Marijan BenesBivši amaterski i profesionalni šampion Evrope u boksu, Marijan Beneš dao je intervju “Vestima” u kojem je govorio o svojim uspjesima i padovima, porodici, zdravlju, bivšoj SFRJ i njegovoj vezanosti za tu državu. “Espona” integralno prenosi objavljeni intervju “Vesti”.

Najveća živa legenda jugoslovenskog boksa Marijan Beneš je otvorio dušu za čitaoce "Vesti" i ispričao svoju životnu ispovest.

Beneš se smatra jednim od najboljih jugoslovenskih boksera. Posle briljantne amaterske karijere i osvojene zlatne medalje na prvenstvu Evrope u boksu 1973. godine prešao je u profesionalce i osvojio titulu evropskog prvaka u poluvelter kategoriji 1979. godine.

Marijan Beneš se povukao iz boksa 1983. godine zbog teške povrede oka. Čak 39 mečeva je odboksovao s jednim okom, a šaka mu je lomljena 26 puta.

Dovezao je prvi BMW u Banjaluku. Prošetao prve kaubojke. Zaradio više od šest miliona maraka, podigao dve kuće, otvorio dva kafića. Dva puta se ženio.

Za vreme rata u Zagrebu se potucao po sportskim klubovima.

Izgubio je imovinu i trofeje, raspao mu se i drugi brak, a žena sa ćerkama otišla je u Niš. Ni u Hrvatskoj ga nisu gledali kao svog. To nije bio njegov rat.

"To nije viteška borba. Zakleo sam se jednom, i to za Tita, i sa tom zakletvom ću otići u grob."

Poslednjih godina piše poeziju. Nedavno je objavio svoju prvu zbirku pesama za decu "Od točka do rakete". Ima sina i tri ćerke, koji su njegov ponos.

Muzika i rukavice

“Gde je početak a gde kraj, delimično je filozofsko pitanje za boksera, može li to? Može, ako se čovek drži istine i doživljenog, ali život teče i ne bih da ga opet naljutim... Samo kako opisati ono golim okom nevidljivo, što se zove sudbina... Zagazio sam u 63. godinu, mnogo toga lepog i manje lepog sam preživeo, a šta me sve tek čeka, ne znam. Najbolje je da počnem od pisanja pesama za decu, jer sam se povodom Sajma knjiga opet obreo u mom rodnom gradu Beogradu, za koji više ne znam da li liči na onaj velegrad koji me svaki put toplo prigrlio”. 

“Moja sklonost ka pisanju poezije je genetska. Naime, moj otac Josip je bio vojni muzičar, a kao klinac sam svirao flautu, klavir i druge instrumente, pa je pisanje pesama valjda logičan nastavak. Rastao sam sa tri brata i sestrom. Detinjstvo smo proveli u Tuzli. Malo njih zna da je muzika moja velika ljubav. Završio sam nižu muzičku školu i jedan razred srednje muzičke škole u Tuzli, a onda sam je napustio. Drugari su počeli da me zafrkavaju što sviram i pod uticajem dvojice starije braće koja su trenirala boks, i protiv volje roditelja napustio sam muziku i okrenuo se boksu, muškom sportu”.

Inat žutici

“Od rodnog Beograda put me je preko Tuzle odveo do Banjaluke, gde s kraćim prekidima živim više od četiri decenije. Prelaskom u Banjaluku počeo je moj sportski uspon... Bilo je to u maju 1969. godine, kad smo se preselili u Banjaluku postao sam član BK Slavija. Marijan Benes profi sampion EvropePrvi trener mi je bio pokojni Tomo Palankin, bilo je i posle njega još dobrih trenera, ali on je najviše radio sa mnom i ostavio najveći trag u mojoj karijeri. U amaterskoj konkurenciji, u ondašnjoj Jugoslaviji, osvojio sam sve što je moglo da se osvoji, a nebo sam dotakao na Evropskom prvenstvu 1973. u Beogradu. Osvojio sam zlatnu medalju u poluvelter kategoriji i te iste godine sam proglašen za najboljeg sportistu Jugoslavije, u tradicionalnom izboru JSL "Sport", kao jedini iz BiH kojem je to ikada pošlo za rukom. Prelaskom u profesionalce sam nastavio da vladam ringom, ne odustajući od prepoznatljivog, fajterskog stila borbe. To mi je donelo titulu profesionalnog prvaka Evrope 1979. godine, ali i brojne povreda zbog kojih sam, možda i prerano, okačio rukavice o klin.

