Opstina Berane zgradaOdržana svečana sjednica i večerašnji koncert Ivane Selakov koji će se održati u glavnoj gradskoj ulici, glavna su obilježja svečanosti organizovanih u Beranama povodom 21. jula, Dana opštine.

Tokom svečane sjednice, održane u zgradi Centra za kulturu, kojoj su prisustvovali brojni gosti iz zemlje i inostranstva, među kojima i Filip Vujanović - predsjednik Crne Gore, kao i predstavnici političkog, privrednog, kulturnog i vjerskog života u Beranama, obratio se Dragoslav Šćekić - predsjednik Opštine, a uručene su i zahvalnici i priznanja pojedincima i ustanovama koji su dali doprinos razvoju grada.

Otvarajući sjednicu, Goran Kiković - predsjednik SO, je kratko podsjetio na istoriju 21. jula, apostrofirajući da se taj datum, kao Dan opštine, slavi u čast sjednice Narodooslobodilačkog odbora za Srez beranski, održane 21. jula 1941. godine, kada su, kako je naveo, bez obzira na političke, društvene vjerske ili nacionalne razlike, građani bili jedinstveni u želji da se bore protiv okupatora.

Кako su zapisali hroničari, Berane je bilo, a držimo da tako treba i da ostane, grad mira i tolerancije. U ime Skupštine opštine i u svoje lično ime svim građanima Berana čestitam Dan opštine uz poruku da današnji dan i sve svijetle istorijske datume, u kojima su učestvovali naši preci, vječno pamte i poštuju“, istakao je Kiković.

Nakon svečanog Šćekićevog govora, tokom kojeg se osvrnuo na postignuto u prethodnih godinu dana, predsjednik Opštine je uručio zahvalnice i priznanja istaknutim pojedincima i ustanovama koji su dali doprinos razvoju i afirmaciji Berana.

Obilježavanje Dana opštine nastavlja se večeras, koncertom Ivane Selakov, koji se održava u glavnoj beranskoj ulici, sa početkom u 21 čas.

S. R.

 

Svečano obraćanje Dragoslava Šćekića

Poštovani predsjedniče države g dine Vujanoviću, predsjednice Vrhovnog suda gospođo Medenica, Vaše ekselencije, ministarko Javne uprave gospodjo Pribilović, predstavnici ministarstava i državnih institucija, protojereju, hadžiefendijo, drage kolege predsjednici opština, predsjednici i predstavnici pobratimskih opština, generalni sekretare Zajednice Opština g dine Bojadžiću, predstavnici boračkih organizacija, predsjedniče Skupštine i odbornici, dragi Beranci odavde i iz dijaspore, uvaženi gosti,

21. jul nas uvijek okuplja i sabira, a ne dijeli, i podsjeća da samo zajedno možemo stvoriti bolje sjutra za naredne generacije. To je i zavjet naših predaka koji su zajedništvom vjekovima uz svetinju stvarali Berane i na Berlinskom kongresu Crnu Goru, kao i ovog, jednog od najsvetlijih datuma istorije našeg grada i države Crne Gore, dali živote braneći čast i slobodu, pokazujući porobljenoj Evropi i okupatoru, ne žaleći sebe, vezujući sudbinu jedni za druge, da fašistički poredak nije put budućnosti i napretka. I u ovim vremenima na nama je još veća odgovornost da odolimo izazovima i gradimo put zajedništva bez obzira na razlike po bilo kojem osnovu.

Poštovani prijatelji, dragi gosti, dame i gospodo,

Na samom početku želim da zajedno, jednim dugim aplauzom pozdravimo Tiha Bogavca, komandira Službe zaštite i spasavanja, i  naše hrabre vatrogasce koji se  danima uspješno bore sa vatrenom stihijom na primorju i Podgorici.

Hvala vam za vaše nesebično  požrtvovanje u ime svih onih čije ste domove spasili i hvala što ste nas učinili ponosnim, jer predstavljate Berane u svijetlu, kakvi i mi sami želimo da budemo. Hrabri, odgovorni, profesionalni i nesebični.

Poštovani prijatelji, dragi gosti, uvaženi sugrađani,

Obraćam vam se sa ove govornice po četvrti put, a priča o našoj službi spasavanja je i priča o mandatu lokalne uprave na čijem sam čelu.

Kada sam se prvi put obraćao sa ovog mjesta, sve oči crnogorske javnosti su bile uprte u nas, jer smo predstavljali nešto novo na političkoj sceni Crne Gore. Suočili smo se sa  ogromnim problemima. Značajan dio javnosti nas je dočekao sa sumnjom, pa  čak i sa osudom, prije nego što smo i počeli da radimo, ali veći dio Crne Gore i posebno Berana je u nama vidio nadu da može drugačije. I zaista te prve godine mandata , mogli smo samo ponuditi  nadu. Sačekale su nas velike teškoće, prije svega finansijske prirode, ali i neefikasne unutrašnje uređenje i organizacija. Danas mogu slobodno da kažem da određene teškoće i dalje postoje, ali da smo institucije podigli na nivo koji može uspješno da odgovori svakom postavljenom zadatku i što je najvažnije da budu pokretač razvoja i pouzdan oslonac  svim građanima Berana.

Tri godine kasnije, kada smo već zagazili u četvrtu godinu prvog mandata, prilike u Beranama su bitno drugačije i to svi osjećaju. 

Danas više ne govorimo o nadi i željama, nego o konkretnim i značajnim rezultatima koji su poboljšali život svim  građanima na području opštine Berane.

Berane je danas opština koja se u javnosti pominje kao pozitivan primjer i tako reći model uspješne lokalne samouprave.  Naš rad i rezultate nam priznaju i lokalni i međunarodni partneri. I Vlada Crne Gore i što je najvažnije građani Berana.

Prije samo četiri godine, ova sjednica je bila najveći ljetnji događaj u gradu, a danas se ona nalazi u sredini beranskog kulturnog ljeta koje ove godine, kao nikada do sada obiluje kvalitetnim sadržajima za sve ukuse i sve građane Berana i naravno goste koji kao i prethodnih godina u velikom broju borave u našem gradu.

Imali ste priliku da prethodnih dana uživate u pozorišnim predstavama među kojima s ponosom ističem predstavu obnovljenog beranskog pozorišta.  Značajni kulturno- zabavni događaji se organizuju na više lokacija i time im daju novi život. Tako je umjetničko veče neobičnog naziva „ Ladica đinđuva po trgu prosuta“  oživjela  Njegošev trg  i  okupila zavičajne umjetničke stvaraoce  . Međunarodni likovni simpozijum u netaknutoj prirodi Kaludre je dao inspiraciju umjetnicima od Libana do Indije da stvore djela koja će uskoro da krase naš grad.

Moto-skup u prostoru bivše Celuloze nas je podsjetio na neka stara vremena kada je hiljade radnika išlo u tom pravcu i poručio nam da moramo još mnogo raditi da vratimo taj žagor radnika.

Pokrenuli smo i koncerte etno muzike u kompleksu spomenika na Jasikovcu, udahnuli mu još svježine i poruku da ne zaboravljamo sjeni onih kojima je spomenik posvećen.

Večeras će glavna ulica Igumana Mojsija Zečevića biti prepuna zahvaljujući koncertu koji sada već tradicionalno  poklanjamo našim sugrađanima za Dan Opštine. Sjutra nas već očekuje četvrti festival elektronske muzike  Tanderfest, i hiljade mladih, ne samo sa sjevera Crna Gore koji će  da pohrle na beranski aerodrom i uživaju sa najvećim regionalnim muzičkim zvijezdama.

U oktobru nas očekuje festival dječijeg pozorišta“ Limsko srce“. I on je rezultat naše želje i opredjeljenja da ulažemo u našu budućnost.

Ulažemo u kulturu, jer bez nje i ne postojimo. Ulažemo u mlade jer želimo da ostanu ovdje i da se ne suočavaju sa svim onim problemima koje je naša generacija imala u prethodnim decenijama.

Ulažemo u obrazovanje, i zato će svi učenici beranskih osnovnih škola i ove godine imati besplatne udžbenike, stipendije za studente talente, nagrade za najbolje učenike osnovnih i srednjih škola, nagrade za učenike za ostvarene rezultate na takmičenjima, donacije školama.  Snažno se borimo za ostanak Visoke medicinske škole. Na  insistiranje studenata,njihovih roditelja,predavača i građana  u ovu borbu se uključila i Vlada Crne Gore i nadležno ministarstvo prosvjete, iz čijeg smo samog vrha dobili uvjeravanja da  škola ostaje u Beranama.

Smatramo i to ponavljamo na svim adresama da je ova škola značajna za čitav sjever i da Berane koje već ima Opštu bolnicu, srednju medicinsku  školu, polikliniku čije će otvaranje biti narednih dana, najsavremeniju privatnu kliniku i novi potpuno opremljeni univerzitetski centar, ima sve uslove i mora da bude regionalni i državni zdravstveni centar. Opstanak Visoke medicinske škole i je tema o kojoj se ne pregovara nego cilj države i opštine koji moramo da ostvarimo, ako želimo da naš grad ima budućnost.

Smatramo i da je sport neodvojiv dio zdravog odrastanja, ali i razvojna šansa Berana. Zato insistiramo i očekujemo završetak radova na hali sportova, zašta smo dobili uvjeravanja predsjednika Vlade da će radovi biti okončani prvog septembra, kako bi naši sportisti i publika konačno posle sedam godina uživali u dvoranskim sportovima na domaćem terenu.

U saradnji sa Fudbalskim savezom Crne Gore i uz svesrdnu pomoć predsjednika saveza i legende crnogorskog fudbala gospodina Dejana Savićevića pokrenuli smo rekonstrukciju stadiona, i već imamo završenu prvu fazu i okončanu proceduru za početak radova na drugoj fazi pottribinskog prostora po UEFA standardima, kako bi se na njemu mogle odigravati i međunarodne utakmice .Berane će imati jedan od najkompletnijih sportskih kompleksa u Crnoj Gori, pa i šire. Pun efekat ovih radova će se vidjeti tek za par godina kada se sa izgradnjom novih puteva približimo Podgorici ili Podgorica nama. 

Da se ulaganje u sportsku infrastrukturu isplati govori nam i broj aktivnih sportskih klubova u Beranama, ali i broj domaćih i stranih ekipa koje iz godine u godinu u sve većem broju dolaze na pripreme u naš grad. 

berane1Berane postaje  grad u koji se dolazi sa dobrim razlogom, a za prijem gostiju je takođe potrebna infrastruktura. Zato mi je zadovoljstvo što je prije samo par dana otvoren rekonstruisani Hotel Berane, simbol nekadašnjeg Ivangrada, koji će postati i simbol novih Berana. Opština Berane je dala značajan doprinos u rekonstrukciji hotela kroz davanje olakšica, brzih administrativnih procedura, bez biznis barijera, omogućavanje planske eksploatacije šljunka za izgradnju hotela i angažovanje naše mehanizacije za teške građevinske radove. Hotel Berane je za grad značajan i zbog otvaranja 40 novih radnih mjesta, a kao turistička ponuda sa Auto kampom jedinstvenim u Crnoj Gori urađenim po svim Evropski standardima u okviru kojeg je i predivni restoran Viađo sa 20  radnika, a što je uz Rudnik uglja sa već uposlenih 150 radnika rijedak primjer dobrih investicija ne samo za Crnu Goru, nego i šire. Uz Hotel Pešić na Jelovici očekujemo da će se turistička ponuda do kraja godine upotpuniti sa već započetom investicijom hotela Lokve.

Uz pomenuta nova radna mjesta, a uz ulaganja i podsticaj kako ministarstva poljoprivrede, tako i lokalne samouprave i povlačenjem sredstava iz IFARD programa EU fondova, Investicionog razvojnog fonda, kao i individualna ulaganja, u toku su investicije u oblasti poljprivrede, čije se zealizacije očekuju krajem ove i početkom naredne godine.

Kao što možete da se uvjerite, Berane je danas veliko gradilište. U toku su  radovi na rekonstrukciji kompletne kanalizacione mreže i prečišćivača otpadnih voda. Obezbjedili  smo sredstva za rekonstrukciju i izgradnju novih pumpnih stanica kojih je izgradnja u toku, izgradili smo i sanirali kilometre novih vodovodnih cijevi.  U završnoj fazi su pripreme za početak izgradnje mini hidrocentrala na vodozahvatima gradskog vodovoda. Obezbjedili smo sredstva  i završavamo radove  na seoskim vodovodima u Kaludri i Donjoj Ržanici. Pri samom kraju su radovi na šestoj završnoj fazi vodovoda na Polici, kao i završetak radova na vodovodu u Skakavcu. Nakon prošlogodišnjih poplava obnovljen je i unaprijeđen oštećeni vodovod na Buču. Urađen je projekat za ispitivanje i prevazilaženje problema na povremenom zamućivanju vode na vodoizvorištu gradskog vodovoda i u toku su pripreme za njegovu realizaciju.

Nakon svih ovih radova, kvalitet i dostupnost  vode za piće u Beranama se više nikada neće dovoditi u pitanje.

Mehanizacija Agencije za izgradnju i razvoj neprestano izgrađuju i nasipaju nove seoske puteve. Rujišta, Štitari, Budimlja, Crni Vrh, Skakavac, Polica, Šekular su samo neka od naselja u kojima je Agencija pravila puteve.

Seosku infrastrukturu unapređujemo i ugradnjom ulične  rasvjete, kao što smo to uradili u Beranselu, Docu, Buču, Pešcima, a ovih i narednih dana će se završiti projekti u nekoliko Mjesnih Zajednica.

Rješava se i problem sa odvozom komunalnog otpada i privode kraju radovi na rekonstrukciji puta ka Rujištima. Komunalna infrastruktura će biti unaprijeđena i izgradnjom reciklažnog dvorišta za koje smo takođe ove godine obezbjedili sredstva.

Međunarodna saradnja je značajn dio aktivnosti lokalne uprave. Pored sredstava Evropske unije za rekonstrukciju kanalizacije i izgradnju prečišćivača, napokon su počeli i radovi na izgradnji 94 stambene jedinice za raseljena lica na Rudešu. Danas je Služba zaštite i spasavanja jedna od najopremljenijih i najspremnijih službi u Crnoj Gori, a našim spasiocima će sigurno mnogo značiti i novo specijalno vozilo koje smo obezbjedili u saradnji sa Ambasadom Japana. Kroz projekte EU fondova za prekograničnu saradnju obezbijedili smo preko pola miliona.

Obezbjedili smo i sredstva od TIKE za uređenje gradskog parka pored Lima koji će biti izgrađen po najvećim standardima uređenja zelenih i parkovskih površina.  Da bi sačuvali zelene površine po kojima je Berane poznato, izvršili smo i uklanjanje privremenih  objekata u širem centru grada sa javnih površina. Iako nepopularne, ove mjere su se morale preduzeti radi uvođenja u red i očuvanja lica grada.

Izgled grada smo promijenili i uljepšali  obnavljanjem oronulih fasada u ulici Igumana Mojsija Zečevića, u partnerstvu sa stanarima.   Posebno mi je zadovoljstvo što su ove naše aktivnosti prepoznali i građani, koji se u sve većem broju i sami organizuju na uređenju javnih površina pokazujući na taj način da im je stalo do svog grada i da nas očekuju bolji dani.

Rad u opštini nije samo izgradnja, nego i suočavanje sa unutrašnjim problemima, obezbjeđivanje sredstava, saradnja sa svim relevantnim partnerima, a posebno zaštita opštinske imovine, i na najglasniji način poručili da Opština Berane više nikad neće biti pominjana u smislu korupcije i drugih nezakonitih radnji. 

Jedna od nepopularnih mjera je bila i uvođenje discipline u naplati lokalnih poreza. Građanima smo dokazali da se njihova sredstva koriste na pravi način kroz ranije nabrojane projekte, pa je i stepen naplate veći iz dana u dan.

Smatram da smo sa svojim sugrađanima, ne samo kroz nabrojane projekte, uspostavili odnos povjerenja u kome je opština oslonac svima koji žive i imaju želju da stvaraju svoju budućnost ovdje.

Dame i gospodo,

Već sam naveo neke partnere sa kojima sarađujemo  na našem putu razvoja Berana. Saradnja sa svima koji mogu doprinijeti povećanju životnog standarda naših sugrađana je imperativ. Posebno nam je zadovoljstvo što se rad naše lokalne samouprave prepoznaje i van Berana. Potvrda tome su i radne posjete dva premijera Vlade Crne Gore u manje od godinu dana ,i rekao bih većine ministara u Vladi. Iako smo različitih političkih viđenja, pošten i profesionalan  rad i trud u Opštini Berane je prepoznat i u Podgorici, tako da je i saradnja sa najvišom institucijom izvršne vlasti postavljena na zdravim osnovama, na partnerskom odnosu, a u korist svih građana Berana.

Na visokom nivou je i saradnja sa civilnim sektorom uz čiju pomoć smo omogućili internet prenose sjednica lokalnih skupština i približili građane i odbornike, radili na realizaciji projekata koji se odnose na  zaštitu životne sredine, uređenju zelenih površina i pošumljavanju. U saradnji sa nevladinim organizacijama je realizovan i niz drugih značajnih aktivnosti.

Koristim priliku da se zahvalim svim privrednim subjektima u Beranama, i da im poželim puno uspjeha u budućem radu, jer bez njihove podrške i pomoći mnogi problemi  i projekti ne bi bili tako uspješno riješeni i realizovani.

Na međunarodnom planu, Opština Berane je nastavila da učvršćuje veze sa bliskim i pobratimskim opštinama od Čukarice do Vrnjačke Banje, Starih Nagoričana,Adane i Karaisaila, Terama, Kostrome do Dudelanža. Naše delegacije su pozivane , i na prijeme povodom Dana Evrope i Dana Rusije, a posebno moram da istaknem i poziv za molitveni doručak u Vašingtonu gdje sam boravio kao jedini predsjednik opštine iz Crne Gore. Ti pozivi predstavljaju ne samo ličnu satisfakciju, nego i veliko priznanje za kolektiv opštine Berane koji neumorno radi prethodne tri godine.

Pored međuopštinske, državne i međunarodne saradnje, na prvom mjestu nam je izgradnja dobrih odnosa u našem gradu. Dokazali smo da smo čvrsto posvećeni očuvanju međunacionalnog sklada u Beranama. Saradnja sa Eparhijom Budimljansko-nikšićkom je uvijek na visokom nivou .Ove godine smo po prvi put organizovali iftar za naše sugrađane u saradnji sa islamskom zajednicom, jer želimo da stalno ističemo da Berane pripada svim njegovim građanima bez obzira na vjeru i naciju.

Na kraju,  najveće mjerilo našeg rada je zadovoljstvo građana. Prije tri godine smo im dali nadu, danas prikazujemo rezultate i uvjeren sam da ćemo i naredne godine nastaviti u istom pravcu.

Dragi sugrađani srećan nam Dan Opštine! 

Hvala vam na pažnji! Živjeli, uzdravlje!

 

eSpona OTV EU

Politika

Objavljeno: 17/08/2018
oo-sd-plav-mi-smo-sadasnjost-i-buducnost-a-zogoviceva-ideologija-daleka-proslostPovodom medijskih prepucavanja sa Demokratskim frontom saopštenjem za javnost oglasio se OO SD Plav. Dostavljeno saopštenje Espona integralno prenosi. Da je ...
eSpona
Objavljeno: 16/08/2018
rozaje-dps-ceka-poziv-bs-za-razgovoreOdbornici Demokratske partije socijalista (DPS) u Rožajama dali su podršku izboru predsjednika Opštine i SO u toj opštini, koji su iz redova Bošnjačke stranke (BS) ...
eSpona
Objavljeno: 09/08/2018
oo-sd-bajraktarevic-predsjednik-stijovic-i-canovic-potpredsjednici-opstine-plavPovodom izbora predsjednika i potpredsjednika Opštine Plav saopštenjem za javnost se oglasio Medijski tim Socijaldemokrata. Dostavljeno saopštenje Espona integralno ...
eSpona
Objavljeno: 21/07/2018
sastanak-markovic-i-scekic-saglasni-da-treba-zajednicki-raditi-na-valorizaciji-resursa-beranaPredsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković i predsjednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić saglasili su se juče da Vlada i Opština vide prostor za ...
eSpona
Objavljeno: 12/07/2018
zavrsena-druga-sjednica-so-beraneOdbornici lokalnog parlamenta usvojili su sinoć sve predloge odluka izvršne vlasti, dok Informacija o radu Centra bezbjednosti Berane za 2017. godinu i Izvještaj o ...
eSpona
Objavljeno: 10/07/2018
zakazana-druga-redovna-sjednica-so-beraneDruga redovna sjednica Skupštine opštine Berane zakazana je za srijedu, 11. jul, a na Dnevnom redu je, sa predloženom Dopunom, 17 tačaka. Predviđenim dnevnim ...
eSpona
Objavljeno: 11/06/2018
tihomir-bogavac-novi-predsjednik-oo-snp-u-beranamaTihomir Bogavac izabran je za predsjednika Opštinskog odbora Socijalističke narodne partije (SNP) Berana na prvoj konstitutivnoj sjednici novog odbora. Kako ...
eSpona
Objavljeno: 08/06/2018
oo-sd-najjaca-smo-partija-u-plavuOsvrt na ostvareni rezultat na lokalnim izborima u Plavu predstavlja temu saopštenja Medijskog tima Socijaldemokrata (SD). Dostavljeno saopštenje Espona integralno ...
eSpona
Objavljeno: 08/06/2018
zavrsena-prva-redovna-sjednica-so-beraneUsvojeni Izvještaj o radu predsjednika Opštine i Predlog Odluke o komunalnom opremanju građevinskog zemljišta za bespravne objekte, obilježili su drugi dan rada ...
eSpona
Objavljeno: 07/06/2018
lokalna-uprava-nezadovoljna-odnosom-vlade-prema-beranamaNezadovoljstvo saradnjom Vlade Crne Gore sa lokalnom upravom predstavlja temu saopštenja  Opštine Berane. Dostavljeno saopštenje PR službe Predsjednika opštine ...
eSpona
Objavljeno: 05/06/2018
oo-sd-kolasin-osvojili-70-vise-glasova-u-odnosu-na-2016-godinuOstvareni rezultat na lokalnim izborima u Kolašinu i povećanje broja glasova u odnosu na parlamentarne izbore predstavlja temu saopštenja OO Socijaldemokrata (SD) ...
eSpona
Objavljeno: 05/06/2018
nastavak-prve-redovne-sjednice-so-berane-zakazan-za-cetvrtakPrva redovna sjednica lokalnog parlamenta nastaviće se u četvrtak, sedmog juna. Kako je objavljeno na zvaničnom sajtu Opštine Berane, nastavak je zakazan za ...
eSpona
Objavljeno: 04/06/2018
sd-u-rozajama-osvojili-67-posto-vise-glasova-u-odnosu-na-parlamentarne-izboreOsvrt na osvojeni broj glasova na lokalnim izborima u Rožajama i poređenje sa brojem dobijenim prije dvije godine, na parlamentarnim, predstavlja temu saopštenja ...
eSpona
Objavljeno: 01/06/2018
petnjica-danas-dobija-ulicu-21-majOdbornici lokalnog parlamenta u Petnjici danas će, pored ostalih tačaka dnevnog reda, razmatrati predloge odluka o dodjeli imena ulica i trgova u tom opštini, među ...
eSpona
Objavljeno: 31/05/2018
kasno-marko-na-sjednicu-stizeNakon šest sati rada odbornici Skupštine opštine Berane usvojili su osam tačaka dnevnog reda. Sjednica je oko 16 časova prekinuta, a o terminu njenog nastavka ...
eSpona
Objavljeno: 30/05/2018
sjutra-se-odrzava-prva-redovna-sjednica-so-beranePrva redovna sjednica SO Berane održaće se u četvrtak, 31. maja, a odbornici će raspravljati o 21 tački dnevnog reda. Kako je predviđeno, odbornici će, pored ...
eSpona
Objavljeno: 28/05/2018
na-krilima-predsjednickih-dps-trijumfovao-i-na-lokalnim-izborimaDemokratska partija socijalista i koalicije koju je predvodila na juče održanim lokalnim izborima, dominirala je i u većini njih ostvarila ubjeljive ...
eSpona
Objavljeno: 24/05/2018
dedeic-vrijeme-je-da-se-srbi-pitajuUpozorenje građanima Podgorice da ne dozvole da budu prevareni pričama o rasipanju glasova predstavlja temu saopštenja Srpske koalicije. Dostavljeno saopštenje ...
eSpona
Objavljeno: 23/05/2018
oo-sd-plav-bicemo-najaca-partija-u-plavuPredstavljanje izborne liste u Plavu i poruke sa završne Konvencije u tom gradu predstavljaju temu saopštenja Medijskog tima Socijaldemokrata. Dostavljeno ...
eSpona
Objavljeno: 19/05/2018
kad-ni-najveci-broj-osvojenih-glasova-dps-predsjednickog-kandidata-nije-dovoljan-za-pobjedu-u-beranamaInauguracija novog predsjednika Crne Gore, Mila Đukanovića, obaviće se sjutra, na Cetinju. Biće to drugi put da Đukanović započinje predsjednički mandat, nakon što ...
eSpona
Objavljeno: 18/05/2018
oo-sd-plav-za-cetiri-godine-otvoricemo-novih-100-radnih-mjestaObećanje da će u naredne četiri godine otvoriti novih 100 radnih mjesta predstavlja temu saopštenja OO Socijaldemokrata Plav. Dostavljeno saopštenje Espona ...
eSpona
Objavljeno: 17/05/2018
oo-sd-kolasin-lokalna-vlast-okrenula-leda-gradanimaPlan budućeg rješavanja problema u Kolašinu predstavlja temu saopštenja Medijskog tima Socijaldemokrata. Dostavljeno saopštenje Espona integralno prenosi. U ...
eSpona
Objavljeno: 15/05/2018
sest-odbornika-dps-a-podnijelo-ostavkeŠest odbornika Demokratske partije socijalista (DPS) podnijelo je ostavke na te funkcije. O tome je obaviještena Služba lokalnog parlamenta, saznaje ...
eSpona
Objavljeno: 14/05/2018
oo-sd-sport-je-vazan-segment-razvoja-rozajaInsistiranje na kvalitetnijem posvećivanju razvoju sporta u Rožajama predstavlja temu saopštenja OO SD tog grada. Dostavljeno saopštenje Espona integralno ...
eSpona
Objavljeno: 13/05/2018
zizic-ustavni-sud-izvrsio-pravno-nasilje-nad-srpskom-koalicijomPovodom odbijanja žalbe na odluku Državne izborne komisije od strane Ustavnog suda Crne Gore saopštenjem se oglasila Srpska koalicija. Dostavljeno saopštenje Espona ...
eSpona
Objavljeno: 11/05/2018
dedeic-hajkom-na-srpsku-koaliciju-df-dps-i-demokrate-zatiru-srpsko-ime-u-crnoj-goriOčekivanja od konačne odluke Ustavnog suda povodom poništavanja izborne liste Srpske koalicije u Kolašinu predstavljaju temu saopštenja Srpske liste. Dostavljeno ...
eSpona
Objavljeno: 11/05/2018
bajraktarevic-socijaldemokrate-ce-rijesiti-problem-vodosnabdijevanja-u-plavuPrioritetno rješavanje problema vodosnabdijevanja građana Plava predstavlja temu saopštenja Medijskog tima Socijaldemokrata. Dostavljeno saopštenje Espona ...
eSpona
Objavljeno: 10/05/2018
srpska-koalicija-ako-nam-poniste-listu-u-kolasinu-neka-poniste-i-u-podgorici-i-bijelom-polju-ali-i-sve-liste-df-aPovodom Rješenja Državne izborne komisije o pomištenju izborne liste u Kolašinu i podnešene žalbe Ustavnom sudu saopštenjem se oglasila Srpska koalicija. ...
eSpona
Objavljeno: 04/05/2018
mehmedovic-otvoricemo-nova-radna-mjesta-i-zaustaviti-iseljavanje-mladih-iz-plavaOtvaranje novih radnih mjesta i zaustavljanje iseljavanja mladih sa područja plavske opštine predstavlja temu saopštenja OO SD te opštine. Dostavljeno saopštenje ...
eSpona
Objavljeno: 28/04/2018
oo-socijaldemokrata-plav-prvi-predao-izbornu-listu-za-lokalne-izborePovodom predaje liste kandidata za predstojeće lokalne izbore u Plavu saopštenjem se oglasio OO Socijaldemokrata. Dostavljeno saopštenje Espona integralno ...
eSpona
Objavljeno: 27/04/2018
fejzic-poboljsati-status-mladih-u-rozajama-i-podstaci-ih-na-aktivizamNezadovoljstvo položajem mladih u Rožajama predstavlja temu saopštenja Medijskog tima Socijaldemokrata Crne Gore. Dostavljeno saopštenje Espona integralno ...
eSpona
Objavljeno: 25/04/2018
usvojene-odluke-o-zaradama-lokalnih-funkcionera-sluzbenika-i-namjestenika-opstine-beraneJednoglasnim odlukama odbornika lokalnog parlamenta usvojeni su predlozi Odluke o zaradama lokalnih funkcionera i Odluke o zaradama lokalnih službenika i ...
eSpona
Objavljeno: 25/04/2018
budzet-opstine-berane-usvojen-u-visini-vecoj-od-11-miliona-euraOdbornici Skupštine opštine usvojili su Predlog Odluke Budžeta Opštine Berane za 2018. godinu sa amandmanom u visini od 11.341.191 eura. Za taj predlog glasalo je ...
eSpona
Objavljeno: 25/04/2018
oo-sd-plav-omer-mehmedovic-nosilac-izborne-listePovodom održane sjednice OO na kojoj je verifikovana izborna lista i izabran njen nosilac saopštenjem se oglasio OO Socijaldemokrata Plav. Dostavljeno saopštenje ...
eSpona
Objavljeno: 25/04/2018
po-hitnom-postupku-danas-se-odrzava-nova-sjednica-so-beranePredsjednik SO Berane Novica Obradović za danas je po hitnom postupku zakazao novu sjednicu lokalnog parlamenta. Za današnju sjednicu predložene su tri tačke ...
eSpona
Objavljeno: 24/04/2018
oo-sd-pluzine-miodrag-bakrac-nosilac-liste-socijaldemokrataPredaja izborne liste za lokalne izbore u Plužinama predstavlja temu saopštenja Socijaldemokrata Crne Gore. Dostavljeno saopštenje Espona integralno ...
eSpona
Objavljeno: 23/04/2018
so-berane-dragoslav-scekic-dobio-novi-mandat-na-mjestu-predsjednika-opstineGlasovima osamnaest odbornika Koalicije „Zdravo Berane“ i Demokratske Crne Gore predsjednik Opštine Berane i u narednom četvorogodišnjem mandatu biće Dragoslav ...
eSpona
Objavljeno: 20/04/2018
zakazana-sjednica-so-berane-po-hitnom-postupku-2Za ponedjeljak, 23. april, zakazana je sjednica SO Berane po hitnom postupku. Na dnevnom redu sjednice su četiri tačke, među kojima se ističu „Izbor predsjednika ...
eSpona
Objavljeno: 17/04/2018
dedeic-u-hajku-protiv-mene-i-srpske-koalicije-ukljucili-su-se-lazni-srbiPovodom ostvarenog rezultata na predsjedničkim izborima saopštenjem za javnost oglasio se Dobrilo Dedeić - kandidat Srpske koalicije. Dostavljeno saopštenje Espona ...
eSpona
Objavljeno: 16/04/2018
predsjednicki-izbori-milo-dukanovic-novi-predsjednik-crne-goreNovi predsjednik Crne Gore je Milo Đukanović - predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS). On je u juče održanom prvom krugu izbora, prema preliminarnim ...
eSpona
Objavljeno: 15/04/2018
danas-se-odrzavaju-predsjednicki-izboriDanas se održavaju predsjednički izbori, treći od kako je Crna Gora obnovila nezavisnost. Pravo glasa na ovimizborima ima 532.599 građana, koji će moći da glasaju ...
eSpona
Objavljeno: 12/04/2018
novica-obradovic-novi-predsjednik-so-beraneČetrnaest odbornika koalicije Zdravo Berane i njihove četiri kolege iz Demokratske Crne Gore izabali su danas novog predsjednika Skupštine opštine Berane, Novicu ...
eSpona
Objavljeno: 11/04/2018
sjutra-se-odrzava-konstitutivna-sjednica-so-berane-pocinje-sjeca-knezevaKonstitutivna sjednica SO Berane zakazana je za sjutra, u četvrtak, 12. aprila, sa početkom u 12 časova. Za dnevni red sjednice predviđene su dvije tačke: ...
eSpona
Objavljeno: 05/04/2018
feniks-nadgleda-izbore-u-beranamaPovodom dobijenog ovlašćenja za službeno praćenje izbora za predsjednika Crne Gore na području Berana saopštenjem za javnost se oglasila NVO Ženska organizacija ...
eSpona
Objavljeno: 04/04/2018
dedeic-zasto-sam-protiv-koncepta-vojne-neutralnostiPoruka da Crna Gora treba da zamijeni članstvo u NATO sa ruskim bezbjedonosnim kišobranom predstavlja temu saopštenja Dobrila Dedeića- predsjedničkog kandidata ...
eSpona
Objavljeno: 01/04/2018
dedeic-povlacenje-ambasadora-iz-pristine-prvi-potez-buduceg-predsjednika-crne-goreDa budući predsjednik treba da povuče ambasadora Crne Gore iz Prištine predstavlja temu saopštenja Dobrila Dedeića - predsjedničkog kandidata Srpske koalicije. ...
eSpona
Objavljeno: 28/03/2018
dedeic-sa-rusijom-do-pobjedeSaopštenjem za javnost oglasio se Dobrilo Dedeić - predsjednički kandidat Srpske koalicije. Dostavljeno saopštenje Espona integralno prenosi. Glavni ...
eSpona
Objavljeno: 27/03/2018
dedeic-crnoj-gori-evrofanaticna-politika-ne-moze-donijeti-nista-dobroIzjava da se tokom kampanje neće baviti evropskim integracijama, već nacionalnim, predstavlja temu saopštenja Dobrila Dedeića - predsjedničkog kandidata Srpske ...
eSpona
Objavljeno: 25/03/2018
smajo-sabotic-podrzao-predsjednicku-kandidaturu-dobrila-dedeicaPovodom kandidature Dobrila Dedeića za predsjednika Crne Gore saopštenjem se oglasio primarijus Smajo Šabotić. Dostavljeno saopštenje Espona integralno ...
eSpona
Objavljeno: 21/03/2018
oo-sd-jasan-plan-i-program-za-oporavak-posrnule-opstine-kolasinFormiranje izbornog štaba i otpočinjanje kampanje u Kolašinu predstavlja temu saopštenja OO SD Kolašin. Dostavljeno saopštenje Espona integralno ...
eSpona

Preporučujemo knjigu:

 

Zeljko Rutovic Postmediji knjiga

 

Kolumne: