Zeljko SosicVijek Božićnog ustanka obilježen je na dostojan i dostojanstven način. Spomenik posvećen ustanku je rekonstruisan i obnovljen uz najveće državne počasti, a u Zetskom Domu je održana svečana akademija kojoj je prisustvovao državni vrh. Odluka Vlade i Ministarstva odbrane da posveti pažnju obilježavanju ovog jubileja znak je spremnosti da se u ime države konačno zauzme jasan stav povodom najbolnije i najtragičnije stranice crnogorske istorije.

Odgovornost političara i državnika, naravno, pored jasnog stava, podrazumijeva i jasnu viziju- šta stav o jednom istorijskom događaju znači državi i društvu danas, i kako ga upotrijebiti za opšte dobro. U tom smislu, nekoliko teza iz govora predsjednika Vlade, gospodina Duška Markovića, zaslužuje posebnu pažnju. ​Premijerova poruka istoričarima da sumiraju fakte objektivno i istinito važna je i nužna. I zaista, bilo je i ima relevantnih istorijskih studija i istraživanja ovog perioda, kao što ima i onih diletantskih, koji zbog ideološkog i nacionalnog sljepila drsko falsifikuju i očigledne činjenice.

Ovo ističem, jer je istorijska istina definitivno utvrđena- Crne Gora je bila okupirana i uništena, i tu se mora jasno podvući crta. Ipak, nakon utvrđivanja istine, slijedi jednako važan korak- tumačenje te istine, istorijskih i moralnih fenomena, ali taj zadatak pripada cijelom društvu- obrazovnom sistemu, medijima, obrazovnim, naučnim i institucijama kulture, javnim djelatnicima, umjetnicima, naučnicima.

Očekivalo bi se da predvodnici tog procesa budu crnogorski Univerziteti i Crnogorska akademija nauka i umjetnosti. Istorijska istina mora zaživjeti u svim segmentima društva. Nije teško zaključiti da posvećenost ostalih djelova društva tumačenju istorijskih istina nije dovoljno zastupljena. Dalje, stiče se utisak da se i ti nedovoljni pokušaji zasnivaju na inerciji i čak nevoljnom slijeđenju političkih inicijativa. U Crnoj Gori je 2006. godine održan referendum o državnom statusu.

Samo nekoliko godina kasnije, u Švajcarskoj je organizovan referendum o značajnom pitanju- da li sendviči u restoranima brze hrane nakon ponoći treba da budu topli, ili hladni. Ipak, svako brine svoje muke, i svakako bismo bili zadovoljniji nekom drugom situacijom, ali je, zaista, elementarna odgovornost i inteligencija pokušati barem dokučiti sopstvenu.

Sa namjerom da ne pojačava tenzije među ideološkim nasljednicima sukoba iz 1918. godine, Premijer je, uz dužnu počast žrtvama i simbolici ustanka, pozvao i na razumijevanje zabluda onih koji su, bez ikakve dileme i sumnje, bili na pogrešnoj strani istorije. Uz shvatanje uloge prvog čovjeka izvršne vlasti, ova dobronamjerna i politički odgovorna preporuka, ima i drugu stranu.

Mora se istaći potreba da se događaji nazovu pravim imenima. Državne udare i veleizdaje ne samo da ne možemo opravdavati, ne postoji niti jedan aspekt tog događaja koji nas može natjerati ni na pokušaj razumijevanja. Naprotiv, moramo ih osuđivati iznova i iznova, a najviše, naravno, zločine koji su uslijedili nakon toga. I u ovom, i u ostalim slučajevima, ne treba da učimo od regiona u kojem se istorija revidira svakih mjesec dana, nego od velikih naroda i država.

Njemci ne pokušavaju da razumiju nahođenja svojih predaka da sprovode "konačno rješenje" nad Jevrejima. Prema nekim istorijskim činjenicama i nasljeđu se mora odnositi radikalno jasno, i to ne znači produbljivanje tenzija, nego nužnost istine, bez koje nema nikakve mogućnosti spoznaje niti napretka. Pogotovo u svijetlu današnjih okolnosti, u kojim se državni udari i prevrati ponavljaju po zapanjujuće sličnoj matrici.

