RekvijemRaspisivanjem lokalnih izbora, petog decembra, odrađena je u Beranama dezinfekcija političke scene. Dezinsekciju će obaviti građani, četvrtog februara, a deratizaciju, ma ko god pobijedio, moraće da uradi sljedeća vlast. Jer, ovako, kako je vođena lokalna politika, niko više vladati neće.

Prevarama svojih birača i svih građana Berana, nekada moćna koalicija „Zdravo Berane“ osvojila je prije četiri godine lokalnu vlast. Danas zna da bez pomoći „sa strane“, ne može da bude čak ni manjinski dio neke buduće vlasti. Tužno završava svoj mandat. U svakoj varijanti, to, danas svi vide i znaju, neće uspjeti da odbrani vlast. 

Nepartijsko zapošljavanje - struka na prvom mjestu“, „Privlačenje pravih investitora u Berane“, „Racionalizacija“, „Partnerska saradnja sa udruženjima građana“, „Hitna sanacija hale sportova“, „Hitna sanacija nelegalnog smetlišta Vasova voda“, „Reciklaža otpada“, zaustavljanjeDevastacija Lima i šuma“, bila su predizborna obećanja koalicije čiji je sinonim predstavljala zelena jabuka koja je, nakon dvije i po godine mandata, počela da truli. Pred očima svih.

Danas, na kraju mandata, toliko je trula da se nudi bilo kome, kako bi makar njen manji dio, ostao dio neke buduće vlasti. Nekada mlada, jedra i zelena jabuka, za četiri godine vlasti uvenula je u svojim političkim prevarama, partijskim i nepotističkim zapošljavanjem, svom neznanju…

Jer, samo letimičan pogled na citirana predizborna obećanja data građanima prije četiri godine pokazuje, i bukvalno, da ni jedno nije ispunjeno.

U martu 2014. godine koaliciji “Zdravo Berane” sve se otvaralo kao na dlanu. Volja građana za promjenama bila je, kao rijetko kad, izražena. Kao politički protivnik im je stajao medijski uništeni DPS. Imali su ogromnu naklonost medija, koju su koristili za spinovanje, a ne za informisanje. Izraženu volju Vlade za saradnjom sa lokalnom vlašću u jednoj opozicionoj opštini…

Sve pobrojano je, ipak, bilo malo da bi uradili bar dio onog što su obećali i u šta su se kleli. Sve su  bacilli pod noge. Neznanjem, bahatošću i politički “gladnim očima” prevarili su. Prije svega sebe. Potom ogromna nadanja svojih birača. Na kraju i grad čijim razvojem su rukovodili skoro četiri godine.

Kada je stupila na vlast, Koalicija je od prethodnika naslijedila dug od 11,5 miliona eura, kako je tada utvrdio revizor kojeg su sami angažovali. Pričali su o 15 a danas, ako im je vjerovati, informišu nas da iznosi 20 miliona. Bez investicija, a zapošljavajući armiju partijskih vojnika - svojih “nepartijaca”, duplirali su dug.

Iz tog razloga, nekadašnji “zdravi”, nijesam siguran da li će vaši politički oponenti uspjeti da pobijede na predstojećim izborima. Ali sam ubijeđen, kao što to i vi znate, vi ih gubite!

Jer, živite četiri godine u političkom autizmu i do danas ste ostali u periodu februar – mart 2014. godine. Pričate o svemu i svačemu, optužujući svakog za sve, a zaljubljeni sami u sebe, sve malobrojniji i dalje smatrate da ne treba da date odgovore šta ste radili prethodne četiri godine. Vjerujući da su građani Beranama srećni što ste tu gdje jeste, završavate svoju neslavnu vladavinu.

Jer, osim naslijeđenih dugova, naslijedili ste još po nešto. O čemu ne govorite i što krijete.

Naslijedili ste i brojne započete infratrukturne projekte, koje ne pominjete, ali ih prisvajate. Izuzimajući otvaranje tunela “Tifran”, za koji je trebalo samo da “udarite po selfi”, ni jedan nijeste završili.

Početak mandata ste započeli u opštini sa skoro 30.000 građana. Danas ih je za skoro hiljadu i po manje.

Na početku 2014-te godine, u Beranama je bilo četiri fakultetske jedinice. Danas je samo jedna. Bilo je i oko 700 onih koji su studirali u tom gradu. Danas ih je manje od 200.

Naslijedili ste blizu 5.100 zaposlenih. Danas je manje od 4.500.

Bilo je preko 1.100 privrednih subjekata. Danas, manje od 1.000. To su neki od učinaka nekadašnje “zelene jabuke”… Ali, ima još takvih uspjeha i “civilizacijskih iskoraka”...

Naslijedili ste i objekat nove sposrtke dvorane u izgradnji, sa obezbijeđenim sredstvima za završetak tog projekta. Već nekoliko puta ste najavljivali njeno otvaranje. I svaki put nas obmanuli! Na kraju je ispalo, da za četiri godine nijeste bili sposobni ni da otvorite taj objekat.

Slično je i sa objektom Studentskog doma - Univerzitetskog centra. Danas je taj objekat u istom stanju kao i na početku vašeg mandata. Skoro završen, ali neuseljen. I četiri godine stariji. Ni njega nijeste uspjeli da otvorite! Umjesto najavljenih novih investitora, “čuvena” Biznis zona je ostala i bez jedinog - firme Beranca koji živi u Beogradu. I ta firma je odselila. Sa donatorima ste polagali kamen temeljac za četiri zgrade namijenjene raseljenim i izbjeglim licima. Izgrađuju se tri! Prošetajte do Rudeša da provjerite. Ako vas pusti privatnik sa kojim imate pravni problem zvani restitucija. Bježite i od sanacije Vasovih voda, kao što krijete imena Šemovca, Police, Zagorja gdje ste nalazili “idealna mjesta za Deponiju”. Ne pominjete ni Rujišta, do kojih ste tri puta asfaltirali kilometer puta. Kao što ne pominjete ni lokacije na obali Lima i u krugu bivše Celuloze gdje ste zatrpavali, pretovarali, skladištili otpad i gdje ste vršili “kontrolisano paljenje”, kako ste nas neuke, vi ekološki obrazovani, edukovali.

Šta tek reći o otvorenom bazenu kojim ste, valjda, imali namjeru da ponovo “preveslate” glasače? Ništa. Na sreću, svjesni ste da više “veslanja” i prevara nema. Političkih prevara poput one kojom ste, zvanično, putem oglasa, zaposlili 320 novih radnika u Opštini i javnim ustanovama i preduzećima čiji je ona osnivač. Valjda ste tako “stabilizovali budžet”, čime ste se, nekad, hvalili. No i to je malo, pa nastavljate da privremenim zapošljavanjem beranske sirotinje dodatno varate! One, koje i danas, u vrijeme kampanje, kada je zabranjeno zapošljavati, putem Ugovora o djelu i sličnih angažovanja varate da ste ih zaposlili! Njihov i broj onih koje ste zaposlili putem oglasa, stravičan je i njegovim objavljivanjem ne želim da širim paniku po gradu. Jer, partijskim, predizbornim zapošljavanjem, stavljate katanac ne na “zdravu vlast”, ona je trula, već na ovaj grad. Sve se to danas vidi i iz aviona. Makar onog jordanske avio kompanije koja je, kako ste nas obradovali prije tri godine, spremna da otvori beranski aerodrom.

Danas ste svjesni svega toga. I znate bolje od potpisnika ovih redova da vam fali broj mandata koji moraju da osvoje još dvije liste, kako bi ste bili dio nove koalicione vlasti. Predizborne ili postizborne, nije bitno. I znate koliko ćete imati odbornika i koliki će to pad biti. I koliko ćete, makar bili i dio takve vlasti, morati da žrtvujete svojih sekretara, njihovih pomoćnika, direktora javnih ustanova i preduzeća, političkih mjesta… Bili dio vlasti, ili ne. Zato ste već izgubili izbore! Jer se borite da sačuvate još samo par fotelja.

