Kuca Gavra VukovicaSvečanim obraćanjem zvaničnika prisutnim polaznicima, danas je u Beranama otvorena 11. Ljetnja diplomatska škola za mlade diplomate „Gavro Vuković“.  Kako je najavljeno, tema 11. Ljetnje škole je „Uloga i važnost diplomatije u vrijeme (dez)integracija - Doprinos globalnom miru i bezbjednosti“.

Prilikom svečane ceremonije otvaranja Škole prisutnima su se obratili: prof. dr Srđan Darmanović - ministar vanjskih poslova Crne Gore, Dragoslav Šćekić - predsjednik Opštine Berane, Peter Sijarta - ministar vanjskih poslova Mađarske i Fiona Mekluni - stalna koordinatorka sistema UN i predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori.

Mekluni je u podsjetila da su, kako je kazala, prije jedanaest godina, UNDP i Ministarstvo vanjskih poslova udružili su snage da osnuju Ljetnu školu za mlade diplomate, zajedno sa partnerima iz Opštine Berane, te da je sve započelo kao skroman poduhvat stvaranja mreže diplomata širom svijeta i stavljanja Crne Gore na globalnu diplomatsku mapu.

Danas možemo sa ponosom da istaknemo da je ova Ljetna škola prešla sve granice i prevazišla sva početna očekivanja. Istinski je postala prepoznatljiva u svakom kutku svijeta. Te 2008. godine, kada je održana prva škola, imali smo polaznike iz svega 9 zemalja. Tokom protekle decenije, više od 65 zemalja je poslalo preko 500 mladih diplomata u Crnu Goru da steknu nove vještine i da se zemlje povežu. Iz Južne Koreje, Australije, Južnoafričke Republike, Andore, Avganistana, Izraela, Palestine, Jordana, Meksika, Mongolije, Tajlanda – da pomenemo tek neke. A to ujedno pokazuje da je ime prvog crnogorskog diplomate, Gavra Vukovića, postalo poznato širom planete“, istakla je, između ostalog, Mekluni.

Podsjetimo, Ljetnja diplomatska škola je prvi put organizovana 2008. godine, a polaznicima su mlade diplomate iz čitavog svijeta, dok su predavači istaknute crnogorske diplomate, predstavnici stranih ambasada u Crnoj Gori, profesori i eksperti iz različitih oblasti spoljne politike.

Saša Radunović

Foto: Arhiva Espona

 

 

Govor Srđana Darmanovića - ministra vanjskih poslova Crne Gore

Poštovani učesnici crnogorske Ljetnje škole za mlade diplomate, Dragi Petere, Ekselencije, Dame i gospodo,

Srdjan DarmanovicDobrodošli u Crnu Goru i dobrodošli u Berane, u kuću Gavra Vukovića, utemeljivača savremene crnogorske diplomatije. Na početku, želim da sa Vama podijelim zadovoljstvo što je kuća vojvode Vukovića već jedanaesti put kuća mladih diplomata iz različitih krajeva svijeta koji će, baš u Crnoj Gori, imati priliku da unaprijeđuju svoja znanja i razmijene mišljenja o ulozi i značaju diplomatije u očuvanju međunarodnog mira i bezbjednosti, prevazilaženju kriza i razvijanju novih modela ekonomske, političke i bezbjedonosne saradnje na međunarodnom planu. Takođe, želim da posebno zahvalim dragom kolegi Peteru Sijartu, ministru vanjskih poslova i trgovine Mađarske, što je danas ovdje sa nama i što će, u okviru programa škole, sa Vama podijeliti svoje iskustvo i poglede na temu koja Vas je, ove godine, okupila u Crnoj Gori.  Zahvaljujem i Fioni Mekluni,  stalnoj predstavnici kancelarije UNDP-a u Crnoj Gori, kao našem dugogodišnjem partneru na ovom ali i drugim značajnim projektima i predsjedniku Opštine Berane Dragoslavu Šćekiću, koji, sa svojim timom, svake godine značajno doprinosi uspješnoj realizaciji naše Ljetnje škole. Poštovane dame i gospodo,

Ljetnja škola za mlade diplomate Gavro Vuković je, zahvaljujući zajedničkom radu i posvećenosti svih nas, postala već prepoznatljiv forum za razmjenu znanja, iskustava i mišljenja o savremenim međunarodnim odnosima i diplomatiji, koji iz godine u godinu privlači sve veći broj diplomata iz cijelog svijeta.

Dozvolite da podsjetim da smo 2008. godine,  kada smo organizovali prvu ljetnju školu za mlade diplomate,  imali predstavnike devet država. Danas možemo biti ponosni na činjenicu da je školu do sada uspješno pohađalo 500 polaznika iz 65 država.

Naredni dani biće prilika za vas, mlade kolege, da se bolje upoznate sa istorijom, kulturom, vanjsko političkim prioritetima ne samo Crne Gore, već svih država učesnica, te da kroz učenje, razmjenu mišljenja i ideja postavite, vjerujem, čvrste temelje buduće saradnje. Drage mlade kolege, Dozvolite da ukažem i na još jedan važan segment današnjeg okupljanja ovdje u Beranama. Ove godine navršava se 90 godina od smrti Gavra Vukovića, čije ime nosi naša škola za mlade diplomate a koji predstavlja jedno od najznačajnijih imena  crnogorske diplomatije u periodu njene nezavisnosti. Nakon zvaničnog priznanja naše države na Berlinskom kongresu 1879. godine, započela je nova epoha u državnom životu Crne Gore kada je po prvi put ustanovljeno Ministarstvo inostranih djela, na čijem čelu se, u periodu od 1899. godine do 1905. godine, nalazio upravo Gavro Vuković.  U kući u kojoj se trenutno nalazimo, pisao je svoje memoare koji predstavljaju svjedočanstvo crnogorske spoljne politike sa kraja 19. i početka 20. vijeka, ali i vrijedan putokaz svima nama koji se danas bavimo ovim poslom. Nastavili smo njegovu misiju zalaganja za proaktivno, inicijativno i dinamično vođenje vanjske politike. Crna Gora se, obnavljanjem nezavisnosti 2006. godine, jasno opredijelila za svoj spoljnopolitički kurs – izgradnju društva zasnovanog na principima demokratije i pridruživanje evropskoj i evroatlantskoj porodici država. U skladu sa postavljenim prioritetima, predano smo i kontinuirano radili  na nacionalnom i  institucionalnom razvoju, istovremeno predstavljajući svoju državu, kako na regionalnom tako i na međunarodnom planu, kao pouzdanog partnera, koji u skladu sa svojim kapacitetima doprinosi očuvanju međunarodnog mira i bezbjednosti i punom poštovanju ljudskih prava. Danas to činimo kao punopravna članica NATO-a i predvodnik u procesu evropske integracije. Drage kolege, polaznici Ljetnje škole

Posebno nas raduje što su i ove godine sa nama, pored zemalja regiona i predstavnici geografski dalekih, ali prijateljski bliskih država, ne samo iz Evrope, već i Južne Amerike, Azije i Afrike. Uvjeren sam da će i ova obuka, uz jačanje kapaciteta doprinijeti i Vašem međusobnom povezivanju. U diplomatiji, kao jedinstvenom mehanizmu za afirmaciju interesa jedne države, uspostavljanje veza sa drugim mladim kolegama, koji će jednog dana biti na važnim funkcijama u svojim državama, izuzetno je značajno.

Na kraju, zadovoljstvo mi je da u ime Vlade Crne Gore i Ministarstva vanjskih poslova otvorim Jedanaestu ljetnju školu za mlade diplomate. Želim Vam uspješan rad i ugodan boravak u Crnoj Gori, kojoj će se, nadam se, neki od Vas vratiti obavljajući svoju diplomatsku misiju.

Zahvaljujem na pažnji!

 

Obraćanje Dragoslava Šćekića - predsjednika Opštine Berane

Dragi gosti,

Poštovani polaznici Crnogorske ljetnje škole za mlade diplomate „Gavro Vuković“,

Čast mi je, zadovoljstvo i privilegija da Vas pozdravim u ime Opštine Berane, i naravno u svoje lično ime, i  poželim dobrodošlicu. Posebno pozdravljam naše današnje goste:

-ministra vanjskih poslova i evropskih integracija Mađarske Petera Sijarta,

-ministra vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore Srđana Darmanovića, kao i Fionu Mekluni, stalnu koordinatorku sistema UN i prestavnicu UNDP-a za Crnu Goru.

Dragoslav Scekic Skola diplomatijeMjesto na kojem se danas nalazimo, lik i djelo vojvode Gavra Vukovića obavezuju sve nas, posebno mlade naraštaje da sa posebnom dozom volje, želje i htjenja budu dio ove škole, na koju smo posebno ponosni iz prostog razloga što sve ono što je vojvoda Gavro ostavio kao neizbrisiv trag i danas predstavlja nezaobilazno štivo i pouku na koji način se stvaraju i ostavljaju djela u ,,korist roda svoga“. ,,Memoari“ koje nam je ostavio prvi ministar spoljnjih poslova u Vladi Crne Gore  Gavro Miljanov Vuković pripadaju najužem krugu najdragocjenije i najbolje memoarske literature. Nezaobilazno ime svoje epohe i u današnjem vremenu predstavlja  podstrek, ali i izazov da polaznici ove škole sa onim istim žarom, znanjem i ljubavlju pronose ime, ugled i slavu svoje države.

I ova, i slična manifestacija predstavljaju još jednu priliku da ponovimo nedvosmislen stav i pošaljemo jasnu poruku i sa ovog mjesta, a to je da Berane i Crna Gora čvrsto ostaju na evropskom putu. Našoj državi bilo je i ostaće mjesto u savremenoj porodici evropskih društava. Evropska Unija i članstvo u njoj nemaju alternativu.

Dragi polaznici, uz ogromnu želju i uvjerenje da vam ljetnja škola bude dodatni podstrek za usvajanje novih znanja i prijateljstava, uz želju da vam Berane ostane u najljepšoj uspomeni, ja vam od srca želim uspješan i plodonosan rad.

Hvala vam još jednom!

 

 

 Izjava EU baner

 

 

Nova Sloboda logotip

 

Otvorena televizija

Objavljeno: 24/09/2018
plan-pred-otkazom-4-600-zaposlenih-u-drzavnoj-upraviNajmanje 4.637 zaposlenih u javnoj upravi (bez lokalnih samouprava) ostaće bez posla, jer sa njima u narednom periodu neće biti produženi ugovori na određeno i o ...
eSpona
Objavljeno: 17/09/2018
zavrsena-predavanja-na-skoli-novinarstva-u-beranamaPredavanja na Školi novinarstva koju je organizovala Nevladina organizacija „Spona“ završena su proteklog vikenda, a polaznici Škole ispite će polagati pred ...
eSpona
Objavljeno: 14/09/2018
beranci-obiljezili-svjetski-dan-uklanjanja-otpadaAkcija pod nazivom „Let’s do it Montenegro!“, kojom se obilježava 14. septembar, Svjetski dan uklanjanja otpada, održana je u Beranama. U akciji su učestvovali ...
eSpona
Objavljeno: 14/09/2018
skolskih-medijatora-za-re-populaciju-bice-dvostruko-viseOd ove godine romske medijatore finansiraće Ministarstvo prosvjete, a predviđeno je da ih bude dvostruko više, s tim da će se konačan broj znati onda kada se obrade ...
eSpona
Objavljeno: 09/09/2018
gusinje-zavrsen-react-2018Jedanaesti evro-atlantski kamp “REACT 2018”, koji je održan u Gusinju, završen je. Na ovogodišnjem kampu je učestvovalo više od 70 mladih iz 14 zemalja i po svemu ...
eSpona
Objavljeno: 09/09/2018
obiljezen-svjetski-dan-prve-pomociCrveni krst Crne Gore (CKCG) obilježio je juče Svjetski dan prve pomoći. Podsjetimo, Svjetski dan prve pomoći obilježava se osmog septembra, a ovogodišnja tema ...
eSpona
Objavljeno: 04/09/2018
gusinje-zapoceo-sa-radom-react-2018Jedanaesti regionalni kamp REACT 2018, otvoren je juče u Vusanju kod Gusinja. Kamp se održava u Eko katunu “Rosi”, a na njemu učestvuje više od 70 polaznika iz 14 ...
eSpona
Objavljeno: 02/09/2018
poziv-srednjoskolcima-i-nastavnicima-za-potragu-za-pravima-mladihU znak obilježavanja Međunarodnog dana mladih 2018. godine, Inicijativa mladih za ljudska prava, članica Građanske alijanse (GA), raspisala je otvoreni poziv za ...
eSpona
Objavljeno: 01/09/2018
odrzan-okrugli-sto-o-znacaju-lokalne-televizijeLokalne televizije su potrebne građanima, kako bi ih informisale o svakodnevnim, lokalnim problemima građana, a ne da bi se bavile takozvanim „velikim“, političkim ...
eSpona
Objavljeno: 28/08/2018
jos-dva-bivsa-potpredsjednika-zatrazila-da-im-opstina-isplati-zakinuti-novacSjednica Odbora za izbor i imenovanja Skupštine opštine Berane zakazana je za sjutra, a na dnevnom redu sjednice je tačka: Razmatranje zahtjeva bivših ...
eSpona
Objavljeno: 28/08/2018
nvo-spona-u-andrijevici-organizuje-okrugli-sto-na-temu-treba-li-nam-lokalna-tv-kakva-ona-treba-da-budeU organizaciji Nevladine organizacije “Spona” iz Berana u Andrijevici će se održati Okrugli sto na temu: “Treba li nam lokalna TV? Kakva ona treba da ...
eSpona
Objavljeno: 27/08/2018
kada-mala-nvo-sa-sjevera-izrasta-u-kredibilnog-partnera-za-sve-institucije-na-nivou-drzaveJedna od onih nevladinih organizacija koja je realizovanim projektima i stavovima za vrlo kratko vrijeme zavrijedila pažnju, popularnost i uvažavanje građana, ...
eSpona
Objavljeno: 22/08/2018
koordinacijom-centralnih-i-lokalnih-vlasti-do-inkluzije-romaProgram ROMACTED doprinijeće boljoj socijalnoj inkluziji romske i egipćanske (RE) zajednice na lokalnom nivou, a u daljem periodu neophodno je unaprijediti ...
eSpona
Objavljeno: 20/08/2018
berane-budva-pluzine-i-savnik-ce-svim-osnovcima-obezbijediti-udzbenikeČetiri od 23 opštine, Berane, Budva, Plužine i Šavnik, obezbijediće besplatne udžbenike za sve osnovce. Lokalna uprava Herceg Novog to će učiniti za đake prva tri ...
eSpona
Objavljeno: 12/08/2018
odrzano-vece-vojvode-gavra-vukovicaU spomen obilježavanja 90 godina od smrti vojvode Gavra Vukovića - prvog diplomiranog pravnika iz Crne Gore, ministra inostranih djela i predsjednika Državnog ...
eSpona
Objavljeno: 11/08/2018
monstat-berane-u-grupi-opstina-sa-negativnim-prirodnim-prirastajem-samo-tri-sa-pozitivnimPrema podacima MONSTAT-a, Berane se i dalje nalazi u grupi crnogorskih opština sa negativnim prirodnim priraštajem. Prema istim podacima, pored Podgorice i tri ...
eSpona
Objavljeno: 10/08/2018
beranka-rebeka-cilovic-obiljezila-ovogodisnji-festival-zavicajne-stazePriča „Rane“, autorke Rebeke Čilović iz Berana i „Kosač“, autora Ulvije Mušovića, ravnopravno su podijelili prvu nagradu na sinoć završenom Festivalu „Zavičajne ...
eSpona
Objavljeno: 06/08/2018
u-organizaciji-nvo-spona-zapocela-skola-novinarstvaŠkola novinarstva koju organizuje Nevladina organizacija „Spona“ započela je proteklog vikenda. Škola je započela sa radom kao jedna od aktivnosti projekta ...
eSpona
Objavljeno: 04/08/2018
u-hotelu-berane-otvoren-salon-ivangradOtvaranjem stalne postavke izložbe fotografija starih Berana i Ivangrada zvanično je otvoren i novoimenovani Salon "Ivangrad" Hotela "Berane". U prisustvu stotinak ...
eSpona
Objavljeno: 02/08/2018
tipar-za-satiricara-godine-perica-jokicNa konkurs za nagradu “Tipar” koji je raspisan povodom održavanja manifestacije XXXII Dani humora i satire “Vuko Bezarević” – Pljevlja 2018, žiri je jednoglasno ...
eSpona
Objavljeno: 02/08/2018
umjetnost-spojila-ljude-na-njegosevom-trguPovodom održanog petog kulturno - umjetničkog programa “Ladica đinđuva po trgu prosuta” saopštenjem se oglasio Biro za odnose sa javnošću Opštine Berane. ...
eSpona
Objavljeno: 28/07/2018
pocinje-peti-thunder-fest-u-beranamaNajava muzičkog festivala THUNDER FEST predstavlja temu saopštenja Biroa za odnose sa javnošću Opštine Berane. Dostavljeno saopštenje Espona integralno ...
eSpona
Objavljeno: 25/07/2018
lgbt-forum-progres-pet-godina-od-prve-parade-ponosa-u-crnoj-gori-gdje-smo-danasObilježavajući 24. jul 2013. godine, dan kada je u Crnoj Gori organizovana prva parada ponosa, oglasili su se iz LGBT Foruma Progres. Dostavljeno saopštenje Espona ...
eSpona
Objavljeno: 21/07/2018
nova-sportska-dvorana-predata-na-upotrebu-sportistima-i-svim-gradanima-beranaNova sportska dvorana u Beranama pradata je na upotrebu sportistima i svim građanima. Dvorana je svečano otvorane na Dan opštine, 21. jul, a svečanosti su ...
eSpona
Objavljeno: 18/07/2018
nvo-feniks-kuda-ide-beranski-nvoNakon raspodjele sredstava nevladinim organizacijama obavljene od strane Komisije Opštine Berane, Ženska nevladina organizacija „Feniks“ obratila Zahtjevom za ...
eSpona
Objavljeno: 17/07/2018
kampanja-svaka-limenka-se-racuna-i-na-moto-skupu-u-beranamaKampanja "Svaka limenka se računa“, čijoj implementaciji u Crnoj Gori ove godine je doprinijela i Nevladina organizacija „Sjeverna zemlja“, realizovana je ...
eSpona
Objavljeno: 16/07/2018
u-beranama-odrzana-izlozba-oldtajmeraJuče je u glavnoj beranskoj ulici održana Izložba oldtajmera „Berane 2018“.  To je četvrta manifestacija tog tipa koja se održava u Beranama i ona, polako, ...
eSpona
Objavljeno: 13/07/2018
od-osam-klastera-sa-uslovima-za-dobijanje-subvencija-pet-je-sa-sjevera-jedan-iz-beranaMinistarstvo ekonomije odobrilo je osam aplikacija u okviru Javnog poziva za učešće u Programu podsticanja razvoja klastera u Crnoj Gori za 2018. godinu. Među osam ...
eSpona
Objavljeno: 11/07/2018
obiljezen-dan-sjecanja-na-zrtve-ratovaIzvođenjem poetsko-muzičkog recitala "Riječ poslije Srebrenice" obilježen je Dan sjećanja na žrtve ratova vođenih na prostorima bivše SFRJ u periodu od 1991. ...
eSpona
Objavljeno: 02/07/2018
bravo-o-dive-beranke-osvojile-trece-mjesto-u-kategoriji-nove-klapske-pjesmeDruge noći takmičenja na Međunarodnom festivalu klapa u Perastu, Ženska klapa O’ Dive Belcanto ostavio je još bolji utisak od nastupa prve večeri, pa su u ...
eSpona
Objavljeno: 02/07/2018
o-dive-odusevile-na-medunarodnom-festivalu-klapa-u-perastuŽenska klapa O'Dive Belcanto iz Berana oduševila je nastupom na 17. KotorArt Međunarodnom festival klapa koji je održan u Perastu i čiji je takmičarski dio završen ...
eSpona
Objavljeno: 01/07/2018
iz-stampe-izasla-trinaesta-knjiga-perice-jokicaSaznanja Roberta Nimanija je trinaesta po redu knjiga Perice Jokića, objavljena u izdanju „Alme“ iz Beograda, 2018. Knjiga Saznanja Roberta ...
eSpona
Objavljeno: 27/06/2018
foto-reportaza-posjecene-tuzne-vrbe-predstavljaju-jos-tuzniju-sliku-beranaPočetak radova na nastavku Ulice Mira i Slobode (poznate kao obilaznica pored Lima) obilježila je bjesomučna sječa stabala u gradskom parku, a nastavljeno je ...
eSpona
Objavljeno: 26/06/2018
foto-reportaza-i-komentar-iz-beograda-bez-nove-slobode-danas-nema-slobode-duha-sjutraU svečanoj sali Gradske opštine Savski Venac, u Beogradu, 22. juna 2018. godine, promovisan je novi, sedmi, broj časopisa „Nova Sloboda“ koji je okupio brojne ...
eSpona
Objavljeno: 19/06/2018
promocija-nove-slobode-u-beograduPromocija časopisa „Nova Sloboda“ održaće se u petak, 22. juna, u Beogradu. Promocija će se održati u svečanoj sali Gradske opštine Savski Venac, koja se nalazi u ...
eSpona
Objavljeno: 16/06/2018
vlada-ce-raditi-na-daljem-poboljsanju-polozaja-romaVlada Crne Gore je spremna da uloži dodatne napore u cilju poboljšanja položaja Roma i Egipćana posebno u oblasti socijalne zaštite, zdravstva i obrazovanja, kazao ...
eSpona
Objavljeno: 14/06/2018
velimir-ralevic-odusevio-mlade-na-jugu-srbijePjesnik za djecu iz Berana, Velimir Ralević gostovao je prethodnih dana na jugu Srbije, gdje se u pet gradova  predstavio svojom poezijom najmlađim ...
eSpona
Objavljeno: 11/06/2018
gradani-romske-pripadnosti-zainteresovani-za-obuke-i-sezonski-radŽitelji romskih naselja Riversajd i Talum u Beranama iskazali su interesovanje za obukama, osposobljavanjem i zapošljavanjem. Predstavnici beranskog Biroa rada i ...
eSpona
Objavljeno: 06/06/2018
otvoren-preduzetnicki-kutak-u-gimnaziji-panto-malisicU znak obilježavanja petog juna, Svjetskog dana zaštite životne sredine, NVO „Sjeverna zemlja“ i Gimnazija „Panto Mališić“ otvorili su „Preduzetnički kutak“, što ...
eSpona
Objavljeno: 01/06/2018
pocela-limska-regataStartom posada u Plavu, na izvorištu Lima, danas je započela tradicionalna manifestacija “Limska regata”, koja će, kako je planirano, trajati do nedjelje, trećeg ...
eSpona
Objavljeno: 28/05/2018
odrzani-11-medunarodni-crnogorski-medijski-dijalozi9Jedanaesti Međunarodni crnogorski medijski dijalozi završeni su juče. Ovogodišnji skup, kojem je prisustvovalo 50-tak učesnika, održan je u Ulcinju, u hotelu ...
eSpona
Objavljeno: 27/05/2018
bravo-beranciBlizu 1.000 građana Berana odazvalo se pozivu organizatora akcije „Očistimo Jasikovac“ i u duhu slogana dalo svoj doprinos uređenju čuvenog beranskog izletišta i ...
eSpona
Objavljeno: 25/05/2018
za-sjutra-zakazana-akcija-ocistimo-jasikovacAkcija „Očistimo Jasikovac“, koju je pokrenula grupa Beranaca koji žive i rade van grada u kojem su rođeni, zakazana je za subotu, 26. maja, sa početkom u 10. ...
eSpona
Objavljeno: 24/05/2018
sjutra-pocinju-crnogorski-medijski-dijaloziJedanaesti Međunarodni naučni skup „Crnogorski medijski dijalozi“ održavaju se od petka do nedjelje, 25-27. maja, u Ulcinju. Skup će se održati u Hotelu „Otrant“, a ...
eSpona
Objavljeno: 17/05/2018
igra-nerava-izmedu-opstine-berane-i-ugostitelja-u-glavoj-ulici-suncobranom-na-tenduSlužbenici Opštine Berane već dva dana pokušavaju da uklone tende sa terasa lokala u glavnoj beranskoj ulici, Mojsija Zečevića, ali im to, usljed protivljenja ...
eSpona
Objavljeno: 14/05/2018
u-beranama-odrzana-mala-skola-eko-liderstvaU organizaciji NVO „Sjeverna zemlja“, u Beranama je održana dvodnevna „Mala škola eko liderstva“, za 15 mladih iz opština Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Rožaje, ...
eSpona
Objavljeno: 09/05/2018
obiljezen-dan-pobjede-nad-fasizmomPosjetom Spomen kompleksu na Jasikovcu, polaganjem cvijeća i odavanjem pošte poginulima u Drugom svjetskom ratu, u Beranama je obilježen deveti maj, Dan pobjede nad ...
eSpona
Objavljeno: 09/05/2018
umjetnicka-djela-luke-radojevica-ukrasavaju-i-francuske-trgoveBeranac Luka Radojević svojim radom i skulpturama nastavio je da uljepšava brojne evropske i svjetske gradove, a posljednji u nizu je grad Condrieu, gdje je uradio ...
eSpona
Objavljeno: 06/05/2018
region-berana-i-rozaja-postaje-atrakcija-za-strane-turisteRegion sjevero-istoka Crne Gore svojim bogatim kulturno istorijskim nasleđem, jedinstvenim pejzažima, raznovrsnim aktivnostima u prirodi, specifičnom gastronomijom ...
eSpona
Objavljeno: 04/05/2018
trideset-i-osam-godina-od-smrti-josipa-broza-titaDanas se navršava 38 godina od smrti Josipa Broza Tita - doživotnog predsjednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) i predsjednika Saveza ...
eSpona