Možda i najvažnija i najsloženija tema svih polemika vezanih za božićni ustanak je "pokopavanje" ili prevazilaženje podjela.

Prirodno je, odgovorno i nužno da pomirenje zagovara i sprovodi vlast jedne države. Ako, ipak, sagledamo crnogorsku realnost, znakovito je da na pomirenju najviše insistiraju oni koji po njemu najviše i "kopaju", a to su predstavnici Srpske pravoslavne crkve i političkih partija srpskog nacionalističkog korpusa i njihovih medijskih eksponenata. Realan je i zaključak da svaku pruženu ruku crnogorskog nacionalnog bića, druga strana drsko i sa dubokim prezirom zloupotrijebi i odbaci. Jedna je vrsta problema to što se, zbog realnih nedostataka ukupnih crnogorskih institucionalnih i drugih kapaciteta, to pomirenje često pokušava realizovati na štetu crnogorskih nacionalnih i državnih interesa.

Da pojednostavimo stvari, raskol iz drugog svjetskog rata i pomirenje između fašista i antifašista se ne može sprovesti izjednačavanjem jednih i drugih, nego svakom vrstom osude fašista, kako se u Crnoj Gori zvanično i radi. Isto je i sa tzv. Podgoričkom skupštinom i Božićnim ustankom.

Možemo se usuditi i otići daleko- ne mora ni doći do pomirenja. Važnije je i ljekovitije doći do istine, nazvati stvari pravim imenima i osuditi izdaju. Druga vrsta problema je neutralisanje uticaja iz susjedne države Srbije, koja je već sto godina sudionik, kreator i najznačajniji izvršilac događaja o kojim je riječ. Bez ikakvih pretjerivanja se može tvrditi da su podjele o kojim je riječ, osmišljene i realizovane svim vrstama uticaja države Srbije na Crnu Goru i njen narod. To je i danas više nego očigledno. Ti uticaji su već više od sto godina negativni i presudni, strateški potkopavaju svaku mogućnost prevazilaženja podjela koje su duboko i isključivo crnogorske i tako se moraju i rješavati.

Jedini način da se odupre tim uticajima, ali i da se radi na prevazilaženju podjela je sistematično i sistemsko širenje znanja i svijesti o istorijskoj istini. Dio tog nauma i strategije su i aktivnosti koje je Vlada Crne Gore organizovala na Cetinju 6. januara, ali Vlada, uz sav uticaj i značaj koji ima, nije jedini i nije dovoljan činilac ovog složenog, vjekovnog procesa. Moguće je da, u skladu sa crnogorskom realnošću, poruke koje šalje Vlada mora poslati rezolutnije, a moguće je i da bi trebalo svi da rade svoj posao odgovornije i časnije.

Znakovito je i posebno važno što je premijer Marković na jubilej najtragičnijeg događaja naše istorije, veliki dio svog govora posvetio izazovima savremenog doba. U tom smislu, značajna je i istinita teza da se nužan udio pažnje mora posvetiti istorijskim događajima, ali da je od presudne važnosti biti spreman i odgovoriti novoj, savremenoj geopolitičkoj poziciji Crne Gore.

Ta pozicija nalaže nova promišljanja i donosi nove izazove tumačenju ukupnog crnogorskog državotvornog, nacionalnog i građanskog identiteta. Ali se u to promišljanje i djelanje moraju uključiti, opet i uvijek, svi djelovi društva. Ovom prilikom se ne govori o ekonomiji, kao najznačajnijem segmentu aktivnosti državne politike. Govori se, prije svega, o obrazovanju, ali i presudnoj ulozi kulture u najširem smislu tog pojma.

Premijer Marković je u pravu kada kaže da Crna Gora nije nikada imala ovakvu poziciju u međunarodnoj zajednici. Ali je u pravu i kada poziva na svijest o toj poziciji i odgovornosti svih da djelatno doprinesu novoj stvarnosti Crne Gore. Taj poziv je upućen i pojedincima, ali i institucijama, pred kojim je skoro pa revolucionarni poduhvat- prevazilaženje provincijalnih standarda.

Danas se identitet i kultura Crne Gore moraju dokazivati i promišljati na najznačajnijim mjestima i manifestacijama cijelog svijeta. Danas institucije kulture, nauke i obrazovanja moraju tražiti svoju poziciju u recentnim svjetskim rezultatima i dostignućima. Danas Crna Gora mora biti otvorena za znanje, kvalitet, standarde i uticaje relevantnih dometa iz cijelog svijeta, a u tome najveću odgovornost imaju crnogorske institucije, svaka u svojoj oblasti djelovanja.

Nije prvi put u crnogorskoj istoriji da crnogorsko društvo nije u stanju, ili da čak odbija, držati korak sa vizijama ili htijenjima svojih istaknutih vladara, ili pojedinaca. Neka i ta istorijska lekcija bude nauk za savremenu Crnu Goru.

Željko Sošić, reditelj

 

eSpona OTV EU

Društvo

Objavljeno: 19/01/2019
vuksan-otasevic-doplivao-do-casnog-krstaOvogodišnju Bogojavljensku trku u Beranama obilježio je veliki broj prisutnih građana, učešće u trci zavidnog broja plivača i Vuksan Otašević, koji je prvi doplivao ...
eSpona
Objavljeno: 18/01/2019
krug-bivse-celuloze-opet-mijenjao-rujistaKamioni preduzeća “Komunalno Berane” juče su ponovo započeli sa odvoženjem sakupljenog komunalnog otpada na Privremeno odlagalište u Rujištu. Usljed vremenskih ...
eSpona
Objavljeno: 18/01/2019
za-rad-beranskih-politickih-partija-iz-budzeta-opstine-izdvojeno-68-198-euraOdlukom o visini budžetskih sredstava za finansiranje redovnog rada političkih subjekata za 2019. godinu, parlamentarne partije zastupljene u beranskom lokalnom ...
eSpona
Objavljeno: 18/01/2019
andrijevica-ministarka-pribilovic-razgovarala-sa-rukovodstvom-opstinePlan optimizacije broja zaposlenih je jedna od ključnih aktivnosti reforme javne uprave koja mora da se sprovede, kako bi građani dobili efikasan servis, istakla je ...
eSpona
Objavljeno: 17/01/2019
djeca-iz-bijelog-polja-na-jezerinama-uce-tajne-skijanjaSmučarski klub „Jedinstvo“ iz Bijelog Polja organizovalo je petodnevnu Školu smučanja. Škola se održava na Ski centru Jezerine u Kolašinu, a pohađa je 50-tak mladih ...
eSpona
Objavljeno: 16/01/2019
markovic-razvoj-sjevera-je-kljucan-za-razvoj-drzavePredsjednik Vlade Crne Gore, Duško Marković i Anela Čekić - predsjednica Opštine Gusinje, otvorili su zgradu opštinskog administrativnog centra, površine više ...
eSpona
Objavljeno: 16/01/2019
nvo-dar-realizovala-projekat-znanjem-prevazidimo-podjelePovodom okončanja aktivnosti na realizaciji projekta „Znanjem prevaziđimo podjele“ saopštenjem za javnost se oglasila NVO „Dar“. Dostavljeno saopštenje Espona ...
eSpona
Objavljeno: 15/01/2019
tokom-2018-godine-u-beranama-je-od-varicele-bolovala-221-osobaZaključno sa 21. decembrom, u Crnoj Gori je tokom prošle godine registrovano 2.380 slučajeva obolijevanja od varičele, od čega je 221 slučaj zabilježen u Beranama, ...
eSpona
Objavljeno: 13/01/2019
danas-ce-u-beogradu-biti-sahranjen-veliki-andrijevacki-i-crnogorski-slikar-milo-stojkovic-1934-2019U Beogradu je 10. januara, u 85. godini, preminuo je Milo Stojković, veliki crnogorski slikar. Rođeni Andrijevčanin i veliki slikar, danas će biti sahranjen na ...
eSpona
Objavljeno: 12/01/2019
bijelo-polje-copori-pasa-predstavljaju-opasnost-za-gradaneNakon kratkotrajnog “zatišja” na području bjelopoljske opštine broj životinja bez vlasnika svakodnevno se uvećava, a iz raznih područja, stižu informacije da psi ...
eSpona
Objavljeno: 11/01/2019
koncertom-aleksandra-zivanovica-beranci-docekuju-pravoslavnu-novu-godinuKoncertom Aleksandra Aca Živanovića- jedne od “Pinkovih zvezda”, Beranci će dočekati Pravoslavnu novu godinu. Koncert, čiji je organizator Turistička ...
eSpona
Objavljeno: 10/01/2019
snijeg-jaci-od-opstinske-mehanizacijeSnijeg koji već drugi dan pada bez prekida na području beranske opštine pričinjava znatne teškoće građanima. To posebno iz razloga, što ni jedna gradska ...
eSpona
Objavljeno: 09/01/2019
u-beranama-magistralni-putevi-i-gradske-saobracajnice-prohodni-ali-ne-i-ocisceniMagistralni putevi koji od Berana vode prema susjednim opštinama i granici prema Srbiji prohodni su, ali se, i pored redovnog čišćenja, na njima nalazi snijeg, dok ...
eSpona
Objavljeno: 09/01/2019
od-14-opstina-sa-negativnim-prirastajem-deset-je-sa-sjevera-crne-goreSa 722 osobe koje su u 11 mjeseci prethodne godine napustile Bijelo Polje, ta opština je negativan rekorder crnogorskih migracija. Po negativnom trendu i odlascima, ...
eSpona
Objavljeno: 08/01/2019
srbija-otvara-konzulat-u-beranamaRepublika Srbija će otvoriti konzulat na sjeveru Crne Gore, najvjerovatnije u Beranama, najavljeno je iz Nove srpske demokratije (NOVA) i Demokratske narodne ...
eSpona
Objavljeno: 08/01/2019
pljevlja-opstina-dobija-besplatno-cetiri-vatrogasna-vozilaOpština Pljevlja dobiće besplatno četiri od šest vatrogasnih vozila, koje je država prije deset godina nabavila bez konsultacija sa pljevaljskom Službom zaštite i ...
eSpona
Objavljeno: 07/01/2019
hristos-se-rodi-2019Čitaocima, vjernicima i svim građanima pravoslavne vjeroispovijesti srećan najradosniji hrišćanski praznik - Božić. Mir Božji, Hristos se rodi!  
eSpona
Objavljeno: 06/01/2019
ikovic-budimljanska-episkopija-i-mitropolija-kroz-vjekove-su-bile-dio-srpske-pravoslavne-crkvePovodom plakata koji su u subotu, petog januara 2019. godine, osvanuli u Beranama a kojima se Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori naziva okupatorskomi ...
eSpona
Objavljeno: 05/01/2019
crna-gora-na-forbsovoj-listi-destinacija-za-putnike-sa-prosjecnom-dubinom-dzepaOvogodišnja lista Forbsovih najboljih budžetskih destinacija uvrstila je, pored ostalih, Crnu Goru, kao jednu od destinacija koje treba posjetiti. Između San ...
eSpona
Objavljeno: 04/01/2019
opstina-berane-dodijelila-stipendije-najboljim-studentimaPosljednjeg dana 2018. godine, Opština Berane je upriličila svečanost povodom dodjele stipendija najboljim studentima za studijsku 2018/2019. godinu. Kako je ...
eSpona
Objavljeno: 03/01/2019
kad-ni-rode-ne-pomazuTokom 2017. godine, u Beranama je umrlo 27 građana više, nego što ih je rođeno. Na ruralnom području opštine živi svega 15,30% stanovnika, a broj građana pada i na ...
eSpona
Objavljeno: 01/01/2019
kalendar-dogadaja-2018-godine-godina-koju-su-obiljezili-lokalni-izboriJANUAR: Kampanja za lokalne izbore u Beranama ušla u završnu fazu. Propao pokušaj održavanja XVII sjednice SO Berane, pa je lokalna uprava započela godinu bez ...
eSpona
Objavljeno: 01/01/2019
srecna-nova-2019-godina
eSpona
Objavljeno: 31/12/2018
pjesmom-branke-scepanovic-i-zorana-kalezica-beranci-docekuju-2019-godinuNevladina organizacija “Gornja sela” i Kulturno - umjetničko društvo “Lim” organizuju u glavnoj beranskoj ulici koncert kojim će građani i te opštine, poput brojnih ...
eSpona
Objavljeno: 29/12/2018
clanovi-dzudo-kluba-darivali-20-paketica-najmladim-berancimaČlanovi Džudo kluba „Berane“ obezbijedili su i uručili 20 novogodišnjih paketića. U sakupljanju sredstava za kupovinu paketića i njihovoj podjeli učestvovale su sve ...
eSpona
Objavljeno: 29/12/2018
praznici-za-novu-godinu-dva-neradna-dana-tri-za-bozicNeradni dani povodom Nove godine biće prvi i drugi januar saopšteno  je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja. Kako se dodaje, neradni dani za božićne ...
eSpona
Objavljeno: 29/12/2018
bijelo-polje-odrzano-predavanje-o-prevenciji-narkomanijeU organizaciji NVO Kan a u saradnji sa Demokratskim omladinskim pokretom, Kancelarijom za prevenciju narkomanije, NVO "Jelovica" i Centrom bezbjednosti Bijelo ...
eSpona
Objavljeno: 28/12/2018
dacki-parlament-os-vuk-karadzic-urucio-poklone-ucenicima-os-lubnicePredstavnici Đačkog parlamenta Osnovne škole „Vuk Karadžić“ posjetili su juče vršnjake u Osnovnoj školi Lubnice i uručili im skromne novogodišnje ...
eSpona
Objavljeno: 27/12/2018
fudbaler-partizana-aleksandar-scekic-kao-beranski-deda-mrazPoznati fudbaler beogradskog Partizana i član Fudbalske reprezentacije Crne Gore, Aleksandar Šćekić posjetio je nekoliko beranskih ustanova, klubova i sportskih ...
eSpona
Objavljeno: 27/12/2018
beranski-dom-zdravlja-prvi-korisnik-mjera-poboljsanja-energetske-efikasnosti-u-crnoj-goriDom zdravlja u Beranama biće jedan od prva tri zdravstvena objekta u Crnoj Gori koji je obuhvaćen primjenom mjera energetske efikasnosti. Izvođenje radova na ...
eSpona
Objavljeno: 26/12/2018
kolasin-pripadnici-sluzbe-zastite-spasili-kineske-drzavljanePripadnici kolašinske Službe zaštite i spašavanja spasili su dvojicu kineskih državljana koji su bili “zarobljeni” u snijegu na planini Bjelasici, na putu ka ...
eSpona
Objavljeno: 25/12/2018
srecan-bozic-2018Čitaocima i svim vjernicima katoličke vjeroispovijesti čestitamo najveći hrišćanski praznik, Božić. Redakcija
eSpona
Objavljeno: 24/12/2018
sticenici-dnevnog-centra-priredili-novogodisnji-bazarŠtićenici beranskog Dnevnog centra za djecu i mlade sa teškoćama u razvoju priredili su Novogodišnji bazar. Bazar je priređen na gradskom šetalištu, u Ulici ...
eSpona
Objavljeno: 21/12/2018
petnjica-otvorene-prostorije-zavoda-za-zaposljavanjeMinistar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić i Samir Agović - predsjednik Opštine Petnjica, otvorili su višenamjenski objekat u toj opštini. U novoj, modernoj ...
eSpona
Objavljeno: 21/12/2018
kolasin-nto-organizuje-ski-opening-dogadajPovodom zvaničnog otvaranja zimske sezone, Nacionalna turistička organizacija Crne Gore (NTO), u subotu, 22.decembra, organizuje “ski opening” događaj u ...
eSpona
Objavljeno: 19/12/2018
pljevlja-jos-nema-dozvole-za-izgradnju-toplaneMinistarstvo održivog razvoja i turizma odbilo je zahtjev Opštine Pljevlja za izdavanje građevinske dozvole za gradsku toplanu, koja treba da se gradi u ...
eSpona
Objavljeno: 18/12/2018
u-zagrebu-odrzan-okrugli-sto-o-aneksiji-crne-gore-1918-godinePovodom Okruglog stola održanog u Zagrebu kojem je, pored ostalih, prisustvovao Nenad Stevović, saopštenjem se oglasilo Udruženje „Krstaš“. Dostavljeno saopštenje ...
