Održana svečana sjednica Skupštine opštine, svečano otvaranje nove sportske dvorane i večernji koncert Bobana Rajovića, glavna su obilježja svečanosti organizovanih u Beranama povodom 21. jula, Dana opštine.

Dan opstine 2018 1

Tokom svečane sjednice, održane u zgradi Centra za kulturu, kojoj su, pored odbornika lokalnog parlamenta, prisustvovali Nikola Janović - ministar sporta u Vladi Crne Gore, gosti iz zemlje i inostranstva, predstavnici privrednog, kulturnog i vjerskog života u Beranama, obratio se Dragoslav Šćekić - predsjednik Opštine, Uručena su i najveća opštinska priznanja, Nagrada “21. jul” ovogodišnjim dobitnicima: Dragoslavki Đokić i dr Dragoljubu Draganu Kastratović, kao i zahvalnice pojedincima i ustanovama koji su dali doprinos razvoju grada.

Otvarajući sjednicu, Novica Obradović - predsjednik SO, je kratko podsjetio na istoriju 21. jula, naglašavajući da se taj datum, kao Dan opštine, slavi u čast sjednice Narodooslobodilačkog odbora za Srez beranski, održane 21. jula 1941. godine, kada su, kako je naveo, bez obzira na političke, društvene vjerske ili nacionalne razlike, građani bili jedinstveni u želji da se bore protiv okupatora.

Nakon svečanog Šćekićevog obraćanja, tokom kojeg se osvrnuo na postignuto u prethodnih godinu dana, predsjednik Opštine je dobitnicima uručio Nagradu “21. jul” i priznanja pojedincima i ustanovama koji su dali doprinos razvoju i afirmaciji Berana.

Dan opstine 2018 3

Nakon svečane sjednice, ministar Janović i predsjednik Šćekić su svečanim presijecanjem vrpce sportistima predali na upotrebu novu sportsku dvoranu, čija je vrijednost 5.300.000 eura, a krunu svečanosti predstavlja večernji koncert Bobana Rajovića, u glavnoj beranskoj ulici.

S. R.

Foto: Adem Ado Softić

 

Obraćanje Dragoslava Šćekića na svečanoj sjednici SO Berane

Poštovani prijatelji, uvaženi ministre sporta u Vladi Crne Gore gospodine Janoviću, predstavnici ministarstava i državnih institucija, generalni sekretare zajednice opština, protojereju, hadžiefendijo, drage kolege predsjednici opština, predsjednici skupština, predsjednici i predstavnici pobratimskih opština, predsjednici političkih partija u Crnoj Gori, predsjedniče beranske Skupštine i odbornici, poštovana direktorko ženske rukometne selekcije Crne Gore gospođo Damjanac, predstavnici boračkih organizacija, dobitnici nagrade 21.jul, predstavnici medija, dragi moji Beranci, uvaženi gosti,

Želim, prije svega da se zahvalim svima vama, koji ste se odazvali na naš poziv da zajedno proslavimo ovaj sveti za nas dan- dan grada Berana.

Dvadeset prvi jul  je trenutak kada se s ponosom vraćamo u prošlost, prisjećamo slavnih trenutaka naše beranske i crnogorske istorije, dan koji je budućim generacijama utabao svjetlost slobode. Tadašnja Sreska narodna skupština u oslobođenim Beranama i danas nas obavezuje da zajedništvom stvaramo ljepše i bogatije Berane, da odolimo svim preprekama i podjelama i da gradimo put zajedništva bez obzira na razlike bilo koje vrste. Berane kao višenacionalni grad nastoji da gradi svoju budućnost u duhu svoje slavne antifašističke i vjekovne državnotvorne tradicije, istovremeno odgovarajući svim zahtjevima modernog, savremenog doba.

