Perica Jokic autorsko veceU organizaciji NVO Velička kapetanija, u subotu, 23. jula otpočela je četvorodnevna manifestacija Dani kulture i sporta u Velici, prepoznatljivija po nazivu Velikafest. Ovogodišnju smotru otvorilo je Autorsko veče satiričara, proznog i dramskog pisca Perice Radomirovog Jokića.

U prelijepom ambijentu na otvorenom, u dvorištu veličke svetinje, crkve sv. Kirika i Julite, pred više od stotinu prisutnih, predstavljeno je književno stvaralaštvo Perice Jokića, pisca sa ovog prostora.

Veče je počelo setom Jokićevih aforizama iz njegove  prve knjige „Pametniji popušta“, objavljene prije dvadeset godina.

Moderator programa, profesor Miomir Mijo Bošković u pozdravnom obraćanju, između ostalog kaže:

Ove Dane kulture u Velici posvećujemo uspomeni na sedam vjekova prvog spominjanja Velike. Velička kapetanija organizuje ove susrete, ovaj mini fest veličke kulture, jer imamo šta da kažemo, imamo šta da pokažemo. Imamo domove koji i dan danas dime, bez obzira šta nas je snalazilo. Imamo djecu koja se rađaju, imamo intelektualce koje su ove gore iznjedrile, kojima se diče ne samo Velika i Crna Gora, već i cio srpski rod.“

Perica Jokić je objavio devet knjiga i, malo nevjerovatno, po prvi put se predstavlja crnogorskoj publici.

Nije bilo volje da njegovi aforizmi budu objavljivani u Crnoj Gori“, kazao je profesor Bojan Rajević na besjedi o Perici Jokiću, „ali, kako to obično biva, oni koji ne steknu zasluženo priznanje u svojoj državi prinuđeni su da se zlopate sa inostranim priznanjima. Tako je Perica mnogo poznatiji mimo Crne Gore. Uspio je da svoju prvu knjigu objavi na talasima Radio Beograda. I u njegovom primjeru se potvrđuje da književnici, veliki ljudi, dobiju priznanje od strane zavičaja tek pošto dođu u neke kasne ili veoma kasne godine“.

Govoreći na tu temu, Rajević je dodao: „Raduje me da smo na ovom mjestu, pred ovom crkvom, jer računam da bi bilo dobro da nam bog bude od pomoći kada se večeras budemo hvatali u koštac sa veličinom Peričinog djela.“ 

Rajević je, zatim, u nastavku programa predstavio svaku Jokićevu knjigu pojedinačno, i pokazao da izuzetno dobro poznaje štivo ovog pisca, bilo da je riječ o njegovim aforizmima, satiričnim pričama, dramskim tekstovima ili romanima.

On je kazao: „Perica Jokić se javio u književnosti sa knjigom aforizama koja je nosila naslov „Pametniji popušta“, javila se 1996.godine. Perica Jokić se aforizmom počeo baviti u ono doba kada je aforizam preuzeo primat među žanrovima u srpskoj književnosti, kada su imali bum aforistički. Od Poljaka Stanislava Jerži Leca dobili smo priznanje da se na našem prostoru stvara najbolji aforizam. Na tom talasu isplivao je, u to doba, i naš Perica Jokić. Andre Joles, poznati teoretičar književnosti, ubraja aforizam u jednostavne oblike zajedno sa poslovicama. Razlika aforizma u odnosu na poslovice u tome je što poslovica pretenduje da bude dogmatična, da saopštava neke dogmatične istine, aksiome, otkrića. Aforizam ne, on svaku tajnu nastoji da produbi. Aforizam obično nastaje kao replika na poslovice, međutim, to nije jedini postupak kojim se Perica služi. Meta Peričinih aforizama uvijek je jezik, svakodnevni jezik politike i političara iz onog doba. Navešću vam da jedno poglavlje njegove knjige aforizama nosi naslov „Obmana i izgradnja“. Dakle, Perica je tu uočio da je već u toj sintagmi obnova i izgradnja, koje smo se siti naslušali, već stanovalo nešto, neka naprslina, na kojoj je Perica igrao, koju je iščačkao i predstavio nama čitaocima. Možemo samo zamisliti kakvih bi se aforizama moglo pisati i napisati imajući u vidu pojmove koje danas svakodnevno slušamo. O Peričinom djelu već su se pohvalno izrazili Gordan Mihić, Momo Kapor, Dušan Kovačević, Matija Bećković... On se prvom knjigom opredijelio za humoristički diskurs. U drugoj knjizi, koja nosi naslov „Ti si moj genije“, Perica se oprobao i kao pjesnik. Dakle, nema žanra u kojem se Perica Jokić nije okušao. Knjiga „Ti si moj genije“ je knjiga intigantnog žanrovskog statusa. Sam autor je označava kao roman u baladi, a pjesnik Matija Bećković naziva je poemom. Slutim da je Matija Bećković u Peričinoj poemi našao srodnost. To je, u neku ruku, ljubavna poema, mada ima i šira značenja, u šta se možete uvjeriti. Slutim da je Bećković u Jokićevoj poemi prepoznao srodnost sa vlastitim pjesničkim opusom, jer, poznato vam je svima, niko kao Matija nije poemu afirmisao u srpskoj književnosti i nije bilo mnogo pisaca poema.

Perica Jokić je knjigom „Ti si moj genije“ poigrao se i sa postmodernističkim strategijama igre, jer vidjećemo da se „Ti si moj genije“ ispisuje kako vodoravno, tako i uspravno. Prva slova svake strofe sačinjavaju jednu poruku. Ne čita se knjiga redom linearno kako smo navikli, nego se čita do 57. stranice na jedan način, a od 57. na drugi. To je nešto što je nama poznato iz djela Milorada Pavića. Intrigantan je status vica koji Perica uključuje u tu knjigu u čemu mi možemo pratiti jednu istoriju sagledavanja plavuše, jer knjiga „Ti si moj genije“ jeste poema o jednoj plavuši, iako na kraju nam se tek otkriva identitet te plavuše, što predstavlja širi smisao koji „Ti si moj genije“ ima. Vidjeli ste da Pericu Jokića ne drži jedan žanr. On se, već sam rekao, isprobao i u aforizmima kojima je najprije počeo da savladava to jezičko umjeće. U poemi ste vidjeli potpuno atipičan odnos prema ženi, nema sladunjavih, idealističkih vizija žene. On se služi jednim modernim jezikom pri čemu ne izbjegava ni fraze koje možemo da bilježimo i na ovom području.

Nakon knjige „Ti si moj genije“, uslijedile su dvije drame kojim je Perica Jokić dao svoj osvrt na ratno vrijeme i vidio kako se krhotine tog vremena iskazuju deset godina poslije. Prikazuje čovjeka kao biće koje je stvoreno ili da čini nasilje, ili da se nad njim čini nasilje. Dakle, rat je nešto što je u stanju da naruši i najtananije ljudske odnose i o tome ova drama govori.

Perica Jokić pokazao se i kao priređivač. Priredio je knjigu „Tačno u podne“ . Na taj način htio je da ostavi spomenik emisiji „Tup-tup“ koju je vodio Minimaks, koja je išla „uvijek nedjeljom, nikad subotom“. Nakon te knjige, Perica počinje svoje bavljenje kratkom pričom. Prvo je to bila knjiga „Pričam ti priču“, a zatim „Iskustva Roberta Nimanija“ i „Ogledi Roberta Nimanija“. Dvije posljednje knjige se od prve u ovom nizu značajno razlikuju po rukopisu. U prvoj knjizi „Pričam ti priču“  zastupljene su priče koje se pripovijedaju hronološki, događaji na koje upućuje su realni, prepoznatljivi, a u knjigama „Iskustva Roberta Nimanija“ i „Ogledi Roberta Nimanija“, Perica je iznio cijelu jednu svoju poetiku apsurda. Njegove priče počinju sa sasvim alogičnim situacijama i Perica se u nastavku ponaša, tačnije njegov pripovjedač, kao da je sve u redu i mi kao čitaoci prinuđeni smo da to tako primimo. Inače, objavljivanje dvije knjige koje u naslovu imaju Roberta Nimanija, pratio je jedan Peričin književni eksperiment. Naime, Perica je te knjige objavio pod pseudonimom Robert Nimani. Sve što je književnika u oblasti satire, postavljalo je sebi pitanje ko je Robert Nimani? Dakle, možemo odatle naslutiti da je Perica morao izaći iz horizonta očekivanja, koji je stvorio dotadašnjim književnim radom. On je to uradio namjerno, morao je promijeniti rukopis i promjena koja se desila najviše se ticala otklona od nama poznate stvarnosti. Na kraju, Perica je objavio roman „Svemirski dnevnik“ u kom su akumulirani svi njegovi književni porivi. Tu imamo i dramski nivo, i aforizam i poeziju.

Književnik Todor Živaljević Velički, predstavljajući Pericu Jokića preko njegovog romana „Svemirski dnevnik“, između ostalog je kazao:

U vremenu kada obični ljudi nemaju vremena da napišu jednu čestito složenu rečenicu, satiričar, ili bolje reći aforističar, pripovjedač neobičnog kova, Perica Jokić, u satirično-parodičnom maniru ispisuje autoironične stranice svog, sasvim nestvarnog i neuhvatljivog romana, Svemirskog dnevnika, koji koliko jeste, toliko i nije roman u klasičnom smislu, utemeljen u našoj postmodernoj svemirskoj stvarnosti, kao lično viđenje svijeta na trivijalnim muško-ženskim odnosima. U trideset i pet poglavlja Perica Jokić situira poglede koji među sobom mogu da se dopunjuju, samostalno egzistiraju i isključuju, želeći da pored prividno dramski suprotstavljenih uloga Jupitera i Venere, svemu doda nebesku dimenziju, kao daleki odraz svih naših ovozemaljskih podjela, pa i onih na muško-ženskim odnosima, uvezujući ih u koherentnu literarnu cjelinu... Svijet je lišen dubine, i u doživljajima i u razmišljanjima junaka, sveden na isprekidani niz trenutnih stanja i reakcija, na impulse okoline. Čitava parada stvarnih i izmišljenih likova korača na površini besmisla, u Pozorištu bez kraja, upravo onako kako živimo površne živote, koji smjelo egzistiraju na fonu Jokićeve samoparodično-satirične humorističke igre, koju možemo nastavljati i nadograđivati po svim nivoima, zapravo dokle može da dopre piščeva mašta. Sve je tu, i žene, kao kod Čarlsa Bukovskog, samo u drugoj, čini se besprimjerno niskoj ulozi, zaključivši: „Bio sam vanserijski intelektualac, astronom sa portfeljem, neko i nešto...Sve dok se nije pojavila ona. Sada sam obični pjesnik...“

Ovaj pseudoroman može se čitati i kao skup pojedinačnih priča. Svaka za sebe, ali i svaka po ritmu i zahvatima života, sebi slična, ali i posebna, jer sadrži jezgro uvijek tajnovitih i suptilnih muško-ženskih odnosa, koje povremeno parodira i karikira, sa izvjesnom notom, da upotrijebim neknjiževnu riječ „sprdanja“ , kako sa sobom tako i sa okolnim svijetom. Ova knjiga može se shvatiti i kao svojevrsna fiktivna autobiografija, u kojoj mogu uživati kako književni sladokusci tako i obični ljudi.

Naš junak-pisac se ne uklapa ni u kakve klasifikacije, generacijske, ili u neke druge podjele. Nalazi se izvan grupa i grupašenja, nesklon manifestima i publicitetu.  Na javnoj literarnoj sceni , stoji, nekako, po strani. Ćutolog čija je ćutnja višestruko sadržajna i zanimljiva. Ali, onoliko koliko znam, i koliko mogu da pratim njegovo djelo nalazi se u samom središtu savremene srpske satire, i predstavlja jedan od njenih vrhunaca, možda i zbog toga što se motivima i tematikom nije obraćao pojedinačnom i prolaznom, već opštem i vječnom.“

Recenziju Moma Kapora za knjigu „Lift“, kao i kritički osvrt Duška M. Petrovića u „Ošišanom ježu“, vezanu za Jokićevu knjigu „Ti si moj genije“, interpretirala je Maja Jokić, profesorica književnosti. Ovdje ćemo se osvrnuti na kritiku Duška M. Petovića naslovljenu „Radost i strast“, u kojoj se kaže: „Ne volim da pišem o odličnim knjigama, jer im je teško naći nešto za zezanje, a da se u „Ošišanom“ neko toliko hvali – ne ide. Što ne ide, ne ide. Nije lepo.

„Ti si moj genije“ je moderna poema o vekovnom odnosu muškarca i žene, o ljubavi i ljubavisanju, o strepnjama i patnjama, o ljubopitljivosti i ljubomori... ali je sve to kazano jezikom života u kojem je igra deo ljubavi koliko i života samog. Igra rečima, igra značenjima, igra pokretom, igra sećanjem, igra asocijacija, igra društvenim i političkim značenjima uronjenim u strast u ljubavi i ljubav prema igri i zavitlavanju.

Knjiga je koncipirana tako da su dve stranice različitih knjiga objavljene na jednoj stranici, pa tek kad pročitate poemu (od 7. do 57. stranice), vratite se na 7-u koja je u drugoj knjizi 58-ma i onda čitate drugu knjigu – na istu temu, ali u vic-slikama o najpopularnijoj ženskoj vrsti, o plavušama.

U prvoj knjizi, poema „Ti si moj genije“, prvi glas svakog prvog stiha na svakoj strani oglasila se porukom o želji za večnom ljubavlju (Malena, kad sve se desi i više nas ne bude tada bih da te sretnem), ali za ljubavlju koja bi nastavila ovozemaljski tok: strast i radost, zbilju i zezanje. Bravo! „

Jokić je sve o čemu je govoreno, na najbolji način potkrijepio primjerima i citatima iz svojih knjiga, tako da je publika imala privilegiju ne samo da se sa po prvi put susretne sa njegovim djelom, već i da to bude u direktnoj interpretaciji autora. 

M. Paunović

Aforizam dana:

Imamo previše putokaza za narod koji nema kud.
Bojan Rajević
Aforizmi >>>

eSpona OTV EU

Otvorena televizija

viskom 300x250

Kultura

Objavljeno: 16/04/2019
u-mojkovackom-centru-za-kulturu-odigrana-premijera-baletske-predstave-princeza-ksenijaZvuci baleta "Uzaludna predostrožnost" i brojni aplauzi podstakli su sjajnu baletsku postavu da svojom igrom ispune oči i srce gledalaca koji su u ...
eSpona
Objavljeno: 16/04/2019
danas-se-odrzava-opstinska-smotra-recitatoraOpštinska smotra recitatora održače se danas, u sali JU „Centar za kulturu Berane“, sa početkom u 18. časova. Biće to 24- ti put da se održava tradicionalna ...
eSpona
Objavljeno: 14/04/2019
kapitalne-knjige-zbirke-turskih-izvora-za-istoriju-crne-goreZahvaljujući projektu Crnogorske akademije nauka i umjetnosti nedavno su iz štampe  izašle knjige (tri toma)  turskih (osmanskih) izvora  za ...
eSpona
Objavljeno: 14/04/2019
pobratimili-se-drustvo-crnogorsko-ruskog-prijateljstva-i-srpska-narodna-odbrana-vasojevica-i-limske-dolineDruštvo crnogorsko –ruskog prijateljstva „Sveti Đorđe“ iz Nikšića i Srpska narodna odbrana Vasojevića i limske doline potpisale su Povelju o prijateljstvu i ...
eSpona
Objavljeno: 13/04/2019
velimir-ralevic-bio-gost-studenata-u-niksicuStudenti Filološkog i Filozofskog fakulteta u Nikšiću imali su protekle nedjelje privilegiju da se druže sa Velimirom Ralevićem- pjesnikom iz Berana. Kako je ...
eSpona
Objavljeno: 10/04/2019
zakazana-prva-niksicka-promocija-glasa-holmije-i-dvije-knjige-gorana-kikovica-2U organizaciji Društva crnogorsko-ruskog prijateljstva ''Sveti Đorđe'' u petak, 12. aprila, u Nikšiću će se održati prva promocija časopisa “Glas Holmije”. Pored ...
eSpona
Objavljeno: 09/04/2019
prof-dr-drasko-dosljak-uz-svjetski-dan-roma„Ciganska poezija“ „Nedovoljno bijeli za bijele, nedovoljno crni za crne“ Kada se, sada već davne, 1957. godine, u izdanju sarajevske „Svjetlosti“, pojavila ...
eSpona
Objavljeno: 09/04/2019
medijska-kultura-dostupna-i-studentima-u-slovenijiMeđunarodni naučni časopis „Medijska kultura“ dobio je novo, internacionalno priznanje. Naime, ovaj časopis je od marta ove godine postao dostupan i u knjižnici ...
eSpona
Objavljeno: 09/04/2019
milija-pajkovic-jovovicevo-traganje-za-izgubljenim-svijetom( Darko Jovović ,,Izgubljeni svijet“, str.72., izdanje ,,Pegaz“, Bijelo Polje, 2019. godine) Nije nimalo lako napisati prikaz i osvrt na zbirku pjesama, pa, čak, i ...
eSpona
Objavljeno: 07/04/2019
revijom-bihorski-cilim-otvorena-lipska-pecinaModnom revijom “Bihorski ćilim" Anastazije Miranović Lipska pećina otvorena je za posjetioce. Kolekciju „Bihorski ćilim“ čini 20 modela u svili, u kombinaciji s ...
eSpona
Objavljeno: 06/04/2019
promocija-filma-smrcu-protiv-smrti-autora-mirka-jakovljevicaNacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“ će u ponedjeljak, osmog aprila, obilježiti 85 godina od rođenja Blaža Šćepanovića, poznatog crnogorskog ...
eSpona
Objavljeno: 06/04/2019
kir-janja-u-beranamaPozorišna predstava „Кir Janja“ biće izvedena u sali Centra za kulturu, u srijedu, 10. aprila, sa početkom u 20 časova.  Pozorišnu predstavu će izvesti Okret ...
eSpona
Objavljeno: 05/04/2019
pljevlja-pjesnikinje-iz-andrijevice-briljirale-na-nacionalnom-festivalu-mladihAndrijevčanke Nađa i Sandra Dubak osvojile su prvu i drugu nagradu na konkursu za mlade u oblasti literalnog stvaralaštva- za prozu na “VII Međunarodnom festu- ...
eSpona
Objavljeno: 04/04/2019
u-beogradu-odrzano-knjizevno-vece-vucica-dasica-bivseg-profesora-ivangradske-gimnazijeU Udruženju književnika Srbije, na Tribini „Francuska 7“, u Beogradu, u srijedu, trećeg aprila, održano je književno veče Vučića Dašića, na kojem su predstavljene ...
eSpona
Objavljeno: 02/04/2019
prvoaprilskaU jednoj velikoj državi koja se prostirala od Triglava pa sve do Đevđelije na površini od preko 255.000 kvadratnih kilometara i brojala više od 22 miliona ...
eSpona
Objavljeno: 28/03/2019
cetrdeset-godina-mlaza-krviS' proljeća 1979. godine ekipa entuzijasta Dramske eksperimentalne scene KUD-a „Dušan Bošković“ pod dirigentskom palicom Milovana Miša Koraća, na daskama Centra za ...
eSpona
Objavljeno: 27/03/2019
odrzana-promocija-knjige-sum-medija-doc-dr-mirka-jakovljevicaKoliko su mediji i novinarstvo danas u prvom redu biznis? Koliko vlasničke strukture vođene profitom moći preoblikuju pojam javnog interesa u interes kapitala koji ...
eSpona
Objavljeno: 27/03/2019
berancima-priredene-pozorisne-carolijePredstavama “Prijatelji su kao zvezde“, „Moderna bajka“ i „Znaš li ti ko je moj tata“, ispunjava se predviđeni program IV Smotre dramskog amaterskog stvaralaštva za ...
eSpona
Objavljeno: 24/03/2019
ckpd-princeza-ksenija-odrzana-treca-pokrajinska-smotra-recitatora-na-crnogorskom-jezikuPovodom održane Pokrajinske smotre recitatora na crnogorskom jeziku održane u Lovćencu saopštenjem se oglasilo Crnogorsko kulturno prosvjetno društvo “Princeza ...
eSpona
Objavljeno: 22/03/2019
planica-beranca-vildana-ramusovica-ukrasila-ljubljanu-2Da nas svugdje ima i to uspješnih govori i najnovija informacija iz Slovenije, gdje je naš Beranac Vildan Ramusović- magistrant na  na Fakultetu za ...
eSpona
Objavljeno: 21/03/2019
nvo-dar-organizuje-promociju-knjige-sum-medija-mirka-jakovljevicaNevladina organizacija “Dar” organizuje promociju knjige "Šum medija" doc. dr Mirka Jakovljevića. Promocija je zakazana za subotu, 23. marta, u Multimedijalnoj sali ...
eSpona
Objavljeno: 21/03/2019
uz-svjetski-dan-poezije-goranoviceva-pohvala-poeziji(Poezija članova Crnogorske akademije nauka i umjetnosti , priredio Pavle Goranović, CANU, Podgorica 2018, 440 str.) Nedavno je iz štampe , u izdanju Crnogorske ...
eSpona
Objavljeno: 15/03/2019
foto-izlozba-naslovnica-nove-slobode-na-izlozbi-stampanih-medijaNa Cetinju je juče održana Izložba naslovnica i okrugli sto posvećen lokalnim štampanim medijima u Crnoj Gori. Među desetak izabranih naslovnica, svoje mjesto u ...
eSpona
Objavljeno: 15/03/2019
udruzenje-princeza-ksenija-organizuje-u-lovcencu-finalno-vece-recitatora-na-crnogorskom-jezikuPovodom organizovanja III Pokrajinske smotra recitatora na crnogorskom jeziku Udruženje “Princeza Ksenija” iz Lovćenca oglasilo se saopštenjem za javnost. ...
eSpona
Objavljeno: 14/03/2019
dr-drasko-dosljak-akademijina-knjiga-o-zuvdiji-hodzicu(„Mediteranac s Prokletija“, Djelo Zuvdije Hodžića u književnoj kritici, Crnogorska akademija nauka i umjetnosti, Podgorica, 2018, 317 str.) Krajem 2018. godine, ...
eSpona
Objavljeno: 08/03/2019
glas-holmije-ovaj-casopis-je-brdo-u-nasoj-srpskoj-kulturi-sto-rijec-holmija-i-znaciIz štampe je izašlo novo, trideset i osmo izdanje časopisa za književnost, istoriju i kulturu „Glas Holmije“, koji izlazi na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu u ...
eSpona
Objavljeno: 06/03/2019
zakazana-promocija-romana-crvena-goraSrpsko istorijsko-kulturno društvo “Nikola Vasojević” organizuje promociju romana "Crvena Gora", autora Željka Čurovića. Promocija je zakazana za četvrtak, sedmi ...
eSpona
Objavljeno: 05/03/2019
prof-dr-drasko-dosljak-novo-izdanje-vesovicevih-vasojevicaNajznačajnije djelo dr Radoslava Jagoša Vešovića, monografija „Pleme Vasojevići“, doživjelo je još jedno izdanje. Ovoga puta izdavač je Centar za kulturu Berane ...
eSpona
Objavljeno: 28/02/2019
medijska-kultura-iz-stampe-izasla-knjiga-kosmicki-logos-drustvaU izadanju Medijske kulture, a  u okviru edicije: Teorija medija, izašla je knjiga “Kosmički logos društva (sociološke inovacije)”, a utora prof. dr Slobodana ...
eSpona
Objavljeno: 27/02/2019
nova-knjiga-sarm-stiha-velimira-ralevicaOd prve objavljene stihozbirke Velimira Ralevića (“Nebo kuća beskućnika”) prošlo je 25 godina. Ovih dana je štampana i njegova dvadeseta knjiga – pod naslovom ...
eSpona
Objavljeno: 21/02/2019
petnjica-iz-stampe-izasla-naucna-publikacija-o-bihorskom-cilimuIz štampe je izašla prva naučna publikacija o bihorskom ćilimu, nematerajalnom kulturnom dobru Crne Gore. Publikacija je štampana na našem i engleskom jeziku, a ...
eSpona
Objavljeno: 16/02/2019
pred-citaocima-32-broj-medijskih-dijalogaIz štampe je izašao trideset i drugi broj časopisa za istraživanje medija i društva ,,Medijski dijalozi“. Ovaj broj donosi dvadeset i četiri autorska rada i tri ...
eSpona
Objavljeno: 15/02/2019
medijska-kultura-obiljezava-jubilej-u-narodnoj-biblioteci-radosav-ljumovicPovodom skromnog jubileja - izašlih 10 knjiga u okviru edicije Teorija medija, izdavača Medijske kulture, danas će se u Narodnoj biblioteci "Radosav Ljumović", u ...
eSpona
Objavljeno: 11/02/2019
u-bijelom-polju-odigrana-predstava-ko-seta-oko-svijetaPredstavom "Ko šeta oko svijeta'' glumci pokazali su sjajan talenat, što je dokazala i emotivna reakcija bjelopoljske publike. Tako je predstavu i nastup glumaca ...
eSpona
Objavljeno: 07/02/2019
beogradske-price-milije-pajkovica(Milija Pajković "Čarobni krug dvojkom“, Pegaz, 2019.) Ovih dana je iz štampe izašla zbirka kratkih priča Beranca Milije Pajkovića, pod nazivom, Čarobni krug ...
eSpona
Objavljeno: 05/02/2019
kolasin-kroz-prizmu-kolasinskih-novostiKolašinske novosti u decembarskom izdanju nastavljaju da izvještavaju o temama koje ukazuju na razvojne potencijale grada na Tari. U broju 42 donose izvještaje o ...
eSpona
Objavljeno: 02/02/2019
novine-sjevera-uskoro-i-u-elektronskom-izdanjuNovine sjevera u decembarskom izdanju nastavljaju da ukazuju na razvojne potencijale sjevera Crne Gore. U broju 14 donose razgovor sa mr Petrom Smolovićem ...
eSpona
Objavljeno: 01/02/2019
akcija-veliko-srce-malom-srcu-u-mojkovcu-mladi-pjevaju-za-nikolinuU subotu, drugog februara, u mojkovačkom Centru za kulturu "Nenad Rakočević" održaće se dobrotvorni koncert u cilju prikupljanja novčanih sredstava za osmogodišnju ...
eSpona
Objavljeno: 01/02/2019
nauciti-mlade-da-prepoznaju-lazne-vijestiGimnazija "Slobodan Škerović" i Međunarodni naučni časopis "Medijski dijalozi" potpisali su Memorandum o saradnji u cilju promocije javnog interesa u oblasti ...
eSpona
Objavljeno: 30/01/2019
prof-dr-drasko-dosljak-putopisi-dejana-vukovicaDejan Vuković: "Londonski zapisi", Podgorica 2019 Knjiga Dejana Vukovića (Podgorica, 1972) "Londonski zapisi" nastala je, kako i sam autor kaže, u periodu od 2008. ...
eSpona
Objavljeno: 25/01/2019
zakazana-finalna-pokrajinska-smotra-recitatora-na-crnogorskom-jeziku-u-vojvodiniFinalno takmičenje treće Pokrajinske smotre recitatora na crnogorskom jeziku učenika osnovnih i srednjih škola sa teritorije Autonomne Pokrajine Vojvodine održaće ...
eSpona
Objavljeno: 24/01/2019
petnjica-slovenci-grade-preciscivac-otpadnih-vodaSlovenačka razvojna agencija (CMSR) će u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma Crne Gore, finansirati izgradnju biljnog prečišćivača za otpadne vode ...
eSpona
Objavljeno: 22/01/2019
beranska-umjetnicka-kolonija-kao-jedina-iz-crne-gore-primljena-je-u-medunarodnu-organizaciju-issaMeđunarodna umjetnička kolonija, koju od 2012. godine organizuje Centar za kulturu Berane, nedavno je primljena u međunarodnu, nekomercijalnu, nevladinu, ...
eSpona
Objavljeno: 20/01/2019
doc-dr-mirko-jakovljevic-filosofska-nit-prozeta-kroz-medijsku-sferuZbornik radova, Sporedna uloga istine u medijima, (2018), Sveučilište Sjever i Centar za filozofiju medija i mediološka istraživanja, Zagreb Međunarodni naučni ...
eSpona
Objavljeno: 16/01/2019
dr-mirko-jakovljevic-citaoci-romana-medu-svjetovima-prelistavaju-albume-sopstvenih-zivitaNovak Rutović, Među svjetovima, (2018), Štampa 3M Makarije, Podgorica Roman Novaka Rutovića, “Među svjetovima” realna je priča iz “naših” krajeva. Ispisana je u ...
eSpona
Objavljeno: 14/01/2019
uspjesno-autorsko-vece-braha-adrovica-u-luksemburguU subotu, 12. januara, u luksemburškom Rumelanžu, uspješno je održano autorsko veče Braha Adrovića - beranskog književnika i pjesnika. Organizator ove odlično ...
eSpona
Objavljeno: 14/01/2019
nova-predstava-komedije-ne-mogu-da-platim-i-necu-da-platimU četvrtak, 17. januara, u sali Centra za kulturu Berane biće izvedena pozorišna predstava “Ne mogu daplatim i neću da platim”. Ta pozorišna redstava  je ...
eSpona
Objavljeno: 10/01/2019
zakazano-autorsko-vece-braha-adrovica-u-luksemburguAutorsko veče beranskog književnika Braha Adrovića, zakazano je za subotu, 12. januar. Veče će se održati u Rumelanžu (Luksemburg) sa početkom u 19 časova, a ...
eSpona
Objavljeno: 09/01/2019
milana-vujicic-iz-zrenjanina-pobjednica-konkursa-na-temu-crna-gora-vjecni-plamen-slobodePovodom rezultata ostvarenih na literarnom konkursu na temu „Crna Gora, vječni plamen slobode“, koji je raspisalo Udruženje Crnogoraca Srbije „Krstaš“ saopštenjem ...
eSpona
Objavljeno: 03/01/2019
petnjicki-centar-za-kulturu-zavrsio-godinu-izlozbom-petnjicom-rodni-gradeOtvaranjem izložbe slika pod nazivom “Petnjico, rodni grade”, Centar za kulturu u toj opštini završio je 2018.godinu, Izložbu je otvorio Samir Agović - ...
eSpona

Predstavljamo knjigu:

Iz ugla satiričara:

Preporučujemo knjigu:

 

Zeljko Rutovic Postmediji knjiga

 

Kolumne:

Priča eSpone