U srcu svakog grada kucaju slova neispričanih priča, a kaldrma svake ulice je stranica tragova prošlosti na kojoj grad piše svoju sudbinu. Grad i čovjek su neraskidivo povezani, međusobno oblikujući i utičući jedan na drugoga, te zajedno čine kompleksnu mrežu društvenih, kulturnih i ekonomskih interakcija.

Kroz protok vremena gradom i Lim protiče, a kamen pamti i postaje svjedok prošlosti, čuvar uspomena koje grad nosi u svojim dubinama vremena i prostora.

Sa Promocije knjige "Ivangradska trilogija"

Datum: 11. april 2024. godine

Mjesto: Narodna biblioteka Radosav Ljumović, Podgorica

Promocija knjige "Ivangradska trilogija" autora Saše Dujovog Radunovića od Ivangrada, održana je u prepunoj sali Narodne biblioteke Radosav Ljumović na Trgu u srcu Podgorice. Ovo događanje je okupilo značajne ličnosti iz kulturnog, akademskog i javnog života Crne Gore, privlačeći pažnju publike emotivnom i profesionalnom prezentacijom svih učesnika u programu.

Na promociji su govorili Amer Ramusović, u ime organizatora "Komune", koji je vješto vodio program i usmjeravao poruke kada je i kako je to bilo potrebno; Dr Radenko Šćekić, sa Istorijskog instituta Univerziteta Crne Gore, koji je pružio ozbiljan i stručan uvid u književno djelo autora; Prof. dr Draško Došljak, sa Filozofskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, koji je svojim izlaganjem približio publiku ovom djelu dubokom analizom i porukama; Gospoda Rutović i Luboder, koji su vješto riječima prikazali prisutnima klasu predstavljenog djela, doprinoseći sadržajnosti skupa ove večeri.

Sala je bila ispunjena emocijama kako publike, tako i samih predstavljača, što je stvorilo atmosferu punu topline i entuzijazma za stvaranje nekih novih djela: ovog autora i iniciralo druge da razmišljaju o tragu koji trebaju da ostave iza sebe. Prolog sa muzičkom pozadinom, recitovanjem i kaleidoskopom u pozadini dodatno je obogatio doživljaj ove večeri.

Autorima Saši (i Tanji), Fitzgeraldu i supruzi Zeldi, Vladimiru i Veri, kao i svim učesnicima u programu, upućen je veliki broj pohvala za profesionalno pripremljen događaj. Posebno su istaknute vještine Amera Ramusovića u vođenju programa, kao i izvanredna izlaganja dr Radenka Šćekića, prof. dr Draška Došljaka i gospode Rutovića i Lubodera.

Svi prisutni su u potonjem druženju izrazili zadovoljstvo i zahvalnost organizatorima za lijepo pripremljenu veče, te poželjeli autorima još više inspiracije za nove književne poduhvate.

Promocija knjige "Ivangradska trilogija" ostavila je dubok i trajan utisak na prisutne, naglašavajući značaj kulture i književnosti u javnom životu Crne Gore. Otvarila je duboku filozofsku temu o vezi između pojedinca i njegovog rodnog grada, Ivangrada. Kroz priču o ljudima koji ostaju u tom gradu i onima koji odlaze dalje, autor Saša Dujov Radunović ponudio je duboko razmišljanje o identitetu, pripadnosti i dužnosti prema rodnoj grudi.

Važno je i značajno što su dobri i plemeniti ljudi ostali u svom rodnom gradu, jer svojim radom, predanošću i angažmanom doprinose prosperitetu i razvoju ove zajednice. A što nije vidljivo sa kratke vremenske distance.

Njihov ostanak simbolizuje vezu sa naslijeđem jednog grada, te pokazuje važnost kontinuiteta i očuvanja lokalnog identiteta. Jednako je važno što su i dobri otišli dalje, pronoseći dalje slovo o svom gradu. Odlazak ovih drugih simbolizuje hrabrost, istraživački duh i želju za ličnim i profesionalnim razvojem, postajući ambasadori svog rodnog grada, šireći poruku o kulturi, vrijednosti i dostignućima svojih predaka iz tog kraja.

Ova dvostruka perspektiva i dijalog među njima sa dvije obale Lima, ukazuje na kompleksnost veza između pojedinaca i njihovog rodnog mjesta, ističući važnost različitih načina doprinosa širenja jednog grada van njegovih granica. Kroz ovu filozofsku poruku, knjiga "Ivangradska trilogija" poziva na razmišljanje o značaju lokalne pripadnosti, ali i otvorenosti ka svijetu i univerzalnim vrijednostima koje nas, htjeli to ili ne, povezuju u jednu ljudsku zajednicu.

Prof. dr Velibor Spalević, drug iz školske klupe autora