Berane aerodromGodinu na izmaku u Beranama obilježile polarne hladnoće početkom godine i ne održana ni jedna sjednica lokalnog parlamenta. U posljednjih 30-tak godina, nikad manji broj zaposlenih i nikad veći broj nezaposlenih Beranaca. Opozicioni DPS tražio raspisivanje Prijevremenih lokalnih izbora, a iz vladajuće koalicije „Zdravo Berane“ odgovarano da DPS u Beranama nikad više neće biti na vlasti. Počela izgradnja 94 stambene jedinice za raseljena i izbjegla lica, a izvođeni radovi i na gradskom kolektoru. Ismet Krcić dobitnik Priznanja „Ivangrad“ za 2017. Godinu, fudbaleri Berana kao prvoplasirana ekipa na tabeli završili  jesenji dio šampionata u Drugoj ligi Crne Gore.

JANUAR: Početkom godine su obilježile sniježne padavine i pad temperature do 28. stepeni ispod nule. Mužjak čuvene beranske bijele rode, Perko Rodić uginuo i pronađen u ušću Bistrice u Lim. U glavnoj beranskoj ulici, Opština Berane organizovala doček Pravoslavne nove godine. Održana Bogojavljenska trka. Istaknuti filmski i TV reditelj, Beranac Gojko Kastratović dobio status istaknutog kulturnog stvaraoca u Crnoj Gori. Počele pripreme fudbalera „Berana“ i Radničkog“ za proljećni dio Prvenstva u Drugoj ligi Crne Gore za sezonu 2016/ 17.

FEBRUAR: Uprkos zabrani dobijenoj od strane Agencije za zaštitu ličnih podataka, lokalna uprava u Beranama nastavila da nezakonito snima ulazak i izlazak zaposlenih u zgradu Opštine Berane. U Beranama prezentovani rezultati prekograničnog projekta Kosovo- Crna Gora. Nakon sudske presude po kojoj je lokalna uprava dužna da njemu i srodnicima isplati 50.600 eura na ime eksproprijacije, Dragutin Boko Joksimović- potpredsjednik Opštine Berane, blokirao žiro račun lokalne uprave. Nezadovoljne umanjenjem naknada, majke sa troje i više djece protestovale ispred zgrade Centra za socijalni rad. Ministar sporta, Nikola Janović boravio u radnoj posjeti Beranama. Predsjednik NVU „Beranda“, Adem Softić pokrenuo humanitarnu akciju prikupljanja pomoći za Svetislava Baćka Milivojevića kojem je u požaru izgorio stambeni objekat. Postupajući po tužbi šest radnika, Upravni sud poništio rješenja Opštine Berane od 16. aprila 2015- te godine kojima im se prekida radni odnos. Iz Opštine saopštili „da je Sud poništio rješenja, a nije vratio radnike na posao“. Beranac Predrag Šekularac pobijedio na šahovskom turniru u Petnjici. Atletičar Nenad Ivanović osvojio treće mjesto u ekstremnoj trci na 111.kilometara, na Mojstiru. Na Prvenstvu Crne Gore u streljaštvu standardnim vazdušnim oružjem, održanom u Baru, takmičari streljačkih klubova „Berane“ i „Donje Luge“ osvojili 17. medalja.

MART: OO DPS Berane predao Ustavnom sudu Inicijativu za preispitivanje i ocjenu ustavnosti izglasanih odluka SO Berane o Izmjenama i dopunama Budžeta opštine Berane za 2016-tu i Plan budžeta za 2017. godinu. Dragoslav Šćekić- predsjednik Opštine Berane, pokrenuo proceduru o razrješenju Dragutina Joksimovića- potpredsjednika, a najbliži saradnik mu odgovorio „da je Šćekić sudbinu Koalicije Zdravo Berane prepustio DPS-a“. Ministar odbrane, Predrag Bošković i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, Ljubiša Jokić obišli Fabriku eksploziva „Poliex“. Ministarka ekonomije, Dragica Sekulić obišla Rudnik mrkog uglja „Berane“. Započeli radovi na prilagođavanju objekta Doma zdravlja potrebama osobama sa invaliditetom. U Podgorici je umro Komnen Vujadinović- istaknuti sportski i društveni radnik iz Berana. Iz štampe izašao drugi broj časopisa „Nova Sloboda“. Fudbaleri „Berana“ i „Radničkog“ nastavili Prvenstvo u Drugoj ligi Crne Gore. Mladi reprezentativac Crne Gore u streljaštvu, Beranac Nemanja Obradović nastupio na Prvenstvu Evrope koje je održano u Mariboru i ostvario lični, kadetski i juniorski državni rekord. Atletičar Nenad Ivanović učestvovao na prestižnoj trci na 12. sati, održanoj u Beogradu. Počeo proljećni dio Biznis lige u malom fudbalu „Berane 2016/17“. RK „Berane 2003“ organizovao akciju „Rukomet DA, droga NE“.

APRIL: Usljed podijeljenosti Koalicije „Zdravo Berane“ Petnaesta sjednica SO Berane prekinuta na samom početku. Elektronske novine Espona objavile potpisani Sporazum SNP-a i DF-a u kojem je potpisano od strane predstavnika oba politička subjekta da se u Opštini i javnim ustanovama i preduzećima čiji je ona osnivač mogu zapošljavati samo glasači Koalicije „Zdravo Berane“. Usljed svađa unutar vladajuće koalicije i bojkota odbornika opozicionog DPS-a, koji su uslovili nedostatak kvoruma, propao pokušaj Koalicije „Zdravo Berane“ da nastavi Petnaestu sjednicu SO Berane. Obilježen početak radova na izgradnji 94. stambene jedinice na Rudešu. U Beranama pao snijeg. U porti Manastira Đurđevi stupovi otvorena narodna kuhinja. Uprkos izdatom Moratorijumu na eksploataciju riječnih nanosa, u Beranama otkriven prvi takav slučaj. Puštena u rad hlorinatoska stanica u Vinickoj. Iz Agencije za izgradnju i razvoj Berana potvrđeno da se zbog prethodna dva slabo izvedena asfaltiranja prema Rujištu put, u dužini od kilometra, mora, po treći put, asfaltirati. Braho Adrović dobio nagradu za književno stvaralaštvo za mlade „Krilata Seošnica“. Upriličena premijera predstave „Posljednji čin komedije smrti“, u produkciji Centra za kulturu Berane. Na Gradskom stadionu odigrana utakmica između vetarana Berana i Crvene zvezde. Na 35. Otvorenom karate prvenstvu Srbije, karatisti Berana osvojili pet medalja. Rukometna selekcija Srednje medicinske škole „Dr Branko Zogović“ osvojila prvo mjesto na Prvenstvu crnogorskih srednjih škola.  Strijelci iz Berana osvojili drugo mjesto na šestoaprilskom turniru u Sarajevu. Kik bokseri „Perjanika“ nastupili na Cetinju i prikazanim oduševili prisutne na „Trofeju Prijestonice“.

Berane polumaturanti 2017MAJ: Većinom glasova članova OO NOVA Berane Radojica Živković dobio novi mandat predsjednika Odbora te partije u Beranama. Dragoslav Šćekić upriličio prijem za učenike iz Njemačke koji su boravili u Beranama. Obilježan Dan pobjede nad fašizmom. Beranac Savo Vučetić postao dobitnik Plakete za najzaslužnijeg dobrovoljnog davaoca krvi u Crnoj Gori. Zbog sumnje da su njihova domaćinstva zaobiđena tokom postavljanja kanalizacione mreže, dio mještana MZ Pešca održao protest. Na putu Berane- Kolašin, zvanično su započeti radovi na probijanju tunela „Vranjak“. Održano polumatursko i matursko veče. Predstavnici političkih partija zastupljenih u lokalnom parlamentu održali zajednički sastanak sa nastavnim kadrom i studentima Visoke medicinske škole, tokom kojeg je manifestovano jedinstvo da ona nastavi da funkcioniše u Beranama. Završena je Biznis liga malog fudbala „Berane 2016/17“. Uz prisustvo ministra Aleksandra Pejovića, održana je javna debata „Uloga civilnog sektora u procesu pristupanja EU“. Lokalna uprava uručila nagrade đacima generacije i dobitnicima diplome „Luča“ iz svih osnovnih i srednjih škola u Beranama. Nezadovoljni realizacijom datih obećanja od strane Opštine, mještani Rujišta najavili blokadu puta prema Privremenom odlagalištu otpada. Iz štampe je izašla knjiga „Izrazito dobre priče“, autora Perice Jokića. U okviru manifestacije „Noć muzeja“, organizovana izložba „Narodne nošnje Crne Gore“.Dječaci OFK Berane plasirali se u finale Kupa Crne Gore za pionire i osvojili Prvenstvo Sjeverne fudbalske regije za taj uzrast. Na Izbornoj skupštini Sjeverne fudbalske regije, Vojislav Došljak izabran za predsjednika i u naredne četiri godine.

