Radenko ScekicRegion SEE kao vijekovno geopolitičko polje

Nalazeći se na dodiru civilizacija, religijskih uticaja, na granici kontinenata i različitih kultura – region SEE je vijekovima predstavljalo prostor za sukobljavanje interesa Velikih sila. Od vremena Antičke Grčke i Rimskog carstva, preko dominantnog uticaja Vizantije a potom Otomanske imperije, političkih i kulturnih uticaja Austrougarske i Ruske imperije – sve do velikih stradanja u Svjetskim ratovima. Višedecenijski sukob tokom hladnog rata, prelamao se i preko ovog regiona. Novi milenijum je donio novi, dominantni oblik geopolitičkog sukobljavanja i širenja političkog uticaja, u formi geoekonomije.

Sa druge strane, EU i SAD nastoje da suzbiju ruski uticaj i države SEE jače vežu u EU i NATO. Ekspresnim prijemom Bugarske i Rumunije u EU, prijemom ovih država u NATO zajedno sa Hrvatskom i Albanijom, EU i SAD se pozicioniraju kao neprikosnoveni u regionu. Članstvom u NATO i energetskim sporazumima SAD žele da distanciraju SEE, uključujući i Srbiju i Crnu Goru, od Rusije i njenog uticaja.

Geopolitička borba za izgradnju energetskih tokova i njihov transport preko SEE

Borba za osiguranje kontrole nad svjetskim zalihama nafte najznačajniji je faktor koji snažno utiče na svjetska događanja tokom poslednjih 100 godina. EU iz Rusije uvozi polovinu uvoznih potreba za gasom i oko 35% uvežene nafte. Energenti se transportuju preko teritorije Ukrajine a manji dio preko energetskog „Sjevernog toka“. Nakon oružanih sukoba na prostoru Ukrajine, pokazala se kao neophodnost izgradnje alternativnih energetskih pravaca za transport resursa iz Rusije prema EU. U tom cilju je prostor SEE došao u geoekonomski fokus,

Rusija, osnažena vojno i ekonomski, nastoji da povrati svoj globalni uticaj. U tom cilju, kroz agresivnu medijsku propagandu  – nastoji promovisati svoje interese. Što se tiče Ukrajine, Bjelorusije i ostalih država ZND, niže cijene gasa predstavljaju instrument političkog uticaja Rusije i kroz plaćanje robom a ne novcem. Nastojeći da ima monopol nad proizvodnjom i transportom energenata (nafte i gasa), a time i politički uticaj na države SEE kroz koje se planira trasa energetskih tokova.  U tom cilju su planirane izgradnje energetskog „Južnog“ i „Turskog“ toka.

Kako komplikovanje političkih odnosa između država, može uticati na velike energetske projekte, a time i na čitav region – pokazuje primjer Rusije i Turske. Politički i ekonomski odnosi, Ruske federacije i Turske republike su od velike važnosti za prostor Kavkaza, SEE, Bliskog istoka. Suštinski prodor učinjen je sporazumom (avgusta 2009) o tome da ruski energovod "Južni tok" prođe kroz turske teritorijalne vode, dok bi Rusija, sa svoje strane, pomogla izgradnju nuklearne centrale u Turskoj. Istovremeno, Rusija je podržala izgradnju naftovoda Samsun-Džejhan, dugog 555 kilometara, kojim bi se nafta s obale Crnog mora transportovala do turske mediteranske obale, a onda dalje.

Ovime bi Turska postala ključna tranzitna država na najvažnijim putevima snabdijevanja Zapada ruskim i srednjoazijskim energentima, jer je sporazumom s Rumunijom, Bugarskom, Mađarskom i Austrijom uključena i u budući gasovod "Nabuko", koji se smatra konkurentskim ruskom "Južnom toku". U tom smislu su međusobno dobri odnosi ove dvije države od krucijalne važnosti i značaja za prostore od Srednje Azije, preko Kavkaza do Balkana. Sve to podrazumijeva „redefinisanje mjesta Turske u Afro-Evroaziji, stavljajući sebe u centar više raskršća geopolitičkih regiona a ne kao dodatak Evropi i krajnji predio Zapada“.

Krajem 2015 dolazi do krize u odnosima Ruske Federacije i Turske, čime se blokira izgradnja energetskog “Turskog toka”, a turizam, kao značajna privredna grana Turske, počinje da trpi velike probleme usled ruskih sankcija i pojačanog terorizma u Turskoj. Isprepletanost politike i ekonomije, medijske sfere u kombinaciji sa ograničenim regionalnim vojnim sukobima, postaju lajtmotiv savremene geopolitičke realnosti.

Bugarska, Srbija, Grčka, Hrvatska, Mađarska su trebale kroz izgradnju energetskih tokova, od Rusije i Turske, da ostvaruju stotine milona evra za svoje skromne državne budžete. Srbija je trebala od tranzitne takse da ima prihode od oko 200 miliona eura i novih 4.000 radnih mjesta. Godišnji Bugarski gubitak se procjenjuje na oko 400 miliona.

Uvođenjem sankcija Ruskoj Federaciji, u skladu sa usaglašavanjem sa spoljnom politikom EU, Crna Gora je takođe na gubitku, zbog ruskih turista. Jer turizam predstavlja jednu od glavnih privrednih grana ove države.

Makedonija je takođe očekivala znatne finansije izgradnjom energetskog “Turskog toka”. Ali je pogoršanjem odnosa Rusije i Turske i ovaj projekat obustavljen.

Stvaranje multipolarnog svijeta i implikacije na SEE

Multipolarni svijet koji se stvara u novom milenijumu, umanjuje dominantnu snagu SAD i MMF. Ekonomska snaga Kine prijeti da potisne SAD sa dominirajuće pozicije glavne svjetske ekonomije. Obnovljena vojna moć Rusije u kombinaciji sa monopolom nad snadbijevanjem energentima i agresivnom medijskom propagandom – umanjuje američku vojnu i političku dominaciju na Bliskom istoku, SEE i drugim regionima svijeta.

Američki dolar je bio temelj međunarodne trgovine većinom prošlog vijeka. U vrijeme formiranja eurozone je ta trgovina dosegla svoj vrhunac i činila 71,0% službenih deviznih rezervi u svijetu. U 2014 godini su svjetske rezerve u dolarima pale na 62,9%. S druge strane, trgovinski tokovi između zemalja koje su se obvezale na ukidanje korištenje dolara u bilateralnoj trgovini iznose već 400 milijardi dolara i to samo u 2013. i 2014. Godini. Kina je glavni kupac američkog duga. Brazil je pritom zemlja s najvećim dolarskim obavezama na svijetu. Dolar polako ali sigurno gubi svoj status svjetske rezervne valute.

Kroz istoriju se često mijenjala globalna rezervna valuta. Portugal, Španija, Holandija, Francuska, Otomansko carstvo, Mletačka republika i Velika Britanija su u različitim vremenima imale svjetski dominantne valute. Ovo sve dokazuje koliko je savremeni svijet globalizovan, međusobno umrežen, isprepletan finansijskim i političkim interesima. i koliko dešavanja na polju politike imaju uticaja i prelivanja u sferi ekonomije, i obrnuto.

BRICS je akronim, engleska skraćenica koja se odnosi na ekonomsko savezništvo pet zemalja. Kolika je snaga BRIKS-a najbolje govori podatak da Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika zajedno daju 29% svjetskog bruto proizvoda (preko 16 biliona dolara). S druge strane, u MMF-u, zemljama BRIKS-a pripada samo 11 % glasova. Obim trgovine unutar BRIKS-a za pet godina porastao je dva puta i premašio 300 milijardi dolara. Tokom poslednjih 10 godina, zemlje BRIKS-a su svoj BDP povećale preko 4 puta dok su ekonomije razvijenih zemalja za to vrijeme porasle samo 60 %. BRIKS je najveće tržište u svijetu jer ga čini 2,9 milijardi ljudi (40% stanovništva planete).

