Vuka Golubovic 2I bi referendum. Lokalni, beranski, deveto martovski. I pobijedi opoziciona koalicija „Zdravo Berane (SNP-DF)“. I prepričaše se čuvene priče o slavlju i zastavama koje su, na štetu pobjednika, zatamnile izborni rezultat. I još čuvenije priče o navodnim dokazima kupovine glasova bivše vladajuće beranske partije i navodnom prebijanju aktivista DPS-a u privatnim objektima.

I sve je sada jasno. I ko dolazi na mjesto prvog čovjeka Berana, a njemu će biti posvećen jedan od narednih tekstova. I ko odlazi.

Vuka Golubović. Čovjek sa najdužim „predsjedničkim stažom“ u Beranama od uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori (Momčilo Mićović 1992- 1998, Sveto Mitrović 1998-2002, Relja Jovančević 2002-2006). Jedini od svih koji je nosio zvanje gradonačelnika (2006-2010), Golubović je neprekidno prvi političar Opštine Berane u periodu od 25. septembra 2006. godine do marta 2010. godine.

„Veliki brat“, kako ga je zvala većina Beranaca u prvih pet-šest godina rukovođenja gradom i „diktator“ i čovjek kojem se, u posljednje dvije godine, ne rijetko, zviždalo na javnoj sceni.

Za analizu je, prije svega Golubovićevu, a potom i partije kojoj pripada, da vide šta je to što je, kako se moglo vidjeti na TV prilozima, izazvalo neke od onih koji su Golubovića, ne tako davno, nazivali „velikim bratom“ da u izbornoj noći bučno proslavljaju njegov i poraz partije kojoj pripada.

Vuka Golubović je od prvog dana preuzimanja vlasti od svog prethodnika, Relje Jovančevića, gajio imidž „narodskog čovjeka“, spremnog na kompromise i voljnog da vrata kancelarije otvori za svakog građanina.

U tome je pretjerivao, pa je, prema Izvještajima o radu predsjednika Opštine, godišnje primao po više od 3. 000 građana Berana, ili, oko, 20.000 ljudi za dva manadata, čime je rasipao ogromnu energiju, vrijeme i sredstva na pokušajima da riješi neki od pojedinačnih problema građana.

Takav njegov odnos i rad imao je za cijenu da se isuviše troši na probleme pojedinaca, a njegovi najbliži saradnici, čak i funkcioneri, po nekoliko dana, usljed stalnih gužvi pred vratima njegove kancelarije, ne rijetko, nijesu mogli da obave konsultacije pri rješavanju nekih od komunalnih problema grada.

Pomagao je svima. Mještanima Kruščice i Šekulara. Grada i sela. Sportistima i zemljoradnicima. Nezaposlenim i onim koje su radili i u lokalnoj upravi. Novinarima, pa i onim koji nose prefiks „ nezavisni“, a u Beranama je, danas, većina onih koji se tako predstavljaju. I političarima. Njegovim partijskim drugovima i opozicionim predstavnicima.

VukaGolubovic330

I pomoć je bila različita. Od jednokratnih novčanih pomoći pojedincima, preko ustupanja službenih vozila za putovanje, pomoći za liječenje građana, nalaženja kancelarija i poslovnih prostora za pojedince, ustanove i NVO, štampanja knjiga, asfaltiranja puteva, pa do zapošljavanja i dodjele stanova.

Pokušavajući da populistički vlada, izlazeći u susret svima koji su mu se obraćali za pomoć, tokom prvih godina rukovođenja beranskom opštinom Golubović je, ionako glomazan birokrstski aparat uvećao do granice održivosti, pa i preko nje.

Ipak, uljujkan epitetima „veliki brat“ i „majka sirotinjska“, ali i pobjedama DPS-a u Beranama na izborima (2008, 2009, 2010, 2012. i 2013), Golubović je ignorisao upozorenja onih, do duše rijetkih, koji su ga još u prvom mandatu upozoravali da je takav sistem rukovođenja, posebno u ekonomski slabo stojećoj opštini, na duže staze, neodrživ.

Imao je sreću da je u prvim godinama mandata u Crnoj Gori vladao ekonomski i investicioni „bum", pa je, uz finansijsku podršku Vlade, mogao da izdrži sve te zahtjeve, ali i da znatno unaprijedi komunalnu infratrukturu izgradnjom ili započinjanjem nekih od većih, kapitalnih objekata u Beranama.

Osim izgradnje seoskih domova, kapela, vodovoda i asfaltiranja puteva na ruralnom području opštine, Golubović je sebe, kao predsjednika, obilježio izgradnjom nekoliko kapitalnih projekata, ali su plodovi tog rada, na kraju, bili gorki za njega.

Ulica „Mira i Slobode“ (obilaznica), izgrađena stambena zgrada sa 90 stanova, kao i davno započeta za prosvjetne radnike, koja je završena i useljena za vrijeme njegovog mandata, umjesto političkih poena donijele su mu probleme.

Zgrada Studentskog doma, takozvanog Univerzitetskog centra, usljed ekonomske krize kasnila je sa završetkom, što je bio slučaj i sa novom Dvoranom sportova.

U vrijeme njegovog mandata dupliran je broj sportskih kolektiva u Beranama, otvorena i četvrta fakultetska jedinica, povećan broj nevladinih organizacija, a godišnje se održiavalo oko 200 kulturno- zabavnih programa.

Pored kvalitetnog održavanja komunalne higijene grada, kao posebno značajan projekat kojim je trebalo da trajno riješi taj problem, bila je izgradnja Sanitarne deponije koja mu je, neslavno, obilježila tri posljednje godine mandata.

Projekat o kojem je govorio još na prvoj konferenciji za novinare u svojstvu predsjednika opštine, u oktobru 2006. godine, za koji je do 2010. imao podršku svih političkih struktura i građana, čak i nekih koji su kasnije kritikovali tu namjeru, negativno je obilježio posljednje tri godine njegovog mandata.

U samo praskozorje održavanja lokalnih izbora iz Vlade Crne Gore je saopšteno da se odustaje od tog projekta.

„Diktatura“, „nepotizam“, „korupcija“

Da je put od „velikog brata“ do „diktatora“ veoma mali Goluboviću se pokazalo u drugom mandatu.

Počelo je neshvatljivim ponašanjem uništavanja jednog zakupljenog bilborda, čija je sadržina desetak dana ostavljala ravnodušnim Berance, a za tajvandalski čin nije ni znao, da bi potom uslijedile i prijetnje upućene pojedinim novinarima koji su, s razlogom, kritikovali takav čin Golubovićevog brata, Milana, inače direktora Agencije za izgradnju i razvoj Berana, kojeg je on stavio u zaštitu.

Vuka grad mira

Spinovanjem javnosti, ali i podrškom dijela partije kojoj Golubović pripada, počinje priča o njegovom nepotizmu.

Osim potpuno opravdanih kritika građana na račun imenovanja brata za direktora Agencije, do kojeg je došlo četiri godine ranije, javnosti Berana je plasirana priča „da je ženu postavio za direktora JP „Komunalno“, sestru za direktora Centra za kulturu, snahu za administratora, kumu za sekretara Sekretarijata za finansije.

Namjerno se „zaboravljalo“ da je Golubović oženio direktoricu preduzeća, koja je taj posao obavljala četiri godine prije nego se udala za njega, da je „kuma“ dvije godine ranije bila sekretarka pomenutog Sekretarijata, a snaha 10-tak godina prije nego je on izabran za predsjednika opštine, obavljala funkcionerske poslove poput dužnosti sekretarke sekretarijata.

Populizam kojim je vladao, počeo je da mu se vraća kao bumerang - da ga urušava. Prvo u njegovoj partiji, a potom i dalje.

Priča o nepotizmu pojačana je „kriminalnom dodjelom“ stanova, inače projekta koji je Goluboviću i DPS-u mogao da donese značajne političke poene, a potom navodnom korupcijom tokom izgradnje sportskih terena i održavanja MOSI, 2012. godine.

Na otvaranju igara, doživio je prve, javne, zvižduke na otvorenoj sceni.

Upućeni su govorili da mu se zviždalo po „partijskoj direktivi DPS-a“, čiji su brojni istaknuti članovi, to je svima bilo vidljivo, bojkotovali ceremoniju otvaranja igara i njihovog održavanja.

Slična scena, zvižduci, ponovila se i povodom obilježavanja velikog jubileja, 800. godina Manastira Đurđevi stupovi, s tom razlikom što je, tada, izviždan i Filip Vujanović - predsjednik Crne Gore.

Zvižduci, blokade na smetlištu Vasove vode, zastoj u realizaciji započetih kapitalnih investicija, sporija isplata plata zaposlenim radnicima, otpuštanje oko 200 službenika i namještenika iz lokalne samouprave, podjela stanova, izgradnja stambenih zgrada pojedinih privatnih lica, otvoren rat sa novinarima i građanima okupljenim oko fejsbuk grupe „Luka Berane“, podijeljenost i nezainteresovanost dijela lokalnih funkcionera njegove partije da mu pomognu, izdvajanje područja Bihora iz sastava beranske opštine i formiranje Opštine Petnjica, sa kojeg su DPS i SDP, tradicionalno, dobijali između 2.200 - 2.500 glasova, bili su razlozi koji su njegov svakodnevni i višegodišnji direktni kontakt sa građanima „bacili niz Lim“, otupljujući mu tako jedino oružje koje je, kao nosilac izborne liste, imao pred izbore.

Epilog

Imenovanjem Golubovića za nosioca izborne liste na prijevremenim lokalnim izborima u Beranama održanim 9-og marta, DPS je od lokalnih izbora napravio „referendum Za i Protiv Vuke“.

To su znali svi koji su analitički i nepristrasno željeli da prate izborni proces, kao i svi učesnici izbora.

VukaG1To su, na kraju, pokazali i ostvareni rezultati političkih takmaca.

Od 11 izbornih lista koje su učestvovale na lokalnim izborima u Beranama, u lokalni parlament ušle samo dvije: Koalicija „Zdravo Berane (SNP-DF)“ , koja je, sa nešto više od 500 glasova prednosti osvojila 18 mandata i DPS koji je osvojio 17.

Lokalni DPS, pojačan ministrom Miodragom - Bobom Radunovićem, koji je bio šef izbornog štaba, osvojio je najveći broj glasova u Beranama bez područja Bihora, nešto oko 7.800, „ispeglavši" na taj način početni nedostatak glasova iz Petnjice.

Ipak, to je bilo nedovoljno da u referendumskoj atmosferi, koja je homogenizovala opoziciono biračko tijelo, osvoji još jedan, nedostajući mandat za većinu u parlamentu.

DPS se od ponedjeljka i zvanično seli u opozicione klupe, a Golubović, nakon više od sedam godina, odlazi sa mjesta predsjednika opštine.

Iza sebe ostavlja završenih nekoliko značajnih infratrukturnih objekata, još veći broj započetih i dugovanja koja se, prema podacima koje iznose pojedini predstavnici buduće vlasti, kreću „oko 10 miliona eura“.

Broj zasposlenih u lokalnoj upravi i javnim ustanovama i preduzećima čiji je ona osnivač, prema nezvaničnim podacima, kreće se oko 700 (u vrijeme kada je preuzeo vlast bilo je 510), kojima će se prvog narednog mjeseca dugovati šest plata.

Za skoro 80 mjeseci koliko je bio na vlasti, (01.10.2006. - 01.04.2014.) Golubović je zaposlenima isplatio 81 platu, jer je zatekao dug od sedam, ali je on, izražen u ciframa, po tom osnovu (usljed povećanja broja zaposlenih i većih bruto iznosa) veći nego što ga je naslijedio.

