Nova sportska dvorana u Beranama pradata je na upotrebu sportistima i svim građanima. Dvorana je svečano otvorane na Dan opštine, 21. jul, a svečanosti su prisustvovali brojni sportisti i sportski radnici, predstavnici privrednog, političkog i kulturnog života grada.

1 HALA 2018 003

Svečano presijecanje vrpce obavili su Nikola Janović - ministar sporta u Vladi Crne Gore i Dragoslav Šćekić - predsjednik Opštine Berane, koji su se i obratili prisutnima.

Treba reći da je realizacija projekta izgradnje sportske dvorane u Beranama započeta 2008. godine. Dvorana je ukupne površine 5.350 metara kvadratnih, kapaciteta ima 1.500 mjesta, vrijednost radova je 5.300.000 eura, a finansijer je Vlada Crne Gore preko Direkcije javnih radova.

Podsjećanja radi, u prethodnih šest godina beranski dvoranski sportovi su bili u teškoj situaciji, jer se staroj Hali sportova, usljed vremenskih nepogoda izazvanih sniježnim padavinama, u februaru 2012. godine, urušio krov.

Od tada do danas, beranski takmičari u dvoranskim sportovima su se takmičili u dvoranama opština u susjedstvu i školskim salama, gdje su i obavljali treninge.

Saša Radunović

Foto: Adem Ado Softić

 

Obraćanje ministra Nikole Janovića

Uvaženi predsjedniče opštine, gosp. Šćekiću, poštovani građanke i građani Berana, ljubitelji sporta, dame i gospodo,

Dozvolite da vam najprije čestitam 21. jul, praznik grada i saopštim da mi je velika  čast i još veće zadovoljstvo, da vas kao ministar sporta pozdravim i zahvalim opštini Berane na pozivu, da svečano otvorimo novu sportsku dvoranu u čiju je izgradnju i opremanje, iz kapitalnog budžeta, država uložila blizu pet ipo miliona eura.

Polazeći od značaja koji sport ima za zdravlje nacije, međunarodni prestiž, afirmaciju, nacionalni ponos i druge vrijednosti od opšteg društvenog interesa, u želji da ne samo održi, već i otvori nove perspektive razvoja crnogorskog sporta posebno na sjeveru Crne Gore, država u kontinuitetu stvara uslove za njegov razvoj.

Stoga je i ova kapitalna investicija,  potvrda vladine  vizije, da iz godine u godinu, domaćinski je osposobljavajući, gradimo sportsku infrastrukturu, koja će biti u funkciji razvoja crnogorskog sporta.

Svjesni medjutim, da je još nedostatna sportska infrastruktura, jedan od naših najvećih izazova, odnedavno i posredstvom novoformiranog Ministarstva sporta  ulažemo sredstva, koja će, već sada mogu da najavim,  do kraja godine dostići cifru od blizu million eura, zajedno sa svim onim što smo  na polju sportske infrastrukture, uradili u prvih godinu ipo mandata ove Vlade.

3 HALA 2018

Tu prije svega mislim na adaptaciju i rekonstrukciju postojećih ili izgradnju novih sportskih objekata, bilo da je riječ o renoviranju školskih fiskulturnih sala,  otvorenih terena malih sportova, proširivanju tribina, novim sportskim igralištima ili teretanama.

Zato ću iskoristiti priliku, da kratko podsjetim, da smo rekonstruisali gradsko sportsko igralište u Plužinama i jedno školsko u Kotoru. U Mojkovcu otvorili prvu gradsku teretanu u sportskoj zoni. U Ulcinju, Pljevljima, Cetinju i Kotoru, renovirali školske fiskulturne sale. Opština Rožaje dobiće fudbalski teren sa vještačkom travom, stadion FK Komovi u Andrijevici novu tribinu. U Šavniku bi trebalo da počne izgradnja prvog stadiona malih sportova, na Žabljaku se jedan takav privodi kraju, dok i u Petnjici očekujemo  početak izgradnje novih sportskih terena.

Zbog toga je Crna Gora danas, slobodno mogu reći, pravo sportsko gradilište, jer nam je cilj da proširimo sportsku bazu i djecu motivišemo da se bave sportom, a da ulaganja u sportsku infrastrukuturu, budu podstrek za mlade i dostignu nivo koji će biti srazmjeran uspjesima koje postižu crnogorski sportisti.

U ime Vlade Crne Gore, takođe želim da  odam priznanje i svima onima koji su u sportsku dvoranu koju danas otvaramo, ugradili entuzijazam, želju i volju, da grad Berane dobije mjesto, koje će doprinijeti ne samo popularizaciji i promociji sporta i zdravih stilova života medju građanima, naročito onim najmlađim,  već će siguran sam, pozitivno uticati i na razvoj sportskog turizma.

Umnogome će izmijeniti i lice sjevera Crne Gore, jer će putevi domaćih i medjunarodnih rukometnih, košarkaških  i odbojkaških takmičenja, ubuduće voditi i u Berane.

Dragi prijatelji,

Izgradnja nove sportske dvorane, svjedoči i o  pregalaštvu i upornosti svih onih koji su učestvovali u ovakvom jednom gradjevinskim poduhvatom. Ako se tome dodaju i brojni planirani  prateći sadržaji, onda sa punim pravom možemo da poručimo da je grad Berane dobio svoj hram sporta, koji je  vrijedilo čekati.

Zdravo ga i srećno koristili! Živjeli!

Obraćanje predsjednika Dragoslava Šćekića

Dame i gospodo, uvaženi ministre Janoviću, poštovani projektanti i izvođači radova, predstavnici sredstava javnog informisanja, drage sugrađanke i sugrađani,

Danas, na Dan opštine, za naš grad se ispunjava stara želja, da  imamo  hram sporta dostojan naših Berana. Konačno imamo svoju višenamjensku sportsku dvoranu, a današnjim činom otvaranja dijelimo zadovoljstvo što još jedan novoizgrađeni objekat ostavljamo u trajno vlasništvo građanima, posebno nekim "novim klincima“ koji će zauzvrat, u znak zahvalnosti pronositi sportsku slavu našeg grada i Crne Gore.

Koristim priliku da se zahvalim svima onima koji su svojim entuzijazmom, naporom i radom dali svoj nemjerljiv doprinos današnjoj svečanosti. Posebno se zazvaljujem prethodnom predsjedniku Vlade, koji je uvažio naš zahtjev i razumio potrebu izgradnje hale, kao i sadašnjem , koji je, zajedno sa nama, nastavio realizaciju započetog projekta. I ne želim danas opterećivati ovaj skup realnim teškoćama koje su postojale u samoj fazi izrade i izgradnje, jer ovaj sadašnji trenutak dozvoljava samo osmijeh i zadovoljstvo uz konstataciju da se zajedničkim, dodatnim naporima uz postojanje čvrste volje mogu prevazići problemi bilo koje vrste.

2 HALA 2018 3 stonoteniseri i strelci

Vrijedno je pomenuti da je ovaj projekat započet 2008. godine i da je, poslije višegodišnjeg zastoja realizovan fazno u skladu sa dinamikom obezbjeđivanja finansijskih sredstava. Na površini od 5.350 m2 ima 1.528 mjesta za naše gledaoce, s kojima ćemo dijeliti radosti održavanja košarkaških, rukometnih, odbojkaških i drugih sportskih aktivnosti. Uz postojeće prateće prostorije treba istaći da je vrijednost projekta 5.300.000 evra.

Ova dvorana je dio sportskog kompleksa. Tu je gradski stadion, pomoćni i teniski tereni, a u planu je još sadržaja u budućnosti, koje ćemo završiti, u to sam siguran uz pomoć našeg uvaženog ministra sporta, gospodina Janovića.

Uvjeren sam da će ovo impresivno zdanje postati mjesto sportskih, kulturnih i zabavnih aktivnosti jer je tako i koncipirano - siguran sam da će biti sastajalište građana, mjesto međusobnog druženja, uz činjenicu da će privlačiti ljude, klubove i kolektive iz drugih mjesta i krajeva.

Poštovane sugrađanke i sugrađani, dragi prijatelji, uvaženi ministre, još jednom izražavam zahvalnost što skupa dijelimo radost ovog dana i ovog svečanog trenutka.

Na samom kraju da još jednom podvučem da je naša dvorana naš zajednički uspjeh, investicija u bolju, ljepšu i zdraviju budućnost, ona je već sada novi simbol našeg grada. Ovo je još jedna u nizu naših infrastrukturnih, sportskih pobjeda!

Sa željom da svima nama ova dvorana postane središte društvenog, kulturnog i sportskog života, da u njoj svi zajedno uživamo, puni optimizma i zdravog sportskog duha, želim vam sve najbolje. Hvala i srećno!

 

 Izjava EU baner

 

Nova Sloboda logotip

 

Otvorena televizija

Objavljeno: 24/09/2018
plan-pred-otkazom-4-600-zaposlenih-u-drzavnoj-upraviNajmanje 4.637 zaposlenih u javnoj upravi (bez lokalnih samouprava) ostaće bez posla, jer sa njima u narednom periodu neće biti produženi ugovori na određeno i o ...
eSpona
Objavljeno: 17/09/2018
zavrsena-predavanja-na-skoli-novinarstva-u-beranamaPredavanja na Školi novinarstva koju je organizovala Nevladina organizacija „Spona“ završena su proteklog vikenda, a polaznici Škole ispite će polagati pred ...
eSpona
Objavljeno: 14/09/2018
beranci-obiljezili-svjetski-dan-uklanjanja-otpadaAkcija pod nazivom „Let’s do it Montenegro!“, kojom se obilježava 14. septembar, Svjetski dan uklanjanja otpada, održana je u Beranama. U akciji su učestvovali ...
eSpona
Objavljeno: 14/09/2018
skolskih-medijatora-za-re-populaciju-bice-dvostruko-viseOd ove godine romske medijatore finansiraće Ministarstvo prosvjete, a predviđeno je da ih bude dvostruko više, s tim da će se konačan broj znati onda kada se obrade ...
eSpona
Objavljeno: 09/09/2018
gusinje-zavrsen-react-2018Jedanaesti evro-atlantski kamp “REACT 2018”, koji je održan u Gusinju, završen je. Na ovogodišnjem kampu je učestvovalo više od 70 mladih iz 14 zemalja i po svemu ...
eSpona
Objavljeno: 09/09/2018
obiljezen-svjetski-dan-prve-pomociCrveni krst Crne Gore (CKCG) obilježio je juče Svjetski dan prve pomoći. Podsjetimo, Svjetski dan prve pomoći obilježava se osmog septembra, a ovogodišnja tema ...
eSpona
Objavljeno: 04/09/2018
gusinje-zapoceo-sa-radom-react-2018Jedanaesti regionalni kamp REACT 2018, otvoren je juče u Vusanju kod Gusinja. Kamp se održava u Eko katunu “Rosi”, a na njemu učestvuje više od 70 polaznika iz 14 ...
eSpona
Objavljeno: 02/09/2018
poziv-srednjoskolcima-i-nastavnicima-za-potragu-za-pravima-mladihU znak obilježavanja Međunarodnog dana mladih 2018. godine, Inicijativa mladih za ljudska prava, članica Građanske alijanse (GA), raspisala je otvoreni poziv za ...
eSpona
Objavljeno: 01/09/2018
odrzan-okrugli-sto-o-znacaju-lokalne-televizijeLokalne televizije su potrebne građanima, kako bi ih informisale o svakodnevnim, lokalnim problemima građana, a ne da bi se bavile takozvanim „velikim“, političkim ...
eSpona
Objavljeno: 28/08/2018
jos-dva-bivsa-potpredsjednika-zatrazila-da-im-opstina-isplati-zakinuti-novacSjednica Odbora za izbor i imenovanja Skupštine opštine Berane zakazana je za sjutra, a na dnevnom redu sjednice je tačka: Razmatranje zahtjeva bivših ...
eSpona
Objavljeno: 28/08/2018
nvo-spona-u-andrijevici-organizuje-okrugli-sto-na-temu-treba-li-nam-lokalna-tv-kakva-ona-treba-da-budeU organizaciji Nevladine organizacije “Spona” iz Berana u Andrijevici će se održati Okrugli sto na temu: “Treba li nam lokalna TV? Kakva ona treba da ...
eSpona
Objavljeno: 27/08/2018
kada-mala-nvo-sa-sjevera-izrasta-u-kredibilnog-partnera-za-sve-institucije-na-nivou-drzaveJedna od onih nevladinih organizacija koja je realizovanim projektima i stavovima za vrlo kratko vrijeme zavrijedila pažnju, popularnost i uvažavanje građana, ...
eSpona
Objavljeno: 22/08/2018
koordinacijom-centralnih-i-lokalnih-vlasti-do-inkluzije-romaProgram ROMACTED doprinijeće boljoj socijalnoj inkluziji romske i egipćanske (RE) zajednice na lokalnom nivou, a u daljem periodu neophodno je unaprijediti ...
eSpona
Objavljeno: 20/08/2018
berane-budva-pluzine-i-savnik-ce-svim-osnovcima-obezbijediti-udzbenikeČetiri od 23 opštine, Berane, Budva, Plužine i Šavnik, obezbijediće besplatne udžbenike za sve osnovce. Lokalna uprava Herceg Novog to će učiniti za đake prva tri ...
eSpona
Objavljeno: 12/08/2018
odrzano-vece-vojvode-gavra-vukovicaU spomen obilježavanja 90 godina od smrti vojvode Gavra Vukovića - prvog diplomiranog pravnika iz Crne Gore, ministra inostranih djela i predsjednika Državnog ...
eSpona
Objavljeno: 11/08/2018
monstat-berane-u-grupi-opstina-sa-negativnim-prirodnim-prirastajem-samo-tri-sa-pozitivnimPrema podacima MONSTAT-a, Berane se i dalje nalazi u grupi crnogorskih opština sa negativnim prirodnim priraštajem. Prema istim podacima, pored Podgorice i tri ...
eSpona
Objavljeno: 10/08/2018
beranka-rebeka-cilovic-obiljezila-ovogodisnji-festival-zavicajne-stazePriča „Rane“, autorke Rebeke Čilović iz Berana i „Kosač“, autora Ulvije Mušovića, ravnopravno su podijelili prvu nagradu na sinoć završenom Festivalu „Zavičajne ...
eSpona
Objavljeno: 06/08/2018
u-organizaciji-nvo-spona-zapocela-skola-novinarstvaŠkola novinarstva koju organizuje Nevladina organizacija „Spona“ započela je proteklog vikenda. Škola je započela sa radom kao jedna od aktivnosti projekta ...
eSpona
Objavljeno: 04/08/2018
u-hotelu-berane-otvoren-salon-ivangradOtvaranjem stalne postavke izložbe fotografija starih Berana i Ivangrada zvanično je otvoren i novoimenovani Salon "Ivangrad" Hotela "Berane". U prisustvu stotinak ...
eSpona
Objavljeno: 02/08/2018
tipar-za-satiricara-godine-perica-jokicNa konkurs za nagradu “Tipar” koji je raspisan povodom održavanja manifestacije XXXII Dani humora i satire “Vuko Bezarević” – Pljevlja 2018, žiri je jednoglasno ...
eSpona
Objavljeno: 02/08/2018
umjetnost-spojila-ljude-na-njegosevom-trguPovodom održanog petog kulturno - umjetničkog programa “Ladica đinđuva po trgu prosuta” saopštenjem se oglasio Biro za odnose sa javnošću Opštine Berane. ...
eSpona
Objavljeno: 28/07/2018
pocinje-peti-thunder-fest-u-beranamaNajava muzičkog festivala THUNDER FEST predstavlja temu saopštenja Biroa za odnose sa javnošću Opštine Berane. Dostavljeno saopštenje Espona integralno ...
eSpona
Objavljeno: 25/07/2018
lgbt-forum-progres-pet-godina-od-prve-parade-ponosa-u-crnoj-gori-gdje-smo-danasObilježavajući 24. jul 2013. godine, dan kada je u Crnoj Gori organizovana prva parada ponosa, oglasili su se iz LGBT Foruma Progres. Dostavljeno saopštenje Espona ...
eSpona
Objavljeno: 18/07/2018
nvo-feniks-kuda-ide-beranski-nvoNakon raspodjele sredstava nevladinim organizacijama obavljene od strane Komisije Opštine Berane, Ženska nevladina organizacija „Feniks“ obratila Zahtjevom za ...
eSpona
Objavljeno: 17/07/2018
kampanja-svaka-limenka-se-racuna-i-na-moto-skupu-u-beranamaKampanja "Svaka limenka se računa“, čijoj implementaciji u Crnoj Gori ove godine je doprinijela i Nevladina organizacija „Sjeverna zemlja“, realizovana je ...
eSpona
Objavljeno: 16/07/2018
u-beranama-odrzana-izlozba-oldtajmeraJuče je u glavnoj beranskoj ulici održana Izložba oldtajmera „Berane 2018“.  To je četvrta manifestacija tog tipa koja se održava u Beranama i ona, polako, ...
eSpona
Objavljeno: 13/07/2018
od-osam-klastera-sa-uslovima-za-dobijanje-subvencija-pet-je-sa-sjevera-jedan-iz-beranaMinistarstvo ekonomije odobrilo je osam aplikacija u okviru Javnog poziva za učešće u Programu podsticanja razvoja klastera u Crnoj Gori za 2018. godinu. Među osam ...
eSpona
Objavljeno: 11/07/2018
obiljezen-dan-sjecanja-na-zrtve-ratovaIzvođenjem poetsko-muzičkog recitala "Riječ poslije Srebrenice" obilježen je Dan sjećanja na žrtve ratova vođenih na prostorima bivše SFRJ u periodu od 1991. ...
eSpona
Objavljeno: 02/07/2018
bravo-o-dive-beranke-osvojile-trece-mjesto-u-kategoriji-nove-klapske-pjesmeDruge noći takmičenja na Međunarodnom festivalu klapa u Perastu, Ženska klapa O’ Dive Belcanto ostavio je još bolji utisak od nastupa prve večeri, pa su u ...
eSpona
Objavljeno: 02/07/2018
otvorena-11-ljetnja-diplomatska-skola-gavro-vukovicSvečanim obraćanjem zvaničnika prisutnim polaznicima, danas je u Beranama otvorena 11. Ljetnja diplomatska škola za mlade diplomate „Gavro Vuković“.  Kako je ...
eSpona
Objavljeno: 02/07/2018
o-dive-odusevile-na-medunarodnom-festivalu-klapa-u-perastuŽenska klapa O'Dive Belcanto iz Berana oduševila je nastupom na 17. KotorArt Međunarodnom festival klapa koji je održan u Perastu i čiji je takmičarski dio završen ...
eSpona
Objavljeno: 01/07/2018
iz-stampe-izasla-trinaesta-knjiga-perice-jokicaSaznanja Roberta Nimanija je trinaesta po redu knjiga Perice Jokića, objavljena u izdanju „Alme“ iz Beograda, 2018. Knjiga Saznanja Roberta ...
eSpona
Objavljeno: 27/06/2018
foto-reportaza-posjecene-tuzne-vrbe-predstavljaju-jos-tuzniju-sliku-beranaPočetak radova na nastavku Ulice Mira i Slobode (poznate kao obilaznica pored Lima) obilježila je bjesomučna sječa stabala u gradskom parku, a nastavljeno je ...
eSpona
Objavljeno: 26/06/2018
foto-reportaza-i-komentar-iz-beograda-bez-nove-slobode-danas-nema-slobode-duha-sjutraU svečanoj sali Gradske opštine Savski Venac, u Beogradu, 22. juna 2018. godine, promovisan je novi, sedmi, broj časopisa „Nova Sloboda“ koji je okupio brojne ...
eSpona
Objavljeno: 19/06/2018
promocija-nove-slobode-u-beograduPromocija časopisa „Nova Sloboda“ održaće se u petak, 22. juna, u Beogradu. Promocija će se održati u svečanoj sali Gradske opštine Savski Venac, koja se nalazi u ...
eSpona
Objavljeno: 16/06/2018
vlada-ce-raditi-na-daljem-poboljsanju-polozaja-romaVlada Crne Gore je spremna da uloži dodatne napore u cilju poboljšanja položaja Roma i Egipćana posebno u oblasti socijalne zaštite, zdravstva i obrazovanja, kazao ...
eSpona
Objavljeno: 14/06/2018
velimir-ralevic-odusevio-mlade-na-jugu-srbijePjesnik za djecu iz Berana, Velimir Ralević gostovao je prethodnih dana na jugu Srbije, gdje se u pet gradova  predstavio svojom poezijom najmlađim ...
eSpona
Objavljeno: 11/06/2018
gradani-romske-pripadnosti-zainteresovani-za-obuke-i-sezonski-radŽitelji romskih naselja Riversajd i Talum u Beranama iskazali su interesovanje za obukama, osposobljavanjem i zapošljavanjem. Predstavnici beranskog Biroa rada i ...
eSpona
Objavljeno: 06/06/2018
otvoren-preduzetnicki-kutak-u-gimnaziji-panto-malisicU znak obilježavanja petog juna, Svjetskog dana zaštite životne sredine, NVO „Sjeverna zemlja“ i Gimnazija „Panto Mališić“ otvorili su „Preduzetnički kutak“, što ...
eSpona
Objavljeno: 01/06/2018
pocela-limska-regataStartom posada u Plavu, na izvorištu Lima, danas je započela tradicionalna manifestacija “Limska regata”, koja će, kako je planirano, trajati do nedjelje, trećeg ...
eSpona
Objavljeno: 28/05/2018
odrzani-11-medunarodni-crnogorski-medijski-dijalozi9Jedanaesti Međunarodni crnogorski medijski dijalozi završeni su juče. Ovogodišnji skup, kojem je prisustvovalo 50-tak učesnika, održan je u Ulcinju, u hotelu ...
eSpona
Objavljeno: 27/05/2018
bravo-beranciBlizu 1.000 građana Berana odazvalo se pozivu organizatora akcije „Očistimo Jasikovac“ i u duhu slogana dalo svoj doprinos uređenju čuvenog beranskog izletišta i ...
eSpona
Objavljeno: 25/05/2018
za-sjutra-zakazana-akcija-ocistimo-jasikovacAkcija „Očistimo Jasikovac“, koju je pokrenula grupa Beranaca koji žive i rade van grada u kojem su rođeni, zakazana je za subotu, 26. maja, sa početkom u 10. ...
eSpona
Objavljeno: 24/05/2018
sjutra-pocinju-crnogorski-medijski-dijaloziJedanaesti Međunarodni naučni skup „Crnogorski medijski dijalozi“ održavaju se od petka do nedjelje, 25-27. maja, u Ulcinju. Skup će se održati u Hotelu „Otrant“, a ...
eSpona
Objavljeno: 17/05/2018
igra-nerava-izmedu-opstine-berane-i-ugostitelja-u-glavoj-ulici-suncobranom-na-tenduSlužbenici Opštine Berane već dva dana pokušavaju da uklone tende sa terasa lokala u glavnoj beranskoj ulici, Mojsija Zečevića, ali im to, usljed protivljenja ...
eSpona
Objavljeno: 14/05/2018
u-beranama-odrzana-mala-skola-eko-liderstvaU organizaciji NVO „Sjeverna zemlja“, u Beranama je održana dvodnevna „Mala škola eko liderstva“, za 15 mladih iz opština Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Rožaje, ...
eSpona
Objavljeno: 09/05/2018
obiljezen-dan-pobjede-nad-fasizmomPosjetom Spomen kompleksu na Jasikovcu, polaganjem cvijeća i odavanjem pošte poginulima u Drugom svjetskom ratu, u Beranama je obilježen deveti maj, Dan pobjede nad ...
eSpona
Objavljeno: 09/05/2018
umjetnicka-djela-luke-radojevica-ukrasavaju-i-francuske-trgoveBeranac Luka Radojević svojim radom i skulpturama nastavio je da uljepšava brojne evropske i svjetske gradove, a posljednji u nizu je grad Condrieu, gdje je uradio ...
eSpona
Objavljeno: 06/05/2018
region-berana-i-rozaja-postaje-atrakcija-za-strane-turisteRegion sjevero-istoka Crne Gore svojim bogatim kulturno istorijskim nasleđem, jedinstvenim pejzažima, raznovrsnim aktivnostima u prirodi, specifičnom gastronomijom ...
eSpona
Objavljeno: 04/05/2018
trideset-i-osam-godina-od-smrti-josipa-broza-titaDanas se navršava 38 godina od smrti Josipa Broza Tita - doživotnog predsjednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) i predsjednika Saveza ...
eSpona