dr Bozina Radevic 1Ime dr Božine Radevića upisano je zlatnim slovima u analima medicine bivše nam zajedničke domovine Jugoslavije, zbog njegovog dugogodišnjeg rada u zdravstvu a posebno, jer je u noći između 11. i 12. jula 1995. godine, sa timom ljekara na Institutu „Dedinje“, za 10 sati, obavio prvu transplataciju jetre u državama bivše Jugoslavije. Taj datum označava istorijski rez u medicini ovih prostora, a pacijent Nikola Vučićević je danas uspješan privrednik.

Dr Radević je čitavog svog radnog vijeka pomagao mlađe kolege, a posebno ljekare iz zavičajnih Berana koji su mogli da ga zovu i u ponoć da ga pitaju i konsultuju oko dilema za određene postupke i zahvate dok je pacijent još na hirurškom stolu. Nesebično je pomogao i formiranje Centra za vaskularnu hirurgiju u Kliničkom centru Crne Gore još krajem 80-tih godina i aktivno učestvovao u edukaciji i osposobljavanju mlađih ljekara da metodama u opštoj i vaskularnoj hirurgiji danas suvereno vladaju.

Mirnoća i kultura u ophođenju sa pacijentima, saradnicima i svim onima koji žele da  čuju savjet profesora Radevića čine ga  posebnim, netipičnim u njegovoj profesiji, budući da hirurgiju, kao radikalnu metodu u medicini, i ljude koji se bave tim poslom, ne prate ovakvi epiteti. Dr Božina Radević izdanak je beranskog kraja koji je iznjedrio veliki broj umnih ljudi, akademika, univerzitetskih profesora, intelektualaca i sjajnjih ljekara.  Plodove rada danas uživa sa svojim najmilijim i najviše ga u dubokoj starosti opušta velika ljubav prema unucima, pa ističe da je to  ljubav koja ne može da se definiše i da je  ona posebna i po intenzitetu i po načinu doživljavanja.To je bio razlog da mu posvetimo ove redove i podsjetimo se odgovora na pitanja koja smo mu svojevremeno postavili o medici i hirurgiji.

Profesore Radeviću, Vi ste  potvrđeno ime u opštoj, vaskularnoj transplatacionoj hirurgiji zemalja bivše Jugoslavije pa i šire. Zašto baš hirurgija?

Još kao dječak u rodnoj Budimlji kraj Berana opredijelio sam se za medicinu, a neko iskustvo koje sam sticao tokom studija otvorilo mi je put ka hirurgiji. Hirurgija nije opsesija sječenja - rezati i šiti. Hirurgija je jedno ogromno znanje iz medicine koje je još uljepšano umjetničkim postupcima, nastojeći da one bolesne organe i tkiva vratimo opet u normalan izgled sa normalnom funkcijom. Prema tome, hirurgija je jedna kompleksna medicina, jedan dio umjetnosti u oblikovanju organa ili tkiva koji bi mogli ponovo da nastave život i funkciju.

Kad su mi svojevremeno uručili diplomu medicinskog fakulteta zakleo sam se, kao i svi drugi, na vjernost svom zanatu po Hipokratu. Ali, za mene je ta zakletva imaginarna. U toku školovanja sreo sam nekoliko sjajnih profesora koji su mi i sad uzor. Jedan od njih je bio moj mentor u Pragu profesor Libor Hejhal, koji je bio jedan od najboljih kardiovaskularnih hirurga u Evropi. On je, svojim odnosom prema meni, usadio plemenitost u moj ukupni život, uz sve ono što sam ponio iz porodice i školovanja u Beranama i Beogradu. I u kasnim godinama, kada sam operisao, često sam se pitao – šta bi mi rekao profesor Hejhal!

dr Bozina Radevic 2Iako ste veoma poznat i uspješan ljekar, život Vas nije mazio, a rano ste ostali bez najmilijih. Takođe, u našim zavičajnim Beranama šesdesetih godina prošlog vijeka nije bilo razumijevanja za Vaš odabir specijalizacije pa ste se  zaputili  u Novi Sad a potom u Tuzlu. Klinički centar u Tuzli finansirao je Vašu specijalizaciju opšte hirurgije na Vojno medicinskoj akademiji u Beogradu. Kako je dalje išla Vaša putanja u hirurgiji?