eSpona
Objavljeno: 18/12/2018
pronadeno-preko-50-kilograma-eksplozivaSlužbenici Centra bezbjednosti Berane (CB) pronašli su juče eksploziv sakriven u objektu bivšeg restorana bivše Fabrike papira “Beranka”. Preciznim mjerenjem ...
eSpona
Objavljeno: 17/12/2018
odrzana-konferencija-o-mogucnostima-unapredenja-zaposlenosti-osiUnapređenje uslova i otvaranje radnih mjesta za zapošljavanje osoba sa invaliditetom (OSI) čime bi se povećala njihova socijalna intergrisanost, predstavljalo je ...
eSpona
Objavljeno: 17/12/2018
u-pljevljima-svaki-cetvrti-nezaposleni-je-invalid-radaSvaki peti radno sposobni stanovnik Pljevalja, industrijskog centra na sjeveru Crne Gore, je bez zaposlenja. To pokazuju podaci Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) u ...
eSpona
Objavljeno: 15/12/2018
pljevljaci-ce-i-ove-zime-uzivati-u-klizanjuNa Trgu 13. jul u Pljevljima počela je montaža mobilnog klizališta, tako da će Pljevljaci i ove zime moći da uživaju u čarima klizanja na ledu. „Na otvoreni ...
eSpona
Objavljeno: 14/12/2018
bijelo-polje-organizovan-prijem-za-nagradene-talenteUprava Gimnazije “Miloje Dobrašinović” iz Bijelog Polja upriličila je prijem za talente nagrađene od strane Ministarstva prosvjete. Svečanosti je prisustvovalo 17 ...
eSpona
Objavljeno: 13/12/2018
os-radomir-mitrovic-dobila-kombi-za-prevoz-ucenika-romske-populacijeOsnovna škola „Radomir Mitrović“ dobila je kombi za prevoz učenika romske i egipćanske populacije. Ceremoniji upriličenoj povodom predaje kombija, koja je ...
eSpona
Objavljeno: 13/12/2018
odrzan-okrugli-sto-na-temu-mladi-i-zivotna-sredinaPovodom održanog Okruglog stola pod nazivom „mladi i životna sredina“ saopštenjem se oglasila NVO „Sjeverna zemlja“. Dostavljeno saopštenje Espona integralno ...
eSpona
Objavljeno: 12/12/2018
petnjica-u-franfurktu-promovisan-bihorski-cilimVišečlana delegacija Opštine Petnjica, boravila je u Frankfurtu, a povod je bio promocija “Bihorskog ćilima”. Inicijativa je potekla od strane konzulata i ...
eSpona
Objavljeno: 11/12/2018
kikovic-podgoricka-skupstina-je-legitimnija-od-avnoj-aPovodom Tribine održane na Pravnom fakultetu u Beogradu pod nazivom „Sto godina prisajedinjenja Crne Gore, Srema, Banata, Bačke i Baranje Srbiji“ saopštenjem se ...
eSpona
Objavljeno: 11/12/2018
bijelo-polje-obiljezena-kampanja-16-dana-aktivizma-protiv-nasilja-nad-zenamaU organizaciji NVO Crnogorski ženski lobi iz Podgorice a u saradnji sa Udruženjem za razvoj civilnog društva iz Bijelog Polja, u tom gradu je održana promocija ...
eSpona
Objavljeno: 10/12/2018
nagradeni-srednjoskolci-iz-berana-niksica-i-kolasinaSrednjoškolci iz Berana, Nikšića i Kolašina pobjednici su takmičenja „Potraga za ljudskim pravima”, koje je organizovano za srednjoškolce i njihove nastavnike ...
eSpona
Objavljeno: 09/12/2018
udruzenje-studenata-medicine-cg-skrenuli-paznju-na-multiplu-sklerozu“Pogledaj, doktori!”, bio je jedan od komentara Podgoričanke koja je s oduševljenjem ispratila studente medicine na Trgu nezavisnosti. A, oni su se, mimo ...
eSpona
Objavljeno: 08/12/2018
beranska-opsta-bolnica-bogatija-za-skenerOpšta bolnica u Beranama od juče je bogatija za novi skener. Vrijednost skenera je, kako je saopšteno, više od 300.000 eura. Jučerašnjoj svečanosti predaje na ...
eSpona