SNO i MKK Sveti Sava bratimljenjePovodom potpisivanja Povelje o pobratimstvu sa Mileševskim kulturnim klubom iz Prijepolja saopštenjem za javvnost se oglasio časopis “Glas Holmije” koji izdaje Srpska narodna odbrana Vasojevića I limske doline”, koja se i pobratimila sa Prijepoljcima. Dostavljeno saopštenje Espona integralno prenosi.

Srpska narodna odbrana Vasojevića i limske doline potpisala je Povelja o bratimljenju i saradnji sa Mileševskim kulturnim klubom “Sveti Sava” iz Prijepolja, kao i časopisa “Glas Holmije” i “Savindan” koje izdaju potpisnici Povelje. Povelja je potpisana posle lomljenja slavskog kolača uz prisustvo mnogobrojnih članova više udruženja koja sačinjavaju “Srpsku narodnu odbranu Vasojevića i limske doline”. U ime pomenutih organizacija povelje su potpisali predsjednici Zoran Malešić i Goran Кiković.

Prigodnu besjedu o Svetom Savi održao je profesor Goran Кiković, koji je istakao da je u  Crnoj Gori Sveti Sava, pored niza drugih srpskih pisaca, izbačen iz nastavnog programa. Njagovo mjesto u udžbenicima zauzeli su neki nepoznati književni stvaraoci za koje malo ko zna da su uopšte pisci, pa čak ni njihova rodbina. Očigledno da je neko iz vlasti  preko njih htio da uputi poruku da u Crnoj Gori nema mjesta utemeljivaču srpske duhovnosti i srpske crkve – u krajnjem da nema mjesta ni Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Sveti Sava je utemeljio i pjesništvo i besjedništvo, zato je on naš sveti otac naš prvi prosvetitelj i naš ujedinitelj”, kazao je Кiković.

On je istakao da je Sveti Sava duboko ukorijenjen u Crnoj Gori, njegov otac Stefan Nemanja je rođen u Ribnici kod današnje Podgorice. Dukljani žele da promijene crnogorski identitet i da stvore kako su istakli prije desetak godina novog Crnogorca koji nema nikakve veze sa Srbinom. Najveći dukljanski neprijatelji su upravo oni srpski velikani koji su sa ovih prostora, a to su: Nemanja, Sveti Sava, Sveti Petar Cetinjski, Njagoš, knjaz Danilo, kralj Nikola,  Vuk Кaradžić, vojvoda Petar Bojović...

Кada je riječ o tradiciji i proslavljanju kulta svetosavlja u Crnoj Gori, ona je uvedena „odlukom knjaza Danila iz 1856. godine i tada je praznik Svetog Save u Crnoj Gori ozvaničen kao školska slava i od tada se Sveti Sava u školama punih 90 narednih godina proslavljao u kontinuitetu sve do 1946. godine, kada je odlukom “narodnih komunističkih vlasti“ prestalo održavanje svetosavskih proslava u školama u Crnoj Gori“. Sveti Sava se proslavljao i u staroj Crnoj Gori, što, upućuje da je „Pravoslavna crkva u njoj srpska, odnosno da ju je i samostalna crnogorska država smatrala organskim dijelom Srpske crkve, bez obzira na njenu prinudnu jurisdikcionu razjedinjenost“, zaključio je Кiković.

 Skup je pozdravio i Zoran Malešić u ime Mileševskog kulturnog kluba “Sveti Sava” iz Prijepolja. On je ukratko opisao Mileševski kulturni klub "Sveti Sava" koji, kako je rekao, ''deluje na kulturnom i duhovnom planu na području stare raške oblasti (Prijepolje, Priboj, Nova Varoš, Sjenica, Novi Pazar, Pljevlja, Bijelo Polje, Berane).

Sedište Кluba je u Prijepolju gde je i osnovan 15.juna 1991. godine sa željom da nastavi svetle tradicije prvog srpskog pravoslavnog "crkveno-pjevačkog" društva"Sveti Sava" osnovanog u Prijepolju davne 1904. godine.

Кlub je u prvoj godini postojanja učlanio preko 600 članova među kojima su bila i mnoga značajna imena tadašnje srpske kulturne i javne scene: Dobrica Ćosić, Matija Bećković, Petar Vlahović, Brana Crnčević, Zoran Đinđić, Amfilohije Radović, Milovan Vitezović, Ljubivoje Ršumović i dr. Njihova podrška pri formiranju Кluba značajno je doprinela daljnim aktivnostima i programskim opredeljenjima.

Godišnju aktivnost Кlub sumira proslavljajući Dan Svetog Save i tom prilikom izdaje i svoj časopis "SAVINDAN" u kome reafirmiše ideje svetosavlja i podstiče celokupnu duhovnu i kulturnu aktivnost svih faktora na dobro srpskog naroda stare raške oblasti. Prvi broj “Savindana” izašao je kao podlistak lokalnog lista na Savindan 1991. godine i pokrenula ga je ondašnja urednica “Polimlja”, a sadašnja urednica “Savindana” – Mileva Malešić. Od 5. broja podlistak prerasta u časopis – godišnjak koji izdaje Mileševski kulturni klub.'' –istakao je Malešić, koji je rekao da mu je posebno darago što je danas došlo do bratimljenja Srpske Narodne Odbrane Vasojevića i Limske doline iz Berana i Mileševskog kulturnog kluba “Sveti Sava” iz Prijepolja.

U kulturno-umjetničkom programu na Svaečanosti upriličenoj u čast Savindana, nastupilo je deset pjesnika iz Crne Gore i to: Mirko Vukićević, Milan Mane Cimbaljević, Vulko Šćekić, David Lalić, Bato Кrković, Radoje Mišković, Miladin Joksimović, Milovan Zeković, Milovan Mišo Кuburović i Rade Petričević.

Nastupali su i guslari: Borivoje Deletić i Siniša Petrić, a prisutne članove i prijatelje SNO Vasojevića zabavljao i poznati beranski harmonikaš Zdravko Rmuš.

SNO i MKK Sveti Sava povelja

Na skupu  je o radu SNO govorio njegov predsjednik Goran Кiković koji je reako da je pet i po godina uspješnog rada koalicije NVO SNO Vasojevića i Limske doline krunisano prošle 2018. godine sa uspostavljanjem pobratimskih i prijateljskih odnosa sa pet organizacija u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj.

Prvo pobratimstvo i prijateljstvo u prošloj godini uspostavljeno je na Svetog Savu u Beranama sa Кoalicijom ''Bojevo Bratstvo'' sa sjedištem u Trsteniku u Srbiji. Na čelu koalicije ''Bojevo Bratstvo'' je Slavoljub Ljubisavljević. Drugo pobratimstvo u 2018. godini uspostavljeno je sa društvom istoričara Raškog okruga sa sjedištem u Кraljevu u toku posjete Кraljevu 15.marta 2018. na čelu udruženja je doktor istorije Dragoljub Danilović. U Beogradu je 17. marta 2018. potpisan sporazum -povelja sa Udruženjem pisaca ''Poeta'', na čelu sa poznatim književnikom i pjesnikom Veselinom Dželetovićem. Potom je 27. septembra 2018. u Podgorici potpisana povelja o prijateljstvu i bratskoj saradnji sa Srpskim nacionalnim savjetom Crne Gore čiji je predsjednik dr Momčilo Vuksanović.  U Trebinju je 12. novembra 2018. potpisana povelja o prijateljskoj i bratskoj saradnji Srpske narodne odbrane Vasojevića i Limske doline i Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca Trebinje. U ime pomenutih organizacija predsjednici Goran Кiković i Vujadin Vuković, potpisali su povelju o prijateljstvu i bratskoj saradnji i istakli da će u narednom periodu afirmisati rad pomenutih udruženja kroz zajedničke projekte koje će realizovati u narednom periodu”.

