Aerodrom Berane toranjNa sjevernom kraju piste nekadašnjeg beranskog aerodroma nalazi se pet čardaka ni na zemlji, ni na nebu! To su Pristanišna, Pilotska i Upravna zgrada, Veliki hangar i Kožni pogon, dok je šesti, Mali hangar, sravnjen sa crnom zemljom!

Pristaništa zgrada je bila ukras aerodroma, sa terasom na istočnoj strani, sa borovima ispred, restoranskim dijelom, fontanom u njemu i sa jednim od prvih televizijskih prijemnika u beranskom kraju. Sa velike sunčane terase, sa suncobranima, mahalo se najmilijim koji su u avionu, "daglasu“ ili "fokeru“, čekali polijetanje za Beograd. Sa nje se radovalo i dolascima, naravno, a bilo je tu i ljubavnih sastanaka i rastanaka! Restoran je bio poznat po dobroj hrani i proslavama raznih svečanosti, ponajviše Nove godine, kao i gledanju humorističkih televizijskih serija, a među njima i kultne "Ogledalo Građanina Pokornog“, Radivoja - Lole Đukića, sa Čkaljom, Mijom i ostalim vrstnim komičarima, kad su televizijski prijemnici u cijeloj Crnoj Gori mogli na prste da se prebroje. Pristanišna zgrada je, bez obzira što aerodrom po svim pravilima zdravorazumskog razmišljanja nije trebao da bude na tom mjestu, nego na Šestarevcu, označila jedno razdoblje života mnogim stanovnicima beranskog kraja i obojila ga je u svijetle i u vesele boje.

Pristanišna zgrada se prestankom rada aerodroma, za koji se brzo pokazalo da nije isplativ, naročito pojavom moćnijih letilica, bila našla na meti kradljivaca i štetočina. Na svu sreću, njen znatan dio spašen je otvaranjem novog restorana, koji još radi i prepoznatljiv je po svadbama, a i drugi dio je sačuvan, jer se  u njega uselila porodica jedne nekadašnje radnice "Turist-biroa“. Inače, Turist-biro se, jedno vrijeme, nalazio u glavnoj ulici, južno od Todove apoteke, a tu su se i kupovale avionske karte, dok je autobus, postavljen ispred, odvozio i dovodio putnike.

Na žalost, sada su toranj i prostorije u njegovom prizemlju  istinski dekor za neki horor film - polupani prozori na spratu, a dolje odneseno sve što je moglo da se ponese.

U neposrednom susjedstvu je zgrada, nekada divna, sada na izdisaju! To je Pilotska zgrada, nazvana po tome što je napravljena za  pitomce Vojne vazduhoplovne škole iz Mostara, koji su tu boravili u smjenama, učeći letenje jedrilicama i sportskim avionima. Divili su se budući piloti "galeba“ našem bistrookom nebu, neopisivim prirodnim ljepotama, ali i krupnookim i jedrim ljepoticama, šetkajući čuvenim beranskim korzoom! U zgradi je postojala kuhinja sa velikom salom za obedovanje, kao i sve ostalo što je bilo potrebno za ugodan boravak.

Sada je okolo zgrade smeće, razbijena staklena srča, a iz nje je iznijeto sve - pokućstvo, televizijski prijemnici, mašine za pranje rublja, frižideri, zamrzivači, čak i posuđe sa priborom za jelo i sve je to prodavano po jevtinim cijenama kupcima koji su isti kao i prodavci. Pored toga, huligani svakodnevno gađaju kamenicama prozore i ispisuju  sve i svašta po zidovima.

S južne strane je bila montažna Upravna zgrada, sa dosta prostorija, s namještajem i sve je to, po običaju, pokradeno. A onda ju je neko i zapalio - ništa novo u piromanskom kraju. Međutim, i dalje je privlačna za lopuže, koji su riješili da od nje ne ostane niti jedna daska.

