Godina je 1973. U studio Jugoslovenske Radio Televizije (JRT) ulazi omanji, brz, pomalo nervozan, atletski građen tip sa zulufima, karakterističnim za Balkan tog perioda.

U petak, sedmog juna, navršila se 31 godina od pogibije legendarnog Dražena Petrovića, jednog od najvećih košarkaša svih vremena sa prostora bivše SFRJ. Legendarnog košarkaškog Mocarta.

Danas se navršavaju 44 godina od smrti Josipa Broza Tita. Bivši doživotni predsjednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ), ratni komandant, jedini maršal bivše JNA i čelnik Pokreta nesvrstanih, umro je u Kliničkom centru u Ljubljani, a sahranjen u Kući cvijeća, u Beogradu.

Američki fotoreporter Mark H. Milstajn je 19. maja 1993. zajedno sa japanskim snimateljem i američkim novinarom krenuo ka borbenoj liniji kod mosta Vrbanja u Sarajevu, koje je više od godinu dana bilo pod opsadom srpskih snaga.

Kontraportal.com objavio je osvrt na nekadašnju SFRJ, čiji je autor Slobodan Horvatić. Objavljeni osvrt u tom mediju Espona integralno prenosi.

Jedan od najvećih francuskih filozofa XX vijeka, Alen Badju, u jednom od brojnih intervjua govorio je o bivšoj SFRJ. Tekst objavljen u espresso. rs Espona integralno prenosi.

Bivše fudbaler Hajduka, Mili Hadžiabdić govorio je u Sportalu o čuvenoj Kup utkmici između Crvene zvezde i Hajduka igranoj 1991. godine, kao i svom odnosu prema bivšoj SFRJ. Objavljeni tekst Espona integralno prenosi.