JUN: Usljed nefunkcionisanja SO Berane izazvanog raskolom u vladajućoj koaliciji, OO DPS Berane zatražio od lokalne uprave skraćenje mandata i raspisivanje Prijevremenih lokalnih izbora. Dragoslav Šćekić- predsjednik Opštine, najavio u medijima da će prihvatiti kandidaturu za predsjednika Socijalističke narodne partije Crne Gore (SNP), ukoliko ga, kako je kazao, „bude predložilo članstvo“. Vlada Crne Gore nije dala saglasnost Univerzitetu Crne Gore za izmještanje Visoke medicinske škole iz Berana u Podgoricu. Mještani Rujišta blokirali odlaganje komunalnog otpada na Privremeno odlagalište u tom mjestu. OO DPS Berane upriličio prijem za rukometne reprezentativce Crne Gore, Igora Radojevića i Marka Čampara. Održanom iftarskom večerom, obilježen Ramazanski Bajram. U čast prijema Crne Gore u NATO savez, Ivan Brajović- predsjednik Skupštine Crne Gore, pozvao na svečani prijem predstavnike NVO „Spona“ iz Berana. Povodom obilježavanja Dana državnosti Republike Slovenije, Mitja Močnik- ambasador Slovenije u Crnoj Gori, uputio poziv na prijem predstavnicima beranske NVO „Spona“. Bivši ministar kulture, Janko Ljumović boravio u radnoj posjeti Beranama. Manifestacijom „Lađica đinđuva po trgu prosuta“ najavljen početak „Beranskog kulturnog ljeta“. U knjižari Matice srpske, u Podgorici, predstavljena nova zbirka pjesama Darka Jovovića- beranskog pjesnika i novinara. Završeno Prvenstvo u Drugoj ligi Crne Gore, a fudbaleri „Berana“ izborili opstanak i integrisali se sa FK „Radnički“. Svečano obilježeno deset godina postojanja Ženskog fudbalskog kluba „Cveteks“. Na Prvenstvu Crne Gore u streljaštvu za kadetkinje i juniorke, Beranka Beba Dabetić postavila rekord u svim kategorijama. U Beranama održana manifestacija „Olimpijski dan“.

Berane plazaJUL: Boraveći u Beranama, predsjednik Vlade Duško Marković pohvalio saradnju sa Opštinom. Svečanom sjednicom i koncertom u glavnoj gradskoj ulici, obilježen 21. jul Dan opštine Berane. Odbornik DPS-a, Branko Femić izabran za člana Odbora direktora Pošte Crne Gore. Na sastanku sa Suljom Mustafićem- direktorom Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, Dragoslav Šćekić- predsjednik Opštine, izrazio nezadovoljstvo podrškom projektima koje Zavod finansira na području Berana. Svečano otvoren rekonstruisani Hotel Berane. Održana je Deseta crnogorska ljetnja škola za mlade diplomate. Iz Vlade je javno upozoren Univerzitet Crne Gore da su dužni da raspišu Konkurs za upis studenata na Visoku medicinsku školu u Beranama za studijsku 2017/ 18 godinu. Reagujući na namjere rukovodstva Univerziteta, Prosvjetna inspekcija izdala naredbu da se raspiše Konkurs za upis 70. studenata na Visokoj medicinskoj školi. Stanovnici naselja Talum izrazili javno nezadovoljstvo uslovima koji vladaju na Stočnoj pijaci, zatraživši od nadležnih u Opštini da hitno reaguju. Zbog iskazane solidarnosti sa kolegama širom Crne Gore u gašenju šumskih požara, Dragoslav Šćekić- predsjednik Opštine, nagradio pripadnike beranske Službe zaštite i spašavanja. Predsjednik opštine upriličio prijem za Filipa Jočića- rukometnog reprezentativca Crne Gore. Beranska NVO „Spona“ započela realizaciju projekta „Berane, jedan od centara crnogorske diplomatije“. U Polimskom muzeju otvorena izložba fotografija „Ratna i poslijeratna hronika Pešaca“. Promocijom knjige „Album za prognane“, autorke Rebeke Čilović, otvorena manifestacija „Bihorsko kulturno ljeto“. Iz štampe je izašla 18- ta stihozbirka pjesama Velimira Ralevića, pod naslovom „Pišem joj verse ljuvene“. Braho Adrović učestvovao na književnim susretima održanim u Skadru, Istoku i Tuzima. Na pisti beranskog aerodroma, održan „Thunder fest“.Iz štampe izašao treći broj časopisa „Nova Sloboda“. Na MOSI „Pljevlja 2017“ nastupilo 68. sportista iz Berana.  Beranci Filip Jočić i Milorad Miko Jašović donirali sportsku opremu Rukometnom klubu „Berane 2003“ u vrijednosti 35.000 eura. Beranac Sejo Jašarović je osvojio Paraglajding kup „Bihor – Petnjica 2017“. U glavnoj ulici je održan boks meč između Mirsada Meca Ramusovića i Mađara Mise Halasa.

AVGUST: Usljed ne funkcionisanja parlamentarne većine, Koalicije „Zdravo Berane“, opozicioni DPS zatražio raspuštanje aktuelnog saziva SO Berane i raspisivanje  Prijevremenih lokalnih izbora. Iz vladajuće koalicije odgovoreno da „Beranama DPS više nikada neće vladati“.Predstavnici Poreske uprave Crne Gore razgovarali sa Dragoslavom Šćekićem- predsjednikom Opštine, i njegovim saradnicima i upozorili ih da će u slučaju daljeg nepoštovanja obaveza po pitanju reprograma duga Poreska uprava preduzeti mjere naplate u skladu sa Zakonom o poreskoj administraciji. Prema Izvještaju Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, u Beranama je nezaposleno 6.000 lica, odnosno oko 1.500 više od broja zaposlenih. Obilježen je 12. avgust, Dan mladih. Upravni odbor Univerziteta Crne Gore  donio Odluku da Visoka medicinska škola ostaje u Beranama i da se raspiše Kokurs za upis studenata za studentsku 2017/18. godinu. U podgoričkom Kliničkom centru umro šahovski FIDE majstor, Beranac Nikola Božović. Počelo Prvenstvo u Drugoj fudbalskoj ligi Crne Gore. Beranka Nina Delević pozvana u reprezentaciju Crne Gore za Ekipno šahovsko Evropsko prvenstvo, na Kritu.

Berane hotelSEPTEMBAR:  Nakon Petnaeste, zakazana je i nova, Šesnaesta sjednica SO Berane koja je usljed neslaganja u redovima vladajuće koalicije i bojkota opozicionog DPS-a, a nakon usvajanja odluka o spomenicima, prekinuta.Predstavnici Investiciono razvojnog fonda prezentovali finansijsku podršku unapređenju preduzetništva u Crnoj Gori. Zbog kašnjenja izmirenja poreskih obaveza, Poreska uprava Crne Gore blokirala žiro račune osam javnih ustanova i preduzeća čiji je osnivač Opština Berane. Lokalna uprava podijelila besplatne udžbenike učenicima osnovnih škola. U spomen preminulog Faruka Fara Pačariza održana komemorativna sjednica. Usljed neusklađenosti koeficijenata zarada sa Zakonom, podnešena prva tužba jednog od zaposlenih protiv Opštine Berane. Ministar zdravlja, Kenan Hrapović boravio u radnoj posjeti Beranama.  Iz štampe izašao četvrti broj časopisa „Nova Sloboda“.  Vokalna grupa „Gorske oči“ održala prvi koncert. U Centru za kulturu održan Festival nordijskog filma. Peta knjiga beranskog pjesnika, Rada Jolića, poema „Godinama“ izašla iz štampe. Predsjednik Rukometnog saveza Crne Gore, Zoran Radojičić sa saradnicima boravio u radnoj posjeti Beranama. Počela nova takmičarska sezona Biznis lige malog fudbala. Predsjednik FSCG, Dejan Savićević i Momir Đurđevac- generalni sekretar, boravili u Beranama i sa čelnicima Sjeverne fudbalske regije i Dragoslavom Šćekićem- predsjednikom Opštine, obišli Gradski stadion na kojem se izvode radovi na rekonstrukciji i adaptaciji. Održan turnir veterana na kojem su učestvovale bivše zvijezde fudbalskih klubova: Crvena zvezda, Partizan, Budućnost i Berane.

OKTOBAR: Saopštenjem za javnost Srpska koalicija osumnjičila OO DPS Berane i Dragoslava Šćekića- potpredsjednika SNP-a Crne Gore i predsjednika Opštine, da su formirali „novu interesnu većinu u Beranama“. Završen projekat „Obuka na radu i mentoring za žene i mlade sa fokusom na sjeveroistočni region“, koji je realizovan u saradnji HELP-a, Opštine Berane i Asocijacije poslovnih žena Crne Gore. Za studente Visoke medicinske škole iz centralne i južne regije, do otvaranja Studentskog doma u Beranama, Vlada je obezbijedila smještaj u Hotelu „Il Sole“. U Beogradu je preminuo Beranac Dragan Jokić- dugogodišnji novinar Javnog servisa RTS. Beba Dabetić postavila novi državni rekord u disciplini gađanja standardnim vazdušnim oružjem- olimpijski program, u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji. U izdanju „Pegaza“ iz štampe je izašla knjiga „Velika šetalica- humorističko- satirične pjesmeBraha Adrovića. Branka Miletić Kovačević iz Berana, osvojila je treću nagradu za najljepšu ljubavnu priču na manifestaciji „Kočićevi dani u Kočanu“. Održan je Međunarodni festival „Limsko srce“. Otvorena je izložba skulptura „Kad panjevi progovore“. Knjiga „Izrazito dobre priče“, autora Perice Jokića, promovisana na Beogradskom sajmu knjiga. Borci „Perjanika“ učestvovali na Kik boks kupu „Prnjavor open 2017“. Nenad Ivanović nastupio na Međunarodnoj trci samoprevazilaženja na 24. sata. Na Prvenstvu sportskih novinara Jugoistočne Evrope, održanom u Staroj Pazovi, mrežu fudbalske reprezentacije sportskih novinara Crne Gore branio Milutin Stešević Kubanac. Održan Memorijalni šahovski turnir „Anto Rmuš“.

