Recenzija rukopisa "Beranske priče" Mele Hadrović - Murić

Centar za kulturu BeraneNa recenziranje sam dobila rukopis Mele Hadrović - Murić pod naslovom Beranske priče. Iz samog naslova se vidi da su priče prostorno određene te da su bazirane na impulsima svoje izvornosti, na zavičaju kao  predmetnom svijetu, što znači da će se potencijalni čitalac suočavati sa literarizovanom stvarnošću, a ne sa fikcijom. Ona naprosto traga za idejama vodiljama kojima će ostaviti pečat duha i daha dobrih međuljudskih odnosa, koje nalaže tradicija patrijarhalnih sredina.

Autorka priča o svojim emotivnim i misaonim preokupacijama, o svom kraju i ljudima, uglavnom iz prošlosti, pa se priče  doživljavaju vrlo iskrenim i uvjerljivim. U njima je ispričana objektivna stvarnost o nekim ljudima u naturalističkom duhu, onima što su osjećali lagodnost u duši olakšavajući drugima. U pričama trepere zvukovi zavičajnog Lima i šire  mirisi trešanja. Ove priče sadrže i dosta autorkinog  kritičkog duha na događanja iz prošlih vremena, i čuvaju njenu, čak na momente, bezazlenu vjeru u opće ljudske vrijednosti. Mela Hadrović-Murić priča o ljudima koji nikad nisu iznevjerili etički kodeks; sačuvali su ga čak i u najdramatičnijim situacijama, i uvijek postupali vođeni višim razlozima  svoje svijesti i savjesti.

Čuvanje određenih sjećanja nesvjesna je ljudska iluzija, ali duboko ljudska, jer vjerujemo da prenošenjem svojih sjećanja i drugima oživljavamo prošlost, a ona tada postaje nova sadašnjost prekrivena ljepšim ruhom. U Beranskim pričama su sasvim evidentne činjenice stvarnosti koje je autorka podredila  prirodi i strukturi svoje umjetnine. Ona se sjeća svojih dragih roditelja, oca Faika i majke Ifete. O njima je stvorila predivne slike koje bi s divljenjem gledao svaki impresionist. U njima je sadržan prefinjen i nježan osjećaj ljubavi prema njima kao roditeljima i kao velikim ljudima. Slike su stvarane rečenicama koje blistaju, savršenim i jednostavnim, ali vrlo dopadljivim. Autorka jednostavno jezikom stvara slike koje dobijaju konkretno-čulnu upečatljivost i tako ostvaruje utisak neposrednosti i istinitosti, mada ima i onih koje su, po prirodi stvari, proizvod subjektivno kreativnih operacija.

Koliko mi je poznato, Mela se dosada nije oglašavala u svijetu književnosti. Međutim, iz njenih priča iskrsava autorka kojoj su savršeno dobro poznati valjani principi pisanja, ali ipak ona slijedi zakone svog stvaralsčkog nagona i svojih vizija. Ona piše harmonično i jasno, na sebi svojstven način diferencira jednu pojavu od druge, jednu misao od druge. Lijepo raspoređuje rečenične konstituente te rečenice imaju posebnu boju i emociju. Meline rečenice imaju nečeg od kamijevskog načina izražavanja; bez kićenja, bez šminkanja, najkraćim putem saopćava misao. Svaka priča nosi jasnu poruku, koju autorica uvijek smješta na kraju priče, u finalnim rečenicama, a one su jake pozicije teksta. Poetika  je sažeta u posljednjoj rečenici, u posljednjem rasplamsavanju individualne strasti za traženjem autentičnog znaka čovjeka u čovjeku. U tim zatvaračkim rečenicama sadržani su moralni principi. Zapravo, u njima autorka afirmira etičke vrijednosti koje smatra nepotrošenim i univerzalnim, još uvijek vjerujući da svako dobija ono što zaslužuje. Finalne se rečenice doživljavaju kao snažni i naročito naglašeni akordi. Zanimljivim pripovijedanjem, naglim otvaranje, bez suvišnog detaljisanja, Mela vodi čitatelja kroz sadržaj priče ne dopuštajući mu da se od priče makar ni na trenutak odvoji, jer čini da je u njoj važno sve što je rečeno. U svakoj priči upućuje na sebe, tj. primjenjuje postupak autoreferencijalnosti, ali čitaocu ostavlja puno prostora da kreativno i sam nadogradi njenu  inspirativnu priču, u kojoj i nema naročite dinamike. Mela ostavlja svakom čitaocu mogućnost da svaku priču transformira na svoj način, da je obogati i umnogostruči. Omogućava mu da prekorači vrijeme i prostor, te da ih smješta u svako vrijeme i u svaki prostor.

Svaka Melina priča pruža mnoštvo mogućnosti za interpretaciju naročito mutnih vremena u kojima se u Melinim Beranama raznim  podvalama lahko stradalo, čak i umiralo. Neki događaji iz prošlosti su očito ostavili neizbrisive tragove više generacija koje su provele svoj život najčešće u grču i strahu od nestanka.

U mnogim pričama o poznatim problemima iz prošlosti, u kojima je, mislim, ispričana puna istina o nekim događajima i ljudima iz Berana, autorka govori i o danas aktuelnim problemima općenito, onim koji su toliko prisutni na mnogo širem prostoru od beranskog kraja, ali, uvijek s namjerom da u novo vrijeme udahne duh starog i stvarnog ljudskog odnosa čovjeka prema čovjeku. Puno je tu digresija na naše vrijeme u kojem se čast i poštenje malo cijene, ili gotovo nikako. Otuda je vidan izvor autorkinog moralnog protesta protiv niskosti. Ona ni jednog trenutka ne odstupa od kritičkog odnosa prema nečasnim djelima- od kojih se neprekidno distancira.

Priče su, za današnjeg čitaica, romantično-realistične, ali lirski vrlo intonirane. One su kratke, ali je u njima sadržana izrazita simboličnost izražavanja, toliko karakterističnog za pisce izraženog senzibiliteta. Kratkoća priče, da bi djelovala izvorno i svježe, zahtijeva jezgrovito izražavanje, zbijena značenja, sabijene slike, sintaksičko sažimanje, vrlo pažljivo odabranu leksiku. Autorka je savršeno svjesna značaja forme kratke priče, što se može vidjeti  iz svake njene rečenice, koju je kreirala kao što to čine samo daroviti pisci, odnosno oni koji posjeduje rafiniran osjećaj za formu i sadržinu.  Bez velikig misaonog napora se može uočiti  da su u pričama došli do izražaja psihički i emotivni autorkini  potresi i saosjećanja sa svim svojim dobrim likovima, odnosno autorkina lahkoranjiva duša koja se morala oglasiti samo da se dobro ne zaboravi, i da pokaže da „čak i u najgorim vremenima svi ljudi nisu isti“.

Najveći kvalitet autorke Beranskih priča jeste neposredno i uvjerljivo pričanje, vrlo efektno, intelektualno i misaono, jer priča o stvarnim ljudima, koji su u dobročinstvu vidjeli svrhu života. Podsjećanje na njih su prave zavičajne melodije. Autorka tka priču i otkriva uglavnom breme koje je kao zavjet nosi, koje je  muči kao osjetljivu osobu, onu što živi gotovo sav svoj život u specifičnoj beranskoj atmosferi. Ona je, jasno se da vidjeti, zaljublena u svoje Berane; u njemu se osjeća sigurnom i sretnom, jer vjeruje da je to zaslužila dobrim djelima svojih dobrih, časnih, moralnih i nadasve poštenih roditelja. Takvim su ih doživljavali i svi drugi koji su ih poznavali, kao i pisac ovih redaka. Mela i ja živjele smo u istoj sredini, stasavale na istim etičkim principima, u najljepšem prirodom ukrašenom gradu, kraj bistrookog širokog Lima, koji vijuga centrom grada, sretale neke od onih koji su časno proživjeli svoj vijek ostavljajući upečatljiv trag u našoj sredini, i kasnije ušli u priču i pamćenje, jer su to zaslužili svojim uspravnim životom i hrabrim djelima. Faik je i u milicijskij uniformi iznutra ostao onaj isti, čovjek patrijarhalnog morala, pravdoljubiv i iskren, duša od čovjeka. Mela me svojim pričama vratila u prošlost. Probudila moja sjećanja, najviše ona vezana za njene divne roditelje, za njihovu  blagost i dobrodušnost, njihovu nježnost i vedrinu, njihovu veliku roditeljsku ljubav i borbu da  djecu iškoluju, jer su oni bili lišeni tog zadovoljstva. Meline priče, vjerujem, probudit će u mnogim Berancima nostalgična raspoloženja i uspomene. Ponovo će čuti škripu starih podova, stuba i  naherenih kapija, ali će se prisjetiti i gorkih i potresnih sudbina  nekih ljudi, najčešće onih koji su ponosno i uspravno živjeli i tako gradili povijest svog života. Zato Meline priče plijene plemenitošću i dubokim humanizmom. One su umjetnički snažne i potresne slike života uhvaćene u punoj složenosti, dugo čuvane i gledane samo u kućnom ambijentu

Namjeravala sam izdvojiti jednu priču da njom potvrdim ocjenu o Melinim umjetničkim dometima, ali sam se našla u nedoumici, jer koju sam god izabrala, činilo mi se da sam pogriješila i o ostale se priče ogriješila. Jednostavno rečeno, sve Meline priče su umjetnički vrijedne, sve otkrivaju njenu duboku vezanost za dobre ljude iz njenog zavičaja. Pročitavši posljednju stranicu, posljednje Meline priče, u sebi sam osjetila samo neku tajanstvenu tišinu  u kojoj se nižu slike na kojima su poznati likovi koji su rane svoga naroda i vremena liječili ljudski i dostojanstveno. Slike onih što su preživjeli strahote Golog Otoka, strah od UDBE, strah od smrti, strah od podvala i podmetanja, gladi, bijede...

Beranske priče su još jedna potvrda da se književno djelo doživljava i da se ne ocjenjuje vanliterarnim kriterijima. Najnevažnije su podjele teoretičara na smjerove, pravce, ideologije u književnosti i filozofiji, do kojih je običnom čitaocu najmanje stalo. Zato, na kraju, valja reći da autorika Bernskih priča nije imala namjeru da slijedi poznatu spisateljsku limsku tradiciju, niti namjeru da se njene priče uvrste u školske programe, niti da  se o njoj pišu kakve studije; vrlo je evidentno da ih je pisala za svoju dušu. One su zapisi koji su čežnjivo čekali da budu čitani, da nađu nas i podsjete nas na našu rijeku što ljepotom opominje i zaziva na  povratak kući, makar u sjećanju. Pamteći priče o ljudima koji su jasno razlikovali čovjeka od zlikovca, Mela priča o prkosnim i hrabrim ljudima što su se odupirali silnicima jer su u sebi nosili ono najljepše; vjeru u ljude i vjeru da su odabrani za dobra djela. Njaveći broj priča  čula je od svoga oca. Želi da ih ispriča da se ne zaborave, da nas potakne da budemo osjetljivi za patnje i bol drugih i drugačijih, da nas opomene da nikad nikome ne činimo zlo. Mela hoće da nam pokaže  koliko se u  naizgled slabim i bespomoćnim ljudima krilo plemenitosti, veličine i samosvijesti da u svakoj prilici moraju biti čovječni i kroz tmušu pakla nositi nadu, dobrotu, vjeru, ljubav, kako je to činio njen dobri otac Faik.  Nadam se da će ovoj autorki kritika posvetiti dužnu pažnju, s obzirom na to da se ovim svojim prvim književnim djelom otkriva kao talentiran pisac. Izdavaču najtoplije preporučujem da Beranske priče Mele Hadrović-Murić objavi i učini dostupnim čitalačkoj publici, primarno Berancima po svijetu rasutim, rijetko svojom voljom, a autorki preporučujemo da nastavi s pisanjem, jer očito ima još puno toga da nam ispriča.

Akademik Hasnija Muratagić -Tuna

Filozofski fakultet Sarajevo     

 

Aforizam dana:

Ideja o svim Srbima u jednoj državi treško je ostvariva. Mali je svet.
Milen Milivojević
Aforizmi >>>

eSpona OTV EU

Otvorena televizija

Kultura

Objavljeno: 05/10/2018
pred-citaocima-osmi-broj-casopisa-nova-slobodaOsmi broj časopisa „Nova Sloboda“ izašao je iz štampe. Novi broj otvara Foto reportaža sa promocije Nove Slobode održane u Beogradu, kao i Foto reportaža posvećena ...
eSpona
Objavljeno: 03/10/2018
mojkovac-prikazan-dokumentarni-film-mojkovacki-odisej-autora-mirka-jakovljevicaU okviru pratećeg programa Mojkovačke filmske jeseni prikazan je dokumentarni film "Mojkovački odisej", posvećen Vladimiru Zindoviću, koji je kao radio – ...
eSpona
Objavljeno: 02/10/2018
festival-limsko-srce-odrzace-se-pocetkom-oktobraPeti međunarodni dječji festival „Limsko srce“ održaće se u periodu 3.- 5. oktobar 2018. godine. Ova manifestacija je posvećena obrazovanju, druženju i zabavi djece ...
eSpona
Objavljeno: 01/10/2018
promovisana-knjiga-beranske-price-mele-hadrovic-muricKnjiga „Beranske priče“, autorke Mele Hadrović – Murić promovisana je u subotu veče, u punoj sali Centra za kulturu Berane. Organizator promocije bila je ...
eSpona
Objavljeno: 29/09/2018
promovisana-zbirka-poezije-duska-nedovicaZbirka poezije ''Otvorena vrata mojih tajni,rijeka mojih snova'' autora Duška Nedovića promovisana je u sali  bjelopoljskog Centra za kulturu. Kako je ...
eSpona
Objavljeno: 27/09/2018
zakazana-promocija-knjige-beranske-price-mele-hadrovic-muricPromocija knjige „Beranske priče“, autorke Mele Hadrović – Murić održaće se u sali Centra za kulturu Berane, koji je i organizator promocije. Promocija je zakazana ...
eSpona
Objavljeno: 25/09/2018
velimir-ralevic-na-danima-djecjeg-humora-u-lazarevcuPoslije nedavnog gostovanja na Ratkovićevim večerima poezije, zastupljenosti u još dvije značajne antologije (a uvršten je u četrdeset), poznati crnogorski ...
eSpona
Objavljeno: 12/09/2018
prikaz-dr-vukajla-gluscevica-knjiga-doktora-mirka-jokovljevica-i-radenka-scekica-predstavlja-znacajnu-studiju-za-novinarstvo-u-praksiDr Mirko Jakovljević, dr Radenko Šćekić, “Mediji i novinarstvo u praksi”, HHK Internacional, Beograd 2018, ISBN 978-86-6157-070-4 Iz štampe je izašla knjiga autora ...
eSpona
Objavljeno: 11/09/2018
najavljen-bogat-program-mojkovacke-filmske-jeseniOvogodišnja „Mojkovačka filmska jesen“, koja će se održati 43. put, svečano će biti otvorena u ponedjeljak, 24. septembra, prikazivanjem crnogorskog filma ...
eSpona
Objavljeno: 06/09/2018
pred-citaocima-dvadeset-i-osmi-broj-casopisa-komunaNovi 28. broj časopisa za lokalnu samoupravu i njegovanje baštine "Komun@" odštampan je  i već se nalazi na prodajnim mjestima širom Crne Gore. KOMUN@ je ...
eSpona
Objavljeno: 05/09/2018
u-bijelom-polju-pocelo-snimanje-etno-filma-o-zdravicamaU produkciji Bjelopoljskog muzeja, po scenariju Radmira Perišića - novinara i publiciste, a u režiji dr Mirka Jakovljevića, u avgustu je počelo snimanje etno filma ...
eSpona
Objavljeno: 04/09/2018
knjiga-atakama-nikole-nikolica-predstavljena-u-lovcencuPovodom organizovane promocije knjige „Atakama“ saopštenjem za javnost se oglasila Press služba Udruženja Crnogoraca u Srbiji „Krstaš“. Dostavljeno saopštenje ...
eSpona
Objavljeno: 31/08/2018
petnjica-izlozba-prirodnjackog-muzeja-posebna-je-crna-goraPrirodnjački muzej je 15. avgusta u petnjičkom Centru za kulturu otvorio izložbu pod nazivom „Posebna je Crna Gora“ koja je izazvala interesovanje građana i koja će ...
eSpona
Objavljeno: 24/08/2018
komuna-raspisala-konkurs-za-dodjelu-godisnje-nagrade-2018Časopis za lokalnu samoupravu i njegovanje baštine Crne Gore, Komun@ raspisao je redovni Konkurs za dodjelu  Godišnje nagrade  za očuvanje, ...
eSpona
Objavljeno: 20/08/2018
agovic-i-vece-sredine-bi-nam-pozavidjele-na-bihorskom-kulturnom-ljetuPredsjednik Opštine Petnjica Samir Agović ocijenio je da je “Bihorsko kulturno ljeto” nadmašilo očekivanja i da je Petnjicu u najboljem svjetlu predstavilo na ...
eSpona
Objavljeno: 18/08/2018
nova-knjiga-branka-bogavac-i-nobelovci(Branka Bogavac: „Razgovori u Parizu, DESET NOBELOVACA – u sazvježđu velikana“,  Narodna knjiga,  Miba books, Podgorica, Beograd, 306 str) Branka ...
eSpona
Objavljeno: 16/08/2018
odrzana-promocija-monografije-crnogorska-pop-rok-muzika-1954-1991Sinoć je u Beranama održana promocija monografije „Crnogorska pop- rok muzika 1954-1991“, autora Željka Milovića. Promocija je održana u Salonu „Ivangrad“, nedavno ...
eSpona
Objavljeno: 14/08/2018
promocija-monografije-crnogorska-pop-rok-muzika-1954-1991-u-hotelu-beranePromocija monografije “Crnogorska pop-rok muzika 1954-1991”, autora Željka Milovića, održaće se u srijedu, 15. avgusta, u Salonu “Ivangrad”. Organizatori promocije ...
eSpona
Objavljeno: 14/08/2018
izabran-ziri-za-dodjelu-nagrade-casopisa-komunPovodom izbora tročlanog žirija za dodjelu Godišnje nagrade saopštenjem za javnost oglasio se Programski odbor časopisa Komuna. Dostavljeno saopštenje Espona ...
eSpona
Objavljeno: 10/08/2018
naucna-studija-zivojina-perica-crna-gora-u-jugoslovenskoj-federaciji-predstavljena-u-lovcencuPovodom predstavljanja studije „Crna Gora u jugoslovenskoj federaciji“ u Crnogorskom kulturnom centru, u Lovćencu, saopštenjem za javnost oglasilo se Udruženje ...
eSpona
Objavljeno: 09/08/2018
nvu-beranda-organizuje-vece-posveceno-vojvodi-gavru-vukovicuU spomen obilježavanja 90 godina od smrti vojvode Gavra Vukovića - ministra inostranih djela Kraljevine Crne Gore, Nevladino udruženje građana „Beranda“ organizuje ...
eSpona
Objavljeno: 09/08/2018
nikolaidis-u-petnjici-ljudi-nijesu-nista-naucili-iz-onoga-sto-nam-se-desiloPisac i kolumnista Andrej Nikolaidis, promovisao je u Petnjici romane “Devet” i “Mađarska rečenica”. Tom prilikom gostovao je i u Radiju Petnjica gdje je, ...
eSpona
Objavljeno: 03/08/2018
casopisi-komuna-i-glasnik-bihora-promovisani-u-okviru-bihorskog-kulturnog-ljetaNakon što je kao medijator večeri Sinan Tiganj - direktor Centra za kulturu, predstavio promotere Glasnika Bihora i Komune, priču o “brendu crnogorske baštine - ...
eSpona
Objavljeno: 03/08/2018
beranskom-koncertu-aca-pejovica-prisustvovalo-10-000-hiljada-ljudiPovodom održanog koncerta Aca Pejovića saopštenjem se oglasio Biro za odnose sa javnošću Opštine Berane. Dostavljeno saopštenje Espona integralno prenosi. Jedan ...
eSpona
Objavljeno: 01/08/2018
petnjica-odrzana-manifestacija-dan-dijasporeU sklopu petog “Bihorskog kulturnog ljeta“, juče je u Petnjici održana manifestacija „Dan dijaspore“. Pored čelnika lokalne uprave, manifestaciji je prisustvovao ...
eSpona
Objavljeno: 31/07/2018
gusinje-komun-promovisana-na-etno-festivaluPromocijom ukupnih izdanja časopisa Komun@, završena je manifestacija "Etno fest” koja je ove godine po prvi put organizovana u  Gusinju -najmlađoj ...
eSpona
Objavljeno: 31/07/2018
najposjeceniji-tandr-fest-preko-15-000-posjetilaca-za-dvije-veceriDvodnevni „Tandr fest“ predstavlja temu saopštenja Biroa za odnose sa javnošću Opštine Berane. Dostavljeno saopštenje Espona integralno prenosi. Velikom žurkom ...
eSpona
Objavljeno: 29/07/2018
duga-briljirala-u-rumunijiNa Međunarodnom „Catalina festivalu“ održanom u Rumuniji, Kulturno umjetničko društvo „Duga“ osvojilo je drugo mjesto. Festival je održan u periodu 24-28. jula, a ...
eSpona
Objavljeno: 28/07/2018
vojvoda-gavro-vukovic90 godina od smrti Vojvoda Gavro Vuković (Lijeva Rijeka, 1852 – Berane 1928) je sin jednog od najznamenitijih crnogorskih vojvoda. U svojim memoarima, Gavro ...
eSpona
Objavljeno: 27/07/2018
promocija-knjige-iguman-mojsijePromocija knjige „Iguman Mojsije“, autora Đorđija Maksimova Ojdanića, obaviće se u subotu, 28. jula, u amfiteatru Srednje medicinske škole „Dr Branko Zogović“. ...
eSpona
Objavljeno: 25/07/2018
promocija-knjige-rusi-u-crnoj-gori-autora-zorana-loktionovaPromocijom knjige “Rusi u Crnoj Gori”, autora Zorana Loktionova, završava se ovogodišnja manifestacija “Dani ruske kulture”, koja je održana u sklopu “Beranskog ...
eSpona
Objavljeno: 23/07/2018
clanovi-kud-duga-otputovali-na-festival-u-rumunijiČlanovi beranskog KUD „Duga“ otputovali su danas za Rumuniju gdje će nastupiti na Međunarodnom festivalu. Festival je za djecu i omladinu takmičarskog karaktera, a ...
eSpona
Objavljeno: 23/07/2018
iz-stampe-izasao-12-broj-novina-sjeveraNovine sjevera i u najnovijem broju (12) čuvaju dobru uređivčku praksu kombinujući tekstove raznovsne tematike - od naučnoistraživačkih, preko putopisnih do ...
eSpona
Objavljeno: 20/07/2018
poceli-dani-ruske-kultureIzložbom fotografija „Najljepša zemlja“, koju je priredilo Rusko geografsko društvo iz Beograda, održanom u Spomen kući vojvode Gavra Vukovića i koncertom Ruskog ...
eSpona
Objavljeno: 19/07/2018
koncert-bobana-rajovica-za-dan-opstine-beraneNajava koncerta Bobana Rajovića predstavlja temu saopštenja Biroa za odnose sa javnošću Opštine Berane. Dostavljeno saopštenje Espona integralno prenosi. Povodom ...
eSpona
Objavljeno: 19/07/2018
pred-citaocima-cetrdeseti-broj-kolasinskih-novostiČetrdeseti broj Kolašinskih novosti, na trideset dvije strane, donosi čitaocima nove, zanimljive tekstove posvećene dešavanjima i istoriji kolašinskog ...
eSpona
Objavljeno: 14/07/2018
mapa-bolnih-mjesta-nova-knjiga-poezije-braha-adrovicaU izdanju bjelopoljsko IŠP "Pegaz" upravo je izašla iz štampe nova knjiga poezije "Mapa bolnih mjesta" beranskg književnika Braha Adrovića za koju su na ...
eSpona
Objavljeno: 09/07/2018
francuzi-uzivali-u-slikama-aldemara-ibrahimovicaAkademski slikar iz RožajaAldemar Ibrahimović održao je samostalnu izložbu slika u francuskom gradu Nuimu. Izložba je održana u periodu 18- 23. juna, a Ibrahimović ...
eSpona
Objavljeno: 04/07/2018
petnjica-danas-se-otvara-bihorsko-kulturno-ljetoIzložbom akademskog slikara Nermina Ćemana, danas, četvrtog jula, svečano će biti otvoreno peto Bihorsko kulturno ljeto. Prema navodima Portala Radio ...
eSpona
Objavljeno: 30/06/2018
petnjica-kud-bihor-drugoplasirani-na-internacionalnom-festivalu-folklora-u-sarajevuNa Četvrtom internacionalnom festivalu folklora i tradicionalne muzike  koji  je protekle nedjelje održan u Sarajevu u okviru “Novogradskih ...
eSpona
Objavljeno: 29/06/2018
peti-put-festival-thunder-fest-odrzace-se-na-aerodromuNajava muzičkog festivala „Thunder fest“ predstavlja temu saopštenja Biroa za odnose sa javnošću Opštine Berane. Dostavljeno saopštenje Espona integralno ...
eSpona
Objavljeno: 29/06/2018
prica-o-ibrahimu-ibru-rekovicu-neumornom-plavskom-penzioneru-piscu-slikaru-i-hronicaruPlav, jedna od najsiromašnijih crnogorskih opština, ali isto tako jedan od najljepših krajeva Crne Gore kojeg u poslednje vrijeme sve više posjećuju turisti, ...
eSpona
Objavljeno: 29/06/2018
pocinje-beransko-kulturno-ljeto-2018Povodom početka tradicionalne manifestacije „Beransko kulturno ljeto“, čiji je prvi program najavljen za ponedjeljak, drugi jul, saopštenjem se oglasio Biro za ...
eSpona
Objavljeno: 28/06/2018
polimski-muzej-i-zvanicno-partner-opstine-petnjicaPotpisivanjem Ugovora između Polimskog muzeja i Opštine Petnjica, beranska Javna ustanova iz oblasti kulture postala je i zvanično partner petnjičke opštine. Ugovor ...
eSpona
Objavljeno: 26/06/2018
aleksandar-cukovic-dobitnik-vidovdanske-poveljePisac Aleksandar Ćuković ovogodišnji je dobitnik nagrade Udruženja književnika Crne Gore (UKCG) "Vidovdanska povelja“ za knjigu kratkih priča "Kad skidaju krila“ ...
eSpona
Objavljeno: 25/06/2018
u-beogradu-promovisan-casopis-nova-slobodaPromocija časopisa „Nova Sloboda“ koja je održana u Beogradu, 22. juna, u Svečanoj sali Gradske optine Savski Venac, okupila je intelektualce, građane Glavnog grada ...
eSpona
Objavljeno: 25/06/2018
u-lovcencu-predstavljen-casopis-komunaPovodom obavljene promocije časopisa Komuna u Lovćencu saopštenjem za javnost se oglasilo Udruženje Crnogoraca „Krstaš“. Dostavljeno saopštenje Espona integralno ...
eSpona
Objavljeno: 23/06/2018
petnjica-pozoriste-divan-debitovalo-na-bjelopoljskom-festivalu-dramskih-amateraPredstavom “Čovjek za sve”, Pozorišno društvo “Divan” iz Petnjice debitovalo je na bjelopoljskom Festivalu dramskih amatera, koje je ove godine održano po 48. put. ...
eSpona
Objavljeno: 20/06/2018
sedmi-broj-casopisa-nova-sloboda-izasao-iz-stampeSedmi broj časopisa “Nova Sloboda” izašao je iz štampe, a broj otvara Foto reportaža Adema Ada Softića pod naslovom “Bravo, Beranci”, posvećene akciji čišćenja ...
eSpona
Objavljeno: 19/06/2018
u-lovcencu-zakazana-promocija-casopisa-komunNova promocija i izložba časopisa „Komuna“ održaće se u subotu, 23. juna, u Lovćencu. Početak promocije zakazan je za 19. časova, u prostorijama Crnogorskog ...
eSpona

Predstavljamo knjigu:

Iz ugla satiričara:

Preporučujemo knjigu:

 

Zeljko Rutovic Postmediji knjiga

 

Kolumne:

Priča eSpone