Veliki hangar, u kojem se još uvijek nalaze avioni i jedrilice mjesnog aero-kluba, kao i nekoliko pratećih prostorija, u stanju su pred umiranjem! Samo je pitanje časa kada će se raspuknuti krov urušiti i samljeti letilice i ostalo. Prozorska stakla su razbijena sa svih strana, odnijeto je dosta toga, a letilice nijesu mogli nikako da izvuku. Sa zapadne strane je prava ilustracija za svjetski hit "Pink Flojda“ "Još jedna cigla u zidu“, samo što iz ovog hangarskog zida nedostaje mnogo više cigli, a i vodovodnih cijevi. A brojne generacije mladih varoši i okoline, pojačani stručnjacima sa strane, okupljale su se u njemu i ispred, s velikom željom da se vinu u plavetnilo i jezde njime.

Prema krajnjem sjevernom dijelu piste, naspram skloništa za avione, spava doskorašnji Kožni pogon, prozvan tako jer je u njemu poslednji nalazio pogon za proizvodnju kožne galanterije (ne računajući porodicu, koja je prije toga tu kratko obitavala). Brzim raspadom i nestankom tog pogona, nastali su novi crni dani za dobro urađeno montažno zdanje. Nanovo je očerupan do gole kože, umješno i vješto, onako kako to rade kuvarice koje očas očiste kokošku od perja, a nestali su i metalni stubovi ograde sa žicom; ostalo je samo njih nekoliko, koji su blizu puta,  jer kradljivcima u nesmetanom obavljanju njihovog zanata smetaju šetači i prolaznici. 

Uz Veliki hangar nalazio se Mali hangar, koji je načet u vrijeme velikog snijega, od prije nekoliko godina, tačnije, njegov krov! A s krova je počelo i ostalo - da je odmah postavljen novi, ostao bi i hangar. U hangaru se, između ostalog, nalazio i ostatak aviona u kojem je stradala heroina crnogorskog letenja Beranka Olga Šoškić - Milović. Avion je trebao da  se preparira i osmisli kao spomenik njoj i ostalim beranskim letačima koji su poginuli, ali je umjesto toga odnesen do poslednjeg šrafa, tako da nije ostalo ni traga od njega, kao ni od hangara, pa samo oni upućeniji mogu da znaju gdje se on i nalazio.

A malo ko zna da se u sklopu aerodromske cjeline, blizu staze za pristajanje, nalazila meterološka stanica, uređena po svim pravilima, koja je i dan-danas mogla da služi svojoj namjeni. No, ona danas ne služi ničemu, jer od nje nije ostala ni daščica.

O svemu ovome sam pisao na vrijeme, čim se to počelo dešavati, a, evo, opet, i sada, napominjem da je krajnje vrijeme da se ove građevine spasu od konačne pošasti! Smišljena natezanja oko toga ko je  vlasnik građevina treba sasvim odbaciti, pošto je sve to izgrađeno od narodnih para, jer je vlast svoje kese, i te kako, dobro čuvala, a i sada čuva kao oči u glavi. A i ne treba nikako zaboraviti - za izgradnju aerodroma i svega pratećeg, i to na mjestu gdje nije trebao da se gradi, oteta su i popljačkana obradiva imanja Dolačana, Lužačana i Pečičana, uz novčanu nadoknadu koja nije vrijedna spomena i spada u domen nevjerovatnog, a sa vrha južnog dijela piste nepotrebno su iseljene porodice Veković, Pajković, Delević, Obradović, Zečević, Bulatović i Zonjić. Sva oduzeta imanja, u dužini od dva kilometra, proglašena su za neplodna, svrstana u najgoru vrstu, iako su na njima uspijevale razne poljoprivredne kulture, postojali voćnjaci, a i jazovi za plavljenje. Dokaz  da su to radili smišljeno, navodeći neistinu, jesu djelovi istih imanja koja su ostala izvan aerodrumske cjeline, i na kojima, uprkos tome što su jazovi za navodnjavanje uništeni, odlično rađa sve što se posadi!

Toranj pristanišne zgrade sa prostorijama treba dodijeliti stanaru i vlasniku restorana, Pilotsku zgradu treba preurediti u školu, u dom za učenike, dom za mlade, ili, pak, useliti porodice koje će da ulože u obnovu, a Kožarski pogon se može urediti za obavljanje nekih sportskih djelatnosti (stoni tenis, teretana) i okupljanje mladih, koji, za sada vježbaju na svojim spravama koje su postavili u avionskom skloništu ispod Rastovca, ili, pak, useliti porodice.

A o divljačkom ponašanju dijela našeg naroda, o njegovom rušilačkom nagonu, o takvom odnosu prema onome što je i njegovo, ispoljenom naročito pod okriljem noći, ne treba trošiti riječi, za to nam sigurno nije kriv niko iz bijelog svijeta!

Ako se ikada počnu primjenjivati strožije zakonske odredbe, novčane i zatvorske, uz određenu fizičku podršku, ali po pravilu "jednako za sve“, sigurno  je da će doći do smanjenja takvog nenormalnog i neuobičajenog ponašanja za ljudska bića, pa, čak, i za mnoge životinjske vrste.

Milija Pajković

eSpona OTV EU

Otvorena televizija

Kolumna:

Objavljeno: 05/01/2018
milija-pajkovic-holivudsku-glumicu-milicu-milu-jovovic-treba-proglasiti-pocasnim-gradaninom-crne-goreO poznatoj holivudskoj glumici Mili Jovović pisao sam u nekoliko navrata, između ostalog, pojašnjavajući široj javnosti neke nepoznate činjenice i detalje iz ...
eSpona
Objavljeno: 03/01/2018
srdan-culafic-zeljeti-ili-imati-ono-sto-zelimoOpraštajući se od starog milenijuma prije 18 god. svako od nas je na svoj način gledao u bolje sjutra sa nadom da nam dolaze ljepša vremena. Taj period koji nas ...
eSpona
Objavljeno: 24/12/2017
milija-pajkovic-kadrovi"Kadrovi" su se kod nas, na našim širim prostorima, pojavili odmah poslije 1945. godine, kao istinska čeda novog društvenog poretka! Uselili su se, preko noći, u ...
eSpona
Objavljeno: 21/12/2017
sasa-radunovic-rekvijem-za-zbRaspisivanjem lokalnih izbora, petog decembra, odrađena je u Beranama dezinfekcija političke scene. Dezinsekciju će obaviti građani, četvrtog februara, a ...
eSpona
Objavljeno: 29/11/2017
janko-nikolovski-vise-prostora-za-komunu-i-nvoTrebaju li i žele li oni taj prostor i može li se !? Je li moguća i korisna jednačina centralno – lokalno kroz medijske pristupe? Prateći više godina javnu ...
eSpona
Objavljeno: 25/11/2017
olja-stojanovic-ne-nasilju-nad-zenama-u-porodici-ne-nasilju-nad-zenama-na-poslu-ne-nasilju-nad-zenama-u-drustvu"Šesnaest dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" je globalna, svjetska kampanja koju obilježava 1.700 organizacija u preko 100 država svijeta. Kampanja počinje ...
eSpona
Objavljeno: 07/11/2017
janko-nikolovski-mukotrpni-rad-oko-md-aRad koji traje, jer nikada neće i ne smije biti završen... Bio sam tu skoro na sajmu knjiga u Podgorici. A tamo  moji dobri, stari obradovani prijatelji; što ...
eSpona
Objavljeno: 19/10/2017
mirko-jakovljevic-beranski-aerodrom-je-neiskorisceni-resurs-sjevera-drzaveProteklog mjeseca nakon svečane sjednice povodom obilježavanja dana opštine Mojkovac predsjednik Filip Vujanović najavio je “da Vlada na krajnje pažlljiv način ...
eSpona
Objavljeno: 17/10/2017
fatima-mededovic-begovic-nas-jazavac-pred-sudom-i-medijiDAVID: Dobar dan, glavati i velevlažni carski gospodine! Sluga sam prepokorna! Ama, kakva je ovo kuća đe se ni Bog ne prima? SUDAC: Šuti, marvo jedna! Poput ...
eSpona
Objavljeno: 01/10/2017
perica-jokic-ribarsko-udruzenje-knjizevnikaJedan, u Crnoj Gori nepoznati, crnogorski pisac ušao je u najuži izbor za dodjelu ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost. Ovaj pisac, koji nije svojom voljom ...
eSpona
Objavljeno: 23/09/2017
prof-dr-drasko-dosljak-spomeniciSpomenik treba zaslužiti! Rečenica koja temeljno vjekuje u Crnoj Gori. U ovoj rečenici su sadržani svi zakoni o spomenicima, spomen-obilježjima, ...
eSpona
Objavljeno: 19/09/2017
milija-pajkovic-carigradske-carolijePriča o košarkaškima Srbije koji su svoju otadžbinu predstavljali na upravo okončanom Prvenstvu Evrope u Carigradu, odnosno Istanbulu, jeste, u stvari, i nešto više ...
eSpona
Objavljeno: 10/09/2017
perica-jokic-kuda-ide-skolstvoOd ove godine stupaju na snagu nova školska pravila. To je treća faza ka ukidanju škola. Resorno ministarstvo se pobrinulo da ovo ukidanje ne ide naglo, zato je ...
eSpona
Objavljeno: 09/09/2017
janko-nikolovski-imam-pravo-da-znamU susret međunarodnom danu Right to know - imam pravo da znam Ovih dana, krajem septembra, 28. 09. tačnije, tradicionalno bez previše buke, obeležiće se dan ovog ...
eSpona
Objavljeno: 25/08/2017
jokovic-scekic-i-jedinstvo-snp-aVladimir Joković je novi predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Crne Gore. Tako su odlučili delegati Osmog kongresa, održanog u nedjelju, 13. avgusta, u ...
eSpona
Objavljeno: 21/08/2017
milija-pajkovic-zakackaOkončano je Svjetsko prvenstvo u atletici, koje se održavalo u glavnom gradu Engleske i Ujedinjenog Kraljevstva, Londonu, od 4-og do 13-og avgusta! Grad kraljevske ...
eSpona
Objavljeno: 09/08/2017
milija-pajkovic-pomracenje-mjesecaDjelimično pomračenje Mjeseca, a cio njegov tok, mogao je preksinoć da se posmatra iz Mongolije, Indije, Kine, središnog dijela Sibira, Australije, kao i sa ...
eSpona
Objavljeno: 10/07/2017
janko-nikolovski-pomirenje-ili-preplitanjeAspekti relacija (samo neki): Sloboda izražavanja: privatnost: javni interes: istraživačko novinarstvo: whistleblowers ... Može li Afrika postati postojbina ...
eSpona
Objavljeno: 30/06/2017
srdan-culafic-ljeto-lim-korzo-i-grad-koji-se-voliKada se iz njega odlazi srce se steže i ostaje sjeta. Svaki dolazak i boravak u njemu tjera srce da zatreperi i pokrene pozitivne emocije. Jednostavno, to je ...
eSpona
Objavljeno: 14/06/2017
umjesto-17-svjecica-na-tortiU subotu, 10. juna 2017. u beranskom Centru za kulturu održan je koncert „U sjećanju na Veljka“. Koncert je održan povodom Veljkovog sedamnaestog rođendana, a u ...
eSpona
Objavljeno: 20/05/2017
srdan-culafic-beranska-vremenska-sportska-linija-sjecanjem-protiv-zaboravaIzmeđu zivota i sporta stoji vremenska linija koja spaja i na kojoj su kao na traci zabilježeni ljudi i dogadjaji počevsi od viševjekovnih nadmetanja, trcanja, ...
eSpona
Objavljeno: 09/05/2017
perica-jokic-ziri-protiv-talentovanihU petak je u beranskom Centru za kulturu održano književno veče „Drugo lice ljubavi“. Srednjoškolci su čitali svoje radove, a žiri je imao tu nezahvalnu dužnost da, ...
eSpona
Objavljeno: 05/05/2017
sasa-radunovic-politicki-repetentiPokušaj nastavka prekinute Petnaeste sjednice Skupštine opštine Berane (SO) prošao je neslavno kao i njen početak. Novim padom i potvrdom onog što je viđeno više ...
eSpona
Objavljeno: 25/04/2017
milija-pajkovic-zavrsno-slovo-protiv-ulaska-crne-gore-u-nato-i-evropsku-zajednicuDržavna televizija, svakog dana i večeri, u svojim udarnim emisijama, kao prvu, a to znači po njima  i najvažniju vijest, objavljuje da je Crna Gora na samo ...
