Avdo MedjedovicU izdanju Matice Bošnjaka iz Novog Pazara upravo je izašao iz štampe treći ep Avda Međedovića iz Bijelog Polja "Mustaj - beg Lički", koji su, kao i predhodva dva "Ženidba Smailagić Meha" i "Osman -begD elibegović" snimili i zapisali naučnici sa Harvaardskog univerziteta, a za štampu priredio književnik i profesor, Hodo Katal.

Od prvog objavljivanja veličanstvenog epa "Ženidba Smailagić Mehe" "Homera sa Obrova“, Avda Međedovića, iz čuvene zbirke profesora Harvardskog univerziteta Milmana Perryua i njegovog nastavljača Alberta Lorda, 1987. godine, pa do prošle i ove godine, nije bilo većeg i značajnijeg kulturnog  poduhvata, kada je u pitanju usmena književnost, od objavljivanja dva nova, takođe veličanstvena epa Avda Međedovića "Osman - beg Delibegović" i "Mustaj - beg Lički" koje je za štampu priredio poznati pjesnik i naučano istraćivački radnik i profesor književnosti, Hodo Katal iz Novog Pazara.

Iako je od objavljivanja prvog epa, "Osman - beg Delibegović" (14.385  stihova) prošlo više od godine dana, u Crnoj Gori skoro da nije objavljena ni novinska ili televizijska vijest o tom djelu, ili je to autoru ovih redova promaklo? U svakom slučaju bez ikakve rezerve se može tvrditi da je ovaj ep, kojim bi se ponosile zemlje sa daleko razvijenijim kulturnim tradicijama, kao što su Njemačka, Francuska, Engleska pa i Sjedinjene američke države, u nas praktično prećutan. Iz straha da se to ne dogodi i sa epom Mustaj - beg Lički (8.923 stiha) koji je ovih dana objavljen u izdanju Matice Bošnjaka iz Novog Pazara, a kojeg  je za štampu priredio i predgovor napisao Hodo Katal, su i ovi redovi, iako sebe ne smatram toliko kompetentnim da sudim o ovako vrijednim epskim tvorevinama koje su zadivile naučnike sa Harvardskog univerizeta i koji su u dva navrata tokom prošlog vijeka dolazili i po nekolikio mjeseci boravili u Bijelom Polju i između ostalog pored "Ženidbe Smailagić Meha" snimili i zapisali i ova dva velika epa - velika i po obimu i po umjetničkim kvalitetima, leksici i mnogim drugim osobenostima. Čak, smatram, da je daleko svrsishodnije bilo da su bošnjačka udruženja koja su ovih dana uputila inicijativu da se iz školskih programa izbace Njegošev "Gorski Vijenac" i Kišov "Peščanik", tražila da se u programe osnovnih, srednjih škola, a obavezno fakulteta gdje se izučava književnost, uvrste i djela Avda Međedovića: "Ženidba Smailagić Meha", "Osman -beg Delibegović" i "Mustaj-beg Lički"!

Homer sa Obrova

Ko nije bio u prilici da pročita pomenuta tri epa Avda Međedovića, može s pravom pomisliti da ima pretjerivanja u konstaticajama naučnika sa Harvardskog univerziteta, Milmana Perriya i Alberta Lorda, naučnika poznatih po rješenju takozvanog homerskog pitanja, koji su za epskog pjesnika i kazivača Avda Međedovića tvrdili da su u Bijelom Polju našli svog Homera. Međutim, kada se pročitaju ova tri epa, koja su po broju stihova znatno nadmašili Homerove "Ilijadu" i "Odiseju" lako će se uvjeriti u opravdanosti jednog ovakvog poređenja, tvrdnje, kako god...

Čak bi se u nekim djelovima tako moglo govoriti i kada su u pitanju i čisto književni kvaliteti, mada su harvardski naučnici, prije svega, istraživali: da li je moguće da jedno djelo takvog obima može biti djelo usmene tvorbe i u to se, kada su upoznali Avda Međedovića sa Obrova kod Bijelog Polja, u potpunosti uvjerili.

O grandioznom, antologijskom epu "Ženidba Smailagić Meha" Avda Međedovića je ipak, dosta govoreno. Čak je i najbolji poznavalac narodne književnosti u nas prof. dr Novak Kilibarda u dnevnom listu "Pobjeda", svojevremeno, napisao veoma dobru i zapaženu studiju na skoro čitavoj stranici ovog glasila i time se "odužio" epskom pjevaču i pjesniku Avdu Međedoviću, jer u prvim njegovim danima "profesorovanja" na Fakultetu za književnost, ni sam nije o njemu govorio, jer jednostavno za djela ovakve vrste Međedovića se i nije znalo.

Za razliku od ovog epa, u Crnoj Gori se, bar kada je javno oglašavanje u pitanju, o veličanstvenom epu "Osman-beg Delibegović" skoro ništa ne zna. Upravo stoga, za ovu priliku, nekoliko najosnovnijih podataka: Ovaj ep su u dva navrata prvo zapisali i snimili Milman Peri i Albert Lord, a transkkript teksta, književnik Hodo Katal je dobio od dr Zlatana Čolakovića, takođe jednog od zaslužnijih naučnika za "otkrivanje" nenadmašne epike Avda Međedovića i njegovo približavanje čitaocima.

Radnja ovog epa od 14.385 stihova je veoma zanimljiva, iako se drži tradicionalnih okvira velikih epova poput Homerove "Ilijade“. Osman - begu Delibegoviću, alajbegu Osječkom, su nestale dvije kćerke i sin a da se ništa ne zna da li su zarobljeni ili ubijeni. U takvoj situaciji on je, dakako, veoma nervozan i praktično od tada odvojen od svijeta i života.

Braho Adrovic knjizevnikPošto je popio jutarnju kafu, sa svojom pratnjom, onako izgubljen, što bi se reklo prostim narodnim žargonom, ide na bedeme Osijeka i posmatra u daljinu. Tu, naoko mirnu i svakodnevnu scenu prekida dolazak jednog mladog junaka, za koga se kasnije, kada ga je primio, ispostavilo da je njegov sestrić, Jusuf Silić, za koga on nije znao ni da postoji.

U toku proslave koju je beg organizovao tim povodom pristiže još jedan silan junak koji ubrzava tok radnje i događaja. Riječ je o junaku glasonoši Luki Pavićeviću, odbjeglom vitezu iz grada Kajsara. On je prvo Osman -begu Delibegoviću saopštio radosnu vijest da je troje njegovo djece zarobljeno i da se nalazi u toj dalekoj zemlji. Donosi i potvrdu te svoje vijesti koju je zarobljena begova kćerka Fata svojom krvlju ispisala na parčetu svog rukava.

Luka Pavićvić je i ispričao da je u toj zemlji doživeo poniženje od ljepotice Jele Vukovića dženerala, koja mu se obećala i nakon što je on dugo čekao, prevarila i na taj način ponizila. Ogorčen zbog poniženja koje je doživio Luka Pavićević traži od Osman-bega Delibegovića da mu pomogne da ode u daleku zemlju Kajsar, oslobodi njegovu djecu i zarobi ljepoticu Jelu kojoj je obećao da će joj se osvetiti. Beg oduševljen viješću da su mu djeca živa, odmah šalje knjige po čitavoj Boni i Hercegovini i poziva sve glasovite junake da prikupe vojsku i da mu pomognu da ih oslobodi. Na poziv osječkog bega odazivaju se svi glaosoviti epski junaci i kad je sakupljena ogromna vojska odlazi preko nekoliko kraljevina, pri čemu se vode krvave borbe u kojima su se posebno isticali Tale od Orašca Luka Pavićević i Osman-begov sestrić  Jusuf Silić. Zahavlujući činjenici da su u tim bojevima učestvovali svi epki junaci iz Bosne uključujući i Luku Pavićevića, osvojen je i grad Kajsar, zarobljena ljepotica Jela i oslobođeno troje zarobljene djece Osmana Delibegovića.

Vojska, potom, vodeći krvave bitke i u povratku, dolazi u Osijek gdje je organizovano ogromno slavlje. O ovom velikom podvigu obaviješten je i Sulejman Veličanstveni koji je pozvao Osman-bega Delibegovića i druge njegove glavare, uključujući i Luku Pavićevića da ga posjete u Stambolu, gdje je izmđu ostalog Luki Pavićeviću za nagradu za junačka djela koja je iskazao dao posjede zemljišta u okolini Banja Luke da sagradi svoj dvor i obećao da će snositi sve troškove svadbe sa Jelom, nakon čega organizuje veliko svadbeno veselje.

I u drugom epu "Mustaj-beg Lički, glavni junak ovog epa je zanesen nerazumnom strašću prema ljepotici Janji sestri  Uzunović Jovana, na dan vjerskog praznika bajrama, bičuje svoju ženu koja je odbila da mu  da saglasnost da se pored nje na silu ženi ljepoticom Janjom. On potom, kakav je slučaj i u Homerovoj "Ilijadi", ide u rat zbog žene, sakuplja ogromnu vojsku i napada tvrđavu i dvore Jovana Uzunovića.

Iako je naišao na žestok otpor Mustaj-beg Lički uspijeva da se dokopa ljepotice Janje i uz pomoć svog  junaka Muja Hrnjice uspijeva da sa njom probije i dođe nadomak svog mjesta. Uprkos Mujovoj  preporuci da vodi Janju svome dvoru i da ne čeka ostatak vojske koja je još vodila borbu, on sa Janjom ostaje u šatoru jer mu je neprijatno da bez vojske sam ide u svoje dvore.

U međuvremenu Jovan Uzunović je uspio da od svog italianskog tasta - kralja, dobije pomoć u vojsci. Dok se oko njegovog dvora vodila krvava borba on je stigao Mustaj-bega Ličkog koji je uživao sa ljepotcom Janjom i u dvoboju uspio da ga pogubi i odnese njegovu glavu na bedeme svog utvrđenog grada i vrati svoju sestru nazad.

Velikom pogibijom Mustajbegove vojske i velikom žalošću u čitavoj Bosni završava se radnja prvog dijela epa.

U drugom djelu epa "Osveta Mustaj - bega Ličkog" radnja počinje kao i u prvom dijelu na sam dan bajrama, ali dvanaest godina kasnije, i to na inicijativu udovice Mustaj-bega Ličkog koja kori junake, u prvom redu najvećeg bošnjačkog epskog junaka, nasljednika Mustaj - bega Ličkog, Muja Hrnjicu, što ništa nije učinio da se osveti njen muž i skine njegova glava sa bedema tvrđave Jovana Uzunovića, koga inače upravo zbog njegovog podviga, podržavaju četiri kralja.

Uvrijeđen Mujo Hrnjica kupi vojsku u kojoj je bio i maloljetnji sin Mustaj - bega Ličkog, Bećir. U velikoj borbi u kojoj je i sam umalo poginuo od iste ruke od koje je poginuo i Mustaj - beg Lički, Jovan Uzunović je zarobljen i njega je kasnije svojim rukama ubio sin Mustaj - bega Ličkog, Bećir - beg. Uprkos obećanju koje je dao ljepotici Janji da mu pomogne da se osveti njenom bratu i da će se zauzvrat oženiti njome, bošnjački junak Halil Hrnjica pod pritiskom ostalih Bošnjaka, mora da ustupi Janju sinu Mustaj - bega, Bećir - begu, čime je pogazio riječ i na neki način postao tragičar ovog epa.

Vrijednosti dostojne najboljih djela helenske knjiiževnosti

Iako su oba epa Milman Peri i Albert Lord snimali eksperimentišući da bi potvrdili svoje pretpostavke, ova djela Avda Međedovića bi se mogla po mnogim elementima mjeriti sa najboljim epovima i tragedijama helenske književnosti - Homerovom "Ilijadom" i Sofoklovom tragedijom o Heraklu i Joli, kako je to dobro primijetio i Zlatan Čolaković - poznati istraživač djela Avda Međedovića i Muratage Kurtagića iz Rožaja. Posebno su impresivni opisi junaka, njihove opreme i sjaja, opisi opreme konja junaka koji ne govore, a koji razumiju šta im oni govore i šta žele. Izuzetno su lijepi i opisi ženskih ljepotica, njihove odjeće i opreme, a intersantno je da su i opisi sile i junaka iz protivničke vojske takođe veoma ubjedljivi i dobri, posebno Luke Pavićevića. Čak su i osobine Jovana Uzunovića i njegove ratničke sposobnosti, junaštvo i snaga, prikazani u boljem svijetlu od najboljih bošnjačkih junaka, što je odlika velikih i nepristrasnih epskih pjevača i pjesnika.

Posbno je (i u jednom i drugom epu) intersantan opis junaštva, opreme i konja Tala od Orašca, bez koga se nije moglo ići ni u jedan veći boj. Za razliku od ostalih junaka, koji su u zavisnosti od položaja koji pokrivaju, okovani u zlatu, kadifi i mletačkoj svili, a takođe i njihovi konji, Tale od Orašca dolazi u pocijepanom odijelu, a i konj mu je sirotinjski opremljen. U borbi on je, međutim, junak nad junacima, koji ide na najteža i najutvrđenija mjesta, kako je, kada je u pitanju junaštvo, ne i oprema, prikazan i Luka Pavićević. Ono što je, takođe, impresivno u ovim djelima je bogatstvo jezika, turcizama i lokalizama koje bi bilo idealnom osnovom za nečiju doktorsku disertaciju. Veoma je slikovito prikazano prikupljanje i logoravanje vojske prije odlaska u ratni pohod.

Ono što zaslužuje žaljenje je što oba epa nijesu snimana u idelnim uslovima, što je prilikom snimanja na magnetofonske trake pjesnik i pjevač Avdo Međedović, prekidan i vraćan da govori ili pjeva neku drugu epsku pjesmu i da se odmah potom vraća da nastavi kazivanje i tvorbu već započetog epa, pa se, upravo u tim djelovima, osjeća pad koncentracije pjesnika - pjevača i usporeniji i nespretniji "ulazak" u pravu pjesničku formu, ako se tako može reći.

No, bez obzira na te povremene padove, a vjerovatno i dosta grešaka u transkripciji, čitaoci koje zanima usmena književnost dobili su dva nova vrhunska djela. U najkraćem: još dva antologijska epa Avda Međedovića, kojima je nesumnjivo značajno obogaćena cjelokupna južnoslovenska usmena književnost. U prvom redu epika.

Braho Adrović

 

Aforizam dana:

Davno bi on prestao s dijetom da ima šta da jede.
Slavica Agić
Aforizmi >>>

eSpona OTV EU

Otvorena televizija

Kultura

Objavljeno: 07/11/2018
danas-pocinje-medunarodni-filmski-festival-fortecaMeđunarodni filmski festival FORTECA održava se u Beranama u periodu od sedmog do devetog novembra. Projekcije filmova će se održati u Centru za kulturu, a festival ...
eSpona
Objavljeno: 03/11/2018
momcilo-zekovic-zeko-volimo-se„Bog progovori: Ovo što sam za sebe ostavio i što nazvah Crna Gora neka bude dom tom narodu i neka se oni zovu Crnogorci, a ovo đe sada stojim neka se zove Cetinje ...
eSpona
Objavljeno: 01/11/2018
beranski-pjesnik-velimir-ralevic-i-dejan-donovic-nastupali-u-vojvodiniNa poziv Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine u Srbiji, Beranac Velimir Ralević - jedan od najboljih pjesnika za djecu i mlade na prostoru bivše SFRJ, ...
eSpona
Objavljeno: 31/10/2018
u-beogradu-promovisana-izdanja-srpske-narodne-odbrane-vasojevica-i-limske-dolineNa 63. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu predstavljena je knjiga “Vasojevići u borbi za srpsko i jugoslovensko ujedinjenje od 1914. do 1918. godine”, autora ...
eSpona
Objavljeno: 29/10/2018
veceras-se-urucuju-nagrada-i-plakete-komunaSvečana dodjela nagrade Komun@ koju dodjeljuje istoimeni časopis, održaće se noćas, u Hotelu “Podgorica”, sa početkom u 19 časova. Kako je najavljeno, godišnju ...
eSpona
Objavljeno: 26/10/2018
prof-dr-nenad-vertovsek-dobitnik-nagrade-dialogos-za-2017-godinuSvečano uručenje nagrade „Dialogos“ za 2017. godinu održaće se u utorak, 30. oktobra, u podgoričkom Hotelu „Hilton“, sa početkom u 18 časova i 30 minuta. ...
eSpona
Objavljeno: 26/10/2018
krstas-jana-krivokapic-lauerat-godisnje-nagrade-udruzenja-krstasPovodom dodjele Godišnje nagrade „Da je vječna Crna Gora - Milorad Mido Vujošević“ saopštenjem za javnost oglasilo se Udruženje Crnogoraca Srbije „Krstaš“. ...
eSpona
Objavljeno: 25/10/2018
nova-knjiga-stih-djecijeg-kosmosaPisati dječiju poeziju, znači pisati i opisivati jedan svijet. Maštovit, radostan, pun očekivanja i želja. To je svijet veselosti i ljepote, šarenila duginih boja i ...
eSpona
Objavljeno: 21/10/2018
dobrasin-jelic-zavicaj-je-najljepse-mjesto-na-svijetu„Berаne je mjesto velikog brojа mojih rođаkа i prijаteljа. Lim je ljepotа, kojom se nаdаhnjujemo svаki put kаd vidimo njegovo zelenilo i čujemo njegovo žuborenje. ...
eSpona
Objavljeno: 19/10/2018
petnjica-odrzana-smotra-folkloraSedma Međunarodna smotra folklora – Petnjica 2018. Pokazalo se da je ta, tradicionalna, manifestacija zaživjela u pravom smislu te riječi. Ne samo po broju ...
eSpona
Objavljeno: 16/10/2018
u-budvi-odrzano-uspjesno-poetsko-vece-beranca-velimira-ralevicaPoetsko veče beranskog pjesnika Velimira Ralevića održano je proteklog vikenda u Narodnoj biblioteci Budve. O Ralevićevom stvaralaštvu govorila je profesorica ...
eSpona
Objavljeno: 15/10/2018
nenad-stevovic-dobitnik-godisnje-nagrade-ademu-softicu-plaketa-komunNakon izbora dobitnika Godišnje nagrade i plaketa za doprinos očuvanju, afirmaciji i valorizaciji kulturne baštine za 2018. godinu, saopštenjem za javnost ...
eSpona
Objavljeno: 13/10/2018
