Poplave 2016 1Malena Crna Gora mogla se do avgusta 2012. godine pohvaliti nečim čime se nijesu mogle podičiti ni mnogo veće i razvijenije zemlje - naime, u tom trenutku u njoj je bilo, ni manje, ni više, nego preko šest hiljada raznih tkz. nevladinih organizacija! U Beranama je, doduše, prema nepotpunim podacima, pošto se oni mijenjaju iz dana u dan, uknjiženo preko 130 takvih organizacija!

U opisu njihovog rada, između ostalog, postoje i odredbe koje obuhvataju razvoj turizma, ali i zaštitu čovjekove prirodne sredine. Ko pomaže većinu tih organizacija, šta je, u stvari, njihova prava djelatnost, zbog čega su ustanovljene, pored onog što svi znamo, a to je da se iz opštinske i državne kese uzme nešto novca za lične potrebe, odgovoriće najbolji sudija - vrijeme!

Jedno je sigurno - one su nastale kao rezultat tobožnjih društvenih izmjena, i to jednog društva koje je, takođe, tobože, proglašeno kao "društvo tranzicije“, gdje se iskoristila namjerno ta strana riječ da bi izazvala nedoumice, a gdje je nedoumica tu je i dosta mutnog, a gdje je mutnoće, tu se odlično snalaze oni koji su naučili da love u mutnom.

Na žalost, svjedoci smo raznih sprdačina koje nam proturaju svakodnevno iz bijelog svijeta, pokazujući tako da žele da nas stave u isti koš sa necivilizovanim i primitivnim društvima, kobajagi nas učeći svemu i svačemu, iako oni mogu da nauče mnogo toga od nas, ali onog što ne valja - kako bez rada da imaš mnogo toga, kako da ubijediš mnoge da vjeruju u laži, u pogrešnu istoriju, u sve ono što je naopako.

Dakle, gotovo nijedna od tih silnih organizacija, od kojih su neke prava preduzeća za prodaju magle i praznih priča, nije podigla svoj glas protiv izgradnje hidroelektrana i elektrana u Crnoj Gori, pa i u našem kraju.

Tek se neko od njih, čisto reda radi, oglasi, s vremena na vrijeme,  ponekim pismom i to je sve. Naročito je prepoznatljiva jedna NVO sa prizvukom zelenog u svom nazivu, čiji se predstavnici ne miču sa državne televizije, sipajući brbljivo naučene tekstove, a kad ih neko obavijesti o napadu na neku rijeku, rječicu, onda samo "mudruju“ iz svojih udobnih sjedeljki.

Niko se od njih nije pojavio na licu mjesta da napravi živi bedem i ne dozvoli izvođačima radova da uništavaju vjekovni, milenijumski, prirodni sklad - svi junaci nikom ponikoše i u crnu zemlju pogledaše!

Tako su oni olako, uz protivljenje pojedinaca koji su dolaskom na lice mjesta i svojim napisima ukazali na unakazivanje čovjekove životne sredine, dozvolili određenoj grupi da se bogati skrnaveći  prirodu, uništavajući rječne tokove, remeteći vječni sklad prelijepih kanjona i klisura.

Eto, na žalost, uništena je Šekularska rijeka, a i okolne šume su na izdisaju, Pepićka rijeka je na udaru, sprema se uveliko nasrtaj na Lim, onda na pjenušavu Perućicu koja sama od sebe bijeli platna, što se i spominje u jednoj legendi ili priči o boravku Svetog Save u potkomovskom kraju, na Mojansku i Konjsku rijeku i, konačno, izvršen je napad na Bistricu.

Tako je to, na žalost, širom Crne Gore, svugdje gdje je bilo kakva rijeka, rječica, vodopad, pa se, uveliko, sprema pravi nasrtaj na Moraču, kao i na njen izvor Grlo u Vragodolu iznad Ljevišta.

Kanjon Bistrice, čiji je početak na samo tri kilometra udaljenosti od Berana, poznat kao carstvo pastrmke, orlova, sokola, pojilo raznih životinja, uništen je, takođe, zajedno sa koritom rijeke, iz koje su u stara vremena, a i donedavno, stanovnici Buča, Lušca, Pešaca i Doca, kao i svještenici Manastira Đurđevi Stupovi, dovodili jazovima vodu da bi plavili i navodnjavali svoja imanja.

Bistrica je, u stvari, rijeka tri stara naselja - Lušca, Pešaca i Buča, granica između Lušca i Buča.

Ona je i prava arheološka riznica - na njenoj desnoj obali, u ataru Banjevca, kod ušća Konjske rijeke u nju, nalazi se neispitana gradina Gradac. Starost utvrde nije naučno utvrđena, sigurno doseže u daleku prošlost, što svjedoče i nalazi grnčarije, kao i ostaci suhozida.

Preko puta je lanac pećina - Vilino vreteno, Dvovratnica, Čađa, u kojoj su se za vrijeme Drugog svjetskog rata sklanjali od naleta bombardovanja žitelji Berana i naselja u okruženju. I danas su vidne rupe na stijenama, u koje su stavljane grede i patosnice, preko kojih su nekada davno prolazili stanovnici pećina, naročito Zidanice, koja je do skoro bila prepoznatljiva po ulaznom zidu, koji, na žalost, uništavaju.

Bez ikakve opomene, bez ikakve najave, na jedno takvo bogatstvo su se okomili oni koji žele da svaku rijeku i jači potok u Crnoj Gori, pa i u beranskom kraju, pretvore u svoje vlasništvo, uništavajući ih pri tom, i zarađujući dosta novca od prodaje struje.

Obećanjem sređivanja puta uz rijeku, pa, čak, i probijanjem asfaltnog putnog pravca sa tunelom do Jezerina kod Kolašina, ubijedili su brzo stanovnike iz Gornjih Sela, od kojih većina živi u Beranama i na raznim drugim stranama, u ispravnost svoje nakane, a i u to da će im sve to donijeti sreću i blagostanje.

Sve je započeto skrnavljenjem Jezerštice, veličanstvene otoke iz Rupskog jezera (Pešića jezero), kada su unekoliko sredili put od glavne ceste do katuna.

Nije prošlo mnogo i put je nagrđen, što od kamiona i traktora, što od vode koja se nesmetano slijeva skoro cijelom njegovom dužinom. Od obećanih mnogih radnih mjesta, mještani su se, na jedvite jade, izborili za jedno, dva!

Put od Pešaca do Lubnica, koji je samo proširen i asfaltiran, pitanje je kolikim i kakvim slojem, nešto je i ublažena uzbrdica ka Zdravcu, sređivan je, ni manje ni više, nego tri godine, uz upotrebu novih građevinskih mašina i kamiona.

Kako je urađen pokazala je Bistrica čim je prvi put nabujala - ponijela ga je kao tranju na više mjesta, a da opštinska služba nije pravoremeno uvela vanredno stanje ponijela bi jošte više.

Na sred korita Jelovice, kako se naziva prvi dio toka Bistrice, kroz istoimenu planinu, kod skretnice prema jezeru, izgrađena je betonska skalamerija za hidrocentralu.

Ružne građevine uz cestu, ograđene bodljikavom žicom, umnogome liče na ratne logore, uz tužne vodotokove sa cijevima i bazenima i samo mogu da odagnaju zalutale turiste, a kamo li da dovode nove. Pri tom se uništava dosta šume, remeti prirodna ravnoteža, pojačava se štetno zračenje i pogubno utiče na riblji i ostali životinjski svijet.

Izgradnja takvih nakaradnih "strujnih postrojenja“, iza kojih su i strani ulagači i naredbodavci, uz one domaće,  nameće  pitanje - zašto su visoko razvijene zemlje zabranile i prestale sa takvim vidom iskorištavanja prirodne energije?

Evo odgovora - zato što su se zbile katastrofe sa dosta ljudskih žrtava i zato što je znatno veće ulaganje od onog očekivanog, zato što je radna snaga za održavanje takvih centrala iz njihovih zemalja, a to traži mnogo više i dodatnih ulaganja.

Dalje - zašto su oni koji žele da ulažu, a i već ulažu, u izgradnju hidroelektrana i elektrana kod nas, iz onih zemalja koje na sve načine ulažu u turistički razvoj svoje države, uz veliku zaradu i očekivanje još veće?

Pa zato što žele, poslije grešaka, da sačuvaju svoje prirodne ljepote koje nijesu ni približne onim našim, a naše, uz pomoć svojih saučesnika, da unište i dokrajče, da bi nas tako očerupali i pojačali još više našu ekonomsku zavisnost od njih, a uz nju su prilijepljene i ostale! O jevtinoj radnoj snazi, ne treba ni trošiti riječi.

Šta treba da nam se desi da jednom za svagda shvatimo da u svijetu niko nema milosti za nikog i da se iza lažnih prijateljstava na nivou država kriju samo interesi, tajni i javni i ništa drugo.  

Sve ovo nikako ne znači da se treba odreći proizvodnje električne energije, jer je ona sastavni dio naše svakodnevnice, naprotiv, treba je i proizvoditi. Rješenje je lakše nego se li se to i očekuje - treba iskoristiti vjetrove na visovima, koji duvaju tokom cijele godine i izgraditi vjetrenjače, ali u skladu sa okruženjem, ne na način kao što je to sada rađeno, i u saradnji sa ozbiljnim preduzećima i stručnjacima.

Što se tiče jakih potoka, rječica i rijeka treba graditi male protočne elektrane, koje uopšte ne škode okruženju u bilo kojem obliku i mogu da napajaju potrebnom količinom energije naselja u blizini, sela i katune, što bi bilo značajno i za rasterećenje električne mreže Crne Gore.

Tada tok rijeke ostaje isti, šuma se ne siječe, a malene kućice za uređaje ne odudaraju od okoliša i oblažu se drvetom, tako da liče na katunske stanove.

Malo je kome poznato, ali je ratni zarobljenik Njemac Vili, odmah poslije završetka rata, napravio u Lušcu elektranu, koristeći svoje znanje i umješnost, prokopavši jaz od Bistrice uz pomoć zatvorenika iz zloglasnog komunističkog zatvora Šefkovača u Beranama, tako da su osvjetljenje dobila domaćinstva u tri naselja - Lušcu, Pešcima i na Buču.

No, čim se Vili vratio u Njemačku, elektrana je prestala da radi i po običaju je pokradena. A danas, nema dana da u nekoliko navrata ne nestane, onako iz čista mira, struja, u spomenutim naseljima, ali i u ostalim, na desnoj obali Lima, na putu kroz beransku dolinu.

A da je priroda jača od čovjeka i da je nesavladiva, uz napomenu da se od nje može uzimati samo onoliko koliko ona to daje i onda kada  to ona želi, pokazala je nedavno ljepotica Bistrica, ljeti jedva vidna, sa virovima za kupanje, sa nekim mjestima gdje i zagnjuri u šljunak i nestane, dok se  s jeseni i u proljeće, preko noći, pretvara u ogromnu bujicu i tako naraste da sve valja i nosi pred sobom, što je i pokazala više puta.

Bilo je godina kada je tekla raširena od bučičkog do lužačko-pečičkog brda! Tako se zbilo i tu skoro - ni bazeni, ni cijevi elektrane, ni bezbrižnost graditelja te sulude zamisli da zauzdaju rijeku i unište prirodu nijesu mogli da je zaustave i ona je umalo potopila znatan dio Lušca i Pešaca, zaprijetila je preko naraslog Lima i varoši, i to upravo ona mjesta koja su od nje oteli neki od žitelja ovih naselja i prodali doseljenicima, koji su se iz udaljenih sela naselili u vrijeme otvaranja fabrika.

