baba 330 x 247Čovjek je od pamtivijeka pokušavao da shvati svoju okolinu ali i da ovlada njome. Pokoravao je tokom istorije prirodne sile koje su uticale na njegov život ali je osećao da postoji čitava dimenzija nepoznatog i nadprirodnog koje mu izmiče. U težnji da i nju razumije i da njom ovlada nastala je MAGIJA.

Ta veza sa svijetom okultnog ostvaruje se preko posrednika koji u različitim kulturama nosi različita imena. Taj posrednik ma kako ga zvali i ma kojem polu pripadao mora da posjeduje određene moći ili da posjeduje određene vještine kako bi se ta veza sa onostranim uspješno ostvarila.

Postoji mnogo podjela i mnogo tipova magija ali je jednostavno možemo podijeliti na jednu prostu podjelu na bijelu i crnu magiju. Bijela magije priziva dobre duhove koji su naklonjeni čovjeku i koji mu pomažu da prevaziđe životne teškoće i iskušenja. Crna magija priziva mračne sile, demone i svijet mrtvih kako bi se našim neprijateljima nanijelo zlo.

U razuđenom arhipelagu vjerovanja, vračanja, bacanja magija i proklestava jedan kraj Srbije prednjači. Vjeruje se da je od svih magija najjaća VLAŠKA MAGIJA.

djevojke 330 x 185Vlasi su narod romanskog porijekla koji od pamtivijeka žive u istočnom dijelu Srbije. I ako su hrišćani pravoslavci Vlasi su zadržali paganske običaje i vjerovanja koja su u tim krajevima jednostavno dio svekodnevnice.

Svi želimo da saznamo šta nas čeka u budućnosti, da pobijedimo životne neizvjesnosti i prepoznamo dobre prilike. Predviđanje sudbine kroz gledanje u karte jedan su od najpopularnijih aspekata vlaške magije.

Ljubav, posebno ona tjelesna putana, oduvijek je bila u centru praksi vlaškoga kraja. Zadržati ljubavnika, učiniti da se neko poseban zaljubi u vas, spojiti ali i razdvojiti bračne drugove, riješiti probleme koji proistiću iz ljubomore i najzad razbuktati ili osujetiti mušku snagu sve se to kod Vlaha može riješiti bajanjem i uz malo magije.

Ali postoji i ona tamna strana vlaške magije. Postoje, vjeruje se, vještine i znanja da se nekome učini zlo, pakost ili čak da se on ubije.

vjestica 330 x 206„Drži svijeću u mraku, kadi tamjanom da se štitii nad svijećom proziva satanu i naređuje mu šta da se određenoj osobi desi. Stave se tri žara iz šporeta  i tri zrna tamjana i kaže osoba „ja uzimam tamjan a tebi satano dajem vatru u usta da sa vatrom u ustima ideš kod imenovane osobe da legneš na njegove grudi da ga pritiskaš ili da ga ubiješ ili da ga posvađaš sa ženom ili da ga istjeraju sa posla ili bilo koje drugo zlo koje hoće da se desi . To se radi tri puta. Satana koliko te tjera da činiš zlo drugima na kraju ćeš i sebi.“ -  ovo je svjedočenje koje je ispričala jedna osoba iz vlaškog kraja koja se bavi magijom a iz razumljivih razloga je želela da ostane anonimna.

Zaštite od zlih ljudi, mračnih sila i raznih iskušenja ipak postoje. Ponekada nas štite reči, ponekad gestovi a ponekad predmeti. To su amajlije.

Postojanje magijskih praksi kada su ovako žive i ćivopisne kao kod Vlaha, podsjećaju nas da uz sav napredak, uz sav vrtoglavi razvoj čovječanstva još uvijek postoje stvari sa one druge strane. To su pojave , sile i misterije koje ne razumijemo i koji ma ne vladamo. Možda je i bolje što je tako.

Milan Trifunović

Aforizam dana:

Imamo previše putokaza za narod koji nema kud.
Bojan Rajević
Aforizmi >>>

eSpona OTV EU

Otvorena televizija

viskom 300x250

Predstavljamo knjigu:

Iz ugla satiričara:

Preporučujemo knjigu:

 

Zeljko Rutovic Postmediji knjiga

 

Priča eSpone