Opstina Berane zgradaNa prekinutoj Dvanaestoj redovnoj sjednici Skupštine opštine Berane, Koalicija „Zdravo Berane - SNP-DF“ izgubila je izborni legitimitet. Ma kako da se pravno tumači glasanje, brojanje i prebrojavanje odbornika po pitanju Izvještaja predsjednika opštine Berane za 2015. godinu (16 Za, 2 uzdržana i 16 protiv u prvom glasanju ili 17 Za, jedan uzdržan i 16 protiv) jasno je da je koalicija u ovom obliku izgubila legitimitet  i da je glasanje po pitanju Izvještaja predsjednika opštine potvrdilo ono što  već više od godinu dana znaju svi u Beranama o načinu funkcionisanja aktuelne lokalne vlasti i sukobima koji vladaju u njoj.

No, šta je to što je novo donio dosadašnji dio Dvanaeste redovne sjednice SO Berane?

Prije svega, napadi pojedinih odbornika vladajuće većine ali i mlake odbrane Izvještaja od strane drugih iz te iste grupacije, pokazali su da su odbornici vladajuće većine svjesni ostvarenih slabih rezultata izvršne vlasti i da je to toliko očigledno da više ni oni (bar pojedini) ne mogu ili ne žele da pravdaju pred građanima.

“Od svega što smo obećali građanima prije dvije godine, ništa nije realizovano i oni su prevareni”, bile su neke od kritika koje je izvršnoj vlasti uputio odbornik Velimir Bato Đurišić.

No, ni predsjednik Opštine, Dragoslav Šćekić, nije se povlačio i odgovarao je bez kompromisa, pokazujući na taj način političku hrabrost da uđe u duel i razmjenu argumenata, čak i po cijenu raskidanja koalicije, do čega je, u petak, nezvanično i došlo, ali (još) nije verifikovano.

I na kraju, opozicioni DPS je, poslije dvije godine, ipak, pokazao da zna da igra “i opozicione političke igre”, iz kojih su izvukli političku korist veću nego što su se, vjerovatno, odbornici i rukovodstvo te partije mogli i nadati pred početak sjednice.

Raštimovana Koalicija “Zdravo Berane”

Da je nešto trulo u beranskoj vladajućoj koaliciji nije tajna već više od godinu dana. Ozvaničeno je to prije više od dva mjeseca, stvaranjem Srpske stranke, ali to, kao i sve češće javne i one druge kritike od strane pojedinih odbornika vladajuće koalicije kao da su predstavljale “pripreme” za ono što se desilo po pitanju Izvještaja predsjednika opštine.

Koliko su “zdravi” nezadovoljni međusobnim relacijama potvrđuje i činjenica da su nekoliko dana prije održavanja sjednice, samo malo informisaniji građani Berana znali da će na ovom zasijedanju pojedini odbornici vladajuće većine glasati protiv nekih od Predloga odluka izvršne vlasti, da neke od njih neće proći i to se unaprijed komentarisalo.

Tokom diskusija po pitanju Izvještaja, taktika rukovodstva partija koje čine vladajuću većinu bila je jasna, providna i slaba. Moglo bi se reći, već bajata.

Skupstina opstine Berane sjednica

Pokušavalo se sa mladim lavovima i lavicama vraćati i usmjeravati priča koja se već dvije godine sluša u Skupštini (i van nje) o “naslijeđenim dugovima i problemima”, pokazujući tako da ne shvataju da vrijeme prolazi, da je priča postala već dosadna i da se moraju pokazati rezultati kojim bi se, bar donekle, pokazalo građanima da do uvećanja dugova nije došlo samo zbog plata za zaposlene.

Očigledno je da nijesu dovoljno razmatrali i da su u koaliciji prisutni neki novi politički subjekti, ali i da više ne mogu kontrolisati neraspoloženje onih koji su ih podržali na prethodnim izborima, a koji se već nalaze u nekim novoformiranim političkim subjektima ili najavljuju formiranje “građanskih lista” čime se ispoljavaju nove ucjene lokalnoj vlasti. Time su “sagorjeli” mlade političke “lavove i lavice”, a da je efekat njihovih diskusija uništio kolega iz istih odborničkih klupa.

Očigledno je da odbornici vladajuće većine nijesu imali odgovore na novu situaciju u Skupštini i da, izuzimajući Dragoslava Šćekića, nijesu spremni za političku borbu i sa koalicionim kolegama.

O političkom pritisku na jednog od odbornika nećemo se ni osvrćati niti ih ovom prilikom komentarisati, jer takvim ponašanjem “zdravi” odbornici i partije" su pokazali koliko su demokratični, ali i koliko su njihovi odbornici “slobodni ljudi koji razmišljaju svojom glavom”.

Šćekićeva politička hrabrost

Tokom razmatranja Izvještaja, Dragoslav Šćekić je suočen sa situacijom o kojoj je većina građana u Beranama znala i o čemu se po gradu pričalo nekoliko dana prije početka rada Skupštine, Šćekić je prihvatio izazov i ušao u “fajt” sa odbornicima sopstvene koalicije.

Hrabro i beskompromisno, odgovarao je na više nego mlaka pitanja i kritike opozicionih odbornika, ali i još žešće na kritike odbornika Đurišića iz klupa koalicije čiji je bio nosilac liste.

Dragoslav Scekic 1Nikome nije uskratio odgovor na postavljeno pitanje, sa svakim odbornikom, a posebno Đurišićem je prihvatao replike i bez izjava uvijenih u demagoške floskule saopštavao stavove i po pitanju drugarstva sa osobama koje su članovi DPS-a i lokala koje posjećuje u Podgorici, a što mu je, takođe, zamjerano.

Pragmatično je prihvatio neke od zahtjeva koji suštinski nijesu bili problem (tipa uklanjanja državne zastave sa zgrade ističući da će ona po Zakonu biti postavljana za dane praznika ili ispravljanja djelova tekstova na zvaničnom sajtu Opštine) demonstrirajući tako da želi kompromis, ali i da zna da prepozna trenutak kad treba da “politički pokaže zube”.

Gospodine Đurišiću, nemojte da uvijate u oblande opšteg dobra ono zašta ste lično zainteresovani. Vi Opštini dugujete veliki novac na ime neplaćenog zakupa zemljišta za vaše lokale, kao i za hektara poljoprivrednog zemljišta, kazao je Šćekić u završnoj riječi, nakon koje, po Poslovniku, nema komentara i replika.

Ipak, ako je tako, otvoreno je pitanje: Zašto Opština Berane i ne naplati taj dug i da li on služi samo za replike i eventualna politička razračunavanja u okvirima Koalicije “Zdravo Berane”.

Ni kriv ni dužan, DPS pobrao plodove razmatranja Izvještaja

Od svađe u vladajućoj koaliciji, ništa manje iznenađenje nije predstavljalo ponašanje odbornika opozicionog DPS-a. Bar ne na početku sjednice, jer je tek nakon završenog glasanja i prekida rada Skupštine, postalo je jasno da su opozicioni odbornici imali strategiju kojom su uspjeli da ostvare više nego da su oštro pošli na Izvještaj.

Mlakim napadima na njegov sadržaj, samo su izazvali javno demonstriranje nezadovoljstva njegovim sadržajem odbornika od pojedinih odbornika  vladajuće koalicijie.

Sigurno da na taj efekat ne bi mogli da računaju da su odbornici Koalicije “Zdravo Berane” bili  homogeni, ma koliko da su nezadovoljni postignutim u prethodnoj godini, a jesu i to više od dvojice koji su to glasanjem i javno pokazali,

Iz tog razloga, “nabacivali su teme koje će produbiti razdor u vladajućoj koaliciji, a mlakim napadima na Izvještaj samo su produbljivali sumnje koje vladaju u redovima njihovih političkih protivnika.

Tom strategijom su u potpunosti anulirali davno pročitanu taktiku odbornika Koalicije “Zdravo Berane” koja se svodi na “Šta ste vi radili, dok ste bili vlast?” i isforsirali priču o Izvještaju predsjednika opštine za 2015-tu godinu.

Na kraju, svoj cilj su i ostvarili, jer je glasanjem, prvim i drugim, Koalicija “Zdravo Berane” izgubila svoj izborni legitimitet.

Epilog

Rečenica koja se čula još u septembra 2014. godine uoči održavanja Pete sjednice SO Berane, “da DPS neće rušiti vlast, već će ih pustiti da se sami urušavaju i tako pokažu koliko su slaba alternativa”, potvrdila se na ovoj sjednici. Kada se ima u vidu ponašanje odbornika te partije, njihovo učešće u radu, danas je izvjesno da DPS, namjerno ili slučajno, na Dvanaestoj sjednici SO Berane nije išao na pokušaj preuzimanja vlasti. Pored pomenutih činjenica, ka tom zaključku vodi i podatak da sjednici nije prisustvovao samo jedan odbornik, upravo iz te partije.

Osim što je izgubila izborni legitimitet, Koalicja “Zdravo Berane” je sama sebi udarila još veći šamar i bruku uvodeći praksu, inače, do sad nepoznatu u lokalnom parlamentu, glasanja po drugi put o istoj tački dnevnog reda. Ništa se spektakularno ne bi desilo ni da je ostao isti rezultat sa prvog brojanja. “Spektakl” je napravljen tek dva sata nakon toga, kada je glasanje ponovljeno. Više nije ni bitno da li 17 odbornika koji su podržali Izvještaj predstavlja većinu od 34 koliko ih je glasalo.

Takođe, teško je očekivati da će u narednom periodu svi odbornici vladajuće većine aminovati sve Predloge odluka izvršne vlasti, pa će u vladajućoj koaliciji drhtati od svake tačke dnevnog reda, a da ne govorimo o zasijedanjima parlamenta.

Nakon kritika na račun Izvještaja i glasanja, prvog i drugog, dva odbornika Koalicije “Zdravo Berane” pokazali su nezadovoljstvo radom i funkcionisanjem opštinske strukture, ali su tako i stavili sumnju na sebe “da rade za DPS”.

Na kraju, predsjednik opštine, Dragoslav Šćekić će i u narednom periodu morati da bude spreman na kritike i replike ne samo sa odbornicima opozicionog DPS-a, već i onima iz, uslovno rečeno, njegovih političkih redova.

Moraće da pravi “trule kompromise” koji će dodatno urušavati i ovako krhku koaliciju koja je već izgubila izborni legitimitet.

U suprotnom, dodatno će podgrijati sumnje kod pojedinaca u njegove političke namjere i oni će mu još redovnije i glasnije brojali “intervijue koje daje u Pobjedi i drugim režimskim medijima.”

                        S. Radunović                         
Autor je predsjednik NVO Spona i        
Savjetnik urednice Elektronskih novina Espona

eSpona OTV EU

Otvorena televizija

Kolumna:

Objavljeno: 05/01/2018
milija-pajkovic-holivudsku-glumicu-milicu-milu-jovovic-treba-proglasiti-pocasnim-gradaninom-crne-goreO poznatoj holivudskoj glumici Mili Jovović pisao sam u nekoliko navrata, između ostalog, pojašnjavajući široj javnosti neke nepoznate činjenice i detalje iz ...
eSpona
Objavljeno: 03/01/2018
srdan-culafic-zeljeti-ili-imati-ono-sto-zelimoOpraštajući se od starog milenijuma prije 18 god. svako od nas je na svoj način gledao u bolje sjutra sa nadom da nam dolaze ljepša vremena. Taj period koji nas ...
eSpona
Objavljeno: 24/12/2017
milija-pajkovic-kadrovi"Kadrovi" su se kod nas, na našim širim prostorima, pojavili odmah poslije 1945. godine, kao istinska čeda novog društvenog poretka! Uselili su se, preko noći, u ...
eSpona
Objavljeno: 21/12/2017
sasa-radunovic-rekvijem-za-zbRaspisivanjem lokalnih izbora, petog decembra, odrađena je u Beranama dezinfekcija političke scene. Dezinsekciju će obaviti građani, četvrtog februara, a ...
eSpona
Objavljeno: 29/11/2017
janko-nikolovski-vise-prostora-za-komunu-i-nvoTrebaju li i žele li oni taj prostor i može li se !? Je li moguća i korisna jednačina centralno – lokalno kroz medijske pristupe? Prateći više godina javnu ...
eSpona
Objavljeno: 25/11/2017
olja-stojanovic-ne-nasilju-nad-zenama-u-porodici-ne-nasilju-nad-zenama-na-poslu-ne-nasilju-nad-zenama-u-drustvu"Šesnaest dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" je globalna, svjetska kampanja koju obilježava 1.700 organizacija u preko 100 država svijeta. Kampanja počinje ...
eSpona
Objavljeno: 07/11/2017
janko-nikolovski-mukotrpni-rad-oko-md-aRad koji traje, jer nikada neće i ne smije biti završen... Bio sam tu skoro na sajmu knjiga u Podgorici. A tamo  moji dobri, stari obradovani prijatelji; što ...
eSpona
Objavljeno: 19/10/2017
mirko-jakovljevic-beranski-aerodrom-je-neiskorisceni-resurs-sjevera-drzaveProteklog mjeseca nakon svečane sjednice povodom obilježavanja dana opštine Mojkovac predsjednik Filip Vujanović najavio je “da Vlada na krajnje pažlljiv način ...
eSpona
Objavljeno: 17/10/2017
fatima-mededovic-begovic-nas-jazavac-pred-sudom-i-medijiDAVID: Dobar dan, glavati i velevlažni carski gospodine! Sluga sam prepokorna! Ama, kakva je ovo kuća đe se ni Bog ne prima? SUDAC: Šuti, marvo jedna! Poput ...
eSpona
Objavljeno: 01/10/2017
perica-jokic-ribarsko-udruzenje-knjizevnikaJedan, u Crnoj Gori nepoznati, crnogorski pisac ušao je u najuži izbor za dodjelu ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost. Ovaj pisac, koji nije svojom voljom ...
eSpona
Objavljeno: 23/09/2017
prof-dr-drasko-dosljak-spomeniciSpomenik treba zaslužiti! Rečenica koja temeljno vjekuje u Crnoj Gori. U ovoj rečenici su sadržani svi zakoni o spomenicima, spomen-obilježjima, ...
eSpona
Objavljeno: 19/09/2017
milija-pajkovic-carigradske-carolijePriča o košarkaškima Srbije koji su svoju otadžbinu predstavljali na upravo okončanom Prvenstvu Evrope u Carigradu, odnosno Istanbulu, jeste, u stvari, i nešto više ...
eSpona
Objavljeno: 10/09/2017
perica-jokic-kuda-ide-skolstvoOd ove godine stupaju na snagu nova školska pravila. To je treća faza ka ukidanju škola. Resorno ministarstvo se pobrinulo da ovo ukidanje ne ide naglo, zato je ...
eSpona
Objavljeno: 09/09/2017
janko-nikolovski-imam-pravo-da-znamU susret međunarodnom danu Right to know - imam pravo da znam Ovih dana, krajem septembra, 28. 09. tačnije, tradicionalno bez previše buke, obeležiće se dan ovog ...
eSpona
Objavljeno: 25/08/2017
jokovic-scekic-i-jedinstvo-snp-aVladimir Joković je novi predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Crne Gore. Tako su odlučili delegati Osmog kongresa, održanog u nedjelju, 13. avgusta, u ...
eSpona
Objavljeno: 21/08/2017
milija-pajkovic-zakackaOkončano je Svjetsko prvenstvo u atletici, koje se održavalo u glavnom gradu Engleske i Ujedinjenog Kraljevstva, Londonu, od 4-og do 13-og avgusta! Grad kraljevske ...
eSpona
Objavljeno: 09/08/2017
milija-pajkovic-pomracenje-mjesecaDjelimično pomračenje Mjeseca, a cio njegov tok, mogao je preksinoć da se posmatra iz Mongolije, Indije, Kine, središnog dijela Sibira, Australije, kao i sa ...
eSpona
Objavljeno: 10/07/2017
janko-nikolovski-pomirenje-ili-preplitanjeAspekti relacija (samo neki): Sloboda izražavanja: privatnost: javni interes: istraživačko novinarstvo: whistleblowers ... Može li Afrika postati postojbina ...
eSpona
Objavljeno: 30/06/2017
srdan-culafic-ljeto-lim-korzo-i-grad-koji-se-voliKada se iz njega odlazi srce se steže i ostaje sjeta. Svaki dolazak i boravak u njemu tjera srce da zatreperi i pokrene pozitivne emocije. Jednostavno, to je ...
eSpona
Objavljeno: 14/06/2017
umjesto-17-svjecica-na-tortiU subotu, 10. juna 2017. u beranskom Centru za kulturu održan je koncert „U sjećanju na Veljka“. Koncert je održan povodom Veljkovog sedamnaestog rođendana, a u ...
eSpona
Objavljeno: 20/05/2017
srdan-culafic-beranska-vremenska-sportska-linija-sjecanjem-protiv-zaboravaIzmeđu zivota i sporta stoji vremenska linija koja spaja i na kojoj su kao na traci zabilježeni ljudi i dogadjaji počevsi od viševjekovnih nadmetanja, trcanja, ...
eSpona
Objavljeno: 09/05/2017
perica-jokic-ziri-protiv-talentovanihU petak je u beranskom Centru za kulturu održano književno veče „Drugo lice ljubavi“. Srednjoškolci su čitali svoje radove, a žiri je imao tu nezahvalnu dužnost da, ...
eSpona
Objavljeno: 05/05/2017
sasa-radunovic-politicki-repetentiPokušaj nastavka prekinute Petnaeste sjednice Skupštine opštine Berane (SO) prošao je neslavno kao i njen početak. Novim padom i potvrdom onog što je viđeno više ...
eSpona
Objavljeno: 25/04/2017
milija-pajkovic-zavrsno-slovo-protiv-ulaska-crne-gore-u-nato-i-evropsku-zajednicuDržavna televizija, svakog dana i večeri, u svojim udarnim emisijama, kao prvu, a to znači po njima  i najvažniju vijest, objavljuje da je Crna Gora na samo ...
eSpona
Objavljeno: 24/04/2017
srdan-culafic-kuda-i-kako-dalje-iz-rukometne-provalije-u-kojoj-se-nalazimoSvi mi koji smo bili u rukometnom sportu danas se sa razlogom pitamo šta se desava sa crnogorskim rukometom? Kako dalje? Kuda? Šta je izlaz? Na ta pitanja ne ...
eSpona
Objavljeno: 17/04/2017
prof-dr-drasko-dosljak-monografija-o-pocasnom-berancu (Dragan Gaga Nikolić – Gospodin Mangup , priredila Radmila Stanković, Laguna – Beograd 2017, 231 str.) „U poslednjim godinama života, sve češće je pominjao ...
eSpona
Objavljeno: 05/04/2017
fatima-mededovic-begovic-podrska-diskiminisanim-majkama-sa-jednim-i-dvoje-djeceKao građanka, kroz civilni sektor i druge asocijacije, javno sam iznosila svoj stav. Na vrijeme sam ukazivala na zakone koji diskriminišu majke sa jednim i dvoje ...
eSpona
Objavljeno: 28/03/2017
krugovi-politickog-pritiska-na-javni-servisNeuobičajeno mirno je prošao izbor direktora (direktorice) Javnog servisa RTV CG. Nema oglašavanja medijskih i novinarskih udruženja, nema ni saopštenja kojima ...
eSpona
Objavljeno: 19/03/2017
fatima-mededovic-begovic-kafkizam(Stvarnost nevidljivog suda) Ovaj dolje postavljeni fragment vezano za književno  djelo  PROCES i samog pisca, Franca Kafku,  podsjetnik je da ...
eSpona
Objavljeno: 13/03/2017
sasa-radunovic-izborna-godinaPodijeljena i sa izgubljenim legitimitetom, Koalicija „Zdravo Berane“ ušla je devetog marta u predizbornu godinu. Bez investicija, vizije, novih radnih mjesta u ...
eSpona
Objavljeno: 27/02/2017
milija-pajkovic-cardaci-ni-na-nebu-ni-na-zemljiNa sjevernom kraju piste nekadašnjeg beranskog aerodroma nalazi se pet čardaka ni na zemlji, ni na nebu! To su Pristanišna, Pilotska i Upravna zgrada, Veliki hangar ...
eSpona
Objavljeno: 21/02/2017
dr-sanja-kovacevic-pedeset-nijansi-inspekcijeČija su krmad podno puta? E ovako, stane moj muž da sipa vode na onaj izvor iz potpornog zida, prije „tunjela“ u Zaostro da napuni hladnjak. Ja dangubna i ...
eSpona
Objavljeno: 20/02/2017
milija-pajkovic-marsalove-pudliceBio jednom u jednoj, pomalo brdovitoj, a pomalo i ravničarskoj zemlji, koja nema nikakve veze, a niti bilo kakve sličnosti, taman posla, sa ovom našom, jedan ...
eSpona
Objavljeno: 18/02/2017
fatima-mededovic-begovic-mobing-i-govor-mrznjeTermin mobing je prvi put 1984. godine upotrijebio švedski psiholog Hajnc Lejman. U našem jeziku riječi šikaniranje, maltretiranje, navodno nije bilo adekvatnog ...
eSpona
Objavljeno: 08/02/2017
janko-nikolovski-medijski-dijalozi-su-casopis-institucijaToliko je dosad pisano o značaju dijaloga o medijima (čitaj: o čovjekovim pravima) kroz, u naslovu pomenuti, čak i vanregionalni časopis i kroz njegove redovne ...
eSpona
Objavljeno: 06/02/2017
kolumna-sasa-radunovic-rujiste-je-napusteno-zivjelo-rujistePrivremeno odlagalište komunalnog otpada u Rujištu ponovo se koristi, a radnici Komunalnog preduzeća sakupljeni otpad, sa povremenim prekidima, odvoze ga na ...
eSpona
Objavljeno: 21/01/2017
prof-dr-drasko-dosljak-njegos „Je  l’ na srcu ka na jezik vama,Vjerujete  l’ tome što zborite...?“                       ...
eSpona
Objavljeno: 10/01/2017
milija-pajkovic-da-li-je-kurta-murta-ili-je-murta-kurtaSa ovih stranica sam se oglasio prije dvije godine, četvrtog oktobra, kolumnom "Kurta i Murta“, u kojoj sam ponešto napomenuo o Kurtama i Murtama iz jedne zemlje ...
eSpona
Objavljeno: 02/01/2017
milija-pajkovic-srdzba-ljepotice-bistriceMalena Crna Gora mogla se do avgusta 2012. godine pohvaliti nečim čime se nijesu mogle podičiti ni mnogo veće i razvijenije zemlje - naime, u tom trenutku u njoj je ...
eSpona
Objavljeno: 27/12/2016
sasa-radunovic-ali-baba-i-17-politickih-razbojnika-ili-kakav-je-kraj-koalicije-zdravo-beraneNakon prekida Dvanaeste sjednice SO Berane, održane u aprilu, kada je neusvajanjem i ponovljenim glasanjem Izvještaja o radu predsjednika Opštine, koji je, iz ...
eSpona
Objavljeno: 15/11/2016
milija-pajkovic-nole-glavu-gorePrisjetih se jednog davnog trenutka, prisjetih se bokserskog okršaja između BK Berane i BK Budućnost, koji je održan pred krcatim gledalištem, na hramu beranskog ...
eSpona
Objavljeno: 14/11/2016
sasa-radunovic-na-istoku-stare-price-na-zapadu-nista-novoOno što je Espona najavila još u februaru, da će beranska lokalna uprava morati da radi rebalans i da je njegova struktura nerealna i izrazito potrošačka, danas se ...
eSpona
Objavljeno: 06/11/2016
dr-drasko-dosljak-izbori-i-vladaStandardna pitanja nakon svih izbora, pa i crnogorskih, jesu: Ko će i kada formirati Vladu? Nakon oktobarskih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori ovim pitanjima ...
eSpona
Objavljeno: 31/10/2016
milija-pajkovic-pismo-bake-njegosave-ili-glasacu-sinko-za-vas-kad-bidnete-na-vlasNije prošlo mnogo od završetka ovih poslednjih naših izbora, kad nam stiže pismo! Pristiže ti ono u ovo vrijeme fejsbuka, tvitera i ostalih zavrzlama i gubivremena ...
eSpona
Objavljeno: 29/10/2016
komnen-becirovic-napad-na-njegovo-velicanstvo-izvor-moraceEvo već tri decenije kako se vodi borba za spas Morače koja je još od početka poprimila evropske, ako ne svjetske razmjere i tokom koje se ispostavilo da je Morača ...
eSpona
Objavljeno: 19/10/2016
sasa-radunovic-dok-je-df-a-nema-zime-za-dpsOvaj osvrt mogao je da sačeka par dana. I da bude, opet, isto (ne) atraktivan i (ne) čitan. Mogao je, ako se kalkuliše i čeka šta će biti dalje... Ali, onda bi ...
eSpona
Objavljeno: 05/10/2016
milija-pajkovic-atak-na-srce-moraceSelo Ljevište, u Gornjoj Morači, nalazi se na 1.173 metra nadmorske visine, ispod jednog od vrhova planine Lole - Zebaoca! Prema popisu iz 2003 godine u selu je ...
eSpona
Objavljeno: 27/09/2016
drasko-dosljak-evropski-dan-jezika Koliko jezika znaš, toliko vrijediš Latinska izreka Jezici su nastajali i nestajali. Ima jezika koji su nestali bez traga, neki su se trasformisali u niz ...
eSpona
Objavljeno: 18/09/2016
sasa-radunovic-savoNakon primirja između politike i političara sa jedne strane i građana sa druge, već čuvena beranska priča o odvoženju i tretmanu otpada ponovo je aktivirana. U ...
eSpona
Objavljeno: 06/09/2016
fatima-mededovic-begovic-za-moju-i-vasu-lijepu-crnu-goruPoštovani/e građani/ke, Obzirom da me svakoga dana zovu nekakvi “misionari“, koji hoće da spasu državu - samo ako im našim glasovima omogućimo lagodan život ...
eSpona

Iz ugla satiričara:

Preporučujemo knjigu:

 

Vildan knjiga

 

Priča eSpone