Berane aerodromGodinu na izmaku u Beranama obilježile polarne hladnoće početkom godine i ne održana ni jedna sjednica lokalnog parlamenta. U posljednjih 30-tak godina, nikad manji broj zaposlenih i nikad veći broj nezaposlenih Beranaca. Opozicioni DPS tražio raspisivanje Prijevremenih lokalnih izbora, a iz vladajuće koalicije „Zdravo Berane“ odgovarano da DPS u Beranama nikad više neće biti na vlasti. Počela izgradnja 94 stambene jedinice za raseljena i izbjegla lica, a izvođeni radovi i na gradskom kolektoru. Ismet Krcić dobitnik Priznanja „Ivangrad“ za 2017. Godinu, fudbaleri Berana kao prvoplasirana ekipa na tabeli završili  jesenji dio šampionata u Drugoj ligi Crne Gore.

JANUAR: Početkom godine su obilježile sniježne padavine i pad temperature do 28. stepeni ispod nule. Mužjak čuvene beranske bijele rode, Perko Rodić uginuo i pronađen u ušću Bistrice u Lim. U glavnoj beranskoj ulici, Opština Berane organizovala doček Pravoslavne nove godine. Održana Bogojavljenska trka. Istaknuti filmski i TV reditelj, Beranac Gojko Kastratović dobio status istaknutog kulturnog stvaraoca u Crnoj Gori. Počele pripreme fudbalera „Berana“ i Radničkog“ za proljećni dio Prvenstva u Drugoj ligi Crne Gore za sezonu 2016/ 17.

FEBRUAR: Uprkos zabrani dobijenoj od strane Agencije za zaštitu ličnih podataka, lokalna uprava u Beranama nastavila da nezakonito snima ulazak i izlazak zaposlenih u zgradu Opštine Berane. U Beranama prezentovani rezultati prekograničnog projekta Kosovo- Crna Gora. Nakon sudske presude po kojoj je lokalna uprava dužna da njemu i srodnicima isplati 50.600 eura na ime eksproprijacije, Dragutin Boko Joksimović- potpredsjednik Opštine Berane, blokirao žiro račun lokalne uprave. Nezadovoljne umanjenjem naknada, majke sa troje i više djece protestovale ispred zgrade Centra za socijalni rad. Ministar sporta, Nikola Janović boravio u radnoj posjeti Beranama. Predsjednik NVU „Beranda“, Adem Softić pokrenuo humanitarnu akciju prikupljanja pomoći za Svetislava Baćka Milivojevića kojem je u požaru izgorio stambeni objekat. Postupajući po tužbi šest radnika, Upravni sud poništio rješenja Opštine Berane od 16. aprila 2015- te godine kojima im se prekida radni odnos. Iz Opštine saopštili „da je Sud poništio rješenja, a nije vratio radnike na posao“. Beranac Predrag Šekularac pobijedio na šahovskom turniru u Petnjici. Atletičar Nenad Ivanović osvojio treće mjesto u ekstremnoj trci na 111.kilometara, na Mojstiru. Na Prvenstvu Crne Gore u streljaštvu standardnim vazdušnim oružjem, održanom u Baru, takmičari streljačkih klubova „Berane“ i „Donje Luge“ osvojili 17. medalja.

MART: OO DPS Berane predao Ustavnom sudu Inicijativu za preispitivanje i ocjenu ustavnosti izglasanih odluka SO Berane o Izmjenama i dopunama Budžeta opštine Berane za 2016-tu i Plan budžeta za 2017. godinu. Dragoslav Šćekić- predsjednik Opštine Berane, pokrenuo proceduru o razrješenju Dragutina Joksimovića- potpredsjednika, a najbliži saradnik mu odgovorio „da je Šćekić sudbinu Koalicije Zdravo Berane prepustio DPS-a“. Ministar odbrane, Predrag Bošković i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, Ljubiša Jokić obišli Fabriku eksploziva „Poliex“. Ministarka ekonomije, Dragica Sekulić obišla Rudnik mrkog uglja „Berane“. Započeli radovi na prilagođavanju objekta Doma zdravlja potrebama osobama sa invaliditetom. U Podgorici je umro Komnen Vujadinović- istaknuti sportski i društveni radnik iz Berana. Iz štampe izašao drugi broj časopisa „Nova Sloboda“. Fudbaleri „Berana“ i „Radničkog“ nastavili Prvenstvo u Drugoj ligi Crne Gore. Mladi reprezentativac Crne Gore u streljaštvu, Beranac Nemanja Obradović nastupio na Prvenstvu Evrope koje je održano u Mariboru i ostvario lični, kadetski i juniorski državni rekord. Atletičar Nenad Ivanović učestvovao na prestižnoj trci na 12. sati, održanoj u Beogradu. Počeo proljećni dio Biznis lige u malom fudbalu „Berane 2016/17“. RK „Berane 2003“ organizovao akciju „Rukomet DA, droga NE“.

APRIL: Usljed podijeljenosti Koalicije „Zdravo Berane“ Petnaesta sjednica SO Berane prekinuta na samom početku. Elektronske novine Espona objavile potpisani Sporazum SNP-a i DF-a u kojem je potpisano od strane predstavnika oba politička subjekta da se u Opštini i javnim ustanovama i preduzećima čiji je ona osnivač mogu zapošljavati samo glasači Koalicije „Zdravo Berane“. Usljed svađa unutar vladajuće koalicije i bojkota odbornika opozicionog DPS-a, koji su uslovili nedostatak kvoruma, propao pokušaj Koalicije „Zdravo Berane“ da nastavi Petnaestu sjednicu SO Berane. Obilježen početak radova na izgradnji 94. stambene jedinice na Rudešu. U Beranama pao snijeg. U porti Manastira Đurđevi stupovi otvorena narodna kuhinja. Uprkos izdatom Moratorijumu na eksploataciju riječnih nanosa, u Beranama otkriven prvi takav slučaj. Puštena u rad hlorinatoska stanica u Vinickoj. Iz Agencije za izgradnju i razvoj Berana potvrđeno da se zbog prethodna dva slabo izvedena asfaltiranja prema Rujištu put, u dužini od kilometra, mora, po treći put, asfaltirati. Braho Adrović dobio nagradu za književno stvaralaštvo za mlade „Krilata Seošnica“. Upriličena premijera predstave „Posljednji čin komedije smrti“, u produkciji Centra za kulturu Berane. Na Gradskom stadionu odigrana utakmica između vetarana Berana i Crvene zvezde. Na 35. Otvorenom karate prvenstvu Srbije, karatisti Berana osvojili pet medalja. Rukometna selekcija Srednje medicinske škole „Dr Branko Zogović“ osvojila prvo mjesto na Prvenstvu crnogorskih srednjih škola.  Strijelci iz Berana osvojili drugo mjesto na šestoaprilskom turniru u Sarajevu. Kik bokseri „Perjanika“ nastupili na Cetinju i prikazanim oduševili prisutne na „Trofeju Prijestonice“.

Berane polumaturanti 2017MAJ: Većinom glasova članova OO NOVA Berane Radojica Živković dobio novi mandat predsjednika Odbora te partije u Beranama. Dragoslav Šćekić upriličio prijem za učenike iz Njemačke koji su boravili u Beranama. Obilježan Dan pobjede nad fašizmom. Beranac Savo Vučetić postao dobitnik Plakete za najzaslužnijeg dobrovoljnog davaoca krvi u Crnoj Gori. Zbog sumnje da su njihova domaćinstva zaobiđena tokom postavljanja kanalizacione mreže, dio mještana MZ Pešca održao protest. Na putu Berane- Kolašin, zvanično su započeti radovi na probijanju tunela „Vranjak“. Održano polumatursko i matursko veče. Predstavnici političkih partija zastupljenih u lokalnom parlamentu održali zajednički sastanak sa nastavnim kadrom i studentima Visoke medicinske škole, tokom kojeg je manifestovano jedinstvo da ona nastavi da funkcioniše u Beranama. Završena je Biznis liga malog fudbala „Berane 2016/17“. Uz prisustvo ministra Aleksandra Pejovića, održana je javna debata „Uloga civilnog sektora u procesu pristupanja EU“. Lokalna uprava uručila nagrade đacima generacije i dobitnicima diplome „Luča“ iz svih osnovnih i srednjih škola u Beranama. Nezadovoljni realizacijom datih obećanja od strane Opštine, mještani Rujišta najavili blokadu puta prema Privremenom odlagalištu otpada. Iz štampe je izašla knjiga „Izrazito dobre priče“, autora Perice Jokića. U okviru manifestacije „Noć muzeja“, organizovana izložba „Narodne nošnje Crne Gore“.Dječaci OFK Berane plasirali se u finale Kupa Crne Gore za pionire i osvojili Prvenstvo Sjeverne fudbalske regije za taj uzrast. Na Izbornoj skupštini Sjeverne fudbalske regije, Vojislav Došljak izabran za predsjednika i u naredne četiri godine.

JUN: Usljed nefunkcionisanja SO Berane izazvanog raskolom u vladajućoj koaliciji, OO DPS Berane zatražio od lokalne uprave skraćenje mandata i raspisivanje Prijevremenih lokalnih izbora. Dragoslav Šćekić- predsjednik Opštine, najavio u medijima da će prihvatiti kandidaturu za predsjednika Socijalističke narodne partije Crne Gore (SNP), ukoliko ga, kako je kazao, „bude predložilo članstvo“. Vlada Crne Gore nije dala saglasnost Univerzitetu Crne Gore za izmještanje Visoke medicinske škole iz Berana u Podgoricu. Mještani Rujišta blokirali odlaganje komunalnog otpada na Privremeno odlagalište u tom mjestu. OO DPS Berane upriličio prijem za rukometne reprezentativce Crne Gore, Igora Radojevića i Marka Čampara. Održanom iftarskom večerom, obilježen Ramazanski Bajram. U čast prijema Crne Gore u NATO savez, Ivan Brajović- predsjednik Skupštine Crne Gore, pozvao na svečani prijem predstavnike NVO „Spona“ iz Berana. Povodom obilježavanja Dana državnosti Republike Slovenije, Mitja Močnik- ambasador Slovenije u Crnoj Gori, uputio poziv na prijem predstavnicima beranske NVO „Spona“. Bivši ministar kulture, Janko Ljumović boravio u radnoj posjeti Beranama. Manifestacijom „Lađica đinđuva po trgu prosuta“ najavljen početak „Beranskog kulturnog ljeta“. U knjižari Matice srpske, u Podgorici, predstavljena nova zbirka pjesama Darka Jovovića- beranskog pjesnika i novinara. Završeno Prvenstvo u Drugoj ligi Crne Gore, a fudbaleri „Berana“ izborili opstanak i integrisali se sa FK „Radnički“. Svečano obilježeno deset godina postojanja Ženskog fudbalskog kluba „Cveteks“. Na Prvenstvu Crne Gore u streljaštvu za kadetkinje i juniorke, Beranka Beba Dabetić postavila rekord u svim kategorijama. U Beranama održana manifestacija „Olimpijski dan“.

Berane plazaJUL: Boraveći u Beranama, predsjednik Vlade Duško Marković pohvalio saradnju sa Opštinom. Svečanom sjednicom i koncertom u glavnoj gradskoj ulici, obilježen 21. jul Dan opštine Berane. Odbornik DPS-a, Branko Femić izabran za člana Odbora direktora Pošte Crne Gore. Na sastanku sa Suljom Mustafićem- direktorom Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, Dragoslav Šćekić- predsjednik Opštine, izrazio nezadovoljstvo podrškom projektima koje Zavod finansira na području Berana. Svečano otvoren rekonstruisani Hotel Berane. Održana je Deseta crnogorska ljetnja škola za mlade diplomate. Iz Vlade je javno upozoren Univerzitet Crne Gore da su dužni da raspišu Konkurs za upis studenata na Visoku medicinsku školu u Beranama za studijsku 2017/ 18 godinu. Reagujući na namjere rukovodstva Univerziteta, Prosvjetna inspekcija izdala naredbu da se raspiše Konkurs za upis 70. studenata na Visokoj medicinskoj školi. Stanovnici naselja Talum izrazili javno nezadovoljstvo uslovima koji vladaju na Stočnoj pijaci, zatraživši od nadležnih u Opštini da hitno reaguju. Zbog iskazane solidarnosti sa kolegama širom Crne Gore u gašenju šumskih požara, Dragoslav Šćekić- predsjednik Opštine, nagradio pripadnike beranske Službe zaštite i spašavanja. Predsjednik opštine upriličio prijem za Filipa Jočića- rukometnog reprezentativca Crne Gore. Beranska NVO „Spona“ započela realizaciju projekta „Berane, jedan od centara crnogorske diplomatije“. U Polimskom muzeju otvorena izložba fotografija „Ratna i poslijeratna hronika Pešaca“. Promocijom knjige „Album za prognane“, autorke Rebeke Čilović, otvorena manifestacija „Bihorsko kulturno ljeto“. Iz štampe je izašla 18- ta stihozbirka pjesama Velimira Ralevića, pod naslovom „Pišem joj verse ljuvene“. Braho Adrović učestvovao na književnim susretima održanim u Skadru, Istoku i Tuzima. Na pisti beranskog aerodroma, održan „Thunder fest“.Iz štampe izašao treći broj časopisa „Nova Sloboda“. Na MOSI „Pljevlja 2017“ nastupilo 68. sportista iz Berana.  Beranci Filip Jočić i Milorad Miko Jašović donirali sportsku opremu Rukometnom klubu „Berane 2003“ u vrijednosti 35.000 eura. Beranac Sejo Jašarović je osvojio Paraglajding kup „Bihor – Petnjica 2017“. U glavnoj ulici je održan boks meč između Mirsada Meca Ramusovića i Mađara Mise Halasa.

AVGUST: Usljed ne funkcionisanja parlamentarne većine, Koalicije „Zdravo Berane“, opozicioni DPS zatražio raspuštanje aktuelnog saziva SO Berane i raspisivanje  Prijevremenih lokalnih izbora. Iz vladajuće koalicije odgovoreno da „Beranama DPS više nikada neće vladati“.Predstavnici Poreske uprave Crne Gore razgovarali sa Dragoslavom Šćekićem- predsjednikom Opštine, i njegovim saradnicima i upozorili ih da će u slučaju daljeg nepoštovanja obaveza po pitanju reprograma duga Poreska uprava preduzeti mjere naplate u skladu sa Zakonom o poreskoj administraciji. Prema Izvještaju Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, u Beranama je nezaposleno 6.000 lica, odnosno oko 1.500 više od broja zaposlenih. Obilježen je 12. avgust, Dan mladih. Upravni odbor Univerziteta Crne Gore  donio Odluku da Visoka medicinska škola ostaje u Beranama i da se raspiše Kokurs za upis studenata za studentsku 2017/18. godinu. U podgoričkom Kliničkom centru umro šahovski FIDE majstor, Beranac Nikola Božović. Počelo Prvenstvo u Drugoj fudbalskoj ligi Crne Gore. Beranka Nina Delević pozvana u reprezentaciju Crne Gore za Ekipno šahovsko Evropsko prvenstvo, na Kritu.

Berane hotelSEPTEMBAR:  Nakon Petnaeste, zakazana je i nova, Šesnaesta sjednica SO Berane koja je usljed neslaganja u redovima vladajuće koalicije i bojkota opozicionog DPS-a, a nakon usvajanja odluka o spomenicima, prekinuta.Predstavnici Investiciono razvojnog fonda prezentovali finansijsku podršku unapređenju preduzetništva u Crnoj Gori. Zbog kašnjenja izmirenja poreskih obaveza, Poreska uprava Crne Gore blokirala žiro račune osam javnih ustanova i preduzeća čiji je osnivač Opština Berane. Lokalna uprava podijelila besplatne udžbenike učenicima osnovnih škola. U spomen preminulog Faruka Fara Pačariza održana komemorativna sjednica. Usljed neusklađenosti koeficijenata zarada sa Zakonom, podnešena prva tužba jednog od zaposlenih protiv Opštine Berane. Ministar zdravlja, Kenan Hrapović boravio u radnoj posjeti Beranama.  Iz štampe izašao četvrti broj časopisa „Nova Sloboda“.  Vokalna grupa „Gorske oči“ održala prvi koncert. U Centru za kulturu održan Festival nordijskog filma. Peta knjiga beranskog pjesnika, Rada Jolića, poema „Godinama“ izašla iz štampe. Predsjednik Rukometnog saveza Crne Gore, Zoran Radojičić sa saradnicima boravio u radnoj posjeti Beranama. Počela nova takmičarska sezona Biznis lige malog fudbala. Predsjednik FSCG, Dejan Savićević i Momir Đurđevac- generalni sekretar, boravili u Beranama i sa čelnicima Sjeverne fudbalske regije i Dragoslavom Šćekićem- predsjednikom Opštine, obišli Gradski stadion na kojem se izvode radovi na rekonstrukciji i adaptaciji. Održan turnir veterana na kojem su učestvovale bivše zvijezde fudbalskih klubova: Crvena zvezda, Partizan, Budućnost i Berane.

OKTOBAR: Saopštenjem za javnost Srpska koalicija osumnjičila OO DPS Berane i Dragoslava Šćekića- potpredsjednika SNP-a Crne Gore i predsjednika Opštine, da su formirali „novu interesnu većinu u Beranama“. Završen projekat „Obuka na radu i mentoring za žene i mlade sa fokusom na sjeveroistočni region“, koji je realizovan u saradnji HELP-a, Opštine Berane i Asocijacije poslovnih žena Crne Gore. Za studente Visoke medicinske škole iz centralne i južne regije, do otvaranja Studentskog doma u Beranama, Vlada je obezbijedila smještaj u Hotelu „Il Sole“. U Beogradu je preminuo Beranac Dragan Jokić- dugogodišnji novinar Javnog servisa RTS. Beba Dabetić postavila novi državni rekord u disciplini gađanja standardnim vazdušnim oružjem- olimpijski program, u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji. U izdanju „Pegaza“ iz štampe je izašla knjiga „Velika šetalica- humorističko- satirične pjesmeBraha Adrovića. Branka Miletić Kovačević iz Berana, osvojila je treću nagradu za najljepšu ljubavnu priču na manifestaciji „Kočićevi dani u Kočanu“. Održan je Međunarodni festival „Limsko srce“. Otvorena je izložba skulptura „Kad panjevi progovore“. Knjiga „Izrazito dobre priče“, autora Perice Jokića, promovisana na Beogradskom sajmu knjiga. Borci „Perjanika“ učestvovali na Kik boks kupu „Prnjavor open 2017“. Nenad Ivanović nastupio na Međunarodnoj trci samoprevazilaženja na 24. sata. Na Prvenstvu sportskih novinara Jugoistočne Evrope, održanom u Staroj Pazovi, mrežu fudbalske reprezentacije sportskih novinara Crne Gore branio Milutin Stešević Kubanac. Održan Memorijalni šahovski turnir „Anto Rmuš“.

Berane zimaNOVEMBAR: Vještak ekonomske struke utvrdio da je zaposleni u lokalnoj upravi, koji je zbog neusklađenosti koeficijenata zaposlenih sa Zakonom o zaradama u javnom sektoru tužio Opštinu Berane, do maja 2017. godine zakinut za 910. eura. Održana posthumna promocija knjige „Zdravstvena statistika i informatika“, autora pokojnog prof. dr Jezdimira- Luke Obadovića. Nepoznati počinioci oštetili službeno vozilo predsjednika Opštine koje se nalazilo na parkingu. Završena prva faza rekonstrukcije puta Berane- Petnjica. Opština Berane dodijelila besplatne sadnice poljoprivrednim proizvođačima. Komunalno preduzeće „Berane“ i lokalna uprava potpisalu Sporazum sa mještanima Rujišta o daljem korišćenju Privremenog odlagališta u tom mjestu, obavezavši se da Opština u narednih pet godina  investira u infratrukturu tog naselja 250.000 eura. Ustavni sud prihvatio žalbu novinara Tufika Softića. Pokrenuta je humanitarna akcija na prikupljanju sredstava za liječenje trogodišnje Sofije Vešović. U Beogradu je umro Stevan Šćepo Labudović- lični fotograf Josipa Broza Tita, heroj Alžirske revolucije i dobitnik Nagrade „21. jul“. NVO „Spona“ započela realizaciju projekta „Otvorena televizija“ koji finansira Evropska unija. Ženska klapa „ O dive bell canto“ održala cjelovečernji koncert. U organizaciji NVU „Beranda“ , u Sremskim Karlovcima održani Drugi pjesnički susreti na znakovnom jeziku „Limovanje- Žubor tišine 2“. U Beranama prikazana izložba fotografija Ruske državne informativne agencije (RIA)Rusija danas“. Glumački ansambl Centra za kulturu Berane gostovao u Beogradu i Trsteniku, gdje su sa predstavom „Posljednji čin komedije smrti“ pobrali simpatije. Otvorena izložba crteža „Olovka priča“, autora Milije Pajkovića. U Frankfurtu održano književno veče Braha Adrovića. Pjevač crnogorskih narodnih pjesama, Ismet Krcić dobitnik je Priznanja „Ivangrad“ za 2017. godinu. Dva takmičara Kik boks kluba „Perjanik“ nastupila na profi reviji „Noć kik boksa“, u Peći. Ilija Ivanović- član Šahovskog kluba „Gambit“, osvojio je prvo mjesto na Prvenstvu Berana u šahu. Nakon 17. odigranih kola, fudbaleri Berana osvojili su prvo mjesto na tabeli i uspješno završili jesenji dio šampionata u Drugoj ligi Crne Gore.

DECEMBAR: Posljednjem oproštaju od Stevana Šćepa Labudovića, održanom u Beogradu, prisustvovala i delegacija beranske lokalne uprave. Filip Vujanović- predsjednik Crne Gore, zakazao održavanje lokalnih izbora u Beranama za četvrti februar 2018. godine. U organizaciji NVO „Spona“ upriličeno svečano uručenje Priznanja „Ivangrad“ Ismetu Krciću. Iz štampe je izašla knjiga, „Varoš bez mane“, autora Milije Pajkovića. Zbog neusklađenosti koeficijenata sa Zakonom o zaradama u javnom sektoru, dio zaposlenih u lokalnoj upravi potpisao kolektivne tužbe protiv Opštine Berane. Izašao peti broj časopisa „Nova Sloboda“. Počele pripreme za doček Nove godine...

Saša Radunović                     

Tekst preuzet iz časopisa „Nova Sloboda“

Foto Ado Softić                    

eSpona OTV EU

Društvo

Objavljeno: 11/04/2018
kolasin-dvoje-djece-uskraceno-za-skolovanjeMještani sela Liješnje najavili su krivičnu prijavu protiv Mića Popovića - direktora OŠ “Međuriječje” u Međuriječju, zbog neodvijanja nastave u područnom odjeljenju ...
eSpona
Objavljeno: 08/04/2018
hristos-voskrese-3Čitaocima, vjernicima i svim građanima pravoslavne vjeroispovijesti čestitamo najveći hrišćanski praznik, Vaskrs. Hristos Voskrese! Redakcija Espone
eSpona
Objavljeno: 06/04/2018
preminuo-akademik-prof-dr-vucina-scekicU Novom Sadu je, zadnjeg dana marta ove godine, u 76-oj godini života, preminuo dr Vučina Ščekić - akademik CANU, redovni profesor Medicinskog fakulteta u Novom ...
eSpona
Objavljeno: 04/04/2018
beranski-ljekari-poslali-poruku-da-doktori-nijesu-ubicePedesetak ljekara beranskog Doma zdravlja i Opšte bolnice u tom gradu tridesetominutnim okupljanjem u krugu zdravstvenih ustanova dalo podršku bjelopoljskim ...
eSpona
Objavljeno: 04/04/2018
bjelopoljskim-ljekarima-po-godina-zatvoraApelacioni sud Crne Gore preinačio je presudu Višeg suda u Bijelom Polju i optužene ljekare bjelopoljske Opšte bolnice osudio na po godinu dana ...
eSpona
Objavljeno: 03/04/2018
nevjerovatan-dogadaj-u-luscuDan prije radosnog hrišćanskog, pravoslavnog, praznika Cvijeti, koji se uvijek praznuje u nedjelju, dan poslije Lazareve subote i nedjelju dana prije Uskrsa, u ...
eSpona
Objavljeno: 01/04/2018
srecan-uskrs-2018Čitaocima, vjernicima i svim građanima katoličke vjeroispovijesti čestitamo Uskrs.
eSpona
Objavljeno: 31/03/2018
zakazana-konstitutivna-sjednica-so-beraneKonstitutivna sjednica SO Berane zakazana je za četvrtak, 12. april, 2018. godine. Za dnevni red sjednice predviđene su dvije tačke: „Izvještaj Opštinske ...
eSpona
Objavljeno: 31/03/2018
andrijevica-investicije-u-lokalnu-infrastrukturu-u-visini-700-000-euraKapitalni dio nedavno budžeta Opštine Andijevica od 700.000 eura namijenjen je rekonstrukciji lokalnih puteva, završetku gradskog vodovoda, uređenju varoši i obnovu ...
eSpona
Objavljeno: 30/03/2018
ministarstvo-kulture-ministar-bogdanovic-je-pocasni-gradanin-majami-bica-od-maja-2017-godinePovodom polemika da li je Aleksandar Boganović - ministar kulture, počasni građanin Majami Biča saopštenjem se oglasilo Ministarstvo kulture. Dostavljeno saopštenje ...
eSpona
Objavljeno: 29/03/2018
pljevlja-novi-neslavni-rekord-u-odnosu-izmedu-broja-rodenih-i-umrlihGodinama unazad u Pljevljima više ljudi umire nego što se rađa, a po negativnom prirodnom priraštaju ova sredina je daleko ispred ostalih opština u Crnoj Gori. ...
eSpona
Objavljeno: 28/03/2018
rozaje-dps-i-sdp-nastavili-sa-bojkotom-lokalnog-parlamentaPokušaj Huseina Kurtagića - predsjednika Skupštione opštine (SO) Rožaje, da dogovori održavanje sjednice lokalnog parlamenta nije uspio. Na sastanku sa ...
eSpona
Objavljeno: 26/03/2018
beranac-momcilo-saicic-podnio-krivicne-prijave-ivici-stankovicu-protiv-predsjednika-opstine-specijalne-tuziteljke-i-stecajnog-upravnika-gp-izgradnjaMomčilo Saičić - bivši VD načelnika Uprave za nekretnine u Beranama, oglasio se saopštenjem za javnost u kojem je naveo da je Ivici Stankoviću - Vrhovnom državnom ...
eSpona
Objavljeno: 25/03/2018
pocelo-je-ljetnje-racunanje-vremenaLjetnje računanje vremena u Evropi počelo je danas. Do promjene računanja vremena došlo je sinoć, u noći između subote i nedjelje, u dva sata, pomjeranjem kazaljki ...
eSpona
Objavljeno: 24/03/2018
navrsilo-se-devetnaest-godina-od-pocetka-nato-bombardovanja-bivse-srjDanas se navršava 19 godina od početka vazdušnih napada NATO-a na Saveznu Republiku Jugoslaviju (SRJ). Podsjetimo, NATO bombardovanje Srbije i Crne Gore, koje su ...
eSpona
Objavljeno: 23/03/2018
petnjica-medunarodni-balkanski-univerzitet-nudi-stipendiranje-petnjickih-studenataU posjeti Petnjici boravili su predstavnici Međunarodnog  balkanskog univerziteta iz Skoplja, na čelu sa prof. dr Şenerom Bilallijem - prorektorom ...
eSpona
Objavljeno: 21/03/2018
preminuo-gojko-kastratovicFilmski i televizijski reditelj Gojko Kastratović preminuo je sinoć u 80. godini života. Sahrana Gojka Kastratovića obaviće se u subotu, 24. marta na Gradskom ...
eSpona
Objavljeno: 21/03/2018
pljevlja-vlasnici-baraka-za-stanovanje-nece-moci-da-legalizuju-krov-nad-glavomViše desetina vlasnika stanova u pljevaljskom naselju “C” neće moći da legalizuje svoje stanove, jer se barake u kojima žive godinama tretiraju kao privremeni ...
eSpona
Objavljeno: 20/03/2018
bijelo-polje-rekonstruisana-skupstinska-salaRekonstrukcija skupštinske sale u Bijelom Polju je završena, pa će naredna zasijedanja biti održavana u neuporedivo boljem ambijentu. Kako je objavio Portal ...
eSpona
Objavljeno: 16/03/2018
petnjica-talasanje-asfalta-na-putu-petnjica-podvadeNa nedavno završenom dijelu puta Petnjica - Berane, u mjestu Podvade, primjećuju se i prve promjene na kolovozu. Kako je objavio Portal Radio Petnjica, pored ...
eSpona
Objavljeno: 15/03/2018
rozaje-za-kupovinu-stanova-solidarnosti-zainteresovano-200-gradanaZainteresovanost za kupovinu stanova u stambeno - poslovnom objektu na zemljištu nekadašnjeg “Gornjeg Ibra” iskazalo je 200 građana Rožaja. To je saopštio Ekrem ...
eSpona
Objavljeno: 14/03/2018
na-ljeto-rekonstrukcija-beranskog-djecijeg-vrticaRadovi na rekonstrukciji Javne predškolske ustanove “Radmila Nedić“ u Beranama obaviće se tokom narednog ljeta. Radovi na beranskom vrtiću izvršiće se u sklopu ...
eSpona
Objavljeno: 13/03/2018
rozaje-uskoro-pocinje-gradnja-novog-vrticaDirekcija javnih radova potpisala je Ugovor za reviziju projekta izgradnje novog Dječijeg vrtića u Rožajama sa „Institutom za razvoj i istraživanje“ iz Podgorice. ...
eSpona
Objavljeno: 12/03/2018
pljevlja-zbog-kasnjenja-isporuke-ogrijeva-opstina-tuzi-firmu-iz-foceOpština Pljevlja podnijeće će tužbu protiv firme “Lovćen trejd” iz Foče, zbog nepoštovanja ugovora o isporuci peleta, koji se građanima Pljevalja isporučuje po ...
eSpona
Objavljeno: 12/03/2018
andrijevica-definisace-uredenje-lalicevog-spomen-domaMinistar kulture Aleksandar Bogdanović i predsjednik Opštine Andrijevica Srđan Mašović najavili su skoro definisanje projekta sanacije i uređenja Spomen doma ...
eSpona
Objavljeno: 11/03/2018
predsjednik-opstine-prijetio-vrijedao-i-psovao-bivseg-fudbaleraPredsjednik Opštine Berane i potpredsjednik SNP-a Dragoslav Šćekić vrijeđao je sugrađanina Dina Huremovića - bivšeg fudbalera FK Berane, prejeteći mu na Fejsbuku da ...
eSpona
Objavljeno: 06/03/2018
pljevlja-zgrada-renoviranog-studentskog-kluba-predstavlja-ruinuZgrada nekadašnjeg Studentskog kluba propada, iako su USAID i Opština Pljevlja uložile više od 130.000 eura. Zgrada nije vlasništvo Opštine, već države, mada je ...
eSpona
Objavljeno: 06/03/2018
zabljak-gradani-podnijeli-prijavu-protiv-predsjednika-opstineStanari Ulice Svetog Save na Žabljaku podnijeli su krivičnu prijavu protiv Veselina Vukićevića - predsjednika Opštine. Oni su to učinili zbog sumnje da je ...
eSpona
Objavljeno: 02/03/2018
uspjesno-zavrsena-prva-nacionalna-konferencija-o-rijetkim-bolestima-u-crnoj-goriPovodom završene konferencije o rijetkim bolestima saopštenjem za javnost oglasila se Nacionalna organizacija za rijetke bolesti. Dostavljeno saopštenje Espona ...
eSpona
Objavljeno: 01/03/2018
pljevlja-svi-koji-na-ruralnom-podrucju-sklope-brak-ili-dobiju-prinovu-dobice-po-400-euraU namjeri da zaustavi depopulaciju ruralnog područja, Opština Pljevlja će ove godine mlade ljude koji žive na selu, a sklope brak ili dobiju prinovu, pomoći sa 400 ...
eSpona
Objavljeno: 28/02/2018
kolasin-kandidata-cetiri-puta-vise-nego-stanova-za-raspodjeluZa pet stanova koje će Opština Kolašin dodijeliti građanima u stanju socijalne potrebe, zainteresovano je 20 porodica. Toliko zahtjeva je stiglo na adresu ...
eSpona
Objavljeno: 26/02/2018
za-valorizaciju-bjelasice-potrebni-bolji-puteviSve izraženija posvećenost da se valorizuju potencijali planine Bjelasice jasno ukazuje da se radi ne samo o lokalnom već prvenstveno državnom interesu. Radna grupa ...
eSpona
Objavljeno: 24/02/2018
preminuo-je-prof-dr-radovan-bakicDanas je, u Podgorici,  u 83-oj godini života, preminuo profesor Univerziteta Crne Gore i raniji ministar u Vladi Crne Gore, prof. dr Radovan ...
eSpona
Objavljeno: 24/02/2018
niksicka-pivara-donirala-ekg-aparate-domu-zdravlja-beranePivara „Trebjesa“ iz Nikšića donirala je dva šestokanalna EKG aparata izabranim doktorima za djecu i izabranim doktorima za odrasle Doma zdravlja Berane. „Pivara ...
eSpona
Objavljeno: 22/02/2018
pljevlja-klizaliste-prestalo-s-radomKlizalište montažnog tipa u Pljevljima prestalo je sa radom. Klizalište je montirano na Trgu 13. jul i počelo je sa radom 20. decembra prošle godine, da bi dva ...
eSpona
Objavljeno: 22/02/2018
bijelo-polje-dalovica-pecinu-otvaraju-za-turisteZa četiri godine trebalo bi da bude završen turistički kompleks u blizini Bijelog Polja, koji će pored Đalovića pećine, imati žičaru preko kanjona Bistrice i centar ...
eSpona
Objavljeno: 21/02/2018
pljevlja-odrzana-zimska-skola-za-proizvodace-hrane„Zimska škola“ za proizvođače hrane na malim porodičnim gazdinstvima u Pljevljima, koji realizuje Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, održana je u petak, ...
eSpona
Objavljeno: 20/02/2018
mjestani-murine-i-velike-zele-da-znaju-sadrzaj-sporazumaZbivanja oko demarkacije granične linije između Crne Gore i Kosova i dogovori vlasti, čiji je sadržaj nepoznat građanima, uznemirili su žitelje crnogorskih ...
eSpona
Objavljeno: 19/02/2018
jednom-trakom-nazmjenicno-na-putu-kolasin-mojkovacNakon višesatnog prekida, saobraćaj na magistralnom putu Kolašin – Mojkovac, u mjestu Štitarička rijeka, uspostavljen je i obavlja se jednom trakom naizmjenično, ...
eSpona
Objavljeno: 17/02/2018
kolasin-raspisana-raspodjela-stanovaOpština Kolašin raspisala je, a uoči sljedećih lokalnih izbora, raspodjelu stanova socijalno ugroženim Kolašincima. Valja podsjetiti da je Željka Vuksanović - ...
eSpona
Objavljeno: 16/02/2018
pljevlja-mnogi-se-nece-ugrijati-uz-vladine-mjereProšlo je više od pola grejne sezone, a većini Pljevljaka još nije isporučen pelet po subvencioniranim cijenama. Isporuka tog energenta jedna je od kratkoročnih ...
eSpona
Objavljeno: 14/02/2018
mojkovac-protiv-morbila-vakcinisana-sva-djecaAko kod roditelja i postoje neke sumnje o navodnoj štetnosti MMR vakcine protiv malih boginja, to se u mojkovačkom domu zdravlja “Boško Dedejić” ne vidi. Direktorka ...
eSpona
Objavljeno: 14/02/2018
bijelo-polje-otvara-se-novo-odjeljenje-u-domu-starihU domu starih u Bijelom Polju uskoro će biti otvoreno novo odjeljenje za dementne osobe, što će umnogome doprinijeti kvalitetnijem zdravstvenom sistemu ...
eSpona
Objavljeno: 12/02/2018
voda-sa-gradskog-vodovoda-je-ponovo-ispravna-za-piceVoda sa beranskog gradskog vodovoda je mikrobiološki ispravna i bezbjedna za upotrebu, pokazali su nalazi Instituta za javno zdravlje od devetog februara 2018. ...
eSpona
Objavljeno: 09/02/2018
pljevlja-centar-grada-ce-uredivati-bez-projektaLokalna uprava u Pljevljima namjerava da na proljeće bez projektne dokumentacije krene u posao uređenja centralne gradske zone. Takvu mogućnost najavio je Mirko ...
eSpona
Objavljeno: 08/02/2018
andrijevica-pocela-isplata-finansijske-pomoci-za-sanaciju-steta-od-zemljotresaU Andrijevici je počela isplata urgentne finansijske pomoći od strane Vlade za sanaciju više od stotinu objekata koji su oštećeni u zemljotresu od četvrtog januara, ...
eSpona
Objavljeno: 01/02/2018
opsta-bolnica-berane-je-pilot-projekat-klinickog-centa-cg-o-uvodenju-telemedicinePovodom uključivanja Opšte bolnice Berane u projekat Kliničkog centra Crne Gore saopštenjem za javnost oglasio se direktor te zdravstvene ustanove. Dostavljeno ...
eSpona
Objavljeno: 31/01/2018
kolasin-pripadnici-sluzbe-zastite-ponovo-izvlacili-vozilo-na-zavijanom-putu-preko-tresnjevikaPripadnici kolašinske Službe zaštite treći put u nekoliko dana bili su prinuđeni da intervenišu na lokalnom putu od Mateševa do Andrijevice, preko Trešnjevika. Oni ...
eSpona
Objavljeno: 31/01/2018
pljevlja-rekonstrukcija-te-za-ekoloski-cistu-opstinuRealizacijom projekta ekološke rekonstrukcije prvog bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja, Crna Gora će postati prva zemlja u regionu koja će izvršiti potpunu ...
eSpona
Objavljeno: 31/01/2018
bijelo-polje-muci-migracija-stanovnistva-ocjenio-odlazeci-predsjednik-opstineI pored brojnih ulaganja, investicija koje su godišnje prelazile 20 miliona eura, Bijelo Polje muči nezaposlenost i migracija i stanovništva, rekao je Aleksandar ...
eSpona