BeraneNa lokalnim izborima održanim četvrtog februara i šestog marta, Koalicija „Da pobijedi Berane - Milo Đukanović - DPS-SD-BS“ sa osvojenih 7.988 glasova najjača je lista u Beranama, ali joj je to bilo dovoljno da osvoji samo 17 mandata. Koalicija „Zdravo Berane“ sa povjerenjem zadobijenim od 6.459 građana osvojila je 14, dok je lista Demokratske Crne Gore dobila glasove 1.889 građana i sa četiri mandata ulazi u lokalni parlament.

Koalicija koju je predvodila Demokratska partija socijalista (DPS) osvojila je za 1.500 glasova više u odnosu na najbližeg pratioca. Koalicija „Zdravo Berane“, dobila je „šamar“ od birača izgubivši skoro 2.000 glasova i osvojivši četiri mandata manje u odnosu na izbore iz 2014. godine, ali zadržavši 14 koliko joj je dovoljno da sa partijom Alekse Bečića formira vlast. Pravi pobjednik izbora su Demokrate koji su uspjeli da animiraju 1.889 birača i tako postanu dio buduće najavljene vladajuće koalicije.

Ono što je pored rezultata obilježilo izbore, jeste činjenica da je do ponavljanja na pet izbornih mjesta, po prvi put u Crnoj Gori, došlo nakon prigovora DPS-a, kao i da je između izbornog dana i onog kada su na pet biračkih mjesta izbori ponovljeni, prošlo mjesec dana (istina usljed bolesti jednog člana DIK-a) što, do sada, nije zabilježeno.

Nakon okončanja izbora, vrijedi se zapitati šta šta je doprinijelo tome da opozicione partije stvore priliku da formiraju novu vlast u Beranama, odnosno zašto to nije pošlo za rukom koaliciji koju je predvodio DPS?

Umjesto da se bavi greškama, DPS proklinje „zlu sreću“ i Dontov količnik

Danas u DPS-u za izborni poraz „proklinju“ Dontov količnik koji im nije išao na ruku, a upravo su se njemu nadali, da je to, kako navode, “neshvatljivo“ i nedostatak sreće. Tražeći u tome razloge za opravdanje, u pomoć prizivaju i rezultate sa nedavnih lokalnih izbora u Beogradu gdje je SNS sa nepunih 45 posto podrške osvojila 10 mandata više od potrebne većine, dok njima, ni 47 posto podrške nije bilo dovoljno da osvoje 18-ti, pobjednički mandat.

Možda u tim tvrdnjama i ima istine, ali ne treba zaboraviti na činjenice da sreću treba zaslužiti i da ona prati hrabre. Da li su je oni ovog puta zaslužili? Ne!

Jer, za uspješan izborni dan nije dovoljna samo predizborna kampanja, pa se treba zapitati šta je lokalni DPS uradio u prethodne četiri godine da bi zaslužio to „zrnce sreće“? Odgovor je, ništa!

DPS logoPo utisku koji je ostavio, od 1998. godine, Klub odbornika DPS-a imao je najslabiji učinak u prethodnom sazivu lokalnog parlamenta. Čime su to u prethodne četiri godine odbornici te partije zaslužili povjerenje građana? Skoro bez učešća u raspravama, bez ukazivanja na greške ili slabe poteze vlasti, građanima se nijesu predstavili kao dobra alternativa. Ćutali su i čekali da Velimir Bato Đurišić - bivši odbornik vladajuće koalicije, ukazuje na greške izvršne vlasti!?

Predstavnici i aktivisti te partije „izgubili su se iz grada“, a time i od stvarnosti i kontakta sa građanima. Zatvoreni u podijeljene kružoke, lokalni DPS-ovci su raspisivanje izbora dočekali sa planovima kako da se što bolje pozicioniraju u partijskoj hijerarhiji. Tako su i ušli u kampanju, tokom koje su morali sa zapošljenim svim članovima svojih porodica, da traže glasove sirotinje i onih u čijim porodicama, ne rijetko, niko ne radi.

Kampanja im je ličila na sve, osim na osmišljenu. Onakvu, kakvu bi trebalo da vodi najveća partija. Neubjedljivi i plašljivi javni nastupi i saopštenja, dio aktivista na terenu koji su „od oka“ procjenjivali „siguran glas“, pokazali su da „čuvena DPS mašina“, ako se osmišljeno, iskreno i hrabro ne vodi, može da „zariba“. Čak toliko da ni resursi sa nivoa države, koje su beranski DPS-ovci imali, nijesu mogli da nadomjeste propuste.

I pored pomenutog, DPS i koalicija su, ipak, imali šansu da na krilima imena nosioca liste - Bogdana Fatića i razočarenja građana u vlast Koalicije „Zdravo Berane“ osvoji većinu u beranskom lokalnom parlamentu. Imali i propustili. Najviše zahvaljujući, upravo, aktuelnom poslaniku i predsjedniku OO DPS!

Na sreću oponenata, on nije shvatao da poštenje i moralnost ne predstavlja strategiju, već srž politike. A, za izbore, Fatić, očigledno, nije imao strategiju kako do pobjede. On i svi u DPS-u, ispustili su kapital sa kojim su ušli u ovu političku bitku - činjenicu da je nosilac liste bio politički neoprljan i bez bilo kakvih hipoteka.

Strategijom „bez strategije“, nosilac liste i kompletan DPS, lutali su u birokratizovanom radu partije. Bez pozitivne energije aktivista, bez želje „da se uđe u medijski rat“, sa strahom da ne budu „prozvani“ od političkih takmaca, Fatić i svi ostali u DPS-u, obogatili su političku teoriju. Dozvolili su Koaliciji „Zdravo Berane“ da, umjesto da odgovora na pitanja šta su radili četiri godine, njeni čelnici imaju inicijativu.

Iz tog razloga, ni Fatić ni bilo ko u DPS-u, ne bi smio ni da pomisli da su zaslužili osvojenih 8.000 glasova. Ne! Ako budu analizirali ostvarene rezultate, moraju znati da to nijesu „njihovi glasovi“. Odlaskom Petnjice, pokazalo se već treći put, DPS je opozicionim partijama „uzeo“ oko 1.000 glasova. No, problem je što su to glasovi onih koji bi podržali i druge koji bi mogli predstavljali alternativu beranskoj vlasti koja nije opravdala povjerenje ukazano joj prije četiri godine.

Koalicija „Zdravo Berane“ žestoko platila opstanak na vlasti

Koalicija „Zdravo Berane“ proglasila je pobjedu u Beranama, mada je, pored DPS-a, veliki gubitnik izbora. Naravno, pobjedom se može smatrati samo to što su neki od njih sačuvali ili će sačuvati svoje fotelje.

Tokom kampanje čelnici te koalicije bili svjesni koliko im je pala podrška kod građana i da su, od dana raspisivanja izbora, prisiljeni da vode kampanju ne samo za sebe, već i za budućeg koalicionog partnera - Demokrate.

Zdravo Berane koalicijaSa 6.459 glasova „Zdravo Berane“ je za 1.800 birača dobilo manju podršku od one koju su imali devetog marta 2014-te godine, kada je i osvojila vlast. Samim tim, u lokalnom parlamentu će imati i četiri odbornika manje, pa će morati da formiraju koaliciju sa Demokratskom Crnom Gorom. Bez obzira na pad podrške, oni će, ipak, biti dio buduće vlasti.

Kako su uspjeli u tome?

Prvo treba reći, da bi ostvarili uspjeh, platili su žestoku cijenu, koja će tek u narednom periodu biti vidljiva. No, uspjeli su u svom naumu i treba im čestitati na tome.

Pored 320 onih koje su putem oglasa zaposlili u prethodne četiri godine, ni raspisivanje izbora ih nije prekinulo u toj praksi. Nastavili su sa zapošljavanjem ili privremenim angažovanjem aktivista i tokom kampanje, što je inače zakonom zabranjeno, ali se na to nijesu obazirali, pa su tokom decembra i januara „udomili“ dodatnih više od 100 svojih partijaca. „Buknula je“ i dodjela socijala - jednokratne pomoći građanima, pa su tokom kampanje intenzivirali svoju „humanost“.

Umjesto da govore šta su uradili u prethodnom periodu, da se „pravdaju za dodatno zapošljavanje i dodjele jednokratnih pomoći, te da saopšte šta planiraju da realizuju u naredne četiri godine, zahvaljujući inferiornosti DPS-a, iz Koalicije „Zdravo Berane“ su svojim razočaranim glasačima govorili o „Onuru i Erolu i šta će oni politički uzeti ukoliko koalicija DPS-SD-BS osvoji vlast“. Tajni „kec iz rukava“ im je predstavljalo blefiranje upućenog poziva tužilaštvu da provjeri „spisak socijalaca iz 2012.godine“, mada su znali da je pravno taj proces završen prije šest godina.

Vodeći agresivnu, populističku kampanju, sa upućenim prijetnjama zaposlenim u lokalnoj upravi, te dodijeljenim posebnim zadacima za novozaposlene, koalicija je demonstrirala energiju koju DPS nije imao, kao i želju da se vlast sačuva, ma šta ona predstavljala u narednom periodu. Jednostavno, pobjedu su željeli više od političkih takmaca i, za razliku od njih, za nju su se „muški“ i borili. Imali su više entizijazma, demonstrirali su energiju i želju da uspiju, pa su vlast i zaslužili.

No, sada im predstoji nova „borba“. Prvo u krugu koalicije, jer pored SNP-a i DF-a, koaliciju čine još dva politička subjekta koja, sigurno, neće „za lijepe oči“ činiti vlast, a potom će stići ili su već i stigli zahtjevi novog koalicionog partnera - Demokrata.

Kako bi sačuvali dio vlasti, moraće da im ustupe brojne funkcije. Faktura je već ispostavljena. Ubrzo će se i vidjeti koliko će direktora javnih ustanova i preduzeća, kao i sekretarijata, te funkcionerskih mjesta tipa predsjednika Skupštine, potpredsjednika Opštine, administratora ili menadžera... morati da prepuste partiji Alekse Bečića. Podrazumijeva se i po dubini vlasti zapošljavanje članova te partije, čime će SNP i DF nastaviti da urušavaju svoju političku bazu, a da jačaju novog političkog „miljenika“. Tako će „Zdravo Berane“ platiti žestoku cijenu opstanku na vlasti.

U situaciji kada su, skoro, duplirali naslijeđeni dug, sa više od 400 novozaposlenih, sa javnim ustanovama i preduzećima koja su u prethodnom periodu doveli do situacije da im prijeti stečaj, toj koaliciji ne predstoji ni malo lak period.

Demokrate su jedini, stvarni, pobjednik izbora

Izborna lista Demokratske Crne Gore jedini je, pravi, pobjednik lokalnih izbora u Beranama. Sa zadobijenom podrškom 1.889 građana, Demokrate su osvojile četiri mandata i u poziciji su da, nakon prvog učešća na lokalnim izborima, u značajnoj mjeri budu i dio vladajuće koalicije.

Kampanju im je bila najduža. I prije raspisivanja izbora, Demokrate su krenule na „teren“. Aktivisti su im u nekoliko krugova obišli kompletno područje opštine i to im se isplatilo šestog marta. 

DemokrateIstina, kampanja koju su vodili na terenu više je ličila na onu za predsjedničke izbore, nego za lokalne, ali su im u pomoć „priskakali“ čelnici SNP-a i DF-a koji su svoje bivše i razočarane glasače ubjeđivali: „Ako nećete nas, glasajte za Demokrate“.

Uz to, tokom ponavljanja izbora na pet biračkih mjesta, svoju realnu snagu ojačali su glasovima drugih opozicionih partija, koje su javno pozvale svoje birače da ih podrže.

Tokom kampanje, Demokrate su mudro izbjegavale medijsku konfrotaciju sa koalicijom „Zdravo Berane“, fokusirajući kritiku na, u Beranama, opozicioni DPS, ostavljajući tako „otvorena vrata“ za sklapanje očekivane koalicije.

Tako će očekivanu postizbornu koaliciju ta partija politički dobro „naplatiti“. Uzeće neka od čelnih mjesta u lokalnoj upravi, dobiće nekoliko sekretarijata i mjesta direktora javnih ustanova i preduzeća čiji je osnivač Opština. Pored toga, po dubini će zaposliti nekoliko desetina svojih aktivista, čime će dodatno osnažiti partijsku infratrukturu.

No, s druge strane, Demokrate će preuzeti i odgovornost za budući razvoj Berana. Dočekaće ih ogroman dug i isto takav višak zaposlenih, javne ustanove i preduzeća pred stečajem. Kako će se kadrovi te partije snaći, ostaje da se vidi jer, osim priče i parola, sada će morati da pokažu i rezultate.

Ono što je već danas vidljivo, jeste da tokom dva izborna dana, četvrtog februara i šestog marta, nijesu demonstrirali principijelnost.

Dok su prvog dana „iz minuta u minut“ izlazili sa saopštenjima za javnost o, kako su navodili, porodičnim objektima u kojim se nalaze mini štabovi DPS-a, nakon otkrivanja isto takvih štabova koalicije „Zdravo Berane“, šestog marta, oglasili su se jednom, a bolje bi bilo da nijesu ni tada.

Navodeći „da je režim ušao u posljednju fazu svoje diktature”, jer je, kako je kazao Novica Obradović- predsjednik OO, “politički  motivisana policijska akcija upada u kuću bivše poslanice SNP-a, Danke Marković, i njeno privođenje, zajedno sa njenom partijskom koleginicom i odbornicom Jelenom Raković”. Tom prilikom, ni riječi o spiskovima, novcu ili evidencijama, o čemu su politički “kukali” četvrtog februara. Tako nijesu pokušali čak ni da maskiraju, pokazuje se, samo floskulu: “Pobjede, a ne podjele”.

A, takvo ponašanje ne predstavlja principijelnost. Jer bez nje- principijelnosti, kao epilog, ostaju samo “Podjele”!

S. Radunović

 

eSpona OTV EU

Politika

Objavljeno: 19/11/2018
rozaje-i-dps-za-koaliciju-sa-bsNakon što je Opštinski odbor Bošnjačke stranke Rožaje, na preporuku Glavnog odbora, prošle sedmice podržao ideju da uđe u pregovore za formiranje koalicije na ...
eSpona
Objavljeno: 16/11/2018
so-berane-izbor-potpredsjednika-opstine-iz-trece-smjeneIzborom Marka Lalevića za potpredsjednika Opštine, sinoć, u 23 časa i 30 minuta, završena je Treća redovna sjednica Skupštine opštine Berane. Osim izbora novog ...
eSpona
Objavljeno: 15/11/2018
osnivanje-rtv-berane-podijelio-vladajucu-koalicijuZa manje od dva sata nastavljenog rada nakon prekida Treće redovne sjednice SO Berane, do koje je došlo na zahtjev Radojice Živkovića - predsjednika OO NOVA, ...
eSpona
Objavljeno: 15/11/2018
so-berane-prekid-na-pocetku-sjedniceRad odbornika na Trećoj redovnoj sjednici SO Berane prekinut je prije utvrđivanja dnevnog reda. Do prekida je došlo nakon zahtjeva odbornice Jelene Božović ...
eSpona
Objavljeno: 13/11/2018
zasijedanje-lokalnog-parlamenta-zakazano-za-cetvrtakTreća redovna sjednica Skupštine opštine Berane održaće se u četvrtak, 15. novembra, sa početkom u 11 časova. Na dnevnom redu Sjednice, sa dopunama dnevnog reda, ...
eSpona
Objavljeno: 09/11/2018
u-novoj-srpskoj-demokratiji-prelomili-marko-lalevic-je-novi-potpredsjednik-opstineOdbornici OO Nove srpske demokratije (NOVA) podržaće izbor Marka Lalevića za potpredsjednika Opštine Berane, dogovoreno je na sastanku te partije održanom prije dva ...
eSpona
Objavljeno: 05/11/2018
oo-dps-beranePovodom neodržavanja za danas zakazane sjednice SO Berane, saopštenjem za javnost oglasio se Opštinski odbor Demokratske partije socijalista Berana. Dostavljeno ...
eSpona
Objavljeno: 05/11/2018
so-berane-deja-vuNa zahtjev Demokratskog fronta (DF) Treća redovna sjednica SO Berane odložena je. Odluku o tome donio je Kolegijum predsjednika SO koji je održan 60 minuta prije ...
eSpona
Objavljeno: 02/11/2018
zakazana-treca-redovna-sjednica-so-beraneTreća redovna sjednica SO Berane zakazana je za ponedjeljak, peti novembar, sa početkom u 11 časova. Kako je predviđeno predloženim dnevnim redom, odbornici će ...
eSpona
Objavljeno: 30/10/2018
aleksandar-culafic-clan-io-i-oo-demokrata-berana-podnio-ostavkuUsljed razočaranosti ponašanjem bivših partijskih kolega i odlukama koje donose u lokalnom parlamentu, Aleksandar Ćulafić, kako je navedeno, jedan od osnivača i ...
eSpona
Objavljeno: 15/10/2018
oo-sd-berane-vladimiru-jasovicu-novi-mandat-predsjednika-omladineNakon održane Konvencije mladih Socijaldemokrata (SD) Berana saopštenjem za javnost oglasio se Medijski tim SD-a. Dostavljeno saopštenje Espona integralno ...
eSpona
Objavljeno: 30/09/2018
berane-formiran-novi-izvrsni-odbor-oo-snp-aOpštinski obor Socijalističke narodne partije (SNP) Berane izabarao je novi Izvršni odbor OO i tri potpredsjednika. Za potpredsjednike beranskog OO SNP-a izabrani ...
eSpona
Objavljeno: 29/09/2018
oo-dps-berane-aktuelna-lokalna-vlast-dokazuje-da-radi-iskljucivo-u-korist-licnih-privilegijaKupovina novog mercedesa od strane Opštine Berane predstavlja temu saopštenja OO DPS Berane. Dostavljeno saopštenje Espona integralno prenosi. Aktuelna beranska ...
eSpona
Objavljeno: 15/09/2018
oo-dps-obiljezio-dan-oslobodenja-beranaPovodom obilježavanja 15. septembra, Dana oslobođenja Berana, saopštenjem za javnost oglasio se OO DPS Berane. Dostavljeno saopštenje Espona integralno ...
eSpona
Objavljeno: 20/08/2018
rozaje-oo-bs-nece-pregovarati-sa-dps-om-oko-vlastiPredsjednik Opštinskog odbora Bošnjačke stranke (BS) Rožaje Rahman Husović demantovao je medijske navode da je zakazana sjednica OO, na kojoj bi bili izabrani ...
eSpona
Objavljeno: 17/08/2018
oo-sd-plav-mi-smo-sadasnjost-i-buducnost-a-zogoviceva-ideologija-daleka-proslostPovodom medijskih prepucavanja sa Demokratskim frontom saopštenjem za javnost oglasio se OO SD Plav. Dostavljeno saopštenje Espona integralno prenosi. Da je ...
eSpona
Objavljeno: 16/08/2018
rozaje-dps-ceka-poziv-bs-za-razgovoreOdbornici Demokratske partije socijalista (DPS) u Rožajama dali su podršku izboru predsjednika Opštine i SO u toj opštini, koji su iz redova Bošnjačke stranke (BS) ...
eSpona
Objavljeno: 09/08/2018
oo-sd-bajraktarevic-predsjednik-stijovic-i-canovic-potpredsjednici-opstine-plavPovodom izbora predsjednika i potpredsjednika Opštine Plav saopštenjem za javnost se oglasio Medijski tim Socijaldemokrata. Dostavljeno saopštenje Espona integralno ...
eSpona
Objavljeno: 21/07/2018
sastanak-markovic-i-scekic-saglasni-da-treba-zajednicki-raditi-na-valorizaciji-resursa-beranaPredsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković i predsjednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić saglasili su se juče da Vlada i Opština vide prostor za ...
eSpona
Objavljeno: 12/07/2018
zavrsena-druga-sjednica-so-beraneOdbornici lokalnog parlamenta usvojili su sinoć sve predloge odluka izvršne vlasti, dok Informacija o radu Centra bezbjednosti Berane za 2017. godinu i Izvještaj o ...
eSpona
Objavljeno: 10/07/2018
zakazana-druga-redovna-sjednica-so-beraneDruga redovna sjednica Skupštine opštine Berane zakazana je za srijedu, 11. jul, a na Dnevnom redu je, sa predloženom Dopunom, 17 tačaka. Predviđenim dnevnim ...
eSpona
Objavljeno: 11/06/2018
tihomir-bogavac-novi-predsjednik-oo-snp-u-beranamaTihomir Bogavac izabran je za predsjednika Opštinskog odbora Socijalističke narodne partije (SNP) Berana na prvoj konstitutivnoj sjednici novog odbora. Kako ...
eSpona
Objavljeno: 08/06/2018
oo-sd-najjaca-smo-partija-u-plavuOsvrt na ostvareni rezultat na lokalnim izborima u Plavu predstavlja temu saopštenja Medijskog tima Socijaldemokrata (SD). Dostavljeno saopštenje Espona integralno ...
eSpona
Objavljeno: 08/06/2018
zavrsena-prva-redovna-sjednica-so-beraneUsvojeni Izvještaj o radu predsjednika Opštine i Predlog Odluke o komunalnom opremanju građevinskog zemljišta za bespravne objekte, obilježili su drugi dan rada ...
eSpona
Objavljeno: 07/06/2018
lokalna-uprava-nezadovoljna-odnosom-vlade-prema-beranamaNezadovoljstvo saradnjom Vlade Crne Gore sa lokalnom upravom predstavlja temu saopštenja  Opštine Berane. Dostavljeno saopštenje PR službe Predsjednika opštine ...
eSpona
Objavljeno: 05/06/2018
oo-sd-kolasin-osvojili-70-vise-glasova-u-odnosu-na-2016-godinuOstvareni rezultat na lokalnim izborima u Kolašinu i povećanje broja glasova u odnosu na parlamentarne izbore predstavlja temu saopštenja OO Socijaldemokrata (SD) ...
eSpona
Objavljeno: 05/06/2018
nastavak-prve-redovne-sjednice-so-berane-zakazan-za-cetvrtakPrva redovna sjednica lokalnog parlamenta nastaviće se u četvrtak, sedmog juna. Kako je objavljeno na zvaničnom sajtu Opštine Berane, nastavak je zakazan za ...
eSpona
Objavljeno: 04/06/2018
sd-u-rozajama-osvojili-67-posto-vise-glasova-u-odnosu-na-parlamentarne-izboreOsvrt na osvojeni broj glasova na lokalnim izborima u Rožajama i poređenje sa brojem dobijenim prije dvije godine, na parlamentarnim, predstavlja temu saopštenja ...
eSpona
Objavljeno: 01/06/2018
petnjica-danas-dobija-ulicu-21-majOdbornici lokalnog parlamenta u Petnjici danas će, pored ostalih tačaka dnevnog reda, razmatrati predloge odluka o dodjeli imena ulica i trgova u tom opštini, među ...
eSpona
Objavljeno: 31/05/2018
kasno-marko-na-sjednicu-stizeNakon šest sati rada odbornici Skupštine opštine Berane usvojili su osam tačaka dnevnog reda. Sjednica je oko 16 časova prekinuta, a o terminu njenog nastavka ...
eSpona
Objavljeno: 30/05/2018
sjutra-se-odrzava-prva-redovna-sjednica-so-beranePrva redovna sjednica SO Berane održaće se u četvrtak, 31. maja, a odbornici će raspravljati o 21 tački dnevnog reda. Kako je predviđeno, odbornici će, pored ...
eSpona
Objavljeno: 28/05/2018
na-krilima-predsjednickih-dps-trijumfovao-i-na-lokalnim-izborimaDemokratska partija socijalista i koalicije koju je predvodila na juče održanim lokalnim izborima, dominirala je i u većini njih ostvarila ubjeljive ...
eSpona
Objavljeno: 24/05/2018
dedeic-vrijeme-je-da-se-srbi-pitajuUpozorenje građanima Podgorice da ne dozvole da budu prevareni pričama o rasipanju glasova predstavlja temu saopštenja Srpske koalicije. Dostavljeno saopštenje ...
eSpona
Objavljeno: 23/05/2018
oo-sd-plav-bicemo-najaca-partija-u-plavuPredstavljanje izborne liste u Plavu i poruke sa završne Konvencije u tom gradu predstavljaju temu saopštenja Medijskog tima Socijaldemokrata. Dostavljeno ...
eSpona
Objavljeno: 19/05/2018
kad-ni-najveci-broj-osvojenih-glasova-dps-predsjednickog-kandidata-nije-dovoljan-za-pobjedu-u-beranamaInauguracija novog predsjednika Crne Gore, Mila Đukanovića, obaviće se sjutra, na Cetinju. Biće to drugi put da Đukanović započinje predsjednički mandat, nakon što ...
eSpona
Objavljeno: 18/05/2018
oo-sd-plav-za-cetiri-godine-otvoricemo-novih-100-radnih-mjestaObećanje da će u naredne četiri godine otvoriti novih 100 radnih mjesta predstavlja temu saopštenja OO Socijaldemokrata Plav. Dostavljeno saopštenje Espona ...
eSpona
Objavljeno: 17/05/2018
oo-sd-kolasin-lokalna-vlast-okrenula-leda-gradanimaPlan budućeg rješavanja problema u Kolašinu predstavlja temu saopštenja Medijskog tima Socijaldemokrata. Dostavljeno saopštenje Espona integralno prenosi. U ...
eSpona
Objavljeno: 15/05/2018
sest-odbornika-dps-a-podnijelo-ostavkeŠest odbornika Demokratske partije socijalista (DPS) podnijelo je ostavke na te funkcije. O tome je obaviještena Služba lokalnog parlamenta, saznaje ...
eSpona
Objavljeno: 14/05/2018
oo-sd-sport-je-vazan-segment-razvoja-rozajaInsistiranje na kvalitetnijem posvećivanju razvoju sporta u Rožajama predstavlja temu saopštenja OO SD tog grada. Dostavljeno saopštenje Espona integralno ...
eSpona
Objavljeno: 13/05/2018
zizic-ustavni-sud-izvrsio-pravno-nasilje-nad-srpskom-koalicijomPovodom odbijanja žalbe na odluku Državne izborne komisije od strane Ustavnog suda Crne Gore saopštenjem se oglasila Srpska koalicija. Dostavljeno saopštenje Espona ...
eSpona
Objavljeno: 11/05/2018
dedeic-hajkom-na-srpsku-koaliciju-df-dps-i-demokrate-zatiru-srpsko-ime-u-crnoj-goriOčekivanja od konačne odluke Ustavnog suda povodom poništavanja izborne liste Srpske koalicije u Kolašinu predstavljaju temu saopštenja Srpske liste. Dostavljeno ...
eSpona
Objavljeno: 11/05/2018
bajraktarevic-socijaldemokrate-ce-rijesiti-problem-vodosnabdijevanja-u-plavuPrioritetno rješavanje problema vodosnabdijevanja građana Plava predstavlja temu saopštenja Medijskog tima Socijaldemokrata. Dostavljeno saopštenje Espona ...
eSpona
Objavljeno: 10/05/2018
srpska-koalicija-ako-nam-poniste-listu-u-kolasinu-neka-poniste-i-u-podgorici-i-bijelom-polju-ali-i-sve-liste-df-aPovodom Rješenja Državne izborne komisije o pomištenju izborne liste u Kolašinu i podnešene žalbe Ustavnom sudu saopštenjem se oglasila Srpska koalicija. ...
eSpona
Objavljeno: 04/05/2018
mehmedovic-otvoricemo-nova-radna-mjesta-i-zaustaviti-iseljavanje-mladih-iz-plavaOtvaranje novih radnih mjesta i zaustavljanje iseljavanja mladih sa područja plavske opštine predstavlja temu saopštenja OO SD te opštine. Dostavljeno saopštenje ...
eSpona
Objavljeno: 28/04/2018
oo-socijaldemokrata-plav-prvi-predao-izbornu-listu-za-lokalne-izborePovodom predaje liste kandidata za predstojeće lokalne izbore u Plavu saopštenjem se oglasio OO Socijaldemokrata. Dostavljeno saopštenje Espona integralno ...
eSpona
Objavljeno: 27/04/2018
fejzic-poboljsati-status-mladih-u-rozajama-i-podstaci-ih-na-aktivizamNezadovoljstvo položajem mladih u Rožajama predstavlja temu saopštenja Medijskog tima Socijaldemokrata Crne Gore. Dostavljeno saopštenje Espona integralno ...
eSpona
Objavljeno: 25/04/2018
usvojene-odluke-o-zaradama-lokalnih-funkcionera-sluzbenika-i-namjestenika-opstine-beraneJednoglasnim odlukama odbornika lokalnog parlamenta usvojeni su predlozi Odluke o zaradama lokalnih funkcionera i Odluke o zaradama lokalnih službenika i ...
eSpona
Objavljeno: 25/04/2018
budzet-opstine-berane-usvojen-u-visini-vecoj-od-11-miliona-euraOdbornici Skupštine opštine usvojili su Predlog Odluke Budžeta Opštine Berane za 2018. godinu sa amandmanom u visini od 11.341.191 eura. Za taj predlog glasalo je ...
eSpona
Objavljeno: 25/04/2018
oo-sd-plav-omer-mehmedovic-nosilac-izborne-listePovodom održane sjednice OO na kojoj je verifikovana izborna lista i izabran njen nosilac saopštenjem se oglasio OO Socijaldemokrata Plav. Dostavljeno saopštenje ...
eSpona
Objavljeno: 25/04/2018
po-hitnom-postupku-danas-se-odrzava-nova-sjednica-so-beranePredsjednik SO Berane Novica Obradović za danas je po hitnom postupku zakazao novu sjednicu lokalnog parlamenta. Za današnju sjednicu predložene su tri tačke ...
eSpona

Preporučujemo knjigu:

 

Zeljko Rutovic Postmediji knjiga

 

Kolumne: