Zaposleni Uprave za gazdovanje šumama I lovištima su u Područnoj jedinici Berane pošumili površinu od 6 hektara, na kojoj je zasađeno oko 15.000 sadnica smrče koje su uzete iz rasadnika u Kolašinu.

Zasađeno je i 4.000 sadnica smrče, koja je uzet iz rasadnika “Županica” u Rožajama.

Uprava za gazdovanje šumama i lovištima saopštila je da su uspješno započeli sa planiranim akcijama pošumljavanja opožarenih i degradiranih površina, prilikom kojih će biti posađeno oko 300.000 sadnica iz tri rasadnika u Rožajama, Kolašinu i Baru, a u skladu sa planskim dokumentima.

Iz Uprave su kazali da su u prethodnim danima uspješno relizovane akcije pošumljavanja u područnim jedinicama Rožaje i Berane, "u kojima je za sada zasađeno 19.000 sadnica smrče. Na osnovu planskih dokumenata, u Područnoj jedinici Rožaje primarno je izvršeno pošumljavanje u Gazdinskoj jedinici „Crnja –Ibarac“, u odjeljenju 61, koje je u 2020. godini zahvaćeno velikim požarom u kojem su opožarene ogromne površine."

"Zaposleni Uprave za gazdovanje šumama i lovištima ovom prilikom zasadili su 4.000 sadnica smrče, koje su uzete iz našeg rasadnika „Županica“ u Rožajama. U Područnoj jedinici Berane pošumljena je površina od 6 hektara, na kojoj je zasađeno oko 15.000 sadnica smrče koje su uzete iz našeg rasadnika u Kolašinu", piše u saopštenju Uprave.

Prema njihovim riječima ovo je samo dio brojnih akcija pošumljavanja, "koje su realizovane i u drugim područnim jedinicama, a u narednim danima i u svim ostalim područnim jedinicama biće završeno pošumljavanje svih 300.000 planiranih sadnica."

"Cilj nam je da kroz ovakve aktivnosti saniramo opožarene i degradirane površine nastale kroz brojne požare u prošlosti i uložimo dodatne napore da u narednom periodu se posebno posvetimo obnovi crnogorskih šuma", zaključili su.

K. I.