Berane aerodromGodinu na izmaku u Beranama obilježile polarne hladnoće početkom godine i ne održana ni jedna sjednica lokalnog parlamenta. U posljednjih 30-tak godina, nikad manji broj zaposlenih i nikad veći broj nezaposlenih Beranaca. Opozicioni DPS tražio raspisivanje Prijevremenih lokalnih izbora, a iz vladajuće koalicije „Zdravo Berane“ odgovarano da DPS u Beranama nikad više neće biti na vlasti. Počela izgradnja 94 stambene jedinice za raseljena i izbjegla lica, a izvođeni radovi i na gradskom kolektoru. Ismet Krcić dobitnik Priznanja „Ivangrad“ za 2017. Godinu, fudbaleri Berana kao prvoplasirana ekipa na tabeli završili  jesenji dio šampionata u Drugoj ligi Crne Gore.

JANUAR: Početkom godine su obilježile sniježne padavine i pad temperature do 28. stepeni ispod nule. Mužjak čuvene beranske bijele rode, Perko Rodić uginuo i pronađen u ušću Bistrice u Lim. U glavnoj beranskoj ulici, Opština Berane organizovala doček Pravoslavne nove godine. Održana Bogojavljenska trka. Istaknuti filmski i TV reditelj, Beranac Gojko Kastratović dobio status istaknutog kulturnog stvaraoca u Crnoj Gori. Počele pripreme fudbalera „Berana“ i Radničkog“ za proljećni dio Prvenstva u Drugoj ligi Crne Gore za sezonu 2016/ 17.

FEBRUAR: Uprkos zabrani dobijenoj od strane Agencije za zaštitu ličnih podataka, lokalna uprava u Beranama nastavila da nezakonito snima ulazak i izlazak zaposlenih u zgradu Opštine Berane. U Beranama prezentovani rezultati prekograničnog projekta Kosovo- Crna Gora. Nakon sudske presude po kojoj je lokalna uprava dužna da njemu i srodnicima isplati 50.600 eura na ime eksproprijacije, Dragutin Boko Joksimović- potpredsjednik Opštine Berane, blokirao žiro račun lokalne uprave. Nezadovoljne umanjenjem naknada, majke sa troje i više djece protestovale ispred zgrade Centra za socijalni rad. Ministar sporta, Nikola Janović boravio u radnoj posjeti Beranama. Predsjednik NVU „Beranda“, Adem Softić pokrenuo humanitarnu akciju prikupljanja pomoći za Svetislava Baćka Milivojevića kojem je u požaru izgorio stambeni objekat. Postupajući po tužbi šest radnika, Upravni sud poništio rješenja Opštine Berane od 16. aprila 2015- te godine kojima im se prekida radni odnos. Iz Opštine saopštili „da je Sud poništio rješenja, a nije vratio radnike na posao“. Beranac Predrag Šekularac pobijedio na šahovskom turniru u Petnjici. Atletičar Nenad Ivanović osvojio treće mjesto u ekstremnoj trci na 111.kilometara, na Mojstiru. Na Prvenstvu Crne Gore u streljaštvu standardnim vazdušnim oružjem, održanom u Baru, takmičari streljačkih klubova „Berane“ i „Donje Luge“ osvojili 17. medalja.

MART: OO DPS Berane predao Ustavnom sudu Inicijativu za preispitivanje i ocjenu ustavnosti izglasanih odluka SO Berane o Izmjenama i dopunama Budžeta opštine Berane za 2016-tu i Plan budžeta za 2017. godinu. Dragoslav Šćekić- predsjednik Opštine Berane, pokrenuo proceduru o razrješenju Dragutina Joksimovića- potpredsjednika, a najbliži saradnik mu odgovorio „da je Šćekić sudbinu Koalicije Zdravo Berane prepustio DPS-a“. Ministar odbrane, Predrag Bošković i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, Ljubiša Jokić obišli Fabriku eksploziva „Poliex“. Ministarka ekonomije, Dragica Sekulić obišla Rudnik mrkog uglja „Berane“. Započeli radovi na prilagođavanju objekta Doma zdravlja potrebama osobama sa invaliditetom. U Podgorici je umro Komnen Vujadinović- istaknuti sportski i društveni radnik iz Berana. Iz štampe izašao drugi broj časopisa „Nova Sloboda“. Fudbaleri „Berana“ i „Radničkog“ nastavili Prvenstvo u Drugoj ligi Crne Gore. Mladi reprezentativac Crne Gore u streljaštvu, Beranac Nemanja Obradović nastupio na Prvenstvu Evrope koje je održano u Mariboru i ostvario lični, kadetski i juniorski državni rekord. Atletičar Nenad Ivanović učestvovao na prestižnoj trci na 12. sati, održanoj u Beogradu. Počeo proljećni dio Biznis lige u malom fudbalu „Berane 2016/17“. RK „Berane 2003“ organizovao akciju „Rukomet DA, droga NE“.

APRIL: Usljed podijeljenosti Koalicije „Zdravo Berane“ Petnaesta sjednica SO Berane prekinuta na samom početku. Elektronske novine Espona objavile potpisani Sporazum SNP-a i DF-a u kojem je potpisano od strane predstavnika oba politička subjekta da se u Opštini i javnim ustanovama i preduzećima čiji je ona osnivač mogu zapošljavati samo glasači Koalicije „Zdravo Berane“. Usljed svađa unutar vladajuće koalicije i bojkota odbornika opozicionog DPS-a, koji su uslovili nedostatak kvoruma, propao pokušaj Koalicije „Zdravo Berane“ da nastavi Petnaestu sjednicu SO Berane. Obilježen početak radova na izgradnji 94. stambene jedinice na Rudešu. U Beranama pao snijeg. U porti Manastira Đurđevi stupovi otvorena narodna kuhinja. Uprkos izdatom Moratorijumu na eksploataciju riječnih nanosa, u Beranama otkriven prvi takav slučaj. Puštena u rad hlorinatoska stanica u Vinickoj. Iz Agencije za izgradnju i razvoj Berana potvrđeno da se zbog prethodna dva slabo izvedena asfaltiranja prema Rujištu put, u dužini od kilometra, mora, po treći put, asfaltirati. Braho Adrović dobio nagradu za književno stvaralaštvo za mlade „Krilata Seošnica“. Upriličena premijera predstave „Posljednji čin komedije smrti“, u produkciji Centra za kulturu Berane. Na Gradskom stadionu odigrana utakmica između vetarana Berana i Crvene zvezde. Na 35. Otvorenom karate prvenstvu Srbije, karatisti Berana osvojili pet medalja. Rukometna selekcija Srednje medicinske škole „Dr Branko Zogović“ osvojila prvo mjesto na Prvenstvu crnogorskih srednjih škola.  Strijelci iz Berana osvojili drugo mjesto na šestoaprilskom turniru u Sarajevu. Kik bokseri „Perjanika“ nastupili na Cetinju i prikazanim oduševili prisutne na „Trofeju Prijestonice“.

Berane polumaturanti 2017MAJ: Većinom glasova članova OO NOVA Berane Radojica Živković dobio novi mandat predsjednika Odbora te partije u Beranama. Dragoslav Šćekić upriličio prijem za učenike iz Njemačke koji su boravili u Beranama. Obilježan Dan pobjede nad fašizmom. Beranac Savo Vučetić postao dobitnik Plakete za najzaslužnijeg dobrovoljnog davaoca krvi u Crnoj Gori. Zbog sumnje da su njihova domaćinstva zaobiđena tokom postavljanja kanalizacione mreže, dio mještana MZ Pešca održao protest. Na putu Berane- Kolašin, zvanično su započeti radovi na probijanju tunela „Vranjak“. Održano polumatursko i matursko veče. Predstavnici političkih partija zastupljenih u lokalnom parlamentu održali zajednički sastanak sa nastavnim kadrom i studentima Visoke medicinske škole, tokom kojeg je manifestovano jedinstvo da ona nastavi da funkcioniše u Beranama. Završena je Biznis liga malog fudbala „Berane 2016/17“. Uz prisustvo ministra Aleksandra Pejovića, održana je javna debata „Uloga civilnog sektora u procesu pristupanja EU“. Lokalna uprava uručila nagrade đacima generacije i dobitnicima diplome „Luča“ iz svih osnovnih i srednjih škola u Beranama. Nezadovoljni realizacijom datih obećanja od strane Opštine, mještani Rujišta najavili blokadu puta prema Privremenom odlagalištu otpada. Iz štampe je izašla knjiga „Izrazito dobre priče“, autora Perice Jokića. U okviru manifestacije „Noć muzeja“, organizovana izložba „Narodne nošnje Crne Gore“.Dječaci OFK Berane plasirali se u finale Kupa Crne Gore za pionire i osvojili Prvenstvo Sjeverne fudbalske regije za taj uzrast. Na Izbornoj skupštini Sjeverne fudbalske regije, Vojislav Došljak izabran za predsjednika i u naredne četiri godine.

JUN: Usljed nefunkcionisanja SO Berane izazvanog raskolom u vladajućoj koaliciji, OO DPS Berane zatražio od lokalne uprave skraćenje mandata i raspisivanje Prijevremenih lokalnih izbora. Dragoslav Šćekić- predsjednik Opštine, najavio u medijima da će prihvatiti kandidaturu za predsjednika Socijalističke narodne partije Crne Gore (SNP), ukoliko ga, kako je kazao, „bude predložilo članstvo“. Vlada Crne Gore nije dala saglasnost Univerzitetu Crne Gore za izmještanje Visoke medicinske škole iz Berana u Podgoricu. Mještani Rujišta blokirali odlaganje komunalnog otpada na Privremeno odlagalište u tom mjestu. OO DPS Berane upriličio prijem za rukometne reprezentativce Crne Gore, Igora Radojevića i Marka Čampara. Održanom iftarskom večerom, obilježen Ramazanski Bajram. U čast prijema Crne Gore u NATO savez, Ivan Brajović- predsjednik Skupštine Crne Gore, pozvao na svečani prijem predstavnike NVO „Spona“ iz Berana. Povodom obilježavanja Dana državnosti Republike Slovenije, Mitja Močnik- ambasador Slovenije u Crnoj Gori, uputio poziv na prijem predstavnicima beranske NVO „Spona“. Bivši ministar kulture, Janko Ljumović boravio u radnoj posjeti Beranama. Manifestacijom „Lađica đinđuva po trgu prosuta“ najavljen početak „Beranskog kulturnog ljeta“. U knjižari Matice srpske, u Podgorici, predstavljena nova zbirka pjesama Darka Jovovića- beranskog pjesnika i novinara. Završeno Prvenstvo u Drugoj ligi Crne Gore, a fudbaleri „Berana“ izborili opstanak i integrisali se sa FK „Radnički“. Svečano obilježeno deset godina postojanja Ženskog fudbalskog kluba „Cveteks“. Na Prvenstvu Crne Gore u streljaštvu za kadetkinje i juniorke, Beranka Beba Dabetić postavila rekord u svim kategorijama. U Beranama održana manifestacija „Olimpijski dan“.

Berane plazaJUL: Boraveći u Beranama, predsjednik Vlade Duško Marković pohvalio saradnju sa Opštinom. Svečanom sjednicom i koncertom u glavnoj gradskoj ulici, obilježen 21. jul Dan opštine Berane. Odbornik DPS-a, Branko Femić izabran za člana Odbora direktora Pošte Crne Gore. Na sastanku sa Suljom Mustafićem- direktorom Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, Dragoslav Šćekić- predsjednik Opštine, izrazio nezadovoljstvo podrškom projektima koje Zavod finansira na području Berana. Svečano otvoren rekonstruisani Hotel Berane. Održana je Deseta crnogorska ljetnja škola za mlade diplomate. Iz Vlade je javno upozoren Univerzitet Crne Gore da su dužni da raspišu Konkurs za upis studenata na Visoku medicinsku školu u Beranama za studijsku 2017/ 18 godinu. Reagujući na namjere rukovodstva Univerziteta, Prosvjetna inspekcija izdala naredbu da se raspiše Konkurs za upis 70. studenata na Visokoj medicinskoj školi. Stanovnici naselja Talum izrazili javno nezadovoljstvo uslovima koji vladaju na Stočnoj pijaci, zatraživši od nadležnih u Opštini da hitno reaguju. Zbog iskazane solidarnosti sa kolegama širom Crne Gore u gašenju šumskih požara, Dragoslav Šćekić- predsjednik Opštine, nagradio pripadnike beranske Službe zaštite i spašavanja. Predsjednik opštine upriličio prijem za Filipa Jočića- rukometnog reprezentativca Crne Gore. Beranska NVO „Spona“ započela realizaciju projekta „Berane, jedan od centara crnogorske diplomatije“. U Polimskom muzeju otvorena izložba fotografija „Ratna i poslijeratna hronika Pešaca“. Promocijom knjige „Album za prognane“, autorke Rebeke Čilović, otvorena manifestacija „Bihorsko kulturno ljeto“. Iz štampe je izašla 18- ta stihozbirka pjesama Velimira Ralevića, pod naslovom „Pišem joj verse ljuvene“. Braho Adrović učestvovao na književnim susretima održanim u Skadru, Istoku i Tuzima. Na pisti beranskog aerodroma, održan „Thunder fest“.Iz štampe izašao treći broj časopisa „Nova Sloboda“. Na MOSI „Pljevlja 2017“ nastupilo 68. sportista iz Berana.  Beranci Filip Jočić i Milorad Miko Jašović donirali sportsku opremu Rukometnom klubu „Berane 2003“ u vrijednosti 35.000 eura. Beranac Sejo Jašarović je osvojio Paraglajding kup „Bihor – Petnjica 2017“. U glavnoj ulici je održan boks meč između Mirsada Meca Ramusovića i Mađara Mise Halasa.

AVGUST: Usljed ne funkcionisanja parlamentarne većine, Koalicije „Zdravo Berane“, opozicioni DPS zatražio raspuštanje aktuelnog saziva SO Berane i raspisivanje  Prijevremenih lokalnih izbora. Iz vladajuće koalicije odgovoreno da „Beranama DPS više nikada neće vladati“.Predstavnici Poreske uprave Crne Gore razgovarali sa Dragoslavom Šćekićem- predsjednikom Opštine, i njegovim saradnicima i upozorili ih da će u slučaju daljeg nepoštovanja obaveza po pitanju reprograma duga Poreska uprava preduzeti mjere naplate u skladu sa Zakonom o poreskoj administraciji. Prema Izvještaju Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, u Beranama je nezaposleno 6.000 lica, odnosno oko 1.500 više od broja zaposlenih. Obilježen je 12. avgust, Dan mladih. Upravni odbor Univerziteta Crne Gore  donio Odluku da Visoka medicinska škola ostaje u Beranama i da se raspiše Kokurs za upis studenata za studentsku 2017/18. godinu. U podgoričkom Kliničkom centru umro šahovski FIDE majstor, Beranac Nikola Božović. Počelo Prvenstvo u Drugoj fudbalskoj ligi Crne Gore. Beranka Nina Delević pozvana u reprezentaciju Crne Gore za Ekipno šahovsko Evropsko prvenstvo, na Kritu.

Berane hotelSEPTEMBAR:  Nakon Petnaeste, zakazana je i nova, Šesnaesta sjednica SO Berane koja je usljed neslaganja u redovima vladajuće koalicije i bojkota opozicionog DPS-a, a nakon usvajanja odluka o spomenicima, prekinuta.Predstavnici Investiciono razvojnog fonda prezentovali finansijsku podršku unapređenju preduzetništva u Crnoj Gori. Zbog kašnjenja izmirenja poreskih obaveza, Poreska uprava Crne Gore blokirala žiro račune osam javnih ustanova i preduzeća čiji je osnivač Opština Berane. Lokalna uprava podijelila besplatne udžbenike učenicima osnovnih škola. U spomen preminulog Faruka Fara Pačariza održana komemorativna sjednica. Usljed neusklađenosti koeficijenata zarada sa Zakonom, podnešena prva tužba jednog od zaposlenih protiv Opštine Berane. Ministar zdravlja, Kenan Hrapović boravio u radnoj posjeti Beranama.  Iz štampe izašao četvrti broj časopisa „Nova Sloboda“.  Vokalna grupa „Gorske oči“ održala prvi koncert. U Centru za kulturu održan Festival nordijskog filma. Peta knjiga beranskog pjesnika, Rada Jolića, poema „Godinama“ izašla iz štampe. Predsjednik Rukometnog saveza Crne Gore, Zoran Radojičić sa saradnicima boravio u radnoj posjeti Beranama. Počela nova takmičarska sezona Biznis lige malog fudbala. Predsjednik FSCG, Dejan Savićević i Momir Đurđevac- generalni sekretar, boravili u Beranama i sa čelnicima Sjeverne fudbalske regije i Dragoslavom Šćekićem- predsjednikom Opštine, obišli Gradski stadion na kojem se izvode radovi na rekonstrukciji i adaptaciji. Održan turnir veterana na kojem su učestvovale bivše zvijezde fudbalskih klubova: Crvena zvezda, Partizan, Budućnost i Berane.

OKTOBAR: Saopštenjem za javnost Srpska koalicija osumnjičila OO DPS Berane i Dragoslava Šćekića- potpredsjednika SNP-a Crne Gore i predsjednika Opštine, da su formirali „novu interesnu većinu u Beranama“. Završen projekat „Obuka na radu i mentoring za žene i mlade sa fokusom na sjeveroistočni region“, koji je realizovan u saradnji HELP-a, Opštine Berane i Asocijacije poslovnih žena Crne Gore. Za studente Visoke medicinske škole iz centralne i južne regije, do otvaranja Studentskog doma u Beranama, Vlada je obezbijedila smještaj u Hotelu „Il Sole“. U Beogradu je preminuo Beranac Dragan Jokić- dugogodišnji novinar Javnog servisa RTS. Beba Dabetić postavila novi državni rekord u disciplini gađanja standardnim vazdušnim oružjem- olimpijski program, u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji. U izdanju „Pegaza“ iz štampe je izašla knjiga „Velika šetalica- humorističko- satirične pjesmeBraha Adrovića. Branka Miletić Kovačević iz Berana, osvojila je treću nagradu za najljepšu ljubavnu priču na manifestaciji „Kočićevi dani u Kočanu“. Održan je Međunarodni festival „Limsko srce“. Otvorena je izložba skulptura „Kad panjevi progovore“. Knjiga „Izrazito dobre priče“, autora Perice Jokića, promovisana na Beogradskom sajmu knjiga. Borci „Perjanika“ učestvovali na Kik boks kupu „Prnjavor open 2017“. Nenad Ivanović nastupio na Međunarodnoj trci samoprevazilaženja na 24. sata. Na Prvenstvu sportskih novinara Jugoistočne Evrope, održanom u Staroj Pazovi, mrežu fudbalske reprezentacije sportskih novinara Crne Gore branio Milutin Stešević Kubanac. Održan Memorijalni šahovski turnir „Anto Rmuš“.

Berane zimaNOVEMBAR: Vještak ekonomske struke utvrdio da je zaposleni u lokalnoj upravi, koji je zbog neusklađenosti koeficijenata zaposlenih sa Zakonom o zaradama u javnom sektoru tužio Opštinu Berane, do maja 2017. godine zakinut za 910. eura. Održana posthumna promocija knjige „Zdravstvena statistika i informatika“, autora pokojnog prof. dr Jezdimira- Luke Obadovića. Nepoznati počinioci oštetili službeno vozilo predsjednika Opštine koje se nalazilo na parkingu. Završena prva faza rekonstrukcije puta Berane- Petnjica. Opština Berane dodijelila besplatne sadnice poljoprivrednim proizvođačima. Komunalno preduzeće „Berane“ i lokalna uprava potpisalu Sporazum sa mještanima Rujišta o daljem korišćenju Privremenog odlagališta u tom mjestu, obavezavši se da Opština u narednih pet godina  investira u infratrukturu tog naselja 250.000 eura. Ustavni sud prihvatio žalbu novinara Tufika Softića. Pokrenuta je humanitarna akcija na prikupljanju sredstava za liječenje trogodišnje Sofije Vešović. U Beogradu je umro Stevan Šćepo Labudović- lični fotograf Josipa Broza Tita, heroj Alžirske revolucije i dobitnik Nagrade „21. jul“. NVO „Spona“ započela realizaciju projekta „Otvorena televizija“ koji finansira Evropska unija. Ženska klapa „ O dive bell canto“ održala cjelovečernji koncert. U organizaciji NVU „Beranda“ , u Sremskim Karlovcima održani Drugi pjesnički susreti na znakovnom jeziku „Limovanje- Žubor tišine 2“. U Beranama prikazana izložba fotografija Ruske državne informativne agencije (RIA)Rusija danas“. Glumački ansambl Centra za kulturu Berane gostovao u Beogradu i Trsteniku, gdje su sa predstavom „Posljednji čin komedije smrti“ pobrali simpatije. Otvorena izložba crteža „Olovka priča“, autora Milije Pajkovića. U Frankfurtu održano književno veče Braha Adrovića. Pjevač crnogorskih narodnih pjesama, Ismet Krcić dobitnik je Priznanja „Ivangrad“ za 2017. godinu. Dva takmičara Kik boks kluba „Perjanik“ nastupila na profi reviji „Noć kik boksa“, u Peći. Ilija Ivanović- član Šahovskog kluba „Gambit“, osvojio je prvo mjesto na Prvenstvu Berana u šahu. Nakon 17. odigranih kola, fudbaleri Berana osvojili su prvo mjesto na tabeli i uspješno završili jesenji dio šampionata u Drugoj ligi Crne Gore.

DECEMBAR: Posljednjem oproštaju od Stevana Šćepa Labudovića, održanom u Beogradu, prisustvovala i delegacija beranske lokalne uprave. Filip Vujanović- predsjednik Crne Gore, zakazao održavanje lokalnih izbora u Beranama za četvrti februar 2018. godine. U organizaciji NVO „Spona“ upriličeno svečano uručenje Priznanja „Ivangrad“ Ismetu Krciću. Iz štampe je izašla knjiga, „Varoš bez mane“, autora Milije Pajkovića. Zbog neusklađenosti koeficijenata sa Zakonom o zaradama u javnom sektoru, dio zaposlenih u lokalnoj upravi potpisao kolektivne tužbe protiv Opštine Berane. Izašao peti broj časopisa „Nova Sloboda“. Počele pripreme za doček Nove godine...

Saša Radunović                     

Tekst preuzet iz časopisa „Nova Sloboda“

Foto Ado Softić                    

eSpona OTV EU

Društvo

Objavljeno: 10/01/2018
kolasin-bez-posla-vise-od-cetvrtine-gradanaU Kolašinu je u decembru bilo 827 nezaposlenih, 20 više nego godinu ranije u istom periodu. Prema podacima kancelarije Zavoda za zapošljavanje (ZZZ), stopa ...
eSpona
Objavljeno: 10/01/2018
pljevlja-deponija-jagnjilo-ce-postati-zelena-livadaRudnik uglja do kraja ove godine rekultivisaće najveći dio deponije Jagnjilo,  na koju  odlažu jalovinu iz obližnjeg površinskog kopa Potrlica. “Prvo ...
eSpona
Objavljeno: 09/01/2018
pljevlja-rodenih-gotovo-hiljadu-manje-nego-1980-godineU pljevaljskom porodilištu lani je rođeno 189 beba, odnosno za skoro 1000 manje nego što se u tom gradu rodilo 1980. godine. “Kada sam počela da radim 1980. ...
eSpona
Objavljeno: 07/01/2018
hristos-se-rodi-2018Čitaocima, vjernicima i svim građanima pravoslavne vjeroispovijesti čestitamo najradosniji hrišćanski  praznik – Božić. Redakcija
eSpona
Objavljeno: 06/01/2018
mojkovac-dom-zdravlja-nabavio-laboratorijsku-opremuDom zdravlja “Boško Dedejić” u Mojkovcu je pred sam kraj godine, postao bogatiji za tri nova aparata kojim je proširio usluge koje pruža laboratorijska ...
eSpona
Objavljeno: 04/01/2018
bijelo-polje-otvoren-rekonstruisani-gradski-trgRekonstruisani gradski trg u Bijelom Polju juče je svečano otvoren. Predaja na upotrebu trga građanima Bijelog Polja uveličalo je jučerašnje svečanosti organizovane ...
eSpona
Objavljeno: 03/01/2018
dobrotvorno-udruzenje-podrzi-berane-obradovalo-je-malisane-bjelasickog-sela-glavaceU Beranama postoji preko stotinu raznih nevladinih organizacija (da li su baš sve nevladine ili vladine, dalo bi se o tome raspravljati)! A moglo bi se i ...
eSpona
Objavljeno: 03/01/2018
kolasin-ponovo-proradila-fontanaGradska fontana u Kolašinu ponovo radi nakon što je preduzeće Vodovod i kanalizacija uspjelo da, par dana pred novogodišnje praznike, otkloni kvar. Iz preduzeća ...
eSpona
Objavljeno: 31/12/2017
srecna-nova-2018-godinaČitaocima i svim građanima, Redakcija Elektronskih novina Espona želi srećnu i uspješnu Novu godinu!          
eSpona
Objavljeno: 31/12/2017
kolasin-pod-sterikama-i-za-novu-godinuOsam socijalno ugroženih porodica, među kojima je šestoro djece, dočekaće i Novu godinu bez struje u kolašinskom Domu učenika. Stanari su bez struje više od dva ...
eSpona
Objavljeno: 30/12/2017
pljevlja-slikari-se-prikljucili-humanitarnoj-akcijiZapočetoj humanitarnoj akciji prikupljanja novca za liječenje teško oboljelog Ranka Knjeginjića - trenera u KK Pljevlja, koju je pokrenuo taj klub, pridružili su se ...
eSpona
Objavljeno: 30/12/2017
rutovic-neusvajanje-programsko-produkcionog-plana-javnog-servisa-nema-veze-sa-nepotpisivanjem-ugovora-sa-vladomPovodom izjave Vladimira Pavićevića - predsjednika Savjeta RTCG, koju je dao nakon neusvajanja programsko produkcionog plana Javnog servisa od strane Savjeta, ...
eSpona
Objavljeno: 30/12/2017
savjet-javnog-servisa-nije-usvojio-programski-plan-tvcgNeusvajanjem Programsko produkcionog plana TVCG Savjet RTCG je pokazao da je Andrijana Kadija - generalna direktorica Javnog servisa, izgzubila podršku Savjeta, ...
eSpona
Objavljeno: 29/12/2017
u-pljevljima-otvoreno-klizalistePrije dva dana otvoreno je Klizalište na centralnom gradskom trgu u Pljevljima. Kako je objavio PVPortal, prve noći posjećenost klizališta je bila više nego ...
eSpona
Objavljeno: 28/12/2017
luzacka-novogodisnjo-bozicna-bajkaU zgradi Osnovne škole u Lušcu kod Berana održana je tradicionalna priredba prigodom nastupajućih novogodišnjih i božićnih praznika "Novogodišnja i božićna bajka“. ...
eSpona
Objavljeno: 28/12/2017
andrijevica-za-iskazanu-humanost-i-hrabrost-nagraden-rukometas-radojevicZa nedavno iskazanu hrabrost i humanost, kada je u Mađarskoj skokom u vodu spasio život jednom stanovniku Egera, grada u čijem klubu trenutno nastupa, ...
eSpona
Objavljeno: 25/12/2017
ponedjeljak-i-utorak-neradni-dani-za-vjernike-katolicke-vjeroispovijestiPovodom katoličkog Božića, ponedjeljak i utorak, 25. i 26. decembar neradni su dani za vjernike te crkve, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog ...
eSpona
Objavljeno: 22/12/2017
radni-dorucak-predsjednika-scekica-sa-novinarimaPovodom upriličenog tradicionalnog doručka Predsjednika opštine sa novinarima oglasio se Biroa za odnose sa javnošću Opštine Berane. Dostavljeno saopštenje Espona ...
eSpona
Objavljeno: 21/12/2017
odrzana-komemorativna-sjednica-povodom-smrti-stevana-scepa-labudovicaPovodom smrti Stevana – Šćepa Labudovića, snimatelja Alžirske revolucije i zaslužnog građanina Narodne demokratske republike Alžir, Opština Berane i Društvo ...
eSpona
Objavljeno: 21/12/2017
opstina-berane-dobitnik-nagrade-najbolje-prakse-u-lokalnoj-samoupraviOpština Berane dobitnik je Nagrade za najbolje prakse u lokalnoj samoupravi u Crnoj Gori u 2017. godini u oblasti „Realizacija projekata putem međunarodne ...
eSpona
Objavljeno: 20/12/2017
rutovic-menadzment-rtcg-da-podnese-ostavkePovodom lažiranja podataka o gledanosti menadžmenta Javnog servisa RTVCG, te podnesene Inicijative za podnošenje njihovih ostavki od strane prof. dr Mima ...
eSpona
Objavljeno: 19/12/2017
draskovic-podnio-inicijativu-za-smjenu-kadije-i-micunovicaČlan Savjeta RTCG prof. dr Mimo Drašković podnio je inicijativu Savjetu RTCG za smjenu Andrijane Kadije - generalne direktorice RTCG i Vladana Mićunovića - ...
eSpona
Objavljeno: 19/12/2017
opstina-berane-stipendira-pedeset-visokoskolacaPovodom uručivanja Ugovora o stipendiranju saopštenjem se oglasio Biro za odnose sa javnošću Opštine Berane. Dostavljeno saopštenje Espona integralno ...
eSpona
Objavljeno: 18/12/2017
kolasin-u-naselju-lug-rupe-krpe-sitnim-kamenomTamponiranje ulica u kolašinskom naselju Lug napreduje i oko kilometar, koliko su duge dvije saobraćajnice kroz to “divlje“ naselje, uskoro će biti prekrivene ...
eSpona
Objavljeno: 18/12/2017
petnaesti-broj-medijske-politike-posvecen-polozaju-i-zivotu-roma-u-crnoj-goriIz štampe je izašao, petnaesti po redu broj, Medijske politike - časopisa za medijsku kulturu i istraživanje, koji je temetski naslovljen na istoriju, položaj i ...
eSpona
Objavljeno: 17/12/2017
pljevlja-uskoro-dobijaju-klizalistePljevlja će uskoro dobiti klizalište koje će biti montirano na Trgu 13. jul. Klizalište će moći da primi 90 klizača u jednom momentu, a na raspisani tender ...
eSpona
Objavljeno: 14/12/2017
lgbt-forum-progres-nagrada-dika-dodijeljena-ministarstvu-za-ljudska-i-manjinska-prava-marunovicu-i-cimbaljevicuPovodom uručivanja nagrade „DIKA“ saopštenjem za javnost oglasio se LGBT Forum Progres. Dostavljeno saopštenje Espona integralno prenosi. Nevladina organizacija ...
eSpona
Objavljeno: 11/12/2017
pocinje-festival-o-ljudskim-pravima-ubrzaj-2017Danas i sjutra u Beranama se održava VIII Festival filma o ljudskim pravima “UBRZAJ 2017.” Organizator Festivala je  Centar za građansko obrazovanje (CGO) u ...
eSpona
Objavljeno: 09/12/2017
ministar-hrapovic-otvorio-rekonstruisanu-jedinicu-za-fizikalnu-terapiju-u-dz-beraneU Domu zdravlja Berane juče je otvorena Jedinica za fizikalnu terapiju primarnog nivoa, za koju je Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) ...
eSpona
Objavljeno: 08/12/2017
fond-za-zdravstveno-osiguranje-obezbijedio-upotrebu-elektronskog-receptaRazvoj novih servisa i uvođenje elektronskog recepta predstavlja temu saopštenja Fonda za zdravstveno osiguranje. Dostavljeno saopštenje Espona integralno ...
eSpona
Objavljeno: 05/12/2017
pljevlja-bolnici-fali-30-doktoraU pljevaljskoj bolnici trenutno rade 22 ljekara specijaliste i dvoje sa subspecijalizacijom, a neophodno je 50 do 55, saopštio je Mile Goločevac - direktor te ...
eSpona
Objavljeno: 04/12/2017
draskovic-uredivacki-tim-ciji-programski-plan-nije-usvojen-mora-da-bude-smijenjenČlan Savjeta RTV Crne Gore prof. dr Mimo Drašković zatražio je od Adrijane Kadije - generalne direktorice, da smijeni kompletan uređivački tim, što je izazvalo ...
eSpona
Objavljeno: 04/12/2017
kolasin-dom-ucenika-bez-struje-djeca-uce-uz-sterikeAtmosfera u kolašinskom Domu učenika, koji je poznat kao „sivi dom“, nije siva nego mračna. Objekat je dva mjeseca bez struje, a osam socijalno ugroženih porodica ...
eSpona
Objavljeno: 01/12/2017
petnjica-postavljena-klimatoloska-stanicaZavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore je protekle nedjelje u počeo sa instaliranjem klimatološke stanice u Petnjici. Za njeno postavljanje su ...
eSpona
Objavljeno: 30/11/2017
prokuvavati-vodu-iz-gradskog-vodovodaVoda za piće sa gradskog vodovoda u Beranama blago je prešla dozvoljenu granicu mutnoće, pa je iz JP Vodovod preporučeno da se prokuvava prije upotrebe, objavio je ...
eSpona
Objavljeno: 30/11/2017
prihvacena-ustavna-zalba-tufika-softicaDruštvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) je zadovoljno odlukom Ustavnog suda da prihvati žalbu člana njihovog Upravnog odbora Tufika Softića i ...
eSpona
Objavljeno: 26/11/2017
in-memoriam-stevan-scepo-milutinov-labudovicStevan –Šćepo Milutinov Labudović (1926-2017), najpoznatiji beranski fotograf, snimatelj Filmskih novosti, zvanični snimatelj Alžirske revolucije i nacionalni heroj ...
eSpona
Objavljeno: 25/11/2017
najavljeno-skoro-otvaranje-univerzitetskog-centra-u-beranamaRadovi na objektu Univerzitetski centar u Beranama su završeni i ubrzo se očekuje njegovo otvaranje, saopštio je Omer Mehmedović - sekretar Ministarstva prosvjete, ...
eSpona
Objavljeno: 23/11/2017
kolasin-fekalije-iz-stanova-idu-u-rijekuOtpadne vode iz 10 stanova kolašinske zgrade u Ulici Dunje Đokić, od nedavno su usmjerene u pritoku Tare -  Svinjaču. Vjerovatno da su fekalije i do sada ...
eSpona
Objavljeno: 23/11/2017
sjecanje-prof-dr-milos-m-cimbaljevic(1942-2017) Profesor emeritus, višegodišnji dekan Medicinskog fakulteta u Podgorici, beranski gimnazijalac, vrsni ortoped prof. dr Miloš M. Cimbaljević preminuo je ...
eSpona
Objavljeno: 22/11/2017
bijelo-polje-javnim-radovima-ciste-obalu-limaU blizini gradskog stadiona u Bijelom Polju či­ste se ostr­va i korita Li­ma, pa se građani nadaju da će ekološki incidenti postati ...
eSpona
Objavljeno: 18/11/2017
sporazum-za-odlagaliste-u-rujistu-opstina-ce-u-narednih-pet-godina-uloziti-jos-250-000-euraNakon potpisanog Sporazuma sa Odborom mještana i usvojenog Predloga za ustupanje na privremeno upravljanje i korišćenje zemljišta bez naknade, radi privremenog ...
eSpona
Objavljeno: 17/11/2017
kolasin-na-ime-koncesija-za-vodu-opstini-vraceno-tridesetak-hiljada-euraKolašinu je vraćena trećina od 100.000 eura, koje su tokom minulih pet godina četiri koncesionara za vode uplatili drugim opštinama. Vraćanje novca uslijedilo je ...
eSpona
Objavljeno: 17/11/2017
petnjica-pocinje-sanacija-korita-korackog-potokaZapočeli su radovi na sanaciji Koraćkog potoka u dijelu koji prolazi kroz Petnjicu. Radovi podrazumijevaju njegovo uređenje u dužini od 200. metara, na potezu od ...
eSpona
Objavljeno: 16/11/2017
berane-opstina-dodijelila-besplatne-sadnice-poljoprivrednicimaPovodom dodjele sadnica poljoprivrednim proizvođačima saopštenjem za javnost se oglasio Biro za odnose sa javnošću Opštine Berane. Dostavljeno saopštenje Espona ...
eSpona
Objavljeno: 16/11/2017
pljevlja-novi-slucaj-ekoloskog-zagadenjaKoncentracije PM10 čestica u Pljevljima je prije tri noći bila 16 puta veća od dozvoljene. Instrumenti Agencije za zaštitu životne sredine registrovali su u 21 sat ...
eSpona
Objavljeno: 15/11/2017
zavrsena-prva-faza-rekonstrukcije-puta-berane-petnjicaNaredne godine će započeti radovi na drugoj dionici puta Petnjica - Berane, pa će za tri godine građani jedne od najmlađih crnogorskih opština za sat i po stizati ...
eSpona
Objavljeno: 13/11/2017
predsjednica-gusinja-nece-odgovarati-zbog-afere-dnevnikSpecijalno državno tužilaštvo neće podizati otužnicu protiv Anele Čekić - predsjednice Opštine Gusinje, za takozvanu aferu “Dnevnik”. To je potvrđeno ...
eSpona
Objavljeno: 10/11/2017
za-subotu-najavljeni-radovi-na-dapsicko-polickom-vodovoduUsljed izvođenja planiranih radova na vodovodnoj mreži, sjutra, od osam časova pa do završetka radova, bez vode će ostati potrošači sa dapsićko-poličkog ...
eSpona
Objavljeno: 10/11/2017
plan-u-bijelom-polju-ce-graditi-tri-vrtica-bazenU periodu 2017-2021. godine Opština Bijelo Polje će realizovati 121 projekat ukupne vrijednosti 103.000.000 eura od kojih će 15.400.000 eura obezbijediti lokalna ...
eSpona