Berane zimaNOVEMBAR: Vještak ekonomske struke utvrdio da je zaposleni u lokalnoj upravi, koji je zbog neusklađenosti koeficijenata zaposlenih sa Zakonom o zaradama u javnom sektoru tužio Opštinu Berane, do maja 2017. godine zakinut za 910. eura. Održana posthumna promocija knjige „Zdravstvena statistika i informatika“, autora pokojnog prof. dr Jezdimira- Luke Obadovića. Nepoznati počinioci oštetili službeno vozilo predsjednika Opštine koje se nalazilo na parkingu. Završena prva faza rekonstrukcije puta Berane- Petnjica. Opština Berane dodijelila besplatne sadnice poljoprivrednim proizvođačima. Komunalno preduzeće „Berane“ i lokalna uprava potpisalu Sporazum sa mještanima Rujišta o daljem korišćenju Privremenog odlagališta u tom mjestu, obavezavši se da Opština u narednih pet godina  investira u infratrukturu tog naselja 250.000 eura. Ustavni sud prihvatio žalbu novinara Tufika Softića. Pokrenuta je humanitarna akcija na prikupljanju sredstava za liječenje trogodišnje Sofije Vešović. U Beogradu je umro Stevan Šćepo Labudović- lični fotograf Josipa Broza Tita, heroj Alžirske revolucije i dobitnik Nagrade „21. jul“. NVO „Spona“ započela realizaciju projekta „Otvorena televizija“ koji finansira Evropska unija. Ženska klapa „ O dive bell canto“ održala cjelovečernji koncert. U organizaciji NVU „Beranda“ , u Sremskim Karlovcima održani Drugi pjesnički susreti na znakovnom jeziku „Limovanje- Žubor tišine 2“. U Beranama prikazana izložba fotografija Ruske državne informativne agencije (RIA)Rusija danas“. Glumački ansambl Centra za kulturu Berane gostovao u Beogradu i Trsteniku, gdje su sa predstavom „Posljednji čin komedije smrti“ pobrali simpatije. Otvorena izložba crteža „Olovka priča“, autora Milije Pajkovića. U Frankfurtu održano književno veče Braha Adrovića. Pjevač crnogorskih narodnih pjesama, Ismet Krcić dobitnik je Priznanja „Ivangrad“ za 2017. godinu. Dva takmičara Kik boks kluba „Perjanik“ nastupila na profi reviji „Noć kik boksa“, u Peći. Ilija Ivanović- član Šahovskog kluba „Gambit“, osvojio je prvo mjesto na Prvenstvu Berana u šahu. Nakon 17. odigranih kola, fudbaleri Berana osvojili su prvo mjesto na tabeli i uspješno završili jesenji dio šampionata u Drugoj ligi Crne Gore.

DECEMBAR: Posljednjem oproštaju od Stevana Šćepa Labudovića, održanom u Beogradu, prisustvovala i delegacija beranske lokalne uprave. Filip Vujanović- predsjednik Crne Gore, zakazao održavanje lokalnih izbora u Beranama za četvrti februar 2018. godine. U organizaciji NVO „Spona“ upriličeno svečano uručenje Priznanja „Ivangrad“ Ismetu Krciću. Iz štampe je izašla knjiga, „Varoš bez mane“, autora Milije Pajkovića. Zbog neusklađenosti koeficijenata sa Zakonom o zaradama u javnom sektoru, dio zaposlenih u lokalnoj upravi potpisao kolektivne tužbe protiv Opštine Berane. Izašao peti broj časopisa „Nova Sloboda“. Počele pripreme za doček Nove godine...

Saša Radunović                     

Tekst preuzet iz časopisa „Nova Sloboda“

Foto Ado Softić                    

eSpona OTV EU

Društvo

Objavljeno: 18/09/2018
plav-otvoren-dnevni-boravak-za-stara-licaMinistar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić i predsjednik Opštine Plav Mirsad Barjaktarević otvorili su Dnevni boravak za stara lica, prvi takav servis u ovoj ...
eSpona
Objavljeno: 18/09/2018
bijelo-polje-crkvena-opstina-otvara-narodnu-kuhinjuCrkvena opština otvoriće uskoro prvu narodna kuhinja u Bijelom Polju, u naselju Rakonje. “Postoji veliki broj ljudi koji su na rubu gladovanja i ovakav objekat ...
eSpona
Objavljeno: 18/09/2018
miodrag-bobo-radunovic-imenovan-za-v-d-dekana-medicinskog-fakultetaUpravni odbor (UO) Univerziteta Crne Gore (UCG) imenovao je Miodraga Boba Radunovića - profesora i bivšeg ministra zdravlja, za vršioca dužnosti dekana Medicinskog ...
eSpona
Objavljeno: 16/09/2018
pljevlja-zapocela-izgradnja-20-stanova-za-penzionereU Pljevljima je počela gradnja stambene zgrade u kojoj će 20 stanova, po povoljnoj cijeni, pripasti penzionerima. Prema navodima Portala CDM, stanovi će ...
eSpona
Objavljeno: 14/09/2018
petnjica-privodi-se-kraju-sanacija-lokalnih-putevaNasipanje oštećenih putnih pravaca i sanacija lokalnih puteva na području petnjičke opštine privodi se kraju. Za realizaciju pomenutih aktivnosti izdvojeno je 50. ...
eSpona
Objavljeno: 13/09/2018
kolasin-vlast-ispituje-sta-se-odlaze-kraj-tarePredsjednik Opštine Kolašin Milisav Bato Bulatović naložio je da se ispita po čijem nalogu se, na osnovu kojih ugovora i kakav materijal odlaže pored šetališta kraj ...
eSpona
Objavljeno: 12/09/2018
petnjica-zavrseno-asfaltiranje-jednog-sportskog-terenaRadnici građevinske firme “Asfalt-beton” iz Podgorice juče su asfaltirali teren budućeg sportskog poligona u petnjičkoj Mjesnoj zajednici Godočelje. Do realizacije ...
eSpona
Objavljeno: 11/09/2018
beranci-i-petnjicani-ce-akcijama-obiljeziti-svjetski-dan-uklanjanja-otpadaOpštine Berane i Petnjica učestvovaće u akciji „Let’s do it Montenegro!“, kojom se 14. septembra obilježava Svjetski dan uklanjanja otpada. Pod sloganom ...
eSpona
Objavljeno: 11/09/2018
poznati-kandidati-za-nagradu-dialogos-2018Za jubilarnu petu nagradu "DIALOGOS" koja se dodjeljuje za najbolju publikaciju u oblasti teorije i kulture medija u regionu konkurisalo je pet rukopisa, saopšteno ...
eSpona
Objavljeno: 10/09/2018
studenkinja-iz-dijaspore-na-fakultetu-za-crnogorski-jezik-i-knjizevnostPovodom upisa na Fakultet za crnogorski jezik i književnost jedne studentkinje iz Lovćenca saopštenjem za javnost oglasilo se Udruženje Crnogoraca Srbije “Krstaš”. ...
eSpona
Objavljeno: 07/09/2018
miodrag-bozovic-novi-nacelnik-cb-beraneOdlukom Kolegijuma Uprave policije, novi načelnik Centra bezbjednosti (CB) Berane je Miodrag Mića Božović, saznaje Espona. Prema nezvaničnim informacijama, ...
eSpona
Objavljeno: 07/09/2018
bijelo-polje-osnovna-skola-dobija-novu-sportsku-salu-do-kraja-godineOsnovna škola “Marko Miljanov” u Bijelom Polju dobiće novu sportsku salu do kraja godine, objavio je Portal CDM. Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, ...
eSpona
Objavljeno: 07/09/2018
petnjica-zapocela-sanacija-asfaltiranih-lokalnih-putevaZapočeli su intezivni radovi na sanaciji asfaltiranih lokalnih puteva u Petnjici, a oni podrazumijevaju krpljenju udarnih rupa. Prema riječima Alena ...
eSpona
Objavljeno: 06/09/2018
rozaje-hajla-osvaja-ljepotomU Rožajama se intenzivno radi na razvoju kako zimskog, tako i ljetnjeg turizma, ali turistički radnici ipak ističu da im nedostaje mnogo toga kako bi ta privredna ...
eSpona
Objavljeno: 03/09/2018
obezbijedeni-besplatni-udzbenici-za-sve-osnovce-na-teritoriji-beranaOpština Berane je i ove godine obezbijedila nove komplete udžbenika za sve osnovce sa teritorije opštine. Tako je, po peti put, lokalna uprava pomogla kućne budžete ...
eSpona
Objavljeno: 03/09/2018
napadnut-pripadnik-omunalne-policijePovodom napada na pripadnika Komunalne policije saopštenjem za javnost se oglasio Biro za odnose sa javnošću Opštine Berane. Dostavljeno saopštenje Espona ...
eSpona
