Ispuštanjem lož ulja u kanalizaciju i dalje u vodotok Lima iz poslovne zgrade preduzeća “Put Gors” u Bijelom Polju došlo je do novog ekološkog incidenta, koji se desio prije osam dana, saopštio je Milorad Mitrović iz Mreža NVO Sjevera.

Po prijavi koju smo zaprimili od građana, naši aktivisti su za dane vikenda obišli teren i trasu kanalizacionih cijevi i šahtova koji od zgrade preduzeća “Put Gros” vode pored Mljekare i dalje prema Limu i konstatovali da se cijelim područjem širi nesnosan smrad nafte, a da se na ispustu kanalizacione cijevi nalaze mrlje naftnih derivata koje bez ikakvog tretmana, direktno ulivaju u vodotok. Ovo je samo jedan u nizu učestalih incidenata koji izazivaju privredni subjekti, a koji na žalost imaju poguban uticaj na kvalitet vode rijeke Lim”, navode iz ove NVO.

Po njihovim saznanjima danas su na licu mjesta inspektori koji istražuju na koji način je došlo do incidenta i kako je moguće da je navodno lož ulje dospjelo u kanalizaciju, a kasnije u vodotok.

Inspektori rade na utvrđivanju uzroka i razloga za, kako navode iz NVO, ispuštanje veće količine naftnih derivata u vodotok Lima iz zgrade u kojoj se nalazi ovo preduzeće.

Voda Lima i njegovih pritoka je inače vrlo lošeg kvaliteta jer se sva gradska kanalizacija i otpadne vode i industrije i drugih zagadjivača, ispuštaju u pritoke ili direktno u Lim.

Brojni individualni stambeni i poslovni objekti, ilegalne autopraonice kojih ima preko 200, su svoje otpadne vode “izveli” direktno u vodotok jer isti nemaju septičke jame. Svakodnevno se mozemo nagledati kako fekalije iz toaleta, štala i drugih objekata teku Lješnicom ili drugim pritokama a da se niko zbog toga ne uzbudjuje niti nadležne službe, prvenstveno Komunalna inspekcija i Policija ne reaguju i ne kažnjavaju ili nalažu vlasnicima takvih objekata da svoje zagadjenje tretiraju na zakonom propisan način izgradnjom individualnih septičkih jama”, navode iz NVO.

Pozivaju nadležne da hitno preduzmu sve mjere iz svoje nadleznosti i represivnim mjerama prema zagadjivačima zaštite vodotok Lima.

Očigledno da svi dosadašnji apeli i molbe nijesu urodile plodom, naprotiv dosadašnja blaga kaznena politika je dovela do toga, da se zagađivači i dalje ponašaju vrlo komotno i osiono”, navodi Mitrović.

Izvor:Analitika