Opstina Berane zgradaOdržana svečana sjednica i večerašnji koncert Ivane Selakov koji će se održati u glavnoj gradskoj ulici, glavna su obilježja svečanosti organizovanih u Beranama povodom 21. jula, Dana opštine.

Tokom svečane sjednice, održane u zgradi Centra za kulturu, kojoj su prisustvovali brojni gosti iz zemlje i inostranstva, među kojima i Filip Vujanović - predsjednik Crne Gore, kao i predstavnici političkog, privrednog, kulturnog i vjerskog života u Beranama, obratio se Dragoslav Šćekić - predsjednik Opštine, a uručene su i zahvalnici i priznanja pojedincima i ustanovama koji su dali doprinos razvoju grada.

Otvarajući sjednicu, Goran Kiković - predsjednik SO, je kratko podsjetio na istoriju 21. jula, apostrofirajući da se taj datum, kao Dan opštine, slavi u čast sjednice Narodooslobodilačkog odbora za Srez beranski, održane 21. jula 1941. godine, kada su, kako je naveo, bez obzira na političke, društvene vjerske ili nacionalne razlike, građani bili jedinstveni u želji da se bore protiv okupatora.

Кako su zapisali hroničari, Berane je bilo, a držimo da tako treba i da ostane, grad mira i tolerancije. U ime Skupštine opštine i u svoje lično ime svim građanima Berana čestitam Dan opštine uz poruku da današnji dan i sve svijetle istorijske datume, u kojima su učestvovali naši preci, vječno pamte i poštuju“, istakao je Kiković.

Nakon svečanog Šćekićevog govora, tokom kojeg se osvrnuo na postignuto u prethodnih godinu dana, predsjednik Opštine je uručio zahvalnice i priznanja istaknutim pojedincima i ustanovama koji su dali doprinos razvoju i afirmaciji Berana.

Obilježavanje Dana opštine nastavlja se večeras, koncertom Ivane Selakov, koji se održava u glavnoj beranskoj ulici, sa početkom u 21 čas.

S. R.

 

Svečano obraćanje Dragoslava Šćekića

Poštovani predsjedniče države g dine Vujanoviću, predsjednice Vrhovnog suda gospođo Medenica, Vaše ekselencije, ministarko Javne uprave gospodjo Pribilović, predstavnici ministarstava i državnih institucija, protojereju, hadžiefendijo, drage kolege predsjednici opština, predsjednici i predstavnici pobratimskih opština, generalni sekretare Zajednice Opština g dine Bojadžiću, predstavnici boračkih organizacija, predsjedniče Skupštine i odbornici, dragi Beranci odavde i iz dijaspore, uvaženi gosti,

21. jul nas uvijek okuplja i sabira, a ne dijeli, i podsjeća da samo zajedno možemo stvoriti bolje sjutra za naredne generacije. To je i zavjet naših predaka koji su zajedništvom vjekovima uz svetinju stvarali Berane i na Berlinskom kongresu Crnu Goru, kao i ovog, jednog od najsvetlijih datuma istorije našeg grada i države Crne Gore, dali živote braneći čast i slobodu, pokazujući porobljenoj Evropi i okupatoru, ne žaleći sebe, vezujući sudbinu jedni za druge, da fašistički poredak nije put budućnosti i napretka. I u ovim vremenima na nama je još veća odgovornost da odolimo izazovima i gradimo put zajedništva bez obzira na razlike po bilo kojem osnovu.

Poštovani prijatelji, dragi gosti, dame i gospodo,

Na samom početku želim da zajedno, jednim dugim aplauzom pozdravimo Tiha Bogavca, komandira Službe zaštite i spasavanja, i  naše hrabre vatrogasce koji se  danima uspješno bore sa vatrenom stihijom na primorju i Podgorici.

Hvala vam za vaše nesebično  požrtvovanje u ime svih onih čije ste domove spasili i hvala što ste nas učinili ponosnim, jer predstavljate Berane u svijetlu, kakvi i mi sami želimo da budemo. Hrabri, odgovorni, profesionalni i nesebični.

Poštovani prijatelji, dragi gosti, uvaženi sugrađani,

Obraćam vam se sa ove govornice po četvrti put, a priča o našoj službi spasavanja je i priča o mandatu lokalne uprave na čijem sam čelu.

