dr Bozina Radevic 1Ime dr Božine Radevića upisano je zlatnim slovima u analima medicine bivše nam zajedničke domovine Jugoslavije, zbog njegovog dugogodišnjeg rada u zdravstvu a posebno, jer je u noći između 11. i 12. jula 1995. godine, sa timom ljekara na Institutu „Dedinje“, za 10 sati, obavio prvu transplataciju jetre u državama bivše Jugoslavije. Taj datum označava istorijski rez u medicini ovih prostora, a pacijent Nikola Vučićević je danas uspješan privrednik.

Dr Radević je čitavog svog radnog vijeka pomagao mlađe kolege, a posebno ljekare iz zavičajnih Berana koji su mogli da ga zovu i u ponoć da ga pitaju i konsultuju oko dilema za određene postupke i zahvate dok je pacijent još na hirurškom stolu. Nesebično je pomogao i formiranje Centra za vaskularnu hirurgiju u Kliničkom centru Crne Gore još krajem 80-tih godina i aktivno učestvovao u edukaciji i osposobljavanju mlađih ljekara da metodama u opštoj i vaskularnoj hirurgiji danas suvereno vladaju.

Mirnoća i kultura u ophođenju sa pacijentima, saradnicima i svim onima koji žele da  čuju savjet profesora Radevića čine ga  posebnim, netipičnim u njegovoj profesiji, budući da hirurgiju, kao radikalnu metodu u medicini, i ljude koji se bave tim poslom, ne prate ovakvi epiteti. Dr Božina Radević izdanak je beranskog kraja koji je iznjedrio veliki broj umnih ljudi, akademika, univerzitetskih profesora, intelektualaca i sjajnjih ljekara.  Plodove rada danas uživa sa svojim najmilijim i najviše ga u dubokoj starosti opušta velika ljubav prema unucima, pa ističe da je to  ljubav koja ne može da se definiše i da je  ona posebna i po intenzitetu i po načinu doživljavanja.To je bio razlog da mu posvetimo ove redove i podsjetimo se odgovora na pitanja koja smo mu svojevremeno postavili o medici i hirurgiji.

Profesore Radeviću, Vi ste  potvrđeno ime u opštoj, vaskularnoj transplatacionoj hirurgiji zemalja bivše Jugoslavije pa i šire. Zašto baš hirurgija?

Još kao dječak u rodnoj Budimlji kraj Berana opredijelio sam se za medicinu, a neko iskustvo koje sam sticao tokom studija otvorilo mi je put ka hirurgiji. Hirurgija nije opsesija sječenja - rezati i šiti. Hirurgija je jedno ogromno znanje iz medicine koje je još uljepšano umjetničkim postupcima, nastojeći da one bolesne organe i tkiva vratimo opet u normalan izgled sa normalnom funkcijom. Prema tome, hirurgija je jedna kompleksna medicina, jedan dio umjetnosti u oblikovanju organa ili tkiva koji bi mogli ponovo da nastave život i funkciju.

Kad su mi svojevremeno uručili diplomu medicinskog fakulteta zakleo sam se, kao i svi drugi, na vjernost svom zanatu po Hipokratu. Ali, za mene je ta zakletva imaginarna. U toku školovanja sreo sam nekoliko sjajnih profesora koji su mi i sad uzor. Jedan od njih je bio moj mentor u Pragu profesor Libor Hejhal, koji je bio jedan od najboljih kardiovaskularnih hirurga u Evropi. On je, svojim odnosom prema meni, usadio plemenitost u moj ukupni život, uz sve ono što sam ponio iz porodice i školovanja u Beranama i Beogradu. I u kasnim godinama, kada sam operisao, često sam se pitao – šta bi mi rekao profesor Hejhal!

dr Bozina Radevic 2Iako ste veoma poznat i uspješan ljekar, život Vas nije mazio, a rano ste ostali bez najmilijih. Takođe, u našim zavičajnim Beranama šesdesetih godina prošlog vijeka nije bilo razumijevanja za Vaš odabir specijalizacije pa ste se  zaputili  u Novi Sad a potom u Tuzlu. Klinički centar u Tuzli finansirao je Vašu specijalizaciju opšte hirurgije na Vojno medicinskoj akademiji u Beogradu. Kako je dalje išla Vaša putanja u hirurgiji?

Život mi nije bio lak. U petoj godini, u Drugom svjetskom ratu, ostao sam bez oca i dvojice braće. Dvije mlađe sestre i nas trojica braće ostali smo uz skute majke i njene majke. Bila je to teška borba za život. Ipak, majka se izborila za nas. Sve nas je odškolovala, završio sam fakultet, ali životni put i ambicije za specijalizacijom koju sam želio nisu me zadržale u Beranama. Ponekad se usamim i, kroz razgovor sa sobom, vidim sliku majke u crnini, koju do smrti nije skidala, žaleći muža i dvojicu ubijenih sinova. Tu sliku majke mogu da vidim samo – kad se usamim!

Međutim, zadovoljan sam sa onim što sam ostvario u životu i radu, radujem se uspjehu i sreći svakog pacijenta i porodice. Veliko je zadovoljstvo izliječiti nekoga, veliko zadovoljstvo.

Tuzla mi je mnogo pružila i samo nakon dvije godine rada u tom gradu, tamošnja klinička bolnica finasirala je moju subspecijalizaciju iz kardiovaskularne hirurgije u Pragu, gdje sam radio eksperimentalnu kliničku studiju za doktorsku disertaciju. Proveo sam tamo dvije i po godine, uspješno savladao poslove vaskularnog hirurga i dobio zvanje subspecijaliste kod čuvenog evropskog kardiohirurga prof.dr Libora Hejhela. Nakon završene subspecijalizacije u Pragu vratio sam se u Tuzlu i osnovao Odjeljenje vaskularne hirurgije, odbranio doktorsku disertaciju i nastavio poslove opšteg i vaskularnog hirurga. S obzirom na to da je u Tuzli sredinom osamdesetih osnovan Medicinski fakultet, izabran sam za redovnog profesora hirurgije, a Klinički centar, po jednu školsku godinu, finansirao je moje usavršavanje u Oksfordu 1988. i u Hjustonu 1990. godine. Rat me je zatekao na mjestu dekana Medicinskog fakulteta u Tuzli. U ratnim okolnostima proveo sam jedanaest mjeseci liječeći ranjenike i civile.

Kada ste napustili Tuzlu?

Kako je moja porodica pred sam rat napustila Bosnu i Hercegovinu, ja sam nakon jedanaest mjeseci, podrškom vojnog i političkog rukovodstva Tuzle i Međunarodne organizacije Crvenog krsta, dakle 8. aprila 1993. godine,  stigao u Beograd, pa u Crnu Goru. I podgorička bolnica i ustanove u Beogradu odmah su mi ponudile posao, međutim, odlučio sam se za Institut za kardivaskularne bolesti na Dedinju zbog toga što sam tu kuću poznavao, Takodje, ova bolnica je kadrovski bila opremljena da mogu da obavljam poslove vaskularnog hirurga, pa čak da idem dalje i da ulazim u neke nove programe kao što je transplatacija organa. Odmah smo napravili protokole i tim za teorijsku edukaciju za transplataciju organa. Uporedo, na VMA smo radili eksperimentalne transpaltacije organa na životinjama. Potom, 15-ak ljudi je otišlo u Hanover na kliničku edukaciju, a po njihovom povratku su odmah rađene prve transplatacije.

dr Bozina RadevicTako je u noći između 11. i 12. jula 1995. godine na Institutu „Dedinje“ urađena prva transplatacija jetre u državama bivše Jugoslavije. Taj datum označava istorijski rez i, kako mnogi tvrde, biće upisan zlatnim slovima u istoriji medicine ovih prostora. Pacijent, Nikola Vučićević, danas je uspješan privrednik. Uradio sam veliki broj  transplatacija jetre, kod jednog broja  pacijenata presadio sam cijele jetre od kadaveričnih davalaca a kod jednog broja  djece dio jetre od roditelja. Smatram da je transplatacija jetre izuzetno uspješna metoda liječenja, daje odlične rezultate i trebalo bi je maksimalno podržati.

I pored brojnih obaveza, uvijek ste imali vremena da podržite mlađe kolege da im nesebično prenesete svoje znanje i iskustvo stečeno u hirurškoj sali?

Mislim da ni u jednoj profesiji, pa ni u ovoj, ne smije biti tajni. Nema sebičluka i surevnjivosti. U sali, dakle u timu, morate raditi otvoreno, svaki pogled preko puta vas nešto vam govori. Uvijek smo se poštovali. Tako je bilo i u Kliničkom centru, gdje  smo se uvijek uzajamno uvažavali i dijelili naše sudbine sa sudbinama naših pacijenata. Dogodilo nam se da smo u jednom danu, prije nekoliko godina, radili do ponoći i odradili čak 14 vrlo složenih i zahtjevnih oprativnih zahvata. Hirurg u sali mora sarađivati sa svima u timu, posebno sa anesteziolozima.

U Tuzli ste proveli 26 godina?

To su za mene bile vrlo plodne godine. Imao sam podršku u radu i usavršavanju. To sam iskoristio kako sam znao i umio. Napravili smo bili dobru školu hirurga za koju se znalo i u bivšoj državi. Ponosan sam na mnoge od njih koji su danas poznati  i potvrđeni stručnjaci u svojim specijalnostima u Evropi i Americi.

Berane se s pravom ponosi što je njegov izdanak dr Radević, sinonim hirurgije na ovim prostorima, pored već čuvenog Branka Zogovića. To svi znaju i uvažavaju ga, a on na kraju ovog kratkog razgovora kaže: „Kada bih ponovo birao profesiju, opet bi to bila hirurgija“.

Razgovor vodio i foto Amer Ramusović

Tekst preuzet iz časopisa „Nova Sloboda“


Biografija za divljenje

Prof. dr Božina Radević je rođen 23. avgusta 1938. godine u Beranama. Živi u Beogradu. U braku s Ljiljanom, diplomiranim tehnologom, ima sinove Nikolu i Đorđa.

dr Bozina Radevic 3Dr Božina Radević specijalizaciju opšte hirurgije završio je na Vojno medicinskoj akademiji u Beogradu a subspecijalizaciju iz vaskularne hirurgije na Institutu kliničke i eksperimentalne medicine u Pragu. Bio je redovni profesor hirurgije na Medicinskom fakultetu u Beogradu i Tuzli, šef nastavne baze hirurgije na Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje, rukovodilac programa transplantacije u IKVB Dedinje, organizator stručnog programa i realizator prvih transplantacija jetre od kadavera i  živog davaoca, direktor hirurške klinike IKVB Dedinje i direktor hirurške klinike Kliničkog centra Tuzla. Usavršavao se u Hanoveru, Houston Texas heart Institutu, Oxford John Radelife Hospital i IKEM u Pragu. Nakon penzionisanja, profesor Radević bio je  angažovan i kao konsultant na programu vaskularne hirurgije u Podgorici i Banja Luci.

Autor i koautor je osam knjiga iz oblasti medicine. Objavio je više od 200 stručnih i naučnih radova u domaćim i stranim časopisima, a bio je i mentor velikog broja subspecijalizacija, magistratura i doktorskih desertacija. Član je nekoliko domaćih i inostranih profesionalnih specijalističkih i subspecijalističkih udruženja. Dugi niz godina bavio se vaskularnom  hirurgijom/ oboljenjem arterija i vena/ karotidnim, vertebralnim, podključnim arterijama i glomus tumorima, zatim  descedentnom grudnom i trbušnom aortom,  arterijama trbušnih organa i nogu, operacijama na venama, medikamentoznim liječenjem, trombozom vena i nekih bolesti  arterija, pristupima za dijalizu, hirurgijom jetre, žučnih puteva i krvnih sudova i transplantacijom jetre, kao i  hirurgijom portne hipertenzije portno sistemskog šanta, hirurgijom  pankreasa, slezine i endokrinih žlezda.

A.R.


Dobitnik brojnih priznanja

Dr Božina Radević je tokom svog dugog i plodonosnog radnog vijeka mnogo puta nagrađivan za doprinos hirurgiji i zdravstvu uopšte, a stizala su i brojna stručna priznanja sa različitih skupova. Između ostalog, dobitnik  je Dvadesetsedmojulske nagrade Bosne i Hercegovine, Oktobarske nagrade Tuzle, zlatne i srebrne plakete Univerziteta u Tuzli a Institut za kardiovaskularne bolesti sa Dedinja nagradio ga je Plaketom za životno djelo, dok ga je  Opština Berane nagradila  najvećim opštinskim priznanjem - nagradom „21. jul“.

A.R.

 

 

eSpona OTV EU

Društvo

Objavljeno: 16/03/2018
petnjica-talasanje-asfalta-na-putu-petnjica-podvadeNa nedavno završenom dijelu puta Petnjica - Berane, u mjestu Podvade, primjećuju se i prve promjene na kolovozu. Kako je objavio Portal Radio Petnjica, pored ...
eSpona
Objavljeno: 15/03/2018
rozaje-za-kupovinu-stanova-solidarnosti-zainteresovano-200-gradanaZainteresovanost za kupovinu stanova u stambeno - poslovnom objektu na zemljištu nekadašnjeg “Gornjeg Ibra” iskazalo je 200 građana Rožaja. To je saopštio Ekrem ...
eSpona
Objavljeno: 14/03/2018
na-ljeto-rekonstrukcija-beranskog-djecijeg-vrticaRadovi na rekonstrukciji Javne predškolske ustanove “Radmila Nedić“ u Beranama obaviće se tokom narednog ljeta. Radovi na beranskom vrtiću izvršiće se u sklopu ...
eSpona
Objavljeno: 13/03/2018
rozaje-uskoro-pocinje-gradnja-novog-vrticaDirekcija javnih radova potpisala je Ugovor za reviziju projekta izgradnje novog Dječijeg vrtića u Rožajama sa „Institutom za razvoj i istraživanje“ iz Podgorice. ...
eSpona
Objavljeno: 12/03/2018
pljevlja-zbog-kasnjenja-isporuke-ogrijeva-opstina-tuzi-firmu-iz-foceOpština Pljevlja podnijeće će tužbu protiv firme “Lovćen trejd” iz Foče, zbog nepoštovanja ugovora o isporuci peleta, koji se građanima Pljevalja isporučuje po ...
eSpona
Objavljeno: 12/03/2018
andrijevica-definisace-uredenje-lalicevog-spomen-domaMinistar kulture Aleksandar Bogdanović i predsjednik Opštine Andrijevica Srđan Mašović najavili su skoro definisanje projekta sanacije i uređenja Spomen doma ...
eSpona
Objavljeno: 11/03/2018
predsjednik-opstine-prijetio-vrijedao-i-psovao-bivseg-fudbaleraPredsjednik Opštine Berane i potpredsjednik SNP-a Dragoslav Šćekić vrijeđao je sugrađanina Dina Huremovića - bivšeg fudbalera FK Berane, prejeteći mu na Fejsbuku da ...
eSpona
Objavljeno: 06/03/2018
pljevlja-zgrada-renoviranog-studentskog-kluba-predstavlja-ruinuZgrada nekadašnjeg Studentskog kluba propada, iako su USAID i Opština Pljevlja uložile više od 130.000 eura. Zgrada nije vlasništvo Opštine, već države, mada je ...
eSpona
Objavljeno: 06/03/2018
zabljak-gradani-podnijeli-prijavu-protiv-predsjednika-opstineStanari Ulice Svetog Save na Žabljaku podnijeli su krivičnu prijavu protiv Veselina Vukićevića - predsjednika Opštine. Oni su to učinili zbog sumnje da je ...
eSpona
Objavljeno: 02/03/2018
uspjesno-zavrsena-prva-nacionalna-konferencija-o-rijetkim-bolestima-u-crnoj-goriPovodom završene konferencije o rijetkim bolestima saopštenjem za javnost oglasila se Nacionalna organizacija za rijetke bolesti. Dostavljeno saopštenje Espona ...
eSpona
Objavljeno: 01/03/2018
pljevlja-svi-koji-na-ruralnom-podrucju-sklope-brak-ili-dobiju-prinovu-dobice-po-400-euraU namjeri da zaustavi depopulaciju ruralnog područja, Opština Pljevlja će ove godine mlade ljude koji žive na selu, a sklope brak ili dobiju prinovu, pomoći sa 400 ...
eSpona
Objavljeno: 28/02/2018
kolasin-kandidata-cetiri-puta-vise-nego-stanova-za-raspodjeluZa pet stanova koje će Opština Kolašin dodijeliti građanima u stanju socijalne potrebe, zainteresovano je 20 porodica. Toliko zahtjeva je stiglo na adresu ...
eSpona
Objavljeno: 26/02/2018
za-valorizaciju-bjelasice-potrebni-bolji-puteviSve izraženija posvećenost da se valorizuju potencijali planine Bjelasice jasno ukazuje da se radi ne samo o lokalnom već prvenstveno državnom interesu. Radna grupa ...
eSpona
Objavljeno: 24/02/2018
preminuo-je-prof-dr-radovan-bakicDanas je, u Podgorici,  u 83-oj godini života, preminuo profesor Univerziteta Crne Gore i raniji ministar u Vladi Crne Gore, prof. dr Radovan ...
eSpona
Objavljeno: 24/02/2018
niksicka-pivara-donirala-ekg-aparate-domu-zdravlja-beranePivara „Trebjesa“ iz Nikšića donirala je dva šestokanalna EKG aparata izabranim doktorima za djecu i izabranim doktorima za odrasle Doma zdravlja Berane. „Pivara ...
eSpona
Objavljeno: 22/02/2018
pljevlja-klizaliste-prestalo-s-radomKlizalište montažnog tipa u Pljevljima prestalo je sa radom. Klizalište je montirano na Trgu 13. jul i počelo je sa radom 20. decembra prošle godine, da bi dva ...
eSpona
Objavljeno: 22/02/2018
bijelo-polje-dalovica-pecinu-otvaraju-za-turisteZa četiri godine trebalo bi da bude završen turistički kompleks u blizini Bijelog Polja, koji će pored Đalovića pećine, imati žičaru preko kanjona Bistrice i centar ...
eSpona
Objavljeno: 21/02/2018
pljevlja-odrzana-zimska-skola-za-proizvodace-hrane„Zimska škola“ za proizvođače hrane na malim porodičnim gazdinstvima u Pljevljima, koji realizuje Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, održana je u petak, ...
eSpona
Objavljeno: 20/02/2018
mjestani-murine-i-velike-zele-da-znaju-sadrzaj-sporazumaZbivanja oko demarkacije granične linije između Crne Gore i Kosova i dogovori vlasti, čiji je sadržaj nepoznat građanima, uznemirili su žitelje crnogorskih ...
eSpona
Objavljeno: 19/02/2018
jednom-trakom-nazmjenicno-na-putu-kolasin-mojkovacNakon višesatnog prekida, saobraćaj na magistralnom putu Kolašin – Mojkovac, u mjestu Štitarička rijeka, uspostavljen je i obavlja se jednom trakom naizmjenično, ...
eSpona
Objavljeno: 17/02/2018
kolasin-raspisana-raspodjela-stanovaOpština Kolašin raspisala je, a uoči sljedećih lokalnih izbora, raspodjelu stanova socijalno ugroženim Kolašincima. Valja podsjetiti da je Željka Vuksanović - ...
eSpona
Objavljeno: 16/02/2018
pljevlja-mnogi-se-nece-ugrijati-uz-vladine-mjereProšlo je više od pola grejne sezone, a većini Pljevljaka još nije isporučen pelet po subvencioniranim cijenama. Isporuka tog energenta jedna je od kratkoročnih ...
eSpona
Objavljeno: 14/02/2018
mojkovac-protiv-morbila-vakcinisana-sva-djecaAko kod roditelja i postoje neke sumnje o navodnoj štetnosti MMR vakcine protiv malih boginja, to se u mojkovačkom domu zdravlja “Boško Dedejić” ne vidi. Direktorka ...
eSpona
Objavljeno: 14/02/2018
bijelo-polje-otvara-se-novo-odjeljenje-u-domu-starihU domu starih u Bijelom Polju uskoro će biti otvoreno novo odjeljenje za dementne osobe, što će umnogome doprinijeti kvalitetnijem zdravstvenom sistemu ...
eSpona
Objavljeno: 12/02/2018
voda-sa-gradskog-vodovoda-je-ponovo-ispravna-za-piceVoda sa beranskog gradskog vodovoda je mikrobiološki ispravna i bezbjedna za upotrebu, pokazali su nalazi Instituta za javno zdravlje od devetog februara 2018. ...
eSpona
Objavljeno: 09/02/2018
pljevlja-centar-grada-ce-uredivati-bez-projektaLokalna uprava u Pljevljima namjerava da na proljeće bez projektne dokumentacije krene u posao uređenja centralne gradske zone. Takvu mogućnost najavio je Mirko ...
eSpona
Objavljeno: 08/02/2018
andrijevica-pocela-isplata-finansijske-pomoci-za-sanaciju-steta-od-zemljotresaU Andrijevici je počela isplata urgentne finansijske pomoći od strane Vlade za sanaciju više od stotinu objekata koji su oštećeni u zemljotresu od četvrtog januara, ...
eSpona
Objavljeno: 01/02/2018
opsta-bolnica-berane-je-pilot-projekat-klinickog-centa-cg-o-uvodenju-telemedicinePovodom uključivanja Opšte bolnice Berane u projekat Kliničkog centra Crne Gore saopštenjem za javnost oglasio se direktor te zdravstvene ustanove. Dostavljeno ...
eSpona
Objavljeno: 31/01/2018
kolasin-pripadnici-sluzbe-zastite-ponovo-izvlacili-vozilo-na-zavijanom-putu-preko-tresnjevikaPripadnici kolašinske Službe zaštite treći put u nekoliko dana bili su prinuđeni da intervenišu na lokalnom putu od Mateševa do Andrijevice, preko Trešnjevika. Oni ...
eSpona
Objavljeno: 31/01/2018
pljevlja-rekonstrukcija-te-za-ekoloski-cistu-opstinuRealizacijom projekta ekološke rekonstrukcije prvog bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja, Crna Gora će postati prva zemlja u regionu koja će izvršiti potpunu ...
eSpona
Objavljeno: 31/01/2018
bijelo-polje-muci-migracija-stanovnistva-ocjenio-odlazeci-predsjednik-opstineI pored brojnih ulaganja, investicija koje su godišnje prelazile 20 miliona eura, Bijelo Polje muči nezaposlenost i migracija i stanovništva, rekao je Aleksandar ...
eSpona
Objavljeno: 29/01/2018
odt-pokrenuo-izvidaj-zbog-snimkaOsnovno državno tužilaštvo (ODT) u Beranama po službenoj dužnosti pokrenulo je izviđaj povodom objavljivanja audio snimka na kojem se čuje kako član beranskog ...
eSpona
Objavljeno: 29/01/2018
andrijevica-bracni-par-spasen-smrzavanjaPripadnici kolašinske Službe zaštite i spasavanja spasili su juče supružnike sa saputnikom iz Tivta koji su ostali 26. janura zarobljeni u snijegu na prevoju ...
eSpona
Objavljeno: 28/01/2018
kolasin-sluzba-zastite-bez-gorivaKolašinska Služba zaštite i spasavanja nije imala goriva ni u jednom svom vozilu kada je 22.01.2018. godine, oko 16 časova, dobila poziv za pomoć nakon obavještenja ...
eSpona
Objavljeno: 27/01/2018
dvadeset-i-pet-godina-je-od-smrti-vojnika-koji-je-umro-vrseci-svoju-ljudsku-duznostDanas se navršava 25 godina od kako je tragično izgubio život Srđan Aleksić- pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), koji je 21. januara 1993. godine pokušao da ...
eSpona
Objavljeno: 26/01/2018
online-kursevi-za-usavrsavanje-profesionalnih-vestinaPortal eSpona.me u saradnji sa kompanijom LINKgroup obezbedio besplatne online kurseve za usavršavanje profesionalnih vještina. ITAcademy kao deo kompanije ...
eSpona
Objavljeno: 24/01/2018
bijelo-polje-komunalije-za-objekat-od-100-kvadrata-do-4-400-euraVlasnici "divljih“ objekata u Bijelom Polju naknadu za komunalno opremanje građevinskog zemljišta u postupku legalizacije plaćaće od 13 do 44 eura po kvadratu. ...
eSpona
Objavljeno: 18/01/2018
kolasin-obalu-tare-zatrpavaju-zemljomViše Kolašinca negodovalo je zbog odluke lokalne vlasti da dozvoli istovar zemlje od iskopavanja tunela budućeg puta prema Beranama pored gradskog ...
eSpona
Objavljeno: 18/01/2018
mjestani-murina-najavili-protestMještani Murine i opštine Plav okupljeni u Nevladinoj organizaciji „Sačuvajmo rijeku Komaraču i sve rijeke u Crnoj  Gori“, osudili su, kako je navedeno, ...
eSpona
Objavljeno: 16/01/2018
andrijevica-mnoge-kuce-vise-nijesu-za-zivot„Opština Andrijevica nije uopšte prošla bolje od Plava, nego je čak u nekim mjestima situacija i mnogo gora. Krov nije problem, da se lako popraviti, ali kad zidovi ...
eSpona
Objavljeno: 12/01/2018
kolasin-bolje-je-ali-samo-na-papiruVećina projekata za Kolašin iz Stateškog plana razvoja, tokom minulih pet godina nije ili je djelimično ralizovana, a i od onih koje se formano vode kao okončani, ...
eSpona
Objavljeno: 10/01/2018
kolasin-bez-posla-vise-od-cetvrtine-gradanaU Kolašinu je u decembru bilo 827 nezaposlenih, 20 više nego godinu ranije u istom periodu. Prema podacima kancelarije Zavoda za zapošljavanje (ZZZ), stopa ...
eSpona
Objavljeno: 10/01/2018
pljevlja-deponija-jagnjilo-ce-postati-zelena-livadaRudnik uglja do kraja ove godine rekultivisaće najveći dio deponije Jagnjilo,  na koju  odlažu jalovinu iz obližnjeg površinskog kopa Potrlica. “Prvo ...
eSpona
Objavljeno: 09/01/2018
pljevlja-rodenih-gotovo-hiljadu-manje-nego-1980-godineU pljevaljskom porodilištu lani je rođeno 189 beba, odnosno za skoro 1000 manje nego što se u tom gradu rodilo 1980. godine. “Kada sam počela da radim 1980. ...
eSpona
Objavljeno: 07/01/2018
hristos-se-rodi-2018Čitaocima, vjernicima i svim građanima pravoslavne vjeroispovijesti čestitamo najradosniji hrišćanski  praznik – Božić. Redakcija
eSpona
Objavljeno: 06/01/2018
mojkovac-dom-zdravlja-nabavio-laboratorijsku-opremuDom zdravlja “Boško Dedejić” u Mojkovcu je pred sam kraj godine, postao bogatiji za tri nova aparata kojim je proširio usluge koje pruža laboratorijska ...
eSpona
Objavljeno: 04/01/2018
bijelo-polje-otvoren-rekonstruisani-gradski-trgRekonstruisani gradski trg u Bijelom Polju juče je svečano otvoren. Predaja na upotrebu trga građanima Bijelog Polja uveličalo je jučerašnje svečanosti organizovane ...
eSpona
Objavljeno: 03/01/2018
dobrotvorno-udruzenje-podrzi-berane-obradovalo-je-malisane-bjelasickog-sela-glavaceU Beranama postoji preko stotinu raznih nevladinih organizacija (da li su baš sve nevladine ili vladine, dalo bi se o tome raspravljati)! A moglo bi se i ...
eSpona
Objavljeno: 03/01/2018
kolasin-ponovo-proradila-fontanaGradska fontana u Kolašinu ponovo radi nakon što je preduzeće Vodovod i kanalizacija uspjelo da, par dana pred novogodišnje praznike, otkloni kvar. Iz preduzeća ...
eSpona
Objavljeno: 01/01/2018
kalendar-dogadaja-2017-godine-hljeba-i-igaraGodinu na izmaku u Beranama obilježile polarne hladnoće početkom godine i ne održana ni jedna sjednica lokalnog parlamenta. U posljednjih 30-tak godina, nikad manji ...
eSpona