Održana svečana sjednica Skupštine opštine, svečano otvaranje nove sportske dvorane i večernji koncert Bobana Rajovića, glavna su obilježja svečanosti organizovanih u Beranama povodom 21. jula, Dana opštine.

Dan opstine 2018 1

Tokom svečane sjednice, održane u zgradi Centra za kulturu, kojoj su, pored odbornika lokalnog parlamenta, prisustvovali Nikola Janović - ministar sporta u Vladi Crne Gore, gosti iz zemlje i inostranstva, predstavnici privrednog, kulturnog i vjerskog života u Beranama, obratio se Dragoslav Šćekić - predsjednik Opštine, Uručena su i najveća opštinska priznanja, Nagrada “21. jul” ovogodišnjim dobitnicima: Dragoslavki Đokić i dr Dragoljubu Draganu Kastratović, kao i zahvalnice pojedincima i ustanovama koji su dali doprinos razvoju grada.

Otvarajući sjednicu, Novica Obradović - predsjednik SO, je kratko podsjetio na istoriju 21. jula, naglašavajući da se taj datum, kao Dan opštine, slavi u čast sjednice Narodooslobodilačkog odbora za Srez beranski, održane 21. jula 1941. godine, kada su, kako je naveo, bez obzira na političke, društvene vjerske ili nacionalne razlike, građani bili jedinstveni u želji da se bore protiv okupatora.

Nakon svečanog Šćekićevog obraćanja, tokom kojeg se osvrnuo na postignuto u prethodnih godinu dana, predsjednik Opštine je dobitnicima uručio Nagradu “21. jul” i priznanja pojedincima i ustanovama koji su dali doprinos razvoju i afirmaciji Berana.

Dan opstine 2018 3

Nakon svečane sjednice, ministar Janović i predsjednik Šćekić su svečanim presijecanjem vrpce sportistima predali na upotrebu novu sportsku dvoranu, čija je vrijednost 5.300.000 eura, a krunu svečanosti predstavlja večernji koncert Bobana Rajovića, u glavnoj beranskoj ulici.

S. R.

Foto: Adem Ado Softić

 

Obraćanje Dragoslava Šćekića na svečanoj sjednici SO Berane

Poštovani prijatelji, uvaženi ministre sporta u Vladi Crne Gore gospodine Janoviću, predstavnici ministarstava i državnih institucija, generalni sekretare zajednice opština, protojereju, hadžiefendijo, drage kolege predsjednici opština, predsjednici skupština, predsjednici i predstavnici pobratimskih opština, predsjednici političkih partija u Crnoj Gori, predsjedniče beranske Skupštine i odbornici, poštovana direktorko ženske rukometne selekcije Crne Gore gospođo Damjanac, predstavnici boračkih organizacija, dobitnici nagrade 21.jul, predstavnici medija, dragi moji Beranci, uvaženi gosti,

Želim, prije svega da se zahvalim svima vama, koji ste se odazvali na naš poziv da zajedno proslavimo ovaj sveti za nas dan- dan grada Berana.

Dvadeset prvi jul  je trenutak kada se s ponosom vraćamo u prošlost, prisjećamo slavnih trenutaka naše beranske i crnogorske istorije, dan koji je budućim generacijama utabao svjetlost slobode. Tadašnja Sreska narodna skupština u oslobođenim Beranama i danas nas obavezuje da zajedništvom stvaramo ljepše i bogatije Berane, da odolimo svim preprekama i podjelama i da gradimo put zajedništva bez obzira na razlike bilo koje vrste. Berane kao višenacionalni grad nastoji da gradi svoju budućnost u duhu svoje slavne antifašističke i vjekovne državnotvorne tradicije, istovremeno odgovarajući svim zahtjevima modernog, savremenog doba.