Teško je bilo koga izdvojiti sa te lijeve obale Bistrice koji su se nedavno, cijelu noć, rvali sa pomahnitalom i razljućenom rijekom u pokušaju spasavanju svojeg imetka, sa divljom ljepoticom koja je riješila da se osveti onima koji su je naružili, ali je pritom zakačila i njih nedužne.

Čini mi se da je, nekako, slučaj penzionerke Kate Stešević iz tog dijela Pešaca, kod starog mosta, pravi odraz svih tih muka i strahota.

Ona se od bujice koja je potopila prizemlje nove kuće u kojoj živi spasila popevši se na sprat, odakle su je susjedi izbavili. Njeno pokućstvo, sav njen namještaj je uništen, a zidovi su potamnili od vode -  bili su potrebni dani da se mulj, smeće i ostale naslage izbace iz njenog doma.

Iako je sve to pretprjela, niko nije mogao da primijeti da je uzrujana, ostala je  pribrana, kao, uostalom, i većina okolnog življa, koje je snašla ista nevolja, svjesna činjenice, da živi upravo na dnu nekadašnjeg korita Bistrice.

Drveni mostić na Bojovića viru, razapet između dvije stijene, pješačka veza između Buča i Lušca, Bistrica nikada do sada nije odnijela - sada ga je samo prislonila uz obalu. Opštinske vlasti bi, svakako, trebale da, što hitnije, koji održavaju samo njih nekoliko iz najbližih kuća, a koriste ga svi!

Može se, na prvi pogled, učiniti da ovaj napis, možda, ne pristaje uz ova sva praznična raspoloženja, ali mislim, da je bilo kakav predah od molitve, trpeze i slavlja, upravo pogodan da se najozbiljnije shvati mnogo toga, ali i da se pokušamo sabrati u nastojanjima da spasimo naše rijeke, rječice, potoke, sve naše prirodne ljepote od naružavanja i juriša na njeno iskonsko biće, a sve to zarad ličnog ćara.

Zapitajte se samo da li je, možda, struja pojevtinila, zapitajte se šta sve u sklopu svog računa za struju plaćate, a šta dobijate za uzvrat, da li imate i struju redovno ili često nestaje (stanovnici lijeve obale Lima, od Beransela do Vinicke, preko Doca, Lušca, Pešaca, Buča, svakodnevno nemaju struju u više navrata, a čim se neka dobra baka okrene na svojem ležaju, gore u Šekularu, gdje su i prodali lijepu zgradu škole vlasnicima elektrane, onda opet nema struje, a da ne govorimo o prvoj grmljavini, prvoj kiši, prvom snijegu! Sve bi to bilo zanimljivo i za priču i za ostalo samo da nijesmo u dvadesetprvom vijeku! Zato se trebamo boriti da spasimo ovo što nam je preostalo, a i da natjeramo da ove postojeće ,,skalamerije“ za struju na Bistrici i Šekularskoj Rijeci odstranimo i oslobodimo rijeke i okruženje, kao da i spriječimo napad na Moraču i sve ostalo u Crnoj Gori.

Najlakše je ćutati i praviti se nevješt, a poslije, kad se sve okonča nepovoljno, jadikovati! Naša jedina budućnost su istinski turizam, izvoz pijaće vode i proizvodnja zdrave hrane - sve ostalo je prazna priča, a da je to istina pokazale su sve ove silne godine iza nas.

Ne zamjerite što sam vam uduzeo malčice vremena, a u jedno sam siguran - ovo vam ne može naškoditi, a  može, čak, i koristiti!

Ostajte mi zdravo i veselo!

