Perica Jokic autorsko veceU organizaciji NVO Velička kapetanija, u subotu, 23. jula otpočela je četvorodnevna manifestacija Dani kulture i sporta u Velici, prepoznatljivija po nazivu Velikafest. Ovogodišnju smotru otvorilo je Autorsko veče satiričara, proznog i dramskog pisca Perice Radomirovog Jokića.

U prelijepom ambijentu na otvorenom, u dvorištu veličke svetinje, crkve sv. Kirika i Julite, pred više od stotinu prisutnih, predstavljeno je književno stvaralaštvo Perice Jokića, pisca sa ovog prostora.

Veče je počelo setom Jokićevih aforizama iz njegove  prve knjige „Pametniji popušta“, objavljene prije dvadeset godina.

Moderator programa, profesor Miomir Mijo Bošković u pozdravnom obraćanju, između ostalog kaže:

Ove Dane kulture u Velici posvećujemo uspomeni na sedam vjekova prvog spominjanja Velike. Velička kapetanija organizuje ove susrete, ovaj mini fest veličke kulture, jer imamo šta da kažemo, imamo šta da pokažemo. Imamo domove koji i dan danas dime, bez obzira šta nas je snalazilo. Imamo djecu koja se rađaju, imamo intelektualce koje su ove gore iznjedrile, kojima se diče ne samo Velika i Crna Gora, već i cio srpski rod.“

Perica Jokić je objavio devet knjiga i, malo nevjerovatno, po prvi put se predstavlja crnogorskoj publici.

Nije bilo volje da njegovi aforizmi budu objavljivani u Crnoj Gori“, kazao je profesor Bojan Rajević na besjedi o Perici Jokiću, „ali, kako to obično biva, oni koji ne steknu zasluženo priznanje u svojoj državi prinuđeni su da se zlopate sa inostranim priznanjima. Tako je Perica mnogo poznatiji mimo Crne Gore. Uspio je da svoju prvu knjigu objavi na talasima Radio Beograda. I u njegovom primjeru se potvrđuje da književnici, veliki ljudi, dobiju priznanje od strane zavičaja tek pošto dođu u neke kasne ili veoma kasne godine“.

Govoreći na tu temu, Rajević je dodao: „Raduje me da smo na ovom mjestu, pred ovom crkvom, jer računam da bi bilo dobro da nam bog bude od pomoći kada se večeras budemo hvatali u koštac sa veličinom Peričinog djela.“ 

Rajević je, zatim, u nastavku programa predstavio svaku Jokićevu knjigu pojedinačno, i pokazao da izuzetno dobro poznaje štivo ovog pisca, bilo da je riječ o njegovim aforizmima, satiričnim pričama, dramskim tekstovima ili romanima.

