Radenko ScekicRegion SEE kao vijekovno geopolitičko polje

Nalazeći se na dodiru civilizacija, religijskih uticaja, na granici kontinenata i različitih kultura – region SEE je vijekovima predstavljalo prostor za sukobljavanje interesa Velikih sila. Od vremena Antičke Grčke i Rimskog carstva, preko dominantnog uticaja Vizantije a potom Otomanske imperije, političkih i kulturnih uticaja Austrougarske i Ruske imperije – sve do velikih stradanja u Svjetskim ratovima. Višedecenijski sukob tokom hladnog rata, prelamao se i preko ovog regiona. Novi milenijum je donio novi, dominantni oblik geopolitičkog sukobljavanja i širenja političkog uticaja, u formi geoekonomije.

Sa druge strane, EU i SAD nastoje da suzbiju ruski uticaj i države SEE jače vežu u EU i NATO. Ekspresnim prijemom Bugarske i Rumunije u EU, prijemom ovih država u NATO zajedno sa Hrvatskom i Albanijom, EU i SAD se pozicioniraju kao neprikosnoveni u regionu. Članstvom u NATO i energetskim sporazumima SAD žele da distanciraju SEE, uključujući i Srbiju i Crnu Goru, od Rusije i njenog uticaja.

Geopolitička borba za izgradnju energetskih tokova i njihov transport preko SEE

Borba za osiguranje kontrole nad svjetskim zalihama nafte najznačajniji je faktor koji snažno utiče na svjetska događanja tokom poslednjih 100 godina. EU iz Rusije uvozi polovinu uvoznih potreba za gasom i oko 35% uvežene nafte. Energenti se transportuju preko teritorije Ukrajine a manji dio preko energetskog „Sjevernog toka“. Nakon oružanih sukoba na prostoru Ukrajine, pokazala se kao neophodnost izgradnje alternativnih energetskih pravaca za transport resursa iz Rusije prema EU. U tom cilju je prostor SEE došao u geoekonomski fokus,

Rusija, osnažena vojno i ekonomski, nastoji da povrati svoj globalni uticaj. U tom cilju, kroz agresivnu medijsku propagandu  – nastoji promovisati svoje interese. Što se tiče Ukrajine, Bjelorusije i ostalih država ZND, niže cijene gasa predstavljaju instrument političkog uticaja Rusije i kroz plaćanje robom a ne novcem. Nastojeći da ima monopol nad proizvodnjom i transportom energenata (nafte i gasa), a time i politički uticaj na države SEE kroz koje se planira trasa energetskih tokova.  U tom cilju su planirane izgradnje energetskog „Južnog“ i „Turskog“ toka.

Kako komplikovanje političkih odnosa između država, može uticati na velike energetske projekte, a time i na čitav region – pokazuje primjer Rusije i Turske. Politički i ekonomski odnosi, Ruske federacije i Turske republike su od velike važnosti za prostor Kavkaza, SEE, Bliskog istoka. Suštinski prodor učinjen je sporazumom (avgusta 2009) o tome da ruski energovod "Južni tok" prođe kroz turske teritorijalne vode, dok bi Rusija, sa svoje strane, pomogla izgradnju nuklearne centrale u Turskoj. Istovremeno, Rusija je podržala izgradnju naftovoda Samsun-Džejhan, dugog 555 kilometara, kojim bi se nafta s obale Crnog mora transportovala do turske mediteranske obale, a onda dalje.

Ovime bi Turska postala ključna tranzitna država na najvažnijim putevima snabdijevanja Zapada ruskim i srednjoazijskim energentima, jer je sporazumom s Rumunijom, Bugarskom, Mađarskom i Austrijom uključena i u budući gasovod "Nabuko", koji se smatra konkurentskim ruskom "Južnom toku". U tom smislu su međusobno dobri odnosi ove dvije države od krucijalne važnosti i značaja za prostore od Srednje Azije, preko Kavkaza do Balkana. Sve to podrazumijeva „redefinisanje mjesta Turske u Afro-Evroaziji, stavljajući sebe u centar više raskršća geopolitičkih regiona a ne kao dodatak Evropi i krajnji predio Zapada“.

Krajem 2015 dolazi do krize u odnosima Ruske Federacije i Turske, čime se blokira izgradnja energetskog “Turskog toka”, a turizam, kao značajna privredna grana Turske, počinje da trpi velike probleme usled ruskih sankcija i pojačanog terorizma u Turskoj. Isprepletanost politike i ekonomije, medijske sfere u kombinaciji sa ograničenim regionalnim vojnim sukobima, postaju lajtmotiv savremene geopolitičke realnosti.

Bugarska, Srbija, Grčka, Hrvatska, Mađarska su trebale kroz izgradnju energetskih tokova, od Rusije i Turske, da ostvaruju stotine milona evra za svoje skromne državne budžete. Srbija je trebala od tranzitne takse da ima prihode od oko 200 miliona eura i novih 4.000 radnih mjesta. Godišnji Bugarski gubitak se procjenjuje na oko 400 miliona.

Uvođenjem sankcija Ruskoj Federaciji, u skladu sa usaglašavanjem sa spoljnom politikom EU, Crna Gora je takođe na gubitku, zbog ruskih turista. Jer turizam predstavlja jednu od glavnih privrednih grana ove države.

Makedonija je takođe očekivala znatne finansije izgradnjom energetskog “Turskog toka”. Ali je pogoršanjem odnosa Rusije i Turske i ovaj projekat obustavljen.

Stvaranje multipolarnog svijeta i implikacije na SEE

Multipolarni svijet koji se stvara u novom milenijumu, umanjuje dominantnu snagu SAD i MMF. Ekonomska snaga Kine prijeti da potisne SAD sa dominirajuće pozicije glavne svjetske ekonomije. Obnovljena vojna moć Rusije u kombinaciji sa monopolom nad snadbijevanjem energentima i agresivnom medijskom propagandom – umanjuje američku vojnu i političku dominaciju na Bliskom istoku, SEE i drugim regionima svijeta.

Američki dolar je bio temelj međunarodne trgovine većinom prošlog vijeka. U vrijeme formiranja eurozone je ta trgovina dosegla svoj vrhunac i činila 71,0% službenih deviznih rezervi u svijetu. U 2014 godini su svjetske rezerve u dolarima pale na 62,9%. S druge strane, trgovinski tokovi između zemalja koje su se obvezale na ukidanje korištenje dolara u bilateralnoj trgovini iznose već 400 milijardi dolara i to samo u 2013. i 2014. Godini. Kina je glavni kupac američkog duga. Brazil je pritom zemlja s najvećim dolarskim obavezama na svijetu. Dolar polako ali sigurno gubi svoj status svjetske rezervne valute.

Kroz istoriju se često mijenjala globalna rezervna valuta. Portugal, Španija, Holandija, Francuska, Otomansko carstvo, Mletačka republika i Velika Britanija su u različitim vremenima imale svjetski dominantne valute. Ovo sve dokazuje koliko je savremeni svijet globalizovan, međusobno umrežen, isprepletan finansijskim i političkim interesima. i koliko dešavanja na polju politike imaju uticaja i prelivanja u sferi ekonomije, i obrnuto.

BRICS je akronim, engleska skraćenica koja se odnosi na ekonomsko savezništvo pet zemalja. Kolika je snaga BRIKS-a najbolje govori podatak da Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika zajedno daju 29% svjetskog bruto proizvoda (preko 16 biliona dolara). S druge strane, u MMF-u, zemljama BRIKS-a pripada samo 11 % glasova. Obim trgovine unutar BRIKS-a za pet godina porastao je dva puta i premašio 300 milijardi dolara. Tokom poslednjih 10 godina, zemlje BRIKS-a su svoj BDP povećale preko 4 puta dok su ekonomije razvijenih zemalja za to vrijeme porasle samo 60 %. BRIKS je najveće tržište u svijetu jer ga čini 2,9 milijardi ljudi (40% stanovništva planete).

