Osnovna skolaRazvoj osnovnog školstva u Beranama datira dvadeset godina docnije po formiranju varoškog naselja. Najstarija četvororazredna  „Iptidajija“ otvorena je najprije u Haremima a potom u varoši za potrebe obrazovanja turske i muslimanske djece, a pohađala su je  i pravoslavna djece trgovaca i zanatlija. Zapisi hroničara iz 1890. godine pominju početak rada „Ruždije“, rang osmogodišnje škole, u dvije zgrade namijenjene školstvu podignute na lokalitetu današnje Gimnazije.

Sa dolaskom pravoslavnog življa u Berane i njihovog stalnog uvećavanja nastala je potreba za formiranjem i podizanjem svetovne pravoslavne škole u varoši, čija izgradnja je započela aprila 1882. dobrovolnim prilozima njenih doseljenika kao i pomoći iz ostalih krajeva Crne Gore i Hercegovine. Škola je sagrađena i počela sa radom sedam godina kasnije, a nalazila se u blizini turskih škola. Bila je to prostrana dvospratna građevina sa velikim školskim dvorištem. Osim ove, korišćena je i jedna manja kuća  koja je kasnije postala vlasništvo porodice popa Dragiše Popovića. Neposredno pred Prvi balkanski rat 1912. godine, Turci su zapalili veću zgradu škole, dok je manja preživjela burnu istoriju i konačno porušena prilikom renoviranja gimnazije sa okolinom.

Prve školske 1889/1890. godine, koja se smatra početkom rada varoške svetovne srpske škole, postojala su tri razreda sa dvadesetak učenika među kojima i četiri učenice. Prvi učitelj je bio Sava Lazović iz Beograda, svršeni učenik tamošnje učiteljske škole bez položenog ispita zrelosti, kojeg je naredne godine zamijenio Dolačanin Miljan Veljić, sa svega dva razreda osnovne škole, inače prvi učitelj iz Berana u ovoj ustanovi sve do školske 1898/1900. godine. Tada za učitelja i upravitelja dolazi Milan popa Maksima Popović sa potpuno završenom Bogoslovsko-učiteljskom školom u Prizrenu, koji će ovu dužnost vršiti neprekidno do penzionisanja,  juna 1936. godine. Među brojnim učiteljima/cama ne treba zaboraviti jednu od prvih učenica kasnije i prvu beransku učiteljicu Darinku Živanović udatu Čukić.

Osnovna skola Berane

Interesantni su podaci i o finansiranju škole. Na početku rada izdržavana je od strane roditelja đaka, tokom 1894-1897. od strane Raško-prizrenske eparhije, da bi 1897. godine školu preuzela Knjaževina Crna Gora.

Svetovna osnovna škola u Haremima, predgrađu Berana, poznatija kao „Osnovna škola sa desne obale Lima“ počela je sa radom školske 1913/14. godine i u potpunosti zamijenila raniji Mejtep u čijim je prostorijama nastavila rad. Njen prvi učitelj bio je Đukan Labudović, a kao ostali nastavnici pominju se Bisenija Vukanić, Toma Joksimović, Bogdan Obradović, Avram Čukić,  Miloš Nedić, Petar Radunović, Novak i Marko Josimović i Vukajlo-Kajo Babović.

Tokom međuratnog perioda, usljed pomanjkanja školskog prostora korišćena je kuća u glavnoj ulici, iznad česama (današnjoj lokaciji Suda) čije gornje dvije prostorije su korišćene za učionice, dok se u prizemlju nalazila kafana koju su učitelji koristili za kancelarijske potrebe.

Novo zdanje moderne, planski građene škole, podignuto je 1923. godine na lokaciji današnjeg „Stadiona malih sportova“ u kojoj je do 1929. bila smještena Učiteljska škola. Zgrada je korišćena do oktobra 1943. kada su je, zajedno sa ostalim javnim objektima u varoši, spalili Njemci.

Tekst i foto: Zoran Zečević

Tekst preuzet iz posljednjeg

broja časopisa „Nova Sloboda“

 

Učitelji beranske Osnovne škole

Tokom prvih sto dvadeset i devet godina postojanja  beranske Osnovne škole „Varoši Berana“ u koju su uračunati učitelji/ce  Osnovne škole „Sa desne obale Lima“ iz Harema, radila su ukupno 64 prosvjetna radnika od kojih 48 učitelja i vjeroučitelja i 16 učiteljica. Priloženi spisak  imena  učitelja/ca dat je abecednim redosljedom, sastavljen na osnovu dokumentovanih podataka objavljenih u službenim organima Ministarstava prosvjete: „Glasu Crnogorca“, „Zetskom Glasniku“  Knjaževine/Kraljevine Crne Gore, Zetske Oblasti/Banovine odnosno „Službenom glasniku“ Kraljevine Jugoslavije za period postojanja i rada od školske 1889/1890. do 1943. godine, kada je primijenjen novi školski sistem osnovnog obrazovanja.

Adžić Halit -vjeroučitelj, Arsenijević Mileva, Arsenijević Miličko, Babović Radisav -vjeroučitelj, Babović Vukajlo-Kajo, Bakić M. Miloš, Bojičić Đorđije, Bojović Jeremija, Bojović Milun, Cemović Milan, Cemović Milivoje, Cemović Milonja, Čukić Avram, Čukić Darinka, Čukić Ivan, Ćatović Iljaz -vjeroučitelj, Dabetić Milutin, Dabetić Miraš, Dević Vukajlo, Dobrašinović Vidak, Dragović Novica, Drešević Melila-Malića -vjeroučiteljica, Đurašković Jelena, Grubović Milosav, Ivanović Darinka, Jočić Miraš -upravitelj, Joksimović Marko, Joksimović Novak, Joksimović Toma, Jovanović/Krstić Nadežda, Labudović Đukan, Lazović Sava, Lekić Milo -upravitelj, Lekić Pavić, Leposavić Ivan, Marsenić Miloš, Milićević Anka, Nedić Hrisanta, Nedić Ljubomir -školski nadzornik, Nedić Miloš, Neradović Aleksandar, Obradović Bogdan, Popović Jelena, Popović Luka, Popović M. Milan -upravitelj, Popović Zagorka, Radović Vojin -vjeroučitelj, Radunović Petar, Raičević Malvina, Ralević Miloš, Ramusović Afis -vjeroučitelj, Saičić Anđa, Simić Filipina, Softić Rašid-vjeroučitelj, Šarović Stanica, Tomašević Radomir, Veljić Miljan, Vešović Irina, Vukanić Bisenija, Zečević Danojla, Zečević Ljubomir, Zejnilović Ibrahim -vjeroučitelj, Zejnilović Mustafa -vjeroučitelj.

Z. Z.

 

 

Prva učiteljica: Darinka D. Čukić

Cukic Darinka uciteljicaDarinka D. Živanović, udata Čukić, (Berane 1885 - Beograd 1969), prva  je učiteljica beranske osnovne škole. Tri prva razreda pohađala je u Beranama (1893-1896) kod učitelja Miljana Veljića, četvrti kod Manastira Đurđevi Stupovi (1897), četiri razreda Niže gimnazije u Skoplju, peti i šesti u Solunu, sedmi razred Učiteljske škole u Skoplju 1903/1904. godine.

Tokom prosvjetne karijere službovala je u  Beranama, Gornjim selima-Lubnice, Donjoj Ržanici, Podgorici, a nakon Prvog balkanskog rata u Donjoj Ržanici, Peći, Beranama, Đurđevim Stupovima. Nastavila je rad kao učiteljica u Beranama 1919. do penzionisanja 1921. godine nakon čega se preselila u Beograd. Bila je udata za učitelja Ivana Čukića iz Donje Ržanice.

Darinka je baba eminentne filmske i pozorišne dive Vere Čukić-Mihić koja je ustupila fotografiju sa podacima autoru teksta na čemu joj se svesrdno zahvaljujemo.

Prvi učitelj: Popović Maksima Milan (1878- 1945)

Prvi učitelj beranske Osnovne škole, sa završenom potpunom učiteljskom školom, je Milan Popović. Bio je upravitelj, školski nadzornik u dva mandata, nacionalni radnik, ratnik četiri rata, poslanik Podgoričke skupštine, delegat i zapisničar Sreske narodne skupštine jula 1914. godine, odbornik  Odbora oslobođenja, narodni tribun, građanski političar-prvak Demokratske stranke,  honorarni učitelj na radu u Gimnaziji i Učiteljskoj školi.

Ucitelj upravitelj Milan M. PopovicMilan Maksima Popović je rođen 25. maja 1878. godine u Lušcu kod Berana, od oca sveštenika Maksima Popovića i majke Divne Nikoletić. Osnovnu školu pohađao je kod manastira Đurđevi Stupovi, XXI kolo Bogoslovsko-učiteljske škole završio školske 1897/98. u Prizrenu,  sa odličnim uspjehom. Prosvjetnu službu započeo je 1. septembra 1898. kao učitelj i upravitelj Osnovne škole u Beranama na  dužnosti koju je obavljao sve do penzionisanja 8. juna 1937. godine.

Zbog nacionalno-oslobodilačkog rada hapšen je i zatvaran u sjeničkom zatvoru prije balkanskih ratova. Učesnik je ratova od 1912-1918.  Početkom Prvog balkanskog rata imenovan je za člana Vojnog suda a po oslobođenju Berana za člana Oblasnog suda.

Prvi svjetski rat proveo je u internaciji, u logoru Nađmeđeru. Tokom međuratnog perioda obavljao je brojne funkcije:   prvi  načelnik Beranskog sreza (1918); poslanik Velike narodne skupštine u Podgorici (1918) i član delegacije koja je regentu Aleksandru uručila Rezoluciju o ujedinjenju; odbornik Opštine. Ustaničkih dana jula 1941. biran je za delegata i zapisničara Sreske narodne skupštine i odbornika Odbora oslobođenja.

Za nacionalno-prosvjetiteljski rad odlikovan je: Ordenom petog stepena Кnjaza Danila Prvog (1907), Ordenom Sv. Save petog reda (1923), Ordenom Sv. Save četvrtog reda (1928. i 1940), Spomenicom za rat 1914-18. (1925), Spomenicom za ratove 1912-13. (1927), Ordenom Jugoslovenske krune  petog stepena (1932).

Кao eksponiran monarhista-nacionalista interniran je maja 1943. u Italiju, a po kapitulaciji deportovan u Njemačku. Nakon povratka iz ropstva ponovo se priključio četničkim jedinicama. U odstupnici, zarobljen je od strane pripadnika Jugoslovenske armije (JA) i strijeljan na Pohorju kod Maribora u Sloveniji, maja 1945. godine.

Z. Z.

 

 

eSpona OTV EU

Proslava 30 godina plava

Društvo

Objavljeno: 14/07/2018
tri-novinara-nagradena-za-najbolju-reportazu-o-procesu-euNovinari Prve televizije, Radio i Televizije Crne Gore i Televizije Vijesti Jelena Gardović, Darko Bulatović i Danijela Lasica, dobitnici su nagrada za ...
eSpona
Objavljeno: 12/07/2018
neradni-dani-petak-i-subotaPovodom 13. jula, Dana Državnosti Crne Gore, neradni dani su petak i subota, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja. Podsjetimo, na osnovu ...
eSpona
Objavljeno: 12/07/2018
oo-sd-berane-cestitao-13-julPovodom državnog praznika, 13. Jula, OO SD Berane uputio je čestitku građanima. Dostavljenu čestitku Espona integralno prenosi. U današnjem vremenu, 13. jul ...
eSpona
Objavljeno: 11/07/2018
zakazana-konferencija-za-medije-povodom-prezentacija-projekta-zelena-ostrvaPovodom projekta „Zelena ostrva“ Opština Berane je zakazala konferenciju za štampu na kojoj će se prisutnima obratiti partneri u realizaciji projekta, kao i ...
eSpona
Objavljeno: 10/07/2018
berane-dvije-skole-nezakonito-od-daka-uzimale-novac-za-renoviranjeUprava za inspekcijske poslove utvrdila je da su u Srednjoj stručnoj školi i SSŠ “Vukadin Vukadinović” u Beranama uprave nezakonito donijele rješenja da se ...
eSpona
Objavljeno: 06/07/2018
pljevlja-u-skolama-sve-vise-praznih-klupaBroj učenika u pljevaljskim osnovnim i srednjim školama iz godine u godinu se smanjuje, a posebno u seoskim obrzovnim ustanovama. Početkom sedamdesetih godina ...
eSpona
Objavljeno: 05/07/2018
bijelo-polje-dobijena-licenca-za-dom-starihJavnoj ustanovi Dom starih Bijelo Polje izdata je licenca za obavljanje djelatnosti za uslugu smještaja odraslih sa invaliditetom i starih lica koju koristi 165 ...
eSpona
Objavljeno: 05/07/2018
deset-predloga-za-nagradu-21-julŽiriju za dodjelu Nagrade „21. jul“ stiglo je deset predloga. Žiri je juče održao prvi sastanak, kada su otvorene koverte i utvrđene kandidature predloženih ...
eSpona
Objavljeno: 03/07/2018
ustavni-sud-u-opstini-kolasin-plate-nezakonito-povecaneUstavni sud ukinuo je odluku o povećanju zarada zaposlenim u javnom sektoru Opštine Kolašin, koju je u oktobru 2016. donijela Željka Vuksanović - tadašnja ...
eSpona
Objavljeno: 01/07/2018
sjutra-se-otvara-ljetnja-diplomatska-skola-gavro-vukovicU ponedjeljak, drugog jula, u Spomen kući vojvode Gavra Vukovića, biće upriličeno otvaranje 11. Ljetnje diplomatske škole koja nosi ime prvog ministra vanjskih ...
eSpona
Objavljeno: 27/06/2018
pljevlja-zbog-rekonstrukcije-ulice-kralja-petra-posjecen-drvored-reagovao-arhus-centarRadnici preduzeca „Ving“ posjekli su  drvored lipa koji je decanijama unazad krasio centar Pljevalja, čime su započeti radovi na potpunoj rekonstrukciji dijela ...
eSpona
Objavljeno: 27/06/2018
samir-agovic-najavio-da-ce-do-zime-biti-zavrsen-put-od-petnjice-do-policePredsjednik petnjičke opštine, Samir Agović najavio je da će započeta izgradnja modernog puta između  Berana i Petnjice biti završena za 300 radnih dana, ...
eSpona
Objavljeno: 26/06/2018
sehovic-u-plavu-se-otvara-podrucno-odjeljenje-muzicke-skole-iz-beranaPodručno odjeljenje Muzičke škole iz Berana biće otvoreno u plavskoj Osnovnoj školi “Hajro Šahmanović”, najavio je Damir Šehović- ministar prosvjete. Šehović je ...
eSpona
Objavljeno: 25/06/2018
prica-oko-visoke-medicinske-skole-za-opstinu-berane-je-zavrsena-pricaŽelja pojedinaca sa Medicinskog fakulteta u Podgorici da ponovo preispitaju Odluku Vlade Crne Gore o postojanju Visoke medicinske škole u Beranama predstavlja temu ...
eSpona
Objavljeno: 25/06/2018
pljevljaci-ne-zele-da-preuzmu-tri-kamionaOpština Pljevlja još nije potpisala ugovor sa Ministarstvom finansija o preuzimanju tri od šest vatrogasnih vozila, koje je država prije sedam godina nabavila bez ...
eSpona
Objavljeno: 22/06/2018
kolasin-rijeke-opet-zatrpane-smecemMnogi Kolašinci i dalje koriste rijeku Svinjaču umjesto kontejnera - to se da zaključiti nakon nedavne akcije čišćenja korita koju su izveli članovi ...
eSpona
Objavljeno: 22/06/2018
rozaje-trg-ce-uljepsati-sebiljTrg u Rožajama uskoro će ličiti na sarajevsku Baščaršiju, budući da su gradske vlasti odlučile da na njemu izgrade sebilj isti kao u glavnom gradu Bosne i ...
eSpona
Objavljeno: 21/06/2018
kompromis-tende-o-p-stajuPreporukama da postavljene tende na terasama lokala u glavnoj ulici ostanu i ove godine kao i da se ne pokušava represivnim mjerama njihovo uklanjanje, te da ...
eSpona
Objavljeno: 19/06/2018
bivsi-potpredsjednik-opstine-berane-trazi-od-lokalne-uprave-da-mu-isplati-zakinuti-novac-po-osnovu-zaradaOdbor za izbor i imenovanje odbio je pisani zahtjev Zorana Marsenića - bivšeg potpredsjednika Opštine, da mu se isplati dio zakinutih zarada koje nijesu bile ...
eSpona
Objavljeno: 19/06/2018
sluzba-zastite-i-spasavanja-bogatija-za-vatrogasno-voziloSlužba zaštite i spašavanja u Beranama dobila je donaciju u vidu novog vatrogasnog vozila i spasilačke opreme. Donacija, vrijedna 72.339. eura, beranskoj Službi ...
eSpona
Objavljeno: 18/06/2018
pljevlja-gradanima-nije-isporuceno-jos-180-tona-peletaSezona grijanja u Pljevljima zvanično je završena 15. aprila, a građanima nije isporučeno još 180 tona energenata, koje je Opština trebalo da obezbijedi po ...
eSpona
Objavljeno: 18/06/2018
ucenici-iz-berana-treci-u-regionu-u-kodiranjuUčenici beranske Osnovne škole “Vuk Karadžić”, Miro Marjanović i Milo Šekularac, osvojili su treće mjesto na regionalnom takmičenju u kodiranju, koje je organizovao ...
eSpona
Objavljeno: 15/06/2018
muftija-zagubljen-u-prevoduŽivot i djelo, a naročito smrt, Jusufa efendije Delevića u njegovom rodnom gradu više od jednog vijeka prekriveni su velom tajne. Istorija Crne Gore zapamtila ga je ...
eSpona
Objavljeno: 15/06/2018
srecan-ramazanski-bajram-2018Čitaocima, vjernicima i svim građanima islamske vjere, čestitamo praznik - Ramazanski Bajram!  
eSpona
Objavljeno: 14/06/2018
trodnevno-odsustvo-za-vjernike-islamske-vjereZa građane islamske vjere sjutra, u petak, 15. juna, počinje veliki praznik - Ramazanski bajram, pa će vjernici koji su zaposleni imati pravo na trodnevno plaćeno ...
eSpona
Objavljeno: 13/06/2018
pljevljaci-pocinju-gradnju-toplanePljevaljsko preduzeće Tim company dostavilo je najpovoljniju ponudu na tenderu koji je Direkcija javnih radova raspisala za izvođenje radova na izgradnji prve faze ...
eSpona
Objavljeno: 13/06/2018
asfaltirana-cetvrta-faza-puta-bijelo-polje-pljevljaZavršeno je asfaltiranje četvrte faze regionalnog puta Slijepač most – Pljevlja. Završena dionica je kraća i kvalitetnija od prethodne jer su izbjegnute brojne ...
eSpona
Objavljeno: 12/06/2018
sluzba-zastite-i-spasavanja-u-beranama-dobija-novo-vatrogasno-voziloSlužba zaštite i spašavanja Opštine Berane dobiće novo vatrogasno vozilo i spasilačku opremu. Vozilo i oprema predstavljaju donaciju Vlade Japana, a ceremonija ...
eSpona
Objavljeno: 12/06/2018
bijelo-polje-pocelo-poplocavanje-trgaPopločavanje granitom prostora od ulice Tomaša Žižića do kružnog toka ispred robne kuće u Bijelom Polju, započelo je prije nekoliko dana, a završetkom radova biće ...
eSpona
Objavljeno: 10/06/2018
prof-dr-radenko-scekic-novi-milenijum-i-naziranje-monopololarizma-u-medunarodnim-odnosimaAkcijom “Pustinjska oluja” u Iraku 1991, SAD su pokazale svoju superiornost u vojnom i tehnološkom pogledu. Dejtonskim sporazumom iz 1995 i napadom na tadašnju SRJ ...
eSpona
Objavljeno: 09/06/2018
prof-dr-radenko-scekic-crna-gora-u-epohi-geopolitickih-promjena-1988-2018Raspad Jugoslavije i stvaranje novog svjetskog poretka Raspad komunističkih sistema i nestanak bipolarizma u međunarodnim odnosima – neka su od presudnih ...
eSpona
Objavljeno: 07/06/2018
vlasnici-lokala-u-glavnoj-ulici-odrzali-protest-ispred-zgrade-opstineVlasnici lokala u glavnoj beranskoj ulici i zaposleni, njih oko 50, kao što su i najavili, održali su dvočasnovni protest ispred zgrade Opštine Berane. Protest su ...
eSpona
Objavljeno: 07/06/2018
bijelo-polje-tecnost-za-gasenje-pozara-zavrsila-u-rijeci-limU bjelopoljskom naselju Kruševu došlo je do izlivanja sredstva za gašenja požara iz rezervoara u vlasništvu kompanije Jugopetrol. Prema prenio Portal CDM, ...
eSpona
Objavljeno: 06/06/2018
krampovima-na-privrednikeZaposleni u Agenciji za razvoj i izgradnju Berana ni danas nijesu uspjeli da uklone tendu sa terase Poslovnog centra „Evropa“, u glavnoj beranskoj ulici. Mada je ...
eSpona
Objavljeno: 04/06/2018
petnjica-nvo-liberalni-poredak-pokrece-inicijativu-da-jedna-ulica-dobije-ime-josip-broz-titoNakon inicijative Crnogorske kulturne mreže da jedna ulica u Petnjici dobije naziv “21 maj”, NVO “Liberalni poredak” podržao je taj potez, najavljujući i svoj ...
eSpona
Objavljeno: 30/05/2018
urucene-nagrade-i-priznanja-najboljim-beranskim-ucenicimaNa svečanosti upriličenoj u sali Centra za kulturu Berane uručene su nagrade i priznanja najuspješnijim učenicima beranskih osnovnih i srednjih škola. Nagrade i ...
eSpona
Objavljeno: 30/05/2018
bijelo-polje-vozaci-da-paze-gdje-se-parkirajuU Bijelom Polju će po nalogu Komunalne policije od danas sa parkirališta u gradu početi uklanjanje automobila bez registarskih oznaka, havarisanih vozila i onih ...
eSpona
Objavljeno: 29/05/2018
opstina-berane-sjutra-organizuje-dodjelu-nagrada-i-priznanja-za-najbolje-ucenikeOpština Berane će sjutra organizovati svečanost na kojoj će biti uručene nagrade i priznanja najuspješnijim učenicima, saopšteno je iz Biroa za odnose sa javnošću ...
eSpona
Objavljeno: 29/05/2018
petnjica-obiljezena-petogodisnjica-obnavljanja-statusa-opstineUpriličenom svečanom akademijom sinoć je u sali Centra za kulturu obilježena peta godišnjica obnavljanja statusa opštine Petnjica. Pored predstavnika lokalne uprave ...
eSpona
Objavljeno: 28/05/2018
pljevlja-uginule-krave-ponovo-bacene-u-cehotinuSportski ribolovci pronašli su lešine dvije uginule krave na obalama rijeke Ćehotine. To je drugi put da ribolvci pronalaze lešine uginulih životinja na obali ...
eSpona
Objavljeno: 27/05/2018
srecno-maturantiTradicionalnom šetnjom Ulicom Mojsija Zečevića, više stotina maturanata beranskih srednjih škola, sinoć, 26. maja obilježilo je matursko veče. Bila je to 37. ...
eSpona
Objavljeno: 25/05/2018
petnjica-nastavljeno-sa-asfaltiranjem-lokalnih-putevaLokalna uprava u Petnjici nastavlja sa aktivnostima na asfaltiranju i modernizaciji lokalnih puteva na području opštine. Prema najavama iz petnjičke lokalne uprave, ...
eSpona
Objavljeno: 25/05/2018
mojkovac-ambasada-kine-donira-stolariju-za-osnovnu-skolu-radomir-rakocevicDotrajale prozore u Osnovnoj školi "Radomir Rakočević", u Prošćenju kod Mojkovca, uskoro će zamijeniti novi. Stolarija predstavlja donaciju Republike Kine. Kako ...
eSpona
Objavljeno: 22/05/2018
plav-gradi-se-nova-skola-u-vojnom-seluTender za izbor izvođača radova na totalnoj rekonstrukciji objekta “Vojno Selo“ u Plavu, koji je područna jedinica osnovne škole “Hajro Šahmanović“, objavljen je. ...
eSpona
Objavljeno: 21/05/2018
dan-nezavisnosti-crne-goreDanas se obilježava 21. maj, Dan nezavisnosti Crne Gore. Dan nezavisnosti je državni praznik koji se obilježava u čast Referenduma održanog  tog datuma, 2006. ...
eSpona
Objavljeno: 21/05/2018
bijelo-polje-obnavlja-se-upis-brucosa-na-pravnom-fakultetuUprava Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore odlučila je da ove studijske godine dozvoli upis 50 brucoša na Pravnom fakultetu u Bijelom Polju. ...
eSpona
Objavljeno: 20/05/2018
upravna-inspekcija-kako-se-zaposljava-u-opstini-berane-nezakonito-lokalna-uprava-nijednog-sluzbenika-nijesmo-zaposlili-nezakonitoInspekcijski nadzor u Opštini Berane, obavljen 26. i 27. decembra prošle godine, pokazao je da 65 službenika u organima lokalne jedinice ne ispunjava uslove za ta ...
eSpona
Objavljeno: 20/05/2018
mojkovac-fale-dva-izabrana-doktoraU mojkovačkom Domu zdravlja rade tri izabrana doktora za odrasle, dva manje nego što je predviđeno sistematizacijom. Umjesto dva pedijatra predviđena ...
eSpona
Objavljeno: 19/05/2018
proslava-dana-nezavisnosti-crne-gore-i-u-luksemburguU okviru svojih godišnjih aktivnosti, Udruženje “Luksemburg - Crna Gora” iz Luksemburga, Zavičajni klub “BIHOR”, Udruženje “MONTEKÖLN”, Keln - Njemačka, ...
eSpona
Objavljeno: 18/05/2018
ponedjeljak-i-utorak-neradni-daniPovodom predstojećeg državnog praznika, 21. maja, Dana nezavisnosti Crne Gore, neradni dani su ponedeljak 21. i utorak 22. maj, saopšteno je iz Ministarstva ...
eSpona