On je kazao: „Perica Jokić se javio u književnosti sa knjigom aforizama koja je nosila naslov „Pametniji popušta“, javila se 1996.godine. Perica Jokić se aforizmom počeo baviti u ono doba kada je aforizam preuzeo primat među žanrovima u srpskoj književnosti, kada su imali bum aforistički. Od Poljaka Stanislava Jerži Leca dobili smo priznanje da se na našem prostoru stvara najbolji aforizam. Na tom talasu isplivao je, u to doba, i naš Perica Jokić. Andre Joles, poznati teoretičar književnosti, ubraja aforizam u jednostavne oblike zajedno sa poslovicama. Razlika aforizma u odnosu na poslovice u tome je što poslovica pretenduje da bude dogmatična, da saopštava neke dogmatične istine, aksiome, otkrića. Aforizam ne, on svaku tajnu nastoji da produbi. Aforizam obično nastaje kao replika na poslovice, međutim, to nije jedini postupak kojim se Perica služi. Meta Peričinih aforizama uvijek je jezik, svakodnevni jezik politike i političara iz onog doba. Navešću vam da jedno poglavlje njegove knjige aforizama nosi naslov „Obmana i izgradnja“. Dakle, Perica je tu uočio da je već u toj sintagmi obnova i izgradnja, koje smo se siti naslušali, već stanovalo nešto, neka naprslina, na kojoj je Perica igrao, koju je iščačkao i predstavio nama čitaocima. Možemo samo zamisliti kakvih bi se aforizama moglo pisati i napisati imajući u vidu pojmove koje danas svakodnevno slušamo. O Peričinom djelu već su se pohvalno izrazili Gordan Mihić, Momo Kapor, Dušan Kovačević, Matija Bećković... On se prvom knjigom opredijelio za humoristički diskurs. U drugoj knjizi, koja nosi naslov „Ti si moj genije“, Perica se oprobao i kao pjesnik. Dakle, nema žanra u kojem se Perica Jokić nije okušao. Knjiga „Ti si moj genije“ je knjiga intigantnog žanrovskog statusa. Sam autor je označava kao roman u baladi, a pjesnik Matija Bećković naziva je poemom. Slutim da je Matija Bećković u Peričinoj poemi našao srodnost. To je, u neku ruku, ljubavna poema, mada ima i šira značenja, u šta se možete uvjeriti. Slutim da je Bećković u Jokićevoj poemi prepoznao srodnost sa vlastitim pjesničkim opusom, jer, poznato vam je svima, niko kao Matija nije poemu afirmisao u srpskoj književnosti i nije bilo mnogo pisaca poema.

Perica Jokić je knjigom „Ti si moj genije“ poigrao se i sa postmodernističkim strategijama igre, jer vidjećemo da se „Ti si moj genije“ ispisuje kako vodoravno, tako i uspravno. Prva slova svake strofe sačinjavaju jednu poruku. Ne čita se knjiga redom linearno kako smo navikli, nego se čita do 57. stranice na jedan način, a od 57. na drugi. To je nešto što je nama poznato iz djela Milorada Pavića. Intrigantan je status vica koji Perica uključuje u tu knjigu u čemu mi možemo pratiti jednu istoriju sagledavanja plavuše, jer knjiga „Ti si moj genije“ jeste poema o jednoj plavuši, iako na kraju nam se tek otkriva identitet te plavuše, što predstavlja širi smisao koji „Ti si moj genije“ ima. Vidjeli ste da Pericu Jokića ne drži jedan žanr. On se, već sam rekao, isprobao i u aforizmima kojima je najprije počeo da savladava to jezičko umjeće. U poemi ste vidjeli potpuno atipičan odnos prema ženi, nema sladunjavih, idealističkih vizija žene. On se služi jednim modernim jezikom pri čemu ne izbjegava ni fraze koje možemo da bilježimo i na ovom području.

Nakon knjige „Ti si moj genije“, uslijedile su dvije drame kojim je Perica Jokić dao svoj osvrt na ratno vrijeme i vidio kako se krhotine tog vremena iskazuju deset godina poslije. Prikazuje čovjeka kao biće koje je stvoreno ili da čini nasilje, ili da se nad njim čini nasilje. Dakle, rat je nešto što je u stanju da naruši i najtananije ljudske odnose i o tome ova drama govori.

Perica Jokić pokazao se i kao priređivač. Priredio je knjigu „Tačno u podne“ . Na taj način htio je da ostavi spomenik emisiji „Tup-tup“ koju je vodio Minimaks, koja je išla „uvijek nedjeljom, nikad subotom“. Nakon te knjige, Perica počinje svoje bavljenje kratkom pričom. Prvo je to bila knjiga „Pričam ti priču“, a zatim „Iskustva Roberta Nimanija“ i „Ogledi Roberta Nimanija“. Dvije posljednje knjige se od prve u ovom nizu značajno razlikuju po rukopisu. U prvoj knjizi „Pričam ti priču“  zastupljene su priče koje se pripovijedaju hronološki, događaji na koje upućuje su realni, prepoznatljivi, a u knjigama „Iskustva Roberta Nimanija“ i „Ogledi Roberta Nimanija“, Perica je iznio cijelu jednu svoju poetiku apsurda. Njegove priče počinju sa sasvim alogičnim situacijama i Perica se u nastavku ponaša, tačnije njegov pripovjedač, kao da je sve u redu i mi kao čitaoci prinuđeni smo da to tako primimo. Inače, objavljivanje dvije knjige koje u naslovu imaju Roberta Nimanija, pratio je jedan Peričin književni eksperiment. Naime, Perica je te knjige objavio pod pseudonimom Robert Nimani. Sve što je književnika u oblasti satire, postavljalo je sebi pitanje ko je Robert Nimani? Dakle, možemo odatle naslutiti da je Perica morao izaći iz horizonta očekivanja, koji je stvorio dotadašnjim književnim radom. On je to uradio namjerno, morao je promijeniti rukopis i promjena koja se desila najviše se ticala otklona od nama poznate stvarnosti. Na kraju, Perica je objavio roman „Svemirski dnevnik“ u kom su akumulirani svi njegovi književni porivi. Tu imamo i dramski nivo, i aforizam i poeziju.

Književnik Todor Živaljević Velički, predstavljajući Pericu Jokića preko njegovog romana „Svemirski dnevnik“, između ostalog je kazao:

U vremenu kada obični ljudi nemaju vremena da napišu jednu čestito složenu rečenicu, satiričar, ili bolje reći aforističar, pripovjedač neobičnog kova, Perica Jokić, u satirično-parodičnom maniru ispisuje autoironične stranice svog, sasvim nestvarnog i neuhvatljivog romana, Svemirskog dnevnika, koji koliko jeste, toliko i nije roman u klasičnom smislu, utemeljen u našoj postmodernoj svemirskoj stvarnosti, kao lično viđenje svijeta na trivijalnim muško-ženskim odnosima. U trideset i pet poglavlja Perica Jokić situira poglede koji među sobom mogu da se dopunjuju, samostalno egzistiraju i isključuju, želeći da pored prividno dramski suprotstavljenih uloga Jupitera i Venere, svemu doda nebesku dimenziju, kao daleki odraz svih naših ovozemaljskih podjela, pa i onih na muško-ženskim odnosima, uvezujući ih u koherentnu literarnu cjelinu... Svijet je lišen dubine, i u doživljajima i u razmišljanjima junaka, sveden na isprekidani niz trenutnih stanja i reakcija, na impulse okoline. Čitava parada stvarnih i izmišljenih likova korača na površini besmisla, u Pozorištu bez kraja, upravo onako kako živimo površne živote, koji smjelo egzistiraju na fonu Jokićeve samoparodično-satirične humorističke igre, koju možemo nastavljati i nadograđivati po svim nivoima, zapravo dokle može da dopre piščeva mašta. Sve je tu, i žene, kao kod Čarlsa Bukovskog, samo u drugoj, čini se besprimjerno niskoj ulozi, zaključivši: „Bio sam vanserijski intelektualac, astronom sa portfeljem, neko i nešto...Sve dok se nije pojavila ona. Sada sam obični pjesnik...“

Ovaj pseudoroman može se čitati i kao skup pojedinačnih priča. Svaka za sebe, ali i svaka po ritmu i zahvatima života, sebi slična, ali i posebna, jer sadrži jezgro uvijek tajnovitih i suptilnih muško-ženskih odnosa, koje povremeno parodira i karikira, sa izvjesnom notom, da upotrijebim neknjiževnu riječ „sprdanja“ , kako sa sobom tako i sa okolnim svijetom. Ova knjiga može se shvatiti i kao svojevrsna fiktivna autobiografija, u kojoj mogu uživati kako književni sladokusci tako i obični ljudi.

Naš junak-pisac se ne uklapa ni u kakve klasifikacije, generacijske, ili u neke druge podjele. Nalazi se izvan grupa i grupašenja, nesklon manifestima i publicitetu.  Na javnoj literarnoj sceni , stoji, nekako, po strani. Ćutolog čija je ćutnja višestruko sadržajna i zanimljiva. Ali, onoliko koliko znam, i koliko mogu da pratim njegovo djelo nalazi se u samom središtu savremene srpske satire, i predstavlja jedan od njenih vrhunaca, možda i zbog toga što se motivima i tematikom nije obraćao pojedinačnom i prolaznom, već opštem i vječnom.“

Recenziju Moma Kapora za knjigu „Lift“, kao i kritički osvrt Duška M. Petrovića u „Ošišanom ježu“, vezanu za Jokićevu knjigu „Ti si moj genije“, interpretirala je Maja Jokić, profesorica književnosti. Ovdje ćemo se osvrnuti na kritiku Duška M. Petovića naslovljenu „Radost i strast“, u kojoj se kaže: „Ne volim da pišem o odličnim knjigama, jer im je teško naći nešto za zezanje, a da se u „Ošišanom“ neko toliko hvali – ne ide. Što ne ide, ne ide. Nije lepo.

„Ti si moj genije“ je moderna poema o vekovnom odnosu muškarca i žene, o ljubavi i ljubavisanju, o strepnjama i patnjama, o ljubopitljivosti i ljubomori... ali je sve to kazano jezikom života u kojem je igra deo ljubavi koliko i života samog. Igra rečima, igra značenjima, igra pokretom, igra sećanjem, igra asocijacija, igra društvenim i političkim značenjima uronjenim u strast u ljubavi i ljubav prema igri i zavitlavanju.

Knjiga je koncipirana tako da su dve stranice različitih knjiga objavljene na jednoj stranici, pa tek kad pročitate poemu (od 7. do 57. stranice), vratite se na 7-u koja je u drugoj knjizi 58-ma i onda čitate drugu knjigu – na istu temu, ali u vic-slikama o najpopularnijoj ženskoj vrsti, o plavušama.

U prvoj knjizi, poema „Ti si moj genije“, prvi glas svakog prvog stiha na svakoj strani oglasila se porukom o želji za večnom ljubavlju (Malena, kad sve se desi i više nas ne bude tada bih da te sretnem), ali za ljubavlju koja bi nastavila ovozemaljski tok: strast i radost, zbilju i zezanje. Bravo! „

Jokić je sve o čemu je govoreno, na najbolji način potkrijepio primjerima i citatima iz svojih knjiga, tako da je publika imala privilegiju ne samo da se sa po prvi put susretne sa njegovim djelom, već i da to bude u direktnoj interpretaciji autora. 

M. Paunović

Aforizam dana:

Vlast je parlamentarna, poštuje ćutanje naroda.
Senka Rakočević Đekić
Aforizmi >>>

eSpona OTV EU

Otvorena televizija

viskom 300x250

Kultura

Objavljeno: 02/02/2019
novine-sjevera-uskoro-i-u-elektronskom-izdanjuNovine sjevera u decembarskom izdanju nastavljaju da ukazuju na razvojne potencijale sjevera Crne Gore. U broju 14 donose razgovor sa mr Petrom Smolovićem ...
eSpona
Objavljeno: 01/02/2019
akcija-veliko-srce-malom-srcu-u-mojkovcu-mladi-pjevaju-za-nikolinuU subotu, drugog februara, u mojkovačkom Centru za kulturu "Nenad Rakočević" održaće se dobrotvorni koncert u cilju prikupljanja novčanih sredstava za osmogodišnju ...
eSpona
Objavljeno: 01/02/2019
nauciti-mlade-da-prepoznaju-lazne-vijestiGimnazija "Slobodan Škerović" i Međunarodni naučni časopis "Medijski dijalozi" potpisali su Memorandum o saradnji u cilju promocije javnog interesa u oblasti ...
eSpona
Objavljeno: 30/01/2019
prof-dr-drasko-dosljak-putopisi-dejana-vukovicaDejan Vuković: "Londonski zapisi", Podgorica 2019 Knjiga Dejana Vukovića (Podgorica, 1972) "Londonski zapisi" nastala je, kako i sam autor kaže, u periodu od 2008. ...
eSpona
Objavljeno: 25/01/2019
zakazana-finalna-pokrajinska-smotra-recitatora-na-crnogorskom-jeziku-u-vojvodiniFinalno takmičenje treće Pokrajinske smotre recitatora na crnogorskom jeziku učenika osnovnih i srednjih škola sa teritorije Autonomne Pokrajine Vojvodine održaće ...
eSpona
Objavljeno: 24/01/2019
petnjica-slovenci-grade-preciscivac-otpadnih-vodaSlovenačka razvojna agencija (CMSR) će u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma Crne Gore, finansirati izgradnju biljnog prečišćivača za otpadne vode ...
eSpona
Objavljeno: 22/01/2019
beranska-umjetnicka-kolonija-kao-jedina-iz-crne-gore-primljena-je-u-medunarodnu-organizaciju-issaMeđunarodna umjetnička kolonija, koju od 2012. godine organizuje Centar za kulturu Berane, nedavno je primljena u međunarodnu, nekomercijalnu, nevladinu, ...
eSpona
Objavljeno: 20/01/2019
doc-dr-mirko-jakovljevic-filosofska-nit-prozeta-kroz-medijsku-sferuZbornik radova, Sporedna uloga istine u medijima, (2018), Sveučilište Sjever i Centar za filozofiju medija i mediološka istraživanja, Zagreb Međunarodni naučni ...
eSpona
Objavljeno: 16/01/2019
dr-mirko-jakovljevic-citaoci-romana-medu-svjetovima-prelistavaju-albume-sopstvenih-zivitaNovak Rutović, Među svjetovima, (2018), Štampa 3M Makarije, Podgorica Roman Novaka Rutovića, “Među svjetovima” realna je priča iz “naših” krajeva. Ispisana je u ...
eSpona
Objavljeno: 14/01/2019
uspjesno-autorsko-vece-braha-adrovica-u-luksemburguU subotu, 12. januara, u luksemburškom Rumelanžu, uspješno je održano autorsko veče Braha Adrovića - beranskog književnika i pjesnika. Organizator ove odlično ...
eSpona
Objavljeno: 14/01/2019
nova-predstava-komedije-ne-mogu-da-platim-i-necu-da-platimU četvrtak, 17. januara, u sali Centra za kulturu Berane biće izvedena pozorišna predstava “Ne mogu daplatim i neću da platim”. Ta pozorišna redstava  je ...
eSpona
Objavljeno: 10/01/2019
zakazano-autorsko-vece-braha-adrovica-u-luksemburguAutorsko veče beranskog književnika Braha Adrovića, zakazano je za subotu, 12. januar. Veče će se održati u Rumelanžu (Luksemburg) sa početkom u 19 časova, a ...
eSpona
Objavljeno: 09/01/2019
milana-vujicic-iz-zrenjanina-pobjednica-konkursa-na-temu-crna-gora-vjecni-plamen-slobodePovodom rezultata ostvarenih na literarnom konkursu na temu „Crna Gora, vječni plamen slobode“, koji je raspisalo Udruženje Crnogoraca Srbije „Krstaš“ saopštenjem ...
eSpona
Objavljeno: 03/01/2019
petnjicki-centar-za-kulturu-zavrsio-godinu-izlozbom-petnjicom-rodni-gradeOtvaranjem izložbe slika pod nazivom “Petnjico, rodni grade”, Centar za kulturu u toj opštini završio je 2018.godinu, Izložbu je otvorio Samir Agović - ...
eSpona
Objavljeno: 02/01/2019
intervju-aljo-smailagicKap po kap - puna kapa Jedan od onih koji su generacijama Ivangrađana djetinjstvo obojili valerima najljepših uspomena, i čitavo jedno vrijeme poznato i prepoznato ...
eSpona
Objavljeno: 25/12/2018
pred-citaocima-decembarski-broj-nove-slobodeDeveti broj časopisa „Nova Sloboda“ izašao je iz štampe. Broj otvara Foto reportaža sa Omaža Radulu Vešoviću, održanog u Beogradu, a obogaćen i izložbom ...
eSpona
Objavljeno: 20/12/2018
nova-knjiga-podgoricki-medaljoni-slobodana-vukovicaNa kraju ove godine, Slobodan Vuković (Berane, 1940) nas je obradovao još jednom svojom knjigom. Autor petnaestak knjiga umjetničkih reportaža i putopisa objavio je ...
eSpona
Objavljeno: 19/12/2018
pred-citaocima-29-broj-casopisa-komunaNovi broj časopisa za lokalnu samoupravu i njegovanje baštine "Komun@", peti po redu u ovoj godini, odštampan je i već se nalazi na prodajnim mjestima širom Crne ...
eSpona
Objavljeno: 18/12/2018
lice-cenzure-novi-broj-casopisa-medijska-kulturaRukopis „Lice cenzure - sloboda mišljenja i tržište“, autorke Vesne Ivezić, objavljen je u ukviru edicije „Teorija medija“, koju je ustanovio časopis „Medijska ...
eSpona
Objavljeno: 12/12/2018
krstas-na-cetinju-predstavljena-knjiga-janko-brajovic-i-crna-goraPovodom promocije knjige „Janko Brajović i Crna Gora“, održane na Cetinju, saopštenjem se oglasilo Udruženje Crnogoraca u Srbiji „Krstaš“. Dostavljeno saopštenje ...
eSpona
Objavljeno: 11/12/2018
veceras-pocinje-festival-ubrzajFilmski festival o ljudskim pravima “Ubrzaj” u Beranama počinje večeras projekcijom filma „Osmi povjerenik“. Projekcija filma je zakazana za 19 časova, u beranskom ...
eSpona
Objavljeno: 11/12/2018
otvorena-izlozba-slika-borisa-vujovicaSamostalna izložba slika profesora Borisa Vujovića, otvorena je sinoć u Spomen kući  vojvode Gavra Vukovića. Postavku čini 16 Vujovićevih slika, a izložbu je ...
eSpona
Objavljeno: 06/12/2018
promocija-knjige-zvjezdani-fenjer-autora-denisa-bulicaPromocija knjige „Zvjezdani fenjer“, autora Denisa Bulića, zakazana je za petak, sedmi decembar. Promocija knjige ovog Beranca će se održati u sali Sentra za ...
eSpona
Objavljeno: 05/12/2018
mojkovac-obavljena-promocija-knjige-podgoricka-skupstina-i-crnogorski-identitetKnjiga „Podgorička skupština i crnogorski identitet“, autora dr Gorana Sekulovića promovisana je u Mojkovcu. Promocija je obavljena u sali Centra za kulturu „Nenad ...
eSpona
Objavljeno: 04/12/2018
izasao-dvobroj-casopisa-glas-vranesaIz štampe je izašao dvobroj Glasa Vraneša, neprofitnog glasila za očuvanje baštine i tradicije. Kako je saopšteno iz Redakcije, radi se o dvobroju (8. i 9.) koji ...
eSpona
Objavljeno: 02/12/2018
velimir-ralevic-poetska-bajka-od-povjerenja(Branka Miletić Кovačević, „Sva su djeca za medalju“, zbirka pjesama za djecu, „Pegaz“- Bijelo Polje, 2018 god. 76 str.) Кnjiga Branke Miletić Кovačević ...
eSpona
Objavljeno: 29/11/2018
odrzana-promocija-knjige-mediji-i-novinarstvo-u-praksiU mojkovačkom Centru za kulturu "Nenad Rakočević", sinoć je promovisana knjiga "Mediji i novinarstvo u praksi" autora doc. dr Mirka Jakovljevića i prof. dr Radenka ...
eSpona
Objavljeno: 28/11/2018
beranski-arheolozi-ce-obaviti-konzervatorski-tretman-eksponata-iz-petnjiceArheolog i samostalni istraživač i muzejski savjetnik Polimskog muzeja, Predrag Lutovac i Milija Pantović, diplomirani konzervator Polimskog muzeja ...
eSpona
Objavljeno: 27/11/2018
medijska-kultura-bogatija-za-knjigu-globalizacija-drzava-medijiIz štampe je izašao, novi, po redu 17. broj Medijske kulture, regionalnog naučnog stručnog časopisa iz oblasti  medija. U okviru ustanovljene edicije "Teorija ...
eSpona
Objavljeno: 26/11/2018
cekajuci-ministra-u-beranskom-centru-za-kulturuPozorišna predstava „Čekajući ministra“, beogradskog pozorišta „Akademija 28“ zakazana je za utorak, u Centru za kulturu. Početak predstave je u 20 časova. Kako ...
eSpona
Objavljeno: 24/11/2018
beograd-otvorena-retrospektiva-radova-jarmile-vesovicU Kući legata, u Beogradu, 22. novembra 2018, otvorena je retrospektivna izložba Jarmile Vešović Rouz. Izložene su slike, crteži, instalacije, kombinovana tehnika, ...
eSpona
Objavljeno: 21/11/2018
na-festivalu-humora-satire-i-karikature-u-danilovgradu-brahu-adrovicu-urucena-nagrada-za-najbolju-pjesmuU velikoj dvorani Centra za kulturu u Danilovgradu održan je 19. Crnogorski festival humora, satire i karikature, koji je imao i međunarodni karakter a na kojem je, ...
eSpona
Objavljeno: 19/11/2018
krstas-raspisan-literarni-konkurs-crna-gora-vjecni-plamen-slobodePovodom raspisivanja literarnog konkursa „Crna Gora, vječni plamen slobode“ saopštenjem se oglasilo Udruženje Crnogoraca Srbije „Krstaš“. Dostavljeno saopštenje ...
eSpona
Objavljeno: 18/11/2018
autorsko-vece-zeljko-rutovic-je-cuvar-zdravog-u-medijima-i-drustvuU multimedijalnoj sali Opštine Mojkovac održano je autorsko veče teoretičara medija, kulturologa i publiciste mr Željka Rutovića. Nakon uvodne riječi Rodoljuba ...
eSpona
Objavljeno: 14/11/2018
mojkovac-zakazano-autorsko-vece-zeljka-rutovicaU organizaciji Centra za kulturu, 16. novembra u 19 časova u multimedijalnoj sali Opštine Mojkovac održaće se autorsko veče teoretičara medija, kulturologa i ...
eSpona
Objavljeno: 12/11/2018
prof-dr-drasko-dosljak-lirika-velisave-seke-metdonajU izdanju Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore nedavno je iz štampe izašla knjiga “Parče sunca”, autorice Velisave Seke Metđonaj (Podgorica, ...
eSpona
Objavljeno: 11/11/2018
foto-reportaza-urucenje-nagrade-dialogos“Samo profesionalni i etički kodirani mediji mogu biti kontrolori svih grana vlasti. Zato su nam svima potrebni mediji koji rade u interesu javnosti, a ne oni koji ...
eSpona
Objavljeno: 10/11/2018
foto-reportaza-urucene-nagrada-i-plakete-komunaNa odlično organizovanoj i posjećenoj svečanosti uručenja nagrade i plaketa Komun@ koju dodjeljuje istoimeni časopis, priznanje je dobitniku Nenadu Stevoviću - ...
eSpona
Objavljeno: 08/11/2018
bijelo-polje-odrzano-vece-dragana-kopriviceU Bijelom Polju je održano Veče poezije, muzike i aforizma prof. dr Dragana Koprivice. Veče posvećeno poznatom intelektualcu održano je sinoć, u Spomen kući Rista ...
eSpona
Objavljeno: 07/11/2018
todor-zivaljevic-o-pripovijedackopoetskom-principu-aleksandra-cukovica"Кad skidaju krila", UNIREКS, Podgorica, 2018. Poznato je da status autorstva nije isti za umjetnika klasičnog stila koji obnavlja tradicionalni poetski princip ...
eSpona
Objavljeno: 07/11/2018
danas-pocinje-medunarodni-filmski-festival-fortecaMeđunarodni filmski festival FORTECA održava se u Beranama u periodu od sedmog do devetog novembra. Projekcije filmova će se održati u Centru za kulturu, a festival ...
eSpona
Objavljeno: 04/11/2018
braho-adrovic-dva-nova-zadivljujuca-epa-homera-sa-obrovaU izdanju Matice Bošnjaka iz Novog Pazara upravo je izašao iz štampe treći ep Avda Međedovića iz Bijelog Polja "Mustaj - beg Lički", koji su, kao i predhodva dva ...
eSpona
Objavljeno: 03/11/2018
momcilo-zekovic-zeko-volimo-se„Bog progovori: Ovo što sam za sebe ostavio i što nazvah Crna Gora neka bude dom tom narodu i neka se oni zovu Crnogorci, a ovo đe sada stojim neka se zove Cetinje ...
eSpona
Objavljeno: 01/11/2018
beranski-pjesnik-velimir-ralevic-i-dejan-donovic-nastupali-u-vojvodiniNa poziv Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine u Srbiji, Beranac Velimir Ralević - jedan od najboljih pjesnika za djecu i mlade na prostoru bivše SFRJ, ...
eSpona
Objavljeno: 31/10/2018
u-beogradu-promovisana-izdanja-srpske-narodne-odbrane-vasojevica-i-limske-dolineNa 63. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu predstavljena je knjiga “Vasojevići u borbi za srpsko i jugoslovensko ujedinjenje od 1914. do 1918. godine”, autora ...
eSpona
Objavljeno: 29/10/2018
veceras-se-urucuju-nagrada-i-plakete-komunaSvečana dodjela nagrade Komun@ koju dodjeljuje istoimeni časopis, održaće se noćas, u Hotelu “Podgorica”, sa početkom u 19 časova. Kako je najavljeno, godišnju ...
eSpona
Objavljeno: 26/10/2018
prof-dr-nenad-vertovsek-dobitnik-nagrade-dialogos-za-2017-godinuSvečano uručenje nagrade „Dialogos“ za 2017. godinu održaće se u utorak, 30. oktobra, u podgoričkom Hotelu „Hilton“, sa početkom u 18 časova i 30 minuta. ...
eSpona
Objavljeno: 26/10/2018
krstas-jana-krivokapic-lauerat-godisnje-nagrade-udruzenja-krstasPovodom dodjele Godišnje nagrade „Da je vječna Crna Gora - Milorad Mido Vujošević“ saopštenjem za javnost oglasilo se Udruženje Crnogoraca Srbije „Krstaš“. ...
eSpona
Objavljeno: 25/10/2018
nova-knjiga-stih-djecijeg-kosmosaPisati dječiju poeziju, znači pisati i opisivati jedan svijet. Maštovit, radostan, pun očekivanja i želja. To je svijet veselosti i ljepote, šarenila duginih boja i ...
eSpona
Objavljeno: 21/10/2018
dobrasin-jelic-zavicaj-je-najljepse-mjesto-na-svijetu„Berаne je mjesto velikog brojа mojih rođаkа i prijаteljа. Lim je ljepotа, kojom se nаdаhnjujemo svаki put kаd vidimo njegovo zelenilo i čujemo njegovo žuborenje. ...
eSpona

Predstavljamo knjigu:

Iz ugla satiričara:

Preporučujemo knjigu:

 

Zeljko Rutovic Postmediji knjiga

 

Kolumne:

Priča eSpone