Sastanak Žozepa Borelja i premijera Milojka Spajića predstavlja temu saopštenja za javnost Kabineta predsjednika Vlade Crne Gore. Dostavljeno saopštenje Espona integralno prenosi.

Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić sastao sa sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepom Boreljom na marginama Međuvladine konferencije u Briselu.

Tom prilikom Borelj je pozdravio izuzetne napore 44. Vlade da intenzivira pregovarački proces. On je istakao dinamiku sprovođenja reformi, naročito u oblastima vezanim za poglavlja 23 i 24, kroz kompletiranje Ustavnog suda, izbor nedostajućih članova Sudskog savjeta i VDT-a, čime je napravljen veliki korak ka ispunjavanju privremenih mjerila za ta poglavlja.

„Cijenimo reformske napore i ohrabrujemo vas da iskoriste šansu koja se sada ukazala. Radujemo se što ćemo zajedno raditi na putu Crne Gore, ka zajedničkoj budućnosti u Evropskoj uniji“, poručio je Borelj.

Bilo je riječi o vanjskoj i bezbjednosnoj politici Evropske unije, a Borelj je pohvalio potpunu usklađenost Crne Gore po ovim pitanjima što, kako je istakao, pokazuje stratešku opredjeljenost ka EU.  

U razgovoru je istaknut nastavak visokokvalitetnog doprinosa Crne Gore misijama i operacijama EU posvećenim zajedničkoj bezbjednosti i odbrani.

Tokom sastanka je konstatovan i povećani rizik od sajber napada usljed aktuelne geopolitičke situacije, pa je dogovorena podrška EU kako bi se povećala trenutna operativna sposobnost Crne Gore za otkrivanje, sprečavanje i odbijanje napada na njene digitalne infrastrukture i sisteme, zaključuje se u sopštenju Kabineta predsjednika Vlade Crne Gore.

S. R.