Poštovani prijatelji,

Okupljeni danas, na svečanosti povodom dana grada, nadahnuti tradicijom i ponosom što pripadamo ovom gradu i našoj Crnoj Gori, njegovom skladnom suživotu i multietničnosti mogu slobodno reći da imamo razloga za slavlje, jer Dan grada slavimo u još ljepšim, zdravijim i naprednijim Beranama. Logično je da se danas napravi presjek onoga što je urađeno u prethodnoj godini, da se navede makar dio onoga što je u prethodnom periodu urađeno. U tom pravcu mi dozvolite da se nakratko osvrnem na događaje koji su bili posebno upečatljivi za naš grad.

Dan opstine 2018

Prošle godine sa ovog istog mjesta poslao sam poruku da se razvoj Berana mora nastaviti i da čvrsto vjerujem da, bez obzira na rezultate izbora, koji su se očekivali, neka nova buduća vlast ima obavezu da uključi sve svoje resurse i nastavi da ulaže u njegov razvoj. Početak ove godine obilježila je predizborna utakmica. Izbori  u mojim i vašim Beranama, u našoj Crnoj Gori još uvijek nose teret tenzija, povišenog političkog adrenalina i dodatnog naboja. Želim da vjerujem da evropski put naše države donosi i prijeko potrebnu političku stabilnost. Februarski i martovski izborni krugovi potvrdili su volju Beranki i Beranaca da koalicija Zdravo Berane, koju čine Socijalistička narodna partija Crne Gore i Demokratski front sa svojim političkim partnerima iz Demokratske Crne Gore i u naredne četire godine svoju viziju razvoja grada pretoči u djela, uz očekivanje konstruktivnog odnosa od strane političke opozicije. Svaka generacija političara, pa i ova naša, obavezna je da uradi sve svoje postavljene zadatke. Mora, jer sve što se radi isključivo se radi za stanovnike ovoga grada, a ne za hvalospjeve ili svečane sjednice. I zato i danas koristim ovu priliku da ponovim i podvučem svoj nedvosmislen stav da sa Vladom svoje države želim u narednom periodu u što većem obimu da sarađujem i pozivam ih i ovog puta da zajedno učinimo sve kako bi nesumnjivi turistički, poljoprivredni i svaki drugi potencijali Berana bili iskorišćeni za dobro ovoga grada i našeg stanovništva. Iskrena ruka saradnje ostaje ispružena sa moje strane dok god se nalazim na poziciji prvog čovjeka ovoga grada. Naravno, na ravnopravnim osnovama, uz obostrano zadovoljstvo i isključivo u jednom jedinom interesu- učiniti život građana Berana što boljim i kvalitetnijim.

Znanje je najvažniji resurs jedne države i u direktnoj je vezi sa kvalitetnim obrazovanjem. I zato i ove godine nastavljamo sa praksom besplatnih udžbenika za sve učenike beranskih osnovnih škola. Obezbijeđene su stipendije za studente talente, nagrade za najbolje učenike osnovnih i srednjih škola, nagrade za učenike za ostvarene rezultate na takmičenjima, donacije školama i slično. Smatram za potrebnim da i danas ponovim čvrst i nepromijenjen stav lokalne uprave da se mora ispoštovati odluka Vlade Crne Gore i nastavni program Visoke medicinske škole od septembra početi odvijati u našem Univerzitetskom centru. Svaka druga odluka za nas nije prihvatljiva, jer jednostavno želimo da naše Berane postane jak Univerzitetski centar, uz otvorenu mogućnost otvaranja novih studijskih programa.

I ove godine, kao i prethodnih, naš grad je i kulturnom pogledu obilovao značajnim, bogatim i lijepim sadržajem. Beransko kulturno ljeto, Ladica đinđuva po trgu prosuta, Međunarodni likovni simpozijum, koncerti etno muzike, Tanderfest, Šlaufijada, izložba old- tajmera, Limsko srce, tradicionalni koncerti za Dan opštine i doček Pravoslavne Nove godine dio su bogatog kulturnog sadržaja isprepletenog dječijim pozorištem, beranskim "daskama koje život znače" , umjetničkim stvaralačkim dostignućima i predivnim muzičkim taktovima za svačiji ukus.

Koristim današnji dan da pomenem i odgovornu socijalnu politiku naše lokalne uprave. U tom pravcu smo jedina opština koja je donošenjem odluke izdvojila značajna sredstva za ruralno područje, odnosno za naše porodice sa treće i više djece u iznosu od 300 i više eura, kao i za šestoro i više djece u iznosu od 10.000 eura. Nemojte mi zamjeriti, želim i danas da ponovim da sam posebno ponosan na odluke koje se tiču obrazovanja i socijalnih izdvajanja, jer smo i u tom segmentu pokazali svoju maksimalnu posvećenost da se svojim građanima pomogne u najvećoj mogućoj mjeri kako bi skupa što lakše prevazišli težak ekonomski momenat, kroz koji prolazi i naš grad, region, ali i naša Crna Gora.

Sport u našem gradu nije na vrhunskom nivou i svjesni smo toga, kao što sa druge strane, radimo sve da i u toj oblasti stvorimo uslove za što bolji tretman sportista i stvaranje neophodnih uslova za vrhunske rezultate. Prelijepa Hala sportova je završena i odmah po završetku ove sjednice biće svečano i otvorena. Stvaramo uslove za rađanje novih beranskih sportskih bisera.

U saradnji sa našim fudbalskim savezom i sportskom legendom Dejanom Savićevićem završili smo drugu fazu sportskog stadiona, pokrili zapadnu tribinu gradskog stadiona i stvorili uslove za održavanje utakmica po međunarodnim standardima.

Više smo nego sigurno da sva ulaganja u sportsku infrastrukturu daju dodatni impuls i sportskim radnicima, ali i investitorima, uz jasnu poruku i domaćim i inostranim sportskim ekipama da su uvijek dobrodošli u naš grad. Sa druge strane, ovakav ambijent garantuje nove, ne samo sportske, nego, usuđujem se reći i infrastrukturne pobjede, u okviru kog smo planirali izgradnju i gradskog bazena.

Poštovani prijatelji,

Naše Berane je i veliko gradilište. Agencija za izgradnju i razvoj je i u prethodnoj godina asfaltirala na kilometre putnih pravaca. Mjesne zajednice Gornje Zaostro, Dapsiće, Beranselo, Budimlja, Polica, Dolac, Lužac, Hareme i njihovi stanovnici znaju da je mehanizacija aktivno radila na ovim prostorima, asfaltirala putne pravce u vrijednosti od preko 220.000 eura. Takođe, sanirani su i nasuti mnogobrojni putevi u mjesnim zajednicama: Rujišta, Zagorje, Skakavac, Lim, Lužac, Kaludra, Crni Vrh, Velidje, Pešca, Lubnice, Budimlja, Bubanje, Štitari, Goražde, Zagrađe. I da danas javno poručim i sa ove svečanosti da ćemo nastaviti sa ovakvim i sličnim aktivnostima i u narednom periodu gdje god to bude potrebno. Svakako ne smijemo zaboraviti ni 5 km novih vodova rasvjete u Donjim Lugama, Petnjiku, Budimlji, Beranselu, Lužcu, Pešcima, Haremima.

Dragi prijatelji, moja vizija je vizija zdravih, evropskih Berana, i na tom putu nemamo prava da stajemo.

Svakako da moramo pomenuti i mnogobrojne projekte koji su realizovani ili se realizuju uz pomoć evropskih fondova. Projektovanje i izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u opštini Berane, Izgradnja 94 stambene jedinice za smještaj raseljenih lica, projekat „Zelena ostrva“, koji se realizuje u okviru Programa prekogranične saradnje Crna Gora- Albanija, trenutno je aktuelan i tiče se zaštite životne sredine. Nadogradnja i unapređenje sistema upravljanja otpadom u regionu dijelom će biti ispunjena izgradnjom reciklažnog dvorišta sa sortirnicom, inovacijama u selektivnom sistema otpada, nabavkom savremene opreme i edukacijom građana i značaju i koristima reciklaže. U tom pravcu raspisan je tender i završen Glavni projekat za izgradnju reciklažnog dvorišta sa sortirnicom. Valja podsjetiti da se u saradnji sa Direkcijom javnih radova i resornim ministarstvom završava projekat sanacije odlagališta otpada „Vasove vode“, koji je predstavljao ogroman problem. Takođe, Crna Gora je obaveznik sprovođenja CITES Konvencije, tj. Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka. Kako u našoj državi nema trenutno takvog prihvatilišta, mi planiramo u Beranama da ga izgradimo i sa Ministarstvom turizma sarađujemo na ovom projektu.

