"Кad skidaju krila", UNIREКS, Podgorica, 2018.

Kad skidaju krila knjigaPoznato je da status autorstva nije isti za umjetnika klasičnog stila koji obnavlja tradicionalni poetski princip stvaranja djela od avangardnog „otkrivanja novog estetskog doživljaja stvarnosti”, koji se danas može pročitati u jednom dahu, iskazujući se u redukovanom sadržaju o(ne)stvarenog bića svijeta, koje je lišeno dubine, a svijest o njemu svedena na isprekidani niz stanja i reakcija, na impulse iz okoline, „po pravilu jednostavnog i sugestivnog jezika”.

Pripovjedač, Aleksandar Ćuković, baveći se svojom gotovo trodimenzionalnom profesijom, politikologa, novinara i pisca, koristi, čini se, najkarakterističnija i, rekao bih, ponajbolja dostignuća kratke priče, kada pisac u njemu pokušava da protumači nedokučivost ljudske sudbine. Кako su ove priče mahom samostalnih motiva, jednostavnije je, a možda i svrsishodnije, čitati ih kao zasebne cjeline u kojima autor gleda na sopstvenu stvarnost, nerijetko  pjesnika, tvorca dosjetke, zagonetke, ili čak i aforizma. Tako postaje, uslovno rečeno, aktivni sudionik i junak, u teorijskom smislu, sopstvenog narativnog prosedea, koji dodire sa spoljnjim svijetom ostvaruje preko lično redukovanih senzacija, fragmentarno isparcelisanog svijeta, koje ta fragmentarnost i ispercelisanost ujedinjuje u jednu sadržajno tematski šaroliku cjelinu svakodnevice. Samim činom poštovanja teorijskog principa, „jedinstva radnje, tona, raspoloženja i utiska”, pripovjedač uviđa da nema objektivne istine u narativnom kontekstu kratke priče, kao i u poeziji ako se najvišim stepenom literarne igre ne demistifikuje teško i kontroverzno breme stvarnosti, ukazujući na činjenicu, gdje je  sama stvarnost prazna i nisko produktivna bez intervencije samog pisca koji svoj toj banalnosti i trivijalnosti udara pečat umjetničkog.

Sržnom misli „intervencije samog pisca koji svoj toj banalnosti i trivijalnosti udara pečat umjetničkog” ulazimo u domen don-kihotovske, gotovo dramski intonirane borbe pisca kratke priče sa sobom, dok sjedi za radnim stolom, sa teško iskazivim beketovskim prećutkivanjima i pauzama generišući događanje u nedogađanju, sa što manje riječi, likova i slika, što je danas, čini se,  glavna odlika kratke i sve kraće priče, čija se mjera i veličina ne da omeđiti šaroliko proklamovanom estetikom postmodernizma. U toj grupaciji pripovjedača kratkih pripovijednih, gotovo fragmentarnih formi i vrtoglavo nepredvidivih obrta u domenu „stvarnosti”, konačno nema mjesta za pripovjedače aristotelovskog zakona logičkog mišljenja, kada sam pojam stvarnosti postaje problematičan i relativan ćukovićevskom spoznajom odnosa u svakodnevnici, potvrdivši ih  drugom zbirkom kratkih priča „Кad skidaju krila”, a pripovjedač, čini se, postaje „predvodnikom nove generacije pripovjedača... prefinjeno istančanog senzibiliteta”.

Shvativši da riječi valja proređivati i ostavljati samo one stožerne oko kojih se grupišu glavne misli i osjećanja, već na početku naš pisac u ovom literarnom prosedeu, koji je iz Amerike prešao u Evropu, u uslovima svakodnevnog života, neočekivano i snažno na minimalnom prostoru  postiže maksimalan učinak,  u skladu sa uvjerenjem postmodernista da su sve velike priče već ispričane, a u životu pojedinca nema uzbudljivih događaja, kada su njegovi dani gotovo svakodnevno dosadni i prazni, krećući se po alegorijski kružnoj putanji, zapravo po utvrđenoj šemi obesmišljenog života. Iz saznanja da u tom krugu besmisla, imamo malo, ili nimalo vremena za zadovoljenje svoje duhovne potrebe za čitanjem, uslovno rečeno, „ozbiljne literature”, proizilazi da je budućnost književnosti u kratkim formama (?), pravdajući se se novom formulom da je „okean okean i u čaši vode”. Zapravo, da je jedan život, jedan njegov tren punopravan odraz opšteg zakona života.

Uvodnom pričom „Sužavanja”, sastavljenoj iz šest, samo prividno  stilski i, čini se,  misaono raznovrsnih, rejmonkenoovskih „stilskih vježbi” A. Ćuković demonstrira „primjer sažimanja teksta”, svodeći ga u poslednjoj, šestoj fazi, na nekoliko, gotovo lirski intoniranih riječi, na način Vaska Pope.

 „Najcrnji. / Mrkli. / Mrak. / Pad.”

Moguće je da „realni pjesnikov svijet sužava” svoje vitalne mogućnosti „padom” u sistemsko raspadanje, „sužavanjem u riječima”, da bi u kratkoj priči „To nešto”, dezintegrisani svijet konačno nestao u postepenom postupku građenja „nesjećanja”, u „nebuli”.

Pripovjedač kratke priče stvarni i fingirani svijet ponekad, uistinu kratko i sa spoljnje strane, ne ulazeći u suštinu iskazanog, sa toplih usana narodnog pripovjednog prosedea, uključuje se u svijet bajkovitih priča, uistinu insistirajući na antibajkovitom smislu, kao što se događa u naslovljenoj priči knjige „Кad skidaju krila”, kojom, zapravo, demonstrira u narodu skoro zaboravljenu apokrifnu varijantu  o „preobražaju Anđela u Đavola”. Isto tako, već prvom rečenicom u priči „Drveno doba”, asocira na bajkovit „sadržaj”: „U pradavna vremena, u nekoj možda ne tako dalekoj zemlji, živio jedan čovjek koji je imao drvene noge i drvene ruke, kojima je drveno mahao”. Podsjeća li na Pinokia”? Samo na početku. Da bi poslije sam pisac „razvio obrt”, na tipično ćukovićevski način, iznenadnu vezu prošlog sa današnjim vremenom, ”školom i internetom”. Na toj već provjerenoj matrici, način iznenadnih, zapravo neočekivanih obrta i poenti, nadovezuju se priče iz ranog djetinjstva: „Poštar”, „Polazim”, „Naljepnica”. Ili „kroki balkanske bijede” u priči „Ljiljin otac”, koji je bio uvjeren da „u djecu treba ulagati', mislio je',isplatiće se... Mora!”.

Tu je i, bar meni, kao čitaocu, neobična u ovom kontekstu, priča koja svojom intonacijom i stilskim sredstvima izvlači iz, već možemo nazvati „ćukovićevskog prosedea”, „Adelbert Voren”, neobično podsjetivši na borhesovski način ulaženja u više nivoa stvarne i oniričke „stvarnosti”.

Dakle, u svijetu gotovo mehaničkog ponavljanja pisac, zapravo njegovi junaci, ne vide nikakav viši smisao, gdje ugroženi  čovjek gotovo da ne uviđa razliku između površnog i suštinskog, te usitnjavanjem sopstvenog života do besmisla, putem eliptičnosti, ironije do sarkazma, povezuje svijet u jednu gotovo bezličnu i atrofičnu viziju duhovnog raspadanja, samo naoko nepovezan i antinomičan svijet, gdje vladaju zakoni opstrukcije i destrukcije. Dezintegraciju ličnosti i njen najčešće gubitnički kraj pokazuje tehnikom škrtih, najčešće neutralnih, bezličnih opisa svakodnevnog, po inerciji, bitisanja.

Sve je tu i svi smo tu. Vidljivi i nevidljivi, materijalizovani i eterični, trivijalni i imaginarni, plodni i sterilni, shvaćeni kao produkt ništavila, živeći od besmisla do besmisla, u fragmentima, jer sve je stvarno, bar onoliko koliko je izmišljeno, omogućavajući piscu da tvori, gotovo irealan prostor „nestvarne zemlje”, još nestvarnijih ljudi, zemlje, koju drugačije ne bi mogli nazvati osim Apsurdnom, u beketovskom smislu, gdje se sve događa u nedogađanju. Takav svijet je lišen dubine, a svijest pojedinca svedena na isprekidani niz trenutnih stanja i reakcija na impulse okoline. Sve se događa na nivou inscenacija čiji je cilj utapanje pojedinca u fragmentarnost iskaza i nedovršenu, otvorenu fabulu literarnog svijeta.

Da rezimiram ovaj kratak osvrt na „neobičnu knjigu” još neobičnijeg naslova „Кad (anđelima) skidaju krila”. Pročitavši je shvatićemo, da u čovjeku oduvijek postoje kratki ili dugi odrazi „onestvarene stvarnosti”, a kako ćemo je prezentovati čitalačkom publikumu zavisi od nas samih. Zato je valja uzeti u ruke i iščitavati povremeno sa dvostruko jakim osjećanjem privlačenja ili odbijanja, svejedno, jer zadatak tumača je da navede čitaoca „na grijeh čitanja”, poslije pažljivo procijenjene umjetničke vrijednosti  teksta, kada danas u konglomeratu rodova i vrsta  nešto može biti poezija, nešto alegorija, a nešto i istorija, kao relativna supstanca proteklog vremena.           

Todor Živaljević

 

Aforizam dana:

Rođeni je aktivista, puzi od malih nogu.
Aleksandar Baljak
Aforizmi >>>

eSpona OTV EU

Otvorena televizija

viskom 300x250

Kultura

Objavljeno: 05/03/2019
prof-dr-drasko-dosljak-novo-izdanje-vesovicevih-vasojevicaNajznačajnije djelo dr Radoslava Jagoša Vešovića, monografija „Pleme Vasojevići“, doživjelo je još jedno izdanje. Ovoga puta izdavač je Centar za kulturu Berane ...
eSpona
Objavljeno: 28/02/2019
medijska-kultura-iz-stampe-izasla-knjiga-kosmicki-logos-drustvaU izadanju Medijske kulture, a  u okviru edicije: Teorija medija, izašla je knjiga “Kosmički logos društva (sociološke inovacije)”, a utora prof. dr Slobodana ...
eSpona
Objavljeno: 27/02/2019
nova-knjiga-sarm-stiha-velimira-ralevicaOd prve objavljene stihozbirke Velimira Ralevića (“Nebo kuća beskućnika”) prošlo je 25 godina. Ovih dana je štampana i njegova dvadeseta knjiga – pod naslovom ...
eSpona
Objavljeno: 21/02/2019
petnjica-iz-stampe-izasla-naucna-publikacija-o-bihorskom-cilimuIz štampe je izašla prva naučna publikacija o bihorskom ćilimu, nematerajalnom kulturnom dobru Crne Gore. Publikacija je štampana na našem i engleskom jeziku, a ...
eSpona
Objavljeno: 16/02/2019
pred-citaocima-32-broj-medijskih-dijalogaIz štampe je izašao trideset i drugi broj časopisa za istraživanje medija i društva ,,Medijski dijalozi“. Ovaj broj donosi dvadeset i četiri autorska rada i tri ...
eSpona
Objavljeno: 15/02/2019
medijska-kultura-obiljezava-jubilej-u-narodnoj-biblioteci-radosav-ljumovicPovodom skromnog jubileja - izašlih 10 knjiga u okviru edicije Teorija medija, izdavača Medijske kulture, danas će se u Narodnoj biblioteci "Radosav Ljumović", u ...
eSpona
Objavljeno: 11/02/2019
u-bijelom-polju-odigrana-predstava-ko-seta-oko-svijetaPredstavom "Ko šeta oko svijeta'' glumci pokazali su sjajan talenat, što je dokazala i emotivna reakcija bjelopoljske publike. Tako je predstavu i nastup glumaca ...
eSpona
Objavljeno: 07/02/2019
beogradske-price-milije-pajkovica(Milija Pajković "Čarobni krug dvojkom“, Pegaz, 2019.) Ovih dana je iz štampe izašla zbirka kratkih priča Beranca Milije Pajkovića, pod nazivom, Čarobni krug ...
eSpona
Objavljeno: 05/02/2019
kolasin-kroz-prizmu-kolasinskih-novostiKolašinske novosti u decembarskom izdanju nastavljaju da izvještavaju o temama koje ukazuju na razvojne potencijale grada na Tari. U broju 42 donose izvještaje o ...
eSpona
Objavljeno: 02/02/2019
novine-sjevera-uskoro-i-u-elektronskom-izdanjuNovine sjevera u decembarskom izdanju nastavljaju da ukazuju na razvojne potencijale sjevera Crne Gore. U broju 14 donose razgovor sa mr Petrom Smolovićem ...
eSpona
Objavljeno: 01/02/2019
akcija-veliko-srce-malom-srcu-u-mojkovcu-mladi-pjevaju-za-nikolinuU subotu, drugog februara, u mojkovačkom Centru za kulturu "Nenad Rakočević" održaće se dobrotvorni koncert u cilju prikupljanja novčanih sredstava za osmogodišnju ...
eSpona
Objavljeno: 01/02/2019
nauciti-mlade-da-prepoznaju-lazne-vijestiGimnazija "Slobodan Škerović" i Međunarodni naučni časopis "Medijski dijalozi" potpisali su Memorandum o saradnji u cilju promocije javnog interesa u oblasti ...
eSpona
Objavljeno: 30/01/2019
prof-dr-drasko-dosljak-putopisi-dejana-vukovicaDejan Vuković: "Londonski zapisi", Podgorica 2019 Knjiga Dejana Vukovića (Podgorica, 1972) "Londonski zapisi" nastala je, kako i sam autor kaže, u periodu od 2008. ...
eSpona
Objavljeno: 25/01/2019
zakazana-finalna-pokrajinska-smotra-recitatora-na-crnogorskom-jeziku-u-vojvodiniFinalno takmičenje treće Pokrajinske smotre recitatora na crnogorskom jeziku učenika osnovnih i srednjih škola sa teritorije Autonomne Pokrajine Vojvodine održaće ...
eSpona
Objavljeno: 24/01/2019
petnjica-slovenci-grade-preciscivac-otpadnih-vodaSlovenačka razvojna agencija (CMSR) će u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma Crne Gore, finansirati izgradnju biljnog prečišćivača za otpadne vode ...
eSpona
Objavljeno: 22/01/2019
beranska-umjetnicka-kolonija-kao-jedina-iz-crne-gore-primljena-je-u-medunarodnu-organizaciju-issaMeđunarodna umjetnička kolonija, koju od 2012. godine organizuje Centar za kulturu Berane, nedavno je primljena u međunarodnu, nekomercijalnu, nevladinu, ...
eSpona
Objavljeno: 20/01/2019
doc-dr-mirko-jakovljevic-filosofska-nit-prozeta-kroz-medijsku-sferuZbornik radova, Sporedna uloga istine u medijima, (2018), Sveučilište Sjever i Centar za filozofiju medija i mediološka istraživanja, Zagreb Međunarodni naučni ...
eSpona
Objavljeno: 16/01/2019
dr-mirko-jakovljevic-citaoci-romana-medu-svjetovima-prelistavaju-albume-sopstvenih-zivitaNovak Rutović, Među svjetovima, (2018), Štampa 3M Makarije, Podgorica Roman Novaka Rutovića, “Među svjetovima” realna je priča iz “naših” krajeva. Ispisana je u ...
eSpona
Objavljeno: 14/01/2019
uspjesno-autorsko-vece-braha-adrovica-u-luksemburguU subotu, 12. januara, u luksemburškom Rumelanžu, uspješno je održano autorsko veče Braha Adrovića - beranskog književnika i pjesnika. Organizator ove odlično ...
eSpona
Objavljeno: 14/01/2019
nova-predstava-komedije-ne-mogu-da-platim-i-necu-da-platimU četvrtak, 17. januara, u sali Centra za kulturu Berane biće izvedena pozorišna predstava “Ne mogu daplatim i neću da platim”. Ta pozorišna redstava  je ...
eSpona
Objavljeno: 10/01/2019
zakazano-autorsko-vece-braha-adrovica-u-luksemburguAutorsko veče beranskog književnika Braha Adrovića, zakazano je za subotu, 12. januar. Veče će se održati u Rumelanžu (Luksemburg) sa početkom u 19 časova, a ...
eSpona
Objavljeno: 09/01/2019
milana-vujicic-iz-zrenjanina-pobjednica-konkursa-na-temu-crna-gora-vjecni-plamen-slobodePovodom rezultata ostvarenih na literarnom konkursu na temu „Crna Gora, vječni plamen slobode“, koji je raspisalo Udruženje Crnogoraca Srbije „Krstaš“ saopštenjem ...
eSpona
Objavljeno: 03/01/2019
petnjicki-centar-za-kulturu-zavrsio-godinu-izlozbom-petnjicom-rodni-gradeOtvaranjem izložbe slika pod nazivom “Petnjico, rodni grade”, Centar za kulturu u toj opštini završio je 2018.godinu, Izložbu je otvorio Samir Agović - ...
eSpona
Objavljeno: 02/01/2019
intervju-aljo-smailagicKap po kap - puna kapa Jedan od onih koji su generacijama Ivangrađana djetinjstvo obojili valerima najljepših uspomena, i čitavo jedno vrijeme poznato i prepoznato ...
eSpona
Objavljeno: 25/12/2018
pred-citaocima-decembarski-broj-nove-slobodeDeveti broj časopisa „Nova Sloboda“ izašao je iz štampe. Broj otvara Foto reportaža sa Omaža Radulu Vešoviću, održanog u Beogradu, a obogaćen i izložbom ...
eSpona
Objavljeno: 20/12/2018
nova-knjiga-podgoricki-medaljoni-slobodana-vukovicaNa kraju ove godine, Slobodan Vuković (Berane, 1940) nas je obradovao još jednom svojom knjigom. Autor petnaestak knjiga umjetničkih reportaža i putopisa objavio je ...
eSpona
Objavljeno: 19/12/2018
pred-citaocima-29-broj-casopisa-komunaNovi broj časopisa za lokalnu samoupravu i njegovanje baštine "Komun@", peti po redu u ovoj godini, odštampan je i već se nalazi na prodajnim mjestima širom Crne ...
eSpona
Objavljeno: 18/12/2018
lice-cenzure-novi-broj-casopisa-medijska-kulturaRukopis „Lice cenzure - sloboda mišljenja i tržište“, autorke Vesne Ivezić, objavljen je u ukviru edicije „Teorija medija“, koju je ustanovio časopis „Medijska ...
eSpona
Objavljeno: 12/12/2018
krstas-na-cetinju-predstavljena-knjiga-janko-brajovic-i-crna-goraPovodom promocije knjige „Janko Brajović i Crna Gora“, održane na Cetinju, saopštenjem se oglasilo Udruženje Crnogoraca u Srbiji „Krstaš“. Dostavljeno saopštenje ...
eSpona
Objavljeno: 11/12/2018
veceras-pocinje-festival-ubrzajFilmski festival o ljudskim pravima “Ubrzaj” u Beranama počinje večeras projekcijom filma „Osmi povjerenik“. Projekcija filma je zakazana za 19 časova, u beranskom ...
eSpona
Objavljeno: 11/12/2018
otvorena-izlozba-slika-borisa-vujovicaSamostalna izložba slika profesora Borisa Vujovića, otvorena je sinoć u Spomen kući  vojvode Gavra Vukovića. Postavku čini 16 Vujovićevih slika, a izložbu je ...
eSpona
Objavljeno: 06/12/2018
promocija-knjige-zvjezdani-fenjer-autora-denisa-bulicaPromocija knjige „Zvjezdani fenjer“, autora Denisa Bulića, zakazana je za petak, sedmi decembar. Promocija knjige ovog Beranca će se održati u sali Sentra za ...
eSpona
Objavljeno: 05/12/2018
mojkovac-obavljena-promocija-knjige-podgoricka-skupstina-i-crnogorski-identitetKnjiga „Podgorička skupština i crnogorski identitet“, autora dr Gorana Sekulovića promovisana je u Mojkovcu. Promocija je obavljena u sali Centra za kulturu „Nenad ...
eSpona
Objavljeno: 04/12/2018
izasao-dvobroj-casopisa-glas-vranesaIz štampe je izašao dvobroj Glasa Vraneša, neprofitnog glasila za očuvanje baštine i tradicije. Kako je saopšteno iz Redakcije, radi se o dvobroju (8. i 9.) koji ...
eSpona
Objavljeno: 02/12/2018
velimir-ralevic-poetska-bajka-od-povjerenja(Branka Miletić Кovačević, „Sva su djeca za medalju“, zbirka pjesama za djecu, „Pegaz“- Bijelo Polje, 2018 god. 76 str.) Кnjiga Branke Miletić Кovačević ...
eSpona
Objavljeno: 29/11/2018
odrzana-promocija-knjige-mediji-i-novinarstvo-u-praksiU mojkovačkom Centru za kulturu "Nenad Rakočević", sinoć je promovisana knjiga "Mediji i novinarstvo u praksi" autora doc. dr Mirka Jakovljevića i prof. dr Radenka ...
eSpona
Objavljeno: 28/11/2018
beranski-arheolozi-ce-obaviti-konzervatorski-tretman-eksponata-iz-petnjiceArheolog i samostalni istraživač i muzejski savjetnik Polimskog muzeja, Predrag Lutovac i Milija Pantović, diplomirani konzervator Polimskog muzeja ...
eSpona
Objavljeno: 27/11/2018
medijska-kultura-bogatija-za-knjigu-globalizacija-drzava-medijiIz štampe je izašao, novi, po redu 17. broj Medijske kulture, regionalnog naučnog stručnog časopisa iz oblasti  medija. U okviru ustanovljene edicije "Teorija ...
eSpona
Objavljeno: 26/11/2018
cekajuci-ministra-u-beranskom-centru-za-kulturuPozorišna predstava „Čekajući ministra“, beogradskog pozorišta „Akademija 28“ zakazana je za utorak, u Centru za kulturu. Početak predstave je u 20 časova. Kako ...
eSpona
Objavljeno: 24/11/2018
beograd-otvorena-retrospektiva-radova-jarmile-vesovicU Kući legata, u Beogradu, 22. novembra 2018, otvorena je retrospektivna izložba Jarmile Vešović Rouz. Izložene su slike, crteži, instalacije, kombinovana tehnika, ...
eSpona
Objavljeno: 21/11/2018
na-festivalu-humora-satire-i-karikature-u-danilovgradu-brahu-adrovicu-urucena-nagrada-za-najbolju-pjesmuU velikoj dvorani Centra za kulturu u Danilovgradu održan je 19. Crnogorski festival humora, satire i karikature, koji je imao i međunarodni karakter a na kojem je, ...
eSpona
Objavljeno: 19/11/2018
krstas-raspisan-literarni-konkurs-crna-gora-vjecni-plamen-slobodePovodom raspisivanja literarnog konkursa „Crna Gora, vječni plamen slobode“ saopštenjem se oglasilo Udruženje Crnogoraca Srbije „Krstaš“. Dostavljeno saopštenje ...
eSpona
Objavljeno: 18/11/2018
autorsko-vece-zeljko-rutovic-je-cuvar-zdravog-u-medijima-i-drustvuU multimedijalnoj sali Opštine Mojkovac održano je autorsko veče teoretičara medija, kulturologa i publiciste mr Željka Rutovića. Nakon uvodne riječi Rodoljuba ...
eSpona
Objavljeno: 14/11/2018
mojkovac-zakazano-autorsko-vece-zeljka-rutovicaU organizaciji Centra za kulturu, 16. novembra u 19 časova u multimedijalnoj sali Opštine Mojkovac održaće se autorsko veče teoretičara medija, kulturologa i ...
eSpona
Objavljeno: 12/11/2018
prof-dr-drasko-dosljak-lirika-velisave-seke-metdonajU izdanju Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore nedavno je iz štampe izašla knjiga “Parče sunca”, autorice Velisave Seke Metđonaj (Podgorica, ...
eSpona
Objavljeno: 11/11/2018
foto-reportaza-urucenje-nagrade-dialogos“Samo profesionalni i etički kodirani mediji mogu biti kontrolori svih grana vlasti. Zato su nam svima potrebni mediji koji rade u interesu javnosti, a ne oni koji ...
eSpona
Objavljeno: 10/11/2018
foto-reportaza-urucene-nagrada-i-plakete-komunaNa odlično organizovanoj i posjećenoj svečanosti uručenja nagrade i plaketa Komun@ koju dodjeljuje istoimeni časopis, priznanje je dobitniku Nenadu Stevoviću - ...
eSpona
Objavljeno: 08/11/2018
bijelo-polje-odrzano-vece-dragana-kopriviceU Bijelom Polju je održano Veče poezije, muzike i aforizma prof. dr Dragana Koprivice. Veče posvećeno poznatom intelektualcu održano je sinoć, u Spomen kući Rista ...
eSpona
Objavljeno: 07/11/2018
danas-pocinje-medunarodni-filmski-festival-fortecaMeđunarodni filmski festival FORTECA održava se u Beranama u periodu od sedmog do devetog novembra. Projekcije filmova će se održati u Centru za kulturu, a festival ...
eSpona
Objavljeno: 04/11/2018
braho-adrovic-dva-nova-zadivljujuca-epa-homera-sa-obrovaU izdanju Matice Bošnjaka iz Novog Pazara upravo je izašao iz štampe treći ep Avda Međedovića iz Bijelog Polja "Mustaj - beg Lički", koji su, kao i predhodva dva ...
eSpona

Predstavljamo knjigu:

Iz ugla satiričara:

Preporučujemo knjigu:

 

Zeljko Rutovic Postmediji knjiga

 

Kolumne:

Priča eSpone