riješen. Snalazi se kako ko umije, baš kao i mještani koji su nezadovoljni ...
eSpona
Objavljeno: 19/09/2018
pljevlja-epcg-ce-izdvojiti-pet-miliona-eura-za-eksproprijaciju-zemljistaElektroprivreda Crne Gore (EPCG) formirala je komisiju koja je uradila popis nepokretnosti domaćinstava u blizini odlagališta Maljevac. Popis domaćinstava je ...
eSpona
Objavljeno: 19/09/2018
po-izdvojenom-novcu-za-ljekove-beranska-bolnica-pri-vrhu-crnogorskog-zdravstvaOpšta bolnica u Beranama je treća u Crnoj Gori po izdvojenom novcu za ljekove u 2017. godini. Ispred nje su samo bolnice u Nikšiću i Baru. To je zaključak ...
eSpona
Objavljeno: 18/09/2018
plav-otvoren-dnevni-boravak-za-stara-licaMinistar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić i predsjednik Opštine Plav Mirsad Barjaktarević otvorili su Dnevni boravak za stara lica, prvi takav servis u ovoj ...
eSpona
Objavljeno: 18/09/2018
bijelo-polje-crkvena-opstina-otvara-narodnu-kuhinjuCrkvena opština otvoriće uskoro prvu narodna kuhinja u Bijelom Polju, u naselju Rakonje. “Postoji veliki broj ljudi koji su na rubu gladovanja i ovakav objekat ...
eSpona
Objavljeno: 18/09/2018
miodrag-bobo-radunovic-imenovan-za-v-d-dekana-medicinskog-fakultetaUpravni odbor (UO) Univerziteta Crne Gore (UCG) imenovao je Miodraga Boba Radunovića - profesora i bivšeg ministra zdravlja, za vršioca dužnosti dekana Medicinskog ...
eSpona
Objavljeno: 16/09/2018
pljevlja-zapocela-izgradnja-20-stanova-za-penzionereU Pljevljima je počela gradnja stambene zgrade u kojoj će 20 stanova, po povoljnoj cijeni, pripasti penzionerima. Prema navodima Portala CDM, stanovi će ...
eSpona
Objavljeno: 14/09/2018
petnjica-privodi-se-kraju-sanacija-lokalnih-putevaNasipanje oštećenih putnih pravaca i sanacija lokalnih puteva na području petnjičke opštine privodi se kraju. Za realizaciju pomenutih aktivnosti izdvojeno je 50. ...
eSpona
Objavljeno: 13/09/2018
kolasin-vlast-ispituje-sta-se-odlaze-kraj-tarePredsjednik Opštine Kolašin Milisav Bato Bulatović naložio je da se ispita po čijem nalogu se, na osnovu kojih ugovora i kakav materijal odlaže pored šetališta kraj ...
eSpona
Objavljeno: 12/09/2018
petnjica-zavrseno-asfaltiranje-jednog-sportskog-terenaRadnici građevinske firme “Asfalt-beton” iz Podgorice juče su asfaltirali teren budućeg sportskog poligona u petnjičkoj Mjesnoj zajednici Godočelje. Do realizacije ...
eSpona
Objavljeno: 11/09/2018
beranci-i-petnjicani-ce-akcijama-obiljeziti-svjetski-dan-uklanjanja-otpadaOpštine Berane i Petnjica učestvovaće u akciji „Let’s do it Montenegro!“, kojom se 14. septembra obilježava Svjetski dan uklanjanja otpada. Pod sloganom ...
eSpona
Objavljeno: 11/09/2018
poznati-kandidati-za-nagradu-dialogos-2018Za jubilarnu petu nagradu "DIALOGOS" koja se dodjeljuje za najbolju publikaciju u oblasti teorije i kulture medija u regionu konkurisalo je pet rukopisa, saopšteno ...
eSpona
Objavljeno: 10/09/2018
studenkinja-iz-dijaspore-na-fakultetu-za-crnogorski-jezik-i-knjizevnostPovodom upisa na Fakultet za crnogorski jezik i književnost jedne studentkinje iz Lovćenca saopštenjem za javnost oglasilo se Udruženje Crnogoraca Srbije “Krstaš”. ...
eSpona
Objavljeno: 07/09/2018
miodrag-bozovic-novi-nacelnik-cb-beraneOdlukom Kolegijuma Uprave policije, novi načelnik Centra bezbjednosti (CB) Berane je Miodrag Mića Božović, saznaje Espona. Prema nezvaničnim informacijama, ...
eSpona
Objavljeno: 07/09/2018
bijelo-polje-osnovna-skola-dobija-novu-sportsku-salu-do-kraja-godineOsnovna škola “Marko Miljanov” u Bijelom Polju dobiće novu sportsku salu do kraja godine, objavio je Portal CDM. Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, ...
eSpona
Objavljeno: 07/09/2018
petnjica-zapocela-sanacija-asfaltiranih-lokalnih-putevaZapočeli su intezivni radovi na sanaciji asfaltiranih lokalnih puteva u Petnjici, a oni podrazumijevaju krpljenju udarnih rupa. Prema riječima Alena ...
eSpona
Objavljeno: 06/09/2018
rozaje-hajla-osvaja-ljepotomU Rožajama se intenzivno radi na razvoju kako zimskog, tako i ljetnjeg turizma, ali turistički radnici ipak ističu da im nedostaje mnogo toga kako bi ta privredna ...
eSpona
Objavljeno: 03/09/2018
obezbijedeni-besplatni-udzbenici-za-sve-osnovce-na-teritoriji-beranaOpština Berane je i ove godine obezbijedila nove komplete udžbenika za sve osnovce sa teritorije opštine. Tako je, po peti put, lokalna uprava pomogla kućne budžete ...
eSpona
Objavljeno: 03/09/2018
napadnut-pripadnik-omunalne-policijePovodom napada na pripadnika Komunalne policije saopštenjem za javnost se oglasio Biro za odnose sa javnošću Opštine Berane. Dostavljeno saopštenje Espona ...
eSpona
Objavljeno: 01/09/2018
otvoreni-veterinarski-daniPotpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović otvorio je juče u Beranama naučno-stručni skup „Veterinarski dani ...
eSpona
Objavljeno: 30/08/2018
odbor-za-izbor-i-imenovanje-preporucio-bivsim-potpredsjednicima-da-se-obrate-sekretarijatu-za-finansijeOdbor za izbor i imenovanja Skupštine opštine Berane odbio je da se izjasni o zahtjevu Dragutina Joksimovića i Sveta Mitrovića- bivših potpredsjednika Opštine ...
eSpona
Objavljeno: 29/08/2018
obezbijedeni-besplatni-udzbenici-u-12-opstinaUkupno 12 opština je za sada obezbjedilo besplatne udžbenike za učenike prvog razreda, i to: Herceg Novi, Tivat, Bar, Mojkovac i Podgorica koji su to uradili preko ...
eSpona
Objavljeno: 27/08/2018
susret-sa-profesorom-miomirom-dasicem-u-rovcimaPrije nekoliko dana nekadašnji učenici čuvene beranske gimnazije Drago Vukićević, Dragutin Pajković i Slobodan Nedić posjetili su najstarijeg profesora te ...
eSpona
Objavljeno: 27/08/2018
konkurs-fakultet-za-crnogorski-jezik-raspisao-konkurs-za-upis-23-studentaPovodom upisa studenata za upis na prvu godinu osnovnih akademskih četvorogodišnjih studija Fakultet za crnogorski jezik i književnost raspisao je Konkurs. ...
eSpona
Objavljeno: 25/08/2018
lgbt-forum-progres-i-lgbtiq-osudili-napad-na-novinarku-milicu-minicPovodom napada na Milicu Minić - novinarku Portala Standard, saopštenjem za javnost oglasile su se NVO LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar. Dostavljeno ...
eSpona
Objavljeno: 23/08/2018
kolasin-sezona-na-nivou-proslogodisnjeSezona u Kolašinu je na nivou prošlogodišnje, a trenutno svi hotelski kapaciteti su popunjeni. “Prema podacima sa kojima trenutno raspolažemo u Kolašinu je oko ...
eSpona
Objavljeno: 22/08/2018
sjecanje-radoslav-lalo-pajkovicU Beogradu je, 17. avgusta, u 78-oj godini života, preminuo Radoslav – Lalo Pajković, književnik, diplomata, prevodilac -  jedan od najplodnijih naših ...
eSpona
Objavljeno: 21/08/2018
srecan-kurban-bajram-2Čitaocima, vjernicima i svim građanima islamske vjere, čestitamo veliki praznik- Kurban Bajram. Redakcija
eSpona
Objavljeno: 18/08/2018
povodom-kurbanskog-bajrama-neradni-utorak-srijeda-i-cetvrtakPovodom predstojećeg vjerskog praznika – Kurban bajrama, za zaposlene građane islamske vjere, neradni dani biće utorak, srijeda i četvrtak, saopštilo je ...
eSpona
Objavljeno: 15/08/2018
petnjica-pocela-sanacija-rupa-na-putu-podvade-gusareRadnici firme Bemax započeli sa saniranjem pukotine na putnom pravcu Podvade – Gusare, objavio je Portal Radio Petnjica. Da podsjetimo, radi se o putnom pravcu ...
eSpona
Objavljeno: 15/08/2018
pljevlja-kasne-radovi-na-rekonstrukcijia-glavne-uliceRadovi na rekonstrukciji Ulice Kralja Petra i u centru grada neće biti završeni do sredine septembra, kako je to ranije najavljivano iz pljevaljske lokalne uprave, ...
eSpona
Objavljeno: 14/08/2018
berane-ponovo-bez-vodeKompletno područje Berana koje se snabdijeva sa gradskog vodovoda je bez vode. Do havarije je došlo juče poslije podne, a nije poznato kada će se kvar otkloniti, ...
eSpona
Objavljeno: 13/08/2018
rozaje-zaposlenima-u-lokalnoj-upravi-duguju-osam-plata-i-spremaju-otkazeZaposlenima u lokalnoj samoupravi u Rožajama duguje se osam plata, a posljednja koju su primili je za novembar 2017. godine. Opština planira novu sistematizaciju na ...
eSpona
Objavljeno: 12/08/2018
pljevlja-rudnik-uglja-muti-cehotinuRudnik uglja je stavio u funkciju taložnik prije pola godine, ali se ovih dana i pored toga muti rijeka Ćehotina, tvrde ribočuvari iz SRK “Lipljen“. Oni su po ...
eSpona
Objavljeno: 11/08/2018
celnici-oo-sd-berane-polozili-cvijece-na-grobno-mjesto-gavra-vukovicaU spomen 90 godina od smrti vojvode Gavra Vukovića predstavnici OO Socijaldemokrata (SD) Berane, na čelu sa Onurom Babaićem - predsjednikom OO, posjetili su grobno ...
eSpona
Objavljeno: 10/08/2018
plav-pocinje-rekonstrukcija-sportskih-terena-skole-hajro-sahmanovicMinistar prosvjete Damir Šehović potpisao je Ugovor o izvođenju radova na uređenju školskog dvorišta i adaptaciji sportskih terena JU OŠ “Hajro Šahmanović” u ...
eSpona
Objavljeno: 08/08/2018
formira-se-vojna-jedinica-koja-ce-biti-smjestena-u-andrijeviciJedinica Vojske Crne Gore, koja će brojati 150 pripadnika, biće stacionirana u Andrijevici. Ta vojna jedinica biće po standardima koje propisuje NATO, prenio je ...
eSpona
Objavljeno: 07/08/2018
petnjica-skolski-objekat-na-meti-vandalaFiskulturna sala Osnovne škole “Mahmut Adrović” u Petnjici, u noći između nedjelje i ponedjeljka bila je na meti vandala. To je drugi put da, za sada, nepoznati ...
eSpona
Objavljeno: 07/08/2018
pljevlja-privode-se-kraju-radovi-na-izgadnji-fontaneNastavak radova na davno započetoj izgradnji gradske fontane ma Trgu 13. jul u Pljevljima odvija se planiranom dinamikom. Radovi su nastavljeni 14. juna, rok za ...
eSpona
Objavljeno: 06/08/2018
vucetic-laziranim-ujedima-gradani-ostetili-opstinu-berane-za-34-000-euraDirektor Komunalnog preduzeća “Berane“, Savo Vučetić izrazio je sumnju da su zbog prevara i lažiranih ujeda pasa Komunalno preduzeće i Opština Berane prošle godine ...
eSpona
Objavljeno: 05/08/2018
siska-ponovo-postaje-mjesto-okupljanjaBjelasica, planinska ljepotica u beranskom ataru, sastavljena je od više vrhova i visoravni, a jedan od tih predjela je i Šiška, u samom njenom jezgru. Na tom ...
eSpona
Objavljeno: 04/08/2018
odrzan-omaz-radulu-vesovicuMultimedijalna sala Srednje medicinske škole “Dr Branko Zogović” juče je bila ispunjena poštovaocima djela profesora Radula Vešovića u čiji je spomen održan omaž, ...
eSpona
Objavljeno: 03/08/2018
bijelo-polje-za-renoviranje-fiskuluturne-sale-170-hiljada-euraMinistar prosvjete Damir Šehović, ministar sporta Nikola Janović i Petar Smolović - predsjednik Opštine Bijelo Polje, potpisali su Memorandum o saradnji na ...
eSpona
Objavljeno: 02/08/2018
kolasin-velikom-plesnom-zurkom-zapoceo-tango-karnevalViše stotina plesača iz cijelog svijeta plesalo je i ove godine na kolašinskom Trgu borca uz kompozicije argentinskog tanga. Pored plesača i gostiju, u karnevalskoj ...
eSpona
Objavljeno: 01/08/2018
koncert-aca-pejovica-u-glavnoj-beranskoj-uliciPovodom  današnjeg koncerta Aca Pejovića koji organizuju Sava osiguranje, Turistička organizacija i Opština Berane saopštenjem se oglasio Biro za odnose ...
eSpona
Objavljeno: 31/07/2018
celnici-opstine-tivat-razgovarali-o-razvojnim-planovima-adriatic-marinas-aPovodom budućih planova razvoja Porto Montenegra predstavnici i razgovara sa predstavnicima „Adriatic marinas“ saopštenjem za javnost se oglasila Služba za ...
eSpona
Objavljeno: 30/07/2018
petnjica-u-toku-sanacija-stete-od-nevremenaAngažovana mehanizacija na sanaciji šteta nastalih kao posljedica nevremena na putnim pravcima na teritoriji petnjičke opštine u punom je pogonu. Štete su nastale u ...
eSpona
Objavljeno: 30/07/2018
gusinje-za-sportske-terene-osnovne-skole-300-000-euraRaspisan je tender za izbor izvođača radova za izgradnju sportskog igrališta za osnovnu školu “Džafer Nikočević” u Gusinju, čija je procijenjena vrijednost 300.000 ...
eSpona
Objavljeno: 30/07/2018
nvu-beranda-omaz-radulu-vesovicu-zakazan-za-petakOmaž profesoru Radulu Vešoviću - osnivaču brojnih sportskih kolektiva u Beranama, treneru KK “Ivangrad” koji je, pod njegovim vođstvom, kao prvi crnogorski ...
eSpona