Recenzija rukopisa "Beranske priče" Mele Hadrović - Murić

Centar za kulturu BeraneNa recenziranje sam dobila rukopis Mele Hadrović - Murić pod naslovom Beranske priče. Iz samog naslova se vidi da su priče prostorno određene te da su bazirane na impulsima svoje izvornosti, na zavičaju kao  predmetnom svijetu, što znači da će se potencijalni čitalac suočavati sa literarizovanom stvarnošću, a ne sa fikcijom. Ona naprosto traga za idejama vodiljama kojima će ostaviti pečat duha i daha dobrih međuljudskih odnosa, koje nalaže tradicija patrijarhalnih sredina.

Autorka priča o svojim emotivnim i misaonim preokupacijama, o svom kraju i ljudima, uglavnom iz prošlosti, pa se priče  doživljavaju vrlo iskrenim i uvjerljivim. U njima je ispričana objektivna stvarnost o nekim ljudima u naturalističkom duhu, onima što su osjećali lagodnost u duši olakšavajući drugima. U pričama trepere zvukovi zavičajnog Lima i šire  mirisi trešanja. Ove priče sadrže i dosta autorkinog  kritičkog duha na događanja iz prošlih vremena, i čuvaju njenu, čak na momente, bezazlenu vjeru u opće ljudske vrijednosti. Mela Hadrović-Murić priča o ljudima koji nikad nisu iznevjerili etički kodeks; sačuvali su ga čak i u najdramatičnijim situacijama, i uvijek postupali vođeni višim razlozima  svoje svijesti i savjesti.

Čuvanje određenih sjećanja nesvjesna je ljudska iluzija, ali duboko ljudska, jer vjerujemo da prenošenjem svojih sjećanja i drugima oživljavamo prošlost, a ona tada postaje nova sadašnjost prekrivena ljepšim ruhom. U Beranskim pričama su sasvim evidentne činjenice stvarnosti koje je autorka podredila  prirodi i strukturi svoje umjetnine. Ona se sjeća svojih dragih roditelja, oca Faika i majke Ifete. O njima je stvorila predivne slike koje bi s divljenjem gledao svaki impresionist. U njima je sadržan prefinjen i nježan osjećaj ljubavi prema njima kao roditeljima i kao velikim ljudima. Slike su stvarane rečenicama koje blistaju, savršenim i jednostavnim, ali vrlo dopadljivim. Autorka jednostavno jezikom stvara slike koje dobijaju konkretno-čulnu upečatljivost i tako ostvaruje utisak neposrednosti i istinitosti, mada ima i onih koje su, po prirodi stvari, proizvod subjektivno kreativnih operacija.

Koliko mi je poznato, Mela se dosada nije oglašavala u svijetu književnosti. Međutim, iz njenih priča iskrsava autorka kojoj su savršeno dobro poznati valjani principi pisanja, ali ipak ona slijedi zakone svog stvaralsčkog nagona i svojih vizija. Ona piše harmonično i jasno, na sebi svojstven način diferencira jednu pojavu od druge, jednu misao od druge. Lijepo raspoređuje rečenične konstituente te rečenice imaju posebnu boju i emociju. Meline rečenice imaju nečeg od kamijevskog načina izražavanja; bez kićenja, bez šminkanja, najkraćim putem saopćava misao. Svaka priča nosi jasnu poruku, koju autorica uvijek smješta na kraju priče, u finalnim rečenicama, a one su jake pozicije teksta. Poetika  je sažeta u posljednjoj rečenici, u posljednjem rasplamsavanju individualne strasti za traženjem autentičnog znaka čovjeka u čovjeku. U tim zatvaračkim rečenicama sadržani su moralni principi. Zapravo, u njima autorka afirmira etičke vrijednosti koje smatra nepotrošenim i univerzalnim, još uvijek vjerujući da svako dobija ono što zaslužuje. Finalne se rečenice doživljavaju kao snažni i naročito naglašeni akordi. Zanimljivim pripovijedanjem, naglim otvaranje, bez suvišnog detaljisanja, Mela vodi čitatelja kroz sadržaj priče ne dopuštajući mu da se od priče makar ni na trenutak odvoji, jer čini da je u njoj važno sve što je rečeno. U svakoj priči upućuje na sebe, tj. primjenjuje postupak autoreferencijalnosti, ali čitaocu ostavlja puno prostora da kreativno i sam nadogradi njenu  inspirativnu priču, u kojoj i nema naročite dinamike. Mela ostavlja svakom čitaocu mogućnost da svaku priču transformira na svoj način, da je obogati i umnogostruči. Omogućava mu da prekorači vrijeme i prostor, te da ih smješta u svako vrijeme i u svaki prostor.

Svaka Melina priča pruža mnoštvo mogućnosti za interpretaciju naročito mutnih vremena u kojima se u Melinim Beranama raznim  podvalama lahko stradalo, čak i umiralo. Neki događaji iz prošlosti su očito ostavili neizbrisive tragove više generacija koje su provele svoj život najčešće u grču i strahu od nestanka.

U mnogim pričama o poznatim problemima iz prošlosti, u kojima je, mislim, ispričana puna istina o nekim događajima i ljudima iz Berana, autorka govori i o danas aktuelnim problemima općenito, onim koji su toliko prisutni na mnogo širem prostoru od beranskog kraja, ali, uvijek s namjerom da u novo vrijeme udahne duh starog i stvarnog ljudskog odnosa čovjeka prema čovjeku. Puno je tu digresija na naše vrijeme u kojem se čast i poštenje malo cijene, ili gotovo nikako. Otuda je vidan izvor autorkinog moralnog protesta protiv niskosti. Ona ni jednog trenutka ne odstupa od kritičkog odnosa prema nečasnim djelima- od kojih se neprekidno distancira.

Priče su, za današnjeg čitaica, romantično-realistične, ali lirski vrlo intonirane. One su kratke, ali je u njima sadržana izrazita simboličnost izražavanja, toliko karakterističnog za pisce izraženog senzibiliteta. Kratkoća priče, da bi djelovala izvorno i svježe, zahtijeva jezgrovito izražavanje, zbijena značenja, sabijene slike, sintaksičko sažimanje, vrlo pažljivo odabranu leksiku. Autorka je savršeno svjesna značaja forme kratke priče, što se može vidjeti  iz svake njene rečenice, koju je kreirala kao što to čine samo daroviti pisci, odnosno oni koji posjeduje rafiniran osjećaj za formu i sadržinu.  Bez velikig misaonog napora se može uočiti  da su u pričama došli do izražaja psihički i emotivni autorkini  potresi i saosjećanja sa svim svojim dobrim likovima, odnosno autorkina lahkoranjiva duša koja se morala oglasiti samo da se dobro ne zaboravi, i da pokaže da „čak i u najgorim vremenima svi ljudi nisu isti“.

Najveći kvalitet autorke Beranskih priča jeste neposredno i uvjerljivo pričanje, vrlo efektno, intelektualno i misaono, jer priča o stvarnim ljudima, koji su u dobročinstvu vidjeli svrhu života. Podsjećanje na njih su prave zavičajne melodije. Autorka tka priču i otkriva uglavnom breme koje je kao zavjet nosi, koje je  muči kao osjetljivu osobu, onu što živi gotovo sav svoj život u specifičnoj beranskoj atmosferi. Ona je, jasno se da vidjeti, zaljublena u svoje Berane; u njemu se osjeća sigurnom i sretnom, jer vjeruje da je to zaslužila dobrim djelima svojih dobrih, časnih, moralnih i nadasve poštenih roditelja. Takvim su ih doživljavali i svi drugi koji su ih poznavali, kao i pisac ovih redaka. Mela i ja živjele smo u istoj sredini, stasavale na istim etičkim principima, u najljepšem prirodom ukrašenom gradu, kraj bistrookog širokog Lima, koji vijuga centrom grada, sretale neke od onih koji su časno proživjeli svoj vijek ostavljajući upečatljiv trag u našoj sredini, i kasnije ušli u priču i pamćenje, jer su to zaslužili svojim uspravnim životom i hrabrim djelima. Faik je i u milicijskij uniformi iznutra ostao onaj isti, čovjek patrijarhalnog morala, pravdoljubiv i iskren, duša od čovjeka. Mela me svojim pričama vratila u prošlost. Probudila moja sjećanja, najviše ona vezana za njene divne roditelje, za njihovu  blagost i dobrodušnost, njihovu nježnost i vedrinu, njihovu veliku roditeljsku ljubav i borbu da  djecu iškoluju, jer su oni bili lišeni tog zadovoljstva. Meline priče, vjerujem, probudit će u mnogim Berancima nostalgična raspoloženja i uspomene. Ponovo će čuti škripu starih podova, stuba i  naherenih kapija, ali će se prisjetiti i gorkih i potresnih sudbina  nekih ljudi, najčešće onih koji su ponosno i uspravno živjeli i tako gradili povijest svog života. Zato Meline priče plijene plemenitošću i dubokim humanizmom. One su umjetnički snažne i potresne slike života uhvaćene u punoj složenosti, dugo čuvane i gledane samo u kućnom ambijentu

Namjeravala sam izdvojiti jednu priču da njom potvrdim ocjenu o Melinim umjetničkim dometima, ali sam se našla u nedoumici, jer koju sam god izabrala, činilo mi se da sam pogriješila i o ostale se priče ogriješila. Jednostavno rečeno, sve Meline priče su umjetnički vrijedne, sve otkrivaju njenu duboku vezanost za dobre ljude iz njenog zavičaja. Pročitavši posljednju stranicu, posljednje Meline priče, u sebi sam osjetila samo neku tajanstvenu tišinu  u kojoj se nižu slike na kojima su poznati likovi koji su rane svoga naroda i vremena liječili ljudski i dostojanstveno. Slike onih što su preživjeli strahote Golog Otoka, strah od UDBE, strah od smrti, strah od podvala i podmetanja, gladi, bijede...

Beranske priče su još jedna potvrda da se književno djelo doživljava i da se ne ocjenjuje vanliterarnim kriterijima. Najnevažnije su podjele teoretičara na smjerove, pravce, ideologije u književnosti i filozofiji, do kojih je običnom čitaocu najmanje stalo. Zato, na kraju, valja reći da autorika Bernskih priča nije imala namjeru da slijedi poznatu spisateljsku limsku tradiciju, niti namjeru da se njene priče uvrste u školske programe, niti da  se o njoj pišu kakve studije; vrlo je evidentno da ih je pisala za svoju dušu. One su zapisi koji su čežnjivo čekali da budu čitani, da nađu nas i podsjete nas na našu rijeku što ljepotom opominje i zaziva na  povratak kući, makar u sjećanju. Pamteći priče o ljudima koji su jasno razlikovali čovjeka od zlikovca, Mela priča o prkosnim i hrabrim ljudima što su se odupirali silnicima jer su u sebi nosili ono najljepše; vjeru u ljude i vjeru da su odabrani za dobra djela. Njaveći broj priča  čula je od svoga oca. Želi da ih ispriča da se ne zaborave, da nas potakne da budemo osjetljivi za patnje i bol drugih i drugačijih, da nas opomene da nikad nikome ne činimo zlo. Mela hoće da nam pokaže  koliko se u  naizgled slabim i bespomoćnim ljudima krilo plemenitosti, veličine i samosvijesti da u svakoj prilici moraju biti čovječni i kroz tmušu pakla nositi nadu, dobrotu, vjeru, ljubav, kako je to činio njen dobri otac Faik.  Nadam se da će ovoj autorki kritika posvetiti dužnu pažnju, s obzirom na to da se ovim svojim prvim književnim djelom otkriva kao talentiran pisac. Izdavaču najtoplije preporučujem da Beranske priče Mele Hadrović-Murić objavi i učini dostupnim čitalačkoj publici, primarno Berancima po svijetu rasutim, rijetko svojom voljom, a autorki preporučujemo da nastavi s pisanjem, jer očito ima još puno toga da nam ispriča.

Akademik Hasnija Muratagić -Tuna

Filozofski fakultet Sarajevo     

 

Aforizam dana:

Minut ćutanja ponekad je minut sreće.
Vesna Denčić
Aforizmi >>>

eSpona OTV EU

Otvorena televizija

Kultura

Objavljeno: 04/12/2018
izasao-dvobroj-casopisa-glas-vranesaIz štampe je izašao dvobroj Glasa Vraneša, neprofitnog glasila za očuvanje baštine i tradicije. Kako je saopšteno iz Redakcije, radi se o dvobroju (8. i 9.) koji ...
eSpona
Objavljeno: 02/12/2018
velimir-ralevic-poetska-bajka-od-povjerenja(Branka Miletić Кovačević, „Sva su djeca za medalju“, zbirka pjesama za djecu, „Pegaz“- Bijelo Polje, 2018 god. 76 str.) Кnjiga Branke Miletić Кovačević ...
eSpona
Objavljeno: 29/11/2018
odrzana-promocija-knjige-mediji-i-novinarstvo-u-praksiU mojkovačkom Centru za kulturu "Nenad Rakočević", sinoć je promovisana knjiga "Mediji i novinarstvo u praksi" autora doc. dr Mirka Jakovljevića i prof. dr Radenka ...
eSpona
Objavljeno: 28/11/2018
beranski-arheolozi-ce-obaviti-konzervatorski-tretman-eksponata-iz-petnjiceArheolog i samostalni istraživač i muzejski savjetnik Polimskog muzeja, Predrag Lutovac i Milija Pantović, diplomirani konzervator Polimskog muzeja ...
eSpona
Objavljeno: 27/11/2018
medijska-kultura-bogatija-za-knjigu-globalizacija-drzava-medijiIz štampe je izašao, novi, po redu 17. broj Medijske kulture, regionalnog naučnog stručnog časopisa iz oblasti  medija. U okviru ustanovljene edicije "Teorija ...
eSpona
Objavljeno: 26/11/2018
cekajuci-ministra-u-beranskom-centru-za-kulturuPozorišna predstava „Čekajući ministra“, beogradskog pozorišta „Akademija 28“ zakazana je za utorak, u Centru za kulturu. Početak predstave je u 20 časova. Kako ...
eSpona
Objavljeno: 24/11/2018
beograd-otvorena-retrospektiva-radova-jarmile-vesovicU Kući legata, u Beogradu, 22. novembra 2018, otvorena je retrospektivna izložba Jarmile Vešović Rouz. Izložene su slike, crteži, instalacije, kombinovana tehnika, ...
eSpona
Objavljeno: 21/11/2018
na-festivalu-humora-satire-i-karikature-u-danilovgradu-brahu-adrovicu-urucena-nagrada-za-najbolju-pjesmuU velikoj dvorani Centra za kulturu u Danilovgradu održan je 19. Crnogorski festival humora, satire i karikature, koji je imao i međunarodni karakter a na kojem je, ...
eSpona
Objavljeno: 19/11/2018
krstas-raspisan-literarni-konkurs-crna-gora-vjecni-plamen-slobodePovodom raspisivanja literarnog konkursa „Crna Gora, vječni plamen slobode“ saopštenjem se oglasilo Udruženje Crnogoraca Srbije „Krstaš“. Dostavljeno saopštenje ...
eSpona
Objavljeno: 18/11/2018
autorsko-vece-zeljko-rutovic-je-cuvar-zdravog-u-medijima-i-drustvuU multimedijalnoj sali Opštine Mojkovac održano je autorsko veče teoretičara medija, kulturologa i publiciste mr Željka Rutovića. Nakon uvodne riječi Rodoljuba ...
eSpona
Objavljeno: 14/11/2018
mojkovac-zakazano-autorsko-vece-zeljka-rutovicaU organizaciji Centra za kulturu, 16. novembra u 19 časova u multimedijalnoj sali Opštine Mojkovac održaće se autorsko veče teoretičara medija, kulturologa i ...
eSpona
Objavljeno: 12/11/2018
prof-dr-drasko-dosljak-lirika-velisave-seke-metdonajU izdanju Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore nedavno je iz štampe izašla knjiga “Parče sunca”, autorice Velisave Seke Metđonaj (Podgorica, ...
eSpona
Objavljeno: 11/11/2018
foto-reportaza-urucenje-nagrade-dialogos“Samo profesionalni i etički kodirani mediji mogu biti kontrolori svih grana vlasti. Zato su nam svima potrebni mediji koji rade u interesu javnosti, a ne oni koji ...
eSpona
Objavljeno: 10/11/2018
foto-reportaza-urucene-nagrada-i-plakete-komunaNa odlično organizovanoj i posjećenoj svečanosti uručenja nagrade i plaketa Komun@ koju dodjeljuje istoimeni časopis, priznanje je dobitniku Nenadu Stevoviću - ...
eSpona
Objavljeno: 08/11/2018
bijelo-polje-odrzano-vece-dragana-kopriviceU Bijelom Polju je održano Veče poezije, muzike i aforizma prof. dr Dragana Koprivice. Veče posvećeno poznatom intelektualcu održano je sinoć, u Spomen kući Rista ...
eSpona
Objavljeno: 07/11/2018
todor-zivaljevic-o-pripovijedackopoetskom-principu-aleksandra-cukovica"Кad skidaju krila", UNIREКS, Podgorica, 2018. Poznato je da status autorstva nije isti za umjetnika klasičnog stila koji obnavlja tradicionalni poetski princip ...
eSpona
Objavljeno: 07/11/2018
danas-pocinje-medunarodni-filmski-festival-fortecaMeđunarodni filmski festival FORTECA održava se u Beranama u periodu od sedmog do devetog novembra. Projekcije filmova će se održati u Centru za kulturu, a festival ...
eSpona
Objavljeno: 04/11/2018
braho-adrovic-dva-nova-zadivljujuca-epa-homera-sa-obrovaU izdanju Matice Bošnjaka iz Novog Pazara upravo je izašao iz štampe treći ep Avda Međedovića iz Bijelog Polja "Mustaj - beg Lički", koji su, kao i predhodva dva ...
eSpona
Objavljeno: 03/11/2018
momcilo-zekovic-zeko-volimo-se„Bog progovori: Ovo što sam za sebe ostavio i što nazvah Crna Gora neka bude dom tom narodu i neka se oni zovu Crnogorci, a ovo đe sada stojim neka se zove Cetinje ...
eSpona
Objavljeno: 01/11/2018
beranski-pjesnik-velimir-ralevic-i-dejan-donovic-nastupali-u-vojvodiniNa poziv Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine u Srbiji, Beranac Velimir Ralević - jedan od najboljih pjesnika za djecu i mlade na prostoru bivše SFRJ, ...
eSpona
Objavljeno: 31/10/2018
u-beogradu-promovisana-izdanja-srpske-narodne-odbrane-vasojevica-i-limske-dolineNa 63. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu predstavljena je knjiga “Vasojevići u borbi za srpsko i jugoslovensko ujedinjenje od 1914. do 1918. godine”, autora ...
eSpona
Objavljeno: 29/10/2018
veceras-se-urucuju-nagrada-i-plakete-komunaSvečana dodjela nagrade Komun@ koju dodjeljuje istoimeni časopis, održaće se noćas, u Hotelu “Podgorica”, sa početkom u 19 časova. Kako je najavljeno, godišnju ...
eSpona
Objavljeno: 26/10/2018
prof-dr-nenad-vertovsek-dobitnik-nagrade-dialogos-za-2017-godinuSvečano uručenje nagrade „Dialogos“ za 2017. godinu održaće se u utorak, 30. oktobra, u podgoričkom Hotelu „Hilton“, sa početkom u 18 časova i 30 minuta. ...
eSpona
Objavljeno: 26/10/2018
krstas-jana-krivokapic-lauerat-godisnje-nagrade-udruzenja-krstasPovodom dodjele Godišnje nagrade „Da je vječna Crna Gora - Milorad Mido Vujošević“ saopštenjem za javnost oglasilo se Udruženje Crnogoraca Srbije „Krstaš“. ...
eSpona
Objavljeno: 25/10/2018
nova-knjiga-stih-djecijeg-kosmosaPisati dječiju poeziju, znači pisati i opisivati jedan svijet. Maštovit, radostan, pun očekivanja i želja. To je svijet veselosti i ljepote, šarenila duginih boja i ...
eSpona
Objavljeno: 21/10/2018
dobrasin-jelic-zavicaj-je-najljepse-mjesto-na-svijetu„Berаne je mjesto velikog brojа mojih rođаkа i prijаteljа. Lim je ljepotа, kojom se nаdаhnjujemo svаki put kаd vidimo njegovo zelenilo i čujemo njegovo žuborenje. ...
eSpona
Objavljeno: 19/10/2018
petnjica-odrzana-smotra-folkloraSedma Međunarodna smotra folklora – Petnjica 2018. Pokazalo se da je ta, tradicionalna, manifestacija zaživjela u pravom smislu te riječi. Ne samo po broju ...
eSpona
Objavljeno: 16/10/2018
u-budvi-odrzano-uspjesno-poetsko-vece-beranca-velimira-ralevicaPoetsko veče beranskog pjesnika Velimira Ralevića održano je proteklog vikenda u Narodnoj biblioteci Budve. O Ralevićevom stvaralaštvu govorila je profesorica ...
eSpona
Objavljeno: 15/10/2018
nenad-stevovic-dobitnik-godisnje-nagrade-ademu-softicu-plaketa-komunNakon izbora dobitnika Godišnje nagrade i plaketa za doprinos očuvanju, afirmaciji i valorizaciji kulturne baštine za 2018. godinu, saopštenjem za javnost ...
eSpona
Objavljeno: 13/10/2018
zoran-zecevic-berane-na-daskama-koje-zivot-znace„Pozorište je istorija jednog grada“, kako kaže jedna drevna izreka, stremljenje društvenih potreba i svjedočanstvo njegovog kulturnog bitisanja. Upravo ova priča ...
eSpona
Objavljeno: 10/10/2018
u-subotu-se-odrzava-manifestacija-dani-sjecanja-na-srpske-junake-i-dobrovoljce-berane-2018U čast obilježavanja jubileja stogodišnjice od završetka Prvog svjetskog rata i oslobođenja Berana od Austrougarske, „Srpska narodna odbrana Vasojevića i limske ...
eSpona
Objavljeno: 10/10/2018
pred-citaocima-41-kolasinske-novosti“Kolašinske novosti” i u najnovijem broju (41) čuvaju dobru uređivčku praksu kombinujući tekstove raznovsne tematike - od naučnoistraživačkih, preko putopisnih do ...
eSpona
Objavljeno: 05/10/2018
pred-citaocima-osmi-broj-casopisa-nova-slobodaOsmi broj časopisa „Nova Sloboda“ izašao je iz štampe. Novi broj otvara Foto reportaža sa promocije Nove Slobode održane u Beogradu, kao i Foto reportaža posvećena ...
eSpona
Objavljeno: 03/10/2018
mojkovac-prikazan-dokumentarni-film-mojkovacki-odisej-autora-mirka-jakovljevicaU okviru pratećeg programa Mojkovačke filmske jeseni prikazan je dokumentarni film "Mojkovački odisej", posvećen Vladimiru Zindoviću, koji je kao radio – ...
eSpona
Objavljeno: 02/10/2018
festival-limsko-srce-odrzace-se-pocetkom-oktobraPeti međunarodni dječji festival „Limsko srce“ održaće se u periodu 3.- 5. oktobar 2018. godine. Ova manifestacija je posvećena obrazovanju, druženju i zabavi djece ...
eSpona
Objavljeno: 01/10/2018
promovisana-knjiga-beranske-price-mele-hadrovic-muricKnjiga „Beranske priče“, autorke Mele Hadrović – Murić promovisana je u subotu veče, u punoj sali Centra za kulturu Berane. Organizator promocije bila je ...
eSpona
Objavljeno: 29/09/2018
promovisana-zbirka-poezije-duska-nedovicaZbirka poezije ''Otvorena vrata mojih tajni,rijeka mojih snova'' autora Duška Nedovića promovisana je u sali  bjelopoljskog Centra za kulturu. Kako je ...
eSpona
Objavljeno: 27/09/2018
zakazana-promocija-knjige-beranske-price-mele-hadrovic-muricPromocija knjige „Beranske priče“, autorke Mele Hadrović – Murić održaće se u sali Centra za kulturu Berane, koji je i organizator promocije. Promocija je zakazana ...
eSpona
Objavljeno: 25/09/2018
velimir-ralevic-na-danima-djecjeg-humora-u-lazarevcuPoslije nedavnog gostovanja na Ratkovićevim večerima poezije, zastupljenosti u još dvije značajne antologije (a uvršten je u četrdeset), poznati crnogorski ...
eSpona
Objavljeno: 12/09/2018
prikaz-dr-vukajla-gluscevica-knjiga-doktora-mirka-jokovljevica-i-radenka-scekica-predstavlja-znacajnu-studiju-za-novinarstvo-u-praksiDr Mirko Jakovljević, dr Radenko Šćekić, “Mediji i novinarstvo u praksi”, HHK Internacional, Beograd 2018, ISBN 978-86-6157-070-4 Iz štampe je izašla knjiga autora ...
eSpona
Objavljeno: 11/09/2018
najavljen-bogat-program-mojkovacke-filmske-jeseniOvogodišnja „Mojkovačka filmska jesen“, koja će se održati 43. put, svečano će biti otvorena u ponedjeljak, 24. septembra, prikazivanjem crnogorskog filma ...
eSpona
Objavljeno: 06/09/2018
pred-citaocima-dvadeset-i-osmi-broj-casopisa-komunaNovi 28. broj časopisa za lokalnu samoupravu i njegovanje baštine "Komun@" odštampan je  i već se nalazi na prodajnim mjestima širom Crne Gore. KOMUN@ je ...
eSpona
Objavljeno: 05/09/2018
u-bijelom-polju-pocelo-snimanje-etno-filma-o-zdravicamaU produkciji Bjelopoljskog muzeja, po scenariju Radmira Perišića - novinara i publiciste, a u režiji dr Mirka Jakovljevića, u avgustu je počelo snimanje etno filma ...
eSpona
Objavljeno: 04/09/2018
knjiga-atakama-nikole-nikolica-predstavljena-u-lovcencuPovodom organizovane promocije knjige „Atakama“ saopštenjem za javnost se oglasila Press služba Udruženja Crnogoraca u Srbiji „Krstaš“. Dostavljeno saopštenje ...
eSpona
Objavljeno: 31/08/2018
petnjica-izlozba-prirodnjackog-muzeja-posebna-je-crna-goraPrirodnjački muzej je 15. avgusta u petnjičkom Centru za kulturu otvorio izložbu pod nazivom „Posebna je Crna Gora“ koja je izazvala interesovanje građana i koja će ...
eSpona
Objavljeno: 24/08/2018
komuna-raspisala-konkurs-za-dodjelu-godisnje-nagrade-2018Časopis za lokalnu samoupravu i njegovanje baštine Crne Gore, Komun@ raspisao je redovni Konkurs za dodjelu  Godišnje nagrade  za očuvanje, ...
eSpona
Objavljeno: 20/08/2018
agovic-i-vece-sredine-bi-nam-pozavidjele-na-bihorskom-kulturnom-ljetuPredsjednik Opštine Petnjica Samir Agović ocijenio je da je “Bihorsko kulturno ljeto” nadmašilo očekivanja i da je Petnjicu u najboljem svjetlu predstavilo na ...
eSpona
Objavljeno: 18/08/2018
nova-knjiga-branka-bogavac-i-nobelovci(Branka Bogavac: „Razgovori u Parizu, DESET NOBELOVACA – u sazvježđu velikana“,  Narodna knjiga,  Miba books, Podgorica, Beograd, 306 str) Branka ...
eSpona
Objavljeno: 16/08/2018
odrzana-promocija-monografije-crnogorska-pop-rok-muzika-1954-1991Sinoć je u Beranama održana promocija monografije „Crnogorska pop- rok muzika 1954-1991“, autora Željka Milovića. Promocija je održana u Salonu „Ivangrad“, nedavno ...
eSpona
Objavljeno: 14/08/2018
promocija-monografije-crnogorska-pop-rok-muzika-1954-1991-u-hotelu-beranePromocija monografije “Crnogorska pop-rok muzika 1954-1991”, autora Željka Milovića, održaće se u srijedu, 15. avgusta, u Salonu “Ivangrad”. Organizatori promocije ...
eSpona

Predstavljamo knjigu:

Iz ugla satiričara:

Preporučujemo knjigu:

 

Zeljko Rutovic Postmediji knjiga

 

Kolumne:

Priča eSpone