Saša Radunović

Autor je bivši portparol Opštine Berane,

izvršni direktor NVO „Spona“

savjetnik urednice Elektronskih novina „Espona“

eSpona OTV EU

Otvorena televizija

Kolumna:

Objavljeno: 29/11/2017
janko-nikolovski-vise-prostora-za-komunu-i-nvoTrebaju li i žele li oni taj prostor i može li se !? Je li moguća i korisna jednačina centralno – lokalno kroz medijske pristupe? Prateći više godina javnu ...
eSpona
Objavljeno: 25/11/2017
olja-stojanovic-ne-nasilju-nad-zenama-u-porodici-ne-nasilju-nad-zenama-na-poslu-ne-nasilju-nad-zenama-u-drustvu"Šesnaest dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" je globalna, svjetska kampanja koju obilježava 1.700 organizacija u preko 100 država svijeta. Kampanja počinje ...
eSpona
Objavljeno: 07/11/2017
janko-nikolovski-mukotrpni-rad-oko-md-aRad koji traje, jer nikada neće i ne smije biti završen... Bio sam tu skoro na sajmu knjiga u Podgorici. A tamo  moji dobri, stari obradovani prijatelji; što ...
eSpona
Objavljeno: 19/10/2017
mirko-jakovljevic-beranski-aerodrom-je-neiskorisceni-resurs-sjevera-drzaveProteklog mjeseca nakon svečane sjednice povodom obilježavanja dana opštine Mojkovac predsjednik Filip Vujanović najavio je “da Vlada na krajnje pažlljiv način ...
eSpona
Objavljeno: 17/10/2017
fatima-mededovic-begovic-nas-jazavac-pred-sudom-i-medijiDAVID: Dobar dan, glavati i velevlažni carski gospodine! Sluga sam prepokorna! Ama, kakva je ovo kuća đe se ni Bog ne prima? SUDAC: Šuti, marvo jedna! Poput ...
eSpona
Objavljeno: 01/10/2017
perica-jokic-ribarsko-udruzenje-knjizevnikaJedan, u Crnoj Gori nepoznati, crnogorski pisac ušao je u najuži izbor za dodjelu ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost. Ovaj pisac, koji nije svojom voljom ...
eSpona
Objavljeno: 23/09/2017
prof-dr-drasko-dosljak-spomeniciSpomenik treba zaslužiti! Rečenica koja temeljno vjekuje u Crnoj Gori. U ovoj rečenici su sadržani svi zakoni o spomenicima, spomen-obilježjima, ...
eSpona
Objavljeno: 19/09/2017
milija-pajkovic-carigradske-carolijePriča o košarkaškima Srbije koji su svoju otadžbinu predstavljali na upravo okončanom Prvenstvu Evrope u Carigradu, odnosno Istanbulu, jeste, u stvari, i nešto više ...
eSpona
Objavljeno: 10/09/2017
perica-jokic-kuda-ide-skolstvoOd ove godine stupaju na snagu nova školska pravila. To je treća faza ka ukidanju škola. Resorno ministarstvo se pobrinulo da ovo ukidanje ne ide naglo, zato je ...
eSpona
Objavljeno: 09/09/2017
janko-nikolovski-imam-pravo-da-znamU susret međunarodnom danu Right to know - imam pravo da znam Ovih dana, krajem septembra, 28. 09. tačnije, tradicionalno bez previše buke, obeležiće se dan ovog ...
eSpona
Objavljeno: 25/08/2017
jokovic-scekic-i-jedinstvo-snp-aVladimir Joković je novi predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Crne Gore. Tako su odlučili delegati Osmog kongresa, održanog u nedjelju, 13. avgusta, u ...
eSpona
Objavljeno: 21/08/2017
milija-pajkovic-zakackaOkončano je Svjetsko prvenstvo u atletici, koje se održavalo u glavnom gradu Engleske i Ujedinjenog Kraljevstva, Londonu, od 4-og do 13-og avgusta! Grad kraljevske ...
eSpona
Objavljeno: 09/08/2017
milija-pajkovic-pomracenje-mjesecaDjelimično pomračenje Mjeseca, a cio njegov tok, mogao je preksinoć da se posmatra iz Mongolije, Indije, Kine, središnog dijela Sibira, Australije, kao i sa ...
eSpona
Objavljeno: 10/07/2017
janko-nikolovski-pomirenje-ili-preplitanjeAspekti relacija (samo neki): Sloboda izražavanja: privatnost: javni interes: istraživačko novinarstvo: whistleblowers ... Može li Afrika postati postojbina ...
eSpona
Objavljeno: 30/06/2017
srdan-culafic-ljeto-lim-korzo-i-grad-koji-se-voliKada se iz njega odlazi srce se steže i ostaje sjeta. Svaki dolazak i boravak u njemu tjera srce da zatreperi i pokrene pozitivne emocije. Jednostavno, to je ...
eSpona
Objavljeno: 14/06/2017
umjesto-17-svjecica-na-tortiU subotu, 10. juna 2017. u beranskom Centru za kulturu održan je koncert „U sjećanju na Veljka“. Koncert je održan povodom Veljkovog sedamnaestog rođendana, a u ...
eSpona
Objavljeno: 20/05/2017
srdan-culafic-beranska-vremenska-sportska-linija-sjecanjem-protiv-zaboravaIzmeđu zivota i sporta stoji vremenska linija koja spaja i na kojoj su kao na traci zabilježeni ljudi i dogadjaji počevsi od viševjekovnih nadmetanja, trcanja, ...
eSpona
Objavljeno: 09/05/2017
perica-jokic-ziri-protiv-talentovanihU petak je u beranskom Centru za kulturu održano književno veče „Drugo lice ljubavi“. Srednjoškolci su čitali svoje radove, a žiri je imao tu nezahvalnu dužnost da, ...
eSpona
Objavljeno: 05/05/2017
sasa-radunovic-politicki-repetentiPokušaj nastavka prekinute Petnaeste sjednice Skupštine opštine Berane (SO) prošao je neslavno kao i njen početak. Novim padom i potvrdom onog što je viđeno više ...
eSpona
Objavljeno: 25/04/2017
milija-pajkovic-zavrsno-slovo-protiv-ulaska-crne-gore-u-nato-i-evropsku-zajednicuDržavna televizija, svakog dana i večeri, u svojim udarnim emisijama, kao prvu, a to znači po njima  i najvažniju vijest, objavljuje da je Crna Gora na samo ...
eSpona
Objavljeno: 24/04/2017
srdan-culafic-kuda-i-kako-dalje-iz-rukometne-provalije-u-kojoj-se-nalazimoSvi mi koji smo bili u rukometnom sportu danas se sa razlogom pitamo šta se desava sa crnogorskim rukometom? Kako dalje? Kuda? Šta je izlaz? Na ta pitanja ne ...
eSpona
Objavljeno: 17/04/2017
prof-dr-drasko-dosljak-monografija-o-pocasnom-berancu (Dragan Gaga Nikolić – Gospodin Mangup , priredila Radmila Stanković, Laguna – Beograd 2017, 231 str.) „U poslednjim godinama života, sve češće je pominjao ...
eSpona
Objavljeno: 05/04/2017
fatima-mededovic-begovic-podrska-diskiminisanim-majkama-sa-jednim-i-dvoje-djeceKao građanka, kroz civilni sektor i druge asocijacije, javno sam iznosila svoj stav. Na vrijeme sam ukazivala na zakone koji diskriminišu majke sa jednim i dvoje ...
eSpona
Objavljeno: 28/03/2017
krugovi-politickog-pritiska-na-javni-servisNeuobičajeno mirno je prošao izbor direktora (direktorice) Javnog servisa RTV CG. Nema oglašavanja medijskih i novinarskih udruženja, nema ni saopštenja kojima ...
eSpona
Objavljeno: 19/03/2017
