Milija-Pajkovic-2Skorašnje poplave, velikih razmjera, koje su zahvatile dio Srbije i Bosne i Hercegovine, nanijele su brojne materijalne štete, ali je, na žalost, što je gore od svega, bilo i ljudskih žrtava.

U međuvremenu, vodena stihija se povukla i nadljudskim trudom, unekoliko je i zaustavljena.

U Srbiji je ukinuto vanredno stanje i počela su se, u javnosti, javljati veoma oprečna mišljenja o mogućim uzrocima poplavnog talasa tragičnih razmjera.

Pristalice "velike svjetske zavjere" prisjetili su se HAARP-a (skraćenica od High Frequency Active Auroral Research Program, odnosno od Programa aktivnog auroralnog istraživanja visoke frekvencije).

Dakle, radi se o mreži od 180 ogromnih antena, koje su postavljane četrnaest godina, u čiju je izgradnju utrošeno 300 miliona dolara i koja je smještena na Aljasci, u blizini mjesta Gekon. Njenu izgradnju i rad pratili su timovi sa preko 15 univerziteta, Vazdušne snage i Ratna mornarica SAD. Prostor koji zahvata sistem antena je veličine 14 fudbalskih igrališta!

Upravo su HAARP neki stanovnici Srbije, raznih zanimanja i različitog stepena obrazovanja, označili kao krivca za skorašnje poplave. U tome ih nije spriječila ni činjenica što je taj sistem van upotrebe već više od godinu dana i što su antene skinute.

Zloupotrijebljeno je i ime velikana svjetske nauke Nikole Tesle time što je proturena vijest da je američka vojska pronašla njegove tajne spise i nacrte o vještačkom uticaju na vremenske prilike i o moćnom tajnom oružju.

Bez sumnje je da se jedan takav genije, za mnoge najveći naučnik u svjetskoj istoriji, uspješno bavio i sličnim istraživanjima, ali se postavlja pitanje kako se onda katastrofe (zemljotresi, tornada, tajfuni, poplave, velike sniježne mećave...) često dešavaju upravo u SAD? Zasigurno da su takva razmišljanja zanimljiva i nikako ih ne treba odbaciti, ali prije toga treba razmotriti nešto drugo-da li je čovjek sa naših prostora doprinio ovoj, a i mnogim drugim katastrofama, a ako jeste - kako?

Krajnje je vrijeme da se sve sagleda onako kako i treba i krivac, prevashodno, potraži na prostoru gdje su se i nedaće zbile. To znači, izmedju ostalog, da treba da se utvrdi da li su se naselja i kuće pojedinačno, gradila na mjestima koja su za to i predviđena i gdje se nudila bezbjednost u odnosu na vremenske ćudi, osobine zemljišta i slično.

O tome treba da porazmisle i stanovnici beranske doline!

Ne treba biti previše pametan, stručan i obrazovan da bi se zaključilo da se sadašnje naselje Berane nije trebalo izgrađivati i dograđivati onamo gdje su Turci, iz golog straha, sagradili kasarnu Kršlo (naravno, zidali su je naši zidari), nego na lužačko-dolačkoj zaravni, gdje se, uostalom, i gradilo od iskona. Za one neupućene, Berane se nalazi na dnu nekadašnjeg jezera, koje je mukotrpno, vjekovima tražilo izlaz iz grotla i našlo ga je u Tivranskoj klisuri.

Najnižom tačkom nekadašnjeg jezera teče danas rijeka Lim, čiji sliv, od njegovog izliva do ulaska u Tivransku klisuru, sačinjava više rječnih mreža, koje su pojačane mnogobrojnim tokovima potoka, a to su: Vrmoška, Đurička, Velička, Zorićka, Murinska, Pepićka, Perućička sa Kuckajom, Kraštička, Šekularska, Trepačka, Vinicka, Kaludarska, Dapsićka i Bistrička!

Spomenute rječne mreže nikada ne presušuju u cijelom toku. Ljeti vodostaj u tim slivovima opada, ali se zato u jesen i u proljeće on pretvara u mnoštvo nabujalih vodotokova, koji nose sve pred sobom.

Lim-poplave

Dok se pitala priroda sa svojim zakonima, dok se gradilo onamo gdje je i trebalo, dok se nije uništavalo okruženje, sve je bilo potaman i čovjek se spašavao od stihije.

Medjutim, nakon Drugog svjetskog rata, zahvaljujući prije svega sječi šuma, bez reda i zakona, kako od strane predstavnika državnih preduzeća i pogona, tako i od strane stanovnika sela u okruženju, prirodna sredina se umnogome promijenila i od šumskog prostora, od kojih su se neki mogli slobodno svrstati u prašume, nije ostalo ni traga.

Danas se mnogobrojne pilane, razmještene u beranskoj dolini, snadbijevaju drvetom iz preostalih šumskih oaza, prijeteći njihovom potpunom uništenju - inače, drvo, njegove preradjevine i uz to još ponešto, izvozi se u razne zemlje, koje tako čuvaju svoja prirodna bogatstva, kojih nemaju previše, koristeći potrebu pojedinaca iz našeg kraja, i njihovih zaštitnika, za brzim i nepoštenim bogaćenjem. Slično je i sa drugim našim blagom-pečurkama, ljekovitim biljem i ostalim šumskim plodovima.

Jasno je da to loše utiče na sve vodene površine, uključujući i izvorsku pijaću vodu. Ne treba napominjati o ostacima sječe koji stvaraju prave male brane za koje se nikada ne zna kada će iz njih pokuljati bujica, o čemu svjedoči i povodnja sa povećim odronom, od prije nekoliko godina, nedaleko od Mojkovca u slivu Tare a u oblasti Nacionalnog parka.

Skorašnja izgradnja hidroelektrana u predjelu vulkanske Bjelasice (ispod Rupskog, odnosno Pešića jezera) i u Šekularu, bez dogovora sa istinskim i nepotkupljivim stručnjacima, može, takođe, loše uticati na stanje vodotoka i cjelokupnog okruženja.

Pri tom je trebalo pojasniti onim koji to ne znaju kakva je razlika između protočnih malih elektrana koje ne škode ničemu (jednu je takvu izgradio odmah nakon rata Njemac Vili u Lušcu) i ovih koje se sada grade.

Vodotok našeg kraja se uništava i bacanjem smeća u njih - užasno je saznanje koliko je njihovo zagadjenje i zagušenje zbog toga a ne treba smetnuti sa uma da se ranije, u neka druga vremena, moglo slobodno piti iz njega!

Svjedoci smo i koliko se štete nanosi svakodnevno struganjem šljunka i pijeska iz korita Lima i njegovih pritoka i kako se, na taj način, mijenja njegov prirodni tok.

I, konačno, treba postaviti pitanje svima, i onim koji su za to zaduženi, a i svim ostalim - koliko se vodi računa i koliko se brine o jedinom vodnom izlazu iz beranske doline - Tivranskim vratima?

Da li su stručnjaci pitani o probijanju tunela u klisuri? Koliko su učestana miniranja uticala na stijene? Da li je i koliko poznato da je beransko područje trusnog karaktera, sa više rasjednih linija? Da li je stanovnicima beranskog kraja poznato da je od 12. okotobra 1926. do 18. marta 1927. godine, zabilježeno čak osamdeset jačih i slabijih potresa, sa rušenjem i naprskanjem zgrada i kuća, sa pojavom pukotina na zemljištu, sa odvaljivanjem stijena, sa promjenama u tokovima podzemnih voda, na svu sreću bez ljudskih žrtava?

Lim, ta ljeti plavetna, bistra i lijepa rijeka, a u jesen i s proljeća, prava podivljala neman, nije ni u dvadeset i prvom vijeku ukroćena, pa zato i predstavlja neprestanu opasnost. Zbog svega toga, nepohodno je da se njene obale srede, produži odbrana, nasip i šetalište do Marsenića Rijeke, gdje je i kraj beranskog atara, i, jasno, zabrani za saobraćaj.

Naravno, u njenom osmišljavanju trebaju da učestvuju stručnjaci a ne neznalice!

Inače, prema nezvaničnim podacima u Beranama postoji oko dvadesetak takozvanih. nevladinih udruženja, koja u okviru svojih djelatnosti pretpostavljaju i zaštitu prirode i čovjekove životne sredine, pa bi bilo zanimljivo da prikažu javnosti svoje djelovanje iz te oblasti.

Za sada su Tivranska vrata otvorena-voda kroz njih nesmetano protiče ka Drini i Crnom moru, ali niko ne može biti siguran da se ona, zbog ljudske nebrige i nemara, a i zbog nekog pokreta prirode u vidu zemljotresa, neće zatvoriti а žitelji doline budu nespremni za to.

Milija Pajković

Autor je novinar

eSpona OTV EU

Otvorena televizija

Kolumna:

Objavljeno: 29/11/2017
janko-nikolovski-vise-prostora-za-komunu-i-nvoTrebaju li i žele li oni taj prostor i može li se !? Je li moguća i korisna jednačina centralno – lokalno kroz medijske pristupe? Prateći više godina javnu ...
eSpona
Objavljeno: 25/11/2017
olja-stojanovic-ne-nasilju-nad-zenama-u-porodici-ne-nasilju-nad-zenama-na-poslu-ne-nasilju-nad-zenama-u-drustvu"Šesnaest dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" je globalna, svjetska kampanja koju obilježava 1.700 organizacija u preko 100 država svijeta. Kampanja počinje ...
eSpona
Objavljeno: 07/11/2017
janko-nikolovski-mukotrpni-rad-oko-md-aRad koji traje, jer nikada neće i ne smije biti završen... Bio sam tu skoro na sajmu knjiga u Podgorici. A tamo  moji dobri, stari obradovani prijatelji; što ...
eSpona
Objavljeno: 19/10/2017
mirko-jakovljevic-beranski-aerodrom-je-neiskorisceni-resurs-sjevera-drzaveProteklog mjeseca nakon svečane sjednice povodom obilježavanja dana opštine Mojkovac predsjednik Filip Vujanović najavio je “da Vlada na krajnje pažlljiv način ...
eSpona
Objavljeno: 17/10/2017
fatima-mededovic-begovic-nas-jazavac-pred-sudom-i-medijiDAVID: Dobar dan, glavati i velevlažni carski gospodine! Sluga sam prepokorna! Ama, kakva je ovo kuća đe se ni Bog ne prima? SUDAC: Šuti, marvo jedna! Poput ...
eSpona
Objavljeno: 01/10/2017
perica-jokic-ribarsko-udruzenje-knjizevnikaJedan, u Crnoj Gori nepoznati, crnogorski pisac ušao je u najuži izbor za dodjelu ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost. Ovaj pisac, koji nije svojom voljom ...
eSpona
Objavljeno: 23/09/2017
prof-dr-drasko-dosljak-spomeniciSpomenik treba zaslužiti! Rečenica koja temeljno vjekuje u Crnoj Gori. U ovoj rečenici su sadržani svi zakoni o spomenicima, spomen-obilježjima, ...
eSpona
Objavljeno: 19/09/2017
milija-pajkovic-carigradske-carolijePriča o košarkaškima Srbije koji su svoju otadžbinu predstavljali na upravo okončanom Prvenstvu Evrope u Carigradu, odnosno Istanbulu, jeste, u stvari, i nešto više ...
eSpona
Objavljeno: 10/09/2017
perica-jokic-kuda-ide-skolstvoOd ove godine stupaju na snagu nova školska pravila. To je treća faza ka ukidanju škola. Resorno ministarstvo se pobrinulo da ovo ukidanje ne ide naglo, zato je ...
eSpona
Objavljeno: 09/09/2017
janko-nikolovski-imam-pravo-da-znamU susret međunarodnom danu Right to know - imam pravo da znam Ovih dana, krajem septembra, 28. 09. tačnije, tradicionalno bez previše buke, obeležiće se dan ovog ...
eSpona
Objavljeno: 25/08/2017
jokovic-scekic-i-jedinstvo-snp-aVladimir Joković je novi predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Crne Gore. Tako su odlučili delegati Osmog kongresa, održanog u nedjelju, 13. avgusta, u ...
eSpona
Objavljeno: 21/08/2017
milija-pajkovic-zakackaOkončano je Svjetsko prvenstvo u atletici, koje se održavalo u glavnom gradu Engleske i Ujedinjenog Kraljevstva, Londonu, od 4-og do 13-og avgusta! Grad kraljevske ...
eSpona
Objavljeno: 09/08/2017
milija-pajkovic-pomracenje-mjesecaDjelimično pomračenje Mjeseca, a cio njegov tok, mogao je preksinoć da se posmatra iz Mongolije, Indije, Kine, središnog dijela Sibira, Australije, kao i sa ...
eSpona
Objavljeno: 10/07/2017
janko-nikolovski-pomirenje-ili-preplitanjeAspekti relacija (samo neki): Sloboda izražavanja: privatnost: javni interes: istraživačko novinarstvo: whistleblowers ... Može li Afrika postati postojbina ...
eSpona
Objavljeno: 30/06/2017
srdan-culafic-ljeto-lim-korzo-i-grad-koji-se-voliKada se iz njega odlazi srce se steže i ostaje sjeta. Svaki dolazak i boravak u njemu tjera srce da zatreperi i pokrene pozitivne emocije. Jednostavno, to je ...
eSpona
Objavljeno: 14/06/2017
umjesto-17-svjecica-na-tortiU subotu, 10. juna 2017. u beranskom Centru za kulturu održan je koncert „U sjećanju na Veljka“. Koncert je održan povodom Veljkovog sedamnaestog rođendana, a u ...
eSpona
Objavljeno: 20/05/2017
srdan-culafic-beranska-vremenska-sportska-linija-sjecanjem-protiv-zaboravaIzmeđu zivota i sporta stoji vremenska linija koja spaja i na kojoj su kao na traci zabilježeni ljudi i dogadjaji počevsi od viševjekovnih nadmetanja, trcanja, ...
eSpona
Objavljeno: 09/05/2017
perica-jokic-ziri-protiv-talentovanihU petak je u beranskom Centru za kulturu održano književno veče „Drugo lice ljubavi“. Srednjoškolci su čitali svoje radove, a žiri je imao tu nezahvalnu dužnost da, ...
eSpona
Objavljeno: 05/05/2017
sasa-radunovic-politicki-repetentiPokušaj nastavka prekinute Petnaeste sjednice Skupštine opštine Berane (SO) prošao je neslavno kao i njen početak. Novim padom i potvrdom onog što je viđeno više ...
eSpona
Objavljeno: 25/04/2017
milija-pajkovic-zavrsno-slovo-protiv-ulaska-crne-gore-u-nato-i-evropsku-zajednicuDržavna televizija, svakog dana i večeri, u svojim udarnim emisijama, kao prvu, a to znači po njima  i najvažniju vijest, objavljuje da je Crna Gora na samo ...
eSpona
Objavljeno: 24/04/2017
srdan-culafic-kuda-i-kako-dalje-iz-rukometne-provalije-u-kojoj-se-nalazimoSvi mi koji smo bili u rukometnom sportu danas se sa razlogom pitamo šta se desava sa crnogorskim rukometom? Kako dalje? Kuda? Šta je izlaz? Na ta pitanja ne ...
eSpona
Objavljeno: 17/04/2017
prof-dr-drasko-dosljak-monografija-o-pocasnom-berancu (Dragan Gaga Nikolić – Gospodin Mangup , priredila Radmila Stanković, Laguna – Beograd 2017, 231 str.) „U poslednjim godinama života, sve češće je pominjao ...
eSpona
Objavljeno: 05/04/2017
fatima-mededovic-begovic-podrska-diskiminisanim-majkama-sa-jednim-i-dvoje-djeceKao građanka, kroz civilni sektor i druge asocijacije, javno sam iznosila svoj stav. Na vrijeme sam ukazivala na zakone koji diskriminišu majke sa jednim i dvoje ...
eSpona
Objavljeno: 28/03/2017
krugovi-politickog-pritiska-na-javni-servisNeuobičajeno mirno je prošao izbor direktora (direktorice) Javnog servisa RTV CG. Nema oglašavanja medijskih i novinarskih udruženja, nema ni saopštenja kojima ...
eSpona
Objavljeno: 19/03/2017
fatima-mededovic-begovic-kafkizam(Stvarnost nevidljivog suda) Ovaj dolje postavljeni fragment vezano za književno  djelo  PROCES i samog pisca, Franca Kafku,  podsjetnik je da ...
eSpona
Objavljeno: 13/03/2017
sasa-radunovic-izborna-godinaPodijeljena i sa izgubljenim legitimitetom, Koalicija „Zdravo Berane“ ušla je devetog marta u predizbornu godinu. Bez investicija, vizije, novih radnih mjesta u ...
eSpona
Objavljeno: 27/02/2017
milija-pajkovic-cardaci-ni-na-nebu-ni-na-zemljiNa sjevernom kraju piste nekadašnjeg beranskog aerodroma nalazi se pet čardaka ni na zemlji, ni na nebu! To su Pristanišna, Pilotska i Upravna zgrada, Veliki hangar ...
eSpona
Objavljeno: 21/02/2017
dr-sanja-kovacevic-pedeset-nijansi-inspekcijeČija su krmad podno puta? E ovako, stane moj muž da sipa vode na onaj izvor iz potpornog zida, prije „tunjela“ u Zaostro da napuni hladnjak. Ja dangubna i ...
eSpona
Objavljeno: 20/02/2017
milija-pajkovic-marsalove-pudliceBio jednom u jednoj, pomalo brdovitoj, a pomalo i ravničarskoj zemlji, koja nema nikakve veze, a niti bilo kakve sličnosti, taman posla, sa ovom našom, jedan ...
eSpona
Objavljeno: 18/02/2017
fatima-mededovic-begovic-mobing-i-govor-mrznjeTermin mobing je prvi put 1984. godine upotrijebio švedski psiholog Hajnc Lejman. U našem jeziku riječi šikaniranje, maltretiranje, navodno nije bilo adekvatnog ...
eSpona
Objavljeno: 08/02/2017
janko-nikolovski-medijski-dijalozi-su-casopis-institucijaToliko je dosad pisano o značaju dijaloga o medijima (čitaj: o čovjekovim pravima) kroz, u naslovu pomenuti, čak i vanregionalni časopis i kroz njegove redovne ...
eSpona
Objavljeno: 06/02/2017
kolumna-sasa-radunovic-rujiste-je-napusteno-zivjelo-rujistePrivremeno odlagalište komunalnog otpada u Rujištu ponovo se koristi, a radnici Komunalnog preduzeća sakupljeni otpad, sa povremenim prekidima, odvoze ga na ...
eSpona
Objavljeno: 21/01/2017
prof-dr-drasko-dosljak-njegos „Je  l’ na srcu ka na jezik vama,Vjerujete  l’ tome što zborite...?“                       ...
eSpona
Objavljeno: 10/01/2017
milija-pajkovic-da-li-je-kurta-murta-ili-je-murta-kurtaSa ovih stranica sam se oglasio prije dvije godine, četvrtog oktobra, kolumnom "Kurta i Murta“, u kojoj sam ponešto napomenuo o Kurtama i Murtama iz jedne zemlje ...
eSpona
Objavljeno: 02/01/2017
milija-pajkovic-srdzba-ljepotice-bistriceMalena Crna Gora mogla se do avgusta 2012. godine pohvaliti nečim čime se nijesu mogle podičiti ni mnogo veće i razvijenije zemlje - naime, u tom trenutku u njoj je ...
eSpona
Objavljeno: 27/12/2016
sasa-radunovic-ali-baba-i-17-politickih-razbojnika-ili-kakav-je-kraj-koalicije-zdravo-beraneNakon prekida Dvanaeste sjednice SO Berane, održane u aprilu, kada je neusvajanjem i ponovljenim glasanjem Izvještaja o radu predsjednika Opštine, koji je, iz ...
eSpona
Objavljeno: 15/11/2016
milija-pajkovic-nole-glavu-gorePrisjetih se jednog davnog trenutka, prisjetih se bokserskog okršaja između BK Berane i BK Budućnost, koji je održan pred krcatim gledalištem, na hramu beranskog ...
eSpona
Objavljeno: 14/11/2016
sasa-radunovic-na-istoku-stare-price-na-zapadu-nista-novoOno što je Espona najavila još u februaru, da će beranska lokalna uprava morati da radi rebalans i da je njegova struktura nerealna i izrazito potrošačka, danas se ...
eSpona
Objavljeno: 06/11/2016
dr-drasko-dosljak-izbori-i-vladaStandardna pitanja nakon svih izbora, pa i crnogorskih, jesu: Ko će i kada formirati Vladu? Nakon oktobarskih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori ovim pitanjima ...
eSpona
Objavljeno: 31/10/2016
milija-pajkovic-pismo-bake-njegosave-ili-glasacu-sinko-za-vas-kad-bidnete-na-vlasNije prošlo mnogo od završetka ovih poslednjih naših izbora, kad nam stiže pismo! Pristiže ti ono u ovo vrijeme fejsbuka, tvitera i ostalih zavrzlama i gubivremena ...
eSpona
Objavljeno: 29/10/2016
komnen-becirovic-napad-na-njegovo-velicanstvo-izvor-moraceEvo već tri decenije kako se vodi borba za spas Morače koja je još od početka poprimila evropske, ako ne svjetske razmjere i tokom koje se ispostavilo da je Morača ...
eSpona
Objavljeno: 19/10/2016
sasa-radunovic-dok-je-df-a-nema-zime-za-dpsOvaj osvrt mogao je da sačeka par dana. I da bude, opet, isto (ne) atraktivan i (ne) čitan. Mogao je, ako se kalkuliše i čeka šta će biti dalje... Ali, onda bi ...
eSpona
Objavljeno: 05/10/2016
milija-pajkovic-atak-na-srce-moraceSelo Ljevište, u Gornjoj Morači, nalazi se na 1.173 metra nadmorske visine, ispod jednog od vrhova planine Lole - Zebaoca! Prema popisu iz 2003 godine u selu je ...
eSpona
Objavljeno: 27/09/2016
drasko-dosljak-evropski-dan-jezika Koliko jezika znaš, toliko vrijediš Latinska izreka Jezici su nastajali i nestajali. Ima jezika koji su nestali bez traga, neki su se trasformisali u niz ...
eSpona
Objavljeno: 18/09/2016
sasa-radunovic-savoNakon primirja između politike i političara sa jedne strane i građana sa druge, već čuvena beranska priča o odvoženju i tretmanu otpada ponovo je aktivirana. U ...
eSpona
Objavljeno: 06/09/2016
fatima-mededovic-begovic-za-moju-i-vasu-lijepu-crnu-goruPoštovani/e građani/ke, Obzirom da me svakoga dana zovu nekakvi “misionari“, koji hoće da spasu državu - samo ako im našim glasovima omogućimo lagodan život ...
eSpona
Objavljeno: 27/08/2016
milija-pajkovic-da-li-neko-u-crnogorskom-sportu-koristi-nedozvoljena-podsticajna-sredstva-odnosno-dopingLjetnje olimpijske igre u Riju, s prizvukom karnevala i Kopakabane, okončane su - medalje su podijeljene i olimpijsko selo je ostalo prazno. Preostaje vrijeme ...
eSpona
Objavljeno: 24/08/2016
milija-pajkovic-vazno-je-ucestvovatiKrilaticu "važno je učestvovati" koja je trebalo da odslikava duh Ljetnjih sportskih igara, odnosno Olimpijskih, nije izrekao, kako se često navodi, osnivač ...
eSpona
Objavljeno: 21/07/2016
perica-jokic-mister-kontejnerPreksinoć je u beranskom Centru za kulturu vrhunski dobro odigrana predstava - monodrama „Junak đevojka“ u izvedbi glumice Jelene Ivanišević - Paunović. I sve bi ...
eSpona
Objavljeno: 15/07/2016
sasa-radunovic-krug-je-zatvorenPrivremeno odlagalište komunalnog otpada u Rujištu, definitivno, nije više u opticaju i lokalna vlast traži drugu lokaciju za te namjene. To više nijesu samo ...
eSpona

Iz ugla satiričara:

Preporučujemo knjigu:

 

Vildan knjiga

 

Priča eSpone