Osnovna skolaRazvoj osnovnog školstva u Beranama datira dvadeset godina docnije po formiranju varoškog naselja. Najstarija četvororazredna  „Iptidajija“ otvorena je najprije u Haremima a potom u varoši za potrebe obrazovanja turske i muslimanske djece, a pohađala su je  i pravoslavna djece trgovaca i zanatlija. Zapisi hroničara iz 1890. godine pominju početak rada „Ruždije“, rang osmogodišnje škole, u dvije zgrade namijenjene školstvu podignute na lokalitetu današnje Gimnazije.

Sa dolaskom pravoslavnog življa u Berane i njihovog stalnog uvećavanja nastala je potreba za formiranjem i podizanjem svetovne pravoslavne škole u varoši, čija izgradnja je započela aprila 1882. dobrovolnim prilozima njenih doseljenika kao i pomoći iz ostalih krajeva Crne Gore i Hercegovine. Škola je sagrađena i počela sa radom sedam godina kasnije, a nalazila se u blizini turskih škola. Bila je to prostrana dvospratna građevina sa velikim školskim dvorištem. Osim ove, korišćena je i jedna manja kuća  koja je kasnije postala vlasništvo porodice popa Dragiše Popovića. Neposredno pred Prvi balkanski rat 1912. godine, Turci su zapalili veću zgradu škole, dok je manja preživjela burnu istoriju i konačno porušena prilikom renoviranja gimnazije sa okolinom.

Prve školske 1889/1890. godine, koja se smatra početkom rada varoške svetovne srpske škole, postojala su tri razreda sa dvadesetak učenika među kojima i četiri učenice. Prvi učitelj je bio Sava Lazović iz Beograda, svršeni učenik tamošnje učiteljske škole bez položenog ispita zrelosti, kojeg je naredne godine zamijenio Dolačanin Miljan Veljić, sa svega dva razreda osnovne škole, inače prvi učitelj iz Berana u ovoj ustanovi sve do školske 1898/1900. godine. Tada za učitelja i upravitelja dolazi Milan popa Maksima Popović sa potpuno završenom Bogoslovsko-učiteljskom školom u Prizrenu, koji će ovu dužnost vršiti neprekidno do penzionisanja,  juna 1936. godine. Među brojnim učiteljima/cama ne treba zaboraviti jednu od prvih učenica kasnije i prvu beransku učiteljicu Darinku Živanović udatu Čukić.

Osnovna skola Berane

Interesantni su podaci i o finansiranju škole. Na početku rada izdržavana je od strane roditelja đaka, tokom 1894-1897. od strane Raško-prizrenske eparhije, da bi 1897. godine školu preuzela Knjaževina Crna Gora.

Svetovna osnovna škola u Haremima, predgrađu Berana, poznatija kao „Osnovna škola sa desne obale Lima“ počela je sa radom školske 1913/14. godine i u potpunosti zamijenila raniji Mejtep u čijim je prostorijama nastavila rad. Njen prvi učitelj bio je Đukan Labudović, a kao ostali nastavnici pominju se Bisenija Vukanić, Toma Joksimović, Bogdan Obradović, Avram Čukić,  Miloš Nedić, Petar Radunović, Novak i Marko Josimović i Vukajlo-Kajo Babović.

Tokom međuratnog perioda, usljed pomanjkanja školskog prostora korišćena je kuća u glavnoj ulici, iznad česama (današnjoj lokaciji Suda) čije gornje dvije prostorije su korišćene za učionice, dok se u prizemlju nalazila kafana koju su učitelji koristili za kancelarijske potrebe.

Novo zdanje moderne, planski građene škole, podignuto je 1923. godine na lokaciji današnjeg „Stadiona malih sportova“ u kojoj je do 1929. bila smještena Učiteljska škola. Zgrada je korišćena do oktobra 1943. kada su je, zajedno sa ostalim javnim objektima u varoši, spalili Njemci.