Da smo na dobrom putu i da su rezultati vidljivi pokazuje i činjenica da je Opština Berane, odnosno Kancelarija za pripremu i realizaciju projekata nagrađena za nabolju praksu u oblasti „Realizacije projekata putem međunarodne saradnje“. Riječ je, inače o programu, koju realizuje Zajednica opština Crne Gore u saradnji sa Ministarstvom javne uprave, a uz podršku Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju.

Berane je nastavilo svoju saradnju sa svojim međunarodnim prijateljima, svojim pobratimskim i bliskim opštinama, tako da smo i ove godine nastavili da učvršćujemo naše i do sada prijateljske odnose sa Čukaricom, Vrnjačkom Banjom, Staro nagoričanima, Adanom, Karaisailom, Teramom, Kostromom i Dudelanžom i Odincovom Naravno, čast nam je bilo da budemo i na Danu Evrope kao i na Danu Rusije i Amerike, kao što ćemo i ubuduće krupnim koracima grabiti ka savremenoj porodici demokratskih društava i članstvu u Evropskoj Uniji.

Berane je grad tolerancije, ljubavi, skladnih međuljudskih i međunacionalnih odnosa. Zato je i naša saradnja sa Eparhijom Budimljansko- nikšićkom uvijek bila i biće na najvećem mogućem nivou. Kao rezultat toga uzeli smo učešća u mnogim dešavanjima, uključujući i tradicionalnu Svetosavsku akademiju. I ove godine u saradnji sa islamskom zajednicom organizovali smo iftar za  za naše sugrađane islamske vjeroispovijesti. Ovo i jeste bogatstvo naših multietničkih Berana na koje svi do jednoga, bez obzira na političku, vjersku ili bilo koju drugu pripadnost, moramo biti posebno ponosni.

  Sa ovog mjesta želim javno da se zahvalim našim privrednicima koji su uložili velike napore da sačuvaju svako moguće radno mjesto, uz otvaranje novih, kao i ukupnopm privatnom sektoru na njihovom doprinosu razvoju grada i ujedno ih pozivam na još jaču i čvršću saradnju.

Nikako ne smijemo zaboraviti ni našu dijasporu, koja je i u prethodnom periodu na različite načine pomagala razvoj svojih i naših Berana i na tome smo im posebno zahvalni. Uz jasnu poruku da ćemo uvijek podržati sve njihove korisne napore ja ih i ovom prilikom pozivam da sa što većim žarom, ljubavlju i energijom ulažu u svoj grad i državu.

Saradnja sa nevladinim sektorom realizovana je kroz niz zajedničkih, uspješnih aktivnosti, koji će se nastaviti i u narednom periodu.

Zahvaljujem se svim našim ustanovama koje svojim radom i kvalitetnim programima pomažu razvoj naših Berana. Zahvalni smo svima koji doprinose našem razvoju, prije svega našim građanima, gradskim preduzećima, ustanovama, svim zaposlenima i  saradnicima na njihovim rezultatima a sve u korist boljeg života i razvoja našeg grada.

U to ime, u ime novih beranskih poduhvata i zajedničkih pobjeda još jednom vas od srca pozdravljam uz poruku: NEKA NAM JE SA SREĆOM DAN BERANA!

 

 

viskom 720x90

 

eSpona OTV EU

viskom 300x250

Društvo

Objavljeno: 20/02/2019
andrijana-vucetic-obadovic-nova-direktorica-muzicke-skole-u-beranamaProfesorica Andrijana Vučetić Obadović je nova direktorica Muzičke škole u Beranama. Ona će na toj funkciji naslijediti Marselu Kastratović, koja je tu dužnost ...
eSpona
Objavljeno: 20/02/2019
otvorene-prostorije-omladinskog-klubaRenovirane prostorije Omladinskog kluba u Beranama danas su svečano otvorene. Prostorije se nalaze u objektu Stadiona malih sportova, a svečano su ih otvorili ...
eSpona
Objavljeno: 19/02/2019
tokom-2018-godine-najmanje-razvoda-bilo-na-sjeveru-drzaveTokom protekle godine u Crnoj Gori sklopljeno je ukupno 3.207 brakova, dok su se razvela 693 para, pokazuju najnoviji podaci Monstata. To znači da se u odnosu na ...
eSpona
Objavljeno: 18/02/2019
potpisan-ugovor-o-rekonstrukciji-puteva-u-gusinjuUprava javnih radova potpisala je ugovore sa domaćim firmama u vrijednosti od skoro 200.000 eura, za poboljšanje kvaliteta putne infrastrukture u Gusinju i ...
eSpona
Objavljeno: 17/02/2019
u-petnjici-angazovani-na-regulaciji-popce-i-otpadnih-vodaU petnjičkoj lokalnoj upravi intezivno se radi na pripremi izrade projektne dokumentacije za obaloutvrdu rijeke Popče i izradu projektne dokumentacije za otpadne ...
eSpona
Objavljeno: 17/02/2019
bjelopoljke-plesale-protiv-nasilja-nad-zenamaU okviru manifestacije ''Milijarda pleše'', koja promoviše bobru protiv nasilja nad ženama, Bjelopoljke su učestvujući u plesu, dale doprinos toj globalnoj akciji. ...
eSpona
Objavljeno: 16/02/2019
u-bijelom-polju-otvorena-kancelarija-za-besplatnu-pravnu-pomocPovodom realizacije projekta „Jačanje sistema besplatne pravne pomoći u Opštini Bijelo Polje“, saopštenjem se oglasila NVO „Evropski omladinski centar Crne Gore“. ...
eSpona
Objavljeno: 15/02/2019
u-pljevljima-ce-da-ruse-dotrajale-kuceOpština Pljevlja pokrenuće procedure uklanjanja dotrajalih kuća i privremenih objekata, koji ruže izgled grada i predstavljaju opasnost za prolaznike. To je najavio ...
eSpona
Objavljeno: 14/02/2019
petnjica-posljednji-snijeg-izazvao-problem-gradanimaSnijeg koji je preksinoć padao na području petnjičke opštine, izazvao je brojne problem građanima Bihora. Usljed pada stabala na puteve, nekoliko njih juče je bilo ...
eSpona
Objavljeno: 14/02/2019
sest-domova-zdravlja-sa-sjevera-drzave-nije-imalo-donacijeOko milion eura vrijednost je opreme, materijala, aparata i ljekova koje su crnogorske zdravstvene ustanove dobile tokom 2018. godine. Prema podacima Ministarstva ...
eSpona
Objavljeno: 13/02/2019
u-plavu-i-gusinju-odrzana-skola-vocarstvaU okviru Zimske škole poljoprivrede koju tradicionalno organizuje Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, predstavnici Odjeljenja za savjetodavne poslove u ...
eSpona
Objavljeno: 13/02/2019
bjelopoljci-dobrovoljno-davali-krvPredstavnici Crkvene opštine i Bratstva pravoslavne omladime učestvovali su u akciji dobrovoljnog davanja krvi. Akcija je obavljena u Opštoj bolnici u Bijelom ...
eSpona
Objavljeno: 10/02/2019
janovic-najavio-nova-ulaganja-na-sjeveruMinistar sporta, Nikola Janović najavio je nastavak ulaganja u izgradnju i adaptaciju sportskih objekata. On je naveo da će se raditi na još dinamičnijoj ...
