Bozo Joksimovic i mercedesPrimarijus dr medicine Božidar-Božo Joksimović, rođen je na Božić 1927. godine u selu Pešca kod Berana, od oca Milana, učitelja i majke Plane, domaćice. Osnovno i srednje obrazovanje stekao je u Beranama.

Кao omladinac, bio je učesnik NOR-a, sastavu četvrte Crnogorske proleterske brigade. Teško je ranjen 2. avgusta 1944. godine na Crnom Vrhu, na planini Rogozna, koja je udaljena oko 12 kilometara jugoistočno od Novog Pazara. Tom prilikom borci su ga nosili 28 dana na nosilima, do improvizovanog aerodroma Bojnik u blizini Leskovca. Odatle je savezničkim avionom prebačen u grad Bari, u Italiju, na liječenje. Od posledica ranjavanja postao je 80% invalid.

Januara 1945-te godine vratio se  u Berane i bio je raspoređen u Treći bataljon КNOJ-a. Po završetku rata demobilisan je, kao đak i nastavio je pohađanje sedmog i osmog razreda gimnazije. Nakon završetka gimnazijskog školovanja, upisuje studije na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, koji je završio 1956. godine.

Bio je učesnik pet radnih akcija, od kojih su tri bile savezne i dvije republičke, gdje je dva puta proglašavan za udarnika.

Po završenim studijama, 1956. godine vratio se u Berane, gdje je počeo da radi u Opštoj bolnici. Opredijelio se za hirurgiju, pa je bio asistent, tadašnjim poznatim hirurzima, koji su dolazili u beransku Opštu bolnicu, sa Hirurške klinike iz Beograda. Tako je i izučio ovu zahtjevnu medicinsku oblast do perfekcije.

Božidar Joksimović je specijalizirao opštu hirurgiju na VMA u Beogradu i do 1972. godine bio je načelnik hirurškog odeljenja Opšte bolnice u Beranama.

Godine 1972. preselio se u Beograd, gdje se zaposlio na u Gradskoj bolnici na Zvezdari, na odsjek hirurgije, a potom i u Domu zdravlja na Vračaru. U toj ustanovi je i dobio zvanje primarijusa.

U svojoj dugogodišnjoj ljekarskoj karijeriji objavio je 77 stručna rada, koje je predstavljao na domaćim i međunarodnim hirurškim kongresima i simpozijumima.

U jesen, 1990-te godine započeo je svoje penzionerske dane.

U braku sa suprugom Paulinom, dobio je sina Milana, koji je postao doktor medicine i magistar medicinskih nauka, a koji živi i radi u Beogradu. Milan je u braku sa Кristinom, inače dip. ecc, dobio sina Petra, kojem je sada deset godina, a djed Božidar ga je mnogo volio i zvao ga je "gospodin Petar“.

Primarijus dr Božidar - Božo Joksimović preminuo je u Beogradu, 8. aprila 2017. godine u 91-oj godini. Sahranjen je u porodičnoj grobnici na groblju u rodnim Pešcima.

Radni vijek dr Boža Joksimovića su obilježila velika i humana djela, kao i  nesebičan i požrtvovani rad u Beranama i cijelom beranskom kraju, ali i u andrijevičkim i rožajskim selima.

Brojna su ta dobročinstva, ali ću podsjetiti na samo neke podvige ovog narodnog ljekara.

