SNP Vladimir JokovicVladimir Joković je novi predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Crne Gore. Tako su odlučili delegati Osmog kongresa, održanog u nedjelju, 13. avgusta, u Podgorici.

Sujevjerni bi kazali da datum Jokovićevog izbora i nije, baš, idealan (malerozni broj 13), ali je nesporno da je novi, četvrti po redu predsjednik, za crnogorske prilike, nekada moćne partije - SNP-a, tog dana dobio 25 glasova veću podršku od protivkandidatkinje, Snežane Jonice.

Upravo ta mala razlika u broju glasova daje dodatnu težinu izboru dosadašnjeg člana GO OO SNP-a i predsjedniku Karate saveza Crne Gore, pa se postavlja pitanje: Šta se može očekivati od novog lidera partije koja je od osnivanja, 1998. godine, nekoliko puta gubila veliki dio članstva, a dva puta su je napuštali i bivši predsjednici koji su osnivali nove partije?

Ako je suditi po podršci građana koju ima SNP, podijeljenosti u kojoj se nalazi partija, političkim iskustvom koje ima novi lider, onda bi skeptici rekli da je 13-ti bio pravi datum održavanja Kongresa i da je falilo samo da, umjesto nedjelje, bude održan dva dana ranije - u petak!

Vraćajući se skepticima, ali i onima koji su na Kongresu podržali drugog kandidata, očekivanja od Jokovića bi se, trenutno, mogla podvesti pod želju “da Partija na sljedećim izborima ne ostane bez cenzusa”. Jer, za razliku od odlaska Momira Bulatovića - prvog predsjednika i osnivača SNP-a, za kojim je pošao veoma mali broj funkcionera, dok je infratruktura, takoreći, ostala netaknuta, te ostavke Predraga Bulatovića - njegovog nasljednika, koji je, nakon referenduma i izbora održanih u septembru 2006. godine, u mirnoj tranziciji, pripremio izbor Srđana Milića, ovog puta podijeljenost je izražena u broju skoro identičnih polovina.

Preuzimajući funkciju predsjednika, Joković će, osim odabira prvih saradnika, morati da, konačno, profiliše partiju. Ako bude težio brzom zaustavljanja urušavanja partije, Joković će morati da pokuša da profiliše SNP kao građansku partiju. Samo tako, sa jasnom profilacijom, koja, trenutno, više podsjeća, a ranije je to bilo još izraženije, na pokret nego na politički subject, može izbjeći grešku koju je napravio njegov prethodnik.

Jer, nije tajna, Srđan Milić je imao veliku šansu da od SNP-a uradi nešto što bi ličilo na političko kretanje Dačićevog SPS-a u Srbiji, koji je, nakon svega što se dešavalo sa tom partijom poslije petog oktobra 2000-te godine, od 2008-e do danas, nezaobilazan činilac svake Vlade Srbije.

Milić je takvu šansu imao baš u periodu 2008.-2009. godine, pa i tokom prve polovine 2010-te, ali ju je usljed populizma, nedostatka političke hrabrosti i pokušaja da politički flertuje sa svima, propustio.

Nije imao liderskog u sebi ni političke kuraži da se odluči da li SNP treba da učestvuje u procesima i da ih kreira ili da bude neko ko će biti van njih i demagoški kritikovati sve. U suštini, pokušao je da vodeći politiku “dobro jutro, na sve četiri strane”, zadrži rejting partije, a ne da mijenja crnogorsku političku zbilju.

Nakon propuštene prilike, kormilo SNP-a je sve više okretao prema populizmu, posebno u posljednje dvije godine, vraćajući je na početak. No, taj prostor su u međuvremenu zauzeli drugi politički subjekti - pa SNP, više, nije bila u mogućnosti da postane pokret, ali je izgubila i šansu da za Milićevog 11-to godišnjeg mandata, postane moderna politička partija ljevice.      

Da je Joković naslijedio još teže stanje od pomenutog, treba imati u vidu da iz prvog kruga najistaknutijih, politički iskusnog partijskog rukovodstva SNP-a, danas, nema skoro ni jedne osobe koja bi se mogla okarakterisati kao političar na čiju se podršku može osloniti.

Kažemo skoro, jer, evidentno je, od istaknutih političara SNP-a iza Jokovićeve kandidature javno je stao samo Dragoslav Šćekić - predsjednik OO SNP Berane i predsjednik te Opštine. Da li se, šta i kako, izbor novog predsjednika SNP-a može odraziti i na političko stanje u Beranama?

“Najvažnije jedinstvo”

Ostavkom Srđana Milića u javnosti su krenula tipovanja o njegovom nasljedniku. Od samog starta, Jonica je bila prvi pik “Milićeve struje”, dok se špekulisalo da bi Aleksandar Damjanović mogao biti predstavnik sve brojnije partijske opozicije. Uz Damjanovićevo ime, podrazumijevalo se, u pričama je “išla” i Šćekićeva podrška.

Dragoslav Scekic 3No, Damjanović se pasivizirao od Partije ( iz koje je kasnije i isključen) a, prema navodima nekih medija, spreman je da formira novu političku stranku. Šćekić je početkom juna, u medijima, izjavio “da bi prihvatio kandidaturu, ako ga članstvo predloži”.

Da li iz razloga što ga članstvo “nije kandidovalo”, ili što je na sjednici Glavnog odbora SNP-a, održanoj mjesec dana kasnije, procijenio koliku ima podršku i da ima male šanse da postane predsjednik SNP-a, taktički je dobro odigrao i početkom jula, nakon izrečenih kritika na račun Jonice, iznio je tezu “da je najvažnije jedinstvo Partije i da će tome težiti”. Dvadesetak dana kasnije, javno je podržao Jokovića kao rješenje “koje može da objedini SNP”.

Nije tajna, on i Odbor kojim rukovodi bili su među najvećim Jokovićevim lobistima, a Beranci i Bjelopoljci su “pokrili” delegate sa sjevera da podrže Jokovića.

Na taj način, Šćekić je ojačao svoje pozicije u vrhu SNP-a, posebno što, kako god se završi priča o “jedinstvu Partije”, istu snagu kao ranije neće imati: Milić ili Jonica ili…

Od Sedmog kongresa, nema ni Bečića, a Predrag Bulatović i Knežević su davno napustili SNP, pa predsjednik beranske opštine ostaje kao jedno od rijetkih široj javnosti prepoznatljivih političkih imena Partije.

Osim toga, javno i direktno se založio i uspio u podršci Jokoviću da postane predsjednik SNP-a, a na ruku mu idu i na Kongresu izabrani novi članovi Glevnog odbora SNP-a iz Berana.

Kako je na Kongresu odlučeno, broj članova Glavnog odbora SNP-a je smanjen sa 155 na 100, a predstavnici beranskog SNP-a imaju osam, umjesto ranijih 13. Mjesta. Svi izabrani su, kako ističu upućeni, “sigurna Šćekićeva struja”.

“Jedinstvo Partije”će se sa vrha prenijeti na lokalni nivo

Osnažen na nivou vrha Partije, nesumnjivo je da će Šćekić pokušati da to  iskoristi i na dodatno jačanje u OO kojim rukovodi. Iz tog razloga, može se očekivati pokušaj da “počisti” ili marginalizuje što veći broj funkcionera OO iz struje koja ima suprotno političko viđenje od njega i koja je, bar do održavanja vanrednog Kongresa, bila jaka.

Jednostavno, podijeljen Odbor, sa trzavicama i prepucavanjima, Šćekiću bi dodatno bila umanjena šansa da ostvari dobar izborni rezultat na predstojećim lokalnim izborima, a to mu, danas, kada je dodatno ojačao uticaj u vrhu SNP-a, ne treba.

Tako će se kongresna podjela sa vrha prenijeti po dubini i na Berane, što će se odraziti i na moguće održavanje (prijevremenih) lokalnih izbora u tom gradu.

Ako Šćekiću pođe za rukom da brzo i bez većih potresa distancira opoziciju u svojim redovima, Beranci mogu brzo očekivati prijevremene lokalne izbore. Ako bude problema, onda će aktuelna lokalna vlast ( koja je već dugo bez legitimiteta) crpljeti svaki dan da iskoristi što više od mandata koji polako, zahvaljujući i DPS-u i procjenama te Partije, privodi kraju.

Odnos lokalne vlasti i DPS-a

Ono što je sigurno, Šćekić i Koalicija “Zdravo Berane”, u oba scenarija, neće imati opstrukciju kako lokalnog DPS-a, tako ni vrha te Partije.

Da li iz razloga “odlične saradnje Opštine Berane i Vlade Crne Gore”, kako je nedavno saopštio Duško Marković - predsjednik Vlade, ili zbog čuvene “krilatice” beranskog DPS- a, “da lokalnu vlast neće rušiti, već će ih ostaviti da se sami urušavaju”, vladajuća koalicija, kao i do sada, neće biti “previše dirana” od strane opozicije.

I dok, bar javno, možemo samo da nagađamo ili slutimo, šta predstavlja “odličnu saradnju Opštine i Vlade”, kojom se hvali Marković, za lokalni Odbor DPS-a” možemo reći da su ispunili svoje obećanje - “da vladajuću koaliciju neće da ruše”. Pokazali su se i kao dobri “prognozeri”, jer je Koalicija “Zdravo Berane” već godinu dana urušila samu sebe i danas nema izborni legitimitet.

Ostaje samo pitanje: da li su i koliko nezadovoljni građani učinkom loše aktuelne (bez legitimiteta) lokalne vlasti?

Vlast, koja mjesecima ne može da nastavi započetu sjednicu SO, koja nema usvojen Budžet za 2017-tu godinu, ni rebalans budžeta za prethodnu (nalaze se pred Ustavnim sudom), koja nema usvojene odluke o Javnim radovima za ovu godinu…

No, pored svega pomenutog, danas je vidljivo svima, DPS, kako lokalni, tako i vrh te Partije, neće mijenjati svoju strategiju i pustiće vladajuće da vrše vlast do kraja mandata ili do kad oni (čitaj Šćekić) procijene.

Šta Šćekić može da uradi?

Bez legitimiteta i mogućnosti da se “namakne” 18-ti odbornik koji bi dao podršku predlozima Odluka, izvršna i zakonodavna beranska vlast neće ni pokušavati da održe sjednicu SO.

SNPCGU nadi da Ustavni sud, Vlada ili Predsjednik Crne Gore “neće žuriti” sa opomenom ili skraćivanjem mandata, Šćekić će “blickrigom” pokušati da homogenizuje stanje u OO SNP Berane, a kao pripremu za lokalne izbore da u organima lokalne uprave i javnim ustanovama i preduzećima čiji je osnivač Opština, zaposli “još kojeg” partijskog vojnika.

Vjerovatno da će (ne) usvojeni Budžet trošiti do pred kraj godine, ali da neće ni pokušati da zakaže novu sjednicu SO, ili ne bar tačku sa dnevnim redom “Rebalans budžeta”, jer bi u tom slučaju bila ponovljena blamaža vladajuće koalicije. Vjerovatno neće pokušavati ni smjenu Dragutina Joksimovića - aktuelnog potpredsjednika Opštine, mada je ta tačka uvrštena u Dnevni red prije više mjeseci prekinute sjednice SO.

Lokalni izbori

Ne treba ni sumnjati da će Vlada, Predsjednik države ili Ustavni sud sve prepustiti “protoku vremena”. Tako će lokalna vlast, vjerovatno u novembru ili, čak, u decembru, sama sebi “skratiti mandat”.

U tom slučaju bi se “prijevremeni izbori” poklopili sa redovnim, pa bi Šćekić dobio na vremenu da homogenizuje Odbor pred lokalna izbore.

U suprotnom, aktuelna lokalna vlast bi već u avgustu ili septembru išla na skraćenje mandata i održavanje prijevremenih izbora. Tako bi lokalni SNP stavio svima do znanja da u Beranama ima snagu makar Koalicije Ključ sa prošlogodišnjih parlamentarnih izbora.

Izbornom kampanjom vođenom sa nivoa lokalne vlasti, mogao bi se zaustaviti odliv birača u druge partije, prije svega u Demokrate, a isti process bi bio zaustavljen i kod drugog činioca vladajuće koalicije - Demokratskog fronta (DF).

Ako ima snage i homogenosti u lokalnom odboru SNP-a, naravno i DF-a, to je povoljnija varijanta za te političke subjekte u Beranama, jer teško je zamisliti da će početkom iduće godine stanje u njihovim redovima biti bolje od postojećeg. A, svakog dana imaju sve veći odliv članstva.

No, ako prijevremeni izbori budu u periodu redovnih, treba očekivati da SNP neće na njih izlaziti samostalno, već će, ponovo, biti u koaliciji. Pitanje je samo sa kim? A, taj koalicioni nastup će pokazati i kojim će putem dalje ići ta politička partija.

Naime, kako bi se “maskirao” pad broja birača u Beranama koji podržava tu Partiju, SNP će na predstojeće izbore biti u predizbornoj koaliciji, a isto važi i za DF, čije biračko tijelo, kao i SNP-a, dominantno “jedu” Demokrate.

Ako je suditi po najavi novog predsjednika Partije, koalicija SNP-a je moguća samo sa partijama građanske orjentacije i u tom slučaju otpada saradnja sa DF-om.

No, treba imati u vidu i da će prije beranskih, biti održani lokalni izbori u tri, a moguće i četiri crnogorske opštine (Petnjica, Mojkovac, Cetinje, a moguće i Ulcinj), koji će predstavljati “lakmus papir” za novo rukovodstvo i njegovu orjentaciju da koalicije prave sa partijama građanske profilacije (tipa Koalicije “Ključ”).

Ako rezultati u pomenutim opštinama ne budu na nivou očekivanih, onda se u Beranama ponovo može očekivati koalicija sa DF-om. A, to bi značilo nastavak politike “Dobro jutro, na sve četiri strane" - politike Srđana Milića. Što znači, nastavak one politike koja je i srozala SNP na nivo na kojem se trenutno nalazi.

I to, ne samo na lokalnom nivou!

                         Saša Radunović                           

         Autor je izvršni direktor NVO Spona i     
savjetnik urednice Elektronskih novena Espona

 

eSpona OTV EU

Otvorena televizija

Kolumna:

Objavljeno: 05/01/2018
milija-pajkovic-holivudsku-glumicu-milicu-milu-jovovic-treba-proglasiti-pocasnim-gradaninom-crne-goreO poznatoj holivudskoj glumici Mili Jovović pisao sam u nekoliko navrata, između ostalog, pojašnjavajući široj javnosti neke nepoznate činjenice i detalje iz ...
eSpona
Objavljeno: 03/01/2018
srdan-culafic-zeljeti-ili-imati-ono-sto-zelimoOpraštajući se od starog milenijuma prije 18 god. svako od nas je na svoj način gledao u bolje sjutra sa nadom da nam dolaze ljepša vremena. Taj period koji nas ...
eSpona
Objavljeno: 24/12/2017
milija-pajkovic-kadrovi"Kadrovi" su se kod nas, na našim širim prostorima, pojavili odmah poslije 1945. godine, kao istinska čeda novog društvenog poretka! Uselili su se, preko noći, u ...
eSpona
Objavljeno: 21/12/2017
sasa-radunovic-rekvijem-za-zbRaspisivanjem lokalnih izbora, petog decembra, odrađena je u Beranama dezinfekcija političke scene. Dezinsekciju će obaviti građani, četvrtog februara, a ...
eSpona
Objavljeno: 29/11/2017
janko-nikolovski-vise-prostora-za-komunu-i-nvoTrebaju li i žele li oni taj prostor i može li se !? Je li moguća i korisna jednačina centralno – lokalno kroz medijske pristupe? Prateći više godina javnu ...
eSpona
Objavljeno: 25/11/2017
olja-stojanovic-ne-nasilju-nad-zenama-u-porodici-ne-nasilju-nad-zenama-na-poslu-ne-nasilju-nad-zenama-u-drustvu"Šesnaest dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" je globalna, svjetska kampanja koju obilježava 1.700 organizacija u preko 100 država svijeta. Kampanja počinje ...
eSpona
Objavljeno: 07/11/2017
janko-nikolovski-mukotrpni-rad-oko-md-aRad koji traje, jer nikada neće i ne smije biti završen... Bio sam tu skoro na sajmu knjiga u Podgorici. A tamo  moji dobri, stari obradovani prijatelji; što ...
eSpona
Objavljeno: 19/10/2017
mirko-jakovljevic-beranski-aerodrom-je-neiskorisceni-resurs-sjevera-drzaveProteklog mjeseca nakon svečane sjednice povodom obilježavanja dana opštine Mojkovac predsjednik Filip Vujanović najavio je “da Vlada na krajnje pažlljiv način ...
eSpona
Objavljeno: 17/10/2017
fatima-mededovic-begovic-nas-jazavac-pred-sudom-i-medijiDAVID: Dobar dan, glavati i velevlažni carski gospodine! Sluga sam prepokorna! Ama, kakva je ovo kuća đe se ni Bog ne prima? SUDAC: Šuti, marvo jedna! Poput ...
eSpona
Objavljeno: 01/10/2017
perica-jokic-ribarsko-udruzenje-knjizevnikaJedan, u Crnoj Gori nepoznati, crnogorski pisac ušao je u najuži izbor za dodjelu ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost. Ovaj pisac, koji nije svojom voljom ...
eSpona
Objavljeno: 23/09/2017
prof-dr-drasko-dosljak-spomeniciSpomenik treba zaslužiti! Rečenica koja temeljno vjekuje u Crnoj Gori. U ovoj rečenici su sadržani svi zakoni o spomenicima, spomen-obilježjima, ...
eSpona
Objavljeno: 19/09/2017
milija-pajkovic-carigradske-carolijePriča o košarkaškima Srbije koji su svoju otadžbinu predstavljali na upravo okončanom Prvenstvu Evrope u Carigradu, odnosno Istanbulu, jeste, u stvari, i nešto više ...
eSpona
Objavljeno: 10/09/2017
perica-jokic-kuda-ide-skolstvoOd ove godine stupaju na snagu nova školska pravila. To je treća faza ka ukidanju škola. Resorno ministarstvo se pobrinulo da ovo ukidanje ne ide naglo, zato je ...
eSpona
Objavljeno: 09/09/2017
janko-nikolovski-imam-pravo-da-znamU susret međunarodnom danu Right to know - imam pravo da znam Ovih dana, krajem septembra, 28. 09. tačnije, tradicionalno bez previše buke, obeležiće se dan ovog ...
eSpona
Objavljeno: 21/08/2017
milija-pajkovic-zakackaOkončano je Svjetsko prvenstvo u atletici, koje se održavalo u glavnom gradu Engleske i Ujedinjenog Kraljevstva, Londonu, od 4-og do 13-og avgusta! Grad kraljevske ...
eSpona
Objavljeno: 09/08/2017
milija-pajkovic-pomracenje-mjesecaDjelimično pomračenje Mjeseca, a cio njegov tok, mogao je preksinoć da se posmatra iz Mongolije, Indije, Kine, središnog dijela Sibira, Australije, kao i sa ...
eSpona
Objavljeno: 10/07/2017
janko-nikolovski-pomirenje-ili-preplitanjeAspekti relacija (samo neki): Sloboda izražavanja: privatnost: javni interes: istraživačko novinarstvo: whistleblowers ... Može li Afrika postati postojbina ...
eSpona
Objavljeno: 30/06/2017
srdan-culafic-ljeto-lim-korzo-i-grad-koji-se-voliKada se iz njega odlazi srce se steže i ostaje sjeta. Svaki dolazak i boravak u njemu tjera srce da zatreperi i pokrene pozitivne emocije. Jednostavno, to je ...
eSpona
Objavljeno: 14/06/2017
umjesto-17-svjecica-na-tortiU subotu, 10. juna 2017. u beranskom Centru za kulturu održan je koncert „U sjećanju na Veljka“. Koncert je održan povodom Veljkovog sedamnaestog rođendana, a u ...
eSpona
Objavljeno: 20/05/2017
srdan-culafic-beranska-vremenska-sportska-linija-sjecanjem-protiv-zaboravaIzmeđu zivota i sporta stoji vremenska linija koja spaja i na kojoj su kao na traci zabilježeni ljudi i dogadjaji počevsi od viševjekovnih nadmetanja, trcanja, ...
eSpona
Objavljeno: 09/05/2017
perica-jokic-ziri-protiv-talentovanihU petak je u beranskom Centru za kulturu održano književno veče „Drugo lice ljubavi“. Srednjoškolci su čitali svoje radove, a žiri je imao tu nezahvalnu dužnost da, ...
eSpona
Objavljeno: 05/05/2017
sasa-radunovic-politicki-repetentiPokušaj nastavka prekinute Petnaeste sjednice Skupštine opštine Berane (SO) prošao je neslavno kao i njen početak. Novim padom i potvrdom onog što je viđeno više ...
eSpona
Objavljeno: 25/04/2017
milija-pajkovic-zavrsno-slovo-protiv-ulaska-crne-gore-u-nato-i-evropsku-zajednicuDržavna televizija, svakog dana i večeri, u svojim udarnim emisijama, kao prvu, a to znači po njima  i najvažniju vijest, objavljuje da je Crna Gora na samo ...
eSpona
Objavljeno: 24/04/2017
srdan-culafic-kuda-i-kako-dalje-iz-rukometne-provalije-u-kojoj-se-nalazimoSvi mi koji smo bili u rukometnom sportu danas se sa razlogom pitamo šta se desava sa crnogorskim rukometom? Kako dalje? Kuda? Šta je izlaz? Na ta pitanja ne ...
eSpona
Objavljeno: 17/04/2017
prof-dr-drasko-dosljak-monografija-o-pocasnom-berancu (Dragan Gaga Nikolić – Gospodin Mangup , priredila Radmila Stanković, Laguna – Beograd 2017, 231 str.) „U poslednjim godinama života, sve češće je pominjao ...
eSpona
Objavljeno: 05/04/2017
fatima-mededovic-begovic-podrska-diskiminisanim-majkama-sa-jednim-i-dvoje-djeceKao građanka, kroz civilni sektor i druge asocijacije, javno sam iznosila svoj stav. Na vrijeme sam ukazivala na zakone koji diskriminišu majke sa jednim i dvoje ...
eSpona
Objavljeno: 28/03/2017
krugovi-politickog-pritiska-na-javni-servisNeuobičajeno mirno je prošao izbor direktora (direktorice) Javnog servisa RTV CG. Nema oglašavanja medijskih i novinarskih udruženja, nema ni saopštenja kojima ...
eSpona
Objavljeno: 19/03/2017
fatima-mededovic-begovic-kafkizam(Stvarnost nevidljivog suda) Ovaj dolje postavljeni fragment vezano za književno  djelo  PROCES i samog pisca, Franca Kafku,  podsjetnik je da ...
eSpona
Objavljeno: 13/03/2017
sasa-radunovic-izborna-godinaPodijeljena i sa izgubljenim legitimitetom, Koalicija „Zdravo Berane“ ušla je devetog marta u predizbornu godinu. Bez investicija, vizije, novih radnih mjesta u ...
eSpona
Objavljeno: 27/02/2017
milija-pajkovic-cardaci-ni-na-nebu-ni-na-zemljiNa sjevernom kraju piste nekadašnjeg beranskog aerodroma nalazi se pet čardaka ni na zemlji, ni na nebu! To su Pristanišna, Pilotska i Upravna zgrada, Veliki hangar ...
eSpona
Objavljeno: 21/02/2017
dr-sanja-kovacevic-pedeset-nijansi-inspekcijeČija su krmad podno puta? E ovako, stane moj muž da sipa vode na onaj izvor iz potpornog zida, prije „tunjela“ u Zaostro da napuni hladnjak. Ja dangubna i ...
eSpona
Objavljeno: 20/02/2017
milija-pajkovic-marsalove-pudliceBio jednom u jednoj, pomalo brdovitoj, a pomalo i ravničarskoj zemlji, koja nema nikakve veze, a niti bilo kakve sličnosti, taman posla, sa ovom našom, jedan ...
eSpona
Objavljeno: 18/02/2017
fatima-mededovic-begovic-mobing-i-govor-mrznjeTermin mobing je prvi put 1984. godine upotrijebio švedski psiholog Hajnc Lejman. U našem jeziku riječi šikaniranje, maltretiranje, navodno nije bilo adekvatnog ...
eSpona
Objavljeno: 08/02/2017
janko-nikolovski-medijski-dijalozi-su-casopis-institucijaToliko je dosad pisano o značaju dijaloga o medijima (čitaj: o čovjekovim pravima) kroz, u naslovu pomenuti, čak i vanregionalni časopis i kroz njegove redovne ...
eSpona
Objavljeno: 06/02/2017
kolumna-sasa-radunovic-rujiste-je-napusteno-zivjelo-rujistePrivremeno odlagalište komunalnog otpada u Rujištu ponovo se koristi, a radnici Komunalnog preduzeća sakupljeni otpad, sa povremenim prekidima, odvoze ga na ...
eSpona
Objavljeno: 21/01/2017
prof-dr-drasko-dosljak-njegos „Je  l’ na srcu ka na jezik vama,Vjerujete  l’ tome što zborite...?“                       ...
eSpona
Objavljeno: 10/01/2017
milija-pajkovic-da-li-je-kurta-murta-ili-je-murta-kurtaSa ovih stranica sam se oglasio prije dvije godine, četvrtog oktobra, kolumnom "Kurta i Murta“, u kojoj sam ponešto napomenuo o Kurtama i Murtama iz jedne zemlje ...
eSpona
Objavljeno: 02/01/2017
milija-pajkovic-srdzba-ljepotice-bistriceMalena Crna Gora mogla se do avgusta 2012. godine pohvaliti nečim čime se nijesu mogle podičiti ni mnogo veće i razvijenije zemlje - naime, u tom trenutku u njoj je ...
eSpona
Objavljeno: 27/12/2016
sasa-radunovic-ali-baba-i-17-politickih-razbojnika-ili-kakav-je-kraj-koalicije-zdravo-beraneNakon prekida Dvanaeste sjednice SO Berane, održane u aprilu, kada je neusvajanjem i ponovljenim glasanjem Izvještaja o radu predsjednika Opštine, koji je, iz ...
eSpona
Objavljeno: 15/11/2016
milija-pajkovic-nole-glavu-gorePrisjetih se jednog davnog trenutka, prisjetih se bokserskog okršaja između BK Berane i BK Budućnost, koji je održan pred krcatim gledalištem, na hramu beranskog ...
eSpona
Objavljeno: 14/11/2016
sasa-radunovic-na-istoku-stare-price-na-zapadu-nista-novoOno što je Espona najavila još u februaru, da će beranska lokalna uprava morati da radi rebalans i da je njegova struktura nerealna i izrazito potrošačka, danas se ...
eSpona
Objavljeno: 06/11/2016
dr-drasko-dosljak-izbori-i-vladaStandardna pitanja nakon svih izbora, pa i crnogorskih, jesu: Ko će i kada formirati Vladu? Nakon oktobarskih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori ovim pitanjima ...
eSpona
Objavljeno: 31/10/2016
milija-pajkovic-pismo-bake-njegosave-ili-glasacu-sinko-za-vas-kad-bidnete-na-vlasNije prošlo mnogo od završetka ovih poslednjih naših izbora, kad nam stiže pismo! Pristiže ti ono u ovo vrijeme fejsbuka, tvitera i ostalih zavrzlama i gubivremena ...
eSpona
Objavljeno: 29/10/2016
komnen-becirovic-napad-na-njegovo-velicanstvo-izvor-moraceEvo već tri decenije kako se vodi borba za spas Morače koja je još od početka poprimila evropske, ako ne svjetske razmjere i tokom koje se ispostavilo da je Morača ...
eSpona
Objavljeno: 19/10/2016
sasa-radunovic-dok-je-df-a-nema-zime-za-dpsOvaj osvrt mogao je da sačeka par dana. I da bude, opet, isto (ne) atraktivan i (ne) čitan. Mogao je, ako se kalkuliše i čeka šta će biti dalje... Ali, onda bi ...
eSpona
Objavljeno: 05/10/2016
milija-pajkovic-atak-na-srce-moraceSelo Ljevište, u Gornjoj Morači, nalazi se na 1.173 metra nadmorske visine, ispod jednog od vrhova planine Lole - Zebaoca! Prema popisu iz 2003 godine u selu je ...
eSpona
Objavljeno: 27/09/2016
drasko-dosljak-evropski-dan-jezika Koliko jezika znaš, toliko vrijediš Latinska izreka Jezici su nastajali i nestajali. Ima jezika koji su nestali bez traga, neki su se trasformisali u niz ...
eSpona
Objavljeno: 18/09/2016
sasa-radunovic-savoNakon primirja između politike i političara sa jedne strane i građana sa druge, već čuvena beranska priča o odvoženju i tretmanu otpada ponovo je aktivirana. U ...
eSpona
Objavljeno: 06/09/2016
fatima-mededovic-begovic-za-moju-i-vasu-lijepu-crnu-goruPoštovani/e građani/ke, Obzirom da me svakoga dana zovu nekakvi “misionari“, koji hoće da spasu državu - samo ako im našim glasovima omogućimo lagodan život ...
eSpona
Objavljeno: 27/08/2016
milija-pajkovic-da-li-neko-u-crnogorskom-sportu-koristi-nedozvoljena-podsticajna-sredstva-odnosno-dopingLjetnje olimpijske igre u Riju, s prizvukom karnevala i Kopakabane, okončane su - medalje su podijeljene i olimpijsko selo je ostalo prazno. Preostaje vrijeme ...
eSpona

Iz ugla satiričara:

Preporučujemo knjigu:

 

Vildan knjiga

 

Priča eSpone