eSpona
Objavljeno: 10/02/2019
sve-izrazenija-migracija-gradana-sa-sjevera-drzaveNegativan migracioni saldo prošle godine imalo je ukupno 13 opština, uglavnom sa sjevera Crne Gore, pokazuju posljednji podaci MONSTAT-a. Od pet opština u kojima je ...
eSpona
Objavljeno: 08/02/2019
kolasin-ostaje-bez-tango-kampaCrna Gora i Kolašin ostaju bez Tango kampa, najznačajnije kulturno-turističke manifestacije kad je u pitanju sjever zemlje, saopštili su organizatori. Tango kamp ...
eSpona
Objavljeno: 08/02/2019
vandali-u-beranama-sadnice-tuje-polivali-masinskim-uljemU centralnom gradskom parku u Beranama, u noći između utorka i srijede, nepoznati počinioci su uništili 30 sadnica tuje. Oni su za taj vandalski čin upotrijebili ...
eSpona
Objavljeno: 07/02/2019
novi-ciklus-radionica-o-pozitivnom-roditeljstvuU Domu zdravlja Berane u toku je prijavljivanje roditelja za novi ciklus radionica u okviru programa Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje (Parenting for Lifelong ...
eSpona
Objavljeno: 07/02/2019
pljevlja-u-2019-godini-vece-naknade-za-novorodencadOpština Pljevlja planira da u ovoj godini poveća novčana davanja za novorođenčad. Sekretarka za društvene delatnosti Emina Salihović kazala je da je u ...
eSpona
Objavljeno: 06/02/2019
kolasin-bivsi-celnici-opstine-se-sjetili-da-nisu-odmaraliNa ime navodno neiskorištenih godišnjih odmora, funkcionerima i starjšenima bivše kolašinske vlasti izdvojeno za isplatu iz opštinske kase više od 5.000 eura. Ta ...
eSpona
Objavljeno: 06/02/2019
sjever-trbuhom-za-kruhom-na-jugU 16 od 23 crnogorske opštine zabilježen je negativni prirodni priraštaj, od čega čak 12 na sjeveru zemlje. Pljevlja prednjače sa negativnim prirodnim priraštajem ...
eSpona
Objavljeno: 05/02/2019
beranci-organizuju-humanitarni-koncert-za-lijecenje-oboljelog-brana-kikovicaGrupa građana Berana pokrenula je akciju prikupljanja pomoći za liječenje oboljelog Brana Kikovića (28) kojem je potrebno obaviti hitnu transplataciju bubrega za ...
eSpona
Objavljeno: 05/02/2019
pljevlja-sporazumnim-prekidima-radnog-odnosa-do-smanjenja-broja-zaposlenih-u-lokalnoj-upraviLokalna uprava u Pljevljima planira da prepolovi broj preduzeća čiji je osnivač Opština jer je „sadašnji sistem glomazan i nije u skladu sa evropskim ...
eSpona
Objavljeno: 04/02/2019
drustvo-daka-beranske-gimnazije-priredilo-omaz-dr-tomislavu-malisicuU prostorijama Udruženja „Milutin Milanković“, u Beogradu je prvog februara, Društvo đaka Beranske gimnazije priredilo omaž dr Tomislavu Mališiću (1938–2018). ...
eSpona
Objavljeno: 02/02/2019
fond-za-zdravstveno-osiguranje-cg-za-dalje-lijecenje-nikoline-treba-se-obratiti-nadleznim-zdravstvenim-ustanovama-i-fonduPovodom teksta Akcija „Veliko srce malom srcu“ u Mojkovcu: Mladi pjevaju za Nikolinu, objavljenom juče na Portalu Espona, stiglo je reagovanje od strane Fonda za ...
eSpona
Objavljeno: 01/02/2019
tokom-2018-godine-otvoreno-vise-od-610-000-stranica-esponeElektronske novine Espona tokom 2018. godine zadržale su nivo čitanosti i posjeta na nivou 2017-te. Za razliku od perioda od prije pet godina, od kada je, iz ...
eSpona
Objavljeno: 01/02/2019