Kada sam se prvi put obraćao sa ovog mjesta, sve oči crnogorske javnosti su bile uprte u nas, jer smo predstavljali nešto novo na političkoj sceni Crne Gore. Suočili smo se sa  ogromnim problemima. Značajan dio javnosti nas je dočekao sa sumnjom, pa  čak i sa osudom, prije nego što smo i počeli da radimo, ali veći dio Crne Gore i posebno Berana je u nama vidio nadu da može drugačije. I zaista te prve godine mandata , mogli smo samo ponuditi  nadu. Sačekale su nas velike teškoće, prije svega finansijske prirode, ali i neefikasne unutrašnje uređenje i organizacija. Danas mogu slobodno da kažem da određene teškoće i dalje postoje, ali da smo institucije podigli na nivo koji može uspješno da odgovori svakom postavljenom zadatku i što je najvažnije da budu pokretač razvoja i pouzdan oslonac  svim građanima Berana.

Tri godine kasnije, kada smo već zagazili u četvrtu godinu prvog mandata, prilike u Beranama su bitno drugačije i to svi osjećaju. 

Danas više ne govorimo o nadi i željama, nego o konkretnim i značajnim rezultatima koji su poboljšali život svim  građanima na području opštine Berane.

Berane je danas opština koja se u javnosti pominje kao pozitivan primjer i tako reći model uspješne lokalne samouprave.  Naš rad i rezultate nam priznaju i lokalni i međunarodni partneri. I Vlada Crne Gore i što je najvažnije građani Berana.

Prije samo četiri godine, ova sjednica je bila najveći ljetnji događaj u gradu, a danas se ona nalazi u sredini beranskog kulturnog ljeta koje ove godine, kao nikada do sada obiluje kvalitetnim sadržajima za sve ukuse i sve građane Berana i naravno goste koji kao i prethodnih godina u velikom broju borave u našem gradu.

Imali ste priliku da prethodnih dana uživate u pozorišnim predstavama među kojima s ponosom ističem predstavu obnovljenog beranskog pozorišta.  Značajni kulturno- zabavni događaji se organizuju na više lokacija i time im daju novi život. Tako je umjetničko veče neobičnog naziva „ Ladica đinđuva po trgu prosuta“  oživjela  Njegošev trg  i  okupila zavičajne umjetničke stvaraoce  . Međunarodni likovni simpozijum u netaknutoj prirodi Kaludre je dao inspiraciju umjetnicima od Libana do Indije da stvore djela koja će uskoro da krase naš grad.

Moto-skup u prostoru bivše Celuloze nas je podsjetio na neka stara vremena kada je hiljade radnika išlo u tom pravcu i poručio nam da moramo još mnogo raditi da vratimo taj žagor radnika.

Pokrenuli smo i koncerte etno muzike u kompleksu spomenika na Jasikovcu, udahnuli mu još svježine i poruku da ne zaboravljamo sjeni onih kojima je spomenik posvećen.

Večeras će glavna ulica Igumana Mojsija Zečevića biti prepuna zahvaljujući koncertu koji sada već tradicionalno  poklanjamo našim sugrađanima za Dan Opštine. Sjutra nas već očekuje četvrti festival elektronske muzike  Tanderfest, i hiljade mladih, ne samo sa sjevera Crna Gore koji će  da pohrle na beranski aerodrom i uživaju sa najvećim regionalnim muzičkim zvijezdama.

U oktobru nas očekuje festival dječijeg pozorišta“ Limsko srce“. I on je rezultat naše želje i opredjeljenja da ulažemo u našu budućnost.

Ulažemo u kulturu, jer bez nje i ne postojimo. Ulažemo u mlade jer želimo da ostanu ovdje i da se ne suočavaju sa svim onim problemima koje je naša generacija imala u prethodnim decenijama.

Ulažemo u obrazovanje, i zato će svi učenici beranskih osnovnih škola i ove godine imati besplatne udžbenike, stipendije za studente talente, nagrade za najbolje učenike osnovnih i srednjih škola, nagrade za učenike za ostvarene rezultate na takmičenjima, donacije školama.  Snažno se borimo za ostanak Visoke medicinske škole. Na  insistiranje studenata,njihovih roditelja,predavača i građana  u ovu borbu se uključila i Vlada Crne Gore i nadležno ministarstvo prosvjete, iz čijeg smo samog vrha dobili uvjeravanja da  škola ostaje u Beranama.

Smatramo i to ponavljamo na svim adresama da je ova škola značajna za čitav sjever i da Berane koje već ima Opštu bolnicu, srednju medicinsku  školu, polikliniku čije će otvaranje biti narednih dana, najsavremeniju privatnu kliniku i novi potpuno opremljeni univerzitetski centar, ima sve uslove i mora da bude regionalni i državni zdravstveni centar. Opstanak Visoke medicinske škole i je tema o kojoj se ne pregovara nego cilj države i opštine koji moramo da ostvarimo, ako želimo da naš grad ima budućnost.

Smatramo i da je sport neodvojiv dio zdravog odrastanja, ali i razvojna šansa Berana. Zato insistiramo i očekujemo završetak radova na hali sportova, zašta smo dobili uvjeravanja predsjednika Vlade da će radovi biti okončani prvog septembra, kako bi naši sportisti i publika konačno posle sedam godina uživali u dvoranskim sportovima na domaćem terenu.

U saradnji sa Fudbalskim savezom Crne Gore i uz svesrdnu pomoć predsjednika saveza i legende crnogorskog fudbala gospodina Dejana Savićevića pokrenuli smo rekonstrukciju stadiona, i već imamo završenu prvu fazu i okončanu proceduru za početak radova na drugoj fazi pottribinskog prostora po UEFA standardima, kako bi se na njemu mogle odigravati i međunarodne utakmice .Berane će imati jedan od najkompletnijih sportskih kompleksa u Crnoj Gori, pa i šire. Pun efekat ovih radova će se vidjeti tek za par godina kada se sa izgradnjom novih puteva približimo Podgorici ili Podgorica nama. 

Da se ulaganje u sportsku infrastrukturu isplati govori nam i broj aktivnih sportskih klubova u Beranama, ali i broj domaćih i stranih ekipa koje iz godine u godinu u sve većem broju dolaze na pripreme u naš grad. 

berane1Berane postaje  grad u koji se dolazi sa dobrim razlogom, a za prijem gostiju je takođe potrebna infrastruktura. Zato mi je zadovoljstvo što je prije samo par dana otvoren rekonstruisani Hotel Berane, simbol nekadašnjeg Ivangrada, koji će postati i simbol novih Berana. Opština Berane je dala značajan doprinos u rekonstrukciji hotela kroz davanje olakšica, brzih administrativnih procedura, bez biznis barijera, omogućavanje planske eksploatacije šljunka za izgradnju hotela i angažovanje naše mehanizacije za teške građevinske radove. Hotel Berane je za grad značajan i zbog otvaranja 40 novih radnih mjesta, a kao turistička ponuda sa Auto kampom jedinstvenim u Crnoj Gori urađenim po svim Evropski standardima u okviru kojeg je i predivni restoran Viađo sa 20  radnika, a što je uz Rudnik uglja sa već uposlenih 150 radnika rijedak primjer dobrih investicija ne samo za Crnu Goru, nego i šire. Uz Hotel Pešić na Jelovici očekujemo da će se turistička ponuda do kraja godine upotpuniti sa već započetom investicijom hotela Lokve.

Uz pomenuta nova radna mjesta, a uz ulaganja i podsticaj kako ministarstva poljoprivrede, tako i lokalne samouprave i povlačenjem sredstava iz IFARD programa EU fondova, Investicionog razvojnog fonda, kao i individualna ulaganja, u toku su investicije u oblasti poljprivrede, čije se zealizacije očekuju krajem ove i početkom naredne godine.

Kao što možete da se uvjerite, Berane je danas veliko gradilište. U toku su  radovi na rekonstrukciji kompletne kanalizacione mreže i prečišćivača otpadnih voda. Obezbjedili  smo sredstva za rekonstrukciju i izgradnju novih pumpnih stanica kojih je izgradnja u toku, izgradili smo i sanirali kilometre novih vodovodnih cijevi.  U završnoj fazi su pripreme za početak izgradnje mini hidrocentrala na vodozahvatima gradskog vodovoda. Obezbjedili smo sredstva  i završavamo radove  na seoskim vodovodima u Kaludri i Donjoj Ržanici. Pri samom kraju su radovi na šestoj završnoj fazi vodovoda na Polici, kao i završetak radova na vodovodu u Skakavcu. Nakon prošlogodišnjih poplava obnovljen je i unaprijeđen oštećeni vodovod na Buču. Urađen je projekat za ispitivanje i prevazilaženje problema na povremenom zamućivanju vode na vodoizvorištu gradskog vodovoda i u toku su pripreme za njegovu realizaciju.

Nakon svih ovih radova, kvalitet i dostupnost  vode za piće u Beranama se više nikada neće dovoditi u pitanje.

Mehanizacija Agencije za izgradnju i razvoj neprestano izgrađuju i nasipaju nove seoske puteve. Rujišta, Štitari, Budimlja, Crni Vrh, Skakavac, Polica, Šekular su samo neka od naselja u kojima je Agencija pravila puteve.

Seosku infrastrukturu unapređujemo i ugradnjom ulične  rasvjete, kao što smo to uradili u Beranselu, Docu, Buču, Pešcima, a ovih i narednih dana će se završiti projekti u nekoliko Mjesnih Zajednica.

Rješava se i problem sa odvozom komunalnog otpada i privode kraju radovi na rekonstrukciji puta ka Rujištima. Komunalna infrastruktura će biti unaprijeđena i izgradnjom reciklažnog dvorišta za koje smo takođe ove godine obezbjedili sredstva.

Međunarodna saradnja je značajn dio aktivnosti lokalne uprave. Pored sredstava Evropske unije za rekonstrukciju kanalizacije i izgradnju prečišćivača, napokon su počeli i radovi na izgradnji 94 stambene jedinice za raseljena lica na Rudešu. Danas je Služba zaštite i spasavanja jedna od najopremljenijih i najspremnijih službi u Crnoj Gori, a našim spasiocima će sigurno mnogo značiti i novo specijalno vozilo koje smo obezbjedili u saradnji sa Ambasadom Japana. Kroz projekte EU fondova za prekograničnu saradnju obezbijedili smo preko pola miliona.

Obezbjedili smo i sredstva od TIKE za uređenje gradskog parka pored Lima koji će biti izgrađen po najvećim standardima uređenja zelenih i parkovskih površina.  Da bi sačuvali zelene površine po kojima je Berane poznato, izvršili smo i uklanjanje privremenih  objekata u širem centru grada sa javnih površina. Iako nepopularne, ove mjere su se morale preduzeti radi uvođenja u red i očuvanja lica grada.

Izgled grada smo promijenili i uljepšali  obnavljanjem oronulih fasada u ulici Igumana Mojsija Zečevića, u partnerstvu sa stanarima.   Posebno mi je zadovoljstvo što su ove naše aktivnosti prepoznali i građani, koji se u sve većem broju i sami organizuju na uređenju javnih površina pokazujući na taj način da im je stalo do svog grada i da nas očekuju bolji dani.

Rad u opštini nije samo izgradnja, nego i suočavanje sa unutrašnjim problemima, obezbjeđivanje sredstava, saradnja sa svim relevantnim partnerima, a posebno zaštita opštinske imovine, i na najglasniji način poručili da Opština Berane više nikad neće biti pominjana u smislu korupcije i drugih nezakonitih radnji. 

Jedna od nepopularnih mjera je bila i uvođenje discipline u naplati lokalnih poreza. Građanima smo dokazali da se njihova sredstva koriste na pravi način kroz ranije nabrojane projekte, pa je i stepen naplate veći iz dana u dan.

Smatram da smo sa svojim sugrađanima, ne samo kroz nabrojane projekte, uspostavili odnos povjerenja u kome je opština oslonac svima koji žive i imaju želju da stvaraju svoju budućnost ovdje.

Dame i gospodo,

Već sam naveo neke partnere sa kojima sarađujemo  na našem putu razvoja Berana. Saradnja sa svima koji mogu doprinijeti povećanju životnog standarda naših sugrađana je imperativ. Posebno nam je zadovoljstvo što se rad naše lokalne samouprave prepoznaje i van Berana. Potvrda tome su i radne posjete dva premijera Vlade Crne Gore u manje od godinu dana ,i rekao bih većine ministara u Vladi. Iako smo različitih političkih viđenja, pošten i profesionalan  rad i trud u Opštini Berane je prepoznat i u Podgorici, tako da je i saradnja sa najvišom institucijom izvršne vlasti postavljena na zdravim osnovama, na partnerskom odnosu, a u korist svih građana Berana.

Na visokom nivou je i saradnja sa civilnim sektorom uz čiju pomoć smo omogućili internet prenose sjednica lokalnih skupština i približili građane i odbornike, radili na realizaciji projekata koji se odnose na  zaštitu životne sredine, uređenju zelenih površina i pošumljavanju. U saradnji sa nevladinim organizacijama je realizovan i niz drugih značajnih aktivnosti.

Koristim priliku da se zahvalim svim privrednim subjektima u Beranama, i da im poželim puno uspjeha u budućem radu, jer bez njihove podrške i pomoći mnogi problemi  i projekti ne bi bili tako uspješno riješeni i realizovani.

Na međunarodnom planu, Opština Berane je nastavila da učvršćuje veze sa bliskim i pobratimskim opštinama od Čukarice do Vrnjačke Banje, Starih Nagoričana,Adane i Karaisaila, Terama, Kostrome do Dudelanža. Naše delegacije su pozivane , i na prijeme povodom Dana Evrope i Dana Rusije, a posebno moram da istaknem i poziv za molitveni doručak u Vašingtonu gdje sam boravio kao jedini predsjednik opštine iz Crne Gore. Ti pozivi predstavljaju ne samo ličnu satisfakciju, nego i veliko priznanje za kolektiv opštine Berane koji neumorno radi prethodne tri godine.

Pored međuopštinske, državne i međunarodne saradnje, na prvom mjestu nam je izgradnja dobrih odnosa u našem gradu. Dokazali smo da smo čvrsto posvećeni očuvanju međunacionalnog sklada u Beranama. Saradnja sa Eparhijom Budimljansko-nikšićkom je uvijek na visokom nivou .Ove godine smo po prvi put organizovali iftar za naše sugrađane u saradnji sa islamskom zajednicom, jer želimo da stalno ističemo da Berane pripada svim njegovim građanima bez obzira na vjeru i naciju.

Na kraju,  najveće mjerilo našeg rada je zadovoljstvo građana. Prije tri godine smo im dali nadu, danas prikazujemo rezultate i uvjeren sam da ćemo i naredne godine nastaviti u istom pravcu.

Dragi sugrađani srećan nam Dan Opštine! 

Hvala vam na pažnji! Živjeli, uzdravlje!

 

 

Otvorena televizija eu banner

 

Politika

Objavljeno: 07/11/2017
sd-petnjica-afirmacijom-poljoprivrede-do-razvoja-bihoraPlan razvoja poljoprivredne proizvodnje na području Bihora predstavlja temu saopštenja OO SD Petnjica. Dostavljeno saopštenje Medijskog tima Espona integralno ...
eSpona
Objavljeno: 05/11/2017
sd-dosljedno-da-petnjica-bude-ljepse-mjesto-za-zivotPoziv građanima Petnjice da podrže izbornu listu Socijaldemokrata (SD) kako bi Petnjica postala mjesto u kojem će “doći do značajnog napretka” predstavlja temu ...
eSpona
Objavljeno: 01/11/2017
petnjica-za-31-odbornicko-mjesto-izborne-liste-predalo-osam-partijaOpštinskoj izbornoj komisiji (OIK) u Petnjici predato je osam izbornih lista koje će učestvovati na predstojećim lokalnim izborima. Izborne liste posljednje su, ...
eSpona
Objavljeno: 31/10/2017
petnjica-dps-predao-izbornu-listuDemokratska partija socijalista (DPS) predala je juče Opštinskoj izbornoj komisiji (OIK) izbornu listu za lokalne izbore u Petnjici. Kako je Espona i najavila, ...
eSpona
Objavljeno: 30/10/2017
oo-sd-petnjica-socijaldemokrate-predale-izbornu-listuPovodom predaje izborne liste za lokalne izbore u Petnjici saopštenjem za javnost oglasio se Medijski tim Socijaldemokrata (SD). Dostavljeno saopštenje Espona ...
eSpona
Objavljeno: 29/10/2017
petnjica-sdp-predala-listu-predsjednik-oo-snp-a-u-toj-opstini-podnio-ostavkuOpštinski odbor Socijaldemokratske partije (SDP) Petnjica juče je predao izbornu listu Opštinskoj izbornoj komisiji (OIK), a samo dva dana prije posljednjeg roka za ...
eSpona
Objavljeno: 27/10/2017
sd-milan-popadic-nosilac-liste-u-mojkovcuPovodom sastava izborne liste koja će učestvovati na lokalnim izborima u Mojkovcu saopštenjem za javnost oglasio se Medijski tim Socijaldemokrata (SD). Dostavljeno ...
eSpona
Objavljeno: 26/10/2017
samir-agovic-nosilac-izborne-liste-dps-a-u-petnjiciNosilac izborne liste Demokratske partije socijalista (DPS) na predstojećim lokalnim izborima u Petnjici biće Samir Agović - aktuelni predsjednik Opštine, odlučeno ...
eSpona
Objavljeno: 26/10/2017
petnjica-trideset-i-jednog-odbornika-bira-6-240-gradanaŠest hiljada i 240 građana Petnjice sa biračkim pravom izabraće 31 odbornika lokalne Skupštine. Naredni, drugi po redu lokalni izbori u toj opštini održaće se u ...
eSpona
Objavljeno: 23/10/2017
srpska-koalicija-u-beranama-je-uspostavljena-koalicija-potpredsjednika-snp-a-i-dps-aSumnja da je u Beranama formirana koalicija predstavlja temu saopštenja za javnost Srpske koalicije. Dostavljeno saopštenje Espona integralno prenosi. Srpska ...
eSpona
Objavljeno: 10/10/2017
rozaje-opozicija-bojkotuje-lokalni-parlament-a-vladajuca-bs-bez-vecineDo rješenja parlamentarne krize, odnosno prekida opozicionog bojkota rada Skupštine opštine (SO) Rožaje, nije došlo ni na nedavnom sastanku koji su organizovali ...
eSpona
Objavljeno: 28/09/2017
oo-dps-berane-amaterska-gluma-odlazece-beranske-vlastiViđenje odnosa u beranskoj vladajućoj koaliciji i neusvajanje skupštinskih odluka predstavlja temu saopštenja OO DPS Berane. Dostavljeno saopštenje Espona ...
eSpona
Objavljeno: 27/09/2017
u-odnosu-na-proslogodisnje-izbore-smanjen-broj-biraca-u-opstinama-cetinje-petnjica-i-mojkovacPovodom Odluke predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, o raspisivanju lokalnih izbora u Prijestonici Cetinje i opštinama Petnjica i Mojkovac za 26. novembar 2017. ...
eSpona
Objavljeno: 25/09/2017
raspisani-izbori-u-petnjici-mojkovcu-i-cetinjuPredsjednik Crne Gore, Filip Vujanović raspisao je lokalne izbore u tri opštine, od čega su dvije na sjeveru države. Prema odluci Vujanovića, lokalni izbori u ...
eSpona
Objavljeno: 24/09/2017
srpska-koalicija-dostavila-svoje-predloge-za-deklaraciju-o-zastiti-i-ocuvanju-srpskog-narodaPovodom dostavljanja liste predloga za Deklaraciju o zaštiti i očuvanju srpskog naroda organima Republike Srbije i Republike Srpske saopštenjem za javnost ...
eSpona
Objavljeno: 21/09/2017
suster-jos-jedan-poziv-na-otrjeznjenje-crnogorskoj-opozicijiPovodom sastanaka predstavnika Evropske unije sa predstavnicima crnogorskih opozicionih partija saopštenjem za javnost se oglasio Medijski tim Socijaldemokrata (SD) ...
eSpona
Objavljeno: 11/09/2017
ocekivano-novi-prekid-sjednice-so-beraneŠesnaesta sjednica Skupštine opštine (SO) Berane prekinuta je, nakon što su odbornici vladajuće koalicije, “Zdravo Berane” većinom glasova, usvojili predloge odluka ...
eSpona
Objavljeno: 11/09/2017
oo-dps-nelegitimna-skupstina-beranske-nezdrave-druzinePovodom zakazivanja XVI sjednice Skupštine opštine Berane, saopštenjem za javnost oglasio se Opštinski odbor Demokratske partije socijalista Berana. Dostavljeno ...
eSpona
Objavljeno: 08/09/2017
srpska-koalicija-ucestvovacemo-u-izradi-deklaracije-o-zastiti-i-ocuvanju-srpskog-narodaPovodom najave izrade Deklaracije o zaštiti i očuvanju srpskog naroda saopštenjem za javnost se oglasila Srpska koalicija. Dostavljeno saopštenje Espona integralno ...
eSpona
Objavljeno: 31/08/2017
fustic-srpska-koalicija-imace-sopstvenog-kandidata-na-predsjednickim-izborimaNajava da će imati svog predsjedničkog kandidata ili da kandidat, kao kompromisno rješenje kompletne opozicije, mora biti Srbin predstavlja temu saopštenja za ...
eSpona
Objavljeno: 30/08/2017
oo-dps-nezdrava-koalicija-zavrsava-vd-mandatNa navode Koalicije „Zdravo Berane“ reagovali su iz OO DPS Berane. Dostavljeno reagovanje Espona integralno prenosi. „Nezdrava“ družina beranskih vlastodržaca ...
eSpona
Objavljeno: 30/08/2017
zdravo-berane-dps-ovci-probudili-ste-se-iz-sna-i-cetiri-mjeseca-pred-redovne-izbore-trazite-vanrednePovodom saopštenjaOO DPS Berane reagovali su iz Koalicije “Zdravo Berane”. Dostavljeno reagovanje Espona integralno prenosi. Nedavno saopštenje OO DPS-a je još ...
eSpona
Objavljeno: 28/08/2017
oo-dps-vanredni-izbori-zbog-napretka-beranaNeodržavanje sjednica lokalnog parlamenta i zahtjev za raspisivanje vanrednih lokalnih izbora teme su saopštenja za javnost Opštinskog odbora Demokratske partije ...
eSpona
Objavljeno: 28/08/2017
crna-gora-na-geopolitickoj-mapi-turske-interesi-saradnja-izazoviCivilizacijski sukob nakon Hladnog rata Pobjeda Zapada u hladnom ratu nije proizvela trijumf, već iscrpljenje. Uzrok stagnacije Zapada na polju globalne ekonomije ...
eSpona
Objavljeno: 27/08/2017
uticaj-geoekonomije-na-drzave-jugoistocne-evrope-seeRegion SEE kao vijekovno geopolitičko polje Nalazeći se na dodiru civilizacija, religijskih uticaja, na granici kontinenata i različitih kultura – region SEE je ...
eSpona
Objavljeno: 26/08/2017
oo-sd-mojkovac-bivsi-predsjednik-oo-lscg-pristupio-socijaldemokratamaPristupanje Socijaldemokratama Crne Gore Uglješe Mrdovića, bivšeg predsjednika OO LSCG Mojkovac, predstavlja temu saopštenja Medijskog tima te partije. Dostavljeno ...
eSpona
Objavljeno: 24/08/2017
sd-demagozi-populisti-i-rusitelji-ponovo-na-okupuKritike upućene vladajućoj koaliciji i ministru prosvjete predstavljaju temu saopštenja za javnost Medijskog tima Socijaldemokrata Crne Gore. Dostavljeno ...
eSpona
Objavljeno: 20/08/2017
srpska-koalicija-poziv-srpskom-narodu-da-se-odupre-aparthejduPoziv Srbima da se politički ujedine predstavlja temu saopštenja za javnost Srpske koalicije. Dostavljeno saopštenje Espona integralno prenosi. Pripadnici ...
eSpona
Objavljeno: 19/08/2017
kolasin-savjetnik-predsjednika-so-nosilac-cetnickog-ordenaSavjetnik predsjednika Skupštie opštine Kolašin i predsjednik lokalnog odbora Nove srpske demokratije Dragoljub Bulatović, dobio je na nedavnom skupu pristalica ...
eSpona
Objavljeno: 11/08/2017
bjelopoljska-partija-predsjednik-drzave-da-bude-dostojanstveno-postovanPovodom narednih izbora za predsjednika Crne Gore i želje da potencijalni kandidati zasluže poštovanje svih građana saopštenjem za javnost oglasila se ...
eSpona
Objavljeno: 05/08/2017
oo-sd-mojkovac-bivsi-sekretar-oo-sdp-mojkovac-presao-u-sdPristupanje Socijaldemokratama (SD) Mojkovca Saše Rabrenovića - bivšeg sekretara OO SDP u tom gradu predstavlja temu saopštenja OO SD Mojkovac. Dostavljeno ...
eSpona
Objavljeno: 31/07/2017
branko-femic-izabran-za-clana-odbora-direktora-poste-crne-goreBeranac Branko Femić novi je član Odbora direktora Pošte Crne Gore. Femić je na tu dužnost izabran krajem prešle nedjelje, kada je Vlada Crne Gore dala saglasnost ...
eSpona
Objavljeno: 18/07/2017
vlada-markovic-pohvalio-saradnju-sa-opstinom-berane“Opština Berane je spremna na saradnju sa Vladom i ima podršku Vlade za razliku od nekih opština u kojima je opozicija na vlasti”, kazao  je danas u Beranama ...
eSpona
Objavljeno: 07/07/2017
oo-dps-berane-zdravo-berane-u-zavrsnoj-fazi-raspadanjaPosjeta Dudelanžu predstavnika Opštine Berane i sastav skupštinskog Odbora za međunarodnu saradnju predstavljaju temu saopštenja za javnost OO DPS Berane. ...
eSpona
Objavljeno: 24/06/2017
stranka-penzionera-invalida-i-socijalne-pravde-usla-u-srpsku-koalicijuPovodom odluke o pristupanju Srpskoj listi saopštenjem se oglasila Stranka penzionera, invalida i socijalne pravde Crne Gore. Espona integralno prenosi objavljeno ...
eSpona
Objavljeno: 12/06/2017
sd-izabran-novi-saziv-oo-socijaldemokrata-plavPovodom održane izborne Konvencije OO Socijaldemokrata (SD) Plav saopštenjem se oglasio Medijski tim te partije. Dostavljeno saopštenje Espona integralno ...
eSpona
Objavljeno: 09/06/2017
scekic-kandidovacu-se-za-predsjednika-snp-a-ako-clanstvo-bude-traziloSocijalistička narodna partija (SNP) nije ničija privatna prćija, poručio je Dragoslav Šćekić - predsjednik OO SNP Berane i predsjednik te Opštine u intrevjuu za ...
eSpona
Objavljeno: 09/06/2017
zad-mojkovca-organizovao-zdravstvenu-tribinu-za-gradanke-te-opstineTumori materice, naslov je predavanja i zdravstvene tribine održane u Mojkovcu. Naime, u cilju prevencije kancera grlića materice predavač, doktor Mirjana Zindović, ...
eSpona
Objavljeno: 08/06/2017
oo-dps-zatrazio-postovanje-poslovnika-o-radu-so-beranePovodom zapocete sjednice SO Berane saopstenjem za javnost oglasio se OO DPS Berane. Dostavljeno saopstenje Espona integralno prenosi. Koalicija „Zdravo Berane“, ...
eSpona
Objavljeno: 07/06/2017
dr-mevlida-gusinjac-predsjednica-oo-sd-bijelo-poljePovodom izbora predsjednice OO SD Bijelo Polje saopštenjem za javnost oglasio se Medijski tim Socijaldemokrata Crne Gore. Dostavljeno saopštenje Espona integralno ...
eSpona
Objavljeno: 06/06/2017
zvanicno-crna-gora-punopravna-clanica-nato-aCrna Gora je od sinoć i zvanično postala država članica NATO saveza. Prema proceduri Vašingtonskog ugovora, predaje ratifikacionih instrumenata  obavljena je u ...
eSpona
Objavljeno: 29/05/2017
brajovic-nastavlja-se-uzlazni-trend-podrske-socijaldemokratamaPovodom održanih Konvencija u Beranama, Bijelom Polju i Andrijevici saopštenjem za javnost oglasio se Medijski tim Socijaldemokrata Crne Gore. Dostavljeno ...
eSpona
Objavljeno: 17/05/2017
zivkovic-milane-sve-ruzne-rijeci-o-meni-vec-su-potrosili-ovi-iz-dps-aNa reagovanje Milana Miloševića koje je pod naslovom “Milan Milošević reagovao na navode Radojice Živkovića” Espona objavila juče odgovorio je Predsjednik OO NOVA ...
eSpona
Objavljeno: 16/05/2017
nova-ostavka-na-clanstvo-u-oo-nova-beraneOdbornik u Skupštini opštine Berane i ugledni član Opštinskog odbora (OO) Nove srpske demokratije (NOVA) u tom gradu, dr Jugoslav Račić podnio je ostavku na mjesto ...
eSpona
Objavljeno: 16/05/2017
milan-milosevic-reagovao-na-navode-radojice-zivkovicaPovodom Otvorenog pisma Radojice Živkovića upućenog Elektronskim novinama Espona, koje smo objavili 14. maja, pod naslovom „Radojica Živković- predsjednik Nove ...
eSpona
Objavljeno: 15/05/2017
zivkovic-ovo-je-pisanje-portparola-dps-a-radunovic-ako-vam-je-lakse-vi-ispadoste-jedini-nas-izvorPovodom polemike koju smo objavili juče stiglo nam je novo reagovanje gospodina Radojice Živkovića - predsjednik OO NOVA Berane. Dostavljeno reagovanje Espona ...
eSpona
Objavljeno: 14/05/2017
radojica-zivkovic-predsjednik-oo-nove-srpske-demokratije-reagovao-na-tekst-esponePovodom teksta “Pirova pobjeda Radojice Živkovića” koji smo objavili 12. maja reagovao je Radojica Živković - predsjednik OO NOVA Berane. Dostavljeno reagovanje ...
eSpona
Objavljeno: 12/05/2017
pirova-pobjeda-radojice-zivkovicaIzborna skupština OO Nove srpske demokratije, potom predsjednika Odbora i članova Glavnog odbora Partije iz Berana nijesu prošli bez iznenađenja i ostavki, a ...
eSpona
Objavljeno: 09/05/2017
oo-nova-radojica-zivkovic-dobio-jos-jedan-mandat-predsjednika-nove-u-beranamaPredsjednik Opštinskog odbora Nove srpske demokratije (NOVA) u Beranama i u narednom periodu biće Radojica Živković, odlučeno je juče većinom glasova članova ...
eSpona
Objavljeno: 07/05/2017
dr-radenko-scekic-masovni-mediji-kao-sredstva-politicke-propagande-u-crnoj-goriZahvaljujući saradnji sa dr Radenkom Šćekićem, jednim od evropskih eksperata za izučavanje propagande, Espona objavljuje posljednji tekst feljtona vezanog za ...
eSpona

Kolumne: