ivana spanovic london 2017Okončano je Svjetsko prvenstvo u atletici, koje se održavalo u glavnom gradu Engleske i Ujedinjenog Kraljevstva, Londonu, od 4-og do 13-og avgusta! Grad kraljevske porodice, Tauera-Bridža, Bakingamske palate, Muzeja voštanih figura  „Madam Tiso“, najveće sat-kule sa zvonikom na svijetu Big Benom, trostruki domaćin ljetnjih Olimpijskih igara, okupio je najbolje svjetske atletičare i atletičarke, dakle, sve one koji su ostvarili norme za ovo prestižno nadmetanje, kao i one koji su se tu našli po pozivu, eto, kao nekakav podstrek za razvitak atletskog sporta u sredinama odakle su pristigli, iako, ruku na srce, mnogima i nije bilo tamo mjesto!

Iz Londona je sa prelijepog stadiona u svijet otišla, uistinu, divna slika mladosti, poleta i požrtvovanja za svaki djelić sekunde i za svaki milimetar, pomno praćena od strane svih onih kojima je ovaj osnovni sport u srcu! Međutim, izgleda da je ovo najveće planetarno nadmetanje pokazalo i nešto drugo - čini se, a nadajmo se da je to samo prvi i nepouzdani utisak, da je „kraljica sportova“, na žalost, počela da pobolijeva od iste bolesti kao i većina ostalih sportova. A znači te boleštine su besomučna trka za novcem, u kojoj je sve dozvoljeno i određeni propusti u organizaciji, pa i u suđenju!

Najveća atletska takmičenja su, do skoro, bila spoj tradicije, dostojanstva, neumoljivog poštovanja pravila i nesalomive borbe protiv dopinga, tog najvećeg zla savremenog sporta! No, kao i što Olimpijske igre zbog koječega, a, između ostalog, i zbog jurenja rekorda po broju zemalja učesnica, takmičara i takmičarki, uz nepotrebno ubacivanje nekih sportova i vještina, zbog sličnih pobuda, sve više liče na neka mjesna nadmetanja, a ne na nešto što je san svih sportista i sportiskinja, tako postoji velika bojazan da i ovakvo takmičenje poprimi nekakve druge razmjere!

Najprije - kako je moguće da stomačni virus napravi pravi dar-mar u jednom hotelu za zvanični smještaj učesnika Prvenstva, uz činjenicu da je, čak, trideset takmičara i takmičarki oboljelo od njega? Iako nije bio pregledan, dakle, bez ikakvog dokaza da je obolio, sprinteru iz Bocvane Isaku Makvali je zabranjeno da trči u finalnoj trci na 400 metara! No, pošto se žalio, dozvoljeno mu je da trči kvalifikacionu trku na 200 metara, ali sam! Tako će Svetsko prvenstvo u Londonu ostati zapamćeno po novoj disciplini - trčanju sa samim sobom! Ostaće upamćeno i po tome što su muške štafete, prije nastupa, provele 45 minuta u hladnoj prostoriji čekajući proglašenje pobjednika i objavljivanje spotova.

Međutim, ostaće ono zapamćeno i po dešavanjima u finalnom nadmetanju u skoku udalj za žene, odnosno po onome što se desilo pobjednici Dijamantske lige u toj disciplini, osvajačici bronzane olimpijske medalje, evropskoj prvakinji, dva puta bronzanoj sa svjetskih prvenstava, Ivani Španović iz Srbije!

Inače, uspon ove heroine pratim od njenih početaka, kada je kao djevojčica ukazala na svoj nesvakidašnji raskošni talenat i vjerovao sam, kao, uostalom i mnogi, da će se, konačno, ova lijepa Zrenjaninka, dokopati svjetske zlatne kolajne. Londonski Ivanin završni skok je pokazao mnogo toga, a, između ostalog, i to da treba što hitnije pooštriti mjere u mnogim oblicima atletskog djelanja, od onih u malim sredinama, pa sve do najviših tijela ovog izuzetno gledanog i cijenjenog sporta.

Na prvi pogled i na osnovu video snimka koji je dostupan javnosti sve je jasno - Ivana Španović je prekočila sedam metara i to onoliko koliko je dovoljno za zlatnu medalju, ali je njen otkačeni leđni broj ostavio trag na daljini od 6.91! I tu nema šta da se raspravlja, jer su pravila za takmičenje IAAF nedvosmislena, pošto se skok mjeri od traga koji je ostavio takmičar ili takmičarka, svim onim što nosi na sebi, pa i brojem ili djelićem odjeće! U tom slučaju, sudije su ispravno postupile i već je tada, na borilištu u Londonu, trebalo završiti svako pojašnjavanje.

Ali, da li je sve bilo baš tako kako je prihvaćeno od strane sudija, pa i sudijske Komisije za žalbe, jer su se, u međuvremenu, predstavnici AS Srbije žalili? Trener Ivane Španović, Novosađanin Goran Obradović, koji radi sa njome od 2008. godine, po običaju je miran i staložen, ali i mišljenja da postoje izvjesne nejasnoće koje nijesu pojašnjene onako kako treba i po pravilima. Inače, Obradovića dugo znam, jer je skakao u vis, kao član novosadske „Vojvodine“, u isto vrijeme kad i moj takmičar Veselin-Vesko Kolić, pa su, čak, bili zajedno u pionirskom, mlađejuniorskom i juniorskom vrhu Jugoslavije. Kao pionir, Obradović je preskočio 190, a Kolić, moj takmičar i član AK Berane, u istom uzrastu, prekočio je 2.00 m, što je rekord Crne Gore, evo, 31 godinu. A postoji tu još jedna zanimljivost sasvim nepoznata sportskoj javnosti - Obradovićev otac je iz Lubnica kod Berana, a skokom se kratko bavila i Goranova rođena sestra.

Ivana je formalno imala najduži skok na takmičenju, ali ne i pravno. Pravila su vrlo jasna. Meri se zadnji trag u pesku, makar on bio i od broja takmičara. Problem je nastao onog momenta kada sam bio u sobi za Video merenje. VDM (Video Merenje) u kom se vidi fantomski trag, ali se ne vidi da ga pravi broj od takmičara. Zato sam uložio žalbu. Žalbu su razmatrali članovi Komisije za žalbe na osnovu video snimka kamere, a da nisu ni pogledali snimak koji je napravio VDM. Zavesa je spuštena i dalje komešanje više ne ide u prilog mojoj takmičarki. Mi smo na ovo stavili tačku“, jasan je Obradović.

No, mnogi nijesu stavili tačku i još uvijek se, i u pisanom i elektronskom obliku, raspravlja o tom skoku i o jednom papirnatom takmičarskom broju sa zakačkom! Javljaju se i oni koji ne znaju ni atletska pravila, koji, čak, ne poznaju ni sport, ubacuju se u sve to, po običaju, i političke primjese, uz nesuvisle primjedbe pobjednici Britni Ris, koja nije nimalo kriva za ta zbivanja i koju je, svakako, trebalo, poštedjeti takvih „mudrolija“. Jedan od izuzetaka od toga je istinski sportista, nekadašnji evropski rekorder Nenad Stekić, koji je letio više od 8 metara preko 100 puta, koji je na tri takmičenja imao svih šest skokova preko osam metara, koji je bio pet godina prvi na svjetskim rang-listama, koji je onako kako i dolikuje jednom vrhunskom sportisti sve pojasnio, gledajući iz stručnog ugla, napominjući da su sudije u pravu i da Ivana treba da se uzdigne iznad svega toga i da gleda naprijed.

A uz sva ova atletska zbivanja prikačila se kao zakačka i jedna jezička zavrzlama - naime, posebna zanimljivost i dokaz koliko se uništava naš jezik je to da se, tom prilikom, pišući i govoreći o tom skoku neštedimice upotrebljava izraz zihernadla (od njemačke riječi sichernadel), a ne naši izrazi zakačka, zapučaljka, spuča...

Naravno, skoro da je nemoguće, donositi stručne zaključke na osnovu nejasnih video snimaka, ili, pak, televizijskog prenosa. Ono što je uočljivo na usporenom video snimku Ivaninog šestog skoka jeste to da se neposredno prije doskoka, najvjerovatnije zbog njenog naglog okreta udesno, ili zbog toga što nije bio prikačen onako kako i treba, papirnati broj otkačio. U ovom trenutku ništa nije jasno - da li se zakačka zadržala na broju, na potrganoj njegovoj ivici, ili, je, pak, ostao na dresu? A posebno je pitanje da li broj i zakačka, ako je bila na njemu, mogu da ostave onakav trag na pijesku, kakav smo vidjeli na snimku. A kad smo već kod papira - kako to da se u dvadesetprvom vijeku još koriste papirnati brojevi, prikačeni zakačkama, koje je desetog aprila davne 1894. godine patentirao mehaničar iz Njujorka Volter Hant, neki tvrde sasvim slučajno, a neki da je imao na umu arheološke nalaze u vidu fibula? Čak se tim povodom, pojašnjavajući dešavanja oko Ivaninog skoka, na BBC oglasio i legendarni sprinter Majk Dvejn Džonson, četvorustruki osvajač zlatne olimpijske medalje, devetorostruki svjetski prvak, nekadašnji svjetski rekorder, ne shvatajući da se još uvijek koriste papirnati brojevi i zakačke, odnosno zapučaljke!

A prilično je i nejasno kolika je stvarna dužina navodnog traga Ivaninog broja; pojedini stručnjaci iz oblasti elektronike i video tehnike smatraju, uz opasku da je sve to i teško utvrditi iz onakvog video materijala, da rezultat šestog skoka Ivane Španović od 6.91, nije sasvim pouzdan i vjerodostojan! Eto još razloga da se razmišlja o konačnoj odluci sudija. U svakom slučaju, i pod uslovom da su potpuno u pravu, sudije su napravile, ipak, grešku zato što su odugovlačili s odlukom, a organizatori s proglašenjem i dodjelom medalja Britni Ris, Dariji Klišinoj i Tijani Bartoleti.

No, što je bilo, bilo je, ali je i zanimljivo i to da skoro niko od novinara nije zamjerio Ivani Španović zbog njenih prvih izjava nakon skoka i zbog toga što nije smogla snage da čestita pobjednici i osvajačicama medalja. Zato joj ja zamjeram, jer jedna takva atletska veličina ne smije pred kamere i novinare tako još uzbuđena i nervozna. Na svu sreću, brzo se ispravila: „Videli ste koliko sam se borila, ali, jednostavno, druge devojke su bile bolje“!

Ovo što joj se desilo u Londonu, na olimpijskom stadionu u Parku kraljice Elizabete, treba da joj bude veliki nauk i da se, ubuduće, tako pripremi da i prije šestog skoka riješi sve nedoumice oko toga ko je najbolji. U međuvremenu, treba i da shvati da nijesu baš svi dobronamjerni u njenom okruženju, da se tu javi i ponešto od sujete, ličnog ćara i još koječeg, a to će joj biti prilično jasnije, kao, uostalom, i mnogima drugima, onda kad prestane da se bavi sportom ili, možda, nešto prije.

A činjenica koju ne može da pobije nijedna sudijska komislija na zemljinom šaru, jeste ta da je Ivana Španović jedna od najboljih skakačica udalj u svijetu i na to trebamo biti svi ponosni! Mnogi vjeruju i ubijeđeni su u to, da će, za dvije godine, pod uslovom da sve bude onako kako i treba, na Svjetskom prvenstvu u Dohi, oko njenog vrata visiti zlatna medalja, a priča o papirnatom broju i zakački biće zasigurno zaboravljena i može izroniti iz vira vremena samo kao nekakvo prisjećanje i kao ništa drugo!

 

 

Autor kolumne Milija Pajković, licencirani je atletski trener sa stažom od 37 godina, međunarodni je atletski sudija i delegat, a bio je u ASJ, SCG i u ASCG na mnogim značajnim funkcijama. Pored toga je i novinar i već dugo piše za beogradski  „Sportski žurnal“.

 

 

eSpona OTV EU

Otvorena televizija

Kolumna:

Objavljeno: 07/10/2018
sasa-radunovic-ja-sam-osamnaestiPočetak mandata nove lokalne vlasti za građane Berana nije mogao biti bolji. Otvorena je nova sportska dvorana i završena rekonstrukcija istočne tribine Gradskog ...
eSpona
Objavljeno: 20/09/2018
lion-hodzic-sta-da-budes-kad-porastesNije bilo davno, ali sam pregrmio ono pitanje „šta ćeš da budeš, kad porasteš?“ Kad razmislim, stavljali su me u takvu situaciju ka' da su se trudili da se što više ...
eSpona
Objavljeno: 15/09/2018
adem-ado-softic-dan-oslobodenja-beranaNa današni dan prije 74 godine, 15. septembra 1944. nakon višečasovne akcije 7. i 9. Crnogorske udarne brigade i jednog bataljona Ozne, varoš Berane je konačno ...
eSpona
Objavljeno: 13/09/2018
adem-ado-softic-cetvrti-metak-iz-belcite„Zato nikad ne pitaj za kim zvono zvoni...“ Na današnji dan, 10. septembra 1937. godine, od snajperskog metka u španskom gradiću Belčita poginuo je Beranac Vukašin ...
eSpona
Objavljeno: 10/09/2018
sasa-radunovic-njofraSve sportske priče su slične. Govore o borbi za pobjede koje donose bodove, medalje, popularnost i prestiž... No, sportske priče znaju da budu ispunjene i borbom ...
eSpona
Objavljeno: 05/09/2018
adem-ado-softic-na-talasima-radio-balkana„Soko zove Orla!“ - „Orao pao!“ Na današnji dan prije 75 godina, 3. septembra 1943. desio se veliki preokret. Fašistička Italija u Cassibileu potpisala je ...
eSpona
Objavljeno: 23/08/2018
adem-ado-softic-cistokrvni-balkanciDavinčijev balkanski kod Nije život na Zemlji počeo rođenjem ovdašnjih političara, niti je kultura nastala njihovim osvajanjem vlasti. Rađanjem mnogih život bi ...
eSpona
Objavljeno: 24/07/2018
adem-ado-softic-posljednji-kos-oca-crnogorske-kosarkeRadule Vešović, osnivač beranske, crnogorske, i legenda ex jugoslovenske košarke, ogorčen odnosom beranskih političara prema ovdašnjoj košarci i sportu uopšte, kao ...
eSpona
Objavljeno: 10/07/2018
sasa-radunovic-da-sam-se-ja-pit-oRezultatski solidan nastup beranskih sportista na MOSI u Priboju, ali i njihovo ukupno ponašanje i predstavljanje grada, može se i treba okarakterisati kao ...
eSpona
Objavljeno: 23/06/2018
adem-ado-softic-rimski-kastrum-beranska-enigmaNa nekoliko mjesta pored magistralnog puta prema Beranama po desnoj strani stoje svojevrsni metalni krajputaši sa natpisima koji obavještavaju prolaznike da se na ...
eSpona
Objavljeno: 17/06/2018
prof-dr-drasko-dosljak-sutjeska-nije-vodaBitka na Sutjesci ili Peta neprijateljska ofanziva, je naziv koji je u jugoslovenskoj istoriografiji odomaćen za operacije „Švarc“ (nem. Schwarz, „crno“) ...
eSpona
Objavljeno: 15/06/2018
janko-nikolovski-mediji-izmedu-juce-i-sjutraŽeljko Rutović, Postmediji (kriza smisla ili masmedijski totalitarizam); Podgorica, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, 2017.godine Malo malo, pa nas taj pisac ...
eSpona
Objavljeno: 23/05/2018
prof-dr-drasko-dosljak-uz-21-maj-dobili-smo-drzavuPrije 12 godina,  21. maja 2006. godine, nešto prije ponoći, iz Crne Gore je u svijet, i u budućnost, poslata rečenica: “Dobili smo državu!" Upravo, ova ...
eSpona
Objavljeno: 02/05/2018
sasa-radunovic-ugovorNakon bure u javnosti  izazvane saznanjem da je Javni servis Radio televizija Crne Gore (RTVCG) sklopio ugovor sa Centrom za građansko obrazovanje (CGO) o ...
eSpona
Objavljeno: 29/04/2018
ado-softic-sedamdeset-godina-od-osnivanja-kud-a-dusan-boskovicKultura sjećanja je armatura u temeljima veličanstvene građevine zvane Opšta kultura bez koje bi se ona vrlo brzo urušila. Neke stvari o ovom gradu nemamo pravo da ...
eSpona
Objavljeno: 21/04/2018
janko-nikolovski-o-dosetkama-i-nipodastavanjuVarijacija na govor mržnje Uzmimo najklimaviji a istovremeno i najsnažniji primjer: Razgovaraju dvojica gladnih siromaha - „Znaš li da je punjena pljeskavica ...
eSpona
Objavljeno: 12/04/2018
slavko-mandic-snila-baba-sto-joj-milo-biloKada je vidio da je đavo odnio šalu i da više neće moći da bude jedan od šrafova koji upravljaju nacionalnim javnim servisom RTV Crne Gore, oglasio se predsjednik ...
eSpona
Objavljeno: 09/04/2018
srdan-culafic-magija-sporta-i-novo-vrijemeOpsesija zvana "sport" obično se javlja kod mladih ljudi, a nadograđuju je vremenom odrasli. U početku to biva popunjavanje slobodnog vremena, trošenje energije ...
eSpona
Objavljeno: 07/04/2018
perica-jokic-moja-uloga-u-najvaznijoj-hajdukovoj-utakmiciBilo je to prije 38 godina... Umjesto da budem slavljenik, ja sam te 1980. postao glavni krivac za ispadanje splitskog Hajduka iz četvrtfinala evropskog fudbalskog ...
eSpona
Objavljeno: 07/04/2018
braho-adrovic-dobre-price-u-sjenci-konkursnih-kriterijuma„Razmeđa Bihora“, NVO Centar za kulturu „Bihor“, Podgorica, 2018. lKnjiga „Razmeđa Bihora“ koja sadrži izbor tridesetak priča  koje su prispjele na konkurs ...
eSpona
Objavljeno: 06/04/2018
ado-softic-vijek-u-znaku-cetvrtog-aprilaDanašnji dan, 4. april, istorijski i globalno posmatrano, vrlo je interesantan i inspirativan datum, nabijen događajima koji su trajno obilježili nemirni XX vijek. ...
eSpona
Objavljeno: 02/04/2018
ado-softic-odbrana-ivangradske-odbraneU beranskoj kotlini Lim nije slučajno ovako širok, razuđen i plitak. Dok god je takav on je izvor života i blagodeti u Poljimlju. Svako njegovo kroćenje i ...
eSpona
Objavljeno: 17/03/2018
milija-pajkovic-oces-li-josU vrijeme našeg djetinjstva i dijela našeg odrastanja postojala su pisana i nepisana pravila naših igara, pa i naših svađa i svađica. Nešto stariji dječaci i momci, ...
eSpona
Objavljeno: 10/03/2018
srdan-culafic-da-spasimo-klubove-navijace-i-sportKroz istoriju sporta pored pozitivnih primjera koji i dan danas krase tu granu društva, biĺo je i negativnih, koje su se većinom javljale kao posljedica navijačkih ...
eSpona
Objavljeno: 06/03/2018
janko-nikolovski-daci-pucaju-zar-neSaučesnici!? Kad se i na koji način prenuti!? Pišući o učeničkom nasilju u Digitanom demosu Rutović veli: sve je više spornih autoriteta. Onda se postavlja ...
eSpona
Objavljeno: 11/02/2018
milija-pajkovic-beranske-izborne-zavrzlame-biraci-ili-glasaciOva moja kolumna nema nikakve veze sa politikom, kako bi, možda, neko neupućen, na prvi pogled i pomislio, jer me taj domen djelovanja uopšte i ne zanima. Ovaj ...
eSpona
Objavljeno: 02/02/2018
janko-nikolovski-ne-naucna-fantastikaI monarhija je Republika - Res publica! Mogu li i mediji biti Res publica – u smislu vladavine? Jeste, monarhija je res publika, ali kao javna stvar (javna ...
eSpona
Objavljeno: 27/01/2018
zbogom-smekeruPoput mnogih legendi koje obilježe život brojnih generacija, poput onih koji se rođenjem pojave i svojim životom i učincima ostave vječitog traga za sobom, poput ...
eSpona
Objavljeno: 26/01/2018
srdan-culafic-da-ne-ugrozimo-jos-jednu-sjajnu-generacijuOpšte je poznato da je sport pravi reprezent države, a svaki uspjeh koji slavimo kada se ostvari dobar rezultat i osvoji medalja su produkt naših sportista. Iza ...
eSpona
Objavljeno: 12/01/2018
milija-pajkovic-uliceNe prođe mnogo vremena, a da se tako poneko ili neki ne oglase željom da budu kumovi beranskim ulicama, uličicama ili sokacima, i to onako kako to samo njima ...
eSpona
Objavljeno: 05/01/2018
milija-pajkovic-holivudsku-glumicu-milicu-milu-jovovic-treba-proglasiti-pocasnim-gradaninom-crne-goreO poznatoj holivudskoj glumici Mili Jovović pisao sam u nekoliko navrata, između ostalog, pojašnjavajući široj javnosti neke nepoznate činjenice i detalje iz ...
eSpona
Objavljeno: 03/01/2018
srdan-culafic-zeljeti-ili-imati-ono-sto-zelimoOpraštajući se od starog milenijuma prije 18 god. svako od nas je na svoj način gledao u bolje sjutra sa nadom da nam dolaze ljepša vremena. Taj period koji nas ...
eSpona
Objavljeno: 24/12/2017
milija-pajkovic-kadrovi"Kadrovi" su se kod nas, na našim širim prostorima, pojavili odmah poslije 1945. godine, kao istinska čeda novog društvenog poretka! Uselili su se, preko noći, u ...
eSpona
Objavljeno: 21/12/2017
sasa-radunovic-rekvijem-za-zbRaspisivanjem lokalnih izbora, petog decembra, odrađena je u Beranama dezinfekcija političke scene. Dezinsekciju će obaviti građani, četvrtog februara, a ...
eSpona
Objavljeno: 29/11/2017
janko-nikolovski-vise-prostora-za-komunu-i-nvoTrebaju li i žele li oni taj prostor i može li se !? Je li moguća i korisna jednačina centralno – lokalno kroz medijske pristupe? Prateći više godina javnu ...
eSpona
Objavljeno: 25/11/2017
olja-stojanovic-ne-nasilju-nad-zenama-u-porodici-ne-nasilju-nad-zenama-na-poslu-ne-nasilju-nad-zenama-u-drustvu"Šesnaest dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" je globalna, svjetska kampanja koju obilježava 1.700 organizacija u preko 100 država svijeta. Kampanja počinje ...
eSpona
Objavljeno: 07/11/2017
janko-nikolovski-mukotrpni-rad-oko-md-aRad koji traje, jer nikada neće i ne smije biti završen... Bio sam tu skoro na sajmu knjiga u Podgorici. A tamo  moji dobri, stari obradovani prijatelji; što ...
eSpona
Objavljeno: 19/10/2017
mirko-jakovljevic-beranski-aerodrom-je-neiskorisceni-resurs-sjevera-drzaveProteklog mjeseca nakon svečane sjednice povodom obilježavanja dana opštine Mojkovac predsjednik Filip Vujanović najavio je “da Vlada na krajnje pažlljiv način ...
eSpona
Objavljeno: 17/10/2017
fatima-mededovic-begovic-nas-jazavac-pred-sudom-i-medijiDAVID: Dobar dan, glavati i velevlažni carski gospodine! Sluga sam prepokorna! Ama, kakva je ovo kuća đe se ni Bog ne prima? SUDAC: Šuti, marvo jedna! Poput ...
eSpona
Objavljeno: 01/10/2017
perica-jokic-ribarsko-udruzenje-knjizevnikaJedan, u Crnoj Gori nepoznati, crnogorski pisac ušao je u najuži izbor za dodjelu ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost. Ovaj pisac, koji nije svojom voljom ...
eSpona
Objavljeno: 23/09/2017
prof-dr-drasko-dosljak-spomeniciSpomenik treba zaslužiti! Rečenica koja temeljno vjekuje u Crnoj Gori. U ovoj rečenici su sadržani svi zakoni o spomenicima, spomen-obilježjima, ...
eSpona
Objavljeno: 19/09/2017
milija-pajkovic-carigradske-carolijePriča o košarkaškima Srbije koji su svoju otadžbinu predstavljali na upravo okončanom Prvenstvu Evrope u Carigradu, odnosno Istanbulu, jeste, u stvari, i nešto više ...
eSpona
Objavljeno: 10/09/2017
perica-jokic-kuda-ide-skolstvoOd ove godine stupaju na snagu nova školska pravila. To je treća faza ka ukidanju škola. Resorno ministarstvo se pobrinulo da ovo ukidanje ne ide naglo, zato je ...
eSpona
Objavljeno: 09/09/2017
janko-nikolovski-imam-pravo-da-znamU susret međunarodnom danu Right to know - imam pravo da znam Ovih dana, krajem septembra, 28. 09. tačnije, tradicionalno bez previše buke, obeležiće se dan ovog ...
eSpona
Objavljeno: 25/08/2017
jokovic-scekic-i-jedinstvo-snp-aVladimir Joković je novi predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Crne Gore. Tako su odlučili delegati Osmog kongresa, održanog u nedjelju, 13. avgusta, u ...
eSpona
Objavljeno: 09/08/2017
milija-pajkovic-pomracenje-mjesecaDjelimično pomračenje Mjeseca, a cio njegov tok, mogao je preksinoć da se posmatra iz Mongolije, Indije, Kine, središnog dijela Sibira, Australije, kao i sa ...
eSpona
Objavljeno: 10/07/2017
janko-nikolovski-pomirenje-ili-preplitanjeAspekti relacija (samo neki): Sloboda izražavanja: privatnost: javni interes: istraživačko novinarstvo: whistleblowers ... Može li Afrika postati postojbina ...
eSpona
Objavljeno: 30/06/2017
srdan-culafic-ljeto-lim-korzo-i-grad-koji-se-voliKada se iz njega odlazi srce se steže i ostaje sjeta. Svaki dolazak i boravak u njemu tjera srce da zatreperi i pokrene pozitivne emocije. Jednostavno, to je ...
eSpona
Objavljeno: 14/06/2017
umjesto-17-svjecica-na-tortiU subotu, 10. juna 2017. u beranskom Centru za kulturu održan je koncert „U sjećanju na Veljka“. Koncert je održan povodom Veljkovog sedamnaestog rođendana, a u ...
eSpona
Objavljeno: 20/05/2017
srdan-culafic-beranska-vremenska-sportska-linija-sjecanjem-protiv-zaboravaIzmeđu zivota i sporta stoji vremenska linija koja spaja i na kojoj su kao na traci zabilježeni ljudi i dogadjaji počevsi od viševjekovnih nadmetanja, trcanja, ...
eSpona

Iz ugla satiričara:

Preporučujemo knjigu:

 

Zeljko Rutovic Postmediji knjiga

 

Priča eSpone