„Bog progovori: Ovo što sam za sebe ostavio i što nazvah Crna Gora neka bude dom tom narodu i neka se oni zovu Crnogorci, a ovo đe sada stojim neka se zove Cetinje i svi oni koji se rode i odrastu na Cetinje neka budu bogovi, a Cetinje dolina bogova“, kaže Tiho Vujović poznati crnogorski slikar. Jedan od takvih „bogova“ je poznati crnogorski kantautor, pisac, kompozitor, bas gitarista i osnivač grupe PERPER - Momčilo Zeković Zeko.

Zeko 1

Kakvi su bili vaši muzički počeci i kada ste počeli da se bavite pisanjem i komponovanjem?

Dosta kasno sam krenuo sa sviranjem ako bi to poredili sa pravim trenutkom za neki početak. Ali pokazalo se da nikad nije kasno i zahvalan sam što sam prepoznao da bih to moga da radim. Još uvijek imam inspiraciju, ako je nema provociram je, vježbam neke svoje obrte, pišem i brišem riječi, vrtim se zajedno sa „globusom“, napišem lijepo a bude i grdnoga ali je od srca u bilo kom trenutku kad to radim. Ne stvaram na silu, samo kad dođe, nekad toga što želim da zapišem ima više, a nekada manje. Kad ga je više lakše se odlučim da bačim što mi se svidi nakon određenog perioda.

Krajem 1991. godine sa Aleksandrom Radulovićem Popajem formirate PERPER. Možete li reći kako je došlo do ideje da se oformi PERPER , kako je nastalo ime grupe i koje su prve svirke koje ste zajedno odradili?

Kad živite u malom gradu onda se ljudi jednostavno prepoznaju među sobom. Razne postave cetinjskih školskih bendova su iznjedrile prvu postavu Perpera, par godina kasnije je došlo do samo jedne perosnalne promjene i u tom sastavu, sve od sada. Zajednički prijatelj je predložio i mi usvojili prijedlog za ime benda.

Perper koncert

Pod imenom PERPER prvi značajan nastup imali ste u novembru 1991. godine u jednoj TV emisiji i predstavili ste se publici sa pjesmom „Mir kao peto godišnje doba“, recite nam malo više o tom nastupu i o samoj numeri koja po nazivu rekao bih da je antiratna pjesma?

U to vrijeme našeg prvog TV pojavljivanja bilo je tužno, katastrofalno vrijeme u kojem niko nije želio glas razuma, ili su oni koji su mislili dobro bili u manjini. Kako se pojavila (po nas značajna jer je bila prva snimljena) tako je i nestala, jer „Mir“ tada nije bio u modi. Skoro smo je za svoje potrebe presnimili sa jedne stare audio trake za radijsko emitovanje. Bilo je interesantno čuti je nakon mnogo godina.

Prvi album grupe PERPER je izašao u maju 1992. godine nosi naziv „Sa gomile velikih oblaka“ na kojem su se izdvojile pjesme "Montenegro jazz", "Kome dolaziš u san" i "Golub za 086" koje i danas poslije 26 godina se rado slušaju kod publike. Kako je proteklo snimanje tog albuma i koliko vam znači ovaj prvi album?

Uvijek je ono što stvoriš prvo, ponajviše dječje, iskreno, bez razmišljanja o producentskim trikovima, boljim tehnikalijama itd. Bilo je to veliko dešavanje za nas iz malog grada, drznuli smo se i nadmašili sebe u tom trenutku. Bile su pjesme i mi smo ušli i snimili ih u studiju „M“ u Novom Sadu. Objavili album na ploči i kaseti koje su bile još uvijek aktuelne u tom trenutku. Ne mogu da vam objasnim koliko je to značilo te davne 92. godine

Moja omiljena pjesma je "Golub za 086", možete li da nam kažete kako je nastala pjesma i da li je čuveni „trg republike“ u pjesmi onaj iz Beograda?

Perper grupa

Bio sam zaista na koncertu na Trgu Republike u Beogradu, neke davne godine, i po povratku u sobu gdje sam živio iste noći sam cijelu pjesmu odsanjao. Probudio cimera i pjevao mu svoju prvu pjesmu ili bar prvu koja je imala smisla. Tekst i harmonije nisu nikad zamijenjene. Ostala je da bude ista kao i tog ranog jutra kad je „iscurela“.