Tekst i foto: Zoran Zečević

Tekst preuzet iz posljednjeg

broja časopisa „Nova Sloboda“

 

Učitelji beranske Osnovne škole

Tokom prvih sto dvadeset i devet godina postojanja  beranske Osnovne škole „Varoši Berana“ u koju su uračunati učitelji/ce  Osnovne škole „Sa desne obale Lima“ iz Harema, radila su ukupno 64 prosvjetna radnika od kojih 48 učitelja i vjeroučitelja i 16 učiteljica. Priloženi spisak  imena  učitelja/ca dat je abecednim redosljedom, sastavljen na osnovu dokumentovanih podataka objavljenih u službenim organima Ministarstava prosvjete: „Glasu Crnogorca“, „Zetskom Glasniku“  Knjaževine/Kraljevine Crne Gore, Zetske Oblasti/Banovine odnosno „Službenom glasniku“ Kraljevine Jugoslavije za period postojanja i rada od školske 1889/1890. do 1943. godine, kada je primijenjen novi školski sistem osnovnog obrazovanja.

Adžić Halit -vjeroučitelj, Arsenijević Mileva, Arsenijević Miličko, Babović Radisav -vjeroučitelj, Babović Vukajlo-Kajo, Bakić M. Miloš, Bojičić Đorđije, Bojović Jeremija, Bojović Milun, Cemović Milan, Cemović Milivoje, Cemović Milonja, Čukić Avram, Čukić Darinka, Čukić Ivan, Ćatović Iljaz -vjeroučitelj, Dabetić Milutin, Dabetić Miraš, Dević Vukajlo, Dobrašinović Vidak, Dragović Novica, Drešević Melila-Malića -vjeroučiteljica, Đurašković Jelena, Grubović Milosav, Ivanović Darinka, Jočić Miraš -upravitelj, Joksimović Marko, Joksimović Novak, Joksimović Toma, Jovanović/Krstić Nadežda, Labudović Đukan, Lazović Sava, Lekić Milo -upravitelj, Lekić Pavić, Leposavić Ivan, Marsenić Miloš, Milićević Anka, Nedić Hrisanta, Nedić Ljubomir -školski nadzornik, Nedić Miloš, Neradović Aleksandar, Obradović Bogdan, Popović Jelena, Popović Luka, Popović M. Milan -upravitelj, Popović Zagorka, Radović Vojin -vjeroučitelj, Radunović Petar, Raičević Malvina, Ralević Miloš, Ramusović Afis -vjeroučitelj, Saičić Anđa, Simić Filipina, Softić Rašid-vjeroučitelj, Šarović Stanica, Tomašević Radomir, Veljić Miljan, Vešović Irina, Vukanić Bisenija, Zečević Danojla, Zečević Ljubomir, Zejnilović Ibrahim -vjeroučitelj, Zejnilović Mustafa -vjeroučitelj.

Z. Z.

 

 

Prva učiteljica: Darinka D. Čukić

Cukic Darinka uciteljicaDarinka D. Živanović, udata Čukić, (Berane 1885 - Beograd 1969), prva  je učiteljica beranske osnovne škole. Tri prva razreda pohađala je u Beranama (1893-1896) kod učitelja Miljana Veljića, četvrti kod Manastira Đurđevi Stupovi (1897), četiri razreda Niže gimnazije u Skoplju, peti i šesti u Solunu, sedmi razred Učiteljske škole u Skoplju 1903/1904. godine.

Tokom prosvjetne karijere službovala je u  Beranama, Gornjim selima-Lubnice, Donjoj Ržanici, Podgorici, a nakon Prvog balkanskog rata u Donjoj Ržanici, Peći, Beranama, Đurđevim Stupovima. Nastavila je rad kao učiteljica u Beranama 1919. do penzionisanja 1921. godine nakon čega se preselila u Beograd. Bila je udata za učitelja Ivana Čukića iz Donje Ržanice.

Darinka je baba eminentne filmske i pozorišne dive Vere Čukić-Mihić koja je ustupila fotografiju sa podacima autoru teksta na čemu joj se svesrdno zahvaljujemo.

Prvi učitelj: Popović Maksima Milan (1878- 1945)

Prvi učitelj beranske Osnovne škole, sa završenom potpunom učiteljskom školom, je Milan Popović. Bio je upravitelj, školski nadzornik u dva mandata, nacionalni radnik, ratnik četiri rata, poslanik Podgoričke skupštine, delegat i zapisničar Sreske narodne skupštine jula 1914. godine, odbornik  Odbora oslobođenja, narodni tribun, građanski političar-prvak Demokratske stranke,  honorarni učitelj na radu u Gimnaziji i Učiteljskoj školi.

Ucitelj upravitelj Milan M. PopovicMilan Maksima Popović je rođen 25. maja 1878. godine u Lušcu kod Berana, od oca sveštenika Maksima Popovića i majke Divne Nikoletić. Osnovnu školu pohađao je kod manastira Đurđevi Stupovi, XXI kolo Bogoslovsko-učiteljske škole završio školske 1897/98. u Prizrenu,  sa odličnim uspjehom. Prosvjetnu službu započeo je 1. septembra 1898. kao učitelj i upravitelj Osnovne škole u Beranama na  dužnosti koju je obavljao sve do penzionisanja 8. juna 1937. godine.

Zbog nacionalno-oslobodilačkog rada hapšen je i zatvaran u sjeničkom zatvoru prije balkanskih ratova. Učesnik je ratova od 1912-1918.  Početkom Prvog balkanskog rata imenovan je za člana Vojnog suda a po oslobođenju Berana za člana Oblasnog suda.

Prvi svjetski rat proveo je u internaciji, u logoru Nađmeđeru. Tokom međuratnog perioda obavljao je brojne funkcije:   prvi  načelnik Beranskog sreza (1918); poslanik Velike narodne skupštine u Podgorici (1918) i član delegacije koja je regentu Aleksandru uručila Rezoluciju o ujedinjenju; odbornik Opštine. Ustaničkih dana jula 1941. biran je za delegata i zapisničara Sreske narodne skupštine i odbornika Odbora oslobođenja.

Za nacionalno-prosvjetiteljski rad odlikovan je: Ordenom petog stepena Кnjaza Danila Prvog (1907), Ordenom Sv. Save petog reda (1923), Ordenom Sv. Save četvrtog reda (1928. i 1940), Spomenicom za rat 1914-18. (1925), Spomenicom za ratove 1912-13. (1927), Ordenom Jugoslovenske krune  petog stepena (1932).

Кao eksponiran monarhista-nacionalista interniran je maja 1943. u Italiju, a po kapitulaciji deportovan u Njemačku. Nakon povratka iz ropstva ponovo se priključio četničkim jedinicama. U odstupnici, zarobljen je od strane pripadnika Jugoslovenske armije (JA) i strijeljan na Pohorju kod Maribora u Sloveniji, maja 1945. godine.

Z. Z.

 

 

eSpona OTV EU

Društvo

Objavljeno: 19/01/2019
vuksan-otasevic-doplivao-do-casnog-krstaOvogodišnju Bogojavljensku trku u Beranama obilježio je veliki broj prisutnih građana, učešće u trci zavidnog broja plivača i Vuksan Otašević, koji je prvi doplivao ...
eSpona
Objavljeno: 18/01/2019
krug-bivse-celuloze-opet-mijenjao-rujistaKamioni preduzeća “Komunalno Berane” juče su ponovo započeli sa odvoženjem sakupljenog komunalnog otpada na Privremeno odlagalište u Rujištu. Usljed vremenskih ...
eSpona
Objavljeno: 18/01/2019
za-rad-beranskih-politickih-partija-iz-budzeta-opstine-izdvojeno-68-198-euraOdlukom o visini budžetskih sredstava za finansiranje redovnog rada političkih subjekata za 2019. godinu, parlamentarne partije zastupljene u beranskom lokalnom ...
eSpona
Objavljeno: 18/01/2019
andrijevica-ministarka-pribilovic-razgovarala-sa-rukovodstvom-opstinePlan optimizacije broja zaposlenih je jedna od ključnih aktivnosti reforme javne uprave koja mora da se sprovede, kako bi građani dobili efikasan servis, istakla je ...
eSpona
Objavljeno: 17/01/2019
djeca-iz-bijelog-polja-na-jezerinama-uce-tajne-skijanjaSmučarski klub „Jedinstvo“ iz Bijelog Polja organizovalo je petodnevnu Školu smučanja. Škola se održava na Ski centru Jezerine u Kolašinu, a pohađa je 50-tak mladih ...
eSpona
Objavljeno: 16/01/2019
markovic-razvoj-sjevera-je-kljucan-za-razvoj-drzavePredsjednik Vlade Crne Gore, Duško Marković i Anela Čekić - predsjednica Opštine Gusinje, otvorili su zgradu opštinskog administrativnog centra, površine više ...
eSpona
Objavljeno: 16/01/2019
nvo-dar-realizovala-projekat-znanjem-prevazidimo-podjelePovodom okončanja aktivnosti na realizaciji projekta „Znanjem prevaziđimo podjele“ saopštenjem za javnost se oglasila NVO „Dar“. Dostavljeno saopštenje Espona ...
eSpona
Objavljeno: 15/01/2019
tokom-2018-godine-u-beranama-je-od-varicele-bolovala-221-osobaZaključno sa 21. decembrom, u Crnoj Gori je tokom prošle godine registrovano 2.380 slučajeva obolijevanja od varičele, od čega je 221 slučaj zabilježen u Beranama, ...
eSpona
Objavljeno: 13/01/2019
danas-ce-u-beogradu-biti-sahranjen-veliki-andrijevacki-i-crnogorski-slikar-milo-stojkovic-1934-2019U Beogradu je 10. januara, u 85. godini, preminuo je Milo Stojković, veliki crnogorski slikar. Rođeni Andrijevčanin i veliki slikar, danas će biti sahranjen na ...
eSpona
Objavljeno: 12/01/2019
zeljko-sosic-da-li-je-govor-premijera-markovica-u-put-za-eliminisanje-istorijskih-podjela​Vijek Božićnog ustanka obilježen je na dostojan i dostojanstven način. Spomenik posvećen ustanku je rekonstruisan i obnovljen uz najveće državne počasti, a u ...
eSpona
Objavljeno: 12/01/2019
bijelo-polje-copori-pasa-predstavljaju-opasnost-za-gradaneNakon kratkotrajnog “zatišja” na području bjelopoljske opštine broj životinja bez vlasnika svakodnevno se uvećava, a iz raznih područja, stižu informacije da psi ...
eSpona
Objavljeno: 11/01/2019
koncertom-aleksandra-zivanovica-beranci-docekuju-pravoslavnu-novu-godinuKoncertom Aleksandra Aca Živanovića- jedne od “Pinkovih zvezda”, Beranci će dočekati Pravoslavnu novu godinu. Koncert, čiji je organizator Turistička ...
eSpona
Objavljeno: 10/01/2019
snijeg-jaci-od-opstinske-mehanizacijeSnijeg koji već drugi dan pada bez prekida na području beranske opštine pričinjava znatne teškoće građanima. To posebno iz razloga, što ni jedna gradska ...
eSpona
Objavljeno: 09/01/2019
u-beranama-magistralni-putevi-i-gradske-saobracajnice-prohodni-ali-ne-i-ocisceniMagistralni putevi koji od Berana vode prema susjednim opštinama i granici prema Srbiji prohodni su, ali se, i pored redovnog čišćenja, na njima nalazi snijeg, dok ...
eSpona
Objavljeno: 09/01/2019
od-14-opstina-sa-negativnim-prirastajem-deset-je-sa-sjevera-crne-goreSa 722 osobe koje su u 11 mjeseci prethodne godine napustile Bijelo Polje, ta opština je negativan rekorder crnogorskih migracija. Po negativnom trendu i odlascima, ...
eSpona
Objavljeno: 08/01/2019
srbija-otvara-konzulat-u-beranamaRepublika Srbija će otvoriti konzulat na sjeveru Crne Gore, najvjerovatnije u Beranama, najavljeno je iz Nove srpske demokratije (NOVA) i Demokratske narodne ...
eSpona
Objavljeno: 08/01/2019
pljevlja-opstina-dobija-besplatno-cetiri-vatrogasna-vozilaOpština Pljevlja dobiće besplatno četiri od šest vatrogasnih vozila, koje je država prije deset godina nabavila bez konsultacija sa pljevaljskom Službom zaštite i ...
eSpona
Objavljeno: 07/01/2019
hristos-se-rodi-2019Čitaocima, vjernicima i svim građanima pravoslavne vjeroispovijesti srećan najradosniji hrišćanski praznik - Božić. Mir Božji, Hristos se rodi!  
eSpona
Objavljeno: 06/01/2019
ikovic-budimljanska-episkopija-i-mitropolija-kroz-vjekove-su-bile-dio-srpske-pravoslavne-crkvePovodom plakata koji su u subotu, petog januara 2019. godine, osvanuli u Beranama a kojima se Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori naziva okupatorskomi ...
eSpona
Objavljeno: 05/01/2019
crna-gora-na-forbsovoj-listi-destinacija-za-putnike-sa-prosjecnom-dubinom-dzepaOvogodišnja lista Forbsovih najboljih budžetskih destinacija uvrstila je, pored ostalih, Crnu Goru, kao jednu od destinacija koje treba posjetiti. Između San ...
eSpona
Objavljeno: 04/01/2019
opstina-berane-dodijelila-stipendije-najboljim-studentimaPosljednjeg dana 2018. godine, Opština Berane je upriličila svečanost povodom dodjele stipendija najboljim studentima za studijsku 2018/2019. godinu. Kako je ...
eSpona
Objavljeno: 03/01/2019
kad-ni-rode-ne-pomazuTokom 2017. godine, u Beranama je umrlo 27 građana više, nego što ih je rođeno. Na ruralnom području opštine živi svega 15,30% stanovnika, a broj građana pada i na ...
eSpona
Objavljeno: 01/01/2019
kalendar-dogadaja-2018-godine-godina-koju-su-obiljezili-lokalni-izboriJANUAR: Kampanja za lokalne izbore u Beranama ušla u završnu fazu. Propao pokušaj održavanja XVII sjednice SO Berane, pa je lokalna uprava započela godinu bez ...
eSpona
Objavljeno: 01/01/2019
srecna-nova-2019-godina
eSpona
Objavljeno: 31/12/2018
pjesmom-branke-scepanovic-i-zorana-kalezica-beranci-docekuju-2019-godinuNevladina organizacija “Gornja sela” i Kulturno - umjetničko društvo “Lim” organizuju u glavnoj beranskoj ulici koncert kojim će građani i te opštine, poput brojnih ...
eSpona
Objavljeno: 29/12/2018
clanovi-dzudo-kluba-darivali-20-paketica-najmladim-berancimaČlanovi Džudo kluba „Berane“ obezbijedili su i uručili 20 novogodišnjih paketića. U sakupljanju sredstava za kupovinu paketića i njihovoj podjeli učestvovale su sve ...
eSpona
Objavljeno: 29/12/2018
praznici-za-novu-godinu-dva-neradna-dana-tri-za-bozicNeradni dani povodom Nove godine biće prvi i drugi januar saopšteno  je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja. Kako se dodaje, neradni dani za božićne ...
eSpona
Objavljeno: 29/12/2018
bijelo-polje-odrzano-predavanje-o-prevenciji-narkomanijeU organizaciji NVO Kan a u saradnji sa Demokratskim omladinskim pokretom, Kancelarijom za prevenciju narkomanije, NVO "Jelovica" i Centrom bezbjednosti Bijelo ...
eSpona
Objavljeno: 28/12/2018
dacki-parlament-os-vuk-karadzic-urucio-poklone-ucenicima-os-lubnicePredstavnici Đačkog parlamenta Osnovne škole „Vuk Karadžić“ posjetili su juče vršnjake u Osnovnoj školi Lubnice i uručili im skromne novogodišnje ...
eSpona
Objavljeno: 27/12/2018
fudbaler-partizana-aleksandar-scekic-kao-beranski-deda-mrazPoznati fudbaler beogradskog Partizana i član Fudbalske reprezentacije Crne Gore, Aleksandar Šćekić posjetio je nekoliko beranskih ustanova, klubova i sportskih ...
eSpona
Objavljeno: 27/12/2018
beranski-dom-zdravlja-prvi-korisnik-mjera-poboljsanja-energetske-efikasnosti-u-crnoj-goriDom zdravlja u Beranama biće jedan od prva tri zdravstvena objekta u Crnoj Gori koji je obuhvaćen primjenom mjera energetske efikasnosti. Izvođenje radova na ...
eSpona
Objavljeno: 26/12/2018
kolasin-pripadnici-sluzbe-zastite-spasili-kineske-drzavljanePripadnici kolašinske Službe zaštite i spašavanja spasili su dvojicu kineskih državljana koji su bili “zarobljeni” u snijegu na planini Bjelasici, na putu ka ...
eSpona
Objavljeno: 25/12/2018
srecan-bozic-2018Čitaocima i svim vjernicima katoličke vjeroispovijesti čestitamo najveći hrišćanski praznik, Božić. Redakcija
eSpona
Objavljeno: 24/12/2018
sticenici-dnevnog-centra-priredili-novogodisnji-bazarŠtićenici beranskog Dnevnog centra za djecu i mlade sa teškoćama u razvoju priredili su Novogodišnji bazar. Bazar je priređen na gradskom šetalištu, u Ulici ...
eSpona
Objavljeno: 21/12/2018
petnjica-otvorene-prostorije-zavoda-za-zaposljavanjeMinistar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić i Samir Agović - predsjednik Opštine Petnjica, otvorili su višenamjenski objekat u toj opštini. U novoj, modernoj ...
eSpona
Objavljeno: 21/12/2018
kolasin-nto-organizuje-ski-opening-dogadajPovodom zvaničnog otvaranja zimske sezone, Nacionalna turistička organizacija Crne Gore (NTO), u subotu, 22.decembra, organizuje “ski opening” događaj u ...
eSpona
Objavljeno: 19/12/2018
pljevlja-jos-nema-dozvole-za-izgradnju-toplaneMinistarstvo održivog razvoja i turizma odbilo je zahtjev Opštine Pljevlja za izdavanje građevinske dozvole za gradsku toplanu, koja treba da se gradi u ...
eSpona
Objavljeno: 18/12/2018
u-zagrebu-odrzan-okrugli-sto-o-aneksiji-crne-gore-1918-godinePovodom Okruglog stola održanog u Zagrebu kojem je, pored ostalih, prisustvovao Nenad Stevović, saopštenjem se oglasilo Udruženje „Krstaš“. Dostavljeno saopštenje ...
eSpona
Objavljeno: 18/12/2018
pronadeno-preko-50-kilograma-eksplozivaSlužbenici Centra bezbjednosti Berane (CB) pronašli su juče eksploziv sakriven u objektu bivšeg restorana bivše Fabrike papira “Beranka”. Preciznim mjerenjem ...
eSpona
Objavljeno: 17/12/2018
odrzana-konferencija-o-mogucnostima-unapredenja-zaposlenosti-osiUnapređenje uslova i otvaranje radnih mjesta za zapošljavanje osoba sa invaliditetom (OSI) čime bi se povećala njihova socijalna intergrisanost, predstavljalo je ...
eSpona
Objavljeno: 17/12/2018
u-pljevljima-svaki-cetvrti-nezaposleni-je-invalid-radaSvaki peti radno sposobni stanovnik Pljevalja, industrijskog centra na sjeveru Crne Gore, je bez zaposlenja. To pokazuju podaci Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) u ...
eSpona
Objavljeno: 15/12/2018
pljevljaci-ce-i-ove-zime-uzivati-u-klizanjuNa Trgu 13. jul u Pljevljima počela je montaža mobilnog klizališta, tako da će Pljevljaci i ove zime moći da uživaju u čarima klizanja na ledu. „Na otvoreni ...
eSpona
Objavljeno: 14/12/2018
bijelo-polje-organizovan-prijem-za-nagradene-talenteUprava Gimnazije “Miloje Dobrašinović” iz Bijelog Polja upriličila je prijem za talente nagrađene od strane Ministarstva prosvjete. Svečanosti je prisustvovalo 17 ...
eSpona
Objavljeno: 13/12/2018
os-radomir-mitrovic-dobila-kombi-za-prevoz-ucenika-romske-populacijeOsnovna škola „Radomir Mitrović“ dobila je kombi za prevoz učenika romske i egipćanske populacije. Ceremoniji upriličenoj povodom predaje kombija, koja je ...
eSpona
Objavljeno: 13/12/2018
odrzan-okrugli-sto-na-temu-mladi-i-zivotna-sredinaPovodom održanog Okruglog stola pod nazivom „mladi i životna sredina“ saopštenjem se oglasila NVO „Sjeverna zemlja“. Dostavljeno saopštenje Espona integralno ...
eSpona
Objavljeno: 12/12/2018
petnjica-u-franfurktu-promovisan-bihorski-cilimVišečlana delegacija Opštine Petnjica, boravila je u Frankfurtu, a povod je bio promocija “Bihorskog ćilima”. Inicijativa je potekla od strane konzulata i ...
eSpona
Objavljeno: 11/12/2018
kikovic-podgoricka-skupstina-je-legitimnija-od-avnoj-aPovodom Tribine održane na Pravnom fakultetu u Beogradu pod nazivom „Sto godina prisajedinjenja Crne Gore, Srema, Banata, Bačke i Baranje Srbiji“ saopštenjem se ...
eSpona
Objavljeno: 11/12/2018
bijelo-polje-obiljezena-kampanja-16-dana-aktivizma-protiv-nasilja-nad-zenamaU organizaciji NVO Crnogorski ženski lobi iz Podgorice a u saradnji sa Udruženjem za razvoj civilnog društva iz Bijelog Polja, u tom gradu je održana promocija ...
eSpona
Objavljeno: 10/12/2018
nagradeni-srednjoskolci-iz-berana-niksica-i-kolasinaSrednjoškolci iz Berana, Nikšića i Kolašina pobjednici su takmičenja „Potraga za ljudskim pravima”, koje je organizovano za srednjoškolce i njihove nastavnike ...
eSpona
Objavljeno: 09/12/2018
udruzenje-studenata-medicine-cg-skrenuli-paznju-na-multiplu-sklerozu“Pogledaj, doktori!”, bio je jedan od komentara Podgoričanke koja je s oduševljenjem ispratila studente medicine na Trgu nezavisnosti. A, oni su se, mimo ...
eSpona