dr Bozina Radevic 1Ime dr Božine Radevića upisano je zlatnim slovima u analima medicine bivše nam zajedničke domovine Jugoslavije, zbog njegovog dugogodišnjeg rada u zdravstvu a posebno, jer je u noći između 11. i 12. jula 1995. godine, sa timom ljekara na Institutu „Dedinje“, za 10 sati, obavio prvu transplataciju jetre u državama bivše Jugoslavije. Taj datum označava istorijski rez u medicini ovih prostora, a pacijent Nikola Vučićević je danas uspješan privrednik.

Dr Radević je čitavog svog radnog vijeka pomagao mlađe kolege, a posebno ljekare iz zavičajnih Berana koji su mogli da ga zovu i u ponoć da ga pitaju i konsultuju oko dilema za određene postupke i zahvate dok je pacijent još na hirurškom stolu. Nesebično je pomogao i formiranje Centra za vaskularnu hirurgiju u Kliničkom centru Crne Gore još krajem 80-tih godina i aktivno učestvovao u edukaciji i osposobljavanju mlađih ljekara da metodama u opštoj i vaskularnoj hirurgiji danas suvereno vladaju.

Mirnoća i kultura u ophođenju sa pacijentima, saradnicima i svim onima koji žele da  čuju savjet profesora Radevića čine ga  posebnim, netipičnim u njegovoj profesiji, budući da hirurgiju, kao radikalnu metodu u medicini, i ljude koji se bave tim poslom, ne prate ovakvi epiteti. Dr Božina Radević izdanak je beranskog kraja koji je iznjedrio veliki broj umnih ljudi, akademika, univerzitetskih profesora, intelektualaca i sjajnjih ljekara.  Plodove rada danas uživa sa svojim najmilijim i najviše ga u dubokoj starosti opušta velika ljubav prema unucima, pa ističe da je to  ljubav koja ne može da se definiše i da je  ona posebna i po intenzitetu i po načinu doživljavanja.To je bio razlog da mu posvetimo ove redove i podsjetimo se odgovora na pitanja koja smo mu svojevremeno postavili o medici i hirurgiji.

Profesore Radeviću, Vi ste  potvrđeno ime u opštoj, vaskularnoj transplatacionoj hirurgiji zemalja bivše Jugoslavije pa i šire. Zašto baš hirurgija?

Još kao dječak u rodnoj Budimlji kraj Berana opredijelio sam se za medicinu, a neko iskustvo koje sam sticao tokom studija otvorilo mi je put ka hirurgiji. Hirurgija nije opsesija sječenja - rezati i šiti. Hirurgija je jedno ogromno znanje iz medicine koje je još uljepšano umjetničkim postupcima, nastojeći da one bolesne organe i tkiva vratimo opet u normalan izgled sa normalnom funkcijom. Prema tome, hirurgija je jedna kompleksna medicina, jedan dio umjetnosti u oblikovanju organa ili tkiva koji bi mogli ponovo da nastave život i funkciju.

Kad su mi svojevremeno uručili diplomu medicinskog fakulteta zakleo sam se, kao i svi drugi, na vjernost svom zanatu po Hipokratu. Ali, za mene je ta zakletva imaginarna. U toku školovanja sreo sam nekoliko sjajnih profesora koji su mi i sad uzor. Jedan od njih je bio moj mentor u Pragu profesor Libor Hejhal, koji je bio jedan od najboljih kardiovaskularnih hirurga u Evropi. On je, svojim odnosom prema meni, usadio plemenitost u moj ukupni život, uz sve ono što sam ponio iz porodice i školovanja u Beranama i Beogradu. I u kasnim godinama, kada sam operisao, često sam se pitao – šta bi mi rekao profesor Hejhal!

dr Bozina Radevic 2Iako ste veoma poznat i uspješan ljekar, život Vas nije mazio, a rano ste ostali bez najmilijih. Takođe, u našim zavičajnim Beranama šesdesetih godina prošlog vijeka nije bilo razumijevanja za Vaš odabir specijalizacije pa ste se  zaputili  u Novi Sad a potom u Tuzlu. Klinički centar u Tuzli finansirao je Vašu specijalizaciju opšte hirurgije na Vojno medicinskoj akademiji u Beogradu. Kako je dalje išla Vaša putanja u hirurgiji?

Život mi nije bio lak. U petoj godini, u Drugom svjetskom ratu, ostao sam bez oca i dvojice braće. Dvije mlađe sestre i nas trojica braće ostali smo uz skute majke i njene majke. Bila je to teška borba za život. Ipak, majka se izborila za nas. Sve nas je odškolovala, završio sam fakultet, ali životni put i ambicije za specijalizacijom koju sam želio nisu me zadržale u Beranama. Ponekad se usamim i, kroz razgovor sa sobom, vidim sliku majke u crnini, koju do smrti nije skidala, žaleći muža i dvojicu ubijenih sinova. Tu sliku majke mogu da vidim samo – kad se usamim!

Međutim, zadovoljan sam sa onim što sam ostvario u životu i radu, radujem se uspjehu i sreći svakog pacijenta i porodice. Veliko je zadovoljstvo izliječiti nekoga, veliko zadovoljstvo.

Tuzla mi je mnogo pružila i samo nakon dvije godine rada u tom gradu, tamošnja klinička bolnica finasirala je moju subspecijalizaciju iz kardiovaskularne hirurgije u Pragu, gdje sam radio eksperimentalnu kliničku studiju za doktorsku disertaciju. Proveo sam tamo dvije i po godine, uspješno savladao poslove vaskularnog hirurga i dobio zvanje subspecijaliste kod čuvenog evropskog kardiohirurga prof.dr Libora Hejhela. Nakon završene subspecijalizacije u Pragu vratio sam se u Tuzlu i osnovao Odjeljenje vaskularne hirurgije, odbranio doktorsku disertaciju i nastavio poslove opšteg i vaskularnog hirurga. S obzirom na to da je u Tuzli sredinom osamdesetih osnovan Medicinski fakultet, izabran sam za redovnog profesora hirurgije, a Klinički centar, po jednu školsku godinu, finansirao je moje usavršavanje u Oksfordu 1988. i u Hjustonu 1990. godine. Rat me je zatekao na mjestu dekana Medicinskog fakulteta u Tuzli. U ratnim okolnostima proveo sam jedanaest mjeseci liječeći ranjenike i civile.

Kada ste napustili Tuzlu?

Kako je moja porodica pred sam rat napustila Bosnu i Hercegovinu, ja sam nakon jedanaest mjeseci, podrškom vojnog i političkog rukovodstva Tuzle i Međunarodne organizacije Crvenog krsta, dakle 8. aprila 1993. godine,  stigao u Beograd, pa u Crnu Goru. I podgorička bolnica i ustanove u Beogradu odmah su mi ponudile posao, međutim, odlučio sam se za Institut za kardivaskularne bolesti na Dedinju zbog toga što sam tu kuću poznavao, Takodje, ova bolnica je kadrovski bila opremljena da mogu da obavljam poslove vaskularnog hirurga, pa čak da idem dalje i da ulazim u neke nove programe kao što je transplatacija organa. Odmah smo napravili protokole i tim za teorijsku edukaciju za transplataciju organa. Uporedo, na VMA smo radili eksperimentalne transpaltacije organa na životinjama. Potom, 15-ak ljudi je otišlo u Hanover na kliničku edukaciju, a po njihovom povratku su odmah rađene prve transplatacije.

dr Bozina RadevicTako je u noći između 11. i 12. jula 1995. godine na Institutu „Dedinje“ urađena prva transplatacija jetre u državama bivše Jugoslavije. Taj datum označava istorijski rez i, kako mnogi tvrde, biće upisan zlatnim slovima u istoriji medicine ovih prostora. Pacijent, Nikola Vučićević, danas je uspješan privrednik. Uradio sam veliki broj  transplatacija jetre, kod jednog broja  pacijenata presadio sam cijele jetre od kadaveričnih davalaca a kod jednog broja  djece dio jetre od roditelja. Smatram da je transplatacija jetre izuzetno uspješna metoda liječenja, daje odlične rezultate i trebalo bi je maksimalno podržati.

I pored brojnih obaveza, uvijek ste imali vremena da podržite mlađe kolege da im nesebično prenesete svoje znanje i iskustvo stečeno u hirurškoj sali?

Mislim da ni u jednoj profesiji, pa ni u ovoj, ne smije biti tajni. Nema sebičluka i surevnjivosti. U sali, dakle u timu, morate raditi otvoreno, svaki pogled preko puta vas nešto vam govori. Uvijek smo se poštovali. Tako je bilo i u Kliničkom centru, gdje  smo se uvijek uzajamno uvažavali i dijelili naše sudbine sa sudbinama naših pacijenata. Dogodilo nam se da smo u jednom danu, prije nekoliko godina, radili do ponoći i odradili čak 14 vrlo složenih i zahtjevnih oprativnih zahvata. Hirurg u sali mora sarađivati sa svima u timu, posebno sa anesteziolozima.

U Tuzli ste proveli 26 godina?

To su za mene bile vrlo plodne godine. Imao sam podršku u radu i usavršavanju. To sam iskoristio kako sam znao i umio. Napravili smo bili dobru školu hirurga za koju se znalo i u bivšoj državi. Ponosan sam na mnoge od njih koji su danas poznati  i potvrđeni stručnjaci u svojim specijalnostima u Evropi i Americi.

Berane se s pravom ponosi što je njegov izdanak dr Radević, sinonim hirurgije na ovim prostorima, pored već čuvenog Branka Zogovića. To svi znaju i uvažavaju ga, a on na kraju ovog kratkog razgovora kaže: „Kada bih ponovo birao profesiju, opet bi to bila hirurgija“.

Razgovor vodio i foto Amer Ramusović

Tekst preuzet iz časopisa „Nova Sloboda“


Biografija za divljenje

Prof. dr Božina Radević je rođen 23. avgusta 1938. godine u Beranama. Živi u Beogradu. U braku s Ljiljanom, diplomiranim tehnologom, ima sinove Nikolu i Đorđa.

dr Bozina Radevic 3Dr Božina Radević specijalizaciju opšte hirurgije završio je na Vojno medicinskoj akademiji u Beogradu a subspecijalizaciju iz vaskularne hirurgije na Institutu kliničke i eksperimentalne medicine u Pragu. Bio je redovni profesor hirurgije na Medicinskom fakultetu u Beogradu i Tuzli, šef nastavne baze hirurgije na Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje, rukovodilac programa transplantacije u IKVB Dedinje, organizator stručnog programa i realizator prvih transplantacija jetre od kadavera i  živog davaoca, direktor hirurške klinike IKVB Dedinje i direktor hirurške klinike Kliničkog centra Tuzla. Usavršavao se u Hanoveru, Houston Texas heart Institutu, Oxford John Radelife Hospital i IKEM u Pragu. Nakon penzionisanja, profesor Radević bio je  angažovan i kao konsultant na programu vaskularne hirurgije u Podgorici i Banja Luci.

Autor i koautor je osam knjiga iz oblasti medicine. Objavio je više od 200 stručnih i naučnih radova u domaćim i stranim časopisima, a bio je i mentor velikog broja subspecijalizacija, magistratura i doktorskih desertacija. Član je nekoliko domaćih i inostranih profesionalnih specijalističkih i subspecijalističkih udruženja. Dugi niz godina bavio se vaskularnom  hirurgijom/ oboljenjem arterija i vena/ karotidnim, vertebralnim, podključnim arterijama i glomus tumorima, zatim  descedentnom grudnom i trbušnom aortom,  arterijama trbušnih organa i nogu, operacijama na venama, medikamentoznim liječenjem, trombozom vena i nekih bolesti  arterija, pristupima za dijalizu, hirurgijom jetre, žučnih puteva i krvnih sudova i transplantacijom jetre, kao i  hirurgijom portne hipertenzije portno sistemskog šanta, hirurgijom  pankreasa, slezine i endokrinih žlezda.

A.R.


Dobitnik brojnih priznanja

Dr Božina Radević je tokom svog dugog i plodonosnog radnog vijeka mnogo puta nagrađivan za doprinos hirurgiji i zdravstvu uopšte, a stizala su i brojna stručna priznanja sa različitih skupova. Između ostalog, dobitnik  je Dvadesetsedmojulske nagrade Bosne i Hercegovine, Oktobarske nagrade Tuzle, zlatne i srebrne plakete Univerziteta u Tuzli a Institut za kardiovaskularne bolesti sa Dedinja nagradio ga je Plaketom za životno djelo, dok ga je  Opština Berane nagradila  najvećim opštinskim priznanjem - nagradom „21. jul“.

A.R.

 

 

eSpona OTV EU

Društvo

Objavljeno: 07/01/2018
hristos-se-rodi-2018Čitaocima, vjernicima i svim građanima pravoslavne vjeroispovijesti čestitamo najradosniji hrišćanski  praznik – Božić. Redakcija
eSpona
Objavljeno: 06/01/2018
mojkovac-dom-zdravlja-nabavio-laboratorijsku-opremuDom zdravlja “Boško Dedejić” u Mojkovcu je pred sam kraj godine, postao bogatiji za tri nova aparata kojim je proširio usluge koje pruža laboratorijska ...
eSpona
Objavljeno: 04/01/2018
bijelo-polje-otvoren-rekonstruisani-gradski-trgRekonstruisani gradski trg u Bijelom Polju juče je svečano otvoren. Predaja na upotrebu trga građanima Bijelog Polja uveličalo je jučerašnje svečanosti organizovane ...
eSpona
Objavljeno: 03/01/2018
dobrotvorno-udruzenje-podrzi-berane-obradovalo-je-malisane-bjelasickog-sela-glavaceU Beranama postoji preko stotinu raznih nevladinih organizacija (da li su baš sve nevladine ili vladine, dalo bi se o tome raspravljati)! A moglo bi se i ...
eSpona
Objavljeno: 03/01/2018
kolasin-ponovo-proradila-fontanaGradska fontana u Kolašinu ponovo radi nakon što je preduzeće Vodovod i kanalizacija uspjelo da, par dana pred novogodišnje praznike, otkloni kvar. Iz preduzeća ...
eSpona
Objavljeno: 01/01/2018
kalendar-dogadaja-2017-godine-hljeba-i-igaraGodinu na izmaku u Beranama obilježile polarne hladnoće početkom godine i ne održana ni jedna sjednica lokalnog parlamenta. U posljednjih 30-tak godina, nikad manji ...
eSpona
Objavljeno: 31/12/2017
srecna-nova-2018-godinaČitaocima i svim građanima, Redakcija Elektronskih novina Espona želi srećnu i uspješnu Novu godinu!          
eSpona
Objavljeno: 31/12/2017
kolasin-pod-sterikama-i-za-novu-godinuOsam socijalno ugroženih porodica, među kojima je šestoro djece, dočekaće i Novu godinu bez struje u kolašinskom Domu učenika. Stanari su bez struje više od dva ...
eSpona
Objavljeno: 30/12/2017
pljevlja-slikari-se-prikljucili-humanitarnoj-akcijiZapočetoj humanitarnoj akciji prikupljanja novca za liječenje teško oboljelog Ranka Knjeginjića - trenera u KK Pljevlja, koju je pokrenuo taj klub, pridružili su se ...
eSpona
Objavljeno: 30/12/2017
rutovic-neusvajanje-programsko-produkcionog-plana-javnog-servisa-nema-veze-sa-nepotpisivanjem-ugovora-sa-vladomPovodom izjave Vladimira Pavićevića - predsjednika Savjeta RTCG, koju je dao nakon neusvajanja programsko produkcionog plana Javnog servisa od strane Savjeta, ...
eSpona
Objavljeno: 30/12/2017
savjet-javnog-servisa-nije-usvojio-programski-plan-tvcgNeusvajanjem Programsko produkcionog plana TVCG Savjet RTCG je pokazao da je Andrijana Kadija - generalna direktorica Javnog servisa, izgzubila podršku Savjeta, ...
eSpona
Objavljeno: 29/12/2017
u-pljevljima-otvoreno-klizalistePrije dva dana otvoreno je Klizalište na centralnom gradskom trgu u Pljevljima. Kako je objavio PVPortal, prve noći posjećenost klizališta je bila više nego ...
eSpona
Objavljeno: 28/12/2017
luzacka-novogodisnjo-bozicna-bajkaU zgradi Osnovne škole u Lušcu kod Berana održana je tradicionalna priredba prigodom nastupajućih novogodišnjih i božićnih praznika "Novogodišnja i božićna bajka“. ...
eSpona
Objavljeno: 28/12/2017
andrijevica-za-iskazanu-humanost-i-hrabrost-nagraden-rukometas-radojevicZa nedavno iskazanu hrabrost i humanost, kada je u Mađarskoj skokom u vodu spasio život jednom stanovniku Egera, grada u čijem klubu trenutno nastupa, ...
eSpona
Objavljeno: 25/12/2017
ponedjeljak-i-utorak-neradni-dani-za-vjernike-katolicke-vjeroispovijestiPovodom katoličkog Božića, ponedjeljak i utorak, 25. i 26. decembar neradni su dani za vjernike te crkve, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog ...
eSpona
Objavljeno: 22/12/2017
radni-dorucak-predsjednika-scekica-sa-novinarimaPovodom upriličenog tradicionalnog doručka Predsjednika opštine sa novinarima oglasio se Biroa za odnose sa javnošću Opštine Berane. Dostavljeno saopštenje Espona ...
eSpona
Objavljeno: 21/12/2017
odrzana-komemorativna-sjednica-povodom-smrti-stevana-scepa-labudovicaPovodom smrti Stevana – Šćepa Labudovića, snimatelja Alžirske revolucije i zaslužnog građanina Narodne demokratske republike Alžir, Opština Berane i Društvo ...
eSpona
Objavljeno: 21/12/2017
opstina-berane-dobitnik-nagrade-najbolje-prakse-u-lokalnoj-samoupraviOpština Berane dobitnik je Nagrade za najbolje prakse u lokalnoj samoupravi u Crnoj Gori u 2017. godini u oblasti „Realizacija projekata putem međunarodne ...
eSpona
Objavljeno: 20/12/2017
rutovic-menadzment-rtcg-da-podnese-ostavkePovodom lažiranja podataka o gledanosti menadžmenta Javnog servisa RTVCG, te podnesene Inicijative za podnošenje njihovih ostavki od strane prof. dr Mima ...
eSpona
Objavljeno: 19/12/2017
draskovic-podnio-inicijativu-za-smjenu-kadije-i-micunovicaČlan Savjeta RTCG prof. dr Mimo Drašković podnio je inicijativu Savjetu RTCG za smjenu Andrijane Kadije - generalne direktorice RTCG i Vladana Mićunovića - ...
eSpona
Objavljeno: 19/12/2017
opstina-berane-stipendira-pedeset-visokoskolacaPovodom uručivanja Ugovora o stipendiranju saopštenjem se oglasio Biro za odnose sa javnošću Opštine Berane. Dostavljeno saopštenje Espona integralno ...
eSpona
Objavljeno: 18/12/2017
kolasin-u-naselju-lug-rupe-krpe-sitnim-kamenomTamponiranje ulica u kolašinskom naselju Lug napreduje i oko kilometar, koliko su duge dvije saobraćajnice kroz to “divlje“ naselje, uskoro će biti prekrivene ...
eSpona
Objavljeno: 18/12/2017
petnaesti-broj-medijske-politike-posvecen-polozaju-i-zivotu-roma-u-crnoj-goriIz štampe je izašao, petnaesti po redu broj, Medijske politike - časopisa za medijsku kulturu i istraživanje, koji je temetski naslovljen na istoriju, položaj i ...
eSpona
Objavljeno: 17/12/2017
pljevlja-uskoro-dobijaju-klizalistePljevlja će uskoro dobiti klizalište koje će biti montirano na Trgu 13. jul. Klizalište će moći da primi 90 klizača u jednom momentu, a na raspisani tender ...
eSpona
Objavljeno: 14/12/2017
lgbt-forum-progres-nagrada-dika-dodijeljena-ministarstvu-za-ljudska-i-manjinska-prava-marunovicu-i-cimbaljevicuPovodom uručivanja nagrade „DIKA“ saopštenjem za javnost oglasio se LGBT Forum Progres. Dostavljeno saopštenje Espona integralno prenosi. Nevladina organizacija ...
eSpona
Objavljeno: 11/12/2017
pocinje-festival-o-ljudskim-pravima-ubrzaj-2017Danas i sjutra u Beranama se održava VIII Festival filma o ljudskim pravima “UBRZAJ 2017.” Organizator Festivala je  Centar za građansko obrazovanje (CGO) u ...
eSpona
Objavljeno: 09/12/2017
ministar-hrapovic-otvorio-rekonstruisanu-jedinicu-za-fizikalnu-terapiju-u-dz-beraneU Domu zdravlja Berane juče je otvorena Jedinica za fizikalnu terapiju primarnog nivoa, za koju je Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) ...
eSpona
Objavljeno: 08/12/2017
fond-za-zdravstveno-osiguranje-obezbijedio-upotrebu-elektronskog-receptaRazvoj novih servisa i uvođenje elektronskog recepta predstavlja temu saopštenja Fonda za zdravstveno osiguranje. Dostavljeno saopštenje Espona integralno ...
eSpona
Objavljeno: 05/12/2017
pljevlja-bolnici-fali-30-doktoraU pljevaljskoj bolnici trenutno rade 22 ljekara specijaliste i dvoje sa subspecijalizacijom, a neophodno je 50 do 55, saopštio je Mile Goločevac - direktor te ...
eSpona
Objavljeno: 04/12/2017
draskovic-uredivacki-tim-ciji-programski-plan-nije-usvojen-mora-da-bude-smijenjenČlan Savjeta RTV Crne Gore prof. dr Mimo Drašković zatražio je od Adrijane Kadije - generalne direktorice, da smijeni kompletan uređivački tim, što je izazvalo ...
eSpona
Objavljeno: 04/12/2017
kolasin-dom-ucenika-bez-struje-djeca-uce-uz-sterikeAtmosfera u kolašinskom Domu učenika, koji je poznat kao „sivi dom“, nije siva nego mračna. Objekat je dva mjeseca bez struje, a osam socijalno ugroženih porodica ...
eSpona
Objavljeno: 01/12/2017
petnjica-postavljena-klimatoloska-stanicaZavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore je protekle nedjelje u počeo sa instaliranjem klimatološke stanice u Petnjici. Za njeno postavljanje su ...
eSpona
Objavljeno: 30/11/2017
prokuvavati-vodu-iz-gradskog-vodovodaVoda za piće sa gradskog vodovoda u Beranama blago je prešla dozvoljenu granicu mutnoće, pa je iz JP Vodovod preporučeno da se prokuvava prije upotrebe, objavio je ...
eSpona
Objavljeno: 30/11/2017
prihvacena-ustavna-zalba-tufika-softicaDruštvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) je zadovoljno odlukom Ustavnog suda da prihvati žalbu člana njihovog Upravnog odbora Tufika Softića i ...
eSpona
Objavljeno: 26/11/2017
in-memoriam-stevan-scepo-milutinov-labudovicStevan –Šćepo Milutinov Labudović (1926-2017), najpoznatiji beranski fotograf, snimatelj Filmskih novosti, zvanični snimatelj Alžirske revolucije i nacionalni heroj ...
eSpona
Objavljeno: 25/11/2017
najavljeno-skoro-otvaranje-univerzitetskog-centra-u-beranamaRadovi na objektu Univerzitetski centar u Beranama su završeni i ubrzo se očekuje njegovo otvaranje, saopštio je Omer Mehmedović - sekretar Ministarstva prosvjete, ...
eSpona
Objavljeno: 23/11/2017
kolasin-fekalije-iz-stanova-idu-u-rijekuOtpadne vode iz 10 stanova kolašinske zgrade u Ulici Dunje Đokić, od nedavno su usmjerene u pritoku Tare -  Svinjaču. Vjerovatno da su fekalije i do sada ...
eSpona
Objavljeno: 23/11/2017
sjecanje-prof-dr-milos-m-cimbaljevic(1942-2017) Profesor emeritus, višegodišnji dekan Medicinskog fakulteta u Podgorici, beranski gimnazijalac, vrsni ortoped prof. dr Miloš M. Cimbaljević preminuo je ...
eSpona
Objavljeno: 22/11/2017
bijelo-polje-javnim-radovima-ciste-obalu-limaU blizini gradskog stadiona u Bijelom Polju či­ste se ostr­va i korita Li­ma, pa se građani nadaju da će ekološki incidenti postati ...
eSpona
Objavljeno: 18/11/2017
sporazum-za-odlagaliste-u-rujistu-opstina-ce-u-narednih-pet-godina-uloziti-jos-250-000-euraNakon potpisanog Sporazuma sa Odborom mještana i usvojenog Predloga za ustupanje na privremeno upravljanje i korišćenje zemljišta bez naknade, radi privremenog ...
eSpona
Objavljeno: 17/11/2017
kolasin-na-ime-koncesija-za-vodu-opstini-vraceno-tridesetak-hiljada-euraKolašinu je vraćena trećina od 100.000 eura, koje su tokom minulih pet godina četiri koncesionara za vode uplatili drugim opštinama. Vraćanje novca uslijedilo je ...
eSpona
Objavljeno: 17/11/2017
petnjica-pocinje-sanacija-korita-korackog-potokaZapočeli su radovi na sanaciji Koraćkog potoka u dijelu koji prolazi kroz Petnjicu. Radovi podrazumijevaju njegovo uređenje u dužini od 200. metara, na potezu od ...
eSpona
Objavljeno: 16/11/2017
berane-opstina-dodijelila-besplatne-sadnice-poljoprivrednicimaPovodom dodjele sadnica poljoprivrednim proizvođačima saopštenjem za javnost se oglasio Biro za odnose sa javnošću Opštine Berane. Dostavljeno saopštenje Espona ...
eSpona
Objavljeno: 16/11/2017
pljevlja-novi-slucaj-ekoloskog-zagadenjaKoncentracije PM10 čestica u Pljevljima je prije tri noći bila 16 puta veća od dozvoljene. Instrumenti Agencije za zaštitu životne sredine registrovali su u 21 sat ...
eSpona
Objavljeno: 15/11/2017
zavrsena-prva-faza-rekonstrukcije-puta-berane-petnjicaNaredne godine će započeti radovi na drugoj dionici puta Petnjica - Berane, pa će za tri godine građani jedne od najmlađih crnogorskih opština za sat i po stizati ...
eSpona
Objavljeno: 13/11/2017
predsjednica-gusinja-nece-odgovarati-zbog-afere-dnevnikSpecijalno državno tužilaštvo neće podizati otužnicu protiv Anele Čekić - predsjednice Opštine Gusinje, za takozvanu aferu “Dnevnik”. To je potvrđeno ...
eSpona
Objavljeno: 10/11/2017
za-subotu-najavljeni-radovi-na-dapsicko-polickom-vodovoduUsljed izvođenja planiranih radova na vodovodnoj mreži, sjutra, od osam časova pa do završetka radova, bez vode će ostati potrošači sa dapsićko-poličkog ...
eSpona
Objavljeno: 10/11/2017
plan-u-bijelom-polju-ce-graditi-tri-vrtica-bazenU periodu 2017-2021. godine Opština Bijelo Polje će realizovati 121 projekat ukupne vrijednosti 103.000.000 eura od kojih će 15.400.000 eura obezbijediti lokalna ...
eSpona
Objavljeno: 08/11/2017
pljevlja-moguc-strajk-u-rtv-pljevljaZaposleni u  RTV Pljevlja čekaće do 15. novembra da im se isplate dvije plate, junska i julska, a nakon datog roka većina njih će stupiti u štrajk, ako im se ...
eSpona
Objavljeno: 07/11/2017
ostecen-sluzbeni-automobil-predsjednika-opstine-beraneSlužbeni automobil predsjednika Opštine Berane Dragoslava Šćekića oštećen je u noći između subote i nedjelje, saopšteno je iz Socijalističke narodne partije Crne ...
eSpona