“Lekari su mi 1976. godine, kad sam dobio žuticu, zabranili da boksujem. Tvrdili su da ako pokušam da se vratim u ring neću preživeti. Ipak, nisam se dvoumio. Nisam ih poslušao! Eto i pored lekarskih crnih prognoza, još sam živ. Nisam se inatio samo sa lekarima, već donekle i sa životom, makar mi se tako čini s ove vremenske distance. Da stvar bude još bolja, godinu dana posle preležane žutice prešao sam u boksere profesionalce. Ne krijem da sam zbog toga imao velikih problema sa jetrom, ali sam izdržao i u Banjaluci 1979. godine, u prepunom Boriku, u četvrtoj rundi, nokautirao sam Francuza Žilbera Koena. Tako sam postao profesionalni prvak Evrope u polusrednjoj kategoriji. Mojoj sreći nije bilo kraja. Mislio sam, pobedio sam lekare, bolest, ma pobedio sam život. Tako misli mladost gonjena idealima i ljubavlju ali, nažalost, posle toga sam vrlo brzo počeo da osećam sve ozbiljnije probleme sa levim okom, što je ubrzalo moju odluku da četiri godine kasnije prekinem sa boksom. Iskreno priznajem, povremeno sanjam neke svoje bokserske borbe, ali sve ređe...

Ljubav s groficom

“Nikada nisam bio pričljiv, ali danas i kada bih hteo ne mogu, jer teško govorim! I to mi je posledica boksa. Stradale su mu glasne žice. Danas mi je život mirniji i zdraviji. Bokserske pobede sam spakovao u sećanja, one su i deo jugoslovenske sportske statistike, zabeležene okom kamere i fotoaparatima. Ipak, njima povremeno hranim dušu, ali ne i sujetu, jer mi je majka Marija vaspitanjem usadila skromnost kao vrlinu. Mada je u današnje vreme skromnost teški hendikep. Pitanje je da li bih išta uradio u sportskom svetu u današnjim uslovima kojima vladaju gordost i nadobudnost i kad sve kontrolišu političke partije na vlasti!

“Moj najveći ponos su moja deca. Imam sina Filipa, koji je doktor političkih nauka i radi u Londonu. Rođen je pre tri decenije u vanbračnoj vezi sa jednom groficom iz Nirnberga. Često se čujemo telefonom, a viđamo se kada nam to okolnosti dozvole. Iz ljubavi sa Beograđankom Milenom Ćirić imam kćerku Mariju. Nazvao sam je po svojoj majci. Moja ćerka Marija je živi dokaz da genetika pobeđuje. Ona je doktorirala na odseku violine i najmlađi je profesor violine na prestižnom bečkom Konzervatorijumu. U muzici je postigla ono što meni nije uspelo i ne treba da govorim o tome koliko sam ponosan na nju. Bivša supruga Stana mi je rodila dve ćerke. Žanet živi sa suprugom u Banjaluci, diplomirani je stomatolog i ima svoju ordinaciju. Podarila mi je najveći poklon - unuke. Rodila je sina Andriju i kćerku Helenu. Dečje pesme posvetio sam svim Andrijama i Helenama ovog sveta, svoj deci ovog sveta! Žanetina mlađa sestra Marijana je doktor prava u Beču. Oni su moje najsjajnije medalje i njihov sjaj nikada neće izbledeti.

Kod Muje

“Želeo sam da budem prvak sveta i za tu pobedu bih reskirao oba oka. Ipak, sportska sreća me je zaobilazila, a i bio sam naivan u mnogim stvarima. Slepo i bezrezervno sam verovao ljudima. Mnogi od njih su me izneverili. Ipak, i dalje volim ljude, ali sad mi je teže da nekom poklonim poverenje.

Marijan Benes Bio jednom jedan sampion“U Titovoj Jugoslaviji su se vrednovale prave ljudske vrednosti. Danas je sve obesmišljeno cepkanjem jedne velike države kakva je bila SFRJ. Jeste me rat ranio kao i mnoge druge, jer sam po ocu Josipu Hrvat, zbog čega sam imao velikih problema. Na početku rata u BiH nestao mi je mlađi brat Iva, a njegovo telo još nije pronađeno. Neko vreme sam proveo u vojsci RS, ali onda sam poklekao i morao sam da napustim Banjaluku. Otišao sam u Hrvatsku i tamo životario bez posla, a hranio se sećanjima. U moju Banjaluku sam se vratio po potpisivanju Dejtonskog sporazuma. Banjaluka je moja lepotica, ali i kurva koja me je zavela, pa ostavila. Ali ja nju i takvu volim i bez nje ne mogu! Imam bokserski klub u Banjaluci, gde treniram decu. Banjalučani znaju da mogu da me vide u kafani Kod Muje, iznad Vrbasa. Vole me, kao i ja njih. Među nekadašnjim kolegama bokserima nemam pravih prijatelja. Moja lestvica prijateljstva danas je visoko postavljena.

“I kada bih mogao ponovo da biram svoj život opet bih izabrao boks, a danas je sve to samo statistika. Imao sam 355 mečeva, 300 u amaterskom ringu. Između dve evropske titule u amaterskom i profesionalnom boksu preležao sam i hepatitis. Malo više sreće i pravde nedostajalo mi je u danskom gradu Randersu da bih osvojio titulu svetskog šampiona protiv Uganđanina Ajuba Kalulea. To što sam zbog boksa postao invalid ne umanjuje moju ljubav prema ovoj plemenitoj veštini. Zdravo oko sam zamenio staklenim posle prijateljskog boks-meča u zeničkom ringu sa Toresom iz Portorika, koji mi je tada povredio i glasne žice. Tokom vremena glasnice su me skoro sasvim izdale, pa jedva i šapućem. Zbog otežane komunikacije, a i razočarnosti u ljude - samujem. Vreme provodim čitajući i rešavajući ukrštenice. Više sile su odlučile umesto mene, pa sam dobio priliku da uživam u carstvu samoće, u svojoj kući, u naselju Vrbanja. U osami pišem pesme, a najdraže su mi one posvećene unucima, uopšte, deci. 

Najteži poraz

“Bez dileme, moj najveći i najteži poraz od koga se nisam oporavio je onaj od Sandija Toresa u Zenici 25. avgusta 1979. godine. Te trenutke nikada neću zaboraviti”.

Žal za Titom

“U kolima mi je Titova slika. On je za mene besmrtan. Imao sam sreću da ga nekoliko puta sretnem. U njegovo vreme nije bilo gladnih. Nisu mogli da se vide penzioneri koji prevrću po kontejnerima. Jasno je da Srbi ne mogu sami, kao ni Hrvati. Sa deset prstiju na rukama može nešto da se uradi, a samo s jednim teško! Posle Titove smrti političari su se sve više uplitali u sport pa su tako i njega pokvarili”.

Trening i hrana

“Odlično se osećam. Treniram svakog dana dva sata dnevno, osim subotom i nedeljom. Najvažnije je zdravlje, sve drugo dođe i prođe. Pišem, čitam i relaksiram se. Malo spavam zato što ne jedem hranu koja oduzima energiju. Ljudi nisu mnogo obavešteni o ishrani, a presna hrana je lek, što mnogi ne znaju. Ne pijem vodu, ne jedem meso, ribu, mlečne proizvode više od decenije. Živim od voća, povrća i vina. Ponekad pojedem malo sira, i to je sve”.

 

eSpona OTV EU

viskom 300x250

Ex YU:

Objavljeno: 05/01/2019
politicki-zivot-i-smrt-ja-jesam-za-takvu-jugoslaviju-duhovnu-kulturnu-koja-bastini-humanisticku-misao-o-slobodi-i-dostojanstvu-covjeka-koja-je-kriticna-i-propitujePortal Oslobođenje.ba nedavno je objavio tekst Đorđa Krajišnika koji je o doživljaju Jugoslavije i kako je danas vidi. Objavljeni tekst Espona integralno ...
eSpona
Objavljeno: 30/12/2018
neke-od-jugoslovenki-su-predstavljale-svjetske-simbole-zenstvenostiJugoslavija je bila prepuna prelijepih žena i velikih zvijezda za kojima su uzdisali milioni. One su bile oličenje seksepila jedne generacije. Plijenile su ...
eSpona
Objavljeno: 23/12/2018
dino-rada-o-kosarkaskom-timu-bivse-sfrj-rugali-smo-se-svimaBivši košarkaški as Jugoplastike i reprezentativac bivše SFRJ i Hrvatske, Dino Rađa u jednom od brojnih intervjua osvrnuo se i na snagu posljednje ...
eSpona
Objavljeno: 16/12/2018
rade-serbedzija-jugoslavija-je-bila-zemlja-u-kojoj-sam-prozivio-srecno-djetinjstvo-i-mladostU jednom od svojih brojnih intervjua u kojima je govorio o bivšoj SFRJ, naš poznati glumac Rade Šerbedžija je kazao da je to bila srećna zemlja.Objavljeni intervju ...
eSpona
Objavljeno: 09/12/2018
dusko-vujosevic-raspad-jugoslavije-smatram-najvecom-tragedijom-u-svom-zivotuPortal “Novosti” obavio je razgovor sa Duškom Vujoševićem - jednim od naših najboljih košarkaških trenera, o bivšoj SFRJ I kakvu ju je on vidio, ali i kako je se ...
eSpona
Objavljeno: 01/12/2018
ljubav-beogradanke-i-sarajlije-kao-nova-etapa-titovog-nasledaNedavno je Aleksandar Miladinović - novinar BBC-a, priredio priču o mladiću i djevojci iz Sarajeva i Beograda koji planiraju zajednički život. Priču objavljenu u ...
eSpona
Objavljeno: 25/11/2018
sfrj-predstavlja-kost-u-grlu-povampirenim-nacionalistimaOsvrt na neka od ostvarenja bivše SFRJ nedavno je predstavljao jednu od tema Al Jazeera Balkans. Teks Tomislava Markovića objavljen u tom mediju Espona integralno ...
eSpona
Objavljeno: 17/11/2018
titova-jugoslavija-je-vrhunac-civilizacije-nasih-narodaJedno od najvećih rediteljskih imena sa prostora bivše SFRJ, Lordan Zafranović, u svom viđenju pojave nacionalizma, raspadu bivše zajedničke države, periodu njenog ...
eSpona
Objavljeno: 11/11/2018
habermas-jugoslavija-je-bila-divan-projekat-3Jedan od najpoznatijih filozofa svijeta, Jirgen Habermas osvrnuo se i na postojanje bivše SFRJ. Na blogu SFRJugoslavija prenešena je njegova izjava o toj bivšoj nam ...
eSpona
Objavljeno: 04/11/2018
krizaj-ja-sam-nepopravljivi-jugonostalgicarPortal SFRJ prenio je izjavu Bojana Križaja, najboljeg slalomaša bivše SFRJ svih vremena kojom je on iznio svoje mišljenje o bivšoj nam zajedničkoj državi i ...
eSpona
Objavljeno: 06/10/2018
dalipagic-nestalo-je-sve-u-sto-sam-nekada-vjerovaoPortal SFRJ objavio je intervju Dražena Dalipagića - bivše košarkaške legende beogradskog Partizana i reprezentacije SFRJ, u kojem je govorio o bivšoj zajedničkoj ...
eSpona
Objavljeno: 08/09/2018
otisao-je-marijan-benesNekadašnji veliki bokser, jedan od najvećih evropskih i jugoslovenskih boksera, nokautera, Marijan Beneš prije nekoliko dana je otišao u legendu. Nekadašnji veliki ...
eSpona
Objavljeno: 25/08/2018
mensur-do-dana-danasnjeg-ostao-sam-jugoslovenPoznati jugoslovenski glumac Irfan Mensur u prije tri godine dao je intervju za MNE magazin tokom kojeg je govorio o aktuelnom i nekadašnjem trenutku ...
eSpona
Objavljeno: 19/08/2018
gligorov-zasto-je-bivsa-sfrj-odbila-ponudu-za-brzi-ulazak-u-eu-i-5-milijardi-pomociBrojni političari, državnici i analitičari i danas daju svoje mišljenje o razlozima raspada bivše SFRJ postavljajući pitanje: Da li je ona, ipak, mogla da ...
eSpona
Objavljeno: 29/07/2018
serbedzija-bitange-i-kriminalci-unistili-nasu-divnu-jugoslavijuNaš poznati glumac, Rade Šerbedžija u intervjuu datom za Intermagazin.rs govorio je, pored ostalog, i o krvavom bratoubilačkom ratu na prostoru bivše SFRJ i raspadu ...
eSpona
Objavljeno: 08/07/2018
noc-u-kojoj-se-rodila-jugoslavijaPovodom snimanja filma „1918“ čija je tema stvaranje bivše Jugoslavije „Večernje novosti“ su objavile razgovor sa rediteljem Đorđem Kadijevićem i Božidarom ...
eSpona
Objavljeno: 04/07/2018
jugoslavija-je-bila-prva-evropska-unijaObjavljujući tekst Jasmina Agića o bivšoj zajedničkoj državi - SFRJ, Al džazira je podsjetila na nekadašnju državu nastalu kao zajedničku kuću Južnih Slovena. ...
eSpona
Objavljeno: 16/06/2018
hadzibegic-svi-smo-billi-jugosloveni-na-mundiijalu-u-italijiKapiten velike Jugoslavije na Svjetskom prvenstvu 1990. godine Faruk Hadžibegić za naš portal govorio je za Mondo.ba. o predstojećem Mundijalu u Rusiji, šansama ...
eSpona
Objavljeno: 09/06/2018
proslo-je-cetvrt-vijeka-od-kada-je-kosarka-izgubila-svog-mocartaU četvrtak, sedmog juna, navršilo se 25 godina od smrti Dražena Petrovića, zvanično najboljeg evropskog košarkaša u istoriji. Košarkaški Mocart, i ...
eSpona
Objavljeno: 02/06/2018
kojo-ovde-se-rodenjem-pripremite-da-stalno-pocinjete-od-nulePovodom rođendanskog broja lista „Danas“ novinarka Aleksandra Ćuk obavila je razgovor sa Nikolom Kojom, jednim od trenutno najtraženijih filmskih glumaca na ...
eSpona
Objavljeno: 26/05/2018
brena-u-jugoslaviji-smo-imali-manje-para-ali-smo-bili-sretniji-i-mirnije-spavaliJedna od muzičkih legendi u bivšoj SFRJ Fahreta Jahić - Lepa Brena govorila je za „Klix.ba“ o bivšoj SFRJ, njenoj karijeri i vremenu u kojem je stvorila ime i ...
eSpona
Objavljeno: 22/05/2018
jugoslavija-je-bila-ljudskijaPoznati bosansko-hercegovački glumac Josip Pejaković, kojeg, neki, prepoznaju kao jugonostalgičara, kratko se osvrnuo na bivšu zemlju, jugonostalgiju i današnje ...
eSpona
Objavljeno: 18/05/2018
cetvrt-vijeka-je-od-ubistva-sarajevskih-romea-i-julijeDanas se navršava 25. godina od kada su u ratnom Sarajevu poginuli su Admira Ismić i Boško Brkić - koji su zbog tužno završene ljubavi postali ...
eSpona
Objavljeno: 12/05/2018
furlan-iz-prljave-igre-nije-lose-ispastiJedna od najvećih glumica sa prostora bivše SFRJ, Mira Furlan prije nekoliko mjeseci, uoči beogradske premijeri drame „Dok nas smrt ne rastavi“, koju je napisala, ...
eSpona
Objavljeno: 29/04/2018
brena-zastava-sfrj-i-pjesma-jugoslovenka-odusevljavaju-i-danasLepa Brena se na koncertu u Torontu ogrnula zastavom SFRJ i naišla na odobravanje i usklike publike, objavio je beogradski Blic. Tekst o Breninom gostovanju i ...
eSpona
Objavljeno: 15/04/2018
juga-je-za-drzave-zapada-predstavljala-spektakularnu-zemljuPortal SFRJugoslavija osvrnuo se na neka od zapažanja američkih medija o bivšoj SFRJ, prenoseći viđenja Magazina “Time” i novinarske ekipe televizijske mreže CBS. ...
eSpona
Objavljeno: 08/04/2018
sedam-decenija-od-titovog-cuvenog-ne-staljinuU  utorak, trećeg aprila, navršilo se 70 godina od početka zahlađenja odnosa između bivših SSSR-a i SFRJ koje je rezultiralo Rezolucijom Informbiroa i čuvenim ...
eSpona
Objavljeno: 01/04/2018
comski-potpisao-deklaraciju-o-zajednickom-jeziku-srba-hrvata-bosnjaka-i-crnogoracaAmerički lingvista Noam Čomski potpisao je Deklaraciju o zajedničkom jeziku Srba Hrvata, Bošnjaka i Crnogoraca, prenijele su Vijesti informaciju TV N1. Objavljeni ...
eSpona
Objavljeno: 24/03/2018
u-srbiji-zivi-vise-od-23-000-jugoslovenaAnalizirajući posljednje popise stanovništva na području država nasljednica bivše SFRJ brojni mediji su objavili da u njima i danas, žive oni koji se nacionalno ...
eSpona
Objavljeno: 11/03/2018
marie-janine-calic-jugoslavija-je-bila-simbol-pameti-i-humanizmaMarie-Janine Calic - njemačka istoričarka koja je, između ostalog, bila i vještakinja Haškog suda izdala je knjigu “Povijest Jugoslavije u 20. stoljeću” (“Istorija ...
eSpona
Objavljeno: 03/03/2018
antonelo-riva-jugoslavija-1991-najveci-evropski-kosarkaski-tim-svih-vremenaJedan od najboljih italijanskih košarkaša svih vremena Antonelo Riva smatra da je jugoslovenska reprezentacija iz 1991. najbolja evropska ekipa svih vremena. Rivinu ...
eSpona
Objavljeno: 10/02/2018
zoi-1984-najveci-dogadaj-bivse-sfrjU četvrtak, osmog februara, navršile su se 34 godine od kada su na stadionu Koševo, otvorene su 14. Zimske olimpijske igre u Sarajevu. Mondo rs je povodom ...
eSpona
Objavljeno: 03/02/2018
ako-bi-danas-izgledala-nova-jugoslavijaDžozef Pisneti objavio je na Jutjubu analizu u kojoj se zapitao „šta bi bilo kad bi bilo“ i kako bi danas izgledala obnovljena i ujedinjena Jugoslavija. Odmah na ...
eSpona
Objavljeno: 21/01/2018
klark-stvaranje-nove-jugoslavije-ali-sa-jos-jednom-clanicomBK TV news prenio je intervju Nila Klarka- poznatog novinara iz Velike Britanije, datog “Sputnjiku”, koji je za rješenje problema država nasljednica bivše SFRJ ...
eSpona
Objavljeno: 06/01/2018
bregovic-jugoslavija-je-propala-a-mi-bolji-period-nemamoBeogradski Blic nedavno je objavio razgovor sa Goranom Bregovićem u kojem je čuveni vođa kultnog Bijelog dugmeta govorio o nekadašnjoj grupi, Emiru Kusturici, ...
eSpona
Objavljeno: 31/12/2017
dame-koje-su-pojavom-ostavile-trag-u-bivsoj-jugoslavijiBile su oličenje ženske ljepote i seks simboli, piše u tekstu koji je prenijela “Nostalgija”. Objavljeni tekst Espona integralno prenosi. Mi vam u nastavku ...
eSpona
Objavljeno: 10/12/2017
sta-su-rekli-o-jugoslaviji-sanja-dolezal-arsen-dedic-ljubisa-samardzic-dragan-dzajic-arneric-sidran-osim-bazdarevic-zivojinovicPortal NOSTALGIJA je nedavno prenio izjave nekih od javnih ličnosti sa prostora bivše SFRJ koji su govorili o toj zajedničkoj nam državi i njihovom sjećanju na nju. ...
eSpona
Objavljeno: 03/12/2017
srdan-milosevic-jugoslavija-je-omogucila-da-svi-identiteti-slobodno-postojeRadio Slobodna Evropa prenio je intervju lista “Dani” sa Srđanom Miloševićem - beogradskim istoričarom, koji je odgovarao na pitanja vezana za bivšu SFRJ, ...
