BeraneNa lokalnim izborima održanim četvrtog februara i šestog marta, Koalicija „Da pobijedi Berane - Milo Đukanović - DPS-SD-BS“ sa osvojenih 7.988 glasova najjača je lista u Beranama, ali joj je to bilo dovoljno da osvoji samo 17 mandata. Koalicija „Zdravo Berane“ sa povjerenjem zadobijenim od 6.459 građana osvojila je 14, dok je lista Demokratske Crne Gore dobila glasove 1.889 građana i sa četiri mandata ulazi u lokalni parlament.

Koalicija koju je predvodila Demokratska partija socijalista (DPS) osvojila je za 1.500 glasova više u odnosu na najbližeg pratioca. Koalicija „Zdravo Berane“, dobila je „šamar“ od birača izgubivši skoro 2.000 glasova i osvojivši četiri mandata manje u odnosu na izbore iz 2014. godine, ali zadržavši 14 koliko joj je dovoljno da sa partijom Alekse Bečića formira vlast. Pravi pobjednik izbora su Demokrate koji su uspjeli da animiraju 1.889 birača i tako postanu dio buduće najavljene vladajuće koalicije.

Ono što je pored rezultata obilježilo izbore, jeste činjenica da je do ponavljanja na pet izbornih mjesta, po prvi put u Crnoj Gori, došlo nakon prigovora DPS-a, kao i da je između izbornog dana i onog kada su na pet biračkih mjesta izbori ponovljeni, prošlo mjesec dana (istina usljed bolesti jednog člana DIK-a) što, do sada, nije zabilježeno.

Nakon okončanja izbora, vrijedi se zapitati šta šta je doprinijelo tome da opozicione partije stvore priliku da formiraju novu vlast u Beranama, odnosno zašto to nije pošlo za rukom koaliciji koju je predvodio DPS?

Umjesto da se bavi greškama, DPS proklinje „zlu sreću“ i Dontov količnik

Danas u DPS-u za izborni poraz „proklinju“ Dontov količnik koji im nije išao na ruku, a upravo su se njemu nadali, da je to, kako navode, “neshvatljivo“ i nedostatak sreće. Tražeći u tome razloge za opravdanje, u pomoć prizivaju i rezultate sa nedavnih lokalnih izbora u Beogradu gdje je SNS sa nepunih 45 posto podrške osvojila 10 mandata više od potrebne većine, dok njima, ni 47 posto podrške nije bilo dovoljno da osvoje 18-ti, pobjednički mandat.

Možda u tim tvrdnjama i ima istine, ali ne treba zaboraviti na činjenice da sreću treba zaslužiti i da ona prati hrabre. Da li su je oni ovog puta zaslužili? Ne!

Jer, za uspješan izborni dan nije dovoljna samo predizborna kampanja, pa se treba zapitati šta je lokalni DPS uradio u prethodne četiri godine da bi zaslužio to „zrnce sreće“? Odgovor je, ništa!

DPS logoPo utisku koji je ostavio, od 1998. godine, Klub odbornika DPS-a imao je najslabiji učinak u prethodnom sazivu lokalnog parlamenta. Čime su to u prethodne četiri godine odbornici te partije zaslužili povjerenje građana? Skoro bez učešća u raspravama, bez ukazivanja na greške ili slabe poteze vlasti, građanima se nijesu predstavili kao dobra alternativa. Ćutali su i čekali da Velimir Bato Đurišić - bivši odbornik vladajuće koalicije, ukazuje na greške izvršne vlasti!?

Predstavnici i aktivisti te partije „izgubili su se iz grada“, a time i od stvarnosti i kontakta sa građanima. Zatvoreni u podijeljene kružoke, lokalni DPS-ovci su raspisivanje izbora dočekali sa planovima kako da se što bolje pozicioniraju u partijskoj hijerarhiji. Tako su i ušli u kampanju, tokom koje su morali sa zapošljenim svim članovima svojih porodica, da traže glasove sirotinje i onih u čijim porodicama, ne rijetko, niko ne radi.

Kampanja im je ličila na sve, osim na osmišljenu. Onakvu, kakvu bi trebalo da vodi najveća partija. Neubjedljivi i plašljivi javni nastupi i saopštenja, dio aktivista na terenu koji su „od oka“ procjenjivali „siguran glas“, pokazali su da „čuvena DPS mašina“, ako se osmišljeno, iskreno i hrabro ne vodi, može da „zariba“. Čak toliko da ni resursi sa nivoa države, koje su beranski DPS-ovci imali, nijesu mogli da nadomjeste propuste.

