Perica Jokic knjiga Izrazito dobre priceIz štampe je izašla dvanaesta po redu knjiga Perice JokićaIzrazito dobre priče. Knjiga je, kako u svojem predgovoru kaže Bojan Rajević, antologijskog karaktera jer predstavlja izbor najboljih priča iz Jokićeve trilogije Iskustva, Ogledi i Saznanja Roberta Nimanija, izbor koji je sačinio Milan Beštić, majstor kratke priče.

Knjiga sadrži 203 priče, a obogaćena je sa šezdesetak ilustracija Perice Jokića.

Knjigu je izdala beogradska Izdavačka kuća “Alma”, u biblioteci “Humor i satira”.

A.S.

 


O Nimanijevskom ciklusu Perice Jokića     

Naslov Jokićeve nove knjige Izrazito dobre priče ne bi trebalo da bude shvaćen kao autoironija jer on to, definitivno, nije. Utoliko prije što već u uvodnoj bilješci ove knjige saznajemo da knjigu sam pisac nije ni naslovio, nego da joj je kumovao poznati srpski pisac aforizama i kratkih priča, Milan Beštić. On je, za potrebe ove knjige, i selektovao priče iz Jokićeve trilogije, koju sačinjavaju Iskustva, Ogledi i Saznanja Roberta Nimanija.

Budući da se radi o izboru tek nekih priča iz mnogo obimnijeg opusa Perice Jokića, ova knjiga je i antologijskog karaktera, budući da su antologije knjige koje uvijek sadrže nečiji izbor određenih književnih djela, zasnovan na individualnom ukusu. U ovom slučaju, u pitanju je ukus jednog od najvećih majstora kratke priče u srpskoj književnosti koji je Jokićevim pričama dodijelio epitet „izrazito dobrih“ i napisao predgovor za prvu od knjiga iz trilogije, koji smo u prilici da pročitamo i na početku ove knjige.

Beštić, u slučaju Jokićevih priča, posebno je skrenuo pažnju na njihova dva bitna svojstva, a to su njihov jezik („leksika iz dnevne jezičke prakse“) i kompozicija (obrti koji, po Beštićevom uvjerenju, iznenađuju i njihovog tvorca).

Treba istaći i to da su priče iz ove knjige objedinjene svojim pripadanjem nimanijevskom ciklusu Perice Jokića i da su vezane za književno-socijalni eksperiment koji je na društvenoj mreži Fejsbuk sproveo ovaj autor. Riječ je o performansu kojim su otvorena pitanja da li je moguće da se dotad anonimni autor, u vremenu mas-medija, afirmiše isključivo snagom vlastitog pera. Slučaj Roberta Nimanija pokazao je da itekako jeste i vratio vjeru u snagu riječi, umjetničke pogotovo. Na tome svi mi koji smo na bilo koji način poslenici pisane riječi dugujemo zahvalnost Perici Jokiću.        

Važna je činjenica i to da je autor ovih priča kompletan umjetnik. Prikazivač ovog teksta najprije ga je upoznao kroz poeziju, upoznavši njegovu odličnu poemu, pod naslovom Ti si moj genije, zatim čitajući i njegove aforizme, drame, roman, a takođe i imajući priliku da se uvjeri da se Perica Jokić s uspjehom bavio i likovnom umjetnošću. Istu će priliku dobiti i čitalac koji bude čitao ovu knjigu, jer je Jokić i nju obogatio svojim ilustracijama.

Perica Jokić teži onom što je prvobitni, sinkretički oblik umjetnosti, da sve vrste umjetnosti budu objedinjene u jednoj. Tako je i za priče iz ove knjige postojao plan, dijelom ostvaren, da one dobiju i svoju muzičku verziju, za šta smo, nažalost, ostali uskraćeni, preranim odlaskom kompozitora - Peričinog bratanca kojem su Izrazito dobre priče i posvećene - sa ovog svijeta.

Prva priča u ovoj knjizi, Stvoritelj, otkriva da je u ovim pričama riječ o onoj vrsti diskursa koji o jeziku govori posredstvom samog pisanja: „Za mene je riječ onamo nepoznata, a riječ ovdje čisti pleonazam“. Dakle, riječ je o fokusiranosti na sami jezik, što znači da ovdje imamo posla sa lingvističkom metafikcijom.

Jokićevi tekstovi su lingvistički autorefleksivni, pokazuju svijest o ograničenjima i moćima sopstvenog jezika. Moć Jokićevog jezika ogleda se u mogućnosti da oneobičenim izborom frazeološke perspektive spoji mit i stvarnost, kao u priči Riblja golgota, gdje se za Isusa kaže da nema lovačku dozvolu. Jezik, selekcija leksičkih jedinica, njihovo nizanje po asocijativnom principu je, čini se, ono što uslovljava razvoj radnje. Čitalac nijednog trenutka ne gubi iz vida utisak da je radnja sasvim sporedna u ovim pričama i da bi one, zahvaljujući neobičnim putevima Jokićevih asocijacija, mogle funkcionisati i bez nje.

Po sličnom principu građena je i priča Jabuka otrovala pitona. Ponovo imamo spajanje elemenata mita i stvarnosti i ponovo se to dešava na frazeološkoj ravni. Zmija iz Biblije postala je zaštićenom vrstom iz našeg vremena. Dakle, ovdje smo u prilici da uvidimo na koji način Jokić upošljava leksiku iz dnevne jezičke prakse čijim je efektima zadivljen Beštić. Pisac nas dnevnom jezičkom praksom gura ka univerzalnosti, tjerajući jezik da univerzalno djeluje, onako kako autor hoće.    

U ovoj knjizi nije svakodnevna samo jezička praksa. Svakodnevne su i radnje koje pred čitaoca iznosi pripovjedač. Kao usisavanje u priči Usisivač. Jokićeve kratke priče, nerijetko, polaze od običnih, svakodnevnih situacija, koje uspijevaju da oneobiče samim produženjem trajanja pažnje koju im posvećuju. U priči Usisivač jedna rutinska radnja, kao što je usisavanje do te mjere, biva naglašena hiperboličnim pripovijedanjem, da domaćica usisava sve, kuće, zgrade, gradove. Ovdje se čini da je sam fokus stavljen na rutinizovanu radnju, kako bi upravo njen automatizam bio tematizovan. To nas sjeća na Viktora Šklovskog koji nas je učio da automatizovano opažanje krivo zato što pred našim očima nestaju stvari, osobe koje svakodnevno gledamo. One su, prosto, usisane našom navikom da stvari prepoznajemo, umjesto da ih vidimo.

Jokić je pisac koji uistinu vidi stvari. Slični se efekti grade tako što se na notorne činjenice „voda je mokra“ u priči Čas mokra a čas suva gleda sa iznenađenjem, kao da se prvi put dolazi do te spoznaje. Nekad se stiče utisak da Jokiću cijela priča posluži da bi se demonstrirao očuđen pogled na stvari. To se dešava i u priči Kum Ruzvelt, koja je cijela ispripovijedana da bi se afirmisao drugačiji pogled na stvarnost.

Treba istaći i to da se u Jokićevim proznim minijaturama uočava tendencija da se svakodnevne situacije zaogrnu aurom univerzalnosti, bez koje istinske umjetnosti teško da može biti. Njegove priče počinju sa sasvim alogičnim situacijama i on se unastavku ponaša, tačnije njegov pripovjedač, kao da je sve u redu i mi kao čitaoci prinuđeni smo da to tako primimo.    

U kratkim pričama Perice Jokića izokrenutost se često pojavljuje kao svojstvo slike svijeta. Paradigmatične su priče Ovce i brodovi, Kompas, Milica i njeno stado. Atmosfera u ovim pričama u potpunosti je kafkijanska: na neobičan poredak u svijetu, reaguje se bez uzbuđenja, na haos se gleda kao na redovno stanje. Lik kojem u priči Kompas pantalone spadaju odozdo, samo primjećuje da u trgovini ne postoje kaiševi za nogavice. To znači da iščašenost u svijetu Jokićevih priča nije potpuna. Svijet je iščašen tek toliko da se postave pitanja o ustrojstvu ostatka svijeta. Zanimljivo je da se na samom kraju priče stanje vraća u normalno, lik ponovo normalno hoda. Nakon što dotadašnji hod na rukama dobije naglašeno racionalno i logično objašnjenje u kompasu koji je „imao fabričku grešku na relaciji sjever-jug“, sve može da se vrati u uobičajeni poredak jer je neobičan slučaj koji čitalac zatekne na početku dobio svoje razrješenje. Međutim, povratak u normalno stanje ne događa se uvijek. U priči Milica i njeno stado pošto je već ispreturana struktura svijeta, protagonistima se valja privići na novo stanje i nove uloge koje im je slučaj komedijant dodijelio.   

Ono što vrijedi istaći kao poseban kvalitet onog sloja Jokićevih priča koji se može nazvati satiričnim, takođe je bjekstvo od svakodnevne politike, koje se, ipak, dešava kroz nju. Indikativan je primjer priča Formiranje skupštine ili ludilo kralja Mimioa, u kojoj je Jokić, maksimalno se, po vremenskoj liniji, udaljavajući od svakodnevnog političarenja, i radnju smještajući u mitski prostor i vrijeme paradoksalno, dospio do središta našeg svakodnevlja. Na ovaj način je uputio izazov pretežnom dijelu savremene satire koja od svakodnevlja polazi, a, po pravilu, ni do čega ne dospijeva.  

Knjiga Izrazito dobre priče završava, uslovno ga nazovimo „proznim“, eksperimentom, koji pisac naslovljava Praznom pričom. Priča se sastoji od naslova i od bijele stranice na kojoj ništa nije ispisano, već je ostavljena praznina. Ovo bi morao biti prozni pandan kompoziciji 4'33'' Džona Kejdža, koja se sastoji od 4 minuta i 33 sekunde tišine, koji su, zapravo, tišina samo u dijelu izvođenja, ali nikako i u dijelu slušanja. Slično je i sa Jokićevom „pričom“. Na nivou teksta se ne događa ništa, ali smo mi kao čitaoci ponukani da mislimo o prirodi „priča“ koje, eto, mogu, da funkcionišu i bez ijednog strukturnog elementa, izuzev naslova.

Stoga, možemo da zaključimo da je Jokić u Izrazito dobrim pričama ispitao mogućnosti i nemogućnosti kratke priče, iskušao granice ovog žanra, i, u konačnom, svakako, ponudio jednu novu mogućnost pisanja ovakvih tekstova, koji čitaocu garantuju beskrajno zadovoljstvo u tekstu, čak i onda kada nas pisac ostavlja bez teksta, bilo u prenesenom ili, čak, doslovnom značenju.

Bojan Rajević

Aforizam dana:

Vlast je parlamentarna, poštuje ćutanje naroda.
Senka Rakočević Đekić
Aforizmi >>>

eSpona OTV EU

Otvorena televizija

viskom 300x250

Kultura

Objavljeno: 02/02/2019
novine-sjevera-uskoro-i-u-elektronskom-izdanjuNovine sjevera u decembarskom izdanju nastavljaju da ukazuju na razvojne potencijale sjevera Crne Gore. U broju 14 donose razgovor sa mr Petrom Smolovićem ...
eSpona
Objavljeno: 01/02/2019
akcija-veliko-srce-malom-srcu-u-mojkovcu-mladi-pjevaju-za-nikolinuU subotu, drugog februara, u mojkovačkom Centru za kulturu "Nenad Rakočević" održaće se dobrotvorni koncert u cilju prikupljanja novčanih sredstava za osmogodišnju ...
eSpona
Objavljeno: 01/02/2019
nauciti-mlade-da-prepoznaju-lazne-vijestiGimnazija "Slobodan Škerović" i Međunarodni naučni časopis "Medijski dijalozi" potpisali su Memorandum o saradnji u cilju promocije javnog interesa u oblasti ...
eSpona
Objavljeno: 30/01/2019
prof-dr-drasko-dosljak-putopisi-dejana-vukovicaDejan Vuković: "Londonski zapisi", Podgorica 2019 Knjiga Dejana Vukovića (Podgorica, 1972) "Londonski zapisi" nastala je, kako i sam autor kaže, u periodu od 2008. ...
eSpona
Objavljeno: 25/01/2019
zakazana-finalna-pokrajinska-smotra-recitatora-na-crnogorskom-jeziku-u-vojvodiniFinalno takmičenje treće Pokrajinske smotre recitatora na crnogorskom jeziku učenika osnovnih i srednjih škola sa teritorije Autonomne Pokrajine Vojvodine održaće ...
eSpona
Objavljeno: 24/01/2019
petnjica-slovenci-grade-preciscivac-otpadnih-vodaSlovenačka razvojna agencija (CMSR) će u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma Crne Gore, finansirati izgradnju biljnog prečišćivača za otpadne vode ...
eSpona
Objavljeno: 22/01/2019
beranska-umjetnicka-kolonija-kao-jedina-iz-crne-gore-primljena-je-u-medunarodnu-organizaciju-issaMeđunarodna umjetnička kolonija, koju od 2012. godine organizuje Centar za kulturu Berane, nedavno je primljena u međunarodnu, nekomercijalnu, nevladinu, ...
eSpona
Objavljeno: 20/01/2019
doc-dr-mirko-jakovljevic-filosofska-nit-prozeta-kroz-medijsku-sferuZbornik radova, Sporedna uloga istine u medijima, (2018), Sveučilište Sjever i Centar za filozofiju medija i mediološka istraživanja, Zagreb Međunarodni naučni ...
eSpona
Objavljeno: 16/01/2019
dr-mirko-jakovljevic-citaoci-romana-medu-svjetovima-prelistavaju-albume-sopstvenih-zivitaNovak Rutović, Među svjetovima, (2018), Štampa 3M Makarije, Podgorica Roman Novaka Rutovića, “Među svjetovima” realna je priča iz “naših” krajeva. Ispisana je u ...
eSpona
Objavljeno: 14/01/2019
uspjesno-autorsko-vece-braha-adrovica-u-luksemburguU subotu, 12. januara, u luksemburškom Rumelanžu, uspješno je održano autorsko veče Braha Adrovića - beranskog književnika i pjesnika. Organizator ove odlično ...
eSpona
Objavljeno: 14/01/2019
nova-predstava-komedije-ne-mogu-da-platim-i-necu-da-platimU četvrtak, 17. januara, u sali Centra za kulturu Berane biće izvedena pozorišna predstava “Ne mogu daplatim i neću da platim”. Ta pozorišna redstava  je ...
eSpona
Objavljeno: 10/01/2019
zakazano-autorsko-vece-braha-adrovica-u-luksemburguAutorsko veče beranskog književnika Braha Adrovića, zakazano je za subotu, 12. januar. Veče će se održati u Rumelanžu (Luksemburg) sa početkom u 19 časova, a ...
eSpona
Objavljeno: 09/01/2019
milana-vujicic-iz-zrenjanina-pobjednica-konkursa-na-temu-crna-gora-vjecni-plamen-slobodePovodom rezultata ostvarenih na literarnom konkursu na temu „Crna Gora, vječni plamen slobode“, koji je raspisalo Udruženje Crnogoraca Srbije „Krstaš“ saopštenjem ...
eSpona
Objavljeno: 03/01/2019
petnjicki-centar-za-kulturu-zavrsio-godinu-izlozbom-petnjicom-rodni-gradeOtvaranjem izložbe slika pod nazivom “Petnjico, rodni grade”, Centar za kulturu u toj opštini završio je 2018.godinu, Izložbu je otvorio Samir Agović - ...
eSpona
Objavljeno: 02/01/2019
intervju-aljo-smailagicKap po kap - puna kapa Jedan od onih koji su generacijama Ivangrađana djetinjstvo obojili valerima najljepših uspomena, i čitavo jedno vrijeme poznato i prepoznato ...
eSpona
Objavljeno: 25/12/2018
pred-citaocima-decembarski-broj-nove-slobodeDeveti broj časopisa „Nova Sloboda“ izašao je iz štampe. Broj otvara Foto reportaža sa Omaža Radulu Vešoviću, održanog u Beogradu, a obogaćen i izložbom ...
eSpona
Objavljeno: 20/12/2018
nova-knjiga-podgoricki-medaljoni-slobodana-vukovicaNa kraju ove godine, Slobodan Vuković (Berane, 1940) nas je obradovao još jednom svojom knjigom. Autor petnaestak knjiga umjetničkih reportaža i putopisa objavio je ...
eSpona
Objavljeno: 19/12/2018
pred-citaocima-29-broj-casopisa-komunaNovi broj časopisa za lokalnu samoupravu i njegovanje baštine "Komun@", peti po redu u ovoj godini, odštampan je i već se nalazi na prodajnim mjestima širom Crne ...
eSpona
Objavljeno: 18/12/2018
lice-cenzure-novi-broj-casopisa-medijska-kulturaRukopis „Lice cenzure - sloboda mišljenja i tržište“, autorke Vesne Ivezić, objavljen je u ukviru edicije „Teorija medija“, koju je ustanovio časopis „Medijska ...
eSpona
Objavljeno: 12/12/2018
krstas-na-cetinju-predstavljena-knjiga-janko-brajovic-i-crna-goraPovodom promocije knjige „Janko Brajović i Crna Gora“, održane na Cetinju, saopštenjem se oglasilo Udruženje Crnogoraca u Srbiji „Krstaš“. Dostavljeno saopštenje ...
eSpona
Objavljeno: 11/12/2018
veceras-pocinje-festival-ubrzajFilmski festival o ljudskim pravima “Ubrzaj” u Beranama počinje večeras projekcijom filma „Osmi povjerenik“. Projekcija filma je zakazana za 19 časova, u beranskom ...
eSpona
Objavljeno: 11/12/2018
otvorena-izlozba-slika-borisa-vujovicaSamostalna izložba slika profesora Borisa Vujovića, otvorena je sinoć u Spomen kući  vojvode Gavra Vukovića. Postavku čini 16 Vujovićevih slika, a izložbu je ...
eSpona
Objavljeno: 06/12/2018
promocija-knjige-zvjezdani-fenjer-autora-denisa-bulicaPromocija knjige „Zvjezdani fenjer“, autora Denisa Bulića, zakazana je za petak, sedmi decembar. Promocija knjige ovog Beranca će se održati u sali Sentra za ...
eSpona
Objavljeno: 05/12/2018
mojkovac-obavljena-promocija-knjige-podgoricka-skupstina-i-crnogorski-identitetKnjiga „Podgorička skupština i crnogorski identitet“, autora dr Gorana Sekulovića promovisana je u Mojkovcu. Promocija je obavljena u sali Centra za kulturu „Nenad ...
eSpona
Objavljeno: 04/12/2018
izasao-dvobroj-casopisa-glas-vranesaIz štampe je izašao dvobroj Glasa Vraneša, neprofitnog glasila za očuvanje baštine i tradicije. Kako je saopšteno iz Redakcije, radi se o dvobroju (8. i 9.) koji ...
eSpona
Objavljeno: 02/12/2018
velimir-ralevic-poetska-bajka-od-povjerenja(Branka Miletić Кovačević, „Sva su djeca za medalju“, zbirka pjesama za djecu, „Pegaz“- Bijelo Polje, 2018 god. 76 str.) Кnjiga Branke Miletić Кovačević ...
eSpona
Objavljeno: 29/11/2018
odrzana-promocija-knjige-mediji-i-novinarstvo-u-praksiU mojkovačkom Centru za kulturu "Nenad Rakočević", sinoć je promovisana knjiga "Mediji i novinarstvo u praksi" autora doc. dr Mirka Jakovljevića i prof. dr Radenka ...
eSpona
Objavljeno: 28/11/2018
beranski-arheolozi-ce-obaviti-konzervatorski-tretman-eksponata-iz-petnjiceArheolog i samostalni istraživač i muzejski savjetnik Polimskog muzeja, Predrag Lutovac i Milija Pantović, diplomirani konzervator Polimskog muzeja ...
eSpona
Objavljeno: 27/11/2018
medijska-kultura-bogatija-za-knjigu-globalizacija-drzava-medijiIz štampe je izašao, novi, po redu 17. broj Medijske kulture, regionalnog naučnog stručnog časopisa iz oblasti  medija. U okviru ustanovljene edicije "Teorija ...
eSpona
Objavljeno: 26/11/2018
cekajuci-ministra-u-beranskom-centru-za-kulturuPozorišna predstava „Čekajući ministra“, beogradskog pozorišta „Akademija 28“ zakazana je za utorak, u Centru za kulturu. Početak predstave je u 20 časova. Kako ...
eSpona
Objavljeno: 24/11/2018
beograd-otvorena-retrospektiva-radova-jarmile-vesovicU Kući legata, u Beogradu, 22. novembra 2018, otvorena je retrospektivna izložba Jarmile Vešović Rouz. Izložene su slike, crteži, instalacije, kombinovana tehnika, ...
eSpona
Objavljeno: 21/11/2018
na-festivalu-humora-satire-i-karikature-u-danilovgradu-brahu-adrovicu-urucena-nagrada-za-najbolju-pjesmuU velikoj dvorani Centra za kulturu u Danilovgradu održan je 19. Crnogorski festival humora, satire i karikature, koji je imao i međunarodni karakter a na kojem je, ...
eSpona
Objavljeno: 19/11/2018
krstas-raspisan-literarni-konkurs-crna-gora-vjecni-plamen-slobodePovodom raspisivanja literarnog konkursa „Crna Gora, vječni plamen slobode“ saopštenjem se oglasilo Udruženje Crnogoraca Srbije „Krstaš“. Dostavljeno saopštenje ...
eSpona
Objavljeno: 18/11/2018
autorsko-vece-zeljko-rutovic-je-cuvar-zdravog-u-medijima-i-drustvuU multimedijalnoj sali Opštine Mojkovac održano je autorsko veče teoretičara medija, kulturologa i publiciste mr Željka Rutovića. Nakon uvodne riječi Rodoljuba ...
eSpona
Objavljeno: 14/11/2018
mojkovac-zakazano-autorsko-vece-zeljka-rutovicaU organizaciji Centra za kulturu, 16. novembra u 19 časova u multimedijalnoj sali Opštine Mojkovac održaće se autorsko veče teoretičara medija, kulturologa i ...
eSpona
Objavljeno: 12/11/2018
prof-dr-drasko-dosljak-lirika-velisave-seke-metdonajU izdanju Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore nedavno je iz štampe izašla knjiga “Parče sunca”, autorice Velisave Seke Metđonaj (Podgorica, ...
eSpona
Objavljeno: 11/11/2018
foto-reportaza-urucenje-nagrade-dialogos“Samo profesionalni i etički kodirani mediji mogu biti kontrolori svih grana vlasti. Zato su nam svima potrebni mediji koji rade u interesu javnosti, a ne oni koji ...
eSpona
Objavljeno: 10/11/2018
foto-reportaza-urucene-nagrada-i-plakete-komunaNa odlično organizovanoj i posjećenoj svečanosti uručenja nagrade i plaketa Komun@ koju dodjeljuje istoimeni časopis, priznanje je dobitniku Nenadu Stevoviću - ...
eSpona
Objavljeno: 08/11/2018
bijelo-polje-odrzano-vece-dragana-kopriviceU Bijelom Polju je održano Veče poezije, muzike i aforizma prof. dr Dragana Koprivice. Veče posvećeno poznatom intelektualcu održano je sinoć, u Spomen kući Rista ...
eSpona
Objavljeno: 07/11/2018
todor-zivaljevic-o-pripovijedackopoetskom-principu-aleksandra-cukovica"Кad skidaju krila", UNIREКS, Podgorica, 2018. Poznato je da status autorstva nije isti za umjetnika klasičnog stila koji obnavlja tradicionalni poetski princip ...
eSpona
Objavljeno: 07/11/2018
danas-pocinje-medunarodni-filmski-festival-fortecaMeđunarodni filmski festival FORTECA održava se u Beranama u periodu od sedmog do devetog novembra. Projekcije filmova će se održati u Centru za kulturu, a festival ...
eSpona
Objavljeno: 04/11/2018
braho-adrovic-dva-nova-zadivljujuca-epa-homera-sa-obrovaU izdanju Matice Bošnjaka iz Novog Pazara upravo je izašao iz štampe treći ep Avda Međedovića iz Bijelog Polja "Mustaj - beg Lički", koji su, kao i predhodva dva ...
eSpona
Objavljeno: 03/11/2018
momcilo-zekovic-zeko-volimo-se„Bog progovori: Ovo što sam za sebe ostavio i što nazvah Crna Gora neka bude dom tom narodu i neka se oni zovu Crnogorci, a ovo đe sada stojim neka se zove Cetinje ...
eSpona
Objavljeno: 01/11/2018
beranski-pjesnik-velimir-ralevic-i-dejan-donovic-nastupali-u-vojvodiniNa poziv Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine u Srbiji, Beranac Velimir Ralević - jedan od najboljih pjesnika za djecu i mlade na prostoru bivše SFRJ, ...
eSpona
Objavljeno: 31/10/2018
u-beogradu-promovisana-izdanja-srpske-narodne-odbrane-vasojevica-i-limske-dolineNa 63. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu predstavljena je knjiga “Vasojevići u borbi za srpsko i jugoslovensko ujedinjenje od 1914. do 1918. godine”, autora ...
eSpona
Objavljeno: 29/10/2018
veceras-se-urucuju-nagrada-i-plakete-komunaSvečana dodjela nagrade Komun@ koju dodjeljuje istoimeni časopis, održaće se noćas, u Hotelu “Podgorica”, sa početkom u 19 časova. Kako je najavljeno, godišnju ...
eSpona
Objavljeno: 26/10/2018
prof-dr-nenad-vertovsek-dobitnik-nagrade-dialogos-za-2017-godinuSvečano uručenje nagrade „Dialogos“ za 2017. godinu održaće se u utorak, 30. oktobra, u podgoričkom Hotelu „Hilton“, sa početkom u 18 časova i 30 minuta. ...
eSpona
Objavljeno: 26/10/2018
krstas-jana-krivokapic-lauerat-godisnje-nagrade-udruzenja-krstasPovodom dodjele Godišnje nagrade „Da je vječna Crna Gora - Milorad Mido Vujošević“ saopštenjem za javnost oglasilo se Udruženje Crnogoraca Srbije „Krstaš“. ...
eSpona
Objavljeno: 25/10/2018
nova-knjiga-stih-djecijeg-kosmosaPisati dječiju poeziju, znači pisati i opisivati jedan svijet. Maštovit, radostan, pun očekivanja i želja. To je svijet veselosti i ljepote, šarenila duginih boja i ...
eSpona
Objavljeno: 21/10/2018
dobrasin-jelic-zavicaj-je-najljepse-mjesto-na-svijetu„Berаne je mjesto velikog brojа mojih rođаkа i prijаteljа. Lim je ljepotа, kojom se nаdаhnjujemo svаki put kаd vidimo njegovo zelenilo i čujemo njegovo žuborenje. ...
eSpona

Predstavljamo knjigu:

Iz ugla satiričara:

Preporučujemo knjigu:

 

Zeljko Rutovic Postmediji knjiga

 

Kolumne:

Priča eSpone