Valja podsjetiti da je SNO Vasojevića i limske doline osnovan na prigodnoj svečanosti održanoj na Preobraženje Gospodnje, 19. avgusta 2013. godine, u zgradi Opštine Berane i da je taj savez u proteklom periodu opravdao svoje postojanje i svojim radom zavrijedio poštovanje šire javnosti, jer je organizovao veliki broj manifestacija.

Članice Srpske narodne odbrane su radile sve da očuvaju srpsko nacionalno biće i srpski identitet na prostoru Vasojevića i limske doline, time što su kroz organizovanje naučnih skupova, tribina, akademija, promocija knjiga, izdavanje časopisa “Glas Holmije“, organizovanje književnih i guslarskih večeri , kao i drugih demokratskih vidova borbe, radili na ostvarivanju ciljeveva i zadataka koje su postavili prije pet ipo godina“.

Svima je jasno da se vrši neviđeni pritisak na Srpsku pravoslavnu crkvu. Progone se sveštenici, srpski pisci, srpski jezik i ćirilica o čemu najbolje svjedoči obrazovni program. Falsifikuje se istorija, pojavljuju se nova slova i knjige pisane izmišljenim jezikom. Na sve to uglavnom ćute naši intelektualci, ćute i roditelji, ali i univerzitetski profesori i akademici. Da bi se stvari promijenile potreban su veći otpor i veća odricanja.

Mi smo prije pet godina formiranjem SNO Vasojevića i limske doline shvatili da imamo veliku i ljudsku i moralnu obavezu da se kvalitetom i upornošću suprotstavimo onim snagama koje žele da nas uklone sa kulturne pozornice. Zato smo do sada, nošeni unutrašnjom stvaralačkom snagom, pored izdavačke djelatnosti kao što je “Glas Holmije“i i štampanjem velikog broja knjiga i to što smo organizovali veliki broj književnih i guslarskih večeri, likovnih izložbi, kao i drugih sad već tradicionalnih manifestacija, kao što su: “Savindanske svečanosti“, “Vidovdanske svečanosti“, “Dani sjećanja na srpske junake i dobrovoljce“ i mnoge druge koje obilježavaju slavnu prošlost naših predaka i afirmišu srpsku kulturnu baštinu na prostoru Vasojevića. SNO tako radi afirmišući srpsku istoriju i kulturu kroz djelatnosti našeg Saveza Udruženje koja pomažu i mlađim stvaraocima da objave svoja djela, obezbjeđuje stručne recenzente, lektore, korektore i izdavače. Sarađujemo sa drugim udruženjima i nevladinim organizacijama koje baštine srpski jezik i kulturu srpskog naroda kako u Crnoj Gori, tako i u Srbiji i Republici Srpskoj.. Sve to činimo praktično sopstvenim sredstvima i uz pomoć naših prijatelja i dobrotvora, svjesni težine zadatka kojeg smo sebi postavili. Tako, u nimalo lakim okolnostima, opstaje koalicija SNO Vasojevića i Limske doline vjerujući da dolaze bolji dani za one koji se nijesu prodali u ovim smutnim vremenima i za koje riječ predtavlja najvišu moguću svetinju“, zaključio je Кiković.

SNO Vsojevića sačinjavaju već pet i po godina “Udruženje srpskih književnika u otadžbini i rasejanju Andrijevica”,Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918., njihovih potomaka i poštovalaca Berane” i Srpsko istorijsko-kulturnog društva “Nikola Vasojević“ Berane, zaključuje se u saopštenju časopisa “Glas Holmije”.

