Održana svečana sjednica Skupštine opštine, svečano otvaranje nove sportske dvorane i večernji koncert Bobana Rajovića, glavna su obilježja svečanosti organizovanih u Beranama povodom 21. jula, Dana opštine.

Dan opstine 2018 1

Tokom svečane sjednice, održane u zgradi Centra za kulturu, kojoj su, pored odbornika lokalnog parlamenta, prisustvovali Nikola Janović - ministar sporta u Vladi Crne Gore, gosti iz zemlje i inostranstva, predstavnici privrednog, kulturnog i vjerskog života u Beranama, obratio se Dragoslav Šćekić - predsjednik Opštine, Uručena su i najveća opštinska priznanja, Nagrada “21. jul” ovogodišnjim dobitnicima: Dragoslavki Đokić i dr Dragoljubu Draganu Kastratović, kao i zahvalnice pojedincima i ustanovama koji su dali doprinos razvoju grada.

Otvarajući sjednicu, Novica Obradović - predsjednik SO, je kratko podsjetio na istoriju 21. jula, naglašavajući da se taj datum, kao Dan opštine, slavi u čast sjednice Narodooslobodilačkog odbora za Srez beranski, održane 21. jula 1941. godine, kada su, kako je naveo, bez obzira na političke, društvene vjerske ili nacionalne razlike, građani bili jedinstveni u želji da se bore protiv okupatora.

Nakon svečanog Šćekićevog obraćanja, tokom kojeg se osvrnuo na postignuto u prethodnih godinu dana, predsjednik Opštine je dobitnicima uručio Nagradu “21. jul” i priznanja pojedincima i ustanovama koji su dali doprinos razvoju i afirmaciji Berana.

Dan opstine 2018 3

Nakon svečane sjednice, ministar Janović i predsjednik Šćekić su svečanim presijecanjem vrpce sportistima predali na upotrebu novu sportsku dvoranu, čija je vrijednost 5.300.000 eura, a krunu svečanosti predstavlja večernji koncert Bobana Rajovića, u glavnoj beranskoj ulici.

S. R.

Foto: Adem Ado Softić

 

Obraćanje Dragoslava Šćekića na svečanoj sjednici SO Berane

Poštovani prijatelji, uvaženi ministre sporta u Vladi Crne Gore gospodine Janoviću, predstavnici ministarstava i državnih institucija, generalni sekretare zajednice opština, protojereju, hadžiefendijo, drage kolege predsjednici opština, predsjednici skupština, predsjednici i predstavnici pobratimskih opština, predsjednici političkih partija u Crnoj Gori, predsjedniče beranske Skupštine i odbornici, poštovana direktorko ženske rukometne selekcije Crne Gore gospođo Damjanac, predstavnici boračkih organizacija, dobitnici nagrade 21.jul, predstavnici medija, dragi moji Beranci, uvaženi gosti,

Želim, prije svega da se zahvalim svima vama, koji ste se odazvali na naš poziv da zajedno proslavimo ovaj sveti za nas dan- dan grada Berana.

Dvadeset prvi jul  je trenutak kada se s ponosom vraćamo u prošlost, prisjećamo slavnih trenutaka naše beranske i crnogorske istorije, dan koji je budućim generacijama utabao svjetlost slobode. Tadašnja Sreska narodna skupština u oslobođenim Beranama i danas nas obavezuje da zajedništvom stvaramo ljepše i bogatije Berane, da odolimo svim preprekama i podjelama i da gradimo put zajedništva bez obzira na razlike bilo koje vrste. Berane kao višenacionalni grad nastoji da gradi svoju budućnost u duhu svoje slavne antifašističke i vjekovne državnotvorne tradicije, istovremeno odgovarajući svim zahtjevima modernog, savremenog doba.

Poštovani prijatelji,

Okupljeni danas, na svečanosti povodom dana grada, nadahnuti tradicijom i ponosom što pripadamo ovom gradu i našoj Crnoj Gori, njegovom skladnom suživotu i multietničnosti mogu slobodno reći da imamo razloga za slavlje, jer Dan grada slavimo u još ljepšim, zdravijim i naprednijim Beranama. Logično je da se danas napravi presjek onoga što je urađeno u prethodnoj godini, da se navede makar dio onoga što je u prethodnom periodu urađeno. U tom pravcu mi dozvolite da se nakratko osvrnem na događaje koji su bili posebno upečatljivi za naš grad.

Dan opstine 2018

Prošle godine sa ovog istog mjesta poslao sam poruku da se razvoj Berana mora nastaviti i da čvrsto vjerujem da, bez obzira na rezultate izbora, koji su se očekivali, neka nova buduća vlast ima obavezu da uključi sve svoje resurse i nastavi da ulaže u njegov razvoj. Početak ove godine obilježila je predizborna utakmica. Izbori  u mojim i vašim Beranama, u našoj Crnoj Gori još uvijek nose teret tenzija, povišenog političkog adrenalina i dodatnog naboja. Želim da vjerujem da evropski put naše države donosi i prijeko potrebnu političku stabilnost. Februarski i martovski izborni krugovi potvrdili su volju Beranki i Beranaca da koalicija Zdravo Berane, koju čine Socijalistička narodna partija Crne Gore i Demokratski front sa svojim političkim partnerima iz Demokratske Crne Gore i u naredne četire godine svoju viziju razvoja grada pretoči u djela, uz očekivanje konstruktivnog odnosa od strane političke opozicije. Svaka generacija političara, pa i ova naša, obavezna je da uradi sve svoje postavljene zadatke. Mora, jer sve što se radi isključivo se radi za stanovnike ovoga grada, a ne za hvalospjeve ili svečane sjednice. I zato i danas koristim ovu priliku da ponovim i podvučem svoj nedvosmislen stav da sa Vladom svoje države želim u narednom periodu u što većem obimu da sarađujem i pozivam ih i ovog puta da zajedno učinimo sve kako bi nesumnjivi turistički, poljoprivredni i svaki drugi potencijali Berana bili iskorišćeni za dobro ovoga grada i našeg stanovništva. Iskrena ruka saradnje ostaje ispružena sa moje strane dok god se nalazim na poziciji prvog čovjeka ovoga grada. Naravno, na ravnopravnim osnovama, uz obostrano zadovoljstvo i isključivo u jednom jedinom interesu- učiniti život građana Berana što boljim i kvalitetnijim.

Znanje je najvažniji resurs jedne države i u direktnoj je vezi sa kvalitetnim obrazovanjem. I zato i ove godine nastavljamo sa praksom besplatnih udžbenika za sve učenike beranskih osnovnih škola. Obezbijeđene su stipendije za studente talente, nagrade za najbolje učenike osnovnih i srednjih škola, nagrade za učenike za ostvarene rezultate na takmičenjima, donacije školama i slično. Smatram za potrebnim da i danas ponovim čvrst i nepromijenjen stav lokalne uprave da se mora ispoštovati odluka Vlade Crne Gore i nastavni program Visoke medicinske škole od septembra početi odvijati u našem Univerzitetskom centru. Svaka druga odluka za nas nije prihvatljiva, jer jednostavno želimo da naše Berane postane jak Univerzitetski centar, uz otvorenu mogućnost otvaranja novih studijskih programa.

I ove godine, kao i prethodnih, naš grad je i kulturnom pogledu obilovao značajnim, bogatim i lijepim sadržajem. Beransko kulturno ljeto, Ladica đinđuva po trgu prosuta, Međunarodni likovni simpozijum, koncerti etno muzike, Tanderfest, Šlaufijada, izložba old- tajmera, Limsko srce, tradicionalni koncerti za Dan opštine i doček Pravoslavne Nove godine dio su bogatog kulturnog sadržaja isprepletenog dječijim pozorištem, beranskim "daskama koje život znače" , umjetničkim stvaralačkim dostignućima i predivnim muzičkim taktovima za svačiji ukus.

Koristim današnji dan da pomenem i odgovornu socijalnu politiku naše lokalne uprave. U tom pravcu smo jedina opština koja je donošenjem odluke izdvojila značajna sredstva za ruralno područje, odnosno za naše porodice sa treće i više djece u iznosu od 300 i više eura, kao i za šestoro i više djece u iznosu od 10.000 eura. Nemojte mi zamjeriti, želim i danas da ponovim da sam posebno ponosan na odluke koje se tiču obrazovanja i socijalnih izdvajanja, jer smo i u tom segmentu pokazali svoju maksimalnu posvećenost da se svojim građanima pomogne u najvećoj mogućoj mjeri kako bi skupa što lakše prevazišli težak ekonomski momenat, kroz koji prolazi i naš grad, region, ali i naša Crna Gora.

Sport u našem gradu nije na vrhunskom nivou i svjesni smo toga, kao što sa druge strane, radimo sve da i u toj oblasti stvorimo uslove za što bolji tretman sportista i stvaranje neophodnih uslova za vrhunske rezultate. Prelijepa Hala sportova je završena i odmah po završetku ove sjednice biće svečano i otvorena. Stvaramo uslove za rađanje novih beranskih sportskih bisera.

U saradnji sa našim fudbalskim savezom i sportskom legendom Dejanom Savićevićem završili smo drugu fazu sportskog stadiona, pokrili zapadnu tribinu gradskog stadiona i stvorili uslove za održavanje utakmica po međunarodnim standardima.

Više smo nego sigurno da sva ulaganja u sportsku infrastrukturu daju dodatni impuls i sportskim radnicima, ali i investitorima, uz jasnu poruku i domaćim i inostranim sportskim ekipama da su uvijek dobrodošli u naš grad. Sa druge strane, ovakav ambijent garantuje nove, ne samo sportske, nego, usuđujem se reći i infrastrukturne pobjede, u okviru kog smo planirali izgradnju i gradskog bazena.

Poštovani prijatelji,

Naše Berane je i veliko gradilište. Agencija za izgradnju i razvoj je i u prethodnoj godina asfaltirala na kilometre putnih pravaca. Mjesne zajednice Gornje Zaostro, Dapsiće, Beranselo, Budimlja, Polica, Dolac, Lužac, Hareme i njihovi stanovnici znaju da je mehanizacija aktivno radila na ovim prostorima, asfaltirala putne pravce u vrijednosti od preko 220.000 eura. Takođe, sanirani su i nasuti mnogobrojni putevi u mjesnim zajednicama: Rujišta, Zagorje, Skakavac, Lim, Lužac, Kaludra, Crni Vrh, Velidje, Pešca, Lubnice, Budimlja, Bubanje, Štitari, Goražde, Zagrađe. I da danas javno poručim i sa ove svečanosti da ćemo nastaviti sa ovakvim i sličnim aktivnostima i u narednom periodu gdje god to bude potrebno. Svakako ne smijemo zaboraviti ni 5 km novih vodova rasvjete u Donjim Lugama, Petnjiku, Budimlji, Beranselu, Lužcu, Pešcima, Haremima.

Dragi prijatelji, moja vizija je vizija zdravih, evropskih Berana, i na tom putu nemamo prava da stajemo.

Svakako da moramo pomenuti i mnogobrojne projekte koji su realizovani ili se realizuju uz pomoć evropskih fondova. Projektovanje i izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u opštini Berane, Izgradnja 94 stambene jedinice za smještaj raseljenih lica, projekat „Zelena ostrva“, koji se realizuje u okviru Programa prekogranične saradnje Crna Gora- Albanija, trenutno je aktuelan i tiče se zaštite životne sredine. Nadogradnja i unapređenje sistema upravljanja otpadom u regionu dijelom će biti ispunjena izgradnjom reciklažnog dvorišta sa sortirnicom, inovacijama u selektivnom sistema otpada, nabavkom savremene opreme i edukacijom građana i značaju i koristima reciklaže. U tom pravcu raspisan je tender i završen Glavni projekat za izgradnju reciklažnog dvorišta sa sortirnicom. Valja podsjetiti da se u saradnji sa Direkcijom javnih radova i resornim ministarstvom završava projekat sanacije odlagališta otpada „Vasove vode“, koji je predstavljao ogroman problem. Takođe, Crna Gora je obaveznik sprovođenja CITES Konvencije, tj. Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka. Kako u našoj državi nema trenutno takvog prihvatilišta, mi planiramo u Beranama da ga izgradimo i sa Ministarstvom turizma sarađujemo na ovom projektu.