Milija Pajković

eSpona OTV EU

Otvorena televizija

viskom 300x250

Kolumna:

Objavljeno: 13/02/2019
adem-ado-softic-dekret-jusufa-ibn-abdulahaPedeset godina od osnivanja (1862-1912) varoš Berane je teritorijalno pripadala Otomanskom carstvu. Nakon njegovog pada i povlačenja Osmanlija sa ovih prostora, ...
eSpona
Objavljeno: 03/02/2019
adem-ado-softic-prohijalo-sa-duvanskim-dimomSasvim slučajno sinoć sam parkirao auto ispod „Pušačke terase“, u bloku stambenih zgrada na mjestu gdje se nekad završavala moja bašta i malinjaci, a počinjao ...
eSpona
Objavljeno: 20/01/2019
adem-ado-softic-lero(1962 - 1986) Zvao se Senad Ramčević. Ali, pravo ime znalo mu je svega nekoliko najbližih komšija i rođaka. Ostali Ivangrađani znali su ga samo po nadimku: LERO. ...
eSpona
Objavljeno: 15/01/2019
adem-ado-softic-dr-debejki-u-ivangraduSonjin kačamak za kardiohirurga Kad je najpoznatiji svjetski kardiohirurg dr Majkl Elis Debejki (Michael Ellis DeBakey) jednom prilikom prije 45 godina posjetio ...
eSpona
Objavljeno: 14/01/2019
milija-pajkovic-sekijev-sitan-vezU sam osvit Božićnih praznika, u Beogradu je iz ovozemaljskog života, u 82. godini, iskoračio jedan od najboljih fudbalera svojeg vremena na planeti, Dragoslav Šeki ...
eSpona
Objavljeno: 07/01/2019
srdan-culafic-ulaganjima-se-stvaraju-dobri-sportisti-i-jos-bolji-ljudiJedna od stvari, gdje mnogi ljudi na ovoj planeti mogu bez obzira na materijalni status i porijeklo učestvovati u igri i takmičiti se jedni protiv drugih ...
eSpona
Objavljeno: 27/12/2018
srdan-culafic-reklamnim-spotovima-ne-treba-skrnaviti-time-outU mnostvu interesantnih detalja koje na sportskim borilištima izvode igrači, frenetičnom podrškom navijači, svakako, nezaobilazni akteri su i treneri. Zanimljivo ...
eSpona
Objavljeno: 21/12/2018
milija-pajkovic-mirko-i-slavko-ponovo-jasuTaman smo pomislili da je vrijeme bratstva i jedinstva, raznih zasijedanja, pa i onog u Jajcu, kao i raznoraznih odbora pride, AFŽ-a, kovhoza, sovhoza, ...
eSpona
Objavljeno: 15/12/2018
janko-nikolovski-ljudi-i-oruzjeLjubav na prvi pogled ili večita ljubav Iako je sve počelo toljagama, ljudi su svuda u svijetu (ne samo države) ostali u velikoj ljubavi sa oružjem...  Zašto? ...
eSpona
Objavljeno: 26/10/2018
sasa-radunovic-izvini-fuadeAko novinar ima informaciju i ne objavi je, ona je opasna po njega. Ili se, možda, srami da je objavi. Strah je razumljiv i podložan mu je svako. Ali sram nije. ...
eSpona
Objavljeno: 23/10/2018
adem-ado-softic-ivangradski-rukometni-bombarderiJoš od hazene, preteče rukometa, koju je u Berane krajem tridesetih godina iz Beograda donijela tadašnja studentkinja Radmila Nedić, pa preko velikog i malog ...
eSpona
Objavljeno: 18/10/2018
janko-nikolovski-la-rue-du-jeu-des-enfantsU centru Strazbura - Francuska (Alzas) ima ulica koja se zove „Ulica dečije igre“. Ime je dobila ne voljom opštinskih organa već akcijom samih građana, koji su ...
eSpona
Objavljeno: 15/10/2018
vesna-novovic-nasa-milenaNaša DIVA je otišla. Dostojanstveno, tiho, kako priliči velikim ljudima, velikim umjetnicima, kako priliči velikoj dami. Otišla je svom Gagi. Dvadeset i prvog ...
eSpona
Objavljeno: 08/10/2018
adem-ado-softic-medijska-razglednica-balkanaPod kopitama sve agresivnijih medijskih jahača Apokalipse na Balkanu: Politike, Kapitala, Kriminala i Pohlepe, pored zdravog razuma i morala, među prvima stradaju i ...
eSpona
Objavljeno: 07/10/2018
sasa-radunovic-ja-sam-osamnaestiPočetak mandata nove lokalne vlasti za građane Berana nije mogao biti bolji. Otvorena je nova sportska dvorana i završena rekonstrukcija istočne tribine Gradskog ...
eSpona
Objavljeno: 20/09/2018
lion-hodzic-sta-da-budes-kad-porastesNije bilo davno, ali sam pregrmio ono pitanje „šta ćeš da budeš, kad porasteš?“ Kad razmislim, stavljali su me u takvu situaciju ka' da su se trudili da se što više ...
eSpona
Objavljeno: 15/09/2018
adem-ado-softic-dan-oslobodenja-beranaNa današni dan prije 74 godine, 15. septembra 1944. nakon višečasovne akcije 7. i 9. Crnogorske udarne brigade i jednog bataljona Ozne, varoš Berane je konačno ...
eSpona
Objavljeno: 13/09/2018
adem-ado-softic-cetvrti-metak-iz-belcite„Zato nikad ne pitaj za kim zvono zvoni...“ Na današnji dan, 10. septembra 1937. godine, od snajperskog metka u španskom gradiću Belčita poginuo je Beranac Vukašin ...
eSpona
Objavljeno: 10/09/2018
sasa-radunovic-njofraSve sportske priče su slične. Govore o borbi za pobjede koje donose bodove, medalje, popularnost i prestiž... No, sportske priče znaju da budu ispunjene i borbom ...
eSpona
Objavljeno: 05/09/2018
adem-ado-softic-na-talasima-radio-balkana„Soko zove Orla!“ - „Orao pao!“ Na današnji dan prije 75 godina, 3. septembra 1943. desio se veliki preokret. Fašistička Italija u Cassibileu potpisala je ...
eSpona
Objavljeno: 23/08/2018
adem-ado-softic-cistokrvni-balkanciDavinčijev balkanski kod Nije život na Zemlji počeo rođenjem ovdašnjih političara, niti je kultura nastala njihovim osvajanjem vlasti. Rađanjem mnogih život bi ...
eSpona
Objavljeno: 24/07/2018
adem-ado-softic-posljednji-kos-oca-crnogorske-kosarkeRadule Vešović, osnivač beranske, crnogorske, i legenda ex jugoslovenske košarke, ogorčen odnosom beranskih političara prema ovdašnjoj košarci i sportu uopšte, kao ...
eSpona
Objavljeno: 10/07/2018
sasa-radunovic-da-sam-se-ja-pit-oRezultatski solidan nastup beranskih sportista na MOSI u Priboju, ali i njihovo ukupno ponašanje i predstavljanje grada, može se i treba okarakterisati kao ...
eSpona
Objavljeno: 23/06/2018
adem-ado-softic-rimski-kastrum-beranska-enigmaNa nekoliko mjesta pored magistralnog puta prema Beranama po desnoj strani stoje svojevrsni metalni krajputaši sa natpisima koji obavještavaju prolaznike da se na ...
eSpona
Objavljeno: 17/06/2018
prof-dr-drasko-dosljak-sutjeska-nije-vodaBitka na Sutjesci ili Peta neprijateljska ofanziva, je naziv koji je u jugoslovenskoj istoriografiji odomaćen za operacije „Švarc“ (nem. Schwarz, „crno“) ...
eSpona
Objavljeno: 15/06/2018
janko-nikolovski-mediji-izmedu-juce-i-sjutraŽeljko Rutović, Postmediji (kriza smisla ili masmedijski totalitarizam); Podgorica, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, 2017.godine Malo malo, pa nas taj pisac ...
eSpona
Objavljeno: 23/05/2018
prof-dr-drasko-dosljak-uz-21-maj-dobili-smo-drzavuPrije 12 godina,  21. maja 2006. godine, nešto prije ponoći, iz Crne Gore je u svijet, i u budućnost, poslata rečenica: “Dobili smo državu!" Upravo, ova ...
eSpona
Objavljeno: 02/05/2018
sasa-radunovic-ugovorNakon bure u javnosti  izazvane saznanjem da je Javni servis Radio televizija Crne Gore (RTVCG) sklopio ugovor sa Centrom za građansko obrazovanje (CGO) o ...
eSpona
Objavljeno: 29/04/2018
ado-softic-sedamdeset-godina-od-osnivanja-kud-a-dusan-boskovicKultura sjećanja je armatura u temeljima veličanstvene građevine zvane Opšta kultura bez koje bi se ona vrlo brzo urušila. Neke stvari o ovom gradu nemamo pravo da ...
eSpona
Objavljeno: 21/04/2018
janko-nikolovski-o-dosetkama-i-nipodastavanjuVarijacija na govor mržnje Uzmimo najklimaviji a istovremeno i najsnažniji primjer: Razgovaraju dvojica gladnih siromaha - „Znaš li da je punjena pljeskavica ...
eSpona
Objavljeno: 12/04/2018
slavko-mandic-snila-baba-sto-joj-milo-biloKada je vidio da je đavo odnio šalu i da više neće moći da bude jedan od šrafova koji upravljaju nacionalnim javnim servisom RTV Crne Gore, oglasio se predsjednik ...
eSpona
Objavljeno: 09/04/2018
srdan-culafic-magija-sporta-i-novo-vrijemeOpsesija zvana "sport" obično se javlja kod mladih ljudi, a nadograđuju je vremenom odrasli. U početku to biva popunjavanje slobodnog vremena, trošenje energije ...
eSpona
Objavljeno: 07/04/2018
perica-jokic-moja-uloga-u-najvaznijoj-hajdukovoj-utakmiciBilo je to prije 38 godina... Umjesto da budem slavljenik, ja sam te 1980. postao glavni krivac za ispadanje splitskog Hajduka iz četvrtfinala evropskog fudbalskog ...
eSpona
Objavljeno: 07/04/2018
braho-adrovic-dobre-price-u-sjenci-konkursnih-kriterijuma„Razmeđa Bihora“, NVO Centar za kulturu „Bihor“, Podgorica, 2018. lKnjiga „Razmeđa Bihora“ koja sadrži izbor tridesetak priča  koje su prispjele na konkurs ...
eSpona
Objavljeno: 06/04/2018
ado-softic-vijek-u-znaku-cetvrtog-aprilaDanašnji dan, 4. april, istorijski i globalno posmatrano, vrlo je interesantan i inspirativan datum, nabijen događajima koji su trajno obilježili nemirni XX vijek. ...
eSpona
Objavljeno: 02/04/2018
ado-softic-odbrana-ivangradske-odbraneU beranskoj kotlini Lim nije slučajno ovako širok, razuđen i plitak. Dok god je takav on je izvor života i blagodeti u Poljimlju. Svako njegovo kroćenje i ...
eSpona
Objavljeno: 17/03/2018
milija-pajkovic-oces-li-josU vrijeme našeg djetinjstva i dijela našeg odrastanja postojala su pisana i nepisana pravila naših igara, pa i naših svađa i svađica. Nešto stariji dječaci i momci, ...
eSpona
Objavljeno: 10/03/2018
srdan-culafic-da-spasimo-klubove-navijace-i-sportKroz istoriju sporta pored pozitivnih primjera koji i dan danas krase tu granu društva, biĺo je i negativnih, koje su se većinom javljale kao posljedica navijačkih ...
eSpona
Objavljeno: 06/03/2018
janko-nikolovski-daci-pucaju-zar-neSaučesnici!? Kad se i na koji način prenuti!? Pišući o učeničkom nasilju u Digitanom demosu Rutović veli: sve je više spornih autoriteta. Onda se postavlja ...
eSpona
Objavljeno: 11/02/2018
milija-pajkovic-beranske-izborne-zavrzlame-biraci-ili-glasaciOva moja kolumna nema nikakve veze sa politikom, kako bi, možda, neko neupućen, na prvi pogled i pomislio, jer me taj domen djelovanja uopšte i ne zanima. Ovaj ...
eSpona
Objavljeno: 02/02/2018
janko-nikolovski-ne-naucna-fantastikaI monarhija je Republika - Res publica! Mogu li i mediji biti Res publica – u smislu vladavine? Jeste, monarhija je res publika, ali kao javna stvar (javna ...
eSpona
Objavljeno: 27/01/2018
zbogom-smekeruPoput mnogih legendi koje obilježe život brojnih generacija, poput onih koji se rođenjem pojave i svojim životom i učincima ostave vječitog traga za sobom, poput ...
eSpona
Objavljeno: 26/01/2018
srdan-culafic-da-ne-ugrozimo-jos-jednu-sjajnu-generacijuOpšte je poznato da je sport pravi reprezent države, a svaki uspjeh koji slavimo kada se ostvari dobar rezultat i osvoji medalja su produkt naših sportista. Iza ...
eSpona
Objavljeno: 12/01/2018
milija-pajkovic-uliceNe prođe mnogo vremena, a da se tako poneko ili neki ne oglase željom da budu kumovi beranskim ulicama, uličicama ili sokacima, i to onako kako to samo njima ...
eSpona
Objavljeno: 05/01/2018
milija-pajkovic-holivudsku-glumicu-milicu-milu-jovovic-treba-proglasiti-pocasnim-gradaninom-crne-goreO poznatoj holivudskoj glumici Mili Jovović pisao sam u nekoliko navrata, između ostalog, pojašnjavajući široj javnosti neke nepoznate činjenice i detalje iz ...
eSpona
Objavljeno: 03/01/2018
srdan-culafic-zeljeti-ili-imati-ono-sto-zelimoOpraštajući se od starog milenijuma prije 18 god. svako od nas je na svoj način gledao u bolje sjutra sa nadom da nam dolaze ljepša vremena. Taj period koji nas ...
eSpona
Objavljeno: 24/12/2017
milija-pajkovic-kadrovi"Kadrovi" su se kod nas, na našim širim prostorima, pojavili odmah poslije 1945. godine, kao istinska čeda novog društvenog poretka! Uselili su se, preko noći, u ...
eSpona
Objavljeno: 21/12/2017
sasa-radunovic-rekvijem-za-zbRaspisivanjem lokalnih izbora, petog decembra, odrađena je u Beranama dezinfekcija političke scene. Dezinsekciju će obaviti građani, četvrtog februara, a ...
eSpona
Objavljeno: 29/11/2017
janko-nikolovski-vise-prostora-za-komunu-i-nvoTrebaju li i žele li oni taj prostor i može li se !? Je li moguća i korisna jednačina centralno – lokalno kroz medijske pristupe? Prateći više godina javnu ...
eSpona
Objavljeno: 25/11/2017
olja-stojanovic-ne-nasilju-nad-zenama-u-porodici-ne-nasilju-nad-zenama-na-poslu-ne-nasilju-nad-zenama-u-drustvu"Šesnaest dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" je globalna, svjetska kampanja koju obilježava 1.700 organizacija u preko 100 država svijeta. Kampanja počinje ...
eSpona

Iz ugla satiričara:

Preporučujemo knjigu:

 

Zeljko Rutovic Postmediji knjiga

 

Priča eSpone