Berane aerodromGodinu na izmaku u Beranama obilježile polarne hladnoće početkom godine i ne održana ni jedna sjednica lokalnog parlamenta. U posljednjih 30-tak godina, nikad manji broj zaposlenih i nikad veći broj nezaposlenih Beranaca. Opozicioni DPS tražio raspisivanje Prijevremenih lokalnih izbora, a iz vladajuće koalicije „Zdravo Berane“ odgovarano da DPS u Beranama nikad više neće biti na vlasti. Počela izgradnja 94 stambene jedinice za raseljena i izbjegla lica, a izvođeni radovi i na gradskom kolektoru. Ismet Krcić dobitnik Priznanja „Ivangrad“ za 2017. Godinu, fudbaleri Berana kao prvoplasirana ekipa na tabeli završili  jesenji dio šampionata u Drugoj ligi Crne Gore.

JANUAR: Početkom godine su obilježile sniježne padavine i pad temperature do 28. stepeni ispod nule. Mužjak čuvene beranske bijele rode, Perko Rodić uginuo i pronađen u ušću Bistrice u Lim. U glavnoj beranskoj ulici, Opština Berane organizovala doček Pravoslavne nove godine. Održana Bogojavljenska trka. Istaknuti filmski i TV reditelj, Beranac Gojko Kastratović dobio status istaknutog kulturnog stvaraoca u Crnoj Gori. Počele pripreme fudbalera „Berana“ i Radničkog“ za proljećni dio Prvenstva u Drugoj ligi Crne Gore za sezonu 2016/ 17.

FEBRUAR: Uprkos zabrani dobijenoj od strane Agencije za zaštitu ličnih podataka, lokalna uprava u Beranama nastavila da nezakonito snima ulazak i izlazak zaposlenih u zgradu Opštine Berane. U Beranama prezentovani rezultati prekograničnog projekta Kosovo- Crna Gora. Nakon sudske presude po kojoj je lokalna uprava dužna da njemu i srodnicima isplati 50.600 eura na ime eksproprijacije, Dragutin Boko Joksimović- potpredsjednik Opštine Berane, blokirao žiro račun lokalne uprave. Nezadovoljne umanjenjem naknada, majke sa troje i više djece protestovale ispred zgrade Centra za socijalni rad. Ministar sporta, Nikola Janović boravio u radnoj posjeti Beranama. Predsjednik NVU „Beranda“, Adem Softić pokrenuo humanitarnu akciju prikupljanja pomoći za Svetislava Baćka Milivojevića kojem je u požaru izgorio stambeni objekat. Postupajući po tužbi šest radnika, Upravni sud poništio rješenja Opštine Berane od 16. aprila 2015- te godine kojima im se prekida radni odnos. Iz Opštine saopštili „da je Sud poništio rješenja, a nije vratio radnike na posao“. Beranac Predrag Šekularac pobijedio na šahovskom turniru u Petnjici. Atletičar Nenad Ivanović osvojio treće mjesto u ekstremnoj trci na 111.kilometara, na Mojstiru. Na Prvenstvu Crne Gore u streljaštvu standardnim vazdušnim oružjem, održanom u Baru, takmičari streljačkih klubova „Berane“ i „Donje Luge“ osvojili 17. medalja.

MART: OO DPS Berane predao Ustavnom sudu Inicijativu za preispitivanje i ocjenu ustavnosti izglasanih odluka SO Berane o Izmjenama i dopunama Budžeta opštine Berane za 2016-tu i Plan budžeta za 2017. godinu. Dragoslav Šćekić- predsjednik Opštine Berane, pokrenuo proceduru o razrješenju Dragutina Joksimovića- potpredsjednika, a najbliži saradnik mu odgovorio „da je Šćekić sudbinu Koalicije Zdravo Berane prepustio DPS-a“. Ministar odbrane, Predrag Bošković i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, Ljubiša Jokić obišli Fabriku eksploziva „Poliex“. Ministarka ekonomije, Dragica Sekulić obišla Rudnik mrkog uglja „Berane“. Započeli radovi na prilagođavanju objekta Doma zdravlja potrebama osobama sa invaliditetom. U Podgorici je umro Komnen Vujadinović- istaknuti sportski i društveni radnik iz Berana. Iz štampe izašao drugi broj časopisa „Nova Sloboda“. Fudbaleri „Berana“ i „Radničkog“ nastavili Prvenstvo u Drugoj ligi Crne Gore. Mladi reprezentativac Crne Gore u streljaštvu, Beranac Nemanja Obradović nastupio na Prvenstvu Evrope koje je održano u Mariboru i ostvario lični, kadetski i juniorski državni rekord. Atletičar Nenad Ivanović učestvovao na prestižnoj trci na 12. sati, održanoj u Beogradu. Počeo proljećni dio Biznis lige u malom fudbalu „Berane 2016/17“. RK „Berane 2003“ organizovao akciju „Rukomet DA, droga NE“.

