Recenzija rukopisa "Beranske priče" Mele Hadrović - Murić

Centar za kulturu BeraneNa recenziranje sam dobila rukopis Mele Hadrović - Murić pod naslovom Beranske priče. Iz samog naslova se vidi da su priče prostorno određene te da su bazirane na impulsima svoje izvornosti, na zavičaju kao  predmetnom svijetu, što znači da će se potencijalni čitalac suočavati sa literarizovanom stvarnošću, a ne sa fikcijom. Ona naprosto traga za idejama vodiljama kojima će ostaviti pečat duha i daha dobrih međuljudskih odnosa, koje nalaže tradicija patrijarhalnih sredina.

Autorka priča o svojim emotivnim i misaonim preokupacijama, o svom kraju i ljudima, uglavnom iz prošlosti, pa se priče  doživljavaju vrlo iskrenim i uvjerljivim. U njima je ispričana objektivna stvarnost o nekim ljudima u naturalističkom duhu, onima što su osjećali lagodnost u duši olakšavajući drugima. U pričama trepere zvukovi zavičajnog Lima i šire  mirisi trešanja. Ove priče sadrže i dosta autorkinog  kritičkog duha na događanja iz prošlih vremena, i čuvaju njenu, čak na momente, bezazlenu vjeru u opće ljudske vrijednosti. Mela Hadrović-Murić priča o ljudima koji nikad nisu iznevjerili etički kodeks; sačuvali su ga čak i u najdramatičnijim situacijama, i uvijek postupali vođeni višim razlozima  svoje svijesti i savjesti.

Čuvanje određenih sjećanja nesvjesna je ljudska iluzija, ali duboko ljudska, jer vjerujemo da prenošenjem svojih sjećanja i drugima oživljavamo prošlost, a ona tada postaje nova sadašnjost prekrivena ljepšim ruhom. U Beranskim pričama su sasvim evidentne činjenice stvarnosti koje je autorka podredila  prirodi i strukturi svoje umjetnine. Ona se sjeća svojih dragih roditelja, oca Faika i majke Ifete. O njima je stvorila predivne slike koje bi s divljenjem gledao svaki impresionist. U njima je sadržan prefinjen i nježan osjećaj ljubavi prema njima kao roditeljima i kao velikim ljudima. Slike su stvarane rečenicama koje blistaju, savršenim i jednostavnim, ali vrlo dopadljivim. Autorka jednostavno jezikom stvara slike koje dobijaju konkretno-čulnu upečatljivost i tako ostvaruje utisak neposrednosti i istinitosti, mada ima i onih koje su, po prirodi stvari, proizvod subjektivno kreativnih operacija.

Koliko mi je poznato, Mela se dosada nije oglašavala u svijetu književnosti. Međutim, iz njenih priča iskrsava autorka kojoj su savršeno dobro poznati valjani principi pisanja, ali ipak ona slijedi zakone svog stvaralsčkog nagona i svojih vizija. Ona piše harmonično i jasno, na sebi svojstven način diferencira jednu pojavu od druge, jednu misao od druge. Lijepo raspoređuje rečenične konstituente te rečenice imaju posebnu boju i emociju. Meline rečenice imaju nečeg od kamijevskog načina izražavanja; bez kićenja, bez šminkanja, najkraćim putem saopćava misao. Svaka priča nosi jasnu poruku, koju autorica uvijek smješta na kraju priče, u finalnim rečenicama, a one su jake pozicije teksta. Poetika  je sažeta u posljednjoj rečenici, u posljednjem rasplamsavanju individualne strasti za traženjem autentičnog znaka čovjeka u čovjeku. U tim zatvaračkim rečenicama sadržani su moralni principi. Zapravo, u njima autorka afirmira etičke vrijednosti koje smatra nepotrošenim i univerzalnim, još uvijek vjerujući da svako dobija ono što zaslužuje. Finalne se rečenice doživljavaju kao snažni i naročito naglašeni akordi. Zanimljivim pripovijedanjem, naglim otvaranje, bez suvišnog detaljisanja, Mela vodi čitatelja kroz sadržaj priče ne dopuštajući mu da se od priče makar ni na trenutak odvoji, jer čini da je u njoj važno sve što je rečeno. U svakoj priči upućuje na sebe, tj. primjenjuje postupak autoreferencijalnosti, ali čitaocu ostavlja puno prostora da kreativno i sam nadogradi njenu  inspirativnu priču, u kojoj i nema naročite dinamike. Mela ostavlja svakom čitaocu mogućnost da svaku priču transformira na svoj način, da je obogati i umnogostruči. Omogućava mu da prekorači vrijeme i prostor, te da ih smješta u svako vrijeme i u svaki prostor.

