Baka Staka i hulahopTvist je ples iz 1960-ih godina prošlog vijeka, koji se munjevito proširio po svijetu. A za takvu prodornost i popularnost zahvalnost, svakako, duguje američkom pjevaču Čabiju Čekeru i njegovom hitu "The Tvist“, objavljenom, upravo, te 1960. godine. Popularnosti tvista je doprinijela i pojava raznobojnih plastičnih obruča, koji su se vrtjeli oko tijela, ponajviše, oko struka, u ritmu melodije. Ti plastični, metalni i drveni krugovi, nazvani su "hula-hop“ prema kretnjama raskošnih havajskih plesačica, a prvi su ih pustili na američko tržište Ričard Knir i Artur Melin. Na našim prostorima rok i tvist je otkrio gitarista i pjevač Milan-Mile Lojpur na čuvenim igrankama na Kalemegdanu; a svirke je započeo na crvenoj "gibson“ gitari, koju je, kako se priča, njegov otac kupio od ruskih vojnika za litar "kukuruzovače“!

A godinu dana prije svih tih muzičko-zabavnih zbivanja, koja su poprilično protresla svijet, 1959. godine, početkom avgusta, sunčanog i toplog, kao što to već zna da bude u beransko-andrijevačkoj dolini i kotlini, u zaseoku Gračanice, Bare, nedaleko od Andrijevice, kršna baka Stanica-Staka, poznata i kao Dada, Perović, rodom Gojković iz Velike, zavrtjela je oko sebe "hula-hop“ i to u svojoj 98. godini. Iznenađenju, ali i velikoj razdraganosti, okupljene porodice i rođaka nije bilo kraja!

Taj trenutak je stigao da ovjekovječi njen unuk, inače, zaljubljenik u fotografiju, nastavnik matematike Milan Perović, nastanjen u Aranđelovcu. Fotografija je našla mir u foto-albumu diplomiranog inženjera agronomije, takođe, rodom iz Gračanice, nasmijanog i srdačnog, Jovana Labana, koji živi u Smederevskoj Palanci, a odatle je, poslije čekanja više od pola vijeka, eto, uskočila među stranice našeg lista i, nadam se, ostaće zapamćena za sva vremena.

Stanica-Staka Dada Perović, koja je, inače, preminula u 103 godini, bila je pravo oličenje heroina naših prostora i našeg podneblja, stožera i temelja porodice, vrijedne domaćice-valjatnice, onih žena kojima nije bilo ništa teško, ni da mukotrpno rade na imanju, spravljaju razna jela, da stoje pored stola dok svi ne budu siti, da pletu, predu i vezu, a i da podižu porod. A kad spominjemo porod, dobra Stanica-Staka rodila je desetoro djece - deset sinova!

Međutim, i pored svega toga, prabake, bake, majke, tetke, ujne i strine našeg djetinjstva i naše mladosti znale su i da se, eto, našale i provesele i da tako obraduju svoje ukućane, svoju unučad, kao što je to učinila i Dada, jednog avgusta daleke 1959. godine, u zaseoku Gračanice, Bare, poput, recimo, njenog, svjetski poznatog i priznatog, rođaka, čuvenog trubača Duška Gojkovića!

Beransko-andrijevačka ljeta uvijek započinju kosidbom, plastidbom, posebnim domaćim slatkišima, domaćim jagodama i malinama i osmjehom vječitog plavookog mladića Lima, a pored toga, ovo sad, koje nas je već zagrlilo, neka započne i zajedri ovom predivnom fotografijom koja nas vraća u jedno ustreptalo i bezbrižno vrijeme!

Zato, drage moje i dragi moji, srećno vam ljeto!

 

Aforizam dana:

Rođeni je aktivista, puzi od malih nogu.
Aleksandar Baljak
Aforizmi >>>

eSpona OTV EU

Otvorena televizija

viskom 300x250

Predstavljamo knjigu:

Iz ugla satiričara:

Preporučujemo knjigu:

 

Zeljko Rutovic Postmediji knjiga

 

Priča eSpone