Perper 1998. godine izdaje album "Perper - kompilacija" gdje sve pjesme nailaze na veliku prihvaćenost pod publike, mogu slobodno reći da je svaka pjesma hit. Na tom albumu je i pjesma „Goro moja“, jedna od najljepših i najslušanijih pjesama grupe. Kako je nastala pjesma?

„Goro moja“ je napisao gospodin Ljubo Jovović i on bi vam najbolje pojasnio slike koje je imao dok ju je pisao. Svakako da je jasno da toliko emocija imaju samo rijetke pjesme. Drago mi je da smo došli u situaciju da nam je ponudi i da je Nikola uradio kompoziciju po kojoj nas prepoznaju.

Na istom albumu našla se i „Na Sv. Nikolu“ pjesma koja je koliko sam po komentarima na raznim portalima na internetu uspio da vidim najljepša i najemotivnija pjesma grupe Perper. Otkrijte nam tajnu kako je pisana i koliko je emocija utkano u stihove ove pjesme.

Pisanje pjesama je vazda nova dimenzija. Nikad ne znaš kuda će te početni stihovi odvesti. Koju ćeš harmonjiu postaviti u refrenima. Stvaranje, naučio sam već da je tako, je nepredvidljivo i da kažem samo autoru znana „aktivnost“. Tako je bilo i sa Svetim Nikolom. Hvala onom Gore da se „desila“. Mislim da je jako bitno da svako ko stvara to uradi od srca i da će prije ili kasnije oni koji konzumiraju to djelo imati pravi odgovor na učinjeno. Pjesme su zaista ono po čemu pamtim određene situacije, tako je bilo cijelog života.

Od svog postanka do danas Perper je održao mnogo koncerata širom Crne Gore, Srbije i ostalih ex Ju republika, a od svih tih koncerata izdvojio bih jedan po meni najjači i najbolji koncert 2000. godine u CNP u Podgorici, a koji bi po vama bio najbolji koncert grupe PERPER?

Perper 2

Postoji mnogo prostora u ili na kojima su se desili lijepi koncerti. Taj u CNP-u (2000. godine) je bio drugačiji jer smo i sami prvi put svirali „bez struje“ sa puno emocija i još više priprema. Zabilježen je i tonski i na video materijalu i poput onog povodom 21. godine postojanja (2012. godine) kad smo snimili naš drugi DVD postao naša lična karta. Lijepo je bilo vidjeti da sve te pjesme još uvijek žive na pravi način. Uz njih bilo je još dosta onih koji su bili jako dobri ali eto nisu imali priliku da budu zabilježeni na isti način. Ostala su sjećanja na društvenim mrežama, fotografijama i slično.

Prošle godine ste obilježili trideset godina svoga rada sa knjigom i CD-om pod nazivom „Džep sa tajnama“, recite nam nešto više o tome?

„Džep sa tajnama“ je stvaran par godina i na njemu se nalazi mnogo nota i riječi sa kojima sam jako zadovoljan. Uz to jubilej je trebalo obilježiti na drugačiji način i hvala svima koji su uzeli učešća, a bilo je jako mnogo kolega i prijatelja. Moj omot od diska je knjiga sa skoro dvijestotine pjesama, a tamo se nalazi i zaista velika zahvalnica svima onima koji su uradili da u Džepu ne ostane nijedna tajna.

„Ništa mi nije kao ti“ je pjesma koju vi potpisujete i posvećena je Kseniji Cicvarić, a izvode je Danijel Alibabić, Bojan Marović, Bojan Delić i Rajo Simonović, recite za naše čitaoce nešto više o tome?

"Ništa mi nije kao ti" je pjesma koja je tek počela da živi svoj život. Prije svega, ljubavna pjesma sa emocijama koje su imale namjeru podsjetiti na „glas“ koji je sačuvao od zaborava toliko lijepih starih nota sa prostora naše zemlje ali i cijelog regiona. Bojan, Rajo, Bojan i Danijel su dali emocije koje mi se jako sviđaju, onako, upravo na svoj način i što reći osim veliko hvala za posvećeno vrijeme. Onima koji nijesu, predlažem da pogledaju spot i poslušaju pjesmu.

Šta bi ste na kraju poručili našim čitaocima i kada ćemo vas gledati u Beranama?

O ljubavi svi pričaju i nikad je više deklarativno nije bilo, ali je evidentno da većina nisu savladala tu lekciju. Volimo se! Pozdravljam drage čitaoce vašeg portala i sve stanovnike Berana.

Svaki put kad je poziva bilo, odgovarali smo dolaskom. Tako će biti i ubuduće. Do tada budite zdravi i dobri!

Intervju priredio: Milan Trifunović

Foto: Privatna kolekcija Momčila Zekovića

 

Aforizam dana:

Davno bi on prestao s dijetom da ima šta da jede.
Slavica Agić
Aforizmi >>>

eSpona OTV EU

Otvorena televizija

Kultura

Objavljeno: 07/11/2018
danas-pocinje-medunarodni-filmski-festival-fortecaMeđunarodni filmski festival FORTECA održava se u Beranama u periodu od sedmog do devetog novembra. Projekcije filmova će se održati u Centru za kulturu, a festival ...
eSpona
Objavljeno: 04/11/2018
braho-adrovic-dva-nova-zadivljujuca-epa-homera-sa-obrovaU izdanju Matice Bošnjaka iz Novog Pazara upravo je izašao iz štampe treći ep Avda Međedovića iz Bijelog Polja "Mustaj - beg Lički", koji su, kao i predhodva dva ...
eSpona
Objavljeno: 01/11/2018
beranski-pjesnik-velimir-ralevic-i-dejan-donovic-nastupali-u-vojvodiniNa poziv Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine u Srbiji, Beranac Velimir Ralević - jedan od najboljih pjesnika za djecu i mlade na prostoru bivše SFRJ, ...
eSpona
Objavljeno: 31/10/2018
u-beogradu-promovisana-izdanja-srpske-narodne-odbrane-vasojevica-i-limske-dolineNa 63. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu predstavljena je knjiga “Vasojevići u borbi za srpsko i jugoslovensko ujedinjenje od 1914. do 1918. godine”, autora ...
eSpona
Objavljeno: 29/10/2018
veceras-se-urucuju-nagrada-i-plakete-komunaSvečana dodjela nagrade Komun@ koju dodjeljuje istoimeni časopis, održaće se noćas, u Hotelu “Podgorica”, sa početkom u 19 časova. Kako je najavljeno, godišnju ...
eSpona
Objavljeno: 26/10/2018
prof-dr-nenad-vertovsek-dobitnik-nagrade-dialogos-za-2017-godinuSvečano uručenje nagrade „Dialogos“ za 2017. godinu održaće se u utorak, 30. oktobra, u podgoričkom Hotelu „Hilton“, sa početkom u 18 časova i 30 minuta. ...
eSpona
Objavljeno: 26/10/2018
krstas-jana-krivokapic-lauerat-godisnje-nagrade-udruzenja-krstasPovodom dodjele Godišnje nagrade „Da je vječna Crna Gora - Milorad Mido Vujošević“ saopštenjem za javnost oglasilo se Udruženje Crnogoraca Srbije „Krstaš“. ...
eSpona
Objavljeno: 25/10/2018
nova-knjiga-stih-djecijeg-kosmosaPisati dječiju poeziju, znači pisati i opisivati jedan svijet. Maštovit, radostan, pun očekivanja i želja. To je svijet veselosti i ljepote, šarenila duginih boja i ...
eSpona
Objavljeno: 21/10/2018
dobrasin-jelic-zavicaj-je-najljepse-mjesto-na-svijetu„Berаne je mjesto velikog brojа mojih rođаkа i prijаteljа. Lim je ljepotа, kojom se nаdаhnjujemo svаki put kаd vidimo njegovo zelenilo i čujemo njegovo žuborenje. ...
eSpona
Objavljeno: 19/10/2018
petnjica-odrzana-smotra-folkloraSedma Međunarodna smotra folklora – Petnjica 2018. Pokazalo se da je ta, tradicionalna, manifestacija zaživjela u pravom smislu te riječi. Ne samo po broju ...
eSpona
Objavljeno: 16/10/2018
u-budvi-odrzano-uspjesno-poetsko-vece-beranca-velimira-ralevicaPoetsko veče beranskog pjesnika Velimira Ralevića održano je proteklog vikenda u Narodnoj biblioteci Budve. O Ralevićevom stvaralaštvu govorila je profesorica ...
eSpona
Objavljeno: 15/10/2018
nenad-stevovic-dobitnik-godisnje-nagrade-ademu-softicu-plaketa-komunNakon izbora dobitnika Godišnje nagrade i plaketa za doprinos očuvanju, afirmaciji i valorizaciji kulturne baštine za 2018. godinu, saopštenjem za javnost ...
eSpona
Objavljeno: 13/10/2018
zoran-zecevic-berane-na-daskama-koje-zivot-znace„Pozorište je istorija jednog grada“, kako kaže jedna drevna izreka, stremljenje društvenih potreba i svjedočanstvo njegovog kulturnog bitisanja. Upravo ova priča ...
eSpona
Objavljeno: 10/10/2018
u-subotu-se-odrzava-manifestacija-dani-sjecanja-na-srpske-junake-i-dobrovoljce-berane-2018U čast obilježavanja jubileja stogodišnjice od završetka Prvog svjetskog rata i oslobođenja Berana od Austrougarske, „Srpska narodna odbrana Vasojevića i limske ...
eSpona
Objavljeno: 10/10/2018
pred-citaocima-41-kolasinske-novosti“Kolašinske novosti” i u najnovijem broju (41) čuvaju dobru uređivčku praksu kombinujući tekstove raznovsne tematike - od naučnoistraživačkih, preko putopisnih do ...
eSpona
Objavljeno: 05/10/2018
pred-citaocima-osmi-broj-casopisa-nova-slobodaOsmi broj časopisa „Nova Sloboda“ izašao je iz štampe. Novi broj otvara Foto reportaža sa promocije Nove Slobode održane u Beogradu, kao i Foto reportaža posvećena ...
eSpona
Objavljeno: 03/10/2018
mojkovac-prikazan-dokumentarni-film-mojkovacki-odisej-autora-mirka-jakovljevicaU okviru pratećeg programa Mojkovačke filmske jeseni prikazan je dokumentarni film "Mojkovački odisej", posvećen Vladimiru Zindoviću, koji je kao radio – ...
eSpona
Objavljeno: 02/10/2018
festival-limsko-srce-odrzace-se-pocetkom-oktobraPeti međunarodni dječji festival „Limsko srce“ održaće se u periodu 3.- 5. oktobar 2018. godine. Ova manifestacija je posvećena obrazovanju, druženju i zabavi djece ...
eSpona
Objavljeno: 01/10/2018
promovisana-knjiga-beranske-price-mele-hadrovic-muricKnjiga „Beranske priče“, autorke Mele Hadrović – Murić promovisana je u subotu veče, u punoj sali Centra za kulturu Berane. Organizator promocije bila je ...
eSpona
Objavljeno: 29/09/2018
promovisana-zbirka-poezije-duska-nedovicaZbirka poezije ''Otvorena vrata mojih tajni,rijeka mojih snova'' autora Duška Nedovića promovisana je u sali  bjelopoljskog Centra za kulturu. Kako je ...
eSpona
Objavljeno: 27/09/2018
zakazana-promocija-knjige-beranske-price-mele-hadrovic-muricPromocija knjige „Beranske priče“, autorke Mele Hadrović – Murić održaće se u sali Centra za kulturu Berane, koji je i organizator promocije. Promocija je zakazana ...
eSpona
Objavljeno: 25/09/2018
velimir-ralevic-na-danima-djecjeg-humora-u-lazarevcuPoslije nedavnog gostovanja na Ratkovićevim večerima poezije, zastupljenosti u još dvije značajne antologije (a uvršten je u četrdeset), poznati crnogorski ...
eSpona
Objavljeno: 23/09/2018
hasnija-muratagic-tuna-sjecati-se-znaci-sresti-se-sa-samim-sobomRecenzija rukopisa "Beranske priče" Mele Hadrović - Murić Na recenziranje sam dobila rukopis Mele Hadrović - Murić pod naslovom Beranske priče. Iz samog naslova se ...
eSpona
Objavljeno: 12/09/2018
prikaz-dr-vukajla-gluscevica-knjiga-doktora-mirka-jokovljevica-i-radenka-scekica-predstavlja-znacajnu-studiju-za-novinarstvo-u-praksiDr Mirko Jakovljević, dr Radenko Šćekić, “Mediji i novinarstvo u praksi”, HHK Internacional, Beograd 2018, ISBN 978-86-6157-070-4 Iz štampe je izašla knjiga autora ...
eSpona
Objavljeno: 11/09/2018
najavljen-bogat-program-mojkovacke-filmske-jeseniOvogodišnja „Mojkovačka filmska jesen“, koja će se održati 43. put, svečano će biti otvorena u ponedjeljak, 24. septembra, prikazivanjem crnogorskog filma ...
eSpona
Objavljeno: 06/09/2018
pred-citaocima-dvadeset-i-osmi-broj-casopisa-komunaNovi 28. broj časopisa za lokalnu samoupravu i njegovanje baštine "Komun@" odštampan je  i već se nalazi na prodajnim mjestima širom Crne Gore. KOMUN@ je ...
eSpona
Objavljeno: 05/09/2018
u-bijelom-polju-pocelo-snimanje-etno-filma-o-zdravicamaU produkciji Bjelopoljskog muzeja, po scenariju Radmira Perišića - novinara i publiciste, a u režiji dr Mirka Jakovljevića, u avgustu je počelo snimanje etno filma ...
eSpona
Objavljeno: 04/09/2018
knjiga-atakama-nikole-nikolica-predstavljena-u-lovcencuPovodom organizovane promocije knjige „Atakama“ saopštenjem za javnost se oglasila Press služba Udruženja Crnogoraca u Srbiji „Krstaš“. Dostavljeno saopštenje ...
eSpona
Objavljeno: 31/08/2018
petnjica-izlozba-prirodnjackog-muzeja-posebna-je-crna-goraPrirodnjački muzej je 15. avgusta u petnjičkom Centru za kulturu otvorio izložbu pod nazivom „Posebna je Crna Gora“ koja je izazvala interesovanje građana i koja će ...
eSpona
Objavljeno: 24/08/2018
komuna-raspisala-konkurs-za-dodjelu-godisnje-nagrade-2018Časopis za lokalnu samoupravu i njegovanje baštine Crne Gore, Komun@ raspisao je redovni Konkurs za dodjelu  Godišnje nagrade  za očuvanje, ...
eSpona
Objavljeno: 20/08/2018
agovic-i-vece-sredine-bi-nam-pozavidjele-na-bihorskom-kulturnom-ljetuPredsjednik Opštine Petnjica Samir Agović ocijenio je da je “Bihorsko kulturno ljeto” nadmašilo očekivanja i da je Petnjicu u najboljem svjetlu predstavilo na ...
eSpona
Objavljeno: 18/08/2018
nova-knjiga-branka-bogavac-i-nobelovci(Branka Bogavac: „Razgovori u Parizu, DESET NOBELOVACA – u sazvježđu velikana“,  Narodna knjiga,  Miba books, Podgorica, Beograd, 306 str) Branka ...
eSpona
Objavljeno: 16/08/2018
odrzana-promocija-monografije-crnogorska-pop-rok-muzika-1954-1991Sinoć je u Beranama održana promocija monografije „Crnogorska pop- rok muzika 1954-1991“, autora Željka Milovića. Promocija je održana u Salonu „Ivangrad“, nedavno ...
eSpona
Objavljeno: 14/08/2018
promocija-monografije-crnogorska-pop-rok-muzika-1954-1991-u-hotelu-beranePromocija monografije “Crnogorska pop-rok muzika 1954-1991”, autora Željka Milovića, održaće se u srijedu, 15. avgusta, u Salonu “Ivangrad”. Organizatori promocije ...
eSpona
Objavljeno: 14/08/2018
izabran-ziri-za-dodjelu-nagrade-casopisa-komunPovodom izbora tročlanog žirija za dodjelu Godišnje nagrade saopštenjem za javnost oglasio se Programski odbor časopisa Komuna. Dostavljeno saopštenje Espona ...
eSpona
Objavljeno: 10/08/2018
naucna-studija-zivojina-perica-crna-gora-u-jugoslovenskoj-federaciji-predstavljena-u-lovcencuPovodom predstavljanja studije „Crna Gora u jugoslovenskoj federaciji“ u Crnogorskom kulturnom centru, u Lovćencu, saopštenjem za javnost oglasilo se Udruženje ...
eSpona
Objavljeno: 09/08/2018
nvu-beranda-organizuje-vece-posveceno-vojvodi-gavru-vukovicuU spomen obilježavanja 90 godina od smrti vojvode Gavra Vukovića - ministra inostranih djela Kraljevine Crne Gore, Nevladino udruženje građana „Beranda“ organizuje ...
eSpona
Objavljeno: 09/08/2018
nikolaidis-u-petnjici-ljudi-nijesu-nista-naucili-iz-onoga-sto-nam-se-desiloPisac i kolumnista Andrej Nikolaidis, promovisao je u Petnjici romane “Devet” i “Mađarska rečenica”. Tom prilikom gostovao je i u Radiju Petnjica gdje je, ...
eSpona
Objavljeno: 03/08/2018
casopisi-komuna-i-glasnik-bihora-promovisani-u-okviru-bihorskog-kulturnog-ljetaNakon što je kao medijator večeri Sinan Tiganj - direktor Centra za kulturu, predstavio promotere Glasnika Bihora i Komune, priču o “brendu crnogorske baštine - ...
eSpona
Objavljeno: 03/08/2018
beranskom-koncertu-aca-pejovica-prisustvovalo-10-000-hiljada-ljudiPovodom održanog koncerta Aca Pejovića saopštenjem se oglasio Biro za odnose sa javnošću Opštine Berane. Dostavljeno saopštenje Espona integralno prenosi. Jedan ...
eSpona
Objavljeno: 01/08/2018
petnjica-odrzana-manifestacija-dan-dijasporeU sklopu petog “Bihorskog kulturnog ljeta“, juče je u Petnjici održana manifestacija „Dan dijaspore“. Pored čelnika lokalne uprave, manifestaciji je prisustvovao ...
eSpona
Objavljeno: 31/07/2018
gusinje-komun-promovisana-na-etno-festivaluPromocijom ukupnih izdanja časopisa Komun@, završena je manifestacija "Etno fest” koja je ove godine po prvi put organizovana u  Gusinju -najmlađoj ...
eSpona
Objavljeno: 31/07/2018
najposjeceniji-tandr-fest-preko-15-000-posjetilaca-za-dvije-veceriDvodnevni „Tandr fest“ predstavlja temu saopštenja Biroa za odnose sa javnošću Opštine Berane. Dostavljeno saopštenje Espona integralno prenosi. Velikom žurkom ...
eSpona
Objavljeno: 29/07/2018
duga-briljirala-u-rumunijiNa Međunarodnom „Catalina festivalu“ održanom u Rumuniji, Kulturno umjetničko društvo „Duga“ osvojilo je drugo mjesto. Festival je održan u periodu 24-28. jula, a ...
eSpona
Objavljeno: 28/07/2018
vojvoda-gavro-vukovic90 godina od smrti Vojvoda Gavro Vuković (Lijeva Rijeka, 1852 – Berane 1928) je sin jednog od najznamenitijih crnogorskih vojvoda. U svojim memoarima, Gavro ...
eSpona
Objavljeno: 27/07/2018
promocija-knjige-iguman-mojsijePromocija knjige „Iguman Mojsije“, autora Đorđija Maksimova Ojdanića, obaviće se u subotu, 28. jula, u amfiteatru Srednje medicinske škole „Dr Branko Zogović“. ...
eSpona
Objavljeno: 25/07/2018
promocija-knjige-rusi-u-crnoj-gori-autora-zorana-loktionovaPromocijom knjige “Rusi u Crnoj Gori”, autora Zorana Loktionova, završava se ovogodišnja manifestacija “Dani ruske kulture”, koja je održana u sklopu “Beranskog ...
eSpona
Objavljeno: 23/07/2018
clanovi-kud-duga-otputovali-na-festival-u-rumunijiČlanovi beranskog KUD „Duga“ otputovali su danas za Rumuniju gdje će nastupiti na Međunarodnom festivalu. Festival je za djecu i omladinu takmičarskog karaktera, a ...
eSpona
Objavljeno: 23/07/2018
iz-stampe-izasao-12-broj-novina-sjeveraNovine sjevera i u najnovijem broju (12) čuvaju dobru uređivčku praksu kombinujući tekstove raznovsne tematike - od naučnoistraživačkih, preko putopisnih do ...
eSpona
Objavljeno: 20/07/2018
poceli-dani-ruske-kultureIzložbom fotografija „Najljepša zemlja“, koju je priredilo Rusko geografsko društvo iz Beograda, održanom u Spomen kući vojvode Gavra Vukovića i koncertom Ruskog ...
eSpona

Predstavljamo knjigu:

Iz ugla satiričara:

Preporučujemo knjigu:

 

Zeljko Rutovic Postmediji knjiga

 

Kolumne:

Priča eSpone