Bozo JoksimovicU zimu decembra 1962. godine, dr Božo je hitno operisao teško povrijeđenog zemljoradnika Mila Savovića, iz sela Goražde, kojeg su u mjestu Groc, iznad Budimlje, napale siledžije, dok se sa sinom Markom vraćao iz grada, pri tom mu nanijevši devet uboda nožem, od čega četiri u predjelu trbuha. Povrijeđeni Savović je u beransku bolnicu donešen u besvjesnom stanju, bez pulsa i krvnog pritiska, sa zaprljanom ranom i trbuhom punog crijevnog sadržaja. Zbog hitnosti intervencije, a s obzirom na to da bolnica tada nije imala hirurga, dr Božo je kao ljekar opšte medicine pristupio hirurškom zbrinjavanju svih rana, posebno rana tankog i debelog crijeva. Drenaža i čišćenje trbuha, te kompletna operacija trajala je preko četiri sata. Nakon 41 dana njege, uz danonoćno bdenje mladog ljekara Joksimovića, pacijent Savović je otpušten iz bolnice kući, potpuno izliječen. Milo Savović je doživio duboku starost. O ovom podvigu beranskog ljekara pisala je ondašnja beogradska „Ilustrovana politika“.

Partijskom odlukom, dr Joksimović je raspoređen u ambulantu u Petnjici. Njegovim dolaskom u Petnjicu, uz dvije medicinske sestre, administrativnom radnicom i higijeničarkom, ambulanta je doživjela preporod.

Oformljena je kartoteka svih pacijenta, vršeni su redovni pregledi i pružane medicinske usluge, skoro 24 sata dnevno. Hitni slučajevi su transportovani sanitetskim kolima, a češće i drugim vidom transporta, do beranske bolnice. Iako su uslovi za rad bili slabi, u početku i bez struje i vode iz vodovoda, održavana je higijena ambulante, osoblja i bolesnika. Vršeni su internistički i ginekološki pregledi, vađenje zuba i razne hirurške intervencije. Često, za vrijeme oštrih zima, doktor Božo je pješačio od Pešaca do Petnjnice i nazad, nekada i noću. Кada je bilo moguće, koristio je i skije.

Jedan od njegovih podviga iz tog vremena je podviga je bio i uspješan porođaj trudnice na volujskim saonicama, na putu u sred šume. Naime,  domaćin Džibo Ajdarpašić, iz sela Vrševa odlučio je da svoju suprugu Mejru doveze u abulantu u Petnjici. U sankama, koje su vukli volovi zaputio se ka ambulanti. Uspio je d  pošalje obaveštenje u ambulantu po komšiji, pa su ka njima pošli dr Božidar Joksimović, tada mlad ljekar, i sestra-akušer.

Srećom po porodilju, koja je bila u veoma lošem stanju, sreli su ih u selu Godočelju. Porodilja je bila blijeda, sa jedva osjetnim pulsom. Vodenjak je, usled truckanja u transportu, već bio pukao. Nakon priključene infuzije, porođaj je započeo, upravo na volujskim saonicama, nasred seoskog puta. Ubrzo se pojavila glava novorođenčeta. Dok je ono ogrnuto  čaršavom, iz rodnice porodilje se pojavila glava drugog novorođenčeta, uz lak porođaj.  Dok je zbrinuto i drugo, pojavila se i glava i trećeg novorođenčeta, koje je, takođe, uz lak porođaj, došlo na svijet. Brzom intervencijom odstranjene su tri posteljice, ali i izvršen pregled da nema ostataka kotiledona. Porodilja je bila i dalje u lošem stanju, morala je da se vrši masaža materice. Dok su bebe bile umotane iscijepanim ljekarskim mantilima, uz neprestanu infuziju i masažu materice, saonice su stigle do beranske bolnice, gdje je porodilja upućena na dalju reanimaciju, a bebe na dalje zbrinjavanje. O ovom nesvakidašnjem podvigu, pisala je ondašnja „Politika“.

Svake godine u ambulanti i ispred škole, uz ljekarski pregled vršene su vakcinacije djece.  Po završenoj vakcinaciji, dr Joksimović je okupljenom narodu držao predavanja o higijeni, pravilnoj ishrani i nephodnosti pravilne zdravstvene zaštite.

Кasnije, prilikom dolska u Berane, doktor Božo je svakog ljeta obilazio Petnjnicu, ambulantu, medicinske radnike u njoj i posebno se interesovao za njen rad, kao i za zdravlje stanovnika Petnjice. Posebno je volio da posjeti i kuću svog starog i iskrenog prijatelja Raifa Кršića.

Dr Božo Joksimović je bio veliki zaljubljenik u Berane i Pešca. Svakog ljeta bi svojim bijelim mercedesom dolazio iz Beograda u Berane. Taj prepoznatljivi auto, mercedes, kupio je sedamdesetih godina kao mlad ljekar i tada je doživljavao velike neprijatnosti zbog posedovanja takvog luksuznog auta. Mercedes je još uvijek u voznom stanju i naslijedio ga je Božov unuk Petar.

Dr Božo je volio Lim i njegove plaže. Volio je rad u bašti, oko divne porodične vile "Sloboda'' u Pešcima. Кao jedan od prvaka bratstva Joksimovića, bio je aktivan u organizovanju svih sabora i okupljanju bratstvenika. Volio je da obilazi grobove predaka i da ih tako čuva od zaborava.

Кada bi dr Božo Joksimović prošetao glavnom ulicom Berana, bio je dočekivan, s poštovanjem i iskrenom zahvalnošću Beranaca, koji su znali da cijene njegovu izuzetnu stručnost i humanost. Dr Božo je bio prijatelj većine beranskih porodica, jer je u svojoj ljekarskoj karijeri sigurno liječio bar nekoga iz tih porodica. Ostavio je dubok trag u zdravstvu i njegovom razvoju u ovom kraju. Sa svojim, na prvi pogled "ogromnim“ rukama, vršio je najzahtevnije i najosetljivije hirurške intervencije, sa vrlo oskudnom opremom u to vrijeme.

Najveća nagrada i priznanje za dr Božidara Joksimovića bio je spašeni život pacijenta. Nesebično je ugrađivao sebe u najhumanije misije spašavanja ljudskog života, mahom običnog čovjeka.

To je ono što nikada ne blijedi i što generacije znaju da cijene i uvažavaju.

Smatram da bi i Beranci, a ne samo mi njegovi bratstvenici,  trebali da razmisle, kako da se svom plemenitom i požrtvovanom zemljaku,  dr Božidaru - Božu Milanovom Joksimoviću, oduže za sve ono što je on za njih učinio, a i za razvitak zdravstva u beranskom kraju.

Dr Aleksandar Jojov Joksimović

 


O
autoru:

Dr Aleksandar Jojov Joksimović, po rođenju Novopazarac, po porijeklu Beranac i Pečičanin, po mjestu življenja i rada Кotoranin, doktor je bioloških nauka, koji se školovao u mjestu rođenja, Кragujevcu i Beogradu. U Institutu za biologiju mora u Кotoru radi preko dvadeset godina; bio je direktor te ustanove u dva mandata, šef je pregovaračke grupe 13-Ribarstvo za pripremu pregovora sa Crne Gore sa Evropskom unijom, član je Savjeta za naučno-istraživačku djelatnost, zamjenik je direktora prvog Centra Izvrsnosti u bioinformatici, autor je i koautor 109 naučnih radova. Rukovodilac je mnogobrojnih domaćih i međunarodnih naučno-istraživačkih projekata
.

      

eSpona OTV EU

Društvo

Objavljeno: 09/02/2018
pljevlja-centar-grada-ce-uredivati-bez-projektaLokalna uprava u Pljevljima namjerava da na proljeće bez projektne dokumentacije krene u posao uređenja centralne gradske zone. Takvu mogućnost najavio je Mirko ...
eSpona
Objavljeno: 08/02/2018
andrijevica-pocela-isplata-finansijske-pomoci-za-sanaciju-steta-od-zemljotresaU Andrijevici je počela isplata urgentne finansijske pomoći od strane Vlade za sanaciju više od stotinu objekata koji su oštećeni u zemljotresu od četvrtog januara, ...
eSpona
Objavljeno: 01/02/2018
opsta-bolnica-berane-je-pilot-projekat-klinickog-centa-cg-o-uvodenju-telemedicinePovodom uključivanja Opšte bolnice Berane u projekat Kliničkog centra Crne Gore saopštenjem za javnost oglasio se direktor te zdravstvene ustanove. Dostavljeno ...
eSpona
Objavljeno: 31/01/2018
kolasin-pripadnici-sluzbe-zastite-ponovo-izvlacili-vozilo-na-zavijanom-putu-preko-tresnjevikaPripadnici kolašinske Službe zaštite treći put u nekoliko dana bili su prinuđeni da intervenišu na lokalnom putu od Mateševa do Andrijevice, preko Trešnjevika. Oni ...
eSpona
Objavljeno: 31/01/2018
pljevlja-rekonstrukcija-te-za-ekoloski-cistu-opstinuRealizacijom projekta ekološke rekonstrukcije prvog bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja, Crna Gora će postati prva zemlja u regionu koja će izvršiti potpunu ...
eSpona
Objavljeno: 31/01/2018
bijelo-polje-muci-migracija-stanovnistva-ocjenio-odlazeci-predsjednik-opstineI pored brojnih ulaganja, investicija koje su godišnje prelazile 20 miliona eura, Bijelo Polje muči nezaposlenost i migracija i stanovništva, rekao je Aleksandar ...
eSpona
Objavljeno: 29/01/2018
odt-pokrenuo-izvidaj-zbog-snimkaOsnovno državno tužilaštvo (ODT) u Beranama po službenoj dužnosti pokrenulo je izviđaj povodom objavljivanja audio snimka na kojem se čuje kako član beranskog ...
eSpona
Objavljeno: 29/01/2018
andrijevica-bracni-par-spasen-smrzavanjaPripadnici kolašinske Službe zaštite i spasavanja spasili su juče supružnike sa saputnikom iz Tivta koji su ostali 26. janura zarobljeni u snijegu na prevoju ...
eSpona
Objavljeno: 28/01/2018
kolasin-sluzba-zastite-bez-gorivaKolašinska Služba zaštite i spasavanja nije imala goriva ni u jednom svom vozilu kada je 22.01.2018. godine, oko 16 časova, dobila poziv za pomoć nakon obavještenja ...
eSpona
Objavljeno: 27/01/2018
dvadeset-i-pet-godina-je-od-smrti-vojnika-koji-je-umro-vrseci-svoju-ljudsku-duznostDanas se navršava 25 godina od kako je tragično izgubio život Srđan Aleksić- pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), koji je 21. januara 1993. godine pokušao da ...
eSpona
Objavljeno: 26/01/2018
online-kursevi-za-usavrsavanje-profesionalnih-vestinaPortal eSpona.me u saradnji sa kompanijom LINKgroup obezbedio besplatne online kurseve za usavršavanje profesionalnih vještina. ITAcademy kao deo kompanije ...
eSpona
Objavljeno: 24/01/2018
bijelo-polje-komunalije-za-objekat-od-100-kvadrata-do-4-400-euraVlasnici "divljih“ objekata u Bijelom Polju naknadu za komunalno opremanje građevinskog zemljišta u postupku legalizacije plaćaće od 13 do 44 eura po kvadratu. ...
