Osnovna skolaRazvoj osnovnog školstva u Beranama datira dvadeset godina docnije po formiranju varoškog naselja. Najstarija četvororazredna  „Iptidajija“ otvorena je najprije u Haremima a potom u varoši za potrebe obrazovanja turske i muslimanske djece, a pohađala su je  i pravoslavna djece trgovaca i zanatlija. Zapisi hroničara iz 1890. godine pominju početak rada „Ruždije“, rang osmogodišnje škole, u dvije zgrade namijenjene školstvu podignute na lokalitetu današnje Gimnazije.

Sa dolaskom pravoslavnog življa u Berane i njihovog stalnog uvećavanja nastala je potreba za formiranjem i podizanjem svetovne pravoslavne škole u varoši, čija izgradnja je započela aprila 1882. dobrovolnim prilozima njenih doseljenika kao i pomoći iz ostalih krajeva Crne Gore i Hercegovine. Škola je sagrađena i počela sa radom sedam godina kasnije, a nalazila se u blizini turskih škola. Bila je to prostrana dvospratna građevina sa velikim školskim dvorištem. Osim ove, korišćena je i jedna manja kuća  koja je kasnije postala vlasništvo porodice popa Dragiše Popovića. Neposredno pred Prvi balkanski rat 1912. godine, Turci su zapalili veću zgradu škole, dok je manja preživjela burnu istoriju i konačno porušena prilikom renoviranja gimnazije sa okolinom.

Prve školske 1889/1890. godine, koja se smatra početkom rada varoške svetovne srpske škole, postojala su tri razreda sa dvadesetak učenika među kojima i četiri učenice. Prvi učitelj je bio Sava Lazović iz Beograda, svršeni učenik tamošnje učiteljske škole bez položenog ispita zrelosti, kojeg je naredne godine zamijenio Dolačanin Miljan Veljić, sa svega dva razreda osnovne škole, inače prvi učitelj iz Berana u ovoj ustanovi sve do školske 1898/1900. godine. Tada za učitelja i upravitelja dolazi Milan popa Maksima Popović sa potpuno završenom Bogoslovsko-učiteljskom školom u Prizrenu, koji će ovu dužnost vršiti neprekidno do penzionisanja,  juna 1936. godine. Među brojnim učiteljima/cama ne treba zaboraviti jednu od prvih učenica kasnije i prvu beransku učiteljicu Darinku Živanović udatu Čukić.

Osnovna skola Berane

Interesantni su podaci i o finansiranju škole. Na početku rada izdržavana je od strane roditelja đaka, tokom 1894-1897. od strane Raško-prizrenske eparhije, da bi 1897. godine školu preuzela Knjaževina Crna Gora.

Svetovna osnovna škola u Haremima, predgrađu Berana, poznatija kao „Osnovna škola sa desne obale Lima“ počela je sa radom školske 1913/14. godine i u potpunosti zamijenila raniji Mejtep u čijim je prostorijama nastavila rad. Njen prvi učitelj bio je Đukan Labudović, a kao ostali nastavnici pominju se Bisenija Vukanić, Toma Joksimović, Bogdan Obradović, Avram Čukić,  Miloš Nedić, Petar Radunović, Novak i Marko Josimović i Vukajlo-Kajo Babović.

Tokom međuratnog perioda, usljed pomanjkanja školskog prostora korišćena je kuća u glavnoj ulici, iznad česama (današnjoj lokaciji Suda) čije gornje dvije prostorije su korišćene za učionice, dok se u prizemlju nalazila kafana koju su učitelji koristili za kancelarijske potrebe.

Novo zdanje moderne, planski građene škole, podignuto je 1923. godine na lokaciji današnjeg „Stadiona malih sportova“ u kojoj je do 1929. bila smještena Učiteljska škola. Zgrada je korišćena do oktobra 1943. kada su je, zajedno sa ostalim javnim objektima u varoši, spalili Njemci.

Tekst i foto: Zoran Zečević

Tekst preuzet iz posljednjeg

broja časopisa „Nova Sloboda“

 

Učitelji beranske Osnovne škole

Tokom prvih sto dvadeset i devet godina postojanja  beranske Osnovne škole „Varoši Berana“ u koju su uračunati učitelji/ce  Osnovne škole „Sa desne obale Lima“ iz Harema, radila su ukupno 64 prosvjetna radnika od kojih 48 učitelja i vjeroučitelja i 16 učiteljica. Priloženi spisak  imena  učitelja/ca dat je abecednim redosljedom, sastavljen na osnovu dokumentovanih podataka objavljenih u službenim organima Ministarstava prosvjete: „Glasu Crnogorca“, „Zetskom Glasniku“  Knjaževine/Kraljevine Crne Gore, Zetske Oblasti/Banovine odnosno „Službenom glasniku“ Kraljevine Jugoslavije za period postojanja i rada od školske 1889/1890. do 1943. godine, kada je primijenjen novi školski sistem osnovnog obrazovanja.

Adžić Halit -vjeroučitelj, Arsenijević Mileva, Arsenijević Miličko, Babović Radisav -vjeroučitelj, Babović Vukajlo-Kajo, Bakić M. Miloš, Bojičić Đorđije, Bojović Jeremija, Bojović Milun, Cemović Milan, Cemović Milivoje, Cemović Milonja, Čukić Avram, Čukić Darinka, Čukić Ivan, Ćatović Iljaz -vjeroučitelj, Dabetić Milutin, Dabetić Miraš, Dević Vukajlo, Dobrašinović Vidak, Dragović Novica, Drešević Melila-Malića -vjeroučiteljica, Đurašković Jelena, Grubović Milosav, Ivanović Darinka, Jočić Miraš -upravitelj, Joksimović Marko, Joksimović Novak, Joksimović Toma, Jovanović/Krstić Nadežda, Labudović Đukan, Lazović Sava, Lekić Milo -upravitelj, Lekić Pavić, Leposavić Ivan, Marsenić Miloš, Milićević Anka, Nedić Hrisanta, Nedić Ljubomir -školski nadzornik, Nedić Miloš, Neradović Aleksandar, Obradović Bogdan, Popović Jelena, Popović Luka, Popović M. Milan -upravitelj, Popović Zagorka, Radović Vojin -vjeroučitelj, Radunović Petar, Raičević Malvina, Ralević Miloš, Ramusović Afis -vjeroučitelj, Saičić Anđa, Simić Filipina, Softić Rašid-vjeroučitelj, Šarović Stanica, Tomašević Radomir, Veljić Miljan, Vešović Irina, Vukanić Bisenija, Zečević Danojla, Zečević Ljubomir, Zejnilović Ibrahim -vjeroučitelj, Zejnilović Mustafa -vjeroučitelj.

Z. Z.

 

 

Prva učiteljica: Darinka D. Čukić

Cukic Darinka uciteljicaDarinka D. Živanović, udata Čukić, (Berane 1885 - Beograd 1969), prva  je učiteljica beranske osnovne škole. Tri prva razreda pohađala je u Beranama (1893-1896) kod učitelja Miljana Veljića, četvrti kod Manastira Đurđevi Stupovi (1897), četiri razreda Niže gimnazije u Skoplju, peti i šesti u Solunu, sedmi razred Učiteljske škole u Skoplju 1903/1904. godine.

Tokom prosvjetne karijere službovala je u  Beranama, Gornjim selima-Lubnice, Donjoj Ržanici, Podgorici, a nakon Prvog balkanskog rata u Donjoj Ržanici, Peći, Beranama, Đurđevim Stupovima. Nastavila je rad kao učiteljica u Beranama 1919. do penzionisanja 1921. godine nakon čega se preselila u Beograd. Bila je udata za učitelja Ivana Čukića iz Donje Ržanice.

Darinka je baba eminentne filmske i pozorišne dive Vere Čukić-Mihić koja je ustupila fotografiju sa podacima autoru teksta na čemu joj se svesrdno zahvaljujemo.

Prvi učitelj: Popović Maksima Milan (1878- 1945)

Prvi učitelj beranske Osnovne škole, sa završenom potpunom učiteljskom školom, je Milan Popović. Bio je upravitelj, školski nadzornik u dva mandata, nacionalni radnik, ratnik četiri rata, poslanik Podgoričke skupštine, delegat i zapisničar Sreske narodne skupštine jula 1914. godine, odbornik  Odbora oslobođenja, narodni tribun, građanski političar-prvak Demokratske stranke,  honorarni učitelj na radu u Gimnaziji i Učiteljskoj školi.

Ucitelj upravitelj Milan M. PopovicMilan Maksima Popović je rođen 25. maja 1878. godine u Lušcu kod Berana, od oca sveštenika Maksima Popovića i majke Divne Nikoletić. Osnovnu školu pohađao je kod manastira Đurđevi Stupovi, XXI kolo Bogoslovsko-učiteljske škole završio školske 1897/98. u Prizrenu,  sa odličnim uspjehom. Prosvjetnu službu započeo je 1. septembra 1898. kao učitelj i upravitelj Osnovne škole u Beranama na  dužnosti koju je obavljao sve do penzionisanja 8. juna 1937. godine.

Zbog nacionalno-oslobodilačkog rada hapšen je i zatvaran u sjeničkom zatvoru prije balkanskih ratova. Učesnik je ratova od 1912-1918.  Početkom Prvog balkanskog rata imenovan je za člana Vojnog suda a po oslobođenju Berana za člana Oblasnog suda.

Prvi svjetski rat proveo je u internaciji, u logoru Nađmeđeru. Tokom međuratnog perioda obavljao je brojne funkcije:   prvi  načelnik Beranskog sreza (1918); poslanik Velike narodne skupštine u Podgorici (1918) i član delegacije koja je regentu Aleksandru uručila Rezoluciju o ujedinjenju; odbornik Opštine. Ustaničkih dana jula 1941. biran je za delegata i zapisničara Sreske narodne skupštine i odbornika Odbora oslobođenja.

Za nacionalno-prosvjetiteljski rad odlikovan je: Ordenom petog stepena Кnjaza Danila Prvog (1907), Ordenom Sv. Save petog reda (1923), Ordenom Sv. Save četvrtog reda (1928. i 1940), Spomenicom za rat 1914-18. (1925), Spomenicom za ratove 1912-13. (1927), Ordenom Jugoslovenske krune  petog stepena (1932).

Кao eksponiran monarhista-nacionalista interniran je maja 1943. u Italiju, a po kapitulaciji deportovan u Njemačku. Nakon povratka iz ropstva ponovo se priključio četničkim jedinicama. U odstupnici, zarobljen je od strane pripadnika Jugoslovenske armije (JA) i strijeljan na Pohorju kod Maribora u Sloveniji, maja 1945. godine.

Z. Z.

 

 

eSpona OTV EU

Društvo

Objavljeno: 14/09/2018
petnjica-privodi-se-kraju-sanacija-lokalnih-putevaNasipanje oštećenih putnih pravaca i sanacija lokalnih puteva na području petnjičke opštine privodi se kraju. Za realizaciju pomenutih aktivnosti izdvojeno je 50. ...
eSpona
Objavljeno: 13/09/2018
kolasin-vlast-ispituje-sta-se-odlaze-kraj-tarePredsjednik Opštine Kolašin Milisav Bato Bulatović naložio je da se ispita po čijem nalogu se, na osnovu kojih ugovora i kakav materijal odlaže pored šetališta kraj ...
eSpona
Objavljeno: 12/09/2018
petnjica-zavrseno-asfaltiranje-jednog-sportskog-terenaRadnici građevinske firme “Asfalt-beton” iz Podgorice juče su asfaltirali teren budućeg sportskog poligona u petnjičkoj Mjesnoj zajednici Godočelje. Do realizacije ...
eSpona
Objavljeno: 11/09/2018
beranci-i-petnjicani-ce-akcijama-obiljeziti-svjetski-dan-uklanjanja-otpadaOpštine Berane i Petnjica učestvovaće u akciji „Let’s do it Montenegro!“, kojom se 14. septembra obilježava Svjetski dan uklanjanja otpada. Pod sloganom ...
eSpona
Objavljeno: 11/09/2018
poznati-kandidati-za-nagradu-dialogos-2018Za jubilarnu petu nagradu "DIALOGOS" koja se dodjeljuje za najbolju publikaciju u oblasti teorije i kulture medija u regionu konkurisalo je pet rukopisa, saopšteno ...
eSpona
Objavljeno: 10/09/2018
studenkinja-iz-dijaspore-na-fakultetu-za-crnogorski-jezik-i-knjizevnostPovodom upisa na Fakultet za crnogorski jezik i književnost jedne studentkinje iz Lovćenca saopštenjem za javnost oglasilo se Udruženje Crnogoraca Srbije “Krstaš”. ...
eSpona
Objavljeno: 07/09/2018
miodrag-bozovic-novi-nacelnik-cb-beraneOdlukom Kolegijuma Uprave policije, novi načelnik Centra bezbjednosti (CB) Berane je Miodrag Mića Božović, saznaje Espona. Prema nezvaničnim informacijama, ...
eSpona
Objavljeno: 07/09/2018
bijelo-polje-osnovna-skola-dobija-novu-sportsku-salu-do-kraja-godineOsnovna škola “Marko Miljanov” u Bijelom Polju dobiće novu sportsku salu do kraja godine, objavio je Portal CDM. Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, ...
eSpona
Objavljeno: 07/09/2018
petnjica-zapocela-sanacija-asfaltiranih-lokalnih-putevaZapočeli su intezivni radovi na sanaciji asfaltiranih lokalnih puteva u Petnjici, a oni podrazumijevaju krpljenju udarnih rupa. Prema riječima Alena ...
eSpona
Objavljeno: 06/09/2018
rozaje-hajla-osvaja-ljepotomU Rožajama se intenzivno radi na razvoju kako zimskog, tako i ljetnjeg turizma, ali turistički radnici ipak ističu da im nedostaje mnogo toga kako bi ta privredna ...
eSpona
Objavljeno: 03/09/2018
obezbijedeni-besplatni-udzbenici-za-sve-osnovce-na-teritoriji-beranaOpština Berane je i ove godine obezbijedila nove komplete udžbenika za sve osnovce sa teritorije opštine. Tako je, po peti put, lokalna uprava pomogla kućne budžete ...
eSpona
Objavljeno: 03/09/2018
napadnut-pripadnik-omunalne-policijePovodom napada na pripadnika Komunalne policije saopštenjem za javnost se oglasio Biro za odnose sa javnošću Opštine Berane. Dostavljeno saopštenje Espona ...
eSpona
Objavljeno: 01/09/2018
otvoreni-veterinarski-daniPotpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović otvorio je juče u Beranama naučno-stručni skup „Veterinarski dani ...
eSpona
Objavljeno: 30/08/2018
odbor-za-izbor-i-imenovanje-preporucio-bivsim-potpredsjednicima-da-se-obrate-sekretarijatu-za-finansijeOdbor za izbor i imenovanja Skupštine opštine Berane odbio je da se izjasni o zahtjevu Dragutina Joksimovića i Sveta Mitrovića- bivših potpredsjednika Opštine ...
eSpona
Objavljeno: 29/08/2018
obezbijedeni-besplatni-udzbenici-u-12-opstinaUkupno 12 opština je za sada obezbjedilo besplatne udžbenike za učenike prvog razreda, i to: Herceg Novi, Tivat, Bar, Mojkovac i Podgorica koji su to uradili preko ...
eSpona
Objavljeno: 27/08/2018
susret-sa-profesorom-miomirom-dasicem-u-rovcimaPrije nekoliko dana nekadašnji učenici čuvene beranske gimnazije Drago Vukićević, Dragutin Pajković i Slobodan Nedić posjetili su najstarijeg profesora te ...
eSpona
Objavljeno: 27/08/2018
konkurs-fakultet-za-crnogorski-jezik-raspisao-konkurs-za-upis-23-studentaPovodom upisa studenata za upis na prvu godinu osnovnih akademskih četvorogodišnjih studija Fakultet za crnogorski jezik i književnost raspisao je Konkurs. ...
eSpona
Objavljeno: 25/08/2018
lgbt-forum-progres-i-lgbtiq-osudili-napad-na-novinarku-milicu-minicPovodom napada na Milicu Minić - novinarku Portala Standard, saopštenjem za javnost oglasile su se NVO LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar. Dostavljeno ...
eSpona
Objavljeno: 23/08/2018
kolasin-sezona-na-nivou-proslogodisnjeSezona u Kolašinu je na nivou prošlogodišnje, a trenutno svi hotelski kapaciteti su popunjeni. “Prema podacima sa kojima trenutno raspolažemo u Kolašinu je oko ...
eSpona
Objavljeno: 22/08/2018
sjecanje-radoslav-lalo-pajkovicU Beogradu je, 17. avgusta, u 78-oj godini života, preminuo Radoslav – Lalo Pajković, književnik, diplomata, prevodilac -  jedan od najplodnijih naših ...
eSpona
Objavljeno: 21/08/2018
srecan-kurban-bajram-2Čitaocima, vjernicima i svim građanima islamske vjere, čestitamo veliki praznik- Kurban Bajram. Redakcija
eSpona
Objavljeno: 18/08/2018
povodom-kurbanskog-bajrama-neradni-utorak-srijeda-i-cetvrtakPovodom predstojećeg vjerskog praznika – Kurban bajrama, za zaposlene građane islamske vjere, neradni dani biće utorak, srijeda i četvrtak, saopštilo je ...
eSpona
Objavljeno: 15/08/2018
petnjica-pocela-sanacija-rupa-na-putu-podvade-gusareRadnici firme Bemax započeli sa saniranjem pukotine na putnom pravcu Podvade – Gusare, objavio je Portal Radio Petnjica. Da podsjetimo, radi se o putnom pravcu ...
eSpona
Objavljeno: 15/08/2018
pljevlja-kasne-radovi-na-rekonstrukcijia-glavne-uliceRadovi na rekonstrukciji Ulice Kralja Petra i u centru grada neće biti završeni do sredine septembra, kako je to ranije najavljivano iz pljevaljske lokalne uprave, ...
eSpona
Objavljeno: 14/08/2018
berane-ponovo-bez-vodeKompletno područje Berana koje se snabdijeva sa gradskog vodovoda je bez vode. Do havarije je došlo juče poslije podne, a nije poznato kada će se kvar otkloniti, ...
eSpona
Objavljeno: 13/08/2018
rozaje-zaposlenima-u-lokalnoj-upravi-duguju-osam-plata-i-spremaju-otkazeZaposlenima u lokalnoj samoupravi u Rožajama duguje se osam plata, a posljednja koju su primili je za novembar 2017. godine. Opština planira novu sistematizaciju na ...
eSpona
Objavljeno: 12/08/2018
pljevlja-rudnik-uglja-muti-cehotinuRudnik uglja je stavio u funkciju taložnik prije pola godine, ali se ovih dana i pored toga muti rijeka Ćehotina, tvrde ribočuvari iz SRK “Lipljen“. Oni su po ...
eSpona
Objavljeno: 11/08/2018
celnici-oo-sd-berane-polozili-cvijece-na-grobno-mjesto-gavra-vukovicaU spomen 90 godina od smrti vojvode Gavra Vukovića predstavnici OO Socijaldemokrata (SD) Berane, na čelu sa Onurom Babaićem - predsjednikom OO, posjetili su grobno ...
eSpona
Objavljeno: 10/08/2018
plav-pocinje-rekonstrukcija-sportskih-terena-skole-hajro-sahmanovicMinistar prosvjete Damir Šehović potpisao je Ugovor o izvođenju radova na uređenju školskog dvorišta i adaptaciji sportskih terena JU OŠ “Hajro Šahmanović” u ...
eSpona
Objavljeno: 08/08/2018
formira-se-vojna-jedinica-koja-ce-biti-smjestena-u-andrijeviciJedinica Vojske Crne Gore, koja će brojati 150 pripadnika, biće stacionirana u Andrijevici. Ta vojna jedinica biće po standardima koje propisuje NATO, prenio je ...
eSpona
Objavljeno: 07/08/2018
petnjica-skolski-objekat-na-meti-vandalaFiskulturna sala Osnovne škole “Mahmut Adrović” u Petnjici, u noći između nedjelje i ponedjeljka bila je na meti vandala. To je drugi put da, za sada, nepoznati ...
eSpona
Objavljeno: 07/08/2018
pljevlja-privode-se-kraju-radovi-na-izgadnji-fontaneNastavak radova na davno započetoj izgradnji gradske fontane ma Trgu 13. jul u Pljevljima odvija se planiranom dinamikom. Radovi su nastavljeni 14. juna, rok za ...
eSpona
Objavljeno: 06/08/2018
vucetic-laziranim-ujedima-gradani-ostetili-opstinu-berane-za-34-000-euraDirektor Komunalnog preduzeća “Berane“, Savo Vučetić izrazio je sumnju da su zbog prevara i lažiranih ujeda pasa Komunalno preduzeće i Opština Berane prošle godine ...
eSpona
Objavljeno: 05/08/2018
siska-ponovo-postaje-mjesto-okupljanjaBjelasica, planinska ljepotica u beranskom ataru, sastavljena je od više vrhova i visoravni, a jedan od tih predjela je i Šiška, u samom njenom jezgru. Na tom ...
eSpona
Objavljeno: 04/08/2018
odrzan-omaz-radulu-vesovicuMultimedijalna sala Srednje medicinske škole “Dr Branko Zogović” juče je bila ispunjena poštovaocima djela profesora Radula Vešovića u čiji je spomen održan omaž, ...
eSpona
Objavljeno: 03/08/2018
bijelo-polje-za-renoviranje-fiskuluturne-sale-170-hiljada-euraMinistar prosvjete Damir Šehović, ministar sporta Nikola Janović i Petar Smolović - predsjednik Opštine Bijelo Polje, potpisali su Memorandum o saradnji na ...
eSpona
Objavljeno: 02/08/2018
kolasin-velikom-plesnom-zurkom-zapoceo-tango-karnevalViše stotina plesača iz cijelog svijeta plesalo je i ove godine na kolašinskom Trgu borca uz kompozicije argentinskog tanga. Pored plesača i gostiju, u karnevalskoj ...
eSpona
Objavljeno: 01/08/2018
koncert-aca-pejovica-u-glavnoj-beranskoj-uliciPovodom  današnjeg koncerta Aca Pejovića koji organizuju Sava osiguranje, Turistička organizacija i Opština Berane saopštenjem se oglasio Biro za odnose ...
eSpona
Objavljeno: 31/07/2018
celnici-opstine-tivat-razgovarali-o-razvojnim-planovima-adriatic-marinas-aPovodom budućih planova razvoja Porto Montenegra predstavnici i razgovara sa predstavnicima „Adriatic marinas“ saopštenjem za javnost se oglasila Služba za ...
eSpona
Objavljeno: 30/07/2018
petnjica-u-toku-sanacija-stete-od-nevremenaAngažovana mehanizacija na sanaciji šteta nastalih kao posljedica nevremena na putnim pravcima na teritoriji petnjičke opštine u punom je pogonu. Štete su nastale u ...
eSpona
Objavljeno: 30/07/2018
gusinje-za-sportske-terene-osnovne-skole-300-000-euraRaspisan je tender za izbor izvođača radova za izgradnju sportskog igrališta za osnovnu školu “Džafer Nikočević” u Gusinju, čija je procijenjena vrijednost 300.000 ...
eSpona
Objavljeno: 30/07/2018
nvu-beranda-omaz-radulu-vesovicu-zakazan-za-petakOmaž profesoru Radulu Vešoviću - osnivaču brojnih sportskih kolektiva u Beranama, treneru KK “Ivangrad” koji je, pod njegovim vođstvom, kao prvi crnogorski ...
eSpona
Objavljeno: 27/07/2018
ministar-simovic-boravio-u-radnoj-posjeti-beranamaPolitičke razlike nijesu i neće biti prepreka za realizaciju projekata za razvoj opštine Berane i dobro svih građana te opštine, ocijenio je Milutin Simović - ...
eSpona
Objavljeno: 26/07/2018
nvu-beranda-priprema-omaz-radulu-vesovicuUsljed nemarnosti, propusta i nezainteresovanosti onih koji su trebali i morali da pokušaju da mu pomognu dok je bio živ, a potom i da se sjete da, organizovanjem ...
eSpona
Objavljeno: 25/07/2018
mojkovac-bolji-uslovi-za-dakeLZa učenike i nastavnike Osnovne škole "Aleksa Bećo Đilas" i Srednje mješovite škole "Vuksan Đukić" u Mojkovcu, početkom nove školske godine biće obezbijeđeni bolji ...
eSpona
Objavljeno: 21/07/2018
obiljezen-dan-opstine-beraneOdržana svečana sjednica Skupštine opštine, svečano otvaranje nove sportske dvorane i večernji koncert Bobana Rajovića, glavna su obilježja svečanosti ...
eSpona
Objavljeno: 20/07/2018
sjutra-se-odrzava-svecana-sjednica-so-beraneSvečana sjednica Skupštine opštine Berane održaće se sjutra, 21. jula, u sali Cenhtra za kulturu, sa početkom u 11 časova. Sjednica će se održati povodom ...
eSpona
Objavljeno: 20/07/2018
oko-80-odsto-morskog-otpada-nastaje-na-kopnuMorski otpad je jedan od najvećih ekoloških izazova današnjice, a to pitanje posebno je važno u zemljama koje se oslanjanju se na turizam kao razvojnu granu, kakva ...
eSpona
Objavljeno: 18/07/2018
petnjica-nevrijeme-ugrozilo-privatna-gazdinstva-i-putnu-infrastrukturuNevrijeme  koje je prije dva dana zahvatilo dio opštine Petnjica, nanoseći materijalnu štetu na objektima, poljoprivrednim gazdinstvima i usjevima brojnim ...
eSpona
Objavljeno: 18/07/2018
pljevlja-vukovicev-posao-kosta-pljevljake-jos-76-000-euraSutkinja Osnovnog suda u Pljevljima Radinka Gačević odbila je prigovor Opštine na rješenje o izvršenju, pa će lokalni budžet biti olakšan za oko 76.000 eura po ...
eSpona