zoran-zecevic-berane-na-daskama-koje-zivot-znace„Pozorište je istorija jednog grada“, kako kaže jedna drevna izreka, stremljenje društvenih potreba i svjedočanstvo njegovog kulturnog bitisanja. Upravo ova priča ...
eSpona
Objavljeno: 10/10/2018
u-subotu-se-odrzava-manifestacija-dani-sjecanja-na-srpske-junake-i-dobrovoljce-berane-2018U čast obilježavanja jubileja stogodišnjice od završetka Prvog svjetskog rata i oslobođenja Berana od Austrougarske, „Srpska narodna odbrana Vasojevića i limske ...
eSpona
Objavljeno: 10/10/2018
pred-citaocima-41-kolasinske-novosti“Kolašinske novosti” i u najnovijem broju (41) čuvaju dobru uređivčku praksu kombinujući tekstove raznovsne tematike - od naučnoistraživačkih, preko putopisnih do ...
eSpona
Objavljeno: 05/10/2018
pred-citaocima-osmi-broj-casopisa-nova-slobodaOsmi broj časopisa „Nova Sloboda“ izašao je iz štampe. Novi broj otvara Foto reportaža sa promocije Nove Slobode održane u Beogradu, kao i Foto reportaža posvećena ...
eSpona
Objavljeno: 03/10/2018
mojkovac-prikazan-dokumentarni-film-mojkovacki-odisej-autora-mirka-jakovljevicaU okviru pratećeg programa Mojkovačke filmske jeseni prikazan je dokumentarni film "Mojkovački odisej", posvećen Vladimiru Zindoviću, koji je kao radio – ...
eSpona
Objavljeno: 02/10/2018
festival-limsko-srce-odrzace-se-pocetkom-oktobraPeti međunarodni dječji festival „Limsko srce“ održaće se u periodu 3.- 5. oktobar 2018. godine. Ova manifestacija je posvećena obrazovanju, druženju i zabavi djece ...
eSpona
Objavljeno: 01/10/2018
promovisana-knjiga-beranske-price-mele-hadrovic-muricKnjiga „Beranske priče“, autorke Mele Hadrović – Murić promovisana je u subotu veče, u punoj sali Centra za kulturu Berane. Organizator promocije bila je ...
eSpona
Objavljeno: 29/09/2018
promovisana-zbirka-poezije-duska-nedovicaZbirka poezije ''Otvorena vrata mojih tajni,rijeka mojih snova'' autora Duška Nedovića promovisana je u sali  bjelopoljskog Centra za kulturu. Kako je ...
eSpona
Objavljeno: 27/09/2018
zakazana-promocija-knjige-beranske-price-mele-hadrovic-muricPromocija knjige „Beranske priče“, autorke Mele Hadrović – Murić održaće se u sali Centra za kulturu Berane, koji je i organizator promocije. Promocija je zakazana ...
eSpona
Objavljeno: 25/09/2018
velimir-ralevic-na-danima-djecjeg-humora-u-lazarevcuPoslije nedavnog gostovanja na Ratkovićevim večerima poezije, zastupljenosti u još dvije značajne antologije (a uvršten je u četrdeset), poznati crnogorski ...
eSpona
Objavljeno: 23/09/2018
hasnija-muratagic-tuna-sjecati-se-znaci-sresti-se-sa-samim-sobomRecenzija rukopisa "Beranske priče" Mele Hadrović - Murić Na recenziranje sam dobila rukopis Mele Hadrović - Murić pod naslovom Beranske priče. Iz samog naslova se ...
eSpona
Objavljeno: 12/09/2018
prikaz-dr-vukajla-gluscevica-knjiga-doktora-mirka-jokovljevica-i-radenka-scekica-predstavlja-znacajnu-studiju-za-novinarstvo-u-praksiDr Mirko Jakovljević, dr Radenko Šćekić, “Mediji i novinarstvo u praksi”, HHK Internacional, Beograd 2018, ISBN 978-86-6157-070-4 Iz štampe je izašla knjiga autora ...
eSpona
Objavljeno: 11/09/2018
najavljen-bogat-program-mojkovacke-filmske-jeseniOvogodišnja „Mojkovačka filmska jesen“, koja će se održati 43. put, svečano će biti otvorena u ponedjeljak, 24. septembra, prikazivanjem crnogorskog filma ...
eSpona
Objavljeno: 06/09/2018
pred-citaocima-dvadeset-i-osmi-broj-casopisa-komunaNovi 28. broj časopisa za lokalnu samoupravu i njegovanje baštine "Komun@" odštampan je  i već se nalazi na prodajnim mjestima širom Crne Gore. KOMUN@ je ...
eSpona
Objavljeno: 05/09/2018
u-bijelom-polju-pocelo-snimanje-etno-filma-o-zdravicamaU produkciji Bjelopoljskog muzeja, po scenariju Radmira Perišića - novinara i publiciste, a u režiji dr Mirka Jakovljevića, u avgustu je počelo snimanje etno filma ...
eSpona
Objavljeno: 04/09/2018
knjiga-atakama-nikole-nikolica-predstavljena-u-lovcencuPovodom organizovane promocije knjige „Atakama“ saopštenjem za javnost se oglasila Press služba Udruženja Crnogoraca u Srbiji „Krstaš“. Dostavljeno saopštenje ...
eSpona
Objavljeno: 31/08/2018
petnjica-izlozba-prirodnjackog-muzeja-posebna-je-crna-goraPrirodnjački muzej je 15. avgusta u petnjičkom Centru za kulturu otvorio izložbu pod nazivom „Posebna je Crna Gora“ koja je izazvala interesovanje građana i koja će ...
eSpona
Objavljeno: 24/08/2018
komuna-raspisala-konkurs-za-dodjelu-godisnje-nagrade-2018Časopis za lokalnu samoupravu i njegovanje baštine Crne Gore, Komun@ raspisao je redovni Konkurs za dodjelu  Godišnje nagrade  za očuvanje, ...
eSpona
Objavljeno: 20/08/2018
agovic-i-vece-sredine-bi-nam-pozavidjele-na-bihorskom-kulturnom-ljetuPredsjednik Opštine Petnjica Samir Agović ocijenio je da je “Bihorsko kulturno ljeto” nadmašilo očekivanja i da je Petnjicu u najboljem svjetlu predstavilo na ...
eSpona
Objavljeno: 18/08/2018
nova-knjiga-branka-bogavac-i-nobelovci(Branka Bogavac: „Razgovori u Parizu, DESET NOBELOVACA – u sazvježđu velikana“,  Narodna knjiga,  Miba books, Podgorica, Beograd, 306 str) Branka ...
eSpona
Objavljeno: 16/08/2018
odrzana-promocija-monografije-crnogorska-pop-rok-muzika-1954-1991Sinoć je u Beranama održana promocija monografije „Crnogorska pop- rok muzika 1954-1991“, autora Željka Milovića. Promocija je održana u Salonu „Ivangrad“, nedavno ...
eSpona
Objavljeno: 14/08/2018
promocija-monografije-crnogorska-pop-rok-muzika-1954-1991-u-hotelu-beranePromocija monografije “Crnogorska pop-rok muzika 1954-1991”, autora Željka Milovića, održaće se u srijedu, 15. avgusta, u Salonu “Ivangrad”. Organizatori promocije ...
eSpona
Objavljeno: 14/08/2018
izabran-ziri-za-dodjelu-nagrade-casopisa-komunPovodom izbora tročlanog žirija za dodjelu Godišnje nagrade saopštenjem za javnost oglasio se Programski odbor časopisa Komuna. Dostavljeno saopštenje Espona ...
eSpona
Objavljeno: 10/08/2018
naucna-studija-zivojina-perica-crna-gora-u-jugoslovenskoj-federaciji-predstavljena-u-lovcencuPovodom predstavljanja studije „Crna Gora u jugoslovenskoj federaciji“ u Crnogorskom kulturnom centru, u Lovćencu, saopštenjem za javnost oglasilo se Udruženje ...
eSpona
Objavljeno: 09/08/2018
nvu-beranda-organizuje-vece-posveceno-vojvodi-gavru-vukovicuU spomen obilježavanja 90 godina od smrti vojvode Gavra Vukovića - ministra inostranih djela Kraljevine Crne Gore, Nevladino udruženje građana „Beranda“ organizuje ...
eSpona
Objavljeno: 09/08/2018
nikolaidis-u-petnjici-ljudi-nijesu-nista-naucili-iz-onoga-sto-nam-se-desiloPisac i kolumnista Andrej Nikolaidis, promovisao je u Petnjici romane “Devet” i “Mađarska rečenica”. Tom prilikom gostovao je i u Radiju Petnjica gdje je, ...
eSpona
Objavljeno: 03/08/2018
casopisi-komuna-i-glasnik-bihora-promovisani-u-okviru-bihorskog-kulturnog-ljetaNakon što je kao medijator večeri Sinan Tiganj - direktor Centra za kulturu, predstavio promotere Glasnika Bihora i Komune, priču o “brendu crnogorske baštine - ...
eSpona
Objavljeno: 03/08/2018
beranskom-koncertu-aca-pejovica-prisustvovalo-10-000-hiljada-ljudiPovodom održanog koncerta Aca Pejovića saopštenjem se oglasio Biro za odnose sa javnošću Opštine Berane. Dostavljeno saopštenje Espona integralno prenosi. Jedan ...
eSpona
Objavljeno: 01/08/2018
petnjica-odrzana-manifestacija-dan-dijasporeU sklopu petog “Bihorskog kulturnog ljeta“, juče je u Petnjici održana manifestacija „Dan dijaspore“. Pored čelnika lokalne uprave, manifestaciji je prisustvovao ...
eSpona
Objavljeno: 31/07/2018
gusinje-komun-promovisana-na-etno-festivaluPromocijom ukupnih izdanja časopisa Komun@, završena je manifestacija "Etno fest” koja je ove godine po prvi put organizovana u  Gusinju -najmlađoj ...
eSpona
Objavljeno: 31/07/2018
najposjeceniji-tandr-fest-preko-15-000-posjetilaca-za-dvije-veceriDvodnevni „Tandr fest“ predstavlja temu saopštenja Biroa za odnose sa javnošću Opštine Berane. Dostavljeno saopštenje Espona integralno prenosi. Velikom žurkom ...
eSpona
Objavljeno: 29/07/2018
duga-briljirala-u-rumunijiNa Međunarodnom „Catalina festivalu“ održanom u Rumuniji, Kulturno umjetničko društvo „Duga“ osvojilo je drugo mjesto. Festival je održan u periodu 24-28. jula, a ...
eSpona
Objavljeno: 28/07/2018
vojvoda-gavro-vukovic90 godina od smrti Vojvoda Gavro Vuković (Lijeva Rijeka, 1852 – Berane 1928) je sin jednog od najznamenitijih crnogorskih vojvoda. U svojim memoarima, Gavro ...
eSpona
Objavljeno: 27/07/2018
promocija-knjige-iguman-mojsijePromocija knjige „Iguman Mojsije“, autora Đorđija Maksimova Ojdanića, obaviće se u subotu, 28. jula, u amfiteatru Srednje medicinske škole „Dr Branko Zogović“. ...
eSpona
Objavljeno: 25/07/2018
promocija-knjige-rusi-u-crnoj-gori-autora-zorana-loktionovaPromocijom knjige “Rusi u Crnoj Gori”, autora Zorana Loktionova, završava se ovogodišnja manifestacija “Dani ruske kulture”, koja je održana u sklopu “Beranskog ...
eSpona
Objavljeno: 23/07/2018
clanovi-kud-duga-otputovali-na-festival-u-rumunijiČlanovi beranskog KUD „Duga“ otputovali su danas za Rumuniju gdje će nastupiti na Međunarodnom festivalu. Festival je za djecu i omladinu takmičarskog karaktera, a ...
eSpona
Objavljeno: 23/07/2018
iz-stampe-izasao-12-broj-novina-sjeveraNovine sjevera i u najnovijem broju (12) čuvaju dobru uređivčku praksu kombinujući tekstove raznovsne tematike - od naučnoistraživačkih, preko putopisnih do ...
eSpona
Objavljeno: 20/07/2018
poceli-dani-ruske-kultureIzložbom fotografija „Najljepša zemlja“, koju je priredilo Rusko geografsko društvo iz Beograda, održanom u Spomen kući vojvode Gavra Vukovića i koncertom Ruskog ...
eSpona

Predstavljamo knjigu:

Iz ugla satiričara:

Preporučujemo knjigu:

 

Zeljko Rutovic Postmediji knjiga

 

Kolumne:

Priča eSpone