dr Bozina Radevic 1Ime dr Božine Radevića upisano je zlatnim slovima u analima medicine bivše nam zajedničke domovine Jugoslavije, zbog njegovog dugogodišnjeg rada u zdravstvu a posebno, jer je u noći između 11. i 12. jula 1995. godine, sa timom ljekara na Institutu „Dedinje“, za 10 sati, obavio prvu transplataciju jetre u državama bivše Jugoslavije. Taj datum označava istorijski rez u medicini ovih prostora, a pacijent Nikola Vučićević je danas uspješan privrednik.

Dr Radević je čitavog svog radnog vijeka pomagao mlađe kolege, a posebno ljekare iz zavičajnih Berana koji su mogli da ga zovu i u ponoć da ga pitaju i konsultuju oko dilema za određene postupke i zahvate dok je pacijent još na hirurškom stolu. Nesebično je pomogao i formiranje Centra za vaskularnu hirurgiju u Kliničkom centru Crne Gore još krajem 80-tih godina i aktivno učestvovao u edukaciji i osposobljavanju mlađih ljekara da metodama u opštoj i vaskularnoj hirurgiji danas suvereno vladaju.

Mirnoća i kultura u ophođenju sa pacijentima, saradnicima i svim onima koji žele da  čuju savjet profesora Radevića čine ga  posebnim, netipičnim u njegovoj profesiji, budući da hirurgiju, kao radikalnu metodu u medicini, i ljude koji se bave tim poslom, ne prate ovakvi epiteti. Dr Božina Radević izdanak je beranskog kraja koji je iznjedrio veliki broj umnih ljudi, akademika, univerzitetskih profesora, intelektualaca i sjajnjih ljekara.  Plodove rada danas uživa sa svojim najmilijim i najviše ga u dubokoj starosti opušta velika ljubav prema unucima, pa ističe da je to  ljubav koja ne može da se definiše i da je  ona posebna i po intenzitetu i po načinu doživljavanja.To je bio razlog da mu posvetimo ove redove i podsjetimo se odgovora na pitanja koja smo mu svojevremeno postavili o medici i hirurgiji.

Profesore Radeviću, Vi ste  potvrđeno ime u opštoj, vaskularnoj transplatacionoj hirurgiji zemalja bivše Jugoslavije pa i šire. Zašto baš hirurgija?

Još kao dječak u rodnoj Budimlji kraj Berana opredijelio sam se za medicinu, a neko iskustvo koje sam sticao tokom studija otvorilo mi je put ka hirurgiji. Hirurgija nije opsesija sječenja - rezati i šiti. Hirurgija je jedno ogromno znanje iz medicine koje je još uljepšano umjetničkim postupcima, nastojeći da one bolesne organe i tkiva vratimo opet u normalan izgled sa normalnom funkcijom. Prema tome, hirurgija je jedna kompleksna medicina, jedan dio umjetnosti u oblikovanju organa ili tkiva koji bi mogli ponovo da nastave život i funkciju.

Kad su mi svojevremeno uručili diplomu medicinskog fakulteta zakleo sam se, kao i svi drugi, na vjernost svom zanatu po Hipokratu. Ali, za mene je ta zakletva imaginarna. U toku školovanja sreo sam nekoliko sjajnih profesora koji su mi i sad uzor. Jedan od njih je bio moj mentor u Pragu profesor Libor Hejhal, koji je bio jedan od najboljih kardiovaskularnih hirurga u Evropi. On je, svojim odnosom prema meni, usadio plemenitost u moj ukupni život, uz sve ono što sam ponio iz porodice i školovanja u Beranama i Beogradu. I u kasnim godinama, kada sam operisao, često sam se pitao – šta bi mi rekao profesor Hejhal!

dr Bozina Radevic 2Iako ste veoma poznat i uspješan ljekar, život Vas nije mazio, a rano ste ostali bez najmilijih. Takođe, u našim zavičajnim Beranama šesdesetih godina prošlog vijeka nije bilo razumijevanja za Vaš odabir specijalizacije pa ste se  zaputili  u Novi Sad a potom u Tuzlu. Klinički centar u Tuzli finansirao je Vašu specijalizaciju opšte hirurgije na Vojno medicinskoj akademiji u Beogradu. Kako je dalje išla Vaša putanja u hirurgiji?

Život mi nije bio lak. U petoj godini, u Drugom svjetskom ratu, ostao sam bez oca i dvojice braće. Dvije mlađe sestre i nas trojica braće ostali smo uz skute majke i njene majke. Bila je to teška borba za život. Ipak, majka se izborila za nas. Sve nas je odškolovala, završio sam fakultet, ali životni put i ambicije za specijalizacijom koju sam želio nisu me zadržale u Beranama. Ponekad se usamim i, kroz razgovor sa sobom, vidim sliku majke u crnini, koju do smrti nije skidala, žaleći muža i dvojicu ubijenih sinova. Tu sliku majke mogu da vidim samo – kad se usamim!

Međutim, zadovoljan sam sa onim što sam ostvario u životu i radu, radujem se uspjehu i sreći svakog pacijenta i porodice. Veliko je zadovoljstvo izliječiti nekoga, veliko zadovoljstvo.

Tuzla mi je mnogo pružila i samo nakon dvije godine rada u tom gradu, tamošnja klinička bolnica finasirala je moju subspecijalizaciju iz kardiovaskularne hirurgije u Pragu, gdje sam radio eksperimentalnu kliničku studiju za doktorsku disertaciju. Proveo sam tamo dvije i po godine, uspješno savladao poslove vaskularnog hirurga i dobio zvanje subspecijaliste kod čuvenog evropskog kardiohirurga prof.dr Libora Hejhela. Nakon završene subspecijalizacije u Pragu vratio sam se u Tuzlu i osnovao Odjeljenje vaskularne hirurgije, odbranio doktorsku disertaciju i nastavio poslove opšteg i vaskularnog hirurga. S obzirom na to da je u Tuzli sredinom osamdesetih osnovan Medicinski fakultet, izabran sam za redovnog profesora hirurgije, a Klinički centar, po jednu školsku godinu, finansirao je moje usavršavanje u Oksfordu 1988. i u Hjustonu 1990. godine. Rat me je zatekao na mjestu dekana Medicinskog fakulteta u Tuzli. U ratnim okolnostima proveo sam jedanaest mjeseci liječeći ranjenike i civile.

Kada ste napustili Tuzlu?

Kako je moja porodica pred sam rat napustila Bosnu i Hercegovinu, ja sam nakon jedanaest mjeseci, podrškom vojnog i političkog rukovodstva Tuzle i Međunarodne organizacije Crvenog krsta, dakle 8. aprila 1993. godine,  stigao u Beograd, pa u Crnu Goru. I podgorička bolnica i ustanove u Beogradu odmah su mi ponudile posao, međutim, odlučio sam se za Institut za kardivaskularne bolesti na Dedinju zbog toga što sam tu kuću poznavao, Takodje, ova bolnica je kadrovski bila opremljena da mogu da obavljam poslove vaskularnog hirurga, pa čak da idem dalje i da ulazim u neke nove programe kao što je transplatacija organa. Odmah smo napravili protokole i tim za teorijsku edukaciju za transplataciju organa. Uporedo, na VMA smo radili eksperimentalne transpaltacije organa na životinjama. Potom, 15-ak ljudi je otišlo u Hanover na kliničku edukaciju, a po njihovom povratku su odmah rađene prve transplatacije.

dr Bozina RadevicTako je u noći između 11. i 12. jula 1995. godine na Institutu „Dedinje“ urađena prva transplatacija jetre u državama bivše Jugoslavije. Taj datum označava istorijski rez i, kako mnogi tvrde, biće upisan zlatnim slovima u istoriji medicine ovih prostora. Pacijent, Nikola Vučićević, danas je uspješan privrednik. Uradio sam veliki broj  transplatacija jetre, kod jednog broja  pacijenata presadio sam cijele jetre od kadaveričnih davalaca a kod jednog broja  djece dio jetre od roditelja. Smatram da je transplatacija jetre izuzetno uspješna metoda liječenja, daje odlične rezultate i trebalo bi je maksimalno podržati.

I pored brojnih obaveza, uvijek ste imali vremena da podržite mlađe kolege da im nesebično prenesete svoje znanje i iskustvo stečeno u hirurškoj sali?

Mislim da ni u jednoj profesiji, pa ni u ovoj, ne smije biti tajni. Nema sebičluka i surevnjivosti. U sali, dakle u timu, morate raditi otvoreno, svaki pogled preko puta vas nešto vam govori. Uvijek smo se poštovali. Tako je bilo i u Kliničkom centru, gdje  smo se uvijek uzajamno uvažavali i dijelili naše sudbine sa sudbinama naših pacijenata. Dogodilo nam se da smo u jednom danu, prije nekoliko godina, radili do ponoći i odradili čak 14 vrlo složenih i zahtjevnih oprativnih zahvata. Hirurg u sali mora sarađivati sa svima u timu, posebno sa anesteziolozima.

U Tuzli ste proveli 26 godina?

To su za mene bile vrlo plodne godine. Imao sam podršku u radu i usavršavanju. To sam iskoristio kako sam znao i umio. Napravili smo bili dobru školu hirurga za koju se znalo i u bivšoj državi. Ponosan sam na mnoge od njih koji su danas poznati  i potvrđeni stručnjaci u svojim specijalnostima u Evropi i Americi.

Berane se s pravom ponosi što je njegov izdanak dr Radević, sinonim hirurgije na ovim prostorima, pored već čuvenog Branka Zogovića. To svi znaju i uvažavaju ga, a on na kraju ovog kratkog razgovora kaže: „Kada bih ponovo birao profesiju, opet bi to bila hirurgija“.

Razgovor vodio i foto Amer Ramusović

Tekst preuzet iz časopisa „Nova Sloboda“


Biografija za divljenje

Prof. dr Božina Radević je rođen 23. avgusta 1938. godine u Beranama. Živi u Beogradu. U braku s Ljiljanom, diplomiranim tehnologom, ima sinove Nikolu i Đorđa.

dr Bozina Radevic 3Dr Božina Radević specijalizaciju opšte hirurgije završio je na Vojno medicinskoj akademiji u Beogradu a subspecijalizaciju iz vaskularne hirurgije na Institutu kliničke i eksperimentalne medicine u Pragu. Bio je redovni profesor hirurgije na Medicinskom fakultetu u Beogradu i Tuzli, šef nastavne baze hirurgije na Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje, rukovodilac programa transplantacije u IKVB Dedinje, organizator stručnog programa i realizator prvih transplantacija jetre od kadavera i  živog davaoca, direktor hirurške klinike IKVB Dedinje i direktor hirurške klinike Kliničkog centra Tuzla. Usavršavao se u Hanoveru, Houston Texas heart Institutu, Oxford John Radelife Hospital i IKEM u Pragu. Nakon penzionisanja, profesor Radević bio je  angažovan i kao konsultant na programu vaskularne hirurgije u Podgorici i Banja Luci.

Autor i koautor je osam knjiga iz oblasti medicine. Objavio je više od 200 stručnih i naučnih radova u domaćim i stranim časopisima, a bio je i mentor velikog broja subspecijalizacija, magistratura i doktorskih desertacija. Član je nekoliko domaćih i inostranih profesionalnih specijalističkih i subspecijalističkih udruženja. Dugi niz godina bavio se vaskularnom  hirurgijom/ oboljenjem arterija i vena/ karotidnim, vertebralnim, podključnim arterijama i glomus tumorima, zatim  descedentnom grudnom i trbušnom aortom,  arterijama trbušnih organa i nogu, operacijama na venama, medikamentoznim liječenjem, trombozom vena i nekih bolesti  arterija, pristupima za dijalizu, hirurgijom jetre, žučnih puteva i krvnih sudova i transplantacijom jetre, kao i  hirurgijom portne hipertenzije portno sistemskog šanta, hirurgijom  pankreasa, slezine i endokrinih žlezda.

A.R.


Dobitnik brojnih priznanja

Dr Božina Radević je tokom svog dugog i plodonosnog radnog vijeka mnogo puta nagrađivan za doprinos hirurgiji i zdravstvu uopšte, a stizala su i brojna stručna priznanja sa različitih skupova. Između ostalog, dobitnik  je Dvadesetsedmojulske nagrade Bosne i Hercegovine, Oktobarske nagrade Tuzle, zlatne i srebrne plakete Univerziteta u Tuzli a Institut za kardiovaskularne bolesti sa Dedinja nagradio ga je Plaketom za životno djelo, dok ga je  Opština Berane nagradila  najvećim opštinskim priznanjem - nagradom „21. jul“.

A.R.

 

 

eSpona OTV EU

Društvo

Objavljeno: 19/09/2018
pljevlja-epcg-ce-izdvojiti-pet-miliona-eura-za-eksproprijaciju-zemljistaElektroprivreda Crne Gore (EPCG) formirala je komisiju koja je uradila popis nepokretnosti domaćinstava u blizini odlagališta Maljevac. Popis domaćinstava je ...
eSpona
Objavljeno: 19/09/2018
po-izdvojenom-novcu-za-ljekove-beranska-bolnica-pri-vrhu-crnogorskog-zdravstvaOpšta bolnica u Beranama je treća u Crnoj Gori po izdvojenom novcu za ljekove u 2017. godini. Ispred nje su samo bolnice u Nikšiću i Baru. To je zaključak ...
eSpona
Objavljeno: 18/09/2018
plav-otvoren-dnevni-boravak-za-stara-licaMinistar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić i predsjednik Opštine Plav Mirsad Barjaktarević otvorili su Dnevni boravak za stara lica, prvi takav servis u ovoj ...
eSpona
Objavljeno: 18/09/2018
bijelo-polje-crkvena-opstina-otvara-narodnu-kuhinjuCrkvena opština otvoriće uskoro prvu narodna kuhinja u Bijelom Polju, u naselju Rakonje. “Postoji veliki broj ljudi koji su na rubu gladovanja i ovakav objekat ...
eSpona
Objavljeno: 18/09/2018
miodrag-bobo-radunovic-imenovan-za-v-d-dekana-medicinskog-fakultetaUpravni odbor (UO) Univerziteta Crne Gore (UCG) imenovao je Miodraga Boba Radunovića - profesora i bivšeg ministra zdravlja, za vršioca dužnosti dekana Medicinskog ...
eSpona
Objavljeno: 16/09/2018
pljevlja-zapocela-izgradnja-20-stanova-za-penzionereU Pljevljima je počela gradnja stambene zgrade u kojoj će 20 stanova, po povoljnoj cijeni, pripasti penzionerima. Prema navodima Portala CDM, stanovi će ...
eSpona
Objavljeno: 14/09/2018
petnjica-privodi-se-kraju-sanacija-lokalnih-putevaNasipanje oštećenih putnih pravaca i sanacija lokalnih puteva na području petnjičke opštine privodi se kraju. Za realizaciju pomenutih aktivnosti izdvojeno je 50. ...
eSpona
Objavljeno: 13/09/2018
kolasin-vlast-ispituje-sta-se-odlaze-kraj-tarePredsjednik Opštine Kolašin Milisav Bato Bulatović naložio je da se ispita po čijem nalogu se, na osnovu kojih ugovora i kakav materijal odlaže pored šetališta kraj ...
eSpona
Objavljeno: 12/09/2018
petnjica-zavrseno-asfaltiranje-jednog-sportskog-terenaRadnici građevinske firme “Asfalt-beton” iz Podgorice juče su asfaltirali teren budućeg sportskog poligona u petnjičkoj Mjesnoj zajednici Godočelje. Do realizacije ...
eSpona
Objavljeno: 11/09/2018
beranci-i-petnjicani-ce-akcijama-obiljeziti-svjetski-dan-uklanjanja-otpadaOpštine Berane i Petnjica učestvovaće u akciji „Let’s do it Montenegro!“, kojom se 14. septembra obilježava Svjetski dan uklanjanja otpada. Pod sloganom ...
eSpona
Objavljeno: 11/09/2018
poznati-kandidati-za-nagradu-dialogos-2018Za jubilarnu petu nagradu "DIALOGOS" koja se dodjeljuje za najbolju publikaciju u oblasti teorije i kulture medija u regionu konkurisalo je pet rukopisa, saopšteno ...
eSpona
Objavljeno: 10/09/2018
studenkinja-iz-dijaspore-na-fakultetu-za-crnogorski-jezik-i-knjizevnostPovodom upisa na Fakultet za crnogorski jezik i književnost jedne studentkinje iz Lovćenca saopštenjem za javnost oglasilo se Udruženje Crnogoraca Srbije “Krstaš”. ...
eSpona
Objavljeno: 07/09/2018
miodrag-bozovic-novi-nacelnik-cb-beraneOdlukom Kolegijuma Uprave policije, novi načelnik Centra bezbjednosti (CB) Berane je Miodrag Mića Božović, saznaje Espona. Prema nezvaničnim informacijama, ...
eSpona
Objavljeno: 07/09/2018
bijelo-polje-osnovna-skola-dobija-novu-sportsku-salu-do-kraja-godineOsnovna škola “Marko Miljanov” u Bijelom Polju dobiće novu sportsku salu do kraja godine, objavio je Portal CDM. Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, ...
eSpona
Objavljeno: 07/09/2018
petnjica-zapocela-sanacija-asfaltiranih-lokalnih-putevaZapočeli su intezivni radovi na sanaciji asfaltiranih lokalnih puteva u Petnjici, a oni podrazumijevaju krpljenju udarnih rupa. Prema riječima Alena ...
eSpona
Objavljeno: 06/09/2018
rozaje-hajla-osvaja-ljepotomU Rožajama se intenzivno radi na razvoju kako zimskog, tako i ljetnjeg turizma, ali turistički radnici ipak ističu da im nedostaje mnogo toga kako bi ta privredna ...
eSpona
Objavljeno: 03/09/2018
obezbijedeni-besplatni-udzbenici-za-sve-osnovce-na-teritoriji-beranaOpština Berane je i ove godine obezbijedila nove komplete udžbenika za sve osnovce sa teritorije opštine. Tako je, po peti put, lokalna uprava pomogla kućne budžete ...
eSpona
Objavljeno: 03/09/2018
napadnut-pripadnik-omunalne-policijePovodom napada na pripadnika Komunalne policije saopštenjem za javnost se oglasio Biro za odnose sa javnošću Opštine Berane. Dostavljeno saopštenje Espona ...
eSpona
Objavljeno: 01/09/2018
otvoreni-veterinarski-daniPotpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović otvorio je juče u Beranama naučno-stručni skup „Veterinarski dani ...
eSpona
Objavljeno: 30/08/2018
odbor-za-izbor-i-imenovanje-preporucio-bivsim-potpredsjednicima-da-se-obrate-sekretarijatu-za-finansijeOdbor za izbor i imenovanja Skupštine opštine Berane odbio je da se izjasni o zahtjevu Dragutina Joksimovića i Sveta Mitrovića- bivših potpredsjednika Opštine ...
eSpona
Objavljeno: 29/08/2018
obezbijedeni-besplatni-udzbenici-u-12-opstinaUkupno 12 opština je za sada obezbjedilo besplatne udžbenike za učenike prvog razreda, i to: Herceg Novi, Tivat, Bar, Mojkovac i Podgorica koji su to uradili preko ...
eSpona
Objavljeno: 27/08/2018
susret-sa-profesorom-miomirom-dasicem-u-rovcimaPrije nekoliko dana nekadašnji učenici čuvene beranske gimnazije Drago Vukićević, Dragutin Pajković i Slobodan Nedić posjetili su najstarijeg profesora te ...
eSpona
Objavljeno: 27/08/2018
konkurs-fakultet-za-crnogorski-jezik-raspisao-konkurs-za-upis-23-studentaPovodom upisa studenata za upis na prvu godinu osnovnih akademskih četvorogodišnjih studija Fakultet za crnogorski jezik i književnost raspisao je Konkurs. ...
eSpona
Objavljeno: 25/08/2018
lgbt-forum-progres-i-lgbtiq-osudili-napad-na-novinarku-milicu-minicPovodom napada na Milicu Minić - novinarku Portala Standard, saopštenjem za javnost oglasile su se NVO LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar. Dostavljeno ...
eSpona
Objavljeno: 23/08/2018
kolasin-sezona-na-nivou-proslogodisnjeSezona u Kolašinu je na nivou prošlogodišnje, a trenutno svi hotelski kapaciteti su popunjeni. “Prema podacima sa kojima trenutno raspolažemo u Kolašinu je oko ...
eSpona
Objavljeno: 22/08/2018
sjecanje-radoslav-lalo-pajkovicU Beogradu je, 17. avgusta, u 78-oj godini života, preminuo Radoslav – Lalo Pajković, književnik, diplomata, prevodilac -  jedan od najplodnijih naših ...
eSpona
Objavljeno: 21/08/2018
srecan-kurban-bajram-2Čitaocima, vjernicima i svim građanima islamske vjere, čestitamo veliki praznik- Kurban Bajram. Redakcija
eSpona
Objavljeno: 18/08/2018
povodom-kurbanskog-bajrama-neradni-utorak-srijeda-i-cetvrtakPovodom predstojećeg vjerskog praznika – Kurban bajrama, za zaposlene građane islamske vjere, neradni dani biće utorak, srijeda i četvrtak, saopštilo je ...
eSpona
Objavljeno: 15/08/2018
petnjica-pocela-sanacija-rupa-na-putu-podvade-gusareRadnici firme Bemax započeli sa saniranjem pukotine na putnom pravcu Podvade – Gusare, objavio je Portal Radio Petnjica. Da podsjetimo, radi se o putnom pravcu ...
eSpona
Objavljeno: 15/08/2018
pljevlja-kasne-radovi-na-rekonstrukcijia-glavne-uliceRadovi na rekonstrukciji Ulice Kralja Petra i u centru grada neće biti završeni do sredine septembra, kako je to ranije najavljivano iz pljevaljske lokalne uprave, ...
eSpona
Objavljeno: 14/08/2018
berane-ponovo-bez-vodeKompletno područje Berana koje se snabdijeva sa gradskog vodovoda je bez vode. Do havarije je došlo juče poslije podne, a nije poznato kada će se kvar otkloniti, ...
eSpona
Objavljeno: 13/08/2018
rozaje-zaposlenima-u-lokalnoj-upravi-duguju-osam-plata-i-spremaju-otkazeZaposlenima u lokalnoj samoupravi u Rožajama duguje se osam plata, a posljednja koju su primili je za novembar 2017. godine. Opština planira novu sistematizaciju na ...
eSpona
Objavljeno: 12/08/2018
pljevlja-rudnik-uglja-muti-cehotinuRudnik uglja je stavio u funkciju taložnik prije pola godine, ali se ovih dana i pored toga muti rijeka Ćehotina, tvrde ribočuvari iz SRK “Lipljen“. Oni su po ...
eSpona
Objavljeno: 11/08/2018
celnici-oo-sd-berane-polozili-cvijece-na-grobno-mjesto-gavra-vukovicaU spomen 90 godina od smrti vojvode Gavra Vukovića predstavnici OO Socijaldemokrata (SD) Berane, na čelu sa Onurom Babaićem - predsjednikom OO, posjetili su grobno ...
eSpona
Objavljeno: 10/08/2018
plav-pocinje-rekonstrukcija-sportskih-terena-skole-hajro-sahmanovicMinistar prosvjete Damir Šehović potpisao je Ugovor o izvođenju radova na uređenju školskog dvorišta i adaptaciji sportskih terena JU OŠ “Hajro Šahmanović” u ...
eSpona
Objavljeno: 08/08/2018
formira-se-vojna-jedinica-koja-ce-biti-smjestena-u-andrijeviciJedinica Vojske Crne Gore, koja će brojati 150 pripadnika, biće stacionirana u Andrijevici. Ta vojna jedinica biće po standardima koje propisuje NATO, prenio je ...
eSpona
Objavljeno: 07/08/2018
petnjica-skolski-objekat-na-meti-vandalaFiskulturna sala Osnovne škole “Mahmut Adrović” u Petnjici, u noći između nedjelje i ponedjeljka bila je na meti vandala. To je drugi put da, za sada, nepoznati ...
eSpona
Objavljeno: 07/08/2018
pljevlja-privode-se-kraju-radovi-na-izgadnji-fontaneNastavak radova na davno započetoj izgradnji gradske fontane ma Trgu 13. jul u Pljevljima odvija se planiranom dinamikom. Radovi su nastavljeni 14. juna, rok za ...
eSpona
Objavljeno: 06/08/2018
vucetic-laziranim-ujedima-gradani-ostetili-opstinu-berane-za-34-000-euraDirektor Komunalnog preduzeća “Berane“, Savo Vučetić izrazio je sumnju da su zbog prevara i lažiranih ujeda pasa Komunalno preduzeće i Opština Berane prošle godine ...
eSpona
Objavljeno: 05/08/2018
siska-ponovo-postaje-mjesto-okupljanjaBjelasica, planinska ljepotica u beranskom ataru, sastavljena je od više vrhova i visoravni, a jedan od tih predjela je i Šiška, u samom njenom jezgru. Na tom ...
eSpona
Objavljeno: 04/08/2018
odrzan-omaz-radulu-vesovicuMultimedijalna sala Srednje medicinske škole “Dr Branko Zogović” juče je bila ispunjena poštovaocima djela profesora Radula Vešovića u čiji je spomen održan omaž, ...
eSpona
Objavljeno: 03/08/2018
bijelo-polje-za-renoviranje-fiskuluturne-sale-170-hiljada-euraMinistar prosvjete Damir Šehović, ministar sporta Nikola Janović i Petar Smolović - predsjednik Opštine Bijelo Polje, potpisali su Memorandum o saradnji na ...
eSpona
Objavljeno: 02/08/2018
kolasin-velikom-plesnom-zurkom-zapoceo-tango-karnevalViše stotina plesača iz cijelog svijeta plesalo je i ove godine na kolašinskom Trgu borca uz kompozicije argentinskog tanga. Pored plesača i gostiju, u karnevalskoj ...
eSpona
Objavljeno: 01/08/2018
koncert-aca-pejovica-u-glavnoj-beranskoj-uliciPovodom  današnjeg koncerta Aca Pejovića koji organizuju Sava osiguranje, Turistička organizacija i Opština Berane saopštenjem se oglasio Biro za odnose ...
eSpona
Objavljeno: 31/07/2018
celnici-opstine-tivat-razgovarali-o-razvojnim-planovima-adriatic-marinas-aPovodom budućih planova razvoja Porto Montenegra predstavnici i razgovara sa predstavnicima „Adriatic marinas“ saopštenjem za javnost se oglasila Služba za ...
eSpona
Objavljeno: 30/07/2018
petnjica-u-toku-sanacija-stete-od-nevremenaAngažovana mehanizacija na sanaciji šteta nastalih kao posljedica nevremena na putnim pravcima na teritoriji petnjičke opštine u punom je pogonu. Štete su nastale u ...
eSpona
Objavljeno: 30/07/2018
gusinje-za-sportske-terene-osnovne-skole-300-000-euraRaspisan je tender za izbor izvođača radova za izgradnju sportskog igrališta za osnovnu školu “Džafer Nikočević” u Gusinju, čija je procijenjena vrijednost 300.000 ...
eSpona
Objavljeno: 30/07/2018
nvu-beranda-omaz-radulu-vesovicu-zakazan-za-petakOmaž profesoru Radulu Vešoviću - osnivaču brojnih sportskih kolektiva u Beranama, treneru KK “Ivangrad” koji je, pod njegovim vođstvom, kao prvi crnogorski ...
eSpona
Objavljeno: 27/07/2018
ministar-simovic-boravio-u-radnoj-posjeti-beranamaPolitičke razlike nijesu i neće biti prepreka za realizaciju projekata za razvoj opštine Berane i dobro svih građana te opštine, ocijenio je Milutin Simović - ...
eSpona
Objavljeno: 26/07/2018
nvu-beranda-priprema-omaz-radulu-vesovicuUsljed nemarnosti, propusta i nezainteresovanosti onih koji su trebali i morali da pokušaju da mu pomognu dok je bio živ, a potom i da se sjete da, organizovanjem ...
eSpona