Vuka Golubovic 2I bi referendum. Lokalni, beranski, deveto martovski. I pobijedi opoziciona koalicija „Zdravo Berane (SNP-DF)“. I prepričaše se čuvene priče o slavlju i zastavama koje su, na štetu pobjednika, zatamnile izborni rezultat. I još čuvenije priče o navodnim dokazima kupovine glasova bivše vladajuće beranske partije i navodnom prebijanju aktivista DPS-a u privatnim objektima.

I sve je sada jasno. I ko dolazi na mjesto prvog čovjeka Berana, a njemu će biti posvećen jedan od narednih tekstova. I ko odlazi.

Vuka Golubović. Čovjek sa najdužim „predsjedničkim stažom“ u Beranama od uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori (Momčilo Mićović 1992- 1998, Sveto Mitrović 1998-2002, Relja Jovančević 2002-2006). Jedini od svih koji je nosio zvanje gradonačelnika (2006-2010), Golubović je neprekidno prvi političar Opštine Berane u periodu od 25. septembra 2006. godine do marta 2010. godine.

„Veliki brat“, kako ga je zvala većina Beranaca u prvih pet-šest godina rukovođenja gradom i „diktator“ i čovjek kojem se, u posljednje dvije godine, ne rijetko, zviždalo na javnoj sceni.

Za analizu je, prije svega Golubovićevu, a potom i partije kojoj pripada, da vide šta je to što je, kako se moglo vidjeti na TV prilozima, izazvalo neke od onih koji su Golubovića, ne tako davno, nazivali „velikim bratom“ da u izbornoj noći bučno proslavljaju njegov i poraz partije kojoj pripada.

Vuka Golubović je od prvog dana preuzimanja vlasti od svog prethodnika, Relje Jovančevića, gajio imidž „narodskog čovjeka“, spremnog na kompromise i voljnog da vrata kancelarije otvori za svakog građanina.

U tome je pretjerivao, pa je, prema Izvještajima o radu predsjednika Opštine, godišnje primao po više od 3. 000 građana Berana, ili, oko, 20.000 ljudi za dva manadata, čime je rasipao ogromnu energiju, vrijeme i sredstva na pokušajima da riješi neki od pojedinačnih problema građana.

Takav njegov odnos i rad imao je za cijenu da se isuviše troši na probleme pojedinaca, a njegovi najbliži saradnici, čak i funkcioneri, po nekoliko dana, usljed stalnih gužvi pred vratima njegove kancelarije, ne rijetko, nijesu mogli da obave konsultacije pri rješavanju nekih od komunalnih problema grada.

Pomagao je svima. Mještanima Kruščice i Šekulara. Grada i sela. Sportistima i zemljoradnicima. Nezaposlenim i onim koje su radili i u lokalnoj upravi. Novinarima, pa i onim koji nose prefiks „ nezavisni“, a u Beranama je, danas, većina onih koji se tako predstavljaju. I političarima. Njegovim partijskim drugovima i opozicionim predstavnicima.

VukaGolubovic330

I pomoć je bila različita. Od jednokratnih novčanih pomoći pojedincima, preko ustupanja službenih vozila za putovanje, pomoći za liječenje građana, nalaženja kancelarija i poslovnih prostora za pojedince, ustanove i NVO, štampanja knjiga, asfaltiranja puteva, pa do zapošljavanja i dodjele stanova.

Pokušavajući da populistički vlada, izlazeći u susret svima koji su mu se obraćali za pomoć, tokom prvih godina rukovođenja beranskom opštinom Golubović je, ionako glomazan birokrstski aparat uvećao do granice održivosti, pa i preko nje.

Ipak, uljujkan epitetima „veliki brat“ i „majka sirotinjska“, ali i pobjedama DPS-a u Beranama na izborima (2008, 2009, 2010, 2012. i 2013), Golubović je ignorisao upozorenja onih, do duše rijetkih, koji su ga još u prvom mandatu upozoravali da je takav sistem rukovođenja, posebno u ekonomski slabo stojećoj opštini, na duže staze, neodrživ.

Imao je sreću da je u prvim godinama mandata u Crnoj Gori vladao ekonomski i investicioni „bum", pa je, uz finansijsku podršku Vlade, mogao da izdrži sve te zahtjeve, ali i da znatno unaprijedi komunalnu infratrukturu izgradnjom ili započinjanjem nekih od većih, kapitalnih objekata u Beranama.

Osim izgradnje seoskih domova, kapela, vodovoda i asfaltiranja puteva na ruralnom području opštine, Golubović je sebe, kao predsjednika, obilježio izgradnjom nekoliko kapitalnih projekata, ali su plodovi tog rada, na kraju, bili gorki za njega.

Ulica „Mira i Slobode“ (obilaznica), izgrađena stambena zgrada sa 90 stanova, kao i davno započeta za prosvjetne radnike, koja je završena i useljena za vrijeme njegovog mandata, umjesto političkih poena donijele su mu probleme.

Zgrada Studentskog doma, takozvanog Univerzitetskog centra, usljed ekonomske krize kasnila je sa završetkom, što je bio slučaj i sa novom Dvoranom sportova.

U vrijeme njegovog mandata dupliran je broj sportskih kolektiva u Beranama, otvorena i četvrta fakultetska jedinica, povećan broj nevladinih organizacija, a godišnje se održiavalo oko 200 kulturno- zabavnih programa.

Pored kvalitetnog održavanja komunalne higijene grada, kao posebno značajan projekat kojim je trebalo da trajno riješi taj problem, bila je izgradnja Sanitarne deponije koja mu je, neslavno, obilježila tri posljednje godine mandata.

Projekat o kojem je govorio još na prvoj konferenciji za novinare u svojstvu predsjednika opštine, u oktobru 2006. godine, za koji je do 2010. imao podršku svih političkih struktura i građana, čak i nekih koji su kasnije kritikovali tu namjeru, negativno je obilježio posljednje tri godine njegovog mandata.

U samo praskozorje održavanja lokalnih izbora iz Vlade Crne Gore je saopšteno da se odustaje od tog projekta.

„Diktatura“, „nepotizam“, „korupcija“

Da je put od „velikog brata“ do „diktatora“ veoma mali Goluboviću se pokazalo u drugom mandatu.

Počelo je neshvatljivim ponašanjem uništavanja jednog zakupljenog bilborda, čija je sadržina desetak dana ostavljala ravnodušnim Berance, a za tajvandalski čin nije ni znao, da bi potom uslijedile i prijetnje upućene pojedinim novinarima koji su, s razlogom, kritikovali takav čin Golubovićevog brata, Milana, inače direktora Agencije za izgradnju i razvoj Berana, kojeg je on stavio u zaštitu.

Vuka grad mira

Spinovanjem javnosti, ali i podrškom dijela partije kojoj Golubović pripada, počinje priča o njegovom nepotizmu.

Osim potpuno opravdanih kritika građana na račun imenovanja brata za direktora Agencije, do kojeg je došlo četiri godine ranije, javnosti Berana je plasirana priča „da je ženu postavio za direktora JP „Komunalno“, sestru za direktora Centra za kulturu, snahu za administratora, kumu za sekretara Sekretarijata za finansije.

Namjerno se „zaboravljalo“ da je Golubović oženio direktoricu preduzeća, koja je taj posao obavljala četiri godine prije nego se udala za njega, da je „kuma“ dvije godine ranije bila sekretarka pomenutog Sekretarijata, a snaha 10-tak godina prije nego je on izabran za predsjednika opštine, obavljala funkcionerske poslove poput dužnosti sekretarke sekretarijata.

Populizam kojim je vladao, počeo je da mu se vraća kao bumerang - da ga urušava. Prvo u njegovoj partiji, a potom i dalje.

Priča o nepotizmu pojačana je „kriminalnom dodjelom“ stanova, inače projekta koji je Goluboviću i DPS-u mogao da donese značajne političke poene, a potom navodnom korupcijom tokom izgradnje sportskih terena i održavanja MOSI, 2012. godine.

Na otvaranju igara, doživio je prve, javne, zvižduke na otvorenoj sceni.

Upućeni su govorili da mu se zviždalo po „partijskoj direktivi DPS-a“, čiji su brojni istaknuti članovi, to je svima bilo vidljivo, bojkotovali ceremoniju otvaranja igara i njihovog održavanja.

Slična scena, zvižduci, ponovila se i povodom obilježavanja velikog jubileja, 800. godina Manastira Đurđevi stupovi, s tom razlikom što je, tada, izviždan i Filip Vujanović - predsjednik Crne Gore.

Zvižduci, blokade na smetlištu Vasove vode, zastoj u realizaciji započetih kapitalnih investicija, sporija isplata plata zaposlenim radnicima, otpuštanje oko 200 službenika i namještenika iz lokalne samouprave, podjela stanova, izgradnja stambenih zgrada pojedinih privatnih lica, otvoren rat sa novinarima i građanima okupljenim oko fejsbuk grupe „Luka Berane“, podijeljenost i nezainteresovanost dijela lokalnih funkcionera njegove partije da mu pomognu, izdvajanje područja Bihora iz sastava beranske opštine i formiranje Opštine Petnjica, sa kojeg su DPS i SDP, tradicionalno, dobijali između 2.200 - 2.500 glasova, bili su razlozi koji su njegov svakodnevni i višegodišnji direktni kontakt sa građanima „bacili niz Lim“, otupljujući mu tako jedino oružje koje je, kao nosilac izborne liste, imao pred izbore.

Epilog

Imenovanjem Golubovića za nosioca izborne liste na prijevremenim lokalnim izborima u Beranama održanim 9-og marta, DPS je od lokalnih izbora napravio „referendum Za i Protiv Vuke“.

To su znali svi koji su analitički i nepristrasno željeli da prate izborni proces, kao i svi učesnici izbora.

VukaG1To su, na kraju, pokazali i ostvareni rezultati političkih takmaca.

Od 11 izbornih lista koje su učestvovale na lokalnim izborima u Beranama, u lokalni parlament ušle samo dvije: Koalicija „Zdravo Berane (SNP-DF)“ , koja je, sa nešto više od 500 glasova prednosti osvojila 18 mandata i DPS koji je osvojio 17.

Lokalni DPS, pojačan ministrom Miodragom - Bobom Radunovićem, koji je bio šef izbornog štaba, osvojio je najveći broj glasova u Beranama bez područja Bihora, nešto oko 7.800, „ispeglavši" na taj način početni nedostatak glasova iz Petnjice.

Ipak, to je bilo nedovoljno da u referendumskoj atmosferi, koja je homogenizovala opoziciono biračko tijelo, osvoji još jedan, nedostajući mandat za većinu u parlamentu.

DPS se od ponedjeljka i zvanično seli u opozicione klupe, a Golubović, nakon više od sedam godina, odlazi sa mjesta predsjednika opštine.

Iza sebe ostavlja završenih nekoliko značajnih infratrukturnih objekata, još veći broj započetih i dugovanja koja se, prema podacima koje iznose pojedini predstavnici buduće vlasti, kreću „oko 10 miliona eura“.

Broj zasposlenih u lokalnoj upravi i javnim ustanovama i preduzećima čiji je ona osnivač, prema nezvaničnim podacima, kreće se oko 700 (u vrijeme kada je preuzeo vlast bilo je 510), kojima će se prvog narednog mjeseca dugovati šest plata.

Za skoro 80 mjeseci koliko je bio na vlasti, (01.10.2006. - 01.04.2014.) Golubović je zaposlenima isplatio 81 platu, jer je zatekao dug od sedam, ali je on, izražen u ciframa, po tom osnovu (usljed povećanja broja zaposlenih i većih bruto iznosa) veći nego što ga je naslijedio.

Saša Radunović

Autor je bivši portparol Opštine Berane,

izvršni direktor NVO „Spona“

savjetnik urednice Elektronskih novina „Espona“

eSpona OTV EU

Otvorena televizija

Kolumna:

Objavljeno: 21/12/2018
milija-pajkovic-mirko-i-slavko-ponovo-jasuTaman smo pomislili da je vrijeme bratstva i jedinstva, raznih zasijedanja, pa i onog u Jajcu, kao i raznoraznih odbora pride, AFŽ-a, kovhoza, sovhoza, ...
eSpona
Objavljeno: 15/12/2018
janko-nikolovski-ljudi-i-oruzjeLjubav na prvi pogled ili večita ljubav Iako je sve počelo toljagama, ljudi su svuda u svijetu (ne samo države) ostali u velikoj ljubavi sa oružjem...  Zašto? ...
eSpona
Objavljeno: 26/10/2018
sasa-radunovic-izvini-fuadeAko novinar ima informaciju i ne objavi je, ona je opasna po njega. Ili se, možda, srami da je objavi. Strah je razumljiv i podložan mu je svako. Ali sram nije. ...
eSpona
Objavljeno: 23/10/2018
adem-ado-softic-ivangradski-rukometni-bombarderiJoš od hazene, preteče rukometa, koju je u Berane krajem tridesetih godina iz Beograda donijela tadašnja studentkinja Radmila Nedić, pa preko velikog i malog ...
eSpona
Objavljeno: 18/10/2018
janko-nikolovski-la-rue-du-jeu-des-enfantsU centru Strazbura - Francuska (Alzas) ima ulica koja se zove „Ulica dečije igre“. Ime je dobila ne voljom opštinskih organa već akcijom samih građana, koji su ...
eSpona
Objavljeno: 15/10/2018
vesna-novovic-nasa-milenaNaša DIVA je otišla. Dostojanstveno, tiho, kako priliči velikim ljudima, velikim umjetnicima, kako priliči velikoj dami. Otišla je svom Gagi. Dvadeset i prvog ...
eSpona
Objavljeno: 08/10/2018
adem-ado-softic-medijska-razglednica-balkanaPod kopitama sve agresivnijih medijskih jahača Apokalipse na Balkanu: Politike, Kapitala, Kriminala i Pohlepe, pored zdravog razuma i morala, među prvima stradaju i ...
eSpona
Objavljeno: 07/10/2018
sasa-radunovic-ja-sam-osamnaestiPočetak mandata nove lokalne vlasti za građane Berana nije mogao biti bolji. Otvorena je nova sportska dvorana i završena rekonstrukcija istočne tribine Gradskog ...
eSpona
Objavljeno: 20/09/2018
lion-hodzic-sta-da-budes-kad-porastesNije bilo davno, ali sam pregrmio ono pitanje „šta ćeš da budeš, kad porasteš?“ Kad razmislim, stavljali su me u takvu situaciju ka' da su se trudili da se što više ...
eSpona
Objavljeno: 15/09/2018
adem-ado-softic-dan-oslobodenja-beranaNa današni dan prije 74 godine, 15. septembra 1944. nakon višečasovne akcije 7. i 9. Crnogorske udarne brigade i jednog bataljona Ozne, varoš Berane je konačno ...
eSpona
Objavljeno: 13/09/2018
adem-ado-softic-cetvrti-metak-iz-belcite„Zato nikad ne pitaj za kim zvono zvoni...“ Na današnji dan, 10. septembra 1937. godine, od snajperskog metka u španskom gradiću Belčita poginuo je Beranac Vukašin ...
eSpona
Objavljeno: 10/09/2018
sasa-radunovic-njofraSve sportske priče su slične. Govore o borbi za pobjede koje donose bodove, medalje, popularnost i prestiž... No, sportske priče znaju da budu ispunjene i borbom ...
eSpona
Objavljeno: 05/09/2018
adem-ado-softic-na-talasima-radio-balkana„Soko zove Orla!“ - „Orao pao!“ Na današnji dan prije 75 godina, 3. septembra 1943. desio se veliki preokret. Fašistička Italija u Cassibileu potpisala je ...
eSpona
Objavljeno: 23/08/2018
adem-ado-softic-cistokrvni-balkanciDavinčijev balkanski kod Nije život na Zemlji počeo rođenjem ovdašnjih političara, niti je kultura nastala njihovim osvajanjem vlasti. Rađanjem mnogih život bi ...
eSpona
Objavljeno: 24/07/2018
adem-ado-softic-posljednji-kos-oca-crnogorske-kosarkeRadule Vešović, osnivač beranske, crnogorske, i legenda ex jugoslovenske košarke, ogorčen odnosom beranskih političara prema ovdašnjoj košarci i sportu uopšte, kao ...
eSpona
Objavljeno: 10/07/2018
sasa-radunovic-da-sam-se-ja-pit-oRezultatski solidan nastup beranskih sportista na MOSI u Priboju, ali i njihovo ukupno ponašanje i predstavljanje grada, može se i treba okarakterisati kao ...
eSpona
Objavljeno: 23/06/2018
adem-ado-softic-rimski-kastrum-beranska-enigmaNa nekoliko mjesta pored magistralnog puta prema Beranama po desnoj strani stoje svojevrsni metalni krajputaši sa natpisima koji obavještavaju prolaznike da se na ...
eSpona
Objavljeno: 17/06/2018
prof-dr-drasko-dosljak-sutjeska-nije-vodaBitka na Sutjesci ili Peta neprijateljska ofanziva, je naziv koji je u jugoslovenskoj istoriografiji odomaćen za operacije „Švarc“ (nem. Schwarz, „crno“) ...
eSpona
Objavljeno: 15/06/2018
janko-nikolovski-mediji-izmedu-juce-i-sjutraŽeljko Rutović, Postmediji (kriza smisla ili masmedijski totalitarizam); Podgorica, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, 2017.godine Malo malo, pa nas taj pisac ...
eSpona
Objavljeno: 23/05/2018
prof-dr-drasko-dosljak-uz-21-maj-dobili-smo-drzavuPrije 12 godina,  21. maja 2006. godine, nešto prije ponoći, iz Crne Gore je u svijet, i u budućnost, poslata rečenica: “Dobili smo državu!" Upravo, ova ...
eSpona
Objavljeno: 02/05/2018
sasa-radunovic-ugovorNakon bure u javnosti  izazvane saznanjem da je Javni servis Radio televizija Crne Gore (RTVCG) sklopio ugovor sa Centrom za građansko obrazovanje (CGO) o ...
eSpona
Objavljeno: 29/04/2018
ado-softic-sedamdeset-godina-od-osnivanja-kud-a-dusan-boskovicKultura sjećanja je armatura u temeljima veličanstvene građevine zvane Opšta kultura bez koje bi se ona vrlo brzo urušila. Neke stvari o ovom gradu nemamo pravo da ...
eSpona
Objavljeno: 21/04/2018
janko-nikolovski-o-dosetkama-i-nipodastavanjuVarijacija na govor mržnje Uzmimo najklimaviji a istovremeno i najsnažniji primjer: Razgovaraju dvojica gladnih siromaha - „Znaš li da je punjena pljeskavica ...
eSpona
Objavljeno: 12/04/2018
slavko-mandic-snila-baba-sto-joj-milo-biloKada je vidio da je đavo odnio šalu i da više neće moći da bude jedan od šrafova koji upravljaju nacionalnim javnim servisom RTV Crne Gore, oglasio se predsjednik ...
eSpona
Objavljeno: 09/04/2018
srdan-culafic-magija-sporta-i-novo-vrijemeOpsesija zvana "sport" obično se javlja kod mladih ljudi, a nadograđuju je vremenom odrasli. U početku to biva popunjavanje slobodnog vremena, trošenje energije ...
eSpona
Objavljeno: 07/04/2018
perica-jokic-moja-uloga-u-najvaznijoj-hajdukovoj-utakmiciBilo je to prije 38 godina... Umjesto da budem slavljenik, ja sam te 1980. postao glavni krivac za ispadanje splitskog Hajduka iz četvrtfinala evropskog fudbalskog ...
eSpona
Objavljeno: 07/04/2018
braho-adrovic-dobre-price-u-sjenci-konkursnih-kriterijuma„Razmeđa Bihora“, NVO Centar za kulturu „Bihor“, Podgorica, 2018. lKnjiga „Razmeđa Bihora“ koja sadrži izbor tridesetak priča  koje su prispjele na konkurs ...
eSpona
Objavljeno: 06/04/2018
ado-softic-vijek-u-znaku-cetvrtog-aprilaDanašnji dan, 4. april, istorijski i globalno posmatrano, vrlo je interesantan i inspirativan datum, nabijen događajima koji su trajno obilježili nemirni XX vijek. ...
eSpona
Objavljeno: 02/04/2018
ado-softic-odbrana-ivangradske-odbraneU beranskoj kotlini Lim nije slučajno ovako širok, razuđen i plitak. Dok god je takav on je izvor života i blagodeti u Poljimlju. Svako njegovo kroćenje i ...
eSpona
Objavljeno: 17/03/2018
milija-pajkovic-oces-li-josU vrijeme našeg djetinjstva i dijela našeg odrastanja postojala su pisana i nepisana pravila naših igara, pa i naših svađa i svađica. Nešto stariji dječaci i momci, ...
eSpona
Objavljeno: 10/03/2018
srdan-culafic-da-spasimo-klubove-navijace-i-sportKroz istoriju sporta pored pozitivnih primjera koji i dan danas krase tu granu društva, biĺo je i negativnih, koje su se većinom javljale kao posljedica navijačkih ...
eSpona
Objavljeno: 06/03/2018
janko-nikolovski-daci-pucaju-zar-neSaučesnici!? Kad se i na koji način prenuti!? Pišući o učeničkom nasilju u Digitanom demosu Rutović veli: sve je više spornih autoriteta. Onda se postavlja ...
eSpona
Objavljeno: 11/02/2018
milija-pajkovic-beranske-izborne-zavrzlame-biraci-ili-glasaciOva moja kolumna nema nikakve veze sa politikom, kako bi, možda, neko neupućen, na prvi pogled i pomislio, jer me taj domen djelovanja uopšte i ne zanima. Ovaj ...
eSpona
Objavljeno: 02/02/2018
janko-nikolovski-ne-naucna-fantastikaI monarhija je Republika - Res publica! Mogu li i mediji biti Res publica – u smislu vladavine? Jeste, monarhija je res publika, ali kao javna stvar (javna ...
eSpona
Objavljeno: 27/01/2018
zbogom-smekeruPoput mnogih legendi koje obilježe život brojnih generacija, poput onih koji se rođenjem pojave i svojim životom i učincima ostave vječitog traga za sobom, poput ...
eSpona
Objavljeno: 26/01/2018
srdan-culafic-da-ne-ugrozimo-jos-jednu-sjajnu-generacijuOpšte je poznato da je sport pravi reprezent države, a svaki uspjeh koji slavimo kada se ostvari dobar rezultat i osvoji medalja su produkt naših sportista. Iza ...
eSpona
Objavljeno: 12/01/2018
milija-pajkovic-uliceNe prođe mnogo vremena, a da se tako poneko ili neki ne oglase željom da budu kumovi beranskim ulicama, uličicama ili sokacima, i to onako kako to samo njima ...
eSpona
Objavljeno: 05/01/2018
milija-pajkovic-holivudsku-glumicu-milicu-milu-jovovic-treba-proglasiti-pocasnim-gradaninom-crne-goreO poznatoj holivudskoj glumici Mili Jovović pisao sam u nekoliko navrata, između ostalog, pojašnjavajući široj javnosti neke nepoznate činjenice i detalje iz ...
eSpona
Objavljeno: 03/01/2018
srdan-culafic-zeljeti-ili-imati-ono-sto-zelimoOpraštajući se od starog milenijuma prije 18 god. svako od nas je na svoj način gledao u bolje sjutra sa nadom da nam dolaze ljepša vremena. Taj period koji nas ...
eSpona
Objavljeno: 24/12/2017
milija-pajkovic-kadrovi"Kadrovi" su se kod nas, na našim širim prostorima, pojavili odmah poslije 1945. godine, kao istinska čeda novog društvenog poretka! Uselili su se, preko noći, u ...
eSpona
Objavljeno: 21/12/2017
sasa-radunovic-rekvijem-za-zbRaspisivanjem lokalnih izbora, petog decembra, odrađena je u Beranama dezinfekcija političke scene. Dezinsekciju će obaviti građani, četvrtog februara, a ...
eSpona
Objavljeno: 29/11/2017
janko-nikolovski-vise-prostora-za-komunu-i-nvoTrebaju li i žele li oni taj prostor i može li se !? Je li moguća i korisna jednačina centralno – lokalno kroz medijske pristupe? Prateći više godina javnu ...
eSpona
Objavljeno: 25/11/2017
olja-stojanovic-ne-nasilju-nad-zenama-u-porodici-ne-nasilju-nad-zenama-na-poslu-ne-nasilju-nad-zenama-u-drustvu"Šesnaest dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" je globalna, svjetska kampanja koju obilježava 1.700 organizacija u preko 100 država svijeta. Kampanja počinje ...
eSpona
Objavljeno: 07/11/2017
janko-nikolovski-mukotrpni-rad-oko-md-aRad koji traje, jer nikada neće i ne smije biti završen... Bio sam tu skoro na sajmu knjiga u Podgorici. A tamo  moji dobri, stari obradovani prijatelji; što ...
eSpona
Objavljeno: 19/10/2017
mirko-jakovljevic-beranski-aerodrom-je-neiskorisceni-resurs-sjevera-drzaveProteklog mjeseca nakon svečane sjednice povodom obilježavanja dana opštine Mojkovac predsjednik Filip Vujanović najavio je “da Vlada na krajnje pažlljiv način ...
eSpona
Objavljeno: 17/10/2017
fatima-mededovic-begovic-nas-jazavac-pred-sudom-i-medijiDAVID: Dobar dan, glavati i velevlažni carski gospodine! Sluga sam prepokorna! Ama, kakva je ovo kuća đe se ni Bog ne prima? SUDAC: Šuti, marvo jedna! Poput ...
eSpona
Objavljeno: 01/10/2017
perica-jokic-ribarsko-udruzenje-knjizevnikaJedan, u Crnoj Gori nepoznati, crnogorski pisac ušao je u najuži izbor za dodjelu ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost. Ovaj pisac, koji nije svojom voljom ...
eSpona
Objavljeno: 23/09/2017
prof-dr-drasko-dosljak-spomeniciSpomenik treba zaslužiti! Rečenica koja temeljno vjekuje u Crnoj Gori. U ovoj rečenici su sadržani svi zakoni o spomenicima, spomen-obilježjima, ...
eSpona
Objavljeno: 19/09/2017
milija-pajkovic-carigradske-carolijePriča o košarkaškima Srbije koji su svoju otadžbinu predstavljali na upravo okončanom Prvenstvu Evrope u Carigradu, odnosno Istanbulu, jeste, u stvari, i nešto više ...
eSpona
Objavljeno: 10/09/2017
perica-jokic-kuda-ide-skolstvoOd ove godine stupaju na snagu nova školska pravila. To je treća faza ka ukidanju škola. Resorno ministarstvo se pobrinulo da ovo ukidanje ne ide naglo, zato je ...
eSpona

Iz ugla satiričara:

Preporučujemo knjigu:

 

Zeljko Rutovic Postmediji knjiga

 

Priča eSpone