eSpona
Objavljeno: 24/04/2017
srdan-culafic-kuda-i-kako-dalje-iz-rukometne-provalije-u-kojoj-se-nalazimoSvi mi koji smo bili u rukometnom sportu danas se sa razlogom pitamo šta se desava sa crnogorskim rukometom? Kako dalje? Kuda? Šta je izlaz? Na ta pitanja ne ...
eSpona
Objavljeno: 17/04/2017
prof-dr-drasko-dosljak-monografija-o-pocasnom-berancu (Dragan Gaga Nikolić – Gospodin Mangup , priredila Radmila Stanković, Laguna – Beograd 2017, 231 str.) „U poslednjim godinama života, sve češće je pominjao ...
eSpona
Objavljeno: 05/04/2017
fatima-mededovic-begovic-podrska-diskiminisanim-majkama-sa-jednim-i-dvoje-djeceKao građanka, kroz civilni sektor i druge asocijacije, javno sam iznosila svoj stav. Na vrijeme sam ukazivala na zakone koji diskriminišu majke sa jednim i dvoje ...
eSpona
Objavljeno: 28/03/2017
krugovi-politickog-pritiska-na-javni-servisNeuobičajeno mirno je prošao izbor direktora (direktorice) Javnog servisa RTV CG. Nema oglašavanja medijskih i novinarskih udruženja, nema ni saopštenja kojima ...
eSpona
Objavljeno: 19/03/2017
fatima-mededovic-begovic-kafkizam(Stvarnost nevidljivog suda) Ovaj dolje postavljeni fragment vezano za književno  djelo  PROCES i samog pisca, Franca Kafku,  podsjetnik je da ...
eSpona
Objavljeno: 13/03/2017
sasa-radunovic-izborna-godinaPodijeljena i sa izgubljenim legitimitetom, Koalicija „Zdravo Berane“ ušla je devetog marta u predizbornu godinu. Bez investicija, vizije, novih radnih mjesta u ...
eSpona
Objavljeno: 21/02/2017
dr-sanja-kovacevic-pedeset-nijansi-inspekcijeČija su krmad podno puta? E ovako, stane moj muž da sipa vode na onaj izvor iz potpornog zida, prije „tunjela“ u Zaostro da napuni hladnjak. Ja dangubna i ...
eSpona
Objavljeno: 20/02/2017
milija-pajkovic-marsalove-pudliceBio jednom u jednoj, pomalo brdovitoj, a pomalo i ravničarskoj zemlji, koja nema nikakve veze, a niti bilo kakve sličnosti, taman posla, sa ovom našom, jedan ...
eSpona
Objavljeno: 18/02/2017
fatima-mededovic-begovic-mobing-i-govor-mrznjeTermin mobing je prvi put 1984. godine upotrijebio švedski psiholog Hajnc Lejman. U našem jeziku riječi šikaniranje, maltretiranje, navodno nije bilo adekvatnog ...
eSpona
Objavljeno: 08/02/2017
janko-nikolovski-medijski-dijalozi-su-casopis-institucijaToliko je dosad pisano o značaju dijaloga o medijima (čitaj: o čovjekovim pravima) kroz, u naslovu pomenuti, čak i vanregionalni časopis i kroz njegove redovne ...
eSpona
Objavljeno: 06/02/2017
kolumna-sasa-radunovic-rujiste-je-napusteno-zivjelo-rujistePrivremeno odlagalište komunalnog otpada u Rujištu ponovo se koristi, a radnici Komunalnog preduzeća sakupljeni otpad, sa povremenim prekidima, odvoze ga na ...
eSpona
Objavljeno: 21/01/2017
prof-dr-drasko-dosljak-njegos „Je  l’ na srcu ka na jezik vama,Vjerujete  l’ tome što zborite...?“                       ...
eSpona
Objavljeno: 10/01/2017
milija-pajkovic-da-li-je-kurta-murta-ili-je-murta-kurtaSa ovih stranica sam se oglasio prije dvije godine, četvrtog oktobra, kolumnom "Kurta i Murta“, u kojoj sam ponešto napomenuo o Kurtama i Murtama iz jedne zemlje ...
eSpona
Objavljeno: 02/01/2017
milija-pajkovic-srdzba-ljepotice-bistriceMalena Crna Gora mogla se do avgusta 2012. godine pohvaliti nečim čime se nijesu mogle podičiti ni mnogo veće i razvijenije zemlje - naime, u tom trenutku u njoj je ...
eSpona
Objavljeno: 27/12/2016
sasa-radunovic-ali-baba-i-17-politickih-razbojnika-ili-kakav-je-kraj-koalicije-zdravo-beraneNakon prekida Dvanaeste sjednice SO Berane, održane u aprilu, kada je neusvajanjem i ponovljenim glasanjem Izvještaja o radu predsjednika Opštine, koji je, iz ...
eSpona
Objavljeno: 15/11/2016
milija-pajkovic-nole-glavu-gorePrisjetih se jednog davnog trenutka, prisjetih se bokserskog okršaja između BK Berane i BK Budućnost, koji je održan pred krcatim gledalištem, na hramu beranskog ...
eSpona
Objavljeno: 14/11/2016
sasa-radunovic-na-istoku-stare-price-na-zapadu-nista-novoOno što je Espona najavila još u februaru, da će beranska lokalna uprava morati da radi rebalans i da je njegova struktura nerealna i izrazito potrošačka, danas se ...
eSpona
Objavljeno: 06/11/2016
dr-drasko-dosljak-izbori-i-vladaStandardna pitanja nakon svih izbora, pa i crnogorskih, jesu: Ko će i kada formirati Vladu? Nakon oktobarskih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori ovim pitanjima ...
eSpona
Objavljeno: 31/10/2016
milija-pajkovic-pismo-bake-njegosave-ili-glasacu-sinko-za-vas-kad-bidnete-na-vlasNije prošlo mnogo od završetka ovih poslednjih naših izbora, kad nam stiže pismo! Pristiže ti ono u ovo vrijeme fejsbuka, tvitera i ostalih zavrzlama i gubivremena ...
eSpona
Objavljeno: 29/10/2016
komnen-becirovic-napad-na-njegovo-velicanstvo-izvor-moraceEvo već tri decenije kako se vodi borba za spas Morače koja je još od početka poprimila evropske, ako ne svjetske razmjere i tokom koje se ispostavilo da je Morača ...
eSpona
Objavljeno: 19/10/2016
sasa-radunovic-dok-je-df-a-nema-zime-za-dpsOvaj osvrt mogao je da sačeka par dana. I da bude, opet, isto (ne) atraktivan i (ne) čitan. Mogao je, ako se kalkuliše i čeka šta će biti dalje... Ali, onda bi ...
eSpona
Objavljeno: 05/10/2016
milija-pajkovic-atak-na-srce-moraceSelo Ljevište, u Gornjoj Morači, nalazi se na 1.173 metra nadmorske visine, ispod jednog od vrhova planine Lole - Zebaoca! Prema popisu iz 2003 godine u selu je ...
eSpona
Objavljeno: 27/09/2016
drasko-dosljak-evropski-dan-jezika Koliko jezika znaš, toliko vrijediš Latinska izreka Jezici su nastajali i nestajali. Ima jezika koji su nestali bez traga, neki su se trasformisali u niz ...
eSpona
Objavljeno: 18/09/2016
sasa-radunovic-savoNakon primirja između politike i političara sa jedne strane i građana sa druge, već čuvena beranska priča o odvoženju i tretmanu otpada ponovo je aktivirana. U ...
eSpona
Objavljeno: 06/09/2016
fatima-mededovic-begovic-za-moju-i-vasu-lijepu-crnu-goruPoštovani/e građani/ke, Obzirom da me svakoga dana zovu nekakvi “misionari“, koji hoće da spasu državu - samo ako im našim glasovima omogućimo lagodan život ...
eSpona
Objavljeno: 27/08/2016
milija-pajkovic-da-li-neko-u-crnogorskom-sportu-koristi-nedozvoljena-podsticajna-sredstva-odnosno-dopingLjetnje olimpijske igre u Riju, s prizvukom karnevala i Kopakabane, okončane su - medalje su podijeljene i olimpijsko selo je ostalo prazno. Preostaje vrijeme ...
eSpona

Iz ugla satiričara:

Preporučujemo knjigu:

 

Vildan knjiga

 

Priča eSpone