„Vodiću te na Cetinje/ imena mi nebeskoga“ – pjevao je pjesnik Velimir Veljo Milošević, koji nije napuštao sarajevski pakao devedesetih, a Homer  u „Odiseji“: „Kaži mi ime kojim i otac te zvaše i mati/ i drugi štono žive u gradu i okolo grada“. 

Nomen est omen (ime je znak); Nomen et omen (ime i znamenje). No, ime nije važno, ako nijesi Oskar! Zato je lično ime Oskar danas najpopularnije u Crnoj Gori. Popularnost je naglo porasla kao odgovor  jednom neljudskom pokušaju skupštinske „krvne“ analize prema nosiocu  ovoga imena.

Popularnost  imena Oskar zahtijeva njegovu onomastičku analizu, i poziv: Vodiću te na Cetinje! – svima koji čine  necivilizovane korake. Oskar - ime koje ulazi u zakletvu odbrane ljudskosti i ponosnosti. Čojski je tako!

Oskar je muško ime vjerovatno keltskog porijekla. Na staroirskom jeziku je Oscur, a odgovara mu staroislandski Asgeirr, staroengleski Osgar, pa starovisokonjemački Ansger, odnosno Ansgar. Sastavljeno je od „Os“ – Bog i „gar“ – koplje. Ime znači božje koplje.

U prenesenom smislu može značiti slugu boga, božju desnu ruku i pomagača, ali i božju kaznu, tj. onog ko sprovodi božju kaznu. Prema drugoj lingvističkoj  teoriji, potiče s nordijskog područja i nastalo je od staronordijskih riječi istog značenja  (άss – bog, geirr – koplje). Treća teorija porijeklo imena pronalazi u irskoj mitologiji, u kojoj se pojavljuju lik hrabrog i moćnog ratnika Oscara.

Ovo ime je nosio jugoslovenski pisac iz Prve proleterske divizije Davičo, koji u pjesmi poručuje: „Ja znam sva tvoja lica, svako šta hoće, šta nosi/ gledao sam sve tvoje oči/ razumem šta kažu, šta kriju“. Ali, ovo ime nosi i veliki svjetski književnik, autor romana „Slika Dorijana Greja“,  Oskar Vajld (Oscar Wilde), koji ovovremeno piše: „Nikad ne govorite ružno o visokom društvu. To uvijek govore oni koji ne mogu dospjeti u to društvo“ .

Zato, ime nije važno, ako nijesi Oskar Huter! Antroponim čija se popularnost ljudski širi. Ime koje ulazi u zakletvu!

U jednom periodu najpopularnije žensko lično ime na svijetu je bilo Sofija (grčkog porijekla = mudrost). Isto ime bilo je najpopularnije u zemljama u kojima se govore različiti jezici i u zemljama različitih kultura. Poruka je jasna. Mudrost!

U grupu najpopularnijih muških ličnih imena u svijetu spadaju: Muhamed, Oliver, Noa, Džordž, Hari, Leo, Čarli, Džek, Fredi, Alfi, Oskar, Artur, Itan, Lukas. Različite kulture, jezici – a ime spaja. I, opet, mudrost!

Naša imena su mnogo više od etiketa ! Tako mi imena! Oskara  mi!

Prof. dr Draško Došljak