fatima-mededovic-begovic-kafkizam(Stvarnost nevidljivog suda) Ovaj dolje postavljeni fragment vezano za književno  djelo  PROCES i samog pisca, Franca Kafku,  podsjetnik je da ...
eSpona
Objavljeno: 13/03/2017
sasa-radunovic-izborna-godinaPodijeljena i sa izgubljenim legitimitetom, Koalicija „Zdravo Berane“ ušla je devetog marta u predizbornu godinu. Bez investicija, vizije, novih radnih mjesta u ...
eSpona
Objavljeno: 27/02/2017
milija-pajkovic-cardaci-ni-na-nebu-ni-na-zemljiNa sjevernom kraju piste nekadašnjeg beranskog aerodroma nalazi se pet čardaka ni na zemlji, ni na nebu! To su Pristanišna, Pilotska i Upravna zgrada, Veliki hangar ...
eSpona
Objavljeno: 21/02/2017
dr-sanja-kovacevic-pedeset-nijansi-inspekcijeČija su krmad podno puta? E ovako, stane moj muž da sipa vode na onaj izvor iz potpornog zida, prije „tunjela“ u Zaostro da napuni hladnjak. Ja dangubna i ...
eSpona
Objavljeno: 20/02/2017
milija-pajkovic-marsalove-pudliceBio jednom u jednoj, pomalo brdovitoj, a pomalo i ravničarskoj zemlji, koja nema nikakve veze, a niti bilo kakve sličnosti, taman posla, sa ovom našom, jedan ...
eSpona
Objavljeno: 18/02/2017
fatima-mededovic-begovic-mobing-i-govor-mrznjeTermin mobing je prvi put 1984. godine upotrijebio švedski psiholog Hajnc Lejman. U našem jeziku riječi šikaniranje, maltretiranje, navodno nije bilo adekvatnog ...
eSpona
Objavljeno: 08/02/2017
janko-nikolovski-medijski-dijalozi-su-casopis-institucijaToliko je dosad pisano o značaju dijaloga o medijima (čitaj: o čovjekovim pravima) kroz, u naslovu pomenuti, čak i vanregionalni časopis i kroz njegove redovne ...
eSpona
Objavljeno: 06/02/2017
kolumna-sasa-radunovic-rujiste-je-napusteno-zivjelo-rujistePrivremeno odlagalište komunalnog otpada u Rujištu ponovo se koristi, a radnici Komunalnog preduzeća sakupljeni otpad, sa povremenim prekidima, odvoze ga na ...
eSpona
Objavljeno: 21/01/2017
prof-dr-drasko-dosljak-njegos „Je  l’ na srcu ka na jezik vama,Vjerujete  l’ tome što zborite...?“                       ...
eSpona
Objavljeno: 10/01/2017
milija-pajkovic-da-li-je-kurta-murta-ili-je-murta-kurtaSa ovih stranica sam se oglasio prije dvije godine, četvrtog oktobra, kolumnom "Kurta i Murta“, u kojoj sam ponešto napomenuo o Kurtama i Murtama iz jedne zemlje ...
eSpona
Objavljeno: 02/01/2017
milija-pajkovic-srdzba-ljepotice-bistriceMalena Crna Gora mogla se do avgusta 2012. godine pohvaliti nečim čime se nijesu mogle podičiti ni mnogo veće i razvijenije zemlje - naime, u tom trenutku u njoj je ...
eSpona
Objavljeno: 27/12/2016
sasa-radunovic-ali-baba-i-17-politickih-razbojnika-ili-kakav-je-kraj-koalicije-zdravo-beraneNakon prekida Dvanaeste sjednice SO Berane, održane u aprilu, kada je neusvajanjem i ponovljenim glasanjem Izvještaja o radu predsjednika Opštine, koji je, iz ...
eSpona
Objavljeno: 15/11/2016
milija-pajkovic-nole-glavu-gorePrisjetih se jednog davnog trenutka, prisjetih se bokserskog okršaja između BK Berane i BK Budućnost, koji je održan pred krcatim gledalištem, na hramu beranskog ...
eSpona
Objavljeno: 14/11/2016
sasa-radunovic-na-istoku-stare-price-na-zapadu-nista-novoOno što je Espona najavila još u februaru, da će beranska lokalna uprava morati da radi rebalans i da je njegova struktura nerealna i izrazito potrošačka, danas se ...
eSpona
Objavljeno: 06/11/2016
dr-drasko-dosljak-izbori-i-vladaStandardna pitanja nakon svih izbora, pa i crnogorskih, jesu: Ko će i kada formirati Vladu? Nakon oktobarskih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori ovim pitanjima ...
eSpona
Objavljeno: 31/10/2016
milija-pajkovic-pismo-bake-njegosave-ili-glasacu-sinko-za-vas-kad-bidnete-na-vlasNije prošlo mnogo od završetka ovih poslednjih naših izbora, kad nam stiže pismo! Pristiže ti ono u ovo vrijeme fejsbuka, tvitera i ostalih zavrzlama i gubivremena ...
eSpona
Objavljeno: 29/10/2016
komnen-becirovic-napad-na-njegovo-velicanstvo-izvor-moraceEvo već tri decenije kako se vodi borba za spas Morače koja je još od početka poprimila evropske, ako ne svjetske razmjere i tokom koje se ispostavilo da je Morača ...
eSpona
Objavljeno: 19/10/2016
sasa-radunovic-dok-je-df-a-nema-zime-za-dpsOvaj osvrt mogao je da sačeka par dana. I da bude, opet, isto (ne) atraktivan i (ne) čitan. Mogao je, ako se kalkuliše i čeka šta će biti dalje... Ali, onda bi ...
eSpona
Objavljeno: 05/10/2016
milija-pajkovic-atak-na-srce-moraceSelo Ljevište, u Gornjoj Morači, nalazi se na 1.173 metra nadmorske visine, ispod jednog od vrhova planine Lole - Zebaoca! Prema popisu iz 2003 godine u selu je ...
eSpona
Objavljeno: 27/09/2016
drasko-dosljak-evropski-dan-jezika Koliko jezika znaš, toliko vrijediš Latinska izreka Jezici su nastajali i nestajali. Ima jezika koji su nestali bez traga, neki su se trasformisali u niz ...
eSpona
Objavljeno: 18/09/2016
sasa-radunovic-savoNakon primirja između politike i političara sa jedne strane i građana sa druge, već čuvena beranska priča o odvoženju i tretmanu otpada ponovo je aktivirana. U ...
eSpona
Objavljeno: 06/09/2016
fatima-mededovic-begovic-za-moju-i-vasu-lijepu-crnu-goruPoštovani/e građani/ke, Obzirom da me svakoga dana zovu nekakvi “misionari“, koji hoće da spasu državu - samo ako im našim glasovima omogućimo lagodan život ...
eSpona
Objavljeno: 27/08/2016
milija-pajkovic-da-li-neko-u-crnogorskom-sportu-koristi-nedozvoljena-podsticajna-sredstva-odnosno-dopingLjetnje olimpijske igre u Riju, s prizvukom karnevala i Kopakabane, okončane su - medalje su podijeljene i olimpijsko selo je ostalo prazno. Preostaje vrijeme ...
eSpona
Objavljeno: 24/08/2016
milija-pajkovic-vazno-je-ucestvovatiKrilaticu "važno je učestvovati" koja je trebalo da odslikava duh Ljetnjih sportskih igara, odnosno Olimpijskih, nije izrekao, kako se često navodi, osnivač ...
eSpona
Objavljeno: 21/07/2016
perica-jokic-mister-kontejnerPreksinoć je u beranskom Centru za kulturu vrhunski dobro odigrana predstava - monodrama „Junak đevojka“ u izvedbi glumice Jelene Ivanišević - Paunović. I sve bi ...
eSpona
Objavljeno: 15/07/2016
sasa-radunovic-krug-je-zatvorenPrivremeno odlagalište komunalnog otpada u Rujištu, definitivno, nije više u opticaju i lokalna vlast traži drugu lokaciju za te namjene. To više nijesu samo ...
eSpona

Iz ugla satiričara:

Preporučujemo knjigu:

 

Vildan knjiga

 

Priča eSpone