Veliki sabor koji se na poznatom izletištu Alipašini izvori, kod Gusinja, decenijama održva 2. avgusta i ove godine dočekaće veliki broj posjetilaca bez adekvatnih sadržaja.

Naime, i pored brojnih obećanja još uvijek nije urađeno ništa ozbiljnije po pitanju uređenja ovog lokaliteta koji predstavlja veoma atraktivnu i privlačnu turističku destinaciju na sjeveru Crne Gore. Mještani podsjećaju da je još prije 20 godina postojao projekat uređenja Alipašinih izvora, ali da novac za njegovu realizaciju nije obezbijeđen.

Rađeni su projekti za uređenje Alipašinih izvora, ali novca nije bilo da se oni sprovedu u djelo. Zato pozivamo nadležne da se konačno nađu finansijeri koji će ovaj prostor dovesti u red– poručili su mještani.

Predsjednik Opštine Gusinje Sanel Balić u izjavi za "Dan" navodi da lokalna uprava preduzima određene mjere za odgovarajuću valorizaciju Alipašinih izvora, ali da je država ta koja treba da da puni podsticaj da ovo mjesto postane još privlačnije i ugodnije za boravak brojnih gostiju.

Sa lokalnog nivoa planirali smo da od opštinskog budžeta izdvojimo dio sredstava za uređenje Alipašinih izvora, što podrazumijeva izgradnju šetališta, pješačke staze i eventualno rasvjete. Međutim, država je ta koja treba da izdvoji dodatna sredstva kako bi se ovaj lokalitet, koji privlači brojne posjetioce, valorizovao na pravi način. Nažalost, projekat uređenja Alipašinih izvora ni ove godine nije dobio zeleno svjetlo za finansiranje iz državne kase. To svakako nije dobro, jer u cilju punog podsticaja razvoja turizma to je moralo da se desi. Nadamo se da će nadležne državne institucije konačno shvatiti da se radi o jednom od prioritetnijih projekata kada je u pitanju razvoj turizma na sjeveru– kaže Balić.

Poznato je da Alipašine izvore tokom godine posjeti više desetina hiljada turista. Samo u jednom danu, 2. avgusta, na ovom mjestu se nađe i do 20.000 posjetilaca iz cijelog svijeta. Radi se, uglavnom, o ljudima koji su porijeklom sa prostora Gusinja i Plava, a koji žive van granica svoje zemlje.

Zanimljivo je da tokom ljetnjih mjeseci brojni parovi izgovore sudbonosno "da" na Alipašinim izvorima. Mještani navode da sve to ukazuje da ovaj cijeli prostor zaslužuje drugačiji i ozbiljniji tretman.

Ovdje tokom godine cirkuliše veliki broj posjetilaca, jer je majka priroda ovom mjestu podarila nešto sasvim izuzetno. Dešava se da se tu i po 40 i više brakova sklopi samo 2. avgusta kada se održava možda najveći sabor u Crnoj Gori. Zato je prava šteta što ovaj lokalitet nije poprimio izgled jednog raskošnog turističkog kutka sa brojnim sadržajima koji bi bili od koristi i za lokalno stanovništvo i za brojne goste – ističu mještani Gusinja.

Voda se flašira samo u planovima

Mještani podsjećaju da su priče i obećanja da će se na Alipašinim izvorima graditi fabrike za proizvodnju i pakovanje flaširane vode ostale samo mrtvo slovo na papiru.

Decenijama se pričalo da bi, u cilju razvoja cijelog kraja, na Alipašinim izvorima trebalo graditi fabriku vode. Međutim, od toga nije bilo ništa, tako da ova voda i dalje teče u prazno. Od fabrike nema ni pomena iako su prije nekoliko godina investitori postavili cijevi pomoću kojih je voda trebalo da se dovede do proizvodnih pogona. Pokazalo se da je sve to bilo neozbiljno iako su analize svojevremeno potvrdile da je ova voda vrhunskog kvaliteta i da ispunjava sve uslove da se kao flaširana distribuira na tržište. Nije dobro što, pored ovakvih izvora, flaširana voda u ove krajeve stiže iz drugih gradova – ističu mještani Gusinja.

Izvor: Dan