Život mi nije bio lak. U petoj godini, u Drugom svjetskom ratu, ostao sam bez oca i dvojice braće. Dvije mlađe sestre i nas trojica braće ostali smo uz skute majke i njene majke. Bila je to teška borba za život. Ipak, majka se izborila za nas. Sve nas je odškolovala, završio sam fakultet, ali životni put i ambicije za specijalizacijom koju sam želio nisu me zadržale u Beranama. Ponekad se usamim i, kroz razgovor sa sobom, vidim sliku majke u crnini, koju do smrti nije skidala, žaleći muža i dvojicu ubijenih sinova. Tu sliku majke mogu da vidim samo – kad se usamim!

Međutim, zadovoljan sam sa onim što sam ostvario u životu i radu, radujem se uspjehu i sreći svakog pacijenta i porodice. Veliko je zadovoljstvo izliječiti nekoga, veliko zadovoljstvo.

Tuzla mi je mnogo pružila i samo nakon dvije godine rada u tom gradu, tamošnja klinička bolnica finasirala je moju subspecijalizaciju iz kardiovaskularne hirurgije u Pragu, gdje sam radio eksperimentalnu kliničku studiju za doktorsku disertaciju. Proveo sam tamo dvije i po godine, uspješno savladao poslove vaskularnog hirurga i dobio zvanje subspecijaliste kod čuvenog evropskog kardiohirurga prof.dr Libora Hejhela. Nakon završene subspecijalizacije u Pragu vratio sam se u Tuzlu i osnovao Odjeljenje vaskularne hirurgije, odbranio doktorsku disertaciju i nastavio poslove opšteg i vaskularnog hirurga. S obzirom na to da je u Tuzli sredinom osamdesetih osnovan Medicinski fakultet, izabran sam za redovnog profesora hirurgije, a Klinički centar, po jednu školsku godinu, finansirao je moje usavršavanje u Oksfordu 1988. i u Hjustonu 1990. godine. Rat me je zatekao na mjestu dekana Medicinskog fakulteta u Tuzli. U ratnim okolnostima proveo sam jedanaest mjeseci liječeći ranjenike i civile.

Kada ste napustili Tuzlu?

Kako je moja porodica pred sam rat napustila Bosnu i Hercegovinu, ja sam nakon jedanaest mjeseci, podrškom vojnog i političkog rukovodstva Tuzle i Međunarodne organizacije Crvenog krsta, dakle 8. aprila 1993. godine,  stigao u Beograd, pa u Crnu Goru. I podgorička bolnica i ustanove u Beogradu odmah su mi ponudile posao, međutim, odlučio sam se za Institut za kardivaskularne bolesti na Dedinju zbog toga što sam tu kuću poznavao, Takodje, ova bolnica je kadrovski bila opremljena da mogu da obavljam poslove vaskularnog hirurga, pa čak da idem dalje i da ulazim u neke nove programe kao što je transplatacija organa. Odmah smo napravili protokole i tim za teorijsku edukaciju za transplataciju organa. Uporedo, na VMA smo radili eksperimentalne transpaltacije organa na životinjama. Potom, 15-ak ljudi je otišlo u Hanover na kliničku edukaciju, a po njihovom povratku su odmah rađene prve transplatacije.

dr Bozina RadevicTako je u noći između 11. i 12. jula 1995. godine na Institutu „Dedinje“ urađena prva transplatacija jetre u državama bivše Jugoslavije. Taj datum označava istorijski rez i, kako mnogi tvrde, biće upisan zlatnim slovima u istoriji medicine ovih prostora. Pacijent, Nikola Vučićević, danas je uspješan privrednik. Uradio sam veliki broj  transplatacija jetre, kod jednog broja  pacijenata presadio sam cijele jetre od kadaveričnih davalaca a kod jednog broja  djece dio jetre od roditelja. Smatram da je transplatacija jetre izuzetno uspješna metoda liječenja, daje odlične rezultate i trebalo bi je maksimalno podržati.

I pored brojnih obaveza, uvijek ste imali vremena da podržite mlađe kolege da im nesebično prenesete svoje znanje i iskustvo stečeno u hirurškoj sali?

Mislim da ni u jednoj profesiji, pa ni u ovoj, ne smije biti tajni. Nema sebičluka i surevnjivosti. U sali, dakle u timu, morate raditi otvoreno, svaki pogled preko puta vas nešto vam govori. Uvijek smo se poštovali. Tako je bilo i u Kliničkom centru, gdje  smo se uvijek uzajamno uvažavali i dijelili naše sudbine sa sudbinama naših pacijenata. Dogodilo nam se da smo u jednom danu, prije nekoliko godina, radili do ponoći i odradili čak 14 vrlo složenih i zahtjevnih oprativnih zahvata. Hirurg u sali mora sarađivati sa svima u timu, posebno sa anesteziolozima.

U Tuzli ste proveli 26 godina?

To su za mene bile vrlo plodne godine. Imao sam podršku u radu i usavršavanju. To sam iskoristio kako sam znao i umio. Napravili smo bili dobru školu hirurga za koju se znalo i u bivšoj državi. Ponosan sam na mnoge od njih koji su danas poznati  i potvrđeni stručnjaci u svojim specijalnostima u Evropi i Americi.

Berane se s pravom ponosi što je njegov izdanak dr Radević, sinonim hirurgije na ovim prostorima, pored već čuvenog Branka Zogovića. To svi znaju i uvažavaju ga, a on na kraju ovog kratkog razgovora kaže: „Kada bih ponovo birao profesiju, opet bi to bila hirurgija“.

Razgovor vodio i foto Amer Ramusović

Tekst preuzet iz časopisa „Nova Sloboda“


Biografija za divljenje

Prof. dr Božina Radević je rođen 23. avgusta 1938. godine u Beranama. Živi u Beogradu. U braku s Ljiljanom, diplomiranim tehnologom, ima sinove Nikolu i Đorđa.

dr Bozina Radevic 3Dr Božina Radević specijalizaciju opšte hirurgije završio je na Vojno medicinskoj akademiji u Beogradu a subspecijalizaciju iz vaskularne hirurgije na Institutu kliničke i eksperimentalne medicine u Pragu. Bio je redovni profesor hirurgije na Medicinskom fakultetu u Beogradu i Tuzli, šef nastavne baze hirurgije na Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje, rukovodilac programa transplantacije u IKVB Dedinje, organizator stručnog programa i realizator prvih transplantacija jetre od kadavera i  živog davaoca, direktor hirurške klinike IKVB Dedinje i direktor hirurške klinike Kliničkog centra Tuzla. Usavršavao se u Hanoveru, Houston Texas heart Institutu, Oxford John Radelife Hospital i IKEM u Pragu. Nakon penzionisanja, profesor Radević bio je  angažovan i kao konsultant na programu vaskularne hirurgije u Podgorici i Banja Luci.

Autor i koautor je osam knjiga iz oblasti medicine. Objavio je više od 200 stručnih i naučnih radova u domaćim i stranim časopisima, a bio je i mentor velikog broja subspecijalizacija, magistratura i doktorskih desertacija. Član je nekoliko domaćih i inostranih profesionalnih specijalističkih i subspecijalističkih udruženja. Dugi niz godina bavio se vaskularnom  hirurgijom/ oboljenjem arterija i vena/ karotidnim, vertebralnim, podključnim arterijama i glomus tumorima, zatim  descedentnom grudnom i trbušnom aortom,  arterijama trbušnih organa i nogu, operacijama na venama, medikamentoznim liječenjem, trombozom vena i nekih bolesti  arterija, pristupima za dijalizu, hirurgijom jetre, žučnih puteva i krvnih sudova i transplantacijom jetre, kao i  hirurgijom portne hipertenzije portno sistemskog šanta, hirurgijom  pankreasa, slezine i endokrinih žlezda.

A.R.


Dobitnik brojnih priznanja

Dr Božina Radević je tokom svog dugog i plodonosnog radnog vijeka mnogo puta nagrađivan za doprinos hirurgiji i zdravstvu uopšte, a stizala su i brojna stručna priznanja sa različitih skupova. Između ostalog, dobitnik  je Dvadesetsedmojulske nagrade Bosne i Hercegovine, Oktobarske nagrade Tuzle, zlatne i srebrne plakete Univerziteta u Tuzli a Institut za kardiovaskularne bolesti sa Dedinja nagradio ga je Plaketom za životno djelo, dok ga je  Opština Berane nagradila  najvećim opštinskim priznanjem - nagradom „21. jul“.

A.R.

 

 

eSpona OTV EU

Proslava 30 godina plava

Društvo

Objavljeno: 13/06/2018
pljevljaci-pocinju-gradnju-toplanePljevaljsko preduzeće Tim company dostavilo je najpovoljniju ponudu na tenderu koji je Direkcija javnih radova raspisala za izvođenje radova na izgradnji prve faze ...
eSpona
Objavljeno: 13/06/2018
asfaltirana-cetvrta-faza-puta-bijelo-polje-pljevljaZavršeno je asfaltiranje četvrte faze regionalnog puta Slijepač most – Pljevlja. Završena dionica je kraća i kvalitetnija od prethodne jer su izbjegnute brojne ...
eSpona
Objavljeno: 12/06/2018
sluzba-zastite-i-spasavanja-u-beranama-dobija-novo-vatrogasno-voziloSlužba zaštite i spašavanja Opštine Berane dobiće novo vatrogasno vozilo i spasilačku opremu. Vozilo i oprema predstavljaju donaciju Vlade Japana, a ceremonija ...
eSpona
Objavljeno: 12/06/2018
bijelo-polje-pocelo-poplocavanje-trgaPopločavanje granitom prostora od ulice Tomaša Žižića do kružnog toka ispred robne kuće u Bijelom Polju, započelo je prije nekoliko dana, a završetkom radova biće ...
eSpona
Objavljeno: 10/06/2018
prof-dr-radenko-scekic-novi-milenijum-i-naziranje-monopololarizma-u-medunarodnim-odnosimaAkcijom “Pustinjska oluja” u Iraku 1991, SAD su pokazale svoju superiornost u vojnom i tehnološkom pogledu. Dejtonskim sporazumom iz 1995 i napadom na tadašnju SRJ ...
eSpona
Objavljeno: 09/06/2018
prof-dr-radenko-scekic-crna-gora-u-epohi-geopolitickih-promjena-1988-2018Raspad Jugoslavije i stvaranje novog svjetskog poretka Raspad komunističkih sistema i nestanak bipolarizma u međunarodnim odnosima – neka su od presudnih ...
eSpona
Objavljeno: 07/06/2018
vlasnici-lokala-u-glavnoj-ulici-odrzali-protest-ispred-zgrade-opstineVlasnici lokala u glavnoj beranskoj ulici i zaposleni, njih oko 50, kao što su i najavili, održali su dvočasnovni protest ispred zgrade Opštine Berane. Protest su ...
eSpona
Objavljeno: 07/06/2018
bijelo-polje-tecnost-za-gasenje-pozara-zavrsila-u-rijeci-limU bjelopoljskom naselju Kruševu došlo je do izlivanja sredstva za gašenja požara iz rezervoara u vlasništvu kompanije Jugopetrol. Prema prenio Portal CDM, ...
eSpona
Objavljeno: 06/06/2018
krampovima-na-privrednikeZaposleni u Agenciji za razvoj i izgradnju Berana ni danas nijesu uspjeli da uklone tendu sa terase Poslovnog centra „Evropa“, u glavnoj beranskoj ulici. Mada je ...
eSpona
Objavljeno: 04/06/2018
petnjica-nvo-liberalni-poredak-pokrece-inicijativu-da-jedna-ulica-dobije-ime-josip-broz-titoNakon inicijative Crnogorske kulturne mreže da jedna ulica u Petnjici dobije naziv “21 maj”, NVO “Liberalni poredak” podržao je taj potez, najavljujući i svoj ...
eSpona
Objavljeno: 30/05/2018
urucene-nagrade-i-priznanja-najboljim-beranskim-ucenicimaNa svečanosti upriličenoj u sali Centra za kulturu Berane uručene su nagrade i priznanja najuspješnijim učenicima beranskih osnovnih i srednjih škola. Nagrade i ...
eSpona
Objavljeno: 30/05/2018
bijelo-polje-vozaci-da-paze-gdje-se-parkirajuU Bijelom Polju će po nalogu Komunalne policije od danas sa parkirališta u gradu početi uklanjanje automobila bez registarskih oznaka, havarisanih vozila i onih ...
eSpona
Objavljeno: 29/05/2018
opstina-berane-sjutra-organizuje-dodjelu-nagrada-i-priznanja-za-najbolje-ucenikeOpština Berane će sjutra organizovati svečanost na kojoj će biti uručene nagrade i priznanja najuspješnijim učenicima, saopšteno je iz Biroa za odnose sa javnošću ...
eSpona
Objavljeno: 29/05/2018
petnjica-obiljezena-petogodisnjica-obnavljanja-statusa-opstineUpriličenom svečanom akademijom sinoć je u sali Centra za kulturu obilježena peta godišnjica obnavljanja statusa opštine Petnjica. Pored predstavnika lokalne uprave ...
eSpona
Objavljeno: 28/05/2018
pljevlja-uginule-krave-ponovo-bacene-u-cehotinuSportski ribolovci pronašli su lešine dvije uginule krave na obalama rijeke Ćehotine. To je drugi put da ribolvci pronalaze lešine uginulih životinja na obali ...
eSpona
Objavljeno: 27/05/2018
srecno-maturantiTradicionalnom šetnjom Ulicom Mojsija Zečevića, više stotina maturanata beranskih srednjih škola, sinoć, 26. maja obilježilo je matursko veče. Bila je to 37. ...
eSpona
Objavljeno: 25/05/2018
petnjica-nastavljeno-sa-asfaltiranjem-lokalnih-putevaLokalna uprava u Petnjici nastavlja sa aktivnostima na asfaltiranju i modernizaciji lokalnih puteva na području opštine. Prema najavama iz petnjičke lokalne uprave, ...
eSpona
Objavljeno: 25/05/2018
mojkovac-ambasada-kine-donira-stolariju-za-osnovnu-skolu-radomir-rakocevicDotrajale prozore u Osnovnoj školi "Radomir Rakočević", u Prošćenju kod Mojkovca, uskoro će zamijeniti novi. Stolarija predstavlja donaciju Republike Kine. Kako ...
eSpona
Objavljeno: 22/05/2018
plav-gradi-se-nova-skola-u-vojnom-seluTender za izbor izvođača radova na totalnoj rekonstrukciji objekta “Vojno Selo“ u Plavu, koji je područna jedinica osnovne škole “Hajro Šahmanović“, objavljen je. ...
eSpona
Objavljeno: 21/05/2018
dan-nezavisnosti-crne-goreDanas se obilježava 21. maj, Dan nezavisnosti Crne Gore. Dan nezavisnosti je državni praznik koji se obilježava u čast Referenduma održanog  tog datuma, 2006. ...
eSpona
Objavljeno: 21/05/2018
bijelo-polje-obnavlja-se-upis-brucosa-na-pravnom-fakultetuUprava Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore odlučila je da ove studijske godine dozvoli upis 50 brucoša na Pravnom fakultetu u Bijelom Polju. ...
eSpona
Objavljeno: 20/05/2018
upravna-inspekcija-kako-se-zaposljava-u-opstini-berane-nezakonito-lokalna-uprava-nijednog-sluzbenika-nijesmo-zaposlili-nezakonitoInspekcijski nadzor u Opštini Berane, obavljen 26. i 27. decembra prošle godine, pokazao je da 65 službenika u organima lokalne jedinice ne ispunjava uslove za ta ...
eSpona
Objavljeno: 20/05/2018
mojkovac-fale-dva-izabrana-doktoraU mojkovačkom Domu zdravlja rade tri izabrana doktora za odrasle, dva manje nego što je predviđeno sistematizacijom. Umjesto dva pedijatra predviđena ...
eSpona
Objavljeno: 19/05/2018
proslava-dana-nezavisnosti-crne-gore-i-u-luksemburguU okviru svojih godišnjih aktivnosti, Udruženje “Luksemburg - Crna Gora” iz Luksemburga, Zavičajni klub “BIHOR”, Udruženje “MONTEKÖLN”, Keln - Njemačka, ...
eSpona
Objavljeno: 18/05/2018
ponedjeljak-i-utorak-neradni-daniPovodom predstojećeg državnog praznika, 21. maja, Dana nezavisnosti Crne Gore, neradni dani su ponedeljak 21. i utorak 22. maj, saopšteno je iz Ministarstva ...
eSpona
Objavljeno: 16/05/2018
petnjica-postavljen-kamen-temeljac-za-zgradu-visenamjenskog-objektaMinistar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić i Samir Agović - predsjednik Opštine Petnjica, u ponedjeljak, 14. maja, postavili su kamen temeljac za ...
eSpona
Objavljeno: 16/05/2018
poceo-je-ramazanMjesec Ramazana počeo je danas, a ramazanski post trajaće do 15. juna, kada će nastupiti Ramazanski Bajram, jedan od najvećih praznika u islamu. Ramazan je islamski ...
eSpona
Objavljeno: 13/05/2018
beranske-zdravstvene-ustanove-obiljezile-dan-sestrinstvaPovodom 12. maja, Međunarodnog dana sestrinstva, tri beranske zdravstvene ustanove: Opšta bolnica, Dom zdravlja i Tesla medical u petak veče, 11. maja, upriličile ...
eSpona
Objavljeno: 11/05/2018
beranac-gojko-bubanja-proglasen-za-najzasluznijeg-dobrovoljnog-davaoca-krvi-u-crnoj-goriSa 102 dobrovoljna davanja krvi, Beranac Gojko Bubanja dobitnik je priznanja u kategoriji najzaslužnijih dobrovoljnih davalaca krvi u Crnoj Gori, dok je Beranki ...
eSpona
Objavljeno: 10/05/2018
petnjica-zapoceli-sa-saniranjem-posljedica-od-nevremenaPoslije nevremena i grada, koji je prethodnih dana pogodio područje petnjičke opštine i nanio štete na putnoj infrastrukturi, kao i zasadima građana, lokalna uprava ...
eSpona
Objavljeno: 09/05/2018
odrzan-protest-zbog-napada-na-novinarku-oliveru-lakicU znak protesta zbog divljačkog napada na Oliveru Lakić - novinarku ND “Vijesti”, koja je sinoć, iz vatrenog oružja, ranjena na platou ispred zgrade u kojoj živi, ...
eSpona
Objavljeno: 08/05/2018
rozaje-u-infrastrukturu-i-projekte-ulozice-2-7-milionaDirektor Direkcije javnih radova, Almer Kalač, razgovarao je sa rukovodstvom rožajske Opštine o projektima koji su uvršteni u programu Direkcije za ovu godinu i ...
eSpona
Objavljeno: 08/05/2018
socijaldemokrate-berana-organizuju-humanitarnu-akciju-solidarnost-nikad-ne-izlazi-iz-modeForum žena Socijaldemokrata (SD) Berana doniraće i ove godine haljine za polumaturante i maturante, najavljeno je iz Medijskog tima te partije. Kako je istaknuto, ...
eSpona
Objavljeno: 07/05/2018
kolasin-dobio-ulicu-predizbornih-obecanjaJedna od makadamskih saobraćajnica u nasljelju Lug, samo par stotina od centra Kolašina, dobila je ime Ulica predizbornih obećanja. Tablu sa simboliličnim i ...
eSpona
Objavljeno: 05/05/2018
rozaje-u-zoni-siromastva-52-penzioneraPredsjednik Udruženja penzionera Rožaje Šaban Nurković saopštio je da 52 odsto penzionera te opštine ima primanja koja su u zoni siromaštva. Rožajska ...
eSpona
Objavljeno: 02/05/2018
podsjecanje-na-boska-ljubovog-vlahovicaPrije izvjesnog vremena, nakon kraće bolesti preminuo je Boško Ljubov Vlahović, dugogodišnji predsjednik Prvog Udruženja penzionera Berana član Skupštine i Upravnog ...
eSpona
Objavljeno: 01/05/2018
prvi-maj-praznik-koji-je-otisao-u-stecajMeđunarodni praznik rada, Pvi maj, predstavlja državni praznik i kao takav u Crnoj Gori se slavi od kraja Drugog svjetskog rata. Iz tog razloga, imao je i ideološki ...
eSpona
Objavljeno: 30/04/2018
danas-se-navrsava-19-godina-od-bombardovanja-murineDanas se navršava se 19 godina od bombardovanja varošice Murino, u kojoj je stradalo šest civila. Tokom bombardovanja Murina od strane NATO saveza, do kojeg je ...
eSpona
Objavljeno: 28/04/2018
utorak-i-srijeda-neradni-daniPovodom predstojećeg Praznika rada, neradni dani su utorak, prvi maj i srijeda, drugi maj. To je saopšteno iz Ministarstva rada i socijalnog staranja. “Državni ...
eSpona
Objavljeno: 24/04/2018
u-pljevljima-zapocinje-realizacija-brojnih-infrastrukturnih-projekataSa početkom građevinske sezone, u Pljevljima kreće i realizacija više infrastrukturnih projekata na gradskom i seoskom području opštine. Tokom prošle godine neki ...
eSpona
Objavljeno: 23/04/2018
obiljezavanje-22-aprila-dan-planete-zemlje-u-beranamaPovodom obilježavanja Dana Planete Zemlje saopštenjem se oglasio Arhus centar Berane. Dostavljeno saopštenje Espona integralno prenosi. U organizaciji Arhus ...
eSpona
Objavljeno: 22/04/2018
clan-savjeta-rtcg-izrazio-neslaganje-sa-izjavom-pazina-o-javnom-servisuČlan Savjeta RTCG Mimo Drašković saopštio je da nije saglasan sa ocjenom Zorana Pažina - potpredsjednika Vlade, da je u radu Javnog servisa prisutan ozbiljan ...
eSpona
Objavljeno: 21/04/2018
rozaje-oluja-oduvala-oko-110-000-euraOpštinska komisija Rožaja završila je obilazak 39 domaćinstava koja su pretrpjela štetu nastalu prilikom nevremena koje je polovinom marta zahvatilo to područje. ...
eSpona
Objavljeno: 20/04/2018
nastava-na-vms-izvodi-se-u-jednom-amfiteatruNastava na Visokoj medicinskoj školi (VMŠ) u Beranama odvija se u nezadovoljavajućim uslovima, jer kubure sa nedostatkom amfiteatara a nemaju ni profesora njege za ...
eSpona
Objavljeno: 19/04/2018
pljevlja-otvoren-dom-za-stareBriga o djeci, starima i onima kojima je pomoć potrebna posebno važan zadatak za svaku vladu i za svaku državu i da samo društva koja brinu o ovim kategorijama ...
eSpona
Objavljeno: 18/04/2018
jovica-markovic-izabran-za-predsjednika-prvog-udruzenja-penzionera-beranaJovica Marković je novi predsjednik Prvog udruženja penzionera Berana jednoglasno su odlučili delegati redovne Skupštine tog Udruženja, dok je za potpredsjednika ...
eSpona
Objavljeno: 18/04/2018
pocela-zavrsna-faza-rekonstrukcije-trga-u-bijelom-poljuNakon uspješno realizovane prve i druge faze rekonstrukcije gradskog trga u Bijelom Polju, te četvrte, koja je obuhvatila dopločavanje mermernim pločama površine od ...
eSpona
Objavljeno: 14/04/2018
rozaje-sportski-poligoni-u-katastrofalnom-stanjuSportski tereni koji su prije petnaestak godina izgrađeni pored rožajskih osnovnih škola ”25. maj” i “Mustafa Pećanin” nalaze se u katastrofalnom stanju, objavio je ...
eSpona
Objavljeno: 11/04/2018
kolasin-dvoje-djece-uskraceno-za-skolovanjeMještani sela Liješnje najavili su krivičnu prijavu protiv Mića Popovića - direktora OŠ “Međuriječje” u Međuriječju, zbog neodvijanja nastave u područnom odjeljenju ...
eSpona
Objavljeno: 08/04/2018
hristos-voskrese-3Čitaocima, vjernicima i svim građanima pravoslavne vjeroispovijesti čestitamo najveći hrišćanski praznik, Vaskrs. Hristos Voskrese! Redakcija Espone
eSpona