Ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije Goran Vesić otvorili su zajedničku pograničnu željezničku stanicu u Bijelom Polju, saopštili su uz resora saobraćaja i pomorstva.

Ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović poručio je da će se otvaranjem zajedničke stanice skratiti vrijeme zadržavanja i potrebne procedure na graničnom prelazu između Crne Gore i Srbije i omogućiti nesmetan protok ljudi i robe, kao i povećanje stepena korišćenja transportnih sredstava.

"Kroz istovremeno ulaganje u željezničku infrastrukturu i bolju povezanost juga i sjevera Crne Gore, realizacijom ovog projekta stvaraju se preduslovi za kvalitetan razvoj cjelokupne privrede, jer olakšane procedure na graničnim prelazima dovode do skraćenja vremena putovanja, a samim tim i privlačenja robnih tokova i njihovog usmjeravanja ka Luci Bar. Radeći zajedno na ovakvim projektima, doprinosimo međusobnom razvoju i povezanosti ekonomija i boljoj povezanosti sa zemljama EU", rekao je Radulović.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije Goran Vesić kazao je da su integrisani granični prelazi zajednički prioritet.

"Brza veza medju ljudima će se pospjesiti kroz realizaciju više zajedničkih projekata na polju infrastrukture, a otvaranjem zajedničke zeljezničke stanice u Bijelom Polju smo nastavili sa saradnju sa Crnom Gorom koju ćemo ubuduće dodatno unapredjivati", rekao je Vesić.

Kako je saopšteno iz resora kojim rukovodi Radulović, ovaj projekat spada u širi kontekst regionalne saradnje u okviru Berlinskog procesa, odnosno Transportne zajednice Jugoistočne Evrope i Akcionog plana.

Direktor Stalnog sekretarijata Transportne zajednice Matej Zakonjšek rekao je da neadekvatne transportne mreže i nedostatak koordinacije ozbiljno ograničavaju povezanost građana u regionu sa Evropskom unijom.

Rešavanje ovih pitanja zahtijeva ulaganja u infrastrukturu, kao i bolju saradnju među susjedima. Stanica u Bijelom Polju je već postala odličan primjer za cijeli region. Pod jednim krovom sarađivaće nadležni organi i voz više neće morati da staje dva puta kao ranije“, istakao je on.

Projekat zajedničke željezničke stanice finansiran je sredstvima Evropske unije.

"Ovaj rekonstruisani objekat postaće savremena železnička infrastruktura na jednom mestu za jeftinije, brže i jednostavnije granične prelaze. Zajednički granični prelaz u Bijelom Polju pripada željezničkoj interkonekciji TEN-T Core Route 4 i ne samo da će poboljšati veze između dvije zemlje i njihovih naroda, već će podstaći ekonomske aktivnosti i trgovinu preko granice" rekao je zamjenik šefice Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Rikardo Seri.

Nakon otvaranja zajedničke željezničke stanice ministri Radulović i Vesić imali su bilateralni sastanak na kome se razgovaralo o infrastrukturnoj povezanosti Crne Gore i Srbije.

Izvor: RTCG