Objavljeno: 01/09/2018
otvoreni-veterinarski-daniPotpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović otvorio je juče u Beranama naučno-stručni skup „Veterinarski dani ...
eSpona
Objavljeno: 30/08/2018
odbor-za-izbor-i-imenovanje-preporucio-bivsim-potpredsjednicima-da-se-obrate-sekretarijatu-za-finansijeOdbor za izbor i imenovanja Skupštine opštine Berane odbio je da se izjasni o zahtjevu Dragutina Joksimovića i Sveta Mitrovića- bivših potpredsjednika Opštine ...
eSpona
Objavljeno: 29/08/2018
obezbijedeni-besplatni-udzbenici-u-12-opstinaUkupno 12 opština je za sada obezbjedilo besplatne udžbenike za učenike prvog razreda, i to: Herceg Novi, Tivat, Bar, Mojkovac i Podgorica koji su to uradili preko ...
eSpona
Objavljeno: 27/08/2018
susret-sa-profesorom-miomirom-dasicem-u-rovcimaPrije nekoliko dana nekadašnji učenici čuvene beranske gimnazije Drago Vukićević, Dragutin Pajković i Slobodan Nedić posjetili su najstarijeg profesora te ...
eSpona
Objavljeno: 27/08/2018
konkurs-fakultet-za-crnogorski-jezik-raspisao-konkurs-za-upis-23-studentaPovodom upisa studenata za upis na prvu godinu osnovnih akademskih četvorogodišnjih studija Fakultet za crnogorski jezik i književnost raspisao je Konkurs. ...
eSpona
Objavljeno: 25/08/2018
lgbt-forum-progres-i-lgbtiq-osudili-napad-na-novinarku-milicu-minicPovodom napada na Milicu Minić - novinarku Portala Standard, saopštenjem za javnost oglasile su se NVO LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar. Dostavljeno ...
eSpona
Objavljeno: 23/08/2018
kolasin-sezona-na-nivou-proslogodisnjeSezona u Kolašinu je na nivou prošlogodišnje, a trenutno svi hotelski kapaciteti su popunjeni. “Prema podacima sa kojima trenutno raspolažemo u Kolašinu je oko ...
eSpona
Objavljeno: 22/08/2018
sjecanje-radoslav-lalo-pajkovicU Beogradu je, 17. avgusta, u 78-oj godini života, preminuo Radoslav – Lalo Pajković, književnik, diplomata, prevodilac -  jedan od najplodnijih naših ...
eSpona
Objavljeno: 21/08/2018
srecan-kurban-bajram-2Čitaocima, vjernicima i svim građanima islamske vjere, čestitamo veliki praznik- Kurban Bajram. Redakcija
eSpona
Objavljeno: 18/08/2018
povodom-kurbanskog-bajrama-neradni-utorak-srijeda-i-cetvrtakPovodom predstojećeg vjerskog praznika – Kurban bajrama, za zaposlene građane islamske vjere, neradni dani biće utorak, srijeda i četvrtak, saopštilo je ...
eSpona
Objavljeno: 15/08/2018
petnjica-pocela-sanacija-rupa-na-putu-podvade-gusareRadnici firme Bemax započeli sa saniranjem pukotine na putnom pravcu Podvade – Gusare, objavio je Portal Radio Petnjica. Da podsjetimo, radi se o putnom pravcu ...
eSpona
Objavljeno: 15/08/2018
pljevlja-kasne-radovi-na-rekonstrukcijia-glavne-uliceRadovi na rekonstrukciji Ulice Kralja Petra i u centru grada neće biti završeni do sredine septembra, kako je to ranije najavljivano iz pljevaljske lokalne uprave, ...
eSpona
Objavljeno: 14/08/2018
berane-ponovo-bez-vodeKompletno područje Berana koje se snabdijeva sa gradskog vodovoda je bez vode. Do havarije je došlo juče poslije podne, a nije poznato kada će se kvar otkloniti, ...
eSpona
Objavljeno: 13/08/2018
rozaje-zaposlenima-u-lokalnoj-upravi-duguju-osam-plata-i-spremaju-otkazeZaposlenima u lokalnoj samoupravi u Rožajama duguje se osam plata, a posljednja koju su primili je za novembar 2017. godine. Opština planira novu sistematizaciju na ...
eSpona
Objavljeno: 12/08/2018
pljevlja-rudnik-uglja-muti-cehotinuRudnik uglja je stavio u funkciju taložnik prije pola godine, ali se ovih dana i pored toga muti rijeka Ćehotina, tvrde ribočuvari iz SRK “Lipljen“. Oni su po ...
eSpona
Objavljeno: 11/08/2018
celnici-oo-sd-berane-polozili-cvijece-na-grobno-mjesto-gavra-vukovicaU spomen 90 godina od smrti vojvode Gavra Vukovića predstavnici OO Socijaldemokrata (SD) Berane, na čelu sa Onurom Babaićem - predsjednikom OO, posjetili su grobno ...
eSpona
Objavljeno: 10/08/2018
plav-pocinje-rekonstrukcija-sportskih-terena-skole-hajro-sahmanovicMinistar prosvjete Damir Šehović potpisao je Ugovor o izvođenju radova na uređenju školskog dvorišta i adaptaciji sportskih terena JU OŠ “Hajro Šahmanović” u ...
eSpona
