Održana svečana sjednica Skupštine opštine, svečano otvaranje nove sportske dvorane i večernji koncert Bobana Rajovića, glavna su obilježja svečanosti organizovanih u Beranama povodom 21. jula, Dana opštine.

Dan opstine 2018 1

Tokom svečane sjednice, održane u zgradi Centra za kulturu, kojoj su, pored odbornika lokalnog parlamenta, prisustvovali Nikola Janović - ministar sporta u Vladi Crne Gore, gosti iz zemlje i inostranstva, predstavnici privrednog, kulturnog i vjerskog života u Beranama, obratio se Dragoslav Šćekić - predsjednik Opštine, Uručena su i najveća opštinska priznanja, Nagrada “21. jul” ovogodišnjim dobitnicima: Dragoslavki Đokić i dr Dragoljubu Draganu Kastratović, kao i zahvalnice pojedincima i ustanovama koji su dali doprinos razvoju grada.

Otvarajući sjednicu, Novica Obradović - predsjednik SO, je kratko podsjetio na istoriju 21. jula, naglašavajući da se taj datum, kao Dan opštine, slavi u čast sjednice Narodooslobodilačkog odbora za Srez beranski, održane 21. jula 1941. godine, kada su, kako je naveo, bez obzira na političke, društvene vjerske ili nacionalne razlike, građani bili jedinstveni u želji da se bore protiv okupatora.

Nakon svečanog Šćekićevog obraćanja, tokom kojeg se osvrnuo na postignuto u prethodnih godinu dana, predsjednik Opštine je dobitnicima uručio Nagradu “21. jul” i priznanja pojedincima i ustanovama koji su dali doprinos razvoju i afirmaciji Berana.

Dan opstine 2018 3

Nakon svečane sjednice, ministar Janović i predsjednik Šćekić su svečanim presijecanjem vrpce sportistima predali na upotrebu novu sportsku dvoranu, čija je vrijednost 5.300.000 eura, a krunu svečanosti predstavlja večernji koncert Bobana Rajovića, u glavnoj beranskoj ulici.

S. R.

Foto: Adem Ado Softić

 

Obraćanje Dragoslava Šćekića na svečanoj sjednici SO Berane

Poštovani prijatelji, uvaženi ministre sporta u Vladi Crne Gore gospodine Janoviću, predstavnici ministarstava i državnih institucija, generalni sekretare zajednice opština, protojereju, hadžiefendijo, drage kolege predsjednici opština, predsjednici skupština, predsjednici i predstavnici pobratimskih opština, predsjednici političkih partija u Crnoj Gori, predsjedniče beranske Skupštine i odbornici, poštovana direktorko ženske rukometne selekcije Crne Gore gospođo Damjanac, predstavnici boračkih organizacija, dobitnici nagrade 21.jul, predstavnici medija, dragi moji Beranci, uvaženi gosti,

Želim, prije svega da se zahvalim svima vama, koji ste se odazvali na naš poziv da zajedno proslavimo ovaj sveti za nas dan- dan grada Berana.

Dvadeset prvi jul  je trenutak kada se s ponosom vraćamo u prošlost, prisjećamo slavnih trenutaka naše beranske i crnogorske istorije, dan koji je budućim generacijama utabao svjetlost slobode. Tadašnja Sreska narodna skupština u oslobođenim Beranama i danas nas obavezuje da zajedništvom stvaramo ljepše i bogatije Berane, da odolimo svim preprekama i podjelama i da gradimo put zajedništva bez obzira na razlike bilo koje vrste. Berane kao višenacionalni grad nastoji da gradi svoju budućnost u duhu svoje slavne antifašističke i vjekovne državnotvorne tradicije, istovremeno odgovarajući svim zahtjevima modernog, savremenog doba.

