Svečano uručenje Priznanja „Ivangrad“ za 2023. godinu biće upriličeno u petak, 22. decembra, sa početkom u 18. časova, u sali Biblioteke “Dr Radovn Lalić”.

Žiri za dodjelu Priznanja “Ivangrad” 17. novembra je izabrao dobitnika za 2023. godinu. Među više predloženih kandidata, Žiri je jednoglasno odlučio da za posthumnog dobitnika Priznanja izabere Miša L. Koraća- dugogodišnjeg direktora Centra za kulturu “Berane”, a izvjestan period je obavljao i dužnost direktora Informativnog centra Berane.

Priznanje “Ivangrad” ustanovila je Nevladina organizacija “Spona” iz Berana 2013. godine.

Žiri za izbor dobitnika su činili: Saša Radunović- izvršni direktor NVO “Spona”, Petar Pantović- član UO NVO “Spona” i dr Radenko Šćekić- predsjednik UO NVO “Spona” i Žirija.

Podsjećanja radi, Odluku o ustanovljenju Priznanja „Ivangrad“ donio je Upravni odbor NVO „Spona“ 2013-te godine, kada je i izabran prvi dobitnik. Istom Odlukom je precizirano da se ona dodjeljuje svake druge godine osobama i ustanovama zaslužnim za doprinos očuvanju tradicije i kulture grada. Odlukom je precizirano i da se Priznanje dodjeljuje svake druge godine osobama i ustanovama zaslužnim za doprinos očuvanje tradicije i kulture grada.

U Obrazloženju odluke o posthumnoj dojeli Priznanja “Ivangrad” za 2023. godinu, stoji, kako je navedeno u kandidaturi, da je Mišo L. Korać završio Fakultet dramskih umjetnosti u Berogradu i da je kao režiser, glumac, kritičar, dramski pisac, pjesnik i prozaista dao ogroman doprinos očuvanju i razvoju kulture grada.

Dosadašnji dobitnici Priznanja “Ivangrad” su Adem Ado Softić ( 2013. godine), pokojni akademik Gojko Kastratović ( 2015), izvođač crnogorskih narodnih pjesama Ismet Krcić ( 2017), slikar Titomir Džudović Džu (2019) i Društvo đaka Beranske gimnazije iz Beograda (2021).

A.S.