Opstina Berane zgradaDo kad ćemo slušati priče o asfaltiranju puteva? To je ružno i pokazuje na koji ste nivo doveli Berane tokom svoje vlasti, kad u dvadeset i prvom vijeku govorite o asfaltiranju. To se, valjda, podrazumijeva i mi, kada preuzmemo vlast, nećemo govoriti o asfaltiranju”, bile su neke od kritika bivših beranskih opozicionara, danas predstavnika i čelnika lokalne uprave, koje su svojevremeno upućivali prethodnicima.

I održali su obećanje. Od kako su prije dvije godine osvojili vlast, ne govore o asfaltiranju. Oni se, danas, hvale nasipanjem puteva.

Kad se nekadašnjoj kritici  dodaju, isto tako, ispunjena predizborna obećanja Koalicije “Zdravo Berane” o hitnom „Nepartijskom zapošljavanju - struka na prvom mjestu“, „Privlačenju pravih investitora u Berane“, „Racionalizaciji“, „Partnerskoj saradnji sa udruženjima građana“, „Hitnoj sanacija hale sportova“, „Hitnoj sanaciji nelegalnog smetlišta Vasova voda“, „Reciklaži otpada“, zaustavljenoj „Devastacija Lima i šuma“, onda je jasan i nesumnjiv “civilizacijski iskorak” koji je Berane napravilo pod aktuelnom vlašću.

DeponijaA, možda je taj korak i veći nego što to predstavlja prelazak sa asfaltiranja na nasipanje puteva. Jer, riječ „hitno“ može se posmatrati iz više uglova i vremenski odrediti godinom, četiri ili deset... kako kome odgovara i kako ko mjeri hitnost, pa se može upasti i u zamku „ne argumentovane kritike“ i pogrešnog tumačenja onog šta za vladajuću koalicije predstavlja termin „hitno“.

Hitno ili ne, očigledno je da je lokalna vlast u Beranama zaposlila novih 200 „kadrova“ (valjda je to ono „Struka na prvom mjestu“), da od investitora, a posebno „pravih“ nema ni traga, da sredstva za NVO, po cijenu da se po nekoliko puta poništavaju konkursi, dijeli svojim miljenicima („Partnerska saradnja sa udruženjima građana“), od „sanacije hale sportova“ ostao je samo skelet tog objekta a od „sanacije divljeg smetlišta Vasove vode“ nekoliko naručenih tekstova u pojedinim medijima i žalopojke što Vlada nije započela sanaciju (lokalna vlast, valjda, treba samo da obećava).

DeponijaIsto tako se zna, da se „reciklaža otpada“ obavlja „vrhunskom tehnologijom“ - paljenjem i zakopavanjem smeća na obali Lima ili u krugu takozvane Biznis zone, kao i da od zaustavljanja „devastacije Lima i šuma“ nema ništa, kao što nema ni povećanog priliva novca u lokalnom Budžetu po osnovu koncesija za  iskorišćavanje tih resursa.

Poznato je da su predstavnici lokalne vlasti „skromni“ i ne žele da se hvale postignutim, pa bi nakon pobrojavanja obećanog i „hitno završenog“ vjerovatno zastali sa nabrajanjem istih ili sličnih „uspjeha“ u prethodne dvije godine. Kako se radi o „impresivnim rezultatima“ nas to obavezuje da pomenemo još „samo po neki“ doprinos prevazilaženju teške situacije koju je „bivši DPS režim ostavio u Beranama“.

Stocna pijacaNajveći rezultat Koalicije „Zdravo Berane“, koji, bez bilo kakve ironije ili pokušaja omalovažavanja, zaslužuje pohvale, jeste da je ta vlast već drugu godinu za redom kupila udžbenika za učenike osnivnih škola. Ako je prve godine Opština obezbijedila udžbenike za prvake, druge je njihovom kupovinom za sve učenike do četvrtog razreda osnovnih škola u Beranama podigla ljestvicu i, uz obećanje da će ove godine to biti urađeno za učenike svih razreda osnovnih škola, postavila je novi standard koji, sigurno, ni jedna buduća vlast neće smjeti da ukine. I to, svakako, treba istaći kao nešto posebno.

Osim toga, treba podsjetiti da se redovno izmiruju plate zaposlenim, ali i dodati da je aktuelna lokalna uprava isplatila i šest naslijeđenih dužnih plata za zaposlene u Opštini i javnim ustanovama i preduzećima čiji je ona osnivač. Na žalost, nije to postignuto „domaćinskim poslovanjem“, kako sami o svom radu govore predstavnici Opštine, već podignutim kreditima i, po osnovu ne isplaćenih poreza i doprinosa, dodatnom zaduženju Opštine za oko 2.000.000 eura.

Za pohvalu je i redovno čišćenje gradskih ulica u užem dijelu grada kao i uredno pražnjenje kontejnera od strane radnika Komunalnog preduzeća.

PasOvom prilikom zapostavljamo koliko je loše stanje na manje vidljivim mjestima, po mjesnim zajednicama koje se nalaze na obodima grada ili u prigradskim naseljima, do očajnog koje vlada, na primjer, na prostoru aerodroma gdje se, ponovo, nalaze brojne divlje deponije sa leševima životinja u raspadu pored same piste. Tu, valjda, nema bojazni za „pojavu zaraznih bolesti“, od čega su nekad strahovali naši „čuveni ekolozi“ od kojih su brojni „zahvaljujući samo struci“, naravno kao „nepartijci“ našli angažman u Opštini.

Prošlogodišnja pohvala potpisnika ovih redova za „parkirana auta pred opštinskom zgradom za vrijeme neradnih dana“ više ne stoji.

Pokazao je to rebalans Budžeta opštine za 2015-tu godinu, jer je planirana potrošnja, po svim stavkama, prebacivana od u procentima od 40 do 100 posto.

Ispada, tako, da se putovalo, jelo i pilo, telefoniralo kao u „najbolja Vukina vremena“ (al se nekad dobro jelo - kazao bi Đorđe Balašević, a opštinski podaci govore da je tako i danas), koja su predstavnici vladajuće koalicije, ne tako davno, žustro kritikovali. I demagoški se kleli da oni, kad dođu na vlast, „to neće radit napaćenom narodu Berana“.

Vezano za domaćinsko poslovanje, ne treba zaboraviti ni napore oko „bacanja niz Lim“ više od 500.000 eura u uspostavljanje čuvenog Privremenog odlagališta komunalnog otpada u Rujištima. Naime, toliko, ugrubo, košta uspostavljanje Odlagališta, probijanje i nasipanje puta do njega, jedno pa drugo asfaltiranje, zapošljavanje radnika a potom i sanacija Odlagališta kojem je rok trajanja oročen krajem 2016. godine i koje se ove zime nije moglo koristiti, pa se otpad „pretovarao“ u krugu bivše Celuloze.

Biznis-centar-RudesI kad smo već kod bivše Celuloze, da ne zaboravimo da je nedavno u „Biznis zoni Rudeš“, formiranoj još 2012. godine, nedavno otvoren Biznis inkubator, opet projekat prethodne vlasti koji je, sredstvima EU i Vlade, okončala aktuelna lokalna uprava.

Ipak, dok čekamo da se iz novootvorenog inkubatora „izlegu“ nova „mala i srednja preduzeća“, naša Biznis zona i aktuelna vlast već su se proslavili jer, umjesto da u nju dolaze „pravi“ investitori, vjerovatno zbog povoljnosti koje se nude za biznis, oni su počeli raskidati Ugovore o pokretanju proizvodnje, kakav je nedavno bio slučaj sa jednom beogradskom firmom čiji je vlasnik Beranac. Vjerovatno je to iz razloga ispunjenih obećanja o „privlačenju investitora“ i ukidanja biznis barijera.

Takođe, još nijesmo ni „kafu popili u Hotelu Berane“, mada je to sa konferencije za medije najavljeno iz Opštine za prošlo ljeto (mada nije jasno šta lokalnu upravu tjera da daje obećanja za ono što nije nadležna i na šta ne može da utiče, već to mogu raditi privatnici - investitori), a nema ni Jordanaca da sa svojom aero flotom „pokrenu beranski aerodrom“, što je davno najavljeno od čelnika Koalicije „Zdravo Berane“.

I umjesto da dalje nabrajamo ovakve i slične „uspjehe“ vezane za obećano oživljavanje privrede i stvaranje novih radnih mjesta kojih nema, ako izuzmemo onih više od 200 „stručnjaka - nepartijaca“ koji su se udomili u Opštini, dvije godine nakon preuzimanja vlasti možemo konstatovati da Koalicija „Zdravo Berane“ nije uspjela da poveća broj zaposlenih u Beranama bar do cifre od 4.500 (čime smo u ravni sa Tivtom koji je tri puta manji).  A to je, da podsjetimo, do njihovog dolaska na vlast bio najmanji broj zaposlenih od početka ovog vijeka.

Tomislav-Nikolic-poveljaIzdržavana opština, što Berane, na žalost, jeste, sigurno da nije previše atraktivna za život, pa je u prethodne dvije godine nastavljen trend iseljavanja ne smanjenim tempom, te se, prosječno, nedjeljno, iz grada na Limu isele dvije tročlane porodice.

No, ne bi bilo pošteno kad nebi pomenuli da, zahvaljujući upravo ovoj lokalnoj vlasti, ima i primjera suprotnog migracionog procesa, pa je Berane od prošle godine postalo bogatije za jednog, ali kakvog  - Toma Diploma Nikolić, postao je naš počasni.

Kako su u tome u tome imali svesrdnu podršku i „ljute opozicije“, kakvu u Beranama predstavlja DPS, čiji su prisutni odbornici, svi do jednog, digli ruke za Diplomu Nikolića, pohvale se za to mogu uputiti i aktuelnim opozicionarima, a ne samo „Zdravim Beranama“. Uspjeli su tad politički protivnici da ostvare konsenzus po ovom „vrlo značajnom“ pitanju za dalji razvoj grada. Tako je to kad se radi o interesu Berana.

Jer, na treba sumnjati da će čovjek poznat kao Diploma uložiti „stručno i naučno znanje“ kako bi „njegov novi grad“ krenuo sa mrtve tačke. Sama njegova titula građanina Berana već je rezultirala „hrljenjem investitora u grad na Limu“ pa je problem pronaći mjesto za sve njih da otvore svoje pogone. Ipak, od svega je najbitnija njegova stručnost, jer je u prethodne dvije godine „Zdravim Beranama“ još samo on falio da nas ovako oporave. Ostalo (čitaj novac i investitori) čim je on tu, sigurno je, doći će samo po sebi.

Azil za pseA, investicije su tek posebna priča. U prethodne dvije godine tolike su da ih ne treba ni pominjati. Jer, skoro da se nema šta ni pomenuti.

Ipak, da pomenemo da je završena prva faza izgradnje Azila za životinje. Na stranu što „zlobnici“ po Beranama pa i širom Crne Gore taj objekat nazivaju „kazamatom“, a neke od crnogorskih NVO koje se bave zaštitom prava životinja najavljuju krivične prijave zbog uslova koji vladaju u Azilu. Nadajmo se da će, kada investicija bude završena, uslovi za boravak životinja biti makar na propisanom minimumu.

Lijepo je rekonstruisana Ulica Teramo gdje je lokalna uprava učestvovala sa finansiranjem izgradnje ograda, inače projekta za koji su investitora obezbijedili njihovi prethodnici. Zasluživala bi ta investicija sve pohvale, da nije „sitnice“ o kojom govore oni koji su upoznati sa projektom, koji kažu da je tako trebalo da izgleda i kompletan centralni trg ispred zgrade Opštine.

Neće, valjda, biti da je taj predviđeni a ne utrošeni asfalt postavljen i podijeljen po pojedinim mjesnim zajednicama, koje su imale sreću da za dvije godine dobiju po stotinak metara puta („ne hvali se ova vlast asfaltiranjem“, kako je i obećano, pa je za dosadašnjeg mandata asfaltirala, kako je objavljeno u „Biltenu prvih 500 dana“, ukupno, oko pet kilometara).

Berane rekonstrukcija ulice IV CrnogorskeOsim što je realizacijom tog projekta bilo prilike da se udari „po selfi“ i objavi u medijima, slična mogućnost je stojala lokalnoj upravi i prilikom ograđivanja Stočne pijace.

Mada nije poznato koliko je taj projekat do sad koštao, niti još koliko će se u njega još uložiti („transparentnost na obećanom nivou“) jer je 2014. godine objavljeno da će iznositi 100.000 eura, a prošle pedest više, poznato je da se čeka donacija od Ministarstva poljoprivrede u visini od 20.000 eura kako bi projekat bio nastavljen (da li i završen? - za sad se ni to ne zna).

Posebno iz razloga, jer se mještani Taluma, gdje se i nalazi Stočna pijaca, bune na već izvedene radove i optužuju izvođača radova da se, nakon „stručno izvedenih radova“, na Pijaci formiralo jezero od vode iz oštećene kanalizacije, dok iz Opštine ističu da je riječ o atmosferskim vodama i da će uočene nepravilnosti biti otklonjene, a Pijaca biti dovedena u red.

Mada je završetak radova na izgradnji nove sportske dvorane bio najavljen za prošlu godinu, pa za prvu polovinu ove, nadajmo se da će biti završena do kraja 2016-te.

Za kašnjenje sa realizacijom tog projekta, istina, ne treba kriviti lokalnu upravu jer ona i ne finansira izgradnju dvorane i nije birala izvođače radova, već je za to odgovorna Direkcija javnih radova. U ovom slučaju, kritika joj se može uputiti samo što daje obećanja za poslove na koje ne može da utiče i za koje nije nadležna.

Berane Dvorana sportova obilazak radova, da je priča o investicijama u Beranama dovedena do apsurdnosti, najbolje pokazuju uporedni podaci sa projektima u, po tom pitanju, ne baš prestižnim opštinama, bivšim beranskim mjesnim zajednicama - Andrijevici i Petnjici.  To je, izgleda, postala mjera beranskih investicija u prethodne dvije godine i to sa rizikom da uvrijedimo susjedne opštine.

Tako je izdvajanje za investicije iz lokalnog budžeta Andrijevice u prošloj godini bilo duplo veće nego što je to uradilo Berane za 2014 i 2015-tu godinu. Po svemu sudeći, to već postaje trend, jer će prema Planu javnih radova za 2016-tu godinu u infratrukturu Berana iz Budžeta biti uloženo oko 370.000 eura, dok će Andrijevica to uraditi sa nešto više od milion, a Petnjica, prema podacima iz Budžeta te opštine, za kapitalne investicije će izdvojiti 538.273 eura, odnosno za 200.000 više od Berana.

Slično investicijama, stanje je i sa visokoškolskim ustanovama.

Od četiri Odsjeka fakulteta Univerziteta Crne Gore koje je „naslijedila“ ova vlast, u prethodne dvije godine su tri zatvorene ili su prekinule upis brucoša i ostala je samo Visoka medicinska škola. Njoj treba dodati i Fakultet za menadžment u saobraćaju i komunikacijama koji se upisnom politikom i ulaganjem u sopstvenu infratrukturu sve više orjentiše prema jugu, pa se „civilizacijski iskoraci“ mogu lako evidentirati i u toj oblasti.

Berane glavna ulicaAko ovako nastavi, lokalna vlast bi u drugoj polovini mandata umjeto davno započetog i prije više od dvije godine skoro završenog Studentskog doma - Univerzitetskog centra, kako su govorili predstavnici prethodne vlasti, mogla predati na upotrebu Dom starih. Ako do otvaranja tog objekta ikad i dođe.

Kako tek opisati „oduševljenje“ sportista i klubova postignutim napretkom u prethodne dvije godine, kad Opština, na primjer, suprotno sopstvenoj skupštinskoj Odluci, kao osnivač FK Berane još, zvanično, nije ili neće da preuzme osnivačka prava od pojedinaca.

Kad pomenutom „opštem sportskom oduševljenu“ dodamo da su fudbaleri tog istog opštinskog kluba, u prepisci sa osnivačem, putem medija, tražeći isplatu bar po jedne plate, upozorili da će protestovati pred zgradom Opštine Berane. O stanju i „oduševljenju“ stanjem u beranskom sportu od strane većine drugih klubova, osim onih koji su predstavljali „politički projekat“ bivše opozicije, a danas vladajuće koalicije, nećemo ni trošiti riječi.

I tako prolazi vrijeme. Bez investicije, sa uvećanim dugom i skoro dupliranim brojem zaposlenih, prođe već pola mandata aktuelne lokalne vlasti. Vlasti koja je obećala „ozdravljenje Berana“. Nazdravlje, „Zdravo Berane“!

Saša Radunović                         

Autor je izvršini direktor NVO Spona i       
Savjetnik urednice Elektronskih novina Espona

eSpona OTV EU

Otvorena televizija

Kolumna:

Objavljeno: 29/11/2017
janko-nikolovski-vise-prostora-za-komunu-i-nvoTrebaju li i žele li oni taj prostor i može li se !? Je li moguća i korisna jednačina centralno – lokalno kroz medijske pristupe? Prateći više godina javnu ...
eSpona
Objavljeno: 25/11/2017
olja-stojanovic-ne-nasilju-nad-zenama-u-porodici-ne-nasilju-nad-zenama-na-poslu-ne-nasilju-nad-zenama-u-drustvu"Šesnaest dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" je globalna, svjetska kampanja koju obilježava 1.700 organizacija u preko 100 država svijeta. Kampanja počinje ...
eSpona
Objavljeno: 07/11/2017
janko-nikolovski-mukotrpni-rad-oko-md-aRad koji traje, jer nikada neće i ne smije biti završen... Bio sam tu skoro na sajmu knjiga u Podgorici. A tamo  moji dobri, stari obradovani prijatelji; što ...
eSpona
Objavljeno: 19/10/2017
mirko-jakovljevic-beranski-aerodrom-je-neiskorisceni-resurs-sjevera-drzaveProteklog mjeseca nakon svečane sjednice povodom obilježavanja dana opštine Mojkovac predsjednik Filip Vujanović najavio je “da Vlada na krajnje pažlljiv način ...
eSpona
Objavljeno: 17/10/2017
fatima-mededovic-begovic-nas-jazavac-pred-sudom-i-medijiDAVID: Dobar dan, glavati i velevlažni carski gospodine! Sluga sam prepokorna! Ama, kakva je ovo kuća đe se ni Bog ne prima? SUDAC: Šuti, marvo jedna! Poput ...
eSpona
Objavljeno: 01/10/2017
perica-jokic-ribarsko-udruzenje-knjizevnikaJedan, u Crnoj Gori nepoznati, crnogorski pisac ušao je u najuži izbor za dodjelu ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost. Ovaj pisac, koji nije svojom voljom ...
eSpona
Objavljeno: 23/09/2017
prof-dr-drasko-dosljak-spomeniciSpomenik treba zaslužiti! Rečenica koja temeljno vjekuje u Crnoj Gori. U ovoj rečenici su sadržani svi zakoni o spomenicima, spomen-obilježjima, ...
eSpona
Objavljeno: 19/09/2017
milija-pajkovic-carigradske-carolijePriča o košarkaškima Srbije koji su svoju otadžbinu predstavljali na upravo okončanom Prvenstvu Evrope u Carigradu, odnosno Istanbulu, jeste, u stvari, i nešto više ...
eSpona
Objavljeno: 10/09/2017
perica-jokic-kuda-ide-skolstvoOd ove godine stupaju na snagu nova školska pravila. To je treća faza ka ukidanju škola. Resorno ministarstvo se pobrinulo da ovo ukidanje ne ide naglo, zato je ...
eSpona
Objavljeno: 09/09/2017
janko-nikolovski-imam-pravo-da-znamU susret međunarodnom danu Right to know - imam pravo da znam Ovih dana, krajem septembra, 28. 09. tačnije, tradicionalno bez previše buke, obeležiće se dan ovog ...
eSpona
Objavljeno: 25/08/2017
jokovic-scekic-i-jedinstvo-snp-aVladimir Joković je novi predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Crne Gore. Tako su odlučili delegati Osmog kongresa, održanog u nedjelju, 13. avgusta, u ...
eSpona
Objavljeno: 21/08/2017
milija-pajkovic-zakackaOkončano je Svjetsko prvenstvo u atletici, koje se održavalo u glavnom gradu Engleske i Ujedinjenog Kraljevstva, Londonu, od 4-og do 13-og avgusta! Grad kraljevske ...
eSpona
Objavljeno: 09/08/2017
milija-pajkovic-pomracenje-mjesecaDjelimično pomračenje Mjeseca, a cio njegov tok, mogao je preksinoć da se posmatra iz Mongolije, Indije, Kine, središnog dijela Sibira, Australije, kao i sa ...
eSpona
Objavljeno: 10/07/2017
janko-nikolovski-pomirenje-ili-preplitanjeAspekti relacija (samo neki): Sloboda izražavanja: privatnost: javni interes: istraživačko novinarstvo: whistleblowers ... Može li Afrika postati postojbina ...
eSpona
Objavljeno: 30/06/2017
srdan-culafic-ljeto-lim-korzo-i-grad-koji-se-voliKada se iz njega odlazi srce se steže i ostaje sjeta. Svaki dolazak i boravak u njemu tjera srce da zatreperi i pokrene pozitivne emocije. Jednostavno, to je ...
eSpona
Objavljeno: 14/06/2017
umjesto-17-svjecica-na-tortiU subotu, 10. juna 2017. u beranskom Centru za kulturu održan je koncert „U sjećanju na Veljka“. Koncert je održan povodom Veljkovog sedamnaestog rođendana, a u ...
eSpona
Objavljeno: 20/05/2017
srdan-culafic-beranska-vremenska-sportska-linija-sjecanjem-protiv-zaboravaIzmeđu zivota i sporta stoji vremenska linija koja spaja i na kojoj su kao na traci zabilježeni ljudi i dogadjaji počevsi od viševjekovnih nadmetanja, trcanja, ...
eSpona
Objavljeno: 09/05/2017
perica-jokic-ziri-protiv-talentovanihU petak je u beranskom Centru za kulturu održano književno veče „Drugo lice ljubavi“. Srednjoškolci su čitali svoje radove, a žiri je imao tu nezahvalnu dužnost da, ...
eSpona
Objavljeno: 05/05/2017
sasa-radunovic-politicki-repetentiPokušaj nastavka prekinute Petnaeste sjednice Skupštine opštine Berane (SO) prošao je neslavno kao i njen početak. Novim padom i potvrdom onog što je viđeno više ...
eSpona
Objavljeno: 25/04/2017
milija-pajkovic-zavrsno-slovo-protiv-ulaska-crne-gore-u-nato-i-evropsku-zajednicuDržavna televizija, svakog dana i večeri, u svojim udarnim emisijama, kao prvu, a to znači po njima  i najvažniju vijest, objavljuje da je Crna Gora na samo ...
eSpona
Objavljeno: 24/04/2017
srdan-culafic-kuda-i-kako-dalje-iz-rukometne-provalije-u-kojoj-se-nalazimoSvi mi koji smo bili u rukometnom sportu danas se sa razlogom pitamo šta se desava sa crnogorskim rukometom? Kako dalje? Kuda? Šta je izlaz? Na ta pitanja ne ...
eSpona
Objavljeno: 17/04/2017
prof-dr-drasko-dosljak-monografija-o-pocasnom-berancu (Dragan Gaga Nikolić – Gospodin Mangup , priredila Radmila Stanković, Laguna – Beograd 2017, 231 str.) „U poslednjim godinama života, sve češće je pominjao ...
eSpona
Objavljeno: 05/04/2017
fatima-mededovic-begovic-podrska-diskiminisanim-majkama-sa-jednim-i-dvoje-djeceKao građanka, kroz civilni sektor i druge asocijacije, javno sam iznosila svoj stav. Na vrijeme sam ukazivala na zakone koji diskriminišu majke sa jednim i dvoje ...
eSpona
Objavljeno: 28/03/2017
krugovi-politickog-pritiska-na-javni-servisNeuobičajeno mirno je prošao izbor direktora (direktorice) Javnog servisa RTV CG. Nema oglašavanja medijskih i novinarskih udruženja, nema ni saopštenja kojima ...
eSpona
Objavljeno: 19/03/2017
fatima-mededovic-begovic-kafkizam(Stvarnost nevidljivog suda) Ovaj dolje postavljeni fragment vezano za književno  djelo  PROCES i samog pisca, Franca Kafku,  podsjetnik je da ...
eSpona
Objavljeno: 13/03/2017
sasa-radunovic-izborna-godinaPodijeljena i sa izgubljenim legitimitetom, Koalicija „Zdravo Berane“ ušla je devetog marta u predizbornu godinu. Bez investicija, vizije, novih radnih mjesta u ...
eSpona
Objavljeno: 27/02/2017
milija-pajkovic-cardaci-ni-na-nebu-ni-na-zemljiNa sjevernom kraju piste nekadašnjeg beranskog aerodroma nalazi se pet čardaka ni na zemlji, ni na nebu! To su Pristanišna, Pilotska i Upravna zgrada, Veliki hangar ...
eSpona
Objavljeno: 21/02/2017
dr-sanja-kovacevic-pedeset-nijansi-inspekcijeČija su krmad podno puta? E ovako, stane moj muž da sipa vode na onaj izvor iz potpornog zida, prije „tunjela“ u Zaostro da napuni hladnjak. Ja dangubna i ...
eSpona
Objavljeno: 20/02/2017
milija-pajkovic-marsalove-pudliceBio jednom u jednoj, pomalo brdovitoj, a pomalo i ravničarskoj zemlji, koja nema nikakve veze, a niti bilo kakve sličnosti, taman posla, sa ovom našom, jedan ...
eSpona
Objavljeno: 18/02/2017
fatima-mededovic-begovic-mobing-i-govor-mrznjeTermin mobing je prvi put 1984. godine upotrijebio švedski psiholog Hajnc Lejman. U našem jeziku riječi šikaniranje, maltretiranje, navodno nije bilo adekvatnog ...
eSpona
Objavljeno: 08/02/2017
janko-nikolovski-medijski-dijalozi-su-casopis-institucijaToliko je dosad pisano o značaju dijaloga o medijima (čitaj: o čovjekovim pravima) kroz, u naslovu pomenuti, čak i vanregionalni časopis i kroz njegove redovne ...
eSpona
Objavljeno: 06/02/2017
kolumna-sasa-radunovic-rujiste-je-napusteno-zivjelo-rujistePrivremeno odlagalište komunalnog otpada u Rujištu ponovo se koristi, a radnici Komunalnog preduzeća sakupljeni otpad, sa povremenim prekidima, odvoze ga na ...
eSpona
Objavljeno: 21/01/2017
prof-dr-drasko-dosljak-njegos „Je  l’ na srcu ka na jezik vama,Vjerujete  l’ tome što zborite...?“                       ...
eSpona
Objavljeno: 10/01/2017
milija-pajkovic-da-li-je-kurta-murta-ili-je-murta-kurtaSa ovih stranica sam se oglasio prije dvije godine, četvrtog oktobra, kolumnom "Kurta i Murta“, u kojoj sam ponešto napomenuo o Kurtama i Murtama iz jedne zemlje ...
eSpona
Objavljeno: 02/01/2017
milija-pajkovic-srdzba-ljepotice-bistriceMalena Crna Gora mogla se do avgusta 2012. godine pohvaliti nečim čime se nijesu mogle podičiti ni mnogo veće i razvijenije zemlje - naime, u tom trenutku u njoj je ...
eSpona
Objavljeno: 27/12/2016
sasa-radunovic-ali-baba-i-17-politickih-razbojnika-ili-kakav-je-kraj-koalicije-zdravo-beraneNakon prekida Dvanaeste sjednice SO Berane, održane u aprilu, kada je neusvajanjem i ponovljenim glasanjem Izvještaja o radu predsjednika Opštine, koji je, iz ...
eSpona
Objavljeno: 15/11/2016
milija-pajkovic-nole-glavu-gorePrisjetih se jednog davnog trenutka, prisjetih se bokserskog okršaja između BK Berane i BK Budućnost, koji je održan pred krcatim gledalištem, na hramu beranskog ...
eSpona
Objavljeno: 14/11/2016
sasa-radunovic-na-istoku-stare-price-na-zapadu-nista-novoOno što je Espona najavila još u februaru, da će beranska lokalna uprava morati da radi rebalans i da je njegova struktura nerealna i izrazito potrošačka, danas se ...
eSpona
Objavljeno: 06/11/2016
dr-drasko-dosljak-izbori-i-vladaStandardna pitanja nakon svih izbora, pa i crnogorskih, jesu: Ko će i kada formirati Vladu? Nakon oktobarskih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori ovim pitanjima ...
eSpona
Objavljeno: 31/10/2016
milija-pajkovic-pismo-bake-njegosave-ili-glasacu-sinko-za-vas-kad-bidnete-na-vlasNije prošlo mnogo od završetka ovih poslednjih naših izbora, kad nam stiže pismo! Pristiže ti ono u ovo vrijeme fejsbuka, tvitera i ostalih zavrzlama i gubivremena ...
eSpona
Objavljeno: 29/10/2016
komnen-becirovic-napad-na-njegovo-velicanstvo-izvor-moraceEvo već tri decenije kako se vodi borba za spas Morače koja je još od početka poprimila evropske, ako ne svjetske razmjere i tokom koje se ispostavilo da je Morača ...
eSpona
Objavljeno: 19/10/2016
sasa-radunovic-dok-je-df-a-nema-zime-za-dpsOvaj osvrt mogao je da sačeka par dana. I da bude, opet, isto (ne) atraktivan i (ne) čitan. Mogao je, ako se kalkuliše i čeka šta će biti dalje... Ali, onda bi ...
eSpona
Objavljeno: 05/10/2016
milija-pajkovic-atak-na-srce-moraceSelo Ljevište, u Gornjoj Morači, nalazi se na 1.173 metra nadmorske visine, ispod jednog od vrhova planine Lole - Zebaoca! Prema popisu iz 2003 godine u selu je ...
eSpona
Objavljeno: 27/09/2016
drasko-dosljak-evropski-dan-jezika Koliko jezika znaš, toliko vrijediš Latinska izreka Jezici su nastajali i nestajali. Ima jezika koji su nestali bez traga, neki su se trasformisali u niz ...
eSpona
Objavljeno: 18/09/2016
sasa-radunovic-savoNakon primirja između politike i političara sa jedne strane i građana sa druge, već čuvena beranska priča o odvoženju i tretmanu otpada ponovo je aktivirana. U ...
eSpona
Objavljeno: 06/09/2016
fatima-mededovic-begovic-za-moju-i-vasu-lijepu-crnu-goruPoštovani/e građani/ke, Obzirom da me svakoga dana zovu nekakvi “misionari“, koji hoće da spasu državu - samo ako im našim glasovima omogućimo lagodan život ...
eSpona
Objavljeno: 27/08/2016
milija-pajkovic-da-li-neko-u-crnogorskom-sportu-koristi-nedozvoljena-podsticajna-sredstva-odnosno-dopingLjetnje olimpijske igre u Riju, s prizvukom karnevala i Kopakabane, okončane su - medalje su podijeljene i olimpijsko selo je ostalo prazno. Preostaje vrijeme ...
eSpona
Objavljeno: 24/08/2016
milija-pajkovic-vazno-je-ucestvovatiKrilaticu "važno je učestvovati" koja je trebalo da odslikava duh Ljetnjih sportskih igara, odnosno Olimpijskih, nije izrekao, kako se često navodi, osnivač ...
eSpona
Objavljeno: 21/07/2016
perica-jokic-mister-kontejnerPreksinoć je u beranskom Centru za kulturu vrhunski dobro odigrana predstava - monodrama „Junak đevojka“ u izvedbi glumice Jelene Ivanišević - Paunović. I sve bi ...
eSpona
Objavljeno: 15/07/2016
sasa-radunovic-krug-je-zatvorenPrivremeno odlagalište komunalnog otpada u Rujištu, definitivno, nije više u opticaju i lokalna vlast traži drugu lokaciju za te namjene. To više nijesu samo ...
eSpona

Iz ugla satiričara:

Preporučujemo knjigu:

 

Vildan knjiga

 

Priča eSpone