dr Bozina Radevic 1Ime dr Božine Radevića upisano je zlatnim slovima u analima medicine bivše nam zajedničke domovine Jugoslavije, zbog njegovog dugogodišnjeg rada u zdravstvu a posebno, jer je u noći između 11. i 12. jula 1995. godine, sa timom ljekara na Institutu „Dedinje“, za 10 sati, obavio prvu transplataciju jetre u državama bivše Jugoslavije. Taj datum označava istorijski rez u medicini ovih prostora, a pacijent Nikola Vučićević je danas uspješan privrednik.

Dr Radević je čitavog svog radnog vijeka pomagao mlađe kolege, a posebno ljekare iz zavičajnih Berana koji su mogli da ga zovu i u ponoć da ga pitaju i konsultuju oko dilema za određene postupke i zahvate dok je pacijent još na hirurškom stolu. Nesebično je pomogao i formiranje Centra za vaskularnu hirurgiju u Kliničkom centru Crne Gore još krajem 80-tih godina i aktivno učestvovao u edukaciji i osposobljavanju mlađih ljekara da metodama u opštoj i vaskularnoj hirurgiji danas suvereno vladaju.

Mirnoća i kultura u ophođenju sa pacijentima, saradnicima i svim onima koji žele da  čuju savjet profesora Radevića čine ga  posebnim, netipičnim u njegovoj profesiji, budući da hirurgiju, kao radikalnu metodu u medicini, i ljude koji se bave tim poslom, ne prate ovakvi epiteti. Dr Božina Radević izdanak je beranskog kraja koji je iznjedrio veliki broj umnih ljudi, akademika, univerzitetskih profesora, intelektualaca i sjajnjih ljekara.  Plodove rada danas uživa sa svojim najmilijim i najviše ga u dubokoj starosti opušta velika ljubav prema unucima, pa ističe da je to  ljubav koja ne može da se definiše i da je  ona posebna i po intenzitetu i po načinu doživljavanja.To je bio razlog da mu posvetimo ove redove i podsjetimo se odgovora na pitanja koja smo mu svojevremeno postavili o medici i hirurgiji.

Profesore Radeviću, Vi ste  potvrđeno ime u opštoj, vaskularnoj transplatacionoj hirurgiji zemalja bivše Jugoslavije pa i šire. Zašto baš hirurgija?

Još kao dječak u rodnoj Budimlji kraj Berana opredijelio sam se za medicinu, a neko iskustvo koje sam sticao tokom studija otvorilo mi je put ka hirurgiji. Hirurgija nije opsesija sječenja - rezati i šiti. Hirurgija je jedno ogromno znanje iz medicine koje je još uljepšano umjetničkim postupcima, nastojeći da one bolesne organe i tkiva vratimo opet u normalan izgled sa normalnom funkcijom. Prema tome, hirurgija je jedna kompleksna medicina, jedan dio umjetnosti u oblikovanju organa ili tkiva koji bi mogli ponovo da nastave život i funkciju.

Kad su mi svojevremeno uručili diplomu medicinskog fakulteta zakleo sam se, kao i svi drugi, na vjernost svom zanatu po Hipokratu. Ali, za mene je ta zakletva imaginarna. U toku školovanja sreo sam nekoliko sjajnih profesora koji su mi i sad uzor. Jedan od njih je bio moj mentor u Pragu profesor Libor Hejhal, koji je bio jedan od najboljih kardiovaskularnih hirurga u Evropi. On je, svojim odnosom prema meni, usadio plemenitost u moj ukupni život, uz sve ono što sam ponio iz porodice i školovanja u Beranama i Beogradu. I u kasnim godinama, kada sam operisao, često sam se pitao – šta bi mi rekao profesor Hejhal!

dr Bozina Radevic 2Iako ste veoma poznat i uspješan ljekar, život Vas nije mazio, a rano ste ostali bez najmilijih. Takođe, u našim zavičajnim Beranama šesdesetih godina prošlog vijeka nije bilo razumijevanja za Vaš odabir specijalizacije pa ste se  zaputili  u Novi Sad a potom u Tuzlu. Klinički centar u Tuzli finansirao je Vašu specijalizaciju opšte hirurgije na Vojno medicinskoj akademiji u Beogradu. Kako je dalje išla Vaša putanja u hirurgiji?

Život mi nije bio lak. U petoj godini, u Drugom svjetskom ratu, ostao sam bez oca i dvojice braće. Dvije mlađe sestre i nas trojica braće ostali smo uz skute majke i njene majke. Bila je to teška borba za život. Ipak, majka se izborila za nas. Sve nas je odškolovala, završio sam fakultet, ali životni put i ambicije za specijalizacijom koju sam želio nisu me zadržale u Beranama. Ponekad se usamim i, kroz razgovor sa sobom, vidim sliku majke u crnini, koju do smrti nije skidala, žaleći muža i dvojicu ubijenih sinova. Tu sliku majke mogu da vidim samo – kad se usamim!

Međutim, zadovoljan sam sa onim što sam ostvario u životu i radu, radujem se uspjehu i sreći svakog pacijenta i porodice. Veliko je zadovoljstvo izliječiti nekoga, veliko zadovoljstvo.

Tuzla mi je mnogo pružila i samo nakon dvije godine rada u tom gradu, tamošnja klinička bolnica finasirala je moju subspecijalizaciju iz kardiovaskularne hirurgije u Pragu, gdje sam radio eksperimentalnu kliničku studiju za doktorsku disertaciju. Proveo sam tamo dvije i po godine, uspješno savladao poslove vaskularnog hirurga i dobio zvanje subspecijaliste kod čuvenog evropskog kardiohirurga prof.dr Libora Hejhela. Nakon završene subspecijalizacije u Pragu vratio sam se u Tuzlu i osnovao Odjeljenje vaskularne hirurgije, odbranio doktorsku disertaciju i nastavio poslove opšteg i vaskularnog hirurga. S obzirom na to da je u Tuzli sredinom osamdesetih osnovan Medicinski fakultet, izabran sam za redovnog profesora hirurgije, a Klinički centar, po jednu školsku godinu, finansirao je moje usavršavanje u Oksfordu 1988. i u Hjustonu 1990. godine. Rat me je zatekao na mjestu dekana Medicinskog fakulteta u Tuzli. U ratnim okolnostima proveo sam jedanaest mjeseci liječeći ranjenike i civile.

Kada ste napustili Tuzlu?

Kako je moja porodica pred sam rat napustila Bosnu i Hercegovinu, ja sam nakon jedanaest mjeseci, podrškom vojnog i političkog rukovodstva Tuzle i Međunarodne organizacije Crvenog krsta, dakle 8. aprila 1993. godine,  stigao u Beograd, pa u Crnu Goru. I podgorička bolnica i ustanove u Beogradu odmah su mi ponudile posao, međutim, odlučio sam se za Institut za kardivaskularne bolesti na Dedinju zbog toga što sam tu kuću poznavao, Takodje, ova bolnica je kadrovski bila opremljena da mogu da obavljam poslove vaskularnog hirurga, pa čak da idem dalje i da ulazim u neke nove programe kao što je transplatacija organa. Odmah smo napravili protokole i tim za teorijsku edukaciju za transplataciju organa. Uporedo, na VMA smo radili eksperimentalne transpaltacije organa na životinjama. Potom, 15-ak ljudi je otišlo u Hanover na kliničku edukaciju, a po njihovom povratku su odmah rađene prve transplatacije.

dr Bozina RadevicTako je u noći između 11. i 12. jula 1995. godine na Institutu „Dedinje“ urađena prva transplatacija jetre u državama bivše Jugoslavije. Taj datum označava istorijski rez i, kako mnogi tvrde, biće upisan zlatnim slovima u istoriji medicine ovih prostora. Pacijent, Nikola Vučićević, danas je uspješan privrednik. Uradio sam veliki broj  transplatacija jetre, kod jednog broja  pacijenata presadio sam cijele jetre od kadaveričnih davalaca a kod jednog broja  djece dio jetre od roditelja. Smatram da je transplatacija jetre izuzetno uspješna metoda liječenja, daje odlične rezultate i trebalo bi je maksimalno podržati.

I pored brojnih obaveza, uvijek ste imali vremena da podržite mlađe kolege da im nesebično prenesete svoje znanje i iskustvo stečeno u hirurškoj sali?

Mislim da ni u jednoj profesiji, pa ni u ovoj, ne smije biti tajni. Nema sebičluka i surevnjivosti. U sali, dakle u timu, morate raditi otvoreno, svaki pogled preko puta vas nešto vam govori. Uvijek smo se poštovali. Tako je bilo i u Kliničkom centru, gdje  smo se uvijek uzajamno uvažavali i dijelili naše sudbine sa sudbinama naših pacijenata. Dogodilo nam se da smo u jednom danu, prije nekoliko godina, radili do ponoći i odradili čak 14 vrlo složenih i zahtjevnih oprativnih zahvata. Hirurg u sali mora sarađivati sa svima u timu, posebno sa anesteziolozima.

U Tuzli ste proveli 26 godina?

To su za mene bile vrlo plodne godine. Imao sam podršku u radu i usavršavanju. To sam iskoristio kako sam znao i umio. Napravili smo bili dobru školu hirurga za koju se znalo i u bivšoj državi. Ponosan sam na mnoge od njih koji su danas poznati  i potvrđeni stručnjaci u svojim specijalnostima u Evropi i Americi.

Berane se s pravom ponosi što je njegov izdanak dr Radević, sinonim hirurgije na ovim prostorima, pored već čuvenog Branka Zogovića. To svi znaju i uvažavaju ga, a on na kraju ovog kratkog razgovora kaže: „Kada bih ponovo birao profesiju, opet bi to bila hirurgija“.

Razgovor vodio i foto Amer Ramusović

Tekst preuzet iz časopisa „Nova Sloboda“


Biografija za divljenje

Prof. dr Božina Radević je rođen 23. avgusta 1938. godine u Beranama. Živi u Beogradu. U braku s Ljiljanom, diplomiranim tehnologom, ima sinove Nikolu i Đorđa.

dr Bozina Radevic 3Dr Božina Radević specijalizaciju opšte hirurgije završio je na Vojno medicinskoj akademiji u Beogradu a subspecijalizaciju iz vaskularne hirurgije na Institutu kliničke i eksperimentalne medicine u Pragu. Bio je redovni profesor hirurgije na Medicinskom fakultetu u Beogradu i Tuzli, šef nastavne baze hirurgije na Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje, rukovodilac programa transplantacije u IKVB Dedinje, organizator stručnog programa i realizator prvih transplantacija jetre od kadavera i  živog davaoca, direktor hirurške klinike IKVB Dedinje i direktor hirurške klinike Kliničkog centra Tuzla. Usavršavao se u Hanoveru, Houston Texas heart Institutu, Oxford John Radelife Hospital i IKEM u Pragu. Nakon penzionisanja, profesor Radević bio je  angažovan i kao konsultant na programu vaskularne hirurgije u Podgorici i Banja Luci.

Autor i koautor je osam knjiga iz oblasti medicine. Objavio je više od 200 stručnih i naučnih radova u domaćim i stranim časopisima, a bio je i mentor velikog broja subspecijalizacija, magistratura i doktorskih desertacija. Član je nekoliko domaćih i inostranih profesionalnih specijalističkih i subspecijalističkih udruženja. Dugi niz godina bavio se vaskularnom  hirurgijom/ oboljenjem arterija i vena/ karotidnim, vertebralnim, podključnim arterijama i glomus tumorima, zatim  descedentnom grudnom i trbušnom aortom,  arterijama trbušnih organa i nogu, operacijama na venama, medikamentoznim liječenjem, trombozom vena i nekih bolesti  arterija, pristupima za dijalizu, hirurgijom jetre, žučnih puteva i krvnih sudova i transplantacijom jetre, kao i  hirurgijom portne hipertenzije portno sistemskog šanta, hirurgijom  pankreasa, slezine i endokrinih žlezda.

A.R.


Dobitnik brojnih priznanja

Dr Božina Radević je tokom svog dugog i plodonosnog radnog vijeka mnogo puta nagrađivan za doprinos hirurgiji i zdravstvu uopšte, a stizala su i brojna stručna priznanja sa različitih skupova. Između ostalog, dobitnik  je Dvadesetsedmojulske nagrade Bosne i Hercegovine, Oktobarske nagrade Tuzle, zlatne i srebrne plakete Univerziteta u Tuzli a Institut za kardiovaskularne bolesti sa Dedinja nagradio ga je Plaketom za životno djelo, dok ga je  Opština Berane nagradila  najvećim opštinskim priznanjem - nagradom „21. jul“.

A.R.

 

 

eSpona OTV EU

Društvo

Objavljeno: 11/12/2018
bijelo-polje-obiljezena-kampanja-16-dana-aktivizma-protiv-nasilja-nad-zenamaU organizaciji NVO Crnogorski ženski lobi iz Podgorice a u saradnji sa Udruženjem za razvoj civilnog društva iz Bijelog Polja, u tom gradu je održana promocija ...
eSpona
Objavljeno: 10/12/2018
nagradeni-srednjoskolci-iz-berana-niksica-i-kolasinaSrednjoškolci iz Berana, Nikšića i Kolašina pobjednici su takmičenja „Potraga za ljudskim pravima”, koje je organizovano za srednjoškolce i njihove nastavnike ...
eSpona
Objavljeno: 09/12/2018
udruzenje-studenata-medicine-cg-skrenuli-paznju-na-multiplu-sklerozu“Pogledaj, doktori!”, bio je jedan od komentara Podgoričanke koja je s oduševljenjem ispratila studente medicine na Trgu nezavisnosti. A, oni su se, mimo ...
eSpona
Objavljeno: 08/12/2018
beranska-opsta-bolnica-bogatija-za-skenerOpšta bolnica u Beranama od juče je bogatija za novi skener. Vrijednost skenera je, kako je saopšteno, više od 300.000 eura. Jučerašnjoj svečanosti predaje na ...
eSpona
Objavljeno: 07/12/2018
osteceno-sluzbeno-auto-opstine-petnjicaSlužbeno auto petnjičke lokalne uprave oštećeno je ali ne u saobraćaju, već prilikom transporta, saopštio je Samir Agović - predsjednik Opštine Petnjica. Radi ...
eSpona
Objavljeno: 05/12/2018
sjever-napustilo-1-270-stanovnika-natalitet-u-paduPrirodni priraštaj u Crnoj Gori je pozitivan, ali je svake godine sve manje novorođene djece.  “Ukupan broj živorođene djece opada, s tim da učešće dječaka u ...
eSpona
Objavljeno: 05/12/2018
lgbtq-gusenje-slobodne-rijeci-podriva-demokratiju-u-crnoj-goriPovodom hapšenja poslanika Nebojše Medojevića saopštenjem za javnost oglasili su se LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar. Dostavljeno saopštenje Espona ...
eSpona
Objavljeno: 04/12/2018
bijelo-polje-obiljezen-dan-osiNeformalna koalicija "Savez“ koju čini šest organizacija koja se bave pitanjem osoba sa invaliditetom (OSI) sa teritorije Bijelog Polja, obilježile su juče treći ...
eSpona
Objavljeno: 03/12/2018
plav-zapoceli-radovi-na-izgradnji-novog-puta-do-gusinjaIzgradnja prve faze moderne saobraćajnice Plav - Vojno selo - Gusinje počela je. U okviru prve faze predviđena je izgradnja 1,1 kilometara puta, sa dvije kolovozne ...
eSpona
Objavljeno: 01/12/2018
nvo-feniks-obiljezava-kampanju-16-dana-aktivizma-protiv-nasilja-nad-zenamaNVO "Ženska organizacija “Feniks“ iz Berana pridružila se obilježavanju kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" koja je započela 25. novembra, ...
eSpona
Objavljeno: 30/11/2018
zavrsena-rekonstrukcija-pumpne-stanicaZavršena je rekonstrukcija Pumpne stanice u Ulici Dušana Vujoševića i ona je danas predata na upotrebu građanima Berana. Rekonstrukcija je obavljena u sklopu ...
eSpona
Objavljeno: 29/11/2018
srednja-strucna-skola-dobila-novi-obrazovni-programU Srednjoj stručnoj školi u Beranama uveden je obrazovni program Elektrotehničar za razvoj veb i mobilnih aplikacija. Osim u toj beranskoj školi, pomenuti ...
eSpona
Objavljeno: 28/11/2018
inspekcija-utvrdila-postojanje-izmisljenih-radnih-mjesta-u-beranskoj-skoliProsvjetna i Inspekcija rada utvrdile su da je u beranskoj OŠ “Vuk Karadžić” nezakonito u radni odnos na četiri godine zaposlena na radno mjesto organizator nastave ...
eSpona
Objavljeno: 25/11/2018
petnjica-u-2018-asfaltirano-skoro-osam-kilometara-lokalnih-putevaRadnici Crnagoraputa privode kraju asfaltiranje putnog pravca Radiš Do – Krlje u MZ Trpezi. Položen je asfalt u dužini od 600 metara, a do završetka puta je ostalo ...
eSpona
Objavljeno: 24/11/2018
bijelo-polje-za-adaptaciju-skolske-sale-164-000-euraPotpisan je Ugovor sa firmom “Tehnogradnja” iz Pljevalja za izvođenje radova na adaptaciji školske sportske sale, vrijednosti oko 164.000 eura, a početak radova ...
eSpona
Objavljeno: 23/11/2018
postavljene-kante-i-klupe-na-obilazniciPovodom realizacije projekta „Cvjetni park - ogledalo mog grada“ saopštenjem se oglasila NVO „Sjeverna zemlja“. Dostavljeno saopštenje Espona integralno ...
eSpona
Objavljeno: 23/11/2018
za-sjutra-zakazano-obiljezavanje-oslobodenja-i-ujedinjenja-u-beranamaPovodom organizovanja proslave povodom ujedinjenja Srpska narodna odbrana Vasojevića i limske doline oglasila se saopštenjem. Dostavljeno saopštenje Espona ...
eSpona
Objavljeno: 22/11/2018
kolasin-restrikcije-vode-u-opstini-sa-cetiri-fabrike-za-flasiranjeVišesatna isključenja vode u više prigradskih naselja u Kolašinu nastaviće se i narednih dana. U preduzeću „Vodovod i kanalizacija“ objasnili su da je manjak vode ...
eSpona
Objavljeno: 22/11/2018
gusinje-polozen-kamen-temeljac-za-izgradnju-sportskih-terenaMinistar prosvjete Damir Šehović položio je kamen temeljac za izgradnju sportskog igrališta u dvorištu JU OŠ „Džafer Nikočević“ u Gusinju, vrijednosti oko 300.000 ...
eSpona
Objavljeno: 21/11/2018
bijelo-polje-u-domu-starih-odrzano-predavanje-voli-zivot-koji-zivisPrilikom obilaska korisnika Doma starih u Bijelom Polju, predstavnici NVO ,,Centar zaprevenciju suicida” održali su predavanje na temu “Samoubistvo”.  Posjeta ...
eSpona
Objavljeno: 21/11/2018
dvije-beranke-uspjesno-okoncale-program-obuke-za-trenerice-iz-oblasti-rodne-ravnopravnostiPovodom uspješno okončanog Programa obuke za trenere/ice saopštenjem se oglasila NVO „Feniks” iz Berana. Dostavljeno saopštenje Espona integralno objavljuje. U ...
eSpona
Objavljeno: 20/11/2018
kolasin-i-berane-nece-povezati-prije-kraja-2020-godineIako je završetak rekonstrukcije puta Jezerine - Lubnice planiran za 2020. godinu, već sada je izvjesno da će se još bar pola godine čekati saobraćajnica koja će da ...
eSpona
Objavljeno: 20/11/2018
petnjica-zavrsena-prva-faza-izgradnje-sportskog-poligona-u-godoceljuZavršetkom radova na izgradnji poligona za mali fudbal, košarku i rukomet, okončana je prva faza izgradnje sportskog poligona u MZ Godočelje. Kako je planirala ...
eSpona
Objavljeno: 20/11/2018
beranke-sandra-dukic-i-elena-pesic-uputile-pitanja-ministarstvima-kulture-i-sportaDvije učenice iz Berana, Sandra Đukić i Elena Pešić učestvovale su u manifestaciji Dani Đačkog parlamenta koja je održan juče, u Skupštini Crne Gore. Đukić i Pešić ...
eSpona
Objavljeno: 18/11/2018
predsjednik-albanije-24-novembra-boravice-u-rozajamaPredsjednik Albanije Iljir Meta boraviće 24. novembra u Rožajama. On će u tom gradu prisustvovati održavanju Desetom tradicionalnom “Planinskom satu”, koji će se ...
eSpona
Objavljeno: 16/11/2018
pljevlja-na-proljece-pocinje-izgradnja-novog-vrticaIzgradnja dječjeg vrtića u pljevaljskom naselju Guke, koji se najavljuje godinama, počeće na proljeće naredne godine, kazala je Abela Popović - direktorica Javne ...
eSpona
Objavljeno: 16/11/2018
bijelo-polje-rada-se-vraca-na-velika-vrataFabrika mineralne vode „Rada“ koja je ne tako davno zauzimala značajno mjesto na domaćem i inostranom tršištu, početkom naredne godini vratiće se na velika vrata u ...
eSpona
Objavljeno: 15/11/2018
bijelo-polje-realizovana-akcija-posumljavanjaU okviru pokrenute akcije pošumljavanja, učenici Srednje stručne škole iz Bijelog Polja realizovali su projekat "Zeleno, volim te zeleno”. Projekat je ...
eSpona
Objavljeno: 14/11/2018
tradicija-obnovljena-vodenica-u-pracevcuLijepo novembarsko jutro. Obasjane suncem padine livada zvanih Kućišta u selu Praćevac, malom ali lijepom selu u beranskoj opštini. Beranska kotlina još uvijek je ...
eSpona
Objavljeno: 14/11/2018
inspektor-za-vodoprivredu-podnio-krivicnu-prijavu-protiv-n-n-licaUsljed istovara komunalnog otpada i njegovog gomilanja na obali Lima, Dragan Šekularac - inspektor za vodoprivredu, podnio je krivičnu prijavu Osnovnom ...
eSpona
Objavljeno: 13/11/2018
mojkovac-lokalna-uprava-redovno-izmiruje-poreske-obavezeOpština Mojkovac predstavlja pozitivan primjer među opštinama kada je u pitanju stepen poreske disipline i redovnost u izmirivanju poreskih obaveza, ocijenjeno je ...
eSpona
Objavljeno: 12/11/2018
nvo-dar-zavrsila-prvu-fazu-projekta-znanjem-prevazidimo-podjeleNakon održanih radionica kojima je okončana prva faza projekta „Znanjem prevaziđimo podjele“ saopštenjem za javnost oglasila se NVO „Dar“ iz Berana. Dostavljeno ...
eSpona
Objavljeno: 12/11/2018
u-beogradu-odrzan-omaz-radulu-vesovicuDruštvo đaka Beranske gimnazije iz Beograda i Nevladino udružnje “Beranda”, iz Berana, upriličili su Omaž Radulu Vešoviću - bivšem profesoru i košarkaškom ...
eSpona
Objavljeno: 09/11/2018
andrijevica-kasarna-vcg-ce-unaprijediti-zivot-opstineKasarna Vojske Crne Gore (VCG), koja će biti izgrađena u Andrijevici, unaprijediće život cijele opštine, ocijenio je ministar odbrane Predrag Bošković. Kako je ...
eSpona
Objavljeno: 08/11/2018
drustvo-daka-beranske-gimnazije-u-beogradu-obiljezilo-dan-osnivanja-drustvaDruštvo đaka Beranske gimnazije u Beogradu šestog novembra je obilježilo dan osnivanja koji je, ujedno, i Dan Gimnazije “Panto Mališić”. Dan Društva obilježen je u ...
eSpona
Objavljeno: 08/11/2018
uredene-tri-lokacije-u-graduPovodom organizovane akcije uređenja tri gradske lokacije saopštenjem za javnost se oglasila NVO „Sjeverna zemlja“. Dostavljeno saopštenje Espona integralno ...
eSpona
Objavljeno: 07/11/2018
u-beogradu-ce-se-odrzati-omaz-radulu-vesovicuDruštvo đaka beranske gimnazije iz Beograda u saradnji sa NVU „Beranda“ iz Berana, organizuju Omaž pokojnom profesoru Radulu Vešoviću koji će se održati u glavnom ...
eSpona
Objavljeno: 06/11/2018
vasojevicka-sorbona-gimnazija-panto-malisic-obiljezava-105-godina-postojanjaPovodom obilježavanja 105 godina postojanja Gimnazije “Panto Mališić”, večeras će se u Beranama održati Svečana akademija. Akademija će se održati u amfiteatru ...
eSpona
Objavljeno: 02/11/2018
mojkovac-stopa-nezaposlenosti-iznad-drzavnog-prosjekaNačelnica Područne jedinice Bijelo Polje Slađana Nedović ukazuje na nepovoljnu strukturu nezaposlenih u Mojkovcu, prije svega starosnu. Učešće starijih od 50 godina ...
eSpona
Objavljeno: 01/11/2018
u-bijelom-polju-zavrsena-trodnevna-obuka-za-projekte-prakticnih-javnih-politikaDodjelom sertifikata, u Bijelom Polju je uspješno završena trodenevna obuka predstavnika NVO za pisanje predloga praktičnih javnih politika. Prema riječima ...
eSpona
Objavljeno: 01/11/2018
rozaje-do-kraja-godine-bez-posla-ostaje-55-opstinaraOd 223 radnika, koliko ih ima u lokalnoj upravi i javnim preduzećima čiji je osnivač Opština Rožaje, do kraja godine najmanje njih 55 ostaće bez posla. Kako je ...
eSpona
Objavljeno: 30/10/2018
beranci-i-petnjicani-zajedno-sanirali-putUdruženim radom mehanizacije Agencije za izgradnju i razvoj Berana i Komunalnog preduzeća iz Petnjice, prije nekoliko dana je saniran je put Savin Bor – katun na ...
eSpona
Objavljeno: 30/10/2018
pljevlja-na-prostoru-bivse-deponije-gradice-teniski-i-golf-tereneRudnik uglja Pljevlja započeo je sa rekultivacijom deponije Jagnjilo, a iz poslovodstva ove kompanije tvrde da bi se prostor od 57 hektara mogao iskoristiti za ...
eSpona
Objavljeno: 28/10/2018
dri-pozitivno-misljenje-o-finansijskoj-reviziji-i-uslovno-o-pravilnosti-zavrsnog-racuna-za-2017-godinu-opstine-beraneDržavna revizorska institucija (DRI) izrazila je pozitivno mišljenje na finansijsku reviziju Opštine Berane i uslovno mišljenje na reviziju pravilnosti Završnog ...
eSpona
Objavljeno: 27/10/2018
pocinje-zimsko-racunanje-vremenaPomjeranjem kazaljki za jedan sat unazad u nedjelju, 28. oktobra, u tri sata, počinje zimsko računanje vremena. Zimsko računanje vremena trajaće do posljednjeg ...
eSpona
Objavljeno: 25/10/2018
omaz-radulu-vesovicu-odrzace-se-i-u-beograduPovodom organizovanja Omaža Radulu Vešoviću koji će se održati u Beogradu saopštenjem za javnost oglasila se beranska NVU „Beranda“. Dostavljeno saopštenje Espona ...
eSpona
Objavljeno: 25/10/2018
miodrag-bobo-radunovic-izabran-za-dekana-medicinskog-fakultetaNovi dekan Medicinskog fakulteta u Podgorici je prof. dr Miodrag Bobo Radunović. On je na tajnom glasanju zadobio podršku 38 članova Upravnog odbora (UO), dok je ...
eSpona
Objavljeno: 24/10/2018
ministarstvo-prosvjete-u-toku-rekonstrukcija-vrtica-u-beranamaRadovi na rekonstrukciji Dječjeg vrtića “Radmila Nedić” u Beranama su u toku, saopštio je Filip Grujić - načelnik Službe za investicije Ministarstva prosvjete. On ...
eSpona
Objavljeno: 24/10/2018
rozaje-grade-se-obaloutvrde-u-koritu-ibraU Rožajama je u toku izgradnja obaloutvrda, odnosno regulacija korita Ibra i postavljanje cijevi za budući kanalizacioni kolektor. Riječ je o projektu vrijednom ...
eSpona
Objavljeno: 24/10/2018
petnjica-zapocelo-uklanjanje-nelegalnih-ogradaPostupajući po odluci Sekretarijata za lokalnu upravu i inspekcijske poslove, radnici Komunalnog preduzeća iz Petnjice započeli su sa uklanjanjem nelegalnih ograda ...
eSpona