Poštovani prijatelji,

Okupljeni danas, na svečanosti povodom dana grada, nadahnuti tradicijom i ponosom što pripadamo ovom gradu i našoj Crnoj Gori, njegovom skladnom suživotu i multietničnosti mogu slobodno reći da imamo razloga za slavlje, jer Dan grada slavimo u još ljepšim, zdravijim i naprednijim Beranama. Logično je da se danas napravi presjek onoga što je urađeno u prethodnoj godini, da se navede makar dio onoga što je u prethodnom periodu urađeno. U tom pravcu mi dozvolite da se nakratko osvrnem na događaje koji su bili posebno upečatljivi za naš grad.

Dan opstine 2018

Prošle godine sa ovog istog mjesta poslao sam poruku da se razvoj Berana mora nastaviti i da čvrsto vjerujem da, bez obzira na rezultate izbora, koji su se očekivali, neka nova buduća vlast ima obavezu da uključi sve svoje resurse i nastavi da ulaže u njegov razvoj. Početak ove godine obilježila je predizborna utakmica. Izbori  u mojim i vašim Beranama, u našoj Crnoj Gori još uvijek nose teret tenzija, povišenog političkog adrenalina i dodatnog naboja. Želim da vjerujem da evropski put naše države donosi i prijeko potrebnu političku stabilnost. Februarski i martovski izborni krugovi potvrdili su volju Beranki i Beranaca da koalicija Zdravo Berane, koju čine Socijalistička narodna partija Crne Gore i Demokratski front sa svojim političkim partnerima iz Demokratske Crne Gore i u naredne četire godine svoju viziju razvoja grada pretoči u djela, uz očekivanje konstruktivnog odnosa od strane političke opozicije. Svaka generacija političara, pa i ova naša, obavezna je da uradi sve svoje postavljene zadatke. Mora, jer sve što se radi isključivo se radi za stanovnike ovoga grada, a ne za hvalospjeve ili svečane sjednice. I zato i danas koristim ovu priliku da ponovim i podvučem svoj nedvosmislen stav da sa Vladom svoje države želim u narednom periodu u što većem obimu da sarađujem i pozivam ih i ovog puta da zajedno učinimo sve kako bi nesumnjivi turistički, poljoprivredni i svaki drugi potencijali Berana bili iskorišćeni za dobro ovoga grada i našeg stanovništva. Iskrena ruka saradnje ostaje ispružena sa moje strane dok god se nalazim na poziciji prvog čovjeka ovoga grada. Naravno, na ravnopravnim osnovama, uz obostrano zadovoljstvo i isključivo u jednom jedinom interesu- učiniti život građana Berana što boljim i kvalitetnijim.

Znanje je najvažniji resurs jedne države i u direktnoj je vezi sa kvalitetnim obrazovanjem. I zato i ove godine nastavljamo sa praksom besplatnih udžbenika za sve učenike beranskih osnovnih škola. Obezbijeđene su stipendije za studente talente, nagrade za najbolje učenike osnovnih i srednjih škola, nagrade za učenike za ostvarene rezultate na takmičenjima, donacije školama i slično. Smatram za potrebnim da i danas ponovim čvrst i nepromijenjen stav lokalne uprave da se mora ispoštovati odluka Vlade Crne Gore i nastavni program Visoke medicinske škole od septembra početi odvijati u našem Univerzitetskom centru. Svaka druga odluka za nas nije prihvatljiva, jer jednostavno želimo da naše Berane postane jak Univerzitetski centar, uz otvorenu mogućnost otvaranja novih studijskih programa.

I ove godine, kao i prethodnih, naš grad je i kulturnom pogledu obilovao značajnim, bogatim i lijepim sadržajem. Beransko kulturno ljeto, Ladica đinđuva po trgu prosuta, Međunarodni likovni simpozijum, koncerti etno muzike, Tanderfest, Šlaufijada, izložba old- tajmera, Limsko srce, tradicionalni koncerti za Dan opštine i doček Pravoslavne Nove godine dio su bogatog kulturnog sadržaja isprepletenog dječijim pozorištem, beranskim "daskama koje život znače" , umjetničkim stvaralačkim dostignućima i predivnim muzičkim taktovima za svačiji ukus.

