Uprkos tome što u Kolašinu prava skijaška sezona još nije počela i što snijeg koji je pao 20. januara nije bio dovoljan da se pripreme staze, Turistička organizacija Kolašin nastavlja da se trudi da zimska sezona ipak opstane.

Organizovali smo treći Kolašin Winter Art festival gitare koji je trajao od 12. do 22. januara. Bio je zaista veoma dobro posjećen. Prošle sedmice smo u organizaciji turističkog vodiča Dragana Jašovića imali šetnju krpljama. Trudimo se da obogatimo sadržaj na drugi način, ali prosto  snijeg ne može ništa da zamijeni,” saopštila je direktorica TO Kolašin, Zorica Milašinović.

Prema podacima TO, u proteklom periodu najviše turista je bilo u periodu vikenda, a to su najviše bili gosti iz Albanije, Srbije, Rusije i domaći gosti. Trenutke u kojima je bilo malo snijega u saradnji sa ski centrom Kolašin 1600 i skijaškim školama Snowflake i Bjelasica su iskoristili priliku da osnovce iz Kolašina organizuju besplatne prve časove skijanja.

Osnove skijanja je imalo priliku da nauči nešto više od 350 osnovaca, tako da smo iskoristili da uradimo nešto pozitivno u ovom vremenu bez većih količina snijega kojima bismo mogli cijeli ski centar pustiti u funkciju. Trenutno u ponudi imamo panoramsku vožnju žičarom, tubing za naše najmlađe, kao i usluge restorana sa našom nacionalnom kuhinjom,” kazao je rukovodilac ski centra, Bojan Medenica.

Ipak i dalje postoji nada da će snijeg pasti u narednom periodu, ali zbog neizvjesnosti koja je nastala ove godine apeluje na državne vlasti da se do sljedeće sezone osiguraju uslovi za vještačko osnježavanje.

Baš u ovim danima su najavljene neke snježne padavine, ali hoće li one biti dovoljne za otvaranje ski sezone, ne znamo. Ova sezona je pokazala da se treba staviti akcenat na temu vještačkog osnježavanja za buduću zimsku sezonu, da se negdje pozabavimo gubicima ne samo ski centra već i cijele privrede Kolašina u oskudijevanju snježnih padavina. Siguran sam da sljedeću sezonu možemo osigurati da barem dio ski staza Kolašin 1600 bude osnježen, tako da se nadam da se nadam da će i Vlada to uzeti u razmatranje i da više nećemo imati ovakvu zimsku sezonu već da ćemo imati ski sezonu koju možemo planirati od decembra, pa makar do kraja marta i da će na osnovu takvih sezona ski centar imati jednu stabilnost kada je poslovanje u pitanju,” kazao je Medenica.

Dok očekuju rješenje neizvjesne ski sezone, TO Kolašin i ski centar zajednički pripremaju zanimljive aktivnosti koje će Kolašin učiniti atraktivnom destinacijom u narednom periodu.

Skijališta Crne Gore na skijalištu  Kolašin 1600 23. februara organizuju koncert Peđe Jovanovića od 12 do 14 časova. Nakon toga, 24. februara imamo Kolašin Sky Snow trku kojom će se otvoriti sky running liga Srbije i Crne Gore. Zatim 3. marta imamo Bjelasički zimski maraton, 9. marta Sinjajevinski zimski maraton. Svi ljubitelji zimskih sportova su kod nas dobrodošli,” poručila je direktorica TO Kolašin, Zorica Milašinović.

Mediabiro