Berane aerodromGodinu na izmaku u Beranama obilježile polarne hladnoće početkom godine i ne održana ni jedna sjednica lokalnog parlamenta. U posljednjih 30-tak godina, nikad manji broj zaposlenih i nikad veći broj nezaposlenih Beranaca. Opozicioni DPS tražio raspisivanje Prijevremenih lokalnih izbora, a iz vladajuće koalicije „Zdravo Berane“ odgovarano da DPS u Beranama nikad više neće biti na vlasti. Počela izgradnja 94 stambene jedinice za raseljena i izbjegla lica, a izvođeni radovi i na gradskom kolektoru. Ismet Krcić dobitnik Priznanja „Ivangrad“ za 2017. Godinu, fudbaleri Berana kao prvoplasirana ekipa na tabeli završili  jesenji dio šampionata u Drugoj ligi Crne Gore.

JANUAR: Početkom godine su obilježile sniježne padavine i pad temperature do 28. stepeni ispod nule. Mužjak čuvene beranske bijele rode, Perko Rodić uginuo i pronađen u ušću Bistrice u Lim. U glavnoj beranskoj ulici, Opština Berane organizovala doček Pravoslavne nove godine. Održana Bogojavljenska trka. Istaknuti filmski i TV reditelj, Beranac Gojko Kastratović dobio status istaknutog kulturnog stvaraoca u Crnoj Gori. Počele pripreme fudbalera „Berana“ i Radničkog“ za proljećni dio Prvenstva u Drugoj ligi Crne Gore za sezonu 2016/ 17.

FEBRUAR: Uprkos zabrani dobijenoj od strane Agencije za zaštitu ličnih podataka, lokalna uprava u Beranama nastavila da nezakonito snima ulazak i izlazak zaposlenih u zgradu Opštine Berane. U Beranama prezentovani rezultati prekograničnog projekta Kosovo- Crna Gora. Nakon sudske presude po kojoj je lokalna uprava dužna da njemu i srodnicima isplati 50.600 eura na ime eksproprijacije, Dragutin Boko Joksimović- potpredsjednik Opštine Berane, blokirao žiro račun lokalne uprave. Nezadovoljne umanjenjem naknada, majke sa troje i više djece protestovale ispred zgrade Centra za socijalni rad. Ministar sporta, Nikola Janović boravio u radnoj posjeti Beranama. Predsjednik NVU „Beranda“, Adem Softić pokrenuo humanitarnu akciju prikupljanja pomoći za Svetislava Baćka Milivojevića kojem je u požaru izgorio stambeni objekat. Postupajući po tužbi šest radnika, Upravni sud poništio rješenja Opštine Berane od 16. aprila 2015- te godine kojima im se prekida radni odnos. Iz Opštine saopštili „da je Sud poništio rješenja, a nije vratio radnike na posao“. Beranac Predrag Šekularac pobijedio na šahovskom turniru u Petnjici. Atletičar Nenad Ivanović osvojio treće mjesto u ekstremnoj trci na 111.kilometara, na Mojstiru. Na Prvenstvu Crne Gore u streljaštvu standardnim vazdušnim oružjem, održanom u Baru, takmičari streljačkih klubova „Berane“ i „Donje Luge“ osvojili 17. medalja.

MART: OO DPS Berane predao Ustavnom sudu Inicijativu za preispitivanje i ocjenu ustavnosti izglasanih odluka SO Berane o Izmjenama i dopunama Budžeta opštine Berane za 2016-tu i Plan budžeta za 2017. godinu. Dragoslav Šćekić- predsjednik Opštine Berane, pokrenuo proceduru o razrješenju Dragutina Joksimovića- potpredsjednika, a najbliži saradnik mu odgovorio „da je Šćekić sudbinu Koalicije Zdravo Berane prepustio DPS-a“. Ministar odbrane, Predrag Bošković i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, Ljubiša Jokić obišli Fabriku eksploziva „Poliex“. Ministarka ekonomije, Dragica Sekulić obišla Rudnik mrkog uglja „Berane“. Započeli radovi na prilagođavanju objekta Doma zdravlja potrebama osobama sa invaliditetom. U Podgorici je umro Komnen Vujadinović- istaknuti sportski i društveni radnik iz Berana. Iz štampe izašao drugi broj časopisa „Nova Sloboda“. Fudbaleri „Berana“ i „Radničkog“ nastavili Prvenstvo u Drugoj ligi Crne Gore. Mladi reprezentativac Crne Gore u streljaštvu, Beranac Nemanja Obradović nastupio na Prvenstvu Evrope koje je održano u Mariboru i ostvario lični, kadetski i juniorski državni rekord. Atletičar Nenad Ivanović učestvovao na prestižnoj trci na 12. sati, održanoj u Beogradu. Počeo proljećni dio Biznis lige u malom fudbalu „Berane 2016/17“. RK „Berane 2003“ organizovao akciju „Rukomet DA, droga NE“.

APRIL: Usljed podijeljenosti Koalicije „Zdravo Berane“ Petnaesta sjednica SO Berane prekinuta na samom početku. Elektronske novine Espona objavile potpisani Sporazum SNP-a i DF-a u kojem je potpisano od strane predstavnika oba politička subjekta da se u Opštini i javnim ustanovama i preduzećima čiji je ona osnivač mogu zapošljavati samo glasači Koalicije „Zdravo Berane“. Usljed svađa unutar vladajuće koalicije i bojkota odbornika opozicionog DPS-a, koji su uslovili nedostatak kvoruma, propao pokušaj Koalicije „Zdravo Berane“ da nastavi Petnaestu sjednicu SO Berane. Obilježen početak radova na izgradnji 94. stambene jedinice na Rudešu. U Beranama pao snijeg. U porti Manastira Đurđevi stupovi otvorena narodna kuhinja. Uprkos izdatom Moratorijumu na eksploataciju riječnih nanosa, u Beranama otkriven prvi takav slučaj. Puštena u rad hlorinatoska stanica u Vinickoj. Iz Agencije za izgradnju i razvoj Berana potvrđeno da se zbog prethodna dva slabo izvedena asfaltiranja prema Rujištu put, u dužini od kilometra, mora, po treći put, asfaltirati. Braho Adrović dobio nagradu za književno stvaralaštvo za mlade „Krilata Seošnica“. Upriličena premijera predstave „Posljednji čin komedije smrti“, u produkciji Centra za kulturu Berane. Na Gradskom stadionu odigrana utakmica između vetarana Berana i Crvene zvezde. Na 35. Otvorenom karate prvenstvu Srbije, karatisti Berana osvojili pet medalja. Rukometna selekcija Srednje medicinske škole „Dr Branko Zogović“ osvojila prvo mjesto na Prvenstvu crnogorskih srednjih škola.  Strijelci iz Berana osvojili drugo mjesto na šestoaprilskom turniru u Sarajevu. Kik bokseri „Perjanika“ nastupili na Cetinju i prikazanim oduševili prisutne na „Trofeju Prijestonice“.

Berane polumaturanti 2017MAJ: Većinom glasova članova OO NOVA Berane Radojica Živković dobio novi mandat predsjednika Odbora te partije u Beranama. Dragoslav Šćekić upriličio prijem za učenike iz Njemačke koji su boravili u Beranama. Obilježan Dan pobjede nad fašizmom. Beranac Savo Vučetić postao dobitnik Plakete za najzaslužnijeg dobrovoljnog davaoca krvi u Crnoj Gori. Zbog sumnje da su njihova domaćinstva zaobiđena tokom postavljanja kanalizacione mreže, dio mještana MZ Pešca održao protest. Na putu Berane- Kolašin, zvanično su započeti radovi na probijanju tunela „Vranjak“. Održano polumatursko i matursko veče. Predstavnici političkih partija zastupljenih u lokalnom parlamentu održali zajednički sastanak sa nastavnim kadrom i studentima Visoke medicinske škole, tokom kojeg je manifestovano jedinstvo da ona nastavi da funkcioniše u Beranama. Završena je Biznis liga malog fudbala „Berane 2016/17“. Uz prisustvo ministra Aleksandra Pejovića, održana je javna debata „Uloga civilnog sektora u procesu pristupanja EU“. Lokalna uprava uručila nagrade đacima generacije i dobitnicima diplome „Luča“ iz svih osnovnih i srednjih škola u Beranama. Nezadovoljni realizacijom datih obećanja od strane Opštine, mještani Rujišta najavili blokadu puta prema Privremenom odlagalištu otpada. Iz štampe je izašla knjiga „Izrazito dobre priče“, autora Perice Jokića. U okviru manifestacije „Noć muzeja“, organizovana izložba „Narodne nošnje Crne Gore“.Dječaci OFK Berane plasirali se u finale Kupa Crne Gore za pionire i osvojili Prvenstvo Sjeverne fudbalske regije za taj uzrast. Na Izbornoj skupštini Sjeverne fudbalske regije, Vojislav Došljak izabran za predsjednika i u naredne četiri godine.

