Na nedavno održanoj sjednici Rudnika uglja Pljevlja odobrena je finalizacija plana o eksproprijaciji nepokretne imovine mještana sela Kalušići, koja se nalaze na obodu površinskog kopa „Potrlica“.

Ovlašćen je pravni sektor preduzeća da realizuje postupak eksproprijacije, a prema informacijama dostupnim našem portalu, već u drugoj polovini maja počeće potpisivanje ugovora sa vlasnicima nepokretne imovine,a na osnovu već obavljene procjene vještaka i saglasnosti vlasnika nepokretne imovine.

Vlasnici imanja će dostaviti neophodnu dokumentaciju da bi se mogli sklopiti ugovori sa Rudnikom uglja u prostorijama notarske službe. Iz Rudnika uglja smatraju da su ponuđeni iznosi i više nego povoljni, čak i veći od tržišne cijene za nepokretnu imovinu u opštini Pljevlja.

Menadžment Rudnika uglja A.D Pljevlja je u svom biznis planu za 2023. godinu predvidio početak eksproprijacije imanja koja se nalaze na rubu površinskog kopa „Potrlica“. Zatvorena je i finansijska konstrukcija i obezbjeđena milionska sredstva za eksproprijaciju naselja Kalušići još početkom 2023.godine, koja će se odvijati u fazama, ali su u 2023. godini prioritet, zbog stanja ugroženosti, dobila imanja na obodu površinskog kopa.

Vještaci građevinske i poljoprivredne struke su krajem 2023.godine završili sa popisom i procjenom vrijednosti imanja, mještana na obodu kopa Potrica u selu Kalušići i Rudnik uglja je mještanima ponudio iznose za koje je spreman da otkupi njihova imanja, što su vlasnici navedenih imanja početkom 2024.godine i prihvatili.

Izmještanjem Ćehotine koje je planirano do 2025. godine bi se obezbijedilo dugoročno i stabilno snabdijevanje termoelektrane ugljem, za šta će biti neophodna eksploatacija rezervi uglja iz ležišta sela “Kalušići”.

Izvor: Portal Vijesti