Na Beogradskom sajmu knjiga, na štandu izdavačke kuće „Alma“, u subotu 28. oktobra održana je promocija knjige „Izrazito dobre pričePerice Jokića.

Perica Jokic

Publika koju su uglavnom sačinjavala poznata lica sa kulturne scena Beograda, počev od filmskog reditelja Danila Bećkovića, preko novinara, radio i televizijskog voditelja Marka Jankovića, do mnogobrojnih aforističara i satiričara među kojima da pomenemo Radivoja Bojičića - glavnog urednika „Jež“-a, mogla je da uživa u pričama Perice Jokića koje je interpretirao poznati glumac Slaviša Čurović.

Djordje Otasevic

Pozdravljajući prisutne, Đorđe Otašević - urednik izdavačke kuće „Alma“ je, između ostalog, rekao:

Kad god među piscima razgovaramo o knjigama, o satiri, o pričama, o aforizmima, pomenemo Pericu Jokića i zabavimo se jednim problemom satire, a to je da književna kritika praktično ne vidi našu satiričnu priču, a isto je i sa našim satiričnim aforizmima. Po mišljenju satiričara, većina satiričnih priča koje se pojavljuju na našim trafikusima, štampanim ili elektronskim, jednostavno nemaju nikakvu književnu vrednost. I uvek kada to kažemo, pomenemo Pericu Jokića zato što sve njegove priče, koje jesu satirične, ali sve imaju književnu vrednost. Znači, Perica Jokić je pre svega književnik, pa tek potom je satiričar. Mislim da bi tu mogao da bude, u stvari, recept kako da naša satira postane prisutna u književnosti glavnog toka. Jednostavno, treba pisati književna dela koja će imati satiru. Nažalost, Milan Beštić, koji više nije sa nama, mnogo puta je govorio „Neki satiričari misle, dovoljno je reći ministar je lopov i ti si napisao sjajnu satiru“. Perica Jokić je apsolutna suprotnost takvoj satiri. Perica Jokić je književnik u čijem stvaralaštvu ima i satire“.

Bojan Rajevic

O „Izrazito dobrim pričama“ je nešto više govorio Bojan Rajević - aforističar sa Cetinja, koji je ujedno i recenzent knjige. Zahvaljujući se „Almi“ na svemu što radi za srpsku satiru, Rajević je u o Jokićevoj knjizi, između ostalog, kazao:

Naslov Jokićeve nove knjige Izrazito dobre priče ne bi trebalo da bude shvaćen kao autoironija jer on to, definitivno, nije. Utoliko prije što već u uvodnoj bilješci ove knjige saznajemo da knjigu sam pisac nije ni naslovio, nego da joj je kumovao poznati srpski pisac aforizama i kratkih priča, Milan Beštić. On je, za potrebe ove knjige, i selektovao priče iz Jokićeve trilogije, koju sačinjavaju Iskustva, Ogledi i Saznanja Roberta Nimanija... Treba istaći to da su priče iz ove knjige objedinjene svojim pripadanjem nimanijevskom ciklusu Perice Jokića i da su vezane za književno-socijalni eksperiment koji je na društvenoj mreži Fejsbuk sproveo ovaj autor. Riječ je o performansu kojim su otvorena pitanja da li je moguće da se dotad anonimni autor, u vremenu masmedija, afirmiše isključivo snagom vlastitog pera. Slučaj Roberta Nimanija pokazao je da itekako jeste i vratio vjeru u snagu riječi, umjetničke pogotovo. Na tome svi mi koji smo na bilo koji način poslenici pisane riječi dugujemo zahvalnost Perici Jokiću... Moć Jokićevog jezika ogleda se u mogućnosti da oneobičenim izborom frazeološke perspektive spoji mit i stvarnost, kao u priči Riblja golgota, gdje se za Isusa kaže da nema lovačku dozvolu... Treba istaći i to da se u Jokićevim proznim minijaturama uočava tendencija da se svakodnevne situacije zaogrnu aurom univerzalnosti, bez koje istinske umjetnosti teško da može biti. Njegove priče počinju sasvim alogičnim situacijama i on se u nastavku ponaša, tačnije njegov pripovjedač, kao da je sve u redu i mi kao čitaoci prinuđeni smo da to tako primimo... U kratkim pričama Perice Jokića izokrenutost se često pojavljuje kao svojstvo slike svijeta... Stoga, možemo da zaključimo da je Jokić u Izrazito dobrim pričama ispitao mogućnosti i nemogućnosti kratke priče, iskušao granice ovog žanra, i, u konačnom, svakako, ponudio jednu novu mogućnost pisanja ovakvih tekstova, koji čitaocu garantuju beskrajno zadovoljstvo u tekstu, čak i onda kada nas pisac ostavlja bez teksta, bilo u prenesenom ili, čak, doslovnom značenju”, istakao je Rajević.

Slavisa Curovic

Desetak priča iz knjige pročitao je glumac Slaviša Čurović.

Kako je kasnije izjavio Jokić, u interpretaciji Čurovića priče zvuče bolje nego što ih je on čuo u sebi dok ih je osmišljao.

5

6

Najzad, jedan blok je pripao aforizmu u kojem je Jokić sa dvadesetak aforizama predstavio svoju prethodnu knjigu “Strogo za javnost”, takođe objavljenu u izdanju “Alme”.

Anđela Suvajac

 Foto: eSpona.me

 

 Izjava EU baner