JUN: Usljed nefunkcionisanja SO Berane izazvanog raskolom u vladajućoj koaliciji, OO DPS Berane zatražio od lokalne uprave skraćenje mandata i raspisivanje Prijevremenih lokalnih izbora. Dragoslav Šćekić- predsjednik Opštine, najavio u medijima da će prihvatiti kandidaturu za predsjednika Socijalističke narodne partije Crne Gore (SNP), ukoliko ga, kako je kazao, „bude predložilo članstvo“. Vlada Crne Gore nije dala saglasnost Univerzitetu Crne Gore za izmještanje Visoke medicinske škole iz Berana u Podgoricu. Mještani Rujišta blokirali odlaganje komunalnog otpada na Privremeno odlagalište u tom mjestu. OO DPS Berane upriličio prijem za rukometne reprezentativce Crne Gore, Igora Radojevića i Marka Čampara. Održanom iftarskom večerom, obilježen Ramazanski Bajram. U čast prijema Crne Gore u NATO savez, Ivan Brajović- predsjednik Skupštine Crne Gore, pozvao na svečani prijem predstavnike NVO „Spona“ iz Berana. Povodom obilježavanja Dana državnosti Republike Slovenije, Mitja Močnik- ambasador Slovenije u Crnoj Gori, uputio poziv na prijem predstavnicima beranske NVO „Spona“. Bivši ministar kulture, Janko Ljumović boravio u radnoj posjeti Beranama. Manifestacijom „Lađica đinđuva po trgu prosuta“ najavljen početak „Beranskog kulturnog ljeta“. U knjižari Matice srpske, u Podgorici, predstavljena nova zbirka pjesama Darka Jovovića- beranskog pjesnika i novinara. Završeno Prvenstvo u Drugoj ligi Crne Gore, a fudbaleri „Berana“ izborili opstanak i integrisali se sa FK „Radnički“. Svečano obilježeno deset godina postojanja Ženskog fudbalskog kluba „Cveteks“. Na Prvenstvu Crne Gore u streljaštvu za kadetkinje i juniorke, Beranka Beba Dabetić postavila rekord u svim kategorijama. U Beranama održana manifestacija „Olimpijski dan“.

Berane plazaJUL: Boraveći u Beranama, predsjednik Vlade Duško Marković pohvalio saradnju sa Opštinom. Svečanom sjednicom i koncertom u glavnoj gradskoj ulici, obilježen 21. jul Dan opštine Berane. Odbornik DPS-a, Branko Femić izabran za člana Odbora direktora Pošte Crne Gore. Na sastanku sa Suljom Mustafićem- direktorom Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, Dragoslav Šćekić- predsjednik Opštine, izrazio nezadovoljstvo podrškom projektima koje Zavod finansira na području Berana. Svečano otvoren rekonstruisani Hotel Berane. Održana je Deseta crnogorska ljetnja škola za mlade diplomate. Iz Vlade je javno upozoren Univerzitet Crne Gore da su dužni da raspišu Konkurs za upis studenata na Visoku medicinsku školu u Beranama za studijsku 2017/ 18 godinu. Reagujući na namjere rukovodstva Univerziteta, Prosvjetna inspekcija izdala naredbu da se raspiše Konkurs za upis 70. studenata na Visokoj medicinskoj školi. Stanovnici naselja Talum izrazili javno nezadovoljstvo uslovima koji vladaju na Stočnoj pijaci, zatraživši od nadležnih u Opštini da hitno reaguju. Zbog iskazane solidarnosti sa kolegama širom Crne Gore u gašenju šumskih požara, Dragoslav Šćekić- predsjednik Opštine, nagradio pripadnike beranske Službe zaštite i spašavanja. Predsjednik opštine upriličio prijem za Filipa Jočića- rukometnog reprezentativca Crne Gore. Beranska NVO „Spona“ započela realizaciju projekta „Berane, jedan od centara crnogorske diplomatije“. U Polimskom muzeju otvorena izložba fotografija „Ratna i poslijeratna hronika Pešaca“. Promocijom knjige „Album za prognane“, autorke Rebeke Čilović, otvorena manifestacija „Bihorsko kulturno ljeto“. Iz štampe je izašla 18- ta stihozbirka pjesama Velimira Ralevića, pod naslovom „Pišem joj verse ljuvene“. Braho Adrović učestvovao na književnim susretima održanim u Skadru, Istoku i Tuzima. Na pisti beranskog aerodroma, održan „Thunder fest“.Iz štampe izašao treći broj časopisa „Nova Sloboda“. Na MOSI „Pljevlja 2017“ nastupilo 68. sportista iz Berana.  Beranci Filip Jočić i Milorad Miko Jašović donirali sportsku opremu Rukometnom klubu „Berane 2003“ u vrijednosti 35.000 eura. Beranac Sejo Jašarović je osvojio Paraglajding kup „Bihor – Petnjica 2017“. U glavnoj ulici je održan boks meč između Mirsada Meca Ramusovića i Mađara Mise Halasa.

AVGUST: Usljed ne funkcionisanja parlamentarne većine, Koalicije „Zdravo Berane“, opozicioni DPS zatražio raspuštanje aktuelnog saziva SO Berane i raspisivanje  Prijevremenih lokalnih izbora. Iz vladajuće koalicije odgovoreno da „Beranama DPS više nikada neće vladati“.Predstavnici Poreske uprave Crne Gore razgovarali sa Dragoslavom Šćekićem- predsjednikom Opštine, i njegovim saradnicima i upozorili ih da će u slučaju daljeg nepoštovanja obaveza po pitanju reprograma duga Poreska uprava preduzeti mjere naplate u skladu sa Zakonom o poreskoj administraciji. Prema Izvještaju Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, u Beranama je nezaposleno 6.000 lica, odnosno oko 1.500 više od broja zaposlenih. Obilježen je 12. avgust, Dan mladih. Upravni odbor Univerziteta Crne Gore  donio Odluku da Visoka medicinska škola ostaje u Beranama i da se raspiše Kokurs za upis studenata za studentsku 2017/18. godinu. U podgoričkom Kliničkom centru umro šahovski FIDE majstor, Beranac Nikola Božović. Počelo Prvenstvo u Drugoj fudbalskoj ligi Crne Gore. Beranka Nina Delević pozvana u reprezentaciju Crne Gore za Ekipno šahovsko Evropsko prvenstvo, na Kritu.

Berane hotelSEPTEMBAR:  Nakon Petnaeste, zakazana je i nova, Šesnaesta sjednica SO Berane koja je usljed neslaganja u redovima vladajuće koalicije i bojkota opozicionog DPS-a, a nakon usvajanja odluka o spomenicima, prekinuta.Predstavnici Investiciono razvojnog fonda prezentovali finansijsku podršku unapređenju preduzetništva u Crnoj Gori. Zbog kašnjenja izmirenja poreskih obaveza, Poreska uprava Crne Gore blokirala žiro račune osam javnih ustanova i preduzeća čiji je osnivač Opština Berane. Lokalna uprava podijelila besplatne udžbenike učenicima osnovnih škola. U spomen preminulog Faruka Fara Pačariza održana komemorativna sjednica. Usljed neusklađenosti koeficijenata zarada sa Zakonom, podnešena prva tužba jednog od zaposlenih protiv Opštine Berane. Ministar zdravlja, Kenan Hrapović boravio u radnoj posjeti Beranama.  Iz štampe izašao četvrti broj časopisa „Nova Sloboda“.  Vokalna grupa „Gorske oči“ održala prvi koncert. U Centru za kulturu održan Festival nordijskog filma. Peta knjiga beranskog pjesnika, Rada Jolića, poema „Godinama“ izašla iz štampe. Predsjednik Rukometnog saveza Crne Gore, Zoran Radojičić sa saradnicima boravio u radnoj posjeti Beranama. Počela nova takmičarska sezona Biznis lige malog fudbala. Predsjednik FSCG, Dejan Savićević i Momir Đurđevac- generalni sekretar, boravili u Beranama i sa čelnicima Sjeverne fudbalske regije i Dragoslavom Šćekićem- predsjednikom Opštine, obišli Gradski stadion na kojem se izvode radovi na rekonstrukciji i adaptaciji. Održan turnir veterana na kojem su učestvovale bivše zvijezde fudbalskih klubova: Crvena zvezda, Partizan, Budućnost i Berane.

OKTOBAR: Saopštenjem za javnost Srpska koalicija osumnjičila OO DPS Berane i Dragoslava Šćekića- potpredsjednika SNP-a Crne Gore i predsjednika Opštine, da su formirali „novu interesnu većinu u Beranama“. Završen projekat „Obuka na radu i mentoring za žene i mlade sa fokusom na sjeveroistočni region“, koji je realizovan u saradnji HELP-a, Opštine Berane i Asocijacije poslovnih žena Crne Gore. Za studente Visoke medicinske škole iz centralne i južne regije, do otvaranja Studentskog doma u Beranama, Vlada je obezbijedila smještaj u Hotelu „Il Sole“. U Beogradu je preminuo Beranac Dragan Jokić- dugogodišnji novinar Javnog servisa RTS. Beba Dabetić postavila novi državni rekord u disciplini gađanja standardnim vazdušnim oružjem- olimpijski program, u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji. U izdanju „Pegaza“ iz štampe je izašla knjiga „Velika šetalica- humorističko- satirične pjesmeBraha Adrovića. Branka Miletić Kovačević iz Berana, osvojila je treću nagradu za najljepšu ljubavnu priču na manifestaciji „Kočićevi dani u Kočanu“. Održan je Međunarodni festival „Limsko srce“. Otvorena je izložba skulptura „Kad panjevi progovore“. Knjiga „Izrazito dobre priče“, autora Perice Jokića, promovisana na Beogradskom sajmu knjiga. Borci „Perjanika“ učestvovali na Kik boks kupu „Prnjavor open 2017“. Nenad Ivanović nastupio na Međunarodnoj trci samoprevazilaženja na 24. sata. Na Prvenstvu sportskih novinara Jugoistočne Evrope, održanom u Staroj Pazovi, mrežu fudbalske reprezentacije sportskih novinara Crne Gore branio Milutin Stešević Kubanac. Održan Memorijalni šahovski turnir „Anto Rmuš“.