Kina kao član Šangajske organizacije za saradnju učestvuje u naporima za ograničavanje geopolitičke moći NATO. Na taj način, Kina i EU su u posrednom geopolitičkom sukobu na svjetskoj ravni. Njihovi međusobni odnosi danas su udžbenički primer zamene geopolitike sa geoekonomijom. Iz obzira prema SAD, EU je za „višestranost“ (multilateralnost) u međunarodnim odnosima, a Kina za „višepolnost“ (multipolarnost), što nije sasvim isto. Kina je za „višepolnost“ jer računa da ima dovoljno moći da bude jedan pol u međunarodnim odnosima. EU nije spremna da se suviše udaljava od SAD.

Sve ove geopolitičke promjene konstelacije snaga na globalnoj pozornici, imaju određene refleksije i na region SEE. Zaoštravanje međusobnih odnosa velikih sila, stavlja u poseban focus ovaj prostor.

Destruktivni efekti neoliberalizma u državama Jugoistočne Evrope

Na prostorima država država Jugoistočne Evrope (SEE) neoliberalna ekonomska škola bila paradigmatična od 1990. Neoliberalni „recepti« su doveli do katastrofalnih posljedica u privredi i društvu, koje su surovo redukovale proklamovane »reformske principe«.

Dugotrajna tranzicija je iskristalisala neoliberalne načine (metode), kojima su se u praksi suštinski gušili konkurencija i ekonomske slobode. Riječ je o jakim međunarodnim i nacionalnim monopolima, kao i netržišno osvojenim kompetencijama.

Manifestacije „reformskih“ oblika u uslovima tranzicije prilagođavane su globalnim receptima koje je N. Shomsky (1999, pp. 5-20) nazvao »ideologijom bogatih... temeljnom političkom paradigmom..., koja služi za dominaciju«.

Stekao se utisak da je doktrina ekonomskog neoliberalizma nesumnjivo bila ideološki temelj dva istorijski paralelna procesa - globalizacije i postsocijalističke tranzicije. Pri tome smatramo da su „reformski rezultati“ neoliberalizma u državama SEE bili omogućeni fijaskom dvije osnovne ekonomske institucije: državnog regulisanja i tržišnog regulisanja. Jer, navedene institucije su u cijelom posmatranom periodu u razvojnom smislu bile kontraproduktive. Može se čak reći da su bile zloupotrijebljene od nomenklatura vlasti i njihovih lobista. Otuda potreba za afirmacijom tzv. neoliberalne „mikro države“.

Upotreba neoliberalne ekonomske politike u čitavom periodu tranzicije ozbiljno je narušavala kredibilitet univerzalnosti pravila i principa, koji se proklamuju pod parolom globalizacije i tranzicije kao njene umanjene refleksije (»kopije«). na taj način su obezvređeni svi pokušaji stvaranja reformske razvojne paradigme. Ekonomski i društveni razvoj su blokirale razne metode polarizacije, grabeške privatizacije, principi dvojnih aršina, sprovođenje nejednake razmjene, brojne neravnomjernosti i disproporcije, urušavanje privredne insfrastrukture i nadasve – institucionalni vakuum. Jednom riječju, vladali su specifični oblici nasilja.

Mnogi autori su kritikovali neoliberalizam. Većina se slaže da je potrebno razlikovati teorijski neoliberalni ekonomski model, koji u principu ne sadrži ništa loše, od vulgarizovanog načina njegovog tumačenja i propagiranja od strane pojedinih ekonomskih i svojinskih postsocijalističkih „reformatora”. Čini nam se da se to može označiti kao programirana i orkestrirana apologetika. Najzad, postoji i praktična realizacija navedene aplogetike, koja je imala karakteristike surovosti, nekritičnosti, radikalnosti, neselektivnosti i brzometnaosti („šok terapija”).

Poslije višedecenijske istorijske distance, može se konstatovati da se praktična primjena neoliberalnih recepata odvijala u postsocijalističkim uslovima neodgovarajuće mikroekonomske sredine i neizgrađene institucionalne sredine.

Dr Radenko Šćekić

 

eSpona OTV EU

Politika

Objavljeno: 15/01/2018
oo-dps-berane-od-berana-mozemo-napraviti-grad-sa-perspektivomSaopštenjem za javnost oglasio se OO DPS Berane. Dostavljeno saopštenje Espona integralno prenosi. Berane je jedan od najljepših gradova u Crnoj Gori, koji ima ...
eSpona
Objavljeno: 15/01/2018
odbornici-so-petnjica-izabrali-samira-agovica-za-predsjednika-opstineDosadašnji predsjednik Opštine Petnjica, Samir Agović i u naredne četiri godine rukovodiće radom lokalne uprave u toj opštini, odlučeno je na današnjoj ...
eSpona
Objavljeno: 14/01/2018
oo-dps-berane-pobrkali-ste-uloge-vasa-druzina-je-na-optuzenickim-klupamaNovo saopštenje OO DPS Berane predstavlja odgovor na optužbe iz Koalicje „Zdravo Berane“. Dostavljeno saopštenje Espona integralno prenosi. Od stranke kojoj ...
eSpona
Objavljeno: 14/01/2018
oo-dps-berane-demagogija-prevara-i-podjele-u-beranama-ne-prolazeOsvrt na kampanju i oglašavanja Demokratske Crne Gore predstavlja temu saopštenja OO DPS Berane. Dostavljeno saopštenje Espona integralno prenosi. O ...
eSpona
Objavljeno: 14/01/2018
oo-dps-berane-trula-jabuka-trla-lan-da-joj-prode-danSaopštenjem za javnost oglasio se OO DPS Berane. Dostavljeno saopštenje Espona integralno prenosi. Koalicija „Trula jabuka“, koja odbrojava posljednje dane na ...
eSpona
Objavljeno: 13/01/2018
oo-dps-berane-demokravate-u-gubitnickom-jatuSaopštenjem za javnost oglasio se OO DPS Berane. Dostavljeno saopštenje Espona integralno prenosi. Vođeni činjenicom da se svakakav proizvod može dobro prodati ...
eSpona
Objavljeno: 13/01/2018
koalicija-zdravo-berane-ocekuje-da-nece-biti-zloupotreba-socijalne-pomociKoalicija „Zdravo Berane“ u susret predstojećim izborima očekuje da se neće ponoviti zloupotrebe različitih vrsta, te da će JU Centar za socijalni rad opština ...
eSpona
Objavljeno: 11/01/2018
oo-sd-gradani-ce-trulu-jabuku-baciti-u-kantu-za-otpatkeOsvrt na neostvarena obećanja lokalne vlasti iz oblasti ekologije u prethodne četiri godine predtavlja temu saopštenja OO SD Berane. Dostavljeno saopštenje Espona ...
eSpona
Objavljeno: 11/01/2018
srpska-lista-razlozi-za-ucesce-u-okviru-saveza-zdravo-beraneRazlozi zbog kojih će Srpska lista na lokalnim izborima u Beranama učestvovati u okviru saveza “Zdravo Berane” predstavljaju temu saopštenja Informativne službe ...
eSpona
Objavljeno: 11/01/2018
oo-dps-berane-klevete-koalicije-sa-optuzenickih-klupaIz OO DPS reagovali su na, kako je navedeno, klevete iz redova Koalicije „Zdravo Berane“. Dostavljeno reagovanje Espona integralno prenosi. Blijeda koalicija pod ...
eSpona
Objavljeno: 10/01/2018
oo-dps-berane-nazdravlje-vam-odlazak-nezdraviPovodom za danas zakazane sjednice Skupštine opštine Berane, saopštenjem za javnost oglasio se Opštinski odbor Demokratske partije socijalista. Dostavljeno ...
eSpona
Objavljeno: 09/01/2018
koalicija-berane-pobjeduje-milo-dukanovic-dps-sd-bs-predala-izbornu-listuPovodom predaje izborne liste za predstojeće lokalne izbore u Beranama, saopštenjem za javnost oglasila se Koalicija “Berane pobjeđuje - Milo Đukanović - DPS, SD, ...
eSpona
Objavljeno: 08/01/2018
petnjica-samiru-agovicu-novi-mandat-za-predsjednika-opstineDosadašnji predsjednik Opštine Petnjica, Samir Agović kandidat je da tu funkciju obavlja i u narednom mandatu. Takva odluka je donesena na sjednici OO DPS ...
eSpona
Objavljeno: 05/01/2018
dps-sd-bs-necemo-se-izvinjavati-zbog-laznih-fb-profilaPovodom, kako tvrde, lažne FB stranice sa koje se pokušava nanijeti šteta njihovoj koaliciji saopštenjem za javnost oglasili su se iz Koalicije “Berane pobjeđuje - ...
eSpona
Objavljeno: 05/01/2018
oo-sd-berane-trulu-jabuku-izjeda-sve-vece-povjerenje-gradanaPovodom ramjene saopštenja Socijaldemokrata i Koalicije “Zdravo Berane” medijski tim SD-a oglasio se novim saopštenjem za javnost. Dostavljeno saopštenje ...
eSpona
Objavljeno: 05/01/2018
ura-ce-samostalno-nastupiti-na-lokalnim-izborima-u-beranama-nosilac-liste-dr-dragan-labudovicGrađanski pokret URA će nastupita samostalno na predstojećim lokalnim izborima u Beranama, a nosilac liste biće doktor Dragan Labudović, odlučio je OO URA ...
eSpona
Objavljeno: 04/01/2018
oo-sd-dosljedno-za-moderno-berane-jednakih-sansiOpštinski odbor Socijaldemokrata Berana oglasio se saopštenjem za javnost. Dostavljeno saopštenje Medijskog tima te Partije Espona integralno prenosi. Iako je ...
eSpona
Objavljeno: 31/12/2017
savjet-mladih-dps-berane-organizovao-akciju-dijeljenja-novogodisnjig-paketicaPovodom organizovane aktivnosti podjele novogodišnjih paketića saopštenjem se oglasio Savjet mladih DPS Berane. Dostavljeno saopštenje Espona integralno ...
eSpona
Objavljeno: 31/12/2017
berane-dps-sd-i-bs-potpisale-koalicioni-sporazumPovodom potpisivanja koalicionog sporazuma o zajedničkom nastupu na predstojećim lokalnim izborima u Beranama, saopštenjem za javnost oglasili su se iz ...
eSpona
Objavljeno: 28/12/2017
oo-dps-berane-partijska-tortura-beranske-vlasti-nad-zaposlenimaPritisci na zaposlene i lokalnoj upravi i nezakonita zapošljavanja, kako je navedeno, predstavljaju temu saopštenja za javnost OO DPS Berane. Dostavljeno saopštenje ...
eSpona
Objavljeno: 28/12/2017
so-berane-isti-broj-odbornika-i-u-narednom-perioduNa predstojećim lokalnim izborima građani će birati 35 odbornika koji će predstavljati budući sazivu SO Berane, jednoglasna je odluka današnje sjednice. Utvrđivanje ...
eSpona
Objavljeno: 27/12/2017
sazvana-sjednica-so-berane-po-hitnom-postupkuSjednica Skupštine opštine Berane održaće se u četvrtak, 28. decembra, sa početkom u 10 časova, a na dnevnom redu su dvije tačke:  Predlog Odluke o utvrđivanju ...
eSpona
Objavljeno: 26/12/2017
afirmacija-mladih-ljudi-prioritet-je-socijaldemokrata-beranaOrganizovanje izložbe fotografija Asmira Lucevića i novogodišnji koktel koji je organizovao Forum žena Socijaldemokrata Berana predstavlja temu saopštenja ...
eSpona
Objavljeno: 26/12/2017
dogovoren-zajednicki-nastup-dps-a-bs-a-i-sd-a-na-lokalnim-izborima-u-beranamaDemokratska partija socijalista (DPS), Bošnjačka stranka (BS) i Socijaldemokrate (SD) na predstojećim lokalnim izborima u Beranama nastupiće na zajedničkoj listi. ...
eSpona
Objavljeno: 22/12/2017
savjet-mladih-oo-dps-berane-uvjereni-u-apsolutnu-pobjeduOdržana sjednica Savjeta mladih OO DPS Berane predstavlja temu saopštenja te Partije. Dostavljeno saopštenje Espona integralno prenosi. Na juče održanoj sjednici ...
eSpona
Objavljeno: 14/12/2017
oo-dps-berane-zdravo-berane-priznaje-svoj-porazOO DPS Berane obratio se predstavnicima lokalne vlasti u Beranama u kojem su naveli da koaliciona vlast ništa od obećanog nije ispunila predstavlja temu saopštenja. ...
eSpona
Objavljeno: 14/12/2017
oo-dps-porazni-rezultati-beranske-vlastiJuče se saopštenjem za javnost oglasio Opštinski odbor Demokratske partije socijalista Berane. Dostavljeno saopštenje Espona prenosi u cjelini. Posljednji dani ...
eSpona
Objavljeno: 13/12/2017
u-beranama-pravo-glasa-ima-23-775-biraca-u-ulcinju-19-918Broj birača upisanih u biračkom spisku za lokalne izbore koji će se četvrtog februara održati u Beranama je 23.775, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova ...
eSpona
Objavljeno: 12/12/2017
onur-babaic-predsjednik-oo-sd-beraneIzbor predsjednika Opštinskog odbora u Beranama predstavlja temu saopštenja Medijskog tima Socijaldemokrata (SD). Dostavljeno saopštenje Espona integralno ...
eSpona
Objavljeno: 12/12/2017
bosnjacka-stranka-ocekuje-ulazak-u-beranski-parlamentBošnjačka stranka (BS) očekuje ulazak u lokalni parlament u Beranama, saopštio je Erol Rastoder - predsjednik Opštinskog odbora Bošnjačke stranke Berane, ...
eSpona
Objavljeno: 08/12/2017
ustavni-sud-ponistio-izbore-u-savinom-boruPostupajući po prigovoru Demokrata, Ustavni sud Crne Gore poništio je juče rezultate izbora na biračkom mjestu u Savinom Boru, u petnjičkoj opštini. Odlukom ...
eSpona
Objavljeno: 07/12/2017
ostvarile-se-najave-espone-zvanicno-dogovoren-zajednicki-nastup-koalicije-zdravo-berane-na-predstojecim-izborimaNa predstojećim lokalnim izborima u Beranama, četvrtog februara, Socijalsitčka narodna partija (SNP) i Demokratski front (DF) nastupiće sa zajedničkom listom ...
eSpona
Objavljeno: 06/12/2017
oo-sd-berane-zdravi-su-pokazali-kako-ne-treba-voditi-gradOsvrt na godinu pri kraju i podsjećanje na dio datih i (ne) realizovanih obećanja vladajuće koalicije u Beranama predstavlja temu saopštenja za javnost OO ...
eSpona
Objavljeno: 05/12/2017
zvanicno-lokalni-izbori-u-beranama-zakazani-za-cetvrti-februarPredsjednik Crne Gore, Filip Vujanović raspisao je lokalne izbore u Beranama i Ulcinju za četvrti februar 2018. godine. Kako je saopšteno iz Vujanovićevog ...
eSpona
Objavljeno: 02/12/2017
paket-beranci-i-ulcinjani-cetvrtog-februara-izlaze-na-biralistaLokalni izbori u Beranama održaće se u paketu sa izborima u Ulcinju, četvrtog februara 2018. godine, saznaje Espona. Prema nezvaničnim saznanjima dobijenim iz ...
eSpona
Objavljeno: 28/11/2017
oo-sd-petnjica-jedino-sd-biljezi-rast-u-odnosu-na-parlamentarne-izboreOsvrt na ostvareni rezultat na lokalnim izborima u Petnjici predstavlja temu saopštenja Medijskog tima Socijaldemokrata (SD). Dostavljeno saopštenje Espona ...
eSpona
Objavljeno: 27/11/2017
zavrsena-politicka-bitka-za-cetiri-opstine-ubjedljive-pobjede-dps-a-na-sjeveru-na-cetinju-i-u-tuzima-nema-vecinuDemokratska partija socijalista (DPS) poboljšala je rezultat na lokalnim izborima u dvije opštine na sjeveru države, Petnjici i Mojkovcu, daleko je najača na ...
eSpona
Objavljeno: 24/11/2017
oo-sd-petnjica-bicemo-neizostavan-cinilac-opstinske-vlastiPoziv građanima Petnjice da na predstojećim lokalnim izborima podrže njihovu izbornu listu predstavlja temu saopštenja Medijskog tima Socijaldemokrata (SD). ...
eSpona
Objavljeno: 22/11/2017
oo-sd-petnjica-nista-ne-moze-zaustaviti-veliki-rast-i-snagu-sd-aPovodom održane završne Konvencije u Petnjici saopštenjem se oglasio Medijski tim Socijaldemokrata (SD). Dostavljeno saopštenje Espona integralno ...
eSpona
Objavljeno: 19/11/2017
sd-petnjica-zelimo-modernu-i-funkcionalnu-lokalnu-upravuViđenje funkcionisanja buduće lokalne uprave u Petnjici predstavlja temu saopštenja za javnost Medijskog tima Socijaldemokrata (SD). Dostavljeno saopštenje Espona ...
eSpona
Objavljeno: 15/11/2017
sd-preduzetnistvo-mladih-sansa-za-razvoj-bihoraŠansa daljeg razvoja Petnjice predstavlja temu saopštenja Medijskog tima Socijaldemokrata (SD). Dostavljeno saopštenje Espona integralno ...
eSpona
Objavljeno: 11/11/2017
sd-nudimo-konkretna-rjesenja-za-razvoj-turizma-u-petnjiciRazvoj seoskog turizma i valorizovanje turističkih potencijala Petnjice predstavljaju temu saopštenja Medijskog tima Socijaldemokrata (SD). Dostavljeno saopštenje ...
eSpona
Objavljeno: 09/11/2017
petnjica-kandidat-demokrata-osumnjicio-funkcionere-lokalnog-dps-a-za-pritiskeKandidat Demokrata za odbornika u Skupštini opštine Petnjica, Ersin Rastoder, saopštio je da se nastavljaju ucjene i pritisci lokalne Demokratske partije ...
eSpona
Objavljeno: 07/11/2017
oo-dps-berane-druzina-nejakog-urosa-bjezi-od-sopstvene-uspjesnostiPovodom oštećenja službenog vozila Opštine Berane i datog saopštenja Socijalističke narodne partije Crne Gore (SNP) reagovali su iz OO DPS Berane. Dostavljeno ...
eSpona
Objavljeno: 07/11/2017
sd-petnjica-afirmacijom-poljoprivrede-do-razvoja-bihoraPlan razvoja poljoprivredne proizvodnje na području Bihora predstavlja temu saopštenja OO SD Petnjica. Dostavljeno saopštenje Medijskog tima Espona integralno ...
eSpona
Objavljeno: 05/11/2017
sd-dosljedno-da-petnjica-bude-ljepse-mjesto-za-zivotPoziv građanima Petnjice da podrže izbornu listu Socijaldemokrata (SD) kako bi Petnjica postala mjesto u kojem će “doći do značajnog napretka” predstavlja temu ...
eSpona
Objavljeno: 01/11/2017
petnjica-za-31-odbornicko-mjesto-izborne-liste-predalo-osam-partijaOpštinskoj izbornoj komisiji (OIK) u Petnjici predato je osam izbornih lista koje će učestvovati na predstojećim lokalnim izborima. Izborne liste posljednje su, ...
eSpona
Objavljeno: 31/10/2017
petnjica-dps-predao-izbornu-listuDemokratska partija socijalista (DPS) predala je juče Opštinskoj izbornoj komisiji (OIK) izbornu listu za lokalne izbore u Petnjici. Kako je Espona i najavila, ...
eSpona
Objavljeno: 30/10/2017
oo-sd-petnjica-socijaldemokrate-predale-izbornu-listuPovodom predaje izborne liste za lokalne izbore u Petnjici saopštenjem za javnost oglasio se Medijski tim Socijaldemokrata (SD). Dostavljeno saopštenje Espona ...
eSpona
Objavljeno: 29/10/2017
petnjica-sdp-predala-listu-predsjednik-oo-snp-a-u-toj-opstini-podnio-ostavkuOpštinski odbor Socijaldemokratske partije (SDP) Petnjica juče je predao izbornu listu Opštinskoj izbornoj komisiji (OIK), a samo dva dana prije posljednjeg roka za ...
eSpona

Kolumne: