Avdo MedjedovicU izdanju Matice Bošnjaka iz Novog Pazara upravo je izašao iz štampe treći ep Avda Međedovića iz Bijelog Polja "Mustaj - beg Lički", koji su, kao i predhodva dva "Ženidba Smailagić Meha" i "Osman -begD elibegović" snimili i zapisali naučnici sa Harvaardskog univerziteta, a za štampu priredio književnik i profesor, Hodo Katal.

Od prvog objavljivanja veličanstvenog epa "Ženidba Smailagić Mehe" "Homera sa Obrova“, Avda Međedovića, iz čuvene zbirke profesora Harvardskog univerziteta Milmana Perryua i njegovog nastavljača Alberta Lorda, 1987. godine, pa do prošle i ove godine, nije bilo većeg i značajnijeg kulturnog  poduhvata, kada je u pitanju usmena književnost, od objavljivanja dva nova, takođe veličanstvena epa Avda Međedovića "Osman - beg Delibegović" i "Mustaj - beg Lički" koje je za štampu priredio poznati pjesnik i naučano istraćivački radnik i profesor književnosti, Hodo Katal iz Novog Pazara.

Iako je od objavljivanja prvog epa, "Osman - beg Delibegović" (14.385  stihova) prošlo više od godine dana, u Crnoj Gori skoro da nije objavljena ni novinska ili televizijska vijest o tom djelu, ili je to autoru ovih redova promaklo? U svakom slučaju bez ikakve rezerve se može tvrditi da je ovaj ep, kojim bi se ponosile zemlje sa daleko razvijenijim kulturnim tradicijama, kao što su Njemačka, Francuska, Engleska pa i Sjedinjene američke države, u nas praktično prećutan. Iz straha da se to ne dogodi i sa epom Mustaj - beg Lički (8.923 stiha) koji je ovih dana objavljen u izdanju Matice Bošnjaka iz Novog Pazara, a kojeg  je za štampu priredio i predgovor napisao Hodo Katal, su i ovi redovi, iako sebe ne smatram toliko kompetentnim da sudim o ovako vrijednim epskim tvorevinama koje su zadivile naučnike sa Harvardskog univerizeta i koji su u dva navrata tokom prošlog vijeka dolazili i po nekolikio mjeseci boravili u Bijelom Polju i između ostalog pored "Ženidbe Smailagić Meha" snimili i zapisali i ova dva velika epa - velika i po obimu i po umjetničkim kvalitetima, leksici i mnogim drugim osobenostima. Čak, smatram, da je daleko svrsishodnije bilo da su bošnjačka udruženja koja su ovih dana uputila inicijativu da se iz školskih programa izbace Njegošev "Gorski Vijenac" i Kišov "Peščanik", tražila da se u programe osnovnih, srednjih škola, a obavezno fakulteta gdje se izučava književnost, uvrste i djela Avda Međedovića: "Ženidba Smailagić Meha", "Osman -beg Delibegović" i "Mustaj-beg Lički"!

Homer sa Obrova

Ko nije bio u prilici da pročita pomenuta tri epa Avda Međedovića, može s pravom pomisliti da ima pretjerivanja u konstaticajama naučnika sa Harvardskog univerziteta, Milmana Perriya i Alberta Lorda, naučnika poznatih po rješenju takozvanog homerskog pitanja, koji su za epskog pjesnika i kazivača Avda Međedovića tvrdili da su u Bijelom Polju našli svog Homera. Međutim, kada se pročitaju ova tri epa, koja su po broju stihova znatno nadmašili Homerove "Ilijadu" i "Odiseju" lako će se uvjeriti u opravdanosti jednog ovakvog poređenja, tvrdnje, kako god...

Čak bi se u nekim djelovima tako moglo govoriti i kada su u pitanju i čisto književni kvaliteti, mada su harvardski naučnici, prije svega, istraživali: da li je moguće da jedno djelo takvog obima može biti djelo usmene tvorbe i u to se, kada su upoznali Avda Međedovića sa Obrova kod Bijelog Polja, u potpunosti uvjerili.

O grandioznom, antologijskom epu "Ženidba Smailagić Meha" Avda Međedovića je ipak, dosta govoreno. Čak je i najbolji poznavalac narodne književnosti u nas prof. dr Novak Kilibarda u dnevnom listu "Pobjeda", svojevremeno, napisao veoma dobru i zapaženu studiju na skoro čitavoj stranici ovog glasila i time se "odužio" epskom pjevaču i pjesniku Avdu Međedoviću, jer u prvim njegovim danima "profesorovanja" na Fakultetu za književnost, ni sam nije o njemu govorio, jer jednostavno za djela ovakve vrste Međedovića se i nije znalo.

Za razliku od ovog epa, u Crnoj Gori se, bar kada je javno oglašavanje u pitanju, o veličanstvenom epu "Osman-beg Delibegović" skoro ništa ne zna. Upravo stoga, za ovu priliku, nekoliko najosnovnijih podataka: Ovaj ep su u dva navrata prvo zapisali i snimili Milman Peri i Albert Lord, a transkkript teksta, književnik Hodo Katal je dobio od dr Zlatana Čolakovića, takođe jednog od zaslužnijih naučnika za "otkrivanje" nenadmašne epike Avda Međedovića i njegovo približavanje čitaocima.

Radnja ovog epa od 14.385 stihova je veoma zanimljiva, iako se drži tradicionalnih okvira velikih epova poput Homerove "Ilijade“. Osman - begu Delibegoviću, alajbegu Osječkom, su nestale dvije kćerke i sin a da se ništa ne zna da li su zarobljeni ili ubijeni. U takvoj situaciji on je, dakako, veoma nervozan i praktično od tada odvojen od svijeta i života.

Braho Adrovic knjizevnikPošto je popio jutarnju kafu, sa svojom pratnjom, onako izgubljen, što bi se reklo prostim narodnim žargonom, ide na bedeme Osijeka i posmatra u daljinu. Tu, naoko mirnu i svakodnevnu scenu prekida dolazak jednog mladog junaka, za koga se kasnije, kada ga je primio, ispostavilo da je njegov sestrić, Jusuf Silić, za koga on nije znao ni da postoji.

U toku proslave koju je beg organizovao tim povodom pristiže još jedan silan junak koji ubrzava tok radnje i događaja. Riječ je o junaku glasonoši Luki Pavićeviću, odbjeglom vitezu iz grada Kajsara. On je prvo Osman -begu Delibegoviću saopštio radosnu vijest da je troje njegovo djece zarobljeno i da se nalazi u toj dalekoj zemlji. Donosi i potvrdu te svoje vijesti koju je zarobljena begova kćerka Fata svojom krvlju ispisala na parčetu svog rukava.

Luka Pavićvić je i ispričao da je u toj zemlji doživeo poniženje od ljepotice Jele Vukovića dženerala, koja mu se obećala i nakon što je on dugo čekao, prevarila i na taj način ponizila. Ogorčen zbog poniženja koje je doživio Luka Pavićević traži od Osman-bega Delibegovića da mu pomogne da ode u daleku zemlju Kajsar, oslobodi njegovu djecu i zarobi ljepoticu Jelu kojoj je obećao da će joj se osvetiti. Beg oduševljen viješću da su mu djeca živa, odmah šalje knjige po čitavoj Boni i Hercegovini i poziva sve glasovite junake da prikupe vojsku i da mu pomognu da ih oslobodi. Na poziv osječkog bega odazivaju se svi glaosoviti epski junaci i kad je sakupljena ogromna vojska odlazi preko nekoliko kraljevina, pri čemu se vode krvave borbe u kojima su se posebno isticali Tale od Orašca Luka Pavićević i Osman-begov sestrić  Jusuf Silić. Zahavlujući činjenici da su u tim bojevima učestvovali svi epki junaci iz Bosne uključujući i Luku Pavićevića, osvojen je i grad Kajsar, zarobljena ljepotica Jela i oslobođeno troje zarobljene djece Osmana Delibegovića.

Vojska, potom, vodeći krvave bitke i u povratku, dolazi u Osijek gdje je organizovano ogromno slavlje. O ovom velikom podvigu obaviješten je i Sulejman Veličanstveni koji je pozvao Osman-bega Delibegovića i druge njegove glavare, uključujući i Luku Pavićevića da ga posjete u Stambolu, gdje je izmđu ostalog Luki Pavićeviću za nagradu za junačka djela koja je iskazao dao posjede zemljišta u okolini Banja Luke da sagradi svoj dvor i obećao da će snositi sve troškove svadbe sa Jelom, nakon čega organizuje veliko svadbeno veselje.

I u drugom epu "Mustaj-beg Lički, glavni junak ovog epa je zanesen nerazumnom strašću prema ljepotici Janji sestri  Uzunović Jovana, na dan vjerskog praznika bajrama, bičuje svoju ženu koja je odbila da mu  da saglasnost da se pored nje na silu ženi ljepoticom Janjom. On potom, kakav je slučaj i u Homerovoj "Ilijadi", ide u rat zbog žene, sakuplja ogromnu vojsku i napada tvrđavu i dvore Jovana Uzunovića.

Iako je naišao na žestok otpor Mustaj-beg Lički uspijeva da se dokopa ljepotice Janje i uz pomoć svog  junaka Muja Hrnjice uspijeva da sa njom probije i dođe nadomak svog mjesta. Uprkos Mujovoj  preporuci da vodi Janju svome dvoru i da ne čeka ostatak vojske koja je još vodila borbu, on sa Janjom ostaje u šatoru jer mu je neprijatno da bez vojske sam ide u svoje dvore.

U međuvremenu Jovan Uzunović je uspio da od svog italianskog tasta - kralja, dobije pomoć u vojsci. Dok se oko njegovog dvora vodila krvava borba on je stigao Mustaj-bega Ličkog koji je uživao sa ljepotcom Janjom i u dvoboju uspio da ga pogubi i odnese njegovu glavu na bedeme svog utvrđenog grada i vrati svoju sestru nazad.

Velikom pogibijom Mustajbegove vojske i velikom žalošću u čitavoj Bosni završava se radnja prvog dijela epa.

U drugom djelu epa "Osveta Mustaj - bega Ličkog" radnja počinje kao i u prvom dijelu na sam dan bajrama, ali dvanaest godina kasnije, i to na inicijativu udovice Mustaj-bega Ličkog koja kori junake, u prvom redu najvećeg bošnjačkog epskog junaka, nasljednika Mustaj - bega Ličkog, Muja Hrnjicu, što ništa nije učinio da se osveti njen muž i skine njegova glava sa bedema tvrđave Jovana Uzunovića, koga inače upravo zbog njegovog podviga, podržavaju četiri kralja.

Uvrijeđen Mujo Hrnjica kupi vojsku u kojoj je bio i maloljetnji sin Mustaj - bega Ličkog, Bećir. U velikoj borbi u kojoj je i sam umalo poginuo od iste ruke od koje je poginuo i Mustaj - beg Lički, Jovan Uzunović je zarobljen i njega je kasnije svojim rukama ubio sin Mustaj - bega Ličkog, Bećir - beg. Uprkos obećanju koje je dao ljepotici Janji da mu pomogne da se osveti njenom bratu i da će se zauzvrat oženiti njome, bošnjački junak Halil Hrnjica pod pritiskom ostalih Bošnjaka, mora da ustupi Janju sinu Mustaj - bega, Bećir - begu, čime je pogazio riječ i na neki način postao tragičar ovog epa.

Vrijednosti dostojne najboljih djela helenske knjiiževnosti

Iako su oba epa Milman Peri i Albert Lord snimali eksperimentišući da bi potvrdili svoje pretpostavke, ova djela Avda Međedovića bi se mogla po mnogim elementima mjeriti sa najboljim epovima i tragedijama helenske književnosti - Homerovom "Ilijadom" i Sofoklovom tragedijom o Heraklu i Joli, kako je to dobro primijetio i Zlatan Čolaković - poznati istraživač djela Avda Međedovića i Muratage Kurtagića iz Rožaja. Posebno su impresivni opisi junaka, njihove opreme i sjaja, opisi opreme konja junaka koji ne govore, a koji razumiju šta im oni govore i šta žele. Izuzetno su lijepi i opisi ženskih ljepotica, njihove odjeće i opreme, a intersantno je da su i opisi sile i junaka iz protivničke vojske takođe veoma ubjedljivi i dobri, posebno Luke Pavićevića. Čak su i osobine Jovana Uzunovića i njegove ratničke sposobnosti, junaštvo i snaga, prikazani u boljem svijetlu od najboljih bošnjačkih junaka, što je odlika velikih i nepristrasnih epskih pjevača i pjesnika.

Posbno je (i u jednom i drugom epu) intersantan opis junaštva, opreme i konja Tala od Orašca, bez koga se nije moglo ići ni u jedan veći boj. Za razliku od ostalih junaka, koji su u zavisnosti od položaja koji pokrivaju, okovani u zlatu, kadifi i mletačkoj svili, a takođe i njihovi konji, Tale od Orašca dolazi u pocijepanom odijelu, a i konj mu je sirotinjski opremljen. U borbi on je, međutim, junak nad junacima, koji ide na najteža i najutvrđenija mjesta, kako je, kada je u pitanju junaštvo, ne i oprema, prikazan i Luka Pavićević. Ono što je, takođe, impresivno u ovim djelima je bogatstvo jezika, turcizama i lokalizama koje bi bilo idealnom osnovom za nečiju doktorsku disertaciju. Veoma je slikovito prikazano prikupljanje i logoravanje vojske prije odlaska u ratni pohod.

Ono što zaslužuje žaljenje je što oba epa nijesu snimana u idelnim uslovima, što je prilikom snimanja na magnetofonske trake pjesnik i pjevač Avdo Međedović, prekidan i vraćan da govori ili pjeva neku drugu epsku pjesmu i da se odmah potom vraća da nastavi kazivanje i tvorbu već započetog epa, pa se, upravo u tim djelovima, osjeća pad koncentracije pjesnika - pjevača i usporeniji i nespretniji "ulazak" u pravu pjesničku formu, ako se tako može reći.

No, bez obzira na te povremene padove, a vjerovatno i dosta grešaka u transkripciji, čitaoci koje zanima usmena književnost dobili su dva nova vrhunska djela. U najkraćem: još dva antologijska epa Avda Međedovića, kojima je nesumnjivo značajno obogaćena cjelokupna južnoslovenska usmena književnost. U prvom redu epika.

Braho Adrović

 

Aforizam dana:

Rekao sam šta mislim. Saslušan sam.
Milenko Miro Šarac
Aforizmi >>>

eSpona OTV EU

Otvorena televizija

viskom 300x250

Kultura

Objavljeno: 15/03/2019
udruzenje-princeza-ksenija-organizuje-u-lovcencu-finalno-vece-recitatora-na-crnogorskom-jezikuPovodom organizovanja III Pokrajinske smotra recitatora na crnogorskom jeziku Udruženje “Princeza Ksenija” iz Lovćenca oglasilo se saopštenjem za javnost. ...
eSpona
Objavljeno: 14/03/2019
dr-drasko-dosljak-akademijina-knjiga-o-zuvdiji-hodzicu(„Mediteranac s Prokletija“, Djelo Zuvdije Hodžića u književnoj kritici, Crnogorska akademija nauka i umjetnosti, Podgorica, 2018, 317 str.) Krajem 2018. godine, ...
eSpona
Objavljeno: 08/03/2019
glas-holmije-ovaj-casopis-je-brdo-u-nasoj-srpskoj-kulturi-sto-rijec-holmija-i-znaciIz štampe je izašlo novo, trideset i osmo izdanje časopisa za književnost, istoriju i kulturu „Glas Holmije“, koji izlazi na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu u ...
eSpona
Objavljeno: 06/03/2019
zakazana-promocija-romana-crvena-goraSrpsko istorijsko-kulturno društvo “Nikola Vasojević” organizuje promociju romana "Crvena Gora", autora Željka Čurovića. Promocija je zakazana za četvrtak, sedmi ...
eSpona
Objavljeno: 05/03/2019
prof-dr-drasko-dosljak-novo-izdanje-vesovicevih-vasojevicaNajznačajnije djelo dr Radoslava Jagoša Vešovića, monografija „Pleme Vasojevići“, doživjelo je još jedno izdanje. Ovoga puta izdavač je Centar za kulturu Berane ...
eSpona
Objavljeno: 28/02/2019
medijska-kultura-iz-stampe-izasla-knjiga-kosmicki-logos-drustvaU izadanju Medijske kulture, a  u okviru edicije: Teorija medija, izašla je knjiga “Kosmički logos društva (sociološke inovacije)”, a utora prof. dr Slobodana ...
eSpona
Objavljeno: 27/02/2019
nova-knjiga-sarm-stiha-velimira-ralevicaOd prve objavljene stihozbirke Velimira Ralevića (“Nebo kuća beskućnika”) prošlo je 25 godina. Ovih dana je štampana i njegova dvadeseta knjiga – pod naslovom ...
eSpona
Objavljeno: 21/02/2019
petnjica-iz-stampe-izasla-naucna-publikacija-o-bihorskom-cilimuIz štampe je izašla prva naučna publikacija o bihorskom ćilimu, nematerajalnom kulturnom dobru Crne Gore. Publikacija je štampana na našem i engleskom jeziku, a ...
eSpona
Objavljeno: 16/02/2019
pred-citaocima-32-broj-medijskih-dijalogaIz štampe je izašao trideset i drugi broj časopisa za istraživanje medija i društva ,,Medijski dijalozi“. Ovaj broj donosi dvadeset i četiri autorska rada i tri ...
eSpona
Objavljeno: 15/02/2019
medijska-kultura-obiljezava-jubilej-u-narodnoj-biblioteci-radosav-ljumovicPovodom skromnog jubileja - izašlih 10 knjiga u okviru edicije Teorija medija, izdavača Medijske kulture, danas će se u Narodnoj biblioteci "Radosav Ljumović", u ...
eSpona
Objavljeno: 11/02/2019
u-bijelom-polju-odigrana-predstava-ko-seta-oko-svijetaPredstavom "Ko šeta oko svijeta'' glumci pokazali su sjajan talenat, što je dokazala i emotivna reakcija bjelopoljske publike. Tako je predstavu i nastup glumaca ...
eSpona
Objavljeno: 07/02/2019
beogradske-price-milije-pajkovica(Milija Pajković "Čarobni krug dvojkom“, Pegaz, 2019.) Ovih dana je iz štampe izašla zbirka kratkih priča Beranca Milije Pajkovića, pod nazivom, Čarobni krug ...
eSpona
Objavljeno: 05/02/2019
kolasin-kroz-prizmu-kolasinskih-novostiKolašinske novosti u decembarskom izdanju nastavljaju da izvještavaju o temama koje ukazuju na razvojne potencijale grada na Tari. U broju 42 donose izvještaje o ...
eSpona
Objavljeno: 02/02/2019
novine-sjevera-uskoro-i-u-elektronskom-izdanjuNovine sjevera u decembarskom izdanju nastavljaju da ukazuju na razvojne potencijale sjevera Crne Gore. U broju 14 donose razgovor sa mr Petrom Smolovićem ...
eSpona
Objavljeno: 01/02/2019
akcija-veliko-srce-malom-srcu-u-mojkovcu-mladi-pjevaju-za-nikolinuU subotu, drugog februara, u mojkovačkom Centru za kulturu "Nenad Rakočević" održaće se dobrotvorni koncert u cilju prikupljanja novčanih sredstava za osmogodišnju ...
eSpona
Objavljeno: 01/02/2019
nauciti-mlade-da-prepoznaju-lazne-vijestiGimnazija "Slobodan Škerović" i Međunarodni naučni časopis "Medijski dijalozi" potpisali su Memorandum o saradnji u cilju promocije javnog interesa u oblasti ...
eSpona
Objavljeno: 30/01/2019
prof-dr-drasko-dosljak-putopisi-dejana-vukovicaDejan Vuković: "Londonski zapisi", Podgorica 2019 Knjiga Dejana Vukovića (Podgorica, 1972) "Londonski zapisi" nastala je, kako i sam autor kaže, u periodu od 2008. ...
eSpona
Objavljeno: 25/01/2019
zakazana-finalna-pokrajinska-smotra-recitatora-na-crnogorskom-jeziku-u-vojvodiniFinalno takmičenje treće Pokrajinske smotre recitatora na crnogorskom jeziku učenika osnovnih i srednjih škola sa teritorije Autonomne Pokrajine Vojvodine održaće ...
eSpona
Objavljeno: 24/01/2019
petnjica-slovenci-grade-preciscivac-otpadnih-vodaSlovenačka razvojna agencija (CMSR) će u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma Crne Gore, finansirati izgradnju biljnog prečišćivača za otpadne vode ...
eSpona
Objavljeno: 22/01/2019
beranska-umjetnicka-kolonija-kao-jedina-iz-crne-gore-primljena-je-u-medunarodnu-organizaciju-issaMeđunarodna umjetnička kolonija, koju od 2012. godine organizuje Centar za kulturu Berane, nedavno je primljena u međunarodnu, nekomercijalnu, nevladinu, ...
eSpona
Objavljeno: 20/01/2019
doc-dr-mirko-jakovljevic-filosofska-nit-prozeta-kroz-medijsku-sferuZbornik radova, Sporedna uloga istine u medijima, (2018), Sveučilište Sjever i Centar za filozofiju medija i mediološka istraživanja, Zagreb Međunarodni naučni ...
eSpona
Objavljeno: 16/01/2019
dr-mirko-jakovljevic-citaoci-romana-medu-svjetovima-prelistavaju-albume-sopstvenih-zivitaNovak Rutović, Među svjetovima, (2018), Štampa 3M Makarije, Podgorica Roman Novaka Rutovića, “Među svjetovima” realna je priča iz “naših” krajeva. Ispisana je u ...
eSpona
Objavljeno: 14/01/2019
uspjesno-autorsko-vece-braha-adrovica-u-luksemburguU subotu, 12. januara, u luksemburškom Rumelanžu, uspješno je održano autorsko veče Braha Adrovića - beranskog književnika i pjesnika. Organizator ove odlično ...
eSpona
Objavljeno: 14/01/2019
nova-predstava-komedije-ne-mogu-da-platim-i-necu-da-platimU četvrtak, 17. januara, u sali Centra za kulturu Berane biće izvedena pozorišna predstava “Ne mogu daplatim i neću da platim”. Ta pozorišna redstava  je ...
eSpona
Objavljeno: 10/01/2019
zakazano-autorsko-vece-braha-adrovica-u-luksemburguAutorsko veče beranskog književnika Braha Adrovića, zakazano je za subotu, 12. januar. Veče će se održati u Rumelanžu (Luksemburg) sa početkom u 19 časova, a ...
eSpona
Objavljeno: 09/01/2019
milana-vujicic-iz-zrenjanina-pobjednica-konkursa-na-temu-crna-gora-vjecni-plamen-slobodePovodom rezultata ostvarenih na literarnom konkursu na temu „Crna Gora, vječni plamen slobode“, koji je raspisalo Udruženje Crnogoraca Srbije „Krstaš“ saopštenjem ...
eSpona
Objavljeno: 03/01/2019
petnjicki-centar-za-kulturu-zavrsio-godinu-izlozbom-petnjicom-rodni-gradeOtvaranjem izložbe slika pod nazivom “Petnjico, rodni grade”, Centar za kulturu u toj opštini završio je 2018.godinu, Izložbu je otvorio Samir Agović - ...
eSpona
Objavljeno: 02/01/2019
intervju-aljo-smailagicKap po kap - puna kapa Jedan od onih koji su generacijama Ivangrađana djetinjstvo obojili valerima najljepših uspomena, i čitavo jedno vrijeme poznato i prepoznato ...
eSpona
Objavljeno: 25/12/2018
pred-citaocima-decembarski-broj-nove-slobodeDeveti broj časopisa „Nova Sloboda“ izašao je iz štampe. Broj otvara Foto reportaža sa Omaža Radulu Vešoviću, održanog u Beogradu, a obogaćen i izložbom ...
eSpona
Objavljeno: 20/12/2018
nova-knjiga-podgoricki-medaljoni-slobodana-vukovicaNa kraju ove godine, Slobodan Vuković (Berane, 1940) nas je obradovao još jednom svojom knjigom. Autor petnaestak knjiga umjetničkih reportaža i putopisa objavio je ...
eSpona
Objavljeno: 19/12/2018
pred-citaocima-29-broj-casopisa-komunaNovi broj časopisa za lokalnu samoupravu i njegovanje baštine "Komun@", peti po redu u ovoj godini, odštampan je i već se nalazi na prodajnim mjestima širom Crne ...
eSpona
Objavljeno: 18/12/2018
lice-cenzure-novi-broj-casopisa-medijska-kulturaRukopis „Lice cenzure - sloboda mišljenja i tržište“, autorke Vesne Ivezić, objavljen je u ukviru edicije „Teorija medija“, koju je ustanovio časopis „Medijska ...
eSpona
Objavljeno: 12/12/2018
krstas-na-cetinju-predstavljena-knjiga-janko-brajovic-i-crna-goraPovodom promocije knjige „Janko Brajović i Crna Gora“, održane na Cetinju, saopštenjem se oglasilo Udruženje Crnogoraca u Srbiji „Krstaš“. Dostavljeno saopštenje ...
eSpona
Objavljeno: 11/12/2018
veceras-pocinje-festival-ubrzajFilmski festival o ljudskim pravima “Ubrzaj” u Beranama počinje večeras projekcijom filma „Osmi povjerenik“. Projekcija filma je zakazana za 19 časova, u beranskom ...
eSpona
Objavljeno: 11/12/2018
otvorena-izlozba-slika-borisa-vujovicaSamostalna izložba slika profesora Borisa Vujovića, otvorena je sinoć u Spomen kući  vojvode Gavra Vukovića. Postavku čini 16 Vujovićevih slika, a izložbu je ...
eSpona
Objavljeno: 06/12/2018
promocija-knjige-zvjezdani-fenjer-autora-denisa-bulicaPromocija knjige „Zvjezdani fenjer“, autora Denisa Bulića, zakazana je za petak, sedmi decembar. Promocija knjige ovog Beranca će se održati u sali Sentra za ...
eSpona
Objavljeno: 05/12/2018
mojkovac-obavljena-promocija-knjige-podgoricka-skupstina-i-crnogorski-identitetKnjiga „Podgorička skupština i crnogorski identitet“, autora dr Gorana Sekulovića promovisana je u Mojkovcu. Promocija je obavljena u sali Centra za kulturu „Nenad ...
eSpona
Objavljeno: 04/12/2018
izasao-dvobroj-casopisa-glas-vranesaIz štampe je izašao dvobroj Glasa Vraneša, neprofitnog glasila za očuvanje baštine i tradicije. Kako je saopšteno iz Redakcije, radi se o dvobroju (8. i 9.) koji ...
eSpona
Objavljeno: 02/12/2018
velimir-ralevic-poetska-bajka-od-povjerenja(Branka Miletić Кovačević, „Sva su djeca za medalju“, zbirka pjesama za djecu, „Pegaz“- Bijelo Polje, 2018 god. 76 str.) Кnjiga Branke Miletić Кovačević ...
eSpona
Objavljeno: 29/11/2018
odrzana-promocija-knjige-mediji-i-novinarstvo-u-praksiU mojkovačkom Centru za kulturu "Nenad Rakočević", sinoć je promovisana knjiga "Mediji i novinarstvo u praksi" autora doc. dr Mirka Jakovljevića i prof. dr Radenka ...
eSpona
Objavljeno: 28/11/2018
beranski-arheolozi-ce-obaviti-konzervatorski-tretman-eksponata-iz-petnjiceArheolog i samostalni istraživač i muzejski savjetnik Polimskog muzeja, Predrag Lutovac i Milija Pantović, diplomirani konzervator Polimskog muzeja ...
eSpona
Objavljeno: 27/11/2018
medijska-kultura-bogatija-za-knjigu-globalizacija-drzava-medijiIz štampe je izašao, novi, po redu 17. broj Medijske kulture, regionalnog naučnog stručnog časopisa iz oblasti  medija. U okviru ustanovljene edicije "Teorija ...
eSpona
Objavljeno: 26/11/2018
cekajuci-ministra-u-beranskom-centru-za-kulturuPozorišna predstava „Čekajući ministra“, beogradskog pozorišta „Akademija 28“ zakazana je za utorak, u Centru za kulturu. Početak predstave je u 20 časova. Kako ...
eSpona
Objavljeno: 24/11/2018
beograd-otvorena-retrospektiva-radova-jarmile-vesovicU Kući legata, u Beogradu, 22. novembra 2018, otvorena je retrospektivna izložba Jarmile Vešović Rouz. Izložene su slike, crteži, instalacije, kombinovana tehnika, ...
eSpona
Objavljeno: 21/11/2018
na-festivalu-humora-satire-i-karikature-u-danilovgradu-brahu-adrovicu-urucena-nagrada-za-najbolju-pjesmuU velikoj dvorani Centra za kulturu u Danilovgradu održan je 19. Crnogorski festival humora, satire i karikature, koji je imao i međunarodni karakter a na kojem je, ...
eSpona
Objavljeno: 19/11/2018
krstas-raspisan-literarni-konkurs-crna-gora-vjecni-plamen-slobodePovodom raspisivanja literarnog konkursa „Crna Gora, vječni plamen slobode“ saopštenjem se oglasilo Udruženje Crnogoraca Srbije „Krstaš“. Dostavljeno saopštenje ...
eSpona
Objavljeno: 18/11/2018
autorsko-vece-zeljko-rutovic-je-cuvar-zdravog-u-medijima-i-drustvuU multimedijalnoj sali Opštine Mojkovac održano je autorsko veče teoretičara medija, kulturologa i publiciste mr Željka Rutovića. Nakon uvodne riječi Rodoljuba ...
eSpona
Objavljeno: 14/11/2018
mojkovac-zakazano-autorsko-vece-zeljka-rutovicaU organizaciji Centra za kulturu, 16. novembra u 19 časova u multimedijalnoj sali Opštine Mojkovac održaće se autorsko veče teoretičara medija, kulturologa i ...
eSpona
Objavljeno: 12/11/2018
prof-dr-drasko-dosljak-lirika-velisave-seke-metdonajU izdanju Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore nedavno je iz štampe izašla knjiga “Parče sunca”, autorice Velisave Seke Metđonaj (Podgorica, ...
eSpona
Objavljeno: 11/11/2018
foto-reportaza-urucenje-nagrade-dialogos“Samo profesionalni i etički kodirani mediji mogu biti kontrolori svih grana vlasti. Zato su nam svima potrebni mediji koji rade u interesu javnosti, a ne oni koji ...
eSpona

Predstavljamo knjigu:

Iz ugla satiričara:

Preporučujemo knjigu:

 

Zeljko Rutovic Postmediji knjiga

 

Kolumne:

Priča eSpone