Perica Jokic knjiga Izrazito dobre priceIz štampe je izašla dvanaesta po redu knjiga Perice JokićaIzrazito dobre priče. Knjiga je, kako u svojem predgovoru kaže Bojan Rajević, antologijskog karaktera jer predstavlja izbor najboljih priča iz Jokićeve trilogije Iskustva, Ogledi i Saznanja Roberta Nimanija, izbor koji je sačinio Milan Beštić, majstor kratke priče.

Knjiga sadrži 203 priče, a obogaćena je sa šezdesetak ilustracija Perice Jokića.

Knjigu je izdala beogradska Izdavačka kuća “Alma”, u biblioteci “Humor i satira”.

A.S.

 


O Nimanijevskom ciklusu Perice Jokića     

Naslov Jokićeve nove knjige Izrazito dobre priče ne bi trebalo da bude shvaćen kao autoironija jer on to, definitivno, nije. Utoliko prije što već u uvodnoj bilješci ove knjige saznajemo da knjigu sam pisac nije ni naslovio, nego da joj je kumovao poznati srpski pisac aforizama i kratkih priča, Milan Beštić. On je, za potrebe ove knjige, i selektovao priče iz Jokićeve trilogije, koju sačinjavaju Iskustva, Ogledi i Saznanja Roberta Nimanija.

Budući da se radi o izboru tek nekih priča iz mnogo obimnijeg opusa Perice Jokića, ova knjiga je i antologijskog karaktera, budući da su antologije knjige koje uvijek sadrže nečiji izbor određenih književnih djela, zasnovan na individualnom ukusu. U ovom slučaju, u pitanju je ukus jednog od najvećih majstora kratke priče u srpskoj književnosti koji je Jokićevim pričama dodijelio epitet „izrazito dobrih“ i napisao predgovor za prvu od knjiga iz trilogije, koji smo u prilici da pročitamo i na početku ove knjige.

Beštić, u slučaju Jokićevih priča, posebno je skrenuo pažnju na njihova dva bitna svojstva, a to su njihov jezik („leksika iz dnevne jezičke prakse“) i kompozicija (obrti koji, po Beštićevom uvjerenju, iznenađuju i njihovog tvorca).

Treba istaći i to da su priče iz ove knjige objedinjene svojim pripadanjem nimanijevskom ciklusu Perice Jokića i da su vezane za književno-socijalni eksperiment koji je na društvenoj mreži Fejsbuk sproveo ovaj autor. Riječ je o performansu kojim su otvorena pitanja da li je moguće da se dotad anonimni autor, u vremenu mas-medija, afirmiše isključivo snagom vlastitog pera. Slučaj Roberta Nimanija pokazao je da itekako jeste i vratio vjeru u snagu riječi, umjetničke pogotovo. Na tome svi mi koji smo na bilo koji način poslenici pisane riječi dugujemo zahvalnost Perici Jokiću.        

Važna je činjenica i to da je autor ovih priča kompletan umjetnik. Prikazivač ovog teksta najprije ga je upoznao kroz poeziju, upoznavši njegovu odličnu poemu, pod naslovom Ti si moj genije, zatim čitajući i njegove aforizme, drame, roman, a takođe i imajući priliku da se uvjeri da se Perica Jokić s uspjehom bavio i likovnom umjetnošću. Istu će priliku dobiti i čitalac koji bude čitao ovu knjigu, jer je Jokić i nju obogatio svojim ilustracijama.

Perica Jokić teži onom što je prvobitni, sinkretički oblik umjetnosti, da sve vrste umjetnosti budu objedinjene u jednoj. Tako je i za priče iz ove knjige postojao plan, dijelom ostvaren, da one dobiju i svoju muzičku verziju, za šta smo, nažalost, ostali uskraćeni, preranim odlaskom kompozitora - Peričinog bratanca kojem su Izrazito dobre priče i posvećene - sa ovog svijeta.

Prva priča u ovoj knjizi, Stvoritelj, otkriva da je u ovim pričama riječ o onoj vrsti diskursa koji o jeziku govori posredstvom samog pisanja: „Za mene je riječ onamo nepoznata, a riječ ovdje čisti pleonazam“. Dakle, riječ je o fokusiranosti na sami jezik, što znači da ovdje imamo posla sa lingvističkom metafikcijom.

Jokićevi tekstovi su lingvistički autorefleksivni, pokazuju svijest o ograničenjima i moćima sopstvenog jezika. Moć Jokićevog jezika ogleda se u mogućnosti da oneobičenim izborom frazeološke perspektive spoji mit i stvarnost, kao u priči Riblja golgota, gdje se za Isusa kaže da nema lovačku dozvolu. Jezik, selekcija leksičkih jedinica, njihovo nizanje po asocijativnom principu je, čini se, ono što uslovljava razvoj radnje. Čitalac nijednog trenutka ne gubi iz vida utisak da je radnja sasvim sporedna u ovim pričama i da bi one, zahvaljujući neobičnim putevima Jokićevih asocijacija, mogle funkcionisati i bez nje.

Po sličnom principu građena je i priča Jabuka otrovala pitona. Ponovo imamo spajanje elemenata mita i stvarnosti i ponovo se to dešava na frazeološkoj ravni. Zmija iz Biblije postala je zaštićenom vrstom iz našeg vremena. Dakle, ovdje smo u prilici da uvidimo na koji način Jokić upošljava leksiku iz dnevne jezičke prakse čijim je efektima zadivljen Beštić. Pisac nas dnevnom jezičkom praksom gura ka univerzalnosti, tjerajući jezik da univerzalno djeluje, onako kako autor hoće.    

U ovoj knjizi nije svakodnevna samo jezička praksa. Svakodnevne su i radnje koje pred čitaoca iznosi pripovjedač. Kao usisavanje u priči Usisivač. Jokićeve kratke priče, nerijetko, polaze od običnih, svakodnevnih situacija, koje uspijevaju da oneobiče samim produženjem trajanja pažnje koju im posvećuju. U priči Usisivač jedna rutinska radnja, kao što je usisavanje do te mjere, biva naglašena hiperboličnim pripovijedanjem, da domaćica usisava sve, kuće, zgrade, gradove. Ovdje se čini da je sam fokus stavljen na rutinizovanu radnju, kako bi upravo njen automatizam bio tematizovan. To nas sjeća na Viktora Šklovskog koji nas je učio da automatizovano opažanje krivo zato što pred našim očima nestaju stvari, osobe koje svakodnevno gledamo. One su, prosto, usisane našom navikom da stvari prepoznajemo, umjesto da ih vidimo.

Jokić je pisac koji uistinu vidi stvari. Slični se efekti grade tako što se na notorne činjenice „voda je mokra“ u priči Čas mokra a čas suva gleda sa iznenađenjem, kao da se prvi put dolazi do te spoznaje. Nekad se stiče utisak da Jokiću cijela priča posluži da bi se demonstrirao očuđen pogled na stvari. To se dešava i u priči Kum Ruzvelt, koja je cijela ispripovijedana da bi se afirmisao drugačiji pogled na stvarnost.

Treba istaći i to da se u Jokićevim proznim minijaturama uočava tendencija da se svakodnevne situacije zaogrnu aurom univerzalnosti, bez koje istinske umjetnosti teško da može biti. Njegove priče počinju sa sasvim alogičnim situacijama i on se unastavku ponaša, tačnije njegov pripovjedač, kao da je sve u redu i mi kao čitaoci prinuđeni smo da to tako primimo.    

U kratkim pričama Perice Jokića izokrenutost se često pojavljuje kao svojstvo slike svijeta. Paradigmatične su priče Ovce i brodovi, Kompas, Milica i njeno stado. Atmosfera u ovim pričama u potpunosti je kafkijanska: na neobičan poredak u svijetu, reaguje se bez uzbuđenja, na haos se gleda kao na redovno stanje. Lik kojem u priči Kompas pantalone spadaju odozdo, samo primjećuje da u trgovini ne postoje kaiševi za nogavice. To znači da iščašenost u svijetu Jokićevih priča nije potpuna. Svijet je iščašen tek toliko da se postave pitanja o ustrojstvu ostatka svijeta. Zanimljivo je da se na samom kraju priče stanje vraća u normalno, lik ponovo normalno hoda. Nakon što dotadašnji hod na rukama dobije naglašeno racionalno i logično objašnjenje u kompasu koji je „imao fabričku grešku na relaciji sjever-jug“, sve može da se vrati u uobičajeni poredak jer je neobičan slučaj koji čitalac zatekne na početku dobio svoje razrješenje. Međutim, povratak u normalno stanje ne događa se uvijek. U priči Milica i njeno stado pošto je već ispreturana struktura svijeta, protagonistima se valja privići na novo stanje i nove uloge koje im je slučaj komedijant dodijelio.   

Ono što vrijedi istaći kao poseban kvalitet onog sloja Jokićevih priča koji se može nazvati satiričnim, takođe je bjekstvo od svakodnevne politike, koje se, ipak, dešava kroz nju. Indikativan je primjer priča Formiranje skupštine ili ludilo kralja Mimioa, u kojoj je Jokić, maksimalno se, po vremenskoj liniji, udaljavajući od svakodnevnog političarenja, i radnju smještajući u mitski prostor i vrijeme paradoksalno, dospio do središta našeg svakodnevlja. Na ovaj način je uputio izazov pretežnom dijelu savremene satire koja od svakodnevlja polazi, a, po pravilu, ni do čega ne dospijeva.  

Knjiga Izrazito dobre priče završava, uslovno ga nazovimo „proznim“, eksperimentom, koji pisac naslovljava Praznom pričom. Priča se sastoji od naslova i od bijele stranice na kojoj ništa nije ispisano, već je ostavljena praznina. Ovo bi morao biti prozni pandan kompoziciji 4'33'' Džona Kejdža, koja se sastoji od 4 minuta i 33 sekunde tišine, koji su, zapravo, tišina samo u dijelu izvođenja, ali nikako i u dijelu slušanja. Slično je i sa Jokićevom „pričom“. Na nivou teksta se ne događa ništa, ali smo mi kao čitaoci ponukani da mislimo o prirodi „priča“ koje, eto, mogu, da funkcionišu i bez ijednog strukturnog elementa, izuzev naslova.

Stoga, možemo da zaključimo da je Jokić u Izrazito dobrim pričama ispitao mogućnosti i nemogućnosti kratke priče, iskušao granice ovog žanra, i, u konačnom, svakako, ponudio jednu novu mogućnost pisanja ovakvih tekstova, koji čitaocu garantuju beskrajno zadovoljstvo u tekstu, čak i onda kada nas pisac ostavlja bez teksta, bilo u prenesenom ili, čak, doslovnom značenju.

Bojan Rajević

Aforizam dana:

Imamo previše putokaza za narod koji nema kud.
Bojan Rajević
Aforizmi >>>

eSpona OTV EU

Otvorena televizija

viskom 300x250

Kultura

Objavljeno: 16/04/2019
u-mojkovackom-centru-za-kulturu-odigrana-premijera-baletske-predstave-princeza-ksenijaZvuci baleta "Uzaludna predostrožnost" i brojni aplauzi podstakli su sjajnu baletsku postavu da svojom igrom ispune oči i srce gledalaca koji su u ...
eSpona
Objavljeno: 16/04/2019
danas-se-odrzava-opstinska-smotra-recitatoraOpštinska smotra recitatora održače se danas, u sali JU „Centar za kulturu Berane“, sa početkom u 18. časova. Biće to 24- ti put da se održava tradicionalna ...
eSpona
Objavljeno: 14/04/2019
kapitalne-knjige-zbirke-turskih-izvora-za-istoriju-crne-goreZahvaljujući projektu Crnogorske akademije nauka i umjetnosti nedavno su iz štampe  izašle knjige (tri toma)  turskih (osmanskih) izvora  za ...
eSpona
Objavljeno: 14/04/2019
pobratimili-se-drustvo-crnogorsko-ruskog-prijateljstva-i-srpska-narodna-odbrana-vasojevica-i-limske-dolineDruštvo crnogorsko –ruskog prijateljstva „Sveti Đorđe“ iz Nikšića i Srpska narodna odbrana Vasojevića i limske doline potpisale su Povelju o prijateljstvu i ...
eSpona
Objavljeno: 13/04/2019
velimir-ralevic-bio-gost-studenata-u-niksicuStudenti Filološkog i Filozofskog fakulteta u Nikšiću imali su protekle nedjelje privilegiju da se druže sa Velimirom Ralevićem- pjesnikom iz Berana. Kako je ...
eSpona
Objavljeno: 10/04/2019
zakazana-prva-niksicka-promocija-glasa-holmije-i-dvije-knjige-gorana-kikovica-2U organizaciji Društva crnogorsko-ruskog prijateljstva ''Sveti Đorđe'' u petak, 12. aprila, u Nikšiću će se održati prva promocija časopisa “Glas Holmije”. Pored ...
eSpona
Objavljeno: 09/04/2019
prof-dr-drasko-dosljak-uz-svjetski-dan-roma„Ciganska poezija“ „Nedovoljno bijeli za bijele, nedovoljno crni za crne“ Kada se, sada već davne, 1957. godine, u izdanju sarajevske „Svjetlosti“, pojavila ...
eSpona
Objavljeno: 09/04/2019
medijska-kultura-dostupna-i-studentima-u-slovenijiMeđunarodni naučni časopis „Medijska kultura“ dobio je novo, internacionalno priznanje. Naime, ovaj časopis je od marta ove godine postao dostupan i u knjižnici ...
eSpona
Objavljeno: 09/04/2019
milija-pajkovic-jovovicevo-traganje-za-izgubljenim-svijetom( Darko Jovović ,,Izgubljeni svijet“, str.72., izdanje ,,Pegaz“, Bijelo Polje, 2019. godine) Nije nimalo lako napisati prikaz i osvrt na zbirku pjesama, pa, čak, i ...
eSpona
Objavljeno: 07/04/2019
revijom-bihorski-cilim-otvorena-lipska-pecinaModnom revijom “Bihorski ćilim" Anastazije Miranović Lipska pećina otvorena je za posjetioce. Kolekciju „Bihorski ćilim“ čini 20 modela u svili, u kombinaciji s ...
eSpona
Objavljeno: 06/04/2019
promocija-filma-smrcu-protiv-smrti-autora-mirka-jakovljevicaNacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“ će u ponedjeljak, osmog aprila, obilježiti 85 godina od rođenja Blaža Šćepanovića, poznatog crnogorskog ...
eSpona
Objavljeno: 06/04/2019
kir-janja-u-beranamaPozorišna predstava „Кir Janja“ biće izvedena u sali Centra za kulturu, u srijedu, 10. aprila, sa početkom u 20 časova.  Pozorišnu predstavu će izvesti Okret ...
eSpona
Objavljeno: 05/04/2019
pljevlja-pjesnikinje-iz-andrijevice-briljirale-na-nacionalnom-festivalu-mladihAndrijevčanke Nađa i Sandra Dubak osvojile su prvu i drugu nagradu na konkursu za mlade u oblasti literalnog stvaralaštva- za prozu na “VII Međunarodnom festu- ...
eSpona
Objavljeno: 04/04/2019
u-beogradu-odrzano-knjizevno-vece-vucica-dasica-bivseg-profesora-ivangradske-gimnazijeU Udruženju književnika Srbije, na Tribini „Francuska 7“, u Beogradu, u srijedu, trećeg aprila, održano je književno veče Vučića Dašića, na kojem su predstavljene ...
eSpona
Objavljeno: 02/04/2019
prvoaprilskaU jednoj velikoj državi koja se prostirala od Triglava pa sve do Đevđelije na površini od preko 255.000 kvadratnih kilometara i brojala više od 22 miliona ...
eSpona
Objavljeno: 28/03/2019
cetrdeset-godina-mlaza-krviS' proljeća 1979. godine ekipa entuzijasta Dramske eksperimentalne scene KUD-a „Dušan Bošković“ pod dirigentskom palicom Milovana Miša Koraća, na daskama Centra za ...
eSpona
Objavljeno: 27/03/2019
odrzana-promocija-knjige-sum-medija-doc-dr-mirka-jakovljevicaKoliko su mediji i novinarstvo danas u prvom redu biznis? Koliko vlasničke strukture vođene profitom moći preoblikuju pojam javnog interesa u interes kapitala koji ...
eSpona
Objavljeno: 27/03/2019
berancima-priredene-pozorisne-carolijePredstavama “Prijatelji su kao zvezde“, „Moderna bajka“ i „Znaš li ti ko je moj tata“, ispunjava se predviđeni program IV Smotre dramskog amaterskog stvaralaštva za ...
eSpona
Objavljeno: 24/03/2019
ckpd-princeza-ksenija-odrzana-treca-pokrajinska-smotra-recitatora-na-crnogorskom-jezikuPovodom održane Pokrajinske smotre recitatora na crnogorskom jeziku održane u Lovćencu saopštenjem se oglasilo Crnogorsko kulturno prosvjetno društvo “Princeza ...
eSpona
Objavljeno: 22/03/2019
planica-beranca-vildana-ramusovica-ukrasila-ljubljanu-2Da nas svugdje ima i to uspješnih govori i najnovija informacija iz Slovenije, gdje je naš Beranac Vildan Ramusović- magistrant na  na Fakultetu za ...
eSpona
Objavljeno: 21/03/2019
nvo-dar-organizuje-promociju-knjige-sum-medija-mirka-jakovljevicaNevladina organizacija “Dar” organizuje promociju knjige "Šum medija" doc. dr Mirka Jakovljevića. Promocija je zakazana za subotu, 23. marta, u Multimedijalnoj sali ...
eSpona
Objavljeno: 21/03/2019
uz-svjetski-dan-poezije-goranoviceva-pohvala-poeziji(Poezija članova Crnogorske akademije nauka i umjetnosti , priredio Pavle Goranović, CANU, Podgorica 2018, 440 str.) Nedavno je iz štampe , u izdanju Crnogorske ...
eSpona
Objavljeno: 15/03/2019
foto-izlozba-naslovnica-nove-slobode-na-izlozbi-stampanih-medijaNa Cetinju je juče održana Izložba naslovnica i okrugli sto posvećen lokalnim štampanim medijima u Crnoj Gori. Među desetak izabranih naslovnica, svoje mjesto u ...
eSpona
Objavljeno: 15/03/2019
udruzenje-princeza-ksenija-organizuje-u-lovcencu-finalno-vece-recitatora-na-crnogorskom-jezikuPovodom organizovanja III Pokrajinske smotra recitatora na crnogorskom jeziku Udruženje “Princeza Ksenija” iz Lovćenca oglasilo se saopštenjem za javnost. ...
eSpona
Objavljeno: 14/03/2019
dr-drasko-dosljak-akademijina-knjiga-o-zuvdiji-hodzicu(„Mediteranac s Prokletija“, Djelo Zuvdije Hodžića u književnoj kritici, Crnogorska akademija nauka i umjetnosti, Podgorica, 2018, 317 str.) Krajem 2018. godine, ...
eSpona
Objavljeno: 08/03/2019
glas-holmije-ovaj-casopis-je-brdo-u-nasoj-srpskoj-kulturi-sto-rijec-holmija-i-znaciIz štampe je izašlo novo, trideset i osmo izdanje časopisa za književnost, istoriju i kulturu „Glas Holmije“, koji izlazi na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu u ...
eSpona
Objavljeno: 06/03/2019
zakazana-promocija-romana-crvena-goraSrpsko istorijsko-kulturno društvo “Nikola Vasojević” organizuje promociju romana "Crvena Gora", autora Željka Čurovića. Promocija je zakazana za četvrtak, sedmi ...
eSpona
Objavljeno: 05/03/2019
prof-dr-drasko-dosljak-novo-izdanje-vesovicevih-vasojevicaNajznačajnije djelo dr Radoslava Jagoša Vešovića, monografija „Pleme Vasojevići“, doživjelo je još jedno izdanje. Ovoga puta izdavač je Centar za kulturu Berane ...
eSpona
Objavljeno: 28/02/2019
medijska-kultura-iz-stampe-izasla-knjiga-kosmicki-logos-drustvaU izadanju Medijske kulture, a  u okviru edicije: Teorija medija, izašla je knjiga “Kosmički logos društva (sociološke inovacije)”, a utora prof. dr Slobodana ...
eSpona
Objavljeno: 27/02/2019
nova-knjiga-sarm-stiha-velimira-ralevicaOd prve objavljene stihozbirke Velimira Ralevića (“Nebo kuća beskućnika”) prošlo je 25 godina. Ovih dana je štampana i njegova dvadeseta knjiga – pod naslovom ...
eSpona
Objavljeno: 21/02/2019
petnjica-iz-stampe-izasla-naucna-publikacija-o-bihorskom-cilimuIz štampe je izašla prva naučna publikacija o bihorskom ćilimu, nematerajalnom kulturnom dobru Crne Gore. Publikacija je štampana na našem i engleskom jeziku, a ...
eSpona
Objavljeno: 16/02/2019
pred-citaocima-32-broj-medijskih-dijalogaIz štampe je izašao trideset i drugi broj časopisa za istraživanje medija i društva ,,Medijski dijalozi“. Ovaj broj donosi dvadeset i četiri autorska rada i tri ...
eSpona
Objavljeno: 15/02/2019
medijska-kultura-obiljezava-jubilej-u-narodnoj-biblioteci-radosav-ljumovicPovodom skromnog jubileja - izašlih 10 knjiga u okviru edicije Teorija medija, izdavača Medijske kulture, danas će se u Narodnoj biblioteci "Radosav Ljumović", u ...
eSpona
Objavljeno: 11/02/2019
u-bijelom-polju-odigrana-predstava-ko-seta-oko-svijetaPredstavom "Ko šeta oko svijeta'' glumci pokazali su sjajan talenat, što je dokazala i emotivna reakcija bjelopoljske publike. Tako je predstavu i nastup glumaca ...
eSpona
Objavljeno: 07/02/2019
beogradske-price-milije-pajkovica(Milija Pajković "Čarobni krug dvojkom“, Pegaz, 2019.) Ovih dana je iz štampe izašla zbirka kratkih priča Beranca Milije Pajkovića, pod nazivom, Čarobni krug ...
eSpona
Objavljeno: 05/02/2019
kolasin-kroz-prizmu-kolasinskih-novostiKolašinske novosti u decembarskom izdanju nastavljaju da izvještavaju o temama koje ukazuju na razvojne potencijale grada na Tari. U broju 42 donose izvještaje o ...
eSpona
Objavljeno: 02/02/2019
novine-sjevera-uskoro-i-u-elektronskom-izdanjuNovine sjevera u decembarskom izdanju nastavljaju da ukazuju na razvojne potencijale sjevera Crne Gore. U broju 14 donose razgovor sa mr Petrom Smolovićem ...
eSpona
Objavljeno: 01/02/2019
akcija-veliko-srce-malom-srcu-u-mojkovcu-mladi-pjevaju-za-nikolinuU subotu, drugog februara, u mojkovačkom Centru za kulturu "Nenad Rakočević" održaće se dobrotvorni koncert u cilju prikupljanja novčanih sredstava za osmogodišnju ...
eSpona
Objavljeno: 01/02/2019
nauciti-mlade-da-prepoznaju-lazne-vijestiGimnazija "Slobodan Škerović" i Međunarodni naučni časopis "Medijski dijalozi" potpisali su Memorandum o saradnji u cilju promocije javnog interesa u oblasti ...
eSpona
Objavljeno: 30/01/2019
prof-dr-drasko-dosljak-putopisi-dejana-vukovicaDejan Vuković: "Londonski zapisi", Podgorica 2019 Knjiga Dejana Vukovića (Podgorica, 1972) "Londonski zapisi" nastala je, kako i sam autor kaže, u periodu od 2008. ...
eSpona
Objavljeno: 25/01/2019
zakazana-finalna-pokrajinska-smotra-recitatora-na-crnogorskom-jeziku-u-vojvodiniFinalno takmičenje treće Pokrajinske smotre recitatora na crnogorskom jeziku učenika osnovnih i srednjih škola sa teritorije Autonomne Pokrajine Vojvodine održaće ...
eSpona
Objavljeno: 24/01/2019
petnjica-slovenci-grade-preciscivac-otpadnih-vodaSlovenačka razvojna agencija (CMSR) će u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma Crne Gore, finansirati izgradnju biljnog prečišćivača za otpadne vode ...
eSpona
Objavljeno: 22/01/2019
beranska-umjetnicka-kolonija-kao-jedina-iz-crne-gore-primljena-je-u-medunarodnu-organizaciju-issaMeđunarodna umjetnička kolonija, koju od 2012. godine organizuje Centar za kulturu Berane, nedavno je primljena u međunarodnu, nekomercijalnu, nevladinu, ...
eSpona
Objavljeno: 20/01/2019
doc-dr-mirko-jakovljevic-filosofska-nit-prozeta-kroz-medijsku-sferuZbornik radova, Sporedna uloga istine u medijima, (2018), Sveučilište Sjever i Centar za filozofiju medija i mediološka istraživanja, Zagreb Međunarodni naučni ...
eSpona
Objavljeno: 16/01/2019
dr-mirko-jakovljevic-citaoci-romana-medu-svjetovima-prelistavaju-albume-sopstvenih-zivitaNovak Rutović, Među svjetovima, (2018), Štampa 3M Makarije, Podgorica Roman Novaka Rutovića, “Među svjetovima” realna je priča iz “naših” krajeva. Ispisana je u ...
eSpona
Objavljeno: 14/01/2019
uspjesno-autorsko-vece-braha-adrovica-u-luksemburguU subotu, 12. januara, u luksemburškom Rumelanžu, uspješno je održano autorsko veče Braha Adrovića - beranskog književnika i pjesnika. Organizator ove odlično ...
eSpona
Objavljeno: 14/01/2019
nova-predstava-komedije-ne-mogu-da-platim-i-necu-da-platimU četvrtak, 17. januara, u sali Centra za kulturu Berane biće izvedena pozorišna predstava “Ne mogu daplatim i neću da platim”. Ta pozorišna redstava  je ...
eSpona
Objavljeno: 10/01/2019
zakazano-autorsko-vece-braha-adrovica-u-luksemburguAutorsko veče beranskog književnika Braha Adrovića, zakazano je za subotu, 12. januar. Veče će se održati u Rumelanžu (Luksemburg) sa početkom u 19 časova, a ...
eSpona
Objavljeno: 09/01/2019
milana-vujicic-iz-zrenjanina-pobjednica-konkursa-na-temu-crna-gora-vjecni-plamen-slobodePovodom rezultata ostvarenih na literarnom konkursu na temu „Crna Gora, vječni plamen slobode“, koji je raspisalo Udruženje Crnogoraca Srbije „Krstaš“ saopštenjem ...
eSpona
Objavljeno: 03/01/2019
petnjicki-centar-za-kulturu-zavrsio-godinu-izlozbom-petnjicom-rodni-gradeOtvaranjem izložbe slika pod nazivom “Petnjico, rodni grade”, Centar za kulturu u toj opštini završio je 2018.godinu, Izložbu je otvorio Samir Agović - ...
eSpona

Predstavljamo knjigu:

Iz ugla satiričara:

Preporučujemo knjigu:

 

Zeljko Rutovic Postmediji knjiga

 

Kolumne:

Priča eSpone