JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore (CEKUM) povodom 8. aprila – Međunarodnog dana Roma, organizuje promociju  publikacije Romski pojmovnik/ i više od toga/, autorke dr Vesne Delić.

Promocija će se održati  8. aprila 2024. godine (ponedjeljak) sa početkom u 16 časova  u Multimedijalnoj sali KIC-a “Budo Tomović” u Podgorici.

Prisutnima će se obratiti: dr Vesna Delić- autorka, Mensur Šaljaj- predsjednik Romskog savjeta i Salko Luboder u ime izdavača. Moderatorka programa će biti Vesna Šoškić.

Izdavač Romskog pojmovnika je JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore.

Inače, radi se o jedinstvenoj publikaciji koja omogućava da se zainteresovana javnost na jednom mjestu upozna i dobije više  informacija o Romima i etničkim grupama koje se za njih vezuju.

Naslov Romskog pojmovnika dopunjen je podnaslovom „I više od toga“, koji upućuje na činjenicu da publikacija svojim sadržajem prevazilazi format pojmovnika i donosi produbljena saznanja o istoriji, kulturi i tradiciji Roma i etničkih grupa koje se nerijetko poistovjećuju sa njima. Iskazan je i kulturološki i institucionalni odnos koji su drugi narodi imali i još uvijek imaju prema Romima.

 Romski pojmovnik je svojevrsni tip leksikona koji u sebi sadrži osnovne odrednice o kulturi Roma, ali i drugih etničkih manjina koji se često vezuju za Rome, ali sa njima ne dijele isti etnički identitet.

Publikacija ima za cilj da doprenese podizanju svijesti o značaju očuvanja identiteta i kultre Roma i informisanje i edukaciju većinske javnosti o  najvažnijim identitetskim pitanjima svojih sugrađana, komšija i prijatelja. Svakako, cilj je i da se smanji etnička distanca, prevazilaze stereotipi, afirmišu multikulturalne vrijednosti i snaženje kohezije crnogorskog društva.

A.S.