Priča eSpone

Iz njegovog srcaMirisala je na kajsije, na modre ljetnje sumrake… nepredvidiva, topla, ranjiva… Za njom sam mogao poći na kraj svijeta kao opijen. I ne znam kako, ni kad je tačno sve to počelo… Pronalazili smo se nekako nenamjerno, iznenadno, i tek, kad bi se, u tišini, pogledali oči u oči, postajali bismo svjesni da smo nekako otrgli jedno drugo od ostatka svijeta i stvarnosti, i ukrali taj trenutak samo za sebe.

Opširnije...

bronzana kupacicaNe znam zbog čega, ali mi je, s vremena na vrijeme, naročito kad bi noć bila mjesečna, pristizao u san lik nepoznate kupačice, skoro nage i bronzane boje tijela! U početku mi ništa nije bilo jasno i mislio sam da je to najobičniji odbljesak nekog od onih bezbrojnih limskih i morskih ljeta! No, kako se ona počela uvlačiti češće u moju svijest, lebdeći kao komska vila, između jave i sna, počeo sam se zapitkivati ko li je ona i šta želi od mene!

Opširnije...

Baka Staka i hulahopTvist je ples iz 1960-ih godina prošlog vijeka, koji se munjevito proširio po svijetu. A za takvu prodornost i popularnost zahvalnost, svakako, duguje američkom pjevaču Čabiju Čekeru i njegovom hitu "The Tvist“, objavljenom, upravo, te 1960. godine. Popularnosti tvista je doprinijela i pojava raznobojnih plastičnih obruča, koji su se vrtjeli oko tijela, ponajviše, oko struka, u ritmu melodije. Ti plastični, metalni i drveni krugovi, nazvani su "hula-hop“ prema kretnjama raskošnih havajskih plesačica, a prvi su ih pustili na američko tržište Ričard Knir i Artur Melin. Na našim prostorima rok i tvist je otkrio gitarista i pjevač Milan-Mile Lojpur na čuvenim igrankama na Kalemegdanu; a svirke je započeo na crvenoj "gibson“ gitari, koju je, kako se priča, njegov otac kupio od ruskih vojnika za litar "kukuruzovače“!

Opširnije...

Beranski kacamakLjeto se, na svojem putu ka beranskoj dolini i njenom zaleđu, najprije nasloni zlatkastom glavom na vrhove Bjelasice, Komova, Cmiljevice i Asanca, prije nego li se sasvim spusti i sve zapahne dahom topline, dahom vedrine, dahom razbribrige! I dok ono tako jezdi, zna da se, malčice, odmori i zaspi na Lazima, proplanku Konjske planine, sa izvorom izvanredne, hladne i, naravno, pitke vode. E, upravo zbog toga, tu, na tom livadskom prostranstvu, snijeg se zadržava dugo, i to sve na istom mjestu, uprkos tome što je izložen neprekidnom sunčevom sjaju, i to od rane zore do kasnog popodneva! Kad sasvim nestane njegova bjelina to je nepobitni znak ranog ljeta, koje  često  doleprša zgučeno i sakriveno  ispod krila zahuktalog proljeća.

Opširnije...

60 godina mature 2Starije generacije ljubitelja sedme umjetnosti rado se sjećaju odličnog američkog vesterna "Sedam veličanstvenih“, ali i oni koje je zanimala dobra muzika nijesu zaboravili izvanredni domaći sastav "Sedmorica mladih“! E, upravo, sedam veličanstvenih, a i, uprkos velikom bremenu godina, mladih, inače, nekadašnjih maturanata i maturantkinja čuvene beranske gimnazije, stiglo je u Berane na proslavu 60 ljeta otkako su položili ispit zrelosti! Osmi veličanstveni i mladi jeste čovjek nesalomivog duha, njihov profesor istorije, akademik dr Miomir Dašić.

Opširnije...

 

Otvorena televizija eu banner

 

Aforizam dana:

Ako poligraf laže, palica ne laže.
Živko Kulić
Aforizmi >>>

Predstavljamo knjigu:

Iz ugla satiričara:

Preporučujemo knjigu:

 

Vildan knjiga

 

Priča eSpone