Svojim nuđenjem drugima, spremni ste da žrtvujete sve više svojih “kadrova”. Time i da dodatno smanjite politički uticaj. I da bez bilo kakvog obzira na program, iz dana u dan, sami smanjujete svoju političku cijenu!

Ne pišem vam ovo i ovako prvi put. Govorio sam vam dok je vrijeme bilo da ovako, kako ste radili, nije dobro. Nijesam to radio zbog vas, već zbog ovog grada, a vi uzvraćali podmetanjima, etiketiranjima, pokušajima fabrikovanja neistina.

Svjedok mi je Bog da sve što sam vam govorio bilo je iz najboljih namjera. I čitaoci su svjedoci da sam na vrijeme upozoravao čemu vas vodi politika koju ste forsirali, a vi se ljutili.

Upozoravao sam da bahatošću uništavate sopstveni rezultat i veličinu devetog marta 2014-te godine. Da politički ne “pljujete” po onima od kojih ste prije četiri godine pravili heroje. Nijeste slušali.

Javno sam pitao: Zašto za obavljanje poslova ne raspisujete tendere? Nijeste odgovarali!

Znao sam i da u vašoj politici nema ništa značajnije i veće od priče o naslijeđenim dugovima, a to, na duže staze, ne daje rezultate.

Upozoravao sam da ste se zaljubili u vlast koja je, mnogima, donijela moć koju nikad prije toga nijesu imali. Dokazano je.

Pisao sam da „transparentno“, kako ste nekad sami govorili o svom radu, zakidate zaposlene na plate. Prve sudske odluke to i zvanično potvrđuju.

Upozoravao sam da ste uveli diktaturu kojom, uz asistenciju policije, suprotno zakonu i Statutu, sa sjednica SO (dok su se one još držale) izbacujete predstavnike NVO-a! I to je već viđeno.

Tvrdio sam da partijskim kadrovima ne možete riješiti ni jedan problem u Beranama. Potvrđeno je!

Da nije dobro što uzalud „trošite“ nezavisnost pojedinih medija i novinara.

Pisao sam da nepotizmom i političkim zapošljavanjem uništavate svaku nadu građana Berana. Dokazano!

Želio sam da prekinete sa bahatošću prema neistomišljenicima, kako bi, kao odgovorna vlast, zatrpavali političke rovove, a vi ste kopali nove. Čak i među sobom!

I “molio sam” da takvim radom ne rehabilitujete svoje prethodnike, a vi ih svojim (ne)radom abolirali. I zato danas drhtite od njih. I gledate u druge. Jer znate koliki je vaš pad! A, to nije politika. To je politikanstvo. I priznavanje poraza!

Za sve pomenuto trebalo je da “potrošite” samo jedan mandat. Pokazalo se, bilo je to sasvim dovoljno da koalicija, kojoj je mutirala i priroda i suština, uruši samu sebe. Da vam nijesu trebali politički protivnici. Bili ste dovoljni sami sebi! I zato danas gledate u druge. I iskazujete nadu, da više drugih političkih činioca u Beranama može “maskirati” pad broja vaših glasača. Priznajući tako da ste izbore već izgubili i da sam, na žalost ovog grada, bio u pravu.

No, ako se to i desi, ako drugi uspiju da nadomjeste nedostajući broj glasova i odbornika, pitanje je: Šta je svrha takve vlasti? Samo par fotelja!!! Tužno!

Zato, kako god se budu završili predstojeći lokalni izbori, njihovo raspisivanje predstavlja dezinfekciju! Dezinsekciju će obaviti glasači četvrtog februara! Deratizaciju neka buduća vlast! Jer, sa ovim načinom vladanja je završeno! Na takav način upravljanja gradom svjetlo je ugasila Koalicija “Zdravo Berane!

Zato i rekvijem! Rekvijem za “ZB”!

Saša Radunović                          
Autor je izvršni direktor NVO Spona i        
savjetnik urednice Elektronskih novina Espona

eSpona OTV EU

Otvorena televizija

Kolumna:

Objavljeno: 25/11/2017
olja-stojanovic-ne-nasilju-nad-zenama-u-porodici-ne-nasilju-nad-zenama-na-poslu-ne-nasilju-nad-zenama-u-drustvu"Šesnaest dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" je globalna, svjetska kampanja koju obilježava 1.700 organizacija u preko 100 država svijeta. Kampanja počinje ...
eSpona
Objavljeno: 07/11/2017
janko-nikolovski-mukotrpni-rad-oko-md-aRad koji traje, jer nikada neće i ne smije biti završen... Bio sam tu skoro na sajmu knjiga u Podgorici. A tamo  moji dobri, stari obradovani prijatelji; što ...
eSpona
Objavljeno: 19/10/2017
mirko-jakovljevic-beranski-aerodrom-je-neiskorisceni-resurs-sjevera-drzaveProteklog mjeseca nakon svečane sjednice povodom obilježavanja dana opštine Mojkovac predsjednik Filip Vujanović najavio je “da Vlada na krajnje pažlljiv način ...
eSpona
Objavljeno: 17/10/2017
fatima-mededovic-begovic-nas-jazavac-pred-sudom-i-medijiDAVID: Dobar dan, glavati i velevlažni carski gospodine! Sluga sam prepokorna! Ama, kakva je ovo kuća đe se ni Bog ne prima? SUDAC: Šuti, marvo jedna! Poput ...
eSpona
Objavljeno: 01/10/2017
perica-jokic-ribarsko-udruzenje-knjizevnikaJedan, u Crnoj Gori nepoznati, crnogorski pisac ušao je u najuži izbor za dodjelu ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost. Ovaj pisac, koji nije svojom voljom ...
eSpona
Objavljeno: 23/09/2017
prof-dr-drasko-dosljak-spomeniciSpomenik treba zaslužiti! Rečenica koja temeljno vjekuje u Crnoj Gori. U ovoj rečenici su sadržani svi zakoni o spomenicima, spomen-obilježjima, ...
eSpona
Objavljeno: 19/09/2017
milija-pajkovic-carigradske-carolijePriča o košarkaškima Srbije koji su svoju otadžbinu predstavljali na upravo okončanom Prvenstvu Evrope u Carigradu, odnosno Istanbulu, jeste, u stvari, i nešto više ...
eSpona
Objavljeno: 10/09/2017
perica-jokic-kuda-ide-skolstvoOd ove godine stupaju na snagu nova školska pravila. To je treća faza ka ukidanju škola. Resorno ministarstvo se pobrinulo da ovo ukidanje ne ide naglo, zato je ...
eSpona
Objavljeno: 09/09/2017
janko-nikolovski-imam-pravo-da-znamU susret međunarodnom danu Right to know - imam pravo da znam Ovih dana, krajem septembra, 28. 09. tačnije, tradicionalno bez previše buke, obeležiće se dan ovog ...
eSpona
Objavljeno: 25/08/2017
jokovic-scekic-i-jedinstvo-snp-aVladimir Joković je novi predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Crne Gore. Tako su odlučili delegati Osmog kongresa, održanog u nedjelju, 13. avgusta, u ...
eSpona
Objavljeno: 21/08/2017
milija-pajkovic-zakackaOkončano je Svjetsko prvenstvo u atletici, koje se održavalo u glavnom gradu Engleske i Ujedinjenog Kraljevstva, Londonu, od 4-og do 13-og avgusta! Grad kraljevske ...
eSpona
Objavljeno: 09/08/2017
milija-pajkovic-pomracenje-mjesecaDjelimično pomračenje Mjeseca, a cio njegov tok, mogao je preksinoć da se posmatra iz Mongolije, Indije, Kine, središnog dijela Sibira, Australije, kao i sa ...
eSpona
Objavljeno: 10/07/2017
janko-nikolovski-pomirenje-ili-preplitanjeAspekti relacija (samo neki): Sloboda izražavanja: privatnost: javni interes: istraživačko novinarstvo: whistleblowers ... Može li Afrika postati postojbina ...
eSpona
Objavljeno: 30/06/2017
srdan-culafic-ljeto-lim-korzo-i-grad-koji-se-voliKada se iz njega odlazi srce se steže i ostaje sjeta. Svaki dolazak i boravak u njemu tjera srce da zatreperi i pokrene pozitivne emocije. Jednostavno, to je ...
eSpona
Objavljeno: 14/06/2017
umjesto-17-svjecica-na-tortiU subotu, 10. juna 2017. u beranskom Centru za kulturu održan je koncert „U sjećanju na Veljka“. Koncert je održan povodom Veljkovog sedamnaestog rođendana, a u ...
eSpona
Objavljeno: 20/05/2017
srdan-culafic-beranska-vremenska-sportska-linija-sjecanjem-protiv-zaboravaIzmeđu zivota i sporta stoji vremenska linija koja spaja i na kojoj su kao na traci zabilježeni ljudi i dogadjaji počevsi od viševjekovnih nadmetanja, trcanja, ...
eSpona
Objavljeno: 09/05/2017
perica-jokic-ziri-protiv-talentovanihU petak je u beranskom Centru za kulturu održano književno veče „Drugo lice ljubavi“. Srednjoškolci su čitali svoje radove, a žiri je imao tu nezahvalnu dužnost da, ...
eSpona
Objavljeno: 05/05/2017
sasa-radunovic-politicki-repetentiPokušaj nastavka prekinute Petnaeste sjednice Skupštine opštine Berane (SO) prošao je neslavno kao i njen početak. Novim padom i potvrdom onog što je viđeno više ...
eSpona
Objavljeno: 25/04/2017
milija-pajkovic-zavrsno-slovo-protiv-ulaska-crne-gore-u-nato-i-evropsku-zajednicuDržavna televizija, svakog dana i večeri, u svojim udarnim emisijama, kao prvu, a to znači po njima  i najvažniju vijest, objavljuje da je Crna Gora na samo ...
eSpona
Objavljeno: 24/04/2017
srdan-culafic-kuda-i-kako-dalje-iz-rukometne-provalije-u-kojoj-se-nalazimoSvi mi koji smo bili u rukometnom sportu danas se sa razlogom pitamo šta se desava sa crnogorskim rukometom? Kako dalje? Kuda? Šta je izlaz? Na ta pitanja ne ...
eSpona
Objavljeno: 17/04/2017
prof-dr-drasko-dosljak-monografija-o-pocasnom-berancu (Dragan Gaga Nikolić – Gospodin Mangup , priredila Radmila Stanković, Laguna – Beograd 2017, 231 str.) „U poslednjim godinama života, sve češće je pominjao ...
eSpona
Objavljeno: 05/04/2017
fatima-mededovic-begovic-podrska-diskiminisanim-majkama-sa-jednim-i-dvoje-djeceKao građanka, kroz civilni sektor i druge asocijacije, javno sam iznosila svoj stav. Na vrijeme sam ukazivala na zakone koji diskriminišu majke sa jednim i dvoje ...
eSpona
Objavljeno: 28/03/2017
krugovi-politickog-pritiska-na-javni-servisNeuobičajeno mirno je prošao izbor direktora (direktorice) Javnog servisa RTV CG. Nema oglašavanja medijskih i novinarskih udruženja, nema ni saopštenja kojima ...
eSpona
Objavljeno: 19/03/2017
fatima-mededovic-begovic-kafkizam(Stvarnost nevidljivog suda) Ovaj dolje postavljeni fragment vezano za književno  djelo  PROCES i samog pisca, Franca Kafku,  podsjetnik je da ...
eSpona
Objavljeno: 13/03/2017
sasa-radunovic-izborna-godinaPodijeljena i sa izgubljenim legitimitetom, Koalicija „Zdravo Berane“ ušla je devetog marta u predizbornu godinu. Bez investicija, vizije, novih radnih mjesta u ...
eSpona
Objavljeno: 27/02/2017
milija-pajkovic-cardaci-ni-na-nebu-ni-na-zemljiNa sjevernom kraju piste nekadašnjeg beranskog aerodroma nalazi se pet čardaka ni na zemlji, ni na nebu! To su Pristanišna, Pilotska i Upravna zgrada, Veliki hangar ...
eSpona
Objavljeno: 21/02/2017
dr-sanja-kovacevic-pedeset-nijansi-inspekcijeČija su krmad podno puta? E ovako, stane moj muž da sipa vode na onaj izvor iz potpornog zida, prije „tunjela“ u Zaostro da napuni hladnjak. Ja dangubna i ...
eSpona
Objavljeno: 20/02/2017
milija-pajkovic-marsalove-pudliceBio jednom u jednoj, pomalo brdovitoj, a pomalo i ravničarskoj zemlji, koja nema nikakve veze, a niti bilo kakve sličnosti, taman posla, sa ovom našom, jedan ...
eSpona
Objavljeno: 18/02/2017
fatima-mededovic-begovic-mobing-i-govor-mrznjeTermin mobing je prvi put 1984. godine upotrijebio švedski psiholog Hajnc Lejman. U našem jeziku riječi šikaniranje, maltretiranje, navodno nije bilo adekvatnog ...
eSpona
Objavljeno: 08/02/2017
janko-nikolovski-medijski-dijalozi-su-casopis-institucijaToliko je dosad pisano o značaju dijaloga o medijima (čitaj: o čovjekovim pravima) kroz, u naslovu pomenuti, čak i vanregionalni časopis i kroz njegove redovne ...
eSpona
Objavljeno: 06/02/2017
kolumna-sasa-radunovic-rujiste-je-napusteno-zivjelo-rujistePrivremeno odlagalište komunalnog otpada u Rujištu ponovo se koristi, a radnici Komunalnog preduzeća sakupljeni otpad, sa povremenim prekidima, odvoze ga na ...
eSpona
Objavljeno: 21/01/2017
prof-dr-drasko-dosljak-njegos „Je  l’ na srcu ka na jezik vama,Vjerujete  l’ tome što zborite...?“                       ...
eSpona
Objavljeno: 10/01/2017
milija-pajkovic-da-li-je-kurta-murta-ili-je-murta-kurtaSa ovih stranica sam se oglasio prije dvije godine, četvrtog oktobra, kolumnom "Kurta i Murta“, u kojoj sam ponešto napomenuo o Kurtama i Murtama iz jedne zemlje ...
eSpona
Objavljeno: 02/01/2017
milija-pajkovic-srdzba-ljepotice-bistriceMalena Crna Gora mogla se do avgusta 2012. godine pohvaliti nečim čime se nijesu mogle podičiti ni mnogo veće i razvijenije zemlje - naime, u tom trenutku u njoj je ...
eSpona
Objavljeno: 27/12/2016
sasa-radunovic-ali-baba-i-17-politickih-razbojnika-ili-kakav-je-kraj-koalicije-zdravo-beraneNakon prekida Dvanaeste sjednice SO Berane, održane u aprilu, kada je neusvajanjem i ponovljenim glasanjem Izvještaja o radu predsjednika Opštine, koji je, iz ...
eSpona
Objavljeno: 15/11/2016
milija-pajkovic-nole-glavu-gorePrisjetih se jednog davnog trenutka, prisjetih se bokserskog okršaja između BK Berane i BK Budućnost, koji je održan pred krcatim gledalištem, na hramu beranskog ...
eSpona
Objavljeno: 14/11/2016
sasa-radunovic-na-istoku-stare-price-na-zapadu-nista-novoOno što je Espona najavila još u februaru, da će beranska lokalna uprava morati da radi rebalans i da je njegova struktura nerealna i izrazito potrošačka, danas se ...
eSpona
Objavljeno: 06/11/2016
dr-drasko-dosljak-izbori-i-vladaStandardna pitanja nakon svih izbora, pa i crnogorskih, jesu: Ko će i kada formirati Vladu? Nakon oktobarskih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori ovim pitanjima ...
eSpona
Objavljeno: 31/10/2016
milija-pajkovic-pismo-bake-njegosave-ili-glasacu-sinko-za-vas-kad-bidnete-na-vlasNije prošlo mnogo od završetka ovih poslednjih naših izbora, kad nam stiže pismo! Pristiže ti ono u ovo vrijeme fejsbuka, tvitera i ostalih zavrzlama i gubivremena ...
eSpona
Objavljeno: 29/10/2016
komnen-becirovic-napad-na-njegovo-velicanstvo-izvor-moraceEvo već tri decenije kako se vodi borba za spas Morače koja je još od početka poprimila evropske, ako ne svjetske razmjere i tokom koje se ispostavilo da je Morača ...
eSpona
Objavljeno: 19/10/2016
sasa-radunovic-dok-je-df-a-nema-zime-za-dpsOvaj osvrt mogao je da sačeka par dana. I da bude, opet, isto (ne) atraktivan i (ne) čitan. Mogao je, ako se kalkuliše i čeka šta će biti dalje... Ali, onda bi ...
eSpona
Objavljeno: 05/10/2016
milija-pajkovic-atak-na-srce-moraceSelo Ljevište, u Gornjoj Morači, nalazi se na 1.173 metra nadmorske visine, ispod jednog od vrhova planine Lole - Zebaoca! Prema popisu iz 2003 godine u selu je ...
eSpona
Objavljeno: 27/09/2016
drasko-dosljak-evropski-dan-jezika Koliko jezika znaš, toliko vrijediš Latinska izreka Jezici su nastajali i nestajali. Ima jezika koji su nestali bez traga, neki su se trasformisali u niz ...
eSpona
Objavljeno: 18/09/2016
sasa-radunovic-savoNakon primirja između politike i političara sa jedne strane i građana sa druge, već čuvena beranska priča o odvoženju i tretmanu otpada ponovo je aktivirana. U ...
eSpona
Objavljeno: 06/09/2016
fatima-mededovic-begovic-za-moju-i-vasu-lijepu-crnu-goruPoštovani/e građani/ke, Obzirom da me svakoga dana zovu nekakvi “misionari“, koji hoće da spasu državu - samo ako im našim glasovima omogućimo lagodan život ...
eSpona
Objavljeno: 27/08/2016
milija-pajkovic-da-li-neko-u-crnogorskom-sportu-koristi-nedozvoljena-podsticajna-sredstva-odnosno-dopingLjetnje olimpijske igre u Riju, s prizvukom karnevala i Kopakabane, okončane su - medalje su podijeljene i olimpijsko selo je ostalo prazno. Preostaje vrijeme ...
eSpona
Objavljeno: 24/08/2016
milija-pajkovic-vazno-je-ucestvovatiKrilaticu "važno je učestvovati" koja je trebalo da odslikava duh Ljetnjih sportskih igara, odnosno Olimpijskih, nije izrekao, kako se često navodi, osnivač ...
eSpona
Objavljeno: 21/07/2016
perica-jokic-mister-kontejnerPreksinoć je u beranskom Centru za kulturu vrhunski dobro odigrana predstava - monodrama „Junak đevojka“ u izvedbi glumice Jelene Ivanišević - Paunović. I sve bi ...
eSpona
Objavljeno: 15/07/2016
sasa-radunovic-krug-je-zatvorenPrivremeno odlagalište komunalnog otpada u Rujištu, definitivno, nije više u opticaju i lokalna vlast traži drugu lokaciju za te namjene. To više nijesu samo ...
eSpona
Objavljeno: 28/06/2016
velija-muric-a-mi-kao-eto-hocemo-da-smo-ljudi"Majko, pa on je mrtav!" Bile su to dugačke kolone ljudi, žena, djece i staraca, koje su se nenaviknute na planinsko bespuće iz pravca prevoja Kula, spuštale prema ...
eSpona

Iz ugla satiričara:

Preporučujemo knjigu:

 

Vildan knjiga

 

Priča eSpone