Svaka Melina priča pruža mnoštvo mogućnosti za interpretaciju naročito mutnih vremena u kojima se u Melinim Beranama raznim  podvalama lahko stradalo, čak i umiralo. Neki događaji iz prošlosti su očito ostavili neizbrisive tragove više generacija koje su provele svoj život najčešće u grču i strahu od nestanka.

U mnogim pričama o poznatim problemima iz prošlosti, u kojima je, mislim, ispričana puna istina o nekim događajima i ljudima iz Berana, autorka govori i o danas aktuelnim problemima općenito, onim koji su toliko prisutni na mnogo širem prostoru od beranskog kraja, ali, uvijek s namjerom da u novo vrijeme udahne duh starog i stvarnog ljudskog odnosa čovjeka prema čovjeku. Puno je tu digresija na naše vrijeme u kojem se čast i poštenje malo cijene, ili gotovo nikako. Otuda je vidan izvor autorkinog moralnog protesta protiv niskosti. Ona ni jednog trenutka ne odstupa od kritičkog odnosa prema nečasnim djelima- od kojih se neprekidno distancira.

Priče su, za današnjeg čitaica, romantično-realistične, ali lirski vrlo intonirane. One su kratke, ali je u njima sadržana izrazita simboličnost izražavanja, toliko karakterističnog za pisce izraženog senzibiliteta. Kratkoća priče, da bi djelovala izvorno i svježe, zahtijeva jezgrovito izražavanje, zbijena značenja, sabijene slike, sintaksičko sažimanje, vrlo pažljivo odabranu leksiku. Autorka je savršeno svjesna značaja forme kratke priče, što se može vidjeti  iz svake njene rečenice, koju je kreirala kao što to čine samo daroviti pisci, odnosno oni koji posjeduje rafiniran osjećaj za formu i sadržinu.  Bez velikig misaonog napora se može uočiti  da su u pričama došli do izražaja psihički i emotivni autorkini  potresi i saosjećanja sa svim svojim dobrim likovima, odnosno autorkina lahkoranjiva duša koja se morala oglasiti samo da se dobro ne zaboravi, i da pokaže da „čak i u najgorim vremenima svi ljudi nisu isti“.

Najveći kvalitet autorke Beranskih priča jeste neposredno i uvjerljivo pričanje, vrlo efektno, intelektualno i misaono, jer priča o stvarnim ljudima, koji su u dobročinstvu vidjeli svrhu života. Podsjećanje na njih su prave zavičajne melodije. Autorka tka priču i otkriva uglavnom breme koje je kao zavjet nosi, koje je  muči kao osjetljivu osobu, onu što živi gotovo sav svoj život u specifičnoj beranskoj atmosferi. Ona je, jasno se da vidjeti, zaljublena u svoje Berane; u njemu se osjeća sigurnom i sretnom, jer vjeruje da je to zaslužila dobrim djelima svojih dobrih, časnih, moralnih i nadasve poštenih roditelja. Takvim su ih doživljavali i svi drugi koji su ih poznavali, kao i pisac ovih redaka. Mela i ja živjele smo u istoj sredini, stasavale na istim etičkim principima, u najljepšem prirodom ukrašenom gradu, kraj bistrookog širokog Lima, koji vijuga centrom grada, sretale neke od onih koji su časno proživjeli svoj vijek ostavljajući upečatljiv trag u našoj sredini, i kasnije ušli u priču i pamćenje, jer su to zaslužili svojim uspravnim životom i hrabrim djelima. Faik je i u milicijskij uniformi iznutra ostao onaj isti, čovjek patrijarhalnog morala, pravdoljubiv i iskren, duša od čovjeka. Mela me svojim pričama vratila u prošlost. Probudila moja sjećanja, najviše ona vezana za njene divne roditelje, za njihovu  blagost i dobrodušnost, njihovu nježnost i vedrinu, njihovu veliku roditeljsku ljubav i borbu da  djecu iškoluju, jer su oni bili lišeni tog zadovoljstva. Meline priče, vjerujem, probudit će u mnogim Berancima nostalgična raspoloženja i uspomene. Ponovo će čuti škripu starih podova, stuba i  naherenih kapija, ali će se prisjetiti i gorkih i potresnih sudbina  nekih ljudi, najčešće onih koji su ponosno i uspravno živjeli i tako gradili povijest svog života. Zato Meline priče plijene plemenitošću i dubokim humanizmom. One su umjetnički snažne i potresne slike života uhvaćene u punoj složenosti, dugo čuvane i gledane samo u kućnom ambijentu

Namjeravala sam izdvojiti jednu priču da njom potvrdim ocjenu o Melinim umjetničkim dometima, ali sam se našla u nedoumici, jer koju sam god izabrala, činilo mi se da sam pogriješila i o ostale se priče ogriješila. Jednostavno rečeno, sve Meline priče su umjetnički vrijedne, sve otkrivaju njenu duboku vezanost za dobre ljude iz njenog zavičaja. Pročitavši posljednju stranicu, posljednje Meline priče, u sebi sam osjetila samo neku tajanstvenu tišinu  u kojoj se nižu slike na kojima su poznati likovi koji su rane svoga naroda i vremena liječili ljudski i dostojanstveno. Slike onih što su preživjeli strahote Golog Otoka, strah od UDBE, strah od smrti, strah od podvala i podmetanja, gladi, bijede...

Beranske priče su još jedna potvrda da se književno djelo doživljava i da se ne ocjenjuje vanliterarnim kriterijima. Najnevažnije su podjele teoretičara na smjerove, pravce, ideologije u književnosti i filozofiji, do kojih je običnom čitaocu najmanje stalo. Zato, na kraju, valja reći da autorika Bernskih priča nije imala namjeru da slijedi poznatu spisateljsku limsku tradiciju, niti namjeru da se njene priče uvrste u školske programe, niti da  se o njoj pišu kakve studije; vrlo je evidentno da ih je pisala za svoju dušu. One su zapisi koji su čežnjivo čekali da budu čitani, da nađu nas i podsjete nas na našu rijeku što ljepotom opominje i zaziva na  povratak kući, makar u sjećanju. Pamteći priče o ljudima koji su jasno razlikovali čovjeka od zlikovca, Mela priča o prkosnim i hrabrim ljudima što su se odupirali silnicima jer su u sebi nosili ono najljepše; vjeru u ljude i vjeru da su odabrani za dobra djela. Njaveći broj priča  čula je od svoga oca. Želi da ih ispriča da se ne zaborave, da nas potakne da budemo osjetljivi za patnje i bol drugih i drugačijih, da nas opomene da nikad nikome ne činimo zlo. Mela hoće da nam pokaže  koliko se u  naizgled slabim i bespomoćnim ljudima krilo plemenitosti, veličine i samosvijesti da u svakoj prilici moraju biti čovječni i kroz tmušu pakla nositi nadu, dobrotu, vjeru, ljubav, kako je to činio njen dobri otac Faik.  Nadam se da će ovoj autorki kritika posvetiti dužnu pažnju, s obzirom na to da se ovim svojim prvim književnim djelom otkriva kao talentiran pisac. Izdavaču najtoplije preporučujem da Beranske priče Mele Hadrović-Murić objavi i učini dostupnim čitalačkoj publici, primarno Berancima po svijetu rasutim, rijetko svojom voljom, a autorki preporučujemo da nastavi s pisanjem, jer očito ima još puno toga da nam ispriča.

Akademik Hasnija Muratagić -Tuna

Filozofski fakultet Sarajevo     

 

Aforizam dana:

Kazna doživotne robije je nepravedna, jer osuđenici ne žive jednako.
Milan Beštić
Aforizmi >>>

eSpona OTV EU

Otvorena televizija

viskom 300x250

Kultura

Objavljeno: 05/02/2019
kolasin-kroz-prizmu-kolasinskih-novostiKolašinske novosti u decembarskom izdanju nastavljaju da izvještavaju o temama koje ukazuju na razvojne potencijale grada na Tari. U broju 42 donose izvještaje o ...
eSpona
Objavljeno: 02/02/2019
novine-sjevera-uskoro-i-u-elektronskom-izdanjuNovine sjevera u decembarskom izdanju nastavljaju da ukazuju na razvojne potencijale sjevera Crne Gore. U broju 14 donose razgovor sa mr Petrom Smolovićem ...
eSpona
Objavljeno: 01/02/2019
akcija-veliko-srce-malom-srcu-u-mojkovcu-mladi-pjevaju-za-nikolinuU subotu, drugog februara, u mojkovačkom Centru za kulturu "Nenad Rakočević" održaće se dobrotvorni koncert u cilju prikupljanja novčanih sredstava za osmogodišnju ...
eSpona
Objavljeno: 01/02/2019
nauciti-mlade-da-prepoznaju-lazne-vijestiGimnazija "Slobodan Škerović" i Međunarodni naučni časopis "Medijski dijalozi" potpisali su Memorandum o saradnji u cilju promocije javnog interesa u oblasti ...
eSpona
Objavljeno: 30/01/2019
prof-dr-drasko-dosljak-putopisi-dejana-vukovicaDejan Vuković: "Londonski zapisi", Podgorica 2019 Knjiga Dejana Vukovića (Podgorica, 1972) "Londonski zapisi" nastala je, kako i sam autor kaže, u periodu od 2008. ...
eSpona
Objavljeno: 25/01/2019
zakazana-finalna-pokrajinska-smotra-recitatora-na-crnogorskom-jeziku-u-vojvodiniFinalno takmičenje treće Pokrajinske smotre recitatora na crnogorskom jeziku učenika osnovnih i srednjih škola sa teritorije Autonomne Pokrajine Vojvodine održaće ...
eSpona
Objavljeno: 24/01/2019
petnjica-slovenci-grade-preciscivac-otpadnih-vodaSlovenačka razvojna agencija (CMSR) će u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma Crne Gore, finansirati izgradnju biljnog prečišćivača za otpadne vode ...
eSpona
Objavljeno: 22/01/2019
beranska-umjetnicka-kolonija-kao-jedina-iz-crne-gore-primljena-je-u-medunarodnu-organizaciju-issaMeđunarodna umjetnička kolonija, koju od 2012. godine organizuje Centar za kulturu Berane, nedavno je primljena u međunarodnu, nekomercijalnu, nevladinu, ...
eSpona
Objavljeno: 20/01/2019
doc-dr-mirko-jakovljevic-filosofska-nit-prozeta-kroz-medijsku-sferuZbornik radova, Sporedna uloga istine u medijima, (2018), Sveučilište Sjever i Centar za filozofiju medija i mediološka istraživanja, Zagreb Međunarodni naučni ...
eSpona
Objavljeno: 16/01/2019
dr-mirko-jakovljevic-citaoci-romana-medu-svjetovima-prelistavaju-albume-sopstvenih-zivitaNovak Rutović, Među svjetovima, (2018), Štampa 3M Makarije, Podgorica Roman Novaka Rutovića, “Među svjetovima” realna je priča iz “naših” krajeva. Ispisana je u ...
eSpona
Objavljeno: 14/01/2019
uspjesno-autorsko-vece-braha-adrovica-u-luksemburguU subotu, 12. januara, u luksemburškom Rumelanžu, uspješno je održano autorsko veče Braha Adrovića - beranskog književnika i pjesnika. Organizator ove odlično ...
eSpona
Objavljeno: 14/01/2019
nova-predstava-komedije-ne-mogu-da-platim-i-necu-da-platimU četvrtak, 17. januara, u sali Centra za kulturu Berane biće izvedena pozorišna predstava “Ne mogu daplatim i neću da platim”. Ta pozorišna redstava  je ...
eSpona
Objavljeno: 10/01/2019
zakazano-autorsko-vece-braha-adrovica-u-luksemburguAutorsko veče beranskog književnika Braha Adrovića, zakazano je za subotu, 12. januar. Veče će se održati u Rumelanžu (Luksemburg) sa početkom u 19 časova, a ...
eSpona
Objavljeno: 09/01/2019
milana-vujicic-iz-zrenjanina-pobjednica-konkursa-na-temu-crna-gora-vjecni-plamen-slobodePovodom rezultata ostvarenih na literarnom konkursu na temu „Crna Gora, vječni plamen slobode“, koji je raspisalo Udruženje Crnogoraca Srbije „Krstaš“ saopštenjem ...
eSpona
Objavljeno: 03/01/2019
petnjicki-centar-za-kulturu-zavrsio-godinu-izlozbom-petnjicom-rodni-gradeOtvaranjem izložbe slika pod nazivom “Petnjico, rodni grade”, Centar za kulturu u toj opštini završio je 2018.godinu, Izložbu je otvorio Samir Agović - ...
eSpona
Objavljeno: 02/01/2019
intervju-aljo-smailagicKap po kap - puna kapa Jedan od onih koji su generacijama Ivangrađana djetinjstvo obojili valerima najljepših uspomena, i čitavo jedno vrijeme poznato i prepoznato ...
eSpona
Objavljeno: 25/12/2018
pred-citaocima-decembarski-broj-nove-slobodeDeveti broj časopisa „Nova Sloboda“ izašao je iz štampe. Broj otvara Foto reportaža sa Omaža Radulu Vešoviću, održanog u Beogradu, a obogaćen i izložbom ...
eSpona
Objavljeno: 20/12/2018
nova-knjiga-podgoricki-medaljoni-slobodana-vukovicaNa kraju ove godine, Slobodan Vuković (Berane, 1940) nas je obradovao još jednom svojom knjigom. Autor petnaestak knjiga umjetničkih reportaža i putopisa objavio je ...
eSpona
Objavljeno: 19/12/2018
pred-citaocima-29-broj-casopisa-komunaNovi broj časopisa za lokalnu samoupravu i njegovanje baštine "Komun@", peti po redu u ovoj godini, odštampan je i već se nalazi na prodajnim mjestima širom Crne ...
eSpona
Objavljeno: 18/12/2018
lice-cenzure-novi-broj-casopisa-medijska-kulturaRukopis „Lice cenzure - sloboda mišljenja i tržište“, autorke Vesne Ivezić, objavljen je u ukviru edicije „Teorija medija“, koju je ustanovio časopis „Medijska ...
eSpona
Objavljeno: 12/12/2018
krstas-na-cetinju-predstavljena-knjiga-janko-brajovic-i-crna-goraPovodom promocije knjige „Janko Brajović i Crna Gora“, održane na Cetinju, saopštenjem se oglasilo Udruženje Crnogoraca u Srbiji „Krstaš“. Dostavljeno saopštenje ...
eSpona
Objavljeno: 11/12/2018
veceras-pocinje-festival-ubrzajFilmski festival o ljudskim pravima “Ubrzaj” u Beranama počinje večeras projekcijom filma „Osmi povjerenik“. Projekcija filma je zakazana za 19 časova, u beranskom ...
eSpona
Objavljeno: 11/12/2018
otvorena-izlozba-slika-borisa-vujovicaSamostalna izložba slika profesora Borisa Vujovića, otvorena je sinoć u Spomen kući  vojvode Gavra Vukovića. Postavku čini 16 Vujovićevih slika, a izložbu je ...
eSpona
Objavljeno: 06/12/2018
promocija-knjige-zvjezdani-fenjer-autora-denisa-bulicaPromocija knjige „Zvjezdani fenjer“, autora Denisa Bulića, zakazana je za petak, sedmi decembar. Promocija knjige ovog Beranca će se održati u sali Sentra za ...
eSpona
Objavljeno: 05/12/2018
mojkovac-obavljena-promocija-knjige-podgoricka-skupstina-i-crnogorski-identitetKnjiga „Podgorička skupština i crnogorski identitet“, autora dr Gorana Sekulovića promovisana je u Mojkovcu. Promocija je obavljena u sali Centra za kulturu „Nenad ...
eSpona
Objavljeno: 04/12/2018
izasao-dvobroj-casopisa-glas-vranesaIz štampe je izašao dvobroj Glasa Vraneša, neprofitnog glasila za očuvanje baštine i tradicije. Kako je saopšteno iz Redakcije, radi se o dvobroju (8. i 9.) koji ...
eSpona
Objavljeno: 02/12/2018
velimir-ralevic-poetska-bajka-od-povjerenja(Branka Miletić Кovačević, „Sva su djeca za medalju“, zbirka pjesama za djecu, „Pegaz“- Bijelo Polje, 2018 god. 76 str.) Кnjiga Branke Miletić Кovačević ...
eSpona
Objavljeno: 29/11/2018
odrzana-promocija-knjige-mediji-i-novinarstvo-u-praksiU mojkovačkom Centru za kulturu "Nenad Rakočević", sinoć je promovisana knjiga "Mediji i novinarstvo u praksi" autora doc. dr Mirka Jakovljevića i prof. dr Radenka ...
eSpona
Objavljeno: 28/11/2018
beranski-arheolozi-ce-obaviti-konzervatorski-tretman-eksponata-iz-petnjiceArheolog i samostalni istraživač i muzejski savjetnik Polimskog muzeja, Predrag Lutovac i Milija Pantović, diplomirani konzervator Polimskog muzeja ...
eSpona
Objavljeno: 27/11/2018
medijska-kultura-bogatija-za-knjigu-globalizacija-drzava-medijiIz štampe je izašao, novi, po redu 17. broj Medijske kulture, regionalnog naučnog stručnog časopisa iz oblasti  medija. U okviru ustanovljene edicije "Teorija ...
eSpona
Objavljeno: 26/11/2018
cekajuci-ministra-u-beranskom-centru-za-kulturuPozorišna predstava „Čekajući ministra“, beogradskog pozorišta „Akademija 28“ zakazana je za utorak, u Centru za kulturu. Početak predstave je u 20 časova. Kako ...
eSpona
Objavljeno: 24/11/2018
beograd-otvorena-retrospektiva-radova-jarmile-vesovicU Kući legata, u Beogradu, 22. novembra 2018, otvorena je retrospektivna izložba Jarmile Vešović Rouz. Izložene su slike, crteži, instalacije, kombinovana tehnika, ...
eSpona
Objavljeno: 21/11/2018
na-festivalu-humora-satire-i-karikature-u-danilovgradu-brahu-adrovicu-urucena-nagrada-za-najbolju-pjesmuU velikoj dvorani Centra za kulturu u Danilovgradu održan je 19. Crnogorski festival humora, satire i karikature, koji je imao i međunarodni karakter a na kojem je, ...
eSpona
Objavljeno: 19/11/2018
krstas-raspisan-literarni-konkurs-crna-gora-vjecni-plamen-slobodePovodom raspisivanja literarnog konkursa „Crna Gora, vječni plamen slobode“ saopštenjem se oglasilo Udruženje Crnogoraca Srbije „Krstaš“. Dostavljeno saopštenje ...
eSpona
Objavljeno: 18/11/2018
autorsko-vece-zeljko-rutovic-je-cuvar-zdravog-u-medijima-i-drustvuU multimedijalnoj sali Opštine Mojkovac održano je autorsko veče teoretičara medija, kulturologa i publiciste mr Željka Rutovića. Nakon uvodne riječi Rodoljuba ...
eSpona
Objavljeno: 14/11/2018
mojkovac-zakazano-autorsko-vece-zeljka-rutovicaU organizaciji Centra za kulturu, 16. novembra u 19 časova u multimedijalnoj sali Opštine Mojkovac održaće se autorsko veče teoretičara medija, kulturologa i ...
eSpona
Objavljeno: 12/11/2018
prof-dr-drasko-dosljak-lirika-velisave-seke-metdonajU izdanju Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore nedavno je iz štampe izašla knjiga “Parče sunca”, autorice Velisave Seke Metđonaj (Podgorica, ...
eSpona
Objavljeno: 11/11/2018
foto-reportaza-urucenje-nagrade-dialogos“Samo profesionalni i etički kodirani mediji mogu biti kontrolori svih grana vlasti. Zato su nam svima potrebni mediji koji rade u interesu javnosti, a ne oni koji ...
eSpona
Objavljeno: 10/11/2018
foto-reportaza-urucene-nagrada-i-plakete-komunaNa odlično organizovanoj i posjećenoj svečanosti uručenja nagrade i plaketa Komun@ koju dodjeljuje istoimeni časopis, priznanje je dobitniku Nenadu Stevoviću - ...
eSpona
Objavljeno: 08/11/2018
bijelo-polje-odrzano-vece-dragana-kopriviceU Bijelom Polju je održano Veče poezije, muzike i aforizma prof. dr Dragana Koprivice. Veče posvećeno poznatom intelektualcu održano je sinoć, u Spomen kući Rista ...
eSpona
Objavljeno: 07/11/2018
todor-zivaljevic-o-pripovijedackopoetskom-principu-aleksandra-cukovica"Кad skidaju krila", UNIREКS, Podgorica, 2018. Poznato je da status autorstva nije isti za umjetnika klasičnog stila koji obnavlja tradicionalni poetski princip ...
eSpona
Objavljeno: 07/11/2018
danas-pocinje-medunarodni-filmski-festival-fortecaMeđunarodni filmski festival FORTECA održava se u Beranama u periodu od sedmog do devetog novembra. Projekcije filmova će se održati u Centru za kulturu, a festival ...
eSpona
Objavljeno: 04/11/2018
braho-adrovic-dva-nova-zadivljujuca-epa-homera-sa-obrovaU izdanju Matice Bošnjaka iz Novog Pazara upravo je izašao iz štampe treći ep Avda Međedovića iz Bijelog Polja "Mustaj - beg Lički", koji su, kao i predhodva dva ...
eSpona
Objavljeno: 03/11/2018
momcilo-zekovic-zeko-volimo-se„Bog progovori: Ovo što sam za sebe ostavio i što nazvah Crna Gora neka bude dom tom narodu i neka se oni zovu Crnogorci, a ovo đe sada stojim neka se zove Cetinje ...
eSpona
Objavljeno: 01/11/2018
beranski-pjesnik-velimir-ralevic-i-dejan-donovic-nastupali-u-vojvodiniNa poziv Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine u Srbiji, Beranac Velimir Ralević - jedan od najboljih pjesnika za djecu i mlade na prostoru bivše SFRJ, ...
eSpona
Objavljeno: 31/10/2018
u-beogradu-promovisana-izdanja-srpske-narodne-odbrane-vasojevica-i-limske-dolineNa 63. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu predstavljena je knjiga “Vasojevići u borbi za srpsko i jugoslovensko ujedinjenje od 1914. do 1918. godine”, autora ...
eSpona
Objavljeno: 29/10/2018
veceras-se-urucuju-nagrada-i-plakete-komunaSvečana dodjela nagrade Komun@ koju dodjeljuje istoimeni časopis, održaće se noćas, u Hotelu “Podgorica”, sa početkom u 19 časova. Kako je najavljeno, godišnju ...
eSpona
Objavljeno: 26/10/2018
prof-dr-nenad-vertovsek-dobitnik-nagrade-dialogos-za-2017-godinuSvečano uručenje nagrade „Dialogos“ za 2017. godinu održaće se u utorak, 30. oktobra, u podgoričkom Hotelu „Hilton“, sa početkom u 18 časova i 30 minuta. ...
eSpona
Objavljeno: 26/10/2018
krstas-jana-krivokapic-lauerat-godisnje-nagrade-udruzenja-krstasPovodom dodjele Godišnje nagrade „Da je vječna Crna Gora - Milorad Mido Vujošević“ saopštenjem za javnost oglasilo se Udruženje Crnogoraca Srbije „Krstaš“. ...
eSpona
Objavljeno: 25/10/2018
nova-knjiga-stih-djecijeg-kosmosaPisati dječiju poeziju, znači pisati i opisivati jedan svijet. Maštovit, radostan, pun očekivanja i želja. To je svijet veselosti i ljepote, šarenila duginih boja i ...
eSpona

Predstavljamo knjigu:

Iz ugla satiričara:

RespektNovo!
respekt
RevanšNovo!
revans

Preporučujemo knjigu:

 

Zeljko Rutovic Postmediji knjiga

 

Kolumne:

Priča eSpone