APRIL: Usljed podijeljenosti Koalicije „Zdravo Berane“ Petnaesta sjednica SO Berane prekinuta na samom početku. Elektronske novine Espona objavile potpisani Sporazum SNP-a i DF-a u kojem je potpisano od strane predstavnika oba politička subjekta da se u Opštini i javnim ustanovama i preduzećima čiji je ona osnivač mogu zapošljavati samo glasači Koalicije „Zdravo Berane“. Usljed svađa unutar vladajuće koalicije i bojkota odbornika opozicionog DPS-a, koji su uslovili nedostatak kvoruma, propao pokušaj Koalicije „Zdravo Berane“ da nastavi Petnaestu sjednicu SO Berane. Obilježen početak radova na izgradnji 94. stambene jedinice na Rudešu. U Beranama pao snijeg. U porti Manastira Đurđevi stupovi otvorena narodna kuhinja. Uprkos izdatom Moratorijumu na eksploataciju riječnih nanosa, u Beranama otkriven prvi takav slučaj. Puštena u rad hlorinatoska stanica u Vinickoj. Iz Agencije za izgradnju i razvoj Berana potvrđeno da se zbog prethodna dva slabo izvedena asfaltiranja prema Rujištu put, u dužini od kilometra, mora, po treći put, asfaltirati. Braho Adrović dobio nagradu za književno stvaralaštvo za mlade „Krilata Seošnica“. Upriličena premijera predstave „Posljednji čin komedije smrti“, u produkciji Centra za kulturu Berane. Na Gradskom stadionu odigrana utakmica između vetarana Berana i Crvene zvezde. Na 35. Otvorenom karate prvenstvu Srbije, karatisti Berana osvojili pet medalja. Rukometna selekcija Srednje medicinske škole „Dr Branko Zogović“ osvojila prvo mjesto na Prvenstvu crnogorskih srednjih škola.  Strijelci iz Berana osvojili drugo mjesto na šestoaprilskom turniru u Sarajevu. Kik bokseri „Perjanika“ nastupili na Cetinju i prikazanim oduševili prisutne na „Trofeju Prijestonice“.

Berane polumaturanti 2017MAJ: Većinom glasova članova OO NOVA Berane Radojica Živković dobio novi mandat predsjednika Odbora te partije u Beranama. Dragoslav Šćekić upriličio prijem za učenike iz Njemačke koji su boravili u Beranama. Obilježan Dan pobjede nad fašizmom. Beranac Savo Vučetić postao dobitnik Plakete za najzaslužnijeg dobrovoljnog davaoca krvi u Crnoj Gori. Zbog sumnje da su njihova domaćinstva zaobiđena tokom postavljanja kanalizacione mreže, dio mještana MZ Pešca održao protest. Na putu Berane- Kolašin, zvanično su započeti radovi na probijanju tunela „Vranjak“. Održano polumatursko i matursko veče. Predstavnici političkih partija zastupljenih u lokalnom parlamentu održali zajednički sastanak sa nastavnim kadrom i studentima Visoke medicinske škole, tokom kojeg je manifestovano jedinstvo da ona nastavi da funkcioniše u Beranama. Završena je Biznis liga malog fudbala „Berane 2016/17“. Uz prisustvo ministra Aleksandra Pejovića, održana je javna debata „Uloga civilnog sektora u procesu pristupanja EU“. Lokalna uprava uručila nagrade đacima generacije i dobitnicima diplome „Luča“ iz svih osnovnih i srednjih škola u Beranama. Nezadovoljni realizacijom datih obećanja od strane Opštine, mještani Rujišta najavili blokadu puta prema Privremenom odlagalištu otpada. Iz štampe je izašla knjiga „Izrazito dobre priče“, autora Perice Jokića. U okviru manifestacije „Noć muzeja“, organizovana izložba „Narodne nošnje Crne Gore“.Dječaci OFK Berane plasirali se u finale Kupa Crne Gore za pionire i osvojili Prvenstvo Sjeverne fudbalske regije za taj uzrast. Na Izbornoj skupštini Sjeverne fudbalske regije, Vojislav Došljak izabran za predsjednika i u naredne četiri godine.

JUN: Usljed nefunkcionisanja SO Berane izazvanog raskolom u vladajućoj koaliciji, OO DPS Berane zatražio od lokalne uprave skraćenje mandata i raspisivanje Prijevremenih lokalnih izbora. Dragoslav Šćekić- predsjednik Opštine, najavio u medijima da će prihvatiti kandidaturu za predsjednika Socijalističke narodne partije Crne Gore (SNP), ukoliko ga, kako je kazao, „bude predložilo članstvo“. Vlada Crne Gore nije dala saglasnost Univerzitetu Crne Gore za izmještanje Visoke medicinske škole iz Berana u Podgoricu. Mještani Rujišta blokirali odlaganje komunalnog otpada na Privremeno odlagalište u tom mjestu. OO DPS Berane upriličio prijem za rukometne reprezentativce Crne Gore, Igora Radojevića i Marka Čampara. Održanom iftarskom večerom, obilježen Ramazanski Bajram. U čast prijema Crne Gore u NATO savez, Ivan Brajović- predsjednik Skupštine Crne Gore, pozvao na svečani prijem predstavnike NVO „Spona“ iz Berana. Povodom obilježavanja Dana državnosti Republike Slovenije, Mitja Močnik- ambasador Slovenije u Crnoj Gori, uputio poziv na prijem predstavnicima beranske NVO „Spona“. Bivši ministar kulture, Janko Ljumović boravio u radnoj posjeti Beranama. Manifestacijom „Lađica đinđuva po trgu prosuta“ najavljen početak „Beranskog kulturnog ljeta“. U knjižari Matice srpske, u Podgorici, predstavljena nova zbirka pjesama Darka Jovovića- beranskog pjesnika i novinara. Završeno Prvenstvo u Drugoj ligi Crne Gore, a fudbaleri „Berana“ izborili opstanak i integrisali se sa FK „Radnički“. Svečano obilježeno deset godina postojanja Ženskog fudbalskog kluba „Cveteks“. Na Prvenstvu Crne Gore u streljaštvu za kadetkinje i juniorke, Beranka Beba Dabetić postavila rekord u svim kategorijama. U Beranama održana manifestacija „Olimpijski dan“.

Berane plazaJUL: Boraveći u Beranama, predsjednik Vlade Duško Marković pohvalio saradnju sa Opštinom. Svečanom sjednicom i koncertom u glavnoj gradskoj ulici, obilježen 21. jul Dan opštine Berane. Odbornik DPS-a, Branko Femić izabran za člana Odbora direktora Pošte Crne Gore. Na sastanku sa Suljom Mustafićem- direktorom Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, Dragoslav Šćekić- predsjednik Opštine, izrazio nezadovoljstvo podrškom projektima koje Zavod finansira na području Berana. Svečano otvoren rekonstruisani Hotel Berane. Održana je Deseta crnogorska ljetnja škola za mlade diplomate. Iz Vlade je javno upozoren Univerzitet Crne Gore da su dužni da raspišu Konkurs za upis studenata na Visoku medicinsku školu u Beranama za studijsku 2017/ 18 godinu. Reagujući na namjere rukovodstva Univerziteta, Prosvjetna inspekcija izdala naredbu da se raspiše Konkurs za upis 70. studenata na Visokoj medicinskoj školi. Stanovnici naselja Talum izrazili javno nezadovoljstvo uslovima koji vladaju na Stočnoj pijaci, zatraživši od nadležnih u Opštini da hitno reaguju. Zbog iskazane solidarnosti sa kolegama širom Crne Gore u gašenju šumskih požara, Dragoslav Šćekić- predsjednik Opštine, nagradio pripadnike beranske Službe zaštite i spašavanja. Predsjednik opštine upriličio prijem za Filipa Jočića- rukometnog reprezentativca Crne Gore. Beranska NVO „Spona“ započela realizaciju projekta „Berane, jedan od centara crnogorske diplomatije“. U Polimskom muzeju otvorena izložba fotografija „Ratna i poslijeratna hronika Pešaca“. Promocijom knjige „Album za prognane“, autorke Rebeke Čilović, otvorena manifestacija „Bihorsko kulturno ljeto“. Iz štampe je izašla 18- ta stihozbirka pjesama Velimira Ralevića, pod naslovom „Pišem joj verse ljuvene“. Braho Adrović učestvovao na književnim susretima održanim u Skadru, Istoku i Tuzima. Na pisti beranskog aerodroma, održan „Thunder fest“.Iz štampe izašao treći broj časopisa „Nova Sloboda“. Na MOSI „Pljevlja 2017“ nastupilo 68. sportista iz Berana.  Beranci Filip Jočić i Milorad Miko Jašović donirali sportsku opremu Rukometnom klubu „Berane 2003“ u vrijednosti 35.000 eura. Beranac Sejo Jašarović je osvojio Paraglajding kup „Bihor – Petnjica 2017“. U glavnoj ulici je održan boks meč između Mirsada Meca Ramusovića i Mađara Mise Halasa.

AVGUST: Usljed ne funkcionisanja parlamentarne većine, Koalicije „Zdravo Berane“, opozicioni DPS zatražio raspuštanje aktuelnog saziva SO Berane i raspisivanje  Prijevremenih lokalnih izbora. Iz vladajuće koalicije odgovoreno da „Beranama DPS više nikada neće vladati“.Predstavnici Poreske uprave Crne Gore razgovarali sa Dragoslavom Šćekićem- predsjednikom Opštine, i njegovim saradnicima i upozorili ih da će u slučaju daljeg nepoštovanja obaveza po pitanju reprograma duga Poreska uprava preduzeti mjere naplate u skladu sa Zakonom o poreskoj administraciji. Prema Izvještaju Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, u Beranama je nezaposleno 6.000 lica, odnosno oko 1.500 više od broja zaposlenih. Obilježen je 12. avgust, Dan mladih. Upravni odbor Univerziteta Crne Gore  donio Odluku da Visoka medicinska škola ostaje u Beranama i da se raspiše Kokurs za upis studenata za studentsku 2017/18. godinu. U podgoričkom Kliničkom centru umro šahovski FIDE majstor, Beranac Nikola Božović. Počelo Prvenstvo u Drugoj fudbalskoj ligi Crne Gore. Beranka Nina Delević pozvana u reprezentaciju Crne Gore za Ekipno šahovsko Evropsko prvenstvo, na Kritu.

Berane hotelSEPTEMBAR:  Nakon Petnaeste, zakazana je i nova, Šesnaesta sjednica SO Berane koja je usljed neslaganja u redovima vladajuće koalicije i bojkota opozicionog DPS-a, a nakon usvajanja odluka o spomenicima, prekinuta.Predstavnici Investiciono razvojnog fonda prezentovali finansijsku podršku unapređenju preduzetništva u Crnoj Gori. Zbog kašnjenja izmirenja poreskih obaveza, Poreska uprava Crne Gore blokirala žiro račune osam javnih ustanova i preduzeća čiji je osnivač Opština Berane. Lokalna uprava podijelila besplatne udžbenike učenicima osnovnih škola. U spomen preminulog Faruka Fara Pačariza održana komemorativna sjednica. Usljed neusklađenosti koeficijenata zarada sa Zakonom, podnešena prva tužba jednog od zaposlenih protiv Opštine Berane. Ministar zdravlja, Kenan Hrapović boravio u radnoj posjeti Beranama.  Iz štampe izašao četvrti broj časopisa „Nova Sloboda“.  Vokalna grupa „Gorske oči“ održala prvi koncert. U Centru za kulturu održan Festival nordijskog filma. Peta knjiga beranskog pjesnika, Rada Jolića, poema „Godinama“ izašla iz štampe. Predsjednik Rukometnog saveza Crne Gore, Zoran Radojičić sa saradnicima boravio u radnoj posjeti Beranama. Počela nova takmičarska sezona Biznis lige malog fudbala. Predsjednik FSCG, Dejan Savićević i Momir Đurđevac- generalni sekretar, boravili u Beranama i sa čelnicima Sjeverne fudbalske regije i Dragoslavom Šćekićem- predsjednikom Opštine, obišli Gradski stadion na kojem se izvode radovi na rekonstrukciji i adaptaciji. Održan turnir veterana na kojem su učestvovale bivše zvijezde fudbalskih klubova: Crvena zvezda, Partizan, Budućnost i Berane.

OKTOBAR: Saopštenjem za javnost Srpska koalicija osumnjičila OO DPS Berane i Dragoslava Šćekića- potpredsjednika SNP-a Crne Gore i predsjednika Opštine, da su formirali „novu interesnu većinu u Beranama“. Završen projekat „Obuka na radu i mentoring za žene i mlade sa fokusom na sjeveroistočni region“, koji je realizovan u saradnji HELP-a, Opštine Berane i Asocijacije poslovnih žena Crne Gore. Za studente Visoke medicinske škole iz centralne i južne regije, do otvaranja Studentskog doma u Beranama, Vlada je obezbijedila smještaj u Hotelu „Il Sole“. U Beogradu je preminuo Beranac Dragan Jokić- dugogodišnji novinar Javnog servisa RTS. Beba Dabetić postavila novi državni rekord u disciplini gađanja standardnim vazdušnim oružjem- olimpijski program, u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji. U izdanju „Pegaza“ iz štampe je izašla knjiga „Velika šetalica- humorističko- satirične pjesmeBraha Adrovića. Branka Miletić Kovačević iz Berana, osvojila je treću nagradu za najljepšu ljubavnu priču na manifestaciji „Kočićevi dani u Kočanu“. Održan je Međunarodni festival „Limsko srce“. Otvorena je izložba skulptura „Kad panjevi progovore“. Knjiga „Izrazito dobre priče“, autora Perice Jokića, promovisana na Beogradskom sajmu knjiga. Borci „Perjanika“ učestvovali na Kik boks kupu „Prnjavor open 2017“. Nenad Ivanović nastupio na Međunarodnoj trci samoprevazilaženja na 24. sata. Na Prvenstvu sportskih novinara Jugoistočne Evrope, održanom u Staroj Pazovi, mrežu fudbalske reprezentacije sportskih novinara Crne Gore branio Milutin Stešević Kubanac. Održan Memorijalni šahovski turnir „Anto Rmuš“.

Berane zimaNOVEMBAR: Vještak ekonomske struke utvrdio da je zaposleni u lokalnoj upravi, koji je zbog neusklađenosti koeficijenata zaposlenih sa Zakonom o zaradama u javnom sektoru tužio Opštinu Berane, do maja 2017. godine zakinut za 910. eura. Održana posthumna promocija knjige „Zdravstvena statistika i informatika“, autora pokojnog prof. dr Jezdimira- Luke Obadovića. Nepoznati počinioci oštetili službeno vozilo predsjednika Opštine koje se nalazilo na parkingu. Završena prva faza rekonstrukcije puta Berane- Petnjica. Opština Berane dodijelila besplatne sadnice poljoprivrednim proizvođačima. Komunalno preduzeće „Berane“ i lokalna uprava potpisalu Sporazum sa mještanima Rujišta o daljem korišćenju Privremenog odlagališta u tom mjestu, obavezavši se da Opština u narednih pet godina  investira u infratrukturu tog naselja 250.000 eura. Ustavni sud prihvatio žalbu novinara Tufika Softića. Pokrenuta je humanitarna akcija na prikupljanju sredstava za liječenje trogodišnje Sofije Vešović. U Beogradu je umro Stevan Šćepo Labudović- lični fotograf Josipa Broza Tita, heroj Alžirske revolucije i dobitnik Nagrade „21. jul“. NVO „Spona“ započela realizaciju projekta „Otvorena televizija“ koji finansira Evropska unija. Ženska klapa „ O dive bell canto“ održala cjelovečernji koncert. U organizaciji NVU „Beranda“ , u Sremskim Karlovcima održani Drugi pjesnički susreti na znakovnom jeziku „Limovanje- Žubor tišine 2“. U Beranama prikazana izložba fotografija Ruske državne informativne agencije (RIA)Rusija danas“. Glumački ansambl Centra za kulturu Berane gostovao u Beogradu i Trsteniku, gdje su sa predstavom „Posljednji čin komedije smrti“ pobrali simpatije. Otvorena izložba crteža „Olovka priča“, autora Milije Pajkovića. U Frankfurtu održano književno veče Braha Adrovića. Pjevač crnogorskih narodnih pjesama, Ismet Krcić dobitnik je Priznanja „Ivangrad“ za 2017. godinu. Dva takmičara Kik boks kluba „Perjanik“ nastupila na profi reviji „Noć kik boksa“, u Peći. Ilija Ivanović- član Šahovskog kluba „Gambit“, osvojio je prvo mjesto na Prvenstvu Berana u šahu. Nakon 17. odigranih kola, fudbaleri Berana osvojili su prvo mjesto na tabeli i uspješno završili jesenji dio šampionata u Drugoj ligi Crne Gore.

DECEMBAR: Posljednjem oproštaju od Stevana Šćepa Labudovića, održanom u Beogradu, prisustvovala i delegacija beranske lokalne uprave. Filip Vujanović- predsjednik Crne Gore, zakazao održavanje lokalnih izbora u Beranama za četvrti februar 2018. godine. U organizaciji NVO „Spona“ upriličeno svečano uručenje Priznanja „Ivangrad“ Ismetu Krciću. Iz štampe je izašla knjiga, „Varoš bez mane“, autora Milije Pajkovića. Zbog neusklađenosti koeficijenata sa Zakonom o zaradama u javnom sektoru, dio zaposlenih u lokalnoj upravi potpisao kolektivne tužbe protiv Opštine Berane. Izašao peti broj časopisa „Nova Sloboda“. Počele pripreme za doček Nove godine...

Saša Radunović                     

Tekst preuzet iz časopisa „Nova Sloboda“

Foto Ado Softić                    

eSpona OTV EU

Proslava 30 godina plava

Društvo

Objavljeno: 11/07/2018
zakazana-konferencija-za-medije-povodom-prezentacija-projekta-zelena-ostrvaPovodom projekta „Zelena ostrva“ Opština Berane je zakazala konferenciju za štampu na kojoj će se prisutnima obratiti partneri u realizaciji projekta, kao i ...
eSpona
Objavljeno: 10/07/2018
berane-dvije-skole-nezakonito-od-daka-uzimale-novac-za-renoviranjeUprava za inspekcijske poslove utvrdila je da su u Srednjoj stručnoj školi i SSŠ “Vukadin Vukadinović” u Beranama uprave nezakonito donijele rješenja da se ...
eSpona
Objavljeno: 06/07/2018
podsjecanje-zorana-zecevica-varoska-osnovna-skola-2Razvoj osnovnog školstva u Beranama datira dvadeset godina docnije po formiranju varoškog naselja. Najstarija četvororazredna  „Iptidajija“ otvorena je ...
eSpona
Objavljeno: 06/07/2018
pljevlja-u-skolama-sve-vise-praznih-klupaBroj učenika u pljevaljskim osnovnim i srednjim školama iz godine u godinu se smanjuje, a posebno u seoskim obrzovnim ustanovama. Početkom sedamdesetih godina ...
eSpona
Objavljeno: 05/07/2018
bijelo-polje-dobijena-licenca-za-dom-starihJavnoj ustanovi Dom starih Bijelo Polje izdata je licenca za obavljanje djelatnosti za uslugu smještaja odraslih sa invaliditetom i starih lica koju koristi 165 ...
eSpona
Objavljeno: 05/07/2018
deset-predloga-za-nagradu-21-julŽiriju za dodjelu Nagrade „21. jul“ stiglo je deset predloga. Žiri je juče održao prvi sastanak, kada su otvorene koverte i utvrđene kandidature predloženih ...
eSpona
Objavljeno: 03/07/2018
ustavni-sud-u-opstini-kolasin-plate-nezakonito-povecaneUstavni sud ukinuo je odluku o povećanju zarada zaposlenim u javnom sektoru Opštine Kolašin, koju je u oktobru 2016. donijela Željka Vuksanović - tadašnja ...
eSpona
Objavljeno: 01/07/2018
sjutra-se-otvara-ljetnja-diplomatska-skola-gavro-vukovicU ponedjeljak, drugog jula, u Spomen kući vojvode Gavra Vukovića, biće upriličeno otvaranje 11. Ljetnje diplomatske škole koja nosi ime prvog ministra vanjskih ...
eSpona
Objavljeno: 27/06/2018
pljevlja-zbog-rekonstrukcije-ulice-kralja-petra-posjecen-drvored-reagovao-arhus-centarRadnici preduzeca „Ving“ posjekli su  drvored lipa koji je decanijama unazad krasio centar Pljevalja, čime su započeti radovi na potpunoj rekonstrukciji dijela ...
eSpona
Objavljeno: 27/06/2018
samir-agovic-najavio-da-ce-do-zime-biti-zavrsen-put-od-petnjice-do-policePredsjednik petnjičke opštine, Samir Agović najavio je da će započeta izgradnja modernog puta između  Berana i Petnjice biti završena za 300 radnih dana, ...
eSpona
Objavljeno: 26/06/2018
sehovic-u-plavu-se-otvara-podrucno-odjeljenje-muzicke-skole-iz-beranaPodručno odjeljenje Muzičke škole iz Berana biće otvoreno u plavskoj Osnovnoj školi “Hajro Šahmanović”, najavio je Damir Šehović- ministar prosvjete. Šehović je ...
eSpona
Objavljeno: 25/06/2018
prica-oko-visoke-medicinske-skole-za-opstinu-berane-je-zavrsena-pricaŽelja pojedinaca sa Medicinskog fakulteta u Podgorici da ponovo preispitaju Odluku Vlade Crne Gore o postojanju Visoke medicinske škole u Beranama predstavlja temu ...
eSpona
Objavljeno: 25/06/2018
pljevljaci-ne-zele-da-preuzmu-tri-kamionaOpština Pljevlja još nije potpisala ugovor sa Ministarstvom finansija o preuzimanju tri od šest vatrogasnih vozila, koje je država prije sedam godina nabavila bez ...
eSpona
Objavljeno: 22/06/2018
kolasin-rijeke-opet-zatrpane-smecemMnogi Kolašinci i dalje koriste rijeku Svinjaču umjesto kontejnera - to se da zaključiti nakon nedavne akcije čišćenja korita koju su izveli članovi ...
eSpona
Objavljeno: 22/06/2018
rozaje-trg-ce-uljepsati-sebiljTrg u Rožajama uskoro će ličiti na sarajevsku Baščaršiju, budući da su gradske vlasti odlučile da na njemu izgrade sebilj isti kao u glavnom gradu Bosne i ...
eSpona
Objavljeno: 21/06/2018
kompromis-tende-o-p-stajuPreporukama da postavljene tende na terasama lokala u glavnoj ulici ostanu i ove godine kao i da se ne pokušava represivnim mjerama njihovo uklanjanje, te da ...
eSpona
Objavljeno: 19/06/2018
bivsi-potpredsjednik-opstine-berane-trazi-od-lokalne-uprave-da-mu-isplati-zakinuti-novac-po-osnovu-zaradaOdbor za izbor i imenovanje odbio je pisani zahtjev Zorana Marsenića - bivšeg potpredsjednika Opštine, da mu se isplati dio zakinutih zarada koje nijesu bile ...
eSpona
Objavljeno: 19/06/2018
sluzba-zastite-i-spasavanja-bogatija-za-vatrogasno-voziloSlužba zaštite i spašavanja u Beranama dobila je donaciju u vidu novog vatrogasnog vozila i spasilačke opreme. Donacija, vrijedna 72.339. eura, beranskoj Službi ...
eSpona
Objavljeno: 18/06/2018
pljevlja-gradanima-nije-isporuceno-jos-180-tona-peletaSezona grijanja u Pljevljima zvanično je završena 15. aprila, a građanima nije isporučeno još 180 tona energenata, koje je Opština trebalo da obezbijedi po ...
eSpona
Objavljeno: 18/06/2018
ucenici-iz-berana-treci-u-regionu-u-kodiranjuUčenici beranske Osnovne škole “Vuk Karadžić”, Miro Marjanović i Milo Šekularac, osvojili su treće mjesto na regionalnom takmičenju u kodiranju, koje je organizovao ...
eSpona
Objavljeno: 15/06/2018
muftija-zagubljen-u-prevoduŽivot i djelo, a naročito smrt, Jusufa efendije Delevića u njegovom rodnom gradu više od jednog vijeka prekriveni su velom tajne. Istorija Crne Gore zapamtila ga je ...
eSpona
Objavljeno: 15/06/2018
srecan-ramazanski-bajram-2018Čitaocima, vjernicima i svim građanima islamske vjere, čestitamo praznik - Ramazanski Bajram!  
eSpona
Objavljeno: 14/06/2018
trodnevno-odsustvo-za-vjernike-islamske-vjereZa građane islamske vjere sjutra, u petak, 15. juna, počinje veliki praznik - Ramazanski bajram, pa će vjernici koji su zaposleni imati pravo na trodnevno plaćeno ...
eSpona
Objavljeno: 13/06/2018
pljevljaci-pocinju-gradnju-toplanePljevaljsko preduzeće Tim company dostavilo je najpovoljniju ponudu na tenderu koji je Direkcija javnih radova raspisala za izvođenje radova na izgradnji prve faze ...
eSpona
Objavljeno: 13/06/2018
asfaltirana-cetvrta-faza-puta-bijelo-polje-pljevljaZavršeno je asfaltiranje četvrte faze regionalnog puta Slijepač most – Pljevlja. Završena dionica je kraća i kvalitetnija od prethodne jer su izbjegnute brojne ...
eSpona
Objavljeno: 12/06/2018
sluzba-zastite-i-spasavanja-u-beranama-dobija-novo-vatrogasno-voziloSlužba zaštite i spašavanja Opštine Berane dobiće novo vatrogasno vozilo i spasilačku opremu. Vozilo i oprema predstavljaju donaciju Vlade Japana, a ceremonija ...
eSpona
Objavljeno: 12/06/2018
bijelo-polje-pocelo-poplocavanje-trgaPopločavanje granitom prostora od ulice Tomaša Žižića do kružnog toka ispred robne kuće u Bijelom Polju, započelo je prije nekoliko dana, a završetkom radova biće ...
eSpona
Objavljeno: 10/06/2018
prof-dr-radenko-scekic-novi-milenijum-i-naziranje-monopololarizma-u-medunarodnim-odnosimaAkcijom “Pustinjska oluja” u Iraku 1991, SAD su pokazale svoju superiornost u vojnom i tehnološkom pogledu. Dejtonskim sporazumom iz 1995 i napadom na tadašnju SRJ ...
eSpona
Objavljeno: 09/06/2018
prof-dr-radenko-scekic-crna-gora-u-epohi-geopolitickih-promjena-1988-2018Raspad Jugoslavije i stvaranje novog svjetskog poretka Raspad komunističkih sistema i nestanak bipolarizma u međunarodnim odnosima – neka su od presudnih ...
eSpona
Objavljeno: 07/06/2018
vlasnici-lokala-u-glavnoj-ulici-odrzali-protest-ispred-zgrade-opstineVlasnici lokala u glavnoj beranskoj ulici i zaposleni, njih oko 50, kao što su i najavili, održali su dvočasnovni protest ispred zgrade Opštine Berane. Protest su ...
eSpona
Objavljeno: 07/06/2018
bijelo-polje-tecnost-za-gasenje-pozara-zavrsila-u-rijeci-limU bjelopoljskom naselju Kruševu došlo je do izlivanja sredstva za gašenja požara iz rezervoara u vlasništvu kompanije Jugopetrol. Prema prenio Portal CDM, ...
eSpona
Objavljeno: 06/06/2018
krampovima-na-privrednikeZaposleni u Agenciji za razvoj i izgradnju Berana ni danas nijesu uspjeli da uklone tendu sa terase Poslovnog centra „Evropa“, u glavnoj beranskoj ulici. Mada je ...
eSpona
Objavljeno: 04/06/2018
petnjica-nvo-liberalni-poredak-pokrece-inicijativu-da-jedna-ulica-dobije-ime-josip-broz-titoNakon inicijative Crnogorske kulturne mreže da jedna ulica u Petnjici dobije naziv “21 maj”, NVO “Liberalni poredak” podržao je taj potez, najavljujući i svoj ...
eSpona
Objavljeno: 30/05/2018
urucene-nagrade-i-priznanja-najboljim-beranskim-ucenicimaNa svečanosti upriličenoj u sali Centra za kulturu Berane uručene su nagrade i priznanja najuspješnijim učenicima beranskih osnovnih i srednjih škola. Nagrade i ...
eSpona
Objavljeno: 30/05/2018
bijelo-polje-vozaci-da-paze-gdje-se-parkirajuU Bijelom Polju će po nalogu Komunalne policije od danas sa parkirališta u gradu početi uklanjanje automobila bez registarskih oznaka, havarisanih vozila i onih ...
eSpona
Objavljeno: 29/05/2018
opstina-berane-sjutra-organizuje-dodjelu-nagrada-i-priznanja-za-najbolje-ucenikeOpština Berane će sjutra organizovati svečanost na kojoj će biti uručene nagrade i priznanja najuspješnijim učenicima, saopšteno je iz Biroa za odnose sa javnošću ...
eSpona
Objavljeno: 29/05/2018
petnjica-obiljezena-petogodisnjica-obnavljanja-statusa-opstineUpriličenom svečanom akademijom sinoć je u sali Centra za kulturu obilježena peta godišnjica obnavljanja statusa opštine Petnjica. Pored predstavnika lokalne uprave ...
eSpona
Objavljeno: 28/05/2018
pljevlja-uginule-krave-ponovo-bacene-u-cehotinuSportski ribolovci pronašli su lešine dvije uginule krave na obalama rijeke Ćehotine. To je drugi put da ribolvci pronalaze lešine uginulih životinja na obali ...
eSpona
Objavljeno: 27/05/2018
srecno-maturantiTradicionalnom šetnjom Ulicom Mojsija Zečevića, više stotina maturanata beranskih srednjih škola, sinoć, 26. maja obilježilo je matursko veče. Bila je to 37. ...
eSpona
Objavljeno: 25/05/2018
petnjica-nastavljeno-sa-asfaltiranjem-lokalnih-putevaLokalna uprava u Petnjici nastavlja sa aktivnostima na asfaltiranju i modernizaciji lokalnih puteva na području opštine. Prema najavama iz petnjičke lokalne uprave, ...
eSpona
Objavljeno: 25/05/2018
mojkovac-ambasada-kine-donira-stolariju-za-osnovnu-skolu-radomir-rakocevicDotrajale prozore u Osnovnoj školi "Radomir Rakočević", u Prošćenju kod Mojkovca, uskoro će zamijeniti novi. Stolarija predstavlja donaciju Republike Kine. Kako ...
eSpona
Objavljeno: 22/05/2018
plav-gradi-se-nova-skola-u-vojnom-seluTender za izbor izvođača radova na totalnoj rekonstrukciji objekta “Vojno Selo“ u Plavu, koji je područna jedinica osnovne škole “Hajro Šahmanović“, objavljen je. ...
eSpona
Objavljeno: 21/05/2018
dan-nezavisnosti-crne-goreDanas se obilježava 21. maj, Dan nezavisnosti Crne Gore. Dan nezavisnosti je državni praznik koji se obilježava u čast Referenduma održanog  tog datuma, 2006. ...
eSpona
Objavljeno: 21/05/2018
bijelo-polje-obnavlja-se-upis-brucosa-na-pravnom-fakultetuUprava Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore odlučila je da ove studijske godine dozvoli upis 50 brucoša na Pravnom fakultetu u Bijelom Polju. ...
eSpona
Objavljeno: 20/05/2018
upravna-inspekcija-kako-se-zaposljava-u-opstini-berane-nezakonito-lokalna-uprava-nijednog-sluzbenika-nijesmo-zaposlili-nezakonitoInspekcijski nadzor u Opštini Berane, obavljen 26. i 27. decembra prošle godine, pokazao je da 65 službenika u organima lokalne jedinice ne ispunjava uslove za ta ...
eSpona
Objavljeno: 20/05/2018
mojkovac-fale-dva-izabrana-doktoraU mojkovačkom Domu zdravlja rade tri izabrana doktora za odrasle, dva manje nego što je predviđeno sistematizacijom. Umjesto dva pedijatra predviđena ...
eSpona
Objavljeno: 19/05/2018
proslava-dana-nezavisnosti-crne-gore-i-u-luksemburguU okviru svojih godišnjih aktivnosti, Udruženje “Luksemburg - Crna Gora” iz Luksemburga, Zavičajni klub “BIHOR”, Udruženje “MONTEKÖLN”, Keln - Njemačka, ...
eSpona
Objavljeno: 18/05/2018
ponedjeljak-i-utorak-neradni-daniPovodom predstojećeg državnog praznika, 21. maja, Dana nezavisnosti Crne Gore, neradni dani su ponedeljak 21. i utorak 22. maj, saopšteno je iz Ministarstva ...
eSpona
Objavljeno: 16/05/2018
petnjica-postavljen-kamen-temeljac-za-zgradu-visenamjenskog-objektaMinistar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić i Samir Agović - predsjednik Opštine Petnjica, u ponedjeljak, 14. maja, postavili su kamen temeljac za ...
eSpona
Objavljeno: 16/05/2018
poceo-je-ramazanMjesec Ramazana počeo je danas, a ramazanski post trajaće do 15. juna, kada će nastupiti Ramazanski Bajram, jedan od najvećih praznika u islamu. Ramazan je islamski ...
eSpona