Koristim današnji dan da pomenem i odgovornu socijalnu politiku naše lokalne uprave. U tom pravcu smo jedina opština koja je donošenjem odluke izdvojila značajna sredstva za ruralno područje, odnosno za naše porodice sa treće i više djece u iznosu od 300 i više eura, kao i za šestoro i više djece u iznosu od 10.000 eura. Nemojte mi zamjeriti, želim i danas da ponovim da sam posebno ponosan na odluke koje se tiču obrazovanja i socijalnih izdvajanja, jer smo i u tom segmentu pokazali svoju maksimalnu posvećenost da se svojim građanima pomogne u najvećoj mogućoj mjeri kako bi skupa što lakše prevazišli težak ekonomski momenat, kroz koji prolazi i naš grad, region, ali i naša Crna Gora.

Sport u našem gradu nije na vrhunskom nivou i svjesni smo toga, kao što sa druge strane, radimo sve da i u toj oblasti stvorimo uslove za što bolji tretman sportista i stvaranje neophodnih uslova za vrhunske rezultate. Prelijepa Hala sportova je završena i odmah po završetku ove sjednice biće svečano i otvorena. Stvaramo uslove za rađanje novih beranskih sportskih bisera.

U saradnji sa našim fudbalskim savezom i sportskom legendom Dejanom Savićevićem završili smo drugu fazu sportskog stadiona, pokrili zapadnu tribinu gradskog stadiona i stvorili uslove za održavanje utakmica po međunarodnim standardima.

Više smo nego sigurno da sva ulaganja u sportsku infrastrukturu daju dodatni impuls i sportskim radnicima, ali i investitorima, uz jasnu poruku i domaćim i inostranim sportskim ekipama da su uvijek dobrodošli u naš grad. Sa druge strane, ovakav ambijent garantuje nove, ne samo sportske, nego, usuđujem se reći i infrastrukturne pobjede, u okviru kog smo planirali izgradnju i gradskog bazena.

Poštovani prijatelji,

Naše Berane je i veliko gradilište. Agencija za izgradnju i razvoj je i u prethodnoj godina asfaltirala na kilometre putnih pravaca. Mjesne zajednice Gornje Zaostro, Dapsiće, Beranselo, Budimlja, Polica, Dolac, Lužac, Hareme i njihovi stanovnici znaju da je mehanizacija aktivno radila na ovim prostorima, asfaltirala putne pravce u vrijednosti od preko 220.000 eura. Takođe, sanirani su i nasuti mnogobrojni putevi u mjesnim zajednicama: Rujišta, Zagorje, Skakavac, Lim, Lužac, Kaludra, Crni Vrh, Velidje, Pešca, Lubnice, Budimlja, Bubanje, Štitari, Goražde, Zagrađe. I da danas javno poručim i sa ove svečanosti da ćemo nastaviti sa ovakvim i sličnim aktivnostima i u narednom periodu gdje god to bude potrebno. Svakako ne smijemo zaboraviti ni 5 km novih vodova rasvjete u Donjim Lugama, Petnjiku, Budimlji, Beranselu, Lužcu, Pešcima, Haremima.

Dragi prijatelji, moja vizija je vizija zdravih, evropskih Berana, i na tom putu nemamo prava da stajemo.

Svakako da moramo pomenuti i mnogobrojne projekte koji su realizovani ili se realizuju uz pomoć evropskih fondova. Projektovanje i izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u opštini Berane, Izgradnja 94 stambene jedinice za smještaj raseljenih lica, projekat „Zelena ostrva“, koji se realizuje u okviru Programa prekogranične saradnje Crna Gora- Albanija, trenutno je aktuelan i tiče se zaštite životne sredine. Nadogradnja i unapređenje sistema upravljanja otpadom u regionu dijelom će biti ispunjena izgradnjom reciklažnog dvorišta sa sortirnicom, inovacijama u selektivnom sistema otpada, nabavkom savremene opreme i edukacijom građana i značaju i koristima reciklaže. U tom pravcu raspisan je tender i završen Glavni projekat za izgradnju reciklažnog dvorišta sa sortirnicom. Valja podsjetiti da se u saradnji sa Direkcijom javnih radova i resornim ministarstvom završava projekat sanacije odlagališta otpada „Vasove vode“, koji je predstavljao ogroman problem. Takođe, Crna Gora je obaveznik sprovođenja CITES Konvencije, tj. Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka. Kako u našoj državi nema trenutno takvog prihvatilišta, mi planiramo u Beranama da ga izgradimo i sa Ministarstvom turizma sarađujemo na ovom projektu.

Da smo na dobrom putu i da su rezultati vidljivi pokazuje i činjenica da je Opština Berane, odnosno Kancelarija za pripremu i realizaciju projekata nagrađena za nabolju praksu u oblasti „Realizacije projekata putem međunarodne saradnje“. Riječ je, inače o programu, koju realizuje Zajednica opština Crne Gore u saradnji sa Ministarstvom javne uprave, a uz podršku Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju.

Berane je nastavilo svoju saradnju sa svojim međunarodnim prijateljima, svojim pobratimskim i bliskim opštinama, tako da smo i ove godine nastavili da učvršćujemo naše i do sada prijateljske odnose sa Čukaricom, Vrnjačkom Banjom, Staro nagoričanima, Adanom, Karaisailom, Teramom, Kostromom i Dudelanžom i Odincovom Naravno, čast nam je bilo da budemo i na Danu Evrope kao i na Danu Rusije i Amerike, kao što ćemo i ubuduće krupnim koracima grabiti ka savremenoj porodici demokratskih društava i članstvu u Evropskoj Uniji.

Berane je grad tolerancije, ljubavi, skladnih međuljudskih i međunacionalnih odnosa. Zato je i naša saradnja sa Eparhijom Budimljansko- nikšićkom uvijek bila i biće na najvećem mogućem nivou. Kao rezultat toga uzeli smo učešća u mnogim dešavanjima, uključujući i tradicionalnu Svetosavsku akademiju. I ove godine u saradnji sa islamskom zajednicom organizovali smo iftar za  za naše sugrađane islamske vjeroispovijesti. Ovo i jeste bogatstvo naših multietničkih Berana na koje svi do jednoga, bez obzira na političku, vjersku ili bilo koju drugu pripadnost, moramo biti posebno ponosni.

  Sa ovog mjesta želim javno da se zahvalim našim privrednicima koji su uložili velike napore da sačuvaju svako moguće radno mjesto, uz otvaranje novih, kao i ukupnopm privatnom sektoru na njihovom doprinosu razvoju grada i ujedno ih pozivam na još jaču i čvršću saradnju.

Nikako ne smijemo zaboraviti ni našu dijasporu, koja je i u prethodnom periodu na različite načine pomagala razvoj svojih i naših Berana i na tome smo im posebno zahvalni. Uz jasnu poruku da ćemo uvijek podržati sve njihove korisne napore ja ih i ovom prilikom pozivam da sa što većim žarom, ljubavlju i energijom ulažu u svoj grad i državu.

Saradnja sa nevladinim sektorom realizovana je kroz niz zajedničkih, uspješnih aktivnosti, koji će se nastaviti i u narednom periodu.

Zahvaljujem se svim našim ustanovama koje svojim radom i kvalitetnim programima pomažu razvoj naših Berana. Zahvalni smo svima koji doprinose našem razvoju, prije svega našim građanima, gradskim preduzećima, ustanovama, svim zaposlenima i  saradnicima na njihovim rezultatima a sve u korist boljeg života i razvoja našeg grada.

U to ime, u ime novih beranskih poduhvata i zajedničkih pobjeda još jednom vas od srca pozdravljam uz poruku: NEKA NAM JE SA SREĆOM DAN BERANA!

 

eSpona OTV EU

Proslava 30 godina plava

Društvo

Objavljeno: 12/08/2018
pljevlja-rudnik-uglja-muti-cehotinuRudnik uglja je stavio u funkciju taložnik prije pola godine, ali se ovih dana i pored toga muti rijeka Ćehotina, tvrde ribočuvari iz SRK “Lipljen“. Oni su po ...
eSpona
Objavljeno: 11/08/2018
celnici-oo-sd-berane-polozili-cvijece-na-grobno-mjesto-gavra-vukovicaU spomen 90 godina od smrti vojvode Gavra Vukovića predstavnici OO Socijaldemokrata (SD) Berane, na čelu sa Onurom Babaićem - predsjednikom OO, posjetili su grobno ...
eSpona
Objavljeno: 10/08/2018
plav-pocinje-rekonstrukcija-sportskih-terena-skole-hajro-sahmanovicMinistar prosvjete Damir Šehović potpisao je Ugovor o izvođenju radova na uređenju školskog dvorišta i adaptaciji sportskih terena JU OŠ “Hajro Šahmanović” u ...
eSpona
Objavljeno: 08/08/2018
formira-se-vojna-jedinica-koja-ce-biti-smjestena-u-andrijeviciJedinica Vojske Crne Gore, koja će brojati 150 pripadnika, biće stacionirana u Andrijevici. Ta vojna jedinica biće po standardima koje propisuje NATO, prenio je ...
eSpona
Objavljeno: 07/08/2018
petnjica-skolski-objekat-na-meti-vandalaFiskulturna sala Osnovne škole “Mahmut Adrović” u Petnjici, u noći između nedjelje i ponedjeljka bila je na meti vandala. To je drugi put da, za sada, nepoznati ...
eSpona
Objavljeno: 07/08/2018
pljevlja-privode-se-kraju-radovi-na-izgadnji-fontaneNastavak radova na davno započetoj izgradnji gradske fontane ma Trgu 13. jul u Pljevljima odvija se planiranom dinamikom. Radovi su nastavljeni 14. juna, rok za ...
eSpona
Objavljeno: 06/08/2018
vucetic-laziranim-ujedima-gradani-ostetili-opstinu-berane-za-34-000-euraDirektor Komunalnog preduzeća “Berane“, Savo Vučetić izrazio je sumnju da su zbog prevara i lažiranih ujeda pasa Komunalno preduzeće i Opština Berane prošle godine ...
eSpona
Objavljeno: 05/08/2018
siska-ponovo-postaje-mjesto-okupljanjaBjelasica, planinska ljepotica u beranskom ataru, sastavljena je od više vrhova i visoravni, a jedan od tih predjela je i Šiška, u samom njenom jezgru. Na tom ...
eSpona
Objavljeno: 04/08/2018
odrzan-omaz-radulu-vesovicuMultimedijalna sala Srednje medicinske škole “Dr Branko Zogović” juče je bila ispunjena poštovaocima djela profesora Radula Vešovića u čiji je spomen održan omaž, ...
eSpona
Objavljeno: 03/08/2018
bijelo-polje-za-renoviranje-fiskuluturne-sale-170-hiljada-euraMinistar prosvjete Damir Šehović, ministar sporta Nikola Janović i Petar Smolović - predsjednik Opštine Bijelo Polje, potpisali su Memorandum o saradnji na ...
eSpona
Objavljeno: 02/08/2018
kolasin-velikom-plesnom-zurkom-zapoceo-tango-karnevalViše stotina plesača iz cijelog svijeta plesalo je i ove godine na kolašinskom Trgu borca uz kompozicije argentinskog tanga. Pored plesača i gostiju, u karnevalskoj ...
eSpona
Objavljeno: 01/08/2018
koncert-aca-pejovica-u-glavnoj-beranskoj-uliciPovodom  današnjeg koncerta Aca Pejovića koji organizuju Sava osiguranje, Turistička organizacija i Opština Berane saopštenjem se oglasio Biro za odnose ...
eSpona
Objavljeno: 31/07/2018
celnici-opstine-tivat-razgovarali-o-razvojnim-planovima-adriatic-marinas-aPovodom budućih planova razvoja Porto Montenegra predstavnici i razgovara sa predstavnicima „Adriatic marinas“ saopštenjem za javnost se oglasila Služba za ...
eSpona
Objavljeno: 30/07/2018
petnjica-u-toku-sanacija-stete-od-nevremenaAngažovana mehanizacija na sanaciji šteta nastalih kao posljedica nevremena na putnim pravcima na teritoriji petnjičke opštine u punom je pogonu. Štete su nastale u ...
eSpona
Objavljeno: 30/07/2018
gusinje-za-sportske-terene-osnovne-skole-300-000-euraRaspisan je tender za izbor izvođača radova za izgradnju sportskog igrališta za osnovnu školu “Džafer Nikočević” u Gusinju, čija je procijenjena vrijednost 300.000 ...
eSpona
Objavljeno: 30/07/2018
nvu-beranda-omaz-radulu-vesovicu-zakazan-za-petakOmaž profesoru Radulu Vešoviću - osnivaču brojnih sportskih kolektiva u Beranama, treneru KK “Ivangrad” koji je, pod njegovim vođstvom, kao prvi crnogorski ...
eSpona
Objavljeno: 27/07/2018
ministar-simovic-boravio-u-radnoj-posjeti-beranamaPolitičke razlike nijesu i neće biti prepreka za realizaciju projekata za razvoj opštine Berane i dobro svih građana te opštine, ocijenio je Milutin Simović - ...
eSpona
Objavljeno: 26/07/2018
nvu-beranda-priprema-omaz-radulu-vesovicuUsljed nemarnosti, propusta i nezainteresovanosti onih koji su trebali i morali da pokušaju da mu pomognu dok je bio živ, a potom i da se sjete da, organizovanjem ...
eSpona
Objavljeno: 25/07/2018
mojkovac-bolji-uslovi-za-dakeLZa učenike i nastavnike Osnovne škole "Aleksa Bećo Đilas" i Srednje mješovite škole "Vuksan Đukić" u Mojkovcu, početkom nove školske godine biće obezbijeđeni bolji ...
eSpona
Objavljeno: 20/07/2018
sjutra-se-odrzava-svecana-sjednica-so-beraneSvečana sjednica Skupštine opštine Berane održaće se sjutra, 21. jula, u sali Cenhtra za kulturu, sa početkom u 11 časova. Sjednica će se održati povodom ...
eSpona
Objavljeno: 20/07/2018
oko-80-odsto-morskog-otpada-nastaje-na-kopnuMorski otpad je jedan od najvećih ekoloških izazova današnjice, a to pitanje posebno je važno u zemljama koje se oslanjanju se na turizam kao razvojnu granu, kakva ...
eSpona
Objavljeno: 18/07/2018
petnjica-nevrijeme-ugrozilo-privatna-gazdinstva-i-putnu-infrastrukturuNevrijeme  koje je prije dva dana zahvatilo dio opštine Petnjica, nanoseći materijalnu štetu na objektima, poljoprivrednim gazdinstvima i usjevima brojnim ...
eSpona
Objavljeno: 18/07/2018
pljevlja-vukovicev-posao-kosta-pljevljake-jos-76-000-euraSutkinja Osnovnog suda u Pljevljima Radinka Gačević odbila je prigovor Opštine na rješenje o izvršenju, pa će lokalni budžet biti olakšan za oko 76.000 eura po ...
eSpona
Objavljeno: 17/07/2018
u-mojkovcu-pocinju-dani-evropskog-filmaU okviru manifestacije Mojkovačko kulturno ljeto, a u saradnji sa EU info centrom i Crnogorskom kinotekom, Centar  za kulturu “Nenad Rakočević“ Mojkovac ...
eSpona
Objavljeno: 16/07/2018
rozaje-gradani-dobili-na-poklon-sebiljPo uzoru na Sarajevo, Beograd i Novi Pazar, centar Rožaja dobio je sebilj – fontanu specifičnog oblika. Tako je Rožaje dobilo novi simbol grada, a gradski trg ...
eSpona
Objavljeno: 15/07/2018
dokic-i-kastratovic-dobitnici-nagrade-21-julDragoslavka Đokić - prosvjetna radnica u penziji, i Dragoljub Kastratović dobitnici su Nagrade „21. jul“ za 2018. godinu, odlučio je juče 13-to člani Žiri. Za ...
eSpona
Objavljeno: 14/07/2018
tri-novinara-nagradena-za-najbolju-reportazu-o-procesu-euNovinari Prve televizije, Radio i Televizije Crne Gore i Televizije Vijesti Jelena Gardović, Darko Bulatović i Danijela Lasica, dobitnici su nagrada za ...
eSpona
Objavljeno: 12/07/2018
neradni-dani-petak-i-subotaPovodom 13. jula, Dana Državnosti Crne Gore, neradni dani su petak i subota, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja. Podsjetimo, na osnovu ...
eSpona
Objavljeno: 12/07/2018
oo-sd-berane-cestitao-13-julPovodom državnog praznika, 13. Jula, OO SD Berane uputio je čestitku građanima. Dostavljenu čestitku Espona integralno prenosi. U današnjem vremenu, 13. jul ...
eSpona
Objavljeno: 11/07/2018
zakazana-konferencija-za-medije-povodom-prezentacija-projekta-zelena-ostrvaPovodom projekta „Zelena ostrva“ Opština Berane je zakazala konferenciju za štampu na kojoj će se prisutnima obratiti partneri u realizaciji projekta, kao i ...
eSpona
Objavljeno: 10/07/2018
berane-dvije-skole-nezakonito-od-daka-uzimale-novac-za-renoviranjeUprava za inspekcijske poslove utvrdila je da su u Srednjoj stručnoj školi i SSŠ “Vukadin Vukadinović” u Beranama uprave nezakonito donijele rješenja da se ...
eSpona
Objavljeno: 06/07/2018
podsjecanje-zorana-zecevica-varoska-osnovna-skola-2Razvoj osnovnog školstva u Beranama datira dvadeset godina docnije po formiranju varoškog naselja. Najstarija četvororazredna  „Iptidajija“ otvorena je ...
eSpona
Objavljeno: 06/07/2018
pljevlja-u-skolama-sve-vise-praznih-klupaBroj učenika u pljevaljskim osnovnim i srednjim školama iz godine u godinu se smanjuje, a posebno u seoskim obrzovnim ustanovama. Početkom sedamdesetih godina ...
eSpona
Objavljeno: 05/07/2018
bijelo-polje-dobijena-licenca-za-dom-starihJavnoj ustanovi Dom starih Bijelo Polje izdata je licenca za obavljanje djelatnosti za uslugu smještaja odraslih sa invaliditetom i starih lica koju koristi 165 ...
eSpona
Objavljeno: 05/07/2018
deset-predloga-za-nagradu-21-julŽiriju za dodjelu Nagrade „21. jul“ stiglo je deset predloga. Žiri je juče održao prvi sastanak, kada su otvorene koverte i utvrđene kandidature predloženih ...
eSpona
Objavljeno: 03/07/2018
ustavni-sud-u-opstini-kolasin-plate-nezakonito-povecaneUstavni sud ukinuo je odluku o povećanju zarada zaposlenim u javnom sektoru Opštine Kolašin, koju je u oktobru 2016. donijela Željka Vuksanović - tadašnja ...
eSpona
Objavljeno: 01/07/2018
sjutra-se-otvara-ljetnja-diplomatska-skola-gavro-vukovicU ponedjeljak, drugog jula, u Spomen kući vojvode Gavra Vukovića, biće upriličeno otvaranje 11. Ljetnje diplomatske škole koja nosi ime prvog ministra vanjskih ...
eSpona
Objavljeno: 27/06/2018
pljevlja-zbog-rekonstrukcije-ulice-kralja-petra-posjecen-drvored-reagovao-arhus-centarRadnici preduzeca „Ving“ posjekli su  drvored lipa koji je decanijama unazad krasio centar Pljevalja, čime su započeti radovi na potpunoj rekonstrukciji dijela ...
eSpona
Objavljeno: 27/06/2018
samir-agovic-najavio-da-ce-do-zime-biti-zavrsen-put-od-petnjice-do-policePredsjednik petnjičke opštine, Samir Agović najavio je da će započeta izgradnja modernog puta između  Berana i Petnjice biti završena za 300 radnih dana, ...
eSpona
Objavljeno: 26/06/2018
sehovic-u-plavu-se-otvara-podrucno-odjeljenje-muzicke-skole-iz-beranaPodručno odjeljenje Muzičke škole iz Berana biće otvoreno u plavskoj Osnovnoj školi “Hajro Šahmanović”, najavio je Damir Šehović- ministar prosvjete. Šehović je ...
eSpona
Objavljeno: 25/06/2018
prica-oko-visoke-medicinske-skole-za-opstinu-berane-je-zavrsena-pricaŽelja pojedinaca sa Medicinskog fakulteta u Podgorici da ponovo preispitaju Odluku Vlade Crne Gore o postojanju Visoke medicinske škole u Beranama predstavlja temu ...
eSpona
Objavljeno: 25/06/2018
pljevljaci-ne-zele-da-preuzmu-tri-kamionaOpština Pljevlja još nije potpisala ugovor sa Ministarstvom finansija o preuzimanju tri od šest vatrogasnih vozila, koje je država prije sedam godina nabavila bez ...
eSpona
Objavljeno: 22/06/2018
kolasin-rijeke-opet-zatrpane-smecemMnogi Kolašinci i dalje koriste rijeku Svinjaču umjesto kontejnera - to se da zaključiti nakon nedavne akcije čišćenja korita koju su izveli članovi ...
eSpona
Objavljeno: 22/06/2018
rozaje-trg-ce-uljepsati-sebiljTrg u Rožajama uskoro će ličiti na sarajevsku Baščaršiju, budući da su gradske vlasti odlučile da na njemu izgrade sebilj isti kao u glavnom gradu Bosne i ...
eSpona
Objavljeno: 21/06/2018
kompromis-tende-o-p-stajuPreporukama da postavljene tende na terasama lokala u glavnoj ulici ostanu i ove godine kao i da se ne pokušava represivnim mjerama njihovo uklanjanje, te da ...
eSpona
Objavljeno: 19/06/2018
bivsi-potpredsjednik-opstine-berane-trazi-od-lokalne-uprave-da-mu-isplati-zakinuti-novac-po-osnovu-zaradaOdbor za izbor i imenovanje odbio je pisani zahtjev Zorana Marsenića - bivšeg potpredsjednika Opštine, da mu se isplati dio zakinutih zarada koje nijesu bile ...
eSpona
Objavljeno: 19/06/2018
sluzba-zastite-i-spasavanja-bogatija-za-vatrogasno-voziloSlužba zaštite i spašavanja u Beranama dobila je donaciju u vidu novog vatrogasnog vozila i spasilačke opreme. Donacija, vrijedna 72.339. eura, beranskoj Službi ...
eSpona
Objavljeno: 18/06/2018
pljevlja-gradanima-nije-isporuceno-jos-180-tona-peletaSezona grijanja u Pljevljima zvanično je završena 15. aprila, a građanima nije isporučeno još 180 tona energenata, koje je Opština trebalo da obezbijedi po ...
eSpona
Objavljeno: 18/06/2018
ucenici-iz-berana-treci-u-regionu-u-kodiranjuUčenici beranske Osnovne škole “Vuk Karadžić”, Miro Marjanović i Milo Šekularac, osvojili su treće mjesto na regionalnom takmičenju u kodiranju, koje je organizovao ...
eSpona
Objavljeno: 15/06/2018
muftija-zagubljen-u-prevoduŽivot i djelo, a naročito smrt, Jusufa efendije Delevića u njegovom rodnom gradu više od jednog vijeka prekriveni su velom tajne. Istorija Crne Gore zapamtila ga je ...
eSpona