Berane zimaNOVEMBAR: Vještak ekonomske struke utvrdio da je zaposleni u lokalnoj upravi, koji je zbog neusklađenosti koeficijenata zaposlenih sa Zakonom o zaradama u javnom sektoru tužio Opštinu Berane, do maja 2017. godine zakinut za 910. eura. Održana posthumna promocija knjige „Zdravstvena statistika i informatika“, autora pokojnog prof. dr Jezdimira- Luke Obadovića. Nepoznati počinioci oštetili službeno vozilo predsjednika Opštine koje se nalazilo na parkingu. Završena prva faza rekonstrukcije puta Berane- Petnjica. Opština Berane dodijelila besplatne sadnice poljoprivrednim proizvođačima. Komunalno preduzeće „Berane“ i lokalna uprava potpisalu Sporazum sa mještanima Rujišta o daljem korišćenju Privremenog odlagališta u tom mjestu, obavezavši se da Opština u narednih pet godina  investira u infratrukturu tog naselja 250.000 eura. Ustavni sud prihvatio žalbu novinara Tufika Softića. Pokrenuta je humanitarna akcija na prikupljanju sredstava za liječenje trogodišnje Sofije Vešović. U Beogradu je umro Stevan Šćepo Labudović- lični fotograf Josipa Broza Tita, heroj Alžirske revolucije i dobitnik Nagrade „21. jul“. NVO „Spona“ započela realizaciju projekta „Otvorena televizija“ koji finansira Evropska unija. Ženska klapa „ O dive bell canto“ održala cjelovečernji koncert. U organizaciji NVU „Beranda“ , u Sremskim Karlovcima održani Drugi pjesnički susreti na znakovnom jeziku „Limovanje- Žubor tišine 2“. U Beranama prikazana izložba fotografija Ruske državne informativne agencije (RIA)Rusija danas“. Glumački ansambl Centra za kulturu Berane gostovao u Beogradu i Trsteniku, gdje su sa predstavom „Posljednji čin komedije smrti“ pobrali simpatije. Otvorena izložba crteža „Olovka priča“, autora Milije Pajkovića. U Frankfurtu održano književno veče Braha Adrovića. Pjevač crnogorskih narodnih pjesama, Ismet Krcić dobitnik je Priznanja „Ivangrad“ za 2017. godinu. Dva takmičara Kik boks kluba „Perjanik“ nastupila na profi reviji „Noć kik boksa“, u Peći. Ilija Ivanović- član Šahovskog kluba „Gambit“, osvojio je prvo mjesto na Prvenstvu Berana u šahu. Nakon 17. odigranih kola, fudbaleri Berana osvojili su prvo mjesto na tabeli i uspješno završili jesenji dio šampionata u Drugoj ligi Crne Gore.

DECEMBAR: Posljednjem oproštaju od Stevana Šćepa Labudovića, održanom u Beogradu, prisustvovala i delegacija beranske lokalne uprave. Filip Vujanović- predsjednik Crne Gore, zakazao održavanje lokalnih izbora u Beranama za četvrti februar 2018. godine. U organizaciji NVO „Spona“ upriličeno svečano uručenje Priznanja „Ivangrad“ Ismetu Krciću. Iz štampe je izašla knjiga, „Varoš bez mane“, autora Milije Pajkovića. Zbog neusklađenosti koeficijenata sa Zakonom o zaradama u javnom sektoru, dio zaposlenih u lokalnoj upravi potpisao kolektivne tužbe protiv Opštine Berane. Izašao peti broj časopisa „Nova Sloboda“. Počele pripreme za doček Nove godine...

Saša Radunović                     

Tekst preuzet iz časopisa „Nova Sloboda“

Foto Ado Softić                    

eSpona OTV EU

Društvo

Objavljeno: 11/12/2018
bijelo-polje-obiljezena-kampanja-16-dana-aktivizma-protiv-nasilja-nad-zenamaU organizaciji NVO Crnogorski ženski lobi iz Podgorice a u saradnji sa Udruženjem za razvoj civilnog društva iz Bijelog Polja, u tom gradu je održana promocija ...
eSpona
Objavljeno: 10/12/2018
nagradeni-srednjoskolci-iz-berana-niksica-i-kolasinaSrednjoškolci iz Berana, Nikšića i Kolašina pobjednici su takmičenja „Potraga za ljudskim pravima”, koje je organizovano za srednjoškolce i njihove nastavnike ...
eSpona
Objavljeno: 09/12/2018
udruzenje-studenata-medicine-cg-skrenuli-paznju-na-multiplu-sklerozu“Pogledaj, doktori!”, bio je jedan od komentara Podgoričanke koja je s oduševljenjem ispratila studente medicine na Trgu nezavisnosti. A, oni su se, mimo ...
eSpona
Objavljeno: 08/12/2018
beranska-opsta-bolnica-bogatija-za-skenerOpšta bolnica u Beranama od juče je bogatija za novi skener. Vrijednost skenera je, kako je saopšteno, više od 300.000 eura. Jučerašnjoj svečanosti predaje na ...
eSpona
Objavljeno: 07/12/2018
osteceno-sluzbeno-auto-opstine-petnjicaSlužbeno auto petnjičke lokalne uprave oštećeno je ali ne u saobraćaju, već prilikom transporta, saopštio je Samir Agović - predsjednik Opštine Petnjica. Radi ...
eSpona
Objavljeno: 05/12/2018
sjever-napustilo-1-270-stanovnika-natalitet-u-paduPrirodni priraštaj u Crnoj Gori je pozitivan, ali je svake godine sve manje novorođene djece.  “Ukupan broj živorođene djece opada, s tim da učešće dječaka u ...
eSpona
Objavljeno: 05/12/2018
lgbtq-gusenje-slobodne-rijeci-podriva-demokratiju-u-crnoj-goriPovodom hapšenja poslanika Nebojše Medojevića saopštenjem za javnost oglasili su se LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar. Dostavljeno saopštenje Espona ...
eSpona
Objavljeno: 04/12/2018
bijelo-polje-obiljezen-dan-osiNeformalna koalicija "Savez“ koju čini šest organizacija koja se bave pitanjem osoba sa invaliditetom (OSI) sa teritorije Bijelog Polja, obilježile su juče treći ...
eSpona
Objavljeno: 03/12/2018
plav-zapoceli-radovi-na-izgradnji-novog-puta-do-gusinjaIzgradnja prve faze moderne saobraćajnice Plav - Vojno selo - Gusinje počela je. U okviru prve faze predviđena je izgradnja 1,1 kilometara puta, sa dvije kolovozne ...
eSpona
Objavljeno: 01/12/2018
nvo-feniks-obiljezava-kampanju-16-dana-aktivizma-protiv-nasilja-nad-zenamaNVO "Ženska organizacija “Feniks“ iz Berana pridružila se obilježavanju kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" koja je započela 25. novembra, ...
eSpona
Objavljeno: 30/11/2018
zavrsena-rekonstrukcija-pumpne-stanicaZavršena je rekonstrukcija Pumpne stanice u Ulici Dušana Vujoševića i ona je danas predata na upotrebu građanima Berana. Rekonstrukcija je obavljena u sklopu ...
eSpona
Objavljeno: 29/11/2018
srednja-strucna-skola-dobila-novi-obrazovni-programU Srednjoj stručnoj školi u Beranama uveden je obrazovni program Elektrotehničar za razvoj veb i mobilnih aplikacija. Osim u toj beranskoj školi, pomenuti ...
eSpona
Objavljeno: 28/11/2018
inspekcija-utvrdila-postojanje-izmisljenih-radnih-mjesta-u-beranskoj-skoliProsvjetna i Inspekcija rada utvrdile su da je u beranskoj OŠ “Vuk Karadžić” nezakonito u radni odnos na četiri godine zaposlena na radno mjesto organizator nastave ...
eSpona
Objavljeno: 25/11/2018
petnjica-u-2018-asfaltirano-skoro-osam-kilometara-lokalnih-putevaRadnici Crnagoraputa privode kraju asfaltiranje putnog pravca Radiš Do – Krlje u MZ Trpezi. Položen je asfalt u dužini od 600 metara, a do završetka puta je ostalo ...
eSpona
Objavljeno: 24/11/2018
bijelo-polje-za-adaptaciju-skolske-sale-164-000-euraPotpisan je Ugovor sa firmom “Tehnogradnja” iz Pljevalja za izvođenje radova na adaptaciji školske sportske sale, vrijednosti oko 164.000 eura, a početak radova ...
eSpona
Objavljeno: 23/11/2018
postavljene-kante-i-klupe-na-obilazniciPovodom realizacije projekta „Cvjetni park - ogledalo mog grada“ saopštenjem se oglasila NVO „Sjeverna zemlja“. Dostavljeno saopštenje Espona integralno ...
eSpona
Objavljeno: 23/11/2018
za-sjutra-zakazano-obiljezavanje-oslobodenja-i-ujedinjenja-u-beranamaPovodom organizovanja proslave povodom ujedinjenja Srpska narodna odbrana Vasojevića i limske doline oglasila se saopštenjem. Dostavljeno saopštenje Espona ...
eSpona
Objavljeno: 22/11/2018
kolasin-restrikcije-vode-u-opstini-sa-cetiri-fabrike-za-flasiranjeVišesatna isključenja vode u više prigradskih naselja u Kolašinu nastaviće se i narednih dana. U preduzeću „Vodovod i kanalizacija“ objasnili su da je manjak vode ...
eSpona
Objavljeno: 22/11/2018
gusinje-polozen-kamen-temeljac-za-izgradnju-sportskih-terenaMinistar prosvjete Damir Šehović položio je kamen temeljac za izgradnju sportskog igrališta u dvorištu JU OŠ „Džafer Nikočević“ u Gusinju, vrijednosti oko 300.000 ...
eSpona
Objavljeno: 21/11/2018
bijelo-polje-u-domu-starih-odrzano-predavanje-voli-zivot-koji-zivisPrilikom obilaska korisnika Doma starih u Bijelom Polju, predstavnici NVO ,,Centar zaprevenciju suicida” održali su predavanje na temu “Samoubistvo”.  Posjeta ...
eSpona
Objavljeno: 21/11/2018
dvije-beranke-uspjesno-okoncale-program-obuke-za-trenerice-iz-oblasti-rodne-ravnopravnostiPovodom uspješno okončanog Programa obuke za trenere/ice saopštenjem se oglasila NVO „Feniks” iz Berana. Dostavljeno saopštenje Espona integralno objavljuje. U ...
eSpona
Objavljeno: 20/11/2018
kolasin-i-berane-nece-povezati-prije-kraja-2020-godineIako je završetak rekonstrukcije puta Jezerine - Lubnice planiran za 2020. godinu, već sada je izvjesno da će se još bar pola godine čekati saobraćajnica koja će da ...
eSpona
Objavljeno: 20/11/2018
petnjica-zavrsena-prva-faza-izgradnje-sportskog-poligona-u-godoceljuZavršetkom radova na izgradnji poligona za mali fudbal, košarku i rukomet, okončana je prva faza izgradnje sportskog poligona u MZ Godočelje. Kako je planirala ...
eSpona
Objavljeno: 20/11/2018
beranke-sandra-dukic-i-elena-pesic-uputile-pitanja-ministarstvima-kulture-i-sportaDvije učenice iz Berana, Sandra Đukić i Elena Pešić učestvovale su u manifestaciji Dani Đačkog parlamenta koja je održan juče, u Skupštini Crne Gore. Đukić i Pešić ...
eSpona
Objavljeno: 18/11/2018
predsjednik-albanije-24-novembra-boravice-u-rozajamaPredsjednik Albanije Iljir Meta boraviće 24. novembra u Rožajama. On će u tom gradu prisustvovati održavanju Desetom tradicionalnom “Planinskom satu”, koji će se ...
eSpona
Objavljeno: 16/11/2018
pljevlja-na-proljece-pocinje-izgradnja-novog-vrticaIzgradnja dječjeg vrtića u pljevaljskom naselju Guke, koji se najavljuje godinama, počeće na proljeće naredne godine, kazala je Abela Popović - direktorica Javne ...
eSpona
Objavljeno: 16/11/2018
bijelo-polje-rada-se-vraca-na-velika-vrataFabrika mineralne vode „Rada“ koja je ne tako davno zauzimala značajno mjesto na domaćem i inostranom tršištu, početkom naredne godini vratiće se na velika vrata u ...
eSpona
Objavljeno: 15/11/2018
bijelo-polje-realizovana-akcija-posumljavanjaU okviru pokrenute akcije pošumljavanja, učenici Srednje stručne škole iz Bijelog Polja realizovali su projekat "Zeleno, volim te zeleno”. Projekat je ...
eSpona
Objavljeno: 14/11/2018
tradicija-obnovljena-vodenica-u-pracevcuLijepo novembarsko jutro. Obasjane suncem padine livada zvanih Kućišta u selu Praćevac, malom ali lijepom selu u beranskoj opštini. Beranska kotlina još uvijek je ...
eSpona
Objavljeno: 14/11/2018
inspektor-za-vodoprivredu-podnio-krivicnu-prijavu-protiv-n-n-licaUsljed istovara komunalnog otpada i njegovog gomilanja na obali Lima, Dragan Šekularac - inspektor za vodoprivredu, podnio je krivičnu prijavu Osnovnom ...
eSpona
Objavljeno: 13/11/2018
mojkovac-lokalna-uprava-redovno-izmiruje-poreske-obavezeOpština Mojkovac predstavlja pozitivan primjer među opštinama kada je u pitanju stepen poreske disipline i redovnost u izmirivanju poreskih obaveza, ocijenjeno je ...
eSpona
Objavljeno: 12/11/2018
nvo-dar-zavrsila-prvu-fazu-projekta-znanjem-prevazidimo-podjeleNakon održanih radionica kojima je okončana prva faza projekta „Znanjem prevaziđimo podjele“ saopštenjem za javnost oglasila se NVO „Dar“ iz Berana. Dostavljeno ...
eSpona
Objavljeno: 12/11/2018
u-beogradu-odrzan-omaz-radulu-vesovicuDruštvo đaka Beranske gimnazije iz Beograda i Nevladino udružnje “Beranda”, iz Berana, upriličili su Omaž Radulu Vešoviću - bivšem profesoru i košarkaškom ...
eSpona
Objavljeno: 09/11/2018
andrijevica-kasarna-vcg-ce-unaprijediti-zivot-opstineKasarna Vojske Crne Gore (VCG), koja će biti izgrađena u Andrijevici, unaprijediće život cijele opštine, ocijenio je ministar odbrane Predrag Bošković. Kako je ...
eSpona
Objavljeno: 08/11/2018
drustvo-daka-beranske-gimnazije-u-beogradu-obiljezilo-dan-osnivanja-drustvaDruštvo đaka Beranske gimnazije u Beogradu šestog novembra je obilježilo dan osnivanja koji je, ujedno, i Dan Gimnazije “Panto Mališić”. Dan Društva obilježen je u ...
eSpona
Objavljeno: 08/11/2018
uredene-tri-lokacije-u-graduPovodom organizovane akcije uređenja tri gradske lokacije saopštenjem za javnost se oglasila NVO „Sjeverna zemlja“. Dostavljeno saopštenje Espona integralno ...
eSpona
Objavljeno: 07/11/2018
u-beogradu-ce-se-odrzati-omaz-radulu-vesovicuDruštvo đaka beranske gimnazije iz Beograda u saradnji sa NVU „Beranda“ iz Berana, organizuju Omaž pokojnom profesoru Radulu Vešoviću koji će se održati u glavnom ...
eSpona
Objavljeno: 06/11/2018
vasojevicka-sorbona-gimnazija-panto-malisic-obiljezava-105-godina-postojanjaPovodom obilježavanja 105 godina postojanja Gimnazije “Panto Mališić”, večeras će se u Beranama održati Svečana akademija. Akademija će se održati u amfiteatru ...
eSpona
Objavljeno: 02/11/2018
mojkovac-stopa-nezaposlenosti-iznad-drzavnog-prosjekaNačelnica Područne jedinice Bijelo Polje Slađana Nedović ukazuje na nepovoljnu strukturu nezaposlenih u Mojkovcu, prije svega starosnu. Učešće starijih od 50 godina ...
eSpona
Objavljeno: 01/11/2018
u-bijelom-polju-zavrsena-trodnevna-obuka-za-projekte-prakticnih-javnih-politikaDodjelom sertifikata, u Bijelom Polju je uspješno završena trodenevna obuka predstavnika NVO za pisanje predloga praktičnih javnih politika. Prema riječima ...
eSpona
Objavljeno: 01/11/2018
rozaje-do-kraja-godine-bez-posla-ostaje-55-opstinaraOd 223 radnika, koliko ih ima u lokalnoj upravi i javnim preduzećima čiji je osnivač Opština Rožaje, do kraja godine najmanje njih 55 ostaće bez posla. Kako je ...
eSpona
Objavljeno: 30/10/2018
beranci-i-petnjicani-zajedno-sanirali-putUdruženim radom mehanizacije Agencije za izgradnju i razvoj Berana i Komunalnog preduzeća iz Petnjice, prije nekoliko dana je saniran je put Savin Bor – katun na ...
eSpona
Objavljeno: 30/10/2018
pljevlja-na-prostoru-bivse-deponije-gradice-teniski-i-golf-tereneRudnik uglja Pljevlja započeo je sa rekultivacijom deponije Jagnjilo, a iz poslovodstva ove kompanije tvrde da bi se prostor od 57 hektara mogao iskoristiti za ...
eSpona
Objavljeno: 28/10/2018
dri-pozitivno-misljenje-o-finansijskoj-reviziji-i-uslovno-o-pravilnosti-zavrsnog-racuna-za-2017-godinu-opstine-beraneDržavna revizorska institucija (DRI) izrazila je pozitivno mišljenje na finansijsku reviziju Opštine Berane i uslovno mišljenje na reviziju pravilnosti Završnog ...
eSpona
Objavljeno: 27/10/2018
pocinje-zimsko-racunanje-vremenaPomjeranjem kazaljki za jedan sat unazad u nedjelju, 28. oktobra, u tri sata, počinje zimsko računanje vremena. Zimsko računanje vremena trajaće do posljednjeg ...
eSpona
Objavljeno: 25/10/2018
omaz-radulu-vesovicu-odrzace-se-i-u-beograduPovodom organizovanja Omaža Radulu Vešoviću koji će se održati u Beogradu saopštenjem za javnost oglasila se beranska NVU „Beranda“. Dostavljeno saopštenje Espona ...
eSpona
Objavljeno: 25/10/2018
miodrag-bobo-radunovic-izabran-za-dekana-medicinskog-fakultetaNovi dekan Medicinskog fakulteta u Podgorici je prof. dr Miodrag Bobo Radunović. On je na tajnom glasanju zadobio podršku 38 članova Upravnog odbora (UO), dok je ...
eSpona
Objavljeno: 24/10/2018
ministarstvo-prosvjete-u-toku-rekonstrukcija-vrtica-u-beranamaRadovi na rekonstrukciji Dječjeg vrtića “Radmila Nedić” u Beranama su u toku, saopštio je Filip Grujić - načelnik Službe za investicije Ministarstva prosvjete. On ...
eSpona
Objavljeno: 24/10/2018
rozaje-grade-se-obaloutvrde-u-koritu-ibraU Rožajama je u toku izgradnja obaloutvrda, odnosno regulacija korita Ibra i postavljanje cijevi za budući kanalizacioni kolektor. Riječ je o projektu vrijednom ...
eSpona
Objavljeno: 24/10/2018
petnjica-zapocelo-uklanjanje-nelegalnih-ogradaPostupajući po odluci Sekretarijata za lokalnu upravu i inspekcijske poslove, radnici Komunalnog preduzeća iz Petnjice započeli su sa uklanjanjem nelegalnih ograda ...
eSpona