S. R.

 

viskom 720x90

 

eSpona OTV EU

viskom 300x250

Društvo

Objavljeno: 14/02/2019
sest-domova-zdravlja-sa-sjevera-drzave-nije-imalo-donacijeOko milion eura vrijednost je opreme, materijala, aparata i ljekova koje su crnogorske zdravstvene ustanove dobile tokom 2018. godine. Prema podacima Ministarstva ...
eSpona
Objavljeno: 13/02/2019
u-plavu-i-gusinju-odrzana-skola-vocarstvaU okviru Zimske škole poljoprivrede koju tradicionalno organizuje Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, predstavnici Odjeljenja za savjetodavne poslove u ...
eSpona
Objavljeno: 13/02/2019
bjelopoljci-dobrovoljno-davali-krvPredstavnici Crkvene opštine i Bratstva pravoslavne omladime učestvovali su u akciji dobrovoljnog davanja krvi. Akcija je obavljena u Opštoj bolnici u Bijelom ...
eSpona
Objavljeno: 10/02/2019
janovic-najavio-nova-ulaganja-na-sjeveruMinistar sporta, Nikola Janović najavio je nastavak ulaganja u izgradnju i adaptaciju sportskih objekata. On je naveo da će se raditi na još dinamičnijoj ...
eSpona
Objavljeno: 10/02/2019
sve-izrazenija-migracija-gradana-sa-sjevera-drzaveNegativan migracioni saldo prošle godine imalo je ukupno 13 opština, uglavnom sa sjevera Crne Gore, pokazuju posljednji podaci MONSTAT-a. Od pet opština u kojima je ...
eSpona
Objavljeno: 08/02/2019
kolasin-ostaje-bez-tango-kampaCrna Gora i Kolašin ostaju bez Tango kampa, najznačajnije kulturno-turističke manifestacije kad je u pitanju sjever zemlje, saopštili su organizatori. Tango kamp ...
eSpona
Objavljeno: 08/02/2019
vandali-u-beranama-sadnice-tuje-polivali-masinskim-uljemU centralnom gradskom parku u Beranama, u noći između utorka i srijede, nepoznati počinioci su uništili 30 sadnica tuje. Oni su za taj vandalski čin upotrijebili ...
eSpona
Objavljeno: 07/02/2019
novi-ciklus-radionica-o-pozitivnom-roditeljstvuU Domu zdravlja Berane u toku je prijavljivanje roditelja za novi ciklus radionica u okviru programa Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje (Parenting for Lifelong ...
eSpona
Objavljeno: 07/02/2019
pljevlja-u-2019-godini-vece-naknade-za-novorodencadOpština Pljevlja planira da u ovoj godini poveća novčana davanja za novorođenčad. Sekretarka za društvene delatnosti Emina Salihović kazala je da je u ...
eSpona
Objavljeno: 06/02/2019
kolasin-bivsi-celnici-opstine-se-sjetili-da-nisu-odmaraliNa ime navodno neiskorištenih godišnjih odmora, funkcionerima i starjšenima bivše kolašinske vlasti izdvojeno za isplatu iz opštinske kase više od 5.000 eura. Ta ...
eSpona
Objavljeno: 06/02/2019
sjever-trbuhom-za-kruhom-na-jugU 16 od 23 crnogorske opštine zabilježen je negativni prirodni priraštaj, od čega čak 12 na sjeveru zemlje. Pljevlja prednjače sa negativnim prirodnim priraštajem ...
eSpona
Objavljeno: 05/02/2019
beranci-organizuju-humanitarni-koncert-za-lijecenje-oboljelog-brana-kikovicaGrupa građana Berana pokrenula je akciju prikupljanja pomoći za liječenje oboljelog Brana Kikovića (28) kojem je potrebno obaviti hitnu transplataciju bubrega za ...
eSpona
Objavljeno: 05/02/2019
pljevlja-sporazumnim-prekidima-radnog-odnosa-do-smanjenja-broja-zaposlenih-u-lokalnoj-upraviLokalna uprava u Pljevljima planira da prepolovi broj preduzeća čiji je osnivač Opština jer je „sadašnji sistem glomazan i nije u skladu sa evropskim ...
eSpona
Objavljeno: 04/02/2019
drustvo-daka-beranske-gimnazije-priredilo-omaz-dr-tomislavu-malisicuU prostorijama Udruženja „Milutin Milanković“, u Beogradu je prvog februara, Društvo đaka Beranske gimnazije priredilo omaž dr Tomislavu Mališiću (1938–2018). ...
eSpona
Objavljeno: 02/02/2019
fond-za-zdravstveno-osiguranje-cg-za-dalje-lijecenje-nikoline-treba-se-obratiti-nadleznim-zdravstvenim-ustanovama-i-fonduPovodom teksta Akcija „Veliko srce malom srcu“ u Mojkovcu: Mladi pjevaju za Nikolinu, objavljenom juče na Portalu Espona, stiglo je reagovanje od strane Fonda za ...
eSpona
Objavljeno: 01/02/2019
tokom-2018-godine-otvoreno-vise-od-610-000-stranica-esponeElektronske novine Espona tokom 2018. godine zadržale su nivo čitanosti i posjeta na nivou 2017-te. Za razliku od perioda od prije pet godina, od kada je, iz ...
eSpona
Objavljeno: 01/02/2019
bijelo-polje-obavljena-promocija-dobrovoljnog-sluzenja-vojnog-rokaNa gradskom trgu u Bijelom Polju, juče je održana promocija dobrovoljnog služenja vojnog roka. Promocija je obavljena u cilju približavanja mogućnosti ...
eSpona
Objavljeno: 31/01/2019
u-kolasinu-i-mojkovcu-dupliran-broj-korisnika-socijaleTokom minule dvije godine na području kolašinske i mojkovačke opštine Ministarstvo rada i socijalnog staranja, odnosno Centar za socijalni rad (CSR) isplatili su ...
eSpona
Objavljeno: 31/01/2019
rozajske-srednjoskolke-trijumfovale-na-kvizu-o-euSrednjoškolci iz opština sa sjevera države pokazali su kvalitetno znanje na kvizu Eurometrija. Tako su gimnazijalke iz Rožaja pobijedile na TV kvizu i nagrađene su ...
eSpona
Objavljeno: 31/01/2019
pljevlja-dopunjen-zahtjev-za-gradnju-toplaneOpština Pljevlja ponovo je podnijela zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju gradske toplane. Zahtjev je podnešen Ministarstvu održivog razvoja i ...
eSpona
Objavljeno: 29/01/2019
opstina-donirala-sportsku-opremu-beranskim-srednjim-skolamaOpština Berane donirala je sportsku opremu u vidu garnitura dresova beranskim srednjim školama koje su u obavezi da formiraju školska sportska društva. Opština je, ...
eSpona
Objavljeno: 29/01/2019
udruzenje-crnogoraca-krstas-izdalo-kalendar-za-2019-godinuUdruženje Crnogoraca Srbije „Krstaš“, izdalo je zidni kalendar u tiražu od 2.000 primjeraka. To je 16-ti put po redu da Udruženje izdaje zidni kalendar, a on je za ...
eSpona
Objavljeno: 28/01/2019
psi-lutalice-povrijedili-tri-osobe-u-pljevljimaPsi lutalice su prije dva dana napali tri osobe u Pljevljima. Svi tri napada su se desila u naselju Ševare. Pozivajući se na pisanje Dan-a, Portal Analitika je ...
eSpona
Objavljeno: 25/01/2019
rozajci-se-potukli-na-aukciji-za-dodjelu-koncesija-na-sumeNa aukciji održanoj u Upravi za šume u Pljevljima, na kojoj je trebala da se dodijeli koncesija na korišćenje šuma u rožajskoj opštini, došlo je do tuče između ...
eSpona
Objavljeno: 24/01/2019
u-petak-se-odrzava-svetosavska-akademijaU organizaciji Eparhije Budimljansko-nikšićke i Crkvene opštine, u petak, 25. januara, u Beranama će se organizovati Svetosavska akademija. Akademija će se održati ...
eSpona
Objavljeno: 24/01/2019
univerzitetski-centar-dom-studenata-a-ne-hotel"Nijesmo dozvolili da Univerzitetski centar u Beranama, kao kapitalni projekat, u koji je Vlada Crne Gore, a ne opština, uložila 3,5 miliona eura, bude pretvoren u ...
eSpona
Objavljeno: 24/01/2019
opstina-nastavlja-se-nepravedna-politika-vlade-prema-beranamaPovodom useljenja đaka u prostorije Univerzitetskog centra u Beranama saopštenjem se oglasila lokalna uprava u tom gradu. Saopštenje objavljeno na zvaničnom sajtu ...
eSpona
Objavljeno: 23/01/2019
povodom-dana-novinara-crne-gore-danas-se-na-cetinju-odrzava-svecana-akademijaPovodom 23. januara, Dana novinara Crne Gore, na Cetinju će se danas održati Svečana akademija, tokom koje će ovogodišnjim dobitnicima, u izboru Društva crnogorskih ...
eSpona
Objavljeno: 22/01/2019
pljevlja-u-decembru-vazduh-bio-zagaden-29-danaU Pljevljima je u decembru, od 31 dana, čak 29 bilo s prekoračenjem dozvoljene granice PM čestica, saopštila je Lidija Šćepanović- pomoćnica direktora Agencije za ...
eSpona
Objavljeno: 22/01/2019
fudbaleri-berana-zapoceli-pripremeObavljenom prozivkom, fudbaleri Berana su juče započeli pripreme za nastavak prvenstva u Drugoj ligi Crne Gore. Prozivka, kojoj je prisustvovalo 20-tak fudbalera, ...
eSpona
Objavljeno: 21/01/2019
vildan-ramusovic-predsjednik-skupstine-crnogorskih-studenata-u-inostranstvuBeranac Vildan Ramusović - master student arhitekture u Mariboru (Slovenija), izabran je za predsjednika Skupštine Organizacije crnogorskih studenata u inostranstvu ...
eSpona
Objavljeno: 21/01/2019
gusinje-potpisan-ugovor-sa-partnerom-iz-srbije-o-realizaciji-projekta-o-odrzivom-upravljanju-otpadomPredstavnici Gusinja potpisali su Ugovor za projekat o održivom upravljanju otpadom (BinS), vrijedan 230.000 eura. Nosilac projekta je Gusinje, a biće realizovan u ...
eSpona
Objavljeno: 19/01/2019
vuksan-otasevic-doplivao-do-casnog-krstaOvogodišnju Bogojavljensku trku u Beranama obilježio je veliki broj prisutnih građana, učešće u trci zavidnog broja plivača i Vuksan Otašević, koji je prvi doplivao ...
eSpona
Objavljeno: 18/01/2019
krug-bivse-celuloze-opet-mijenjao-rujistaKamioni preduzeća “Komunalno Berane” juče su ponovo započeli sa odvoženjem sakupljenog komunalnog otpada na Privremeno odlagalište u Rujištu. Usljed vremenskih ...
eSpona
Objavljeno: 18/01/2019
za-rad-beranskih-politickih-partija-iz-budzeta-opstine-izdvojeno-68-198-euraOdlukom o visini budžetskih sredstava za finansiranje redovnog rada političkih subjekata za 2019. godinu, parlamentarne partije zastupljene u beranskom lokalnom ...
eSpona
Objavljeno: 18/01/2019
andrijevica-ministarka-pribilovic-razgovarala-sa-rukovodstvom-opstinePlan optimizacije broja zaposlenih je jedna od ključnih aktivnosti reforme javne uprave koja mora da se sprovede, kako bi građani dobili efikasan servis, istakla je ...
eSpona
Objavljeno: 17/01/2019
djeca-iz-bijelog-polja-na-jezerinama-uce-tajne-skijanjaSmučarski klub „Jedinstvo“ iz Bijelog Polja organizovalo je petodnevnu Školu smučanja. Škola se održava na Ski centru Jezerine u Kolašinu, a pohađa je 50-tak mladih ...
eSpona
Objavljeno: 16/01/2019
markovic-razvoj-sjevera-je-kljucan-za-razvoj-drzavePredsjednik Vlade Crne Gore, Duško Marković i Anela Čekić - predsjednica Opštine Gusinje, otvorili su zgradu opštinskog administrativnog centra, površine više ...
eSpona
Objavljeno: 16/01/2019
nvo-dar-realizovala-projekat-znanjem-prevazidimo-podjelePovodom okončanja aktivnosti na realizaciji projekta „Znanjem prevaziđimo podjele“ saopštenjem za javnost se oglasila NVO „Dar“. Dostavljeno saopštenje Espona ...
eSpona
Objavljeno: 15/01/2019
tokom-2018-godine-u-beranama-je-od-varicele-bolovala-221-osobaZaključno sa 21. decembrom, u Crnoj Gori je tokom prošle godine registrovano 2.380 slučajeva obolijevanja od varičele, od čega je 221 slučaj zabilježen u Beranama, ...
eSpona
Objavljeno: 13/01/2019
danas-ce-u-beogradu-biti-sahranjen-veliki-andrijevacki-i-crnogorski-slikar-milo-stojkovic-1934-2019U Beogradu je 10. januara, u 85. godini, preminuo je Milo Stojković, veliki crnogorski slikar. Rođeni Andrijevčanin i veliki slikar, danas će biti sahranjen na ...
eSpona
Objavljeno: 12/01/2019
zeljko-sosic-da-li-je-govor-premijera-markovica-u-put-za-eliminisanje-istorijskih-podjela​Vijek Božićnog ustanka obilježen je na dostojan i dostojanstven način. Spomenik posvećen ustanku je rekonstruisan i obnovljen uz najveće državne počasti, a u ...
eSpona
Objavljeno: 12/01/2019
bijelo-polje-copori-pasa-predstavljaju-opasnost-za-gradaneNakon kratkotrajnog “zatišja” na području bjelopoljske opštine broj životinja bez vlasnika svakodnevno se uvećava, a iz raznih područja, stižu informacije da psi ...
eSpona
Objavljeno: 11/01/2019
koncertom-aleksandra-zivanovica-beranci-docekuju-pravoslavnu-novu-godinuKoncertom Aleksandra Aca Živanovića- jedne od “Pinkovih zvezda”, Beranci će dočekati Pravoslavnu novu godinu. Koncert, čiji je organizator Turistička ...
eSpona
Objavljeno: 10/01/2019
snijeg-jaci-od-opstinske-mehanizacijeSnijeg koji već drugi dan pada bez prekida na području beranske opštine pričinjava znatne teškoće građanima. To posebno iz razloga, što ni jedna gradska ...
eSpona
Objavljeno: 09/01/2019
u-beranama-magistralni-putevi-i-gradske-saobracajnice-prohodni-ali-ne-i-ocisceniMagistralni putevi koji od Berana vode prema susjednim opštinama i granici prema Srbiji prohodni su, ali se, i pored redovnog čišćenja, na njima nalazi snijeg, dok ...
eSpona
Objavljeno: 09/01/2019
od-14-opstina-sa-negativnim-prirastajem-deset-je-sa-sjevera-crne-goreSa 722 osobe koje su u 11 mjeseci prethodne godine napustile Bijelo Polje, ta opština je negativan rekorder crnogorskih migracija. Po negativnom trendu i odlascima, ...
eSpona
Objavljeno: 08/01/2019
srbija-otvara-konzulat-u-beranamaRepublika Srbija će otvoriti konzulat na sjeveru Crne Gore, najvjerovatnije u Beranama, najavljeno je iz Nove srpske demokratije (NOVA) i Demokratske narodne ...
eSpona
Objavljeno: 08/01/2019
pljevlja-opstina-dobija-besplatno-cetiri-vatrogasna-vozilaOpština Pljevlja dobiće besplatno četiri od šest vatrogasnih vozila, koje je država prije deset godina nabavila bez konsultacija sa pljevaljskom Službom zaštite i ...
eSpona
Objavljeno: 07/01/2019
hristos-se-rodi-2019Čitaocima, vjernicima i svim građanima pravoslavne vjeroispovijesti srećan najradosniji hrišćanski praznik - Božić. Mir Božji, Hristos se rodi!  
eSpona