I pored pomenutog, DPS i koalicija su, ipak, imali šansu da na krilima imena nosioca liste - Bogdana Fatića i razočarenja građana u vlast Koalicije „Zdravo Berane“ osvoji većinu u beranskom lokalnom parlamentu. Imali i propustili. Najviše zahvaljujući, upravo, aktuelnom poslaniku i predsjedniku OO DPS!

Na sreću oponenata, on nije shvatao da poštenje i moralnost ne predstavlja strategiju, već srž politike. A, za izbore, Fatić, očigledno, nije imao strategiju kako do pobjede. On i svi u DPS-u, ispustili su kapital sa kojim su ušli u ovu političku bitku - činjenicu da je nosilac liste bio politički neoprljan i bez bilo kakvih hipoteka.

Strategijom „bez strategije“, nosilac liste i kompletan DPS, lutali su u birokratizovanom radu partije. Bez pozitivne energije aktivista, bez želje „da se uđe u medijski rat“, sa strahom da ne budu „prozvani“ od političkih takmaca, Fatić i svi ostali u DPS-u, obogatili su političku teoriju. Dozvolili su Koaliciji „Zdravo Berane“ da, umjesto da odgovora na pitanja šta su radili četiri godine, njeni čelnici imaju inicijativu.

Iz tog razloga, ni Fatić ni bilo ko u DPS-u, ne bi smio ni da pomisli da su zaslužili osvojenih 8.000 glasova. Ne! Ako budu analizirali ostvarene rezultate, moraju znati da to nijesu „njihovi glasovi“. Odlaskom Petnjice, pokazalo se već treći put, DPS je opozicionim partijama „uzeo“ oko 1.000 glasova. No, problem je što su to glasovi onih koji bi podržali i druge koji bi mogli predstavljali alternativu beranskoj vlasti koja nije opravdala povjerenje ukazano joj prije četiri godine.

Koalicija „Zdravo Berane“ žestoko platila opstanak na vlasti

Koalicija „Zdravo Berane“ proglasila je pobjedu u Beranama, mada je, pored DPS-a, veliki gubitnik izbora. Naravno, pobjedom se može smatrati samo to što su neki od njih sačuvali ili će sačuvati svoje fotelje.

Tokom kampanje čelnici te koalicije bili svjesni koliko im je pala podrška kod građana i da su, od dana raspisivanja izbora, prisiljeni da vode kampanju ne samo za sebe, već i za budućeg koalicionog partnera - Demokrate.

Zdravo Berane koalicijaSa 6.459 glasova „Zdravo Berane“ je za 1.800 birača dobilo manju podršku od one koju su imali devetog marta 2014-te godine, kada je i osvojila vlast. Samim tim, u lokalnom parlamentu će imati i četiri odbornika manje, pa će morati da formiraju koaliciju sa Demokratskom Crnom Gorom. Bez obzira na pad podrške, oni će, ipak, biti dio buduće vlasti.

Kako su uspjeli u tome?

Prvo treba reći, da bi ostvarili uspjeh, platili su žestoku cijenu, koja će tek u narednom periodu biti vidljiva. No, uspjeli su u svom naumu i treba im čestitati na tome.

Pored 320 onih koje su putem oglasa zaposlili u prethodne četiri godine, ni raspisivanje izbora ih nije prekinulo u toj praksi. Nastavili su sa zapošljavanjem ili privremenim angažovanjem aktivista i tokom kampanje, što je inače zakonom zabranjeno, ali se na to nijesu obazirali, pa su tokom decembra i januara „udomili“ dodatnih više od 100 svojih partijaca. „Buknula je“ i dodjela socijala - jednokratne pomoći građanima, pa su tokom kampanje intenzivirali svoju „humanost“.

Umjesto da govore šta su uradili u prethodnom periodu, da se „pravdaju za dodatno zapošljavanje i dodjele jednokratnih pomoći, te da saopšte šta planiraju da realizuju u naredne četiri godine, zahvaljujući inferiornosti DPS-a, iz Koalicije „Zdravo Berane“ su svojim razočaranim glasačima govorili o „Onuru i Erolu i šta će oni politički uzeti ukoliko koalicija DPS-SD-BS osvoji vlast“. Tajni „kec iz rukava“ im je predstavljalo blefiranje upućenog poziva tužilaštvu da provjeri „spisak socijalaca iz 2012.godine“, mada su znali da je pravno taj proces završen prije šest godina.

Vodeći agresivnu, populističku kampanju, sa upućenim prijetnjama zaposlenim u lokalnoj upravi, te dodijeljenim posebnim zadacima za novozaposlene, koalicija je demonstrirala energiju koju DPS nije imao, kao i želju da se vlast sačuva, ma šta ona predstavljala u narednom periodu. Jednostavno, pobjedu su željeli više od političkih takmaca i, za razliku od njih, za nju su se „muški“ i borili. Imali su više entizijazma, demonstrirali su energiju i želju da uspiju, pa su vlast i zaslužili.

No, sada im predstoji nova „borba“. Prvo u krugu koalicije, jer pored SNP-a i DF-a, koaliciju čine još dva politička subjekta koja, sigurno, neće „za lijepe oči“ činiti vlast, a potom će stići ili su već i stigli zahtjevi novog koalicionog partnera - Demokrata.

Kako bi sačuvali dio vlasti, moraće da im ustupe brojne funkcije. Faktura je već ispostavljena. Ubrzo će se i vidjeti koliko će direktora javnih ustanova i preduzeća, kao i sekretarijata, te funkcionerskih mjesta tipa predsjednika Skupštine, potpredsjednika Opštine, administratora ili menadžera... morati da prepuste partiji Alekse Bečića. Podrazumijeva se i po dubini vlasti zapošljavanje članova te partije, čime će SNP i DF nastaviti da urušavaju svoju političku bazu, a da jačaju novog političkog „miljenika“. Tako će „Zdravo Berane“ platiti žestoku cijenu opstanku na vlasti.

U situaciji kada su, skoro, duplirali naslijeđeni dug, sa više od 400 novozaposlenih, sa javnim ustanovama i preduzećima koja su u prethodnom periodu doveli do situacije da im prijeti stečaj, toj koaliciji ne predstoji ni malo lak period.

Demokrate su jedini, stvarni, pobjednik izbora

Izborna lista Demokratske Crne Gore jedini je, pravi, pobjednik lokalnih izbora u Beranama. Sa zadobijenom podrškom 1.889 građana, Demokrate su osvojile četiri mandata i u poziciji su da, nakon prvog učešća na lokalnim izborima, u značajnoj mjeri budu i dio vladajuće koalicije.

Kampanju im je bila najduža. I prije raspisivanja izbora, Demokrate su krenule na „teren“. Aktivisti su im u nekoliko krugova obišli kompletno područje opštine i to im se isplatilo šestog marta. 

DemokrateIstina, kampanja koju su vodili na terenu više je ličila na onu za predsjedničke izbore, nego za lokalne, ali su im u pomoć „priskakali“ čelnici SNP-a i DF-a koji su svoje bivše i razočarane glasače ubjeđivali: „Ako nećete nas, glasajte za Demokrate“.

Uz to, tokom ponavljanja izbora na pet biračkih mjesta, svoju realnu snagu ojačali su glasovima drugih opozicionih partija, koje su javno pozvale svoje birače da ih podrže.

Tokom kampanje, Demokrate su mudro izbjegavale medijsku konfrotaciju sa koalicijom „Zdravo Berane“, fokusirajući kritiku na, u Beranama, opozicioni DPS, ostavljajući tako „otvorena vrata“ za sklapanje očekivane koalicije.

Tako će očekivanu postizbornu koaliciju ta partija politički dobro „naplatiti“. Uzeće neka od čelnih mjesta u lokalnoj upravi, dobiće nekoliko sekretarijata i mjesta direktora javnih ustanova i preduzeća čiji je osnivač Opština. Pored toga, po dubini će zaposliti nekoliko desetina svojih aktivista, čime će dodatno osnažiti partijsku infratrukturu.

No, s druge strane, Demokrate će preuzeti i odgovornost za budući razvoj Berana. Dočekaće ih ogroman dug i isto takav višak zaposlenih, javne ustanove i preduzeća pred stečajem. Kako će se kadrovi te partije snaći, ostaje da se vidi jer, osim priče i parola, sada će morati da pokažu i rezultate.

Ono što je već danas vidljivo, jeste da tokom dva izborna dana, četvrtog februara i šestog marta, nijesu demonstrirali principijelnost.

Dok su prvog dana „iz minuta u minut“ izlazili sa saopštenjima za javnost o, kako su navodili, porodičnim objektima u kojim se nalaze mini štabovi DPS-a, nakon otkrivanja isto takvih štabova koalicije „Zdravo Berane“, šestog marta, oglasili su se jednom, a bolje bi bilo da nijesu ni tada.

Navodeći „da je režim ušao u posljednju fazu svoje diktature”, jer je, kako je kazao Novica Obradović- predsjednik OO, “politički  motivisana policijska akcija upada u kuću bivše poslanice SNP-a, Danke Marković, i njeno privođenje, zajedno sa njenom partijskom koleginicom i odbornicom Jelenom Raković”. Tom prilikom, ni riječi o spiskovima, novcu ili evidencijama, o čemu su politički “kukali” četvrtog februara. Tako nijesu pokušali čak ni da maskiraju, pokazuje se, samo floskulu: “Pobjede, a ne podjele”.

A, takvo ponašanje ne predstavlja principijelnost. Jer bez nje- principijelnosti, kao epilog, ostaju samo “Podjele”!

S. Radunović

 

eSpona OTV EU

Politika

Objavljeno: 15/04/2018
danas-se-odrzavaju-predsjednicki-izboriDanas se održavaju predsjednički izbori, treći od kako je Crna Gora obnovila nezavisnost. Pravo glasa na ovimizborima ima 532.599 građana, koji će moći da glasaju ...
eSpona
Objavljeno: 12/04/2018
novica-obradovic-novi-predsjednik-so-beraneČetrnaest odbornika koalicije Zdravo Berane i njihove četiri kolege iz Demokratske Crne Gore izabali su danas novog predsjednika Skupštine opštine Berane, Novicu ...
eSpona
Objavljeno: 11/04/2018
sjutra-se-odrzava-konstitutivna-sjednica-so-berane-pocinje-sjeca-knezevaKonstitutivna sjednica SO Berane zakazana je za sjutra, u četvrtak, 12. aprila, sa početkom u 12 časova. Za dnevni red sjednice predviđene su dvije tačke: ...
eSpona
Objavljeno: 05/04/2018
feniks-nadgleda-izbore-u-beranamaPovodom dobijenog ovlašćenja za službeno praćenje izbora za predsjednika Crne Gore na području Berana saopštenjem za javnost se oglasila NVO Ženska organizacija ...
eSpona
Objavljeno: 04/04/2018
dedeic-zasto-sam-protiv-koncepta-vojne-neutralnostiPoruka da Crna Gora treba da zamijeni članstvo u NATO sa ruskim bezbjedonosnim kišobranom predstavlja temu saopštenja Dobrila Dedeića- predsjedničkog kandidata ...
eSpona
Objavljeno: 01/04/2018
dedeic-povlacenje-ambasadora-iz-pristine-prvi-potez-buduceg-predsjednika-crne-goreDa budući predsjednik treba da povuče ambasadora Crne Gore iz Prištine predstavlja temu saopštenja Dobrila Dedeića - predsjedničkog kandidata Srpske koalicije. ...
eSpona
Objavljeno: 28/03/2018
dedeic-sa-rusijom-do-pobjedeSaopštenjem za javnost oglasio se Dobrilo Dedeić - predsjednički kandidat Srpske koalicije. Dostavljeno saopštenje Espona integralno prenosi. Glavni ...
eSpona
Objavljeno: 27/03/2018
dedeic-crnoj-gori-evrofanaticna-politika-ne-moze-donijeti-nista-dobroIzjava da se tokom kampanje neće baviti evropskim integracijama, već nacionalnim, predstavlja temu saopštenja Dobrila Dedeića - predsjedničkog kandidata Srpske ...
eSpona
Objavljeno: 25/03/2018
smajo-sabotic-podrzao-predsjednicku-kandidaturu-dobrila-dedeicaPovodom kandidature Dobrila Dedeića za predsjednika Crne Gore saopštenjem se oglasio primarijus Smajo Šabotić. Dostavljeno saopštenje Espona integralno ...
eSpona
Objavljeno: 21/03/2018
oo-sd-jasan-plan-i-program-za-oporavak-posrnule-opstine-kolasinFormiranje izbornog štaba i otpočinjanje kampanje u Kolašinu predstavlja temu saopštenja OO SD Kolašin. Dostavljeno saopštenje Espona integralno ...
eSpona
Objavljeno: 19/03/2018
srpska-koalicija-u-cetvrtak-cemo-donijeti-odluku-ko-ce-biti-nas-predsjednicki-kandidatNajava da će na predsjedničkim izborima Srpska koalicija učestvovati i da će u četvrtak donijeti konačnu odluku o tome ko će biti njihov kandidat predstavlja temu ...
eSpona
Objavljeno: 15/03/2018
srpska-koalicija-predsjednicki-izbori-su-pitanje-opstanka-i-casti-srpskog-naroda-u-crnoj-goriPoziv da na predsjedničkim izborima građani srpske nacionalnosti podrže njihovog kandidata predstavlja temu saopštenja Srpske koalicije. Dostavljeno saopštenje ...
eSpona
Objavljeno: 13/03/2018
kolasin-skracen-mandat-odbornicima-soJednoglasnom odlukom 24 prisutna odbornika, juče je skraćen mandat skupštinskom sastavu u Kolašinu, čime se stvaraju uslovi za održavanje prijevremenih izbora u toj ...
eSpona
Objavljeno: 08/03/2018
oo-sd-dali-smo-vazan-doprinos-odlicnom-rezultatu-koalicije-berane-pobjedujeIzraženo zadovoljstvo datim doprinosom rezultatu koalicije “Berane pobjeđuje” predstavlja temu saopštenja OO SD Berane. Dostavljeno saopštenje Espona integralno ...
eSpona
Objavljeno: 07/03/2018
sd-formiran-izborni-stab-u-bijelom-poljuFormiranje izbornog štaba za predstojeće lokalne izbore u Bijelom Polju predstavlja temu saopštenja OO SD iz tog grada. Dostavljeno saopštenje Espona integralno ...
eSpona
Objavljeno: 07/03/2018
opozicija-odbranila-mandateKoalicija „Zdravo Berane“ i lista Demokratske Crne Gore uspjela je juče da odbrani mandate osvojene na lokalnim izborima održanim četvrtog februara. Koalicija „Da ...
eSpona
Objavljeno: 05/03/2018
berane-sjutra-se-ponavljaju-izbori-na-pet-birackih-mjestaPonovljanje lokalnih izbora u Beranama na pet biračkih mjesta na kojima je zbog utvrđenih nepravilnosti Državna izborna komisija (DIK) poništila rezultate održaće ...
eSpona
Objavljeno: 02/03/2018
srpska-koalicija-svestenik-zeljko-rojevic-predsjednicki-kandidatOdluka da sveštenik Željko Rojević bude predsjednički kandidat Srpske koalicije umjesto predloženog Dobrila Dedeića, predstavlja temu saopštenja te koalicije. ...
eSpona
Objavljeno: 28/02/2018
srpska-koalicija-dedeic-kandidat-za-predsjednika-crne-goreOdluka da Dobrilo Dedeić bude kandidat Srpske koalicije na predstojećim predsjedničkim izborima predstavlja temu saopštenja Predsjedništva Srpske koalicije. ...
eSpona
Objavljeno: 27/02/2018
odluka-dik-ponavljaju-se-izbori-na-pet-birackih-mjesta-u-beranamaIzbori u Beranama biće ponovljeni na pet biračkih mjesta odlučila je Državna izborna komisija (DIK), nakon razmatranja prigovora DPS-a o izbornim ...
eSpona
Objavljeno: 26/02/2018
povodom-blokade-rada-dik-a-coric-krivi-vlast-dps-ceka-puni-sastavCentar za demokratsku tranziciju (CDT) upozorio je da Skupština ne smije pasivno posmatrati blokadu rada Državne izborne komisije (DIK), nastalu usljed bolesti ...
eSpona
Objavljeno: 15/02/2018
clanice-srpske-koalicije-potpisale-sporazum-o-zajednickom-predsjednickom-kandidatuPovodom potpisivanja Sporazuma o zajedničkom kandidatu za predsjednika Crne Gore saopštenjem za javnost se oglasila Srpska koalicija. Dostavljeno saopštenje Espona ...
eSpona
Objavljeno: 15/02/2018
blokiran-rad-dik-aRad Državne izborne komisije (DIK) blokiranje, pa sjednica ni juče nije održana iako su istekli rokovi za odlučivanje po prigovorima DPS-a na regularnost glasanja u ...
eSpona
Objavljeno: 14/02/2018
dik-nije-donio-odluku-o-prigovorima-dps-a-na-izbore-u-beranamaDržavna izborna komisija (DIK) juče nije donijela odluku o prigovorima Demokratske partije socijalista (DPS) na nedavno održane lokalne izbore u Beranama kojim se ...
eSpona
Objavljeno: 09/02/2018
oik-berana-vecinom-glasova-odbacila-sve-prigovore-koalicije-berane-pobjedujeOpštinska izborna komisija (OIK), na sinoć održanoj sjednici, većinom glasova odlučila je da kao neosnovane odbaci prigovore koalicije „Berane pobjeđuje – Milo ...
eSpona
Objavljeno: 06/02/2018
lokalni-izbori-u-beranama-samo-su-demokrate-ostvarile-uspjehNa lokalnim izborima održanim četvrtog februara, koalicija koju je predvodila Demokratska partija socijalista (DPS) nije uspjela da osvoji 18 mandata, koliko je ...
eSpona
Objavljeno: 05/02/2018
berane-novu-vlast-formiraju-zdravo-berane-i-demokrateKoalicija “Berane pobjeđuje - Milo Đukanović - DPS-SD-BS” nije uspjela da osvoji 18 mandata i tako preuzme rukovođenje gradom. Ta Koalicija je osvojila najveći ...
eSpona
Objavljeno: 04/02/2018
berane-danas-se-odrzavaju-lokalni-izboriDanas se održavaju lokalni izbori u Beranama. Pravo glasa na ovim izborima ima 23.681 građana, što je za 57 manje u odnosu na parlamentarne izbore održane 16. ...
eSpona
Objavljeno: 02/02/2018
bijelo-polje-smolovic-izabran-za-predsjednika-opstinePetar Smolović iz Demokratske partije socijalista (DPS) je i zvanično novi predsjednik bjelopoljske opštine, jer su ga na sjednici lokalnog parlamenta za tu ...
eSpona
Objavljeno: 29/01/2018
babaic-nismo-im-mi-krivi-sto-posrnuseOO SD-a Berane oglasio se saopštenjem za javnost. Dostavljeno saopštenje Espona integralno prenosi.   Svjedoci smo višednevnih pokušaja političkog ...
eSpona
Objavljeno: 24/01/2018
jasovic-odbrojani-dani-koaliciji-nezdravo-beraneMarginalizovanje društvenog aktivizma omladine od strane vladajuće koalicije u Beranama i predstavljanje prioriteta iz te oblasti u narednom period predstavlja temu ...
eSpona
Objavljeno: 23/01/2018
podmetacinama-prikrivaju-haos-saopsteno-iz-oo-dps-beraneOpštinski odbor Demokratske partije socijalista Berane (DPS) saopštio je da je tim koji je ta partija okupila za predstojeće lokalne izbore, sastavljen od ljudi ...
eSpona
Objavljeno: 22/01/2018
zdravo-berane-se-oglasilo-o-novim-zloupotrebama-socijaleKoalicija "Zdravo Berane", objavila je novi spisak imena, kako navode, funkcionera i istaknutih članova DPS-a koji su, pored dobrih zarada koje primaju na ...
eSpona
Objavljeno: 20/01/2018
lokalni-izbori-imena-svih-kandidata-za-35-odbornickih-mjesta-u-so-beraneNa glasačkim listićima za predstojeće lokalne izbore u Beranama naći će se devet lista. Espona objavljuje imena kandidata za dobornike svih devet izbornih ...
eSpona
Objavljeno: 19/01/2018
oo-dps-berane-skandalozan-sporazum-o-opstanku-na-vlasti-po-svaku-cijenuSporazum potpisan prije godinu i po između SNP-a i DF-a predstavlja temu saopštenja OO DPS Berane. Dostavljeno saopštenje Espona integralno prenosi. Nakon što je ...
eSpona
Objavljeno: 17/01/2018
lokalni-izbori-obavljeno-zrijebanje-izbornih-listaNa predstojećim lokalnim izborima u Beranama, koji će se održati četvrtog februara, na čelu glasačkog listića biće “Stranka pravde i pomirenja”, dok će Koalicija ...
eSpona
Objavljeno: 17/01/2018
kapiten-fk-berane-na-listi-uraKapiten Fudbalskog kluba (FK) Berane, Stefan Kastratović, podržao je Građanski pokret URA i nalazi se na listi kandidata za odbornike za predstojeće lokalne izbore ...
eSpona
Objavljeno: 17/01/2018
zdravo-berane-trazi-da-tuzilastvo-ispita-podjelu-socijaleKoalicija Zdravo Berane poziva Specijalno tužilaštvo da se izjasni povodom, kako tvrde, zloupotreba u radu Centara za socijalni rad u Beranama i Andrijevici. U ...
eSpona
Objavljeno: 15/01/2018
oo-dps-berane-od-berana-mozemo-napraviti-grad-sa-perspektivomSaopštenjem za javnost oglasio se OO DPS Berane. Dostavljeno saopštenje Espona integralno prenosi. Berane je jedan od najljepših gradova u Crnoj Gori, koji ima ...
eSpona
Objavljeno: 15/01/2018
odbornici-so-petnjica-izabrali-samira-agovica-za-predsjednika-opstineDosadašnji predsjednik Opštine Petnjica, Samir Agović i u naredne četiri godine rukovodiće radom lokalne uprave u toj opštini, odlučeno je na današnjoj ...
eSpona
Objavljeno: 14/01/2018
oo-dps-berane-pobrkali-ste-uloge-vasa-druzina-je-na-optuzenickim-klupamaNovo saopštenje OO DPS Berane predstavlja odgovor na optužbe iz Koalicje „Zdravo Berane“. Dostavljeno saopštenje Espona integralno prenosi. Od stranke kojoj ...
eSpona
Objavljeno: 14/01/2018
oo-dps-berane-demagogija-prevara-i-podjele-u-beranama-ne-prolazeOsvrt na kampanju i oglašavanja Demokratske Crne Gore predstavlja temu saopštenja OO DPS Berane. Dostavljeno saopštenje Espona integralno prenosi. O ...
eSpona
Objavljeno: 14/01/2018
oo-dps-berane-trula-jabuka-trla-lan-da-joj-prode-danSaopštenjem za javnost oglasio se OO DPS Berane. Dostavljeno saopštenje Espona integralno prenosi. Koalicija „Trula jabuka“, koja odbrojava posljednje dane na ...
eSpona
Objavljeno: 13/01/2018
oo-dps-berane-demokravate-u-gubitnickom-jatuSaopštenjem za javnost oglasio se OO DPS Berane. Dostavljeno saopštenje Espona integralno prenosi. Vođeni činjenicom da se svakakav proizvod može dobro prodati ...
eSpona
Objavljeno: 13/01/2018
koalicija-zdravo-berane-ocekuje-da-nece-biti-zloupotreba-socijalne-pomociKoalicija „Zdravo Berane“ u susret predstojećim izborima očekuje da se neće ponoviti zloupotrebe različitih vrsta, te da će JU Centar za socijalni rad opština ...
eSpona
Objavljeno: 11/01/2018
oo-sd-gradani-ce-trulu-jabuku-baciti-u-kantu-za-otpatkeOsvrt na neostvarena obećanja lokalne vlasti iz oblasti ekologije u prethodne četiri godine predtavlja temu saopštenja OO SD Berane. Dostavljeno saopštenje Espona ...
eSpona
Objavljeno: 11/01/2018
srpska-lista-razlozi-za-ucesce-u-okviru-saveza-zdravo-beraneRazlozi zbog kojih će Srpska lista na lokalnim izborima u Beranama učestvovati u okviru saveza “Zdravo Berane” predstavljaju temu saopštenja Informativne službe ...
eSpona
Objavljeno: 11/01/2018
oo-dps-berane-klevete-koalicije-sa-optuzenickih-klupaIz OO DPS reagovali su na, kako je navedeno, klevete iz redova Koalicije „Zdravo Berane“. Dostavljeno reagovanje Espona integralno prenosi. Blijeda koalicija pod ...
eSpona
Objavljeno: 10/01/2018
oo-dps-berane-nazdravlje-vam-odlazak-nezdraviPovodom za danas zakazane sjednice Skupštine opštine Berane, saopštenjem za javnost oglasio se Opštinski odbor Demokratske partije socijalista. Dostavljeno ...
eSpona
Objavljeno: 09/01/2018
koalicija-berane-pobjeduje-milo-dukanovic-dps-sd-bs-predala-izbornu-listuPovodom predaje izborne liste za predstojeće lokalne izbore u Beranama, saopštenjem za javnost oglasila se Koalicija “Berane pobjeđuje - Milo Đukanović - DPS, SD, ...
eSpona

Kolumne: