Bozo Joksimovic i mercedesPrimarijus dr medicine Božidar-Božo Joksimović, rođen je na Božić 1927. godine u selu Pešca kod Berana, od oca Milana, učitelja i majke Plane, domaćice. Osnovno i srednje obrazovanje stekao je u Beranama.

Кao omladinac, bio je učesnik NOR-a, sastavu četvrte Crnogorske proleterske brigade. Teško je ranjen 2. avgusta 1944. godine na Crnom Vrhu, na planini Rogozna, koja je udaljena oko 12 kilometara jugoistočno od Novog Pazara. Tom prilikom borci su ga nosili 28 dana na nosilima, do improvizovanog aerodroma Bojnik u blizini Leskovca. Odatle je savezničkim avionom prebačen u grad Bari, u Italiju, na liječenje. Od posledica ranjavanja postao je 80% invalid.

Januara 1945-te godine vratio se  u Berane i bio je raspoređen u Treći bataljon КNOJ-a. Po završetku rata demobilisan je, kao đak i nastavio je pohađanje sedmog i osmog razreda gimnazije. Nakon završetka gimnazijskog školovanja, upisuje studije na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, koji je završio 1956. godine.

Bio je učesnik pet radnih akcija, od kojih su tri bile savezne i dvije republičke, gdje je dva puta proglašavan za udarnika.

Po završenim studijama, 1956. godine vratio se u Berane, gdje je počeo da radi u Opštoj bolnici. Opredijelio se za hirurgiju, pa je bio asistent, tadašnjim poznatim hirurzima, koji su dolazili u beransku Opštu bolnicu, sa Hirurške klinike iz Beograda. Tako je i izučio ovu zahtjevnu medicinsku oblast do perfekcije.

Božidar Joksimović je specijalizirao opštu hirurgiju na VMA u Beogradu i do 1972. godine bio je načelnik hirurškog odeljenja Opšte bolnice u Beranama.

Godine 1972. preselio se u Beograd, gdje se zaposlio na u Gradskoj bolnici na Zvezdari, na odsjek hirurgije, a potom i u Domu zdravlja na Vračaru. U toj ustanovi je i dobio zvanje primarijusa.

U svojoj dugogodišnjoj ljekarskoj karijeriji objavio je 77 stručna rada, koje je predstavljao na domaćim i međunarodnim hirurškim kongresima i simpozijumima.

U jesen, 1990-te godine započeo je svoje penzionerske dane.

U braku sa suprugom Paulinom, dobio je sina Milana, koji je postao doktor medicine i magistar medicinskih nauka, a koji živi i radi u Beogradu. Milan je u braku sa Кristinom, inače dip. ecc, dobio sina Petra, kojem je sada deset godina, a djed Božidar ga je mnogo volio i zvao ga je "gospodin Petar“.

Primarijus dr Božidar - Božo Joksimović preminuo je u Beogradu, 8. aprila 2017. godine u 91-oj godini. Sahranjen je u porodičnoj grobnici na groblju u rodnim Pešcima.

Radni vijek dr Boža Joksimovića su obilježila velika i humana djela, kao i  nesebičan i požrtvovani rad u Beranama i cijelom beranskom kraju, ali i u andrijevičkim i rožajskim selima.

Brojna su ta dobročinstva, ali ću podsjetiti na samo neke podvige ovog narodnog ljekara.

Bozo JoksimovicU zimu decembra 1962. godine, dr Božo je hitno operisao teško povrijeđenog zemljoradnika Mila Savovića, iz sela Goražde, kojeg su u mjestu Groc, iznad Budimlje, napale siledžije, dok se sa sinom Markom vraćao iz grada, pri tom mu nanijevši devet uboda nožem, od čega četiri u predjelu trbuha. Povrijeđeni Savović je u beransku bolnicu donešen u besvjesnom stanju, bez pulsa i krvnog pritiska, sa zaprljanom ranom i trbuhom punog crijevnog sadržaja. Zbog hitnosti intervencije, a s obzirom na to da bolnica tada nije imala hirurga, dr Božo je kao ljekar opšte medicine pristupio hirurškom zbrinjavanju svih rana, posebno rana tankog i debelog crijeva. Drenaža i čišćenje trbuha, te kompletna operacija trajala je preko četiri sata. Nakon 41 dana njege, uz danonoćno bdenje mladog ljekara Joksimovića, pacijent Savović je otpušten iz bolnice kući, potpuno izliječen. Milo Savović je doživio duboku starost. O ovom podvigu beranskog ljekara pisala je ondašnja beogradska „Ilustrovana politika“.

Partijskom odlukom, dr Joksimović je raspoređen u ambulantu u Petnjici. Njegovim dolaskom u Petnjicu, uz dvije medicinske sestre, administrativnom radnicom i higijeničarkom, ambulanta je doživjela preporod.

Oformljena je kartoteka svih pacijenta, vršeni su redovni pregledi i pružane medicinske usluge, skoro 24 sata dnevno. Hitni slučajevi su transportovani sanitetskim kolima, a češće i drugim vidom transporta, do beranske bolnice. Iako su uslovi za rad bili slabi, u početku i bez struje i vode iz vodovoda, održavana je higijena ambulante, osoblja i bolesnika. Vršeni su internistički i ginekološki pregledi, vađenje zuba i razne hirurške intervencije. Često, za vrijeme oštrih zima, doktor Božo je pješačio od Pešaca do Petnjnice i nazad, nekada i noću. Кada je bilo moguće, koristio je i skije.

Jedan od njegovih podviga iz tog vremena je podviga je bio i uspješan porođaj trudnice na volujskim saonicama, na putu u sred šume. Naime,  domaćin Džibo Ajdarpašić, iz sela Vrševa odlučio je da svoju suprugu Mejru doveze u abulantu u Petnjici. U sankama, koje su vukli volovi zaputio se ka ambulanti. Uspio je d  pošalje obaveštenje u ambulantu po komšiji, pa su ka njima pošli dr Božidar Joksimović, tada mlad ljekar, i sestra-akušer.

Srećom po porodilju, koja je bila u veoma lošem stanju, sreli su ih u selu Godočelju. Porodilja je bila blijeda, sa jedva osjetnim pulsom. Vodenjak je, usled truckanja u transportu, već bio pukao. Nakon priključene infuzije, porođaj je započeo, upravo na volujskim saonicama, nasred seoskog puta. Ubrzo se pojavila glava novorođenčeta. Dok je ono ogrnuto  čaršavom, iz rodnice porodilje se pojavila glava drugog novorođenčeta, uz lak porođaj.  Dok je zbrinuto i drugo, pojavila se i glava i trećeg novorođenčeta, koje je, takođe, uz lak porođaj, došlo na svijet. Brzom intervencijom odstranjene su tri posteljice, ali i izvršen pregled da nema ostataka kotiledona. Porodilja je bila i dalje u lošem stanju, morala je da se vrši masaža materice. Dok su bebe bile umotane iscijepanim ljekarskim mantilima, uz neprestanu infuziju i masažu materice, saonice su stigle do beranske bolnice, gdje je porodilja upućena na dalju reanimaciju, a bebe na dalje zbrinjavanje. O ovom nesvakidašnjem podvigu, pisala je ondašnja „Politika“.

Svake godine u ambulanti i ispred škole, uz ljekarski pregled vršene su vakcinacije djece.  Po završenoj vakcinaciji, dr Joksimović je okupljenom narodu držao predavanja o higijeni, pravilnoj ishrani i nephodnosti pravilne zdravstvene zaštite.

Кasnije, prilikom dolska u Berane, doktor Božo je svakog ljeta obilazio Petnjnicu, ambulantu, medicinske radnike u njoj i posebno se interesovao za njen rad, kao i za zdravlje stanovnika Petnjice. Posebno je volio da posjeti i kuću svog starog i iskrenog prijatelja Raifa Кršića.

Dr Božo Joksimović je bio veliki zaljubljenik u Berane i Pešca. Svakog ljeta bi svojim bijelim mercedesom dolazio iz Beograda u Berane. Taj prepoznatljivi auto, mercedes, kupio je sedamdesetih godina kao mlad ljekar i tada je doživljavao velike neprijatnosti zbog posedovanja takvog luksuznog auta. Mercedes je još uvijek u voznom stanju i naslijedio ga je Božov unuk Petar.

Dr Božo je volio Lim i njegove plaže. Volio je rad u bašti, oko divne porodične vile "Sloboda'' u Pešcima. Кao jedan od prvaka bratstva Joksimovića, bio je aktivan u organizovanju svih sabora i okupljanju bratstvenika. Volio je da obilazi grobove predaka i da ih tako čuva od zaborava.

Кada bi dr Božo Joksimović prošetao glavnom ulicom Berana, bio je dočekivan, s poštovanjem i iskrenom zahvalnošću Beranaca, koji su znali da cijene njegovu izuzetnu stručnost i humanost. Dr Božo je bio prijatelj većine beranskih porodica, jer je u svojoj ljekarskoj karijeri sigurno liječio bar nekoga iz tih porodica. Ostavio je dubok trag u zdravstvu i njegovom razvoju u ovom kraju. Sa svojim, na prvi pogled "ogromnim“ rukama, vršio je najzahtevnije i najosetljivije hirurške intervencije, sa vrlo oskudnom opremom u to vrijeme.

Najveća nagrada i priznanje za dr Božidara Joksimovića bio je spašeni život pacijenta. Nesebično je ugrađivao sebe u najhumanije misije spašavanja ljudskog života, mahom običnog čovjeka.

To je ono što nikada ne blijedi i što generacije znaju da cijene i uvažavaju.

Smatram da bi i Beranci, a ne samo mi njegovi bratstvenici,  trebali da razmisle, kako da se svom plemenitom i požrtvovanom zemljaku,  dr Božidaru - Božu Milanovom Joksimoviću, oduže za sve ono što je on za njih učinio, a i za razvitak zdravstva u beranskom kraju.

Dr Aleksandar Jojov Joksimović

 


O
autoru:

Dr Aleksandar Jojov Joksimović, po rođenju Novopazarac, po porijeklu Beranac i Pečičanin, po mjestu življenja i rada Кotoranin, doktor je bioloških nauka, koji se školovao u mjestu rođenja, Кragujevcu i Beogradu. U Institutu za biologiju mora u Кotoru radi preko dvadeset godina; bio je direktor te ustanove u dva mandata, šef je pregovaračke grupe 13-Ribarstvo za pripremu pregovora sa Crne Gore sa Evropskom unijom, član je Savjeta za naučno-istraživačku djelatnost, zamjenik je direktora prvog Centra Izvrsnosti u bioinformatici, autor je i koautor 109 naučnih radova. Rukovodilac je mnogobrojnih domaćih i međunarodnih naučno-istraživačkih projekata
.

      

eSpona OTV EU

Proslava 30 godina plava

Društvo

Objavljeno: 15/06/2018
srecan-ramazanski-bajram-2018Čitaocima, vjernicima i svim građanima islamske vjere, čestitamo praznik - Ramazanski Bajram!  
eSpona
Objavljeno: 14/06/2018
trodnevno-odsustvo-za-vjernike-islamske-vjereZa građane islamske vjere sjutra, u petak, 15. juna, počinje veliki praznik - Ramazanski bajram, pa će vjernici koji su zaposleni imati pravo na trodnevno plaćeno ...
eSpona
Objavljeno: 13/06/2018
pljevljaci-pocinju-gradnju-toplanePljevaljsko preduzeće Tim company dostavilo je najpovoljniju ponudu na tenderu koji je Direkcija javnih radova raspisala za izvođenje radova na izgradnji prve faze ...
eSpona
Objavljeno: 13/06/2018
asfaltirana-cetvrta-faza-puta-bijelo-polje-pljevljaZavršeno je asfaltiranje četvrte faze regionalnog puta Slijepač most – Pljevlja. Završena dionica je kraća i kvalitetnija od prethodne jer su izbjegnute brojne ...
eSpona
Objavljeno: 12/06/2018
sluzba-zastite-i-spasavanja-u-beranama-dobija-novo-vatrogasno-voziloSlužba zaštite i spašavanja Opštine Berane dobiće novo vatrogasno vozilo i spasilačku opremu. Vozilo i oprema predstavljaju donaciju Vlade Japana, a ceremonija ...
eSpona
Objavljeno: 12/06/2018
bijelo-polje-pocelo-poplocavanje-trgaPopločavanje granitom prostora od ulice Tomaša Žižića do kružnog toka ispred robne kuće u Bijelom Polju, započelo je prije nekoliko dana, a završetkom radova biće ...
eSpona
Objavljeno: 10/06/2018
prof-dr-radenko-scekic-novi-milenijum-i-naziranje-monopololarizma-u-medunarodnim-odnosimaAkcijom “Pustinjska oluja” u Iraku 1991, SAD su pokazale svoju superiornost u vojnom i tehnološkom pogledu. Dejtonskim sporazumom iz 1995 i napadom na tadašnju SRJ ...
eSpona
Objavljeno: 09/06/2018
prof-dr-radenko-scekic-crna-gora-u-epohi-geopolitickih-promjena-1988-2018Raspad Jugoslavije i stvaranje novog svjetskog poretka Raspad komunističkih sistema i nestanak bipolarizma u međunarodnim odnosima – neka su od presudnih ...
eSpona
Objavljeno: 07/06/2018
vlasnici-lokala-u-glavnoj-ulici-odrzali-protest-ispred-zgrade-opstineVlasnici lokala u glavnoj beranskoj ulici i zaposleni, njih oko 50, kao što su i najavili, održali su dvočasnovni protest ispred zgrade Opštine Berane. Protest su ...
eSpona
Objavljeno: 07/06/2018
bijelo-polje-tecnost-za-gasenje-pozara-zavrsila-u-rijeci-limU bjelopoljskom naselju Kruševu došlo je do izlivanja sredstva za gašenja požara iz rezervoara u vlasništvu kompanije Jugopetrol. Prema prenio Portal CDM, ...
eSpona
Objavljeno: 06/06/2018
krampovima-na-privrednikeZaposleni u Agenciji za razvoj i izgradnju Berana ni danas nijesu uspjeli da uklone tendu sa terase Poslovnog centra „Evropa“, u glavnoj beranskoj ulici. Mada je ...
eSpona
Objavljeno: 04/06/2018
petnjica-nvo-liberalni-poredak-pokrece-inicijativu-da-jedna-ulica-dobije-ime-josip-broz-titoNakon inicijative Crnogorske kulturne mreže da jedna ulica u Petnjici dobije naziv “21 maj”, NVO “Liberalni poredak” podržao je taj potez, najavljujući i svoj ...
eSpona
Objavljeno: 30/05/2018
urucene-nagrade-i-priznanja-najboljim-beranskim-ucenicimaNa svečanosti upriličenoj u sali Centra za kulturu Berane uručene su nagrade i priznanja najuspješnijim učenicima beranskih osnovnih i srednjih škola. Nagrade i ...
eSpona
Objavljeno: 30/05/2018
bijelo-polje-vozaci-da-paze-gdje-se-parkirajuU Bijelom Polju će po nalogu Komunalne policije od danas sa parkirališta u gradu početi uklanjanje automobila bez registarskih oznaka, havarisanih vozila i onih ...
eSpona
Objavljeno: 29/05/2018
opstina-berane-sjutra-organizuje-dodjelu-nagrada-i-priznanja-za-najbolje-ucenikeOpština Berane će sjutra organizovati svečanost na kojoj će biti uručene nagrade i priznanja najuspješnijim učenicima, saopšteno je iz Biroa za odnose sa javnošću ...
eSpona
Objavljeno: 29/05/2018
petnjica-obiljezena-petogodisnjica-obnavljanja-statusa-opstineUpriličenom svečanom akademijom sinoć je u sali Centra za kulturu obilježena peta godišnjica obnavljanja statusa opštine Petnjica. Pored predstavnika lokalne uprave ...
eSpona
Objavljeno: 28/05/2018
pljevlja-uginule-krave-ponovo-bacene-u-cehotinuSportski ribolovci pronašli su lešine dvije uginule krave na obalama rijeke Ćehotine. To je drugi put da ribolvci pronalaze lešine uginulih životinja na obali ...
eSpona
Objavljeno: 27/05/2018
srecno-maturantiTradicionalnom šetnjom Ulicom Mojsija Zečevića, više stotina maturanata beranskih srednjih škola, sinoć, 26. maja obilježilo je matursko veče. Bila je to 37. ...
eSpona
Objavljeno: 25/05/2018
petnjica-nastavljeno-sa-asfaltiranjem-lokalnih-putevaLokalna uprava u Petnjici nastavlja sa aktivnostima na asfaltiranju i modernizaciji lokalnih puteva na području opštine. Prema najavama iz petnjičke lokalne uprave, ...
eSpona
Objavljeno: 25/05/2018
mojkovac-ambasada-kine-donira-stolariju-za-osnovnu-skolu-radomir-rakocevicDotrajale prozore u Osnovnoj školi "Radomir Rakočević", u Prošćenju kod Mojkovca, uskoro će zamijeniti novi. Stolarija predstavlja donaciju Republike Kine. Kako ...
eSpona
Objavljeno: 22/05/2018
plav-gradi-se-nova-skola-u-vojnom-seluTender za izbor izvođača radova na totalnoj rekonstrukciji objekta “Vojno Selo“ u Plavu, koji je područna jedinica osnovne škole “Hajro Šahmanović“, objavljen je. ...
eSpona
Objavljeno: 21/05/2018
dan-nezavisnosti-crne-goreDanas se obilježava 21. maj, Dan nezavisnosti Crne Gore. Dan nezavisnosti je državni praznik koji se obilježava u čast Referenduma održanog  tog datuma, 2006. ...
eSpona
Objavljeno: 21/05/2018
bijelo-polje-obnavlja-se-upis-brucosa-na-pravnom-fakultetuUprava Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore odlučila je da ove studijske godine dozvoli upis 50 brucoša na Pravnom fakultetu u Bijelom Polju. ...
eSpona
Objavljeno: 20/05/2018
upravna-inspekcija-kako-se-zaposljava-u-opstini-berane-nezakonito-lokalna-uprava-nijednog-sluzbenika-nijesmo-zaposlili-nezakonitoInspekcijski nadzor u Opštini Berane, obavljen 26. i 27. decembra prošle godine, pokazao je da 65 službenika u organima lokalne jedinice ne ispunjava uslove za ta ...
eSpona
Objavljeno: 20/05/2018
mojkovac-fale-dva-izabrana-doktoraU mojkovačkom Domu zdravlja rade tri izabrana doktora za odrasle, dva manje nego što je predviđeno sistematizacijom. Umjesto dva pedijatra predviđena ...
eSpona
Objavljeno: 19/05/2018
proslava-dana-nezavisnosti-crne-gore-i-u-luksemburguU okviru svojih godišnjih aktivnosti, Udruženje “Luksemburg - Crna Gora” iz Luksemburga, Zavičajni klub “BIHOR”, Udruženje “MONTEKÖLN”, Keln - Njemačka, ...
eSpona
Objavljeno: 18/05/2018
ponedjeljak-i-utorak-neradni-daniPovodom predstojećeg državnog praznika, 21. maja, Dana nezavisnosti Crne Gore, neradni dani su ponedeljak 21. i utorak 22. maj, saopšteno je iz Ministarstva ...
eSpona
Objavljeno: 16/05/2018
petnjica-postavljen-kamen-temeljac-za-zgradu-visenamjenskog-objektaMinistar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić i Samir Agović - predsjednik Opštine Petnjica, u ponedjeljak, 14. maja, postavili su kamen temeljac za ...
eSpona
Objavljeno: 16/05/2018
poceo-je-ramazanMjesec Ramazana počeo je danas, a ramazanski post trajaće do 15. juna, kada će nastupiti Ramazanski Bajram, jedan od najvećih praznika u islamu. Ramazan je islamski ...
eSpona
Objavljeno: 13/05/2018
beranske-zdravstvene-ustanove-obiljezile-dan-sestrinstvaPovodom 12. maja, Međunarodnog dana sestrinstva, tri beranske zdravstvene ustanove: Opšta bolnica, Dom zdravlja i Tesla medical u petak veče, 11. maja, upriličile ...
eSpona
Objavljeno: 11/05/2018
beranac-gojko-bubanja-proglasen-za-najzasluznijeg-dobrovoljnog-davaoca-krvi-u-crnoj-goriSa 102 dobrovoljna davanja krvi, Beranac Gojko Bubanja dobitnik je priznanja u kategoriji najzaslužnijih dobrovoljnih davalaca krvi u Crnoj Gori, dok je Beranki ...
eSpona
Objavljeno: 10/05/2018
petnjica-zapoceli-sa-saniranjem-posljedica-od-nevremenaPoslije nevremena i grada, koji je prethodnih dana pogodio područje petnjičke opštine i nanio štete na putnoj infrastrukturi, kao i zasadima građana, lokalna uprava ...
eSpona
Objavljeno: 09/05/2018
odrzan-protest-zbog-napada-na-novinarku-oliveru-lakicU znak protesta zbog divljačkog napada na Oliveru Lakić - novinarku ND “Vijesti”, koja je sinoć, iz vatrenog oružja, ranjena na platou ispred zgrade u kojoj živi, ...
eSpona
Objavljeno: 08/05/2018
rozaje-u-infrastrukturu-i-projekte-ulozice-2-7-milionaDirektor Direkcije javnih radova, Almer Kalač, razgovarao je sa rukovodstvom rožajske Opštine o projektima koji su uvršteni u programu Direkcije za ovu godinu i ...
eSpona
Objavljeno: 08/05/2018
socijaldemokrate-berana-organizuju-humanitarnu-akciju-solidarnost-nikad-ne-izlazi-iz-modeForum žena Socijaldemokrata (SD) Berana doniraće i ove godine haljine za polumaturante i maturante, najavljeno je iz Medijskog tima te partije. Kako je istaknuto, ...
eSpona
Objavljeno: 07/05/2018
kolasin-dobio-ulicu-predizbornih-obecanjaJedna od makadamskih saobraćajnica u nasljelju Lug, samo par stotina od centra Kolašina, dobila je ime Ulica predizbornih obećanja. Tablu sa simboliličnim i ...
eSpona
Objavljeno: 05/05/2018
rozaje-u-zoni-siromastva-52-penzioneraPredsjednik Udruženja penzionera Rožaje Šaban Nurković saopštio je da 52 odsto penzionera te opštine ima primanja koja su u zoni siromaštva. Rožajska ...
eSpona
Objavljeno: 02/05/2018
podsjecanje-na-boska-ljubovog-vlahovicaPrije izvjesnog vremena, nakon kraće bolesti preminuo je Boško Ljubov Vlahović, dugogodišnji predsjednik Prvog Udruženja penzionera Berana član Skupštine i Upravnog ...
eSpona
Objavljeno: 01/05/2018
prvi-maj-praznik-koji-je-otisao-u-stecajMeđunarodni praznik rada, Pvi maj, predstavlja državni praznik i kao takav u Crnoj Gori se slavi od kraja Drugog svjetskog rata. Iz tog razloga, imao je i ideološki ...
eSpona
Objavljeno: 30/04/2018
danas-se-navrsava-19-godina-od-bombardovanja-murineDanas se navršava se 19 godina od bombardovanja varošice Murino, u kojoj je stradalo šest civila. Tokom bombardovanja Murina od strane NATO saveza, do kojeg je ...
eSpona
Objavljeno: 28/04/2018
utorak-i-srijeda-neradni-daniPovodom predstojećeg Praznika rada, neradni dani su utorak, prvi maj i srijeda, drugi maj. To je saopšteno iz Ministarstva rada i socijalnog staranja. “Državni ...
eSpona
Objavljeno: 24/04/2018
u-pljevljima-zapocinje-realizacija-brojnih-infrastrukturnih-projekataSa početkom građevinske sezone, u Pljevljima kreće i realizacija više infrastrukturnih projekata na gradskom i seoskom području opštine. Tokom prošle godine neki ...
eSpona
Objavljeno: 23/04/2018
obiljezavanje-22-aprila-dan-planete-zemlje-u-beranamaPovodom obilježavanja Dana Planete Zemlje saopštenjem se oglasio Arhus centar Berane. Dostavljeno saopštenje Espona integralno prenosi. U organizaciji Arhus ...
eSpona
Objavljeno: 22/04/2018
clan-savjeta-rtcg-izrazio-neslaganje-sa-izjavom-pazina-o-javnom-servisuČlan Savjeta RTCG Mimo Drašković saopštio je da nije saglasan sa ocjenom Zorana Pažina - potpredsjednika Vlade, da je u radu Javnog servisa prisutan ozbiljan ...
eSpona
Objavljeno: 21/04/2018
rozaje-oluja-oduvala-oko-110-000-euraOpštinska komisija Rožaja završila je obilazak 39 domaćinstava koja su pretrpjela štetu nastalu prilikom nevremena koje je polovinom marta zahvatilo to područje. ...
eSpona
Objavljeno: 20/04/2018
nastava-na-vms-izvodi-se-u-jednom-amfiteatruNastava na Visokoj medicinskoj školi (VMŠ) u Beranama odvija se u nezadovoljavajućim uslovima, jer kubure sa nedostatkom amfiteatara a nemaju ni profesora njege za ...
eSpona
Objavljeno: 19/04/2018
pljevlja-otvoren-dom-za-stareBriga o djeci, starima i onima kojima je pomoć potrebna posebno važan zadatak za svaku vladu i za svaku državu i da samo društva koja brinu o ovim kategorijama ...
eSpona
Objavljeno: 18/04/2018
jovica-markovic-izabran-za-predsjednika-prvog-udruzenja-penzionera-beranaJovica Marković je novi predsjednik Prvog udruženja penzionera Berana jednoglasno su odlučili delegati redovne Skupštine tog Udruženja, dok je za potpredsjednika ...
eSpona
Objavljeno: 18/04/2018
pocela-zavrsna-faza-rekonstrukcije-trga-u-bijelom-poljuNakon uspješno realizovane prve i druge faze rekonstrukcije gradskog trga u Bijelom Polju, te četvrte, koja je obuhvatila dopločavanje mermernim pločama površine od ...
eSpona
Objavljeno: 14/04/2018
rozaje-sportski-poligoni-u-katastrofalnom-stanjuSportski tereni koji su prije petnaestak godina izgrađeni pored rožajskih osnovnih škola ”25. maj” i “Mustafa Pećanin” nalaze se u katastrofalnom stanju, objavio je ...
eSpona