eSpona
Objavljeno: 18/01/2018
kolasin-obalu-tare-zatrpavaju-zemljomViše Kolašinca negodovalo je zbog odluke lokalne vlasti da dozvoli istovar zemlje od iskopavanja tunela budućeg puta prema Beranama pored gradskog ...
eSpona
Objavljeno: 18/01/2018
mjestani-murina-najavili-protestMještani Murine i opštine Plav okupljeni u Nevladinoj organizaciji „Sačuvajmo rijeku Komaraču i sve rijeke u Crnoj  Gori“, osudili su, kako je navedeno, ...
eSpona
Objavljeno: 16/01/2018
andrijevica-mnoge-kuce-vise-nijesu-za-zivot„Opština Andrijevica nije uopšte prošla bolje od Plava, nego je čak u nekim mjestima situacija i mnogo gora. Krov nije problem, da se lako popraviti, ali kad zidovi ...
eSpona
Objavljeno: 14/01/2018
intervju-prof-dr-bozina-radevic-budimljanin-i-beranac-koji-je-zlatnim-slovima-upisan-u-anale-medicine-na-prostoru-bivse-sfrjIme dr Božine Radevića upisano je zlatnim slovima u analima medicine bivše nam zajedničke domovine Jugoslavije, zbog njegovog dugogodišnjeg rada u zdravstvu a ...
eSpona
Objavljeno: 12/01/2018
kolasin-bolje-je-ali-samo-na-papiruVećina projekata za Kolašin iz Stateškog plana razvoja, tokom minulih pet godina nije ili je djelimično ralizovana, a i od onih koje se formano vode kao okončani, ...
eSpona
Objavljeno: 10/01/2018
kolasin-bez-posla-vise-od-cetvrtine-gradanaU Kolašinu je u decembru bilo 827 nezaposlenih, 20 više nego godinu ranije u istom periodu. Prema podacima kancelarije Zavoda za zapošljavanje (ZZZ), stopa ...
eSpona
Objavljeno: 10/01/2018
pljevlja-deponija-jagnjilo-ce-postati-zelena-livadaRudnik uglja do kraja ove godine rekultivisaće najveći dio deponije Jagnjilo,  na koju  odlažu jalovinu iz obližnjeg površinskog kopa Potrlica. “Prvo ...
eSpona
Objavljeno: 09/01/2018
pljevlja-rodenih-gotovo-hiljadu-manje-nego-1980-godineU pljevaljskom porodilištu lani je rođeno 189 beba, odnosno za skoro 1000 manje nego što se u tom gradu rodilo 1980. godine. “Kada sam počela da radim 1980. ...
eSpona
Objavljeno: 07/01/2018
hristos-se-rodi-2018Čitaocima, vjernicima i svim građanima pravoslavne vjeroispovijesti čestitamo najradosniji hrišćanski  praznik – Božić. Redakcija
eSpona
Objavljeno: 06/01/2018
mojkovac-dom-zdravlja-nabavio-laboratorijsku-opremuDom zdravlja “Boško Dedejić” u Mojkovcu je pred sam kraj godine, postao bogatiji za tri nova aparata kojim je proširio usluge koje pruža laboratorijska ...
eSpona
Objavljeno: 04/01/2018
bijelo-polje-otvoren-rekonstruisani-gradski-trgRekonstruisani gradski trg u Bijelom Polju juče je svečano otvoren. Predaja na upotrebu trga građanima Bijelog Polja uveličalo je jučerašnje svečanosti organizovane ...
eSpona
Objavljeno: 03/01/2018
dobrotvorno-udruzenje-podrzi-berane-obradovalo-je-malisane-bjelasickog-sela-glavaceU Beranama postoji preko stotinu raznih nevladinih organizacija (da li su baš sve nevladine ili vladine, dalo bi se o tome raspravljati)! A moglo bi se i ...
eSpona
Objavljeno: 03/01/2018
kolasin-ponovo-proradila-fontanaGradska fontana u Kolašinu ponovo radi nakon što je preduzeće Vodovod i kanalizacija uspjelo da, par dana pred novogodišnje praznike, otkloni kvar. Iz preduzeća ...
