Uprave za inspekcijske poslove tokom prošle godine saopšteno da na pet lokacija blizu fabrika koje datiraju iz vremena SFRJ, uključujući i one u Beranama, ima ukupno 110 tona zastarelih hemikalija koje predstavljaju rizik od zagađenja i da ih je potrebno zbrinuti na adekvatan način.

Međutim, ni do današnjih dana zvanično nije saopšteno da su preduzete mjere za uklanjanje tako opasnih hemikalija. To se nije desilo iako je i u prošlogodišnjem izvještaju o radu Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera navedeno da su zbog lošeg stanja u fabrikama koje su prošle kroz brojne vlasničke transformacije i poslovne krize, u njima pohranjene zastarjele hemikalije kojima je istekao rok trajanja i koje predstavljaju rizik od zagađenja.

Potvrde zvaničnika da se u krugu Industrijske zone na Rudešu, gdje su nekad radile brojne fabrike, nalaze i opasne hemikalija koje su korišćene u različitim proizvodnim procesima, mjesecima već šire paniku kod lokalnog stanovništva.

Nakon što je zvanično saopšteno da se na Rudešu nalaze prave ekološke bombe koje su produkt nemara i nebrige za sve što se tamo dešavalo nakon zatvaranja fabrika, očekivali smo da će nadležni preduzeti odgovarajuće mjere da opasne materije uklone. Međutim, po našim saznanjima, to se nije desilo ni do današnjih dana, što izaziva strah kod građana, koji su imali prilike da gledaju kako se na Rudešu pale te otrovne supstance i kako truju čitavu okolinu. Zato još jednom pozivamo odgovorner da pristupe uklanjanju ili odgovarajućem skladištenju svih tih hemikalija, jer koliko je nama poznato one svakog momenta mogu da izazaovu ekološki haos - ocjenjuje Slobodan Lončar- predsjednik Mjesne zajednice Beranselo.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Milan Gazdić potvrdio je nedavno da u bivšoj Fabrici celuloze i papira u Beranama postoji određena količina opasnih hemikalija, što su vlasnici ove fabrike ranije demantovali.

Agencija raspolaže informacijom da se određena količina hemikalija nalazi u bivšoj fabrici celuloze i papira u Beranama– naglasio je Gazdić.

Biši tehnolozi koji su radili u fabrikama na sjeveru navode da bi trebalo provjeriti da li i ostale napuštene fabrike kriju otrovne materije.

Osim fabrike papira i fabrike kože u Beranama, trebalo bi provjeriti da li zaostale hemije i u kojim količinama ima u magacinima bivše Šperane (fabrike šperploče) u Beranama i drugim pogonima koji se nalaze u neposrednoj blizini – ističu bivši tehnolozi.

Iz Polimke uklonjeno 85 tona otrova

Istinitost priče koja kruži decenijama da se u krugu nekadašnje Fabrke kože "Polimka" u Beranama, koju je privatizovala podgorička kompanija "Kips", nalazilo na desetine tona opasnih otpadnih supstanci koje su korišćene u procesu prerade i štavljenja kože potvrdili su pretprošle godine iz Agencija za zaštitu životne sredine.

Naime, iz ove institucije su tada saopštili da su u saradnji sa preduzećem "Hemosan" iz Bara sa ovog prostora uklonili 85 tona opasnih hemikalija.

-Agencija za zaštitu životne sredine, sagledavajući sve činjenice i okolnosti, a prvenstveno ozbiljnost zatečene situacije i opasnost od daljeg neadekvatnog skladištenja supstanci koje su bila prijetnja zdravlju ljudi, riješila je problem u partnerstvu sa prdeuzećem Hemosan iz Bara i uklonjep je oko 85 tona opasnih hemikalija. – naglasili su iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Izvor: Dan