Objavljeno: 08/08/2018
formira-se-vojna-jedinica-koja-ce-biti-smjestena-u-andrijeviciJedinica Vojske Crne Gore, koja će brojati 150 pripadnika, biće stacionirana u Andrijevici. Ta vojna jedinica biće po standardima koje propisuje NATO, prenio je ...
eSpona
Objavljeno: 07/08/2018
petnjica-skolski-objekat-na-meti-vandalaFiskulturna sala Osnovne škole “Mahmut Adrović” u Petnjici, u noći između nedjelje i ponedjeljka bila je na meti vandala. To je drugi put da, za sada, nepoznati ...
eSpona
Objavljeno: 07/08/2018
pljevlja-privode-se-kraju-radovi-na-izgadnji-fontaneNastavak radova na davno započetoj izgradnji gradske fontane ma Trgu 13. jul u Pljevljima odvija se planiranom dinamikom. Radovi su nastavljeni 14. juna, rok za ...
eSpona
Objavljeno: 06/08/2018
vucetic-laziranim-ujedima-gradani-ostetili-opstinu-berane-za-34-000-euraDirektor Komunalnog preduzeća “Berane“, Savo Vučetić izrazio je sumnju da su zbog prevara i lažiranih ujeda pasa Komunalno preduzeće i Opština Berane prošle godine ...
eSpona
Objavljeno: 05/08/2018
siska-ponovo-postaje-mjesto-okupljanjaBjelasica, planinska ljepotica u beranskom ataru, sastavljena je od više vrhova i visoravni, a jedan od tih predjela je i Šiška, u samom njenom jezgru. Na tom ...
eSpona
Objavljeno: 04/08/2018
odrzan-omaz-radulu-vesovicuMultimedijalna sala Srednje medicinske škole “Dr Branko Zogović” juče je bila ispunjena poštovaocima djela profesora Radula Vešovića u čiji je spomen održan omaž, ...
eSpona
Objavljeno: 03/08/2018
bijelo-polje-za-renoviranje-fiskuluturne-sale-170-hiljada-euraMinistar prosvjete Damir Šehović, ministar sporta Nikola Janović i Petar Smolović - predsjednik Opštine Bijelo Polje, potpisali su Memorandum o saradnji na ...
eSpona
Objavljeno: 02/08/2018
kolasin-velikom-plesnom-zurkom-zapoceo-tango-karnevalViše stotina plesača iz cijelog svijeta plesalo je i ove godine na kolašinskom Trgu borca uz kompozicije argentinskog tanga. Pored plesača i gostiju, u karnevalskoj ...
eSpona
Objavljeno: 01/08/2018
koncert-aca-pejovica-u-glavnoj-beranskoj-uliciPovodom  današnjeg koncerta Aca Pejovića koji organizuju Sava osiguranje, Turistička organizacija i Opština Berane saopštenjem se oglasio Biro za odnose ...
eSpona
Objavljeno: 31/07/2018
celnici-opstine-tivat-razgovarali-o-razvojnim-planovima-adriatic-marinas-aPovodom budućih planova razvoja Porto Montenegra predstavnici i razgovara sa predstavnicima „Adriatic marinas“ saopštenjem za javnost se oglasila Služba za ...
eSpona
Objavljeno: 30/07/2018
petnjica-u-toku-sanacija-stete-od-nevremenaAngažovana mehanizacija na sanaciji šteta nastalih kao posljedica nevremena na putnim pravcima na teritoriji petnjičke opštine u punom je pogonu. Štete su nastale u ...
eSpona
Objavljeno: 30/07/2018
gusinje-za-sportske-terene-osnovne-skole-300-000-euraRaspisan je tender za izbor izvođača radova za izgradnju sportskog igrališta za osnovnu školu “Džafer Nikočević” u Gusinju, čija je procijenjena vrijednost 300.000 ...
eSpona
Objavljeno: 30/07/2018
nvu-beranda-omaz-radulu-vesovicu-zakazan-za-petakOmaž profesoru Radulu Vešoviću - osnivaču brojnih sportskih kolektiva u Beranama, treneru KK “Ivangrad” koji je, pod njegovim vođstvom, kao prvi crnogorski ...
eSpona
Objavljeno: 27/07/2018
ministar-simovic-boravio-u-radnoj-posjeti-beranamaPolitičke razlike nijesu i neće biti prepreka za realizaciju projekata za razvoj opštine Berane i dobro svih građana te opštine, ocijenio je Milutin Simović - ...
eSpona
Objavljeno: 26/07/2018
nvu-beranda-priprema-omaz-radulu-vesovicuUsljed nemarnosti, propusta i nezainteresovanosti onih koji su trebali i morali da pokušaju da mu pomognu dok je bio živ, a potom i da se sjete da, organizovanjem ...
eSpona
Objavljeno: 25/07/2018
mojkovac-bolji-uslovi-za-dakeLZa učenike i nastavnike Osnovne škole "Aleksa Bećo Đilas" i Srednje mješovite škole "Vuksan Đukić" u Mojkovcu, početkom nove školske godine biće obezbijeđeni bolji ...
eSpona
Objavljeno: 21/07/2018
obiljezen-dan-opstine-beraneOdržana svečana sjednica Skupštine opštine, svečano otvaranje nove sportske dvorane i večernji koncert Bobana Rajovića, glavna su obilježja svečanosti ...
eSpona