Povodom spaljivanja lutke književnika Andreja Nikolaidisa do kojeg je došlo na karnevalu u Herceg Novom, NVO “Spona” iz Berana upućuje najoštrije kritike organizatorima te manifestacije.

Ne ulazeći u “krivicu” poznatog književnika koji je “zaslužio” da njegova lutka bude sinoć spaljena, kao i u motive onih koji su takvu odluku donijeli, podsjećamo da su neke od najvećih nesreća čovječanstva tokom XX vijeka započela spaljivanjem knjiga.

Na žalost, sinoćnji slučaj u Crnoj Gori je još drastičniji, jer je umjesto knjiga, u Crnoj Gori, sinoć, došlo do direktnog spaljivanja lutke jednog od značajnijih književnika i kolumnista u današnjoj Crnoj Gori.

Napominjemo, neke od stavova gospodina Nikolaidisa ne podržavaju ni autori saopštenja, niti se slažemo sa nekim od njih, ali napominjemo da se zalažemo i borimo da mu se obezbijedi sloboda razmišljanja, govora i djelovanja, koliko i bilo kome drugom u državi, posebno jer gospodin Nikolaidis principijelno i iz ugla kroz koji posmatra i vidi društvene pojave i događaje kod nas, javno i bez uvijanja, iznosi mišljenje o njima.

Doživljavajući njegovu javnu djelatnost kao ustavom zagarantovanu, a još više kao ljudsku i moralnu obavezu intelektualca da ocijeni našu današnju zbilju i, iz ugla iz kojeg on to vidi, kritički se osvrne na nju, upućujemo javnu osudu i protest sinoćnjim ne civilizacijskim i stavovima koji podsjećju na šovinističke.

Uz to, napominjemo, do ovog ružnog postupka je došlo u Gradu mimoze, Gradu pjesnika, mjestu u kojem je, pored ostalih, živio i naš nobelovac, Ivo Andrić, u nekadašnjem gradu kulture, koji je kao takav bio prepoznat i van granica Crne Gore i bivše nam zajedničke države- SFRJ, čime je sinoćnji postupak još drastičniji i žalosniji, zaključuje se u saopštenju koje je potpisao Saša Radunović- izvršni direktor NVO “SponaBerane.