bijelo-polje-obavljena-promocija-dobrovoljnog-sluzenja-vojnog-rokaNa gradskom trgu u Bijelom Polju, juče je održana promocija dobrovoljnog služenja vojnog roka. Promocija je obavljena u cilju približavanja mogućnosti ...
eSpona
Objavljeno: 31/01/2019
u-kolasinu-i-mojkovcu-dupliran-broj-korisnika-socijaleTokom minule dvije godine na području kolašinske i mojkovačke opštine Ministarstvo rada i socijalnog staranja, odnosno Centar za socijalni rad (CSR) isplatili su ...
eSpona
Objavljeno: 31/01/2019
rozajske-srednjoskolke-trijumfovale-na-kvizu-o-euSrednjoškolci iz opština sa sjevera države pokazali su kvalitetno znanje na kvizu Eurometrija. Tako su gimnazijalke iz Rožaja pobijedile na TV kvizu i nagrađene su ...
eSpona
Objavljeno: 31/01/2019
pljevlja-dopunjen-zahtjev-za-gradnju-toplaneOpština Pljevlja ponovo je podnijela zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju gradske toplane. Zahtjev je podnešen Ministarstvu održivog razvoja i ...
eSpona
Objavljeno: 30/01/2019
pobratimili-se-srpska-narodna-odbrana-berane-i-milesevski-kulturni-klub-iz-prijepoljaPovodom potpisivanja Povelje o pobratimstvu sa Mileševskim kulturnim klubom iz Prijepolja saopštenjem za javvnost se oglasio časopis “Glas Holmije” koji izdaje ...
eSpona
Objavljeno: 29/01/2019
opstina-donirala-sportsku-opremu-beranskim-srednjim-skolamaOpština Berane donirala je sportsku opremu u vidu garnitura dresova beranskim srednjim školama koje su u obavezi da formiraju školska sportska društva. Opština je, ...
eSpona
Objavljeno: 29/01/2019
udruzenje-crnogoraca-krstas-izdalo-kalendar-za-2019-godinuUdruženje Crnogoraca Srbije „Krstaš“, izdalo je zidni kalendar u tiražu od 2.000 primjeraka. To je 16-ti put po redu da Udruženje izdaje zidni kalendar, a on je za ...
eSpona
Objavljeno: 28/01/2019
psi-lutalice-povrijedili-tri-osobe-u-pljevljimaPsi lutalice su prije dva dana napali tri osobe u Pljevljima. Svi tri napada su se desila u naselju Ševare. Pozivajući se na pisanje Dan-a, Portal Analitika je ...
eSpona
Objavljeno: 25/01/2019
rozajci-se-potukli-na-aukciji-za-dodjelu-koncesija-na-sumeNa aukciji održanoj u Upravi za šume u Pljevljima, na kojoj je trebala da se dodijeli koncesija na korišćenje šuma u rožajskoj opštini, došlo je do tuče između ...
eSpona
Objavljeno: 24/01/2019
u-petak-se-odrzava-svetosavska-akademijaU organizaciji Eparhije Budimljansko-nikšićke i Crkvene opštine, u petak, 25. januara, u Beranama će se organizovati Svetosavska akademija. Akademija će se održati ...
eSpona
Objavljeno: 24/01/2019
univerzitetski-centar-dom-studenata-a-ne-hotel"Nijesmo dozvolili da Univerzitetski centar u Beranama, kao kapitalni projekat, u koji je Vlada Crne Gore, a ne opština, uložila 3,5 miliona eura, bude pretvoren u ...
eSpona
Objavljeno: 24/01/2019
opstina-nastavlja-se-nepravedna-politika-vlade-prema-beranamaPovodom useljenja đaka u prostorije Univerzitetskog centra u Beranama saopštenjem se oglasila lokalna uprava u tom gradu. Saopštenje objavljeno na zvaničnom sajtu ...
eSpona
Objavljeno: 23/01/2019
povodom-dana-novinara-crne-gore-danas-se-na-cetinju-odrzava-svecana-akademijaPovodom 23. januara, Dana novinara Crne Gore, na Cetinju će se danas održati Svečana akademija, tokom koje će ovogodišnjim dobitnicima, u izboru Društva crnogorskih ...
eSpona
Objavljeno: 22/01/2019
pljevlja-u-decembru-vazduh-bio-zagaden-29-danaU Pljevljima je u decembru, od 31 dana, čak 29 bilo s prekoračenjem dozvoljene granice PM čestica, saopštila je Lidija Šćepanović- pomoćnica direktora Agencije za ...
eSpona
Objavljeno: 22/01/2019
fudbaleri-berana-zapoceli-pripremeObavljenom prozivkom, fudbaleri Berana su juče započeli pripreme za nastavak prvenstva u Drugoj ligi Crne Gore. Prozivka, kojoj je prisustvovalo 20-tak fudbalera, ...
eSpona
Objavljeno: 21/01/2019
vildan-ramusovic-predsjednik-skupstine-crnogorskih-studenata-u-inostranstvuBeranac Vildan Ramusović - master student arhitekture u Mariboru (Slovenija), izabran je za predsjednika Skupštine Organizacije crnogorskih studenata u inostranstvu ...
eSpona
Objavljeno: 21/01/2019
gusinje-potpisan-ugovor-sa-partnerom-iz-srbije-o-realizaciji-projekta-o-odrzivom-upravljanju-otpadomPredstavnici Gusinja potpisali su Ugovor za projekat o održivom upravljanju otpadom (BinS), vrijedan 230.000 eura. Nosilac projekta je Gusinje, a biće realizovan u ...
eSpona
Objavljeno: 19/01/2019
vuksan-otasevic-doplivao-do-casnog-krstaOvogodišnju Bogojavljensku trku u Beranama obilježio je veliki broj prisutnih građana, učešće u trci zavidnog broja plivača i Vuksan Otašević, koji je prvi doplivao ...
eSpona
Objavljeno: 18/01/2019
krug-bivse-celuloze-opet-mijenjao-rujistaKamioni preduzeća “Komunalno Berane” juče su ponovo započeli sa odvoženjem sakupljenog komunalnog otpada na Privremeno odlagalište u Rujištu. Usljed vremenskih ...
eSpona
Objavljeno: 18/01/2019
za-rad-beranskih-politickih-partija-iz-budzeta-opstine-izdvojeno-68-198-euraOdlukom o visini budžetskih sredstava za finansiranje redovnog rada političkih subjekata za 2019. godinu, parlamentarne partije zastupljene u beranskom lokalnom ...
eSpona
Objavljeno: 18/01/2019
andrijevica-ministarka-pribilovic-razgovarala-sa-rukovodstvom-opstinePlan optimizacije broja zaposlenih je jedna od ključnih aktivnosti reforme javne uprave koja mora da se sprovede, kako bi građani dobili efikasan servis, istakla je ...
eSpona
Objavljeno: 17/01/2019
djeca-iz-bijelog-polja-na-jezerinama-uce-tajne-skijanjaSmučarski klub „Jedinstvo“ iz Bijelog Polja organizovalo je petodnevnu Školu smučanja. Škola se održava na Ski centru Jezerine u Kolašinu, a pohađa je 50-tak mladih ...
eSpona
Objavljeno: 16/01/2019
markovic-razvoj-sjevera-je-kljucan-za-razvoj-drzavePredsjednik Vlade Crne Gore, Duško Marković i Anela Čekić - predsjednica Opštine Gusinje, otvorili su zgradu opštinskog administrativnog centra, površine više ...
eSpona
Objavljeno: 16/01/2019
nvo-dar-realizovala-projekat-znanjem-prevazidimo-podjelePovodom okončanja aktivnosti na realizaciji projekta „Znanjem prevaziđimo podjele“ saopštenjem za javnost se oglasila NVO „Dar“. Dostavljeno saopštenje Espona ...
eSpona
Objavljeno: 15/01/2019
tokom-2018-godine-u-beranama-je-od-varicele-bolovala-221-osobaZaključno sa 21. decembrom, u Crnoj Gori je tokom prošle godine registrovano 2.380 slučajeva obolijevanja od varičele, od čega je 221 slučaj zabilježen u Beranama, ...
eSpona