eSpona
Objavljeno: 01/01/2018
kalendar-dogadaja-2017-godine-hljeba-i-igaraGodinu na izmaku u Beranama obilježile polarne hladnoće početkom godine i ne održana ni jedna sjednica lokalnog parlamenta. U posljednjih 30-tak godina, nikad manji ...
eSpona
Objavljeno: 31/12/2017
srecna-nova-2018-godinaČitaocima i svim građanima, Redakcija Elektronskih novina Espona želi srećnu i uspješnu Novu godinu!          
eSpona
Objavljeno: 31/12/2017
kolasin-pod-sterikama-i-za-novu-godinuOsam socijalno ugroženih porodica, među kojima je šestoro djece, dočekaće i Novu godinu bez struje u kolašinskom Domu učenika. Stanari su bez struje više od dva ...
eSpona
Objavljeno: 30/12/2017
pljevlja-slikari-se-prikljucili-humanitarnoj-akcijiZapočetoj humanitarnoj akciji prikupljanja novca za liječenje teško oboljelog Ranka Knjeginjića - trenera u KK Pljevlja, koju je pokrenuo taj klub, pridružili su se ...
eSpona
Objavljeno: 30/12/2017
rutovic-neusvajanje-programsko-produkcionog-plana-javnog-servisa-nema-veze-sa-nepotpisivanjem-ugovora-sa-vladomPovodom izjave Vladimira Pavićevića - predsjednika Savjeta RTCG, koju je dao nakon neusvajanja programsko produkcionog plana Javnog servisa od strane Savjeta, ...
eSpona
Objavljeno: 30/12/2017
savjet-javnog-servisa-nije-usvojio-programski-plan-tvcgNeusvajanjem Programsko produkcionog plana TVCG Savjet RTCG je pokazao da je Andrijana Kadija - generalna direktorica Javnog servisa, izgzubila podršku Savjeta, ...
eSpona
Objavljeno: 29/12/2017
u-pljevljima-otvoreno-klizalistePrije dva dana otvoreno je Klizalište na centralnom gradskom trgu u Pljevljima. Kako je objavio PVPortal, prve noći posjećenost klizališta je bila više nego ...
eSpona
Objavljeno: 28/12/2017
luzacka-novogodisnjo-bozicna-bajkaU zgradi Osnovne škole u Lušcu kod Berana održana je tradicionalna priredba prigodom nastupajućih novogodišnjih i božićnih praznika "Novogodišnja i božićna bajka“. ...
eSpona
Objavljeno: 28/12/2017
andrijevica-za-iskazanu-humanost-i-hrabrost-nagraden-rukometas-radojevicZa nedavno iskazanu hrabrost i humanost, kada je u Mađarskoj skokom u vodu spasio život jednom stanovniku Egera, grada u čijem klubu trenutno nastupa, ...
eSpona
Objavljeno: 25/12/2017
ponedjeljak-i-utorak-neradni-dani-za-vjernike-katolicke-vjeroispovijestiPovodom katoličkog Božića, ponedjeljak i utorak, 25. i 26. decembar neradni su dani za vjernike te crkve, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog ...
eSpona
Objavljeno: 22/12/2017
radni-dorucak-predsjednika-scekica-sa-novinarimaPovodom upriličenog tradicionalnog doručka Predsjednika opštine sa novinarima oglasio se Biroa za odnose sa javnošću Opštine Berane. Dostavljeno saopštenje Espona ...
eSpona
Objavljeno: 21/12/2017
odrzana-komemorativna-sjednica-povodom-smrti-stevana-scepa-labudovicaPovodom smrti Stevana – Šćepa Labudovića, snimatelja Alžirske revolucije i zaslužnog građanina Narodne demokratske republike Alžir, Opština Berane i Društvo ...
eSpona
Objavljeno: 21/12/2017
opstina-berane-dobitnik-nagrade-najbolje-prakse-u-lokalnoj-samoupraviOpština Berane dobitnik je Nagrade za najbolje prakse u lokalnoj samoupravi u Crnoj Gori u 2017. godini u oblasti „Realizacija projekata putem međunarodne ...
