U mjestu gdje je lakše doći do zapošljenja u lokalnoj upravi nego do krpljenja rupe neke  uličice, donedavno se za beransku lokalnu vlast moglo tvrditi da ima balans između nekompetentnosti s jedne strane, a neznanja i nezainteresovanosti s druge.

Sada je, definitivno, balans narušen.

Najavljenim nacrtom Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim Berane, ni formlno, neće više biti ni među 10 onih koji će u Crnoj Gori imati status grada, ni ta tvrdnja više ne stoji. Pomenutog balansa više nema. Ostalo je samo neznanje i nezainteresovanost za razvoj ovog mjesta koje je nekad bilo grad!

Za razliku od nekih koji su, kao, iznenađeni političkim odnosima i dešavanjima vjerovali ili ne, ja nijesam. Godinama već pišem o tome. Posljednji put, prije nešto više od tri mjeseca, u kolumni “Decenija beranskog devetog marta”. I u svakom od tih tekstova, pa i u tom posljednjem, pisao o političkoj, privrednoj, ekonomskoj, kulturnoj, sportskoj sudbinu ovog mjesta i najavljenoj rotaciji.

Na žalost, predviđanja su se i ostvarila. Iz tog razloga, ovo što osjećam kao potrebu da napišem, toliko je neugodno da ću ovoga puta uraditi ublaženo i uvijeno u oblande- Berane je na dnu! U situaciji i goroj od one o kojoj sam govorio i pisao.

Ko ne vjeruje, neka se informiše od Dragiše Janjuševića- državnog sekretara u Ministarstvu javne uprave, koji je, govoreći o novom nacrtu Zakona o lokalnoj samoupravi, kazao da će u Crnoj Gori status grada dobiti sve opštine na jugu, osim Ulcinja, dok će na sjeveru status grada imati samo njih dvije.  

To znači da će status grada na jugu dobiti Bar, Herceg Novi, Kotor, Budva i Tivat. Sa druge strane, na sjeveru bi status grada mogla dobiti samo Pljevlja i Bijelo Polje. Očekuje se da će, pored Podgorice, te Cetinja koje je prijestonica, status grada u centralnoj regiji dobiti i Nikšić”, saopštio je Janjušević medijima.

On je istakao i da su za dobijanje statusa grada definisana četiri kriterijuma.

"Demografski – broj stanovnika, Fiskalni kapacitet jedne opštine. To je da se pažljivo mora voditi računa o bruto porezima po zaposlenom u jednoj opštini pa se to dijeli sa brojem stanovnika. Indeks razvijenosti i indeks konkurentnosti – to je treći kriterijum koji nam je jako bitan. I četvrti kriterijum jeste infrastruktura", pojasnio je Janjušević.

I, tu, sada, dolazimo do suštine ove priče. Do Berana! A, kako vidimo, Berane, više ni zvanično, a ne iz razloga što o tome piše samo  ovaj medij, jasno je, više se neće nazivati gradom! Jer ne ispunjava pomenute kriterijume.

Neko je, možda, iznenađen time? Ponavljam, potpisnik ovih redova nije. Još prije desetak godina je upozoravo na to! Od vremena kada su ovdje zatvarani fakulteti. Zato se skoro više ne treba ni zapitati: kako i zašto smo spali na ove grane i kako dalje?

Ko god hoće da bude iskren prema sebi, a potom i drugima, jasno mu je kako smo stigli na dno. Dovoljno je samo pogledati aktuelnu političku i privrednu situaciju i sve će biti jasno, ako to već do sada nije bilo. Neznanje i nezainteresovanost političkih elita dali su svoje rezultate! Kako će biti dalje?

Bez sumnje, isto kao i do sada. Ćutanjem i glednjem “svoga posla”. I partijskom i ličnom borbom za funkcije. Bez reagovanja takozvane “političke elite” na propadanje ovog mjesta, sa usnulom opozicijom, sitnim grantovima korumpiranim dijelom NVO-a i datim privilegijama pojedinim medijima, kompletna javnost će i dalje ćutati.

Jer, dok se povodom najavljenog nacrta zakona, pun gnijeva oglašava, na primjer, poslanik iz Ulcinja Ilir Čapuni, koji, pored ostalog, navodi da “ne postoje te formule i računice koje mogu degradirati pravni i faktički status Ulcinja”, te da “ovakvo nakaradno rješenje je u najmanju ruku uvredljivo za sve Ulcinjane i za sve Albance u Crnoj Gori”, u Beranama je muk koji odjekuje po ovom pitanju. Kao i mnogo puta ranije.

A statusom grada, koji je Berane, sve do nedavno, ispunjavalo kao malo koji grad u Crnoj Gori, lokalna vlast, samim tim i svi građani bi imali više ingerencija u oblastima predškolskog obrazovanja, primarne zdravstvene zaštite, socijalne zaštite, prostornog planiranja…

Iz Berana nema ko da “pusti glas” nezadovoljstva što nekada treći- četvrti grad po broju stanovnika, po privrednoj snazi, prosvjetnoj i bazi iz oblasti kulture, sportskoj razuđenosti i infrastrukturi…  biti degradiran.

Ali, zato odjekuju saopštenja u kojima se vladajuća većina poziva na poštovanje dogovora s jedne strane ili zaklinjanje u njegovo poštovanje s druge, a sve vezano za predviđenu rotaciju na mjestu predsjednika Opštine. To je danas bitno u Beranama.

Nije bitno  da li će Berane imati status grada ili samo opštine, već hoće li Damjan Ćulafić po dogovorenoj rotaciji naslijediti Vuka Todorovića na najisturenijoj funkciji.

Zato je i teško očekivati da ovakva vladajuća većina, kojoj je bitno i koja se oglašava samo po pitanju ko će biti predsjednik ili potpredsjednik, eventualno i kojoj partiji pripada mjesto nekog sekretara ili direktora javnog preduzeća, može da razmišlja o bilo kakvoj promjeni na bolje. Ili, ne daj Bože, o tome da li će ovo mjesto imati status opštine ili grada! Vrlo važno za to!

Krizom vlasti izazvanom pitanjem rotacije na funkciji predsjednika Opštine, istanjen je kredibilitet vladajuće većine, pa se u svojim saopštenjima Demokrate trenutno odnose prema kolegama kao policija prema sitnim prestupnicima, a odbornici cjelokupne vladajuće koalicije u Skupštini se ne ponašaju kao izabrani predstavnici građana, već kao da se nalaze u policijskoj stanici.  Kao da su uhapšeni! Ili, makar, kao privedeni! Ni glasa da puste. Zato je Berane, danas, tu gdje jeste- na dnu, da ponovim.

Iz tog razloga se i zapitajmo: na kojoj ideji počiva ova lokalna vlast? I budimo pošteni, pa recimo ono što svi znamo i komentarišemo samo u strogoj konspiraciji-  na međusobnoj hajki i političkom linču. Na ogovaranju. Na lažima. Na apatiji. Zato nam i lokalni parlament liči na već pomenutu policijsku stanicu u kojoj se, kako djeluje gledajući sa strane, umjesto izabranih predstavnika nalaze osumnjičeni za političku “izdaju”.  Zato se svako i zaklanja iza takozvanih principa, ne priznajući interese.

Berane je danas mjesto bez ijednog autoriteta. U kojem se javni poslovi vode samo u partijsku i ličnu korist. Gdje dio medija služi samo da mišljenje pojedinih lokalnih funkcionera pretvara u vjerovanje i gdje demagoške parole maskiraju manjak građanskog.

Iz tog razloga, ovdje  je svjesno sve usitnjeno. Ovdje, umjesto građana žive stanovnici. Ovo je mjesto u kojem se, umjesto u teoriji, kolektivna i pojedinačna agonija pretvara u praksu i gdje je izbrisano sve što je bilo zajedničko.

Samim tim, stvoreni su uslovi da se sve u beranskoj lokalnoj politici može izmjeriti novcem, funkcijom ili poslom! Svačija principijelnost. Karakter. Glas.

Sistem vladavine, začet na pretjeranom političkom oduševljenju, što je inače, po difoltu, slika prostakluka i gluposti, stvorio je u Beranama stanje u kojem su odlasci uspjeh, nezaposlenost se predstavlja kao produktivnost, diobe kao uvećanje, a rotacije nepromjenjivost.

I, kada smo već kod rotacije da se na kraju zapitamo: hoće li je biti? Odgovor je da ne brinete. Već je obavljena! Beranama je status grada rotirala opština!

Saša Radunović