Poštovani prijatelji,

Okupljeni danas, na svečanosti povodom dana grada, nadahnuti tradicijom i ponosom što pripadamo ovom gradu i našoj Crnoj Gori, njegovom skladnom suživotu i multietničnosti mogu slobodno reći da imamo razloga za slavlje, jer Dan grada slavimo u još ljepšim, zdravijim i naprednijim Beranama. Logično je da se danas napravi presjek onoga što je urađeno u prethodnoj godini, da se navede makar dio onoga što je u prethodnom periodu urađeno. U tom pravcu mi dozvolite da se nakratko osvrnem na događaje koji su bili posebno upečatljivi za naš grad.

Dan opstine 2018

Prošle godine sa ovog istog mjesta poslao sam poruku da se razvoj Berana mora nastaviti i da čvrsto vjerujem da, bez obzira na rezultate izbora, koji su se očekivali, neka nova buduća vlast ima obavezu da uključi sve svoje resurse i nastavi da ulaže u njegov razvoj. Početak ove godine obilježila je predizborna utakmica. Izbori  u mojim i vašim Beranama, u našoj Crnoj Gori još uvijek nose teret tenzija, povišenog političkog adrenalina i dodatnog naboja. Želim da vjerujem da evropski put naše države donosi i prijeko potrebnu političku stabilnost. Februarski i martovski izborni krugovi potvrdili su volju Beranki i Beranaca da koalicija Zdravo Berane, koju čine Socijalistička narodna partija Crne Gore i Demokratski front sa svojim političkim partnerima iz Demokratske Crne Gore i u naredne četire godine svoju viziju razvoja grada pretoči u djela, uz očekivanje konstruktivnog odnosa od strane političke opozicije. Svaka generacija političara, pa i ova naša, obavezna je da uradi sve svoje postavljene zadatke. Mora, jer sve što se radi isključivo se radi za stanovnike ovoga grada, a ne za hvalospjeve ili svečane sjednice. I zato i danas koristim ovu priliku da ponovim i podvučem svoj nedvosmislen stav da sa Vladom svoje države želim u narednom periodu u što većem obimu da sarađujem i pozivam ih i ovog puta da zajedno učinimo sve kako bi nesumnjivi turistički, poljoprivredni i svaki drugi potencijali Berana bili iskorišćeni za dobro ovoga grada i našeg stanovništva. Iskrena ruka saradnje ostaje ispružena sa moje strane dok god se nalazim na poziciji prvog čovjeka ovoga grada. Naravno, na ravnopravnim osnovama, uz obostrano zadovoljstvo i isključivo u jednom jedinom interesu- učiniti život građana Berana što boljim i kvalitetnijim.

Znanje je najvažniji resurs jedne države i u direktnoj je vezi sa kvalitetnim obrazovanjem. I zato i ove godine nastavljamo sa praksom besplatnih udžbenika za sve učenike beranskih osnovnih škola. Obezbijeđene su stipendije za studente talente, nagrade za najbolje učenike osnovnih i srednjih škola, nagrade za učenike za ostvarene rezultate na takmičenjima, donacije školama i slično. Smatram za potrebnim da i danas ponovim čvrst i nepromijenjen stav lokalne uprave da se mora ispoštovati odluka Vlade Crne Gore i nastavni program Visoke medicinske škole od septembra početi odvijati u našem Univerzitetskom centru. Svaka druga odluka za nas nije prihvatljiva, jer jednostavno želimo da naše Berane postane jak Univerzitetski centar, uz otvorenu mogućnost otvaranja novih studijskih programa.

I ove godine, kao i prethodnih, naš grad je i kulturnom pogledu obilovao značajnim, bogatim i lijepim sadržajem. Beransko kulturno ljeto, Ladica đinđuva po trgu prosuta, Međunarodni likovni simpozijum, koncerti etno muzike, Tanderfest, Šlaufijada, izložba old- tajmera, Limsko srce, tradicionalni koncerti za Dan opštine i doček Pravoslavne Nove godine dio su bogatog kulturnog sadržaja isprepletenog dječijim pozorištem, beranskim "daskama koje život znače" , umjetničkim stvaralačkim dostignućima i predivnim muzičkim taktovima za svačiji ukus.

Koristim današnji dan da pomenem i odgovornu socijalnu politiku naše lokalne uprave. U tom pravcu smo jedina opština koja je donošenjem odluke izdvojila značajna sredstva za ruralno područje, odnosno za naše porodice sa treće i više djece u iznosu od 300 i više eura, kao i za šestoro i više djece u iznosu od 10.000 eura. Nemojte mi zamjeriti, želim i danas da ponovim da sam posebno ponosan na odluke koje se tiču obrazovanja i socijalnih izdvajanja, jer smo i u tom segmentu pokazali svoju maksimalnu posvećenost da se svojim građanima pomogne u najvećoj mogućoj mjeri kako bi skupa što lakše prevazišli težak ekonomski momenat, kroz koji prolazi i naš grad, region, ali i naša Crna Gora.

Sport u našem gradu nije na vrhunskom nivou i svjesni smo toga, kao što sa druge strane, radimo sve da i u toj oblasti stvorimo uslove za što bolji tretman sportista i stvaranje neophodnih uslova za vrhunske rezultate. Prelijepa Hala sportova je završena i odmah po završetku ove sjednice biće svečano i otvorena. Stvaramo uslove za rađanje novih beranskih sportskih bisera.

U saradnji sa našim fudbalskim savezom i sportskom legendom Dejanom Savićevićem završili smo drugu fazu sportskog stadiona, pokrili zapadnu tribinu gradskog stadiona i stvorili uslove za održavanje utakmica po međunarodnim standardima.

Više smo nego sigurno da sva ulaganja u sportsku infrastrukturu daju dodatni impuls i sportskim radnicima, ali i investitorima, uz jasnu poruku i domaćim i inostranim sportskim ekipama da su uvijek dobrodošli u naš grad. Sa druge strane, ovakav ambijent garantuje nove, ne samo sportske, nego, usuđujem se reći i infrastrukturne pobjede, u okviru kog smo planirali izgradnju i gradskog bazena.

Poštovani prijatelji,

Naše Berane je i veliko gradilište. Agencija za izgradnju i razvoj je i u prethodnoj godina asfaltirala na kilometre putnih pravaca. Mjesne zajednice Gornje Zaostro, Dapsiće, Beranselo, Budimlja, Polica, Dolac, Lužac, Hareme i njihovi stanovnici znaju da je mehanizacija aktivno radila na ovim prostorima, asfaltirala putne pravce u vrijednosti od preko 220.000 eura. Takođe, sanirani su i nasuti mnogobrojni putevi u mjesnim zajednicama: Rujišta, Zagorje, Skakavac, Lim, Lužac, Kaludra, Crni Vrh, Velidje, Pešca, Lubnice, Budimlja, Bubanje, Štitari, Goražde, Zagrađe. I da danas javno poručim i sa ove svečanosti da ćemo nastaviti sa ovakvim i sličnim aktivnostima i u narednom periodu gdje god to bude potrebno. Svakako ne smijemo zaboraviti ni 5 km novih vodova rasvjete u Donjim Lugama, Petnjiku, Budimlji, Beranselu, Lužcu, Pešcima, Haremima.

Dragi prijatelji, moja vizija je vizija zdravih, evropskih Berana, i na tom putu nemamo prava da stajemo.

Svakako da moramo pomenuti i mnogobrojne projekte koji su realizovani ili se realizuju uz pomoć evropskih fondova. Projektovanje i izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u opštini Berane, Izgradnja 94 stambene jedinice za smještaj raseljenih lica, projekat „Zelena ostrva“, koji se realizuje u okviru Programa prekogranične saradnje Crna Gora- Albanija, trenutno je aktuelan i tiče se zaštite životne sredine. Nadogradnja i unapređenje sistema upravljanja otpadom u regionu dijelom će biti ispunjena izgradnjom reciklažnog dvorišta sa sortirnicom, inovacijama u selektivnom sistema otpada, nabavkom savremene opreme i edukacijom građana i značaju i koristima reciklaže. U tom pravcu raspisan je tender i završen Glavni projekat za izgradnju reciklažnog dvorišta sa sortirnicom. Valja podsjetiti da se u saradnji sa Direkcijom javnih radova i resornim ministarstvom završava projekat sanacije odlagališta otpada „Vasove vode“, koji je predstavljao ogroman problem. Takođe, Crna Gora je obaveznik sprovođenja CITES Konvencije, tj. Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka. Kako u našoj državi nema trenutno takvog prihvatilišta, mi planiramo u Beranama da ga izgradimo i sa Ministarstvom turizma sarađujemo na ovom projektu.

Da smo na dobrom putu i da su rezultati vidljivi pokazuje i činjenica da je Opština Berane, odnosno Kancelarija za pripremu i realizaciju projekata nagrađena za nabolju praksu u oblasti „Realizacije projekata putem međunarodne saradnje“. Riječ je, inače o programu, koju realizuje Zajednica opština Crne Gore u saradnji sa Ministarstvom javne uprave, a uz podršku Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju.

Berane je nastavilo svoju saradnju sa svojim međunarodnim prijateljima, svojim pobratimskim i bliskim opštinama, tako da smo i ove godine nastavili da učvršćujemo naše i do sada prijateljske odnose sa Čukaricom, Vrnjačkom Banjom, Staro nagoričanima, Adanom, Karaisailom, Teramom, Kostromom i Dudelanžom i Odincovom Naravno, čast nam je bilo da budemo i na Danu Evrope kao i na Danu Rusije i Amerike, kao što ćemo i ubuduće krupnim koracima grabiti ka savremenoj porodici demokratskih društava i članstvu u Evropskoj Uniji.

Berane je grad tolerancije, ljubavi, skladnih međuljudskih i međunacionalnih odnosa. Zato je i naša saradnja sa Eparhijom Budimljansko- nikšićkom uvijek bila i biće na najvećem mogućem nivou. Kao rezultat toga uzeli smo učešća u mnogim dešavanjima, uključujući i tradicionalnu Svetosavsku akademiju. I ove godine u saradnji sa islamskom zajednicom organizovali smo iftar za  za naše sugrađane islamske vjeroispovijesti. Ovo i jeste bogatstvo naših multietničkih Berana na koje svi do jednoga, bez obzira na političku, vjersku ili bilo koju drugu pripadnost, moramo biti posebno ponosni.

  Sa ovog mjesta želim javno da se zahvalim našim privrednicima koji su uložili velike napore da sačuvaju svako moguće radno mjesto, uz otvaranje novih, kao i ukupnopm privatnom sektoru na njihovom doprinosu razvoju grada i ujedno ih pozivam na još jaču i čvršću saradnju.

Nikako ne smijemo zaboraviti ni našu dijasporu, koja je i u prethodnom periodu na različite načine pomagala razvoj svojih i naših Berana i na tome smo im posebno zahvalni. Uz jasnu poruku da ćemo uvijek podržati sve njihove korisne napore ja ih i ovom prilikom pozivam da sa što većim žarom, ljubavlju i energijom ulažu u svoj grad i državu.

Saradnja sa nevladinim sektorom realizovana je kroz niz zajedničkih, uspješnih aktivnosti, koji će se nastaviti i u narednom periodu.

Zahvaljujem se svim našim ustanovama koje svojim radom i kvalitetnim programima pomažu razvoj naših Berana. Zahvalni smo svima koji doprinose našem razvoju, prije svega našim građanima, gradskim preduzećima, ustanovama, svim zaposlenima i  saradnicima na njihovim rezultatima a sve u korist boljeg života i razvoja našeg grada.

U to ime, u ime novih beranskih poduhvata i zajedničkih pobjeda još jednom vas od srca pozdravljam uz poruku: NEKA NAM JE SA SREĆOM DAN BERANA!

 

eSpona OTV EU

Društvo

Objavljeno: 07/12/2018
osteceno-sluzbeno-auto-opstine-petnjicaSlužbeno auto petnjičke lokalne uprave oštećeno je ali ne u saobraćaju, već prilikom transporta, saopštio je Samir Agović - predsjednik Opštine Petnjica. Radi ...
eSpona
Objavljeno: 05/12/2018
sjever-napustilo-1-270-stanovnika-natalitet-u-paduPrirodni priraštaj u Crnoj Gori je pozitivan, ali je svake godine sve manje novorođene djece.  “Ukupan broj živorođene djece opada, s tim da učešće dječaka u ...
eSpona
Objavljeno: 05/12/2018
lgbtq-gusenje-slobodne-rijeci-podriva-demokratiju-u-crnoj-goriPovodom hapšenja poslanika Nebojše Medojevića saopštenjem za javnost oglasili su se LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar. Dostavljeno saopštenje Espona ...
eSpona
Objavljeno: 04/12/2018
bijelo-polje-obiljezen-dan-osiNeformalna koalicija "Savez“ koju čini šest organizacija koja se bave pitanjem osoba sa invaliditetom (OSI) sa teritorije Bijelog Polja, obilježile su juče treći ...
eSpona
Objavljeno: 03/12/2018
plav-zapoceli-radovi-na-izgradnji-novog-puta-do-gusinjaIzgradnja prve faze moderne saobraćajnice Plav - Vojno selo - Gusinje počela je. U okviru prve faze predviđena je izgradnja 1,1 kilometara puta, sa dvije kolovozne ...
eSpona
Objavljeno: 01/12/2018
nvo-feniks-obiljezava-kampanju-16-dana-aktivizma-protiv-nasilja-nad-zenamaNVO "Ženska organizacija “Feniks“ iz Berana pridružila se obilježavanju kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" koja je započela 25. novembra, ...
eSpona
Objavljeno: 30/11/2018
zavrsena-rekonstrukcija-pumpne-stanicaZavršena je rekonstrukcija Pumpne stanice u Ulici Dušana Vujoševića i ona je danas predata na upotrebu građanima Berana. Rekonstrukcija je obavljena u sklopu ...
eSpona
Objavljeno: 29/11/2018
srednja-strucna-skola-dobila-novi-obrazovni-programU Srednjoj stručnoj školi u Beranama uveden je obrazovni program Elektrotehničar za razvoj veb i mobilnih aplikacija. Osim u toj beranskoj školi, pomenuti ...
eSpona
Objavljeno: 28/11/2018
inspekcija-utvrdila-postojanje-izmisljenih-radnih-mjesta-u-beranskoj-skoliProsvjetna i Inspekcija rada utvrdile su da je u beranskoj OŠ “Vuk Karadžić” nezakonito u radni odnos na četiri godine zaposlena na radno mjesto organizator nastave ...
eSpona
Objavljeno: 25/11/2018
petnjica-u-2018-asfaltirano-skoro-osam-kilometara-lokalnih-putevaRadnici Crnagoraputa privode kraju asfaltiranje putnog pravca Radiš Do – Krlje u MZ Trpezi. Položen je asfalt u dužini od 600 metara, a do završetka puta je ostalo ...
eSpona
Objavljeno: 24/11/2018
bijelo-polje-za-adaptaciju-skolske-sale-164-000-euraPotpisan je Ugovor sa firmom “Tehnogradnja” iz Pljevalja za izvođenje radova na adaptaciji školske sportske sale, vrijednosti oko 164.000 eura, a početak radova ...
eSpona
Objavljeno: 23/11/2018
postavljene-kante-i-klupe-na-obilazniciPovodom realizacije projekta „Cvjetni park - ogledalo mog grada“ saopštenjem se oglasila NVO „Sjeverna zemlja“. Dostavljeno saopštenje Espona integralno ...
eSpona
Objavljeno: 23/11/2018
za-sjutra-zakazano-obiljezavanje-oslobodenja-i-ujedinjenja-u-beranamaPovodom organizovanja proslave povodom ujedinjenja Srpska narodna odbrana Vasojevića i limske doline oglasila se saopštenjem. Dostavljeno saopštenje Espona ...
eSpona
Objavljeno: 22/11/2018
kolasin-restrikcije-vode-u-opstini-sa-cetiri-fabrike-za-flasiranjeVišesatna isključenja vode u više prigradskih naselja u Kolašinu nastaviće se i narednih dana. U preduzeću „Vodovod i kanalizacija“ objasnili su da je manjak vode ...
eSpona
Objavljeno: 22/11/2018
gusinje-polozen-kamen-temeljac-za-izgradnju-sportskih-terenaMinistar prosvjete Damir Šehović položio je kamen temeljac za izgradnju sportskog igrališta u dvorištu JU OŠ „Džafer Nikočević“ u Gusinju, vrijednosti oko 300.000 ...
eSpona
Objavljeno: 21/11/2018
bijelo-polje-u-domu-starih-odrzano-predavanje-voli-zivot-koji-zivisPrilikom obilaska korisnika Doma starih u Bijelom Polju, predstavnici NVO ,,Centar zaprevenciju suicida” održali su predavanje na temu “Samoubistvo”.  Posjeta ...
eSpona
Objavljeno: 21/11/2018
dvije-beranke-uspjesno-okoncale-program-obuke-za-trenerice-iz-oblasti-rodne-ravnopravnostiPovodom uspješno okončanog Programa obuke za trenere/ice saopštenjem se oglasila NVO „Feniks” iz Berana. Dostavljeno saopštenje Espona integralno objavljuje. U ...
eSpona
Objavljeno: 20/11/2018
kolasin-i-berane-nece-povezati-prije-kraja-2020-godineIako je završetak rekonstrukcije puta Jezerine - Lubnice planiran za 2020. godinu, već sada je izvjesno da će se još bar pola godine čekati saobraćajnica koja će da ...
eSpona
Objavljeno: 20/11/2018
petnjica-zavrsena-prva-faza-izgradnje-sportskog-poligona-u-godoceljuZavršetkom radova na izgradnji poligona za mali fudbal, košarku i rukomet, okončana je prva faza izgradnje sportskog poligona u MZ Godočelje. Kako je planirala ...
eSpona
Objavljeno: 20/11/2018
beranke-sandra-dukic-i-elena-pesic-uputile-pitanja-ministarstvima-kulture-i-sportaDvije učenice iz Berana, Sandra Đukić i Elena Pešić učestvovale su u manifestaciji Dani Đačkog parlamenta koja je održan juče, u Skupštini Crne Gore. Đukić i Pešić ...
eSpona
Objavljeno: 18/11/2018
predsjednik-albanije-24-novembra-boravice-u-rozajamaPredsjednik Albanije Iljir Meta boraviće 24. novembra u Rožajama. On će u tom gradu prisustvovati održavanju Desetom tradicionalnom “Planinskom satu”, koji će se ...
eSpona
Objavljeno: 16/11/2018
pljevlja-na-proljece-pocinje-izgradnja-novog-vrticaIzgradnja dječjeg vrtića u pljevaljskom naselju Guke, koji se najavljuje godinama, počeće na proljeće naredne godine, kazala je Abela Popović - direktorica Javne ...
eSpona
Objavljeno: 16/11/2018
bijelo-polje-rada-se-vraca-na-velika-vrataFabrika mineralne vode „Rada“ koja je ne tako davno zauzimala značajno mjesto na domaćem i inostranom tršištu, početkom naredne godini vratiće se na velika vrata u ...
eSpona
Objavljeno: 15/11/2018
bijelo-polje-realizovana-akcija-posumljavanjaU okviru pokrenute akcije pošumljavanja, učenici Srednje stručne škole iz Bijelog Polja realizovali su projekat "Zeleno, volim te zeleno”. Projekat je ...
eSpona
Objavljeno: 14/11/2018
tradicija-obnovljena-vodenica-u-pracevcuLijepo novembarsko jutro. Obasjane suncem padine livada zvanih Kućišta u selu Praćevac, malom ali lijepom selu u beranskoj opštini. Beranska kotlina još uvijek je ...
eSpona
Objavljeno: 14/11/2018
inspektor-za-vodoprivredu-podnio-krivicnu-prijavu-protiv-n-n-licaUsljed istovara komunalnog otpada i njegovog gomilanja na obali Lima, Dragan Šekularac - inspektor za vodoprivredu, podnio je krivičnu prijavu Osnovnom ...
eSpona
Objavljeno: 13/11/2018
mojkovac-lokalna-uprava-redovno-izmiruje-poreske-obavezeOpština Mojkovac predstavlja pozitivan primjer među opštinama kada je u pitanju stepen poreske disipline i redovnost u izmirivanju poreskih obaveza, ocijenjeno je ...
eSpona
Objavljeno: 12/11/2018
nvo-dar-zavrsila-prvu-fazu-projekta-znanjem-prevazidimo-podjeleNakon održanih radionica kojima je okončana prva faza projekta „Znanjem prevaziđimo podjele“ saopštenjem za javnost oglasila se NVO „Dar“ iz Berana. Dostavljeno ...
eSpona
Objavljeno: 12/11/2018
u-beogradu-odrzan-omaz-radulu-vesovicuDruštvo đaka Beranske gimnazije iz Beograda i Nevladino udružnje “Beranda”, iz Berana, upriličili su Omaž Radulu Vešoviću - bivšem profesoru i košarkaškom ...
eSpona
Objavljeno: 09/11/2018
andrijevica-kasarna-vcg-ce-unaprijediti-zivot-opstineKasarna Vojske Crne Gore (VCG), koja će biti izgrađena u Andrijevici, unaprijediće život cijele opštine, ocijenio je ministar odbrane Predrag Bošković. Kako je ...
eSpona
Objavljeno: 08/11/2018
drustvo-daka-beranske-gimnazije-u-beogradu-obiljezilo-dan-osnivanja-drustvaDruštvo đaka Beranske gimnazije u Beogradu šestog novembra je obilježilo dan osnivanja koji je, ujedno, i Dan Gimnazije “Panto Mališić”. Dan Društva obilježen je u ...
eSpona
Objavljeno: 08/11/2018
uredene-tri-lokacije-u-graduPovodom organizovane akcije uređenja tri gradske lokacije saopštenjem za javnost se oglasila NVO „Sjeverna zemlja“. Dostavljeno saopštenje Espona integralno ...
eSpona
Objavljeno: 07/11/2018
u-beogradu-ce-se-odrzati-omaz-radulu-vesovicuDruštvo đaka beranske gimnazije iz Beograda u saradnji sa NVU „Beranda“ iz Berana, organizuju Omaž pokojnom profesoru Radulu Vešoviću koji će se održati u glavnom ...
eSpona
Objavljeno: 06/11/2018
vasojevicka-sorbona-gimnazija-panto-malisic-obiljezava-105-godina-postojanjaPovodom obilježavanja 105 godina postojanja Gimnazije “Panto Mališić”, večeras će se u Beranama održati Svečana akademija. Akademija će se održati u amfiteatru ...
eSpona
Objavljeno: 02/11/2018
mojkovac-stopa-nezaposlenosti-iznad-drzavnog-prosjekaNačelnica Područne jedinice Bijelo Polje Slađana Nedović ukazuje na nepovoljnu strukturu nezaposlenih u Mojkovcu, prije svega starosnu. Učešće starijih od 50 godina ...
eSpona
Objavljeno: 01/11/2018
u-bijelom-polju-zavrsena-trodnevna-obuka-za-projekte-prakticnih-javnih-politikaDodjelom sertifikata, u Bijelom Polju je uspješno završena trodenevna obuka predstavnika NVO za pisanje predloga praktičnih javnih politika. Prema riječima ...
eSpona
Objavljeno: 01/11/2018
rozaje-do-kraja-godine-bez-posla-ostaje-55-opstinaraOd 223 radnika, koliko ih ima u lokalnoj upravi i javnim preduzećima čiji je osnivač Opština Rožaje, do kraja godine najmanje njih 55 ostaće bez posla. Kako je ...
eSpona
Objavljeno: 30/10/2018
beranci-i-petnjicani-zajedno-sanirali-putUdruženim radom mehanizacije Agencije za izgradnju i razvoj Berana i Komunalnog preduzeća iz Petnjice, prije nekoliko dana je saniran je put Savin Bor – katun na ...
eSpona
Objavljeno: 30/10/2018
pljevlja-na-prostoru-bivse-deponije-gradice-teniski-i-golf-tereneRudnik uglja Pljevlja započeo je sa rekultivacijom deponije Jagnjilo, a iz poslovodstva ove kompanije tvrde da bi se prostor od 57 hektara mogao iskoristiti za ...
eSpona
Objavljeno: 28/10/2018
dri-pozitivno-misljenje-o-finansijskoj-reviziji-i-uslovno-o-pravilnosti-zavrsnog-racuna-za-2017-godinu-opstine-beraneDržavna revizorska institucija (DRI) izrazila je pozitivno mišljenje na finansijsku reviziju Opštine Berane i uslovno mišljenje na reviziju pravilnosti Završnog ...
eSpona
Objavljeno: 27/10/2018
pocinje-zimsko-racunanje-vremenaPomjeranjem kazaljki za jedan sat unazad u nedjelju, 28. oktobra, u tri sata, počinje zimsko računanje vremena. Zimsko računanje vremena trajaće do posljednjeg ...
eSpona
Objavljeno: 25/10/2018
omaz-radulu-vesovicu-odrzace-se-i-u-beograduPovodom organizovanja Omaža Radulu Vešoviću koji će se održati u Beogradu saopštenjem za javnost oglasila se beranska NVU „Beranda“. Dostavljeno saopštenje Espona ...
eSpona
Objavljeno: 25/10/2018
miodrag-bobo-radunovic-izabran-za-dekana-medicinskog-fakultetaNovi dekan Medicinskog fakulteta u Podgorici je prof. dr Miodrag Bobo Radunović. On je na tajnom glasanju zadobio podršku 38 članova Upravnog odbora (UO), dok je ...
eSpona
Objavljeno: 24/10/2018
ministarstvo-prosvjete-u-toku-rekonstrukcija-vrtica-u-beranamaRadovi na rekonstrukciji Dječjeg vrtića “Radmila Nedić” u Beranama su u toku, saopštio je Filip Grujić - načelnik Službe za investicije Ministarstva prosvjete. On ...
eSpona
Objavljeno: 24/10/2018
rozaje-grade-se-obaloutvrde-u-koritu-ibraU Rožajama je u toku izgradnja obaloutvrda, odnosno regulacija korita Ibra i postavljanje cijevi za budući kanalizacioni kolektor. Riječ je o projektu vrijednom ...
eSpona
Objavljeno: 24/10/2018
petnjica-zapocelo-uklanjanje-nelegalnih-ogradaPostupajući po odluci Sekretarijata za lokalnu upravu i inspekcijske poslove, radnici Komunalnog preduzeća iz Petnjice započeli su sa uklanjanjem nelegalnih ograda ...
eSpona
Objavljeno: 23/10/2018
zabljak-izgradeni-tereni-za-male-sportoveNa Žabljaku su otvoreni tereni za male sportove, pa će građani moći da igraju mali fudbal, košarku, odbojku, rukomet i tenis. Terene su svečano otvorili Duško ...
eSpona
Objavljeno: 23/10/2018
rozaje-dug-opstine-se-stalno-uvecavaOpština Rožaje već duže vrijeme kasni sa prijavom i izmirivanjem poreskih obaveza, a stepen poreske discipline kada je u pitanju ova jedinica lokalne samouprave ...
eSpona
Objavljeno: 22/10/2018
petnjica-opstina-bez-dugovanjaOpština Petnjica jedna je od rijetkih na sjeveru Crne Gore koja nema dugovanja prema Poreskoj upravi, zaposlenima, kao ni prema dobavljačima, saopšteno je na ...
eSpona
Objavljeno: 21/10/2018
pljevlja-rtv-krece-s-programom-do-kraja-godineRadio-televizija Pljevlja počeće emitovanje redovnog programa najkasnije do kraja godine, najavio je Mirko Đačić - predsjednik Opštine Pljevlja. On je kazao da ...
eSpona