eSpona
Objavljeno: 20/12/2017
rutovic-menadzment-rtcg-da-podnese-ostavkePovodom lažiranja podataka o gledanosti menadžmenta Javnog servisa RTVCG, te podnesene Inicijative za podnošenje njihovih ostavki od strane prof. dr Mima ...
eSpona
Objavljeno: 19/12/2017
draskovic-podnio-inicijativu-za-smjenu-kadije-i-micunovicaČlan Savjeta RTCG prof. dr Mimo Drašković podnio je inicijativu Savjetu RTCG za smjenu Andrijane Kadije - generalne direktorice RTCG i Vladana Mićunovića - ...
eSpona
Objavljeno: 19/12/2017
opstina-berane-stipendira-pedeset-visokoskolacaPovodom uručivanja Ugovora o stipendiranju saopštenjem se oglasio Biro za odnose sa javnošću Opštine Berane. Dostavljeno saopštenje Espona integralno ...
eSpona
Objavljeno: 18/12/2017
kolasin-u-naselju-lug-rupe-krpe-sitnim-kamenomTamponiranje ulica u kolašinskom naselju Lug napreduje i oko kilometar, koliko su duge dvije saobraćajnice kroz to “divlje“ naselje, uskoro će biti prekrivene ...
eSpona
Objavljeno: 18/12/2017
petnaesti-broj-medijske-politike-posvecen-polozaju-i-zivotu-roma-u-crnoj-goriIz štampe je izašao, petnaesti po redu broj, Medijske politike - časopisa za medijsku kulturu i istraživanje, koji je temetski naslovljen na istoriju, položaj i ...
eSpona
Objavljeno: 17/12/2017
pljevlja-uskoro-dobijaju-klizalistePljevlja će uskoro dobiti klizalište koje će biti montirano na Trgu 13. jul. Klizalište će moći da primi 90 klizača u jednom momentu, a na raspisani tender ...
eSpona
Objavljeno: 14/12/2017
lgbt-forum-progres-nagrada-dika-dodijeljena-ministarstvu-za-ljudska-i-manjinska-prava-marunovicu-i-cimbaljevicuPovodom uručivanja nagrade „DIKA“ saopštenjem za javnost oglasio se LGBT Forum Progres. Dostavljeno saopštenje Espona integralno prenosi. Nevladina organizacija ...
eSpona
Objavljeno: 11/12/2017
pocinje-festival-o-ljudskim-pravima-ubrzaj-2017Danas i sjutra u Beranama se održava VIII Festival filma o ljudskim pravima “UBRZAJ 2017.” Organizator Festivala je  Centar za građansko obrazovanje (CGO) u ...
eSpona
Objavljeno: 09/12/2017
ministar-hrapovic-otvorio-rekonstruisanu-jedinicu-za-fizikalnu-terapiju-u-dz-beraneU Domu zdravlja Berane juče je otvorena Jedinica za fizikalnu terapiju primarnog nivoa, za koju je Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) ...
eSpona
Objavljeno: 08/12/2017
fond-za-zdravstveno-osiguranje-obezbijedio-upotrebu-elektronskog-receptaRazvoj novih servisa i uvođenje elektronskog recepta predstavlja temu saopštenja Fonda za zdravstveno osiguranje. Dostavljeno saopštenje Espona integralno ...
eSpona
Objavljeno: 05/12/2017
pljevlja-bolnici-fali-30-doktoraU pljevaljskoj bolnici trenutno rade 22 ljekara specijaliste i dvoje sa subspecijalizacijom, a neophodno je 50 do 55, saopštio je Mile Goločevac - direktor te ...
eSpona
Objavljeno: 04/12/2017
draskovic-uredivacki-tim-ciji-programski-plan-nije-usvojen-mora-da-bude-smijenjenČlan Savjeta RTV Crne Gore prof. dr Mimo Drašković zatražio je od Adrijane Kadije - generalne direktorice, da smijeni kompletan uređivački tim, što je izazvalo ...
eSpona