Odložena sjednica SO Berane zakazana po hitnom postupku za 25. jun održaće se u četvrtak, 11. jula, sa početkom u 11. časova, najavljeno je iz beranske lokalne uprave.

Na dnevnom redu sjednice sazvane po hitnom postupku je samo jedna tačka- Izbor predsjednika Opštine Berane, a izvjestilac je Martin Kljajić- odbornik Demokrata.

Podsjetimo, sjednica je trebalo da se održi 25. juna, ali zbog nedostatka kvoruma nije održana. Kako je utvrđeno, u sali je bilo prisutno 17. odbornika. Utvrđivanju kvoruma tada su prisustvovali svi oopozicioni odbornici (SNP, DPS, SD, BS) i Milun Rmuš- predsjednik SO, ali se nijesu pojavili odbornici vladajuće većine.

Lokalni parlament u Beranama broji 35. odbornika i za kvorum je neophodno obezbijediti prisustvo, njmanje, 18. odbornika.

Inače, posljednih nekoliko dana, u Beranama se vodi pravi “mali rat” saopštenjima političkih aktera.

Na sjednici bi trebalo da Damjan Ćulafić (Demokrate) bude imenovan za predsjednika Opštine umjesto Vuka Todorovića (DF). Koalicioni  dogovor o rotaciji na mjestu predsjednika Opštine postignut je između bivšeg DF-a i Demokratske Crne Gore nakon lokalnih izbora u Beranama, održanih prije nešto više od dvije godine, kada je i konstituisna aktuelna većina koju čini 19. odbornika bivšeg DF-a, Demokrata, Pokreta “Berane sad”, Prave Crne Gore i Ujedinjene Crne Gore.

Podsjetimo, shodno dogovoru DF-a i Demokrata o funkcionisanju lokalne vlasti u Beranama postignutom nakon lokalnih izbora održanih 2022. godine, i rotaciji na funkciji predsjednika Opštine, Vuko Todorović I Damjan Ćulafić su podnijeli ostavke na funkcije koje su obavljali.

S.R.