Da smo na dobrom putu i da su rezultati vidljivi pokazuje i činjenica da je Opština Berane, odnosno Kancelarija za pripremu i realizaciju projekata nagrađena za nabolju praksu u oblasti „Realizacije projekata putem međunarodne saradnje“. Riječ je, inače o programu, koju realizuje Zajednica opština Crne Gore u saradnji sa Ministarstvom javne uprave, a uz podršku Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju.

Berane je nastavilo svoju saradnju sa svojim međunarodnim prijateljima, svojim pobratimskim i bliskim opštinama, tako da smo i ove godine nastavili da učvršćujemo naše i do sada prijateljske odnose sa Čukaricom, Vrnjačkom Banjom, Staro nagoričanima, Adanom, Karaisailom, Teramom, Kostromom i Dudelanžom i Odincovom Naravno, čast nam je bilo da budemo i na Danu Evrope kao i na Danu Rusije i Amerike, kao što ćemo i ubuduće krupnim koracima grabiti ka savremenoj porodici demokratskih društava i članstvu u Evropskoj Uniji.

Berane je grad tolerancije, ljubavi, skladnih međuljudskih i međunacionalnih odnosa. Zato je i naša saradnja sa Eparhijom Budimljansko- nikšićkom uvijek bila i biće na najvećem mogućem nivou. Kao rezultat toga uzeli smo učešća u mnogim dešavanjima, uključujući i tradicionalnu Svetosavsku akademiju. I ove godine u saradnji sa islamskom zajednicom organizovali smo iftar za  za naše sugrađane islamske vjeroispovijesti. Ovo i jeste bogatstvo naših multietničkih Berana na koje svi do jednoga, bez obzira na političku, vjersku ili bilo koju drugu pripadnost, moramo biti posebno ponosni.

  Sa ovog mjesta želim javno da se zahvalim našim privrednicima koji su uložili velike napore da sačuvaju svako moguće radno mjesto, uz otvaranje novih, kao i ukupnopm privatnom sektoru na njihovom doprinosu razvoju grada i ujedno ih pozivam na još jaču i čvršću saradnju.

Nikako ne smijemo zaboraviti ni našu dijasporu, koja je i u prethodnom periodu na različite načine pomagala razvoj svojih i naših Berana i na tome smo im posebno zahvalni. Uz jasnu poruku da ćemo uvijek podržati sve njihove korisne napore ja ih i ovom prilikom pozivam da sa što većim žarom, ljubavlju i energijom ulažu u svoj grad i državu.

Saradnja sa nevladinim sektorom realizovana je kroz niz zajedničkih, uspješnih aktivnosti, koji će se nastaviti i u narednom periodu.

Zahvaljujem se svim našim ustanovama koje svojim radom i kvalitetnim programima pomažu razvoj naših Berana. Zahvalni smo svima koji doprinose našem razvoju, prije svega našim građanima, gradskim preduzećima, ustanovama, svim zaposlenima i  saradnicima na njihovim rezultatima a sve u korist boljeg života i razvoja našeg grada.

U to ime, u ime novih beranskih poduhvata i zajedničkih pobjeda još jednom vas od srca pozdravljam uz poruku: NEKA NAM JE SA SREĆOM DAN BERANA!

 

eSpona OTV EU

Društvo

Objavljeno: 17/10/2018
srpska-narodna-odbrana-vasojevica-i-limske-doline-obiljezila-106-godina-oslobodenja-berana-od-otomanske-imperijeU utorak, 16. oktobra, u organizaciji „Srpske narodne odbrane Vasojevića i limske doline“ kod crkve Svete trojice, na Polici obilježeno je 106 godina od oslobođenja ...
eSpona
Objavljeno: 17/10/2018
sud-nalozio-opstini-berane-da-ostecenom-sluzbeniku-isplati-1-360-euraPresudom Višeg suda u Bijelom Polju, Opština Berane je dužna da isplati 1.360 eura jednom od službenika kojeg je lokalna uprava zakinula po osnovu ...
eSpona
Objavljeno: 17/10/2018
policija-uhapsila-devetnaestogodisnjaka-zbog-sumnje-za-ubistvo-trinaestogodisnjeg-djecakaSlužbenici beranskog Centra bezbjednosti uhapsili su juče devetnaestogodišnjeg Beranca inicijala S. I. zbog sumnje da je ubio dječaka od 13 godina. Iz Uprave ...
eSpona
Objavljeno: 16/10/2018
nvo-centar-omladinskih-inicijativa-realizuje-projekat-ne-bacaj-smece-sadi-cvijeceNVO „Centar omladinskih inicijativa“ Berane sprovodi projekat „ Ne bacaj smeće, sadi cvijeće“ , koji je finansiralo Ministarstvo sporta a podržava Opština Berane i ...
eSpona
Objavljeno: 14/10/2018
bijela-kuga-topi-sjever-crne-goreNegativan prirodni priraštaj, bijela kuga, u prvoj polovini 2018. godine zabilježen je u čak 17 od 23 opštine u Crnoj Gori, a broj rođenih je veći u odnosu na broj ...
eSpona
Objavljeno: 12/10/2018
kolasin-dani-nauke-u-botanickoj-bastiManifestacija "Dani nauke 2018",  koja se organizuje u sedam crnogorskih gradova, na originalan način obilježena je i u kolašinskoj Botaničkoj bašti u ...
eSpona
Objavljeno: 12/10/2018
pljevlja-ugostili-vise-od-hiljadu-migranataViše od hiljadu migranata našlo je utočište u pljevaljskom Centru Bona Fide od februara ove godine. Tamo ih čeka hrana i siguran smještaj. “Ja samo želim normalno ...
eSpona
Objavljeno: 11/10/2018
berane-domacin-sabora-ljekara-sjeverne-crne-gore-i-jugozapadne-srbijeU petak i subotu u Beranama se održava Sabor ljekara sjeverne Crne Gore i jugozapadne Srbije. Tradicionalna manifestacija koja se po 39-ti put održava, ...
eSpona
Objavljeno: 11/10/2018
mojkovac-zasadena-stabla-tujeČlanovi Lokalnog dječjeg parlamenta, uz podršku Ministarstva sporta, Centra za prava djeteta i Opštine, zasadili su 21 stablo tuje u dvorištu Dnevnog ...
eSpona
Objavljeno: 11/10/2018
nvo-zajednica-italijana-u-bijelom-polju-organizovala-kurs-italijanskog-jezikaNevladina organizacija “Zajednica Italijana u Crnoj Gori” organizovala je besplatan kurs italijanskog jezika za zainteresovane građane Bijelog Polja. Već nekoliko ...
eSpona
Objavljeno: 09/10/2018
bijelo-polje-odrzan-kul-karavan-za-afirmaciju-mladih-talenata-sa-sjeveraBeranka Ksenija Savović učesnica je „Kul karavana“ mladih sa sjevera Crne Gore. Ona je učestvovala u izložbi fotografija mladih koja je organizovana u okviru „Kul ...
eSpona
Objavljeno: 09/10/2018
opstina-tivat-luka-kalimanj-je-vazan-resursPovodom dodjele koncesije za luku Kalimanj saopštenjem za javnost oglasila se Služba predsjednika Opštine Tivat. Dostavljeno saopštenje Espona integralno ...
eSpona
Objavljeno: 09/10/2018
plav-postavljen-kamen-temeljac-za-skolu-u-vojnom-seluMinistar prosvjete Damir Šehović postavio je kamen temeljac za izgradnju nove škole u Vojnom selu u Plavu. Kako je saopšteno, vrijednost investicije je na nivou od ...
eSpona
Objavljeno: 06/10/2018
sa-sjevera-se-dnevno-iseli-10-gradanaGradovi na sjeveru Crne Gore i dalje bilježe odliv stanovništva, pa je za prvih pola godine u tom regionu razlika između doseljenih i odseljenih 1.125, u korist ...
eSpona
Objavljeno: 04/10/2018
kolasin-kanalizacija-kao-luksuzPokrivenost gradskog područja sistemom gradske fekalne kanalizacije u Kolašinu je svega oko 20 odsto, a ukupan broj domaćinstava koji je priključen na taj sistam je ...
eSpona
Objavljeno: 04/10/2018
pljevlja-uskoro-zavrsetak-izgradnje-fontane-dijatretuPjevlja će uskoro na Trgu 13. jula dobiti novi, urbani simbol grada-  gradsku fontanu Dijatretu koja će imati svjetlosne efekte. Već je postavljena ...
eSpona
Objavljeno: 04/10/2018
gusinje-pocinje-izgradnja-sportskih-terenaPotpisan je ugovor o izvođenju radova na izgradnji savremenog sportskog igrališta JU OŠ “Dzafer Nikočević” iz Gusinja, ukupne vrijednosti oko 300.000 eura, sa ...
eSpona
Objavljeno: 03/10/2018
zavrseno-asfaltiranje-jos-nekoliko-putnih-pravaca-u-petnjiciRadnici preduzeća “Crnagoraput” završili su asfaltiranje još nekoliko dionica puta na području opštine Petnjica. Prema navodima Portala Radio Petnjica, Samir ...
eSpona
Objavljeno: 02/10/2018
plav-pocinje-gradnja-skole-u-vojnom-seluMinistar prosvjete Damir Šehović potpisao je sa predstavnikom Konzorcijuma “Adria International” d.o.o. Pljevlja i Studio LML d.o.o. Podgorica, Žarkom Lacmanovićem, ...
eSpona
Objavljeno: 01/10/2018
savicevic-i-scekic-svecano-otvorili-rekonstruisanu-i-pokrivenu-tribinu-gradskog-stadionaSvečanim presijecanjem vrpce koje su obavili Dejan Savićević - predsjednik FSCG i Dragoslav Šćekić - predsjednik Opštine Berane, juče je na upotrebu predata ...
eSpona
Objavljeno: 28/09/2018
dr-marijan-premovic-ucestovao-na-medunarodnom-simpozijumu-u-turskojDocent dr Marijan Premović sa Studijskog programa za istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta Crne Gore učestvovao je na VI. Međunarodnom simpozijumu o Studijama ...
eSpona
Objavljeno: 27/09/2018
ckb-donirala-destilacioni-aparat-domu-zdravlja-beraneCrnogorska komercijalna banka donirala je Domu zdravlja Berane savremen laboratorijski aparat koji će se koristiti prilikom analiza u novoopremljenoj mikrobiološkoj ...
eSpona
Objavljeno: 27/09/2018
mededovic-begovic-provjerom-regularnosti-diploma-falice-radnika-u-drzavnoj-upravi-i-lokalnoj-samoupraviTekst “Pred otkazom 4.600 zaposlenih u državnoj upravi” (bez lokalne samouprave) objevljen 24. septembra u Elektronskim novinama Espona izazvao me je na davanje ...
eSpona
Objavljeno: 26/09/2018
pilot-paraglajdera-iz-berana-denis-bozovic-letjenjem-odusevio-americku-blogerkuOpština Herceg Novi i Turistička organizacija tog grada, ovog ljeta su otišle korak naprijed pa su u turističku ponudu, u okviru aktivnog odmora, uvrstile i ...
eSpona
Objavljeno: 26/09/2018
petnjica-nastavljeni-radovi-na-izgradnji-vodovoda-murovsko-vreloKopanjem kanala i postavljanjem cijevi nastavljeni su radovi na izgradnji vodovoda “Murovsko vrelo” u Petnjici. Kako je saopštio Samir Agović - predsjednik ...
eSpona
Objavljeno: 25/09/2018
rozaje-vise-od-50-zaposlenih-u-lokalnoj-upravi-bice-otpusteno-do-januaraBroj zaposlenih u lokalnoj upravi i preduzećima koje finansira Opština Rožaje, iznosi 223, a do kraja godine biće ih 25 odsto manje. To će, pored ostalog, biti ...
eSpona
Objavljeno: 24/09/2018
andrijevica-rijesen-problem-prevoza-daka-pjesaka-u-konjusimaMinistarstva prosvjete i poljoprivrede u saradnji sa Opštinom Andrijevica obezbijedila su sredsva za kupovinu kombi vozila za đake pješake Osnovne škole “Milić ...
eSpona
Objavljeno: 23/09/2018
srpska-narodna-obnova-zatrazila-da-vlada-podrzi-manifestaciju-putevima-kralja-aleksandra-karadordevicaSrpska narodna odbrana, koju čini Savez srpskih udruženja Vasojevića i limske doline, obratili su se Vladi Crne Gore sa zahtjevom da podrži prije nekoliko godina ...
eSpona
Objavljeno: 22/09/2018
bogdan-joksimovic-sjecanje-na-fara-pacarizaNavršila se godina od smrti Faruka – Fara Zenovog Pačariza, istaknutog beranskog privrednika, rukovodioca i društveno-političkog radnika. Vrijeme je pokazalo da ...
eSpona
Objavljeno: 21/09/2018
krstas-opstini-vrbas-na-poklon-lingvisticka-literatura-crnogorskog-jezikaPovodom uručenja poklona Opštini Vrbas saopštenjem za javnost oglasilo se Udruženje Crnogoraca Srbije “Krstaš”. Dostavljeno saopštenje Espona integralno ...
eSpona
Objavljeno: 21/09/2018
ureden-pristupni-put-prema-novom-muslimanskom-groblju-na-jasikovcuNakon četiri dana rada mehanizacije na uređenju pristupnog puta do novog muslimanskog groblja u Beranama, radovi su završeni a put priveden namjeni. Radove na ...
eSpona
Objavljeno: 20/09/2018
petnjica-roditelji-sami-brinu-o-prevozu-dakaPrevoz za pedesetak učenika iz Petnjice koji pohađaju školu u Beranama i dalje nije riješen. Snalazi se kako ko umije, baš kao i mještani koji su nezadovoljni ...
eSpona
Objavljeno: 19/09/2018
pljevlja-epcg-ce-izdvojiti-pet-miliona-eura-za-eksproprijaciju-zemljistaElektroprivreda Crne Gore (EPCG) formirala je komisiju koja je uradila popis nepokretnosti domaćinstava u blizini odlagališta Maljevac. Popis domaćinstava je ...
eSpona
Objavljeno: 19/09/2018
po-izdvojenom-novcu-za-ljekove-beranska-bolnica-pri-vrhu-crnogorskog-zdravstvaOpšta bolnica u Beranama je treća u Crnoj Gori po izdvojenom novcu za ljekove u 2017. godini. Ispred nje su samo bolnice u Nikšiću i Baru. To je zaključak ...
eSpona
Objavljeno: 18/09/2018
plav-otvoren-dnevni-boravak-za-stara-licaMinistar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić i predsjednik Opštine Plav Mirsad Barjaktarević otvorili su Dnevni boravak za stara lica, prvi takav servis u ovoj ...
eSpona
Objavljeno: 18/09/2018
bijelo-polje-crkvena-opstina-otvara-narodnu-kuhinjuCrkvena opština otvoriće uskoro prvu narodna kuhinja u Bijelom Polju, u naselju Rakonje. “Postoji veliki broj ljudi koji su na rubu gladovanja i ovakav objekat ...
eSpona
Objavljeno: 18/09/2018
miodrag-bobo-radunovic-imenovan-za-v-d-dekana-medicinskog-fakultetaUpravni odbor (UO) Univerziteta Crne Gore (UCG) imenovao je Miodraga Boba Radunovića - profesora i bivšeg ministra zdravlja, za vršioca dužnosti dekana Medicinskog ...
eSpona
Objavljeno: 16/09/2018
pljevlja-zapocela-izgradnja-20-stanova-za-penzionereU Pljevljima je počela gradnja stambene zgrade u kojoj će 20 stanova, po povoljnoj cijeni, pripasti penzionerima. Prema navodima Portala CDM, stanovi će ...
eSpona
Objavljeno: 14/09/2018
petnjica-privodi-se-kraju-sanacija-lokalnih-putevaNasipanje oštećenih putnih pravaca i sanacija lokalnih puteva na području petnjičke opštine privodi se kraju. Za realizaciju pomenutih aktivnosti izdvojeno je 50. ...
eSpona
Objavljeno: 13/09/2018
kolasin-vlast-ispituje-sta-se-odlaze-kraj-tarePredsjednik Opštine Kolašin Milisav Bato Bulatović naložio je da se ispita po čijem nalogu se, na osnovu kojih ugovora i kakav materijal odlaže pored šetališta kraj ...
eSpona
Objavljeno: 12/09/2018
petnjica-zavrseno-asfaltiranje-jednog-sportskog-terenaRadnici građevinske firme “Asfalt-beton” iz Podgorice juče su asfaltirali teren budućeg sportskog poligona u petnjičkoj Mjesnoj zajednici Godočelje. Do realizacije ...
eSpona
Objavljeno: 11/09/2018
beranci-i-petnjicani-ce-akcijama-obiljeziti-svjetski-dan-uklanjanja-otpadaOpštine Berane i Petnjica učestvovaće u akciji „Let’s do it Montenegro!“, kojom se 14. septembra obilježava Svjetski dan uklanjanja otpada. Pod sloganom ...
eSpona
Objavljeno: 11/09/2018
poznati-kandidati-za-nagradu-dialogos-2018Za jubilarnu petu nagradu "DIALOGOS" koja se dodjeljuje za najbolju publikaciju u oblasti teorije i kulture medija u regionu konkurisalo je pet rukopisa, saopšteno ...
eSpona
Objavljeno: 10/09/2018
studenkinja-iz-dijaspore-na-fakultetu-za-crnogorski-jezik-i-knjizevnostPovodom upisa na Fakultet za crnogorski jezik i književnost jedne studentkinje iz Lovćenca saopštenjem za javnost oglasilo se Udruženje Crnogoraca Srbije “Krstaš”. ...
eSpona
Objavljeno: 07/09/2018
miodrag-bozovic-novi-nacelnik-cb-beraneOdlukom Kolegijuma Uprave policije, novi načelnik Centra bezbjednosti (CB) Berane je Miodrag Mića Božović, saznaje Espona. Prema nezvaničnim informacijama, ...
eSpona
Objavljeno: 07/09/2018
bijelo-polje-osnovna-skola-dobija-novu-sportsku-salu-do-kraja-godineOsnovna škola “Marko Miljanov” u Bijelom Polju dobiće novu sportsku salu do kraja godine, objavio je Portal CDM. Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, ...
eSpona
Objavljeno: 07/09/2018
petnjica-zapocela-sanacija-asfaltiranih-lokalnih-putevaZapočeli su intezivni radovi na sanaciji asfaltiranih lokalnih puteva u Petnjici, a oni podrazumijevaju krpljenju udarnih rupa. Prema riječima Alena ...
eSpona
Objavljeno: 06/09/2018
rozaje-hajla-osvaja-ljepotomU Rožajama se intenzivno radi na razvoju kako zimskog, tako i ljetnjeg turizma, ali turistički radnici ipak ističu da im nedostaje mnogo toga kako bi ta privredna ...
eSpona
Objavljeno: 03/09/2018
obezbijedeni-besplatni-udzbenici-za-sve-osnovce-na-teritoriji-beranaOpština Berane je i ove godine obezbijedila nove komplete udžbenika za sve osnovce sa teritorije opštine. Tako je, po peti put, lokalna uprava pomogla kućne budžete ...
eSpona
Objavljeno: 03/09/2018
napadnut-pripadnik-omunalne-policijePovodom napada na pripadnika Komunalne policije saopštenjem za javnost se oglasio Biro za odnose sa javnošću Opštine Berane. Dostavljeno saopštenje Espona ...
eSpona