Kako trenutno stoje stvari, konstitutivna sjednica andrijevičkog lokalnog parlamenta, koju je za sjutra u 12 časova sazvala predsjednica Odbora povjerenika Nina Blažić, neće dati odgovor na pitanje da li će u ovoj opštini doći do formiranja nove vlasti, ili će uslijediti ponavljanje izbora.

Tim prije, jer je očigledno da na zakazanoj sjednici neće doći do izbora predsjednika SO Andrijevica iako je to dnevnim redom predviđeno. To znači da će izostati konstituisanje novog skupštinskog saziva, jer Zakon o lokalnoj samoupravi nalaže da se Skupština opštine smatra konstituisanom izborom njenog predsjednika.

Očekuje se samo da se na zakazanoj sjednici verifikuju odbornički mandati, a da se izbor predsjednika lokalnog parlamenta odloži za neki drugi put, jer dosad nijedna politička partija nije predložila kandidata za ovu funkciju.

Poznato je da nijedna od sedam lista koliko ih je učestvovalo u izbornoj trci nije osvojila potrebnu većinu od 16 odbornika za formiranje vladajuće većine, što ukazuje da bi novu lokalnu vlast moralo da čini više političkih subjekata. Takođe je poznato da su dosad, u cilju stvaranja parlamentarne većine, razgovarali predstavnici koalicije SNP–Demokrate, sa predstavnicima Pokreta Evropa Sad, Koalicije "Za budućnost Andrijevice" sastavljena od Nove srpske demokratije, Demokratske narodne partije, Prave Crne Gore i Slobodne Crne Gore, Grupe građana "Za budućnost naše djece" i Grupa građana "Vasojevićki pokret – Ujedinjenja – Vesko Raketić".

Međutim, tokom tih razgovora, kako je saopštavano, nije bilo riječi o raspodjeli funkcija, već se pričalo samo oko usaglašavanja programskih ciljeva. To su nam juče potvrdili i iz pomenutih partija, ističući da će se razgovori nastaviti u subotu, nakon što se na zakazanoj sjednici verifikuju odbornički mandati, te da će tom prilikom konkretnije govoriti o pojedinačnim stavovima i zahtjevima kada su u pitanju rukovodeća mjesta.

Jedino su iz koalicije SNP–Demokrate kazali da će tokom sledećih pregovora jasno izaći sa stavom da će tražiti mjesto predsjednika opštine.

Dosad smo vodili korektne razgovore sa političkim subjektima sa kojima bismo mogli da formiramo novu lokalnu vlast. Tu je više bilo riječi o zajedničkim programskim ciljevima, dok smo priču oko raspodjeli vlasti ostavili za naredni sastanak. Ono što možemo da kažemo u ovom trenutku je to da mi nećemo odustati od stava da nosilac naše liste Željko Ćulafić bude kandidat za predsjednika opštine. Tim prije, jer je naša koalicija unutar pregovaračkih partija osvojila najviše mandata, što nam, po svim rezonima, daje za pravo da zastupamo iznijeti stav. Ukoliko to druge pregovaračke strane ne prihvate, onda će ti pregovori dalje biti besmisleni– naveli su iz kolaicije SNP–Demokrate.

Sa druge strane, iz Pokreta Evropa sad su kazali da će tek nakon konstitutivne sjednice iznijeti svoje stavove kada je u pitanju formiranje nove vlasti u Andrijevici.

Dosad tokom pregovora nije ništa konkretizivano po pitanju raspodjele vlasti. Nešto više o tome iznijećeno na sledećem sastanku – kazala je nosilac liste Evropa sad Dragana Vučević.

Sličan stav iznio je i nosilac liste za Budućnost Andrijevica Migo Čukić, ističući kako se iskreno nada da će se na predstojećim pregovorima doći do rješenja za formiranje nove skupštinske većine.

Iz Građanskog pokreta "Za budućnost naše djece" juče nijesu bili raspoloženi da daju bilo kakve izjave u vezi sa ovom temom, iako su odmah nakon izbora izjavljivali da je kandidatura Željka Ćulafića za predsjednika opštine za njih neprihvatljiva.

Poznato je da sa DPS-om, koji je osvojio najviše odborničkih mjesta, do sada niko nije zvanično pregovarao iako je iz te partije poručivano da će ona biti nosilac nove vlasti u Andrijevici.

Ishod izbora

Na lokalnim izborima u Andrijevici, održanim 2. juna pravo glasa iskoristilo je 3.827 birača. DPS je osvojio 11 mandata, Koalicija SNP–Demokrate 8, Pokret Evropa sad 4, Koalicija "Za budućnost Andrijevice" i Grupa građana "Za budućnost naše djece" po tri, dok je jedan mandat pripao Grupi građana "Vasojevićki pokret – Ujedinjenja – Vesko Raketić". Bez mandata je ostala Ujedinjena Crna Gora.

Vanredni lokalni izbori u Andrijevici uslijedili su nakon što je, poslije dugotrajne političke krize u ovoj opštini, Vlada Crne Gore, na sjednici održanoj 28. marta, donijela odluku o raspuštanju lokalnog parlamenta i imenovanju Odbora povjerenika.

U prethodnom periodu lokalnu vlast u Andrijevici, zajedno sa Demokratama, vršila je Koalicija "Za budućnost Andrijevice" sastavljena od Socijalističke narodne partije i Nove srpske demokratije, dok se DPS nalazio u opozicionim klupama.

Izvor: Dan