eSpona
Objavljeno: 18/11/2017
u-vrijeme-jugoslavije-nije-se-pitalo-za-nacionalnost-ljudi-su-se-dijelili-po-karakternim-osobinamaSjeta onih koji se i danas sjećaju bivše SFRJ predstavljala je temu portal SFRJugoslavija koji je objavio tekst o mogućim razlozima zbog čega i danas ta ...
eSpona
Objavljeno: 11/11/2017
enes-beslagic-kakav-rat-ne-mozes-biti-konj-dva-putaGlumac iz Bosne i Hercegovine, Enis Bešlagić je gostujući u emisiji “Presing” odgovarao i na pitanja kako on vidi bivšu Jugoslaviju. Njegove odgovore ...
eSpona
Objavljeno: 04/11/2017
draskovic-dok-smo-bili-u-jugoslaviji-imali-smo-perspektivu-balkanske-amerikeAgencija Anadolija emitovala je razgovor sa Vukom Draškovićem - književnikom i predsjednikom Srpskog pokreta obnove (SPO), koji je prenio Portal TVCG, o njegovom ...
eSpona
Objavljeno: 29/10/2017
josip-pejakovic-kako-da-prihvatim-macehu-jad-i-bijedu-koju-nam-nude-u-ovim-drzavicamaPovodom otvaranja dvadesetog Festivala komedije u Sarajevu, Agencija Fena je objavila intervju sa Josipom Pejakovićem, čuvenom glumačkom veličinom bivpe SFRJ u ...
eSpona
Objavljeno: 15/10/2017
zivot-u-titovoj-sfrj-kad-je-radnik-bio-gospodinOsvrt na nekadašnji život zaposlenih, njihova prava i obaveze prije godinu dana su našli svoje mjesto na stranicama “Mega Vijesti”. Objavljeni tekst Espona ...
eSpona
Objavljeno: 30/09/2017
posljednja-jugoslovenska-kosarkaska-generacija-emotivno-obiljezila-tridesetogodisnjicu-od-osvajanja-zlatne-medalje-u-bormijuPovodom premijernog prikazivanja dokumentarnog filma “250 stepenika” posvećenog posljednjoj, velikoj, generaciji košarkaške reprezentacije bivše SFRJ u beogradskom ...
eSpona
Objavljeno: 24/09/2017
esma-redzepova-postali-smo-gradani-drugog-redaPortal SFRJugoslavija objavio je rezgovor sa Esmom Redžepovom - čuvenom muzičkom zvijezdom bivše SFRJ, koja je u razgovoru iznijela svoje mišljenje o razlikama ...
eSpona
Objavljeno: 17/09/2017
bjelogrlic-roden-sam-u-jugoslaviji-i-umrijecu-u-jugoslavijiJedna od najvećih filmskih zvijezda na prostoru bivše SFRJ nedavno je dao intervju sarajevskim medijima u kojem je govorio, između ostalog, o svom odnosu prema toj ...
eSpona
Objavljeno: 03/09/2017
radko-polic-ne-menjam-zastave-kao-prljave-gaceJedan od najpoznatijih jugoslovenskih glumaca, Radko Polič, u izjavi datoj novinaru Aleksandru Nikoliću govorio je o SFRJ, njegovom današnjem vezivanju za tu ...
eSpona
Objavljeno: 13/08/2017
jugoslavija-i-samoupravljanje-su-bili-drzava-i-sistem-ispred-svog-vremenaAnaliza portala Radiosarajevo.ba bavila se nekadašnjim sistemom samoupravljanja u bivšoj SFRJ podsjećajući na neke od detalja sistema koji je obilježio jedan period ...
eSpona
Objavljeno: 23/07/2017
velt-eu-bi-novu-mini-jugoslavijuPovodom samita u Trstu koji je okupio lidere zemalja Zapadnog Balkana, njemački list "Velt" objavio je da "EU na Balkanu želi da stvori novu mini ...
eSpona
Objavljeno: 15/07/2017
vedrana-rudan-sjecate-li-se-jugoslavije-nije-bilo-droge-ni-20-satnog-radnog-vremenaPitanje “Sjećate li se Jugoslavije” i podsjećanje na neka od obilježja života iz vremena bivše SFRJ, predstavlja razmišljanja i viđenje Vedrane Rudan- ...
eSpona