Kina kao član Šangajske organizacije za saradnju učestvuje u naporima za ograničavanje geopolitičke moći NATO. Na taj način, Kina i EU su u posrednom geopolitičkom sukobu na svjetskoj ravni. Njihovi međusobni odnosi danas su udžbenički primer zamene geopolitike sa geoekonomijom. Iz obzira prema SAD, EU je za „višestranost“ (multilateralnost) u međunarodnim odnosima, a Kina za „višepolnost“ (multipolarnost), što nije sasvim isto. Kina je za „višepolnost“ jer računa da ima dovoljno moći da bude jedan pol u međunarodnim odnosima. EU nije spremna da se suviše udaljava od SAD.

Sve ove geopolitičke promjene konstelacije snaga na globalnoj pozornici, imaju određene refleksije i na region SEE. Zaoštravanje međusobnih odnosa velikih sila, stavlja u poseban focus ovaj prostor.

Destruktivni efekti neoliberalizma u državama Jugoistočne Evrope

Na prostorima država država Jugoistočne Evrope (SEE) neoliberalna ekonomska škola bila paradigmatična od 1990. Neoliberalni „recepti« su doveli do katastrofalnih posljedica u privredi i društvu, koje su surovo redukovale proklamovane »reformske principe«.

Dugotrajna tranzicija je iskristalisala neoliberalne načine (metode), kojima su se u praksi suštinski gušili konkurencija i ekonomske slobode. Riječ je o jakim međunarodnim i nacionalnim monopolima, kao i netržišno osvojenim kompetencijama.

Manifestacije „reformskih“ oblika u uslovima tranzicije prilagođavane su globalnim receptima koje je N. Shomsky (1999, pp. 5-20) nazvao »ideologijom bogatih... temeljnom političkom paradigmom..., koja služi za dominaciju«.

Stekao se utisak da je doktrina ekonomskog neoliberalizma nesumnjivo bila ideološki temelj dva istorijski paralelna procesa - globalizacije i postsocijalističke tranzicije. Pri tome smatramo da su „reformski rezultati“ neoliberalizma u državama SEE bili omogućeni fijaskom dvije osnovne ekonomske institucije: državnog regulisanja i tržišnog regulisanja. Jer, navedene institucije su u cijelom posmatranom periodu u razvojnom smislu bile kontraproduktive. Može se čak reći da su bile zloupotrijebljene od nomenklatura vlasti i njihovih lobista. Otuda potreba za afirmacijom tzv. neoliberalne „mikro države“.

Upotreba neoliberalne ekonomske politike u čitavom periodu tranzicije ozbiljno je narušavala kredibilitet univerzalnosti pravila i principa, koji se proklamuju pod parolom globalizacije i tranzicije kao njene umanjene refleksije (»kopije«). na taj način su obezvređeni svi pokušaji stvaranja reformske razvojne paradigme. Ekonomski i društveni razvoj su blokirale razne metode polarizacije, grabeške privatizacije, principi dvojnih aršina, sprovođenje nejednake razmjene, brojne neravnomjernosti i disproporcije, urušavanje privredne insfrastrukture i nadasve – institucionalni vakuum. Jednom riječju, vladali su specifični oblici nasilja.

Mnogi autori su kritikovali neoliberalizam. Većina se slaže da je potrebno razlikovati teorijski neoliberalni ekonomski model, koji u principu ne sadrži ništa loše, od vulgarizovanog načina njegovog tumačenja i propagiranja od strane pojedinih ekonomskih i svojinskih postsocijalističkih „reformatora”. Čini nam se da se to može označiti kao programirana i orkestrirana apologetika. Najzad, postoji i praktična realizacija navedene aplogetike, koja je imala karakteristike surovosti, nekritičnosti, radikalnosti, neselektivnosti i brzometnaosti („šok terapija”).

Poslije višedecenijske istorijske distance, može se konstatovati da se praktična primjena neoliberalnih recepata odvijala u postsocijalističkim uslovima neodgovarajuće mikroekonomske sredine i neizgrađene institucionalne sredine.

Dr Radenko Šćekić

 

eSpona OTV EU

Politika

Objavljeno: 17/08/2018
oo-sd-plav-mi-smo-sadasnjost-i-buducnost-a-zogoviceva-ideologija-daleka-proslostPovodom medijskih prepucavanja sa Demokratskim frontom saopštenjem za javnost oglasio se OO SD Plav. Dostavljeno saopštenje Espona integralno prenosi. Da je ...
eSpona
Objavljeno: 16/08/2018
rozaje-dps-ceka-poziv-bs-za-razgovoreOdbornici Demokratske partije socijalista (DPS) u Rožajama dali su podršku izboru predsjednika Opštine i SO u toj opštini, koji su iz redova Bošnjačke stranke (BS) ...
eSpona
Objavljeno: 09/08/2018
oo-sd-bajraktarevic-predsjednik-stijovic-i-canovic-potpredsjednici-opstine-plavPovodom izbora predsjednika i potpredsjednika Opštine Plav saopštenjem za javnost se oglasio Medijski tim Socijaldemokrata. Dostavljeno saopštenje Espona integralno ...
eSpona
Objavljeno: 21/07/2018
sastanak-markovic-i-scekic-saglasni-da-treba-zajednicki-raditi-na-valorizaciji-resursa-beranaPredsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković i predsjednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić saglasili su se juče da Vlada i Opština vide prostor za ...
eSpona
Objavljeno: 12/07/2018
zavrsena-druga-sjednica-so-beraneOdbornici lokalnog parlamenta usvojili su sinoć sve predloge odluka izvršne vlasti, dok Informacija o radu Centra bezbjednosti Berane za 2017. godinu i Izvještaj o ...
eSpona
Objavljeno: 10/07/2018
zakazana-druga-redovna-sjednica-so-beraneDruga redovna sjednica Skupštine opštine Berane zakazana je za srijedu, 11. jul, a na Dnevnom redu je, sa predloženom Dopunom, 17 tačaka. Predviđenim dnevnim ...
eSpona
Objavljeno: 11/06/2018
tihomir-bogavac-novi-predsjednik-oo-snp-u-beranamaTihomir Bogavac izabran je za predsjednika Opštinskog odbora Socijalističke narodne partije (SNP) Berana na prvoj konstitutivnoj sjednici novog odbora. Kako ...
eSpona
Objavljeno: 08/06/2018
oo-sd-najjaca-smo-partija-u-plavuOsvrt na ostvareni rezultat na lokalnim izborima u Plavu predstavlja temu saopštenja Medijskog tima Socijaldemokrata (SD). Dostavljeno saopštenje Espona integralno ...
eSpona
Objavljeno: 08/06/2018
zavrsena-prva-redovna-sjednica-so-beraneUsvojeni Izvještaj o radu predsjednika Opštine i Predlog Odluke o komunalnom opremanju građevinskog zemljišta za bespravne objekte, obilježili su drugi dan rada ...
eSpona
Objavljeno: 07/06/2018
lokalna-uprava-nezadovoljna-odnosom-vlade-prema-beranamaNezadovoljstvo saradnjom Vlade Crne Gore sa lokalnom upravom predstavlja temu saopštenja  Opštine Berane. Dostavljeno saopštenje PR službe Predsjednika opštine ...
eSpona
Objavljeno: 05/06/2018
oo-sd-kolasin-osvojili-70-vise-glasova-u-odnosu-na-2016-godinuOstvareni rezultat na lokalnim izborima u Kolašinu i povećanje broja glasova u odnosu na parlamentarne izbore predstavlja temu saopštenja OO Socijaldemokrata (SD) ...
eSpona
Objavljeno: 05/06/2018
nastavak-prve-redovne-sjednice-so-berane-zakazan-za-cetvrtakPrva redovna sjednica lokalnog parlamenta nastaviće se u četvrtak, sedmog juna. Kako je objavljeno na zvaničnom sajtu Opštine Berane, nastavak je zakazan za ...
eSpona
Objavljeno: 04/06/2018
sd-u-rozajama-osvojili-67-posto-vise-glasova-u-odnosu-na-parlamentarne-izboreOsvrt na osvojeni broj glasova na lokalnim izborima u Rožajama i poređenje sa brojem dobijenim prije dvije godine, na parlamentarnim, predstavlja temu saopštenja ...
eSpona
Objavljeno: 01/06/2018
petnjica-danas-dobija-ulicu-21-majOdbornici lokalnog parlamenta u Petnjici danas će, pored ostalih tačaka dnevnog reda, razmatrati predloge odluka o dodjeli imena ulica i trgova u tom opštini, među ...
eSpona
Objavljeno: 31/05/2018
kasno-marko-na-sjednicu-stizeNakon šest sati rada odbornici Skupštine opštine Berane usvojili su osam tačaka dnevnog reda. Sjednica je oko 16 časova prekinuta, a o terminu njenog nastavka ...
eSpona
Objavljeno: 30/05/2018
sjutra-se-odrzava-prva-redovna-sjednica-so-beranePrva redovna sjednica SO Berane održaće se u četvrtak, 31. maja, a odbornici će raspravljati o 21 tački dnevnog reda. Kako je predviđeno, odbornici će, pored ...
eSpona
Objavljeno: 28/05/2018
na-krilima-predsjednickih-dps-trijumfovao-i-na-lokalnim-izborimaDemokratska partija socijalista i koalicije koju je predvodila na juče održanim lokalnim izborima, dominirala je i u većini njih ostvarila ubjeljive ...
eSpona
Objavljeno: 24/05/2018
dedeic-vrijeme-je-da-se-srbi-pitajuUpozorenje građanima Podgorice da ne dozvole da budu prevareni pričama o rasipanju glasova predstavlja temu saopštenja Srpske koalicije. Dostavljeno saopštenje ...
eSpona
Objavljeno: 23/05/2018
oo-sd-plav-bicemo-najaca-partija-u-plavuPredstavljanje izborne liste u Plavu i poruke sa završne Konvencije u tom gradu predstavljaju temu saopštenja Medijskog tima Socijaldemokrata. Dostavljeno ...
eSpona
Objavljeno: 19/05/2018
kad-ni-najveci-broj-osvojenih-glasova-dps-predsjednickog-kandidata-nije-dovoljan-za-pobjedu-u-beranamaInauguracija novog predsjednika Crne Gore, Mila Đukanovića, obaviće se sjutra, na Cetinju. Biće to drugi put da Đukanović započinje predsjednički mandat, nakon što ...
eSpona
Objavljeno: 18/05/2018
oo-sd-plav-za-cetiri-godine-otvoricemo-novih-100-radnih-mjestaObećanje da će u naredne četiri godine otvoriti novih 100 radnih mjesta predstavlja temu saopštenja OO Socijaldemokrata Plav. Dostavljeno saopštenje Espona ...
eSpona
Objavljeno: 17/05/2018
oo-sd-kolasin-lokalna-vlast-okrenula-leda-gradanimaPlan budućeg rješavanja problema u Kolašinu predstavlja temu saopštenja Medijskog tima Socijaldemokrata. Dostavljeno saopštenje Espona integralno prenosi. U ...
eSpona
Objavljeno: 15/05/2018
sest-odbornika-dps-a-podnijelo-ostavkeŠest odbornika Demokratske partije socijalista (DPS) podnijelo je ostavke na te funkcije. O tome je obaviještena Služba lokalnog parlamenta, saznaje ...
eSpona
Objavljeno: 14/05/2018
oo-sd-sport-je-vazan-segment-razvoja-rozajaInsistiranje na kvalitetnijem posvećivanju razvoju sporta u Rožajama predstavlja temu saopštenja OO SD tog grada. Dostavljeno saopštenje Espona integralno ...
eSpona
Objavljeno: 13/05/2018
zizic-ustavni-sud-izvrsio-pravno-nasilje-nad-srpskom-koalicijomPovodom odbijanja žalbe na odluku Državne izborne komisije od strane Ustavnog suda Crne Gore saopštenjem se oglasila Srpska koalicija. Dostavljeno saopštenje Espona ...
eSpona
Objavljeno: 11/05/2018
dedeic-hajkom-na-srpsku-koaliciju-df-dps-i-demokrate-zatiru-srpsko-ime-u-crnoj-goriOčekivanja od konačne odluke Ustavnog suda povodom poništavanja izborne liste Srpske koalicije u Kolašinu predstavljaju temu saopštenja Srpske liste. Dostavljeno ...
eSpona
Objavljeno: 11/05/2018
bajraktarevic-socijaldemokrate-ce-rijesiti-problem-vodosnabdijevanja-u-plavuPrioritetno rješavanje problema vodosnabdijevanja građana Plava predstavlja temu saopštenja Medijskog tima Socijaldemokrata. Dostavljeno saopštenje Espona ...
eSpona
Objavljeno: 10/05/2018
srpska-koalicija-ako-nam-poniste-listu-u-kolasinu-neka-poniste-i-u-podgorici-i-bijelom-polju-ali-i-sve-liste-df-aPovodom Rješenja Državne izborne komisije o pomištenju izborne liste u Kolašinu i podnešene žalbe Ustavnom sudu saopštenjem se oglasila Srpska koalicija. ...
eSpona
Objavljeno: 04/05/2018
mehmedovic-otvoricemo-nova-radna-mjesta-i-zaustaviti-iseljavanje-mladih-iz-plavaOtvaranje novih radnih mjesta i zaustavljanje iseljavanja mladih sa područja plavske opštine predstavlja temu saopštenja OO SD te opštine. Dostavljeno saopštenje ...
eSpona
Objavljeno: 28/04/2018
oo-socijaldemokrata-plav-prvi-predao-izbornu-listu-za-lokalne-izborePovodom predaje liste kandidata za predstojeće lokalne izbore u Plavu saopštenjem se oglasio OO Socijaldemokrata. Dostavljeno saopštenje Espona integralno ...
eSpona
Objavljeno: 27/04/2018
fejzic-poboljsati-status-mladih-u-rozajama-i-podstaci-ih-na-aktivizamNezadovoljstvo položajem mladih u Rožajama predstavlja temu saopštenja Medijskog tima Socijaldemokrata Crne Gore. Dostavljeno saopštenje Espona integralno ...
eSpona
Objavljeno: 25/04/2018
usvojene-odluke-o-zaradama-lokalnih-funkcionera-sluzbenika-i-namjestenika-opstine-beraneJednoglasnim odlukama odbornika lokalnog parlamenta usvojeni su predlozi Odluke o zaradama lokalnih funkcionera i Odluke o zaradama lokalnih službenika i ...
eSpona
Objavljeno: 25/04/2018
budzet-opstine-berane-usvojen-u-visini-vecoj-od-11-miliona-euraOdbornici Skupštine opštine usvojili su Predlog Odluke Budžeta Opštine Berane za 2018. godinu sa amandmanom u visini od 11.341.191 eura. Za taj predlog glasalo je ...
eSpona
Objavljeno: 25/04/2018
oo-sd-plav-omer-mehmedovic-nosilac-izborne-listePovodom održane sjednice OO na kojoj je verifikovana izborna lista i izabran njen nosilac saopštenjem se oglasio OO Socijaldemokrata Plav. Dostavljeno saopštenje ...
eSpona
Objavljeno: 25/04/2018
po-hitnom-postupku-danas-se-odrzava-nova-sjednica-so-beranePredsjednik SO Berane Novica Obradović za danas je po hitnom postupku zakazao novu sjednicu lokalnog parlamenta. Za današnju sjednicu predložene su tri tačke ...
eSpona
Objavljeno: 24/04/2018
oo-sd-pluzine-miodrag-bakrac-nosilac-liste-socijaldemokrataPredaja izborne liste za lokalne izbore u Plužinama predstavlja temu saopštenja Socijaldemokrata Crne Gore. Dostavljeno saopštenje Espona integralno ...
eSpona
Objavljeno: 23/04/2018
so-berane-dragoslav-scekic-dobio-novi-mandat-na-mjestu-predsjednika-opstineGlasovima osamnaest odbornika Koalicije „Zdravo Berane“ i Demokratske Crne Gore predsjednik Opštine Berane i u narednom četvorogodišnjem mandatu biće Dragoslav ...
eSpona
Objavljeno: 20/04/2018
zakazana-sjednica-so-berane-po-hitnom-postupku-2Za ponedjeljak, 23. april, zakazana je sjednica SO Berane po hitnom postupku. Na dnevnom redu sjednice su četiri tačke, među kojima se ističu „Izbor predsjednika ...
eSpona
Objavljeno: 17/04/2018
dedeic-u-hajku-protiv-mene-i-srpske-koalicije-ukljucili-su-se-lazni-srbiPovodom ostvarenog rezultata na predsjedničkim izborima saopštenjem za javnost oglasio se Dobrilo Dedeić - kandidat Srpske koalicije. Dostavljeno saopštenje Espona ...
eSpona
Objavljeno: 16/04/2018
predsjednicki-izbori-milo-dukanovic-novi-predsjednik-crne-goreNovi predsjednik Crne Gore je Milo Đukanović - predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS). On je u juče održanom prvom krugu izbora, prema preliminarnim ...
eSpona
Objavljeno: 15/04/2018
danas-se-odrzavaju-predsjednicki-izboriDanas se održavaju predsjednički izbori, treći od kako je Crna Gora obnovila nezavisnost. Pravo glasa na ovimizborima ima 532.599 građana, koji će moći da glasaju ...
eSpona
Objavljeno: 12/04/2018
novica-obradovic-novi-predsjednik-so-beraneČetrnaest odbornika koalicije Zdravo Berane i njihove četiri kolege iz Demokratske Crne Gore izabali su danas novog predsjednika Skupštine opštine Berane, Novicu ...
eSpona
Objavljeno: 11/04/2018
sjutra-se-odrzava-konstitutivna-sjednica-so-berane-pocinje-sjeca-knezevaKonstitutivna sjednica SO Berane zakazana je za sjutra, u četvrtak, 12. aprila, sa početkom u 12 časova. Za dnevni red sjednice predviđene su dvije tačke: ...
eSpona
Objavljeno: 05/04/2018
feniks-nadgleda-izbore-u-beranamaPovodom dobijenog ovlašćenja za službeno praćenje izbora za predsjednika Crne Gore na području Berana saopštenjem za javnost se oglasila NVO Ženska organizacija ...
eSpona
Objavljeno: 04/04/2018
dedeic-zasto-sam-protiv-koncepta-vojne-neutralnostiPoruka da Crna Gora treba da zamijeni članstvo u NATO sa ruskim bezbjedonosnim kišobranom predstavlja temu saopštenja Dobrila Dedeića- predsjedničkog kandidata ...
eSpona
Objavljeno: 01/04/2018
dedeic-povlacenje-ambasadora-iz-pristine-prvi-potez-buduceg-predsjednika-crne-goreDa budući predsjednik treba da povuče ambasadora Crne Gore iz Prištine predstavlja temu saopštenja Dobrila Dedeića - predsjedničkog kandidata Srpske koalicije. ...
eSpona
Objavljeno: 28/03/2018
dedeic-sa-rusijom-do-pobjedeSaopštenjem za javnost oglasio se Dobrilo Dedeić - predsjednički kandidat Srpske koalicije. Dostavljeno saopštenje Espona integralno prenosi. Glavni ...
eSpona
Objavljeno: 27/03/2018
dedeic-crnoj-gori-evrofanaticna-politika-ne-moze-donijeti-nista-dobroIzjava da se tokom kampanje neće baviti evropskim integracijama, već nacionalnim, predstavlja temu saopštenja Dobrila Dedeića - predsjedničkog kandidata Srpske ...
eSpona
Objavljeno: 25/03/2018
smajo-sabotic-podrzao-predsjednicku-kandidaturu-dobrila-dedeicaPovodom kandidature Dobrila Dedeića za predsjednika Crne Gore saopštenjem se oglasio primarijus Smajo Šabotić. Dostavljeno saopštenje Espona integralno ...
eSpona
Objavljeno: 21/03/2018
oo-sd-jasan-plan-i-program-za-oporavak-posrnule-opstine-kolasinFormiranje izbornog štaba i otpočinjanje kampanje u Kolašinu predstavlja temu saopštenja OO SD Kolašin. Dostavljeno saopštenje Espona integralno ...
eSpona

Preporučujemo knjigu:

 

Zeljko Rutovic Postmediji knjiga

 

Kolumne: