Osnovna skolaRazvoj osnovnog školstva u Beranama datira dvadeset godina docnije po formiranju varoškog naselja. Najstarija četvororazredna  „Iptidajija“ otvorena je najprije u Haremima a potom u varoši za potrebe obrazovanja turske i muslimanske djece, a pohađala su je  i pravoslavna djece trgovaca i zanatlija. Zapisi hroničara iz 1890. godine pominju početak rada „Ruždije“, rang osmogodišnje škole, u dvije zgrade namijenjene školstvu podignute na lokalitetu današnje Gimnazije.

Sa dolaskom pravoslavnog življa u Berane i njihovog stalnog uvećavanja nastala je potreba za formiranjem i podizanjem svetovne pravoslavne škole u varoši, čija izgradnja je započela aprila 1882. dobrovolnim prilozima njenih doseljenika kao i pomoći iz ostalih krajeva Crne Gore i Hercegovine. Škola je sagrađena i počela sa radom sedam godina kasnije, a nalazila se u blizini turskih škola. Bila je to prostrana dvospratna građevina sa velikim školskim dvorištem. Osim ove, korišćena je i jedna manja kuća  koja je kasnije postala vlasništvo porodice popa Dragiše Popovića. Neposredno pred Prvi balkanski rat 1912. godine, Turci su zapalili veću zgradu škole, dok je manja preživjela burnu istoriju i konačno porušena prilikom renoviranja gimnazije sa okolinom.

Prve školske 1889/1890. godine, koja se smatra početkom rada varoške svetovne srpske škole, postojala su tri razreda sa dvadesetak učenika među kojima i četiri učenice. Prvi učitelj je bio Sava Lazović iz Beograda, svršeni učenik tamošnje učiteljske škole bez položenog ispita zrelosti, kojeg je naredne godine zamijenio Dolačanin Miljan Veljić, sa svega dva razreda osnovne škole, inače prvi učitelj iz Berana u ovoj ustanovi sve do školske 1898/1900. godine. Tada za učitelja i upravitelja dolazi Milan popa Maksima Popović sa potpuno završenom Bogoslovsko-učiteljskom školom u Prizrenu, koji će ovu dužnost vršiti neprekidno do penzionisanja,  juna 1936. godine. Među brojnim učiteljima/cama ne treba zaboraviti jednu od prvih učenica kasnije i prvu beransku učiteljicu Darinku Živanović udatu Čukić.

Osnovna skola Berane

Interesantni su podaci i o finansiranju škole. Na početku rada izdržavana je od strane roditelja đaka, tokom 1894-1897. od strane Raško-prizrenske eparhije, da bi 1897. godine školu preuzela Knjaževina Crna Gora.

Svetovna osnovna škola u Haremima, predgrađu Berana, poznatija kao „Osnovna škola sa desne obale Lima“ počela je sa radom školske 1913/14. godine i u potpunosti zamijenila raniji Mejtep u čijim je prostorijama nastavila rad. Njen prvi učitelj bio je Đukan Labudović, a kao ostali nastavnici pominju se Bisenija Vukanić, Toma Joksimović, Bogdan Obradović, Avram Čukić,  Miloš Nedić, Petar Radunović, Novak i Marko Josimović i Vukajlo-Kajo Babović.

Tokom međuratnog perioda, usljed pomanjkanja školskog prostora korišćena je kuća u glavnoj ulici, iznad česama (današnjoj lokaciji Suda) čije gornje dvije prostorije su korišćene za učionice, dok se u prizemlju nalazila kafana koju su učitelji koristili za kancelarijske potrebe.

Novo zdanje moderne, planski građene škole, podignuto je 1923. godine na lokaciji današnjeg „Stadiona malih sportova“ u kojoj je do 1929. bila smještena Učiteljska škola. Zgrada je korišćena do oktobra 1943. kada su je, zajedno sa ostalim javnim objektima u varoši, spalili Njemci.

Tekst i foto: Zoran Zečević

Tekst preuzet iz posljednjeg

broja časopisa „Nova Sloboda“

 

Učitelji beranske Osnovne škole

Tokom prvih sto dvadeset i devet godina postojanja  beranske Osnovne škole „Varoši Berana“ u koju su uračunati učitelji/ce  Osnovne škole „Sa desne obale Lima“ iz Harema, radila su ukupno 64 prosvjetna radnika od kojih 48 učitelja i vjeroučitelja i 16 učiteljica. Priloženi spisak  imena  učitelja/ca dat je abecednim redosljedom, sastavljen na osnovu dokumentovanih podataka objavljenih u službenim organima Ministarstava prosvjete: „Glasu Crnogorca“, „Zetskom Glasniku“  Knjaževine/Kraljevine Crne Gore, Zetske Oblasti/Banovine odnosno „Službenom glasniku“ Kraljevine Jugoslavije za period postojanja i rada od školske 1889/1890. do 1943. godine, kada je primijenjen novi školski sistem osnovnog obrazovanja.

Adžić Halit -vjeroučitelj, Arsenijević Mileva, Arsenijević Miličko, Babović Radisav -vjeroučitelj, Babović Vukajlo-Kajo, Bakić M. Miloš, Bojičić Đorđije, Bojović Jeremija, Bojović Milun, Cemović Milan, Cemović Milivoje, Cemović Milonja, Čukić Avram, Čukić Darinka, Čukić Ivan, Ćatović Iljaz -vjeroučitelj, Dabetić Milutin, Dabetić Miraš, Dević Vukajlo, Dobrašinović Vidak, Dragović Novica, Drešević Melila-Malića -vjeroučiteljica, Đurašković Jelena, Grubović Milosav, Ivanović Darinka, Jočić Miraš -upravitelj, Joksimović Marko, Joksimović Novak, Joksimović Toma, Jovanović/Krstić Nadežda, Labudović Đukan, Lazović Sava, Lekić Milo -upravitelj, Lekić Pavić, Leposavić Ivan, Marsenić Miloš, Milićević Anka, Nedić Hrisanta, Nedić Ljubomir -školski nadzornik, Nedić Miloš, Neradović Aleksandar, Obradović Bogdan, Popović Jelena, Popović Luka, Popović M. Milan -upravitelj, Popović Zagorka, Radović Vojin -vjeroučitelj, Radunović Petar, Raičević Malvina, Ralević Miloš, Ramusović Afis -vjeroučitelj, Saičić Anđa, Simić Filipina, Softić Rašid-vjeroučitelj, Šarović Stanica, Tomašević Radomir, Veljić Miljan, Vešović Irina, Vukanić Bisenija, Zečević Danojla, Zečević Ljubomir, Zejnilović Ibrahim -vjeroučitelj, Zejnilović Mustafa -vjeroučitelj.

Z. Z.

 

 

Prva učiteljica: Darinka D. Čukić

Cukic Darinka uciteljicaDarinka D. Živanović, udata Čukić, (Berane 1885 - Beograd 1969), prva  je učiteljica beranske osnovne škole. Tri prva razreda pohađala je u Beranama (1893-1896) kod učitelja Miljana Veljića, četvrti kod Manastira Đurđevi Stupovi (1897), četiri razreda Niže gimnazije u Skoplju, peti i šesti u Solunu, sedmi razred Učiteljske škole u Skoplju 1903/1904. godine.

Tokom prosvjetne karijere službovala je u  Beranama, Gornjim selima-Lubnice, Donjoj Ržanici, Podgorici, a nakon Prvog balkanskog rata u Donjoj Ržanici, Peći, Beranama, Đurđevim Stupovima. Nastavila je rad kao učiteljica u Beranama 1919. do penzionisanja 1921. godine nakon čega se preselila u Beograd. Bila je udata za učitelja Ivana Čukića iz Donje Ržanice.

Darinka je baba eminentne filmske i pozorišne dive Vere Čukić-Mihić koja je ustupila fotografiju sa podacima autoru teksta na čemu joj se svesrdno zahvaljujemo.

Prvi učitelj: Popović Maksima Milan (1878- 1945)

Prvi učitelj beranske Osnovne škole, sa završenom potpunom učiteljskom školom, je Milan Popović. Bio je upravitelj, školski nadzornik u dva mandata, nacionalni radnik, ratnik četiri rata, poslanik Podgoričke skupštine, delegat i zapisničar Sreske narodne skupštine jula 1914. godine, odbornik  Odbora oslobođenja, narodni tribun, građanski političar-prvak Demokratske stranke,  honorarni učitelj na radu u Gimnaziji i Učiteljskoj školi.

Ucitelj upravitelj Milan M. PopovicMilan Maksima Popović je rođen 25. maja 1878. godine u Lušcu kod Berana, od oca sveštenika Maksima Popovića i majke Divne Nikoletić. Osnovnu školu pohađao je kod manastira Đurđevi Stupovi, XXI kolo Bogoslovsko-učiteljske škole završio školske 1897/98. u Prizrenu,  sa odličnim uspjehom. Prosvjetnu službu započeo je 1. septembra 1898. kao učitelj i upravitelj Osnovne škole u Beranama na  dužnosti koju je obavljao sve do penzionisanja 8. juna 1937. godine.

Zbog nacionalno-oslobodilačkog rada hapšen je i zatvaran u sjeničkom zatvoru prije balkanskih ratova. Učesnik je ratova od 1912-1918.  Početkom Prvog balkanskog rata imenovan je za člana Vojnog suda a po oslobođenju Berana za člana Oblasnog suda.

Prvi svjetski rat proveo je u internaciji, u logoru Nađmeđeru. Tokom međuratnog perioda obavljao je brojne funkcije:   prvi  načelnik Beranskog sreza (1918); poslanik Velike narodne skupštine u Podgorici (1918) i član delegacije koja je regentu Aleksandru uručila Rezoluciju o ujedinjenju; odbornik Opštine. Ustaničkih dana jula 1941. biran je za delegata i zapisničara Sreske narodne skupštine i odbornika Odbora oslobođenja.

Za nacionalno-prosvjetiteljski rad odlikovan je: Ordenom petog stepena Кnjaza Danila Prvog (1907), Ordenom Sv. Save petog reda (1923), Ordenom Sv. Save četvrtog reda (1928. i 1940), Spomenicom za rat 1914-18. (1925), Spomenicom za ratove 1912-13. (1927), Ordenom Jugoslovenske krune  petog stepena (1932).

Кao eksponiran monarhista-nacionalista interniran je maja 1943. u Italiju, a po kapitulaciji deportovan u Njemačku. Nakon povratka iz ropstva ponovo se priključio četničkim jedinicama. U odstupnici, zarobljen je od strane pripadnika Jugoslovenske armije (JA) i strijeljan na Pohorju kod Maribora u Sloveniji, maja 1945. godine.

Z. Z.

 

 

 

viskom 720x90

 

eSpona OTV EU

viskom 300x250

Društvo

Objavljeno: 22/03/2019
bijelo-polje-urucena-donacija-kapnograf-opstoj-bolniciOpšta bolnica u Bijelom Polju dobila je vrijednu donaciju - kapnograf, aparat za potrebe Službe za anesteziju. Donaciju za bjelopoljsku bolnicu je obezbijedila ...
eSpona
Objavljeno: 21/03/2019
u-beranama-odrzan-protestni-skup-povodom-fizickog-napada-na-igora-tomkicaNajavljeni protestni skup povodom napada na Igora Tomkića i njegovog maltretiranja održan je u Docu. Prisutnima se obratio Branislav Jokić - predsjednik Savjeta ...
eSpona
Objavljeno: 21/03/2019
oo-nsd-osudio-napad-na-tomkica-i-zatrazio-potpuno-rasvjetljavanje-incidentaPovodom napada na Igora Tomkića juče se saopštenjem za javnost oglasio OO Nove srpske demokratije (NSD) Berane. Dostavljeno saopštenje Espona integralno ...
eSpona
Objavljeno: 21/03/2019
vlada-potpisala-ugovor-o-izgradnji-transfer-stanice-i-reciklaznog-dvorista-u-mojkovcuPovodom potpisivanja ugovora o izgradnji transfer stanice i reciklažnog dvorišta u Mojkovcu saopštenjem za javnost se oglasila Služba za odnose s javnošću Vlade ...
eSpona
Objavljeno: 20/03/2019
oo-sm-dps-berane-organizuje-skup-podrske-porodici-tomkicPovodom skupa koji organizuje u znak podrške porodici Tomkić, Savjet mladih Demokratske partije socijalista Berana javnosti se obratio putem saopštenja. ...
eSpona
Objavljeno: 20/03/2019
petnjica-zdravstvenu-ambulantu-posjeti-po-100-pacijenata-dnevno-4Zdravstvena ambulanta u Petnjici je u proteklih nekoliko dana zabilježila povećan broj pacijenata. Uglavnom se radi o pacijentima sa simptomima hroničnih oboljenja, ...
eSpona
Objavljeno: 19/03/2019
oo-sd-berane-najostrije-odudujemo-napad-na-tomkicaPovodom napada na imovinu i ličnost Igora Tomkića saopštenjem za javnost oglasio se OO SD Berane. Dostavljeno saopštenje Espona integralno prenosi. Najoštrije ...
eSpona
Objavljeno: 19/03/2019
oo-dps-berane-napad-na-tomkica-predstavlja-atak-na-vrijednosti-multikonfesionalne-i-multikulturne-crne-gore                           Povodom maltretiranja i nasilja na Igora Tomkića saopštenjem za ...
eSpona
Objavljeno: 19/03/2019
scekic-ovo-ne-smije-da-se-desavaPredsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić osudio je napad na Igora Tomkića. „Ovo ne smije da se dešava nijednom građaninu Crne Gore”, rekao je Šćekić. On je ...
eSpona
Objavljeno: 19/03/2019
glas-holmije-goranu-kikovicu-urucena-gramata-od-drustva-srpska-stvarPovodom dodjele gramate istoričaru Goranu Kikoviću od strane Društva za nacionalnu kulturu I obrazovanje “Srpska stvar” iz Beograda saopštenjem se oglasio časopis ...
eSpona
Objavljeno: 17/03/2019
spalevic-za-130-godina-biogradsko-jezero-moze-nestatiProf. dr Velibor Spalević sa Odsjeka za geografiju Filozofskog fakulteta Univerziteta Crne Gore tvrdi, na osnovu sopstvenih istraživanja, da će, ako se ne ...
eSpona
Objavljeno: 16/03/2019
oo-dps-berane-najostrije-osudujemo-slucaj-zlostavljanja-medu-djecomPovodom zlostavljanja maloljetne djevojčice u Beranama saopštenjem za javnost se oglasio OO DPS. Dostavljeno saopštenje Espona integralno prenosi. Opštinski ...
eSpona
Objavljeno: 14/03/2019
vlada-premijer-markovic-ispunio-obecanje-dato-porodicama-otetih-i-stradalih-crnogorskih-gradana-u-strpcimaPovodom sastanka sa predstavnicima rodbine otetih i stradalih crnogorskih građana u Štrpcima saopštenjem za javnost se oglasio Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore. ...
eSpona
Objavljeno: 14/03/2019
bijelo-polje-potpisan-ugovor-o-izgradnji-osnovne-i-muzicke-skoleUprava javnih radova i DOO “Unipred” potpisali su ugovor o izgradnji objekta Osnovne škole “Dušan Korać” i škole za osnovno muzičko obrazovanje u Bijelom ...
eSpona
Objavljeno: 14/03/2019
kolasin-opstini-opet-prijeti-bankrot-stanjeKolašinu ponovo prijeti vraćanje u “bankrot stanje”, napisala je u otvorenom pismu Aivo Oravu - šefu Delegacije EU u Crnoj Gori, Željka Vuksanović - bivša ...
eSpona
Objavljeno: 12/03/2019
usljed-nevremena-potrosaci-u-cetiri-opstine-na-sjeveru-drzave-bili-bez-snabdijevanja-strujomPodručje više opština na sjeveru države bilo je danas i sinoć bez urednog snabdijevanja potrošača električnom energijom. Među ostalim, samo nekoliko časova nakon ...
eSpona
Objavljeno: 11/03/2019
vukadin-bozovic-imenovan-za-direktora-os-vuk-karadzicDobijenom saglasnošću ministra prosvjete, za direktora JU OŠ “Vuk Karadžić” u Beranama imenovan je Vukadin Božović. Saglasnost Damira Šehovića- ministra prosvjete, ...
eSpona
Objavljeno: 10/03/2019
petnaestog-marta-goran-kikovic-dobija-povelju-pocasni-gradanin-opstine-nova-crnjaIstoričaru i potpredsjedniku SO Berane, Goranu Kikoviću će u petak, 15. marta biti uručena Povelja počasnog građanina Opštine Nova Crnja. Ta opština se nalazi u ...
eSpona
Objavljeno: 09/03/2019
kolasin-duplirali-iznose-za-socijalnu-pomocZa jednokratne socijalne pomoći, prema Nacrtu odluke o budžetu Opštine Kolašin, izvršna vlast je planirala ove godine da potroši 14.000 eura, što je duplo više nego ...
eSpona
Objavljeno: 08/03/2019
pljevlja-rtv-emituje-eksperimentalni-programTelevizija Pljevlja počela je emitovanje eksperimentalnog programa, devet mjeseci nakon što su u maju prošle godine izgorjele prostorije i oprema lokalnog javnog ...
eSpona
Objavljeno: 07/03/2019
povodom-smrti-nikole-nikice-vujadinovica-odrzana-komemorativna-sjednicaPovodom smrti Nikole - Nikice Vujedinovića - istaknutog sportskog i društvenog radnika, utemeljivača stonog tenisa u Beranama i Crnoj Gori, jutros je u ...
eSpona
Objavljeno: 07/03/2019
uskoro-nastavak-radova-na-putu-petnjica-beraneGeometri građevinske firme Bemax, ovih dana su na terenu. Oni na putnom pravcu Polica – Budimlja snimaju teren radi eksproprijacije koju je neophodno obaviti, kako ...
eSpona
Objavljeno: 06/03/2019
javni-poziv-za-ucesce-u-projektu-kada-znas-mozes-lako-do-euPovodom realizacije projekta “Kada znaš, možeš lako do EU”, Javnim pozivom se ogalsila NVO “Sjeverna zemlja”. Dostavljeni Poziv Espona integralno prenosi. NVO ...
eSpona
Objavljeno: 05/03/2019
rozaje-dobija-nove-uliceUprava javnih radova ugovorila je nastavak rekonstrukcije gradskih saobraćajnica u opštini Rožaje, koja će biti finansirana sredstvima iz kapitalnog ...
eSpona
Objavljeno: 04/03/2019
saglasnost-za-direktore-skola-dobili-zarko-raicevic-milutin-golubovic-i-boban-dosljakDobijenom saglasnošću ministra prosvjete imenovana su još dva direktora beranskih osnovnih i srednjih škola, kao i jedna za vršioca dužnosti. U proceduri je izbor i ...
eSpona
Objavljeno: 02/03/2019
bijelo-polje-clanovi-dackog-parlamenta-dobrovoljno-dali-krvČlanovi Đačkog parlamenta Elektro ekonomske škole u Bijelom Polju, dobrovoljno su dali krv. Tako su. demonstrirajući humanizam, ti mladi ljudi položili jedan od ...
eSpona
Objavljeno: 01/03/2019
bijelo-polje-dobija-bazenNakon što je lokalna Direkcija za izgradnju i investicije dobila urbanističko-tehničke uslove i na tenderu izabrala projektanta i revidenta, priča o izgradnji ...
eSpona
Objavljeno: 28/02/2019
u-crnoj-gori-pozitivan-prirodni-prirastaj-u-beranama-i-tokom-2018-vise-umrlih-nego-rodenihU 2018. godini Crna Gora je imala pozitivan prirodni priraštaj, ali je biološko pražnjenje sjevera nastavljeno i prošle godine. Tako je negativan prirodni priraštaj ...
eSpona
Objavljeno: 28/02/2019
ministarstvo-ponovo-trazi-dopunu-od-opstine-pljevlja-za-izgradnju-toplaneOpština Pljevlja ponovo je Ministarstvu održivog razvoja i turizma sredinom januara dostavila nepotpun zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju gradske ...
eSpona
Objavljeno: 27/02/2019
vecina-opstina-ne-objavljuje-kljucnu-budzetsku-dokumentacijuNovi Zakon o finansiranju lokalne samouprave, koji je donio niz novina u pogledu obaveza opština da u toku godine izvještavaju i Skupštinu opštine i javnost o tome ...
eSpona
Objavljeno: 26/02/2019
onur-babaic-imenovan-za-direktora-univerzitetskog-centra-u-beranamaRješenjem ministra prosvjete, za direktora JU „Dom učenika i studenata Berane“ imenovan je Onur Babaić. Rješenje o njegovom imenovanju ministar Damir Šehović je već ...
eSpona
Objavljeno: 26/02/2019
bijelo-polje-odrzana-tribina-u-borbi-protiv-korupcijeU Bijelom Polju je održana tribina na temu kako se odlučiti i prijaviti slučajeve korupcije. Organizator tribine, koja je održana u sali Opštine, je bila NVO ...
eSpona
Objavljeno: 24/02/2019
kolasin-vandali-ponovo-haraju-setalistem-pored-tareKolašinsko šetalište pored Tare ponovo je bilo na meti vandala, a ovog puta oštećena je rasvjeta. Polomljeno je više od 10 svjetiljki, pa se pretpostavlja da je ...
eSpona
Objavljeno: 23/02/2019
bjelopoljci-nastavili-sa-kampanjom-spasi-zivot-daruj-krvU organizaciji Dobrovoljnih davaoca krvi Bijelog Polja, prije dva dana je u Opštoj bolnici u tom gradu održana treća po redu akcija davanja krvi. Tako je ...
eSpona
Objavljeno: 22/02/2019
umro-je-milenko-pantovic-bivsi-predsjednik-beranske-opstineNakon kraće i teške bolesti u Beogradu je umro Milenko Pantović (75) - istaknuti društveno-politički radnik iz Berana. Pokojni Pantović biće sahranjen u nedjelju, ...
eSpona
Objavljeno: 22/02/2019
petnjica-otvoreni-izgradeni-sportski-tereniMinistar sporta i mladih Nikola Janović i Samir Agović- predsjednik Opštine Petnjica, juče su svečano otvorili novoizgrađene sportske terene u mjestu Godočelje, u ...
eSpona
Objavljeno: 21/02/2019
ponisten-tender-za-idejno-rjesenje-autoputa-od-andrijevice-do-boljaraKomisija za kontrolu postupka javnih nabavki poništila je, po službenoj dužnosti, nabavku usluge izrade idejnog rješenja dionice autoputa ...
eSpona
Objavljeno: 21/02/2019
pljevlja-od-gradske-pijace-ostala-pustinjaGradska pijaca u Pljevljima je orunula i nefunkcionalna i sve je manje pristupačna građanima i trgovcima, a na zelenoj pijaci gotovo da nema nijednog većeg ...
eSpona
Objavljeno: 20/02/2019
andrijana-vucetic-obadovic-nova-direktorica-muzicke-skole-u-beranamaProfesorica Andrijana Vučetić Obadović je nova direktorica Muzičke škole u Beranama. Ona će na toj funkciji naslijediti Marselu Kastratović, koja je tu dužnost ...
eSpona
Objavljeno: 20/02/2019
otvorene-prostorije-omladinskog-klubaRenovirane prostorije Omladinskog kluba u Beranama danas su svečano otvorene. Prostorije se nalaze u objektu Stadiona malih sportova, a svečano su ih otvorili ...
eSpona
Objavljeno: 19/02/2019
tokom-2018-godine-najmanje-razvoda-bilo-na-sjeveru-drzaveTokom protekle godine u Crnoj Gori sklopljeno je ukupno 3.207 brakova, dok su se razvela 693 para, pokazuju najnoviji podaci Monstata. To znači da se u odnosu na ...
eSpona
Objavljeno: 18/02/2019
potpisan-ugovor-o-rekonstrukciji-puteva-u-gusinjuUprava javnih radova potpisala je ugovore sa domaćim firmama u vrijednosti od skoro 200.000 eura, za poboljšanje kvaliteta putne infrastrukture u Gusinju i ...
eSpona
Objavljeno: 17/02/2019
u-petnjici-angazovani-na-regulaciji-popce-i-otpadnih-vodaU petnjičkoj lokalnoj upravi intezivno se radi na pripremi izrade projektne dokumentacije za obaloutvrdu rijeke Popče i izradu projektne dokumentacije za otpadne ...
eSpona
Objavljeno: 17/02/2019
bjelopoljke-plesale-protiv-nasilja-nad-zenamaU okviru manifestacije ''Milijarda pleše'', koja promoviše bobru protiv nasilja nad ženama, Bjelopoljke su učestvujući u plesu, dale doprinos toj globalnoj akciji. ...
eSpona
Objavljeno: 16/02/2019
u-bijelom-polju-otvorena-kancelarija-za-besplatnu-pravnu-pomocPovodom realizacije projekta „Jačanje sistema besplatne pravne pomoći u Opštini Bijelo Polje“, saopštenjem se oglasila NVO „Evropski omladinski centar Crne Gore“. ...
eSpona
Objavljeno: 15/02/2019
u-pljevljima-ce-da-ruse-dotrajale-kuceOpština Pljevlja pokrenuće procedure uklanjanja dotrajalih kuća i privremenih objekata, koji ruže izgled grada i predstavljaju opasnost za prolaznike. To je najavio ...
eSpona
Objavljeno: 14/02/2019
petnjica-posljednji-snijeg-izazvao-problem-gradanimaSnijeg koji je preksinoć padao na području petnjičke opštine, izazvao je brojne problem građanima Bihora. Usljed pada stabala na puteve, nekoliko njih juče je bilo ...
eSpona
Objavljeno: 14/02/2019
sest-domova-zdravlja-sa-sjevera-drzave-nije-imalo-donacijeOko milion eura vrijednost je opreme, materijala, aparata i ljekova koje su crnogorske zdravstvene ustanove dobile tokom 2018. godine. Prema podacima Ministarstva ...
eSpona
Objavljeno: 13/02/2019
u-plavu-i-gusinju-odrzana-skola-vocarstvaU okviru Zimske škole poljoprivrede koju tradicionalno organizuje Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, predstavnici Odjeljenja za savjetodavne poslove u ...
eSpona
Objavljeno: 13/02/2019
bjelopoljci-dobrovoljno-davali-krvPredstavnici Crkvene opštine i Bratstva pravoslavne omladime učestvovali su u akciji dobrovoljnog davanja krvi. Akcija je obavljena u Opštoj bolnici u Bijelom ...
eSpona